Inleiding Astrofysica

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding Astrofysica"

Transcriptie

1 Inleiding Astrofysica Hoorcollege I 11 september 2017

2 Welkom n Doel: het college Inleiding Astrofysica vormt de basis voor de studie sterrenkunde en fungeert als inleiding voor alle andere sterrenkunde colleges. Maar omdat alle aspecten van de moderne sterrenkunde revue passeren is het ook een interessant keuzevak voor natuurkunde studenten. n Gerelateerde vakken: n n PrakCsche Sterrenkunde (met excursie naar ArCs op 25 september) Planetenstelsels

3 PrakCsche informace n Docent: Henk Hoekstra n Assistenten: Bas Zoutendijk, Julia Wasala, Gerben Jolink, Amy Louca, Sanna Heesakkers, Rosalie Hoogenboom n 11 hoorcolleges; 6 werkcolleges n Alle informace op de website: hvp://strw.leidenuniv.nl/~hoekstra/teaching/iaf/iaf.html

4 Website Op de website vind je: n Schema van colleges volgende college is volgende week woensdag in G03 n Slides hoorcolleges n Filmpjes van colleges in voorgaande jaren n Opgaves werkcolleges n Oude tentamens (het college is wel iets veranderd!)

5 FoundaCons of Astrophysics Het college is gebaseerd op Foundations of Astrophysics. Lees de stof voor het college door zodat je al enige kennis van het onderwerp hebt. Eventueel is Astronomy: a physical perspective (Kutner) te gebruiken als alternatief.

6 Toetsing n Schriaelijk tentamen: 19 december n Indien het gemiddelde huiswerkcijfer hoger is dan het tentamencijfer dan telt het tentamen voor 85% en het huiswerk voor 15%. Als het huiswerkcijfer lager is dan het tentamencijfer dan telt het tentamencijfer voor 100%. n Als je het vak niet hebt gehaald, is er een schriaelijk hertentamen op 10 januari 2018; dit telt voor 100%.

7 Werkcolleges n Er zijn 6 werkcolleges; onderverdeling in 5 werkgroepen. n Registreer jezelf via blackboard! Geen registra+e, geen indeling in werkgroep. n Opgaves zijn twee weken van tevoren beschikbaar op de website. n Elke opgave bevat één of meer inleveropgaves die voor aanvang van het desbetreffende werkcollege moet worden ingeleverd om in aanmerking te komen voor de huiswerkbonus. n Uitwerkingen worden niet elektronisch beschikbaar gesteld.

8 Onderwerpen hoorcolleges n Inleiding, coördinaten, geschiedenis n Hemelmechanica, zwaartekracht n InteracCe van straling en materie n DetecCe van licht n Zon en het zonnestelsel n Het zonnestelsel in perspeccef n Sterren (2x) n SterevoluCe n Melkweg en andere sterrenstelsels n Kosmologie

9 Excursie naar het ArCs Planetarium Dit speciale college voor alle studenten IAF wordt verzorgd door Michiel Hogerheijde op maandag 25 september in het Artis planetarium. Verkenning van de sterrenhemel Demonstratie hemel-coördinaten en tijd Planetarium show: reis door het heelal Vanaf 17:00 verzamelen bij de hoofdingang van Artis (Plantage Kerklaan 38) 17:30: samen naar binnen 19:00: einde

10 Vragen?

11 Sterrenkunde is empirisch Binnen de exacte wetenschappen is sterrenkunde een buitenbeentje: we kunnen alleen maar kijken! Vooruitgang wordt (deels) bepaald door ons vermogen om steeds beter naar het Heelal te kijken. Daarom willen we steeds dieper en scherper kijken, maar ook het bestuderen van verschillende delen van het elektromagnetisch spectrum, omdat deze andere processen bloot kunnen leggen.

12 Wat bestuderen we? Astronomie (ἀστρονοµία) is een combinatie van de Griekse woorden ἀστρον (ster) en νοµoσ (wet): Objecten aan de hemel zijn niet willekeurig, maar kunnen wetmatig worden beschreven. Tegenwoordig is sterrenkunde niet beperkt tot sterren maar bestuderen we alle objecten in het Heelal. astrofysica: the relatie tussen hemelobjecten en de onderliggende natuurkunde. kosmologie: de studie van de structuur en evolutie van het Heelal als geheel.

13 Technologie is belangrijk

14 De sterrenhemel Wanneer we naar de sterrenhemel kijken, hebben we geen informatie over de afstanden tot hemellichamen: we zien een projectie van de hemel. Wel kunnen door langer waar te nemen opmerken dat de maan, de Zon en planeten zich voor de sterren langs bewegen. Bovendien kan de Maan voor de Zon langs gaan!

15 De sterrenhemel Sterren zien er allemaal hetzelfde uit. Hoe leg je uit naar welke ster je kijkt?

16 Coördinaten-systemen Om een positie op een hemelbol weer te geven heb je twee coördinaten nodig, met één nulpunt en één referentievlak.

17 Coördinaten-systemen Voor een waarnemer is er een simpel coördinaten-systeem: neem de horizon als referentievlak (loodrecht op het zenit) en het noorden als nulpunt. Coördinaten: hoogte en azimut (eenheden: graden, boogminuten, boogseconden, of uren, minuten, seconden)

18 Hoogte-azimut systeem Het hoogte-azimut systeem lijkt handig, maar het is verschillend voor waarnemers op verschillende plekken op Aarde: het zenit voor iemand in Buenos Aires is het nadir voor iemand in Shanghai.

19 Wie beweegt er? Bovendien staan we niet stil: De aarde draait om haar as. De aarde draait om de zon. De moderne mens heeft er duizenden jaren over gedaan om de beweging van de sterren aan de hemel te begrijpen, en te koppelen aan de beweging van de aarde.

20 Draaiing van de Aarde om haar as

21 Draaiing van de Aarde om haar as De sterren volgen een cirkelbaan parallel aan de hemelequator: in 23 uur en 56 minuten verandert de uurhoek met 360 o.

22 Draaiing van de Aarde om haar as Z Meridiaan uurhoek hoogte O W

23 Dagelijkse gang van sterren =circumpolair =hemelequator Op een gegeven CjdsCp kunnen we de hela van de hemel zien namelijk het deel boven de horizon; door de draaiing van de Aarde verandert ons gezichtsveld.

24 Dagelijkse gang van sterren Aoankelijk van de posice op Aarde: - is een gedeelte van de sterren alcjd zichtbaar - is een gedeelte van de sterren nooit te zien - is de rest van de sterrenhemel soms te zien: belangrijk wanneer!

