Digitale verslaglegging van raadsvergaderingen (vaststellen 11*^ begrotingswijziging 2011) A.A.M.M. Heijmans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale verslaglegging van raadsvergaderingen (vaststellen 11*^ begrotingswijziging 2011) A.A.M.M. Heijmans"

Transcriptie

1 DERNHKZIS Raadsvergadering: Agendapunt: Onderwerp: Portefeuillehouder: 7 juli 2011 Registratieken merk: v/2011/ Digitale verslaglegging van raadsvergaderingen (vaststellen 11*^ begrotingswijziging 2011) A.A.M.M. Heijmans Aan: De raad van de gemeente Bemheze Heesch, 6 juni 2011 Samenvatting Op dit moment worden raadsvergaderingen opgenomen door een cameraploeg en live uitgezonden op WanTV, is er een verslaggever aanwezig die verslag doet van de'vergadering en worden notulen en een beknopte besluitenlijst gemaakt. Voorgesteld wordt de raadsvergaderingen voortaan op te nemen met vaste, digitale camera's en deze beelden Uve tiit te zenden via internet. Deze beelden zijn ook achteraf raadpleegbaar en doorzoekbaar op onderwerp, spreker, fractie etc. De besluitenlijst blijft behouden. De notulen komen echter te vervallen en ook de cameraploeg maakt geen opnamen meer. Wel wordt voorgesteld gedurende een overgangs-zproe^eriode van eenjaar de digitale beelden uit te zenden op WanTV en een verslaggever interviews te laten verzorgen. Met het (live) uitzenden van beeld en geluid via internet (hierna 'ipebcasting') in combinatie met het laten vervallen van de notulen en de live Tv-uitzending zoals nu het geval is, kunnen de volgende doelstellingen worden bereikt: De (informatie over) bestuurlijke besluitvorming is op een betere en meer laagdrempelige wijze toegankelijk; Groter bereik (meer mensen); Kostenbesparing; Beperking papierstroom (kosten- en milieuaspect). Inleiding/Probleemstelling Aan de openbaarheid van raadsvergaderingen en het betrekken van inwoners bij het besluitvormingsproces kan op diverse manieren gehoor worden gegeven. Dit voorstel gaat in op de huidige situatie voor wat betreft de verslaglegging van gemeenteraadsvergaderingen waarna vervolgens wordt toegelicht waarom een andere wijze van verslaglegging bij kan dragen aan toegankelijke, laagdrempelige informatievoorziening en vergroting van inzicht in de besluitvorming van de gemeenteraad, een groter bereik, kostenbesparing en beperking papierstroom.

2 Toelichting Huidige situatie» Uve Tv-uitzending inclusief verslaggever via plaatselijke Tv-zender WanTV; ^ notulen; «besluitenlijst; " geluidsopname. Op dit moment worden de raadsvergaderingen hve uitgezonden op WanTV. Tevens is er een reporter aanwezig die verslag doet van de vergadering en korte vraaggesprekken houdt met voomamehjk raadsleden. Er worden ook aparte geluidsopnamen gemaakt. Deze geluidsopnamen worden bewaard en kunnen worden opgevraagd (door iedereen) of nageluisterd in de raadsleeskamer (raads- en burgerieden). Van de raadsvergaderingen worden verder notulen en een beknopte besluitenlijst gemaakt. De notulen en de besluiteiihjst zijn toegankehjk via de website van de gemeente. Doorgaans wonen 10 tot 15 personen een raadsvergadering bij. De bezoekers zijn in de meeste gevallen direct belanghebbenden, achterbanleden vanfiracties en/of ambtenaren. Wanneer onderwerpen als een integraal dorpsontwikkelingsplan (idop), verkeersproef't Dorp of golfbaan De Hooge Vorssel op de agenda staan, dan Hgt het bezoekersaantal beduidend hoger (25 tot zelfs > 100). Voorstel nieuwe situatie H hve intemetuitzending via digitale camera's ('webcasting'); s geïndexeerde uitzending achteraf via internet ('webcasting'); H besluitenhjst; " geluidsopname. Webcasting De drempel om raadsvergaderingen via internet te bekijken (Hve of achteraf is lager dan het daadwerkehjk bijwonen van een raadsvergadering. Daar komt bij dat in veei gevallen iemand slechts geïnteresseerd is in één of enkele agendapunt(en). Het gericht kijken (Hve of achteraf) naar de behandeling van dat agendapunt zal doorgaans de voorkeur genieten boven het bijwonen van de hele dan wel een groot gedeelte van de raadsvergadering. Door het uitzenden van raadsvergaderingen via internet is de bestuurhjke besluitvorming toegankelijk voor iedereen. Op een laagdrempehge wijze kunnen inwoners, raadsleden, achterbanleden, ambtenaren en andere belangsteuenden zelf bepalen waar en wanneer zij de uitzending (of een deel) van een raadsvergadering bekijken. De raadsvergaderingen zijn immers Hve en achteraf raadpleegbaar. Het systeem beschikt over uitgebreide zoekmogehjkheden op vergaderdamm, onderwerp, spreker, fractie etc. De beschikbare documenten (raadsvoorstellen, -besluiten en bijlagen) worden gekoppeld aan het betreffende agendapunt en kurmen tijdens het kijken/luisteren eenvoudig worden geopend. Daarnaast is het mogelijk om via de webcast een poü of enquête te houden. Hieronder treft u een schematisch overzicht aan met de voor- en nadelen van webcasting.

