Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 Les 7 De eerste weken borstvoeding Marjan: Hoi! Wat fijn dat je er weer bent. In deze les leren we je alles over de eerste, pakweg 40 dagen na je bevalling, je kraamtijd. In deze tijd leer je je kindje steeds beter kennen, en past je melk zich helemaal aan op de behoefte van jouw baby. Een super bijzondere tijd. Anouk: Ja, en we hebben ervoor gekozen om hier wel speciaal een apart filmpje over te maken, omdat juist die eerste periode een hele blauwdruk is voor jouw borstvoedingsperiode. Of je nu een paar maanden gaat voeden of een paar jaar, dat maakt niet uit. Die eerste periode is gewoon heel erg belangrijk. Les 7.1 Veertig dagen kraamtijd De periode van veertig dagen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Dit is eigenlijk de tijd die jij, je lichaam en jouw kindje nodig hebben om enigszins te herstellen van de geboorte. Ook na de kraamweek is het dus een goed idee om nog regelmatig rust te nemen. In sommige culturen gaan kraamvrouwen de eerste veertig dagen niet naar buiten of zelfs niet uit bed. Er zijn ook culturen die na veertig dagen een soort inwijdingsceremonie doen om de nieuwe moeder weer welkom terug te heten na het kraambed. Die veertig dagen is dus echt een periode om jezelf te ontzien. Maar onthoud: het duurt nog veel langer om helemaal te ontzwangeren. Pas na negen maanden of zelfs nog langer, is je lichaam weer op z n oude niveau. Daar mag je best een beetje rekening mee houden. Les 7.2 De eerste dagen De eerste dagen na de geboorte gaat alle aandacht naar jou en je pasgeboren kleintje. Jullie kunnen deze eerste paar dagen gebruiken om bij te komen van de bevalling. Kruip lekker in bed of op de bank met je baby en neem de tijd om elkaar beter te leren kennen. Als het nog niet meteen gelukt is om borstvoeding te geven na de bevalling, lukt het bij een tweede of derde poging misschien wel. Je leert deze dagen welke geluiden of bewegingen je baby maakt als hij wil drinken. Dit noemen we voedingssignalen of hongersignalen. Misschien heb je weleens gehoord dat baby s alleen kunnen communiceren door te huilen. Dit is niet waar. Ook jouw baby heeft namelijk een heel arsenaal aan communicatiemiddelen tot zijn beschikking. Let maar eens op en dan zal je zijn lichaamstaal of geluidjes herkennen. We noemen alvast een paar tekens dat hij aan de borst wil: smakken of zuigbewegingen maken met de mond met het hoofdje draaien, oftewel zoeken op het vuistje sabbelen kreunen, piepen, of een beetje zingen

2 Probeer je baby te pakken voordat hij gaat huilen. Dan is hij nog lekker rustig en kan hij geconcentreerd aanhappen. Let op: huilen is dus echt een laatste noodkreet van je baby om zijn voeding te krijgen. Als je baby huilt, ben je eigenlijk al te laat. Soms wordt je baby niet eens wakker om te willen drinken. Dan zie je zijn mondje wel drinkbewegingen maken, maar blijven zijn oogjes dicht. Pak je baby dan vooral bij je en bied je borst aan. Je zult zien dat je je baby ook in zijn slaap kunt voeden. Dit noemen we droomvoedingen. Les 7.3 Rooming-in De Wereldgezondheidsorganisatie en ook het consultatiebureau trouwens, adviseren om je baby bij je op de kamer te laten slapen. Dit heet rooming-in. Doordat je baby bij je in de buurt is, kun je de signalen van je kindje natuurlijk supergoed opvangen en er snel op reageren. De kans is groot dat je zelf je kindje trouwens ook gewoon lekker dicht bij je wil houden. Waarschijnlijk heb je daar helemaal geen advies voor nodig, maar voel je het zelf al aan. Je kleintje is immers al zo intens met je verbonden. Hij heeft negen maanden in jouw buik gewoond en het zou eigenlijk gek zijn om hem nu ineens in een andere ruimte neer te leggen. Nee, hij hoort lekker bij mama. Je kindje kan bij jou op de kamer in een bedje naast jouw bed, of in een co-sleeper oftewel een aanschuifbedje dat je aan je eigen bed vastmaakt. In dat laatste geval hoef je niet eens je bed uit om borstvoeding te geven. Ook kun je ervoor kiezen om samen met je kindje te slapen. De beroemde Dokter McKenna stelde een aantal richtlijnen op voor mensen die met hun baby willen slapen. Wil je daar meer over weten? De link naar zijn site staat onder verwijzingen en belangrijke links op onze website. Safe Cosleeping Guidelines Les 7.4 Voeden op verzoek Als je je baby altijd aanlegt als hij aangeeft dat hij wil drinken, ga je al snel voeden op verzoek, zoals dat heet. Je let dan dus niet op de klok, maar op je baby. Vroeger kregen moeders vaker het advies om elke drie uur te voeden, bijvoorbeeld. Ook moeders die de fles geven, werken vaak met een schema dat gebaseerd is op voeding om de zoveel uur. Tegenwoordig is voeden op verzoek de norm, of je nu de borst of de fles geeft. Dat is het advies, en het is veel natuurlijker. Ga maar na: borstvoeding is niet alleen eten, maar ook drinken, en ook lekker knuffelen met mama, en zuigbehoefte en troost, en, en, en, enz. Daar kun je dus geen klok op gelijk zetten.

