10-stappenplan onderzoek doen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10-stappenplan onderzoek doen"

Transcriptie

1 10-stappenplan nderzek den Handleiding begeleiding prfielwerkstuk Prf.dr. Eline Slagbm- LUMC

2 Deze handleiding is tt stand gekmen na een pilt met VO-schlieren en bilgiedcenten. Aan de tekst van het stappenplan mgen geen veranderingen aangebracht wrden. Tekst mag in zijn geheel wrden gebruikt mits er sprake is van brnvermelding. DIT BOEKJE IS SAMENGESTELD DOOR Eline Slagbm en Jyce Vriezen CORRESPONDENTIEADRES Mleculaire Epidemilgie Onderzeksgebuw Einthvenweg 20, 2333 ZC Leiden INTERNET DATUM December 2014 Pht Flrent Clerc Hvpht.ch Prf. dr. Eline Slagbm, hgleraar Epidemilgie, ntwikkelde het 10-stappenplan nderzek den m de start, de pzet en de uitvering van nderzek duidelijk te maken. Deze handleiding is een mschrijving van het 10-stappenplan - Onderzek den. Alle rechten wrden vrbehuden en kmen uitsluitend te aan LUMC Prf. dr. Eline Slagbm

3 Vrwrd Het Prfielwerkstuk Enkele jaren geleden is het prfielwerkstuk (PWS) verplicht gesteld p alle middelbare schlen in Nederland. Een belangrijk nderdeel van het PWS is het den van nderzek. Dit is vr een wetenschappelijk instituut als het LUMC een guden kans. De bakermat vr de wetenschap ligt immers in het vrtgezet nderwijs. Maar he bedenk je nderzek? Wat is een gede nderzeksvraag? Met deze en andere vragen wrstelen jaarlijks hnderden leerlingen van de bvenbuw van de HAVO en het VWO. Steeds meer van deze leerlingen melden zich bij het LUMC en andere nderzeksinstituten met vragen ver begeleiding bij hun nderzek vr het PWS. Dit was aanleiding vr Eline Slagbm, hgleraar Mleculaire Epidemilgie, een tl te ntwikkelen dat hulp kan bieden. Dit heeft geresulteerd in een 10-stappenplan - Onderzek den. Stappenplan Het stappenplan is ntwikkeld m de start, de pzet en de uitvering van nderzek duidelijk te maken. Het stappenplan is zelfstandig te gebruiken dr dcenten en leerlingen. Om leerlingen ged vr te bereiden heeft het de vrkeur m 1 f 2 lesuren te besteden aan de inleidende pdrachten zals deze besprken wrden in hfdstuk 1. Het stappenplan bestaat uit nderstaande tien stappen. In hfdstuk 2 zullen de stappen uitgebreid tegelicht wrden. 1. Wat vraag je je af ver een nderwerp? Oriëntatie m.b.t. kennis. 2. Frmuleer een bruikbare nderzeksvraag. 3. In wie en waarin meet je iets? 4. He zet je je vraag m in een vergelijking van grepen? 5. Frmuleer een hypthese. 6. Als alles gaat lukken, he zullen de gegevens die je verzameld hebt er dan uitzien? 7. Verwerk nu gegevens, trek cnclusies en bedenkingen. 8. Wat det de buitenwereld, ben je de eerste die dit bedacht heeft? 9. Wat is het maatschappelijk belang? 10. Kan iemand k misbruik maken van de resultaten uit het nderzek f je nderzek verkeerd uitleggen? Bij dit materiaal is een prmtiefilm gemaakt (17 minuten). Er is k een verkrte versie beschikbaar (9 minuten).

4 Hfdstuk 1 Inleidende lesuren Leerlingen in het vrtgezet nderwijs hebben weinig f geen ervaring met het den van nderzek. Vr een eerste kennismaking met de verschillende facetten van nderzek, wrden in dit hfdstuk een aantal inleidende efeningen beschreven die met een hele klas uitgeverd kunnen wrden. Aan deze efeningen kunnen één f twee lesuren besteed wrden. De verschillende efeningen wrden geïllustreerd in krte filmfragmenten. Rde draad in de twee lesuren is dat de dcent leerlingen mtiveert m na te denken ver een gede vraag. Dit helpt de leerlingen bij het bedenken van een gede nderzeksvraag wanneer ze een nderwerp hebben gekzen vr het PWS. Onderzek den begint bij verwndering. Ok het PWS begint bij verwndering: Liefst in de eigen mgeving; Het liefst verwndering ver iets waarver je je iets kunt afvragen en waaraan je iets kunt meten. Kmen tt een vraag brengt met zich mee dat je een zekere mate van kennis hebt. Die kennis heft niet meteen heel diep te gaan. Het gaat niet m zveel mgelijk kennis te vergaren m tt een vraag te kmen. Er met vral nagedacht wrden ver waar de vraag nu eigenlijk begint. Van veel kun je niet denken! is een uitspraak van prf. Slagbm tijdens clleges aan studenten en bilgiedcenten. Klassikale efeningen lesuur 1: 1. Onderzek begint bij verwndering Filmfragment 1 De dcent stelt de klas de vlgende twee vragen en maakt vervlgens een rndje dr de klas m antwrd te krijgen: Wat verwndert je? Waarver vraag je je iets af? Smmige leerlingen vinden dit heel lastig en hebben eerst meer kennis ndig m zich überhaupt iets af te vragen. Andere leerlingen hebben hier minder meite mee. Wanneer er nvldende input kmt vanuit de klas is deze efening iets meer te sturen dr de vlgende aanpak: Oefening m leerlingen zich iets af te laten vragen: De dcent stelt de klas de vlgende vraag: Waarin lijk je p je familie? Hierbij kun je je van alles afvragen: Waar kmt die gelijkenis vandaan? Is dat gedrag bepaald dr de mgeving?

5 Is het erfelijk? Bij heveel familieleden zie je dat terug? Nadat hier een tijdje ver is gesprken dr de klas vraagt de dcent f iemand een gede nderzeksvraag weet. 2. He bedenk ik een nderzeksvraag? Fragment 2 De dcent det de deur dicht en geeft aan dat de leerlingen terplekke een nderzek meten gaan den. Ze krijgen een stpwatch en een meetlint (fictief) en geen beschikking ver het internet. De dcent geeft aan dat ze nu ter plekke een nderzek gaan bedenken. Ze mgen het lkaal niet verlaten. 1. Wie van de leerlingen heeft een idee? Wat is er te nderzeken in een afgeslten klaslkaal? a. Er wrden een aantal dingen gezegd. Dcent reageert hierp en vraagt zich hardp af f er een vraag in zit. b. Als er weinig reactie kmt, zu dcent kunnen vragen: Wat zu je aan je buurman/vruw kunnen meten? c. Een leerling die zich niet verwndert weet vaak niet wat de speelruimte is. Het gaat erm dat dcent de leerling laat zien dat je je ver van alles en ng wat iets af kunt vragen. d. Bij mensen kun je van alles testen: springen, adem inhuden, pstaan/zitten. 2. Nadat je weet wat je kunt meten kmt: Wat is dan de vraag?, bv. : a. Kunnen meisjes hger springen dan jngens? b. Kunnen dikke mensen vaker pstaan dan dunne mensen? 3. Het antwrd p de vraag is steeds ja f nee f ja/nee met een getal. Dus een vraag met een meting. 4. Als een leerling dit in een half uur kan bedenken is er al een gede eerste start gemaakt. He meer leerlingen zich afvragen ver hun mgeving, he makkelijker ze het hebben. Leerlingen meten herkennen dat er een bepaalde structuur is waarin je je dingen kunt afvragen en dat je daarbij zekt naar een bepaald antwrd. En dat antwrd is dan te meten. Dit is het vertrekpunt van waaruit je in je directe mgeving een nderzek kunt beginnen.

6 Klassikale efeningen lesuur 2: De leerlingen hebben in het eerste lesuur ervaren dat je je heel veel kunt afvragen ver een nderwerp en dat je de fase van je iets afvragen en een nderzeksvraag pstellen vanuit je luie stel kunt den. Hierbij kunnen ze gebruik maken van infrmatie dat te vinden is p het internet. Op het internet is echter een veelheid aan infrmatie vrhanden. Dat helpt niet altijd m de verwndering in banen te leiden. Leerlingen meten leren de veelheid aan infrmatie in kaders te plaatsen. De nderstaande efening geeft leerlingen inzicht he ze kunnen mgaan met de enrme heveelheid infrmatie dat te vinden is p het internet. 1. Internetefening Fragment 3 Deze efening is geschikt m leerlingen te laten ervaren dat ze niet meten verdrinken p het internet. De grte heveelheid infrmatie dat te vinden is, is te categriseren en dus te structureren. Aan het eind van de efening wrden de gevnden resultaten klassikaal besprken. De dcent helpt m de dingen die ze vinden een plaats geven. Waar hrt de kennis thuis? He kan het gecategriseerd wrden? Deze pdracht is mgelijk met alle srten nderwerpen. Vr een efening is het verstandig m als dcent een nderwerp uit te kiezen. Als vrbeeld wrdt hier het thema verudering gebruikt. Maak een rndje dr de klas en vraag de leerlingen persnlijk waar ze aan denken wanneer ze het wrd verudering hren? Schrijf de wrden in een mindmap p het brd: Vervlgens krijgen leerlingen 15 minuten de tijd m p het internet te zeken naar dingen die te maken hebben met verudering, ze kunnen hierbij gebruik maken van de steekwrden die p het brd staan. Dit kan in tweetallen f in kleine grepjes. Na 15 minuten wrdt klassikaal besprken wat ze hebben gevnden. Per antwrd gaat de dcent samen met de leerlingen datgene dat gevnden is categriseren: Waar hebben jullie gezcht? Welke nderzeken hebben jullie gevnden? Waarin det men nderzek? In welke mensen en dieren? (diermdellen, mensen, weefsels, cellen). Waarna det men nderzek? (studientwerp (dier/mens), fentype (ziekte, eigenschap), jng met ud vergelijken).

7 Wat vr nderwerpen hebben jullie vrbij kmen? Welke termen? Alle infrmatie waar de leerlingen mee kmen krijgt een plek. Aan de leerlingen wrdt duidelijk gemaakt dat ze de gevnden infrmatie kunnen categriseren p nderstaande wijze. De dcent det dit een aantal keer vr met de verschillende grepjes/tweetallen. Bij alles dat gevnden is wrdt de vlgende vraag gesteld: En welke vraag hrt daar nu bij?. Srt nderzeksvraag; Srt nderzeksbject (mens/dier/weefsel); Srt studientwerp (wat vergelijk je, welke grepen?); Srt phentype: naar welk kenmerk van verudering kijkt men? (levensduur, ziekte, uithudingsvermgen, spierkracht). Naast het feit dat je veral een vraag bij kunt bedenken heeft alles dat gevnden wrdt te maken met rzaak en gevlg. Ik de een waarneming, zie nderlinge verbanden, en ik de vervlgens nderzek m te kijken f ze wel met elkaar te maken hebben, aldus Eline Slagbm. De leerlingen hebben in het eerste lesuur ervaren dat je je van alles kunt afvragen bij een helebel nderwerpen. Deze vaardigheid kunnen ze gebruiken als ze daadwerkelijk gaan starten met het PWS. In het tweede lesuur hebben ze geleerd p welke manier ze infrmatie dat ze vinden p het internet kunnen categriseren en structureren. Daarnaast hebben ze geefend met het bedenken van vragen en hyptheses tijdens het lezen van een krantenbericht. Leerlingen zijn nu vldende vrbereid m te gaan starten met het bedenken van een nderwerp en het pstellen van een gede nderzeksvraag. Het 10- stappenplan - nderzek den helpt de leerlingen bij het den van nderzek vr het PWS. 2. Oefening Terug achter de denktafel. Om de leerlingen te laten kennismaken/efenen met het maken en aflezen van grafieken kan deze efening gebruikt wrden. Smmige dingen mag f kun je niet meten. Een vrbeeld hiervan is een meting van telmeerlengte. Hierbij zu krt aangegeven kunnen wrden dat de lengte van de telmeren samengaat met de leeftijd. Kun je vrdat het nderzek is uitgeverd bedenken he de grafiek eruit zu zien als alles heel mi uitpakt èn je de meting zu mgen den? Wat wil je vinden als het allemaal heel mi uitpakt? (Plaatje laten zien van een lege grafiek) Wat staat er p de x-as? Wat staat er p de Y-as?

8 Dcent zet zelf een stip vr zijn/haar telmeerlengte. Waar zit het puntje van je ma (welke leeftijd, welke lengte) En waar van de pa van? Zijn de luciferhutjes van de pa s en ma s even lang? En he zit het met de telmeerlengte van de uders? En van de leerlingen zelf? En Vienna s ma? En jullie ma s? En de pa s zijn hun luciferhutjes even lang? 50-jarige dcent zet hier een stip Waarm mag je dit zelf niet meten? Wat zegt de lengte van de telmeren ver iemands kans m snel te verlijden? Wil je het weten als je krte telmeren hebt? Wie is er blij met een afgebrand luciferhutje? Ethisch gezien mgen we dus niet zmaar van alles meten bij mensen. Dit kan vr een prfielwerkstuk lastig zijn. Gelukkig zijn er al veel nderzeksgegevens beschikbaar. Daar kun je wel gebruik van maken wanneer je je met een gede nderzeksvraag meldt bij een universiteit f nderzeksinstituut. De gegevens zijn al in huis. We hebben net als bij een kkprgramma de gegevens al in huis, de taart kmt dus al uit de ven.

9 Hfdstuk 2 10-stappenplan Opzetten van nderzek Het stappenplan is bedeld als handleiding m de pzet, de start en de uitvering van nderzek te verduidelijken. Het is zelfstandig te gebruiken dr leerlingen die twee inleidende lesuren hebben gehad. Het filmpje geef een idee he het stappenplan drlpen wrdt. 1. Wat vraag je je af ver een nderwerp? Oriëntatie m.b.t. kennis. Het bedenken van een nderwerp kan al heel lastig zijn. In je directe mgeving kunnen echter al vldende aanknpingspunten zijn. Waarver verwnder je je? Is er iets in je familie waarver je je iets afvraagt? He km je van het stadium van je dingen afvragen tt het bedenken van het juiste nderzek m een antwrd p je vragen te krijgen? En wat weet je eigenlijk al, f kun je al bedenken vrdat je met het nderzek bent gestart? Bespreek met anderen wat een vraag zu kunnen zijn. Wat vraag je je af ver je nderwerp? Je kunt eerst k ppervlakkig p het internet kijken wat vr vragen anderen stellen ver het nderwerp. Dwing jezelf m meerdere vragen te verzinnen, dat vrkmt dat je te snel vast zit. Als je hebt bedacht wat je je afvraagt en een eerste pzet vr een nderwerp hebt gekzen kun je p het internet zeken naar infrmatie ver juw nderwerp. Waar zek je? Ga je p Nederlandse sites kijken f k Engelstalig? Is er al ver juw nderwerp geschreven en z ja, wat dan? Welke vragen stellen anderen ver dit nderwerp? Wat vr (sub)nderwerpen zie je vrbij kmen? Welke termen? Zijn er misschien al antwrden bekend p je vragen? Heeft iemand dat al nderzcht? Waaraan det men dier f mens nderzek? Wat is het studientwerp (vergelijkt men grepen, wrden mensen/dieren lang gevlgd etc.)? Wie f wat wrdt vergeleken, welke grepen (jng met ud), welk kenmerk (levensduur, ziekte, uithudingsvermgen, spierkracht). Nu pas kijk je naar cnclusies die nderzekers trekken. Gelf je de resultaten van eerder nderzek? Z ja, ga het dan niet ver den. Z nee, waarm niet? Wat ga jij beter den? Kun je vrtbuwen p iemands resultaten? Bespaar jezelf nndig werk! En spaar je prefpersnen/prefdieren.

10 Nteer wat je hebt gevnden. Je hebt gezien welke verschillende nderzeken wrden gedaan. Als je vldende infrmatie hebt verzameld kun je een aantal vragen pstellen. Nteer die vragen, dat mgen er best een aantal zijn. In de vlgende stap ga je pas een gede vraag uitkiezen. 2. Frmuleer een bruikbare nderzeksvraag In de eerste stap heb je een aantal vragen pgesteld. He frmuleer je nu een bruikbare vraag? Je met je realiseren dat bij elke vraag hrt dat je er iets aan met kunnen meten en in wie f wat je het nderzek wilt den. Pas aan het eind kmt het pstellen van de hypthese. Met de hypthese geef je aan wat een mgelijke verklaring zu kunnen zijn. Daar met je in deze fase al een beetje ver nadenken. Een bruikbare nderzeksvraag is een vraag die: Te beantwrden is met ja, nee en/f een getal; Origineel is; Zinvl is. Wie bepaalt f een vraag zinvl is? En he bepaal je dat? (bevlking, arts, plitiek, nderzekers). 3. In wie en waarin meet je iets? In deze stap bepaal je wie f wat je nderzeksgrep gaat wrden. Hierbij kun je kijken welke nderzeksgrepen in andere studies gebruikt wrden. He bestuderen anderen het? Wil jij deze grepen ed. k bestuderen f maak je een andere keuze? Waarin ga je iets meten? Wil je nderzek den in mensen, dieren, in welke weefsels? Vr een prfielwerkstuk zek je vaak iets dat je kunt meten in intacte rganismen. Het is heel praktisch m iets te kunnen meten in je directe mgeving (familie, buren, vrienden). 4. He zet je je vraag m in een vergelijking van grepen? Je hebt nu een vraag en je hebt bepaald wat je nderzeksgrep/nderzeksbject wrdt. In deze fase ga je bepalen wat je studientwerp fwel studiedesign wrdt. Om dit te den ga je een antwrd geven p nderstaande vragen.

11 Wie ga je met wie vergelijken (jezelf, je grtuders, je huisdieren, eigenschappen van grepen in verschillende landen, wie ng meer)? He grt zijn de grepen? Ga je individuen vergelijken f grepen? Waarm? - Wanneer zu je prefdieren willen gebruiken in plaats van mensen? - Wat meet en vergelijk je dan als je je nderzek in dieren zu den? a. Heveel mensen heb je ndig vr je nderzek? i. Als je met grepen werkt: heveel zitten er in een grep? ii. Heb je daar geneg aan m cnclusies te kunnen trekken? b. Waar spr je die grepen p, is de grep representatief? Wat ga je dan meten je in die individuen f grepen? Heveel mensen zijn dat dan? Heb je dan alles? Kan dat k in dieren? Wat vergelijk je daar dan? Vervlgens ga je je afvragen welke vragen je daarver zu kunnen stellen. Hierbij zijn meerdere antwrden mgelijk. Bijvrbeeld: Hebben jngens meer dan meisjes? Hebben lange mensen meer dan kleine mensen? Hebben mensen met vergewicht mensen meer dan dunne mensen? Hebben rijkere mensen meer dan armere mensen? Hebben rkers meer dan niet-rkers? Enz. c. Wat kun je meten? Mag je eigenlijk alles bij iedereen meten? Aan welke beperkingen ben je gebnden uit ethisch gpunt? He gaat dat in een labratrium? Wat gebeurt er als je het niet mag meten? Kun je dan gebruik maken van bestaande datasets? d. Wat is gemakkelijk, wat is leuk maar misschien lastig (gewicht/lengte, bleddruk/kenmerken van cellen)? Je hebt nu een vraag en je hebt bepaald in wie en wat je wilt gaan nderzeken/meten. Het is heel ged mgelijk dat je in gedurende deze eerste vier stappen je vraag hebt meten aanpassen, en een ander beeld hebt gekregen bij je nderzek. Er zijn verschillende srten studies, bv.: Crss-sectinele studies: hierbij vergelijk je verschillende grepen (rkers vs. nietrkers, jnge mensen vs. ude mensen) Lngitudinale studies: je vlgt de nderzeksgrep in de tijd en je meet p diverse tijdspunten. Observatineel nderzek: Hierbij bserveer je de nderzeksgrepen. Experimenteel nderzek: Bij dit type nderzek verricht je experimenten met een grep mensen/dieren f met weefsel. Interventiestudie: Een interventiestudie is een experimenteel nderzek waarbij men het effect van een experimentele interventie (bijvrbeeld medicatie) nderzekt.

12 5. Frmuleer een hypthese Een hypthese is een vernderstelling f een aanname. Het met ng bewezen wrden f deze aanname juist is. Je zu kunnen zeggen dat het een vrspelling is van de uitkmst van het nderzek dat je gaat den, een mgelijke verklaring. Een gede hypthese vleit vrt uit een vraag en is zeer specifiek. Het geeft een vrlpig antwrd p je (hfd)vraag uit je nderzek. Een hypthese heft niet juist te zijn. Na het nderzek kan het k z zijn dat je hypthese helemaal niet uitkmt. De hypthese is een antwrd p de vraag dat te testen is. Bijvrbeeld: Onderzeksvraag: Hebben mensen met vergewicht meer kans p een hartinfarct? Studie-pzet: Vlg mensen met en znder vergewicht van jaar een bepaalde peride. Nteer wie er in die tijd een infarct krijgt. Hypthese: Het percentage mensen met een infarct p 80-jarige leeftijd is hger in mensen met een vergewicht. Als je ng niet ged in beeld hebt wat de hypthese zu kunnen zijn, kun je ngmaals de eerste 4 stappen drlpen. 6. Als alles gaat lukken, he zullen de gegevens die je verzameld hebt er dan uitzien? Vrdat je begint met het eigenlijke nderzek ga je vanuit je bureaustel eerst ng antwrd geven p nderstaande vragen. Je hebt ng steeds geen echt nderzek gedaan. De eerste fases de je vrnamelijk in je hfd. Als je dit ged det bespaar je jezelf heel veel tijd: a. Stel dat je hypthese waar is, je hebt helemaal gelijk, he zu de grafiek er dan uitzein? Wat staat er p de x-as en p de y-as? b. Had je kunnen bewijzen dat je ngelijk hebt? Best case en wrst case scenari. c. Wat vr srt cnclusies wil je kunnen trekken? d. Wat is de beste uitkmst die je zu kunnen wensen? Wat is de slechtste uitkmst? e. He ziet je grafiek van beste en slechtste uitkmst eruit? Deze eerste 5 stappen kun je eigenlijk ng heel lui zijn. Veel kun je gewn vanuit je bureaustel. Na deze stap begint het eigenlijke nderzek.

13 7. Verwerk nu gegevens, trek cnclusies en bedenkingen In deze fase wrdt het daadwerkelijke nderzek uitgeverd. Afhankelijk van het type nderzek dat je hebt gekzen de je bv. nderzek in een lab, verricht je verschillende metingen zelf, maak je gebruik van bestaande datasets, neem je vragenlijsten af, f maak je gebruik van een cmbinatie. Bij een vragenlijst met je je realiseren dat je niet teveel categrieën met nemen mdat dit vervlgens erg meilijk in een grafiek te zetten is. Hierver met je van tevren nadenken. Als je vóór nderzek nadenkt he de grafiek eruit zu kunnen zien beperk je jezelf sneller met het aantal categrieën. Stel dat alles wat je hebt gedaan hebt is gelukt en je hebt allemaal gegevens, denk dan na ver de vlgende punten: He sla je het p? Ga je een grafiek f een tabel gebruiken? Of beide? Wat vr verschil tussen de grepen wilde je laten zien? He zet je dat m in een grafiek? He kun je laten zien dat je gelijk hebt? Kun je een verband in een getal mzetten? (klein beetje wiskunde: een lijn, de helling van een lijn) Als je het ngeveer ziet, heb je dan gelijk? Beslis je dat met het g f reken je k iets uit? Hierbij kmt een klein beetje statistiek kijken. Wat zijn mijn cnclusies? En wat zijn mijn bedenkingen (was mijn grepskeuze ged, f is er een vreemde selectie geweest?) Waren de metingen betruwbaar (enquêtes waarheidsgetruw beantwrd, meting 100% ged in het lab?) Was het nu iets nieuws dat ik deed? Kan ik weer met andere mensen meekijken in de keuken, meekijken wat anderen den? Klpt het beeld dat ik heb? In deze stap vergelijk je de resultaten met je hypthese en ga je antwrd geven p de nderzeksvragen. Waarm vind je dit resultaat? Is dit resultaat wel f niet lgisch? Er ntstaat een discussie. Dat is een vast nderdeel van artikelen en van je prfielwerkstuk. 8. Wat det de buitenwereld, ben je de eerste die dit bedacht heeft? a. Kun je p het internet infrmatie vinden ver de resultaten die je hebt gevnden? b. Zijn juw resultaten vergelijkbaar met de resultaten van anderen? c. Maakten anderen dezelfde srt grafieken en tabellen? 9. Maatschappelijk belang (mensen, schlen, dkters, plitiek) Het maatschappelijk belang kun je aan het begin en bij de afrnding van de nderzek bepalen:

14 Wie heeft er wat aan je nderzek? Wat heeft de maatschappij eraan als je dit zu nderzeken? Wat heeft de maatschappij aan de resultaten? Aan wie vertel je de resultaten? 10. Kan iemand k misbruik maken van de resultaten uit het nderzek f je nderzek verkeerd uitleggen?

15 BIJLAGE 1 Maken van een gede vragenlijst. Bij het den van nderzek is het heel belangrijk dat je een gede vragenlijst maakt. Znder gede vragenlijst krijg je geen betruwbare/bruikbare nderzeksresultaten waaraan je cnclusies kunt verbinden. Belangrijke punten bij het maken van een gede vragenlijst: 1. Wat is het del /wat wil ik nderzeken? 2. He ga ik mijn gegevens verwerken? Enkele vrwaarden: Eenvudige, krte vragen Duidelijke antwrden (kies je mgelijke antwrden ged) Duidelijke vragen (geen meilijke wrden f zinnen) Specifiek (geen twee vragen in 1 zin) Gerdend (lgische vlgrde van de vragen) Acceptabel Uitdagend (niemand wil een saaie vragenlijst invullen) Je hebt nu een hypthese, een hfdvraag en deelvragen. Je hebt je delgrep bepaald en het del van je nderzek. De vragenlijst is klaar dus nu is het tijd m je delgrep te benaderen en de vragenlijst af te nemen.

10-stappenplan onderzoek doen Handleiding begeleiding profielwerkstuk

10-stappenplan onderzoek doen Handleiding begeleiding profielwerkstuk 10-stappenplan nderzek den Handleiding begeleiding prfielwerkstuk Prf.dr. Eline Slagbm- LUMC Deze handleiding is tt stand gekmen na een pilt met VO-schlieren en bilgiedcenten. Aan de tekst van het stappenplan

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND Les 1 Vergrten van kennis ver psychische gezndheid Zelfstandige verwerkingsles (achter de cmputer) is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Summatieve beoordeling [naam] [ niveau ]

Summatieve beoordeling [naam] [ niveau ] Summatieve berdeling [naam] [ niveau ] Dit berdelingsfrmulier bestaat uit vijf nderdelen, één vr elke nderzeksfase. Elke subvaardigheid met wrden berdeeld p A-niveau m dit niveau te behalen en m te mgen

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr studievaardigheid. Delgrep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedeld vr het vrtgezet

Nadere informatie

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg

HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK. Goese Lyceum, locatie Bergweg HANDLEIDING PROFIELWERKSTUK Gese Lyceum, lcatie Bergweg 2018-2019 1 INHOUDSOPGAVE Het prfielwerkstuk algemeen pagina 3 Wat is een prfielwerkstuk? Waar met een prfielwerkstuk aan vlden? Algemene infrmatie

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis-

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis- Waarm is de zee zut? - Kijkersvraag vr het Klkhuis- Vakgebied: Aardrijkskunde Niveau: Klas 3 vmb; Klas 2&3 hav/vw, zie verderp in dit dcument. Tijdsduur: +/- 3 uur, verschilt per niveau In deze pdracht

Nadere informatie

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS In 2013 viert het Huis van het Nederlands in Antwerpen zijn 10-jarig bestaan. Om deze feestelijke gebeurtenis

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3 LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Peride 1 t/m peride 3 In leerjaar 4 met je de keus gaan maken; wat wil jij gaan den wanneer je het vmbdiplma hebt? Om te laten zien dat je uiteindelijk een studie, die bij je

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3

Verbanden 3. Doelgroep Verbanden 3. Omschrijving Verbanden 3 Verbanden 3 Verbanden 3 besteedt aandacht aan het pstellen van tabellen, frmules en grafieken. Er zijn k uitbreidingen van de subdmeinen statistiek en rijen en reeksen. Delgrep Verbanden 3 Verbanden 3

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT Muiswerk Studievaardigheid p maat richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr het studeren. Delgrepen Studievaardigheid p maat Muiswerk Studievaardigheid p

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4 ACT in LOB Werkbladen Tlkit De infrmatietrechter Deze tl helpt je m de grte heveelheid infrmatie ver studiekeuze vr jezelf behapbaar te maken. Je kunt p verschillende niveaus met de infrmatie ver studies

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6.

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6. Inhudspgave Pagina Inleiding 2 Leerdelen 3 Samenwerken, hyptheses & nderzeksnderwerpen 5 Wat wrdt ervan jullie verwacht? 6 Berdeling 8 Prjectrster 2012 11 Afspraken 13 Werkgrepen 2012 14 Onderzeksplan

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Medmec04 Engagement Week 4

Medmec04 Engagement Week 4 Medmec04 Engagement Week 4 Les Week 1 2 3 4 5 Onderwerpen Inleiding mdule en werkwijze Inleiding pdracht 1 en 2 Hrcllege (verplicht) (Recensie schrijven vr bnuspunt, zie p. 11) Inleveren pdracht 1, uitgeprint

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam OPLEIDING tt Verzrgende-IG Ondersteuningsmagazijn Berepstaak E Startbekaam Albeda cllege Branche gezndheidszrg Kwalificatieniveau 4 Chrt: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. P.E1-3.start.gesprek

Nadere informatie

Grote practische opdracht klas 3 1

Grote practische opdracht klas 3 1 1 Aardrijkskunde Praktische pdracht Aardrijkskunde. Dit schljaar met je een praktische pdracht maken vr het vak aardrijkskunde. Hiermee met je tenminste 10 klkuren bezig zijn geweest, ftewel 14 lesuren.

Nadere informatie

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen Relatiegeschenk Design en Maatschappij ntwerpen STAP 1 Wat is de pdracht? Ontwerp vr een winkel f bedrijf bij ju in de buurt een relatiegeschenk. Een relatiegeschenk geef je aan juw klanten m ze aan juw

Nadere informatie

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN

LOGO Fontys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN LOGO Fntys HS xxx DELIVERABLE 1-07 VRAGENLIJST KENNISMAKEN met Fntys Hgeschl XXX studiejaar 2009-2010 Vul de vragenlijst in en neem deze mee naar het gesprek met de dcent. 1. Persnlijke gegevens Vr- en

Nadere informatie

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode

Intervisiemethodes. In andermans schoenen methode. Incidentenmethode. Kernmodel intervisiemethode. Roddelmethode. Leren van elkaars succes methode Intervisiemethdes In andermans schenen methde Incidentenmethde Kernmdel intervisiemethde Rddelmethde Leren van elkaars succes methde Vijf stappen methde In andermans schenen methde Vrwaarden: Vrdelen:

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Chic, zo n gedragspatroongrafiek!

Chic, zo n gedragspatroongrafiek! Chic, z n gedragspatrngrafiek! Leerdelen: De leerlingen kunnen nder begeleiding de verwevenheid tussen ecnmische, sciale en eclgische aspecten in duurzaamheidsvraagstukken herkennen. De leerlingen krijgen

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen.

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Verbanden 2 Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Delgrep Verbanden 2 Verbanden 2 is bedeld vr leerlingen in klas 1-4 van het vmb en in klas 1-3 van hav/vw.

Nadere informatie

Saxionstudent.nl CE 1

Saxionstudent.nl CE 1 Thema: Marktanalyse (semester 1) Prject: Desk en Fieldresearch 56357 Vrwrd Vr u ligt het plan van aanpak vr het prject Desk en Fieldresearch, vr het thema marktanalyse van semester 1. Het is de bedeling

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

CSB. Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. September 2016

CSB. Handleiding bij het maken van een profielwerkstuk. September 2016 1 CSB Handleiding bij het maken van een prfielwerkstuk September 2016 2 Inhud Inleiding... 3 De vakken... 4 De tijdlijn... 5 De verschillende fasen... 6 Mment I: Het keuzeprces... 6 Mment II: De uitvering

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Havens aan de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Vlaanderen Nederland Primair

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Ouders en loopbaankeuzes

Ouders en loopbaankeuzes Vragenlijst kennismakingsgesprek Vul in/kruis aan wat van tepassing is. Naam van de uder: Bereikbaar via telefnnummer: en mail: Hij/zij is O de vader O de meder O iemand anders*, namelijk: *Indien niet

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017 Bertrand Russell Cllege hav en vw Overstap vmb naar 4-hav infrmatie 2016-2017 Waarm drstrmen naar 4hav? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt gede resultaten, het ziet ernaar

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Frmuleren Muiswerk Frmuleren is een prgramma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stf die in de eerste klassen van het vrtgezet nderwijs veelal aan de rde kmt. Delgrep Frmuleren Muiswerk Frmuleren

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2

VERBANDEN 2. Doelgroep Verbanden 2. Omschrijving Verbanden 2 VERBANDEN 2 Het cmputerprgramma Verbanden 2 bestrijkt de uitbreiding van de basisvaardigheden van het rekenen, regels en vaardigheden die in het vmb en de nderbuw van hav/vw wrden aangeleerd, geefend en

Nadere informatie

Van stip naar stap naar stip

Van stip naar stap naar stip Van stip naar stap naar stip Vr startende trainers 1-1 Inhud 1. Telichting... Fut! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Teamvrming... 2-3 3. Omgeving... 3-3 4. Weet wat je wil: he ziet de stip eruit?... 4-3

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Er is er een jarig, hera hera! Rechten? Plichten? Wensen? Ken je iemand die jarig is? Je buurjngen f je beste vriend? Jarig zijn is leuk. Vr de jarige zelf, maar k vr de anderen. Er is een feestje. We

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Waterbeheer, kan jij het aan?

Waterbeheer, kan jij het aan? Waterbeheer, kan jij het aan? Een rllenspel ver waterbeheer in het beheergebied van een waterschap Vakgebied: Aardrijkskunde, Bilgie, Maatschappijleer Niveau: klas 3 HAVO en VWO Tijdsduur: 60 minuten Waterbeheer

Nadere informatie

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort Helpt de GGZ? Krt verslag van de 2de infrmatiebijeenkmst ver ROM ggz 12 ktber 2010, Amersfrt Op 12 ktber zijn 50 cliënten, verwanten, leden van cliënten- en familieraden en ervaringsdeskundigen in Amersfrt

Nadere informatie

Onze eigen boontjes doppen in Kenia

Onze eigen boontjes doppen in Kenia Hnger graad 2 Lesvrbereiding Onze eigen bntjes dppen in Kenia Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les Print het werkblad 'Zek de 5 verschillen' vr elke leerling

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van Testamenten check Streep dr wat niet van tepassing is VRAAG 1 Is uw testament van vóór 2003? De kans is grt dat uw testament niet vldet aan uw wensen, geen gebruik maakt van de mgelijkheden sinds de invering

Nadere informatie

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen!

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen! WERKBLAD FUNDA.NL Inleiding De mdule leefbaar Nederland gaat ver de verschillen in sciale mstandigheden tussen mensen. Het gaat ver verschillen in gezndheid, verschillen tussen stad en platteland en ver

Nadere informatie

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren He ud is dat? Lessenserie ver archelgie vr grep 3/4/5 Gebaseerd p de didactiek van nderzekend en ntwerpend leren Bart Greneveld 1 Inhudspgave bladzijde Organisatie 3 Cntext 3 Inhud en aanpak 3 Materialen

Nadere informatie

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapprt STEP In-husedag bij Ekelmans & Meijer Advcaten (Rechten) -- INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE. WOORD VOORAF. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING VÓÓR DE IN-HOUSEDAG. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING

Nadere informatie

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong.

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong. 1 Checklist kinderen met een ntwikkelingsvrsprng (grep 1 en 2). De vlgende kenmerken die betrekking hebben p de algemene ntwikkeling kunnen wijzen p een ntwikkelingsvrsprng. mndelinge taalvaardigheid gede

Nadere informatie

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016 Een bvenbuwprject van IVN Veldhven Eindhven Vessem vrjaar 2016 Reuzen en dwergen We gaan p zek naar Reuzen (grte bmen) en Dwergen( de zaailingen van de grte bmen). We prberen verschillen tussen de bmsrten

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Werken met de CONTENT-bibliotheek in Quayn

Werken met de CONTENT-bibliotheek in Quayn Quayn Werken met de CONTENT-biblitheek De Rde Planeet bv 2018 Werken met de CONTENT-biblitheek in Quayn Deze handleiding is enkel bedeld vr gebruikers van Quayn met de licentie Quayn CONTENT. Binnen deze

Nadere informatie

2 Verkenning. 2.1. Literatuurverkenning

2 Verkenning. 2.1. Literatuurverkenning Inhudspgave 1 Inleiding... 3 1.1. Frmulering pdracht... 3 1.2. Cntext... 3 1.3. Onderzeksvraag vr de verkenning... 3 2 Verkenning... 4 2.1. Literatuurverkenning... 4 2.1.1. Huiswerkbelasting... 4 2.1.2.

Nadere informatie

HOW TO REVIEW THE LITERATURE AND CONDUCT ETHICAL STUDIES

HOW TO REVIEW THE LITERATURE AND CONDUCT ETHICAL STUDIES HOW TO REVIEW THE LITERATURE AND CONDUCT ETHICAL STUDIES The literature review Het is belangrijk m te bepalen wat anderen al ver het prbleem geleerd hebben vr je het zelf bestudeerd. Het idee van een literatuurstudie

Nadere informatie

Competentie 1: Nadenken over mijn kwaliteiten en talenten Wat kan ik? Kwaliteitenreflectie. Gevorderd / Goed

Competentie 1: Nadenken over mijn kwaliteiten en talenten Wat kan ik? Kwaliteitenreflectie. Gevorderd / Goed LOB lpbaancmpetenties Cmpetentie 1: Nadenken ver mijn kwaliteiten en talenten Wat kan ik? Kwaliteitenreflectie Beheersniveau Getalenteerd / Uitmuntend Gevrderd / Ged Geefend / Vldende Beginner / Onvldende

Nadere informatie

Instructie formulierenmodule

Instructie formulierenmodule Instructie frmulierenmdule De frmulierenmdule is een uitgebreide mdule en maakt het mgelijk m bepaalde infrmatie van gebruikers p een gestandaardiseerde manier binnen te krijgen per e-mail. Denk aan een

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu De denkstijltest Wat is het? Uw manier van denken bepaalt in sterke mate he u zich velt en he u handelt. Dat geldt vr individuen, maar k vr teams en rganisaties. MindSnar is een methde waarmee denkstijlen

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

Kijktip: Een tijdlijn in filmpjes

Kijktip: Een tijdlijn in filmpjes Kijktip: Een tijdlijn in filmpjes Krte mschrijving werkvrm Aan de hand van enkele fragmenten leren uw leerlingen wat de huidige financiële en plitieke situatie in Griekenland is. Leerdel Leerlingen weten

Nadere informatie

1. er wordt gewerkt in tweetallen (zelfde sector/zelfde klas) 2. er wordt per persoon minimaal 20 uur aan het sectorwerkstuk besteed

1. er wordt gewerkt in tweetallen (zelfde sector/zelfde klas) 2. er wordt per persoon minimaal 20 uur aan het sectorwerkstuk besteed SECTORWERKSTUK schljaar 2017-2018 Casus Het sectrwerkstuk is één van de verplichte nderdelen van het schlexamen binnen de theretische leerweg en gaat ver een thema uit de sectr die je gekzen hebt. Bij

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding Je lpbaanplan in vijf stappen Handleiding vr het schrijven van je lpbaanplan 2018, Mariska Hidding Inhudspgave Vrwrd 3 Del en nut van het lpbaanplan 4 Lpbaanplan vlgens CAR-UWO 4 Maak je eigen lpbaanplan

Nadere informatie

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen In deze vragenlijst geef je aan wat je hebt gedaan m te kmen tt je keuze vr deze studie. Ok kun je hier beschrijven waarm je denkt dat deze studie bij ju

Nadere informatie