10. DYSLEXIEPROTOCOL Draaiboek protocol leesproblemen en dyslexie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10. DYSLEXIEPROTOCOL Draaiboek protocol leesproblemen en dyslexie."

Transcriptie

1 10. DYSLEXIEPROTOCOL Draaiboek protocol leesproblemen en dyslexie. Versie januari 2016 Mathilde van Boxtel-Foolen

2 Leesproblemen en dyslexie Kindcentrum t Ven is sinds november 2014 officieel een dyslexievriendelijke school! De school heeft een routeplanner opgesteld, waarin staat beschreven wat de school doet om leesproblemen te voorkomen en kinderen met dyslexie te begeleiden. Ook staan er actiepunten beschreven, die de school de komende twee jaar zal uitwerken, zodat zij in 2016 opnieuw het certificaat dyslexievriendelijke school kan aanvragen. Er zijn verschillende definities in omloop, die het begrip dyslexie uitleggen en verklaren. Op school gaan wij uit van de wetenschappelijke onderbouwing en hanteren wij onderstaande definities: Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau (Stichting Dyslexie Nederland, 2008). Dyslexie is een specifieke lees- en spellingstoornis met een neurobiologische basis, die wordt veroorzaakt door cognitieve verwerkingsstoornissen op het raakvlak van fonologische en orthografische taalverwerking. Deze specifieke taalverwerkingsproblemen wijken proportioneel af van het overige cognitieve, en m.n. taalverwerkingsprofiel en leiden tot een ernstig probleem met het lezen en spellen van woorden ondanks regelmatig onderwijs. Dit specifieke lees- en spellingprobleem beperkt in ernstige mate een normale educatieve ontwikkeling, die op grond van de overige cognitieve vaardigheden geïndiceerd zou zijn. (Blomert, 2006). Een uitgebreide uitleg over dyslexie is terug te vinden in het protocol groep 1&2 vanaf blz. 10, in het protocol van groep 3 vanaf blz. 29, in het protocol van groep 4 vanaf blz. 15 en in het protocol van groep 5 t/m 8 vanaf blz. 15.

3 Huidige visie en beleid t Ven Onze visie is dat wij alle kinderen met lees- spellingproblemen en/of dyslexie goed onderwijs willen geven. Hierbij stemmen wij het aanbod af op de behoeftes van de leerling. Hierbij gaan we uit van handelingsgericht werken. Ons beleid is er op gericht om leerlingen met leesproblemen en dyslexie vroegtijdig te signaleren. Op basis hiervan komen leerlingen in aanmerking voor ondersteunende maatregelen. Ook als leerlingen nog geen dyslexieverklaring hebben, kijken wij naar de behoefte van de individuele leerling; wat heeft deze leerling nodig om tot goed lezen en/of spellen te komen. Als school financieren wij geen dyslexieonderzoeken. In januari 2009 is stapsgewijs de vergoeding voor onderzoek en behandeling van dyslexie via de ziektekostenverzekering ingevoerd. Per 1 januari 2015 is de vergoeding via de ziektenkostenverzekering over geheveld naar de gemeente. De route voor de aanvraag van een dyslexieonderzoek is hierdoor veranderd. Indien leerlingen hiervoor in aanmerking komen, zullen wij dit met de betreffende ouders en leerling bespreken. De intern begeleider kan ouders meer vertellen over de wijze waarop ouders een aanvraag kunnen indienen. Als ouders niet in aanmerking komen voor deze vergoeding, kunnen zij op eigen gelegenheid en kosten een onderzoek laten doen. Als school zullen wij altijd een dossier aanleveren, om aan te tonen dat er sprake is van didactische resistentie. Ook zullen we met dit dossier aantonen dat de leerlingen minimaal een half jaar intensieve begeleiding binnen de klas hebben gehad. Ondanks al het aanbod en alle signaleringsmomenten, komt het voor dat er bij een leerling pas op latere leeftijd dyslexie wordt geconstateerd. Niet bij alle leerlingen treden de problemen die dyslexie met zich meebrengt direct naar voren. Op t Ven werken wij met het protocol leesproblemen en dyslexie (Wentink H, Verhoeven L, Gijsel M, Scheltinga F, Druenen van M, 2011). Het doel om te werken volgens deze protocollen, is om de ontwikkeling van de zwakke lezers en spellers binnen de hele school systematisch te volgen, in kaart te brengen en te evalueren. De begeleiding van dyslectische leerlingen moet gericht zijn op: Het zo snel mogelijk bereiken van een zo hoog mogelijk niveau van automatisering van de woordherkenning en schriftbeeldvorming (technisch lezen en spellen). Het voorkomen van een algehele didactische achterstand in verhouding tot de cognitieve mogelijkheden die een leerling heeft. Het voorkomen of verminderen van de emotionele en sociale gevolgen. Het kunnen omgaan met een laag niveau van automatisering.

4 Om dit te kunnen bereiken, hanteren wij een aantal vuistregels. Deze staan hieronder beschreven. Met betrekking tot methodes en materiaal. In groep 1&2 maken we gebruik van de methode Schatkist. Voor het voorbereidende schrijven gebruiken we de methode Zwart op Wit en als ondersteuning de methode Schrijfkriebels. Als signalerings- en registratiesysteem gebruiken we KIJK! en gebruiken we de signaleringslijsten uit het dyslexieprotocol groep 1&2. Daarnaast maken we gebruik van het toetspakket beginnende geletterdheid van Aarnoutse, Beernink en Verhagen. Als leerlingen in groep 1 & 2 risicoleerlingen zij met betrekking tot verwachte leesproblemen en/ of dyslexie, krijgen zij begeleiding van de leerkracht door middel van de voorschotbenadering. In groep 3 wordt gewerkt met de nieuwe maanversie van Veilig Leren Lezen. Hierbij wordt ook de leerkrachtassistent op het digitale schoolbord gebruikt. Bij leerlingen die sterk uit blijven vallen in groep 3, zetten we het remediërende programma Connect in (klanken&letters, woordherkenning) of Taal In Blokjes. Vanaf groep 3 werken we ook met de methode Zo leer je kinderen lezen en spellen (ZLKLS) van José Schraven. ZLKLS is een methode die goed te gebruiken is naast onze lees- en spellingmethode. Deze methode is zeer gestructureerd en geeft de kinderen goed houvast om te komen tot goed leren lezen en spellen. Vanaf groep 4 tot en met 8 werken we met de technisch leesmethode Estafette. Deze methode hanteert drie niveaus; Estafette niveau 1, niveau 2 en Estafetteloper. Estafette niveau 1 krijgt tijdens de technisch leeslessen extra oefening en aanbod onder begeleiding van de leerkracht. Ook krijgen de kinderen van Estafette niveau 1 3 á 4 keer per week een kwartier extra remediering volgens het zogeheten risicolezen. Ook in groep 4 en groep 5 zetten we bij leerlingen die sterk uitvallen het remediërende programma Connect in (klanken& letters, woordherkenning, vloeiend lezen) of Taal in Blokjes. Voor toetsing maken we gebruik van alle signaleringsmomenten, zoals ze beschreven staan in de het dyslexieprotocol. In de kast in de vergaderruimte staan diverse materialen die ingezet kunnen worden om de technische leesvaardigheid te vergroten. Op het gebied van taal en spelling werken wij vanaf groep 4 met de methode Taalactief, met ondersteuning van Zo leer je kinderen lezen en spellen van José Schraven. Met betrekking tot de vaardigheden van de leerkracht. Werken volgens het protocol neemt niet direct meer tijd in beslag dan dat de leerkracht gewend is. Het vraagt echter wel om een continue gerichtheid op de ontwikkeling van de geletterdheid bij leerlingen. Ook een positieve, actieve houding ten opzichte van het vroegtijdig ingrijpen wanneer zich een probleem voordoet op het gebied van technisch lezen is een pré. Dit vereist onder meer de volgende kennis:

5 Inzicht in het lees- en spellingproces en de mogelijke belemmeringen die daarin op kunnen treden. Zowel op cognitief als sociaal- emotioneel gebied. Vaardigheden in het opsporen van de lees- en spellingproblemen. Positieve houding tegenover het nauwgezet volgen van de ontwikkeling van geletterdheid bij leerlingen, het systematisch documenteren van de lees- en schrijfprestaties van zwakke leerlingen en openheid in de resultaten van de begeleiding. Intentie tot bij- en nascholing. Bereidheid tot regelmatig overleg met ouders. Jaarlijks worden er diverse cursussen rondom leesproblemen, dyslexie en geletterdheid aangeboden. Leerkrachten kunnen zich hier voor opgeven. Gewenste visie en beleid. Ondanks dat het werken met dyslectische leerlingen op t Ven al goed loopt, willen wij de kennis en begeleiding in de toekomst verder gaan ontwikkelen door het inzetten van ICT hulpmiddelen. Om dit goed op te gaat starten heeft de vorige IB-er een cursus gevolgd, die betrekking heeft op het werken met ICT hulpmiddelen. De school heeft ook het hulpmiddel Sprint aangeschaft en wil hier structureel mee gaan werken. Onze toekomstige visie is dan ook dat wij voor alle dyslectische leerlingen Passend Onderwijs willen bieden. Hierbij stemmen we aanbod èn hulpmiddelen af op de behoefte van de leerling. Wat betekent dat voor ons en onze leerlingen met dyslexie? Per schooljaar bekijken we welke leerlingen dyslexie hebben en in welke groep ze zitten. Per schooljaar bekijken we per leerling wat er al goed gaat en waar ondersteuning bij nodig is. Per leerling kijken we of er hulpmiddelen en ondersteuning nodig zijn; en welke zijn dat dan. Er worden criteria vastgesteld om te bepalen welke kinderen in aanmerking komen om te werken met Sprint. Er wordt een doorlopende leerlijn opgesteld over het werken met Sprint. In welke groep beginnen we? Hoe leren we de leerlingen en leerkrachten werken met Sprint? In welk leerjaar starten we met Sprint? Bij welke vakken zetten we Sprint in? Mogen kinderen toetsen maken met Sprint? Om goed in beeld te krijgen wat de mogelijkheden zijn, zal er in schooljaar een pilot opgesteld worden, waaraan twee á drie leerlingen deel zullen nemen. Na een jaar zal dit geëvalueerd en bijgesteld worden.

6 Met betrekking tot toetsen. Wij werken met de volgende toetsen op de lees- en spellingvaardigheid te meten: AVI (2009). DMT (2009). LOVS spelling. Toetspakket beginnende geletterdheid (Aernoutse). Signaleringslijsten dyslexieprotocol groep 1&2. Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellen (Struijksma & van der Leij). PI-dictee. Klepel.

7 Stappenplan Stappenplan dyslexieprotocol groep 1. Stap Moment in het leerjaar Actie door leerkracht (en leesspecialist) 1 Aanvang groep (t/m Stimuleren van geletterdheid december) volgens Schatkist en protocol. 2 Januari Invullen signaleringslijst. Aanpassingen in groepsplan 1 voor leerlingen die onvoldoende opsteken van het aanbod aan geletterde activiteiten. Maart/ April Afnemen toets fonologisch bewustzijn TBG (alle lln.) Opstellen groepsplan 2. Mei Woordenschattoets 1 TBG (alle lln.) 3 Januari juni Aanbod verrijken voor lln. die onvoldoende opsteken van het aanbod aan geletterde activiteiten. 4 Juni Invullen signaleringslijst. Evalueren groepsplan 2. Uitwerking protocol Hoofdstuk 2 en 3. Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 5 Einde schooljaar Overdracht naar nieuwe groep Hoofdstuk 6 Stappenplan dyslexieprotocol groep 2. Stap Moment in het leerjaar Actie door leerkracht (en leesspecialist) 1 Aanvang groep (t/m Stimuleren van geletterdheid december) volgens Schatkist en protocol. Gericht aanbod verrijken voor leerlingen met onvoldoende klankbewustzijn en letterkennis. Groepsplan 1 opstellen. oktober Woordenschattoets 2 TBG Letterkennistoets 1 TBG Analysetoets Synthesetoets 1 Alle lln.! 2 januari Invullen signaleringslijst. Groepsplan 2 opstellen. Leerlingen met onvoldoende klankbewustzijn en letterkennis in gele groep opnemen. Mei Woordenschattoets TBG (alle lln.) Uitwerking protocol Hoofdstuk 2 en 3.

8 3 Januari juni Aanbod beginnende geletterdheid verrijken voor uitvallers. Extra begeleiding door middel van voorschotbenadering. Maart/ April Benoemsnelheid cijfers en letters TBG (uitvallers). Groepsplan 3 opstellen. Mei Letterkennistoets 2 Synthesetoets 2 (uitvallers) 4 Juni Invullen signaleringslijst. Evalueren groepsplan 3. Hoofdstuk 3 en 5. Hoofdstuk 4 5 Einde schooljaar Overdracht naar nieuwe groep Hoofdstuk 6 Stappenplan dyslexieprotocol groep 3. Stap Moment in het leerjaar Actie door leerkracht (en leesspecialist) 1 Aanvang groep Beginsituatie van alle leerlingen vastleggen in groepsplan 1. Aanvang leesonderwijs 2 oktober Herfstignalering* Connect klanken en letters of Taal in Blokjes. 3 Oktober - februari Interventieperiode 1: elementaire leeshandeling (zoals beschreven in groepsplan 1, in november groepsplan 2 opstellen). 4 Februari Wintersignalering. Uitwerking protocol blz. 83. blz. 84 t/m 86. Hoofdstuk 4, blz Hoofdstuk 4. blz. 87 t/m 89. Connect woordherkenning of Taal in Blokjes Hoofdstuk 4, blz Februari maart/ april Interventieperiode 2. Evalueren Hoofdstuk 4. groepsplan + nieuwe interventies verwerken in groepsplan 3. 6 April Lentesignalering (uitvallers). blz. 89 t/m April/ mei Interventieperiode 2b + bijstellen groepsplan. Hoofdstuk 4. 8 Mei juni Eindsignalering + evalueren groepsplan. Overdracht volgens formulieren protocol. blz. 91 t/m 93.

9 Let op! Signaleringen in groep 3 mogen gedaan worden volgens de signaleringen uit VLL, omdat deze momenten goed aansluiten bij het protocol. Echter is dit pakket niet compleet en dient aangevuld te worden met: *Herfstsignalering: Fonologische vaardigheden worden niet in kaart gebracht. Het is wel belangrijk dit te doen. Kijk op de toetskalender van VLL voor suggesties. De herfstsignalering biedt losse zinnen in plaats van een tekst aan. Om zicht te krijgen op de tekstleesvaardigheid kan aanvullend de leestekst die ontwikkeld is voor de eerste maanversie worden aangeboden. Deze tekst is te vinden op Twee keer per jaar wordt er een groepsplan opgesteld, waarin voor alle leerlingen het leesaanbod beschreven wordt. De leesproblemen worden altijd met de ouders besproken! Elk groepsplan wordt geëvalueerd en in november vindt er een tussenevaluatie plaats. Dit wordt vastgelegd in een evaluatieverslag. Met de methode Veilig Leren Lezen wordt er differentiatie toegepast. De leerlingen worden in de juiste niveaugroep ingedeeld. De zwakke leerlingen krijgen dagelijks extra instructie van de leerkracht als de overige leerlingen zelfstandig aan het werk zijn. De AVI niveaus worden vastgesteld volgens de toetsen die genoemd staan op de toetskalender. Stappenplan dyslexieprotocol groep 4. Stap Moment in het leerjaar Actie door leerkracht (en leesspecialist) Uitwerking protocol 1 Aanvang groep Beginsituatie van alle leerlingen vastleggen in groepsplan 1. blz. 82 Aanvang leesonderwijs 2 Aanvang groep 4 tot Interventieperiode 1 Hoofdstuk 4 oktober/ november 3 Oktober/ november Herfstignalering (evt. door leesspecialist). blz. 84 t/m 86 Evalueren groepsplan 1, opstellen groepsplan 2. 4 Oktober februari Interventieperiode 1b Hoofdstuk 4. 5 Januari/ februari Wintersignalering (aanvullende toetsen zwakke lln. evt. door leesspecialist), 6 Januari/ februari - april Interventieperiode 2a (na 2 e rapport opstellen blz. 87 t/m 89. Hoofdstuk 4. groepsplan 3). 7 April Lentesignalering blz. 89 t/m April mei/ juni Interventieperiode 2b Hoofdstuk 4.

