SOVA voor het jonge kind. Preventief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SOVA voor het jonge kind. Preventief"

Transcriptie

1 1 SOVA voor het jonge kind. Preventief In deze training leren deelnemers op een speelse manier sociale vaardigheden aan. Hierdoor zijn ze beter in staat op een plezierige manier contact met leeftijdsgenootjes te maken. De training wordt aangeboden door de pedagoog en een jeugdverpleegkundige van het Centrum Jeugd en Gezin. iemand aan te kijken te luisteren naar anderen samen te werken iets te vertellen in de klas om te gaan met gevoelens op te komen voor zichzelf hoe op een ander te reageren steeds voor de beurt praten. Voor wie? Het jonge kind, groep 2, 3 en 4 Wanneer? Oktober - December 2017 Locatie fl exibel Woensdagochtend, uur Maximaal 8 deelnemers Intakegesprek met kind en ouders, 8 bijeenkomsten van 75 minuten, 1 ouderavond, evaluatiegesprek. Kwadraad Marga Kraaijkamp m.kraaijkamp@kwadraad.nl Tel.:

2 2 Sta sterk Intensief voor het jonge kind De Sta Sterk Training voor het jonge kind is gericht op het vergroten van sociale en weerbare vaardigheden en het omgaan met emoties. Sociale vaardigheid en assertief gedrag wordt aangeleerd. Zowel deelnemers met subassertief als agressief gedrag hebben baat bij de training. De deelnemers ontwikkelen sociale en weerbare vaardigheden. Hierdoor kunnen zij leren opkomen voor zichzelf en omgaan met anderen op school en elders door middel van direct toepasbare handvatten. (durven) praten in de kring antwoord geven op vragen van klasgenoten of de juf iets aan de juf vertellen of vragen luisteren naar anderen voor zichzelf opkomen in de klas of tijdens het buitenspelen rustig blijven als iemand iets doet wat ze niet leuk vinden begrijpen hoe zij of anderen zich voelen vragen of ze mee mogen spelen samen spelen Voor wie? Het jonge kind, groep 2 & 3 Wanneer? Januari - April 2018 Mijdrecht Dinsdagochtend, uur 8 Deelnemers, twee ervaren trainers gezien de jonge leeftijd en de daarbij behorende begeleidingsbehoefte van de deelnemers. Intake gesprek met kind en ouders, 10 bijeenkomsten van 90 minuten, 2 informatie bijeenkomsten voor ouders en leerkrachten, eindgesprek met ouders en kind en soms ook school.

3 3 Rots & water Deze training is gericht op het ontwikkelen van sociale en weerbare vaardigheden. De methode werkt vooral via fysieke oefeningen en sportieve spellen om de deelnemers zelfbewuster en weerbaarder te maken. Zelfbeheersing, zelfrefl ectie, zelfvertrouwen en in actie kunnen en durven komen staan centraal. De training is voor deelnemers die weerbaarder moeten worden of (te) snel tot actie overgaan. De deelnemer hoeft geen grote problemen te hebben om mee te doen. Door het actieve karakter van de lessen is de training ook geschikt voor deelnemers die zichzelf niet zo goed verbaal kunnen uitdrukken. (soms) onzeker zijn moeite hebben om vrienden te maken of te houden het moeilijk vinden om keuzes te maken boos of agressief worden waardoor er problemen ontstaan het moeilijk vinden om te zeggen wat ze willen of niet willen beter voor zichzelf willen leren opkomen moeilijk grenzen voelen en daardoor bij anderen over de grens gaan en/of bij zichzelf over de grens laten gaan negatief over zichzelf denken Voor wie? Kinderen in de middenbouw, groep 4, 5 en 6 Wanneer? Oktober - December 2017 Vinkeveen of Wilnis Woensdagmiddag, uur 8 Deelnemers Intake gesprek met kind en ouders, 10 bijeenkomsten van 90 minuten, 2 informatie bijeenkomsten voor ouders en leerkrachten, eindgesprek met ouders en kind en soms ook school.

