1. D.A.S.-SPECIAAL - De toestand van onze wegen... Problemen met schade door putten in de wegen zijn nog altijd niet opgelost.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. D.A.S.-SPECIAAL - De toestand van onze wegen... Problemen met schade door putten in de wegen zijn nog altijd niet opgelost."

Transcriptie

1 1. D.A.S.-SPECIAAL - De toestand van onze wegen... Problemen met schade door putten in de wegen zijn nog altijd niet opgelost. Enkele tips voor een efficiënter verhaal De wegbeheerder (gemeente, provincie of gewest) is verantwoordelijk voor putten en spoorvorming in de weg. Maar deze verantwoordelijkheid omzetten in klinkende munt is niet zo vanzelfsprekend. Wellicht heeft u al aangiftes gekregen. Hoe reageert u eigenlijk het best? En wat kunnen we onze klanten adviseren om bij schade aan het voertuig hun claim hard te maken? Onze juridische dienst geeft u graag enkele tips. Wat zegt de wet? Ons wegennet en onze fietspaden moeten aan de gestelde verwachtingen beantwoorden zodat zij een normaal verkeer toelaten. Vanaf het ogenblik dat openbare wegen niet meer de nodige veiligheid bieden, zijn zij volgens de rechtspraak behept met een gebrek. Dit wil zeggen dat de weg een abnormaal kenmerk vertoont dat het ongeschikt maakt voor het gebruik waarvoor het bestemd is. En op grond van art al. 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt de overheid dan vermoed aansprakelijk te zijn voor de gebrekkige zaak die zij onder haar bewaring heeft. Zelfs als zij niet op de hoogte was van het gebrek en zelfs als dat gebrek niet aan de overheid als bewaarder te verwijten valt! Een verkeersdeelnemer die schade lijdt door een gebrek aan de openbare weg kan zich daarom keren tegen diegene die belast is met de bewaring van de weg (Gemeente, Regio of Provincie).

2 Hoe aangeven? Zoals in elk juridisch dossier valt of staat de afloop met het vergaren van voldoende bewijsmateriaal. Het slachtoffer moet altijd bewijzen dat zijn schade wel degelijk veroorzaakt werd door de slechte staat van het wegdek. Zonder bewijs van het gebrek geen geding mogelijk. En hier wringt dikwijls het schoentje. Sensibiliseer uw klanten daarom, eventueel proactief, om bepaalde stappen te ondernemen in een dergelijk pechgeval. Adviseer hun dus voor een stevige bewijsvoering te zorgen. Welke bewijzen komen in aanmerking? Vaststelling door deurwaarder (heel ernstige schade of letsels); vaststelling door een politieagent. Indien deze niet wil komen, vraag dat uw telefonische oproep officieel wordt geregistreerd met uur en datum. Ga zo snel mogelijk zelf langs om een klacht in te dienen en verwijs naar uw telefonische oproep. Een PV is onontbeerlijk!; foto s. Maak (met de gsm) een foto van de schade, van het wegdek en eventueel van de verkeerssituatie. Wees zo volledig mogelijk, zodat een objectief beeld geschetst kan worden; probeer een krant van de dag in de foto te betrekken zodat we het bewijs van datum ongeval kunnen aantonen; getuigenissen van omstaanders. Spreek iemand aan die het voorval heeft waargenomen, een passerende chauffeur of de dienst die het voertuig komt wegslepen. Spreek één of meer omwonenden aan en stel hen de vraag of er zich al gelijkaardige ongevallen voorgedaan hebben; bewaar zeker ook de beschadigde goederen, zodat deze bij een eventuele expertise voorgelegd kunnen worden. Bij gebrek aan zulke bewijzen kunnen enkel vermoedens geuit worden en dit maakt de zaak moeilijker. Een rechter aanvaardt enkel vermoedens indien deze gewichtig, bepaald en met elkaar overeenstemmend zijn (art 1353 Burgerlijk Wetboek). Zo kan een rechter bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat zich op dezelfde dag verschillende ongevallen op dezelfde plaats hebben voorgedaan. Maar hij hoeft dit niet te doen en dit blijft dus heel onzeker. Gebrek Wat is een gebrek? Wat is een abnormaal kenmerk? Dikwijls ontkent de overheid de aanwezigheid van het gebrek of betwist men het belang van het gebrek. De overheid kan ook overmacht inroepen door bv te argumenteren dat ze niet overal tegelijk kunnen zijn om de staat van het wegdek te controleren. Het gaat dus om een weerlegbaar vermoeden. De overheid kan het tegenbewijs leveren dat het gebrek niet aan hen te wijten is en dat zij redelijkerwijze dit niet hadden kunnen voorkomen. In feite is het de rechter die soeverein oordeelt over het al of niet abnormale karakter van een zaak. Zijn beslissing is doorslaggevend Een erg belangrijk obstakel om het vermoeden van aansprakelijkheid te laten erkennen ligt in de houding van het slachtoffer zelf. De bewaarder van de weg

3 (overheid) roept soms het gedrag of de fout van het slachtoffer in als volledige of gedeeltelijke oorzaak van de schade. Bijgevolg wordt het slachtoffer helemaal niet of slechts deels vergoed. Zo kan men de bestuurder verwijten onoplettend te zijn bij een erg zichtbaar gebrek of roekeloos gereden te hebben. Het slachtoffer dient daarom aandachtig te zijn in zijn officiële verklaring. Ter volledigheid melden wij naast art 1384 van het BW ook nog het bestaan van de Gemeentewet, waarvan art bepaalt dat elke gemeente moet zorgen voor een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen. Dit omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het herstellen enz. Ook dit juridisch argument wordt regelmatig ingeroepen om een vergoeding voor het slachtoffer verkrijgen, maar dit artikel in de Gemeentewet laat de gemeente wel toe om overmacht of toeval in te roepen om haar aansprakelijkheid te weerleggen. Ook zij kan aanvoeren dat zij onmogelijk op de hoogte kon zijn van de slechte staat van een bepaalde weg. En zo komen wij opnieuw bij het bewijs. Bovendien hebben gemeentes een middelverbintenis (en geen resultaats- of garantieverplichting). Zij moeten redelijke en voorzienbare maatregelen nemen om de wegen veilig te maken maar dit is geen absolute verplichting. Uit dit kort overzicht blijkt hoe moeilijk in de praktijk het verhaal van de schade ten gevolge van de slechte staat van het wegdek kan zijn. Gelukkig kunnen onze klanten rekenen op D.A.S.-Rechtsbijstand, maar wat de bestuurder zelf wel of niet doet na het ongeval bepaalt voor een belangrijk stuk de behandeling van zijn eigen dossier. Zonder bewijs is er geen verhaal mogelijk! De kracht van de rechtsbijstand zit in de sterkte van het dossier. Help ons dus uw klanten te helpen! p.s. Meer weten? Lees ook het hoofdartikel van het D.A.S.-Journaal n 4/2008, n 1/2006.

4 2. HOOFDARTIKEL - Informatieplicht. Belangrijke beslissing van het Hof van Cassatie met betrekking tot bewijslast Wat zijn de feiten? X is werkloos. In het kader van een gerechtelijke procedure neemt hij een advocaat onder de arm. Na afloop van de procedure krijgt X een afrekening van 6.451,00 EUR voor de kosten en erelonen. Ondertussen verneemt X dat hij recht had op kosteloze rechtsbijstand. Zijn advocaat had hem hiervan niet op de hoogte gebracht. X weigert elke betaling. De gerechtelijke procedure De advocaat beweert dat hij zijn cliënt wel degelijk had ingelicht over de gratis rechtsbijstand, maar dat de cliënt verkoos gebruik te maken van zijn diensten. Hij start dan ook een gerechtelijke procedure voor de betaling van zijn kosten en erelonen. De hoofdvraag is de volgende: wie draagt de bewijslast? Moet de cliënt bewijzen dat zijn advocaat hem niet informeerde of dient de advocaat aan te tonen dat hij zijn cliënt wel degelijk had geïnformeerd? Zowel de eerste rechter als het Brusselse hof van beroep wijzen de vordering van de advocaat af. De advocaat stapt vervolgens naar het Hof van Cassatie. Het Hof verwerpt zijn eis in een arrest van 25/6/2015.