10 9 Mei/ juni Eindsignalering Overdracht groep 5 blz, 91 t/m 92. Stappenplan dyslexieprotocol groep 5 t/m 8. Stap Moment in het leerjaar Actie door leerkracht (en leesspecialist) Uitwerking protocol 1 Aanvang groep Beginsituatie van alle leerlingen vaststellen op basis van analyse blz, 92 van het dossier. Groepsplan 1 opstellen. 2 Aanvang groep/ Interventieperiode 1a Hoofdstuk 4 oktober-november 3 Oktober- november Tussenmeting 1 blz. 94/ 95 4 Oktober/ november, januari/ februari Interventieperiode 1b. Evalueren groepsplan 1, opstellen groepsplan 2. Hoofdstuk 4 5 Januari/ februari Hoofdmeting 1 blz. 96/ 97 6 Januari/ februari april Interventieperiode 2a Hoofdstuk 4 Evalueren groepsplan 2, opstellen groepsplan 3. 7 April Tussenmeting 2 blz. 98/ 99 8 April- mei/ juni Interventieperiode 2b Hoofdstuk 4 9 Mei/ juni Hoofdmeting 2 Evalueren groepsplan 3 blz. 99/ 100 Afspraken begeleiding leerlingen met leesproblemen en dyslexie in de bovenbouw: Uitvergroot aanbieden van toetsen. Voldoende tijd geven op werk en toetsen af te maken. Inzetten en gebruiken van hulpmiddelen zoals beschreven in het protocol bij interventies in hoofdstuk 4 en 5. Extra lees- en spellinginstructie mogelijk maken door middel van het directe instructiemodel. Leerlingen krijgen verlengde instructie en oefening. Toetsen Engels in groep 7 en 8 niet verbeteren op spellingfouten enkel op taalfouten. Cito entree- en cito eindtoets uitvergroot met daarbij eventueel auditieve ondersteuning.

11 Indien nodig toetsen mondeling aanbieden. Leerlingen die op het gebied van spelling dyslectisch zijn, krijgen hun dictees niet helemaal aangestreept terug. Dit om demotivatie bij de kinderen te voorkomen. De leerkracht registreert zelf wel het aantal fouten In de bovenbouw wordt het accent gelegd op motivatie. Hiervoor wordt het dyslexie protocol gebruikt. Ook wordt er gebruik gemaakt van de tips die door de werkgroep leesmotivatie wordt gegeven Inzetten van Sprint bij blijvende uitval op het gebied van lezen en spelling. Dit ICT hulpmiddel zal ook gebruikt worden bij vakken waar een groot beroep op de leesvaardigheid van de leerlingen wordt gedaan, zoals begrijpend lezen en de zaakvakken. De mogelijk om onder schooltijd dyslexietraining te volgen. Per kind wordt bekeken welke aanpassing wenselijk is. Dergelijke afspraken worden vastgelegd in het groepsplan. De extra aanpassingen voor de kinderen worden met de betreffende ouders besproken. Leerkrachten geven hierbij duidelijk aan wat wel en wat niet haalbaar is in de klas. Afspraken die gemaakt worden, moeten ook uitvoerbaar zijn.

12 Bijlage 1: Handleiding aanmelden dyslexiezorg Handleiding toegang tot dyslexiezorg voor de basisscholen in 's-hertogenbosch versie dd. 1 januari De school handelt volgens het bestaande Protocol Leesproblemen en Dyslexie (basisondersteuning voor de leerling). 2. Als de school op basis van dit protocol- alle stappen heeft gezet t.a.v. de lees- /spellingproblemen van de leerling, maakt de school, in overleg met de ouders, de kritische afweging of het kind in aanmerking zou kunnen komen voor een nader onderzoek naar / diagnose voor dyslexie. Het moet dan gaan om zgn. Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED). 3. Als dit aan de orde is en de school het hierbij behorende Leerlingdossier Dyslexie (versie januari 2015!) heeft ingevuld, dient dit eerst toegestuurd te worden naar het Dyslexieteam ( dyslexieteam@demeierij-po.nl ), inclusief alle bij dit dossier behorende bijlagen. Een dyslexie-deskundige zal het dossier screenen en hierop feedback geven aan de IB-er. (NB: het juiste format voor het leerlingdossier is te downloaden van de website van Masterplan Dyslexie: (zie leerlingdossier). 4. Na een positieve feedback verzorgt de school, samen met de ouders, de officiële aanvraag bij de gemeenten. Deze aanvraag dient per naar de gemeente s-hertogenbosch verzonden te worden. E- mailadres: jeugd@s-hertogenbosch.nl Deze aanvraag dient te bestaan uit 2 delen: het door de ouders ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (bijgevoegd) de Akkoordverklaring van het "Leerlingdossier Dyslexie" door het Dyslexieteam (format bijgevoegd). 5. De gemeente zorgt vervolgens voor het afgeven van de positieve beschikking voor dyslexiezorg. Deze beschikking (in 1 e instantie bedoeld voor de diagnosestelling en - als de diagnose EED wordt gesteld-, ook voor de behandeling) krijgen de ouders toegestuurd (per post). 6. Voor dit traject (onderzoek/behandeling) kiezen de ouders zelf een dyslexiezorgaanbieder. Zie hiervoor de lijst met alle door de gemeenten gecontracteerde zorgaanbieders. Wanneer ouders een andere zorgaanbieder kiezen (dan op deze lijst staan), kan geen vergoeding van onderzoek en/of behandeling plaatsvinden. 7. De ouders laten de school weten welke zorgaanbieder zij hebben gekozen. De school geeft deze keuze door aan het dyslexieteam en het team zorgt ervoor dat het "Leerlingdossier Dyslexie" + bijlagen (inclusief eventuele warme overdracht en de schoolinformatie ) bij de gekozen zorgaanbieder terecht komt. 8. Nadat de zorgaanbieder het Leerlingdossier Dyslexie met de bijlagen én de beschikking in zijn bezit heeft, kan deze het diagnostisch onderzoek uitvoeren. Indien de diagnose Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) gesteld is, kan de hierbij behorende behandeling starten. Dit

13 geldt voor kinderen vanaf 7 jaar in het primair onderwijs (start voor het 13 e jaar) en voor leerlingen van 7 tot en met 13 jaar in het speciaal onderwijs. Van de zorgaanbieder wordt verwacht dat zij tijdens de behandeling samenwerken/afstemmen met de betreffende school. 9. Als er geen diagnose EED kan worden gesteld koppelt de zorgaanbieder het resultaat (verslag) van het onderzoek terug naar ouders. Zij (de ouders) kunnen hierover vervolgens in overleg treden met de school. Ouders kunnen ouders er dan overigens toch voor kiezen behandeling te laten plaatsvinden op eigen kosten.

Protocol leesproblemen en dyslexie

Protocol leesproblemen en dyslexie 1 KC Den Krommen Hoek Protocol leesproblemen en dyslexie Verantwoording: Het protocol leesproblemen en dyslexie van kindcentrum Den Krommen Hoek is opgesteld op basis van het Protocol Leesproblemen en

Nadere informatie

2014 Protocol dyslexie

2014 Protocol dyslexie Protocol dyslexie 2014 Protocol dyslexie Inleiding Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen 1. De term komt uit het latijn, want dys = niet goed functioneren, lexis = taal of woorden. Bij dyslexie

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Oranje Nassau School Geldermalsen. Oktober 2012

Dyslexieprotocol. Oranje Nassau School Geldermalsen. Oktober 2012 Dyslexieprotocol Oranje Nassau School Geldermalsen Oktober 2012 1 Dyslexieprotocol: stappenplan voor groep 1 Stap Moment in leerjaar Actie door de leerkracht Toetsen alle leerlingen: In kaart brengen van:

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Versie: mei 2018

Dyslexieprotocol. Versie: mei 2018 Dyslexieprotocol 1 Versie: mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz.3 2. Doel van het protocol blz.3 3. Wat is dyslexie? blz.3 4. Signaleringsmiddelen blz.4 5. Minimumdoelen voortgezet technisch lezen blz.5

Nadere informatie

Automatisering van het lezen op woordniveau

Automatisering van het lezen op woordniveau Protocol Leesproblemen en Dyslexie toetskalender voor groep 3 expertisecentrum nederlands 3 algemene toelichting Momenteel werkt het Expertisecentrum Nederlands aan een herziening van de Protocollen Leesproblemen

Nadere informatie

Taak van de school. Vermoeden onderbouwen. Leerling ondersteunen & begeleiden. Verwijzen naar gezondheidszorg

Taak van de school. Vermoeden onderbouwen. Leerling ondersteunen & begeleiden. Verwijzen naar gezondheidszorg Intervisie ONL, 10 februari 2012 Taak van de school Toetsen (en interventies) in het onderwijs Leerling ondersteunen en begeleiden Vermoeden van dyslexie onderbouwen Eventueel verwijzen naar de gezondheidszorg

Nadere informatie

Protocol Leesproblemen en Dyslexie

Protocol Leesproblemen en Dyslexie Protocol Leesproblemen en Dyslexie Inleiding In dit protocol is vastgelegd hoe op onze school goed leesonderwijs wordt gerealiseerd. Hoe leerlingen in hun leesontwikkeling worden gevolgd en hoe en met

Nadere informatie

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling:

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling: R.K. Daltonschool De Driesprong Taal- leesprotocol groep 1 8, versie 01-08-2011 Dit protocol is onze vertaling van het Dyslexieprotocol naar onze schoolsituatie. De taal- leesontwikkeling van de wordt

Nadere informatie

Niveau 2. VVE Aandacht voor geletterdheid met startblokken Groep 1

Niveau 2. VVE Aandacht voor geletterdheid met startblokken Groep 1 Dyslexieprotocol Niveau 1 Kwaliteit instructiegedrag en klassenmanagement, Juist gebruik van effectieve methodes voor aanvankelijk en voortgezet technisch lezen, Gebruik leerlingvolgsysteem ( rond technisch

Nadere informatie

Het Kampus protocol leesproblemen en dyslexie

Het Kampus protocol leesproblemen en dyslexie BS KAMPUS DE GILDEKAMP 6016 6545 LX Nijmegen Het Kampus protocol leesproblemen en dyslexie Om houvast te hebben bij het onderkennen en aanpakken van leesproblemen en dyslexie hebben wij als school een

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Oranje Nassauschool

Dyslexieprotocol Oranje Nassauschool Dyslexieprotocol Oranje Nassauschool Protocol bij ernstige leesproblemen en dyslexie 1. Inleiding Het protocol Ernstige leesproblemen en dyslexie is onderdeel van ons zorgbeleid op de Oranje Nassauschool.

Nadere informatie

Dyslexieprotocol ZUIDWESTHOEK COLLEGE OSSENDRECHT KARIN VAN OEVELEN IMANDT

Dyslexieprotocol ZUIDWESTHOEK COLLEGE OSSENDRECHT KARIN VAN OEVELEN IMANDT 2016 Dyslexieprotocol ZUIDWESTHOEK COLLEGE OSSENDRECHT KARIN VAN OEVELEN IMANDT INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Wat is dyslexie? 3 Waar kan de dyslectische leerling last van hebben? 4 Signalering dyslexie 5

Nadere informatie

Protocol Leesproblemen en dyslexie

Protocol Leesproblemen en dyslexie www.pcpokrimpenerwaard.nl Protocol Leesproblemen en dyslexie Geloof in onderwijs DE ARK - DE WEGWIJZER - ICHTHUSSCHOOL - DE RANK - KON. JULIANASCHOOL - KON. WILHELMINASCHOOL - EBEN-HAËZER - DE BRON Inhoudsopgave

Nadere informatie

Beleidsstuk dyslexie. Oktober 2016

Beleidsstuk dyslexie. Oktober 2016 Beleidsstuk dyslexie Oktober 2016 Saltoschool Reigerlaan Beleidsstuk dyslexie 01-08-2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Screening en signalering... 3 1.1 Groep 1... 3 1.2 Groep 2... 3 1.3 Groep 3... 3

Nadere informatie

PROTOCOL ONDERSTEUNING t.b.v. LEERLINGEN MET DYSLEXIE

PROTOCOL ONDERSTEUNING t.b.v. LEERLINGEN MET DYSLEXIE PROTOCOL ONDERSTEUNING t.b.v. LEERLINGEN MET DYSLEXIE Inhoudsopgave december 2016 1. Inleiding p.3 2. Wat is dyslexie? p.4 3. Voor wie is dit ondersteuningsplan bedoeld? p.4 4. De ondersteuning p.5 4.1

Nadere informatie

Lees- en dyslexiebeleid

Lees- en dyslexiebeleid Lees- en dyslexiebeleid Koningin Julianaschool Barneveld 2016-2017 2015-2016 Inhoudsopgave Inleiding 1 1. Signaleren leesproblemen en dyslexie 1.1 Vroegtijdig onderkennen 2 2 1.2 Beginnende geletterdheid

Nadere informatie

toetsen van Veilig Leren lezen en Estafette. groepen 1 2 LOVS Cito Taal voor Goed lees en spellingsonderwijs in de groepen 3 tot en met 8

toetsen van Veilig Leren lezen en Estafette. groepen 1 2 LOVS Cito Taal voor Goed lees en spellingsonderwijs in de groepen 3 tot en met 8 onderwijs en zorgarrrangement op De Wilgen uitgevoerd door meetinstrumenten Zorgniveau 1 = basisarrangenment Zorgniveau 1 Leerkracht Methodegebonden Gestructureerde stimulering van beginnende geletterdheid

Nadere informatie

Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg

Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg Informatiebrief Ernstige Enkelvoudige Dyslexiezorg Voor de directeuren en intern begeleiders van basisscholen, rectoren en zorg coördinatoren van scholen voor voortgezet onderwijs met leerlingen die wonen

Nadere informatie

Dyslexieprotocol Kardinaal de Jongschool 2013

Dyslexieprotocol Kardinaal de Jongschool 2013 Dyslexieprotocol Kardinaal de Jongschool 2013 Gebaseerd op Protocol Leesproblemen en Dyslexie 1 INHOUDSOPGAVE Stappenplan groep 1 t/m 8 blz.3 Toetskalender groep 1 t/m 8 blz. 5 Continuüm van de zorg blz.

