Het tweede congres van het "Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik" te Freudenstadt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het tweede congres van het "Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik" te Freudenstadt"

Transcriptie

1 BQSARBEID Het tweede congres van het "Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik" te Freudenstadt [971 : 371 M. BOL Inleiding Van 2 tot 6 mei 1966 werd in Freudenstadt (Zwarte Woud) het tweede congres gehouden van het.. Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik" (KWF). Onderwerp was hou/transport, uit de opstand tot aan voor trucks bereidbare afvoerwegen. Congres en excursie werden bijgewoond door ongeveer 700 deelnemers. Uit Nederland waren aanwezig (in alfabetische volgorde): ir M. Bol, D. van Hattem, ir E. H. P. Juta, G. N. Spaarkogel en ir P. H. M. Tromp. Na de bijeenkomsten der KWF-werkgroepen en de ledenvergadering op 2 mei, werd op 3 en 5 mei een aantal voordrachten gehouden in het Kurtheater van Freudenstadt Op 3 en 4 mei vonden excursies plaats in de omliggende houtvesterijen Forbach, Pfalzgrafenweiler, Schönmünzach en Wolfach.*) Voordrachten Oberforstdirektor Paul hield een inleiding over.. bosbouw en houtoogst". De vraag werd gesteld of beide tegengestelde belangen vertegenwoordigen. Bij de houtoogst wordt getracht, om zonder beschadiging aan verjonging of blijvende opstand, de oogstkosten zo klein mogelijk te maken. De arbeidsleer heeft door rationalisatie en opleiding een beduidende stijging van de arbeidsproduktiviteit bewerkstelligd; zo is de produktie per uur bij de houtoogst in Zuid-Württemberg sinds 1953 met 60 % gestegen. Bij vellingswerk zijn bosbouwkundig geen nadelige gevolgen van de inzet van motorzagen en schilmachines vastgesteld. Bij het uitslepen bestaat dit gevaar wel; vooral is dit het geval als machines (trekkers) kris kras door dunningen rijden (in Duitsland is de discussie over ontsluiting door sleepwegen, zoals sinds jaren bijvoorbeeld in Drente gebruikelijk is, zeer levendig). De eisen aan de houtoogst worden hoger naarmate de opstand gedifferentiëerder is naar samenstelling. In dit opzicht is het nuttig om overdreven houtsoorten menging te vermijden. Voorts is een goed samenspel tussen bosbouwen houtoogst gediend bij een niet te groot stamtai bij de bosaanleg en bij niet te kleine dunningsintervallen. Dr H. Löffler sprak over "houtgebruik en houtoogst". Een bepaalde wijze van opwerken béinvloedt de kring van afnemers, omgekeerd kunnen speciale eisen aan de zijde van de afnemer de oogstmethodiek en de oogstkosten beïnvloeden. *) Een uitvoerig verslag van alle voordrachten en excursieobjecten is aanwezig in de bibliotheek van het Bosbouwproefstation.

2 ' 403 Beiderzijds bestaat belangstelling voor bijvoorbeeld de onderwerpen: het maken van chips in het bos. typebeperking bij houtsortimenten. gewicht als meeteenheid. houtconcentratie. machinaal schillen (schilkwaliteit) en bundelen_, 'Dr Löffler signaleerde de volgende ontwikkelingen: - Het maken van chips in het bos zal zich vooreerst beperken tot dun krom hout. dat bij voorkeur met schors te verwerken is. - Binnen afzienbare tijd zal dun hout in lengten van 2 m en meer te leveren zijn. Nu moet nog rekening worden gehouden met lengten tot 2 m, - Het machinaal schilleri zal in de naaste toekomst nog voor een belangrijk deel in het bos dienen te geschieden; voor schillen aan de fabriek bestaat nog maar geringe belangstelling. De conclusie is dat er van de zijde van de afnemers slechts aarzelende stimulansen. komen. Kenmerkend lijkt te zijn. dat geen generale oplossingen te geven zijn. maar specifieke oplossingen voor een bepaald bedrijf met bepaalde afnemers. Het onderwerp "ontsluiting door bos- en sleepwegen" werd besproken door dr Racz. De sleepwegen kunnen worden aangelegd door vrijlating bij de bosaanleg (met gevaar van verwildering). bij de verzorging of bij de eerste dunning. De afstand der sleepwegen moet zo zijn dat minstens één volle vracht kan worden vervoerd. In de praktijk voldoen afstanden tussen 30 en 60. m (afhankelijk van opstandsleeftijd en sleepsysteem), De breedte der sleepwegen is bij gebruik van trekkers tussen 2 en 3 m. de lengte om bedrijfseconomische redenen niet meer dan m. De uitmonding op de bos"{eg is loodrecht met eventueel scheve uitloop of onder een hoek. Di.E. Faust behandelde het thema "plaats van opwerken", De arbeidsproduktiviteit moet verder stijgen door inzet van machines. De menselijke arbeidskracht wordt schaarser en duurder. De mechanisatie dwingt het bosbedrijf tot veranderingen in technisch en organisatorisch opzicht Er moet worden gestreefd naar: homogeniteit, voldoende grote hoeveelheden en stabiele arbeidsorganisatie. Dit betekent centrale opwerking van hout. Spreker houdt een pleidooi voor samenwerking van particuliere bosbedrijven bij de oogst en verwerking. In aansluiting hierop toont ir K. Vyplel een film over de centrale houtstapelplaats van Mayr-Melnhof in Oostenrijk. In totaal worden m 3 ongeschild langhout naar twee stapelplaatsen gebracht met eigen transportmiddelen. Het lossen van de wagens en de aanvoer naar de kettingtransporteur gebeurt met een dubbele lier. Het schillen gebeurt in lange vorm op een stationair opgestelde Cambio 35. het korten met behulp van een cirkelzaag. De lange sortimenten worden in handkracht van een sorteertransporteur gerold; het standaardsortiment wordt er automatisch afgeworpen. De sortimenten worden gebundeld (systeem Fideris) en met een mobiele Atlas kraan gestapeld en geladen. Aan handkrachturen worden nog 1.3 uur per ms gebruikt, dat is minder dan vroeger alleen voor het schillen in het bos nodig was.

