Strategisch Vendor Management

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategisch Vendor Management"

Transcriptie

1 Strategisch Vendor Management Visie op Strategisch Vendor Management en wat betekent het voor uw organisatie? Door: YouzQ B.V.

2 Introductie Het aansturen van meerdere leveranciers door 1 partij verdeeld over meerdere competentie kavels (single vendor), vraagt om andere competenties, dan het aansturen van 1 competentie kavel (multi-vendor) Het ontwikkelen van een Vendor Strategie is niet eenvoudig, aangezien uiteenlopende factoren van belang zijn, als bijvoorbeeld het volwassenheidsniveau van de organisatie. In deze presentatie zetten we verschillende aspecten uiteen die de keuze, van single- en multi-vendor en de evolutie naar Strategisch Vendor onderbouwen.

3 Keuze Single- of Multi Vendor? De aansturing van leveranciers is vaak belegt in een regie of service organisatie. Deze organisatie bepaalt de afstemming van de klantwensen(demand)naar de wensen van de leverancier(supply) en visa versa. Bij de keuze voor single- of multi vendorschap zien we de volgende criteria: 1. Hoe willen we onze leveranciers aansturen? 2. Hoe volwassen zijn we in onze aansturing? 3. Hoe (on-)afhankelijk willen we als organisatie zijn? 4. Hoeveel mogen de kosten zijn, gemoeid met de aansturing? 5. Hoe flexibel wil ik zijn in mijn keuze van leverancier?

4 Gewenste manier van aansturing Het grootste verschil tussen single- of multi vendor is de manier van aansturing. Single-vendor is de kracht van bestuurlijke eenvoud; er hoeft slechts 1 partij te worden aangestuurd en de behoefte (wensen) van slechts 2 partijen dienen op elkaar te worden afgestemd. Er is een heldere verantwoordelijkheidsverdeling. De hoofdafnemer is end-to-end verantwoordelijk voor het proces. Bij multi-vendor dient de organisatie een regie in te vullen die meerdere partijen kan aansturen: Leveranciers zijn allemaal verantwoordelijk voor hun eigen deel. Voor de coördinatie hiervan dienen functies in de organisatie belegt te worden die de afstemming verzorgen.

5 Volwassenheid Het aansturen van een single-vendor vergt minder ervaring dan het aansturen van multi-vendor. Doordat er onderlinge afhankelijkheidsrelaties zijn bij multi-vendor, kan geconcludeerd worden dat de inrichting van de regie hiervan complexer is. Het aansturen van een multi-vendor vraagt van de organisatie invulling van meerdere functionaliteiten om de onderlinge afstemming vlot te laten verlopen (zie ook kosten).

6 Kennis en onafhankelijkheid Hoeveel regie kennis wilt u als organisatie opbouwen? Ziet u dit als een speerpunt van uw organisatie? Als u als organisatie niet volwassen genoeg bent, is het gevaar aanwezig dat uw single-vendor meer kennis heeft van uw supply. Bij multi-vendor bent u erg afhankelijk van de kwaliteit van diverse partijen. Alleen als de specialiteiten van de leveranciers dicht bij elkaar liggen, ontstaat er een gezonde onderlinge concurrentie (scherp zijn en houden).

7 Kosten Zowel bij single- als bij multi-vendor is er sprake van een concurrerende markt. Het verschil in kosten zit grotendeels in de wijze van aansturing: Multi-vendor vraagt een complexere (dus meer kosten) inrichting Het contracteren van een single-vendor is vaak goedkoper dan wanneer er los ingekocht wordt.

8 Flexibiliteit Organisaties willen graag makkelijk kunnen switchen van leverancier. Bij multi-vendor is het makkelijker te switchen, of afscheid te nemen van een partij zonder daarmee alle vendors te verliezen. Bij Single-vendor wordt bij opzegging van het contract, alle onderliggende contracten opgezegd, daar een single-vendor als hoofdaannemer fungeert. Echter de contractuele flexibiliteit blijkt in de praktijk in beide gevallen niet makkelijk.

9 Keuzes Naast lagere kosten en betere dienstverlening zijn organisaties ook op zoek naar: Flexibiliteit Innovatie Business drive Vaak kiest men daarom voor multi-vendor, de complexiteit, de onderlinge afhankelijkheden voor lief nemende. YouzQ heeft een visie ontwikkeld en draagt deze uit als Broker Nieuwe Stijl. Deze visie worden in de volgende sheets uiteen gezet.

10 YouzQ als Strategisch Vendor

11 Leveranciers organisatie De laatste jaren laat de markt zien, dat bedrijven zich inspannen om een Preferred Supplier landschap te creëren. Deze leveranciers zijn gescreend(sociaal- en fiscaal)en werken veelal met eigen personeel, ingedeeld in competentie kavels als IT, Financiën e.d. Voor de externe expertise die onder de categorie ZZP-er of zelfstandigen valt, wordt er gebruik gemaakt van een Broker partij.

12 Broker oude stijl Een Broker partij zorgt er voor dat externe expertise sociaal- en fiscaal gescreend is en verzorgt de contractuele inregeling. De Broker partij dient ketenlevering te elimineren. Een Broker partij kan zorg dragen voor marktontsluiting en totale administratieve verwerking. YouzQ : Broker oude stijl is niet transparant. De benefits van keteneliminatie (marge op marge toepassing)verdwijnen met het toepassen van de zogenaamde black box aansturing.

13 Broker nieuwe stijl - YouzQ Een Broker dient te klant te ontlasten door op een transparante wijze invulling te geven aan het matchen van Demand en Supply wensen voor expertisen. Inhuur van externen is voor ons ook het aansturen van Service Providers (SP-s), het ontsluiten van de markt en de contractuele inregeling. Om dit te kunnen dient er een vertrouwensbasis gecreëerd te worden met de klant, dit kan alleen door transparantie te bieden. Transparantie bieden we door directe inzage in onze contractuele verplichtingen met derden en door vaste prijs afspraken voor onze services met u af te spreken. Marge op marge is niet mogelijk!

14 Klant ontwikkelingen Na de ontwikkelingen van Preferred Supplier landschappen, uitbestedingen van kavels zien we de klanten zoeken naar de juiste aansturing van dit alles. Gaan we van meerdere leveranciers (Preferred en Broker)naar een Single- vendor? Maar dan wel een partij die ons kan helpen bij de match van Demand en Supply (business drive). Een partij die op Service Provider niveau, de aansturing op zich kan nemen. Welke op hoofdaannemerschap transparant voorziet in de invulling, en daarmee de organisatie ontlast van alle niet kernactiviteiten.

15 Visie YouzQ Een gezond bedrijf kent een dynamiek van ontwikkeling, vooruitstrevend vermogen om zichzelf te laten groeien. Een bedrijf laat hierdoor een karakteristiek zien wat opgebouwd is uit 2 elementen: Vraag naar ondersteuning voor het dagelijkse bedrijfsproces (dit zijn ook projecten die bijvoorbeeld de kwaliteit hiervan borgen) Vraag naar ondersteuning bij het innoveren van een organisatie YouzQ is er van overtuigt dat een Strategische inrichting van Vendor Management succesvol is indien er invulling wordt gegeven aan deze karakteristiek Strategisch Vendor

16 Strategisch Vendor YouzQ ziet 2 hoofdactiviteiten in het proces bij de uitvoering van Strategisch Vendor Management: 1. Verzorgen ondersteuning dagelijkse operatie van organisaties. 2. Verzorgen ondersteuning innovatie behoefte van organisatie Knowledge board ( de beste in het vak bieden een gezamenlijke oplossing voor uw vraag).

17 Ondersteuning dagelijkse operatie Functionele wensen en eisen Business Regie Hoofdafnemer Demand Hoofdaannemer Supply YouzQ SP- s Uitbestedings -partners en leveranciers

18 Ondersteuning innovatie Functionele wensen en eisen Business Hoofdafnemer Demand Regie Hoofdaannemer Supply YouzQ Knowledge board de beste in het vak werken samen

19 Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak neem contact op met: YouzQ Postbus HL Eindhoven Nederland Tel: +31 (0)

Zijn ERP Systemen log?

Zijn ERP Systemen log? Zijn ERP Systemen log? Intelligent op weg Waar gaat het om? ERP is een verzamelnaam voor toepassingen welke door organisaties worden gebruikt ter ondersteuning van de primaire bedrijfsprocessen. Een aantal

Nadere informatie

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC Project-, Programma- en AdviesCentrum Resultaten die eruit springen PPAC Binnen Veiligheid en Justitie groeit het belang van projectmatig en programmatisch werken. Ook neemt de behoefte toe om medewerkers

Nadere informatie

Sourcing-regie wordt kernactiviteit

Sourcing-regie wordt kernactiviteit Sourcing Governance Framework White paper Sourcing-regie wordt kernactiviteit Het bestaansrecht van de interne IT-organisatie Regie in de ICT-keten Een aantal jaren geleden maakten de eerste organisaties

Nadere informatie

Het inhuurproces en uw inkoopdoelstellingen. 17 punten van aandacht bij uitbesteding.

Het inhuurproces en uw inkoopdoelstellingen. 17 punten van aandacht bij uitbesteding. Het inhuurproces en uw inkoopdoelstellingen. 17 punten van aandacht bij uitbesteding. De trend waarbij werk in meerdere flexibele vormen wordt aangeboden en vormgegeven, zet zich voort. Er vindt een duidelijke

Nadere informatie

U doet vast aan flex

U doet vast aan flex U doet vast aan flex Randvoorwaarden voor succesvolle flexconstructies Inhoudsopgave Samenvatting 1. Opzet onderzoek en onderzoeksmodel 09 1.1 Aanleiding en onderzoeksvraag 09 1.2 Onderzoeksmodel 10 2.

Nadere informatie

Beheersing van Informatie Voorziening uit de wolk

Beheersing van Informatie Voorziening uit de wolk Beheersing van Informatie Voorziening uit de wolk - Governance op IT-dienstverlening uit de cloud Door Lex Scholten en Frank van Outvorst Gepubliceerd in Keynotes 04, winter 2013 (Uitgeverij TIEM, Baarn)

Nadere informatie

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers?

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? Auteur: Reinout Dotinga Quality Assured Services B.V. Thorbeckestraat 53 2613 BV DELFT KvK 60679905 INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING 3 2. VOOR

Nadere informatie

Regie op outsourcing. Grip op uitbestedingsrelaties. prof. drs. J. Arno Oosterhaven (red.)

Regie op outsourcing. Grip op uitbestedingsrelaties. prof. drs. J. Arno Oosterhaven (red.) Regie op outsourcing Grip op uitbestedingsrelaties prof. drs. J. Arno Oosterhaven (red.) Regie op Outsourcing Grip op uitbestedingsrelaties Bij Uitgeverij TIEM is in oktober het boek Regie op outsoucing.

Nadere informatie

6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES

6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES 6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES De waarde van een Architectuur voor business en IT Joost bentvelsen 6 BEST PRACTISES VOOR HET KOPPELEN VAN APPLICATIES De waarde van een architectuur

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

White paper Yacht. Grip op inhuur. van professionals. Peter Bargon Jos Vlecken Yacht

White paper Yacht. Grip op inhuur. van professionals. Peter Bargon Jos Vlecken Yacht White paper Yacht Grip op inhuur van professionals Peter Bargon Jos Vlecken Yacht Grip op inhuur 1 1. Inleiding Organisaties zijn steeds afhankelijker van externe professionals. Deze professionals zijn

Nadere informatie

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen

7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen 7 Aandachtspunten om een verkeerde CRM software selectie te voorkomen Organisaties die zich op dit moment (opnieuw) in een CRM software selectie traject begeven, hebben een grote uitdaging. Daar waar vroeger

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

De menselijke factor in IT transities Maart 2015

De menselijke factor in IT transities Maart 2015 De menselijke factor in IT transities Maart 2015 René Voortwist ICT adviseur INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 DE ICT BEHEERDER OUDE STIJL...4 2.1 TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN.... 4 2.2 KENNIS EN VAARDIGHEDEN...

Nadere informatie

Weven en Waven. Op naar digitopia? Frans van der Reep (red.) Dirk de Wit (red.)

Weven en Waven. Op naar digitopia? Frans van der Reep (red.) Dirk de Wit (red.) Weven en Waven. Op naar digitopia? Frans van der Reep (red.) Dirk de Wit (red.) Anytime, anyplace, anywhere De klant als regisseur van het proces Freek Hermkens en Mariëlle van de Merbel, O&i Internet

Nadere informatie

Goed bestuur in MKB familiebedrijven

Goed bestuur in MKB familiebedrijven Windesheim zet kennis in werking Windesheim zet kennis in werking ONDERZOEK Goed bestuur in MKB familiebedrijven Lectoraat Familiebedrijven Ondernemers over hun overwegingen en keuzes Driekwart van het

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra Slim Samenwerken aan ICT Cloud computing en shared service centra Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van het Kwaliteitsinstituut

Nadere informatie

Een Introductie van Vendor Management Software voor ICT managers

Een Introductie van Vendor Management Software voor ICT managers www.asknetive.nl Een Introductie van Vendor Management Software voor ICT managers Over Nétive VMS BV Nétive VMS BV helpt bedrijven en organisaties in zakelijke dienstverlening en overheid om het gehele

Nadere informatie

Verzuimkosten aanpakken binnen de zorg met slimme inzet e-hrm

Verzuimkosten aanpakken binnen de zorg met slimme inzet e-hrm Verzuimkosten aanpakken binnen de zorg met slimme inzet e-hrm In deze whitepaper worden een aantal concrete handvatten gegeven welke rol P&O kan pakken bij het verhogen van de kwaliteit van dienstverlening,

Nadere informatie

Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort

Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort Beter aquireren in drie stappen... Stimuleren dat acquisitie tot de dagelijkse praktijk hoort Inleiding De gedachte dat de persoon van de professional van doorslaggevende betekenis is bij acquisitie (zie

Nadere informatie

Transformaties in de verzekeringsmarkt. White paper. Een onderzoek naar de toekomstige verzekeraar en zijn consument

Transformaties in de verzekeringsmarkt. White paper. Een onderzoek naar de toekomstige verzekeraar en zijn consument Transformaties in de verzekeringsmarkt White paper Een onderzoek naar de toekomstige verzekeraar en zijn consument Inhoud Inleiding 4 Het onderzoek 5 Trends 7 Verzekeraars moeten een strategische keuze

Nadere informatie

Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Cloud Computing

Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Cloud Computing Een onafhankelijke special van Reflex Uitgeverij Cloud Computing Een ontmoeting met de cloud Pagina 4 Trends in IT Pagina 6 Informatie achter slot en grendel Pagina 12 Glasvezel: hogesnelheidslijn voor

Nadere informatie

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress

Business Intelligence (BI) ontwikkel. een intelligente enterprise. Your business technologists. Powering progress Business Intelligence (BI) ontwikkel een intelligente enterprise Your business technologists. Powering progress Ontwikkel een intelligente enterprise Informatie wordt gegenereerd door elke activiteit,

Nadere informatie

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software

De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software De 10 factoren die de Total Cost of Ownership (TCO) bepalen van uw e-commerce software Praktische handvatten voor het kiezen van de juiste enterprise e-commerce software SCALE YOUR ONLINE BUSINESS WITH

Nadere informatie

Robeco Integraal Vermogensbeheer

Robeco Integraal Vermogensbeheer Robeco Integraal Vermogensbeheer Voor institutionele beleggers Een beschaafde samenleving verdient een houdbaar en realistisch pensioensysteem voor iedereen, ook in de toekomst. Roderick Munsters, CEO

Nadere informatie

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector BDO Consultants B.V. Postbus 4053 3502 HB Utrecht Telefoon 030-284 99 60 E-mail consultants@bdo.nl WWW.BDO.NL HOE INNOVATIEF IS UW ONDERNEMING? Onderzoek naar succesfactoren van innovatie binnen de foodsector

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie

HANDREIKING EXTERN INHUREN

HANDREIKING EXTERN INHUREN HANDREIKING EXTERN INHUREN PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo PIANOo De inhuur van externe werkkrachten in de publieke sector kortweg externe inhuur vraagt om een zorgvuldige

Nadere informatie

Gemeentelijke dienstverlening

Gemeentelijke dienstverlening Gemeentelijke dienstverlening Ontwikkeling van klantcontactcentra Deloitte Consulting Public Sector Publieksdienstverlening Inhoudsopgave 1. Management samenvatting 1 2. Organisatieontwikkeling 2 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie