Handleiding OSV Ondersteunende Software Verkiezingen. Gebruikershandleiding installatieprogramma voor programma 0 en 1 van de OSV

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding OSV Ondersteunende Software Verkiezingen. Gebruikershandleiding installatieprogramma voor programma 0 en 1 van de OSV"

Transcriptie

1 Handleiding OSV Ondersteunende Software Verkiezingen Gebruikershandleiding installatieprogramma voor programma 0 en 1 van de OSV

2 Gebruikershandleiding installatieprogramma De redactie wil graag uw commentaar op dit handboek ontvangen! Uw feedback helpt ons om de documentatie zoveel mogelijk te optimaliseren en af te stemmen op uw wensen en behoeften. Wij verzoeken u vriendelijk uw suggesties naar het onderstaande adres te sturen. Alle rechten voorbehouden. Het doorgeven, vermenigvuldigen en vertalen van dit document of delen hiervan alsmede het gebruik van en mededelingen over de inhoud hiervan zijn niet toegestaan tenzij hiertoe uitdrukkelijk toestemming is verleend. Overtredingen zullen leiden tot schadevergoeding. Onder voorbehoud van technische wijzigingen en leveringsmogelijkheden. De in dit document beschreven eigenschappen hebben niet per definitie betrekking op een bepaalde versie van het beschreven programma. Hoewel dit document met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor de juistheid, volledigheid of toepasbaarheid van de hier beschreven informatie en de voorgestelde maatregelen. Verder kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor eventuele schade als gevolg van toepassing van de in dit document beschreven aanwijzingen. Berlijn, November 2009 Copyright 2009 IVU Traffic Technologies AG, Berlijn. Alle rechten voorbehouden. IVU Traffic Technologies AG Bundesallee Berlijn Duitsland Telefoon Telefax Dokumentnummer: OSVProg0 aangemaakt op: voor het laatst gewijzigd op: gecontrolleerd op: vrijgegeven op: versie: 2.2 status: in bewerking OSV door door door door Sophia Linke Rik ten Arve

3 Controleblad Wijzigingshistorie Datum Auteur Versie Status Sophia Linke 0.1 Aanmaak Rik ten Arve 0.4 Oplevering P0, P1, P2, P Rik ten Arve 1.3 Oplevering P0, P1, voor politieke partijen voor gemeenteraadsverkiezingen Rik ten Arve Oplevering P0, P1, voor politieke partijen voor gemeenteraadsverkiezingen Rik ten Arve 1.4 Oplevering P0 en P1 voor gemeenteraadsverkiezingen herindeling Rik ten Arve 2.2 Oplevering P0 & P1 voor gemeenteraadsverkiezingen 2010

4 I Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 1. Doel van... het document 3 2. Doel van... het installatie programma 3 3. Doelgroep... 3 Hoofdstuk Stap Start / Installatie afbreken 5 2. Stap Selectie te installeren programma's 7 3. Stap Selectie installatiemap 9 4. Stap Configuratiegegevens Stap Installatie Stap Uitvoeren externe programma's Stap Snelkoppelingen Stap Installatie gereed 14 Hoofdstuk 3 Deinstallatie 17 Hoofdstuk 4 Foutmeldingen tijdens installeren 20

5 Hoofdstuk 1 Inleiding

6 Inleiding 1 Inleiding 1.1 Doel van het document 3 Dit dokument legt de functies en de werking uit van het installatieprogramma voor de Ondersteunende Software Verkiezingsproces (OSV). 1.2 Doel van het installatie programma Het installatie programma ondersteunt de gebruiker bij het installeren van de verschillende programma's, handleidingen en tutorials die deel uitmaken van de Ondersteunende Software Verkiezingen. Hieronder staat een overzicht van de programma's en onderdelen die met het installatie programma geïnstalleerd kunnen worden. Het basis systeem (niet te selecteren). Het programma voor de verkiezingsdefinitie. Programma 1: aanmaken van kandidatenlijsten. 1.3 Doelgroep De doelgroep voor het gebruik van dit installatie programma zijn het centraal stembureau, de verschillende hoofdstembureaus en de politieke partijen in Nederland.

7 Hoofdstuk 2

8 2 5 Het OSV pakket wordt in 8 stappen geïnstalleerd. De installatie start door op basis van de besturingsomgeving van de PC of laptop waarop het pakket geïnstalleerd wordt, het juiste installatie programma te selecteren, zie tabel 1. MAC OS install.jar Linux install.sh Windows install.bat Tabel 1 Selectietabel voor keuze van het juiste installatie programma in samenhang met van de besturingsomgeving van de PC of laptop waarop het geïnstalleerd wordt. Dit programma moet vervolgens uitgevoerd worden middels de voor het besturingsomgeving gebruikelijke methode. Voor bijv. een Windows omgeving is dit door met de muis tweemaal snel te klikken, dubbelklikken, op het bestand "install.bat", zie figuur 2.1. Figuur Voorbeeld voor een windowsomgeving: Dubbelklik op het bestand "install.bat" om de installatie te starten. Stap 1 - Start / Installatie afbreken Bij het uitvoeren van het installatie programma wordt het welkomscherm getoond, zie figuur 2.2. Door te klikken op Verder, begint de gebruiker aan de volgende stap.