4 4 Faalangst de baas De Training Faalangst de Baas! is gericht op het verminderen van cognitieve, sociale en motorische faalangst. De training wordt op maat ontwikkeld. Deelnemers krijgen vaardigheden aangeleerd die hen helpen hun eigen en unieke kwaliteiten beter tot ontplooiing te laten komen. Daarnaast doen zij ervaringen op in bijvoorbeeld rollenspel en ontspanningsoefeningen, die helpen om anders naar zichzelf en de wereld te kijken. Aan het einde van de training weten de deelnemers hoe zij hun faalangst de baas kunnen zijn op een manier die bij hen past. Zij kunnen anders omgaan met de omstandigheden die faalangst oproepen ontspannen en ademhaling weerbare lichaamstaal en duidelijk en rustig stemgebruik actief beïnvloeden van gevoelens zelfcontrole en het gevoel de baas te zijn over hun gevoelens en de situatie eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen positief denken, andersom denken en helpende gedachten zelfi nstructies: bijvoorbeeld stop, relax-je en creëer ik-power praten over leuke en vervelende dingen die ze meemaken, denken, voelen, zeggen en doen zichzelf presenteren voor de groep fouten mogen maken kritiek geven en ontvangen opkomen voor zichzelf: eigen mening geven, nee zeggen, zeggen waar je last van hebt, reageren als iemand last heeft van jou, meedoen en omgaan met buitensluiten, omgaan met pestgedrag probleem oplossen experimenteren met nieuw gedrag, zodat het ongewenste gedrag kan worden omgebogen. hulp vragen humor gebruiken Voor wie? Kinderen in de middenbouw en bovenbouw, groep 5 t/m 8 Wanneer? Januari - April 2018 Wilnis Woensdagmiddag, uur 8 Deelnemers Intake gesprek met kind en ouders, 10 bijeenkomsten van 90 minuten, 2 informatie bijeenkomsten voor ouders en leerkrachten, eindgesprek met ouders en kind en soms ook school.

5 5 Sta Sterk De Sta Sterk Training is gericht op sociale en weerbare vaardigheden en omgaan met pestgedrag. In de training wordt assertief gedrag aangeleerd. Zowel deelnemers met subassertief als agressief gedrag hebben baat bij de training. Er zijn drie aandachtsgebieden: zelfvertrouwen, lichaamstaal, STA STERK punten (sociale-, emotionele en weerbare vaardigheden). De deelnemers leren anders omgaan met weerbaarheid, opkomen voor zichzelf en omgaan met anderen door middel van direct toepasbare handvatten. Zij werken hierbij aan emotionele en sociale vaardigheden. Verder leren zij hoe zij kunnen omgaan met onaangename situaties die zich voordoen binnen het contact met leeftijdsgenoten zoals; non-verbaal, verbaal en digitaal pesten, buitensluiten, negeren, chanteren, bedreigen, roddelen verschil leren tussen plagen en pesten de rollen in een groep leren herkennen: slachtoffer, meeloper, pester, helper, omstander eigen inbreng versterken digitaal pesten de samenhang tussen gebeurtenis gedachten gevoelens en gedrag (RET) uitstraling, weerbare lichaamshouding stemgebruik en woordgebruik ademhaling en ontspanning positief denken, eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen nee-zeggen, eigen wil uiten en eigen mening hebben en geven feedback geven en ontvangen confl icten hanteren praatje maken omgaan met elkaar en samenwerken omgaan met buitensluiten en weer meedoen hulp bieden en vragen oplossingsgericht leren denken en handelen Voor wie? Kinderen in de middenbouw en bovenbouw, groep 5 t/m 8 Wanneer? Februari - April 2018 Mijdrecht Dinsdagmiddag, uur Maximaal 8 deelnemers Intake gesprek met kind en ouders, 10 bijeenkomsten van 90 minuten, 2 informatie bijeenkomsten voor ouders en leerkrachten, eindgesprek met ouders en kind en soms ook school.