5 Het arrest van het Hof van Cassatie Verwijzend naar de regels van de bewijslast oordeelde het Hof dat: "de advocaat dient te bewijzen dat hij zich van zijn plicht heeft gekweten om zijn cliënt in te lichten en niet dat laatstgenoemde het negatieve feit dient te bewijzen dat de vereiste informatie hem niet werd gegeven". Opmerking In een arrest van 29/1/1968 (Pas.1968, I, p.661) nam het Hof al hetzelfde standpunt in met betrekking tot de Nationale Kas voor Oorlogspensioenen en de gemeente Hoeilaart. De Kas bleef een pensioen betalen aan de weduwe van een oorlogsinvalide terwijl zij hertrouwd was. De pensioenkas stelde dat het gemeentebestuur van Hoeilaart haar niet verwittigd had van het nieuwe huwelijk, terwijl dit wettelijk verplicht is. De gemeente verklaarde de pensioenkas te hebben geïnformeerd terwijl deze laatste het tegenovergestelde beweerde. Het Hof oordeelde als volgt in het voordeel van de Pensioenkas: "Uit de regels van de bewijslast, zoals bepaald in artikel 1315 van het Burgerlijk Wetboek, blijkt dat de gemeente moet bewijzen dat zij voldaan heeft aan haar verplichting de pensioenkas te verwittigen, en dat niet deze laatste het negatieve feit moet bewijzen dat het gemeentebestuur dit niet heeft gedaan " De gemeente Hoeilaart werd dan ook verplicht de aan de weduwe onterecht betaalde vergoedingen terug te betalen aan de Nationale Pensioenkas. Op 18/12/2014 sprak het Hof van Justitie van de Europese Unie zich in dezelfde zin uit. Met betrekking tot het consumentenkrediet oordeelde het Hof dat het de kredietgever is die moet aantonen dat hij de consument over de richtlijn informeerde en zijn solvabiliteit controleerde. Maar eigenaardig genoeg week het Hof van Cassatie in meerdere gevallen af van haar standpunt uit 1968: - in een arrest van oordeelde het Hof "de patiënt die stelt dat zijn geneesheer zijn informatieplicht niet naleefde en dat hij daardoor schade opliep, dient het bewijs te leveren van de feiten die hij aanvoert"; - in een arrest van met betrekking tot het consumentenkrediet oordeelde het Hof dat het de consument-kredietnemer is die moet aantonen dat de kredietgever verzuimde de relevante informatie te verstrekken in verband met de voorgestelde kredietovereenkomst. De gevolgen van het cassatiearrest van 25/6/2015 Het standpunt van het Hof van Cassatie lijkt ons zeer duidelijk. Deze rechtspraak kan worden doorgetrokken naar alle vrije beroepen wat de bescherming van de consument ten goede komt. In de gezondheidszorg is de arts bij het uitvoeren van een medische ingreep

6 wettelijk verplicht de "geïnformeerde toestemming" van de patiënt te vragen. Als de patiënt na de ingreep of behandeling oordeelt dat hij niet voldoende werd geïnformeerd over de gevolgen van deze ingreep of behandeling zal het voortaan normaliter de arts (of het ziekenhuis) zijn die het bewijs moet leveren dat de patiënt alle informatie kreeg voordat hij zijn toestemming gaf. Het arrest heeft geen nieuwe gevolgen voor de verzekeringsbemiddelaars. Zij hebben immers al lang een advies- en informatieplicht ten aanzien van een cliënt die een verzekering wil afsluiten of een financieel product wil aanschaffen. Dat werd trouwens bevestigd door de Twin Peaks II hervorming ter uitvoering van de MiFID gedragsregels. Hierbij moet nog worden opgemerkt dat men hier niet de gebonden 'verzekeringsagenten' viseert. Zij genieten immers van een wettelijke immuniteit aangezien hun aansprakelijkheid gedekt is door de verzekeringsmaatschappijen.

7 3. RECHTSPRAAK - Kan men een overeenkomst "nietmandateerbaar" maken? Dat is de vraag die Jean-Pierre Legrand, bedrijfsjurist beantwoordt in het tijdschrift 'Forum de l assurance' van oktober De essentie van zijn redenering verschijnt hierna. Voor een aantal risico's vooral met betrekking tot bedrijven is het gebruikelijk dat makelaars eigen verzekeringsvoorwaarden ontwikkelen. Men noemt dit "makelaarsclausules". Om zijn "knowhow" te beschermen voorziet de makelaar meestal dat bedoelde contracten niet-mandateerbaar zijn. In dit geval omvatten de bijzondere voorwaarden een clausule in de zin van: "De huidige polis kwam tot stand na rechtstreekse onderhandelingen tussen makelaar X en verzekeraar Y. De voorwaarden van deze polis zijn de exclusieve eigendom van de makelaar X voor de duur van zijn mandaat en mogen in geen geval overgedragen worden aan een andere verzekeringsbemiddelaar". Een verzekeringsovereenkomst met dergelijk beding is een "niet mandateerbare overeenkomst. Als zodanig valt zij buiten het toepassingsgebied van het stelsel van bericht van wijziging van tussenpersoon", zoals beschreven in de toelichting gepubliceerd door Assuralia, Feprabel, FVF en BVVM op 29/9/2014. Volgens deze toelichting: Vallen verzekeringsovereenkomsten die een beding omvatten dat uitdrukkelijk bepaalt dat ze "niet mandateerbaar" zijn buiten het toepassingsgebied van het stelsel van bericht van wijziging van tussenpersoon. Als de cliënt van tussenpersoon wil veranderen, moet hij de overeenkomst opzeggen op de wijze en binnen de termijnen zoals voorzien in de wet betreffende de verzekeringen. Tussenpersonen willen op deze manier hun 'intellectuele rechten beschermen op producten die hun specifiek karakter te danken hebben aan hun tussenkomst en werk. Bijgevolg moet de verzekerde die van tussenpersoon wil veranderen de overeenkomst opzeggen en over een nieuwe onderhandelen. Uiteraard zal deze nieuwe overeenkomst niet de specifieke voorwaarden omvatten die door zijn vorige makelaar werden bedacht. De clausule die stelt dat de overeenkomst niet mandateerbaar is, kan zelfs bepalen dat de huidige makelaar de polis mag beheren tot de vervaldag of beëindiging. Men moet echter een belangrijke beperking in acht nemen: het moet gaan om echte makelaarsclausules die moeten blijk geven van een reële, te beschermen knowhow. In zijn besluit vermeldt de auteur dat de makelaar wel verplicht is om de aandacht van zijn cliënt te vestigen op de betekenis van het beding "niet mandateerbaar contract" en op de praktische gevolgen ervan.

