DDMA Privacy Autoriteit toezicht & handhaving in directe communicatie - JAARVERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DDMA Privacy Autoriteit 2011 - toezicht & handhaving in directe communicatie - JAARVERSLAG"

Transcriptie

1 DDMA Privacy Autoriteit toezicht & handhaving in directe communicatie - JAARVERSLAG

2 De DDMA Privacy Autoriteit is een onafhankelijk handhavingsorgaan dat toeziet op de naleving van de privacyregels door organisaties die het Privacy Waarborg voeren. Daarnaast lost de Autoriteit geschillen op tussen consumenten en bedrijven en bemiddelt zij in geschillen tussen bedrijven onderling. Het Privacy Waarborg is een keurmerk waarmee organisaties de consument (B2C en B2B) en hun relaties kunnen laten zien dat zij op een juiste manier omgaan met persoonsgegevens in het toesturen van reclame. Het Waarborg wordt uitsluitend gevoerd door organisaties die zijn aangesloten bij de branchevereniging DDMA. Deze organisaties hebben zichzelf extra strenge regels opgelegd die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen voor het gebruik van persoonsgegevens voor reclame- en marketingdoeleinden. Deze extra regels zijn onderdeel van de zelfregulering en zijn vastgelegd in zelfreguleringcodes. De organisaties die het Privacy Waarborg voeren worden gecontroleerd op naleving van de wetgeving en zelfregulering. Het Privacy Waarborg geeft organisaties: de zekerheid dat hun marketing voldoet aan de geldende privacyregels de mogelijkheid dit uit te dragen advies bij privacyvraagstukken kosteloze klachtenbehandeling door de DDMA Privacy Autoriteit

3 inhoudsopgave Voorwoord 01 Terugblik Compliance 06 Werkwijze Aantal(len) DDMA Privacy Checklists Knelpunten Checklists Bedrijfsbezoeken Klachten 11 Klachten (herkomst en behandeling) Aanbevelingen Wie voeren het Waarborg 15 Overzicht organisaties Best practice De DDMA Privacy Autoriteit 21 Mensen Kerntaken Vooruitblik

4 01 voorwoord Door: Carel Rog, voorzitter DDMA Privacy Autoriteit Commerciële communicatie is een onmisbaar instrument in een succesvolle markteconomie, die vorm krijgt in een samenspel tussen consumenten en organisaties. In een succesvolle economie vinden innovaties plaats die de moeite van het kennisnemen waard zijn. In hedendaagse marketing is het gebruik van data gemeengoed: bedrijven en andere organisaties monitoren klanten om koopgedrag te achterhalen, voorspellen en beïnvloeden. Doel is om een potentiële klant beter te leren kennen en dit te gebruiken om hem te bewegen een product of dienst aan te schaffen. Hierbij richt de marketeer zich vrijwel nooit op het invidu, maar op de grootste gemeenschappelijke deler van een gedifferentieerde en onbekende groep mensen. Uiteraard bepaalt uiteindelijk de vraag het aanbod, maar dit impliceert niet dat het aanbod de vraag niet kan sturen. Hoe neemt de consument kennis van een nieuwe markttoetreder met scherpe aanbiedingen? Ongevraagde aanbiedingen zijn niet altijd ongewenst. It takes two to tango, vraag en aanbod. Gevraagd en ongevraagd hebben elkaar nodig. Hierbij is van belang dat verleiden nooit misleiden mag zijn. Consumentenvertrouwen is zeker in tijden van crisis een beslissende factor. En betrouwbare organisaties houden zich aan de privacyregels. Een adverteerder dient de consument inzicht te geven hoe hij aan zijn gegevens komt, wat er met zijn gegevens gebeurt en hem de mogelijkheid te bieden in te grijpen als hij het hier niet mee eens is. Om organisaties hierin te steunen heeft DDMA het Privacy Waarborg ontwikkeld. D

5 02 De beoordeling van de Privacy Autoriteit geeft organisaties houvast en het klachtenloket geeft de consument (terecht) greep op zijn gegevens. Een waardevolle dienst, omdat de wettelijke toezichthouders individuele klachten in de regel niet behandelen, maar acteren op grond van meerdere, gelijksoortige klachten. De DDMA Privacy Autoriteit beoogt het bedrijfsleven dat verantwoord wil communiceren met haar klanten, effectieve steun te bieden. De inspanningen in het afgelopen jaar hebben geleid tot de certificering van ruim 120 organisaties. Komend jaar werken we verder aan de promotie van het Privacy Waarborg en het uitbreiden van de auditing onder invloed van de nieuwe regels voor per januari 2012, en op handen zijnde wetgeving voor behavioural advertising. We streven ernaar dat begin 2013 alle DDMA-leden zijn gecertificeerd.

6 03 Terugblik 2011 Betrouwbare organisaties houden zich aan privacyregels. Dit dragen zij actief uit door het Privacy Waarborg te voeren. Het Waarborg laat zien dat organisaties op een correcte en verantwoorde manier persoonsgegevens gebruiken voor directe communicatie.

7 04 Privacy Waarborg krijgt momentum In 2011 en opnieuw voor 2012 heeft DDMA het toekennen van het Privacy Waarborg tot prioriteit van de vereniging benoemd. Belangrijkste onderdeel hiervan is het creëren van meer bekendheid van het Waarborg bij consumenten. Het kanaal om dit te realiseren zijn de leden die het logo actief voeren bij invulformulieren, privacy statements, in de nieuwsbrieven of op de website. Op deze manier gaan consumenten het logo herkennen en zich erin verdiepen. De inspanningen in het afgelopen jaar hebben geleid tot de beoordeling van ongeveer 165 organisaties, waarvan ruim 120 zijn gecertificeerd. De discrepantie tussen de beoordeelde en gecertificeerde organisaties ontstaat omdat een relatief groot aantal organisaties geen persoonsgegevens verwerkt, denk hierbij aan ongeadresseerde postverspreiders, sales promotion- en consultancybureaus. Daarnaast is er een aantal organisaties dat de privacyregels onvoldoende heeft ingebed in het bedrijfsproces. Zij worden door de Privacy Autoriteit begeleid bij de veranderingen in hun bedrijfsprocessen. Door aansluiting van de associatie bij DDMA in de zomer van 2011, zijn nog niet alle DDMA-leden beoordeeld. Dit staat voor begin 2012 gepland.

8 05 Veel van de geaccrediteerde organisaties dragen het Waarborg actief uit. Onder hen ook een aantal organisaties met groot bereik onder consumenten. De Telegraaf, de NS en RTL plaatsen het Waarborg zichtbaar bij hun directe commerciële communicatie. Door de toenemende zichtbaarheid weet de consument het klachtenloket van het Privacy Waarborg beter en sneller te vinden. Bijna 80% van de ontvangen klachten is opgelost nadat de Privacy Autoriteit contact zocht met de organisaties. Organisaties waarderen de wijze van klachtoplossen, waarbij zij inzage krijgen in klachten en zich desgewenst ook zelf kunnen verontschuldigen bij een consument. Toenmalig minister Maria van der Hoeven zei bij de introductie van het Privacy Waarborg Als een ondernemer het keurmerk gebruikt, maakt dit duidelijk dat hij privacy en veiligheid belangrijk vindt. Dat kan een concurrentievoordeel zijn. Dit blijkt een uitspraak met voorspellende waarde. Het Privacy Waarborg is voor steeds meer organisaties een belangrijke reden om lid te worden van DDMA.