3 Voor de hersenen van je baby is het goed als er een soort van constante toevoer van suikers is. Dat betekent dat het een heel goed idee van je baby is als hij af en toe een slokje neemt. In de praktijk komt het er vaak op neer dat baby s minimaal elke drie uur drinken. Als je borstvoeding op verzoek geeft, komt je melkproductie snel op gang. De vraag van je baby en het aanbod van jouw melk zullen snel op elkaar afgestemd zijn. Les 7.5 Overzicht In het begin zal je misschien behoefte hebben aan overzicht. Want hoe weet je nu of je baby genoeg gedronken heeft? Hoe weet je of het weer tijd voor voeding is? Baby s drinken in het begin minstens zeven of acht keer per dag. Je kunt in een schriftje bijhouden op welke tijden je baby gekomen is. Maar er bestaan ook allerlei apps voor. Dat kan best handig zijn! De allerfijnste manier om te controleren of je baby genoeg gedronken heeft, is simpelweg de luiers te bekijken. Als je baby voldoende plast en poept, hoef je je eigenlijk nergens zorgen over te maken. Maar wat is voldoende? De kraamzorg zal je hier alles over vertellen. De eerste paar dagen kan je baby wat gewicht kwijtraken. Zelfs als hij goed en veel drinkt, is het heel normaal dat hij vijf tot zeven procent van zijn gewicht verliest. We zullen je uitleggen hoe dat komt. Na de bevalling gaat je baby meconium lozen, dit is de eerste zwarte ontlasting. Dit zijn afvalstoffen die zich negen maanden lang hebben opgehoopt in de darmen van je baby. In de baarmoeder houdt je baby meer vocht vast. Dit vocht verliest hij in de eerste dagen na de bevalling. Dus de hoeveelheid die je baby kwijtraakt, is in de eerste dagen groter dan de hoeveelheid die je baby opneemt. Dit veroorzaakt het afvallen. Soms na een paar dagen al, maar meestal binnen twee weken, zal je baby weer op z n geboortegewicht zitten. Duurt het langer? Dan is het goed om te kijken waardoor dit zou kunnen komen. Eventueel kan een lactatiekundige daarbij helpen. Als je wilt weten of het tijd is voor een voeding, kijk dan naar je kindje. Het liefst houd je je baby zo dicht mogelijk bij je, zodat je de hongersignalen direct kunt opvangen. Les 7.6 Stuwing Meestal, op dag drie na de geboorte, maar in ieder geval ergens tussen de tweede en zesde dag, kun je last krijgen van stuwing. En van kraamtranen trouwens, dus wees gewaarschuwd.

4 Stuwing is niet fijn. Je borsten zwellen op. Soms tot proporties waar Pamela Anderson nog jaloers op zou zijn. Maar ze kunnen daarbij ook hard, warm en bobbelig aanvoelen. Dat kan behoorlijk pijnlijk en onprettig zijn. Je kunt zelfs een beetje verhoging krijgen. Geen koorts. Als je koorts hebt, is er waarschijnlijk meer aan de hand, zoals een borstontsteking. Laten we duidelijk zijn: vrijwel iedere kraamvrouw krijgt stuwing. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven. Het heeft uiteraard een functie. Gelukkig wel. En je kunt iets doen om het ongemak te verzachten. Dat je borsten groter, zwaarder en gevoeliger worden, dat heeft te maken met de toename van bloed en lymfevocht naar je borsten. Je borsten gaan nu over van colostrum op rijpe moedermelk. Als je je baby blijft voeden op verzoek, gaat de stuwing vanzelf over. Het duurt vaak maar een of twee dagen. Les 7.7 Verlichting We hebben wel wat tips voor je die verlichting kunnen bieden. Als je je borst voor de voeding een beetje verwarmt, wordt de melkstroom bevorderd en kan het voeden wat gemakkelijker gaan. Dat kun je doen door de douchekop erop te zetten. Of door een warm kompres tegen je borst te houden. Masseer harde plekken voorzichtig met je vingers of met de douchekop, dat helpt enorm om de doorstroom te bevorderen. Na de voedingen kun je je borsten koelen. Dat doe je met kompressen uit de koelkast of vriezer. Knip bijvoorbeeld een kraamverbandje in tweeën, drenk het in water en leg het in de vriezer. Wat ook handig is, is appelstroop in een boterhamzakje, ook dit kan je in de vriezer leggen. Dat blijft wat soepeler om te vormen rondom je borsten, het wordt niet zo keihard. Wel goed in een doek wikkelen trouwens, want je wil niet dat het bevroren ijskompres aan je borsten blijft kleven. Een ander beproefd middeltje is witte koolbladeren. Scheur ze in stukken en kneus ze zodat het sap eruit komt en stop ze in je beha. Nee, dat is inderdaad niet charmant, maar wel nuttig. Les 7.8 Soepel aanhappen Doordat je borst zo groot wordt, kan je tepel een beetje vlakker worden. Denk maar aan een ballon die te groot opgeblazen is. Daardoor kan het aanhappen moeilijker gaan. En dat is lastig als je juist veel wil voeden. Het kan een idee zijn om even wat eerste melk af te kolven met je handen. Dan wordt de huid rondom je tepel wat soepeler en krijgt je tepel weer wat van zijn eigen vorm terug.

5 Les 7.9 Kolven Het kan ook een idee zijn om je borst één keertje helemaal leeg te kolven en opnieuw te beginnen. Maar let op: ga zeker niet de hele tijd met de kolf in de weer. Ook nu geldt dat je productie vraag gestuurd is. En als je extra vraagt, door met de kolf af te tappen, gaat je borst dus ook extra melk aanmaken en worden je borsten nóg voller. Probeer niet zomaar naar de kolf te grijpen, maar stem dit altijd af met je kraamzorg of lactatiekundige. Eigenlijk geldt voor alles: het aanleggen van je baby is de allerbeste oplossing. Probeer alle hulpmiddelen zo veel mogelijk achterwege te houden. Les 7.10 Prolactine Terwijl de borstvoeding goed op gang komt, gebeurt er van alles en nog wat in jouw lijf. Misschien is het leuk om wat extra aandacht te besteden aan een van deze processen. Daarom nu een technisch verhaaltje over de aanmaak van prolactine. Prolactine, wat is dat ook alweer? Prolactine is het hormoon dat belangrijk is voor je melkaanmaak. Zonder prolactine is er namelijk geen melk. Het bijzondere is dat in de eerste twee weken na de geboorte van je kindje het prolactinegehalte bij iedere voeding maximaal stijgt. Daarna neemt die prolactinepiek bij het aanleggen geleidelijk af. Hoe vaker de prolactine piekt in die eerste twee weken, hoe meer prolactinereceptoren er worden gevormd op de cellen van het melkklierweefsel. En hoe meer prolactinereceptoren, hoe gevoeliger de kliercellen worden voor deze prolactine. Ok, maar wat betekent dat nu precies? Vaak aanleggen in de eerste periode zorgt er dus voor dat je gemakkelijk genoeg melk maakt in de rest van je borstvoedingsperiode. Hoe zeggen ze dat zo mooi? Een goed begin is het halve werk. Les 7.11 Regeldagen Met een beetje geluk ontwikkel je met je baby een ritme. Maar geef jezelf en je baby daar wel alle tijd voor. Soms denk je net ontdekt te hebben dat je baby wat nodig heeft, en hop, verandert het de volgende dag weer. Op sommige dagen is je baby ineens extra huilerig of aanhankelijk. Het lijkt wel of hij non-stop aan de borst wil. Het kan zomaar zijn dat je te maken hebt met een regeldag. Op regeldagen heeft je baby meer melk nodig. Vaak komt dat doordat hij een groeispurt doormaakt. Aha. Door lekker vaak aan te leggen, wordt de productie weer een beetje omhoog gekrikt en krijgt je baby automatisch wat hij nodig heeft om weer een beetje groter te groeien. En onthoud: dat is niet alleen melk, maar ook gewoon dicht bij mama zijn.

6 Hoewel regeldagen vaker voor kunnen komen, kun je er rekening mee houden dat je baby vaak een groeispurt heeft met twee weken, zes weken en drie maanden. Stel je er gewoon op in dat je op deze dagen extra veel rust neemt met je kleintje. Merk je dat hij wel heel vaak wil drinken? Laat de boel de boel en maak het jezelf gemakkelijk met een kopje thee en een tijdschriftje en voeden maar. Lukt dat echt niet omdat je te druk bent? Dan is de draagdoek onmisbaar. Draag je kindje bij je, zodat je zo veel mogelijk op zijn behoeftes in kunt spelen. Overigens is de draagdoek niet alleen op regeldagen een aanrader, maar eigenlijk altijd. De voordelen van een draagdoek zijn eindeloos. Je baby is bijvoorbeeld lekker bij je en profiteert van het belangrijke huid-op-huid contact met jou, terwijl jij je handen vrij hebt. Afronding Anouk: Zoals je misschien wel gemerkt hebt, valt er enorm veel te vertellen over borstvoeding in die eerste periode. En hopelijk hebben we je goed op weg kunnen helpen. We hebben het erover gehad hoe belangrijk die eerste veertig dagen zijn voor jouw borstvoeding en dat je daar echt een blauwdruk mee legt. Marjan: Ja, en je hebt geleerd over stuwing, over voeden op verzoek. En wat dat betreft heb ik nog wel een tip voor je; gooi de klok de deur uit, en kijk naar je kindje.