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie OBS Bos en Vaart

Protocol leesproblemen en dyslexie OBS Bos en Vaart Protocol leesproblemen en dyslexie OBS Bos en Vaart Protocol Leesproblemen en Dyslexie Groep 1/2 Einde groep 1 Gedurende het Gedurende het Midden groep 2 Einde groep 2 Einde groep 2 Cito taal afnemen en

Nadere informatie

Als het leren lezen niet zo soepel gaat

Als het leren lezen niet zo soepel gaat Als het leren lezen niet zo soepel gaat In de onderbouw leert een kind de eerste beginselen van het lezen. Wij letten bij het aanleren van de letters gelijk al op de signalen van leesproblemen. Het aanleren

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie, groep 1 en 2

Protocol leesproblemen en dyslexie, groep 1 en 2 Protocol leesproblemen en dyslexie, groep 1 en 2 Een vertaling Ivonne Vossen Steffi Nowacki Wie zijn wij? Ivonne Vossen Steffi Nowacki Wie zijn jullie? Wat gaan we in deze workshopronde doen? Sprookje

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie. B.S. De Duinsprong. 1 Protocol leesproblemen en dyslexie

Protocol leesproblemen en dyslexie. B.S. De Duinsprong. 1 Protocol leesproblemen en dyslexie Protocol leesproblemen en dyslexie B.S. De Duinsprong 1 Protocol leesproblemen en dyslexie PROTOCOL LEESPROBLEMEN EN DYSLEXIE Om te komen tot verbetering van het onderwijs aan leerlingen met (potentiële)

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Wat is dyslexie? Het belang van vroegtijdige signalering

Dyslexieprotocol. Wat is dyslexie? Het belang van vroegtijdige signalering Dyslexieprotocol Wat is dyslexie? Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren van het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie

Protocol leesproblemen en dyslexie Groep 1 en 2 Periode: Toetsen: Bij uitslag: Inzetten op: Materialen/ methode: Hele jaar kleutersignaleringslijst Kleuterplein Zorgen om leesmotivatie. november gr. 2 gr. 2 gr.2 gr.2 Geletterdheid (hierin

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1

DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1 DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1 Inhoudsopgave DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011... 3 1 Inleiding... 3 2 Vergoedingsregeling Dyslexie... 3 3 Interventies en hulp in de klas bij (vermoeden van ) dyslexie... 4 4 Signaleringslijst

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2

Inhoudsopgave. Inleiding 2 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Signaleren leesproblemen en dyslexie 1.1 Vroegtijdig onderkennen 3 3 1.2 Beginnende geletterdheid groep 1 en 2 3 1.3 Aanvankelijk lezen en spellen groep 3 5 1.4 Voortgezet

Nadere informatie

Workshop Dyslexie. Opbouw. Dyslexie- wat is dyslexie en hoe signaleer je het? Protocol Leesproblemen en Dyslexie. Toeleiding naar vergoede zorg.

Workshop Dyslexie. Opbouw. Dyslexie- wat is dyslexie en hoe signaleer je het? Protocol Leesproblemen en Dyslexie. Toeleiding naar vergoede zorg. Workshop Dyslexie Nina Willemse nwillemse@hetabc.nl Opbouw Dyslexie- wat is dyslexie en hoe signaleer je het? Protocol Leesproblemen en Dyslexie. Toeleiding naar vergoede zorg. Zorg op niveau 3; leestechnieken

Nadere informatie

Beleidsstuk dyslexie. Augustus 2014

Beleidsstuk dyslexie. Augustus 2014 Beleidsstuk dyslexie Augustus 2014 Saltoschool Reigerlaan Beleidsstuk dyslexie 01-08-2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Screening en signalering... 3 1.1 Groep 1... 3 1.2 Groep 2... 3 1.3 Groep 3... 4

Nadere informatie

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 Doel: Doel van ons dyslexieprotocol is een zo goed mogelijke begeleiding van leerlingen met (dreigende) leesproblemen.

Nadere informatie

Automatisering van het lezen op woordniveau

Automatisering van het lezen op woordniveau Protocol Leesproblemen en Dyslexie toetskalender voor groep 4 expertisecentrum nederlands 4 algemene toelichting Momenteel werkt het Expertisecentrum Nederlands aan een herziening van de Protocollen Leesproblemen

Nadere informatie

Stappenplan Dyslexietraject

Stappenplan Dyslexietraject Stappenplan Dyslexietraject Een leerling komt in aanmerking voor dyslexie-onderzoek wanneer: Criterium van de achterstand: er sprake is van een significante achterstand op het gebied van lezen en/of spelling

Nadere informatie

Dyslexie: een greep uit de actualiteit

Dyslexie: een greep uit de actualiteit Dyslexie: een greep uit de actualiteit Maud van Druenen Cindy Teunissen 3 november 2016 Wat gebeurt er veel. Een greep. Twee definities van dyslexie in Nederland? Kwaliteit dyslexieverklaringen Dyslexie

Nadere informatie

Leesproblemen en dyslexie

Leesproblemen en dyslexie Leesproblemen en dyslexie Bijeenkomsten Bijeenkomst 1- dyslexie- wat is dyslexie en hoe signaleer je het? Bijeenkomst 2- groep 1-2 : signaleren en begeleiden van potentiele zwakke lezers Bijeenkomst 3:

Nadere informatie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden (ernstige enkelvoudige) dyslexie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden (ernstige enkelvoudige) dyslexie Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden (ernstige enkelvoudige) dyslexie Adelante audiologie & communicatie Vanaf 1 januari 2015 is de bekostiging en uitvoering van beleid met betrekking

Nadere informatie

LEES / EN DYSLEXIEPROTOCOL

LEES / EN DYSLEXIEPROTOCOL LEES / EN DYSLEXIEPROTOCOL De Palster september 2012 Lees- en dyslexieprotocol De Palster versie september 2012 1 EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL Dit digitale leesprotocol is gemaakt om er voor te zorgen

Nadere informatie

Leidraad vergoedingsregeling dyslexie van onderwijs naar zorg: doorverwijzing bij een vermoeden van dyslexie VERSIE 2.0

Leidraad vergoedingsregeling dyslexie van onderwijs naar zorg: doorverwijzing bij een vermoeden van dyslexie VERSIE 2.0 Leidraad vergoedingsregeling dyslexie van onderwijs naar zorg: doorverwijzing bij een vermoeden van dyslexie VERSIE 2.0 Samenstelling van de werkgroep: Maud van Druenen, Expertisecentrum Nederlands Femke

Nadere informatie

Leesprotocol Groep 1-8

Leesprotocol Groep 1-8 Leesprotocol Groep 1-8 Inhoudopgave Leerling onderwijs volgsysteem (LOVS) en het van gebruik toetsen m.b.t. het volgen van de leesontwikkeling 3 De niet methode gebonden toetsen (gestandaardiseerde, landelijk

Nadere informatie

Automatisering van het lezen op woordniveau

Automatisering van het lezen op woordniveau Protocol Leesproblemen en Dyslexie toetskalender voor groep 7 expertisecentrum nederlands 7 algemene toelichting Momenteel werkt het Expertisecentrum Nederlands aan een herziening van de Protocollen Leesproblemen

Nadere informatie

groep 1 september oktober november december Vaardigheidslijst groep 1 januari/ februari Cito Taal voor kleuters Cito Rekenen voor kleuters maart

groep 1 september oktober november december Vaardigheidslijst groep 1 januari/ februari Cito Taal voor kleuters Cito Rekenen voor kleuters maart groep 1 Vaardigheidslijst groep 1 januari/ februari Cito Taal voor kleuters voor kleuters voor beide toetsen geldt: eind januari/ of begin februari Rijmtoets mei Vaardigheidslijst groep 1 Woordenschattoets

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Inleiding In het kader van Passend Onderwijs is bij wet vastgelegd dat scholen vanaf 1 augustus 2014 aan leerlingen een passende onderwijsplek moeten aanbieden. Ook

Nadere informatie

PROTOCOL DYSLEXIE De Golfbreker

PROTOCOL DYSLEXIE De Golfbreker PROTOCOL DYSLEXIE De Golfbreker Protocol Leesproblemen en Dyslexie Het Protocol Leesproblemen en Dyslexie is bedoeld om leerkrachten in het primair onderwijs een houvast te geven bij vroegtijdig onderkennen

Nadere informatie

Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen

Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen ONL Leerlingdossier Aanmelding Achterstand, scores, meetmomenten, doublure Geboden hulp, ondersteuningsniveaus, interventies lezen en spellen Comorbiditeit Verwachtingen naar ouders Aanmelden Wie? Ouders

Nadere informatie

EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL. Joop Stoeldraijer Kees Vernooy

EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL. Joop Stoeldraijer Kees Vernooy EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL Joop Stoeldraijer Kees Vernooy Hengelo/Breda september 2011 1 EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL We hebben dit digitale leesprotocol gemaakt om te voorkomen dat scholen heel veel

Nadere informatie

Automatisering van het lezen op woordniveau

Automatisering van het lezen op woordniveau Protocol Leesproblemen en Dyslexie toetskalender voor groep 8 expertisecentrum nederlands 8 algemene toelichting Momenteel werkt het Expertisecentrum Nederlands aan een herziening van de Protocollen Leesproblemen

Nadere informatie

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften Deel 4.1b lezen Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften 1. Omschrijving van de zorg De kinderen behalen bij lezen herhaaldelijk niet het gewenste niveau of lijken een achterstand

Nadere informatie

Veelgestelde vragen (FAQ) EED Ernstige Enkelvoudige Dyslexie-ondersteuning SWV Brabantse Wal

Veelgestelde vragen (FAQ) EED Ernstige Enkelvoudige Dyslexie-ondersteuning SWV Brabantse Wal Veelgestelde vragen (FAQ) EED Ernstige Enkelvoudige Dyslexie-ondersteuning SWV Brabantse Wal Inhoud Basisondersteuning: waarvoor zijn scholen verantwoordelijk, op het gebied van lees- en/of spellingsproblemen?...

Nadere informatie

bijlage 10 of ZLKLS auditieve woorden met de aangeboden bijlage 9 of ZLKLS auditieve synthese Toets met 20 klankzuivere

bijlage 10 of ZLKLS auditieve woorden met de aangeboden bijlage 9 of ZLKLS auditieve synthese Toets met 20 klankzuivere 29 Protocol klas 1 Toetsing/ signalering 1 Overdracht LVS Kleuters 2 Hoofdmeting 1 (Herfstsignalering, alle leerlingen) Letterkennis: Lezen en herkennen van aangeboden letters, lange klanken, korte klanken,

Nadere informatie

PLD de Spindel, bijlage 4

PLD de Spindel, bijlage 4 Checklist Onderkenning Dyslexie Edux Beoordeling van de ernst en hardnekkigheid van de lees- en/of spellingproblemen t.b.v. de continuïteit van de zorg in het primair en voortgezet onderwijs Naam leerling

Nadere informatie

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften

Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften Deel 4.1 Zorg voor kinderen met specifieke instructie- of ondersteuningsbehoeften 1. Omschrijving van de zorg De kinderen behalen bij lezen en spellen herhaaldelijk niet het gewenste niveau of lijken een

Nadere informatie

Handleiding. Vroegtijdige signalering en adequate aanpak op het gebied van lezen/spellen en dyslexie.

Handleiding. Vroegtijdige signalering en adequate aanpak op het gebied van lezen/spellen en dyslexie. Handleiding Vroegtijdige signalering en adequate aanpak op het gebied van lezen/spellen en dyslexie. Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Wanneer spreken van risicoleerlingen? 3 Leeswijzer 3 Tot slot

Nadere informatie

Dyslexieprotocol o.b.s. Kiezel en Kei

Dyslexieprotocol o.b.s. Kiezel en Kei Dyslexieprotocol o.b.s. Kiezel en Kei Inhoud Inleiding 1 Definitie dyslexie 2 Uitgangspunt 2 Misvattingen en dwalingen 3 Aanmelding 3 Signalering en toetskalender 4 Het lees- en spellingsonderwijs 5 Zorgniveau

Nadere informatie

Dyslexieteam Regio de Meierij

Dyslexieteam Regio de Meierij Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) Dyslexieteam SWV de Meierij, mei 2016. Inleiding. Vanaf 1 januari 2015 is de bekostiging en uitvoering van beleid

Nadere informatie

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave:

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave: 11-12-2007 Inhoudsopgave: 1. Dyslexie...3 1.1 Wat is het dyslexieprotocol?...3 1.2 Doel van het Protocol Dyslexie....3 1.3 Inhoud van het protocol...3 2. Preventie en interventiehandelingen...4 2.1 Groep

Nadere informatie

Ook een rivier begint met de eerste druppel

Ook een rivier begint met de eerste druppel Ook een rivier begint met de eerste druppel Update Afstemmingsdocument Ernstige lees- en/of spellingproblemen en/of dyslexie Onderwijs aan leerlingen van 4 tot 18 jaar op Walcheren juni 2011 Inleiding

Nadere informatie

PROTOCOL DYSLEXIE ANNIE M.G. SCHMIDTSCHOOL, DEN HAAG. 1.Inleiding

PROTOCOL DYSLEXIE ANNIE M.G. SCHMIDTSCHOOL, DEN HAAG. 1.Inleiding PROTOCOL DYSLEXIE ANNIE M.G. SCHMIDTSCHOOL, DEN HAAG 1.Inleiding In dit protocol wordt beschreven hoe op de Annie M.G. Schmidtschool wordt gewerkt aan het voorkomen, onderkennen en aanpakken van lees-

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg

Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Samenwerkingsafspraken dyslexiezorg Inleiding In het kader van Passend Onderwijs is bij wet vastgelegd dat scholen vanaf 1 augustus 2014 aan leerlingen een passende onderwijsplek moeten aanbieden. Ook

Nadere informatie

MOMENTEN IN DE TIJD WAT MOET ER GEBEUREN? HOE PAKKEN WE HET AAN?

MOMENTEN IN DE TIJD WAT MOET ER GEBEUREN? HOE PAKKEN WE HET AAN? Protocol Leesproblemen en dyslexie, groep 7-8 Groep 7 Aandachtspunten: Vlot en vloeiend kunnen lezen Onderhouden en verbeteren technische leesvaardigheid Enkele leesstrategieën Tekstkennis bijbrengen Aandacht

Nadere informatie

Leerlingdossier Dyslexie VERSIE 3.0

Leerlingdossier Dyslexie VERSIE 3.0 Leerlingdossier Dyslexie VERSIE 3.0 Samenstelling van de werkgroep: Maud van Druenen, Expertisecentrum Nederlands Chris Struiksma, NKD Boukje Toering, NKD Jolanda Roelfsema, NKD Marijke van Grafhorst,

Nadere informatie

Automatisering van het lezen op woordniveau

Automatisering van het lezen op woordniveau Protocol Leesproblemen en Dyslexie toetskalender voor groep 5 expertisecentrum nederlands 5 algemene toelichting Momenteel werkt het Expertisecentrum Nederlands aan een herziening van de Protocollen Leesproblemen

Nadere informatie

Binnen de school zijn de volgende personen goed ingevoerd op het gebied van dyslexie: - Intern begeleider - Groepsleerkracht - RT-er

Binnen de school zijn de volgende personen goed ingevoerd op het gebied van dyslexie: - Intern begeleider - Groepsleerkracht - RT-er Dyslexie Protocol Wie doet binnen de school uitspraken over dyslexie? Binnen de school zijn de volgende personen goed ingevoerd op het gebied van dyslexie: - Intern begeleider - Groepsleerkracht - RT-er

Nadere informatie

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED)

Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) Handreiking invulling zorgniveau 2 en 3 bij vermoeden ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) Inleiding: Vanaf januari 2015 is de bekostiging en uitvoering van beleid met betrekking tot ernstige enkelvoudige