25 Een beter system De uurhoek verandert omdat de meridiaan gekoppeld is aan de meridiaan van de waarnemer. We hebben een systeem nodig dat de positie definieert ten opzichte van een meridiaan op de hemelbol*: we meten de lengte oostwaarts van het lentepunt. Deze hoek noemen we de rechte klimming α. De hoogte ten opzichte van de hemelequator noemen we de declinatie δ. * Greenwich definieert zo de nul-meridiaan op aarde.

26 Equatoriaal coördinaat-systeem =Lentepunt

27 Dagelijkse gang van sterren Voor een waarnemer op het noordelijk halfrond met breedtegraad b staan sterren met declinace δ>90 o -b alcjd boven de horizon: dit zijn circumpolaire sterren.

28 Beweging van hemellichamen De rechte klimming en declinatie (equatoriale coördinaten) van sterren veranderen niet noemenswaardig over een periode van een paar jaar. De Zon beweegt (t.o.v. de sterren) bijna 1 o per dag oostwaarts, vanwege de baan van de Aarde rond de Zon. Daarom is een sterrendag 4 minuten korter dan een zonnedag. De Maan beweegt ongeveer 13 o per dag oostwaarts (t.o.v. de sterren), omdat deze in 27.3 dagen om de Aarde draait; en 12 o per dag oostwaarts t.o.v. de Zon: pas na 30 dagen staat de Maan op dezelfde plek t.o.v. de Zon! Een maandag is 50 minuten langer dan een zonnedag.

29 Beweging van hemellichamen De schijnbare beweging van Mars t.o.v. de sterren: deze retrograde beweging is het gevolg van het verschil in omloopsnelheid van de Aarde en andere planeten.

30 SterrenCjd en zonnecjd De lengte van een dag is het interval tussen opeenvolgende culmina8es van een hemellichaam. Sterren culmineren elke 23 h 56 m omdat dit overeen komt met de rotaceperiode van de Aarde: dit is een siderische dag. De periode tussen twee culminaces van de Zon is een zonnedag of dag. Dit is 24 h 00 m en is wat we als klok gebruiken. Waarom is er een verschil?

31 RotaCeperiode van de Aarde De rotaceperiode van de Aarde is 23 h 56 m : de Aarde moet per dag 4 minuten extra draaien om de zon op dezelfde plaats te krijgen: 23 h 56 m + 00 h 04 m = 24 h 00 m.

32 Baan van de Aarde rond de Zon De Zon heeft een schijnbare beweging ten opzichte van de sterren. De baan die zij volgt noemen we de ecliptica. Het stuk sterrenhemel wat op een bepaald moment van het jaar in de richting van zon staat kunnen we niet zien: Alleen overdag zichtbaar! De oriëntatie van de aarde t.o.v. de sterrenhemel bepaalt de siderische tijd of sterrentijd : Belangrijk voor waarnemen!

33 EclipCca De Zon kruist de hemelevenaar twee maal per jaar: het lente- en herfstpunt. Dit zijn de equinoxen.

34 De seizoenen De hoek van 23.5 o tussen de ecliptica en de equator is de obliquiteit: dit is de oorsprong van de seizoenen

35 De seizoenen Rond de zomersolstice ontvangt het noordelijk halfrond meer zonlicht per vierkante meter.

36 De dierenriem en de seizoenen De sterrenbeelden in de ecliptica (de zodiak of dierenriem) geven de seizoenen aan: belangrijk voor landbouw!

37 De dierenriem als kalender Stonehenge, Engeland Veel prehistorische objecten hebben een astronomische link: het was essentieel om te overleven!

38 PrakCsch waarnemen Voor het equatoriaal coördinatensysteem nemen we het lentepunt als nulpunt. Nu kunnen we uitrekenen waar we onze telescoop moeten richten. Benodigdheden: Lokale siderische tijd (sterrentijd) = rechte klimming van de sterren die op dat moment precies door het zuiden gaan. Breedtegraad: geeft aan hoe hoog de sterren door het zuiden gaan Hiermee kunnen de hoogte en azimut van een ster berekend worden.

39 PrakCsch waarnemen Siderische tijd in Greenwich + lengtegraad Lokale SterrenTijd = Local Siderial Time (LST) Tijd + positie op aarde à positie van ster Positie van ster + tijd à positie op aarde (navigatie!)

40 PrakCsch waarnemen tijdens culminatie: RA = LST Alt = 90 - b δ HA = RA LST Z Meridiaan Uurhoek hoogte O W

41 Wanneer culmineert een ster? UT = Universal Time = Zonnetijd in Greenwich 21 maart à Zon in lentepunt à UT=12:00 à α = 0 à GST = 0h GST = (UT-12)+Nx24/365 [N = aantal dagen na 21 maart] LST = GST + L/15 [L = Oosterlengte] GST = Greenwich Sidereal Time

42 De Zon als klok? elliptische aardbaan obliquiteit De baansnelheid is niet constant: de lengte van de dag varieert! De tijdsvereffening is het verschil tussen de ware tijd en de middelbare tijd.

43 Analemma van de Zon De positie van de Zon op een bepaald tijdstip varieert: het resulterende patroon noemen we het analemma.

44 Andere coördinaatsystemen De meeste objecten in het Zonnestelsel bevinden zich in het vlak van de ecliptica. Voor dergelijk werk zijn een Ecliptische coördinaten handig: referentie-vlak: aardbaan nulpunt: lentepunt Voor studies waar positie en oriëntatie van de Melkweg van belang is zijn Galactische coördinaten handig: referentie-vlak: vlak van de melkweg nulpunt: centrum van de melkweg

45 ComplicaCes Precessie: het lentepunt maakt een cirkel in 25,800 jaar. Het verschuift met 50.3 per jaar*. Voor equatoriale coördinaten moet het moment van de equinox worden gespecificeerd: J nu standaard. *Hipparchus ( v. Chr.) bepaalde een waarde van 48 /jaar!

46 ComplicaCes Nutatie: het massa-middelpunt ligt niet precies op de rotatie as. De belangrijkste schommeling heeft een periode van 18.6 jaar en een amplitude van 10. Obliquiteit en baaneccentriciteit: veranderen, vooral door Jupiter. Obliquiteit varieert tussen 22.1 o en 24.5 o met een periode van ongeveer 41,000 jaar. variatie in obliquiteit

47 Een oude wetenschap Sterrenkunde was belangrijk voor de Babyloniërs (die een sexagesimaal stelsel hadden) en de oude Grieken. In de middeleeuwen ook veel Arabische bijdragen: veel namen van sterren zijn Arabisch, net als woorden als nadir en azimut (zenit is door schrijffouten verbasterd). Azteekse kalender

48 Afstanden in het Zonnestelsel De Grieken realiseerden zich dat de ruimte 3d is, waardoor ze een aantal fenomenen konden verklaren, zoals de fasen van de Maan en zonsverduisteringen. Aristoteles ( v. Chr.): de Aarde is rond: - zwaartekracht trekt dingen naar het centrum. - de schaduw van de Aarde op de maan tijdens een eclips. - welke sterren zichtbaar zijn als functie van breedte. - er zijn olifanten in Marokko en India!? Maar hoe groot is de Aarde? En hoe ver weg staan de Maan en de Zon?