6 6 Assertiviteitstraining Kom maar op, ik ben top! De assertiviteitstraining Kom maar op, ik ben top! richt zich op deelnemers in de leeftijd van 9-12 jaar met emotionele en/of gedragsproblemen op sociaal vlak ten gevolge van een gebrek aan assertiviteit en/of een laag zelfvertrouwen. Het kan zowel gaan om internaliserende problemen zoals angst, onzekerheid of vermijding, als om externaliserende problematiek, zoals boze buien, agressie of pestgedrag. Met deze assertiviteitstraining worden deelnemers op een positieve manier weerbaar gemaakt in een wereld die voortdurend verandert en steeds sneller lijkt te draaien. Assertief leren reageren in verschillende contexten (op school, op straat en via sociale media) vraagt om een stevige houding die gevarieerd kan worden toegepast. De nadruk bij deze training ligt op het versterken van de assertieve vaardigheden van deze doelgroep. Dit leidt tot meer zelfvertrouwen bij de deelnemers. Het verschil met een training in bijvoorbeeld klas verband is dat de deelnemer op een veilige plek nieuwe inzichten kan verwerven en vaardigheden kan oefenen. Voor deelnemers met emotionele en/of gedragsproblemen kan het helpend zijn nieuwe ervaringen op te doen in een andere setting. Deze vaardigheden kunnen vervolgens worden toegepast in de alledaagse situaties op school, thuis, in de buurt en op social media. Deelnemers ontwikkelen sociale, specifi eke gerichte assertieve vaardigheden om succesvol sociale interacties aan te kunnen gaan en onderhouden. inzicht in verschil tussen sub-assertief (passief) gedrag, agressief gedrag en assertief gedrag assertief denken assertief problemen oplossen specifi ek wordt geoefend met : iets weigeren, kennis te maken, kritiek en waardering te geven en ontvangen en te reageren op pesten. De training is gebaseerd op het PrOP model en bestaat uit drie fasen: probleeminzicht bijbrengen/ verwerven, werken aan gedragsverandering en terugval preventie. Het PrOP model staat voor: Pr ofwel Probleem dit zegt iets over de reden waarom de jongere de training volgt. Het gaat hier om zijn problemen of klachten, de dingen waar hij in het contact met anderen tegen aanloopt. Veel voorkomende problemen zijn: vaak ruzie hebben, verdrietig of humeurig zijn, piekeren, slecht slapen en boze buien. O of wel Omstandigheden de belangrijke dingen en dat kan van alles zijn, die in het leven van een jongere gebeurd zijn (lang geleden of recent) en die een duidelijke link hebben met de problemen. Voorbeelden zijn: gepest worden, in een nieuwe klas terechtkomen/verhuizen of verlieservaringen, ouders die gaan scheiden. P ofwel Persoonlijke stijl dit verwijst naar de zogenoemde coping vaardigheden van de jongere. De manier waarop de jongere omgaat met moeilijke, vervelende of uitdagende situaties. Voor wie? Kinderen in de middenbouw en bovenbouw, groep 6 t/m 8 Wanneer? Februari - April 2018 Locatie fl exibel Maandagmiddag, uur 8 Deelnemers Intakegesprek met kind en ouders, 10 bijeenkomsten van 90 minuten, 1 ouderavond, evaluatiegesprek. scholen deelnemen. Marga Kraaijkamp m.kraaijkamp@kwadraad.nl Tel.:

7 7 Rots & Water gericht op jongens Rots en Water is al jaren een bekend begrip als het gaat om weerbaarheid. Het programma is oorspronkelijk vooral bedoeld voor jongens in de leeftijd van 12+ om te leren omgaan met specifi eke jongensproblemen: moeite met zelfbeheersing, agressie, overschatting en grenzen opzoeken. Het programma is uitgegroeid tot een zeer breed weerbaarheidsprogramma diverse doelgroepen in alle leeftijden. Het is een zeer fysieke weerbaarheidsvorm, waarbij een ruimte om te bewegen noodzakelijk is. Voorbeelden vaan aandachtspunten kunnen zijn: ademhaling stevig staan lichaamstaal wat is eervol? zich bewust leren op te stellen met een rots- of waterhouding Voor wie? Kinderen in de bovenbouw, groep 6 t/m 8 Wanneer? April - Juni 2018 Wilnis Na schooltijd, uur 8-12 jongens Intake met ouders en kind, 10 lessen van 60 minuten, evaluatiegesprek Weerkrachtig trainingen Niek Adriaens n_adriaens@yahoo.com

