Voorgesteld besluit Vaststelling Gemeentelijk Rioleringsplan Urk , inclusief de bijbehorende middelen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorgesteld besluit Vaststelling Gemeentelijk Rioleringsplan Urk , inclusief de bijbehorende middelen."

Transcriptie

1 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 5 november 2015 Agendanummer : 10 Datum : 22 september 2015 Onderwerp Gemeentelijk Rioleringsplan Urk Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Vaststelling Gemeentelijk Rioleringsplan Urk , inclusief de bijbehorende middelen. Inleiding De wet milieubeheer(wm) verplicht gemeenten tot periodieke vaststelling van een rioleringsplan(grp). Een rioleringsplan beschrijft de toestand van de riolering van de gemeente, welke wettelijke eisen op de riolering van toepassing zijn en welke maatregelen en middelen nodig zijn om aan deze wettelijke eisen te voldoen. De beleidsperiode van het huidige GRP loopt 31 december 2015 af. Vanaf 1 januari 2016 is er de verplichting om een nieuw GRP te hebben vastgesteld. Bijgaand wordt uw raad het Gemeentelijk Rioleringsplan Urk ter vaststelling aangeboden. Na een periode van veel onzekerheid over het Urker rioolstelsel is in 2010 het GRP vastgesteld voor de periode tot en met De insteek van het huidige GRP was inzicht te verschaffen in de onderhoudstoestand van het rioolstelsel en een gedegen basis neer te leggen voor de toekomst. Onderstaand overzicht geeft een indicatie van de maatregelen die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.

2 Het nieuwe GRP borduurt voort op de bij het GRP ingeslagen weg. Op onderdelen wordt in het nieuwe GRP bijgestuurd als gevolg van voortschrijdend inzicht en ervaringen van de afgelopen jaren. De belangrijkste aspecten voor het nieuwe GRP zijn: 1. Samen met de regio opgepakt; 2. GRP is het beleidsmatig kader; 3. Geïntegreerd plan inclusief oppervlaktewater; 4. Bewustwording cq gebruik van het riool; 5. Handhaven service niveau naar de burgers; 6. Andere kijk op vervanging van het riool; 7. Geplande maatregelen; 8. Betaalbaarheid op de korte en lange termijn. Beoogd resultaat / effect Vaststellen van een actueel GRP, waarin het beleid voor afval-, hemel- en grond- en oppervlaktewater is beschreven. Argumenten Conform artikel 4.22 van de Wet milieubeheer moet de gemeente beschikken over een actueel vastgesteld GRP. In dit GRP zijn een aantal belangrijke keuzes gemaakt, die in de inleiding zijn verwoord. Deze keuzes worden hierna toegelicht. 1 Samen met de regio opgepakt In het kader van het elkaar kunnen ondersteunen binnen de regio, zijn de GRP s van de Flevolandse gemeenten zo veel mogelijk op elkaar afgestemd. In een gezamenlijk proces met het Waterschap Zuiderzeeland en de zes Flevolandse gemeenten heeft dit geleid tot gelijke formulering van doelen en uitgangspunten en vergelijkbare berekeningen. In dit proces zijn ook Rijkswaterstaat en Provincie Flevoland betrokken. Zij hebben aangegeven, dat zij gezien het proces graag op de hoogte worden gehouden, maar geen actieve (toetsende) rol voor zichzelf zien. 2 GRP is het beleidsmatig kader Als uitgangspunt voor dit GRP geldt dat het vooral de kaders moet bevatten voor de aanleg en het in stand houden van de riolering. Dit document wordt door de gemeenteraad vastgesteld. Het operationeel beheer wordt beschreven in het beheerplan en wordt door het college vastgesteld. 3 Geïntegreerd plan inclusief oppervlakte water Het riool is in het verleden ontstaan vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, om de leefomstandigheden van de mensen te verbeteren. Het riool was puur geënt op het afvalwater. Het afvalwater staat echter niet op zich, maar heeft nauwe relaties met regenen grondwater. Dit is inmiddels in de wetgeving verankerd en heeft geresulteerd in een zorgplicht voor afval-, regen- en grondwater. Het beheer van het oppervlaktewater is op Urk overgedragen aan het waterschap. Daarbij komt dat het oppervlaktewater een nauwe relatie heeft met de drie zorgplichten. Het is dan ook een logisch vervolg om het oppervlaktewaterbeleid te integreren in dit GRP. Er is voor gekozen om het Stedelijk Waterplan Urk ( ) niet meer te actualiseren in een afzonderlijk plan, maar dit integraal onderdeel te laten zijn van dit GRP. Hiermee ontstaat één beleidsdocument voor afval-, regen-, grond- en oppervlaktewater.

