Het effect van mobilisatie volgens Mulligan en Dryneedling bij een patient met een epicondylitis lateralis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het effect van mobilisatie volgens Mulligan en Dryneedling bij een patient met een epicondylitis lateralis."

Transcriptie

1 jaccopacase report Het effect van mobilisatie volgens Mulligan en Dryneedling bij een patient met een epicondylitis lateralis. Samenvatting Laterale epicondylagia(le), epicondylitis of tenniselleboog is een klacht die vaak voorkomt in de eerstelijns praktijk. De incidentie van epicondylitis in de huisartspraktijk is 5 tot 7 en de prevalentie 7 per 1000 patiënten (per jaar). Uit verschillende reviews blijkt dat er nog geen genoeg evidence is om te concluderen welke behandeling een juiste is. Ik heb een patient beschreven met LE. De behandeling bestond uit het Mobilisation With Movement(MWM) volgens Mulligan en het behandelen van Myofasciale Triggerpoints (MTrP s) door middel van dryneedling. De behandelresultaten werden gemeten door middel van de VAS-score, PSK en de knijpkracht. Bij deze patient blijkt de behandeling een positief effect te hebben op de VAS-score, PSK en de knijpkracht. Verder onderzoek naar deze behandelmethode lijkt me noodzakelijk Inleiding Laterale epicondylagia(le), epicondylitis of tenniselleboog is een klacht die vaak voorkomt in de eerstelijns praktijk. Al dan niet in combinatie met nek en/of schouderklachten. De verdenking op epicondylitis rijst bij pijn op of rond de epicondylus lateralis of medialis humeri. Deze pijn treedt op of verergert door bewegingen van de pols, palpatie van (het gebied rond) de epicondylus of door aanspannen van de polsextensoren respectievelijk -flexoren. De incidentie van epicondylitis in de huisartspraktijk is 5 tot 7 en de prevalentie 7 per 1000 patiënten (per jaar). In ongeveer 10% van de gevallen betreft het een epicondylitis medialis humeri. Er bestaat geen noemenswaardig geslachtsverschil. De incidentie is het hoogst in de leeftijdscategorie van 40 tot 50 jaar. Meestal is de dominante arm aangedaan. Meer dan de helft van de patiënten met epicondylitis gaat niet naar de huisarts. Van de patiënten die de huisarts consulteren wordt 20 tot 40% verwezen naar de fysiotherapeut en 3 tot 6% naar de tweede lijn, meestal de orthopedische chirurg. ` De etiologie van epicondylitis is onbekend. Verondersteld wordt dat aan deze aandoening micro- en macroscopische laesies in de gemeenschappelijke origo van de pols- en vingerextensoren c.q. -flexoren ten grondslag liggen. De laesies zouden vooral door overbelasting van deze spieren veroorzaakt worden. Het granulatie- en littekenweefsel dat zich vervolgens vormt, zou bij herhaalde belasting opnieuw kunnen laederen, waardoor een zogenaamde mechanisch veroorzaakte ontsteking ontstaat.

2 Van epicondylitis lateralis humeri is een samenhang aangetoond met (herhaalde) voor het betreffende individu te zware belasting van de extensoren van de pols.(1) Er is op dit moment nog geen duidelijke richtlijn voor het behandelen van een epicondylitis. Uit verschillende reviews blijkt ook dat er nog geen genoeg evidence is om te concluderen welke behandeling een juiste is. Een review van Bisset et al(2) vond bewijs voor het manipuleren van de elleboog en oefentherapie op de korte termijn. Er moet nog onderzoek gedaan worden naar de effecten van manipulaties op de langere termijn. Van de andere interventies zoals: ijs, laser, ultrageluid, rektechnieken, oefentherapie gericht op kracht, shockwave therapie, fricties etc. die beschreven worden in verschillende reviews is de effectiviteit niet echt aangetoond. (3,4,5,6,7) Mijn doel van dit casereport is door middel van Mobilization with Movement(MWM) volgens Mulligan(8) in combinatie met het behandelen van Myofasciale Triggerpoints (MTrP s) (9) een patiënt met een epicondylitis lateralis te behandelen en te onderzoeken wat het effect is van de behandeling op het ADL en de pijnklachten van deze patiënt. Materiaal en methoden Amnestische gegevens: Vrouw, 42 jaar. Beroep: Stewardess. Hobby s: tuinieren en golfen. De patiënt heeft sinds vijf weken last van haar rechterelleboog. Ze geeft pijn aan rondom de elleboog met uitstraling in de onderarm en soms in de vingers. De klachten zijn ontstaan na het snoeien van een heg. Tijdens het snoeien kreeg ze al klachten rondom de elleboog. De klachten zijn in de dagen erna toegenomen. De patiënt heeft geen last van haar schouder, cervicale wervelkolom en thoracale wervelkolom. De patiënt is op dit moment beperkt in haar werkzaamheden en hobby s, maar ook simpele dingen als een deksel losdraaien of een vaatdoek uitwringen geeft klachten. Onderzoek: palpatie van insertie van m. extensor carpi radialis longus is pijnlijk. Weerstandstesten voor de extensorengroep van de onderarm zijn pijnlijk. Bewegingsonderzoek van het art.cubiti: een verminderde slotextensie van het art. humero-ulnaire. Flexie is eindstandig pijnlijk. Palpatie van triggerpoints: m. extensor carpi radialis longus en brevis, m. brachioradialis, m. supinator, m. extensor carpi ulnaris, m.extensor digitorum en m. extensor indicis.

3 Als meetinstrument werd een VAS-schaal voor de pijn gebruikt. Daarnaast werd de mate van beperking in activiteiten vastgesteld. Daarvoor werd de patiënt specifieke klacht vragenlijst (PSK) gebruikt. De belangrijkste beperkingen waren: uitvoeren van huishoudelijk werk, uitvoeren van werk en uitvoeren van hobby s zoals tuinieren. Door middel van een VAS-schaal kon de mate van hinder bij deze drie belangrijkste activiteiten worden aangegeven. (zie tabel 1) Door middel van de VAS-score werd ook de pijn gescoord. (zie tabel 1) De VAS-score voor pijn is een betrouwbaar meetinstrument met de volgende waarden: de test-hertest betrouwbaarheid (ICC=0,95) en de interne consistentie (Cronbach s α = 0.94).(10) Gegevens omtrent de betrouwbaarheid van PSK zijn niet bekend. Wel omtrent de validiteit zoals hieronder beschreven. 1. De correlatie tussen veranderingscores op de Patiënt Specifieke Klacht met andere meetinstrumenten is berekend: De Roland Disability Questionnaire r = de pijnintensiteit (VAS) r = De effect size is berekend voor een groep verbeterde patiënten en een groep niet verbeterde patiënten: Effect size PSK in verbeterde groep rugpatiënten: 1.63 Effect size PSK in niet verbeterde groep rugpatiënten: De area under the ROC-curve (AUC) is van de PSK 0.82 (11,12) Deze metingen werden bij het onderzoek verricht en na de laatste behandeling. Ook werd de knijpkracht gemeten door middel van de dynamometer. De goede betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de microfet is beschreven in verschillende literatuur.(13,14,15) Er werd een meting verricht bij het onderzoek, bij de vierde behandeling en na de laatste behandeling De meetresultaten ziet u in tabel 3 Interpretaties en implicatie uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek Aan de hand van het klachtenpatroon van de patiënt, de vermindering van de knijpkracht en de locatie van de MTrP s is hier sprake van een epicondylitis lateralis rechts welke een beperking geeft in de dagelijkse activiteiten van de patiënt. De conclusie van het manueeltherapeutisch onderzoek is dat er sprake is van een functiestoornis in het art. cubiti. Tevens zijn er Myofasciale triggerpoints gevonden in de spieren.