3 404 Ir P. H. M. Tromp liet dia's zien van de centrale houtstapelplaats van de Kon. Ned. Heidemaatschappij in Dalfsen. Opvallend is de identieke wijze van aanpak. Laatstgenoemde stapelplaats is kleiner, maar lijkt nog verder gemechaniseerd te zijn. Dr R. GrammeI besprak de problemen bij "uitsleep en transport van industrie/wut". Er is vastgesteld dat het maken van een standaardsortiment in de opstand vooral bij goed bereid bare uitsleepwegen en bij grotere afstanden en hoge dunningsopbrengsten per ha gunstiger is dan uitsleep van langhout en korten aan de bosweg. (Het is de vraag of deze uitspraak ook voor Nederland geldt.) Thans bestaan er talloze technische middelen om industriehout in het bos te bundelen (loofhout en naaldhout dat niet ter plaatse geschild hoeft te worden) en de bundels af te voeren per trekker met hydraulische kraan en aanhangers met pendel + tandernas of volgens het "Huckepackverfahren" (trekker met lier of hydraulische grijper). Over de "houtuitsleep" sprak dr H. J. Loycke. Ook in Duitsland bestaat belangstelling voor speciale trekkers met een lier voor houtuitsleep; kenmerken zijn: grote wielen, vierwielaandrijving, gewichtsverdeling met 70 % op de vooras, wendbaarheid, groot vermogen. De voordelen van dergelijke trekkers zijn de snelheid en de geringe afhankelijkheid van terrein, weer en lastgrootte. Deze voordelen spreken vooral bij moeilijke condities. Uitlieren is op zichzelf tijdrovend en dient zoveel mogelijk beperkt te worden. De voordelen komen ook tot uiting bij het opdrukken en gelijk drukken van uitgesleept hout op stapels met behulp van een hydraulisch bediend blad. Spreker bepleit stukloon, ook bij het uitslepen met trekkers. Premieloon is zijns inziens een noodmaatregel zolang geen exacte produktiecijfers voor handen zijn. Voorts wordt gewezen op veiligheidsmaatregelen en op het vermijden van schade aan blijvende opstand en wegen. Excursies *) Er wordt hier op enkele voor Nederland interessante aspecten ingegaan. Vellen Een nieuwe ontwikkeling bij motorzagen is de AV-handgreep aan de Stihl motorzagen. De beugels die met rubber zijn overtrokken, zijn door rubberbuffers met de motorzaag verbonden (extra gewicht 0,3 kg). Hierdoor zou de overgang van trillingen van de motor naar de bedieningsman worden belemmerd. Over het effect van de wijziging in kwantitatieve zin konden geen mededelingen worden verstrekt. Voorlopig alleen te leveren bij de zwaarste Stihl-Contra-S. >Ic) In dit rapport zal geen aandacht worden geschonken aan schilmachines. Dat thema hopen wij namelijk in een ander verslag aan de orde te stellen.

4 405 Foto 1: Hydraulische tang voor stamsgewijze uitsleep. Foto 2: Bundelen in bundelwagentje; transport beperkt tot enkele meters.

5 Uitslepen 406 Voor het uitslepen van dun hout werd de "motorzaaglift" getoond. Door de motor van een Stihl 08 wordt een eindeloze kabel van 8 mm doorsnee in beweging gebracht. Aan deze kabel kunnen met behulp van nylon, kettingen of haken bomen of sortimenten worden bevestigd. Door de kabel als sleeplijn (0,8-1,0 m breed) in de opstand te brengen kan hout over een afstand van maximaal 60 m worden uitgesleept. Bij de velling moet met deze methodiek rekening worden gehouden; afstand tussen sleeplijnen bijvoorbeeld 20 m. De apparatuur kost ongeveer f f 3000, de bediening gebeurt door 2 man; de produktie is 2-4 m 3 /uur, exclusief opbouwen verplaatsen ( min.. resp. 25 min.). Voor toepassing is een dunningsopbrengst van minstens 30 m 3 /ha vereist! Bij slepen van langhout is het mogelijk om het hout op onderleggers te lossen met de dikke einden gelijk, zodat massaal korten van de stapel tot een standaardsortiment mogelijk wordt. Bij transport van sortimenten kan de lift ook als aanvoer voor een kleine schilmachine dienst doen, terwijl daaraan bij standaardsortimenten nog een bundel apparatuur kan worden gekoppeld. Voor het uitslepen van dik hout werden een groot aantal trekkers van pk met vierwielaandrijving getoond, met enkele of dubbele lier, bij lasten van 3-7 m 3: Unimog 411, 32 pk en 406, 65 pk Güldner G 50 A, 50 pk Schlüter S 650 V, 56 pk en S 900 V, 82 pk Tree Farmer KL 820, 55 pk (gebouwd in Zweden) met knik-frame Welte ES 90 "Forstmann", 82 pk met knik-frame Voorts was er een trekker met hydraulische tang (omgebouwde hydraulische steun) voor het stamsgewijs slepen van dit hout (foto I). Bundelen en transport Bundelen voor transportdoeleinden is nodig voor kort hout (I m) dat met een kraan geladen moet worden. Bij bundelen in het bos kunnen bundelwagentjes (prijs ongeveer f 300, niet voor transport) worden gebruikt (foto 2), de afvoer over korte afstand gebeurt dan bijvoorbeeld volgens het "Huckepackverfahren" (trekker met lier, of hydraulische grijper, ± 13000), (foto 3). Ook kan gebundeld en afgevoerd worden in bundelwagens achter een landbouwtrekker (bijvoorbeeld Königseggwalder of Radolfzeller bundelwagen, f 1000 resp. f 4000). Voor transport over grotere afstand worden de bundels met een hydraulische kraan geladen op bijvoorbeeld een Gigant aanhanger met pendelas (6 of 9 ton; f 7000, f 13000), op een I10n aanhanger met boggie (8 ton; f f 16000) die obstakels groter dan de wielstraal kan nemen, of op een grotere eenheid. De kraangrijper moet voor het laden van dit korte hout àf zeer smal zijn «50 cm i.v.m. grijpen tussen twee bundeldraden of banden) àf er moet een "open grijper" worden gebruikt (ook bij één band midden over de bundel). Tenslotte kan de bundel aan de kopse kanten worden opge-

6 407 Foto 3: Transport van bundels over korte afstand met hydraulische grijper in driepuntsbevestiging.

7 408 pakt; hiervoor is een grijper nodig die is voorzien van platen met nokken (foto 4). 2 m hout kan ongebundeld worden vervoerd, bijvoorbeeld door een trekker met aanhanger en een kraan vóór op de aanhanger of op de trekker (Unimag 406 met Ilon 3 Laanhanger, Hiab 174 vóór op de aanhanger; Foco 6000 kraan op Tree Farmer KL 820 met Ilon aanhanger; Meiller kraan op Welte trekker ES 90, met Welte aanhanger). De prijzen voor deze combinaties variëren van f tot f Foto 4: Kraangrijper met platen voor opnemen van bundels aan de kopse einden.

Moderne houtoogstmethoden in Zweden

Moderne houtoogstmethoden in Zweden BOSARBElD Moderne houtoogstmethoden in Zweden [31] M.BOL (Bosbouwproefstation, Wageningen) In een artikel "De ontwikkeling van de houtwinning in Oost-Canada" *) werd een beeld gegeven van nieuwe houtoogstrnethoden.

Nadere informatie

M.Bol. Exploitatie De houtoogst in dunningen * Bosbouwproefstation. het hout van stob naar weg wordt getransporteerd (zie literatuur 1 en 2).

M.Bol. Exploitatie De houtoogst in dunningen * Bosbouwproefstation. het hout van stob naar weg wordt getransporteerd (zie literatuur 1 en 2). Exploitatie De houtoogst in dunningen * 31 M.Bol Bosbouwproefstation In september 1969 is in Zweden gedurende één week een internationale bijeenkomst gehouden van de International Union of Forest Research

Nadere informatie

HET EERSTE CONGRES VAN HET "KURATORIUM FOR WALDARBElT UNO FOSTTECHNIK" TE LONEBURG. door M. BOL

HET EERSTE CONGRES VAN HET KURATORIUM FOR WALDARBElT UNO FOSTTECHNIK TE LONEBURG. door M. BOL HET EERSTE CONGRES VAN HET "KURATORIUM FOR WALDARBElT UNO FOSTTECHNIK" TE LONEBURG door M. BOL Inleiding Van 11 tot 15 mei werd in de voormalige hanzestad Lüneburg (W. Duitsland) het eerste congres gehouden

Nadere informatie

Oprichting van centrale houtverwerkingsbedrijven in ons land - NU!

Oprichting van centrale houtverwerkingsbedrijven in ons land - NU! AFZET EN VERWERKING VAN HOUT Oprichting van centrale houtverwerkingsbedrijven in ons land - NU! [79: 9441 E. REINDERS Over de slechte financiële toestand, waarin onze nederlandse bosbedrijven thans verkeren,

Nadere informatie

Grove RT 760 E. Gegevens kraan. : Cummins QSB : 240 pk

Grove RT 760 E. Gegevens kraan. : Cummins QSB : 240 pk Gegevens kraan Type Motor Eigen gewicht Transport lengte Transport breedte Transport hoogte Stempelbreedte Max. rijsnelheid Min. lengte giek Max. lengte. giek Electrisch systeem : RT 760 E : Cummins QSB

Nadere informatie

Tevens verschenen in: Nederlands Bosbouw Tijdschrift 45 (10), 1973 ( )

Tevens verschenen in: Nederlands Bosbouw Tijdschrift 45 (10), 1973 ( ) Stichting Bosbouwproefstation "De Dorschkamp" Wageningen Bericht nr. 85 Tevens verschenen in: Nederlands Bosbouw Tijdschrift 45 (10), 1973 (282-288) Uitslepen van langhaut met behulp van bosbouwtrekkers

Nadere informatie

Opfriscursus bosbeheer en bosexploitatie

Opfriscursus bosbeheer en bosexploitatie Opfriscursus bosbeheer en bosexploitatie Cursusschema Dag 1 ochtend 09.00 12.30 Opstandsbeoordeling en doelstellingen middag 13.00 16.00 Verjongen en verjongingsplan Dag 2 ochtend 09.00 12.30 Exploitatie,

Nadere informatie

Meet- en rekenprincipes

Meet- en rekenprincipes 2 Meet- en rekenprincipes MEET- EN REKENPRINCIPES HOOFDSTUK 2 2.1 Algemene inhoudsberekening Illustratie 2.a: Inhoudsberekening van een cilinder = oppervlakte x lengte. De inhoud van een object zoals een

Nadere informatie

Kostenefficiënte en verantwoorde oogst van tak- en tophout

Kostenefficiënte en verantwoorde oogst van tak- en tophout Kostenefficiënte en verantwoorde oogst van tak- en tophout Martijn Boosten Oogstdemonstratie tak- en tophout 27 februari 2014, Vierhouten Tak- en tophout uit bossen Naar schatting jaarlijks 36.000 ton

Nadere informatie

Mechanisatie van de houtoogst in Nederland

Mechanisatie van de houtoogst in Nederland Mechanisatie van de houtoogst in Nederland J. B. Thale Foreco Internationale Houthandel BV Inleiding In dit artikel wordt een overzicht gegeven van hier te lande toegepaste houtoogstmethoden die meer of

Nadere informatie

Compact, licht, duurzaam en veilig. ALU - Montage Liften.

Compact, licht, duurzaam en veilig. ALU - Montage Liften. Compact, licht, duurzaam en veilig ALU - Montage Liften ALU montageliften van Böcker Altijd up to date! Sinds 1958 is het merk Böcker bekend om zijn betrouwbare en efficiënte materiaal- en personenliften.

Nadere informatie

Innovatiemiddag. Luchtvering is beter 22 september 2016

Innovatiemiddag. Luchtvering is beter 22 september 2016 Innovatiemiddag Luchtvering is beter 22 september 2016 Bouwplan de Zuidhoek Herinrichting voormalige camping Zuideinde naar plan Zuidhoek Extra vrachttransporten ( 25.000 m 3 ) over het Zuideinde Woningen

Nadere informatie

Opwerkingskosten en houtwaarde in de kroon van lariks en fijnspar J)

Opwerkingskosten en houtwaarde in de kroon van lariks en fijnspar J) Opwerkingskosten en houtwaarde in de kroon van lariks en fijnspar J) [33 J : 6641 TRIMMING COSTS AND TIMBER VALUE IN CROWNS OF JAPANESE LARCH AND NORWAY SPRUCE M. BOL SUMMARY Following a simuar investigation

Nadere informatie

Larger-scaled forest operations

Larger-scaled forest operations Bosbedrijfsregeling 6 Werkpakketten, middel tot schaalvergroting Larger-scaled forest operations M. Bol en D. Sikkel resp. Bosbouwproefstation en Staatsbosbeheer Inleiding In deze tijden van stijgende

Nadere informatie

OPEL Trekkers 2017 KR Pagina 1

OPEL Trekkers 2017 KR Pagina 1 Ook de autofabrikant Opel heeft in het verleden pogingen gedaan om trekkers te bouwen. Het is t.o.v. de autoproductie een beperkte activiteit geweest maar wel de moeite waard om de informatie van dit merk

Nadere informatie

Inleiding 2 Inhoudsopgave 3 Vorkkeuze richtlijnen 4 Capaciteiten MSI vorken 5 Veiligheid 6

Inleiding 2 Inhoudsopgave 3 Vorkkeuze richtlijnen 4 Capaciteiten MSI vorken 5 Veiligheid 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Inhoudsopgave 3 Vorkkeuze richtlijnen 4 Capaciteiten MSI vorken 5 Veiligheid 6 Vorken klasse 2A 7-10 Vorken klasse 3A 11-13 Vorken klasse 4A 14-16 Vorken klasse 2B 17-19 Vorken

Nadere informatie

Vaste of mobiele laadrampen: volledig onafhankelijk laden. Laadrampen. Zeer soepel in gebruik. Eenvoudig te verplaatsen. Eenvoudig aandocken.

Vaste of mobiele laadrampen: volledig onafhankelijk laden. Laadrampen. Zeer soepel in gebruik. Eenvoudig te verplaatsen. Eenvoudig aandocken. Vaste of mobiele laadrampen: volledig onafhankelijk laden Laadrampen Zeer soepel in gebruik. Eenvoudig te verplaatsen. Eenvoudig aandocken. Vaste of mobiele laadrampen. Wanneer een logistiek gebouw op

Nadere informatie

u uo Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS fjcxjo BULLETIN No. 52

u uo Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS fjcxjo BULLETIN No. 52 fjcxjo BULLETIN No. 52 BEPROEVING WELGER WSA 350 OPRAAPPERS Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie u uo Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE WELGER WSA 350 OPRAAPPERS Fabrikant: Gebr. Weiger,

Nadere informatie

DE IVECO M250.45W 6 X 6 8 TONS TRUCK:

DE IVECO M250.45W 6 X 6 8 TONS TRUCK: DE IVECO M250.45W 6 X 6 8 TONS TRUCK: De iveco m250.45w 6 x 6 8 tons truck word door België voor verschillende doeleinden gebruikt. Het voertuig is 6 wiel aangedreven en kan met een huif (standaard uitvoering)

Nadere informatie

6. De eindtabellen. De betekenissen van de kolommen in de eindtabel zijn:

6. De eindtabellen. De betekenissen van de kolommen in de eindtabel zijn: 6. De eindtabellen In de eindtabellen worden de noodzakelijk maatregelen bij de werkzaamheden geplaatst. Waar dat mogelijk is zijn de werkzaamheden gebundeld. De maatregelen zijn samengevat weergegeven

Nadere informatie

MAN Tractoren 2017 KR Pagina 1

MAN Tractoren 2017 KR Pagina 1 De Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG (MAN) experimenteerde al voor de 1e wereldoorlog met het bouwen van machines voor de landbouw. Na 1921 werden er stationaire motoren gebouwd en kwam er een motorploeg

Nadere informatie

Hydraulische apparatuur

Hydraulische apparatuur CONDOR HYDRAULISCHE VLOER KRIK L206 631205 Een ideale vloer garage krik vervaardigd volgens de CE eisen voor een veilige en lange levensduur. 631205 Hefvermogen 2000 kg Minimale opname hoogte 75 mm Maximale

Nadere informatie

FLEXIDAL Bosstraat, 20 -, B-9880 Aalter tel. 32/ fax 32/

FLEXIDAL Bosstraat, 20 -, B-9880 Aalter tel. 32/ fax 32/ Bovenzijde x 20 Onderzijde 500 x 500 x 25 Rubber tegel 20 Rubber tegel 25 in per stuk per pallet per stuk volgens EN1177 Zwart 6,75 1,6 kg 7,00 Groen 7,30 Grijs 7,30 Zwart 26,15 6,5 kg 50 27,40 Groen 28,40

Nadere informatie

Voorzetapparatuur. Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu

Voorzetapparatuur. Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu Voorzetapparatuur Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu Vermijd lekke banden! Permanente magneet Verwijdert ijzer- en staal-afval van de werkvloer, in magazijnen,

Nadere informatie

Ko909, AANGEBODEN: figuurglasstelling

Ko909, AANGEBODEN: figuurglasstelling Ko909, AANGEBODEN: figuurglasstelling Deze stelling is gebruikt, 2e hands, 150 breed met 20 rongen van 1.5 mtr lang. Normale prijs? 750,==, Deze aangeboden voor? 450,== /> Prijs? 1.650,==, Te koop: Accuzuiger

Nadere informatie

MORE POWER, MORE SAVINGS

MORE POWER, MORE SAVINGS MORE POWER, MORE SAVINGS Modelrange: Solis 20, Solis 26, Solis 50, Solis 60, Solis 75, Solis 90 SOLIS 20 3 De compacte en wendbare 18pk tractor van Solis. Deze sub-compacttractor is met zijn 90cm breedte

Nadere informatie

FLeur platformlift INHOUDSOPGAVE Toepassing Regelgeving Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen

FLeur platformlift INHOUDSOPGAVE Toepassing Regelgeving Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen 1/5 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Toepassing Regelgeving Pagina 3 Hoofdkenmerken Platform Veiligheidsvoorzieningen Pagina 4 Schachtafwerking Schachtdeuren Tableaus en besturing Pagina 5 Afmetingen 2/5 TOEPASSING

Nadere informatie

PRIJSLIJST. netto prijzen AF BRODOWO, POLEN. KMK Prijslijst 2016

PRIJSLIJST. netto prijzen AF BRODOWO, POLEN. KMK Prijslijst 2016 PRIJSLIJST 2016 netto prijzen AF BRODOWO, POLEN AFWEEGMACHINES BAND WEEGMACHINES Geschikt voor Capaciteit WR30 - Twee PVC banden - Weeg container 30 kg - Koppelbaar met verpakkingsmachine WP30 Eco WPS50

Nadere informatie

Algemene Bijdragen 9. OMLOOP, KOSTPRIJS EN ONDERNEMERSWINST VAN DE DOUGLAS. [651.5 : 671 Fseudotsuga taxifolia] door H. VEENENDAAL

Algemene Bijdragen 9. OMLOOP, KOSTPRIJS EN ONDERNEMERSWINST VAN DE DOUGLAS. [651.5 : 671 Fseudotsuga taxifolia] door H. VEENENDAAL 30e Jaargang Nr 6 Juni 1958 Algemene Bijdragen DOUGLASDAGEN 1957 9. OMLOOP, KOSTPRIJS EN ONDERNEMERSWINST VAN DE DOUGLAS [651.5 : 671 Fseudotsuga taxifolia] door H. VEENENDAAL In het verleden werden reeds

Nadere informatie

Het essentiële dat het verschil maakt! oebehoren. Verhoogt de veiligheid. Vereenvoudigt het aandocken. Verbetert de zichtbaarheid en duidelijkheid.

Het essentiële dat het verschil maakt! oebehoren. Verhoogt de veiligheid. Vereenvoudigt het aandocken. Verbetert de zichtbaarheid en duidelijkheid. Het essentiële dat het verschil maakt! oebehoren Verhoogt de veiligheid. Vereenvoudigt het aandocken. Verbetert de zichtbaarheid en duidelijkheid. Wielblokkering MAX AS Wielblokkeringen MAX. Voor de veiligheid

Nadere informatie

BESCHRIJVING F800 F850 F853 F853H F853HS F853HSL

BESCHRIJVING F800 F850 F853 F853H F853HS F853HSL knikladers SERIE De F800 serie van FUCHS is de kleinste in de lijn. De machines onderscheiden zich in motor vermogen en aandrijving. De F800 t/m F853 hebben twee tandwielpompen. Eén voor het rijden en

Nadere informatie

BESCHRIJVING F853 F853H F853HS F853HSL

BESCHRIJVING F853 F853H F853HS F853HSL SERIE De F853 serie van FUCHS is de kleinste in de lijn. De machines onderscheiden zich in motor vermogen en aandrijving. De F853 he twee tandwielpompen. Eén voor het rijden en de andere voor de werkhydrauliek.

Nadere informatie

demonstraties en tentoonstellingen

demonstraties en tentoonstellingen demonstraties en tentoonstellingen Technische demonstraties [945] N. A. DEN HARTOG Wetenschappelijk medewerker van de afdeling Bosexploitatie en Boshuishoudkunde van de Landbouwhogeschool De bosbouw wordt

Nadere informatie

Pag 3 Pag 4 Pag 5 Pag 6 Pag 8 Pag 10. Pag 12 Pag 12 Pag 12 Pag 13 Pag 13 Pag 14. Pag 14 Pag 14 Pag 14 Pag 15 Pag 15 Pag 15

Pag 3 Pag 4 Pag 5 Pag 6 Pag 8 Pag 10. Pag 12 Pag 12 Pag 12 Pag 13 Pag 13 Pag 14. Pag 14 Pag 14 Pag 14 Pag 15 Pag 15 Pag 15 1 Alle technische gegevens en afbeeldingen zijn verzameld op het moment dat deze brochure samengesteld is. Omdat onze producten voortdurend verbeterd worden, kunnen deze gegevens na verloop van tijd kleine

Nadere informatie

Tuin & Park THE POWER TO PERFORM

Tuin & Park THE POWER TO PERFORM Tuin & Park THE POWER TO PERFORM Waarom kiezen voor Votex? Professionals die kiezen voor Votex, kiezen voor krachtige machines die onder alle omstandigheden maximaal presteren. Of u nu actief bent in het

Nadere informatie

Maak van afval energie. CO 2 neutrale energie

Maak van afval energie. CO 2 neutrale energie Chipper Combi Maak van afval energie Jaarlijks komt er veel snoeihout vrij uit bossen, stadsparken en woonwijken. Tijdens het groeien heeft de plant of boom energie opgeslagen in de vorm van hout. Wanneer

Nadere informatie

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening.

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening. Holle wanden Montage handleiding 1.1 Transport De wanden kunnen op 2 manieren vervoerd worden afhankelijk van de grote van de wanden. a) horizontaal op een platte wagen, elementen boven op elkaar. b) Verticaal

Nadere informatie

Het uitslepen van dunningshout: met paard of met trekker en tang?*)

Het uitslepen van dunningshout: met paard of met trekker en tang?*) Uitslepen 372 Het uitslepen van dunningshout: met paard of met trekker en tang?*) Skidding in thinnings: using a horse or tractor with hydraulic grapple? N. A. Leek en A. H. Schaafsma Rijksinstituut voor

Nadere informatie

CBF25 - CBF25S - CBF25G CBF25Q - CBF25B - CJF10 Specificaties

CBF25 - CBF25S - CBF25G CBF25Q - CBF25B - CJF10 Specificaties CBF25 - CBF25S - CBF25G CBF25Q - CBF25B - CJF10 Specificaties Handpallettruck 2,5 (1.0) ton Handpallettruck De handpallettruck is ongetwijfeld het meest eenvoudige, maar essentiële, hulpmiddel voor intern

Nadere informatie

Bosbeheer: resultante van groeiplaats, maatschappelijke behoeften en beschikbare middelen

Bosbeheer: resultante van groeiplaats, maatschappelijke behoeften en beschikbare middelen Bosbeheer: resultante van groeiplaats, maatschappelijke behoeften en beschikbare middelen E. M. Lammerts van Bueren Staatsbosbeheer Het bosbeeld van de toekomst en het beheer van nu De mens apprecieert

Nadere informatie

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner TM 3215/3265 Uw professionele veelzijdige partner Krachtig & betrouwbaar Bij de tractoren van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: de ISEKI TM serie bestaat uit twee modellen met hydrostatische

Nadere informatie

Intramat Handtransport

Intramat Handtransport Bel voor advies: tel 085-040 98 00 Of bezoek: handtransport.nl Intramat Handtransport De specialist in heftafels Intern transport & opslag Groot assortiment in: pompwagens, tafelwagens, afvaltransport,

Nadere informatie

P-Av~; INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE DR. S. L. MANSHOLTLAAN 12, WAGENINGEN. BULLETIN No.42

P-Av~; INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE DR. S. L. MANSHOLTLAAN 12, WAGENINGEN. BULLETIN No.42 P-Av~; INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE DR. S. L. MANSHOLTLAAN 12, WAGENINGEN BULLETIN No.42 BEPROEVING CRAMER AUTOMATISCHE AARDAPPELPOTER.J - î F Fabrikant: Importeur: Maschinenfabrik

Nadere informatie

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl

BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug. Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl BGR 233 GEKEURD (DE) Gebruikshandleiding Laadbrug Bekijk de instructievideo op www.kruizinga.nl Lees mij eerst! 1Lees deze handleiding zorgvuldig voor de laadbrug te gebruiken. De handleiding omschrijft

Nadere informatie

Deze machine is ideaal voor het versnipperen van allerlei soorten groenhout en is geschikt voor hoveniers en particulieren.

Deze machine is ideaal voor het versnipperen van allerlei soorten groenhout en is geschikt voor hoveniers en particulieren. Houtversnipperaar Deze machine is ideaal voor het versnipperen van allerlei soorten groenhout en is geschikt voor hoveniers en particulieren. Versnipperprincipe: trommelhakselaar Maximale stamdoorsnede:

Nadere informatie

HIAB Rollerkranen Bereik 8,5-33 tm

HIAB Rollerkranen Bereik 8,5-33 tm HIAB Rollerkranen Bereik 8,5-33 tm Zelfaangedreven laadkranen www.hiab.com Groter bereik voor laden en lossen Rollerkranen Bereik 8,5-33 tm De HIAB Roller Voor maximale flexibiliteit in laden en lossen

Nadere informatie

Handmatig spannen en sealen Pneumatisch spannen en sealen

Handmatig spannen en sealen Pneumatisch spannen en sealen Handapparatuur voor staalband omsnoering Handmatig spannen en sealen Pneumatisch spannen en sealen Het Strapex voordeel Handapparatuur, band en after-sales service als een totaalpakket Het juiste gereedschap

Nadere informatie

Aanbevelingen voor hetwerken met motorzagen enbosmaaiersopgrondvaneconomische. overwegingen (samengevat rapport)

Aanbevelingen voor hetwerken met motorzagen enbosmaaiersopgrondvaneconomische. overwegingen (samengevat rapport) Aanbevelingen voor hetwerken met motorzagen enbosmaaiersopgrondvaneconomische enarbeidsgeneeskundige overwegingen (samengevat rapport) Recommendations for working with power saws and brushcutters; economic

Nadere informatie

Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU - Eenpersoons Hoogwerkers

Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU - Eenpersoons Hoogwerkers Veilig en snel naar de exacte hoogte ALU Eenpersoons Hoogwerkers www.boeckergroup.com ALU eenpersoons hoogwerkers Altijd up to date! Al meer dan 25 jaar staat Böcker wereldwijd bekend om zijn betrouwbare

Nadere informatie

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL

ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL ZEKEREN VAN MACHINES EN MATERIEEL Het vastzetten van de machines en materieel is van groot belang voor veilig transport. Als de lading niet goed vast zit ontstaan gemakkelijk ongevallen door losschietende

Nadere informatie

$f&m. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE. BULLETIN No. 112

$f&m. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE. BULLETIN No. 112 BULLETIN No. 112 BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE $f&m Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen ^ Cf b-.3 i T DE VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE

Nadere informatie

Inzet van de HSM lier in dunningen

Inzet van de HSM lier in dunningen Uitslepen 377.22 Inzet van de lier in dunningen winch In thlnnlngs A. H. Schaalsma Rijksinstituut voor onderzoek in de bos en landschapsbouw "De DorschkBmp", Wageningen Inleiding Uit het uitsleeponderzoek

Nadere informatie

Greentec Stobbenfrezen

Greentec Stobbenfrezen Greentec Stobbenfrezen Greentec 660 stobbenfrees Uitgekiende freeswielkap: Goede lossing en weinig morsen Zeer compacte, aftakas aangedreven stobbenfrees voor het professionele werk. Direkte aandrijflijn

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 190 BEPROEVING PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S.L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Fabrikant: Fa.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. Fabrikant: Gispen International BV Parallelweg west 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: IC 2007 Elektrisch Hoogteverstelbare tafel. Bouwjaar: 2007 Versie

Nadere informatie

Miedema TAT-serie TAT 161 (+ Farmer) HAT 81 (+ Farmer) Transportbanden

Miedema TAT-serie TAT 161 (+ Farmer) HAT 81 (+ Farmer) Transportbanden Miedema TAT-serie TAT 161 (+ Farmer) HAT 81 (+ Farmer) Transportbanden 23-10-2018 CPT Miedema TAT Transportbanden Hoogtepunten Algemene informatie Maatschetsen Basisuitvoering Opties Hoogtepunten Unieke

Nadere informatie

De DEFENDER III Serie is geschikt voor industrieel gebruik en DEKRA gecertificeerd.

De DEFENDER III Serie is geschikt voor industrieel gebruik en DEKRA gecertificeerd. DEFENDER III 50 mm Het model DEFENDER III heeft van de gepatenteerde DEFENDER serie kabel-en slangbruggen uit Duitsland 3 doorgangen. 1 van 49 x 52 mm, 1 van 50 x 45 mm en 1 van 49 x 56 mm. De lengte is

Nadere informatie

De 4-persoons fiets met vering en versnellingen

De 4-persoons fiets met vering en versnellingen De 4-persoons fiets met vering en versnellingen De Quattrocycle is het ideale produkt voor: Verhuur per uur op campings, vakantieparken etc. Georganiseerde tourtochten Bedrijfsuitjes Tochten door de natuur

Nadere informatie

GOUDEN KLAVERTJE VIER 2013

GOUDEN KLAVERTJE VIER 2013 GOUDEN KLAVERTJE VIER 2013 Naam bedrijf Greentec Special Products Stand Nr. 1.01-1 Website www.greentecsp.nl Omschrijving innovatie IRUS Deltrak 2.0 nu uitgerust met bosklepelmaaier Greentec Special products

Nadere informatie

W303T, Glas transport wagen klein met dubbele wielen

W303T, Glas transport wagen klein met dubbele wielen W303T, Glas transport wagen klein met dubbele wielen Dit is een licht uitgevoerde glaswagen met een frame in de maten 1000 mm lang bij 950 mm hoog. De wagen is voorzien van 4 luchtbanden in het midden,

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

Verkoop van buitendienst gestelde voertuigen, machines en/of toebehoren

Verkoop van buitendienst gestelde voertuigen, machines en/of toebehoren Verkoop van buitendienst gestelde voertuigen, machines en/of toebehoren Perceel 1: Mitsubishi L 200 Mitsubishi L200 Lichte vrachtwagen Bouwjaar: 2003 MMBCNK4704D004493 172.000 km 2.477 cc Vermogen: 85

Nadere informatie

De Auto-Multitransporter voor elk transport van ieder vervoer!

De Auto-Multitransporter voor elk transport van ieder vervoer! De Auto-Multitransporter voor elk transport van ieder vervoer! De Auto-Multitransporter voor elk transport van ieder vervoer! Inhoud Op weg naar de klant PAG 3 Auto-Multitransporter GP PAG 4 PACM PAG 5

Nadere informatie

a? PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN-

a? PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 3 R 84 a? PROEFSTATION VOOR DE GROENTEN- TE NAALDWIJK. EN FRUITTEELT ONDER GLAS, Mechanisatie bij,de radijsteelt onder glas. door: D.de Ruiter. Naaldwijk, 1968. f j

Nadere informatie

Steekwagens staal Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu

Steekwagens staal Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu Steekwagens staal Vanaf heden is de vernieuwde website online voor de recentste informatie www.behor.eu REF 105TA4564 Handbescherming Handbescherming Met glijbeugels! Volle banden in optie! Stevige steekwagens

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie Dior Heavylift

Bedrijfspresentatie Dior Heavylift Bedrijfspresentatie Dior Heavylift Dior Heavylift heeft de volgende disciplines in huis: Industriële machine verhuizingen Bedrijfsverhuizingen Portalen Vijzelen Stoppingsmateriaal Kraanwagens Verpakken

Nadere informatie

PK serie. Lifetime excellence. lichte bedrijfswagens

PK serie. Lifetime excellence. lichte bedrijfswagens PK serie Lifetime excellence Veelzijdige kleine kranen met geoptimaliseerd specifiek gewicht voor lichte bedrijfswagens 1 lifetime excellence Palfinger laadkranen overtuigen door hun superieure prestatie.

Nadere informatie

Sloten en handgrepen 19

Sloten en handgrepen 19 Sloten en handgrepen 19 19 25074 COMPLEET CYLINDERSLOT : 1,47 kg : Compleet cilinderslot met zwarte buitenplaat. Inclusief 3 sleutels en 2 geleidingsbeugels. Slaglengte: 50mm. / industrieel 25147 EURO

Nadere informatie

TIMBERMAX & MORE TRANSPORTOPLOSSINGEN VOOR DE BOSBOUW

TIMBERMAX & MORE TRANSPORTOPLOSSINGEN VOOR DE BOSBOUW TIMBERMAX & MORE TRANSPORTOPLOSSINGEN VOOR DE BOSBOUW TIMBERMAX & MORE FAYMONVILLE biedt transportoplossingen aangepast aan de specifieke noden van de houtsector Bij Faymonville kent het domein houttransport

Nadere informatie

Werkblad. Landschappelijke elementen. Concept!!!

Werkblad. Landschappelijke elementen. Concept!!! Werkblad Landschappelijke elementen Concept!!! Dit is een voorblad van een werkblad waaraan nog gewerkt wordt. Sommige onderdelen zijn goed uitgewerkt, andere minder. Alterra-WERKBLADLandschappelijkeElementen.doc

Nadere informatie

K2 CombiCutter 1600- en 1200-model

K2 CombiCutter 1600- en 1200-model K2 CombiCutter 1600- en 1200-model Hakker voor ronde balen en voederdistributiemachine De meest complete oplossing www.tks-as.no Stationair Op wielen Aan rails Magazijn K2 COMBICUTTER Arbeidsbesparende,

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

CATALOGUS 2017 VERHUUR & DIENSTEN

CATALOGUS 2017 VERHUUR & DIENSTEN CATALOGUS 2017 VERHUUR & DIENSTEN CONTACT Voor vragen of aanvragen kunt u contact met ons opnemen: E info@time2rent.nl T 0546 603 422 M 06 50 83 27 25 Langer huren? Wilt u artikelen huren voor een langere

Nadere informatie

Wacker Neuson EW65 PRO / EW65 PRO XL

Wacker Neuson EW65 PRO / EW65 PRO XL Wacker Neuson EW65 PRO / EW65 PRO XL WWW.ARIEATLAS.NL De machine: Upgrade De EW65 PRO of PRO XL is een upgrade van de standaard EW65. Een groot verschil hierin is de verbeterde bediening. Hierdoor is de

Nadere informatie

WINNING by PERFORMANCE! ISEKI SFH 200 SERIE COMPACT EN DUURZAAM SFH 220 SFH 240

WINNING by PERFORMANCE! ISEKI SFH 200 SERIE COMPACT EN DUURZAAM SFH 220 SFH 240 WINNING by PERFORMANCE! ISEKI SFH 200 SERIE COMPACT EN DUURZAAM SFH 220 SFH 240 WINNING by PERFORMANCE! DE ISEKI SFH 200 SERIE: EFFICIËNT EN BETROUWBAAR Met de nieuwe modellen van de SFH 200 serie is Iseki

Nadere informatie

VEILIG WERKEN MET MOTORKETTINGZAGEN

VEILIG WERKEN MET MOTORKETTINGZAGEN VEILIG WERKEN MET MOTORKETTINGZAGEN [304 : 3071 door A. J. LANZ (Koninklijke houtvesterijen) De moeilijke voorziening van arbeidskrachten in de bosbonw, en de noodzaak met niet te veel dure arbeidskrachten

Nadere informatie

HET BLAD OVER DE MECHANISATIE IN TUIN EN GROENE ZONES... MET EEN KNIPOOG NAAR DE MENS ERACHTER.

HET BLAD OVER DE MECHANISATIE IN TUIN EN GROENE ZONES... MET EEN KNIPOOG NAAR DE MENS ERACHTER. HET BLAD OVER DE MECHANISATIE IN TUIN EN GROENE ZONES... MET EEN KNIPOOG NAAR DE MENS ERACHTER. Driemaandelijks tijdschrift 8ste jaargang nr. 28 juni 2015 8,75 www.greentechpower.eu Techniek Veilig en

Nadere informatie

Trav-L-Cool De ideale 12 Volts Airconditioner voor mobiele en stationaire toepassingen.

Trav-L-Cool De ideale 12 Volts Airconditioner voor mobiele en stationaire toepassingen. Nijverheidsweg 25 NL-7442 CH NIJVERDAL Tel. 0548-618484 Fax. 0548-611255 www.roma-nijverdal.nl info@roma-nijverdal.nl Trav-L-Cool De ideale 12 Volts Airconditioner voor mobiele en stationaire toepassingen.

Nadere informatie

Prijslijst 2014.! Ma.Tra zelfrijdende maaiers. Prijslijst / excl. BTW

Prijslijst 2014.! Ma.Tra zelfrijdende maaiers. Prijslijst / excl. BTW Prijslijst 2014! Ma.Tra zelfrijdende maaiers Prijslijst 01-2014 / excl. BTW Pagina D- 1 Prijslijst Januari 2014 Voor Nederland & België Deze prijslijst vervangt alle eerdere prijslijsten, die hierbij komen

Nadere informatie

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22

1 Beplantingen Onderhoud van beplantingen Snoeigereedschappen Samenvatting 22 Inhoud Colofon 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 1 Beplantingen 11 1.1 Onderhoud van beplantingen 11 1.2 Snoeigereedschappen 17 1.3 Samenvatting 22 2 Bomen 23 2.1 Onderhoud van bomen 23 2.2 Samenvatting 29 3 Specifiek

Nadere informatie

natuurkunde havo 2018-II

natuurkunde havo 2018-II Heftruck Met een heftruck kunnen zware pakketten worden opgetild en vervoerd. Zie figuur 1. figuur 1 Als een pakket te zwaar is, kantelt de heftruck voorover. Neem aan dat het draaipunt D in de voorste

Nadere informatie

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug

Renault Zoe. Twee stapjes naar voren, een stapje terug Renault Zoe Twee stapjes naar voren, een stapje terug Rij-impressie Eind 2016 onderging de Renault Zoe een facelift. De compacte elektrische auto van Renault kreeg een zuinigere motor en een grotere batterij.

Nadere informatie

Compact en krachtvol Arriva verhuislift

Compact en krachtvol Arriva verhuislift Compact en krachtvol Arriva verhuislift De Arriva Verhuislift van Böcker Het werkbeest onder de verhuisliften extra sterk en robuust Krachtige transport van ladingen tot 400 kg bij compacte constructie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Fabrikant: Gispen Parallelweg West 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: Gispen TM elektrisch hoogte verstelbare tafel (met het bedieningspaneel in het tafelblad)

Nadere informatie

Kledingrekken Óók voor: Werktafels OP MAAT Hoogte verstelbare werktafels Schuifladekasten en indelingen Stoelen Trolleys

Kledingrekken Óók voor: Werktafels OP MAAT Hoogte verstelbare werktafels Schuifladekasten en indelingen Stoelen Trolleys Kledingrekken Óók voor: Werktafels OP MAAT Hoogte verstelbare werktafels Schuifladekasten en indelingen Stoelen Trolleys Werkbanken Er is altijd een oplossing! Zaken om over na te denken voordat u een

Nadere informatie

000, speciale hijsinstallatie

000, speciale hijsinstallatie 000, speciale hijsinstallatie Voor onze klant, Glascentrale midden Holland bv, uit Hazerswoude-Dorp, hebben we een speciaal hijsapparaat gefabriceerd welke geschikt is om complete kisten glas door een

Nadere informatie

Professionele trapladder Gecoat.

Professionele trapladder Gecoat. Professionele trapladder Gecoat. Bestaat uit 1 trapgedeelte en 1 steungedeelte. Speciaal ontworpen voor industrieel gebruik. Voorzien van een kunststof gereedschapsbak boven een aluminium trede. Scharnierend

Nadere informatie

Voermengwagen. Verti-Mix

Voermengwagen. Verti-Mix Voermengwagen Verti-Mix W etenschappelijke onderzoeken in verschillende landen hebben aangetoond dat de productiviteit in de melkveehouderij, door het gebruik van voermengwagens wordt verhoogd. Door het

Nadere informatie

VERIG. Algemeen materieel Gladheidbestrijding Schoonvegen en blazen Divers OVERIG.

VERIG. Algemeen materieel Gladheidbestrijding Schoonvegen en blazen Divers OVERIG. O Algemeen materieel Gladheidbestrijding Schoonvegen en blazen Divers Trekker licht < 45 kw Deze smalspoortrekker wordt ondermeer ingezet voor werkzaamheden in plantsoenen en langs fietspaden. - < 45 kw

Nadere informatie

VEILIG GEBRUIK VAN HANDLIEREN [304 : 3071

VEILIG GEBRUIK VAN HANDLIEREN [304 : 3071 VEILIG GEBRUIK VAN HANDLIEREN [304 : 3071 door G. N. SPAARKOGEL (Staatsbosbeheer) In de bosbouw worden 2 typen handlieren gebruikt: 1. de "Tirfor", rechtstreekse trekkracht 1500 kg en 2. de "Autotraktor",

Nadere informatie

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Voor alle typen transportwerk waarbij vrachtwagens worden gebruikt, moet het vrachtwagenchassis van een opbouw worden voorzien. Het doel van de aslastberekeningen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding.

Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. Fabrikant: Gispen International BV Parallelweg west 23 Postbus 30 NL 4100 AA Culemborg Holland. Type aanduiding: IC 2007 Elektrisch Hoogteverstelbare tafel. Bouwjaar: 2013 Versie

Nadere informatie

35-45 mm. Tweehandig starten, na start kan eenhandig worden doorgewerkt

35-45 mm. Tweehandig starten, na start kan eenhandig worden doorgewerkt Bijlage 3: Ergonomische criteria schrob- en zuigmachines EENSCHIJFSCHROBMACHINE CRITERIUM ONDERWERP EISEN AANBEVELINGEN Bedieningshefboom Bedieningshoogte In kleine stappen instelbaar, zodat tenminste

Nadere informatie

UBeFlex opslagsysteem

UBeFlex opslagsysteem UBeFlex opslagsysteem GEPATENTEERD Het modulair opslagsysteem UBeFlex werd ontwikkeld met het oog op een zeer snelle montage, functionaliteit, duurzaamheid en stabiliteit. Het resultaat is een uniek opslagsysteem

Nadere informatie

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band.

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band. 1. DOEL EN GEBRUIK De transportband is ontworpen voor het transporteren van vaste (niet-vloeibare) en niet-gevaarlijke materialen zoals zand, steenslag, puin, landbouwgewassen e.a.. Het te verplaatsen

Nadere informatie

KUBOTA DIESEL TREKKER B2420. Met een 24 pk E-TVCS motor en zijn compacte omvang levert de B2420 het vermogen en de wendbaarheid die u nodig hebt.

KUBOTA DIESEL TREKKER B2420. Met een 24 pk E-TVCS motor en zijn compacte omvang levert de B2420 het vermogen en de wendbaarheid die u nodig hebt. KUBOTA DIESEL TREKKER B B2420 Met een 24 pk E-TVCS motor en zijn compacte omvang levert de B2420 het vermogen en de wendbaarheid die u nodig hebt. KUBOTA DIESEL TREKKER B2420 De B2420 combineert optimaal

Nadere informatie

Parkeerhefbruggen. De parkeer hefbrug is modulair uit te breiden en bestaat dan uit een module A en een module B enz. dus oneindig uit te breiden.

Parkeerhefbruggen. De parkeer hefbrug is modulair uit te breiden en bestaat dan uit een module A en een module B enz. dus oneindig uit te breiden. PARKEER HEFBRUG P230 Deze parkeer hefbrug is geschikt voor 2 voertuigen, en heeft een maximaal hefvermogen van 2300 kg. Dit is toereikend voor de meeste type voertuigen. Geparkeerd kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

HANDAPPARATUUR VOOR STAALBAND OMSNOERING

HANDAPPARATUUR VOOR STAALBAND OMSNOERING HANDAPPARATUUR VOOR STAALBAND OMSNOERING Handmatig spannen en sealen Pneumatisch spannen en sealen HET STRAPEX VOORDEEL Handapparatuur, band en after-sales service als een totaalpakket HET JUISTE GEREEDSCHAP

Nadere informatie

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA

Pagina 1 van 4 KNK CYNOPHILIA sprong Muur Breedtesprong Slalom Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm.

Nadere informatie