3 4 Bewustwording cq gebruik van het riool Burgers zijn zich dikwijls nauwelijks bewust van de effecten van verkeerd gebruik van het riool. Zoals bijvoorbeeld het doorspoelen van vet of schoonmaakdoekjes via het toilet. Het effect hiervan is een slecht functionerend riool. De insteek is om hier meer aandacht aan te besteden, zodat mensen zich bewust zijn van het effect van verkeerde lozingen. 5 Handhaven service niveau naar de burgers De gemeente Urk heeft een hoog serviceniveau op het gebied van riolering. Zo worden onder andere kapotte huisaansluitleidingen op kosten van de gemeente vervangen in zettingsgevoelig gebied. Gelet op de zettingsgevoelige ondergrond van Urk gaat het hier om een behoorlijk bedrag. In het GRP wordt het service niveau gehandhaafd. 6 Andere kijk op vervanging van het riool In de jaren 80 is het besef ontstaan dat het riool op termijn vervangen moet worden. Destijds is gekozen voor een cyclische benadering. De praktijk leert ons dat het riool vaak met kleine ingrepen veel langer mee gaat. De cyclische benadering betekent een hoge rioolheffing, aangezien er vanuit wordt gegaan dat na de periode van ca. 60 jaar het riool vervangen moet worden. Voor de planperiode van dit GRP wordt de koers bijgesteld naar het riool zo lang mogelijk te laten functioneren tegen aanvaardbare risico s. Het gaat er niet meer om dat het riool in goede staat verkeert, maar dat het riool het afvalwater kan afvoeren. Net als het vorige GRP wordt veel energie gestoken in het in beeld brengen van de toestand van de riolering. Nieuw is dat daarbij wordt uitgegaan van sturing op kwaliteit tegen aanvaarbare risico s. Een riool wordt niet vanzelfsprekend vervangen als het 60 jaar oud is, zoals tot nog toe werd aangenomen. Op basis van gedetailleerde inspecties en door het uitvoeren van reparaties en de inzet van moderne renovatietechnieken, kan een riool dikwijls veel langer meegaan. Bovendien wordt bij riolen in een woonstraat meer veroudering geaccepteerd dan bij riolen onder hoofdwegen of met een groot achterliggend gebied. Er wordt als het ware strakker aan de wind gezeild waardoor jaarlijks minder budget nodig is voor rioolvervanging. De rioolheffing hoeft hierdoor minder te stijgen dan eerder werd berekend. De keerzijde van dit nieuwe beleid is dat men iets vaker dan voorheen te maken kan krijgen met een gat in de weg of een reparatie van het riool. 7 Geplande maatregelen In 2012 is samen met het waterschap een alternatief pakket aan maatregelen vastgesteld om de vervuiling vanuit het riool naar het oppervlaktewater te verminderen. Zo is de overstort bij De Akkers die tot veel overlast leidde bij de Heerenkamp en Geer verwijderd. In dezelfde lijn worden de komende jaren de resterende projecten uitgevoerd. De afgelopen jaren lag de focus gelegen op de woonwijken. In dit GRP wordt naast de woonwijken ook gezocht naar optimalisatie van het Industrieterrein Zwolsehoek. De gepande maatregelen zijn weergegeven op bijgevoegde kaart.

4 8. Betaalbaarheid op de korte en lange termjin Bij het opstellen van het vorige GRP kwamen we uit een situatie waarbij slecht zicht was op de onderhoudstoestand van het Urkerrioolstelsel. Dit heeft mede bepaald dat ten aanzien van de financiering van de riolering een behoudende koers is gevaren. Nu de situatie van de riolering scherper in beeld is en er betere renovatie technieken zijn, is het mogelijk om strakker aan de wind te varen, zowel qua techniek als qua financiën. Het vorige GRP ging uit van een stijging van het tarief naar ruim 600 euro per jaar. In dit GRP is de betaalbaarheid van de rioleringszorg als uitgangspunt gehanteerd. Niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst. Door diverse keuzes stijgt de rioolheffing op termijn naar ca. 480,--. Onder het kopje middelen worden de keuzes toegelicht Evaluatie Bij het actualiseren van het GRP wordt ook de afgelopen periode geëvalueerd. In het GRP zit een evaluatie van de afgelopen periode. Het nieuwe GRP heeft een looptijd van zes jaar. In 2021 vindt de evaluatie van dit GRP plaats.