4 Behandeldoelen Verbeteren van de mobiliteit van het art. cubiti Verbetering van de spierkracht van de extensorengroep. Deactiveren van de Myofasciale triggerpoints in de m. extensor carpi radialis longus en brevis, m. brachioradialis, m. supinator, m. extensor carpi ulnaris, m.extensor digitorum en m. extensor indicis. De eerste en tweede behandeling Er wordt gestart met een voorlichting over de behandeling die de patiënt krijgt. De patiënt krijgt het advies mee om activiteiten die een piekbelasting geven te vermijden. Daarna wordt er gestart met het behandelen van de MTrP s door middel van dryneedling.(16,17,18) Binnen de dryneedling wordt veel volgens de patronen van Travell gewerkt. Voor laterale epicondylaire pijn geldt de volgende volgorde van spieren die het meest frequent zijn aangedaan. Supinator, Brachioradialis, Extensor Carpi Radialis longus, Triceps Brachii, Supraspinatus, Extensoren van de 4 e en 5 e vinger en de Anconeus.(9) Er wordt gepalpeerd in deze spieren of er Triggerpoints aanwezig zijn. Daarna worden ze, samen met de spieren gevonden in het lichamelijk onderzoek, behandeld met dryneedling. De patiënt gaat op haar rug liggen. Bij een twitch-respons van de spier wordt de naald weer verwijderd. Na de tweede behandeling wordt de knijpkracht weer gemeten. Deze is nu links: 5 en rechts: 4. De derde behandeling De patiënt verteld dat de klachten al een stuk minder zijn geworden. Ze ondervindt al minder hinder in het dagelijks leven. De patiënt vult nogmaals de PSK en de NRS in. Door middel van palpatie wordt de activiteit van de MTrP s gecontroleerd Er wordt nu gestart met Mobilization with Movement (MWM) volgens Mulligan (19,20,21,22) van de elleboog. De patiënt ligt op haar rug op de behandeltafel. Door middel van een tractie met een tractiegordel, die aangebracht is net distaal van de gewrichtsspleet en die over de rechterschouder van de therapeut hangt, vindt er een laterale glide plaats. Op het moment van de glide naar lateraal maakt de patiënt een vuist. Ze mag hierbij geen pijn voelen. Dit wordt 10 seconden vastgehouden. Daarna ontspant de patiënt en laat ik de tractie weer los. Dit wordt 10x herhaald. De patiënt krijgt een oefening mee waarbij ze zelf deze glide naar lateraal maakt.

5 De oefening is als volgt: De patiënt staat bij een deurpost. Haar laterale zijde van de bovenarm houdt ze tegen de deurpost aan. Met haar linkerhand omvat ze haar onderarm net distaal van de gewrichtsspleet van het art. cubiti. Nu geeft ze met haar linkerarm druk naar lateraal(glide) en maakt ze een vuist. Ze mag hierbij geen pijn voelen. Dit wordt 10 seconden vastgehouden. Daarna ontspant de patiënt. Dit wordt 10x herhaald en doet ze twee keer per dag. De vierde en vijfde behandeling Er wordt verder gegaan met MWM van de elleboog. Daarnaast krijgt de patiënt enkele oefeningen mee voor het versterken van haar extensoren en supinator van de rechteronderarm. De zesde en tevens laatste behandeling 7 weken na het eerste contact vindt de laatste behandeling plaats. Hier worden alle oefeningen en adviezen nog een keer doorgenomen. Tevens wordt de PSK en NRS nog een keer afgenomen. De patiënt geeft aan nauwelijks meer klachten te hebben. Het advies is dat als de klachten weer terug komen ze moet starten met de oefeningen. Het advies is dan ook om de oefeningen de komende 6 weken nog te blijven doen Resultaten In tabel 1,2 en 3 staan de metingen weergeven van de VAS, PSK en dynamometer. Hieruit blijkt dat de zowel op de PSK als op de VAS een verbetering is opgetreden. Ook de knijpkracht is aanzienlijk verbeterd. De patiënt vertelt ook dat ze niet meer gehinderd wordt door haar klachten gedurende haar dagelijkse activiteiten. Ze is blij dat ze haar werk en haar hobby s weer kan hervatten. De weerstandstesten van de extensoren zijn niet meer pijnlijk. Het art. cubiti vertoon geen beperkingen meer. Tabel 1: Baseline 7 weken VAS-pijn Tabel 2: PSK Baseline 7 weken 1) Uitvoeren van huishoudelijk werk 2) Uitvoeren van werk ) Uitvoeren van hobby s 68 8

6 Tabel 3: Baseline 4 weken 7 weken Knijpkracht links 212 (N) 216 (N) 208 (N) Knijpkracht rechts 113 (N) 149 (N) 198 (N) Discussie Voor de behandeling van patiënten met LE zijn verschillende mogelijkheden beschreven.(2,3). Er heeft zich echter nog geen enkele behandelvorm als oplossing aangediend. Bij deze patiënt blijkt dat de combinatie van MWM en het dryneedling van MTrP s een positief effect hebben op de klachten. Misschien is bovenstaande methode een mogelijkheid tot herstel. Aangezien dit een casereport is, kan men niet veronderstellen dat deze techniek effectief is bij alle patiënten met een LE. Bij deze patiënt was er namelijk geen sprake van wervelkolom/schouder betrokkenheid. Ook de volgorde, duur en herhaling van de interventie kan invloed hebben op de behandeling. De keuze bij deze patiënt is puur gebaseerd op eigen ervaring. Na al verschillende patiënten op deze manier behandeld te hebben, leert de ervaring wel dat de behandeling het meeste effect heeft bij mensen die niet langer dan 6 maanden klachten hebben. Volgens de NHG-standaard wordt fysiotherapie/manueel therapie of opereren niet aanbevolen. De NHG-standaard uit 1997 adviseert om de patiënt eerst voorlichting te geven over de klacht. Zo nodig kan de pijn symptomatisch behandeld worden met een pijnstiller. Indien de patiënt langdurig veel hinder blijft houden in het dagelijks functioneren, kan de huisarts overgaan tot lokale injecties met corticosteroïden, eventueel in combinatie met een anestheticum. In verschillende reviews wordt geschreven dat injecties niet effectief zijn of dat ze alleen maar effectief zijn op de korte termijn.(23,24,25) In wezen is het dus vreemd dat de NHG-standaard niet verwijst naar de manueel therapeut aangezien de effecten manipulaties wel positief zijn en minder risico s hebben dan injecties (2,3) Verder onderzoek is aan te bevelen naar het effect van dryneedling bij een epicondylitis lateralis.