49 Hoe groot is de Aarde? α=360 /50 =7 12 omtrek=50 D = stadiën Eratostenes: de omtrek van de Aarde is 46,000km (werkelijke omtrek is 15% kleiner: 40,000km).

50 Afstanden in het Zonnestelsel Aristarchus ( v. Chr.): de Aarde draait om de Zon! Met dit heliocentrische model kon hij de relatieve afstanden tot de Zon en de Maan bepalen! Hij bepaalde C 19A (in werkelijkheid C 390A)

51 Diameter van Zon, Maan & Aarde verhouding diameters Maan:Aarde:Zon Aristarchus: 1:3:19 Werkelijk: 1:4:390

52 Model van Ptolemaeus Ptolemaeus (ca n. Chr.): Grieks geocentrisch model beschreven in de Almagest (=het beste): het model is geometrisch en harmonieus. De sterren bewegen op cirkels rond de pool met een periode van een siderische dag. De Zon beweegt oostwaarts (t.o.v. de sterren) langs de ecliptica met een hoeksnelheid van 1 /dag. De Maan beweegt oostwaarts (t.o.v. de sterren) dichtbij de ecliptica met een hoeksnelheid van 13 /dag. De planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus bewegen meestel oostwaarts (t.o.v. de sterren), maar niet altijd. Het model is gebaseerd op uniforme cirkelbanen met de Aarde in het centrum (=geocentrisch)

53 Model van Ptolemaeus

54 Model van Ptolemaeus De Aarde staat iets verwijderd van het middelpunt van de baan van de Zon (om de variabele beweging van de Zon langs de ecliptica te verklaren) Om de retrograde banen van de planeten te beschrijven introduceerde hij epicycles.

55 Geen waarneembare parallax Astronomen konden geen variatie (parallax) in de posities van sterren waarnemen. Dit komt omdat de afstand tot de meest nabije ster 270,000x groter is dan de afstand Aarde-Zon. Dit was niet te bevatten voor de middeleeuwse wetenschappers

56 Renaissance: heliocentrisch model Copernicus ( ): nog steeds cirkelbanen en epicycles, maar wel een stuk eenvoudiger met de Zon in het middelpunt.

57 Renaissance: heliocentrisch model Galilei ( ): waarnemingen met een telescoop die het heliocentrisch model direct ondersteunden (i.p.v. een model waarmee het eenvoudiger rekenen was). Manen van Jupiter Kraters op de maan

58 Renaissance: heliocentrisch model Waarneming van de fase en schijnbare grootte van Venus

59 Renaissance: heliocentrisch model De relatie tussen de fase en schijnbare grootte van Venus kan eenvoudig worden verklaard in het heliocentrisch model!

60 Renaissance: nauwkeurige data Tycho Brahe ( ): een Deense edelman met goede contacten met de koning. Nam in 1572 een nieuwe ster (nova stella) waar. Deed zeer nauwkeurige metingen (zonder telescoop!), die later door Kepler werden gebruikt. geo-heliocentrisch systeem

61 Het moderne model Johannes Kepler ( ) was aanvankelijk de assistent van Brahe en kreeg toegang tot zijn data na de dood van Brahe. Deze gebruikte hij om zijn beroemde drie wetten van de beweging van de planeten op te stellen. 1. Planeten bewegen zich in elliptische banen rond de zon, waarbij de zon in een van de brandpunten staat. 2. Perkenwet: De baan-snelheid van een planeet verandert zodanig dat in gelijke tijdsintervallen de oppervlakte, bestreken door de voerstraal tussen zon en planeet, gelijk is. 3. Het kwadraat van de omlooptijd P van een planeet is evenredig met de derde macht van haar halve lange as a.

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 12 september

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 12 september WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 12 september 2016 15.45 17.30 Ignas Snellen Docent: Ignas Snellen Assistenten: Charlotte Brand, Mieke Paalvast, Alex Pietrow, Erik Osinga, Dominique Petit, Jessamy

Nadere informatie

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september Ignas Snellen

WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september Ignas Snellen WELKOM! Inleiding Astrofysica College 1 7 september 2015 13.45 15.30 Ignas Snellen Docent: Ignas Snellen Assistenten: Joris Witstok, Charlotte Brand, Niels Ligterink, Mieke Paalvast Doel, Inleiding Astrofysica:

Nadere informatie

Prak%sche Sterrenkunde

Prak%sche Sterrenkunde Prak%sche Sterrenkunde Welkom! Docent: Ignas Snellen Assistent: Steven Cuylle, Edwin van der Helm Vandaag: - Wat is prak%sche Sterrenkunde? - Hemelmechanika 1) Beweging van de Aarde om haar as en om de

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica

Inleiding Astrofysica Inleiding Astrofysica Hoorcollege II 20 september 2017 Samenva

Nadere informatie

1. Overzicht Hemelmechanica 2. Elektromagnetische straling 3. Zonnestelsel(s) 4. Sterren: fysische eigenschappen 5. Sterren: struktuur + evolutie 6.

1. Overzicht Hemelmechanica 2. Elektromagnetische straling 3. Zonnestelsel(s) 4. Sterren: fysische eigenschappen 5. Sterren: struktuur + evolutie 6. Inleiding Astrofysica 1. Overzicht Hemelmechanica 2. Elektromagnetische straling 3. Zonnestelsel(s) 4. Sterren: fysische eigenschappen 5. Sterren: struktuur + evolutie 6. Sterren: stervorming, sterdood

Nadere informatie

Praktische Sterrenkunde H o o r c o l l e g e A r t i s

Praktische Sterrenkunde H o o r c o l l e g e A r t i s Praktische Sterrenkunde H o o r c o l l e g e A r t i s Introductie Docent: Henk Hoekstra email: hoekstra@strw.leidenuniv.nl kamer 457 tel: 071-5275594 website: http://www.strw.leidenuniv.nl/~hoekstra/practicum

Nadere informatie

Praktische Sterrenkunde

Praktische Sterrenkunde Praktische Sterrenkunde Vandaag 1. Verkenning van de sterrenhemel 21 september 2015 Korte introductie Praktische Sterrenkunde Verkenning van de sterrenhemel Coördinaten t.o.v. de waarnemer: azimuth en

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde

Basiscursus Sterrenkunde Basiscursus Sterrenkunde Les 1 Sterrenwacht Tweelingen te Spijkenisse 24 April 2019 Inhoud van de cursus Inleiding Geschiedenis Afstanden in het heelal Het zonnestelsel Onze zon en andere sterren Sterrenstelsels