5 Kosten, baten, dekking Het riool op Urk vertegenwoordigt een vervangingswaarde van ca. 115 miljoen euro. Het is dan ook van belang dit zowel technisch als financieel goed te beheren. De jaarlijkse kosten voor de riolering bedragen ca. 1,875 miljoen euro. Deze kosten worden bekostigd vanuit de rioolheffing. Ten aanzien van het financieel beheer zijn in dit GRP de volgende keuzes gehanteerd. Van kapitaliseren naar direct afschrijven Een belangrijk deel van de huidige rioolheffing wordt bepaald door de kapitaalslasten. Dit zijn de lasten (rente en afschrijving) voor komende jaren ten gevolge van investeringen uit de afgelopen jaren. De huidige kapitaalslasten bedragen in 2015 circa ,--. Dit betekent dat in de rioolheffing 2015 hiervoor een bedrag van bijna 85,-- per aansluiting is opgenomen. Bij ongewijzigd doorzetten van dit beleid in combinatie van de te verwachten vervangingsgolf betekent dit, dat deze kosten post fors toenemen. Als gevolg van de onderstaande ontwikkelingen is het mogelijk om vanaf 2016 over te gaan naar een systeem waarbij de jaarlijkse investering zoveel mogelijk direct wordt afgeboekt: De overstap van cyclisch beheer naar kwaliteit / risico gestuurd beheer zorgt ervoor dat het riool langer meegaat. Hierdoor wordt er de komende jaren fors minder geïnvesteerd in vervanging van de riolering; Doordat ook de afgelopen jaren uitsluitend datgene is vervangen wat daadwerkelijk nodig was, zit er nu in de voorziening ca. 3,3 miljoen euro; De rentetarieven zijn historisch laag, waardoor het door de te berekenen omslagrente is verlaagd naar 4%. Vandaar dat vanaf 2016 nieuwe investeringen zo veel mogelijk in het jaar van investering direct worden afgeboekt. Hiertoe wordt in de eerste plaats het saldo van de huidige voorziening volledig gestort in de spaarvoorziening riolering. Vervolgens wordt jaarlijks het verschil tussen de exploitatielasten en de opbrengst uit de rioolheffing gestort in de spaarvoorziening riolering. Het saldo van deze voorziening (tot een min. van ,-) wordt vervolgens ingezet voor het afboeken van investeringen in het jaar van investering. De te activeren investeringslasten nemen hierdoor flink af, evenals de te betalen rente. Het deel dat niet ten laste van de spaarvoorziening gebracht kan worden, wordt vervolgens geactiveerd. Aanpassing omslagrente Als gevolg van de lage rentelasten op de kapitaalmarkt wordt de omslagrente voor nieuwe en bestaande investeringen verlaagd naar 4%. BTW compensatie fonds Voor rioolinvesteringen kan de gemeente aanspraak maken op het BTW compensatiefonds. De BTW uit rioolinvesteringen wordt ten gunste gebracht van de algemene middelen. Tariefsontwikkeling rioolheffing Bij de tariefsontwikkeling van de rioolheffing kan gekozen worden uit twee sporen. Spoor 1 is het toewerken naar een vlak tarief. Hierbij stijgt de rioolheffing de komende jaren wat forser en vlakt dan vanaf een bepaald moment af. Spoor 2 is het tarief met een kleiner percentage ieder jaar laten stijgen. Onderstaand overzicht laat het principe zien.

6 Om de lasten voor de langere termijn betaalbaar te houden is gekozen voor spoor 1 (het rode spoor) waarbij vanaf 2030 een vlak tarief ontstaat. Dit resulteert in de navolgende tarieven voor de komende 6 jaar. Voor de jaren 2016 en 2017 geldt dat de stijging uit het oude GRP de komende twee jaar wordt voorgezet vanwege de forse investeringen die de komende twee jaar gepland zijn. De tarieven voor woningen zijn weergegeven, de tarieven voor de bedrijven worden met hetzelfde percentage verhoogd. Afgelopen jaren is de rioolheffing afgestemd op het verloop van de investeringen. In het nieuwe GRP wordt voorgesteld om te werken met vaste tarieven en uitsluitend bij dramatische afwijkingen de rioolheffing opnieuw te berekenen.