3 koppeling documenten mogehjk Uve en achteraf raadpleegbaar met uitgebreide zoekmogelijkheden (spreker, onderwerp, fractie, datum etc.) voor iedereen toegankelijk (inwoners, raadsleden, achterbanleden, ambtenaren, pers en geïnteresseerden van buiten de gemeente etc.) waar ook ter wereld ook inwoners in buitengebied zonder kabelaansluiting kunnen raadsvergadering zien 'knip' per agendapunt archieffiinctie interactie mogelijk (bijv. poll of enquête) besparingsmogelijkheden papierbesparing (geen notulen meer) = kostenbesparing en goed voor muieu investeringen nodig (met name camera's, encoder) mogelijk verhes huidige tv-kijkers geen notulen meer beelden digitale camera's minder levendig (één camerapositie per spreker) Besluitenlijst en notulen Wettelijk is bepaald (artikel 23, hd 5 Gemeentewet) dat van een raadsvergadering een besluiten- Hjst wordt opgesteld en dat deze openbaar wordt gemaakt. Het is niet verphcht om notulen van openbare raadsvergaderingen te maken. Voorgesteld wordt de besluitenhjsten zoals die nu ook al van raadsvergaderingen worden gemaakt, te blijven hanteren zodat wordt voldaan aan de voornoemde wettehjke bepaling. Tevens wordt voorgesteld de notulen (uitgebreid verslag) te laten vervallen. ^ In het reglement van orde van de gemeenteraad zijn twee artikelen opgenomen over de notulen van openbare en besloten vergaderingen (artikel 19 respectieveujk 46). Indien wordt besloten de notulen te laten vervallen, zal het reglement van orde hierop moeten worden aangepast. Voorgesteld wordt dit te doen bij een algemene actualisatie van het reglement van orde. Tv-uitzending / verslaggever Indien gekozen wordt voor het webcasten van de raadsvergaderingen, dan is het aannemelijk dat de Hve tv-uitzendingen van de raadsvergadering op WanTV niet op de huidige manier (volledige uitzending beelden cameraploeg) wordt voortgezet. Zou hiermee wel worden doorgegaan, dan wordt het voordeel van kostenbesparing volledig teniet gedaan. Het is mogehjk ervoor te kiezen een compilatie uit te laten zenden. Ook hiermee zijn hoge kosten gemoeid en wordt de doelstelling van kostenbesparing niet gehaald. Overigens kan de BOS op grond van vrije nieuwsgaring ook op eigen initiatief aandacht besteden aan het politieke nieuws.

4 Het is mogelijk om de digitale beelden (beelden vaste camera's raadszaal) ook op Tv (WanTV) uit te zenden. De kosten hiervoor bedragen 2.700, per jaar voor het gebruik van de zendfrequentie en eermiaüge kosten van circa 850, voor een technische koppeling. Ook al is het de vraag of het aantrekkelijk is de statische beelden (in principe één camerapositie per spreker) van een raadsvergadering op Tv te bekijken, wordt voorgesteld gedurende een jaar van deze mogelijkheid gebruik te maken en na eenjaar te bezien of hieraan vervolg wordt gegeven. De huidige wijze waarop de vergaderingen op Tv van commentaar worden voorzien, aangevuld met interviews, geeft 'kleur' aan de toch wat eentonige beelden. Dit geldt des te meer in het geval van uitzending van digitale beelden (één camerapositie per spreker). In het verlengde van het voorstel om gedurende een overgangs Zproefperiode van een jaar de digitale beelden integraal uit te zenden op Tv, wordt dan ook voorgesteld een verslaggever interviews en samenvattingen te laten verzorgen van de raadsvergaderingen voor de periode van eenjaar en na eenjaar te overwegen of hiermee wel of niet wordt doorgegaan. aanpak De griffie heeft een aantal wensen en eisen geformuleerd als het gaat om de fonctionahteiten van het systeem voor de gebruiker. Daarnaast is in overleg met medew^erkers van ICT, communicatie en facilitaire dienstverlening gekeken naar overige zaken als technische randvoorwaarden, wette Ujke bepalingen (bijvoorbeeld archiefwet), digitale dienstverlening etc. Zo is het belangrijk dat het systeem voor webcasting aansluit op de systemen waar wij als gemeente al mee werken, zoals Verseon (het document management systeem) en Simbri (internet, intranet). Tevens zal in overleg met ICT worden gekeken naar de technische vereisten van de benodigde camera's ten behoeve van het cameravolgsysteem. planning Streefdatum implementatie: november 2011 Hierbij moet worden opgemerkt dat dit mede afhankelijk is van de levertijden en mogeujkheden tot installatie etc. van leveranciers. leveranciers, Een groeiend aantal gemeenten en provincies zendt vergaderingen uit via internet. Op de overheidsmarkt beweegt zich een aantal leveranciers met grotendeels vergeujkbare mogelijkheden. Op basis van de vereiste functionaliteiten is een aantal leveranciers benaderd en is hun aanbod vergeleken. Twee bedrijven zijn reeds op gesprek geweest en hebben een presentatie verzorgd. Enkele gemeenten / provincies die vergaderingen al via internet uitzenden: Gemeente Oss (Company Webcast) Gemeente Boxmeer (Company Webcast) Provincie Noord Brabant v^^ww. brabant.nl (GemeenteOplossingen) Gemeente Renkum (GemeenteOplossingen) Gemeente Nijmegen (Notubiz) Gemeente TeyUngen v^^ww. teylingen. nl (Notubiz) Voor het opnemen van de digitale beelden zijn camera's nodig. De kosten hiervoor zijn afhankehjk van met name het verschil in beeldkwaliteit.