8 4. VRAAG & ANTWOORD 1 Verzekering B.A.-Privéleven - Toepassingsgebied Mijn cliënten vertrouwden hun 3-jarig zoontje tijdens het weekend toe aan zijn grootmoeder. De grootmoeder liet haar kleinzoon alleen in de keuken waar hij een pot kokend water van het fornuis trok. Het kind liep zware brandwonden op en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Kunnen mijn cliënten beroep doen op de B.A.-Familiale van de grootmoeder of op hun eigen polis? In verband met de verzekering B.A.-Familiale bepaalt het Koninklijk Besluit van 12/1/1984 in zijn artikel 3.4, dat als verzekerd moet beschouwd worden al wie die, buiten elke beroepswerkzaamheid, kosteloos of bezoldigd, belast is met de bewaking van de met de verzekeringnemer samenwonende kinderen, telkens als zijn aansprakelijkheid (ten aanzien van derden) als gevolg van deze bewaking in het geding komt. Als de grootmoeder op het kind had gepast in het huis van uw cliënten, zou zij gedekt zijn geweest door de verzekeringsovereenkomst van uw cliënten. In dit geval is de verzekering niet van toepassing op het kind, dat ook als verzekerde wordt beschouwd. Aangezien de zoon van uw cliënten aan de grootmoeder werd toevertrouwd, is hij dus een derde ten opzichte van de verzekering B.A.-Gezin van de grootmoeder; Deze verzekering moet de schade dekken veroorzaakt aan de zoon van uw cliënten als gevolg van de begane fout.

9 5. VRAAG & ANTWOORD 2 B.A.-Autoverzekering - Motorvoertuigen die in havengebieden rijden - Verplichte verzekering Moeten tractors die in een havengebied rijden een B.A.-Autoverzekering hebben? In een arrest van 4/9/2014 geeft het Hof van Justitie van Luxemburg een antwoord op deze vraag. Aan het Hof werd de vraag gesteld of een tractor die op de binnenplaats van een boerderij rijdt, beantwoordt aan de definitie van 'motorvoertuig' en kan deelnemen aan het wegverkeer. Een landbouwtractor met een aanhangwagen reed achteruit op de binnenplaats van een boerderij en wou de aanhangwagen in de schuur binnenrijden. Tijdens dit manoeuvre reed de tractor tegen een ladder waarop een persoon stond. Deze persoon viel en liep lichamelijke letsels op. Voor het Hof bestaat er geen twijfel: in de Europese regels inzake verplichte motorrijtuigenverzekering omvat het begrip "verkeer van motorrijtuig" het gebruik van een voertuig conform zijn gebruikelijke functie. Het manoeuvreren van een tractor die in een schuur wil binnenrijden, valt dan ook onder het begrip verkeer van motorrijtuig. Het Hof focust op de doelstelling binnen de Europese Unie om de slachtoffers van een ongeval veroorzaakt door een motorvoertuig te beschermen. Onze wetgeving voldoet hieraan met artikel 29bis van de wet van 21/11/1989 betreffende de verplichte B.A.-motorrijtuigenverzekering. Een havengebied is een privéterrein dat toegankelijk is voor een aantal personen die het recht hebben er te komen. Het gaat dus om een terrein waarop de B.A.- Autoverzekering verplicht is voor alle motorvoertuigen. Een tractor die laadt en lost, neemt deel aan het verkeer en moet daarom gedekt worden door een B.A.- Autoverzekering met het oog op de bescherming van zwakke weggebruikers (voetgangers). De wet op de B.A.-Autoverzekering is enerzijds niet van toepassing op een plaats die strikt privé is (niet toegankelijk voor derden) en anderzijds op voertuigen beschouwd als 'werktuigmachines', met name voertuigen die zich niet verplaatsen. Wat echter met voertuigen die aan het verkeer deelnemen hoewel ze niet ingeschreven hoeven te worden en niet onderworpen zijn aan de autokeuring? Aan de verzekeraars om hier een op te bieden.

10 6. VRAAG & ANTWOORD 3 Aansprakelijkheid van garagehouder - Voertuig toevertrouwd voor onderhoud - Ongeval na testrit Een cliënt brengt zijn motor voor onderhoud naar zijn gebruikelijke garagehouder. Er was geen testrit voorzien en cliënt heeft in dit verband geen enkel document ondertekend. Na het onderhoud maakt een werknemer van de garage een testrit met de motor. Hij krijgt een verkeersongeval (100% in zijn recht). Er is sprake van een economisch totaal verlies. De schadevergoeding beperkt zich dan ook tot de waarde vóór schadegeval. De garagehouder heeft geen verzekering voor de schade die hij of zijn werknemers toebrengen aan de voertuigen van zijn cliënten. Mijn cliënt vindt dat hij schade heeft geleden en wil van de garagehouder een vergoeding voor zijn nieuwe banden, de terugbetaling van het onderhoud en een aanvullende schadevergoeding naast het door de expertise toegekend bedrag. Heeft deze eis kans op slagen? Of de garagehouder een bijkomende vergoeding zal moeten betalen, hangt af van het bewijs van een fout in hoofde van de garagehouder of zijn werknemer. Voor het ongeval is een derde aansprakelijk. Men kan de werknemer dus geen rijfout verwijten. Door het toevertrouwen van zijn motor aan de garagehouder geeft uw cliënt impliciet toelating voor al wat nodig is voor de goede uitvoering van het gevraagde werk, met inbegrip van een testrit op de openbare weg. Aangezien hij zijn garagehouder niet uitdrukkelijk verboden had een testrit uit te voeren, zien wij niet hoe uw cliënt zou kunnen beweren dat zijn garagehouder een fout beging door na het onderhoud een testrit te maken. Maar bij misbruik van de garagehouder zou deze laatste toch aansprakelijk kunnen worden gesteld. Bijvoorbeeld als de werknemer de motor voor persoonlijke doeleinden gebruikte of als men bewijst dat de test na onderhoud absoluut niet noodzakelijk was. Uiteindelijk zal uw cliënt enkel een bijkomende schadevergoeding verkrijgen als hij kan bewijzen dat de garagehouder misbruik maakte van de motor.

11 7. VRAAG & ANTWOORD 4 Brandverzekering - Dekking stormschade - Terugvordering van vrijstelling Na een storm komt een boom van de buurman neer op het hek en de schuur van mijn cliënt. Deze zijn zwaar beschadigd. De verzekeraar van de buurman wil niet tussenkomen en verwijst naar de conventie stormschade. De brandverzekering van mijn cliënt vergoedt de schade onder aftrek van de vrijstelling van 243. Mijn cliënt vraagt terugbetaling van de vrijstelling. Is dit mogelijk onder de stormschade verzekering? Volgens de verbintenis Assuralia n 681 van , de zogenaamde Conventie storm, is het de brandverzekering van uw cliënt die de schade als gevolg van een storm zal dekken na aftrek van de vrijstelling. De brandverzekeraar van uw cliënt is noodzakelijkerwijs gesubrogeerd in de rechten van uw cliënt en zal de uitbetaalde schadevergoeding terugvorderen bij de brandverzekeraar van de buur. Het arrest van 2/6/1999 van het Hof van Cassatie zou op dit geval kunnen toegepast worden. Het Hof oordeelde immers dat Wanneer de verzekeraar aan zijn verzekerde de voorafgaande taxatie betaalt van het door hem verloren goed, zonder aftrek van het bedrag van de vrijstelling, hij van de aansprakelijke derde enkel de waarde van de zaak kan vorderen, zoals ze naar gemeen recht wordt geraamd, met aftrek van het bedrag van die vrijstelling; dat de derde dienovereenkomstig aan de getroffene het bedrag van die vrijstelling verschuldigd is, zodat hij de gehele, door hem veroorzaakte schade betaalt maar niets anders dan die schade. Het Hof van Cassatie past hier letterlijk art.41 al.3 van de wet van 25 juin 1992 op de verzekeringen toe (art.95 al.3 van de nieuwe wet van 4 april 2014), dat bepaalt: "De indeplaatsstelling mag de verzekerde, die slechts gedeeltelijk vergoed is, niet benadelen. In dat geval kan hij zijn rechten uitoefenen voor hetgeen hem nog verschuldigd is, bij voorrang boven de verzekeraar." De brandverzekeraar is gesubrogeerd in de rechten van uw cliënt voor de vergoeding in nieuwwaarde, verminderd met de vrijstelling. Van de brandverzekeraar van de buurman kan hij dan ook terugbetaling eisen van de vergoeding in reële waarde, verminderd met de franchise waarop uw cliënt recht heeft.

12 8. VRAAG & ANTWOORD 5 B.A.-Autoverzekering - Zwakke weggebruiker - Verjaring van rechtstreekse vordering van slachtoffer tegen verzekeraar Uw laatste hoofdartikel maakte gewag van het standpunt van het Grondwettelijk Hof in verband met verkeersongevallen waarbij de aansprakelijkheid onmogelijk te bepalen valt. Op basis van de gewijzigde wetgeving (art.19bis-11, 2, 21/11/1989) oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de B.A.-Autoverzekeraars verplicht zijn om zowel de materiële als lichamelijke schade te vergoeden bij ongevallen waar de aansprakelijkheid niet kan bepaald worden. Ik stel mij hierbij de volgende vraag. Na een ongeval met twee bestuurders met louter materiële schade is het moeilijk om te bepalen wie verantwoordelijk is. De onderhandelingen tussen verzekeraars slepen aan. Er is geen akkoord en het geschil wordt voorgelegd aan een rechtbank. Na een lange procedurekomt deze tot het besluit dat zij de verantwoordelijkheid onmogelijk kan bepalen. Het is pas vanaf dat ogenblik dat de slachtoffers van de verzekeraars een schadevergoeding kunnen opvragen. De verzekeraars zouden dan de verjaring van de vordering kunnen opwerpen. Hoe kan men dit vermijden? Artikel 88 2 van de verzekeringswet van 4 april 2014 bepaalt dat de vordering die voortvloeit uit het eigen recht dat de benadeelde tegen de verzekeraar heeft, verjaart door verloop van vijf jaar, te rekenen vanaf het schade verwekkend feit of, indien er misdrijf is, vanaf de dag waarop dit is gepleegd. De tweede paragraaf van dit artikel preciseert echter dat indien de benadeelde bewijst dat hij pas op een later tijdstip geïnformeerd werd van zijn recht tegen de verzekeraar de termijn pas begint te lopen vanaf dat tijdstip maar in elk geval verstrijkt na verloop van tien jaar, te rekenen vanaf het schade verwekkend feit of indien er misdrijf is vanaf de dag waarop dit is gepleegd. De 5-jarige verjaringstermijn geldt voor elke rechtstreekse vordering tegen een aansprakelijkheidsverzekeraar en dus ook voor de vordering bedoeld onder art.19bis De vraag is natuurlijk vanaf wanneer het slachtoffer kennis had van dat recht ten aanzien van de verzekeraar. Is het vanaf het moment dat hij de informatie met betrekking tot de identiteit van de verzekeraars kreeg? Of is het vanaf het moment dat het slachtoffer op de hoogte werd gesteld van de beslissing van de burgerlijke rechter, die partijen rug-aan-rug verwees of van de strafrechtelijke vrijspraak van de bestuurders onder voordeel van de twijfel? Volgens een arrest van van het Hof van Cassatie heeft een benadeelde kennis van zijn recht tegen de verzekeraar vanaf het ogenblik dat hij de identiteit van de verzekeraar kent. De verjaringstermijn van de vordering van het slachtoffer zou dan beginnen te lopen van zodra hij op de hoogte is van de identiteit van de verzekeraars, met name op het ogenblik van het ongeval. De

13 vordering van een slachtoffer dat zich meer dan 5 jaar na het ongeval tot de verzekeraar richt met het oog op schadevergoeding zou dus worden afgewezen. Het Hof van Beroep van Luik oordeelde echter in een arrest van dat de benadeelde slechts kennis kan hebben van zijn rechten jegens de verzekeraar vanaf de dag waarop de rechter beslist dat het onmogelijk is om de verantwoordelijkheid te bepalen. Aangezien men dus moeilijk kan bepalen vanaf wanneer de verjaringstermijn begint te lopen, kan men het slachtoffer van dergelijk ongeval alleen aanraden om de verjaring te stuiten conform artikel 89, 5 van de wet van 4 april Volgens dit artikel is de verjaring van de vordering bedoeld in artikel 88, 2 gestuit zodra de verzekeraar kennis krijgt van de wil van de benadeelde om een vergoeding te verkrijgen voor de geleden schade en eindigt de stuiting op het ogenblik dat de verzekeraar aan de benadeelde schriftelijk kennis geeft van zijn beslissing om al of niet te vergoeden. Om zijn rechten met betrekking tot de verzekeraar te vrijwaren, doet het slachtoffer van een verkeersongeval waarbij het onmogelijk is om de verantwoordelijkheden vast te stellen er dus goed aan de verzekeraar te informeren (schriftelijk of per ) van zijn voornemen om schadevergoeding te bekomen. Zo zal de verjaring van zijn rechtstreekse vordering onmiddellijk gestuit worden. D.A.S. Journaal, april 2016

De uitbreiding van de bescherming van de verzekeringsnemer-consument dankzij de nieuwe Wet Verzekeringen van 4 april 2014

De uitbreiding van de bescherming van de verzekeringsnemer-consument dankzij de nieuwe Wet Verzekeringen van 4 april 2014 De uitbreiding van de bescherming van de verzekeringsnemer-consument dankzij de nieuwe Wet Verzekeringen van 4 april 2014 FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369

Nadere informatie

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets.

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. KBC POLIS BROMFIETS Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. Iedere eigenaar of (financiële) leasingnemer van een bromfiets. Verzekeringen Welke verzekeringen

Nadere informatie

D.A.S. SPECIAAL - Schade aan de woning: voor de verdediging van Kevin en Marie betaalde D.A.S. verbazend veel.

D.A.S. SPECIAAL - Schade aan de woning: voor de verdediging van Kevin en Marie betaalde D.A.S. verbazend veel. D.A.S. SPECIAAL - Schade aan de woning: voor de verdediging van Kevin en Marie betaalde D.A.S. verbazend veel. Een nieuwe waterzuiveringsinstallatie naast je deur. Maar de stabiliteit van je woning komt

Nadere informatie

De rechtsbijstandsverzekering kan in uiteenlopende situaties tussenbeide komen:

De rechtsbijstandsverzekering kan in uiteenlopende situaties tussenbeide komen: Gepubliceerd op Wikifin (https://www.wikifin.be) Je vertrekt op reis en bij aankomst stel je vast dat je vakantiewoning niet overeenstemt met de gemaakte afspraken. Of je belastingcontroleur betwist je

Nadere informatie

Rolnummer 4237. Arrest nr. 33/2008 van 28 februari 2008 A R R E S T

Rolnummer 4237. Arrest nr. 33/2008 van 28 februari 2008 A R R E S T Rolnummer 4237 Arrest nr. 33/2008 van 28 februari 2008 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 34, 2, van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst, gesteld door

Nadere informatie

Examen 17: Algemene BA (tak 13) - eindtermen beroepskennis. Basis BA

Examen 17: Algemene BA (tak 13) - eindtermen beroepskennis. Basis BA Examen 17: Algemene BA (tak 13) - eindtermen beroepskennis Basis BA 1 De verschillende soorten aansprakelijkheid onderscheiden (morele, burgerrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid) en bepalen

Nadere informatie

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN De Polis Handel en diensten beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn beroepsleven. De verzekering is bestemd voor kleinhandelszaken. Verzekeringen Wat kan

Nadere informatie

Convenant Regeling administratiekosten

Convenant Regeling administratiekosten Convenant Regeling administratiekosten Het convenant Regeling administratiekosten wordt per 1 april 2013 conform de bepaling in artikel 10 van het convenant verlengd. De lumpsumvergoeding (in 2012 74,71)

Nadere informatie

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen.

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen. 24 november 2017 Deze FAQ is louter ter informatie en houdt geen enkele contractuele verbintenis in. Voor de exacte modaliteiten verwijzen wij naar de Bijzondere of Algemene Voorwaarden. 1. Mijn verzekeringsbemiddelaar

Nadere informatie

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling Hoofdstuk 5 RECHTSBIJSTAND Voorafgaandelijke bepaling Gewaarborgd schadegeval Art.21 De bepalingen van de overige hoofdstukken van deze overeenkomst zijn van toepassing op Rechtsbijstand voor zover ze

Nadere informatie

D.A.S. Journaal N 4. Risicoaanvaarding. April - Mei 2012

D.A.S. Journaal N 4. Risicoaanvaarding. April - Mei 2012 N 4 April - Mei 2012 D.A.S. Journaal Risicoaanvaarding Tijdschrift voor D.A.S.-makelaars - 50ste jaargang Verantwoordelijke uitgever: D.A.S.-Rechtsbijstand, G. Daemen, Lloyd Georgelaan 6, 1000 Brussel

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR Versie juni 2014 GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR VOORWOORD Deze gedragscode legt de regels vast die de rechtsbijstandsverzekeraars ten aanzien van de consument in acht zullen nemen. De

Nadere informatie

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT I. Autoverzekeringen a) BA-verzekering In België is men verplicht een BA-verzekering (of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten

Nadere informatie

BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND

BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND Deze Titel - die geacht wordt een afzonderlijke polis te vormen - waarborgt de rechtsbijstand van Verzekerde. Art. 28

Nadere informatie

Convenant Regeling administratiekosten

Convenant Regeling administratiekosten Convenant Regeling administratiekosten Partijen die het aangepaste convenant willen voortzetten dienen zich vóór 1 april 2019 opnieuw in te schrijven. Voor stilzwijgende verlening, waartoe artikel 10 de

Nadere informatie

KBC POLIS MOTORFIETS

KBC POLIS MOTORFIETS KBC POLIS MOTORFIETS Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een motorfiets. Iedere eigenaar of (financiële) leasingnemer van een motorfiets. Verzekeringen Welke

Nadere informatie

Rolnummers 4767 en 4788. Arrest nr. 53/2010 van 6 mei 2010 A R R E S T

Rolnummers 4767 en 4788. Arrest nr. 53/2010 van 6 mei 2010 A R R E S T Rolnummers 4767 en 4788 Arrest nr. 53/2010 van 6 mei 2010 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen over artikel 162bis van het Wetboek van strafvordering, zoals ingevoegd bij artikel 9 van de wet van

Nadere informatie

POLIS EVENEMENTEN. Doelgroep

POLIS EVENEMENTEN. Doelgroep Doelgroep Deze polis is bestemd voor evenementen met een tijdelijk karakter waarvan de organisatie niet tot de bedrijfsactiviteit van de organisator behoort. Met deze polis richten wij ons dus vooral tot

Nadere informatie

D.A.S. Uw redder in nood

D.A.S. Uw redder in nood D.A.S. Uw redder in nood Waarom rechtsbijstand? DE MEEST GESTELDE VRAGEN 1. Wat doet u als : uw voertuig door een ernstig verkeersongeval totaal verlies is of u zware lichamelijke letsels oploopt? U verwacht

Nadere informatie

Opgelet! Onder meer schade aan het verzekerde voertuig of de door het verzekerde voertuig vervoerde goederen, is niet verzekerd.

Opgelet! Onder meer schade aan het verzekerde voertuig of de door het verzekerde voertuig vervoerde goederen, is niet verzekerd. FIDEA MOTORFIETS - Fidea Motorfiets Het verkeer wordt dag na dag drukker en uiteraard doet u er alles aan om uzelf en uw dierbaren zo veilig mogelijk te vervoeren, maar soms loopt het toch fout. En dan

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 maart 2004 C.03.0037.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.03.0037.F.- BELGISCHE STAAT, minister van Landsverdediging, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen L. K., Mr.

Nadere informatie

HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013

HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN. Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013 HET FONDS MEDISCHE ONGEVALLEN Jo DE COCK Administrateur-generaal RIZIV KVK 18 juni 2013 OVERZICHT Wanneer werd het Fonds opgericht? Waarom werd het Fonds opgericht? Huidige situatie Bijzonderheden en doelstellingen

Nadere informatie

D. A. S. Journaal N 1. Benzine of olie op de openbare weg = gevaar! Januari - Februari 2011

D. A. S. Journaal N 1. Benzine of olie op de openbare weg = gevaar! Januari - Februari 2011 N 1 Januari - Februari 2011 D. A. S. Journaal Benzine of olie op de openbare weg = gevaar! Tijdschrift voor D.A.S.-makelaars - 49ste jaargang Verantwoordelijke uitgever: D.A.S.-Rechtsbijstand, G. Daemen,

Nadere informatie

Het nieuwe verzekeringsrecht. Artikel 112-10.1504 Datum 1 april 2015

Het nieuwe verzekeringsrecht. Artikel 112-10.1504 Datum 1 april 2015 Het nieuwe verzekeringsrecht Artikel 112-10.1504 Datum 1 april 2015 pagina Inleiding 3 Het nieuwe verzekeringsrecht ingevoerd 3 Is er wat veranderd? 3 Waarom deze informatie? 3 Premie 3 Betaal de premie

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken

Aansprakelijkheid voor producten met gebreken FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND & ENERGIE KWALITEIT EN VEILIGHEID Afdeling Veiligheid Dienst Productveiligheid Aansprakelijkheid voor producten met gebreken Versie 07/02/2003 VERSIE

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Voorwaardenblad 301-93 Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Personenauto Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Artikel 65-10.1504 Datum

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 13/05/2013

Datum van inontvangstneming : 13/05/2013 Datum van inontvangstneming : 13/05/2013 Vertaling C-162/13-1 Zaak C162/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 29 maart 2013 Verwijzende rechter: Vrhovno sodišče Republike Slovenije

Nadere informatie

Vraag bij twijfel aan uw verzekeringsbemiddelaar of hij u als Elit3-cliënt heeft opgegeven bij Fidea.

Vraag bij twijfel aan uw verzekeringsbemiddelaar of hij u als Elit3-cliënt heeft opgegeven bij Fidea. 29 april 2016 Deze FAQ is louter ter informatie en houdt geen enkele contractuele verbintenis in. Voor de exacte modaliteiten verwijzen wij naar de Bijzondere of Algemene Voorwaarden 1. 1. Mijn verzekeringsbemiddelaar

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JUNI 2008 C.06.0210.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0210.F AXA BELGIUM, naamloze vennootschap, tegen ETABLISSEMENTS LELOUP, naamloze vennootschap, I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

KMO Classic ARAG VERZEKERDE PERSONEN

KMO Classic ARAG VERZEKERDE PERSONEN VERZEKERDE PERSONEN De onderschrijver, de Vlaamse Yachting Federatie, in het kader van haar beroepsactiviteiten en als eigenaar of huurder van het gebouw of het gedeelte van het gebouw bedoeld voor de

Nadere informatie

AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER

AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER AANSPRAKELIJKHEID Inhoud 1. De vergoeding van de zwakke weggebruiker. 2. De aansprakelijkheid van en voor de leerlingen. 3. De verzekering van leerlingen en leerkrachten.

Nadere informatie

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Dank voor het vertrouwen! Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen.

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Dank voor het vertrouwen! Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen. 8 juni 2018 Deze FAQ is louter ter informatie en houdt geen enkele contractuele verbintenis in. Voor de exacte modaliteiten verwijzen wij naar de Bijzondere of Algemene Voorwaarden 1. 1. Mijn verzekeringsbemiddelaar

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 OKTOBER 2009 C.08.0200.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0200.F FORTIS INSURANCE BELGIUM, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. D. I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen.

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. 1 POTJE BREKEN, POTJE BETALEN. Potje breken, potje betalen is de titel van een brochure van Assuralia, de Belgische beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.

Nadere informatie

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts

Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Factsheet De aansprakelijkheid van de arts Algemeen Als u vermoedt dat een beroepsbeoefenaar uw rechten heeft geschonden, kunt u hem of de zorginstelling waarbinnen hij werkt aansprakelijk stellen. Volgens

Nadere informatie

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger

Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger Wet betreffende de rechten van de vrijwilliger De wet betreffende de rechten van de vrijwilliger (3 juli 2005, gewijzigd door de Wet houdende Diverse bepalingen van 27/12/2005) is aangepast. De nieuwe

Nadere informatie

D.A.S. Journaal N 6. Houd de dief! Juni - Juli 2012

D.A.S. Journaal N 6. Houd de dief! Juni - Juli 2012 N 6 Juni - Juli 2012 D.A.S. Journaal Houd de dief! Tijdschrift voor D.A.S.-makelaars - 50ste jaargang Verantwoordelijke uitgever: D.A.S.-Rechtsbijstand, G. Daemen, Lloyd Georgelaan 6, 1000 Brussel Houd

Nadere informatie

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis

Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis Examen 1 : wetgeving - eindtermen beroepskennis 1. Deel 4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen (art. 1 tot 104) 1 Aanduiden op welke verzekeringsovereenkomsten deel 4 van de wet van

Nadere informatie

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Dank voor het vertrouwen! Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen.

Bent u Elit3-cliënt bij Fidea? Dank voor het vertrouwen! Lees dan verder wat de tijdelijke BOB-waarborg voor u kan betekenen. Deze FAQ dient louter ter informatieve titel en houdt geen enkele contractuele verbintenis in. Voor de exacte modaliteiten verwijzen wij naar de Bijzondere of Algemene Voorwaarden 1. 1. Mijn verzekeringsbemiddelaar

Nadere informatie

MINIMUMVOORWAARDEN B.A. MOTORRIJTUIGEN

MINIMUMVOORWAARDEN B.A. MOTORRIJTUIGEN MINIMUMVOORWAARDEN B.A. MOTORRIJTUIGEN Van toepassing sedert 12 mei 2018 Presentatie 23 oktober 2018 Den Eyck - Kasterlee Training / Martin Lampo Copyright Allianz SE KB 16/4/2018- BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN

Nadere informatie

De KBC-Gezinspolis beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn privé-leven.

De KBC-Gezinspolis beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn privé-leven. KBC-GEZINSPOLIS De KBC-Gezinspolis beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn privé-leven. Alle gezinnen. Wat is een gezin? KBC-Verzekeringen aanvaardt elke manier van samenleven in hetzelfde

Nadere informatie

Procedure ongevalaangifte. (volleybalschool en bewegingsschool)

Procedure ongevalaangifte. (volleybalschool en bewegingsschool) JTV Brigand Berlare-Zele vzw secr.: Biezenstraat 21 9290 Berlare tel.: (052) 42 22 69 Procedure ongevalaangifte (volleybalschool en bewegingsschool) 1. Zo snel mogelijk (zeker binnen een week na het ongeval)

Nadere informatie

Kosten eigen aan de werkgever

Kosten eigen aan de werkgever CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Kosten eigen aan de werkgever info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com De bedragen die aan

Nadere informatie

Juridische hulp voor verkeersdeelnemers

Juridische hulp voor verkeersdeelnemers Juridische hulp voor verkeersdeelnemers Rechtsbijstand van DAS Sterk staan als u het nodig heeft Zodra u één voet buiten de deur zet, bent u verkeersdeelnemer. En zeker in het verkeer zit een ongeluk in

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 JANUARI 2010 C.07.0434.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0434.F AXA BELGIUM, naamloze vennootschap, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. R. H. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procesverloop. De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

Samenvatting. 1. Procesverloop. De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-548 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. B.F. Keulen, mr. J.S.W. Holtrop, leden en mr. C.J.M. Veltmaat, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: Verder genoemd de advocaat EN: Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: Art. 1. Voorwerp van de dienstverlening en opdracht van de advocaat

Nadere informatie

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering VO 18-05 Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering Algemene voorwaarden rechtsbijstand Deze algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden hierna gelden alleen als deze op uw polisblad staan. De

Nadere informatie

BIJZONDERE VOORWAARDEN PRIVÉLEVEN OP MAAT

BIJZONDERE VOORWAARDEN PRIVÉLEVEN OP MAAT BIJZONDERE VOORWAARDEN PRIVÉLEVEN OP MAAT De verzekerden: 1. U als verzekeringsnemer en alle personen die met u in gezinsverband op het polisblad vermelde adres samenwonen. als deze niet meer inwonen.

Nadere informatie

Rolnummer Arrest nr. 35/2012 van 8 maart 2012 A R R E S T

Rolnummer Arrest nr. 35/2012 van 8 maart 2012 A R R E S T Rolnummer 5127 Arrest nr. 35/2012 van 8 maart 2012 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 29bis van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Productfiche Motorfiets

Productfiche Motorfiets MOTORFIETS Januari 2015 Productfiche Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een motorfiets. Iedere eigenaar of (financiële) leasingnemer van een motorfiets. Burgerrechtelijke

Nadere informatie

Conventie. Rechtsbijstandsverzekering van Generali Belgium NV

Conventie. Rechtsbijstandsverzekering van Generali Belgium NV Conventie De duur van de verzekeringsovereenkomst wordt vastgesteld in de bijzondere voorwaarden. Hij kan niet langer zijn dan één jaar. Op elke jaarlijkse vervaldag wordt de verzekeringsovereenkomst stilzwijgend

Nadere informatie

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering

Voorwaarden aansprakelijkheidsverzekering Deze voorwaarden zijn uitsluitend van toepassing indien hiernaar wordt verwezen op het polisblad. Met voorbijgaan aan hetgeen anders in de verzekerings voorwaarden mocht zijn bepaald, wordt deze verzeke

Nadere informatie

Wij nemen de bestellingen via Internet, telefonisch, per post of fax in ontvangst.

Wij nemen de bestellingen via Internet, telefonisch, per post of fax in ontvangst. Algemene Voorwaarden B.A. Uitbating GARAGE 1. Omschrijvingen Klant: natuurlijke en/of rechtspersoon die POWERCONCEPT koopt of gebruikt. Consument: particulier die Producten koopt voor zijn privé-gebruik.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 NOVEMBER 2008 C.06.0392.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0392.F ZELIA, naamloze vennootschap, Mr. Philippe Gérard, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen V. M., Mr. Lucien Simont, advocaat

Nadere informatie

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering VO 18-05 Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering Algemene voorwaarden rechtsbijstand Deze algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden hierna gelden alleen als deze op uw polisblad staan. De

Nadere informatie

MT Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering

MT Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering MT 17-05 Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering Algemene voorwaarden rechtsbijstand Deze algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden hierna gelden alleen als deze op uw polisblad staan.

Nadere informatie

ACTIE GEZIN. tot en met 31/12/2014* Bescherm uw gezin en krijg tot. 2 jaar aan halve prijs! Familiale. Rechtsbijstand Privéleven*

ACTIE GEZIN. tot en met 31/12/2014* Bescherm uw gezin en krijg tot. 2 jaar aan halve prijs! Familiale. Rechtsbijstand Privéleven* ACTIE GEZIN tot en met 31/12/2014* Bescherm uw gezin en krijg tot 2 jaar aan halve prijs! Top + Familiale Rechtsbijstand Privéleven* 2 jaar aan halve prijs! Top + Familiale Rechtsbijstand Privéleven* Onderschrijf

Nadere informatie

Module Basis (dekkingsoverzicht)

Module Basis (dekkingsoverzicht) Module Basis (dekkingsoverzicht) Schade en letsel in het verkeer Over schade en persoonlijk letsel die zijn ontstaan in het verkeer (weg-, lucht-, spoor- en waterverkeer). Ook de bestuurder en de inzittenden

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 FEBRUARI 2014 P.13.1304.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.13.1304.F BELFIUS, voorheen genaamd DEXIA INSURANCE BELGIUM nv, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. E.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 FEBRUARI 2012 C.10.0651.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0651.F AXA nv, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen E. M. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET 1 TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT - BGWF RvB april 2015 De inwerkingtreding van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen vereist een aanpassing van

Nadere informatie

Algemene Verzekeringsvoorwaarden Vrijwilligersverzekering Chartis Europe S.A., Netherlands Versie 2009/07

Algemene Verzekeringsvoorwaarden Vrijwilligersverzekering Chartis Europe S.A., Netherlands Versie 2009/07 Algemene Verzekeringsvoorwaarden Vrijwilligersverzekering Chartis Europe S.A., Netherlands Versie 2009/07 artikel Begripsomschrijvingen 1 Ontlening van rechten 2 Duur en beëindiging 3 Betalingsverkeer

Nadere informatie

Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt Provincie Oost-Vlaanderen

Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt Provincie Oost-Vlaanderen Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt Provincie Oost-Vlaanderen REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE BETREFFENDE DE BIJSTANDSREGELING Art. 1. Het VSOA - Politie, hierna de organisatie genoemd, verdedigt de belangen

Nadere informatie

OVERZICHT. Allianz All-In-One Pro Algemene voorwaarden AD1082NL-09/13 1

OVERZICHT. Allianz All-In-One Pro Algemene voorwaarden AD1082NL-09/13 1 OVERZICHT Artikel 1 Vooraf. blz. 2 Artikel 2 Basisvoorwaarden... blz. 2 Artikel 3 Overzicht van de verzekeringscontracten waaruit het package kan bestaan.. blz. 2 Artikel 4 Bijzonderheden van een package....

Nadere informatie

Hof van beroep Antwerpen

Hof van beroep Antwerpen Repertoriumnummer 2013 / Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan Datum van uitspraak 25 februari 2013 Rolnummer 2011/AR/2083 op BUR Rechtsmiddelen op BUR op BUR Niet aan te bieden aan de

Nadere informatie

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS De bepalingen die hierna zijn voorzien vullen het lexicon, het hoofdstuk "B.A. Uitbating" en het hoofdstuk "Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Bewijswaarde van een sms-bericht bij de verkoop van een onroerend goed

Bewijswaarde van een sms-bericht bij de verkoop van een onroerend goed Bewijswaarde van een sms-bericht bij de verkoop van een onroerend goed Analyse arrest HvB Gent 26 september 2013 FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be

Nadere informatie

Convenant Regres zorg-/aansprakelijkheidsverzekeraars

Convenant Regres zorg-/aansprakelijkheidsverzekeraars Convenant Regres zorg-/aansprakelijkheidsverzekeraars De partijen: Verbond van Verzekeraars, gevestigd te Den Haag, en Zorgverzekeraars Nederland, gevestigd te Zeist, in aanmerking nemende dat: 1. zorgverzekeraars

Nadere informatie

LAR Rechtsbijstand. Wij halen uw gelijk.

LAR Rechtsbijstand. Wij halen uw gelijk. LAR Rechtsbijstand Wij halen uw gelijk. LAR. Wij halen uw gelijk. LAR is een onafhankelijke en gespecialiseerde verzekeraar in Rechtsbijstand. Als toonaangevende speler garanderen we u een optimale dienstverlening

Nadere informatie

BESCHERMING TEGEN AANSPRAKELIJKHEID: TIJDENS EN NA DE CARRIERE

BESCHERMING TEGEN AANSPRAKELIJKHEID: TIJDENS EN NA DE CARRIERE BESCHERMING TEGEN AANSPRAKELIJKHEID: TIJDENS EN NA DE CARRIERE Thierry VANSWEEVELT Gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen Advocaat Dewallens & partners Voorzitter AHLEC (www.ahlec.be) 1 LOKET VOOR KLACHTEN

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 SEPTEMBER 2011 C.10.0242.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0242.F AXA BELGIUM nv, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. MERCATOR VERZEKERINGEN nv, 2. ETHIAS nv.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 APRIL 2018 C.17.0578.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.17.0578.N 1. BALOISE BELGIUM nv, met zetel te 2600 Antwerpen (Berchem), Posthofbrug 16, 2. AG INSURANCE nv, met zetel te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar. Autoverzekeringen. In alle zekerheid de weg op!

Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar. Autoverzekeringen. In alle zekerheid de weg op! Fortis AG Uw verzekeringen bij uw makelaar Autoverzekeringen In alle zekerheid de weg op! In onze mobiele wereld neemt de auto een belangrijke plaats in. Samen met uw familie maakt u er dan ook vaak gebruik

Nadere informatie

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD Voorwaarden Watersport Cliëntenobjecten FGD 2013-01 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Verzekeringsgebied 4 Artikel 3 Omschrijving van de dekking 4 Artikel

Nadere informatie

COB 34 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES INZAKE BEDINGEN OMTRENT DE BEWIJSLAST IN OMNIUMVERZEKERINGEN

COB 34 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES INZAKE BEDINGEN OMTRENT DE BEWIJSLAST IN OMNIUMVERZEKERINGEN COB 34 COMMISSIE VOOR ONRECHTMATIGE BEDINGEN ADVIES INZAKE BEDINGEN OMTRENT DE BEWIJSLAST IN OMNIUMVERZEKERINGEN Brussel, 20 november 2013 2 Advies inzake bedingen omtrent de bewijslast in omniumverzekeringen

Nadere informatie

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 579, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Bergen.