9 compliance Werkwijze 06 Het Privacy Waarborg ziet toe op de bepalingen uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Telecommunicatiewet en de zelfreguleringcodes die extra regels voorschrijven voor het gebruik van persoonsgegevens voor marketing. DDMA-leden zijn verplicht de Privacy Waarborg Checklist in te vullen, aan de hand waarvan de DDMA Privacy Autoriteit bekijkt of zij de privacywetgeving en zelfregulering goed hebben ingebed in de bedrijfsprocessen. Om te controleren of de vragen naar waarheid zijn beantwoord, wordt een aantal externe controles uitgevoerd. Zo wordt gekeken naar de cbp-melding, privacy statement, uitingen en eventuele ontvangen klachten. Op deze wijze beoordeelt de Privacy Autoriteit of de basisprincipes van eerlijke verwerking van persoonsgegevens worden nageleefd: Het recht op informatie: worden burgers door organisaties begrijpelijk en volledig geïnformeerd dat er gegevens van hen worden vastgelegd voor marketingdoeleinden, bijvoorbeeld in een privacy statement? Het recht op inzage, correctie en verzet: informeren organisaties burgers over hun privacyrechten, zoals het recht van verzet, of het recht op inzage en correctie? En worden eventuele verzoeken ingewilligd? Het recht op gericht gebruik: gebruiken organisaties de gegevens ook waarvoor ze zeggen dat ze deze gebruiken? Toestemming: is er vooraf toestemming verkregen voor bepaalde verwerkingen, zoals het sturen van een commerciële ?

10 07 Aantallen checklists De DDMA Privacy Autoriteit controleert DDMA-leden jaarlijks op de toepassing van de privacy wet- en regelgeving in marketingcommunicatie aan de hand van een online vragenlijst. De antwoorden worden door de Autoriteit vervolgens gecontroleerd op juistheid door ze te vergelijken met bepalingen in privacy statements, reclameuitingen en de CBP-melding van een organisatie. Grafiek 1: Aantal checklists retour RETOUR NOG TE ONTVANGEN n = 270 (in absolute aantallen) Per december 2012 hebben 164 DDMA-leden de Privacy Checklist geretourneerd. Een aantal leden heeft daarnaast aangegeven intern de bedrijfsprocessen te willen evalueren alvorens de vragenlijst in te vullen. Met hen is nauw contact over de vorderingen. De associatie sloot zich mid-2011 aan bij DDMA. Deze nieuwe leden hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen de vragenlijst in te vullen. Met bestaande leden die nog geen vragenlijst hebben ingevuld, wordt Q opnieuw contact gezocht. Leden die de vragenlijst weigeren in te vullen, worden geroyeerd.

11 08 Grafiek 2: Aantal checklists voldoende/onvoldoende/nvt Voldoende Onvoldoende Nvt Te beoordelen Verkeerde checklist n = 164 (in absolute aantallen) 120 organisaties voeren nu het Privacy Waarborg. Onder hen bekende organisaties als Simavi, de Telegraaf Media Groep, de Rabobank en PriceWaterhouseCoopers. Zeventien organisaties hebben geen Privacy Waarborg gekregen. De Privacy Autoriteit begeleidt een aantal van de organisaties bij de aanpassingen in de bedrijfsprocessen. Q neemt de DDMA Privacy Autoriteit met de overige organisaties contact op om te vragen hoe zij de aanbevelingen zullen opvolgen. Indien zij hun beroepspraktijk niet aanpassen, zal dit leiden tot royement uit de DDMA. Veertien organisaties verwerken geen persoonsgegevens voor marketingdoeleinden, voor hen is accreditatie niet van toepassing.

12 09 De Privacy Checklist dwingt opdrachtgevers interne procedures tegen het licht te houden. Grafiek 3: Verdeling verantwoordelijke/ broker/ bewerker Bewerker Listbroker Nvt Verantwoordelijke Verantwoordelijke/broker n = 164 (in absolute aantallen) Focus Toezicht 1. Onvolledige CBP-melding De Privacy Autoriteit blijft de CBP-meldingen van DDMA leden actief controleren en kijkt hierbij met name naar: Het opnemen van derdenverstrekking als doeleinde van de verwerking De volledigheid van de melding van categorieën van gegevens die worden verwerkt

13 10 2. Transparantie Persoonsgegevens mogen verwerkt worden indien er toestemming is van de betrokkene ( , fax, sms, bijzondere persoonsgegevens) of voor een gerechtvaardigd ondernemersbelang, mits het privacybelang van de betrokkene niet prevaleert). Organisaties genereren leads door online enquêtes en prijsvragen: de vraag is hierbij hoe zij de toestemming hebben ingericht. Weet de deelnemer echt waar hij akkoord op geeft? Bedrijfsbezoeken In 2011 legde de Privacy Autoriteit twee bedrijfsbezoeken af. Zij deed dit omdat de vragen uit de DDMA Privacy Checklist niet aansloten op het businessmodel van de organisaties. Tijdens de bezoeken heeft de Privacy Autoriteit inzage gekregen in de bedrijfsmodellen en zijn vragen beantwoord. Indien er zich bij een beoordeling wederom dergelijke situaties voordoen, zal de Privacy Autoriteit ook deze organisaties bezoeken.

14 11 klachten herkomst en behandeling Consumenten kunnen eenvoudig online een klacht indienen op als zij menen dat hun privacy geschonden is door een reclame-uiting. Alle klachten worden door de DDMA Privacy Autoriteit in behandeling genomen. Indien een klacht gegrond is, zoekt de DDMA Privacy Autoriteit contact met de organisatie waarover de klacht is ingediend en verzoekt hen een oplossing aan te dragen. Indien dit niet gebeurt, of er geen bevredigende uitkomst is, zijn er twee vervolgtrajecten mogelijk: Bij een DDMA-lid zal de DDMA Privacy Autoriteit een sanctie opleggen variërend van een publieke waarschuwing tot royement. Bij een niet-lid: zal de DDMA Privacy Autoriteit de klacht doorverwijzen naar een bevoegde instantie als de OPTA, het College Bescherming Persoonsgegevens of de Stichting Reclame Code.

15 12 Grafiek 4 en 5: Percentage leden/niet-leden & Aard van de klachten Leden Niet-leden online lead generation telemarketing gebruik data misleiding sms ongeadresseerd online behavioral advertising Niet van toepassing n = 73 (in absolute aantallen)

16 kwamen 73 klachten binnen via het online klachtenloket op de website 39 klachten betroffen DDMA-leden. 34 klachten betroffen niet-leden. Verreweg de meeste klachten (39) gingen over een niet werkende afmeldhyperlink. Elf klachten betroffen online lead generation, een stijging ten opzichte van Hierbij valt op dat mensen met name klagen over het feit dat afmelden voor deze werving niet of moeilijk gaat. Zes klachten gingen over telemarketing en nog eens vijf over het gebruik van data. Bij telemarketing blijkt het soms onvoldoende duidelijk dat consumenten die ingeschreven staan in het Bel-me-niet register nog wel benaderd kunnen worden door organisaties waar zij een klantrelatie mee hebben. De overige klachten betroffen misleiding, ongeadresseerd reclamedrukwerk en online behavioral advertising. Grafiek 1: Oplossingspercentage opgelost ongegrond niet opgelost/ in behandeling n = 73 (in absolute aantallen)

17 14 56 van de 73 klachten zijn opgelost. Zeven klagers zijn doorverwezen naar de ontdubbelregisters van Postfilter en het Bel-me-niet register. Tien klachten zijn niet opgelost. In één geval betrof het een buitenlandse aanbieder (geen DDMA-lid) en is de klager doorverwezen naar OPTA. In vijf gevallen betrof het een Nederlandse aanbieder (geen DDMA-lid), die niet reageerde. Deze klagers zijn doorverwezen naar de Stichting Reclame Code en de OPTA. In één geval betrof het een brede klacht die niet te herleiden was naar een enkele organisatie. En in twee gevallen vermeldden de klagers niet over welke organisatie hun klacht ging, met hen wordt contact gezocht. Consumenten en DDMA-leden spreken hun waardering uit voor de snelle afhandeling van hun klachten. Aanbevelingen De Privacy Autoriteit heeft in twee gevallen een aanbeveling gedaan. De eerste klacht betrof een misleidende titel van een online enquête bestemd voor lead-generation. De organisatie heeft de aanbeveling deze titel aan te passen, opgevolgd. De tweede klacht betreft het ontdubbelen met de eigen suppressielijst van een organisatie. De klager is opgenomen op een interne suppressielijst, maar ontving desondanks van de organisatie omdat deze op een extern bestand mailde. De organisatie moet nog reageren op de aanbeveling van de Autoriteit, waarin kenbaar wordt gemaakt dat ook externe bestanden ontdubbeld dienen te worden met de eigen supressielijst.