7 Grondslag heffing De huidige rioolheffing is verschillend vormgegeven voor woningen en niet-woningen. De woningen worden gebaseerd op het aantal personen en voor de niet woningen wordt een vast tarief gehanteerd in combinatie met een toeslag gebaseerd op het drinkwaterverbruik. De huidige rioolheffing is in 2011 vastgesteld in de gemeenteraad en bevalt in de praktijk. Vandaar dat er voor de rioolheffing geen veranderingen worden doorgevoerd. Resumerend ziet het financiële plaatje voor de rioleringszorg er als volgt uit: Financiën Wijziging Rentevoet van 5 % naar 4% Indien mogelijk investering direct afboeken Afbouwen kapitaalslast voor toekomstige generaties Inzetten van de spaarvoorziening (min. spaarvoorziening ,-) Hierdoor na 50 jaar minimale kapitaalslasten Heffing Tarief ontwikkeling periode GRP : 2016 en ,2% stijging 2018 t/m ,5% stijging 2030 en verder 0% stijging (uitsluitend evt. inflatie correctie) Huidige heffingsmethodiek wordt gehandhaafd Bijlagen - Gemeentelijk rioleringsplan Urk , versie september 2015 Burgemeester en Wethouders van Urk, P.C. van Maaren, burgemeester M. Bogerd, secretaris

8 Raadsbesluit Dossiernummer: De raad van de gemeente Urk, op voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Urk d.d. 22 september 2015 gezien het advies van commissie II d.d. 14 oktober 2015 besluit: Vast te stellen het Gemeentelijk Rioleringsplan Urk , inclusief de bijbehorende middelen. Urk, 5 november 2015, de raad van de gemeente Urk, de griffier, de voorzitter,

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen.

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen. Raadsvoorstel: Nummer: 2010-633 Onderwerp: Vaststellen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015(vGRP2011-2015) Datum: 6 april 2011 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk/ T. van der Torren Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting svoorstel Onderwerp: Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Gebied Inrichting en beheer J. Vos, telefoon (0591-68 52 82) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5)

Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Behorende bij: Raadsvoorstel ter vaststelling van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Datum: 7-8-2015 Onderwerpen 1. De na te streven afvoercapaciteit van de rioolstelsels; 2. De wijze

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : 09 Datum : 23 september 2013 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 18 februari 2010 Datum voorstel 05 januari 2010 Agendapunt Onderwerp Gemeentelijke watertaken De raad wordt voorgesteld te besluiten: het bijgaande

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 14.22243 G. Elkhuizen Beheer Openbare Ruimte / Kees Hoogervorst

Nadere informatie

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster gemeentc Montfoort Bosiuii Raad Nr... H DFC 2015 RAADSVOORSTEL ter besluitvormirig in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W en verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater in gemeente Delfzijl

Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W en verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater in gemeente Delfzijl Vergadering gemeenteraad d.d. 21 december 2017 Agenda nummer 8 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL-W 2 2018-2022 en verordening op de afvoer van

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Gemeentelijk Rioleringsplan 2013 t/m 2017 VOORSTEL 1. De geformuleerde doelen, 2. Het voorgenomen onderzoek 3. De voorgenomen beheermaatregelen 4. De rioolheffing in 2013

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/58

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/58 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/58 Voor raadsvergadering d.d.: 02-06-2009 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014.

Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord te gaan met het wijzigen van de belastingverordeningen voor 2014. Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendanummer : Datum : 23 september 2012 Onderwerp Belastingverordeningen 2014 Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit Wij stellen u voor akkoord

Nadere informatie

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W²

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² Raadsvergadering 29 januari 2018 Nr.: 11 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² 2018-2022. Portefeuillehouder: Wethouder P. Prins. Ter inzage liggende stukken: Collegebesluit

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: A. van Amerongen. No. B Dronten, 29 maart Gemeentelijk Rioleringsplan Dronten

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: A. van Amerongen. No. B Dronten, 29 maart Gemeentelijk Rioleringsplan Dronten Portefeuille: A. van Amerongen Dronten, 29 maart 2016 Gemeentelijk Rioleringsplan Dronten 2016-2021 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Het gemeentelijk rioleringsplan Dronten 2016-2021

Nadere informatie

Raadsvergadering. Samenhang met Strategische Agenda en Collegeagenda Binden en bewegen Niet van toepassing

Raadsvergadering. Samenhang met Strategische Agenda en Collegeagenda Binden en bewegen Niet van toepassing RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 14 december 2017 17-106 Onderwerp Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan Bunnik 2018-2022 Aan de raad, Onderwerp Gemeentelijk Rioleringsplan Bunnik 2018-2022 Gevraagde

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 26 november 2015 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1952 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Watertakenplan

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Financiën rioleringszorg gemeente Utrecht

Financiën rioleringszorg gemeente Utrecht Stadswerken Financiën rioleringszorg gemeente Utrecht Erwin Rebergen, 28 februari 2013 Inleiding Inleiding Het Utrechtse riolering- en watersysteem Welke kosten worden er gedekt uit de rioolheffing? Hoe

Nadere informatie

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 10 november 2010 onderwerp: Verordening Rioolheffing 2011 bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, Voor u ligt het voorstel tot