8 8 Brugklastraining Stevige Stap De Stevige Stap Training geeft kinderen vóór én aan het begin van de brugklasperiode een steuntje in de rug zodat ze met meer zelfvertrouwen die eerste stappen in deze nieuwe en onbekende situatie kunnen zetten. De deelnemers leren anders omgaan met weerbaarheid en opkomen voor zichzelf door middel van direct toepasbare handvatten. Daarnaast krijgen zij handvatten aangereikt over hoe om te gaan met het plannen en organiseren van het huiswerk. De training bestaat uit 10 lessen van 1,5 uur, voorafgegaan door een intake, en afgewisseld met twee ouderbijeenkomsten. Minder opzien tegen de aankomende verandering van school en met meer zelfvertrouwen starten in de brugklas voor kinderen uit groep 8! Daar gaat het om. Voorbeelden vaan aandachtspunten kunnen zijn: uitstraling, weerbare lichaamshouding stemgebruik en woordgebruik ademhaling en ontspanning positief denken / helpende gedachten (samenhang tussen gebeurtenis-denken-voelen-doen) eigenwaarde, zelfbeeld en zelfvertrouwen jezelf presenteren, contact leggen en nieuwe vrienden maken nee-zeggen, eigen wil uiten en eigen mening hebben en geven feedback krijgen/geven en confl icthantering omgaan met elkaar en samenwerken, hulp vragen en bieden omgaan met plagen, pesten en groepsdruk mediawijsheid en omgaan met elkaar via sociale media plannen en organiseren van het huiswerk Voor wie? Kinderen uit groep 8 Wanneer? Juni - September 2018 De laatste 5 lessen van de training vinden plaats tijdens de start van het nieuwe schooljaar. Het tijdstip van de training op dinsdagmiddag, is dan aangepast aan de het nieuwe lesrooster op het voorgezet onderwijs. Indien nodig wordt op initiatief van de trainer, in overleg met de deelnemers, het tijdstip nader bepaald. Locatie fl exibel Dinsdagmiddag, uur maximaal 8 deelnemers Intakegesprek met kind en ouder(s), 10 bijeenkomsten van 1,5 uur voor de kinderen, 2 ouderavonden, eindgesprek waar de training gegeven kan worden aan deelnemers van verscheidene scholen. Tel:

9 9 Marietje Kessels project, groepstraining Het Marietje Kessels Project is een preventief weerbaarheidsproject. Dat betekent dat het project niet pas wordt ingezet op het moment dat er een probleem is, maar dat het uitgevoerd kan worden in iedere groep 7 en 8, ter voorkoming van vormen van machtsmisbruik binnen de groep. Daarnaast wordt het project succesvol uitgevoerd in groepen waar een onprettige sfeer heerst en de leerlingen niet volledig zichzelf durven te zijn uit angst voor klasgenoten. Deelnemers vergroten de weerbaarheid om zo de kans te verkleinen dat zij slachtoffer worden van machtsmisbruik en/of zichzelf schuldig (gaan) maken aan (seksueel) intimiderend of grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, groepsdruk, sexting en seksueel misbruik. Er wordt gebruik gemaakt van oefeningen, spelen, toneelstukjes, fysieke technieken en groepsgesprekken. grenzen voelen en aangeven gevoelens en gedachten herkennen en serieus nemen zelfvertrouwen te vergroten zelfkennis zichzelf te beheersen (vooral jongens) lichaamstaal te gebruiken de eigen kracht te ontdekken (vooral meisjes) verantwoordelijkheid te nemen voor gedrag omgaan met pesten en groepsdruk (vooral jongens) eigen veiligheid op straat, op het internet (bovenbouw) voorlichting kindermishandeling (bovenbouw) Voorwaarden: de hele klas doet mee, meisjes en jongens gescheiden, twee trainers. mannelijke trainer voor de jongens, vrouwelijke voor de meisjes. tussen de 10 en 12 lessen. Ouderbijeenkomst. Leerkracht aanwezig. laatste les samen, ouders worden uitgenodigd. noodzakelijk zijn ruimten om in te bewegen. Voor meer informatie en achtergrond: Voor wie? Groep 7 of 8 in de bovenbouw Wanneer? April - Juni 2018 Op de locatie van de basisschool die zich voor dit project aanmeldt Onder schooltijd Hele groepen 7 of 8 1 Ouderbijeenkomst, leerkracht aanwezig bij training, 11 lessen van 60 minuten, evaluatiegesprek Eigen bijdrage van school 250,- De cursus wordt gegeven op basis van wederkerigheid. De school stelt twee ruimtes beschikbaar. Eén voor de meisjes training en één voor de jongens training. Weerkrachtig trainingen Niek Adriaens n_adriaens@yahoo.com

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief

Aanbod weerbaarheidstrainingen Gemeente De Ronde Venen schooljaar Sta sterk voor het jonge kind, intensief 1 Sta sterk voor het jonge kind, intensief De Sta Sterk Training voor het jonge kind is gericht op het vergroten van sociale en weerbare vaardigheden en het omgaan met emoties. Sociale vaardigheid en assertief

Nadere informatie

SOVA voor het jonge kind. Preventief

SOVA voor het jonge kind. Preventief 1 SOVA voor het jonge kind. Preventief In deze training leren deelnemers op een speelse manier sociale vaardigheden aan. Hierdoor zijn ze beter in staat op een plezierige manier contact met leeftijdsgenootjes

Nadere informatie

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STA STERK TRAINING 1. sta sterk training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STA STERK TRAINING 1 sta sterk training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STA STERK TRAINING 3 De sta sterk training achtergrond sta sterk Training

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen

Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen MEE & de Wering Cursusgids 2016 Den Helder & Schagen 1 Weerbaarheid & sociale vaardigheden Voor kinderen van 9 12 jaar (basisschool) Het hoofddoel van de cursus Ho, tot hier en niet verder! is het bevorderen

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme In deze hand-out vindt u een korte samenvatting terug van de deelonderwerpen die Helen Wildeboer, trainer van de Stichting Omgaan met

Nadere informatie

Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum

Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum Periode van oktober - november Aan wie Wat Wie Wanneer Aantal Executieve vaardigheden (vooral planning) Jan Menger (en collega) Maandag en/of donderdag 6 de uur 6

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor docenten, leerkrachten & OPP Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure

Nadere informatie

15 januari 2016

15 januari 2016 1294 www.clarafabriciusschool.nl 15 januari 2016 20 januari Studiedag, alle kinderen zijn vrij 23 januari Volleybaltoernooi groep 7 en 8 27 januari Minilessen groep 8 op het HPC Studiedag Aanstaande woensdag

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining jongvolwassenen Nijmegen 16 tot 21 jaar Assertiviteitstraining adolescenten Nijmegen

Weerbaarheidstraining jongvolwassenen Nijmegen 16 tot 21 jaar Assertiviteitstraining adolescenten Nijmegen Weerbaarheidstraining jongvolwassenen Nijmegen 16 tot 21 jaar Assertiviteitstraining adolescenten Nijmegen De eerstvolgende groep gaat starten op: Zaterdag 14 mei 2016 5 bijeenkomsten van 12:30 tot 15:00

Nadere informatie

Opwaartse Kracht. Gemeente Albrandswaard College en Raad Postbus 1000 3160 GA Rhoon. internet www.opwaartsekracht.nl E-man info@opwaartsekracht.

Opwaartse Kracht. Gemeente Albrandswaard College en Raad Postbus 1000 3160 GA Rhoon. internet www.opwaartsekracht.nl E-man info@opwaartsekracht. Opwaartse Stichting Opwaartse Koninginneweg 1 3331 CD Zwijndrecht Gemeente Albrandswaard College en Raad Postbus 1000 3160 GA Rhoon postadres Koninginneweg 1 3331 CD Zwijndrecht Telefoon 078-7600027 internet

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Groepswerk CMWW CMWW. Pr. Beatrixstraat 1a 6443 AK Brunssum Telefoonnr. 045-5250 250 Faxnr. 045-5250 086 E-mail info@cmww.nl Website www.cmww.

Groepswerk CMWW CMWW. Pr. Beatrixstraat 1a 6443 AK Brunssum Telefoonnr. 045-5250 250 Faxnr. 045-5250 086 E-mail info@cmww.nl Website www.cmww. CMWW Groepswerk CMWW Pr. Beatrixstraat 1a 6443 AK Brunssum Telefoonnr. 045-5250 250 Faxnr. 045-5250 086 E-mail info@cmww.nl Website www.cmww.nl Uitgave 28-06-07 Opvoedingsondersteuning Ouders van Pubers

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

Achtergrond informatie:

Achtergrond informatie: Pestprotocol Inleiding Voor u ligt het pestprotocol van de Koningin Wilhelminaschool. Met behulp van dit protocol willen wij het pestgedrag binnen de school voorkomen en indien nodig aanpakken. In onze

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

THEMA SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Zelf Gevoelens Verbaal en non-verbaal primaire gevoelens beschrijven en uiten. Kwaliteiten Verbaal en non-verbaal beschrijven dat fijne en nare

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2014 Gedragsprotocol de Boomgaard I. Doel van dit gedragsprotocol: Alle kinderen van De Boomgaard moeten zich veilig voelen, zodat

Nadere informatie

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Schuingedrukt de thema s die gaan over de relationele ontwikkeling van kinderen. Vetgedrukt de thema s

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren!

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Pesten is een veel voorkomend en een niet makkelijk op te lossen probleem. CSBO Bergkristal heeft een plan van aanpak voor het voorkomen van pesten. Wij geven

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining op De Meeander

Beleid Kanjertraining op De Meeander Beleid Kanjertraining op De Meeander Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Kanjertraining is meer dan een lesmethode.

Nadere informatie

Welbevinden en sociale veiligheid

Welbevinden en sociale veiligheid Welbevinden en sociale veiligheid BA S ISO N D E R W I JS Een goede psychosociale gezondheid is belangrijk voor het sociaal functioneren, schoolprestaties en de algemene ontwikkeling. Nationaal Kompas

Nadere informatie

KOM OP VOOR JEZELF! evaluatie gemeente Hellevoetsluis 2013

KOM OP VOOR JEZELF! evaluatie gemeente Hellevoetsluis 2013 KOM OP VOOR JEZELF! evaluatie gemeente Hellevoetsluis 2013 Onderwijsadviesbureau In de Weer Oude Veerweg 4 Postbus 8182 4330 EC Middelburg Tel: 0113-853099 www.indeweer.info info@indeweer.info 1 Inleiding

Nadere informatie

De doelen van de kanjertraining:

De doelen van de kanjertraining: Wat is kanjertraining: De kanjertraining is meer dan alleen een (anti) pestmethode. De kanjertraining richt zich op de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen in de les

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich veilig laten voelen in hun basisschoolperiode, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. PESTPROTOCOL Inhoud pestprotocol 1. Doel van dit pestprotocol 2. Pesten op school 3. Signalen en oorzaken 4. Hoe gaan we op de Wegwijzer om met pesten? 5. Belangrijke regels 6. Onze schoolregels 7. De

Nadere informatie

Deze groepstraining is een combinatie van: Rots en Water Weerbaarheidstraining voor kinderen & de weerbaarheidstraining Ho! Tot hier en niet verder.

Deze groepstraining is een combinatie van: Rots en Water Weerbaarheidstraining voor kinderen & de weerbaarheidstraining Ho! Tot hier en niet verder. Weerbaarheidstraining voor kinderen 2016: Stevig in je schoenen! Wil jij ook leren voor jezelf opkomen? Startdata eerstvolgende groepstrainingen: Leeftijd 4 tot 6 jaar: Vrijdag 13 mei 2016: 13:00 tot 14:30

Nadere informatie

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs

Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs De school is voor jongeren een belangrijke plek voor het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Jongeren die sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co

Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co Evaluatie Weerbaarheidtraining voor volwassenen Koekkoek & Co 76 respondenten Cijfer algehele training 7 8 9 10 De deelnemers hadden beschikking over lesbrieven, hierin stond informatie over de bijeenkomsten

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

Welkom op de ouderavond!

Welkom op de ouderavond! Welkom op de ouderavond! ROTS & WATER Heiloo, 20 januari 2016 Mary van Doorn Rots en Water trainer HVO-leerkracht obs Meander Programma Rots & Water 20.10 20.30 Opening: Wie ben ik? Wat doe ik? 20.10 20.30

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Communicatie en interactie

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. & het pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Een pestproject of de lessen over pesten

Nadere informatie

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden

LIEVERWIJS. kindercoaching & training. kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling. Een rups kan altijd nog een vlinder worden LIEVERWIJS kindercoaching & training kindercoaching basisschool trainingen kindercoach op bestelling Een rups kan altijd nog een vlinder worden Kindercoaching Van Rups naar Vlinder Voor kinderen in de

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Open Dag Ook dit jaar organiseren wij een Open Dag. Ouders die op zoek zijn naar een basisschool voor hun kind, kunnen deze ochtend een kijkje komen

Open Dag Ook dit jaar organiseren wij een Open Dag. Ouders die op zoek zijn naar een basisschool voor hun kind, kunnen deze ochtend een kijkje komen Nieuwsbrief Projectweken Februari 2016 IN DIT NUMMER: Projectweken 1 Het jaar van het boek 1 Open dag 16 maart 2 Sportservice fit-week 3 GGD Flits 3 Op dinsdag 8 maart starten wij weer met ons jaarlijkse

Nadere informatie

Gedragsprotocol ; OBS t Zwanenest, Schagerbrug

Gedragsprotocol ; OBS t Zwanenest, Schagerbrug Gedragsprotocol ; OBS t Zwanenest, Schagerbrug 1. Uitgangspunten Dit protocol beschrijft de manier waarop we omgaan met ongewenst gedrag en de problemen die hierbij kunnen ontstaan. Eén van de problemen

Nadere informatie

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen??

Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? 1 Durft jouw kind zichzelf te zijn en voor zichzelf op te komen?? Kinderen opvoeden, adviseren en ondersteunen is een hele taak dat veel ouders best lastig vinden. Als ouder wil je je kind beschermen en

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Kanjertraining De vreedzame school Programma alternatieve denkstrategieën (PAD) Prima Kiva Taakspel

Doorlopende leerlijn Kanjertraining De vreedzame school Programma alternatieve denkstrategieën (PAD) Prima Kiva Taakspel Doorlopende leerlijn Basisonderwijs Kanjertraining Kanjertraining is bedoeld voor leerlingen van 4 tot 16 jaar die problemen hebben in de omgang met anderen en voor hun klasgenoten. Het doel is sociaal

Nadere informatie

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod

Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? Hulpaanbod Voor wie zijn de kind-jongere trainingen bedoeld? - Normaal begaafde kinderen van 4 tot 13 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Zuid, die in hun gedrag signalen afgeven die mogelijk duiden op een problematische

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Inleiding 1.2 Communicatie

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum Klas 1 t/m 3

Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum Klas 1 t/m 3 Ondersteuningscarrousel Lorentz Lyceum Klas Periode van oktober november Aan wie Wat Wie Aantal Executieve vaardigheden (vooral Individueel in trajectklas. 6 keer planning) Omgaan met verlies Shirley van

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Cursusspel. GGNet Communicatie

Cursusspel. GGNet Communicatie Cursusspel Bij GGNet worden verschillende dingen (activiteiten) gedaan om mensen te helpen. Bepaalde therapieën (zo word het wel genoemd om je ergens mee te leren omgaan) of cursussen. Denk aan muziektherapie,

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep

Geestig Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep Geestig 2017 Omgaan met (ongewenst) gedrag van kinderen in groep basisprincipes van het scheppen van een positief klimaat, het bieden van structuur en herstelgericht reageren op ongewenst gedrag YES I

Nadere informatie

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS Reina Bos en Henk Versteeg 0 Inhoudsopgave: 1. Pesten op school: Hoe gaan wij er mee om? 2. Algemene voorwaarden 3. Hoe willen wij daar op De Balans mee omgaan? 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

Nieuwe Helden in Opleiding

Nieuwe Helden in Opleiding Nieuwe Helden in Opleiding Hero Town NL is een stichting die kinderen helpt zich te ontwikkelen tot empathische, betrokken en actieve burgers. Wij helpen scholen om hun leerlingen vanuit goed burgerschap

Nadere informatie

Pestprotocol. Versie september 2013

Pestprotocol. Versie september 2013 Pestprotocol De Petrus & Paulusschool wil haar leerlingen een veilig klimaat bieden, waarin zij zich prettig en optimaal kunnen ontwikkelen. We gaan er van uit dat iedereen respectvol met elkaar omgaat.

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

Schoolkind Tips voor ouders

Schoolkind Tips voor ouders Schoolkind voor ouders Inleiding In de basisschoolperiode verandert een kind van een afhankelijke kleuter in een zelfstandige 12-jarige aan het begin van de puberteit. Ouders merken dat hun kind zich steeds

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd 1. Opvoedingsondersteuning 2. Opstap 3. Naschoolse activiteiten 4. Rots en Water, weerbaarheidsproject

Nadere informatie

PESTPROTOCOL (versie april 2014)

PESTPROTOCOL (versie april 2014) PESTPROTOCOL (versie april 2014) Op de Lispeltuut willen wij de kinderen een veilige leeromgeving bieden. Kinderen moeten zich op een prettige en positieve manier kunnen ontwikkelen. Een gevoel van veiligheid

Nadere informatie

IK EN IK EN DE ANDER.

IK EN IK EN DE ANDER. Hierbij nodigen wij jullie uit voor de workshop IK EN IK EN DE ANDER. Gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Rots&Water. Als pleegouder wordt er door de pleegkinderen een groot beroep gedaan op

Nadere informatie

Deel 1 - Achtergrondinformatie over pesten 11. 1 Pesten, plagen en ruzie 13. Definities 13 Pesten in soorten en maten 18

Deel 1 - Achtergrondinformatie over pesten 11. 1 Pesten, plagen en ruzie 13. Definities 13 Pesten in soorten en maten 18 Inhoud Deel 1 - Achtergrondinformatie over pesten 11 1 Pesten, plagen en ruzie 13 Definities 13 Pesten in soorten en maten 18 2 De pester, het slachtoffer en de andere betrokkenen 22 De pester 23 Het slachtoffer

Nadere informatie

Evaluatie Rots & Water

Evaluatie Rots & Water Evaluatie Rots & Water Training Weerbaarheid Groep 8 St. Jozefschool Locatie Tarcisius Schooljaar 2003/2004 Door: Linda Geraeds Sociaal Cultureel Werker Docente Weerbaarheid Rots en Water Trainer CMWW

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Ouderpraat! Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015

Nieuwsbrief. Ouderpraat! Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015 Nieuwsbrief www.intenzcoaching.nl / info@intenzcoaching.nl / T:0623552198 Wilma Versteegen Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015 In deze nieuwsbrief: Avond ouderpraat in Januari.

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Opgemaakt op 26-1-2017 Door: Gedragsspecialisten, Sanne Habets en Carla Vanderheijden Inhoud - Het belang van een anti pest protocol. - Uitgangspunten van

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën

Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Anti-pestprotocol Dalton IKC Zeven Zeeën Het belang van een anti-pestprotocol Een positief en veilig klimaat is noodzakelijk voor kinderen om zich goed te ontwikkelen. Op IKC Zeven Zeeën doen we onze uiterste

Nadere informatie

Programma. Welkom! Oorsprong van KiVa Ontwikkeld door de Universiteit van Turku in Finland ( ) Het KiVa-programma groep 1 t/m 8

Programma. Welkom! Oorsprong van KiVa Ontwikkeld door de Universiteit van Turku in Finland ( ) Het KiVa-programma groep 1 t/m 8 LBBO Conferentie Beter Begeleiden 2017 Samen maken we er een fijne school van! Welkom! Programma Kennismaking met KiVa 14:25 uur: pauze Een aantal oefeningen KiVa-monitor Oorsprong van KiVa Ontwikkeld

Nadere informatie

Omgaan met lastige leerlingen op de ISK

Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Pedagoog, leraar, intern begeleider, zorgcoördinator, schoolleider en adviseur. Verwachtingen Training Omgaan met lastige leerlingen op de ISK Inhoud van de workshop

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 7-1-2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Voor u ligt het kanjerbeleid. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Dit is de samenvatting van het kanjerbeleid. Het volledige

Nadere informatie

Ouders betrekken bij de kanjerlessen met behulp van een ouderles

Ouders betrekken bij de kanjerlessen met behulp van een ouderles Ouders betrekken bij de kanjerlessen met behulp van een ouderles Alle lessen zijn zo ontwikkeld dat ouders hierbij aanwezig kunnen zijn. We raden aan om daarom één of meerdere keren per jaar een ouderles

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief. jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017

Nieuwsbrief. jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017 Nieuwsbrief jaargang 22 - nummer 2 29 september 2017 In deze nieuwsbrief: - Voorstellen nieuwe leerkrachten - Voorstellen klachtcontactpersonen - Omgangsprotocol - Kanjertrainingen - Agenda oktober - Agenda

Nadere informatie