18 15 Best Practice Overzicht organisaties: 2Contact 2organize 3BM Address Services 4DM Services A.A.B. Communicatie ACE European Group limited Acquisitiebureau Noord-Nederland Add to Favorites bv Admitter Nederland bv Aids Fonds Alembo Annie Connect bv ANWB Artsen Zonder Grenzen Arvato Services Nederland B.V. Blinker B.V. Bruka Service B.V. CAPTER Cendris Data Consulting Cherridata B.V. ClickQ CloseContact Communicatie Data Diensten Nederland Crazy 88 Media Database Fulfilment bv db Online Telemarketing DDMS B.V. DELA Delphi Communications B.V. Direct Force B.V. Dix Reclamebureau DMCC Nederland B.V. DM Desk direct marketing DM Interface DraftFCB d-tail Company E2Ma Consumer Profiling ecircle Ematters Euro Mail bv Experian Nederland B.V. Focus Conferences B.V. Fund!Team Green Orange digital marketing Hersenstichting Nederland idreams ifunds Impress InBetween Marketing Services Invicta B.V. Keystone Consultancy B.V. KWF Kankerbestrijding LaSer Nederland B.V. LCF Data Processing B.V. Loyalty Lab B.V. MarktSelect Mark & Mini MCLS nv MDS Group Measur Mindwize Mister Mail bv Multi-M/IT Research & Consultancy Nederlandse Hartstichting Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren Nierstichting Nederland Novins NR6 Nuon OMG/Mailmedia OutPost bv Oxyma Group Pepperminds PricewaterhouseCoopers B.V.

19 16 Wie voeren het Privacy Waarborg PrimaPost B.V. Propulsion B.V. Provecho B.V. PSI Vransen Qamel Rabobank Nederland R&F Ideas and Application Development RapidSugar bv Reed Business Reputy Robeco Direct N.V. RTL Nederland Santander Consumer Finance Schober Information Group Nederland Schoolpagina Selligent Interactive B.V. Sellvation Marketing Simavi SNS Bank SNT Nederland SSP Stichting Alzheimer Nederland Stichting Greenpeace Nederland Stichting Kinderpostzegels Nederland Stop Aids Now Tapps Telegraaf Media Groep N.V. Teleteam Nederland B.V. TIM Dialogue Marketing B.V. Tomeloos Tripolis Solutions Turnstile Benelux B.V. Unamic/HCN B.V. vandenbusken, the dialogue & branding agency Veritate VIPcode B.V. WDM Nederland Web Power B.V. Wegener Nieuwsmedia Wereld Natuur Fonds Wij Special Media WWAV Van Rooij B.V. Yourzine

20 17 Best Practice Het Privacy Waarborg staat of valt met bekendheid van het logo bij consumenten. Wij zagen het afgelopen jaar enkele mooie voorbeelden voorbij komen: Schoolpagina Stichting Kinderpostzegels Nederland

21 18 Artzen zonder Grenzen DMDesk Direct Marketing B.V.

22 19 Telegraaf Media Groep N.V. DELA Keystone Consultancy B.V.

23 20 WDM TAPPS

24 21 De DDMA Privacy Autoriteit Toezicht & handhaving De DDMA Privacy Autoriteit is een onafhankelijk handhavingsorgaan dat toeziet op de naleving van de privacyregels door organisaties die het Privacy Waarborg voeren. De Privacy Autoriteit controleert de bedrijfsvoering van organisaties op grond van een jaarlijkse vragenlijst: de DDMA Privacy Checklist. Daarnaast controleert zij Privacy Statements en uitingen van de betreffende organisaties om te bepalen wie van hen gerechtigd is het Privacy Waarborg te voeren. De DDMA Privacy Autoriteit treedt eveneens op bij geschillen tussen consumenten en bedrijven. Zij doet dit op een snelle en efficiënte manier. Mensen De DDMA Privacy Autoriteit bestaat uit een voorzitter en twee leden. Drie deskundigen bij uitstek op het gebied van privacy, marketing en nieuwe media. Carel Rog was directeur Benelux van Readers Digest. Daarnaast was hij voorzitter van het DMIN (een voorloper van DDMA), de FEDMA en de Privacy Commissie van VNO-NCW. Hij was lid van de Raad van Advies van het CBP en bestuurslid van de Stichting Reclame Code. edith Smit is hoogleraar Media en Advertising aan de UvA en voorzitter van SWOCC.

25 Carel Rog consumentenvertrouwen is zeker in tijden van crisis een beslissende factor. En betrouwbare organisaties houden zich aan de privacyregels. Voorzitter DDMA Privacy Autoriteit 22 paul Molenaar verdiende zijn sporen in de online wereld, onder meer als CEO van Ilse Media en COO van Sanoma Uitgevers. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen onderneming en is hij lid van de Raad van Toezicht van de Consumentenbond. Visie De DDMA Privacy Autoriteit is een handhavingsorgaan voor en door het bedrijfsleven. Zij houdt actief toezicht. De Privacy Autoriteit staat voor verantwoorde directe communicatie en duidelijkheid voor de consument. Vertel wat je doet en waarom, zodat iemand een geïnformeerd besluit kan nemen. Dit is de meetlat waarlangs de DDMA Privacy Autoriteit aanvragen voor het Waarborg legt en klachten beoordeelt. Omdat zij gelooft dat ons vakgebied toekomstbestendig is als we verantwoord communiceren. Taakstelling De Privacy Autoriteit heeft de volgende taken: Klachtenloket - voor klachten over het gebruik van persoonsgegevens voor reclame- en marketing doeleinden Bemiddeling - tussen consumenten(organisaties) en bedrijven en bedrijven onderling inzake verwerking van persoonsgegevens voor reclame-doeleinden Monitoring - van leden van de branchevereniging DDMA inzake hun naleving van de wetgeving en zelfregulering met betrekking tot privacy

26 23 vooruitblik 2012 In 2012 zullen de resterende DDMA-leden geaccrediteerd worden. Leden die de vragenlijst niet invullen en hun bedrijfsprocessen weigeren aan te passen, komen in een sanctietraject, met als uiteindelijke sanctie royement van de vereniging. Daarnaast zal geïnvesteerd worden in het creëren van meer bekendheid. Dit komt allereerst door de inzet en het vertrouwen van de DDMA leden. Het DDMA-ledenbestand is uniek: de vereniging heeft zowel leveranciers als adverteerders als lid. Doordat DDMA-leden op hun websites, bij invulformulieren en privacystatements het logo van het waarborg plaatsen, gaan mensen dit herkennen en zich er in verdiepen. Een groot aantal DDMA-leden heeft zich voor 2012 gecommitteerd het logo actief uit te dragen. Als dit op grote schaal wordt toegepast, wordt een breed publiek bereikt. Het Privacy Waarborg is ontwikkeld als middel om welwillende bedrijven te helpen bij de inbedding van privacywet- en regelgeving in hun bedrijfsprocessen. Met name organisaties waarvan data niet de core-business is, zien soms door de bomen van toepasselijke wet- en regelgeving het bos niet meer. Daarom blijft DDMA haar leden assisteren bij het correct toepassen van de Privacy Wetgeving. Naast de bestaande juridische dienstverlening, voorlichtingsbijeenkomsten en masterclasses privacy, maakt DDMA een begin met de ontwikkeling van standaard voorwaarden, privacy statements en contracten.