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica

Inleiding Astrofysica Inleiding Astrofysica Hoorcollege II 17 september 2018 Samenvatting hoorcollege I n Praktische aspecten: n aangemeld op Blackboard? n Overzicht van ontwikkelingen in de moderne sterrenkunde en de link

Nadere informatie

COORDINAATSYSTEMEN 2 Hoeken + Oorsprong, i.e 2 vaste (nul)punten + (Orthogonale) Richtingsconventie 1. EGOCENTRISCH (HORIZONTAAL) SYSTEEM

COORDINAATSYSTEMEN 2 Hoeken + Oorsprong, i.e 2 vaste (nul)punten + (Orthogonale) Richtingsconventie 1. EGOCENTRISCH (HORIZONTAAL) SYSTEEM COORDINAATSYSTEMEN 2 Hoeken + Oorsprong, i.e 2 vaste (nul)punten + (Orthogonale) Richtingsconventie 1. EGOCENTRISCH (HORIZONTAAL) SYSTEEM Zenith (Nadir) Azimuth Cirkel hoogte h azimuthale lengte A bepaald

Nadere informatie

De Hemel. N.G. Schultheiss

De Hemel. N.G. Schultheiss 1 De Hemel N.G. Schultheiss 1 Inleiding Deze module is direct te volgen vanaf de derde klas. Deze module wordt vervolgd met de module Het heelal. Uiteindelijk kun je met de opgedane kennis een telescoop

Nadere informatie

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde

Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Cursus Inleiding in de Sterrenkunde Sterrenbeelden naamgeving ca. 3000 v Chr. (Kreta) 48 klassieke sterrenbeelden, w.o. Dierenriem nu 88 officieel (door I.A.U.) met blote oog ca. 6000 sterren sternamen:

Nadere informatie

PG+ Sterrenkunde. Ellen Schallig. 14 november 2013

PG+ Sterrenkunde. Ellen Schallig. 14 november 2013 PG+ Sterrenkunde Ellen Schallig 14 november 2013 Inhoudsopgave Huishoudelijke mededelingen Recap: Het heelal is groot en leeg De Babyloniërs De Grieken Sprong naar zestiende eeuw Huishoudelijke mededelingen

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Astrofysica 19 December 2016,

Tentamen Inleiding Astrofysica 19 December 2016, Tentamen Inleiding Astrofysica 19 December 2016, 14.00-17.00 Let op lees onderstaande goed door! *) Dit tentamen omvat 4 opdrachten. De eerste opdracht bestaat uit tien individuele kennisvragen. Deze vragen

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica

Inleiding Astrofysica Inleiding Astrofysica in 122 vragen en 23 formules Henk Hoekstra, Universiteit Leiden, 2017 Het tentamen van het vak Inleiding Astrofysica (IAF) zal uit twee delen bestaan. In het eerste deel (30% van

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica College 2 19 september

Inleiding Astrofysica College 2 19 september Inleiding Astrofysica College 2 19 september 2016 15.45 17.30 Ignas Snellen Wanneer is een ster optimaal zichtbaar? UT = Universal Time = Zonnetijd in Greenwich 21 maart! zon in Lentepunt! UT=12:00! α

Nadere informatie

Sterrenkunde in de prehistorie: Lascaux : COLLEGE II : RECAPITULATIE COLLEGE I. Ontzag voor hemelverschijnselen.

Sterrenkunde in de prehistorie: Lascaux : COLLEGE II : RECAPITULATIE COLLEGE I. Ontzag voor hemelverschijnselen. RECAPITULATIE COLLEGE I Eerste kennismaking - planeten! clusters van sterrenstelsels - leegte, grootte, ruimte-tijd Simpele waarnemingen - sterren, & sterrenbeelden, - Zon, Maan, planeten, kometen - verduisteringen,

Nadere informatie

Afstanden in de sterrenkunde

Afstanden in de sterrenkunde Afstanden in de sterrenkunde Inleiding. In de sterrenkunde bestaat een fundamenteel probleem; we kunnen misschien wel heel precies waarnemen waar een object aan de hemel staat, maar hoe kunnen we achterhalen

Nadere informatie

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal Samenvatting ANW Hoofdstuk 6: het heelal Samenvatting door A. 929 woorden 29 juni 2014 0 keer beoordeeld Vak ANW P1 Breedtegraad: s Nachts: hoek van poolster met horizon Overdag: hoogste hoek van de zon

Nadere informatie

DE STERRENHEMEL. G. Iafrate (a), M. Ramella (a) en V. Bologna (b) (a)

DE STERRENHEMEL. G. Iafrate (a), M. Ramella (a) en V. Bologna (b) (a) (b) DE STERRENHEMEL G. Iafrate (a), M. Ramella (a) en V. Bologna (b) (a) INAF - Sterrenkundig Observatorium van Trieste Istituto Comprensivo S. Giovanni Sc. Sec. di primo grado M. Codermatz" Trieste Nederlandse

Nadere informatie

T2b L1 De ruimte of het heelal Katern 1

T2b L1 De ruimte of het heelal Katern 1 Het heelal of de kosmos is de ruimte waarin de zon, de maan en de sterren zich bevinden. Het heelal bestaat uit een oneindig aantal hemellichamen waarvan er steeds nieuwe ontdekt worden. De hemellichamen

Nadere informatie

3 Kermis aan de hemel

3 Kermis aan de hemel 3 Kermis aan de hemel In deze paragraaf onderzoeken en leren we over de beweging van de aarde om de zon, de draaiing van de aarde om haar as, de beweging van de maan rond de aarde, en hoe die bewegingen

Nadere informatie

Samenvatting ANW Artikel 9 en Artikel 43 t/m Artikel 56

Samenvatting ANW Artikel 9 en Artikel 43 t/m Artikel 56 Samenvatting ANW Artikel 9 en Artikel 43 t/m Artikel 56 Samenvatting door een scholier 2694 woorden 5 juli 2004 4,9 43 keer beoordeeld Vak ANW A9 Hemelbewegingen: uurwerk of glazen bol? Ruimtetijd Het

Nadere informatie

Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy

Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld. Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy Tweede Bijeenkomst: Zoektocht naar het Verborgen Hemelbeeld Rond de Waterput donderdag 31 oktober 2013 Allan R. de Monchy Twee bijeenkomsten: Donderdag 17 oktober 2013: Historische ontwikkelingen van Astrologie.