Nadere informatie

Schoolspecifiek Protocol Dyslexie J.J. Anspachschool Dongen

Schoolspecifiek Protocol Dyslexie J.J. Anspachschool Dongen Schoolspecifiek Protocol Dyslexie J.J. Anspachschool Dongen Protocol Dyslexie J.J. Anspachschool 1 Schoolspecifiek Protocol Dyslexie J.J. Anspachschool Dongen Inhoudsopgave 1. Algemene Inleiding 3 2. De

Nadere informatie

Protocol dyslexie Openbare Basisschool De Bouwsteen Inhoud

Protocol dyslexie Openbare Basisschool De Bouwsteen Inhoud Protocol dyslexie Openbare Basisschool De Bouwsteen Inhoud 1) Dyslexie in het kort Problemen bij het lezen Problemen bij het spellen Problemen bij het schrijven Mogelijke gevolgen van dyslexie 2) Voorbereidend

Nadere informatie

Dyslexieprotocol. Basisschool Sint Antonius van Padua Sint-Oedenrode. Inhoud

Dyslexieprotocol. Basisschool Sint Antonius van Padua Sint-Oedenrode. Inhoud Dyslexieprotocol Inhoud 1 Dyslexie... 4 1.1 Mogelijk bijkomende problemen... 4 1.2. Diagnose dyslexie en dyslexieverklaring... 4 2 Signalering van dyslexie... 5 2.1 Toetsen... 5 2.2 Zwakke lezers en/of

Nadere informatie

1. Een aantal kinderen komt in aanmerking voor de vergoede dyslexie.

1. Een aantal kinderen komt in aanmerking voor de vergoede dyslexie. Dyslexieonderzoeken WSNS-Salland Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en/of vlot toepassen van het lezen en/of het spellen op woordniveau. (SDN 2008)

Nadere informatie

Van onderwijs naar zorg: doorverwijzen bij een vermoeden van dyslexie in het kader van de vergoedingsregeling

Van onderwijs naar zorg: doorverwijzen bij een vermoeden van dyslexie in het kader van de vergoedingsregeling Van onderwijs naar zorg: doorverwijzen bij een vermoeden van dyslexie in het kader van de vergoedingsregeling Het onderwijs en de gezondheidszorg dragen samen de verantwoordelijkheid voor het voorkomen

Nadere informatie

SCHOOL SPECIFIEK DYSLEXIEPROTOCOL. Montessori school Nieuw Vreugd en Rust

SCHOOL SPECIFIEK DYSLEXIEPROTOCOL. Montessori school Nieuw Vreugd en Rust SCHOOL SPECIFIEK DYSLEXIEPROTOCOL Montessori school Nieuw Vreugd en Rust Inhoudsopgave 1. THEORETISCH KADER... 4 1.1. School specifiek dyslexieprotocol... 4 1.2. Wat is dyslexie?... 4 1.3. Doelstellingen

Nadere informatie

doen dat 3 het dyslexieprotocol

doen dat 3 het dyslexieprotocol doen dat 3 het dyslexieprotocol Het dyslexieprotocol juni 2008 Vooraf De scholen van de Stichting Peelraam hebben in het schooljaar 2007-2008 gezamenlijk een dyslexieprotocol ontwikkeld. Dit protocol is

Nadere informatie

Achtergrondinformatie en aanwijzingen voor interpretatie van de Wintersignalering PLD groep 3:

Achtergrondinformatie en aanwijzingen voor interpretatie van de Wintersignalering PLD groep 3: Achtergrondinformatie en aanwijzingen voor interpretatie van de Wintersignalering PLD groep 3: In het Protocol Leesproblemen en Dyslexie voor groep 3, kortweg PLD 3, wordt in het hoofdstuk Signaleren een

Nadere informatie

Dyslexie protocol en stappenplan

Dyslexie protocol en stappenplan Dyslexie protocol en stappenplan Wat is dyslexie? Dyslexie is een taalverwerkingsstoornis, waardoor leren lezen en spellen voor veel problemen zorgt. Kinderen met dyslexie hebben vooral veel moeite met

Nadere informatie

Dyslexieprotocol van CBS de Slotschool

Dyslexieprotocol van CBS de Slotschool B. Hesselinkstraat 2 9076EC Sint Annaparochie. Tel.: 0518-402144 Email: info@cbs-slotschool.nl Dyslexieprotocol van CBS de Slotschool INHOUD: 1 definitie dyslexie 2 signalering 3 analyse 4 schoolprocedure

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie

Protocol leesproblemen en dyslexie Protocol leesproblemen en dyslexie Inhoudsopgave Inleiding 2 Signalering en begeleiding bij leesproblemen 3 Diagnostisering 8 Begeleiding en maatregelen bij dyslexie 9 Bijlage 1: dyslexiekaart 11 Bijlage

Nadere informatie

Protocol Leesproblemen en Dyslexie. RK Basisschool Het Molenven

Protocol Leesproblemen en Dyslexie. RK Basisschool Het Molenven RK Basisschool Het Molenven Versie 2 Opgesteld door: Karin van Reijsen en Nicole Wijkamp Besproken met team: oktober en december 2013, voorjaar 2014 Vastgesteld op: 11 juni 2014 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR INHOUDSOPGAVE Zorgniveau 1: Goed lees- en spellingonderwijs Stap 1: Leestijd blz. 3 Kwaliteit instructiegedrag blz. 3 Klassenmanagement blz. 4 Stap 2: Juist

Nadere informatie

Dyslexieonderzoek door HCO: wat is er nodig voor aanmelding?

Dyslexieonderzoek door HCO: wat is er nodig voor aanmelding? Dyslexieonderzoek door HCO: wat is er nodig voor aanmelding? We krijgen regelmatig vragen vanuit scholen over een dyslexieonderzoek. Welke leerlingen komen in aanmerking? Welke begeleiding heeft de leerling

Nadere informatie

Iedereen kan leren lezen

Iedereen kan leren lezen Iedereen kan leren lezen Versie 2: december 2015 Inhoudsopgave Voorwoord blz 2 Voorbereidend lezen groep 1/2 blz 3 Effectief aanvankelijk lezen in groep 3 blz 5 Effectief leesonderwijs groep 4 blz 7 Effectief

Nadere informatie

Signalering en diagnostisering van dyslexie op het Bertrand Russell college

Signalering en diagnostisering van dyslexie op het Bertrand Russell college Signalering en diagnostisering van dyslexie op het Bertrand Russell college Inleiding Het onderwijs speelt een belangrijke rol bij de preventie, signalering en begeleiding van leerlingen met lees en/of

Nadere informatie

Leerlingdossier ONL Dyslexie

Leerlingdossier ONL Dyslexie Leerlingdossier ONL Dyslexie Richtlijnen bij het invullen Met dit begeleidend schrijven willen wij het invullen van het leerlingdossier voor onderzoek en behandeling van ernstige, enkelvoudige dyslexie

Nadere informatie

Schooljaar 2013/2014 KBS DE ZONNEWENDE PROTOCOL DYSLEXIE. Caroline Wenum

Schooljaar 2013/2014 KBS DE ZONNEWENDE PROTOCOL DYSLEXIE. Caroline Wenum Schooljaar 2013/2014 KBS DE ZONNEWENDE PROTOCOL DYSLEXIE Caroline Wenum Inhoudsopgave 1. Theorie... 2 1.1 Wat is dyslexie... 2 1.2 Stadia van geletterdheid... 2 1.3 risicofactoren... 3 1. 4 Aanpak mogelijke

Nadere informatie

Zorgniveau 2 Zorgniveau 3

Zorgniveau 2 Zorgniveau 3 Leerlinggegevens: Naam: Groep: Namen betrokkenen/functie: Startdatum handelingsplan: Einddatum handelingsplan: Voorbeeld handelingsplan Beginsituatie Beschrijf hier de kern van het probleem a.d.h.v. toets-

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken en procedure dyslexiezorg

Samenwerkingsafspraken en procedure dyslexiezorg Samenwerkingsafspraken en procedure dyslexiezorg Inleiding In het kader van Passend Onderwijs is bij wet vastgelegd dat scholen vanaf 1 augustus 2014 aan leerlingen een passende onderwijsplek moeten aanbieden.

Nadere informatie

Adviesburo Comenius bestaat al ruim 20 jaar en is in Midden Nederland bij ouders, scholen en huisartsen inmiddels een begrip.

Adviesburo Comenius bestaat al ruim 20 jaar en is in Midden Nederland bij ouders, scholen en huisartsen inmiddels een begrip. 1 2 INFORMATIE OVER COMENIUS Adviesburo Comenius bestaat al ruim 20 jaar en is in Midden Nederland bij ouders, scholen en huisartsen inmiddels een begrip. Wij mogen daarom met recht zeggen een ruime ervaring

Nadere informatie

Lees- en dyslexiebeleid. op de. Twaalfruiter

Lees- en dyslexiebeleid. op de. Twaalfruiter Lees- en dyslexiebeleid op de Twaalfruiter Richtinggevend kader lees- en dyslexiebeleid binnen het SWV RK/AB stad Utrecht Inleiding Het SWV RK/AB heeft in zijn Zorgplan 2007-2011 bij hoofdstuk 6 Strategisch

Nadere informatie

EED-ZORG HOLLAND RIJNLAND

EED-ZORG HOLLAND RIJNLAND EED-ZORG HOLLAND RIJNLAND IB-bijeenkomst 6 september 2017; Rijnstreek 12 september 2017; Duin- en bollenstreek 14 september 2017; Leiden Programma BELEIDSDOCUMENT Beleidsdocument Beschrijft procedures

Nadere informatie

Aanpak ter voorkoming van leesproblemen en het snel opsporen van dyslexie

Aanpak ter voorkoming van leesproblemen en het snel opsporen van dyslexie Aanpak ter voorkoming van leesproblemen en het snel opsporen van dyslexie 1. Inleiding Lezen is een basale vaardigheid. Het belang van goed lezen kan niet genoeg worden benadrukt. Plezier in lezen staat

Nadere informatie

Protocol dyslexie. In de volgende tabel wordt aangegeven welke toetsmomenten er in de jaarplanning zijn opgenomen om leesproblemen te signaleren.

Protocol dyslexie. In de volgende tabel wordt aangegeven welke toetsmomenten er in de jaarplanning zijn opgenomen om leesproblemen te signaleren. Protocol Dyslexie Inhoud Inleiding... 2 Signaleren... 3 Interventies... 4 Handelingsgerichte interventies gericht op leesuitval... 4 Handelingsgerichte interventies gericht op spellingproblemen... 5 Interventies

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL Sneek, januari 2018

DYSLEXIEPROTOCOL Sneek, januari 2018 DYSLEXIEPROTOCOL Sneek, januari 2018 1- Wat is dyslexie 2- Signalen 3- Planmatig handelen 4- Handelingsplan 5- Remediëring. compensatie en dispensatie 6- Didactische principes/ aandachtspunten 1.Wat is

Nadere informatie

Aanvankelijk technisch lezen. Effectief aanvankelijk lezen in groep 3

Aanvankelijk technisch lezen. Effectief aanvankelijk lezen in groep 3 Aanvankelijk technisch lezen Effectief aanvankelijk lezen in groep 3 Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl.

Nadere informatie

Studieochtend Dyslexie

Studieochtend Dyslexie Studieochtend Dyslexie Hoe ziet de ochtend eruit? Welkomstwoord Introductie dyslexie (praktische opdracht) Beleidskader dyslexie Theoretisch kader Koppeling naar de praktijk (praktische opdracht) 10.35-10.45

Nadere informatie

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 September Oktober November * KIJK registratie * KIJK registratie signaleringslijst gr.2 (zie zorgmap) * Herfstsignalering signaleringslijst gr.3 (zie zorgmap) December Januari

Nadere informatie

Protocol leesproblemen en dyslexie

Protocol leesproblemen en dyslexie Protocol leesproblemen en dyslexie 1 Inhoud 1. PROTOCOL LEESPROBLEMEN EN DYSLEXIE... 3 2. STAPPENPLAN GROEP 1... 5 3. STAPPENPLAN GROEP 2... 7 4. STAPPENPLAN GROEP 3... 10 5. STAPPENPLAN GROEP 4... 14

Nadere informatie

PROTOCOL LEESPROBLEMEN EN DYSLEXIE. Inleiding

PROTOCOL LEESPROBLEMEN EN DYSLEXIE. Inleiding PROTOCOL LEESPROBLEMEN EN DYSLEXIE Inleiding Als uitgangspunt bij het schrijven van dit document, is gekozen voor het Protocol Leesproblemen en Dyslexie herziende editie 2010 groep 1/2,3 t/m 4 groep 5

Nadere informatie

Dyslexie protocol de Werkschuit

Dyslexie protocol de Werkschuit Dyslexie protocol de Werkschuit Doel van het protocol Het protocol beoogt dat leerlingen in de groepen 1 t/m 8 de basisprincipes en basisvaardigheden van lezen en spellen onder de knie krijgen. Dat wil

Nadere informatie

Format Leerlingdossier Dyslexie

Format Leerlingdossier Dyslexie Format Leerlingdossier Dyslexie Aanmeldformulier in te vullen door de school voor dyslexieonderzoek Gelieve een complete uitdraai van het Leerlingvolgsysteem,de AVI-gegevens, eventuele entreetoetsen, het

Nadere informatie

Visie en Beleidsplan Bouw! Basisschool de Driesprong, Chaam

Visie en Beleidsplan Bouw! Basisschool de Driesprong, Chaam Visie en Beleidsplan Basisschool de Driesprong, Chaam Schooljaren 2018-2019 INHOUDSOPGAVE 1. SCHOOLNIVEAU... 3 1.1 Visie en beleid... 3 1.2 Doelen korte termijn (2018-2019):... 3 1.3 Doelen voor de komende

Nadere informatie

Dyslexie. Protocol. April Expertisecentrum Innoord Breedveld PZ Amsterdam

Dyslexie. Protocol. April Expertisecentrum Innoord Breedveld PZ Amsterdam Protocol Dyslexie April 2018 1 Expertisecentrum Innoord Breedveld 7 1025 PZ Amsterdam Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Wat is dyslexie? 3. Samenwerking met ouders 4. Signaleren van dyslexie 5. Diagnostiek/onderzoek

Nadere informatie

Beleidsplan. Leesproblemen en Dyslexie. Obs De Klim, Utrecht. Loes Brons, juni 2015. Eindredactie Dieuwke van Kraaij

Beleidsplan. Leesproblemen en Dyslexie. Obs De Klim, Utrecht. Loes Brons, juni 2015. Eindredactie Dieuwke van Kraaij Beleidsplan Leesproblemen en Dyslexie Obs De Klim, Utrecht Loes Brons, juni 2015 Eindredactie Dieuwke van Kraaij 1 Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1: Goed lees- en spellingonderwijs 1.1 Het continuüm

Nadere informatie

Beleidsplan lees- en spelling- problemen en dyslexie

Beleidsplan lees- en spelling- problemen en dyslexie Beleidsplan lees- en spelling- 2018 2019 problemen en dyslexie 22018 2019 RKBS De Golfbreker Papiermolen 18 1541 RT Koog aan de Zaan E-mail: info@de-golfbreker.nl Tel. algemeen: 075-2010123 Tel. interne

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Bijlagen: 1. Signalen c.q. kenmerken van dyslexie 2. Format dyslexiekaart

Inhoudsopgave: Bijlagen: 1. Signalen c.q. kenmerken van dyslexie 2. Format dyslexiekaart Dyslexiebeleid Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Definitie van dyslexie 3. De procedure binnen onze school met betrekking tot zorg t.a.v. de leesontwikkeling. 4. Overdracht aan Voortgezet Onderwijs Bijlagen:

Nadere informatie