A R R E S T. In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 579, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Bergen. Rolnummer 5056 Arrest nr. 144/2011 van 22 september 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 579, 1, van het Gerechtelijk Wetboek, gesteld door het Arbeidshof te Bergen. Het

Nadere informatie

FIDEA LICHTE VRACHTWAGEN

FIDEA LICHTE VRACHTWAGEN FIDEA LICHTE VRACHTWAGEN - Fidea Lichte Vrachtwagen Het verkeer wordt dag na dag drukker en uiteraard doet u er alles aan om uzelf en uw dierbaren zo veilig mogelijk te vervoeren, maar soms loopt het toch

Nadere informatie

Rolnummer 2652. Arrest nr. 86/2003 van 11 juni 2003 A R R E S T

Rolnummer 2652. Arrest nr. 86/2003 van 11 juni 2003 A R R E S T Rolnummer 2652 Arrest nr. 86/2003 van 11 juni 2003 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 4, 1, van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

ASSURALIA Overeenkomst Onschuldige slachtoffers. Onschuldige Slachtoffers 660 1 april 2015 INHOUDSTAFEL. A. Lijst van de toegetreden ondernemingen

ASSURALIA Overeenkomst Onschuldige slachtoffers. Onschuldige Slachtoffers 660 1 april 2015 INHOUDSTAFEL. A. Lijst van de toegetreden ondernemingen Slachtoffers 660 INHOUDSTAFEL A. Lijst van de toegetreden ondernemingen B. Tekst van de overeenkomst Artikel 1 : Doelstelling van de overeenkomst Artikel 2 : Toepassingsgebied Artikel 3 : Vergoedingsgrenzen

Nadere informatie

D.A.S. SPECIAAL - Belangenconflicten Homejacking en diefstalverzekering

D.A.S. SPECIAAL - Belangenconflicten Homejacking en diefstalverzekering D.A.S. SPECIAAL - Belangenconflicten Homejacking en diefstalverzekering Het moet uitermate pijnlijk zijn bij het ontwaken vast te stellen dat je gloednieuwe Jaguar gestolen is. De situatie wordt bijzonder

Nadere informatie

Zodra de werkgever een voertuig ter beschikking stelt aan een werknemer, geldt er een wettelijk vermoeden van privégebruik.

Zodra de werkgever een voertuig ter beschikking stelt aan een werknemer, geldt er een wettelijk vermoeden van privégebruik. RSZ BEPERKT TOEPASSINGSGEBIED SOLIDARITEITSBIJDRAGE BEDRIJFSWAGENS (CO2-TAKS) EN MOGELIJKHEID TOT TERUGVORDERING VAN ONTERECHT BETAALDE SOLIDARITEITSBIJDRAGEN Sinds geruime tijd is er op het voordeel van

Nadere informatie

Rolnummer 5763. Arrest nr. 175/2014 van 4 december 2014 A R R E S T

Rolnummer 5763. Arrest nr. 175/2014 van 4 december 2014 A R R E S T Rolnummer 5763 Arrest nr. 175/2014 van 4 december 2014 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 19bis-11, 2, van de wet van 21 november 1989 betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

CVO14061 29 september 2014 BERICHT VAN WIJZIGING VAN VERZEKERINGSTUSSENPERSOON. Nieuw model. Verklarende nota 1

CVO14061 29 september 2014 BERICHT VAN WIJZIGING VAN VERZEKERINGSTUSSENPERSOON. Nieuw model. Verklarende nota 1 CVO14061 29 september 2014 BERICHT VAN WIJZIGING VAN VERZEKERINGSTUSSENPERSOON Nieuw model Verklarende nota 1 A. Inleiding De vervanging van de verzekeringstussenpersoon op initiatief van de cliënt is

Nadere informatie

2. Overwegende dat uit het vonnis de navolgende feiten blijken: - de bromfiets van Patricia Jooris stond geparkeerd op de openbare weg;

2. Overwegende dat uit het vonnis de navolgende feiten blijken: - de bromfiets van Patricia Jooris stond geparkeerd op de openbare weg; Het Benelux-Gerechtshof in de zaak A 2002/1 1. Gelet op het op 15 april 2002 door de Politierechtbank te Gent uitgesproken vonnis in de zaak van Patricia Jooris tegen het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds,

Nadere informatie

Wat kan men meer bepaald voor aanhangwagens afleiden uit die definitie?

Wat kan men meer bepaald voor aanhangwagens afleiden uit die definitie? DE PROBLEMATIEK VAN DE AANHANGWAGENS De eerste Europese richtlijn betreffende verplichte verzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen 1 bepaalt dat alle Lidstaten de nodige maatregelen

Nadere informatie

C A R P O O L I N G. Inhoud. Wettelijke omschrijving. Voordelen Verzekeringen. Stimuli van de overheid

C A R P O O L I N G. Inhoud. Wettelijke omschrijving. Voordelen Verzekeringen. Stimuli van de overheid C A R P O O L I N G Wettelijke omschrijving Inhoud Voordelen Verzekeringen Stimuli van de overheid Wettelijke omschrijving Definitie Carpooling : minstens twee werknemers een zelfde voertuig delen om een

Nadere informatie

Verenigingen en VZW s Cover

Verenigingen en VZW s Cover Verzekeraar Verzekeringnemer Belfius Insurance NV VLAMO VZW 8 BIJLOKEKAAI 9000 GENT Belangrijke data Begindatum 01 januari 2015 Einddatum 31 december 2015 Jaarvervaldag 1 januari Duurtijd: De polis heeft

Nadere informatie

VIVIUM Auto. Zorgeloos op weg met de 5 sterren autoverzekering. De autoverzekering die u een échte oplossing biedt bij een ongeval.

VIVIUM Auto. Zorgeloos op weg met de 5 sterren autoverzekering. De autoverzekering die u een échte oplossing biedt bij een ongeval. VIVIUM Auto Zorgeloos op weg met de 5 sterren autoverzekering De autoverzekering die u een échte oplossing biedt bij een ongeval. 1. U kunt met een gerust hart uw wagen toevertrouwen aan een specialist

Nadere informatie

Partijen zullen hierna [BETROKKENE] en [VERZEKERAAR] genoemd worden.

Partijen zullen hierna [BETROKKENE] en [VERZEKERAAR] genoemd worden. beschikking RECHTBANK ROTTERDAM Team handel zaaknummer / rekestnummer: C/10/423356 / HA RK 13-304 Beschikking van in de zaak van [BETROKKENE], wonende te Rotterdam, verzoeker, advocaat mr. P. Meijer, tegen'

Nadere informatie

Verzekering Motorrijtuigen

Verzekering Motorrijtuigen Verzekering Motorrijtuigen Informatiedocument over het verzekeringsproduct KBC Verzekeringen NV- België - onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014. KBC Verzekeringen KBC-Polis voor Uw Voertuig

Nadere informatie

WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen

WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen WAT NA EEN MEDISCH ONGEVAL? Fonds voor Medische ongevallen Welkom Als u van oordeel bent het slachtoffer te zijn van schade als gevolg van gezondheidszorg in het ziekenhuis, zijn er een aantal pistes

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 OKTOBER 2013 C.12.0457.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0457.F AG INSURANCE nv, Mr. Isabelle Heenen, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. G. H., 2. KBC VERZEKERINGEN nv. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

polis BIJZONDERE VOORWAARDEN

polis BIJZONDERE VOORWAARDEN BIJZONDERE VOORWAARDEN Ons kenmerk 2152-pgg/ng/11/07 Op deze verzekering zijn de hiernavolgende bijzondere en speciale voorwaarden alsmede de bijgevoegde algemene voorwaarden van toepassing VERZEKERINGSNEMER

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-251 d.d. 20 augustus 2012 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting Aansprakelijkheidsverzekering,

Nadere informatie

Polis /0100 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE

Polis /0100 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE Bijzondere voorwaarden blz. 1 Verzekeringnemer: LANDELIJKE RIJVERENIGINGEN VZW WAVERSEBAAN 99 3050 OUD-HEVERLEE Begindatum Vervaldag Duur 27/02/2009 01/01 1 jaar Jaarlijkse premiebetaling Het contract

Nadere informatie

Deze overeenkomst heeft tot doel de modaliteiten voor die toegangsmachtiging te regelen.

Deze overeenkomst heeft tot doel de modaliteiten voor die toegangsmachtiging te regelen. Pagina 1/5 Overeenkomst inzake het gebruik van DVV e-services Na kennis te hebben genomen van deze overeenkomst, gelieve de bepalingen ervan te aanvaarden door de ontbrekende gegevens in te vullen en dit

Nadere informatie