9 Figuur Welkomscherm bij het opstarten van het installatieprogramma. Het is mogelijk de installatie tijdens elk moment gedurende het installatie proces af te breken. Dit doet men door te klikken op de knop Afsluiten, zie figuur 2.2 en figuur 2.3. Vervolgens opent zich een scherm ter bevestiging van het onderbreken met de titel "Weet u zeker, dat u wilt afsluiten?" en de melding 'Dit zal de installatie afbreken'. Klik op Ja om af te breken, of klik op Nee om toch verder te gaan met de installatie.

10 Figuur De installatie kan worden onderbroken door op de knop 'Afsluiten' te klikken Stap 2 - Selectie te installeren programma's In stap 2 kan men de programma's en bestanden selecteren die men wenst te installeren. Men selecteert door op de checkbox links van het desbetreffende programma te klkken en deze aan te vinken. Door de selectie van een programma wordt in het veld 'Omschrijving' aanvullend informatie over het geselecteerde programma getoond, (zie figuur 2.4). De selectiemogelijkheden: Het basis systeem bevat de noodzakelijke bestanden voor het gebruik van de software en moet altijd geïnstalleerd worden. Het programma voor de verkiezingsdefinitie biedt het centraal stembureau de mogelijkheid een verkiezingsdefinitiebestand aan te maken. Dit bestand is noodzakelijk voor het gebruik van de programma's 1 tot 5 omdat zich hierin de definitiegegevens van elke verkiezing bevinden. Programma 1: aanmaken van kandidatenlijsten biedt politieke partijen ondersteuning bij het opstellen van de kandidatenlijsten. De documentatie bevat gebruikershandleidingen, tutorials, etc.

11 Figuur Selectie van de te installeren programma's en documentatie. Rechts van de installatiepakketten wordt de benodigde schijfruimte per programma vermeld. Selectie van een programma telt de hiervoor benodigde schijfruimte op bij de totaal benodigde schijfruimte. Dit is te volgen in het onderste deel van het venster achter 'Totaal benodigde ruimte'. De op het moment van de installatie beschikbare ruimte op PC of laptop waarop de installatie plaatsvindt is daaronder te zien. Zodra de beschikbare schijfruimte minder is of wordt dan de totaal benodigde schijfruimte, kunnen de gewenste programmas niet geïnstalleerd worden. In een dergelijk geval moet eerst ruimte op de computer beschikbaar gemaakt worden.

12 2.3 9 Stap 3 - Selectie installatiemap In stap 3 geeft de gebruiker de map aan waar de software wordt geïnstalleerd. De standaard vooringestelde installatiemap is 'C:\Program Files\OSV', zie het voorbeeld in figuur 2.5. Zie ook tabel 2 voor een Linux of een Macintosh omgeving. Mac /Applications/OSV Linux /home/"gebruikersnaam"/osv Windows C:\Program Files\OSV Tabel 2 Vooringestelde installatiemap per besturingsomgeving. Figuur 2.5 Opgaaf van de geprefereerde installatiemap, bij Windows vooringesteld op 'C:\Program Files\OSV'. Als het niet echt nodig is, is het verstandig de vooraf ingestelde installatiemap niet te wijzigen. Hierdoor kunt u het programma later makkelijk weer terugvinden. Mocht het toch nodig zijn de bestemmingsmap te veranderen dan kan men via Bladeren een andere installatiemap selecteren of kan men deze handmatig invoeren. Zodra een installatiemap gekozen is en de gebruiker op Verder klikt, opent zich een venster met het bericht "De installatiemap zal worden aangemaakt", zie figuur 2.6). Klik op OK om door te gaan naar stap 4 of klik op Annuleer om de aanmaak van de installatiemap te annuleren en een andere installatiemap in te voeren.

13 Figuur Bericht met een bevestigingsvenster dat de installatiemap zal worden aangemaakt. Let op: Bestaat de ingevoerde map al, dan opent zich een waarschuwingsvenster met het bericht dat de bestanden worden overschreven. Daarom moet bij het selecteren van een bestemmingsmap via Bladeren altijd de naam van de gekozen map veranderd worden omdat anders de foutmelding dat de bestanden worden overschreven wordt getoond omdat de geselecteerde map natuurlijk al bestaat. 2.4 Stap 4 - Configuratiegegevens In stap 4 volgt een weergave van het overzicht van alle configuratiegegevens die betrekking hebben op de betreffende installatie die wordt gestart door te klikken op Verder. Onder de kop 'Selecteer Installatiepakketten' worden alle geselecteerde programma's getoond en onder de kop 'Installatiepad' wordt de opgegeven installatiemap weergegeven. Figuur 2.7 Overzicht configuratiegegevens - geselecteerde installatiepakketten en installatiepad.

14 11 Belangrijk: Dit is het laatste moment waarop de gebruiker nog wijzigingen kan aanbrengen in de installatie configuratie door op de knop Terug te klikken. 2.5 Stap 5 - Installatie De gebruiker start de installatie door te klikken op Verder, deze knop wordt nu tijdelijk inactief en de tekst van de knop krijgt een grijze kleur, zie figuur 2.8. Tijdens de installatie wordt er een voortgangsscherm getoond dat aangeeft op welk punt de installatieprocedure zich bevindt. Figuur 2.8 Voortgangsscherm van de installatie van de software. Zodra de installatie gereed is, klikt men op Verder om door te gaan de volgende stap, zie figuur 2.9.

15 Figuur De programma's zijn alle naar de installatiemap geschreven. Door te klikken op Verder vervolgt men de installatie. Stap 6 - Uitvoeren externe programma's De OSV is geschreven in de open source omgeving van Java. Om open source programma's op een computer te laten draaien heeft men afhankelijk van de besturingsomgeving een aantal externe programma's nodig. Deze programma's, ook wel Java Runtime Environment genoemd, worden in deze stap op de computer geïnstalleerd. In stap 6 worden externe programma's uitgevoerd, welke voor de OSV programma's nodig zijn, zie figuur Klik vervolgens op Verder om door te gaan met de installatie.

16 Figuur Installeren van externe programma;s Stap 7 - Snelkoppelingen In deze stap geeft de gebruiker aan of hij/zij snelkoppelingen wenst aan te maken. Door de checkbox links van 'Maak snelkoppelingen' aan te vinken kunnen bijv. in een Windows omgeving de OSVprogramma's in het menu 'Start\Alle programma's' gevonden en geopend worden. Dit is een optie die standaard aangevinkt is. Bij keuze van de checkbox 'Maak snelkoppelingen op de desktop' kunnen de programma's ook vanaf de desktop geopend worden. Deze optie moet door de gebruiker handmatig aangevinkt worden. Verder kan de gebuiker kan aangeven of deze snelkoppelingen alleen voor de huidige gebruiker of voor alle gebruikers van de computer zal(zullen) worden aangemaakt. Indien gewenst, kunnen de snelkoppelingen ook in een al bestaande programmagroep worden opgeslagen, deze kan men selecteren door te klikken op één van de programmagroepen die getoond worden in het venster onder de kop 'Selecteer een programma groep voor de snelkoppelingen'. Besluit men toch liever de standaardwaarde te gebruiken nadat men al een programmagroep heeft geselecteerd dan kan door te klikken op de knop Standaardwaarde deze instellingen weer ongedaan maken en wordt de programma groep OSV weer ingevoerd.

17 Figuur Aanmaak van snelkoppelingen. Let op: Bij een MAC omgeving en ook bij een Linux omgeving wordt stap 7 overgeslagen en worden er dus geen snelkoppelingen aangemaakt. De gebruiker zal zelf het programma in de geselecteerde installatiemap moeten opzoeken en activeren. 2.8 Stap 8 - Installatie gereed Bij de laatste stap van het installeren wordt het scherm getoond dat men in figuur 2.12 ziet. Men sluit de installatie af door te klikken op Gereed.

18 Figuur Installatie gereed.

19 Hoofdstuk 3 Deinstallatie

20 Deinstallatie 3 17 Deinstallatie Door te klikken op het deïnstallatiebestand, wordt de OSV software weer verwijderd. Zodra het deïnstallatie programma dat bij uw besturingsomgeving hoort is, zie tabel 3), is gestart, wordt het 'Uninstaller'-venster getoond, zie figuur 3.1. Men kan de deïnstallatiebestanden vinden in de submap 'Uninstaller' te vinden onder de gekozen installatiemap van de OSV-software. In het geval van Windows is dit programma te vinden in de map C:\Program Files\OSV\Uninstaller. Tijdens het uitvoeren van de deïnstallatie verschijnt het scherm zoals in figuur 3.2 is aangegeven. Dit bevestigingsscherm geeft de optie 'Deïnstalleer' om het deïnstallatieproces te starten en de optie Afsluiten om de deïnstallatie af te breken. MAC OS uninstaller.jar Linux uninstaller.sh Windows 2000 uninstaller.bat Tabel 3 Uninstaller programma per besturingsomgeving Figuur 3.1 Het deïnstalleren van de OSV software voert men uit door het voor uw besturingsomgeving uitvoerbare deïnstallatie-programma, uninstaller, te activeren.

21 Deinstallatie Figuur Bevestigingsvenster voor deïnstallatie OSV software.

22 Hoofdstuk 4 Foutmeldingen tijdens installeren

23 Foutmeldingen tijdens installeren 4 20 Foutmeldingen tijdens installeren Als er zich tijdens het installeren foutmeldingen voordoen zijn kunnen er een aantal zaken aan de hand zijn. Hieronder worden deze mogelijke problemen kort aangestipt. Installatiemap bestaat al. Het installatieprogramma geeft aan dat de gekozen map al bestaat. De vraag wordt gesteld of men verder wil gaan met installeren. Als men op Ja klikt, worden de nieuwe programma's over de oude heen geschreven. Dit kan tot problemen leiden bij installatie zelf maar ook bij gebruik nadat de programma's geïnstalleerd zijn. Advies: Breek de installatie af. Gebruik eerst het deïnstallatie programma van de oude versie van het programma, en vink daarbij ook de optie aan waarin de volledige map wordt verwijderd. Installeer nu de nieuwe versie van het programma. Figuur 4.1 Foutmelding dat installatiemap al bestaat. Installatieprogramma breekt af met een dll-foutmelding Tijdens het installeren breekt het programma zichzelf af. Er komt een foutmelding in beeld waarbij aangegeven wordt dat een bepaald dll-bestand al in gebruik is. Advies: Breek de installatie af. Controleer nu of niet een van de OSV programma's actief is op dat moment. Dit zou namelijk niet het geval mogen zijn. Sluit daarom eerst alle OSV programma's af voordat u met de installatie begint. Figuur 4.2 Foutmelding van dll-conflict. Installatieprogramma geeft andersoortige foutmelding maar installatie lijkt verder goed te gaan. Het kan voorkomen dat er een ander probleem optreedt tijdens de installatie. In de meeste gevallen maakt het programma hier melding van en geeft de melding een indicatie wat er misgaat. Vaak kan een normale gebruiker in zo'n geval de melding niet begrijpen. Als men later het programma wil openen blijkt dat er inderdaad iets is misgegaan en dat het programma niet goed functioneert. Advies: n een dergelijk geval is het verstandig de installatie af te breken en de computer te herstarten. Daarna deïnstalleert men het programma. Mocht dit niet lukken dan is het verstandig de installatiemap van het programma te verwijderen. Door de herstart is men er zeker van dat er geen andere programma's draaien. Nu kan men de installatie opnieuw uitvoeren. Gaat het nog eens mis dan zou contact met de helpdesk misschien een oplossing kunnen bieden.

24 Index 21 Index -DDoel groep 3 -GGebruiker 3 -LLinux 5 -MMacintosh 5 -SStarten 5 -WWindows 5

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows 8 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows 8... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1

Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1 Bijlage 1: Installeren van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) programma 1 1. Inhoud zip-bestand In het zip-bestand treft u het volgende aan: - Programma 1: Voor het aanmaken van de kandidatenlijsten;

Nadere informatie

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Aanvullende informatie over het gebruik van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud cd-rom Op de cd-rom treft u het volgende aan: - Programma 4: Voor het invoeren van de gemeentelijke

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows XP Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows XP... 5 Benodigdheden...

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Privacy & Verzend Module ten behoeve van Risicoverevening (RVE) & Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP)

Installatie- en gebruikshandleiding Privacy & Verzend Module ten behoeve van Risicoverevening (RVE) & Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP) Installatie- en gebruikshandleiding Privacy & Verzend Module ten behoeve van Risicoverevening (RVE) & Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP) Mei 2009 ZorgTTP E-mail servicedesk@zorgttp.nl Tel.

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Herstelfuncties van Windows

Herstelfuncties van Windows Herstelfuncties van Windows Wanneer uw pc om een of andere reden plotseling niet goed meer werkt, is Systeemherstel vaak de aangewezen methode om het probleem snel op te lossen. Systeemherstel werkt echter

Nadere informatie

Handleiding Installatie en Gebruik Privacy- en Verzend Module Stichting Farmaceutische Kengetallen

Handleiding Installatie en Gebruik Privacy- en Verzend Module Stichting Farmaceutische Kengetallen Handleiding Installatie en Gebruik Privacy- en Verzend Module Stichting Farmaceutische Kengetallen Uitgebracht door : ZorgTTP Referentie : Handleiding installatie en gebruik Privacy- en Verzend Module

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7

Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Installatiehandleiding Windows XP / Vista / Windows 7 Versie 1.4 Datum 11 januari 2011 Status definitief Inhoud 1 Downloaden installatiebestand 3 2 SafeSign installeren 4 3 Certificaten toevoegen aan de

Nadere informatie

Verlofregistratie. Installatie

Verlofregistratie. Installatie Easy Template Gulperberg 63 3453 RW De Meern Tel: 030-232 1092 Fax: 030-2321013 E-mail: info@easytemplate.nl Website: www.easytemplate.nl ABN-AMRO 55 70 72 441 IBAN: NL75ABNA0557072441 BIC: ABNANL2A KVK

Nadere informatie

Handleiding Installatie en Gebruik Privacy -en Verzend Module Netwerk Acute Zorg Zwolle

Handleiding Installatie en Gebruik Privacy -en Verzend Module Netwerk Acute Zorg Zwolle Handleiding Installatie en Gebruik Privacy -en Verzend Module Netwerk Acute Zorg Zwolle Uitgebracht door: ZorgTTP Referentie: 20150408 Handleiding Installatie en gebruik PVM Netwerk Acute Zorg Zwolle.docx

Nadere informatie

Installatie Handleiding Extra Werkstation

Installatie Handleiding Extra Werkstation Installatie Handleiding Extra Werkstation CA3000 Versie 2.9 Postbus 218 5150 AE Drunen Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen HELPDESK : 0900-27274357 techhelp@aras.nl www.aras.nl Inhoudsopgave 1 Installatieprocedure

Nadere informatie

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure...

1. Inleiding. 1. Inleiding... 1. 1.1. Installatieprocedure...2. 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3. 1.2. Licentieprocedure... 1. Inleiding... 1 1.1. Installatieprocedure...2 1.1.1. De installatie van LisCAD 5.0... 3 1.2. Licentieprocedure...8 1.2.1. Introductie... 8 1.2.2. Evaluatielicenties... 8 1.2.3. Het bestellen van een

Nadere informatie

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud zip-bestand op de cd-rom Nadat het zip-bestand is uitgepakt treft u het volgende aan: - OSV suite installer voor: o Programma

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Installatie Handleiding TechControl

Installatie Handleiding TechControl Installatie Handleiding TechControl Maneffic Solutions Vincent Schuurhuis Versie 1.01 Plaats de CD in het CD-Rom station van de computer, de installatie zal automatisch gestart worden. Indien u de installatie

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden.

Qlik Sense Desktop. Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik Sense Desktop Qlik Sense 1.1 Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Copyright 1993-2015 QlikTech International AB. Alle rechten voorbehouden. Qlik, QlikTech, Qlik

Nadere informatie

Publiceren basisrooster

Publiceren basisrooster Publiceren basisrooster Inleiding Op deze pagina DESKTOP In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u het rooster kunt publiceren zodat het zichtbaar wordt in het portal en in de app. Ook ziet u hoe u eenvoudig

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA WELKOM BIJ CAIWAY! In deze handleiding wordt het installeren van het Webstar modem voor gebruik op het internet met Windows XP en Windows Vista behandeld. Heeft u

Nadere informatie

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Startersgids. Nero BackItUp. Ahead Software AG Startersgids Nero BackItUp Ahead Software AG Informatie over copyright en handelsmerken De gebruikershandleiding bij Nero BackItUp en de inhoud hiervan zijn beschermd door midddel van copyright en zijn

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup

Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup Handleiding USB-LocoNet-Interface driver Setup Copyright 2013 DigiAad, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van DigiAad is het niet toegestaan om informatie,

Nadere informatie

Compleet Boekhouden PRO

Compleet Boekhouden PRO Compleet Boekhouden PRO Overstappen van Compleet Boekhouden &Factureren naar Compleet Boekhouden PRO Osirius BV Inhoudsopgave 1 VOOR U BEGINT 3 1.1 MAAK EEN BACK-UP IN DE OUDE VERSIE 3 1.2 VERWIJDEREN

Nadere informatie

Snelstartgids PVM ZorgTTP

Snelstartgids PVM ZorgTTP Snelstartgids PVM ZorgTTP Uitgebracht door: ZorgTTP Referentie: Snelstartgids PVM ZorgTTP Datum: 09-10-2018 Versie: 1.2 1 Doel van dit document In dit document wordt kort en bondig aangegeven welke stappen

Nadere informatie

T-MOBILE CLOUD Mac Installatiehandleiding. Private Planet, Ltd.

T-MOBILE CLOUD Mac Installatiehandleiding. Private Planet, Ltd. T-MOBILE CLOUD Mac Installatiehandleiding Private Planet, Ltd. Copyright 2013 Private Planet Ltd. Sommige applicaties zijn niet beschikbaar in alle gebieden. De beschikbaarheid van de applicatie varieert.

Nadere informatie

Berekening van de hash-code van een bestand of CD

Berekening van de hash-code van een bestand of CD 1 Berekening van de hash-code van een bestand of CD Berekening van de hash-code van een bestand of CD Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Te gebruiken commando bij verschillende besturingsomgevingen 2 3. Download

Nadere informatie

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1

Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 Het installeren van Microsoft Office 2012-09-12 Versie: 2.1 INHOUDSOPGAVE Het installeren van Microsoft Office... 2 Informatie voor de installatie... 2 Het installeren van Microsoft Office... 3 Hoe te

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd.

Installatie. NB: de software wordt in principe altijd lokaal geïnstalleerd. Installatie VR-plus bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: 1. de database: deze bevat de vestigingsgegevens. 2. de software: dit programma is de schil om de database heen en stelt de gebruiker in staat

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken.

Installatie. Klik vervolgens op OK om verder te gaan met de installatie. Om verder te gaan met de installatie kunt op op Volgende klikken. Installatie De client software van Backup+ kan worden gedownload op de Internet Limburg website. Kijk hiervoor op http://www.ilimburg.nl/downloads. Na het downloaden en openen van het backup+.exe bestand

Nadere informatie

VMware Identity Manager Desktop gebruiken. VMware Identity Manager 2.8 VMware Identity Manager 2.9.1

VMware Identity Manager Desktop gebruiken. VMware Identity Manager 2.8 VMware Identity Manager 2.9.1 VMware Identity Manager Desktop gebruiken VMware Identity Manager 2.8 VMware Identity Manager 2.9.1 VMware Identity Manager Desktop gebruiken U vindt de recentste technische documentatie op de website

Nadere informatie

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. In houd zip-bestand op de cd-rom Nadat het zip-bestand is uitgepakt treft u het volgende aan: - OSV suite installer voor: o Programma

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING

INSTALLATIEHANDLEIDING INSTALLATIEHANDLEIDING Update van uw Mamut programma EEN GEDETAILLEERDE STAP-VOOR-STAP BESCHRIJVING VAN HOE U EEN UPDATE KUNT MAKEN VAN UW MAMUT BUSINESS SOFTWARE PROGRAMMA (VAN VERSIE 9.0 OF NIEUWER).

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer. Alle

Nadere informatie

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja.

Handleiding Zermelo. roosterwijzigingen gaat importeren. Allereerst wordt u gevraagd of u de wijzigingen wilt importeren. U kiest hier voor Ja. Provisie Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u Provisie kunt gebruiken binnen uw school. Provisie is de lichtkrant-applicatie van Zermelo Roostermakers. Het is een 'lightweight' applicatie, die bedoeld

Nadere informatie

Boot Camp Installatie- en configuratiegids

Boot Camp Installatie- en configuratiegids Boot Camp Installatie- en configuratiegids Inhoudsopgave 3 Inleiding 3 Benodigdheden 4 Installatie-overzicht 4 Stap 1: Controleren of er updates nodig zijn 4 Stap 2: Uw Mac voorbereiden voor Windows 4

Nadere informatie

Installatie Datum: Versie: Informant Software

Installatie Datum: Versie: Informant Software Installatie 7.47 Datum: 19-12-2016 Versie: 7.47 Informant Software www.informant.nl support@informant.nl 1 Waar is deze handleiding voor bedoeld? De installatie van de update van Informant is op een dusdanige

Nadere informatie

SBGuidance Machine Manager. SBGuidance Machine Manager. Versie 2.0. Handleiding. 24 november 2009

SBGuidance Machine Manager. SBGuidance Machine Manager. Versie 2.0. Handleiding. 24 november 2009 SBGuidance Machine Manager Handleiding 24 november 2009 Versie 2.0 Service Handleiding - 1 - November 2009 SBGuidance Machine Manager Service Handleiding (Herziening 0) Copyright 2009 SBG Innovatie. Alle

Nadere informatie

Installatie van de het Online Bijbel Abonnement met Online Bijbel Studie DVD (editie 11-01)

Installatie van de het Online Bijbel Abonnement met Online Bijbel Studie DVD (editie 11-01) Installatie van de het Online Bijbel Abonnement met Online Bijbel Studie DVD (editie 11-01) Datum: 18 oktober 2011 Laatste revisie: 24 oktober 2011 Versie: 1.1 Voordat u begint Deze instructie behandelt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Zoeken in de cd rom Oefenboek voor groepen 5 1. Zoekopdracht 5 2. Geavanceerde

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie

DuboCalc 4.0. Installatie instructie DuboCalc 4.0 Installatie instructie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Verwijderen bestaande installaties... 3 3 Installatie DuboCalc Project... 4 4 Foutmeldingen... 8 1 DuboCalc Project 2.2 Installatie

Nadere informatie

CAROLA. Computerapplicatie voor Risicoberekeningen aan Ondergrondse Leidingen met Aardgas. Installatiehandleiding. Versie: 1.2 Datum: 1 juni 2013

CAROLA. Computerapplicatie voor Risicoberekeningen aan Ondergrondse Leidingen met Aardgas. Installatiehandleiding. Versie: 1.2 Datum: 1 juni 2013 A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl T 030 274 91 11 F 030 274 29 71 info@rivm.nl CAROLA Computerapplicatie voor Risicoberekeningen aan Ondergrondse Leidingen

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Installatie Avalanche Windows

Installatie Avalanche Windows Installatie Avalanche Windows Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Windows op een huidige omgeving te updaten en te installeren. Tijdens deze installatie, kunnen anders gebruikers

Nadere informatie

Act! LinkedContactsUpdater Handleiding

Act! LinkedContactsUpdater Handleiding Act! LinkedContactsUpdater Handleiding Versie 1.1 16-09-2014 Inleiding Al uw contacten in één keer bijwerken met de gekoppelde gegevens van hun bijbehorende bedrijf? Dat kan met Act! LinkedContactsUpdater.

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING 5.45 STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer.

Nadere informatie

TOOL MJOB HANDLEIDING

TOOL MJOB HANDLEIDING TOOL MJOB HANDLEIDING Tool MJOB Handleiding Tool MJOB Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene voorwaarden René Tijssen Postbus 20014, 2500 EA Den Haag Abonnementen

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software

Installatiehandleiding voor e.dentifier2 software Installatiehandleiding voor e.dentifier software De e.dentifier is los en gekoppeld aan de pc met een USB-kabel te gebruiken. Voor gekoppeld gebruik is installatie van software voorwaardelijk. Met het

Nadere informatie

Updateprocedure in vogelvlucht... 2. Stap 1: Updatebestanden downloaden... 3. Stap 2: Controle vooraf... 4

Updateprocedure in vogelvlucht... 2. Stap 1: Updatebestanden downloaden... 3. Stap 2: Controle vooraf... 4 Updatehandleiding versie 2.14 Administratie- en leerlingvolgsysteem LVS2000 Inhoud van dit document: Updateprocedure in vogelvlucht... 2 Stap 1: Updatebestanden downloaden... 3 Stap 2: Controle vooraf...

Nadere informatie

Nero DriveSpeed Handleiding

Nero DriveSpeed Handleiding Nero DriveSpeed Handleiding Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De volledige handleiding van Nero DriveSpeed is auteursrechtelijk beschermd en is eigendom van Nero AG. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE

INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE INSTALLATIE VAN KING 5.50 STAND ALONE Dit document beschrijft de installatie van King stand alone. Dat wil zeggen: u werkt single user en zowel programmatuur als administraties staan op dezelfde computer.

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. VIRUSSCANNER 2 Tijdelijk uitschakelen 2 Configuratie virusscanner 2

INHOUDSOPGAVE. VIRUSSCANNER 2 Tijdelijk uitschakelen 2 Configuratie virusscanner 2 INHOUDSOPGAVE VIRUSSCANNER 2 Tijdelijk uitschakelen 2 Configuratie virusscanner 2 LOKALE INSTALLATIE 3 imuis installeren via download 3 imuis voor de eerste keer starten 8 HELPFUNCTIE EN SCHRIFTELIJKE

Nadere informatie

Handleiding Job voor gebruikers

Handleiding Job voor gebruikers Handleiding Job voor gebruikers I Handleiding Job voor gebruikers Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Werking van de Job 2... 2 1.1 Wat is een job?... 2 1.2 Selecteer de personeelsdatabase... 3 1.3 Is de job gestart?...

Nadere informatie

Installatie van een update Versie 10

Installatie van een update Versie 10 Installatie van een update Versie 10 Inhoudsopgave 1 INLEIDING 4 2 NOTEER BELANGRIJKE GEGEVENS 5 3 MAAK EEN BACKUP 6 4 DOWNLOAD HET INSTALLATIEPROGRAMMA 7 5 INSTALLEER DE NIEUWE UPDATE OP ÉÉN WERKSTATION

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 INSTALLATIE VAN QUEEN 5.48 Dit document beschrijft de installatie van Queen. Onderstaande procedure voert u uit op de computer waarop u met Queen wilt gaan werken. Aandachtspunten bij installatie onder

Nadere informatie

CCV CARD ONLINE. Gebruikershandleiding v3.0. Computer Centrum C. van de Velden B.V.

CCV CARD ONLINE. Gebruikershandleiding v3.0. Computer Centrum C. van de Velden B.V. CCV CARD ONLINE Gebruikershandleiding v3.0 Computer Centrum C. van de Velden B.V. Inleiding CCV Card online stelt u in staat om m.b.v. uw PC mutaties te verzorgen op debiteuren, kaarthouders en/of kaarten.

Nadere informatie

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding

Tool Calculeren voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Handleiding voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl V2011.03.1 Tool Calculeren Voor Bouwkosten.nl en BeheerEnOnderhoudkosten.nl Een uitgave van Sdu Uitgevers bv Uitgever Adres Abonnement Klantenservice Algemene

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.45

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.45 INSTALLATIE VAN QUEEN 5.45 Dit document beschrijft de installatie van Queen. Onderstaande procedure voert u uit op de computer waarop u met Queen wilt gaan werken. Aandachtspunten bij installatie onder

Nadere informatie

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008

Legal Eagle Update Handleiding versie 2.14 juni 2008 DIT DOCUMENT IS ALLEEN VAN TOEPASSING VANAF LEGAL EAGLE VERSIE 2.13. INDIEN DIT NIET HET GEVAL IS DIENT ER EERST EEN UPDATE UITGEVOERD TE WORDEN!!! Voordat u begint...2 Update downloaden...2 Update installeren...5

Nadere informatie

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN!

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft U het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

uziconnect Installatiehandleiding

uziconnect Installatiehandleiding uziconnect Installatiehandleiding VANAD Enovation is een handelsnaam van ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Les 3 De basis (deel 2)

Les 3 De basis (deel 2) Les 3 De basis (deel 2) 3.1 Een Backup maken Uw computer kost je honderden, misschien wel duizenden Euro's, maar toch is dit niet het belangrijkste onderdeel. Je gegevens op je harde schijf zijn dat wel.

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Snelstartgids PVM UCP 2.0

Snelstartgids PVM UCP 2.0 Snelstartgids PVM UCP 2.0 Uitgebracht door: ZorgTTP Referentie: Snelstartgids PVM ZorgTTP Datum: 20-05-2019 Versie: 2.0 1 Doel van dit document In dit document wordt kort en bondig aangegeven welke stappen

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

12 april Updaten FuelOffice

12 april Updaten FuelOffice 12 april 2013 Updaten FuelOffice Er verschijnen regelmatig updates van FuelOffice. U kunt updates installeren via menu [Help à Info FuelOffice]. Bovenaan in dit scherm ziet u het actuele versienummer staan

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.42

INSTALLATIE VAN QUEEN 5.42 INSTALLATIE VAN QUEEN 5.42 Dit document beschrijft de installatie van King. Onderstaande procedure voert u uit op de computer waarop u met Queen wilt gaan werken. Aandachtspunten bij installatie onder

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding versie 2.20. Uw onderneming in balans Uitgave van Praestantia Automatisering 2011 Praestantia Automatisering. Alle rechten voorbehouden Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Software voor de beoordeling van primaire waterkeringen. D-Soil Model. Installatiehandleiding

Software voor de beoordeling van primaire waterkeringen. D-Soil Model. Installatiehandleiding Software voor de beoordeling van primaire waterkeringen D-Soil Model WTI2017 Installatiehandleiding D-Soil Model Ondergrondschematiseringstool voor geotechnische toepassingen Installatiehandleiding Wettelijk

Nadere informatie

Handleiding De Biedwedstrijd

Handleiding De Biedwedstrijd Handleiding De Biedwedstrijd Auteur: Marcel Hofstede Versie: 2.1 Handleiding Biedwedstrijd (V2.1) Blz. 1 van 11 INHOUDSOPGAVE Programma Biedwedstrijd...3 1. Installatie en opstarten van het programma...3

Nadere informatie

CCleaner. Handleiding van Helpmij.nl

CCleaner. Handleiding van Helpmij.nl CCleaner Handleiding van Auteur: James007 April 2008 Nieuwe versie 4/10/'07 CCleaner is een heel bekend onderhoudsprogramma voor zowel Windows XP als Windows Vista. Het geeft de mogelijkheid om onnodige

Nadere informatie

Elektronisch Bestellen in ENK Software

Elektronisch Bestellen in ENK Software Elektronisch Bestellen in ENK Software Auteurs: RK/MRz Versie: 1.2 Datum: 22-07-2010 Voorwoord Deze handleiding zet voor u uiteen op welke manier u elektronisch bij Galvano kunt bestellen vanuit ENK Software,

Nadere informatie

Problemen 2Work. Foutmeldingen die 2Work bij het opstarten kan geven

Problemen 2Work. Foutmeldingen die 2Work bij het opstarten kan geven Problemen 2Work Foutmeldingen die 2Work bij het opstarten kan geven Object width is niet ingesteld Installeer/Herinstalleer de Extra Windows Bibliotheken. Deze kan van onze website onder Downloads afgehaald

Nadere informatie

Act! Company Builder Handleiding

Act! Company Builder Handleiding Act! Company Builder Handleiding Versie 1.1 25-07-2014 Inleiding Kost het u ook zoveel tijd om, na het importeren van nieuwe contacten, bedrijven aan te maken of deze contacten te koppelen aan bestaande

Nadere informatie

Installatiehandleiding Privacy- en Verzendmodule DIS voor Windows, Mac OS en Linux

Installatiehandleiding Privacy- en Verzendmodule DIS voor Windows, Mac OS en Linux Installatiehandleiding Privacy- en Verzendmodule DIS Opdrachtgever: Opdrachtnemer: Uitgebracht aan: Nederlandse Zorgautoriteit Uitgebracht door: ZorgTTP Referentie: Installatie PVM_DIS_5.3 Datum: 17-12-2015

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

BM - Macrostabiliteit

BM - Macrostabiliteit Software voor de beoordeling van primaire waterkeringen BM - Macrostabiliteit WTI2017 Installatiehandleiding Basis Module Macrostabiliteit Stand alone tool voor Macrostabiliteit binnenwaarts Installatiehandleiding

Nadere informatie

Tool Calculeren. Handleiding

Tool Calculeren. Handleiding Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten Hanzestraat 1,

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

ZEKER WETEN-tool calculeren Een uitgave van Reed Business bv

ZEKER WETEN-tool calculeren Een uitgave van Reed Business bv ZEKER WETEN-tool calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten Hanzestraat

Nadere informatie

Klik op OK om verder te gaan. U ziet het volgende scherm verschijnen:

Klik op OK om verder te gaan. U ziet het volgende scherm verschijnen: Installatie van de Online Bijbel Studie DVD (editie 11-01) Datum: 26 januari 2011 Laatste revisie: Versie: 1.0 Voordat u begint Deze instructie behandeld de te volgen stappen om de Online Bijbel Studie

Nadere informatie

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding

Tool Calculeren voor GWWkosten.nl. Handleiding voor GWWkosten.nl Tool Calculeren Een uitgave van Reed Business bv Helpdesk Uitgever Adres Abonnement Klantenservice 0900-235 63 98 ( 0,45 per minuut) technische.helpdesk@reedbusiness.nl M.M.M. Gianotten

Nadere informatie

Nero DriveSpeed Handleiding

Nero DriveSpeed Handleiding Nero DriveSpeed Handleiding Nero AG Informatie over auteursrecht en handelsmerken De volledige handleiding van Nero DriveSpeed is auteursrechtelijk beschermd en is eigendom van Nero AG. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access.

Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Gebruikershandleiding E-Zorg Remote Access. Inhoud 1) Inleiding Pagina 2 2) Het token Pagina 2 3) De eerste keer inloggen Pagina 2 4) Terminal Sessions Pagina 5 5) Gebruik vanaf Apple of Linux systemen

Nadere informatie

Handleiding FOCWA Kennisbank. Kennisbank V 1.0 Remco Jansen

Handleiding FOCWA Kennisbank. Kennisbank V 1.0 Remco Jansen Handleiding FOCWA Kennisbank Kennisbank V 1.0 Remco Jansen 1 Inhoud : Login Loginnaam laten bewaren Zoeken naar FOCWA Kennisbank documenten Taal, Categorie en Subcategorieën Trefwoord Verfijnen van uw

Nadere informatie

3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN ADMINISTRATIE(S)...

3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN ADMINISTRATIE(S)... Inhoud 1. INLEIDING... 2 Controleer de huidige Queen versie... 2 2. UPDATE QUEEN... 2 2.1. Maak eerst een Backup... 2 2.2. Download de software en pak de nieuwe software uit... 2 3. QUEEN STARTEN EN BIJWERKEN

Nadere informatie