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING Waarom kiezen voor borstvoeding Voordelen voor de baby Voordelen voor de moeder Nadelen?... Basis van borstvoeding Borstvoeding, een kwestie van hormonen: Toeschietreflex oxytocine

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND WAT VERWACHT UW BABY FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Inleiding Deze folder is bedoeld voor aanstaande ouders. Er is een baby op komst, misschien wel meer dan één? Ouder worden is een prachtige ervaring

Nadere informatie

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst omdat mijn maagje niet groter dan een knikker is; omdat ik vaak kleine beetjes voedsel beter kan verteren; hoe meer en hoe vaker ik drink, hoe meer melk

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten

Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten zijn maagje is nog heel klein borstvoeding verteert sneller hoe meer hij drinkt, hoe sneller de melkproductie op gang komt Andriesje geeft aan dat hij honger heeft

Nadere informatie

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Jij & je baby Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Kijk op deverloskundige.nl deverloskundige.nl/netbevallen Deze folder geeft informatie over de periode na de bevalling: de kraamperiode. Wat

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes

Borstvoeding en diabetes Borstvoeding en diabetes Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 1166 Inleiding In deze folder leest u adviezen over het geven van borstvoeding als u diabetes heeft. Deze adviezen kunnen u helpen

Nadere informatie

Het gedrag van een pasgeboren baby en borstvoeding

Het gedrag van een pasgeboren baby en borstvoeding Workshop Het gedrag van een pasgeboren baby en borstvoeding Elke baby is anders Elke moeder is anders Elke vader is anders Iedereen met zijn eigen behoeftes. Baby s laten op hun eigen manier zien als ze

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes

Borstvoeding en diabetes Borstvoeding en diabetes Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u adviezen over het geven van borstvoeding als u diabetes heeft. Deze adviezen

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes mellitus

Borstvoeding en diabetes mellitus Borstvoeding en diabetes mellitus Inhoudsopgave Inleiding...4 Waarom borstvoeding...4 Borstvoeding en diabetes mellitus...4 Antenataal kolven...5 Starten met geven van borstvoeding...5 Aandachtspunten

Nadere informatie

Wat je moet weten over borstvoeding

Wat je moet weten over borstvoeding Wat je moet weten over borstvoeding Afdeling verloskunde en kinderkliniek gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Borstvoeding, een goede start 3 Anatomie van de borst 3 Hoe komt de melkproductie op gang? 4

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Borstvoedingstips. Informatiebrochure

Borstvoedingstips. Informatiebrochure Borstvoedingstips Informatiebrochure 2 Geachte mevrouw Onlangs hebt u samen met uw baby de kraamafdeling van het SintAndriesziekenhuis verlaten. Onder het motto Alle tips zijn welkom geven we graag volgende

Nadere informatie

Borstvoedingsplan. Zodat jij en je kindje voor de beste start kunnen gaan

Borstvoedingsplan. Zodat jij en je kindje voor de beste start kunnen gaan Zodat jij en je kindje voor de beste start kunnen gaan Net als een bevalplan, kan je ook een borstvoedingsplan maken. Dat is handig voor jezelf, want je denkt alvast na over de keuzes die je straks zult

Nadere informatie

Signalen dat het kind niet goed is aangelegd Voeden: hoe lang en wanneer

Signalen dat het kind niet goed is aangelegd Voeden: hoe lang en wanneer Borstvoeding Als de baby zijn voeding uit de borst krijgt, noemen we dit borstvoeding. De voedingsstoffen in borstvoeding zijn precies afgestemd op wat de baby nodig heeft. Borstvoeding beschermt de baby

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvoeding en diabetes

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvoeding en diabetes PATIËNTEN INFORMATIE Borstvoeding en diabetes Algemeen Door middel van deze folder informeert het Maasstad Ziekenhuis u over het geven van borstvoeding bij Diabetes Mellitus aan uw baby. Het geven van

Nadere informatie

Borstvoeding. Folder: 469 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-12

Borstvoeding. Folder: 469 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-12 Borstvoeding Folder: 469 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-12 2-12 Borstvoeding Voordelen voor moeder en kind Moedermelk wordt door het lichaam gemaakt met

Nadere informatie

Borstvoeding Borstvoeding

Borstvoeding Borstvoeding Borstvoeding 2 Inleiding Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens de zwangerschap (of misschien al daarvoor) maakt u een keuze welke voeding u uw kindje wilt geven; borst- of flesvoeding. Hiervoor

Nadere informatie

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Verloskunde. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Inhoud Kunstmatige zuigelingenvoeding 3 Het geven van een flesvoeding 3 Het klaarmaken van een flesvoeding 3 Hoeveelheid voeding 4 De speen 5

Nadere informatie

Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk

Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk Onderwerpen Gezondheidseffecten voor moeder en kind Aanleggen Wat is normaal? Wat als het anders gaat dan gedacht?

Nadere informatie

Déborstvoeding bestaat niet Borstvoeding is een proces van geven en nemen 2 danspartners 1 coach 1 leerproces

Déborstvoeding bestaat niet Borstvoeding is een proces van geven en nemen 2 danspartners 1 coach 1 leerproces Déborstvoeding bestaat niet Borstvoeding is een proces van geven en nemen 2 danspartners 1 coach 1 leerproces Welke borstvoeding Deze? Of deze? De borstvoeding van Abel Voorbereiding borstvoeding: Natuurlijk

Nadere informatie

Inleiding Tien vuistregels Bijzondere eigenschappen van moedermelk

Inleiding Tien vuistregels Bijzondere eigenschappen van moedermelk BORSTVOEDING 350 Inleiding Deze folder bevat algemene informatie over het beleid met betrekking tot borstvoeding in het Sint Franciscus Gasthuis. Dit beleid is afgestemd op de tien vuistregels voor het

Nadere informatie

Op zowel de kraamafdeling als de kinderafdeling wordt gewerkt volgens de Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding.

Op zowel de kraamafdeling als de kinderafdeling wordt gewerkt volgens de Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. Borstvoeding Inleiding Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens de zwangerschap (of misschien al daarvoor) maakt u een keuze welke voeding u uw kindje wilt geven; borst- of flesvoeding. Hiervoor

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes

Borstvoeding en diabetes Borstvoeding en diabetes 1 Door middel van deze folder informeert het van Weel Bethesda ziekenhuis u over het geven van borstvoeding bij Diabetes Mellitus. Diabetes en borstvoeding kunnen in de meeste

Nadere informatie

Borstvoeding en werk

Borstvoeding en werk Borstvoeding en werk Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk? Als je wilt, kun je gewoon doorgaan met borstvoeding. Waarom kolven? Wanneer je weer aan het werk bent kan je kind minder vaak bij

Nadere informatie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Tips en adviezen voor de kraamperiode Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Herstel Thuis zult u geleidelijk verder gaan herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel na een bevalling is voor ieder persoon

Nadere informatie

Voedingsboekje voor ouders

Voedingsboekje voor ouders Voedingsboekje voor ouders Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Wij wensen u heel veel geluk met elkaar. U krijgt van ons een boekje waarin u

Nadere informatie

Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN

Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN Ziekenhuis Rivierenland hanteert de visie dat borstvoeding als beste start wordt beschouwd voor bijna alle kinderen. Verpleegkundigen

Nadere informatie

Huilen & troosten. Folder: 1106 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-8

Huilen & troosten. Folder: 1106 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-8 Huilen & troosten Folder: 1106 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-8 2-8 Huilen en troosten Alle baby s huilen. Huilen hoort bij baby s. Maar waarom huilen

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

H Tepelhoedje

H Tepelhoedje H.40078.0418 Tepelhoedje 2 Gebruik tepelhoed inleiding: Als jouw baby moeite heeft met het drinken uit de borst, kan je in sommige situaties gebruik maken van een tepelhoedje, dit kan het drinken uit de

Nadere informatie

Samenvatting Masterclass Borstvoeding

Samenvatting Masterclass Borstvoeding Samenvatting Masterclass Borstvoeding Kraamweek Beide borsten voeden Niet altijd direct melk 1e melk heet colostrum Dag 2-3 komt de melkproductie op gang Dag 4-5 stuwing Gemiddeld na 1 week 70 ml per voeding/

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U gaat naar huis, samen met uw baby naar uw eigen vertrouwde omgeving. In deze folder kunt u meer lezen over het geven van borstvoeding. U kunt

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Afdeling verloskunde Patiënteninformatie Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee versie 02 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het borstvoedingsbeleid van MC Zuiderzee.

Nadere informatie

Weer naar huis na uw bevalling

Weer naar huis na uw bevalling Gynaecologie Weer naar huis na uw bevalling Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over zaken die belangrijk zijn als

Nadere informatie

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s Borstvoeding in 10 stappen bij te vroeg geboren baby s Inleiding Als uw baby te vroeg geboren is en wellicht nog sondevoeding krijgt, is het ook belangrijk om samen alvast te wennen aan het geven van

Nadere informatie

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding. Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.... 2 Moedermelk is niet alleen de beste voeding voor je kindje, het is ook altijd beschikbaar, kan niet bederven en geeft geen afval.... 2 De

Nadere informatie

Zwangerschapsquiz. Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar?

Zwangerschapsquiz. Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar? " Zwangerschapsquiz Verzorgingsvraag: Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar? Zwangerschapsvraag: Wanneer ben je het meest vruchtbaar? Hoeveel botten heeft een pasgeboren baby? Welk

Nadere informatie

Borstvoeding. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? Wanneer voor het eerst voeden?

Borstvoeding. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? Wanneer voor het eerst voeden? Borstvoeding Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? 1 Wanneer voor het eerst voeden? 1 Hoe moet ik aanleggen? 2 Voedingshoudingen 3 De baby van de borst nemen 3 Tepel-

Nadere informatie

ja / nee O smak geluidjes O wakker worden En voeden op verzoek

ja / nee O smak geluidjes O wakker worden En voeden op verzoek Vitamine K:.. tijd: Dag: 1 - Datum: - van.. tot uur Gewichtsafname: Welke informatie 1 e 24 uur m.b.t. borstvoeding bijzonderheden Binnen 1 uur aangelegd na geboorte ja / nee Was er 1 uur ongestoord huidcontact

Nadere informatie

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC Belangrijke info waar kun je terecht met vragen: verloskundige, gynaecoloog kraamverzorgster jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau)

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk Inleiding U bent net bevallen en u kunt nog geen (volledige) borstvoeding geven. In deze folder wordt beschreven hoe u toch moedermelk kunt geven, door te kolven. Achter in de folder

Nadere informatie

Prenatale borstvoedingssessie

Prenatale borstvoedingssessie kraamafdeling informatiebrochure Prenatale borstvoedingssessie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Hoe bereid ik mijn borsten voor op het geven van borstvoeding? 4 3. Veranderen mijn borsten tijdens de zwangerschap?

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes mellitus

Borstvoeding en diabetes mellitus Borstvoeding en diabetes mellitus Inhoudsopgave Inleiding...4 Waarom borstvoeding...4 Borstvoeding en diabetes mellitus...4 Antenataal kolven...5 Starten met geven van borstvoeding...5 Aandachtspunten

Nadere informatie

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd Borstvoeding Het LangeLand ziekenhuis is in het bezit van het keurmerk van Baby Friendly Nederland. Dit houdt in dat wij werken volgends de 5 standaarden van Baby Friendly. Het is belangrijk dat de baby

Nadere informatie

BORSTVOEDING. Praktische tips voor de kraamtijd MEENEEM EXEMPLAAR

BORSTVOEDING. Praktische tips voor de kraamtijd MEENEEM EXEMPLAAR BORSTVOEDING Praktische tips voor de kraamtijd MEENEEM EXEMPLAAR 1 Inhoudsopgave 1. Huid-op-huidcontact 4 2. Voeden op verzoek 5 3. Vaak aanleggen 6 4. Goed aanleggen 7 5. Drinkt je baby goed? 8 6. Drinkt

Nadere informatie

kraamafdeling informatiebrochure Borstvoeding, ja!

kraamafdeling informatiebrochure Borstvoeding, ja! kraamafdeling informatiebrochure Borstvoeding, ja! Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Hoe bereid ik mijn borsten voor op het geven van borstvoeding? 4 3. Veranderen mijn borsten tijdens de zwangerschap? 4

Nadere informatie

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje U geeft borstvoeding aan uw baby. Problemen met aanleggen en drinken kunnen vaak verholpen worden met goede instructies en oefening. Soms kan een tepelhoedje

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

Borstvoeding. borstvoeding. Geachte (aanstaande) ouders,

Borstvoeding. borstvoeding. Geachte (aanstaande) ouders, Borstvoeding Geachte (aanstaande) ouders, U heeft één van de delen van de serie GroeiGids in handen. De GroeiGids bestaat uit zeven handzame boekjes: Kinderwens Zwanger Borstvoeding Kraam 0-4 jaar 4-12

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Borstvoeding geven, gewoon doen?!

Borstvoeding geven, gewoon doen?! Onderwerpen Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk Gezondheidseffecten voor moeder en kind Wat is normaal? Wat als het anders gaat dan gedacht? Borstvoeding

Nadere informatie

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Patiënteninformatie Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby. U bent bevallen in Tergooi en gaat nu met uw baby naar huis. Onze artsen

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby Vrouw - Moeder - Kind centrum Borstvoeding Uit allerlei onderzoeken blijkt dat borstvoeding goed is voor alle baby s. Ook voor premature baby s (prematuur

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk Het afkolven van moedermelk Moedermelk wordt gemaakt op basis van vraag en aanbod. Om de melkproductie op gang te brengen en op peil te houden dient u net zo vaak te kolven als

Nadere informatie

Borstvoeding, de beste start!

Borstvoeding, de beste start! Borstvoeding, de beste start! Algemene informatiefolder borstvoeding Inleiding De verloskundigenpraktijk stimuleert het geven van borstvoeding, want borstvoeding is de optimale start voor je baby. Borstvoeding

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Afdeling verloskunde Patiënteninformatie Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Vuistregels 3 Vragen 4 Nog even op een rijtje 1 Inleiding Deze folder

Nadere informatie

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd!

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Flesvoeding Flesvoeding In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Wanneer je geen borstvoeding gaat geven en je wilt je verdiepen en voorbereiden

Nadere informatie

Tips & tricks Kolven

Tips & tricks Kolven Tips & tricks Kolven Inhoud: 1) Wanneer kolven blz. 2 2) Lukt afkolven niet goed? Tips. blz. 2 3) Kolf productie verhogen: blz. 3 4) Doet kolven pijn? blz. 3 5) Kolf tijd. blz. 4 6) Bewaren moedermelk.

Nadere informatie

Kolven in de kraamperiode

Kolven in de kraamperiode Verloskunde Patiënteninformatie Kolven in de kraamperiode U ontvangt deze informatie, omdat u onlangs bent bevallen. Gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! U wilt uw kindje graag borstvoeding geven.

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Kunstvoeding geven aan uw baby

Kunstvoeding geven aan uw baby Kunstvoeding geven aan uw baby Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Borstvoeding is de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte voeding die u uw baby kunt geven. Wanneer u om medische redenen

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk / Vrouw-kindeenheid Af van moedermelk Inleiding Deze algemene informatie is voor moeders die de kraamtijd in ziekenhuis doorbrengen of waarbij de baby in ons ziekenhuis verblijft. Wanneer u borstvoeding

Nadere informatie

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen Borstvoeding Informatie voor kraamvrouwen Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Visie Borstvoeding 3 Voordelen van borstvoeding voor de baby 4 Voordelen

Nadere informatie

Inleiding Voordelen borstvoeding Vraag en aanbod

Inleiding Voordelen borstvoeding Vraag en aanbod Borstvoeding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voordelen borstvoeding... 1 Vraag en aanbod... 1 Huid-op-huid contact... 2 Colostrum... 2 Rooming-in... 2 Aanleggen van de baby... 2 Liggend voeden... 3 Hoe vaak

Nadere informatie

16. MOGELIJKE BORSTVOEDINGSPROBLEMEN: VOORKOMEN EN BEHANDELEN

16. MOGELIJKE BORSTVOEDINGSPROBLEMEN: VOORKOMEN EN BEHANDELEN 16. MOGELIJKE BORSTVOEDINGSPROBLEMEN: VOORKOMEN EN BEHANDELEN 16.1. Pijn aan de tepel en tepelkloven Pijn aan de tepel wordt altijd veroorzaakt door een verkeerde zuigtechniek van de baby. Wanneer je baby

Nadere informatie

Wat je moet weten over borstvoeding

Wat je moet weten over borstvoeding Wat je moet weten over borstvoeding Afdeling verloskunde en kinderkliniek mca.nl Inhoudsopgave Borstvoeding, een goede start 3 Anatomie van de borst 3 Hoe komt de melkproductie op gang? 4 Wanneer start

Nadere informatie

Verloskunde/Kindergeneeskunde

Verloskunde/Kindergeneeskunde Verloskunde/Kindergeneeskunde Borstvoeding geven Inleiding Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel moeder als kind. Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor baby s. Deze folder informeert u

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding Het geven van borstvoeding Hier vindt u alle belangrijke informatie over het geven van borstvoeding. Waarom is moedermelk goed? Tijdens de zwangerschap maken uw borsten een speciale ontwikkeling door.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Knippen. van de tongriem. Informatie over het knippen van een te korte tongriem bij uw baby terTER_

Patiënteninformatie. Knippen. van de tongriem. Informatie over het knippen van een te korte tongriem bij uw baby terTER_ Patiënteninformatie Knippen van de tongriem Informatie over het knippen van een te korte tongriem bij uw baby 1234567890-terTER_ Knippen van de tongriem Informatie over het knippen van een te korte tongriem

Nadere informatie

Borstvoeding Inleiding Voordelen borstvoeding Vraag en aanbod Huid op huid contact Colostrum

Borstvoeding Inleiding Voordelen borstvoeding Vraag en aanbod Huid op huid contact Colostrum Borstvoeding Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven. In deze folder vindt u informatie die u kan helpen bij het geven van borstvoeding. Wij gaan in deze folder uit van gezonde zuigelingen: baby s

Nadere informatie

checklist borstvoeding

checklist borstvoeding checklist borstvoeding Inleiding U gaat binnenkort bevallen, of u bent bevallen en verblijft samen met uw kind in het OLVG (op de kraam- of kinderafdeling). U heeft besloten borstvoeding te gaan geven.

Nadere informatie

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen versie 02

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen versie 02 Borstvoeding Informatie voor kraamvrouwen Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen versie 02 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Visie Borstvoeding 3 Voordelen van borstvoeding voor de baby

Nadere informatie

Minder borstvoeding? Zo kunt u meer borstvoeding krijgen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Minder borstvoeding? Zo kunt u meer borstvoeding krijgen. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Minder borstvoeding? Zo kunt u meer borstvoeding krijgen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Veel moeders die al langere tijd melk afkolven voor hun te vroeg geboren

Nadere informatie

Borstvoeding prematuur

Borstvoeding prematuur lk Borstvoeding prematuur 1 Uw kindje is opgenomen op de couveuse afdeling. Ook wanneer een kindje te vroeg wordt geboren is het mogelijk om borstvoeding te geven. Deze folder informeert u over het geven

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Uw baby is geboren tussen 35 en 37 weken (randprematuur) of geboren met een te laag gewicht voor de duur van de zwangerschap (dysmatuur). Omdat

Nadere informatie

BORSTVOEDING FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

BORSTVOEDING FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND BORSTVOEDING FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Inleiding Deze folder bevat algemene informatie over het beleid met betrekking tot borstvoeding in het Franciscus. Dit beleid is afgestemd op de 5 standaarden

Nadere informatie

Voedingsboekje voor ouders

Voedingsboekje voor ouders PATIËNTEN INFORMATIE Voedingsboekje voor ouders Borstvoeding Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Wij wensen u heel veel geluk met elkaar. Met dit voedingsboekje kunt u per dag lezen wat

Nadere informatie

Borstvoeding Inleiding Voordelen borstvoeding Vraag en aanbod

Borstvoeding Inleiding Voordelen borstvoeding Vraag en aanbod Borstvoeding Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven. In deze folder vindt u informatie die u kan helpen bij het geven van borstvoeding. Wij gaan in deze folder uit van gezonde zuigelingen: baby s

Nadere informatie

Darmklachten bij baby s. (ontwikkelingsgerichte zorg)

Darmklachten bij baby s. (ontwikkelingsgerichte zorg) Darmklachten bij baby s (ontwikkelingsgerichte zorg) Ontwikkeling darmen Na de bevalling zijn de darmen nog volop in ontwikkeling. In de baarmoeder komen de darmen alleen in aanraking met vruchtwater,

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r Borstvoeding

I N F O R M A T I E. o v e r Borstvoeding I N F O R M A T I E o v e r Borstvoeding Aanstaande ouders Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens de zwangerschap (of misschien al daarvoor) maakt u een keuze welke voeding u uw kindje wilt

Nadere informatie

Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven

Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven Borstvoeding Benodigdheden Voedingskussen/kussen Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven De baby wordt,wanneer de toestand van het kind dit toelaat, op

Nadere informatie

Kolven als uw baby is opgenomen op afdeling neonatologie. Moedermelk is de beste voeding die u aan uw baby kunt geven.

Kolven als uw baby is opgenomen op afdeling neonatologie. Moedermelk is de beste voeding die u aan uw baby kunt geven. Kolven als uw baby is opgenomen op afdeling neonatologie Moedermelk is de beste voeding die u aan uw baby kunt geven. 2 De verpleegkundige heeft u uitleg gegeven over de werkwijze van het afkolven. In

Nadere informatie

Voedingsboekje voor ouders

Voedingsboekje voor ouders PATIËNTEN INFORMATIE Voedingsboekje voor ouders Flesvoeding 2 PATIËNTENINFORMATIE Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Wij wensen u heel veel geluk met elkaar. U krijgt van ons een boekje

Nadere informatie

Borstvoeding. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie. Informatie voor aanstaande moeders KRAAMAFDELING TELEFOON 020-512 45 42 KINDERAFDELING

Borstvoeding. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie. Informatie voor aanstaande moeders KRAAMAFDELING TELEFOON 020-512 45 42 KINDERAFDELING Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

Het afkolven van moedermelk

Het afkolven van moedermelk Adriaen Brouwerstraat 6 7606 AM Almelo telefoon 0546-532004 www.verloskundingenpraktijk-almelo.nl Catharina Wilhelm Vronica Falkmann Gerda den Ouden- Zoer Hilde Lenferink- Booijink Ellen Pol Alie Kuiterman

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Diabetes en Borstvoeding

Patiënteninformatie. Diabetes en Borstvoeding Diabetes en Borstvoeding Patiënteninformatie Diabetes en Borstvoeding Inhoudsopgave 1 Diabetes en borstvoeding 2 Na de bevalling 3 Bijvoeding 4 Kolven in de zwangerschap 5 Glucose regulatie van de moeder

Nadere informatie

Borstvoeding de beste keuze Informatie voor patiënten

Borstvoeding de beste keuze Informatie voor patiënten Borstvoeding de beste keuze Informatie voor patiënten 2 Borstvoeding de beste keuze Wij wensen je geluk met jouw keuze om je kindje borstvoeding te geven. Wij stellen alles in het werk opdat de voeding

Nadere informatie

Borstvoeding. Wat je moet weten

Borstvoeding.  Wat je moet weten Borstvoeding www.nwz.nl Wat je moet weten Inhoud Borstvoeding, een goede start 2 Anatomie van de borst 2 Hoe komt de melkproductie op gang? 2 Wanneer start je met borstvoeding? 2 Voeden op verzoek 2 Aanleggen

Nadere informatie