27 24 Dit zijn onze ambities. En uiteraard horen we graag wat u hiervan vindt. Heeft u opmerkingen of aanvullingen, neem dan contact met ons op via info@privacywaarborg.nl of bel met onze secretaris Jitty van Doodewaerd op Carel Rog voorzitter Edith Smit Paul Molenaar

28

De DDMA Privacy Autoriteit controleert DDMA-leden jaarlijks op de toepassing van de privacy

De DDMA Privacy Autoriteit controleert DDMA-leden jaarlijks op de toepassing van de privacy 09 compliance Compliance Aantallen checklists De DDMA Privacy Autoriteit controleert DDMA-leden jaarlijks op de toepassing van de privacy wet- en regelgeving in marketingcommunicatie aan de hand van een

Nadere informatie

JAARVERSLAG PRIVACY WAARBORG

JAARVERSLAG PRIVACY WAARBORG JAARVERSLAG 10 PRIVACY WAARBORG DDMA Privacy Autoriteit 10 - toezicht & handhaving in directe communicatie Jaarverslag De Privacy Autoriteit is een onafhankelijk handhavingorgaan. Het ziet toe op de naleving

Nadere informatie

DDMA PRIVACY AUTORITEIT 2012. JAARVERSLAG toezicht & handhaving in directe communicatie

DDMA PRIVACY AUTORITEIT 2012. JAARVERSLAG toezicht & handhaving in directe communicatie DDMA PRIVACY AUTORITEIT 2012 JAARVERSLAG toezicht & handhaving in directe communicatie De DDMA Privacy Autoriteit is een handhavingsorgaan dat toeziet op de naleving van de privacyregels door organisaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Toezicht en handhaving in directe communicatie 03. Voorwoord 04. Terugblik

Inhoudsopgave. Toezicht en handhaving in directe communicatie 03. Voorwoord 04. Terugblik Jaarverslag 2013 DDMA Privacy Autoriteit Inhoudsopgave Voorwoord 04 Terugblik 2013 05 Compliance 06 Werkwijze Aantallen checklists Focus toezicht Bedrijfsbezoeken Klachten 08 Herkomst en behandeling Wie

Nadere informatie

Event: Dialogue Challenge 2012 Thema: Wet- en regelgeving Dialogue Marketing Spreker: Jitty van Doodewaerd Datum: januari 2012. www.ddma.

Event: Dialogue Challenge 2012 Thema: Wet- en regelgeving Dialogue Marketing Spreker: Jitty van Doodewaerd Datum: januari 2012. www.ddma. Event: Dialogue Challenge 2012 Thema: Wet- en regelgeving Dialogue Marketing Spreker: Jitty van Doodewaerd Datum: januari 2012 www.ddma.nl Dialogue Challenge - Wet- en regelgeving DM - waarom relevant?

Nadere informatie

DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK. Grip op reclame. Telemarketing PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE

DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK. Grip op reclame. Telemarketing PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip op reclame Telemarketing PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Voorwoord Aan de hand van concrete informatie en handige checklists bieden wij

Nadere informatie

DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK. Grip op reclame Post PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE

DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK. Grip op reclame Post PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip op reclame Post PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Voorwoord Aan de hand van concrete informatie en handige checklists bieden wij u via dit

Nadere informatie

Grip op reclame Social Media

Grip op reclame Social Media DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip op reclame Social Media PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Voorwoord Aan de hand van concrete informatie en handige checklists bieden wij

Nadere informatie

Uitspraak van de DDMA Privacy Autoriteit en advies tot opleggen sanctie aan DDMA bestuur

Uitspraak van de DDMA Privacy Autoriteit en advies tot opleggen sanctie aan DDMA bestuur Uitspraak van de DDMA Privacy Autoriteit en advies tot opleggen sanctie aan DDMA bestuur d.d. : 28 oktober 2011 In de zaak van : xxx Tegen : xxx Status: De DDMA Privacy Autoriteit heeft het DDMA-bestuur

Nadere informatie

Grip op reclame Streetmarketing

Grip op reclame Streetmarketing DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip op reclame Streetmarketing PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Voorwoord Aan de hand van concrete informatie en handige checklists bieden wij

Nadere informatie

OPTA Voorlichtingsbijeenkomst Telemarketing i.s.m. DDMA op 19 januari 2012 te Den Haag

OPTA Voorlichtingsbijeenkomst Telemarketing i.s.m. DDMA op 19 januari 2012 te Den Haag Ons kenmerk: OPTA/ACNB/2012/200391 Zaaknummer: 11.0033.47 Datum: 13 februari 2012 OPTA Voorlichtingsbijeenkomst Telemarketing i.s.m. DDMA op 19 januari 2012 te Den Haag Op 19 januari 2012 organiseerde

Nadere informatie

Grip op reclame E-mail

Grip op reclame E-mail DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip op reclame E-mail PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Voorwoord Aan de hand van concrete informatie en handige checklists bieden wij u via

Nadere informatie

De drie valkuilen van e-mailmarketing. Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA

De drie valkuilen van e-mailmarketing. Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA De drie valkuilen van e-mailmarketing Jitty van Doodewaerd Compliance officer -DDMA 19-06-2013 Vragen top 3 1. Toestemming 2. Co-registratie/ lead generation 3. Klantrelatie 4. Gebruik van tracking pixels

Nadere informatie

Folder Standpunt Telemarketing in het kort

Folder Standpunt Telemarketing in het kort Folder Standpunt Telemarketing in het kort De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Om consumenten te beschermen controleert

Nadere informatie

Beschrijving uniforme maatregelen m.b.t. Direct marketing

Beschrijving uniforme maatregelen m.b.t. Direct marketing Uniforme maatregel Sparrenheuvel 16 Postbus 520 3700 AM ZEIST Telefoon (030) 698 89 11 Telefax (030) 698 83 33 E-mail info@zn.nl Titel Inhoud Auteur Uniforme Maatregel 04: Direct marketing Beschrijving

Nadere informatie

Deze voorwaarden gelden ook voor het verkopen van uw gegevens (adressenhandel).

Deze voorwaarden gelden ook voor het verkopen van uw gegevens (adressenhandel). Page 1 of 10 submit Ongewenste reclame Mag een bedrijf of instelling mij ongevraagd reclame sturen? Ja, dat mag. Maar het bedrijf of de instelling (hierna organisatie genoemd) moet hierbij wel aan een

Nadere informatie

Branche-evaluatie Bel l m e m n ie i t e re r gis i t s e t r, r 1 1 j aar la l t a e t r

Branche-evaluatie Bel l m e m n ie i t e re r gis i t s e t r, r 1 1 j aar la l t a e t r Branche-evaluatie Bel me niet register, 1 jaar later Aanleiding Sinds 1 oktober 2010 is de invoering van het Bel-me-niet-registereen jaar geleden. Een evaluatie van de werking en de effecten van dit overheidsinitiatief

Nadere informatie

Wettelijk bel-me-niet register vanaf 1 oktober 2009: nieuwe regels telemarketing

Wettelijk bel-me-niet register vanaf 1 oktober 2009: nieuwe regels telemarketing Wettelijk bel-me-niet register vanaf 1 oktober 2009: nieuwe regels telemarketing Op 1 oktober 2009 treden de nieuwe regels in werking voor telefonische verkoop (telemarketing). Er komt een wettelijk register

Nadere informatie

Agenda. Voorstellen Bureau en Wetgeving (E-mail) vraagtstukken uit de markt Alle wetgeving in een case

Agenda. Voorstellen Bureau en Wetgeving (E-mail) vraagtstukken uit de markt Alle wetgeving in een case Voorstellen Alida van Kempen Online sinds 1996 Werkzaam in online marketing sinds 2001 Professioneel in de e-mail marketing sinds 2005 Senior Account Manager Ematters Agenda Voorstellen Bureau en Wetgeving

Nadere informatie

Privacy statement Privacy Statement en Copyright

Privacy statement Privacy Statement en Copyright Privacy statement Privacy Statement en Copyright Deze site/dit product is een uitgave van Junior Media B.V. Persoonlijke gegevens van klanten en bezoekers van de website/dit product worden met de grootst

Nadere informatie

CODE SOCIAL MEDIA MARKETING

CODE SOCIAL MEDIA MARKETING CODE SOCIAL MEDIA MARKETING Toelichting De Code Social Media Marketing maakt een begin met het reguleren van reclame- en marketingactiviteiten via social media. De Code beoogt transparantie in social marketing

Nadere informatie

aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend

aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Het Bel-me-nietregister uitgelegd voor fondsenwervers, wijzigingen in de Telecommunicatiewet Nationale Vakdag Fondsenwerving 26 november 2009 mr Alexander J.J.T. Singewald Singewald Consultants Group BV

Nadere informatie

Laat ik vooropstellen: de meeste Nederlanders en daar hoor ik zelf ook bij zijn het er over eens dat bedrijven zich op internet even netjes moeten ged

Laat ik vooropstellen: de meeste Nederlanders en daar hoor ik zelf ook bij zijn het er over eens dat bedrijven zich op internet even netjes moeten ged Speech van Minister van Economische Zaken, mevrouw M.J.A. van der Hoeven, uitreiking DDMA privacy waarborg, Den Haag/ Pulchri Studio, 21 april 2010. (DDMA= Dutch Direct Marketing Association) Tussen droom

Nadere informatie

Privacy Statement. Zwambag Verkeerstechniek B.V.

Privacy Statement. Zwambag Verkeerstechniek B.V. Privacy Statement 2018 Privacy Statement Zwambag Verkeerstechniek B.V. Wie zijn we? Zwambag Verkeerstechniek B.V. is gevestigd aan de Waalseweg 88, 3999 NV te Tull en t Waal. Wij zijn verantwoordelijk

Nadere informatie

Agenda 9/8/2009. Marcel Molenaar Commercial Director

Agenda 9/8/2009. Marcel Molenaar Commercial Director Marcel Molenaar Commercial Director Agenda Even voorstellen Waarom Email Marketing Email & SMS in de online mix Wijziging Telecomwet Opt-in / Opt-out Toestemming Uitzondering Voorkom klachten Conclusie

Nadere informatie

Wetgeving rondom marketing

Wetgeving rondom  marketing Checklist Wetgeving rondom e-mail marketing Blinker BV 2015 Inhoud 4 Vermeld de frequentie en inhoud van de nieuwsbrief 4 Plaats label/bedrijfsnaam als afzender 5 No-reply adres moet werkend zijn 5 Verwerk

Nadere informatie

Privacy Statement CWZ

Privacy Statement CWZ Privacy Statement CWZ Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Stichting Nijmeegs Interconfessioneel Ziekenhuis Canisius-Wilhelmina, gevestigd aan de Weg door

Nadere informatie

Privacy statement. Waarvoor verwerkt BeweegSaam IJsselstein uw persoonsgegevens?

Privacy statement. Waarvoor verwerkt BeweegSaam IJsselstein uw persoonsgegevens? Privacy statement BeweegSaam IJsselstein vindt dat persoonsgegevens die door haar worden verwerkt met de grootst mogelijke zorgvuldigheid moeten worden behandeld. BeweegSaam IJsselstein respecteert uw

Nadere informatie

1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL

1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL AVG HANDBOEK Handleiding voor salons en praktijken 1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL INHOUD Wat is de AVG? 1. Waarom deze nieuwe wet? 1. Waarom is deze nieuwe wet van toepassing op jouw salon/praktijk?

Nadere informatie

Privacystatement. Statement met betrekking tot het verwerken van Persoonsgegevens

Privacystatement. Statement met betrekking tot het verwerken van Persoonsgegevens Privacystatement Statement met betrekking tot het verwerken van Persoonsgegevens Dit Privacystatement is van toepassing op de verwerking van Persoonsgegevens door Coöperatie Koninklijke CRV u.a., ingeschreven

Nadere informatie

Privacy statement Stichting Nederlands Comité UNICEF

Privacy statement Stichting Nederlands Comité UNICEF Privacy statement Stichting Nederlands Comité UNICEF UNICEF Nederland (Stichting Nederlands comité UNICEF), is als onafhankelijke stichting met een samenwerkingsovereenkomst verbonden met het wereldwijd

Nadere informatie

Privacyverklaring van DAF Club Nederland en van de Stichting Onderdelenvoorziening D.C.N.

Privacyverklaring van DAF Club Nederland en van de Stichting Onderdelenvoorziening D.C.N. Privacyverklaring van DAF Club Nederland en van de Stichting Onderdelenvoorziening D.C.N. 1. Wie zijn wij? DAF Club Nederland en de Stichting Onderdelenvoorziening D.C.N. zijn de verantwoordelijken voor

Nadere informatie

Privacy Statement Huisartsenpraktijk Westrand

Privacy Statement Huisartsenpraktijk Westrand Privacy Statement Huisartsenpraktijk Westrand Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Huisartsenpraktijk Westrand gevestigd aan de Sint Lucasplein 2a, 4707 HZ

Nadere informatie

Privacy Statement St. REN West-Brabant

Privacy Statement St. REN West-Brabant Privacy Statement St. REN West-Brabant Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door St. REN West- Brabant gevestigd aan de Schoonhout 215, 4872 MC Etten-Leur en ingeschreven

Nadere informatie

Privacy Statement Mentaal Kapitaal

Privacy Statement Mentaal Kapitaal Privacy Statement Mentaal Kapitaal Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Mentaal Kapitaal gevestigd aan de De Eglantier 1b, 4707 AA Roosendaal en ingeschreven

Nadere informatie

Privacy Statement Groenhuysen

Privacy Statement Groenhuysen Privacy Statement Groenhuysen Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Stichting Groenhuysen gevestigd aan Bovendonk 29 in Roosendaal en ingeschreven in de Kamer

Nadere informatie

b. belscript: het script waarmee de personen uit het adresbestand per telefoon worden benaderd.

b. belscript: het script waarmee de personen uit het adresbestand per telefoon worden benaderd. CODE LISTBROKING Artikel 1: inleiding. De listbrokers die lid zijn van de Dutch Dialogue Marketing Association (DDMA) hebben in aansluiting op de bestaande codes en regelingen van de associatie die zij

Nadere informatie

Legal Infra Privacystatement

Legal Infra Privacystatement 1. Wie zijn wij? Legal Infra staat voor korte lijnen, heldere taal en een efficiënte aanpak. Wij willen ook duidelijk met je communiceren over het gebruik van jouw persoonsgegevens. Bij Legal Infra streven