Nadere informatie

Kostendekkingsplan Water & Riolering

Kostendekkingsplan Water & Riolering Kostendekkend en Lastenverlagend Ede, 4 Juli 2012 Kenmerk 715676 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...4 1.1. Aanleiding...4 1.2. Waarom dit document...4 2. Bijstelling product Water...5 3. Bijstelling product

Nadere informatie

Registratienummer: RVO Portefeuillehouder: O.R. Wagner

Registratienummer: RVO Portefeuillehouder: O.R. Wagner Raadsvoorstel Registratienummer: RVO17.0065 Portefeuillehouder: O.R. Wagner Van afdeling: Stadsbeheer Bijlagen: Behandelend ambtenaar: Telefoonnummer: E-mail adres: ing. A.J.J. Post (0223) 67 8919 a.post@denhelder.nl

Nadere informatie

GEMEENTE LITTENSERADIEL

GEMEENTE LITTENSERADIEL GEMEENTE LITTENSERADIEL Agendanummer 10 Raadsvoorstel Raadsvergadering : 17 november 2008 Onderwerp : Gemeentelijke belastingen en tarieven 2009 Portefeuillehouder : Burgemeester J. Liemburg Voorstel :

Nadere informatie

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 2 februari 2010 KNDK/2009/

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 2 februari 2010 KNDK/2009/ *0010100120094142* RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 2 februari 2010 KNDK/2009/4142 9.3 Datum: 15-12-2009 Verzonden: 21 januari 2010 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Gemeentelijk Riolerings Plan Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Doel en inhoud Doel Inzicht verschaffen in de diverse elementen die hebben geleid tot het GRP 2014 t/m 2018 Inhoud

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: Programma C Buurt en Buitenruimte BBVnummer: 119303 Raadsvoorstel: 120266 Portefeuillehouder: Mieke van Ginkel Onderwerp Verbreed

Nadere informatie

ZAP WHEP Financiële aspecten Harderwijk. Commissie Beleid Algemeen 25 juni 2015

ZAP WHEP Financiële aspecten Harderwijk. Commissie Beleid Algemeen 25 juni 2015 ZAP WHEP Financiële aspecten Harderwijk Commissie Beleid Algemeen 25 juni 2015 Agenda 1. Waar staat ZAP eigenlijk voor? 2. 3. 3. 4. 5. 6. Financiële aspecten: Waar staat Harderwijk landelijk/lokaal? Vervangingswaarde

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Vaststellen diverse belastingverordeningen 2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: D. Rutgrink-Haringsma Portefeuillehouder: A.H.M. van Bussel Zaaknummer: SOM/2016/031906

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Gemeentelijk Rioleringsplan

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Gemeentelijk Rioleringsplan Raadsvoorstel jaar stuknr. categorie agendanr. Stuknr. Raad B. en W. 2017 RA17.0069 A 5 17/575 Onderwerp: Gemeentelijk Rioleringsplan 2018 2023 Portefeuillehouder: R. van der Weide Team: Inrichting Openbare

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 25 februari 2010 Onderwerp: Uitbreiding personele capaciteiten in verband met verwezenlijking van de activiteiten en taken in het kader van de rioleringszorg

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan Haarlem Raadsstuk Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2018-2023 Nummer 2017/361078 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.1 Openbare ruimte en mobiliteit Afdeling GOB/BBOR

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Benchmark riolering Peelgemeenten Registratienummer: 00521098 Datum: 25 april 2014 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn Steller: H. Moerkerk Nummer: RIB-NL-1415 Met deze raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen en Gemeentelijk Rioleringsplan Peel en Maas

Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen en Gemeentelijk Rioleringsplan Peel en Maas Raadsvoorstel Raadsvergadering :26 juni 2012 Voorstel : 2012-063 Agendapunt : Zaaknummer : 1894/2011/7601 Documentnummer : 1894/2012/80753 Datum : Onderwerp Afvalwaterplan Limburgse Peelen

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu drs. A.D.

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu drs. A.D. Verantwoordelijk team Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu 0 Nummer Kenmerk Raad d.d. 12594 16-12-2015 Paragraaf begroting 3D Portefeuillehouder drs. A.D. (Wendy) Ruwhof Steller M. (Manon) Wille Datum 4 november

Nadere informatie

: 12 december : wethouder B. Bonnema

: 12 december : wethouder B. Bonnema R16.00048 E bprrv Littenseradiel : 12 december 2016 : Gemeentelijke belastingen, heffingen en tarieven : wethouder B. Bonnema : De raad besluit : 1. de belastingen, de heffingen en de tarieven overeenkomstig

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- C

Voorstel Gemeenteraad VII- C Voorstel Gemeenteraad VII- C Onderwerp Portefeuillehouder Actualisatie 2014 Gemeentelijk Rioleringsplan Hans van Agteren agendaletter (C) Programma LO Aangeboden aan Raad 30 september 2014 Stuknummer Corsanummer

Nadere informatie

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad.

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2009 Nummer : 16 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : IV- Financiën en Facilitaire zaken / Belastingen

Nadere informatie

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers

: 3 december 2013 : 16 december : dhr. G.H.J. Weierink : L. Evers (gewijzigd) RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering : 3 december 2013 : 16 december 2013 Documentnr. Zaaknummer : : Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni 2017

B&W Vergadering. Gemeenteraad B&W Vergadering 6 juni 2017 2.1.7 Waterketenplan Limburgse Peelen 2017-2021 en Gemeentelijk Rioleringsplan Roermond 2017-2021 1 Dossier 1792 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1792 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 6 juni 2017

Nadere informatie

Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 18Z00178/ M. Wildschut

Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 18Z00178/ M. Wildschut Raadsvoorstel Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2018-2022 (GRP) Zaaknr/Documentnr Portefeuillehouder : : 18Z00178/18.0002303 M. Wildschut Losser, 13 februari 2018 Voorstel 1. Het ontwerp GRP Losser

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status. Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 5 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project Punt no. : 12 Korte toelichting Op de agenda voor uw vergadering

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het afvalwaterbeleidsplan BMWE/NZV. Vergadering: 15 10 2013 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar R. Lamein, 0595 447749 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R. Lamein) Gewijzigd Raadsvoorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-039 Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Gevraagde beslissing 1. In de wijk Engboogerd te Bunnik

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van diverse verordeningen betreffende gemeentelijke heffingen alsmede aanpassing van de tarieven 2017. Nummer: 6f. AAN de raad van de gemeente Boxmeer

Nadere informatie

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers

: 28 november 2011 : 12 december : H.T.J. van Beers : L. Evers RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 28 november 2011 : 12 december 2011 Documentnr. Zaaknummer : 749 : PR-11-17556 Portefeuillehouder Verantwoordelijk

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2016/809351 Documentnummer: 1894/2016/809356 Besluitnummer: 36 6.2 Onderwerp: Vaststelling Waterketenplan en Gemeentelijk

Nadere informatie

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch

6 november n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 6 november 2017 10 n.v.t. wethouder A.G.J. Bosch Zaaknummer 3644-2017 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert

Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert 2012-2016 Definitief Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 3 juli 2014 Verantwoording Titel : Financiële actualisatie 2014 notitie GRP Nederweert 2012-2016

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Zaaknummer : Datum : 12 decem ber 2017 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 509500 Programma : Mobiliteit Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: mw. drs. I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : A.F.W. van der Steen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 274625 Datum : 31 mei 2016 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Vaststellen van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Status Besluitvormend Datum: Onderwerp Vaststellen van het verbreed gemeentelijk rioleringsplan 5 (vgrp-5) Status Besluitvormend Voorstel 1. In te stemmen met de doelstellingen en inhoud van het ontwerp vgrp-5 voor de planperiode

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Wijzigen vaststellingsbesluit bestemmingsplan Dorp Odijk Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Wijzigen vaststellingsbesluit bestemmingsplan Dorp Odijk Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 juli 2014 14-071 Onderwerp Wijzigen vaststellingsbesluit bestemmingsplan Dorp Odijk 2012 Aan de raad, Onderwerp Wijzigen vaststellingsbesluit bestemmingsplan Dorp

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00577531 Op voorstel B&W d.d.: 25 april 2016 Datum vergadering: 14 juni 2016 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad: Verordening eerste

Nadere informatie

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891

Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: J. Klijberg Tel nr: 8550 Nummer: 17A.00891 Datum: 24 oktober 2017 Team: Afval en Reiniging Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Zuidervliet Wateradvies Goudseweg 52, 2821BG Stolwijk Tel

Zuidervliet Wateradvies Goudseweg 52, 2821BG Stolwijk Tel Zuidervliet Wateradvies Goudseweg 52, 2821BG Stolwijk Tel +31654345704 zuidervliet@online.nl 27 OKTOBER 2015 Onderwerp: ACTUALISERING KOSTENDEKKING RIOLERING (definitief) Projectnummer: 2015ZW06 1. Aanleiding

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 10-11-2009 Openbaar Onderwerp : Grondwaterbeleid

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 10-11-2009 Openbaar Onderwerp : Grondwaterbeleid ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 10-11-2009 Openbaar Onderwerp : Grondwaterbeleid Portefeuillehouder(s) : F.J.W. Saelman, Afdelingshoofd/hoofd OW: F. Hottinga Paraaf : Paraaf:

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017 Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland planperiode 2013 t/m 2017 13 maart 2012 1.1 Inleiding De gemeente is wettelijk verplicht een Gemeentelijk Rioleringsplan (hierna te noemen: GRP) op te

Nadere informatie

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan.

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. Landelijk beleid en ontwikkelingen Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 7 juli 2016 Agendanummer : Datum : 17 mei 2016 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Aan de leden van de raad,

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen 4. Lokale Heffingen Kader De lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente en zijn daarom een integraal onderdeel van het gemeentelijke beleid. Ze raken de burgers heel

Nadere informatie

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018.

2. Wij stellen uw raad voor om in te stemmen met de gewijzigde ramingen op het gebied van afval voor 2015-2018. Agendapunt nr.: 6 Raadsvoorstel Onderwerp: Belasting- en tarievenmaatregelen 2015 Datum voorstel: 27 oktober 2014 Vergaderdatum: 16 december 2014 Registratienr.: 094-2014 Opsteller: Jan Roest Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 17 december 2015 Agendanummer : 09 Datum : 11 november 2015 Onderwerp Bestemmingsplan Nieuwe Klif Aan de leden van de raad, Voorgesteld besluit 1. in te stemmen met

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen 2018 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de belasting- en tariefvoorstellen 2018 en de belastingverordeningen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 13 februari 2014 14-005 Onderwerp Definitieve vaststelling tarieven onroerende zaakbelastingen 2014 en wijziging vrijstellingsartikel Verordening onroerende zaakbelastingen

Nadere informatie

^ T^ 2 5UOV2008 \Q5 S. 1. Inleiding

^ T^ 2 5UOV2008 \Q5 S. 1. Inleiding E E R H U CB O W A A Raadsvergadering: Besluit: Voorstelnummfif R D 2 5UOV2008 ^ T^ \Q5 S Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp Aan de Raad, 2008-105 Formulering beleid voor zorgplichten hemel- en grondwater,

Nadere informatie

ONDERWERP: Aanpak wateroverlast in Arnhem-noord

ONDERWERP: Aanpak wateroverlast in Arnhem-noord Aan de gemeenteraad Documentnummer 2015.0.079.097 Zaaknummer 2014-10-01895 ONDERWERP: Aanpak wateroverlast in Arnhem-noord Voorstel 1. vaststellen van de aanpak de effecten van extreme wateroverlast te

Nadere informatie

Beheerplan Afvalwater, Regenwater en Grondwater

Beheerplan Afvalwater, Regenwater en Grondwater @ Grontmij @ Grontmij Beheerplan Afvalwater, Regenwater en Grondwater 2006-2010 Ontwerp, september 2005 Gemeente Dordrecht Stadswerken Memo Plaats Kenmerk Houten, 30 september 2005 300905/UG 188120 Aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 1010486 Ag. nr : Datum : 19-10 en 02-11

Raadsvoorstel Reg. nr : 1010486 Ag. nr : Datum : 19-10 en 02-11 Onderwerp Raadsvoorstel Reg. nr : 1010486 Tariefaanpassingen en overige wijzigingen van de verordeningen/besluiten betreffende de belastingen en rechten voor het jaar 2011. Status Besluitvormend Voorstel

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 3 november 2015 Nummer voorstel: 2015/97 Voor raadsvergadering d.d.: 08-12-2015 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014 gemeente Tubbergen o Aan de gemeenteraad Vergadering: 8 september 2014 Nummer: 9A Tubbergen, 28 augustus 2014 Onderwerp: Vaststellen verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater. Samenvatting

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 16 november 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 16 november 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : RvE Datum collegebesluit : 16 november 2010 Corr. nr.: 2010008860 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de nieuwe belastingtarieven 2011 Programma : Financiering en algemene

Nadere informatie

Portefeuillehouder Wethouder P. Depla. Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders d.d. 24 november 2009

Portefeuillehouder Wethouder P. Depla. Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders d.d. 24 november 2009 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 2 december 2009 / 218/2009 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Einde kalenderjaar 2009 Onderwerp Eenmalig rioolaansluitingsrecht 2010 Programma / Programmanummer

Nadere informatie

Portefeuillehouder: E.S. Tijmstra

Portefeuillehouder: E.S. Tijmstra P U II M E R E H O~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1462089 Datum: 12 februari 2019 Portefeuillehouder: E.S. Tijmstra Domein/ Team: Techniek & Civiel Onderwerp: Vaststelling Gemeentelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 12.0113 Rv. nr.: 12.0113 B en W-besluit d.d.: 6-11-2012 B en W-besluit nr.: 12.1050 Naam programma: Omgevingskwaliteit Onderwerp: Begroting 2013 van de Omgevingsdienst West-Holland Aanleiding:

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 juni 2015 Agendanummer : Datum : 14 april 2015

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 juni 2015 Agendanummer : Datum : 14 april 2015 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 juni 2015 Agendanummer : Datum : 14 april 2015 Onderwerp Regionale opvang slachtoffers van huiselijk geweld (Oranjehuis) Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Vaststelling heffingsmaatstaf voor het rioolrecht vanaf 1 januari 2013

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Vaststelling heffingsmaatstaf voor het rioolrecht vanaf 1 januari 2013 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 4 september 2012 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Vaststelling heffingsmaatstaf voor het rioolrecht vanaf 1 januari 2013 Samenvatting

Nadere informatie

Zaaknr.: Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Opgesteld door: R. Vink / mw. S. de Jong. Datum: 2 november 2016

Zaaknr.: Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Opgesteld door: R. Vink / mw. S. de Jong. Datum: 2 november 2016 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS-ADVIES Zaaknr.: 052316851 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: MID Opgesteld door: R. Vink / mw. S. de Jong Datum: 2 november 2016 Overleg

Nadere informatie

Voorstel GEMEENTERAAD VII - F

Voorstel GEMEENTERAAD VII - F Voorstel GEMEENTERAAD VII - F Stuknummer Programma 16399 Programma Leefomgeving Programma Corsanummer Leefomgeving 1200142573 Onderwerp Enschede Actualisatie GRP 2012-2015 6 november 2012 Wij stellen u

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d.

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. 3 december n.v.t. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 3 december 2018 10 n.v.t. wethouder M. Blind Zaaknummer 10962-2018 Datum B&W-besluit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 17R.00651

RAADSVOORSTEL 17R.00651 RAADSVOORSTEL 17R.00651 Indiener: College van burgemeester en wethouders Datum: 24 oktober 2017 Portefeuillehouder(s): Wethouder Stolk Portefeuille(s): Afval en Reiniging Contactpersoon: J. Klijberg Tel.nr.:

Nadere informatie

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand.

Argumenten 1.1 Wooninc. realiseert een gedifferentieerd aanbod van huurwoningen, waaronder een aantal met een maximale huursom van 450,- per maand. Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 21 februari 2017 Registratienummer: 2017/05 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Woningbouwproject Barcelona Voorstel 1. Een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Raadsvergadering: 17 december 2014 HEEMSTEDE

Raadsvergadering: 17 december 2014 HEEMSTEDE Sm^S^r HEEMSTEDE ONDERWERP Belastingverordeningen SAMENVATTING Jaarlijks worden de gemeentelijke belastingverordeningen vastgesteld. De tarieven voor zijn conform de door de raad vastgestelde begroting.

Nadere informatie

Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005

Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005 Raad : 21 december 2004 Agendanr. : 29 Doc.nr : B200413438 Afdeling: : Financiën RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de tarieven ozb 2005 Toelichting Vanaf 1 januari 2005 moeten de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014

Raadsvoorstel. Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 25 september 2014 Agendanummer : 12 Datum : 26 augustus 2014 Onderwerp Beleidsplannen Sociaal Domein inclusief zeven verordeningen Aan de leden van de raad, Voorgesteld

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 9 Onderwerp: Grondslag rioolheffing Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 279 Informant: G.

Nadere informatie

Water- en Rioleringsplan

Water- en Rioleringsplan Water- en Rioleringsplan 2017-2021 Inleiding Hemelwater Oppervlaktewater overstort Afvalwater Grondwater Drinkwater Beleidskader Wet Milieubeheer afname- en zorgplicht voor afvalwater verplichting WRP

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad,

Geachte leden van de gemeenteraad, Interne dienstverlening Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de gemeenteraad van Delft Behandeld

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0709 B.17.0709 Landgraaf, 20 april 2017 ONDERWERP: 1e berap 2017 ISD BOL PROGRAMMA 2. Maatschappelijke voorzieningen Verantwoordelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de tarieven en bepalingen van de gemeentelijke belastingen voor het jaar 2007.

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de tarieven en bepalingen van de gemeentelijke belastingen voor het jaar 2007. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het wijzigen van de tarieven en bepalingen van de gemeentelijke belastingen voor het jaar 2007. Inleiding Traditiegetrouw wordt in het laatste kwartaal van het jaar het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Belasting- en tariefvoorstellen 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de belasting- en tariefvoorstellen 2017 en de belastingverordeningen

Nadere informatie