7 Literatuurlijst 1. Assendelft WJJ, Rikken SAJJ, Mel M, Schoonheim PL, Schoemaker PJ, Dijkstra HR, Romeijnders ACM, en Kolnaar BGM. NHG-Standaard Epicondylitis, januari Bisset L, Paungmali A, Vicenzino B, Beller E, A systematic review and meta-analysis of clinical trials on physical interventions for lateral epicondylalgia. Br J Sports Med Jul;39(7): Vicenzino B, Lateral epicondylalgia: a musculoskeletal physiotherapy perspective. Man Ther May;8(2): De Smedt T, de Jong A, Van Leemput W, Lieven D, Van Glabbeek F. Lateral epicondylitis in tennis: update on aetiology, biomechanics and treatment. Br J Sports Med. 2007;41: Stasinopoulos D, Stasinopoulou K, Johnson MI. An exercise programme for the management of lateral elbow tendinopathy. Br J Sports Med. 2005;39: Stasinopoulos D, Johnson MI. Effectiveness of extracorporeal shock wave therapy for tennis elbow (lateral epicondylitis). Br J Sports Med. 2005;39: Stasinopoulos D, Johnson MI. Cyriax physiotherapy for tennis elbow/lateral epicondylitis. Br J Sports Med Dec;38: Vicenzino B, Cleland JA, Bisset L, Joint Manipulation in the Management of Lateral Epicondylalgia: A Clinical Commentary. J Manual and Manipulative Ther. 2007;15(1): Travell JG, Simons DG. The upper extremities. Myofascial pain and dysfunction: the triggerpoint manual (vol. 1) Baltimore: Williams & Wilkins, Miller MD, Ferris DG, Measurement of subjective phenomena in primary care research: the Visual Analoge Scale, Family Practice Research Journal.1993;13: Hsieh C-Y, Philips RB, Reliabilty of manual muscle testing with a computerized dynamometer. J. Manipul. Physiol. Ther. 1990;13; Nijeboer JH, Boogaert JAI,Houvast MH, Aufdemkampe G, Betrouwbaarheids onderzoeken van de Kinesitherapie. Houten/Zaventem: Bohn Stafleu Van Loghum Bruijn de GSTJ, Aa van der JHCG, Elvers JWH Oostendorp RAB, Hand Held Dynamometrie Een pleidooi voor het klinisch gebruik van ratio s. Ned. T. Fysioth. 1996; 6: Dommerholt J, Bron C, Franssen J, Myofascial Trigger Points: An Evidence-Informed Review. J Manual and Manipulative Ther. 2006;14: Dommerholt J, Mayoral del Moral O, Grobli C, Trigger Point Dry Needling. J Manual and Manipulative Ther. 2006;14:E70-E Simons DG, Dommerholt J, Myofascial Trigger Points and Myofascial Pain Syndrome: A Critical Review of Recent Literature. J Manual and Manipulative Ther. 2006;14:E

8 17. Beurskens AJHM. Low back pain and traction. Hfst. 7 A patientspecific approach for measuring functional status in low back pain. Thesis Rijksuniversiteit Limburg, Maastricht 1996 Datawyse Universitaire Pers Maastricht 18. Beurskens AJHM, de Vet HCW, Köke AJA. Responsiveness of functional status in low back pain. A comparison of different instruments. Pain : Vicenzino B, Lateral epicondylalgia: A musculoskeletal physiotherapy perspective. Man Ther 2003;8: Abbott JH, Patla CE, Jensen RH, The initial effects of an elbow mobilization with movement technique on grip strength in subjects with lateral epicondylalgia. Man Ther 2001;6: Mclean S, Naish R, Reed L, Urry S, Vicenzino B, A Pilot study of the manual force level required to produce manipulation induced hypoalgesia. Clin Biomech 2002;17: Mulligan B, Manual Therapy: NAGS, SNAGS, MWMS etc. 4 th ed. Wellington, NZ: Plane View Services, Johnson GW, Cadwallader K, Scheffel SB, Epperly TD. Treatment of lateral epicondylitis. Am Fam Physician. 2007;76: Assendelft W, Green S, Buchbinder R, Struijs P, Smidt N. Tennis elbow. BMJ. 2003;9;327: Paavola M, Kannus P, Järvinen TA, Järvinen TL, Józsa L, Järvinen M. Treatment of tendon disorders. Is there a role for corticosteroid injection? Foot Ankle Clin. 2002;7:

De Triggerpoint De-activatie cursus

De Triggerpoint De-activatie cursus De Triggerpoint De-activatie cursus 8/9 april 2011 Houten Gepresenteerd door Ietje van Stolk Kontakt: course@oos.co.nz PROGRAMMA VOOR TRIGGERPOINT DE-ACTIVATIE CURSUS DAG 1 9.45-10.00 Welkom, koffie en

Nadere informatie

met een wetenschappelijk literatuuronderzoek, in de digitale databases in de bibliotheek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam.

met een wetenschappelijk literatuuronderzoek, in de digitale databases in de bibliotheek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Samenvatting Bruinsma T.S., Ooms G.A., Voetman E. Systematische review naar Epicondylitis Lateralis in de sub-acute fase met biomechanische functie-stoornissen. Context: Een veel voorkomende chronische

Nadere informatie

Roland Disability Questionnaire

Roland Disability Questionnaire Roland 1983 Nederlandse vertaling G.J. van der Heijden 1991 Naampatiënt...Datum:. Uw rugklachten kunnen u belemmeren bij uw normale dagelijkse bezigheden. Deze vragenlijst bevat een aantal zinnen waarmee

Nadere informatie

www.fisiokinesiterapia.biz

www.fisiokinesiterapia.biz Epicondylitis lateralis Ontsteking van de buitenkant van de elleboog Ook bekend als tenniselleboog/tennisarm In de literatuur: RSI of CANS www.fisiokinesiterapia.biz 1 Articulatio cubiti Elleboog Art.cubiti

Nadere informatie

Behandeladvies Epicondylitis Lateralis in de sub-acute fase

Behandeladvies Epicondylitis Lateralis in de sub-acute fase Behandeladvies Epicondylitis Lateralis in de sub-acute fase B.V.O. Health Fysion Door: Tjalling Bruinsma Gijs Ooms Erik Voetman 1 Inhoudsopgave Voorblad 1 Inhoudsopgave 2 Behandeling 3 Advies 3 De Mobilisatie

Nadere informatie

Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma

Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma. Fysiotherapie na acceleratie deceleratie trauma Hans Allaart Fysiotherapeut Sport Fysiotherapeut Orthopedische Manueel Th. Dryneedling Hans Allaart Fysiotherapeut Sport Fysiotherapeut Orthopedische Manueel Th. Dryneedling Fysiotherapie na acceleratie