Nadere informatie

Privacy statement Stichting Nederlands Comité UNICEF

Privacy statement Stichting Nederlands Comité UNICEF Privacy statement Stichting Nederlands Comité UNICEF UNICEF Nederland (Stichting Nederlands comité UNICEF), is als onafhankelijke stichting met een samenwerkingsovereenkomst verbonden met het wereldwijd

Nadere informatie

Privacy en bescherming van persoonsgegevens

Privacy en bescherming van persoonsgegevens Privacy en bescherming van persoonsgegevens Stichting Oudheidkamer Pernis verwerkt persoonsgegevens. Wij willen je hierover graag duidelijk en transparant informeren. Privacy wetgeving (GDPR / AVG) Vanaf

Nadere informatie

Privacy Statement Zorggroep Het Huisartsenteam

Privacy Statement Zorggroep Het Huisartsenteam Privacy Statement Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Het Huisartsenteam gevestigd aan de, 4871 DX in Etten-Leur en ingeschreven in de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Gedragscode voor Telemarketing

Gedragscode voor Telemarketing Gedragscode voor Telemarketing waarin opgenomen de Code Telemarketing 2012 (CTM) inclusief de bepalingen ten aanzien van gevraagde telefonische oproepen. Gedragscode voor Telemarketing (GTM) In deze Gedragscode

Nadere informatie

Wettelijk bel-me-niet register vanaf 1 oktober 2009: nieuwe regels telemarketing

Wettelijk bel-me-niet register vanaf 1 oktober 2009: nieuwe regels telemarketing Wettelijk bel-me-niet register vanaf 1 oktober 2009: nieuwe regels telemarketing OPTA, juni 2009 Op 1 oktober 2009 treden de nieuwe regels in werking voor telefonische verkoop (telemarketing). Er komt

Nadere informatie

Het juridische verschil tussen onderzoek/statistiek en marketing

Het juridische verschil tussen onderzoek/statistiek en marketing Het juridische verschil tussen onderzoek/statistiek en marketing Inleiding Bij het verwerken van persoonsgegevens wordt een groot verschil gemaakt tussen het verwerken van persoonsgegevens voor onderzoek

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT &Van Schagen financiële basisrust

PRIVACY STATEMENT &Van Schagen financiële basisrust PRIVACY STATEMENT &Van Schagen financiële basisrust Wie zijn we? &Van Schagen financiële basisrust heeft als kernactiviteit het adviseren over en het bemiddelen in financiële diensten en producten. Dit

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Standpunt Telemarketing januari 2012

Voorlichtingsbijeenkomst Standpunt Telemarketing januari 2012 Voorlichtingsbijeenkomst Standpunt Telemarketing 2011 19 januari 2012 Standpunt Telemarketing 2011 Voorlichtingsbijeenkomst 19 januari 2012 met medewerking van DDMA mw.mr.ir. Wendy Beekelaar Plv. Afdelingshoofd

Nadere informatie

Privacy Statement. Verwerking van persoonsgegevens door St. Elisabeth

Privacy Statement. Verwerking van persoonsgegevens door St. Elisabeth Privacy Statement Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door St. Elisabeth gevestigd aan de Wouwseweg 21, 4703 BL Roosendaal en ingeschreven in de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Privacyverklaring Stichting Belangenbehartiging Sociale Zekerheid (BWN)

Privacyverklaring Stichting Belangenbehartiging Sociale Zekerheid (BWN) Privacyverklaring Stichting Belangenbehartiging Sociale Zekerheid (BWN) Algemeen BWN respecteert uw persoonsgegevens en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die aan ons wordt verstrekt of

Nadere informatie

Privacy Statement Psychologenpraktijk Doxas

Privacy Statement Psychologenpraktijk Doxas Privacy Statement Psychologenpraktijk Doxas Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Psychologenpraktijk Doxas gevestigd aan Het Vierendeel 10 te Made en ingeschreven

Nadere informatie

Op grond waarvan mag Robuusteiken deze persoonsgegevens verwerken? 3. Is het noodzakelijk om persoonsgegevens aan Robuusteiken te verstrekken?

Op grond waarvan mag Robuusteiken deze persoonsgegevens verwerken? 3. Is het noodzakelijk om persoonsgegevens aan Robuusteiken te verstrekken? Privacyverklaring Om onze diensten goed te kunnen aanbieden verwerken we persoonsgegevens. Wilt u weten hoe we uw gegevens verwerken? Lees dan deze Privacyverklaring Robuusteiken behandelt persoonsgegevens

Nadere informatie

Online B2B Leadgeneratie

Online B2B Leadgeneratie Brochure 2016 Online B2B Leadgeneratie Bereik 500.000 beslissers en beïnvloeders Reed Business Lead Solutions is de grootste aanbieder van B2B-leads in Nederland, met meer dan 10 jaar internationale ervaring

Nadere informatie

Privacyverklaring van Enpuls B.V.

Privacyverklaring van Enpuls B.V. Privacyverklaring van Enpuls B.V. Voor het vervullen van onze taken als versneller van de energietransitie kunnen we niet om het gebruik van persoonsgegevens heen. Tegelijkertijd heeft iedereen recht heeft

Nadere informatie

Privacyverklaring Santesa

Privacyverklaring Santesa Privacyverklaring Santesa In deze privacyverklaring leggen wij, Santesa B.V. ("Santesa" of "wij"/"ons"), uit hoe wij met persoonsgegevens omgaan van klanten, potentiële klanten en andere personen waarmee

Nadere informatie

Is het noodzakelijk om persoonsgegevens aan Greentogether te verstrekken? 4

Is het noodzakelijk om persoonsgegevens aan Greentogether te verstrekken? 4 Privacyverklaring Om onze diensten goed te kunnen aanbieden verwerken we persoonsgegevens. Wilt u weten hoe we uw gegevens verwerken? Lees dan deze Privacyverklaring Greentogether Holding BV behandelt

Nadere informatie

mail aan Zakelijke Ontvangers

mail aan Zakelijke Ontvangers Code Verspreiding Reclame via E- mail aan Zakelijke Ontvangers (Code E-mail Zakelijke Ontvangers) 1 Algemene bepalingen 1.1 Definities In deze Code wordt verstaan onder: 1. Bedrijfsmatige reclame via e-mail:

Nadere informatie

NEE NEE. spam. spam, telemarketing en cookies en dergelijke. regels voor ongevraagde commerciële elektronische communicatie. waar gaat het over?

NEE NEE. spam. spam, telemarketing en cookies en dergelijke. regels voor ongevraagde commerciële elektronische communicatie. waar gaat het over? ELAW PRAKTIJKCURSUS Wet bescherming persoonsgegevens en andere privacywetgeving spam, telemarketing en cookies en dergelijke Géén ongevraagde commerciële elektronische communicatie Art. 11.7-11.8 Telecomwet

Nadere informatie

Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid Artikel 2 Verstrekken persoonsgegevens Artikel 3 Doeleinden gebruik

Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid Artikel 2 Verstrekken persoonsgegevens Artikel 3 Doeleinden gebruik Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid 1. Dit Privacyreglement is van toepassing op de verwerking van alle persoonsgegevens die op enigerlei wijze aan Pappenheim Re-integratie & Outplacement zijn

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT PCV GROUP (V1.0: 1 juni 2018)

PRIVACY STATEMENT PCV GROUP (V1.0: 1 juni 2018) PRIVACY STATEMENT PCV GROUP (V1.0: 1 juni 2018) Disclaimer De voorwaarden van deze disclaimer zijn van toepassing op onze websites www.pcvgroup.com en www.werkenbijpcvgroup.nl Door deze websites te bezoeken

Nadere informatie

Code voor telefoongesprekken tussen telemarketeer en consumenten

Code voor telefoongesprekken tussen telemarketeer en consumenten CODE TELEMARKETING (CTM) Code voor telefoongesprekken tussen telemarketeer en consumenten Artikel 1 In deze code wordt verstaan onder: telemarketing: het planmatig en systematisch gebruik maken van het

Nadere informatie

Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag

Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag Reglement Klachtenmanagement. U heeft een klacht: wij helpen u graag U heeft een klacht: wij helpen u graag U wilt weten wat u kunt doen als u een klacht heeft. Daarom vertellen wij u graag hoe en waar

Nadere informatie

Door de aard van onze dienstverlening beschikken wij over bepaalde gegevens van u.

Door de aard van onze dienstverlening beschikken wij over bepaalde gegevens van u. Uw privacy Bij Rineca doen we er alles aan om uw privacy te respecteren. We erkennen dat wanneer u ervoor kiest ons informatie over uzelf te verstrekken, u erop vertrouwd dat wij op een verantwoorde manier

Nadere informatie

Verwerking van persoonsgegevens door TomarWonen Oudenbosch bv

Verwerking van persoonsgegevens door TomarWonen Oudenbosch bv Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door TomarWonen Oudenbosch bv gevestigd aan de Franciscuslaan 32 4731TZ te Oudenbosch en ingeschreven in de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Privacy Statement Customs Knowledge - laatst bijgewerkt oktober 2018

Privacy Statement Customs Knowledge - laatst bijgewerkt oktober 2018 Voor Customs Knowledge is het belangrijk om uw privacy en de vertrouwelijkheid van informatie die ons is toevertrouwd te waarborgen. Tijdens uw bezoek aan deze website kan Customs Knowledge persoonsgegevens

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over spam (FAQ s)

Veel gestelde vragen over spam (FAQ s) Veel gestelde vragen over spam (FAQ s) Het Nederlandse verbod op spam wordt uitgebreid. Dit zijn ongevraagde elektronische berichten (via mail, sms, fax en automatische oproepsystemen) met een commercieel,

Nadere informatie

Privacy Statement MENS De Bilt

Privacy Statement MENS De Bilt Privacy Statement MENS De Bilt Dit is het Privacystatement van MENS De Bilt. Om u goed van dienst te zijn en om ons werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren, verwerkt MENS De Bilt uw persoonsgegevens.

Nadere informatie

Privacy Statement bescherming van persoonsgegevens Stichting RRDF Ridderkerk

Privacy Statement bescherming van persoonsgegevens Stichting RRDF Ridderkerk Privacy Statement bescherming van persoonsgegevens Stichting RRDF Ridderkerk Stichting RRDF Ridderkerk verwerkt persoonsgegevens. Wij willen je hierover graag duidelijk en transparant informeren. Privacy

Nadere informatie

PRIVACYSTATEMENT FRIS ADVOCATUUR EN MEDIATION d.d. 31 oktober 2018

PRIVACYSTATEMENT FRIS ADVOCATUUR EN MEDIATION d.d. 31 oktober 2018 PRIVACYSTATEMENT FRIS ADVOCATUUR EN MEDIATION d.d. 31 oktober 2018 Deze privacyverklaring ziet op de verwerkingen die worden verricht door Fris Advocatuur en Mediation. De contactgegevens zijn: Fris Advocatuur

Nadere informatie

Jouw privacy is voor ons van groot belang. We gaan dan ook zorgvuldig met je gegevens om en leggen graag uit wat wij met je gegevens doen.

Jouw privacy is voor ons van groot belang. We gaan dan ook zorgvuldig met je gegevens om en leggen graag uit wat wij met je gegevens doen. Jouw privacy is voor ons van groot belang. We gaan dan ook zorgvuldig met je gegevens om en leggen graag uit wat wij met je gegevens doen. Het Vava lifestyle-onderzoek en deze actie is een initiatief van

Nadere informatie

Voor welke doelen verzamelt McKey Group jouw persoonsgegevens?

Voor welke doelen verzamelt McKey Group jouw persoonsgegevens? Privacystatement Waarom dit privacy statement? Dank voor jouw interesse in McKey Group en in een van haar werkmaatschappijen McKey Services/ Kraftsmen, en Het Ingenieurs Collectief en haar diensten. Ten

Nadere informatie

Disclaimer Informatie op deze website Functioneren van deze website Uitsluiten van aansprakelijkheid Intellectuele eigendomsrechten

Disclaimer Informatie op deze website Functioneren van deze website Uitsluiten van aansprakelijkheid Intellectuele eigendomsrechten Disclaimer Het gebruik maken van en toegang verschaffen tot deze site betekent dat u als gebruiker kennis heeft genomen van onderstaande voorwaarden, deze begrijpt en daarmee instemt. Informatie op deze

Nadere informatie

Privacy verklaring Montae

Privacy verklaring Montae Privacy verklaring Montae Montae (bestaande uit Montae Bestuurscentrum B.V./ Montae Advies B.V. / Montae Beheer B.V.) verwerkt vertrouwelijke informatie. Hieronder valt ook persoonsgegevens. In deze privacyverklaring

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT LTO ARBEIDSKRACHT

PRIVACY STATEMENT LTO ARBEIDSKRACHT PRIVACY STATEMENT LTO ARBEIDSKRACHT LTO Arbeidskracht Dit privacy statement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door LTO Arbeidskracht B.V. (KvK 09173521), hierna aan te duiden als

Nadere informatie

PRIVACY EN COOKIE BELEID DOCK4

PRIVACY EN COOKIE BELEID DOCK4 PRIVACY EN COOKIE BELEID DOCK4 Inleiding Dit privacy- en cookiebeleid is van toepassing op Dock4& Organisatieadvies in Zorg (hierna te noemen: Dock4) De verwerking van persoonsgegevens die Dock4 in het

Nadere informatie

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V.

Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. Compliance charter Stichting Pensioenfonds van de ABN AMRO Bank N.V. [geldend vanaf 26 september 2018, PF18-177] Artikel 1 Definities De definities welke in dit compliance charter worden gebruikt, worden

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT BTE GROEP

PRIVACY STATEMENT BTE GROEP PRIVACY STATEMENT BTE GROEP Toepassingsbereik De privacystatement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door ondernemingen uit de BTE Groep, behoudens voor zover het betreft de gegevens

Nadere informatie

Onze contactgegevens zijn: - Telefoon Website Postadres - Diane 70, 6681 PM Bemmel

Onze contactgegevens zijn: - Telefoon Website Postadres - Diane 70, 6681 PM Bemmel Privacyverklaring WJ Finance BV Met ingang van 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. WJ Finance BV heeft haar privacy beleid daarop aangepast. Wie zijn wij? WJ

Nadere informatie

Privacy Statement Forte Welzijn

Privacy Statement Forte Welzijn Privacy Statement 1 Privacy Statement Forte Welzijn Dit is het Privacy Statement van Forte Welzijn. Om u goed van dienst te zijn en om ons werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren, verwerkt

Nadere informatie

Gedragscode Zoomit. In dit document:

Gedragscode Zoomit. In dit document: Gedragscode Zoomit In dit document: 1. Doelstelling 2. Toepassingsgebied 3. Wat is Zoomit en welke partijen zijn er bij betrokken? 4. Organisatie, toezicht en aanspreekpunt 5. Veiligheid 6. Publiciteit

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2017 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2017 Gemeente Heusden Jaarverslag klachten 7 Gemeente Heusden Inhoud. Inleiding. Klachten a. De cijfers - Aantal klachten in 7 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling - De inhoud van de klachten - De

Nadere informatie

Wij bewaren jouw gegevens niet langer dan strikt noodzakelijk voor het doel waar de gegevens voor verkregen zijn.

Wij bewaren jouw gegevens niet langer dan strikt noodzakelijk voor het doel waar de gegevens voor verkregen zijn. Privacy statement Wie zijn we? Manpower B.V. (en Manpower Special Staffing B.V., Manpower Heavy Industry B.V., Manpower Pharmaceuticals & Basic Industry B.V., Manpower Engineering Industry B.V., Manpower

Nadere informatie

Medi-Office gebruikt verschillende categorieën van persoonsgegevens.

Medi-Office gebruikt verschillende categorieën van persoonsgegevens. Privacyverklaring U deelt uw persoonsgegevens met ons als u zelf met ons contact opneemt, of als wij contact met u opnemen in het kader van onze dienstverlening. Wij gaan zorgvuldig met deze gegevens om.

Nadere informatie

Privacy statement. Wie zijn we? Wat mag je van ons verwachten? Wanneer verwerken we jouw persoonsgegevens? Wat doen we met jouw gegevens?

Privacy statement. Wie zijn we? Wat mag je van ons verwachten? Wanneer verwerken we jouw persoonsgegevens? Wat doen we met jouw gegevens? Privacy statement Wie zijn we? B. Startup School Amsterdam is onderdeel van Project-B Amsterdam B.V., gevestigd in Amsterdam, Johan Huizingalaan 763A. Wij zijn verantwoordelijk voor het verwerken van jouw

Nadere informatie

Privacy Statement SwitchZ

Privacy Statement SwitchZ Privacy Statement SwitchZ Dit privacystatement is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door de samenwerkende werkgevers in SwitchZ, te weten: - Stichting De Riethorst Stromenland te Raamsdonkveer

Nadere informatie

Privacy statement AVG 2018

Privacy statement AVG 2018 Haarlem, 22 mei 2018 Bij DBD-Consultancy streven we ernaar om jouw privacy te beschermen en te respecteren in overeenstemming met de EU General Data Protection Regulation (GDPR of AVG ) In dit privacystatement

Nadere informatie

U kunt zich tegen deze verwerking verzetten op grond van het recht van bezwaar. Meer informatie over dit recht vindt u verderop in deze verklaring.

U kunt zich tegen deze verwerking verzetten op grond van het recht van bezwaar. Meer informatie over dit recht vindt u verderop in deze verklaring. Privacyverklaring Deze privacyverklaring is van toepassing op alle gegevens van cliënten, medewerkers en relaties die Sevagram verzamelt en verwerkt. Sevagram is de verantwoordelijke voor de verwerking

Nadere informatie

Privacyverklaring Zorgboerderij t Personnebos

Privacyverklaring Zorgboerderij t Personnebos Privacyverklaring Zorgboerderij t Personnebos Zorgboerderij t Personnebos is ervan overtuigd dat de bescherming van persoonsgegevens van essentieel belang is voor haar activiteiten. Daarom willen wij u

Nadere informatie

Privacyverklaring. Algemeen. Verwerkingsverantwoordelijke en communicatie

Privacyverklaring. Algemeen. Verwerkingsverantwoordelijke en communicatie Privacyverklaring Algemeen BIJ Advocaten respecteert uw persoonsgegevens en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die aan ons wordt verstrekt of anderszins verkrijgen vertrouwelijk wordt behandeld.

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING VERWERKING PERSOONSGEGEVENS

PRIVACYVERKLARING VERWERKING PERSOONSGEGEVENS Inleiding 1 1 Persoonsgegevens 1 2 Persoonsgegevens cliënten 1 3 Persoonsgegevens medewerkers 2 4 Verwerking persoonsgegevens 3 5 Klachten, melden datalekken of verzoek om informatie 5 6 Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

Inhoud INTRODUCTIE... 3

Inhoud INTRODUCTIE... 3 Privacyverklaring Inhoud INTRODUCTIE... 3 SAMENVATTING... 4 VERWERKINGEN... 5 1. KLANTEN... 5 2. LEVERANCIERS... 6 3. WEBSITE & WEBSHOP GEBRUIKERS... 7 4. WEBSITE BEZOEKERS... 8 5. BEZOEKERS... 8 VEILIGHEID...

Nadere informatie

Privacy-verklaring Tarlunt Consulting - Laatste update: 22 mei 2018 (v1.0)

Privacy-verklaring Tarlunt Consulting - Laatste update: 22 mei 2018 (v1.0) Privacy-verklaring Tarlunt Consulting - Laatste update: 22 mei 2018 (v1.0) Dit is de privacyverklaring van Tarlunt Consultancy Group BV (hierna Tarlunt of wij ). Tarlunt is gevestigd in Eindhoven aan Fellenoord

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING WEBSITE

PRIVACYVERKLARING WEBSITE PRIVACYVERKLARING WEBSITE 1. Wie zijn wij? De Zonnige Woonst is een door de Vlaamse Regering en de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij erkende sociale huisvestingsmaatschappij die als doel heeft door de verhuring

Nadere informatie

Privacyverklaring. Beyond Balance B.V. (h.o.d.n. Chanthal Blonk) respecteert jouw privacy en verwerkt

Privacyverklaring. Beyond Balance B.V. (h.o.d.n. Chanthal Blonk) respecteert jouw privacy en verwerkt Privacyverklaring Beyond Balance B.V. (h.o.d.n. Chanthal Blonk) respecteert jouw privacy en verwerkt persoonsgegevens in hoedanigheid van verwerkingsverantwoordelijke in overeenstemming met de Algemene

Nadere informatie

Privacy statement ROM3D

Privacy statement ROM3D Privacy statement ROM3D Dit is het Privacy Statement van Rom3D. Om je goed van dienst te zijn en om ons werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren, verwerkt Rom3D jouw persoonsgegevens. Rom3D

Nadere informatie

Voorkom een OPTAter!

Voorkom een OPTAter! Direct marketing: mr. H.W. Roerdink Amsterdam, 17 oktober 2011 Voorkom een OPTAter! In 2011 heeft OPTA een groot aantal boetebesluiten gepubliceerd. Daarin zijn aan adverteerders en call centers boetes

Nadere informatie

Persoonsgegevens Persoonsgegevens zijn alle gegevens die informatie geven over u en waarmee u rechtstreeks of indirect identificeerbaar bent.

Persoonsgegevens Persoonsgegevens zijn alle gegevens die informatie geven over u en waarmee u rechtstreeks of indirect identificeerbaar bent. Deze privacyverklaring is voor het laatst aangepast op 30 mei 2018. Toelichting Algemene Verordening Gegevensbescherming Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing,

Nadere informatie

Privacy dit moet je weten over de wet

Privacy dit moet je weten over de wet Privacy dit moet je weten over de wet Om de privacy van leerlingen en medewerkers optimaal te beschermen, is het belangrijk om te weten wat er precies in de wet staat. In Nederland is de privacybescherming

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 Inhoudsopgave 1. Kengetallen 3 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 3. Dialoogmarketingbudget 5 3.1. Percentage dialoogmarketing binnen het marketingbudget 5 3.2. Dialoogmarketingbudget

Nadere informatie

Wanneer wij van u als opdrachtgever een opdracht in ontvangst nemen, vragen wij voor de uitvoering van deze dienstverlening om persoonsgegevens.

Wanneer wij van u als opdrachtgever een opdracht in ontvangst nemen, vragen wij voor de uitvoering van deze dienstverlening om persoonsgegevens. Privacyverklaring Financial Plaza B.V. 1. Wie zijn wij Financial Plaza B.V. is een administratiekantoor, we ondersteunen zelfstandige ondernemers bij het voeren van een deugdelijke administratie, het uitvoeren

Nadere informatie