Nadere informatie

1 Inleiding. Worden de maanden langer of korter?

1 Inleiding. Worden de maanden langer of korter? 1 Inleiding Worden de maanden langer of korter? In 1695 had de Engelse astronoom Halley berekend dat in de loop van de laatste 800 jaar (vóór 1695) de maanden korter waren geworden. In zijn tijd zou een

Nadere informatie

PLANETEN- STELSELS. HC-1 Logistiek en warming up

PLANETEN- STELSELS. HC-1 Logistiek en warming up PLANETEN- STELSELS HC-1 Logistiek en warming up 1 EVEN VOORSTELLEN: HET TEAM DOCENT: Prof. H. Linnartz / HL501 hoorcolleges / tentamens ASSISTENTEN: Vincent Kofman / HL502 Steven Bos / HL101 Joey Braspenning

Nadere informatie

Het horizontale coördinatenstelsel

Het horizontale coördinatenstelsel Het horizontale coördinatenstelsel De positie van een hemellichaam wordt beschreven door - Azimuth: gemeten in graden van noord (0 o ) over oost (90 o ) - Hoogte: 0 o op de horizon, 90 o op zenith - Zenith

Nadere informatie

Sterrenkunde en wiskunde van : interacties.

Sterrenkunde en wiskunde van : interacties. Sterrenkunde en wiskunde van 1570-1700: interacties. De hemelsfeer 1 Al in de oudheid werden de bewegingen van zon, maan, planeten en sterren beschreven tegen de achtergrond van de hemelsfeer. Dit is een

Nadere informatie

De kosmische afstandsladder

De kosmische afstandsladder De kosmische afstandsladder De kosmische afstandsladder Oorsprong Sterrenkunde Maan B Zon A Aarde C Aristarchos: Bij halve maan is de hoek zon-maanaarde, B, 90 graden. Als exact op hetzelfde moment de

Nadere informatie

HOE VIND JE EXOPLANETEN?

HOE VIND JE EXOPLANETEN? LESBRIEF GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! ZOEKTOCHT EXOPLANETEN Deze NOVAlab-oefening gaat over een van de manieren om planeten buiten ons zonnestelsel op te sporen. De oefening is geschikt voor de bovenbouw

Nadere informatie

TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 6 FEBRUARI 2013,

TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 6 FEBRUARI 2013, TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 6 FEBRUARI 2013, 14.00-17.00 LEES O DERSTAA DE GOED DOOR: DIT TE TAME OMVAT VIER OPGAVES OPGAVE 1: 2.5 PU TE OPGAVE 2: 2.5 PU TE OPGAVE 3: 2.5 PU TE OPGAVE 4: 2.5

Nadere informatie

TENTAMEN INLEIDING ASTROFYSICA WOENSDAG 15 DECEMBER,

TENTAMEN INLEIDING ASTROFYSICA WOENSDAG 15 DECEMBER, Tentamen Inleiding Astrofysica Pagina 1 uit 8 TENTAMEN INLEIDING ASTROFYSICA WOENSDAG 15 DECEMBER, 14.00-17.00 LEES ONDERSTAANDE INFORMATIE GOED DOOR: DIT TENTAMEN OMVAT VIER OPGAVES OPGAVE 1: 2.0 PUNTEN

Nadere informatie

Samenvatting ANW, PTA 2.

Samenvatting ANW, PTA 2. Samenvatting ANW, PTA 2. Zonnestelsel en heelal Hoofdstuk 47. Sterrenbeelden die wij kennen zijn afkomstig van gebieden rond de middellandse zee en de namen zijn afkomstig uit de Griekse mythologie. De

Nadere informatie

Geografische coördinaten

Geografische coördinaten Geografische coördinaten Het bepalen van een plaats op aarde geschiedt met behulp van twee verschillende soorten cirkels. Eerst tekenen we de cirkels die noord- en zuidpool verbinden. Die cirkels worden

Nadere informatie

3,9. Samenvatting door een scholier 738 woorden 25 juni keer beoordeeld

3,9. Samenvatting door een scholier 738 woorden 25 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 738 woorden 25 juni 2004 3,9 14 keer beoordeeld Vak ANW 4.1.1 Wegwijs in tijd en ruimte -Vraagstuk: vorm van de aarde. Waarnemen aan de hand v/d schaduw -De zon -> komt op

Nadere informatie

Observationele Sterrenkunde

Observationele Sterrenkunde Observationele Sterrenkunde Søren S. Larsen s.larsen@astro.ru.nl Afdeling Sterrenkunde / IMAPP Assistenten: - Emilio Enriquez (e.enriquez@astro.ru.nl) - Tjibaria Pijloo (t.pijloo@astro.ru.nl) - Roque Ruiz

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Hemelmechanica. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 8 Hemelmechanica. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 8 Hemelmechanica Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 8.1 Gravitatie Geocentrisch wereldbeeld - Aarde middelpunt van heelal - Sterren bewegen om de aarde Heliocentrisch wereldbeeld

Nadere informatie

Wat waren de sterren? Gaatjes in het hemelgewelf waardoor het hemelse vuur scheen? Kwade demonen die s nachts naar de mensen keken?

Wat waren de sterren? Gaatjes in het hemelgewelf waardoor het hemelse vuur scheen? Kwade demonen die s nachts naar de mensen keken? Wereldbeeld, geschiedenis. Stel je voor dat je als oude Griek probeert te begrijpen hoe de wereld er uit ziet. Daarbij moeten dus ook zon, maan, sterren, seizoenen, e.d. verklaard worden. Zou het uitmaken

Nadere informatie

Gravitatie en kosmologie

Gravitatie en kosmologie Gravitatie en kosmologie FEW cursus Jo van den Brand & Jeroen Meidam Les 1: 3 september 2012 Overzicht Docent informatie Jo van den Brand, Jeroen Meidam Email: jo@nikhef.nl, j.meidam@nikhef.nl 0620 539

Nadere informatie

Sterrenstof. OnzeWereld, Ons Heelal

Sterrenstof. OnzeWereld, Ons Heelal Sterrenstof OnzeWereld, Ons Heelal Mesopotamie: bestudering van de bewegingen aan het firmament vooral voor astrologie. Veel van de kennis, ook over bedekkingen (waaronder maans- en zonsverduisteringen)

Nadere informatie

15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD

15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 1 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 2 MENSEN WILLEN STRUCTUREN ZIEN 15-12-2015 ONS VERANDERENDE WERELDBEELD 3 DE MENS BEGON TE BESCHRIJVEN WAT HIJ AAN DE HEMEL

Nadere informatie

Waarom zijn er seizoenen?

Waarom zijn er seizoenen? Waarom zijn er seizoenen? Waarom zijn er seizoen? Vorig weekeinde was het ineens zover. Volop zomer op zaterdag met ruim 24 graden en een zonnetje, de dag erna was het herfst met 15 graden en gemiezer.

Nadere informatie

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.)

Avontuurlijke ruimtestages. 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Euro Space Center 15/12/2013 1/5 ACTIVITEITENPROGRAMMA Astronomiestage 6 dagen - 5 nachten Duur 6 dagen / 5 nachten (van dag 1 om 17 u. tot en met dag 6 om 15 u.) Timing n Dag 1 17.00 u : Aankomst / onthaal

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica Tentamen 2009/2010: antwoorden

Inleiding Astrofysica Tentamen 2009/2010: antwoorden Inleiding Astrofysica Tentamen 2009/200: antwoorden December 2, 2009. Begrippen, vergelijkingen, astronomische getallen a. Zie Kutner 0.3 b. Zie Kutner 23.5 c. Zie Kutner 4.2.6 d. Zie Kutner 6.5 e. Zie

Nadere informatie

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6

Samenvatting ANW Hoofdstuk 6 Samenvatting ANW Hoofdstuk 6 Samenvatting door een scholier 1776 woorden 4 november 2006 6,4 15 keer beoordeeld Vak Methode ANW Solar H6 Het zonnestelsel H6.1 Dagen, maanden, jaren Rondom de zon in een

Nadere informatie

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019

Basiscursus Sterrenkunde. Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Basiscursus Sterrenkunde Sterrenwacht Tweelingen, Spijkenisse 22 Mei 2019 Inhoud van de les Zijn er nog vragen n.a.v. de vorige les? Deze les: Komeet Wirtanen Sterrenhemel waarnemen Telescopen Komeet Wirtanen

Nadere informatie

Samenvatting door D woorden 28 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

Samenvatting door D woorden 28 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door D. 1387 woorden 28 november 2016 0 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Kosmografie Onderzoeken van heelal basis wetenschap = fysica Hoofdstuk 1: Structuur van het heelal 1.1 Samenstelling

Nadere informatie

AstroNavigatie [Celestial Navigation]

AstroNavigatie [Celestial Navigation] AstroNavigatie [Celestial Navigation] Samenvatting 1 e avond Redert Steens Oktober 2012 Versie 30 juli 2012 Even beginnen aan het eind Wat heb je daarvoor nodig? Voor het bepalen van je locatie (lon/lat):

Nadere informatie

Sterrenkunde in klas 6

Sterrenkunde in klas 6 Sterrenkunde in klas 6 Grondervaringen van de mens: de oerlijn, de oercirkel en het oerkruis; geometrie en kosmologie In dit inleidende hoofdstuk gaan we uit van drie oerervaringen die we aan de hemel

Nadere informatie

Geschiedenis van de Sterrenkunde

Geschiedenis van de Sterrenkunde Geschiedenis van de Sterrenkunde Frank Verbunt Departement Sterrenkunde Nijmegen / IMAPP Nijmegen 6 februari 2013 Frank Verbunt (Sterrenkunde Nijmegen) Geschiedenis van de Sterrenkunde Nijmegen, 6 februari

Nadere informatie

Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch begeleider: G. Tibau

Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch begeleider: G. Tibau Schooljaar: 2010/2011 Tri-/semester: 2 Score 107 Max. Naam:... Nr.:... Studierichting: TSO Klas:... Graad: 3 Leerjaar: 1 Dag en datum: dinsdag 16 juni 2011 Leraar: H. Desmet, W.Van Dyck Handtekening: Pedagogisch

Nadere informatie

04 H2 Zes reuzen in 2000 jaar. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

04 H2 Zes reuzen in 2000 jaar. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur Its Academy Laatst gewijzigd 08 May 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/46110 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

6. Beweging van de zon doorheen de seizoenen

6. Beweging van de zon doorheen de seizoenen 6. Beweging van de zon doorheen de seizoenen In deze uitbereiding van het project boldriehoeken tussen hemel en aarde komen enkele interessante, nieuwe problemen aan bod, die te maken hebben met de jaarbeweging

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica in 90 vragen en 18 formules Ignas Snellen, Universiteit Leiden, 2014

Inleiding Astrofysica in 90 vragen en 18 formules Ignas Snellen, Universiteit Leiden, 2014 Inleiding Astrofysica in 90 vragen en 18 formules Ignas Snellen, Universiteit Leiden, 2014 Het tentamen van Inleiding Astrofysica zal uit twee delen bestaan. In het eerste deel (30% van de punten) zal

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30. Ignas Snellen

Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30. Ignas Snellen Inleiding Astrofysica College 2 15 september 2014 13.45 15.30 Ignas Snellen Samenvatting College 1 Behandelde onderwerpen: Sterrenbeelden; dierenriem; planeten; prehistorische sterrenkunde; geocentrische

Nadere informatie

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem

Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem PLANETENSTELSELS - WERKCOLLEGE 3 EN 4 Opdracht 3: Baanintegratie: Planeet in een dubbelstersysteem In de vorige werkcolleges heb je je pythonkennis opgefrist. Je hebt een aantal fysische constanten ingelezen,

Nadere informatie

Zonnestelsel en Heelal

Zonnestelsel en Heelal A N W Zonnestelsel en Heelal Orion M.J.W.Beck 2003-2006 Zonnestelsel en Heelal 2003 2006; M.J.W. Beck, Edison College, Apeldoorn Vernieuwde en verbeterde uitgave. Toegevoegd: 80 opgaven, extra afbeeldingen,

Nadere informatie

Inleiding Astrofysica

Inleiding Astrofysica Inleiding Astrofysica in 110 vragen en 21 formules Henk Hoekstra, Universiteit Leiden, 2018 Het tentamen van het vak Inleiding Astrofysica (IAF) zal uit twee delen bestaan. In het eerste deel (30% van

Nadere informatie

Astronavigatie. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Astronavigatie. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Menno Jacobs 12 october 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/77564 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

EEN UNIFORME METHODE OM VLAKKE ZONNEWIJZERS TE BEREKENEN

EEN UNIFORME METHODE OM VLAKKE ZONNEWIJZERS TE BEREKENEN EEN UNIFORME METHODE OM VLAKKE ZONNEWIJZERS TE BEREKENEN toepasbaar over de gehele wereld door fer j. de vries, eindhoven voorbeeld van zonnewijzers op een dodecaëder datum: Oktober 2002 Last Modified

Nadere informatie

Reis door het zonnestelsel

Reis door het zonnestelsel Reis door het zonnestelsel GROEP 5-6 41 50 minuten 1, 23 en 32 Zet voor de activiteit Planeten de planeten onder elkaar op het bord, zoals in de tabel. De leerling: weet dat de acht planeten verschillend

Nadere informatie

HERTENTAMEN PLANETENSTELSELS 13 JULI 2015,

HERTENTAMEN PLANETENSTELSELS 13 JULI 2015, HERTENTAMEN PLANETENSTELSELS 13 JULI 2015, 14.00-17.00 LEES ONDERSTAANDE GOED DOOR: DIT TENTAMEN OMVAT DRIE OPGAVES. OPGAVE 1: 3.5 PUNTEN OPGAVE 2: 2.5 PUNTEN OPGAVE 3: 2.0 PUNTEN HET EINDCIJFER OMVAT

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Astrofysica

Tentamen Inleiding Astrofysica Tentamen Inleiding Astrofysica 19 December 2017, 10.00-13.00 Let op lees onderstaande goed door! Dit tentamen omvat 5 opdrachten, die maximaal 100 punten opleveren. De eerste opdracht bestaat uit tien

Nadere informatie

PLANETENSTELSELS IN ONZE MELKWEG. Opgaven

PLANETENSTELSELS IN ONZE MELKWEG. Opgaven VOLKSSTERRENWACHT BEISBROEK VZW Zeeweg 96, 8200 Brugge - Tel. 050 39 05 66 www.beisbroek.be - E-mail: info@beisbroek.be PLANETENSTELSELS IN ONZE MELKWEG Opgaven Frank Tamsin en Jelle Dhaene De ster HR

Nadere informatie

Wetenschap hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wetenschap hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61310 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Vragen die naar voren komen zijn: Is het in Australië even laat, en waarom? Hoe lang duurt een dag op de maan? Waarom zijn er seizoenen?

Vragen die naar voren komen zijn: Is het in Australië even laat, en waarom? Hoe lang duurt een dag op de maan? Waarom zijn er seizoenen? Hoe zit het met het draaien van de aarde, de maan en de zon, en wat merken we hier eigenlijk van? Het doel van deze les is om leerlingen te laten nadenken over het zonnestelsel. Wat kunnen we te weten

Nadere informatie

Overzicht. Vandaag: Frank Verbunt Het heelal Nijmegen 2014

Overzicht. Vandaag: Frank Verbunt Het heelal Nijmegen 2014 Vandaag: Frank Verbunt Het heelal Nijmegen 2014 De aarde en de maan Boek: hoofdstuk 2.6 Overzicht Halley en de maan meting afstand van de Maan en verandering erin getijden: koppeling tussen lengte van

Nadere informatie

Galileo Galileï

Galileo Galileï Galileo Galileï 1564-1642 Waarom het conflict rond Galio Galileï geen conflict is tussen geloof en wetenschap of godsdienst en wetenschap! Geen conflict tussen geloof en wetenschap! 1. Galileo beschouwde

Nadere informatie

Kennismaking Praktische Sterrenkunde

Kennismaking Praktische Sterrenkunde Kennismaking Praktische Sterrenkunde Introductie Practicum 1 Kennismaking Nachtelijke Hemel Inleveren 3 mei 2010 bij het college (als het slecht weer blijft wordt deze datum veranderd). 1 Introductie Een

Nadere informatie

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197

Zon, aarde en maan. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/87197 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 december 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/87197 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Belangrijke ontdekkingen en vergissingen in de geschiedenis van de kosmologie.

Belangrijke ontdekkingen en vergissingen in de geschiedenis van de kosmologie. Belangrijke ontdekkingen en vergissingen in de geschiedenis van de kosmologie. Stelling: In de geschiedenis van de kosmologie zijn vaak uit waarnemingen verkeerde conclusies getrokken. Zo vaak zelfs dat

Nadere informatie

Antwoorden ANW Blok 4 Heelal

Antwoorden ANW Blok 4 Heelal Antwoorden ANW Blok 4 Heelal Antwoorden door een scholier 2235 woorden 20 maart 2007 5,9 9 keer beoordeeld Vak Methode ANW Scala Hoofdstuk 1 1) Bewegingen in ons zonnestelsel a. Lees de inleiding. Noem

Nadere informatie

Nascholing Sterrenkunde

Nascholing Sterrenkunde College 1 : Gravitatie in het zonnestelsel College 2 : Gravitatie structuur in het heelal College 3 : Astrofysica beginselen College 4 : Astrofysica waarneemtechnieken College 5 : Astro-actuele onderwerpen

Nadere informatie

Ten noorden van de evenaar ligt het noordelijk halfrond. Ten zuiden daarvan het zuidelijk halfrond.

Ten noorden van de evenaar ligt het noordelijk halfrond. Ten zuiden daarvan het zuidelijk halfrond. Rekenen aan de aarde Introductie Bij het vak aardrijkskunde wordt de aarde bestudeerd. De aarde is een bol. Om te bepalen waar je je op deze bol bevindt zijn denkbeeldige lijnen over de aarde getrokken,

Nadere informatie

Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo

Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo Exoplaneten Keuzeopdracht natuurkunde voor 5/6vwo Een verdiepende keuzeopdracht over het waarnemen van exoplaneten Voorkennis: gravitatiekracht, cirkelbanen, spectra (afhankelijk van keuze) Inleiding Al

Nadere informatie

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus Inhoud 4 Het heelal 6 De zon 10 8 De aarde De maan Jupiter 18 12 Ons zonnestelsel 14 15 16 Mars Mercurius Venus 22 Saturnus Verre planeten 24 Satellieten van het zonnestelsel 20 26 Planetoïden 27 Kometen

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Van geocentrisch naar heliocentrisch wereldbeeld

Praktische opdracht ANW Van geocentrisch naar heliocentrisch wereldbeeld Praktische opdracht ANW Van geocentrisch naar heliocentrisch wereldbeeld Praktische-opdracht door een scholier 3921 woorden 9 november 2008 4,8 71 keer beoordeeld Vak ANW Van geocentrisch naar heliocentrisch

Nadere informatie

Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren

Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde Presentatie bij de cursusbrochure Sterrenkunde voor Jongeren 1 Inhoud Wat is de JWG Sterren en dwaalsterren Alles draait! De zon en de maan Het zonnestelsel Buiten het

Nadere informatie

Opdracht ANW Astronomie e.d.

Opdracht ANW Astronomie e.d. Opdracht ANW Astronomie e.d. Opdracht door een scholier 3084 woorden 20 maart 2001 3,5 42 keer beoordeeld Vak ANW 44 De hemelbol 1 a De aarde draait om haar as. Een waarnemer op aarde ziet daardoor de

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46. Gebruik deze foto om te bespreken dat de zon een ster is, net als alle andere sterren. De zon is heel dichtbij.

Nadere informatie

2 Pretpark aan de hemel

2 Pretpark aan de hemel 2 Pretpark aan de hemel In deze paragraaf onderzoeken en leren we over de beweging van de aarde om de zon, de draaiing van de aarde om haar as, de beweging van de maan rond de aarde, en hoe die bewegingen

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Astrofysica 16 December 2015,

Tentamen Inleiding Astrofysica 16 December 2015, Tentamen Inleiding Astrofysica 16 December 2015, 14.00-17.00 Let op lees onderstaande goed door! *) Dit tentamen omat 4 opdrachten. De eerste opdracht bestaat uit tien indiiduele kennisragen. Deze ragen

Nadere informatie

Ascendantberekening. Sander van Kasteel & Sander Lentink 25 juni 2014

Ascendantberekening. Sander van Kasteel & Sander Lentink 25 juni 2014 Ascendantberekening Sander van Kasteel & Sander Lentink 25 juni 2014 Superstition is to religion what astrology is to astronomy: the mad daughter of a wise mother. Voltaire 1 1 Introductie Het komt maar

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Spiraalstelsels Het heelal wordt bevolkt door sterrenstelsels die elk uit miljarden sterren bestaan. Er zijn verschillende soorten sterrenstelsels. In het huidige heelal zien we

Nadere informatie

Hertentamen Inleiding Astrofysica 19 December 2015,

Hertentamen Inleiding Astrofysica 19 December 2015, Hertentamen Inleiding Astrofysica 19 December 2015, 14.00-17.00 Let op lees onderstaande goed door! *) Dit tentamen omvat 4 opdrachten. De eerste opdracht bestaat uit tien individuele kennisvragen. Deze

Nadere informatie

TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 12 DECEMBER 2012,

TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 12 DECEMBER 2012, TE TAME I LEIDI G ASTROFYSICA WOE SDAG 12 DECEMBER 2012, 14.00-17.00 LEES O DERSTAA DE GOED DOOR: DIT TE TAME OMVAT VIER OPGAVES OPGAVE 1: 3.0 PU TE OPGAVE 2: 2.5 PU TE OPGAVE 3: 2.0 PU TE OPGAVE 4: 2.5

Nadere informatie

Middelbare tijd of kloktijd zonnewijzer met een kegel als schaduwwerper

Middelbare tijd of kloktijd zonnewijzer met een kegel als schaduwwerper Hendrik Hollander 27 juli 2006 Middelbare tijd of kloktijd zonnewijzer met een kegel als schaduwwerper Over de zonnewijzer met 2 schaduwwerpers (bi-gnom zonnewijzers) zijn intussen enkele artikelen verschenen.

Nadere informatie

Lespakket basisonderwijs

Lespakket basisonderwijs Eise Eisinga en zijn planetarium In de Friese plaats Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. In zijn eigen huis bouwde Eise Eisinga een nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel.

Nadere informatie

PLANETEN- STELSELS. HC-1 Inleiding

PLANETEN- STELSELS. HC-1 Inleiding PLANETEN- STELSELS HC-1 Inleiding 1 EVEN VOORSTELLEN DOCENT: Prof. dr. Harold Linnartz / HL501 7 hoorcolleges / tentamens ASSISTENTEN: Jens Hoeijmakers / O-434 Ricardo Herbonet / HL-506 8 werkcolleges

Nadere informatie

Werkbladen In de klas. Leven in het heelal. Naam. School. Klas 2 en 3 havo-vwo. Klas

Werkbladen In de klas. Leven in het heelal. Naam. School. Klas 2 en 3 havo-vwo. Klas Werkbladen In de klas Leven in het heelal Naam Klas 2 en 3 havo-vwo School Klas Leven in het heelal Het heelal lijkt groot en ver weg. Toch hoef je alleen maar op een heldere nacht naar boven te kijken

Nadere informatie

Wat weten we van ASTRONOMIE? Dr. Jonathan F. Henry

Wat weten we van ASTRONOMIE? Dr. Jonathan F. Henry Wat weten we van ASTRONOMIE? Dr. Jonathan F. Henry Wat weten we van ASTRONOMIE? Wetenschappelijk jeugdboek 1 Geactualiseerde eerste druk: 2008 Vertaling: stichting De Oude Wereld www.oude-wereld.nl Distributie:

Nadere informatie

HC-7i Exo-planeten. Wat houdt ons tegen om te geloven dat, net als onze zon, elke ster omringd is door planeten? Chr.

HC-7i Exo-planeten. Wat houdt ons tegen om te geloven dat, net als onze zon, elke ster omringd is door planeten? Chr. HC-7i Exo-planeten Wat houdt ons tegen om te geloven dat, net als onze zon, elke ster omringd is door planeten? Chr. Huygens, 1698 CE 1 NU EEN MAKKIE, MAAR OOIT BIJZONDER LASTIG Realiseer je wat je waarneemtechnisch

Nadere informatie

Lessen over Cosmografie

Lessen over Cosmografie Lessen over Cosmografie Les 2 : De aswenteling van de aarde en de schijnbare dagelijkse beweging - Horizon, zenit en hemelpolen - Azimut en hoogte. Poolshoogte - De hemelequator - Poolsafstand en declinatie

Nadere informatie

Prof.dr. A. Achterberg, IMAPP

Prof.dr. A. Achterberg, IMAPP Prof.dr. A. Achterberg, IMAPP Hoorcollege: Woensdag 10:45-12:30 in HG00.308 Data: 13 april t/m 15 juni; niet op 27 april & 4 mei Werkcollege: Vrijdag, 15:45-17:30, in HG 03.053 Data: t/m 17 juni; niet

Nadere informatie

Lessen over Cosmografie

Lessen over Cosmografie Lessen over Cosmografie Les 1 : Geografische coördinaten Meridianen en parallellen Orthodromen of grootcirkels Geografische lengte en breedte Afstand gemeten langs meridiaan en parallel Orthodromische

Nadere informatie

Werkstuk Natuurkunde Negen planeten

Werkstuk Natuurkunde Negen planeten Werkstuk Natuurkunde Negen planeten Werkstuk door een scholier 1608 woorden 3 januari 2005 5,7 93 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Planeten Ontstaan van het zonnestelsel Vlak na een explosie, de Big Bang

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording TULE - ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD KERNDOEL 46 162 TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde

Nadere informatie

Hoe meten we STERAFSTANDEN?

Hoe meten we STERAFSTANDEN? Hoe meten we STERAFSTANDEN? (soorten sterren en afstanden) Frits de Mul Jan. 2017 www.demul.net/frits 1 Hoe meten we STERAFSTANDEN? (soorten sterren en afstanden) 1. Afstandsmaten in het heelal 2. Soorten

Nadere informatie

NS-156B Inleiding in de Bouw en Ontwikkeling van Sterren en de Kosmologie

NS-156B Inleiding in de Bouw en Ontwikkeling van Sterren en de Kosmologie NS-156B Inleiding in de Bouw en Ontwikkeling van Sterren en de Kosmologie Docenten : Anton van de Ven (HC) Filipe Freire (WC) A.E.M.vandeVen@uu.nl University College, Newton-JJ Praktische Zaken Voorkennis:

Nadere informatie

Sterrenkundig Practicum 2 3 maart Proef 3, deel1: De massa van het zwarte gat in M87

Sterrenkundig Practicum 2 3 maart Proef 3, deel1: De massa van het zwarte gat in M87 Proef 3, deel1: De massa van het zwarte gat in M87 Sterrenkundig Practicum 2 3 maart 2005 Vele sterrenstelsels vertonen zogenaamde nucleaire activiteit: grote hoeveelheden straling komen uit het centrum.

Nadere informatie