Nadere informatie

Manuele therapie bij epicondylitis lateralis

Manuele therapie bij epicondylitis lateralis Afstudeerartikel opleiding fysiotherapie Juli 2007 Anouk Middelweerd Studentnummer 1179361 Manuele therapie bij epicondylitis lateralis Afstudeerartikel afdeling Fysiotherapie Hogeschool Utrecht Middelweerd

Nadere informatie

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis)

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis) TENNISELLEBOOG (EPICONDYLITIS LATERALIS) WAT IS EEN TENNISELLEBOOG? Een tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Een tenniselleboog is een degeneratieve

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Shoulder Function Assessment (SFA) maart 2014 Review: Emonts W Invoer: Bokhorst ML 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Patient gegevens. Patiënt gegevens. Bakker, Sanne Adres: Spaarne 153

Patient gegevens. Patiënt gegevens. Bakker, Sanne Adres: Spaarne 153 Patient gegevens Patiënt gegevens Naam: Bakker, Sanne Adres: Spaarne 153 Postcode: 2011CG Haarlem Geboortedatum: 5-6-1996 Leeftijd: 20 Geslacht: V Telefoon: 0616287075 Telefoon mobiel: Telefoon werk: Email:

Nadere informatie

Nekklachten in de eerste lijn; hoe zit dat met predictie modellen? Arianne Verhagen Afd Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam

Nekklachten in de eerste lijn; hoe zit dat met predictie modellen? Arianne Verhagen Afd Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam Nekklachten in de eerste lijn; hoe zit dat met predictie modellen? Arianne Verhagen Afd Huisartsgeneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam Opzet presentatie Inleiding / epidemiologie Diagnostiek Behandeling Predictie

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Shoulder Disability Questionnaire (SDQ) 29 december 2010 Review: 1) Pijn Kennis Centrum Maastricht 2) S Düsedau, R Erkens, B Dijcks 3) S Joeris Invoer: E

Nadere informatie

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen]

Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Door: Marjolein Stegeman Wat weten we nu eigenlijk van hielklachten zoals fasciosis plantaris en hielspoor? [+ tips en oefeningen] Zo n 1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens last van zijn hiel, in 80%

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Global Perceived Effect (GPE)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Global Perceived Effect (GPE) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Global Perceived Effect (GPE) 31-03-2014 Review: R.A.H.M. Swinkels Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Paramedisch OnderzoekCentrum

Paramedisch OnderzoekCentrum Manueeltherapeutische classificaties voor lage-rugpijn: uitdaging voor de toekomst. Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Prof.dr. Janusz Bromboszcz Opbouw Relevantie van classificaties voor MT Profielen KNGF-richtlijn

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2012-2013 Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van den Abbeele Met

Nadere informatie

De Tenniselleboog* (Dr. PAA Struijs, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam)

De Tenniselleboog* (Dr. PAA Struijs, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam) De Tenniselleboog* (Dr. PAA Struijs, Orthopedisch chirurg, Academisch Medisch Centrum Amsterdam) Een tenniselleboog is een veel voorkomende klacht en is al heel lang bekend in de medische wereld. De Italiaan

Nadere informatie

De elleboog is de link Lennart de Munnik Fysiotherapeut / Handtherapeut Docent Fysiotherapie Hogeschool Rotterdam

De elleboog is de link Lennart de Munnik Fysiotherapeut / Handtherapeut Docent Fysiotherapie Hogeschool Rotterdam FYSIOTHERAPIE BIJ ELLEBOOG PIJNKLACHTEN EN STIJFHEID: De elleboog is de link Lennart de Munnik Fysiotherapeut / Handtherapeut Docent Fysiotherapie Hogeschool Rotterdam LINK? WAT BEHOORT TOT DE INHOUD?

Nadere informatie

Acute Low Back Pain Screenings Questionnaire (ALBPSQ)

Acute Low Back Pain Screenings Questionnaire (ALBPSQ) Acute Low Back Pain Screenings Questionnaire (ALBPSQ) S.J. Linton en K. Halldén, 1996 Instructie DOEL(GROEP): Prognostische en inventariserende vragenlijst De Acute Low Back Pain Screening Questionnaire

Nadere informatie

Acute Low Back Pain Screening Questionnaire (ALBPSQ) S.J. Linton & K. Halldén (1996)

Acute Low Back Pain Screening Questionnaire (ALBPSQ) S.J. Linton & K. Halldén (1996) Acute Low Back Pain Screening Questionnaire (ALBPSQ) S.J. Linton & K. Halldén (1996) DOEL(GROEP): Inventariserende vragenlijst De Acute Low Back Pain Screening Questionnaire (ALBPSQ) is een biopsychosociaal

Nadere informatie

Huisarts of hometrainer?

Huisarts of hometrainer? Huisarts of hometrainer? In het literatuuroverzicht werden zes studies opgenomen. Vier studies onderzochten het effect van training op ziekteverzuim, drie daarvan bestudeerden tevens de effecten op klachten

Nadere informatie

Behandeling van myofasciale trigger points bij chronische schouderklachten En het effect daarvan op de VAS, PPT en ROM van de schouder.

Behandeling van myofasciale trigger points bij chronische schouderklachten En het effect daarvan op de VAS, PPT en ROM van de schouder. Behandeling van myofasciale trigger points bij chronische schouderklachten En het effect daarvan op de VAS, PPT en ROM van de schouder. Tamara Helmond Afstudeeropdracht fysiotherapie Hogeschool Utrecht

Nadere informatie

Elleboog, onderarm en hand

Elleboog, onderarm en hand pijngids Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren staan in volgorde van

Nadere informatie

Behandeling van een trigger finger. Loes van Boxmeer & Emma Wassenaar

Behandeling van een trigger finger. Loes van Boxmeer & Emma Wassenaar Behandeling van een trigger finger Loes van Boxmeer & Emma Wassenaar Overzicht Inleiding PICO Zoekstrategie & Flowchart Artikelen Chirurgie Anatomie Open vs percutaan Conclusie Inleiding Klinische symptomen

Nadere informatie

Diepe Frictie Methode Behandeling bij een tenniselleboog

Diepe Frictie Methode Behandeling bij een tenniselleboog Diepe Frictie Methode Behandeling bij een tenniselleboog Ten behoeve van de Master Manuele Therapie, Stichting Opleiding Musculoskeletale Therapie (SOMT) Leoni Panjoel Hans van Heesch Rob Vermeulen Ronald

Nadere informatie

Bewegingsvrijheid in het dagelijkse functioneren als uitgangspunt voor een meetinstrument voor patiënten met schouderklachten

Bewegingsvrijheid in het dagelijkse functioneren als uitgangspunt voor een meetinstrument voor patiënten met schouderklachten Bewegingsvrijheid in het dagelijkse functioneren als uitgangspunt voor een meetinstrument voor patiënten met schouderklachten RAB Oostendorp JWH Elvers IN Sierevelt KWAP van der Heijden Nederlands Paramedisch

Nadere informatie

Epicondylitis lateralis en medialis of tennis en werperselleboog

Epicondylitis lateralis en medialis of tennis en werperselleboog Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl/ Epicondylitis