5 Nadat een besluit is genomen over voorliggend voorstel, wordt een en ander nader uitgewerkt en kan op basis van vergelijking een keuze worden gemaakt uit de leveranciers. Vanzelfiprekend zal het kostenaspect een belangrijke rol spelen, maar ook de gebruiksvriendelijkheid, de fiincdonaliteiten, de technische mogelijkheden en service spelen een rol bij de uiteindelijke keuze. Consequenties personele Er wordt gekozen voor hosting bij de webcastleverancier. Dit houdt in dat de beelden worden opgeslagen op de server van de leverancier en dat de computercapaciteit van de gemeente niet hoeft worden uitgebreid en dat medewerkers van ICT niet extra worden belast. De voorbereiding van de webcast zorgt voor een beperkte uitbreiding van taken bij de griffie. Ook tijdens en na afloop van de vergadering moet een aantal handelingen worden verricht. Het laten vervallen van de notulen (controle notulen door griffie en contacten met het notulistenbureau) zal niet volledig opwegen tegen de uitbreiding van taken. juridische De aanbesteding moet voldoen aan het gemeenteüjk aanbestedingsbeleid. Afwijken is enkel mogehjk als dit goed gemotiveerd gebeurt en na overleg met de inkóopadviseur. De Gemeentewet bepaalt (artikel 16) dat de raad een reglement van orde voor zijn vergaderingen en andere werkzaamheden vaststelt. Van een besloten raadsvergadering moet een verslag worden gemaakt (artikel 23, Hd 4), maar de wet bevat geen verplichting om van een openbare vergadering een verslag te maken. Wel is bepaald (artikel 23, lid 5 Gemeentewet) dat er van een raadsvergadering een besluitenlijst wordt opgesteld en dat deze openbaar wordt gemaakt. In het huidige reglement van orde van de gemeenteraad zijn bepalingen over notulen van raadsvergaderingen opgenomen (artikel 19 en 46). Indien wordt besloten de notulen te laten vervallen, zal het reglement van orde hierop moeten worden aangepast. Voorgesteld w^ordt dit te doen bij een algemene actualisatie van het reglement van orde. Openbare raadsvergaderingen dragen bij aan het inzicht in overheidshandelen (Wet openbaarheid'.van bestuur). Het kunnen bekijken van live- of archiefbeelden van vergaderingen via internet maakt dit nog eenvoudiger, zeker als bijbehorende stukken raadpleegbaar zijn en het systeem beschikt over een goede zoekfiinctie. De Archiefwet bepaalt dat het opslaan van digitale informatie moet voldoen aan bepaalde eisen van duurzaamheid. Tevens zijn hierin bepalingen opgenomen over de toegankelijkheid van archieven. Het te kiezen systeem moet voldoen aan de wettelijke vereisten. De griffie zorgt voor de voorbereidingen van de uitzendingen en de noodzakelijke acties tijdens en na afloop van de vergadering. ICT / facilitaire dienstverlening ondersteunt de griffie zo nodig. financiële In de begroting 2011 zijn de volgende budgetten beschikbaar voor de digitale verslaglegging van raadsvergaderingen: - Incidenteel ,- - Strucmreel 7.617,-

6 Er heeft met vaststelling van de begroting 2011 een verlaging van ,- plaatsgevonden van het structurele budget met het oog op de invoering van de digitale verslaglegging. Deze verlaging was gebaseerd op aannames. De uit dit voorstel voortvloeiende kosten bedragen: Investering Structureel Incidenteel Intemetuitzendingen Verslaggever (1 jaar) Proe^eriode tv~uitzending digitale beelden incl. koppeling Additionele producten (microfoonsysteem/dms) Investering camera's (kapitaallasten o.b.v. 5 jaar) Aanschaf encoder Aanpassing infrastructuur , , , , , , , ,- Totaal 9.000, ,- Beschikbaar in begroting ,- Tekort 1.383, ,- Om de omschakeling naar digitale verslaglegging mogelijk maken is een aanvullend budget noodzakelijk van 1.383,- structureel en 5.050,- incidenteel. Wij stellen u voor het structureel aanvullend budget van 1.383,- te verwerken in de begroting 2012 en het incidenteel aanvullende budget ten laste te brengen van de reserve nog nader te bestemmen. Omdat met vaststelling van de begroting 2011 reeds vooruitgelopen is op digitale verslaglegging, de budgetten hierop zijn aangepast en de invoering pas realiseerbaar is eind 2011 verwachten we een overschrijding op het budget We zullen u hierover in de 2" bestuursrapportage rapporteren. Communicatie Raad/commissies: Op 4 januari 2011 is een presentatie over digitale verslaglegging gehouden. Mede op basis van de reacties van de aanwezigen is dit voorstel tot stand gekomen. Het notulistenbureau en de BOS zijn reeds aan het begin van het traject op de hoogte gesteld van de mogelijke wijziging voor wat betreft de verslaglegging van raadsvergaderingen. Zij worden ook in kermis gesteld van dit voorstel en worden van de uiteindelijke besluitvorming op de hoogte gebracht. Het is gebruikelijk dat raadsvergaderingen worden aangekondigd in de Bemhezer en op de website van de gemeente. In het geval dat wordt gekozen voor webcasting, zal tevens worden aangegeven dat de raadsvergaderingen via internet Uve te volgen zijn en ook achteraf raadpleegbaar zijn. In de beginperiode zal extra aandacht worden besteed aan de publiciteit rondom webcasting.

7 Evaluatie Eenjaar na implementatie volgt een evaluatie. Daarbij zal ook de mogelijkheid en eventuele wenselijkheid voor het webcasten van commissievergaderingen worden meegenom.en. Voorstel Gelet op het voorgaande stellen wij u voor: 1. Raadsvergaderingen voortaan Hve uit te zenden via internet ('webcasting'); 2. Schriftehjke verslaglegging van raadsvergaderingen te beperken tot beknopte besiuiteiüijsten en daarmee de notulen te laten vervallen; 3. De beelden van de raadsvergaderingen digitaal op te slaan in een webarchief en gedurende vier jaren beschikbaar te stellen via de website (beelden bhjven te allen tijde opvraagbaar); 4. Geen gebruik meer te maken van een cameraploeg die de raadsvergaderingen filmt en daarmee te stoppen met het live uitzenden van deze beelden op WanTV; 5. Gedurende een proe:^eriode van één jaar: a. De digitale beelden (vaste camera's) van raadsvergaderingen Hve uit te zenden via WanTV; b. Een verslaggever interviews en samenvattingen te laten verzorgen. 6. Eenjaar na ingebruikname het systeem te evalueren en (mede) op bas:^ van deze evaluatie te beslissen of sprake zal zijn van continuering van hetgeen onder 5a en 5b is voorgesteld; 7. Opdracht te geven om webcasting en de daarvoor benodigde voorzieningen aan te besteden conform het inkoop- en aanbestedingsbeleid; 8. Het structureel aanvullende budget van 1.383,- te verwerken in de begroting 2012 en het incidenteel aanvullende budget van ten laste te brengen van de reserve nog nader te bestemmen. De griffier, J.H.M, van den Oever Bijlagen: Ter inzage (op de raadsleeskamer, niet digitaal beschikbaar): - docum.eneatie webcastleveranciers

C. Miedema Telefoonnummer 29954/ december 2015

C. Miedema Telefoonnummer 29954/ december 2015 Agendapunt commissie: 5.1 telefoonnummer Cobie.miedema@gmail.com C. Miedema Telefoonnummer Cobie.miedema@gmail.com kenmerk datum raadsvergadering 29954/29956 17 december 2015 portefeuillehouder onderwerp

Nadere informatie

Uitzenden van raadsvergaderingen via televisie en / of internet (webcasting)

Uitzenden van raadsvergaderingen via televisie en / of internet (webcasting) Uitzenden van raadsvergaderingen via televisie en / of internet (webcasting) 1. Inleiding/vraag De griffier is gevraagd inzichtelijk te maken wat de voor en nadelen zijn van het uitzenden van raadsvergaderingen

Nadere informatie

Uitzenden raads- en commissievergadering via internet inclusief digitale archieffunctie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte.

Uitzenden raads- en commissievergadering via internet inclusief digitale archieffunctie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Raad VOORBLAD Onderwerp Uitzenden raads- en commissievergadering via internet inclusief digitale archieffunctie Agendering x Commissie Bestuur x Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie

Nadere informatie

Informatievoorziening en Automatisering

Informatievoorziening en Automatisering Bijlage Raad in Beeld: toelichting op de voorgestelde scenario s Informatievoorziening en Automatisering Wat is nodig om de raadsvergaderingen live te streamen en op welke wijze kan het onderlinge debat

Nadere informatie

Informatievoorziening en Automatisering

Informatievoorziening en Automatisering Bijlage Raad in Beeld: toelichting op de voorgestelde scenario s Informatievoorziening en Automatisering Wat is nodig om de raadsvergaderingen live te streamen en op welke wijze kan het onderlinge debat

Nadere informatie

Agendapunt : 11. Komen tot een keuze van de middelen van werken door de raad ten aanzien van: A. papierloos werken B. webcasting

Agendapunt : 11. Komen tot een keuze van de middelen van werken door de raad ten aanzien van: A. papierloos werken B. webcasting AAN: GEMEENTERAAD. Raadsvergadering: 19 december 2012 Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 12.09.11 Onderwerp : Keuze app papierloos werken en webcasting Marum : 6 december 2012 Doel raadsvoorstel Komen tot

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Streaming raadsvergadering

Raadsvoorstel: Onderwerp: Streaming raadsvergadering Raadsvoorstel: 2015-1445 Onderwerp: Streaming raadsvergadering Datum: 23 september 2015 Portefeuillehouder: G. Veldhuijzen, namens het presidium Raadsbijeenkomst: 29 september 2015 Raadsvergadering: 15

Nadere informatie

Raad V200901121 versie 1 december 2009

Raad V200901121 versie 1 december 2009 Raadsvoorstel Inleiding: Sinds 2002 worden de vergaderingen van de gemeenteraad door camera geregistreerd en integraal uitgezonden op het televisiekanaal van de Heusdense lokale omroep HTR. Sinds de vaststelling

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 14 maart 2016 R04S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 14 maart 2016 R04S004/z Datum Agendapunt Documentnummer R04S004/z160012465 Onderwerp Digitalisering raadzaal Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Te komen tot het live uitzenden in beeld en geluid via internet (tevens digitaal

Nadere informatie

Informatievoorziening en Automatisering

Informatievoorziening en Automatisering Informatievoorziening en Automatisering Bijlage Raad in Beeld: toelichting op de voorgestelde scenario s (inclusief aanvulling m.b.t. audiotranscriptie n.a.v. amendement d.d. 10 mei 2016 op het raadsvoorstel

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 17-02-2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 17-02-2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 17-02-2014 Onderwerp: Project papierloos werken in de gemeenteraad Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Wij vragen uw Raad om in te stemmen met de voorstellen voor de verdeling

Nadere informatie

Nr Houten, 18 maart 2009

Nr Houten, 18 maart 2009 Raadsvoorstel BARCODE STICKER Nr.2009-008 Houten, 18 maart 2009 Onderwerp: Virtueel bijwonen raadsvergaderingen Beslispunten: 1. Het actiepunt virtueel bijwonen van raadsvergaderingen uit het actieprogramma

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Bestuursdienst Kerkrade, 15 december 2005 Aanbiedingsbrief Aan de raad. 05it00873 Hierbij bieden wij u op initiatief van het presidium ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 05 Rb

Nadere informatie

E E R H U C5 O W A A R D

E E R H U C5 O W A A R D E E R H U C5 O W A A R D Voorstelnummef: Qg» ^Lca*jQ> - o^5 ^ Agendanr. : 12 Ow\ Voorstelnr. : 2009-053

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: ORGOGJVZ04. Vernieuwing discussiesysteem raadzaal

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Zaaknummer: ORGOGJVZ04. Vernieuwing discussiesysteem raadzaal Collegevoorstel Inleiding Het huidige discussiesysteem in de raadzaal in het gemeentehuis in Vlijmen vertoont steeds vaker gebreken. De storingen die het systeem regelmatig tijdens raadsvergaderingen vertoont,

Nadere informatie

Registratienummer collegebesluit: n.v.t.

Registratienummer collegebesluit: n.v.t. Gemeente Nieuwkoop Presidium Raadsvoorstel Portefeuillehouder: Presidium Opgesteld door: Petra van der Poel, griffie Besluitvormende vergadering: 24 maart 2016 Registratienummer collegebesluit: n.v.t.

Nadere informatie

Aan de commissie ABBZ. Datum: 9 april 2014. Onderwerp: Audiovisuele verslaglegging bestuursvergaderingen

Aan de commissie ABBZ. Datum: 9 april 2014. Onderwerp: Audiovisuele verslaglegging bestuursvergaderingen Aan de commissie ABBZ 1 Datum: 9 april 2014 Onderwerp: Audiovisuele verslaglegging bestuursvergaderingen Voorstel Kennis te nemen van de mogelijkheid van audiovisuele verslaglegging van de bestuursvergaderingen

Nadere informatie

4 Bedrijfsvoering en dienstverlening. b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) ter inzage n.v.t.

4 Bedrijfsvoering en dienstverlening. b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) ter inzage n.v.t. Raadsvoorstel Portefeuillehouder Griffievoorstel Begrotingsprogramma 3 Bestuur en veiligheid 4 Bedrijfsvoering en dienstverlening b en w-vergadering agendapunt bijlage(n) ter inzage n.v.t. rol raad Ter

Nadere informatie

Provinciale Staten van Flevoland' tetenwergadering d.d.: Confomi beskjten- 8 OKT. 2009i

Provinciale Staten van Flevoland' tetenwergadering d.d.: Confomi beskjten- 8 OKT. 2009i P R O V I N C I E F L E V O L A N D Provinciale Staten van Flevoland' tetenwergadering d.d.: Confomi beskjten- 8 OKT. 2009i Statenvoorstel Aan Provinciale Staten Statenvergaderins 8 oktober 2009 Onderwerp

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad oktober 2012

T.J. Kolsteren raad oktober 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Bestuursrapportage 2012 (begrotingswijziging) 12raad00592

Nadere informatie

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg

Registratienr: [ 34887] Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Raadsvoorstel Agendapuntnummer: 1m Aantal bijlagen: -- Betreft: Reglement voor het fractievoorzittersoverleg Inleiding Het fractievoorzittersoverleg bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1 Raadsvergadering van 12 november 2009 Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Papierloos vergaderen c.s. VOORSTEL 1. Een (investerings)krediet van 23.500,00 beschikbaar te stellen voor de aanschaf van 18 ipads en toebehoren en deze in bruikleen geven

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden. de raad van de gemeente

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden. de raad van de gemeente Raadsvoorstel Besluitvormend Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden aan: de raad van de gemeente zaaknummer: Z-17-018336 datum voorstel: 9 augustus 2017 datum collegevergadering: 29 augustus 2017

Nadere informatie

CONCEPT NOTITIE KEUZE: VASTE OF WISSELENDE VERGADERLOCATIE GEMEENTERAAD WESTERKWARTIER

CONCEPT NOTITIE KEUZE: VASTE OF WISSELENDE VERGADERLOCATIE GEMEENTERAAD WESTERKWARTIER CONCEPT NOTITIE KEUZE: VASTE OF WISSELENDE VERGADERLOCATIE GEMEENTERAAD WESTERKWARTIER Raadsgroep Functioneren raad april 2018 1. Inleiding Op 16 maart 2018 is de Raadsgroep Herindeling per brief geïnformeerd

Nadere informatie

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren:

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren: ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Herziening budget PS 2012 en volgende jaren Opinieronde /Besluitvormingsronde(o.v.) Statendag 28 maart 2012 Agendapunt 1. Beslispunten In de begroting 2012 en volgende

Nadere informatie

In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie.

In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie. Concentratie ICT- taken. Leiden, 2 juli 2004. Nr. : 04.0120. Dnst. : ID 2004. In april 2004 heeft het College ingestemd met de voorgenomen concentratie van de ICTfunctie. Op termijn is de huidige formatie

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

Vergaderingen online van gemeenteraden en Provinciale Staten. Barbera van den Berg Den Haag, 15 november 2007

Vergaderingen online van gemeenteraden en Provinciale Staten. Barbera van den Berg Den Haag, 15 november 2007 Vergaderingen online van gemeenteraden en Provinciale Staten Barbera van den Berg Den Haag, 15 november 2007 Opzet presentatie Deel 1: Overzicht van audiovisuele verslaggeving in Nederland Centrale onderzoeksvraag:

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Vaststellen besluitenlijst ( ) De besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van 15 november 2018.

Vaststellen besluitenlijst ( ) De besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van 15 november 2018. nieuwkoop Agenda Besluitvormende raadsvergadering Datum Tijd 13 december 2018 20:00 uur Locatie Voorzitter Raadszaal Nieuwveen Frans Buijserd IIIIIIIIIIIIIIIIHIIIIIIII G181230 1 Opening 2 Vaststellen agenda

Nadere informatie

Portefeuillehouder: mr. R. de Boer. Commissie: nee Op Gehandicaptenplatf.: nee

Portefeuillehouder: mr. R. de Boer. Commissie: nee Op Gehandicaptenplatf.: nee Advies aan burgemeester en wethouders V gemeente k Simp elveld Datum advies: 19 februari 2014 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 27908 enbare besluitenlijst: ja B : andele

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 6 Onderwerp: Inkoop en aanbestedingsbeleid Datum: 17 maart 2015 Portefeuillehouder: Dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 326 Informant:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Wij stellen voor: Transformatieagenda Wmo en haar omgeving. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorste l Raadsvoorstel Transformatieagenda 2017-2018 Wmo en haar omgeving doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 161900 datum voorstel: 23 november 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Onderzoek gebruik audio- en videonotulen door gemeenten

Onderzoek gebruik audio- en videonotulen door gemeenten Onderzoek gebruik audio- en videonotulen door gemeenten Inhoud 1. Thema-onderzoek audio- en videonotulen 2 1.1 Audio- en videonotulen 2 1.2 Aanleiding voor het thema-onderzoek 2 1.3 Onderzoeksopzet 2 2.

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: Voortgang uitvoering plan van aanpak voor de realisatie van risicomanagement

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: Voortgang uitvoering plan van aanpak voor de realisatie van risicomanagement RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1 Raadsvergadering van 2 oktober 2008 Onderwerp: Voortgang uitvoering plan van aanpak voor de realisatie van risicomanagement Verantwoordelijke portefeuillehouder: M.G. de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J.

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. Raadsvoorstel Vergadering : 9 oktober 2014 Agendapunt : 13 Status : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Ed Stoelinga E-mail : estoelinga@t-diel.nl

Nadere informatie

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk

In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder BMZ 01-04-2014 Telefoonnummer: 5881 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB: Portefeuillehouder: Kromwijk COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 5 Onderwerp: Evaluatie systeem en onderwerpen begrotingswijzigingen Nummer: 796075 In D&H: 11-03-2014 Steller: E. Lodder

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-04-2017 Agendapunt: Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

Raadsvergadering 13 oktober Onderwerp Inrichting raadzaal en gebruik audiovisuele middelen vernieuwbouw gemeentehuis

Raadsvergadering 13 oktober Onderwerp Inrichting raadzaal en gebruik audiovisuele middelen vernieuwbouw gemeentehuis RAADSVOORSTEL Datum en nummer 11 oktober 2016, nummer Raadsvergadering 13 oktober 2016 Agendapunt 12 Programmaveld Bestuur & Regio Portefeuillehouder A.J. van Eekelen Wettelijke basis Onderwerp Inrichting

Nadere informatie

A.J. Gerritsen 25 september 2014

A.J. Gerritsen 25 september 2014 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 25 september 2014 Datum voorstel 15 juli 2014 Agendapunt Onderwerp Publicatie van gemeentelijke kennisgevingen De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5).

De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk (Pastoor van Winkelstraat 5). Vergadering Gemeenteraad 24-05-2007 Plaats: Raadshuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5, Schaijk Tijd: 18:30 Voorzitter: De raadsvergadering is openbaar en wordt gehouden in het raadhuis in Schaijk

Nadere informatie

Oplegnotitie Raadsvoorstel aanbesteding audiovisuele apparatuur raadzaal

Oplegnotitie Raadsvoorstel aanbesteding audiovisuele apparatuur raadzaal gemeente BriinSSIIITI I Oplegnotitie Raadsvoorstel aanbesteding audiovisuele apparatuur raadzaal Registratiekenmerk 636258 Gemeenteblad nr. 2016, nr. 11 Rol van de raad: De raad krijgt dit raadsvoorstel

Nadere informatie

Gemeente Landerd 1 / 5. Vergadering Gemeenteraad Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans.

Gemeente Landerd 1 / 5. Vergadering Gemeenteraad Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans. Vergadering Gemeenteraad 27-03-2014 Plaats: raadhuis in Schaijk Tijd: 19:30 Voorzitter: M.C. Bakermans 1 Opening 2 Spreekrecht voor het publiek Op grond van het Reglement van orde voor de gemeenteraad

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op:

De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Agenda Raad De voorzitter van de raad van de gemeente Terschelling roept de leden van de raad op tot het houden van een openbare vergadering op: Dinsdag 24 november 2015, aanvang 19.30 uur in de raadzaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W RA B 3 16/479. Raad. Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG svoorstel Jaar Onderwerp: Kadernota 2017, Berap 2016-I en MPG Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf Team: Directiestaf A.M. Bosma, telefoonnummer 140591 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Informatie Communicatie Technologie (ICT)-raad. Voorstel:

Raadsvoorstel. : Informatie Communicatie Technologie (ICT)-raad. Voorstel: Raadsvoorstel Vergadering : 1 maart 2006 Nummer : Raad 2006/021 Datum voorstel : 1 februari 2006 Primaathouder Onderwerp : Jack 't Lam 078 69 21 318 jack.t.lam@alblasserdam.nl : Informatie Communicatie

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 23 januari 2018 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Raadsvoorstel Voortzetting van de uitzending van de raadsvergaderingen

Raadsvoorstel Voortzetting van de uitzending van de raadsvergaderingen gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.R879.OOI Raadsvoorstel Voortzetting van de uitzending van de raadsvergaderingen op televisie en internet 1 Inleiding Vanaf september 2003 worden opnamen

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 23 februari 2010 Agendanummer: 9 Status: Opiniërend Behandelend ambtenaar: J. van der Meer, 0595-447719 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 27 februari 2013 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 ALDUS VASTGESTELD 7 MAART 2013 Werkwijzen vergaderstelsel gemeenteraad Voorstel: 1. Vanaf 1 april 2013 overgaan tot een maandelijkse cyclus van raadsvergaderingen. 2. In de

Nadere informatie

Raad in beeld Helmond

Raad in beeld Helmond Sequential BV Havenweg 29 3812 PR Amersfoort t. +31 (0)33 462 50 67 f. +31 (0)33 463 13 17 w. www.sequential.nl e. info@sequential.nl Raad in beeld Helmond Oktober 2008 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Concept

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvoorstel Onderwerp Vaststellen vervolgtraject project herinrichting Loswal fase 1 Raadsvergadering 17 december 2009 Agendapunt Portefeuillehouder G.J. Bos Afdeling Ambtenaar Ruimte en Wonen C. Rijnen

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 11 9 2012 september 2012 Agendanummer: 9. Onderwerp: Papierloos vergaderen. Voorgestelde besluit:

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 11 9 2012 september 2012 Agendanummer: 9. Onderwerp: Papierloos vergaderen. Voorgestelde besluit: Vergadering: 11 9 2012 september 2012 Agendanummer: 9 Status: Informerend Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Papierloos vergaderen Voorgestelde besluit: Wij stellen u voor: 1. Een pilot papierloos vergaderen

Nadere informatie

WebCast Snel en effectief live uw doelgroep bereiken via het web

WebCast Snel en effectief live uw doelgroep bereiken via het web WebCast Snel en effectief live uw doelgroep bereiken via het web Of het nu gaat om een vergadering, training, conferentie of seminar, als u een bijeenkomst organiseert, streeft u naar een zo hoog mogelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/009820

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/009820 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/009820 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering van: Projectplan I&A 2016-2017 -2-7 februari 2017 Agendanummer: p.h.: 17.02.06 HV de raad van de gemeente Asten Samenvatting

Nadere informatie

Onderwerp Aanbesteding accountantsdienstverlening Land van Cuijk 2014-2017

Onderwerp Aanbesteding accountantsdienstverlening Land van Cuijk 2014-2017 Raadsvoorstel Onderwerp Aanbesteding accountantsdienstverlening Land van Cuijk 2014-2017 Raadsvergadering 17 december 2013 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar G.A.J. Adams Concerncontrol M.P.J.

Nadere informatie

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas

Zuidplas. Raadsvoorstel. Aan de raad van de gemeente Zuidplas Raadsvoorstel raadsvergadering 04/07/2017 portefeuillehouder J. Hordijk L. Evers behandelend ambtenaar datum 24/05/2017 bijlagen Openbaar Geheim 8 ja nee Aan de raad van de gemeente Toelichting op de beslispunten

Nadere informatie

llllllllllblllilllllllllllllllllllllllll NOORDENVELD Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.1/14062012 Documentor.: RV12.0156 Roden, 6 juni 2012 Onderwerp

llllllllllblllilllllllllllllllllllllllll NOORDENVELD Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.1/14062012 Documentor.: RV12.0156 Roden, 6 juni 2012 Onderwerp Aan de gemeenteraad Roden, 6 juni 2012 G E M E E N T E T Raad d.cuml^) NOORDENVELD Besluit^ Agendapunt: 6.1/14062012 Documentor.: RV12.0156 Onderwerp Papierloos vergaderen Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie.

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 26 januari 2012 Datum voorstel 13 december 2011 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van automatisering De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Faciliteren leden bestuursorganen. Gemeentebladnummer : 2014/10 Behandelend ambtenaar : F.J.M.L. HENDRIKX Agendapunt : Portefeuille : ALGEMENE ZAKEN EN PARKSTAD

Nadere informatie

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD)

Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 314540 Raadsvergadering van 2 februari 2012 Agendanummer: 10.4 Onderwerp: Ontwerp 2e begrotingswijziging 2011 Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD) Verantwoordelijk portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168639 datum voorstel: 7 september 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Bestuur

Raadsvoorstel. agendapunt. Bestuur agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: Datum: 12 oktober 2011 programma: Blad: 1 van 7 cluster: Bestuur portefeuillehouder: drs. P.C. van den Brink Informatie bij: Griffier

Nadere informatie

Datum. 31 maart 2011

Datum. 31 maart 2011 Memo Statengriffie Contact Frits Kas T 070-441 81 88 f.kas@pzh.nl Datum Aan Provinciale Staten Onderwerp Uitvoering motie 256: live uitzenden van commissievergaderingen Geachte leden van Provinciale Staten,

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant Inleiding/aanleiding Op grond van artikel

Nadere informatie

gemeente BUPIISSIim 11

gemeente BUPIISSIim 11 gemeente BUPIISSIim 11 Oplegnotitie Inkoopbeleid Brunssum 2014 Registratiekenmerk 444478 Gemeenteblad nr. 2013/69 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd in het kader van de uitvoering

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Datum college 12 februari 2019 Infrastructuur en duurzaamheid H.G.W.M. van Rooijen Voorkeursalternatief Hoogwaterbescherming Sint-Oedenrode

Datum college 12 februari 2019 Infrastructuur en duurzaamheid H.G.W.M. van Rooijen Voorkeursalternatief Hoogwaterbescherming Sint-Oedenrode Raadsvoorstel Datum raad 28 maart 2019 Zaaknummer 1948192570 Datum college 12 februari 2019 Portefeuille Infrastructuur en duurzaamheid H.G.W.M. van Rooijen Onderwerp Voorkeursalternatief Hoogwaterbescherming

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 25 februari 2010 Onderwerp: Uitbreiding personele capaciteiten in verband met verwezenlijking van de activiteiten en taken in het kader van de rioleringszorg

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 DATUM VERGADERING 27 juľ1i 2013 BDLAGE(N) 2 AGENDAPUNTNUMMER ļ DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 commissie 0 Water (10 juni 2013) 0 WWV (11 juni 2013) 0 MBH (12 juni 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING

Nadere informatie

Publiceren van openbare documenten in het BIS

Publiceren van openbare documenten in het BIS Publiceren van openbare documenten in het BIS september 2014 Inhoudsopgave 1. Aanleiding. 3 2. Bevindingen a. De huidige werkwijze.. 4 b. Het huidige beleid... 5 c. Techniek... 5 d. Controle mechanismen..

Nadere informatie

: 14 oktober 2013 : 16 december : G.H.J. Weierink : L. Evers. Onderwerp: Inkoop- en aanbestedingsbeleid / Inkoopvoorwaarden Gemeente Montfoort

: 14 oktober 2013 : 16 december : G.H.J. Weierink : L. Evers. Onderwerp: Inkoop- en aanbestedingsbeleid / Inkoopvoorwaarden Gemeente Montfoort RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 14 oktober 2013 : 16 december 2013 Documentnr. Zaaknummer : : 7931 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 31 mei Voorstel van : college van burgemeester en wethouders GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 31 mei 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Concept begroting ODBN 2017 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j.

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 5 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. de Boer-Pontier, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v.j. de Boer-Pontier)

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt.

De vergadering is op 6 november na agendapunt 9 geschorst. Op 10 november heeft de raad de vergadering weer vervolgt. Vergadering Gemeenteraad 06-11-2008 Plaats: Raadszaal Nieuwveen Tijd: 20:00 Voorzitter: Frans Buijserd 0 BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERING 6 NOVEMBER 2008 1 Opening De vergadering is op 6 november na agendapunt

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Raadsvoorstelinzake aanschaffen van vergadervoorzieningen in de raadzaal van het stadshuis

Raadsvoorstelinzake aanschaffen van vergadervoorzieningen in de raadzaal van het stadshuis Griffie gemeenteraad Raadsnummer 04.R947. OOI Raadsvoorstelinzake aanschaffen van vergadervoorzieningen in de raadzaal van het stadshuis Samenvatting Tijdens raadsvergaderingen worden ondersteuning tijdens

Nadere informatie

BESLUIT: Datum besluit: Paraaf secretaris:

BESLUIT: Datum besluit: Paraaf secretaris: VOORSTEL AAN B EN W GEMEENTE LOPPERSUM DATUM 2 mei 2017 Betreft brief ingekomen: Van: Adviesnr 2017-04947 Onderwerp: IBT verslag archief en informatiebeheer 2016 Zaaknr Z-17-20160 Ontwerp van: Hillenga,

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassen drempelbedragen Strategisch Inkoop- en aanbestedingsbeleid in verband met economische crisis

Onderwerp: Aanpassen drempelbedragen Strategisch Inkoop- en aanbestedingsbeleid in verband met economische crisis svoorstel Onderwerp: Aanpassen drempelbedragen Strategisch Inkoop- en aanbestedingsbeleid in verband met economische crisis Portefeuillehouder: T. Houwing-Haisma Personeel, Juridische Zaken en Communicatie

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

besluitenlijst b en w-vergadering

besluitenlijst b en w-vergadering besluitenlijst b en w-vergadering Aanwezig Burgemeester M. Salet Wethouder T. van Vugt Wethouder C.P. Dijkstra Wethouder R.A. Tetteroo Wethouder M. Bunnik Wethouder H. Niezen Gemeentesecretaris/ algemeen

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Y.M.E. Boesten / februari 2017

Y.M.E. Boesten / februari 2017 Agendapunt commissie: 4.2 Steller Telefoonnummer Email Y.M.E. Boesten 3528 Yvonne.Boesten@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 29273/54159 23 februari 2017 Portefeuillehouder Hetty

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman)

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman) Vergadering: 13 januari 2015 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, 0595-447785 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. K. Schuurman) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit Programma

Voorstel raad en raadsbesluit Programma Voorstel raad en raadsbesluit Programma Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.1763 lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Landgraaf, 9 oktober 201 7 ONDERWERP: le en 2e begrotingswijziging 2018

Nadere informatie