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting Samenvatting SAMENVATTING PSYCHOMETRISCHE EIGENSCHAPPEN VAN ADL- EN WERK- GERELATEERDE MEETINSTRUMENTEN VOOR HET METEN VAN BEPERKINGEN BIJ PATIËNTEN MET CHRONISCHE LAGE RUGPIJN. Chronische lage rugpijn

Nadere informatie

25 jaar whiplash in Nederland

25 jaar whiplash in Nederland 25 jaar whiplash in Nederland Vanuit een fysiotherapeutisch perspectief Maarten Schmitt M.Sc 1 2 Fysiotherapeut & manueeltherapeut Hoofd van de Divisie Onderwijs Stichting Opleidingen Musculoskeletale

Nadere informatie

De hardloper in Nederland Belasting vs. Belastbaarheid

De hardloper in Nederland Belasting vs. Belastbaarheid De hardloper in Nederland Belasting vs. Belastbaarheid Inhoud Introductie SMC Rijnland Incidentie hardloopblessures Belasting vs. belastbaarheid Epidemiologie van sportblessures Rol van de fysiotherapeut

Nadere informatie

Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag?

Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag? Fysiotherapie en Benigne Pijn: Welke vraag? Prof. dr. Rob A.B. Oostendorp Nederlands Paramedisch Instituut Amersfoort UMC St Radboud, Nijmegen Werkgroep Onderzoek Kwaliteit AANDACHTSPUNTEN doel conventionele

Nadere informatie

Chirurgie. Tenniselleboog / epicondylitis lateralis. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Tenniselleboog / epicondylitis lateralis. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie / epicondylitis lateralis 1 Epicondylitis lateralis Inleiding Deze folder geeft u een informatie over de behandelingsmogelijkheden van een tenniselleboog. Het is goed u te

Nadere informatie

Dry needling bij myofasciale triggerpoints

Dry needling bij myofasciale triggerpoints Dry needling bij myofasciale triggerpoints Auteurs: Annemarie Groot Lipman (1516995) Jacintha Otten (1516803) Eindexamenopdracht afdeling Fysiotherapie, Hogeschool Utrecht. April 2010 Samenvatting _ Probleemstelling:

Nadere informatie

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici \ MPS en Dry Needling - 1 Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici Frank Timmermans, fysiotherapeut en manueel therapeut Uplands Physiotherapy Clinic, Penticton, B.C. Canada Inhoud presentatie

Nadere informatie

Onderzoek naar de oorzaak van (chronische) lage rugpijn

Onderzoek naar de oorzaak van (chronische) lage rugpijn Onderzoek naar de oorzaak van (chronische) lage rugpijn In de laatste 13 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van lage rugpijn. Voornamelijk het veelvuldig voorkomen van lage rugpijn en het

Nadere informatie

Substantial Clinical Important Benefit van de CMS en SST!! Toepassing van schoudervragenlijsten bij patiënten van het Schoudernetwerk Twente

Substantial Clinical Important Benefit van de CMS en SST!! Toepassing van schoudervragenlijsten bij patiënten van het Schoudernetwerk Twente Substantial Clinical Important Benefit van de CMS en SST!! Toepassing van schoudervragenlijsten bij patiënten van het Schoudernetwerk Twente Donald van der Burg Onderzoek naar responsiviteit van de CMS/SST

Nadere informatie

Functie herstel door Mulligan technieken met niet-elastische tape

Functie herstel door Mulligan technieken met niet-elastische tape Functie herstel door Mulligan technieken met niet-elastische tape René Claassen 1 e Nationaal Congres Elastisch Tapen René Claassen fysiotherapeut, manueel therapeut Eigenaar praktijk in Vught docent Mulligan

Nadere informatie

Impingement Protocol

Impingement Protocol Impingement Protocol Etiologie Rode vlaggen Anamnese en onderzoek Evidence based behandelrichtlijn SIS Discussie Groene Hart SchouderWerkgroep 16 juni 2010 etiologie Botstructuur Glenohumerale instabiliteit

Nadere informatie

Incidentie acute aspecifieke lage rugpijn

Incidentie acute aspecifieke lage rugpijn Dry needling bij aspecifieke acute lage rugpijn. Vincent Wijburg, manueel therapeut, professional master. Elbert Mooijlaan 109a, Kortenhoef, info@fysiotherapiewijburg.nl In richtlijnen voor fysiotherapeuten

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Shoulder Rating Questionnaire (SRQ) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Shoulder Rating Questionnaire (SRQ) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Shoulder Rating Questionnaire (SRQ) 18 oktober 2011 Review: Thijs van Meulenbroek Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

CASEREPORT EPICONDYLITIS DOOR M.H.P. VAN HOOGSTRATEN IN KADER VAN NA-EN BIJSCHOLING SPORTFYSIOTHERAPIE JAARGANG FEBRUARI 2001:

CASEREPORT EPICONDYLITIS DOOR M.H.P. VAN HOOGSTRATEN IN KADER VAN NA-EN BIJSCHOLING SPORTFYSIOTHERAPIE JAARGANG FEBRUARI 2001: CASEREPORT EPICONDYLITIS DOOR M.H.P. VAN HOOGSTRATEN IN KADER VAN NA-EN BIJSCHOLING SPORTFYSIOTHERAPIE JAARGANG FEBRUARI 2001: 1. INLEIDING: - ONDERWERP: Een in totaal slechts driemalige (drie maal in

Nadere informatie

Dry Needling. Informatie voor patiënten

Dry Needling. Informatie voor patiënten Dry Needling Informatie voor patiënten Wat is dry needling? Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op

Nadere informatie

Drs. Nathan Hutting Dr. Sarah Detaille

Drs. Nathan Hutting Dr. Sarah Detaille Drs. Nathan Hutting Dr. Sarah Detaille Inhoud presentatie Aspecifieke KANS Project GRIP op KANS Ontwikkeling GRIP op KANS Inhoud programma Voorlopige resultaten A-specifieke KANS Aan werk of activiteiten

Nadere informatie

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici

Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici \ Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici Frank Timmermans,, fysiotherapeut en manueel therapeut Uplands Physiotherapy Clinic, Penticton, B.C. Canada Samenstelling Peter Bär,, fysiotherapeut

Nadere informatie

Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal

Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal 3 Een 40 jarige man met hevige pijn ter hoogte van het distale deel van de bovenarm bij een worp tijdens honkbal Dos Winkel Introductie Sporten waarbij men met maximale kracht een bal moet werpen of slaan,

Nadere informatie

voer eventueel de ULTT uit voor de plexus brachialis en n. medianus (uitsluittest)

voer eventueel de ULTT uit voor de plexus brachialis en n. medianus (uitsluittest) Diagnostisch proces Anamnese/lichamelijk onderzoek screenen op rode vlaggen rode vlaggen: vermoeden van ernstige pathologie (nekpijn graad IV) geen rode vlaggen huisarts of verwijzend specialist Vaststellen

Nadere informatie

Schokgolftherapie (shockwave)

Schokgolftherapie (shockwave) Schokgolftherapie (shockwave) achillespees - hielspoor - knieschijfpees - lopersknie - tennis- of golferselleboog - peesirritatie schouder - kalkafzetting in de schouder - scheenbeenklachten 2 Een tennis-

Nadere informatie

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure 2018 PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN LAGE RUGPIJN PAIN AND MOTOR INTERACTIONS Brochure OPLEIDINGSINSTITUUT CIVA B.V. Organisatie cursus Organiserende instelling CIVA B.V. Adresgegevens Rumpenerstraat

Nadere informatie

Cervicale wervelkolom vs. schouderklachten. Dr. T. De Vroey Fysische geneeskunde en revalidatie 20 oktober 2018

Cervicale wervelkolom vs. schouderklachten. Dr. T. De Vroey Fysische geneeskunde en revalidatie 20 oktober 2018 Cervicale wervelkolom vs. schouderklachten Dr. T. De Vroey Fysische geneeskunde en revalidatie 20 oktober 2018 Stafleden dienst Fysische Geneeskunde UZA WE HAVE A DREAM That today U op 3 minuten een klinisch

Nadere informatie

Heupklachten. Prof. Sita Bierma-Zeinstra Hoogleraar Artrose en gerelateerde aandoeningen

Heupklachten. Prof. Sita Bierma-Zeinstra Hoogleraar Artrose en gerelateerde aandoeningen Heupklachten Prof. Sita Bierma-Zeinstra Hoogleraar Artrose en gerelateerde aandoeningen Dept of General Practice / Dept of Orthopedics Erasmus MC University Medical Center Rotterdam Heupklachten Prevalentie

Nadere informatie

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom (2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom Instituut: Sportrevalidatie Hilversum Verwijzer: Alle verwijzers Periode: 1-1-2016 t/m 31-12-2017 Fysiotherapeut: Alle fysiotherapeuten Inleiding Dit rapport

Nadere informatie

Tenniselleboog. Laterale epicondylitis

Tenniselleboog. Laterale epicondylitis Tenniselleboog Laterale epicondylitis Inhoudsopgave Wat houdt het in?... 1 Waardoor ontstaat het?... 1 Symptomen... 2 Behandeling... 2 Wat houdt het in? Een laterale epicondylitis, beter bekend onder

Nadere informatie

NHG-Standaard Epicondylitis

NHG-Standaard Epicondylitis NHG-Standaard Epicondylitis Eerste herziening Assendelft WJJ, Smidt N, Verdaasdonk AL, Dingjan R, Kolnaar BGM. Huisarts Wet 2009;52(3):140-6. De standaard en de noten zijn geactualiseerd ten opzichte van

Nadere informatie

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure

PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN. Brochure 2018 PARAMEDISCH CURSUSSEN & OPLEIDINGEN LAGE RUGPIJN PAIN AND MOTOR INTERACTIONS Brochure OPLEIDINGSINSTITUUT CIVA B.V. Organisatie cursus Organiserende instelling CIVA B.V. Adresgegevens Rumpenerstraat

Nadere informatie

Lichamelijk onderzoek

Lichamelijk onderzoek Hoofdstuk 3 Lichamelijk onderzoek Het lichamelijk onderzoek omvat de volgende onderdelen: -- inspectie in rust -- passief en actief uitgevoerd onderzoek naar de beweeglijkheid van de cervicale wervelkolom,

Nadere informatie

Whitepaper aspecifieke lage rugpijn. Martijn Groot, orthopedisch manueel therapeut Daniel Righard, master manueel therapeut i.o.

Whitepaper aspecifieke lage rugpijn. Martijn Groot, orthopedisch manueel therapeut Daniel Righard, master manueel therapeut i.o. Whitepaper aspecifieke lage rugpijn Martijn Groot, orthopedisch manueel therapeut Daniel Righard, master manueel therapeut i.o. (co-writer) Inhoud Inleiding De praktijk Het trainingsprogramma De ervaringen

Nadere informatie

Myofasciaal Pijn Syndroom

Myofasciaal Pijn Syndroom Myofasciaal Pijn Syndroom een analyse voor (para)medici \ Frank Timmermans, fysiotherapeut en manueel therapeut Uplands Physiotherapy Clinic, Penticton, B.C. Canada MPS en Dry Needling - 1 Inhoud presentatie

Nadere informatie

bij Epicondalgie lateralis en medialis of tennis en werperelleboog

bij Epicondalgie lateralis en medialis of tennis en werperelleboog Naam: Datum: 23-1-2011 Maatschap voor Sport-Fysiotherapie Manuele Therapie Medische Trainings Therapie en Echografie en EMG Stadtlohnallee 2 7595 BP WEERSELO Telefoon 0541-661590 Molemansstraat 52 7561

Nadere informatie

ZHPC Richtlijn nabehandeling UNI2 polsprothese Versie 21-8-2013

ZHPC Richtlijn nabehandeling UNI2 polsprothese Versie 21-8-2013 ZHPC Richtlijn nabehandeling UNI2 polsprothese Versie 21-8-2013 1. Preoperatief Metingen, functionele analyse. (N.B. beoordeel DRU-gewricht, indien ook daar problemen wordt peroperatief de ulnakop verwijderd).

Nadere informatie

Adherence aan HWO en meer bewegen

Adherence aan HWO en meer bewegen Adherence aan HWO en meer bewegen Een experimenteel onderzoek naar de effecten van het motivationele stadium van patiënten en de adherence aan huiswerkoefeningen (HWO) bij fysiotherapie en het meer bewegen.

Nadere informatie

OLD SCHOOL - NEW TREATMENTS

OLD SCHOOL - NEW TREATMENTS Hoofdpijn en de nek OLD SCHOOL - NEW TREATMENTS Vereniging Nederlandse Hoofdpijncentra Woerden Dr. René Castien FT,MT, onderzoeker VUmc/EMGO Old school versus new treatments Hoofdpijn en fysiotherapie:

Nadere informatie

Wat te meten bij lage rugpijn

Wat te meten bij lage rugpijn Wat te meten bij lage rugpijn Drs. François Maissan Drs. Edwin de Raaij Fysiotherapeuten Manueel therapeuten Gezondheidswetenschappers Doel Wat te meten bij lage rugpijn? 1 Master Orthopedische manuele

Nadere informatie

HET WERKEN met GEZONDHEIDSPROFIELEN in de MANUELE THERAPIE

HET WERKEN met GEZONDHEIDSPROFIELEN in de MANUELE THERAPIE HET WERKEN met GEZONDHEIDSPROFIELEN in de MANUELE THERAPIE Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Vrije Universiteit Brussel UMC St Radboud, Nijmegen NPi, Amersfoort 1 NVMT 4e LUSTRUM VAN HARTE PROFICIAT 2 WAAROM

Nadere informatie

Toetsstation. Schouderklachten

Toetsstation. Schouderklachten Toetsstation Schouderklachten Algemene gegevens Classificatiecode(s) L08, L92 Doelstelling Toetsen of de kandidaat in staat is de gegevens te verzamelen die nodig zijn voor de diagnostiek bij een patiënt

Nadere informatie

Registratie-richtlijnen D001 WERKGERELATEERDE AANDOENINGEN VAN DE BOVENSTE EXTREMITEIT

Registratie-richtlijnen D001 WERKGERELATEERDE AANDOENINGEN VAN DE BOVENSTE EXTREMITEIT WERKGERELATEERDE AANDOENINGEN VAN DE BOVENSTE EXTREMITEIT (Inclusief 506.21: Ontstekingen door overmatige inspanning van peesscheden; 506.22: Ontstekingen door overmatige inspanning van het weefsel van

Nadere informatie

Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit

Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit n. radialis n. axillaris C5-Th1 C5,C6 ALLE dorsale boven- en onderarmspieren Extensoren van de schouder, elleboog, pols, Abductie,

Nadere informatie

1 Patiënten met schoudersyndromen in de huisarts- en fysiotherapiepraktijk

1 Patiënten met schoudersyndromen in de huisarts- en fysiotherapiepraktijk 1 Patiënten met schoudersyndromen in de huisarts- en fysiotherapiepraktijk Margit Kooijman, Ilse Swinkels, Christel van Dijk, Dinny de Bakker en Cindy Veenhof Samenvatting» Schouderklachten komen vaak

Nadere informatie

Evidence behandeling. Tips en tricks voor ons dagelijks fysiotherapeutisch handelen. Multidisciplinaire Richtlijn KANS, 2012. Kansen in de praktijk

Evidence behandeling. Tips en tricks voor ons dagelijks fysiotherapeutisch handelen. Multidisciplinaire Richtlijn KANS, 2012. Kansen in de praktijk Kansen in de praktijk Multidisciplinaire Richtlijn KANS, 2012 KNGF richtlijn, Klachten aan de arm, nek en/of schouder (KANS) 2010 Multidisciplinaire richtlijn : Onderscheid aspecifiek en specifiek Tips

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG ELLEBOOG KLACHTEN EN KITESURFEN ELLEBOOGKLACHTEN BIJ KITESURFEN Kitesurfen is een sport waarbij veel blessures voorkomen. Zo komen binnen het kitesurfen

Nadere informatie

Opleidingsprogramma. Percutaneous Needle Electrolysis (PNE)

Opleidingsprogramma. Percutaneous Needle Electrolysis (PNE) Opleidingsprogramma Percutaneous Needle Electrolysis (PNE) Bent u als fysiotherapeut op zoek naar innovatie in uw praktijk? Creëer toegevoegde waarde voor uw patiënt met Percutaneous Needle Electrolysis

Nadere informatie

Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps.

Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps. Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps. S.M.Hofstede-Buitenhuis*,.M.J.A.Malessy, W.Pondaag, M.S.van Wijlen-Hempel, K. de Boer,

Nadere informatie

NVAB Richtlijn Klachten aan Arm, Nek of Schouder. Werk en KANS. 11-5-2015 Hoge School Leiden. Dr. Leo. A.M. Elders

NVAB Richtlijn Klachten aan Arm, Nek of Schouder. Werk en KANS. 11-5-2015 Hoge School Leiden. Dr. Leo. A.M. Elders NVAB Richtlijn Klachten aan Arm, Nek of Schouder 1 11-5-2015 Hoge School Leiden Dr. Leo. A.M. Elders Werk en KANS Tel: 06-55741585 E-mail: info@nvka.nl Inhoud presentatie Schouderklachten /SAPS Epidemiologie

Nadere informatie

Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015

Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015 Is de behandeling van lage rugklachten door middel van tractie evidence based? Dr Peter Verspeelt Fysische geneeskunde en revalidatie 24 oktober 2015 Wat is de invloed van tractie op een lumbale

Nadere informatie

Revalidatie bij pijnklachten in de onderarm en hand Revalidatiecentrum Breda

Revalidatie bij pijnklachten in de onderarm en hand Revalidatiecentrum Breda Revalidatie bij pijnklachten in de onderarm en hand Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Het behandelprogramma van Revant Revalidatiecentrum Breda is bestemd voor mensen met beperkingen in het dagelijkse

Nadere informatie

Inleiding Klinimetrie Documenten 01 Inleiding Klinimetrie Nederlands Paraamedisch Instituut 2006 Pag. 2

Inleiding Klinimetrie Documenten 01 Inleiding Klinimetrie Nederlands Paraamedisch Instituut 2006 Pag. 2 Inleiding Klinimetrie 2006 1. Documenten 01 Inleiding Klinimetrie Nederlands Paraamedisch Instituut 2006 Pag. 2 Wanneer bij wie welk meetinstrument? Prof.dr. Rob A.B. Oostendorp Inleiding Klinimetrie 2006

Nadere informatie

RICHTLIJN BIJ REVALIDATIE NA EEN GESLOTEN EN OPEN BANKART

RICHTLIJN BIJ REVALIDATIE NA EEN GESLOTEN EN OPEN BANKART RICHTLIJN BIJ REVALIDATIE NA EEN GESLOTEN EN OPEN BANKART We onderscheiden een 5-tal postoperatieve fasen: Fase 1 : week 0-1 - 2 Fase 2 : week 3-4 5 Fase 3 : week 6 7 8 9 Fase 4 : week 10 tot en met 15

Nadere informatie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Om een duidelijk beeld van uw klachten en de herstelmogelijkheden te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier

Nadere informatie

http://www.psychfysio.nl/nieuws/6_04_1.html Jelle Heisen Anamnese

http://www.psychfysio.nl/nieuws/6_04_1.html Jelle Heisen Anamnese http://www.psychfysio.nl/nieuws/6_04_1.html Jelle Heisen Anamnese Wat is de hulpvraag in termen van ICF en gerelateerd aan het functioneren van de patiënt in zijn / haar context? 1 inventarisatie concrete

Nadere informatie

Richtlijn Nekpijn. Jasper Bier

Richtlijn Nekpijn. Jasper Bier Richtlijn Nekpijn Jasper Bier Inhoud Doelstellingen en uitgangspunten richtlijn De richtlijn Indeling van patiënten, subgroepen en diagnostiek Een casus Interventies en behandelprofielen Waarom deze richtlijn

Nadere informatie

Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten

Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten 5 april 2017 Sarcoïdose ontsporing afweersyteem ophoping afweercellen: granulomen overal in lichaam: longen, lymfesysteem, huid,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Better safe than sorry. Matthijs Luitjes. Introductie. Betty Beersma. Jo Franssen. Nieuwe aanbevelingen

NIEUWSBRIEF. Better safe than sorry. Matthijs Luitjes. Introductie. Betty Beersma. Jo Franssen. Nieuwe aanbevelingen NIEUWSBRIEF Matthijs Luitjes Betty Beersma Margriet Eleveld Jo Franssen Matthijs Luitjes fysiotherapeut in de praktijk voor nek-, schouder- en armklachten in Groningen en docent bij de myofasciale pijn

Nadere informatie

Fysius werkt samen met u aan een leven zonder rugpijn.

Fysius werkt samen met u aan een leven zonder rugpijn. Rugpijn? Rugpijn is niet vanzelfsprekend Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft 1 op de 5 volwassenen last van terugkerende rugklachten. Dit zijn 2,6 miljoen mensen die

Nadere informatie

Behandeling van osteoporotische polsfracturen

Behandeling van osteoporotische polsfracturen Behandeling van osteoporotische polsfracturen Fragility Fracture Care Gerald Kraan Orthopedisch Chirurg Lindenhof 2014 Definitie Osteoporose systemische aandoening skelet lage botmassa toegenomen risico

Nadere informatie

Schokgolftherapie (shockwave)

Schokgolftherapie (shockwave) Schokgolftherapie (shockwave) achillespees - hielspoor - knieschijfpees - lopersknie - tennis- of golferselleboog - peesirritatie schouder - kalkafzetting in de schouder - scheenbeenklachten 2 Een tennis-

Nadere informatie

Richtlijn Nekpijn. Jasper Bier. Inhoud. Waarom deze richtlijn. Diagnosecodes. Doelstellingen. Alle interventies

Richtlijn Nekpijn. Jasper Bier. Inhoud. Waarom deze richtlijn. Diagnosecodes. Doelstellingen. Alle interventies Inhoud Richtlijn Nekpijn Jasper Bier Doelstellingen en uitgangspunten richtlijn De richtlijn Indeling van patiënten, subgroepen en diagnostiek Interventies en behandelprofielen Klinimetrie Stand van zaken

Nadere informatie

Tennis en elleboog. Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen

Tennis en elleboog. Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen Tennis en elleboog Babette Pluim, sportarts Samen de elleboog omarmen Tennisblessures 3,5 blessure/1000 uur tennis C&V, 2010 Elleboog: 2 tot 10% van alle tennisblessures Pluim & Staal, 2009 Casus # 1 13-jarige

Nadere informatie

Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder?

Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder? Is intra-articulair hyaluronzuur nuttig bij de behandeling van cuffscheuren in de schouder? Dr. P. Verspeelt Fysische geneeskunde en Revalidatie 15 november 2014 Wat is hyaluronzuur? 2 suikermolecules

Nadere informatie

COMPRESSIE- of TRACTIETHERAPIE bij ASPECIFIEKE NEKPIJN: WAT HELPT?

COMPRESSIE- of TRACTIETHERAPIE bij ASPECIFIEKE NEKPIJN: WAT HELPT? Paramedisch OnderzoekCentrum POC COMPRESSIE- of TRACTIETHERAPIE bij ASPECIFIEKE NEKPIJN: WAT HELPT? Prof.dr. Rob Oostendorp Ann Pattyn MSc Dr. Wendy Scholten-Peeters Prof.dr. William Duquet Fysiotherapie

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek bij lage rugpijn: wat en hoe moeten we meten?

Wetenschappelijk onderzoek bij lage rugpijn: wat en hoe moeten we meten? Samenvatting 403 Wetenschappelijk onderzoek bij lage rugpijn: wat en hoe moeten we meten? Lage rugpijn (LRP) is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van beperkingen. Dit blijkt uit studies naar ziektelast

Nadere informatie

Migraine met aura. Migraine 31-1-2013. Tension-type headache: 1 jaar prevalentie Tension-Type Headache. flimpje 1. filmpje 2.

Migraine met aura. Migraine 31-1-2013. Tension-type headache: 1 jaar prevalentie Tension-Type Headache. flimpje 1. filmpje 2. Hoofdpijn: classificatie en behandeling Waarom is het kunnen classificeren van hoofdpijn van belang voor de FT/MT februari 2013 René Castien, manueel therapeut, Master SPT, PhD i.o. Regelmatig voorkomend

Nadere informatie

e-exercise bij knie en heup artrose

e-exercise bij knie en heup artrose e-exercise bij knie en heup artrose Ontwikkeling, evaluatie en implementatie Corelien Kloek (TiU, NIVEL, UMCU, HU) Daniël Bossen (HvA), Joost Dekker (VUmc), Dinny de Bakker (TiU, NIVEL), Cindy Veenhof

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum

Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum mini symposium voor verwijzers Maatschap Orthopedie Zaans Medisch Centrum Miguel Sewnath Even voorstellen Miguel Sewnath 5 jaar orthopedisch chirurg Opleiding OLVG/ UMCU Fellowship Trauma Engeland Vlietland

Nadere informatie

Corticosteroïdinjecties, fysiotherapie of een afwachtend beleid voor patiënten met een epicondylitis lateralis?

Corticosteroïdinjecties, fysiotherapie of een afwachtend beleid voor patiënten met een epicondylitis lateralis? Onderzoek Corticosteroïdinjecties, fysiotherapie of een afwachtend beleid voor patiënten met een epicondylitis lateralis? Een gerandomiseerd onderzoek in de eerste lijn Nynke Smidt, Daniëlle van der Windt,

Nadere informatie

Dry Needling en Adductorenmanipulatie bij een voetballer met chronische adductorgerelateerde liespijn.

Dry Needling en Adductorenmanipulatie bij een voetballer met chronische adductorgerelateerde liespijn. Dry Needling en Adductorenmanipulatie bij een voetballer met chronische adductorgerelateerde liespijn. Een Nederlands Militair Geneeskundig Tijdschrift, mei 2013. Trainingsgeneeskunde & Trainingsfysiologie

Nadere informatie

Bursitis, tendinitis en enthesitis/enthesopathie

Bursitis, tendinitis en enthesitis/enthesopathie Reumatologie Bursitis, tendinitis en enthesitis/enthesopathie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De reumatoloog heeft de diagnose bursitis, tendinitis of enthesitis/enthesopathie bij

Nadere informatie

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel)

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Diagnostiek aan de schoudergordel Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Doorsnede art. humeri bicepspees, loopt door bovenkant van kapsel en voorkomt inklemming van kapsel in gewrichtsspleet

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie

Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie Richtlijnen nabehandeling proximale rij carpectomie Auteur: Evaluatoren: Stefanie Janse H.P. van Not (plastisch chirurg) T. Schreuders (PT, PhD, fysio-/handtherapeut CHT-NL) Geldig verklaard d.d.: 1 februari

Nadere informatie

Tenniselleboog. Orthopedie

Tenniselleboog. Orthopedie Tenniselleboog Orthopedie Tenniselleboog U wordt binnenkort behandeld aan een tenniselleboog (het zogenaamde 'epicondylitis lateralis syndroom'). Wat is een tenniselleboog? De onderarmspieren zitten vlak

Nadere informatie

Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn

Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn 15 2 Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn Koos van Nugteren Samenvatting De knie-endoprothese wordt vrijwel altijd geïmplanteerd bij personen met ernstige

Nadere informatie

Richtlijn Elleboogklachten

Richtlijn Elleboogklachten Volandis Ceintuurbaan 2 3847 LG Harderwijk Uitgebracht door Stichting Arbouw, 2011 Postbus 85 3840 AB Harderwijk 0341 499 299 info@volandis.com Richtlijn Elleboogklachten 2 van 11 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie