Onderzoeksresultaten. Bestuurders van de toekomst: is leiderschap aan te leren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoeksresultaten. Bestuurders van de toekomst: is leiderschap aan te leren?"

Transcriptie

1 Onderzoeksresultaten Bestuurders van de toekomst: is leiderschap aan te leren?

2 Samenvatting (1/2) De Kamer heeft onderzoek laten uitvoeren onder 103 topbestuurders van bedrijven met 500 of meer werknemers. De respondenten komen uit allerlei sectoren, waaronder de industrie, de financiële dienstverlening, de gezondheidszorg, de detailhandel en de IT. Gezaghebbende leiderschapsstijl De gezaghebbende leiderschapsstijl die gekenmerkt wordt door het overbrengen van een gedeelde visie, zonder werknemers te vertellen hoe daar te komen is met 42 procent dominant, gevolgd door de relatiegerichte leider (20) en de democratische leider (16). Coachend Van de respondenten is 45 procent van mening dat er in de toekomst ook het meeste behoefte is aan de gezaghebbende leiderschapsstijl. De coachende stijl waarbij leiders verbonden zijn met de organisatorische doelen, lange gesprekken houden die verder dan de werkplek reiken en werknemers helpen bij het ontwikkelen van zichzelf en hun carrière staat volgens de bestuurders aan de vooravond van een grote opmars. Waar nu 3 procent van de ondervraagden zegt dat deze leiderschapsstijl dominant is binnen hun netwerk en 9 procent hun eigen stijl zo omschrijft, wordt de coachende stijl met 23 procent als tweede genoemd als leiderschapstype dat in de toekomst belangrijk gaat worden. Op drie staat de relatiegerichte leider (19 procent). Medewerkers en core business De bestuurders noemen betrouwbaarheid (25 procent), analytisch vermogen (21), integriteit (20), doorzettingsvermogen, zelfreflectie en het hebben van visie (alle drie 17 procent) als belangrijkste kenmerken van goed leiderschap. Ruim een vijfde (21 procent) denkt dat vijf jaar geleden andere gedragskenmerken belangrijker waren voor een leider. Met alle drie 23 procent noemen zij vooral doorzettingsvermogen, narcisme en directieve eigenschappen. Onderzoeksresultaten: Hebben we nog vertrouwen in de toekomst?

3 Samenvatting (2/2) Goede leiders hebben volgens de ondervraagden vooral aandacht voor medewerkers (29 procent) en de core business (23). De markt (13), de producten en diensten (11), de aandeelhouders (8), leveranciers (6) en concurrenten (4) zijn minder belangrijk. Charisma wordt met 51 procent genoemd als belangrijke eigenschap voor leiders, terwijl maar 41 procent van de leiders binnen de betrokken bedrijven als charismatisch wordt gezien. Problematisch leiderschap Van de problematische leiderschapstypes komen de depressieve leiders en leiders met eigenschappen van een control freak het vaakst voor (allebei 35 procent). Met 17 procent volgt daarna de afstandelijke leider. Control freak-leiders zijn overtuigd van hun eigen gelijk en zijn overdreven perfectionistisch en controleziek. Depressieve leiders hebben misantropische trekjes en trekken zich door angst terug in verouderde strategieën. Afstandelijke leiders besturen hun bedrijf vanuit geïsoleerde positie, waarbij de nadruk ligt op het versterken van de eigen machtspositie. Coachen (65 procent), ontslaan en demotie (allebei 17 procent) zijn de meest voorkomende reacties op een problematische leider. Binnen 8 procent van de bedrijven wordt er niets aan gedaan. Van de ondervraagde bestuurders geeft 44 procent aan in het verleden wel eens te maken te hebben gehad met hoogmoed bij zichzelf, terwijl 16 procent aangeeft daar nog steeds last van te hebben. Contact Mocht u nog vragen hebben over de onderzoeksresultaten of wilt u meer informatie over De Kamer, dan kunt u een sturen naar dekamer@achmea.nl.

4 Resultaten Type leiderschapsstijlen De gezaghebbende leiderschapsstijl is dominant in de grootzakelijke markt. 42% van de deelnemende bestuurders heeft deze leiderschapsstijl. 36% van de bestuurders zegt dat de gezaghebbende leiderschapsstijl dominant is binnen hun organisatie. 42% zegt dat deze stijl dominant is binnen hun netwerk. Leiders denken veelal dat hun collega s hun leiderschapsstijl net zo typeren als zijzelf doen.

5 Resultaten Type leiderschapsstijl Leiderschapsstijlen in dit onderzoek In dit onderzoek is gevraagd naar de leiderschapsstijl van de bestuurder zelf en van bestuurders in hun omgeving. Type leiderschapsstijlen Dwingende leider: U geeft duidelijke aanwijzingen door uw krachtige uitstraling. U bent bevelvoerend en verwacht volledige naleving (overeenstemming is niet nodig). Gezaghebbende leider: U brengt mensen naar een gedeelde visie, vertelt hen waar ze heen moeten, maar niet hoe ze er moeten komen - en dus motiveert u hen vooruit te worstelen. U helpt hen te begrijpen waarom hun bijdrage belangrijk is. Relatiegerichte leider: U zorgt voor verbinding tussen mensen en daarmee de harmonie binnen uw organisatie. U richt zich meer op de emotionele behoeften van uw medewerkers dan de behoeften van het werk. Democratische leider: U bouwt aan een gedeelde visie door medewerkers om input te vragen. Zowel het bepalen van normen als het nemen van verantwoordelijkheden doet u in gezamenlijkheid. Toonaangevende leider: U bouwt uitdagingen en spannende doelstellingen voor uw mensen, in verwachting van uitmuntendheid en vaak toegelicht door uzelf. U identificeert slechte presteerders en eisen meer inzet van hen. Indien nodig steekt u zelf de handen uit de mouwen om situaties te redden. Coachende leider: U bent verbonden met de organisatorische doelen, u houdt lange gesprekken die verder dan de werkplek reiken, u helpt mensen bij het vinden van hun sterke en zwakke punten en koppelt deze aan de ambities en acties van hun loopbaan.

6 Resultaten Type leiderschapsstijl Gezaghebbende leiderschapsstijl komt het vaakst voor bij bestuurders Leiderschapsstijlen van C-level bestuurders (Basis: allen, n=103) Dwingende leider 42% 40% 37% Gezaghebbende leider Relatiegerichte leider 2% 11% 16% 20% 10% 9% 11% 23% 14% 4% 8% 11% 17% 20% 7% Democratische leider Toonaangevende leider Coachende leider In welk type leiderschap herkent u zichzelf het meest? Welk type leiderschap is daarna het meest op u van toepassing? Hoe denkt u dat uw collega's uw leiderschapsstijl zouden typeren? De meeste bestuurders herkennen zich in de beschrijving van de gezaghebbende leider (42%). Daarna typeren de meesten zichzelf als een relatiegerichte leider (40%). Er zit veel overlap tussen deze twee leiderschapsstijlen, twee van de drie gezaghebbende leiders hebben als tweede stijl de relatiegerichte leiderschapsstijl. Bestuurders denken veelal dat hun collega s hun leiderschapsstijl hetzelfde typeren als zij zelf.

7 Resultaten Type leiderschapsstijl De gezaghebbende leiderschapsstijl is dominant binnen de grootzakelijke markt 9% 8% 12% 23% 36% Welke leiderschapsstijl is dominant binnen uw organisatie? Leiderschapsstijlen binnen organisatie en netwerk (Basis: allen, n=103) 13% 3% 10% 15% 20% 42% Welke leiderschapsstijl is dominant bij bestuurders in uw netwerk? 11% Een dwingende leider Een gezaghebbende leider Een relatiegerichte leider Een democratische leider Een toonaangevende leider Een coachende leider Meer dan een derde van de bestuurders geeft aan dat de gezaghebbende leiderschapsstijl dominant is binnen zijn of haar organisatie. Daarna is de relatiegerichte leiderschapsstijl dominant. Binnen hun netwerk is de gezaghebbende leiderschapsstijl nog sterker vertegenwoordigd, 42% geeft aan dat deze stijl dominant is. Ook binnen de netwerken van de bestuurders is de relatiegerichte leiderschapsstijl de tweede vaakst voorkomende leiderschapsstijl.

8 Resultaten Type leiderschapsstijl Welke bestuurder in uw sector blinkt op dit moment uit in goed leiderschap? En waarom? Jan Lokker, directeur onderwijs Albeda Collega. Visie en aandacht voor de mens.

9 Resultaten Visie op leiderschap Een goede leider moet zich volgens bestuurders vooral bezig houden met zijn medewerkers (29%) en zijn core business (23%). Kenmerken voor goed leiderschap zijn daarnaast: Betrouwbaarheid (25%) Analytisch vermogen (21%) Integriteit (20%) Doorzettingsvermogen (17%) Visionair (17%) Zelfreflectie (17%) Charisma vindt men een belangrijke eigenschap voor leiders (51%), maar men betitelt minder dan de helft van de leiders in hun organisatie als charismatisch (41%). In de toekomst is er vooral behoefte aan gezaghebbende leiders (45%).

10 Resultaten Visie op leiderschap Een goede leider moet vooral bezig zijn met zijn medewerkers en zijn core business Bijna een derde van de bestuurders in de grootzakelijke markt vindt dat een goede leider vooral bezig moet zijn met zijn medewerkers. Daarna vindt 23% dat een goede leider zich moet richten op zijn core business. Aandeelhouders (8%), leveranciers (6%) en concurrenten (4%) vindt men geen aandachtsgebieden voor een goede leider. Waar moet een goede leider volgens u het meest mee bezig zijn? (Basis: allen, n=103) Zijn medewerkers Zijn core business Zijn markt Zijn producten of diensten Zijn aandeelhouders Zijn leveranciers Zijn concurrenten 6% 4% 8% 13% 11% 23% 29% Anders, namelijk: 5% Geen van bovenstaande 2%

11 Resultaten Visie op leiderschap Eén op de tien bestuurders vindt dat hij of zij de organisatie niet voldoende heeft voorbereid op de toekomst De ruime meerderheid van de bestuurders is van mening dat hij of zij dat wel voldoende heeft gedaan. 12% van de bestuurders vindt dat hij of zij als leider de organisatie onvoldoende heeft voorbereid op de toekomst. Vindt u dat u als leider uw organisatie voldoende heeft voorbereid op de toekomst (denk aan een termijn van vijf jaar)? (Basis: allen, n=103) 12% 88% Ja Nee

12 Resultaten Visie op leiderschap De belangrijkste gedragskenmerken van goed leiderschap zijn volgens de bestuurders: Betrouwbaarheid (25%) Analytisch vermogen (21%) Integriteit (20%) Doorzettingsvermogen (17%) Visionair (17%) Zelfreflectie (17%) Zachtere eigenschappen zoals emotioneel en sympathie (beide 6%) zijn minder van belang. Een leider hoeft helemaal niet dominant of narcistisch (beide 3%) te zijn. Welke gedragskenmerken zijn volgens u anno 2014 vereist voor goed leiderschap? Meerdere antwoorden mogelijk (Basis: allen, n=103) Betrouwbaarheid Analytisch vermogen Integriteit Doorzettingsvermogen Visionair Zelfreflectie Empathie Lerend vermogen Overtuigingskracht Coachend Passie Sociaal Creativiteit Zelfvertrouwen Vooruitstrevend Enthousiast Efficiency Egoïsme Oog voor detail Affectie Conceptueel vermogen Lateraal denken Directief Emotioneel Sympathie Dominant Narcisme 25% 21% 20% 17% 17% 17% 16% 16% 16% 16% 15% 14% 13% 13% 12% 11% 9% 9% 8% 8% 7% 7% 7% 6% 6% 3% 3%

13 Resultaten Visie op leiderschap Waren volgens u dezelfde gedragskenmerken vijf jaar geleden ook vereist voor goed leiderschap? (Basis: allen, n=103) 79% 21% Nee Eén op de vijf bestuurders geeft aan dat in de afgelopen vijf jaar de gedragskenmerken van goed leiderschap zijn veranderd. Volgens deze groep bestuurders waren vijf jaar geleden doorzettingsvermogen (23%), narcisme (23%) en directief (23%) de belangrijkste gedragskenmerken van een goede leider. Ja Welke gedragskenmerken waren dat? Meerdere antwoorden mogelijk (Basis: n=22) Doorzettingsvermogen Narcisme Directief Analytisch vermogen Empathie Egoïsme Dominant Vooruitstrevend Overtuigingskracht Zelfvertrouwen Oog voor detail Efficiency Creativiteit Sociaal Coachend Zelfreflectie Conceptueel vermogen Betrouwbaarheid Lateraal denken Integer Affectie Enthousiast Passie Sympathie Lerend vermogen 5% 5% 5% 5% 5% 23% 23% 23% 18% 18% 18% 18% 18% 18% 18% 14% 14% 14% 14% 14% 14% 9% 9% 9% 9%

14 Resultaten Visie op leiderschap De gezaghebbende leider blijft in de toekomst hard nodig In de toekomst zijn er volgens de bestuurders (nog altijd) voornamelijk gezaghebbende leiders nodig (45%). De coachende leider neemt toe in belang (23%). Welk type leiderschap hebben we in de toekomst het meest nodig? Maximaal 2 opties mogelijk (Basis: allen, n=103) Een gezaghebbende leider 45% Bij deze vraag kon men maximaal twee leiderschapsstijlen kiezen. De meesten (78%) kozen er maar één. Degenen die een combinatie van leiderschapsstijlen aangaven, kozen het vaakst voor de gezaghebbende leider en de democratische leider. Bestuurders zijn van mening dat hun eigen leiderschapsstijl het meest nodig is in de toekomst. Een coachende leider Een relatiegerichte leider Een democratische leider Een toonaangevende leider Een dwingende leider 6% 23% 19% 17% 12%

15 Resultaten Visie op leiderschap In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen? 1/3 (Basis: allen, n=103) Charisma is een belangrijke eigenschap voor goed leiderschap 12% 36% 42% 10% Goede leiders leiden mensen en geen prestaties 15% 35% 39% 9% Elke goede leider heeft een goed motto 13% 41% 40% 6% Al lijkt het niet zo, het old boys network is nog springlevend 14% 40% 38% 7% Goed leiderschap is gedeeld leiderschap 20% 32% 40% 5% Zeer oneens Oneens Niet eens, niet oneens Eens Zeer eens Meer dan de helft van de bestuurders is het ermee eens dat charisma een belangrijke eigenschap voor goed leiderschap is. Bijna de helft vindt dat goede leider mensen leiden en geen prestaties. Volgens 46% van de bestuurders heeft elke goede leider een goed motto. We hebben de respondenten ook gevraagd wat hun motto is, hieronder enkele voorbeelden. Wat goed is je voor je team, is goed voor jezelf. Samen doen, samen werken, samen staan we sterk. De wind kun je niet veranderen, wel de stand van de zeilen.

16 Resultaten Visie op leiderschap Goede leiders hebben een hoge emotionele intelligentie volgens bestuurders In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen? 2/3 (Basis: allen, n=103) Goede leiders hebben een hoge emotionele intelligentie (EQ) 21% 34% 34% 8% Leiderschap is praten, managen is doen 18% 37% 32% 10% Minder dan de helft van de leiders in mijn organisatie betitel ik als charismatisch 20% 36% 29% 12% Leiderschap is een keuze, het is niet iets wat je overkomt 23% 39% 27% 10% Leiders van vandaag hebben onvoldoende zelfreflectie 18% 42% 28% 8% Zeer oneens Oneens Niet eens, niet oneens Eens Zeer eens Meer bestuurders zijn het ermee eens dan oneens dat goede leiders een hoog EQ hebben. Hetzelfde geldt voor de uitspraak dat leiderschap draait om praten en managen om doen. Hoewel meer dan de helft van de bestuurders vindt dat charisma een belangrijke eigenschap is, vindt men niet alle leiders in hun organisatie charismatisch.

17 Resultaten Visie op leiderschap Een kwart van de organisaties in de grootzakelijke markt stimuleert vrouwelijk leiderschap niet In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen? 3/3 (Basis: allen, n=103) Mijn organisatie stimuleert vrouwelijk leiderschap 20% 39% 29% 7% Vrouwelijk leiderschap is meer nurture dan nature 20% 47% 24% 7% Iedere goede leider is een narcist 35% 31% 21% 8% In veel familiebedrijven vind je goed leiderschap 25% 44% 22% 7% Vrouwen zijn betere leiders dan mannen 21% 50% 16% 8% Aangeboren leiderschap bestaat niet 35% 35% 17% 6% Zeer oneens Oneens Niet eens, niet oneens Eens Zeer eens Een kwart van de bestuurders geeft aan dat hun organisatie vrouwelijk leiderschap niet actief stimuleert. 36% geeft aan dat zij dat wel doen. De bestuurders zijn verdeeld over de stelling dat vrouwelijk leiderschap meer nurture dan nature is. Men is het er niet mee eens dat iedere goede leider een narcist is en dat aangeboren leiderschap niet bestaat.

18 Resultaten Problematisch leiderschap In de grootzakelijke markt komen twee typen problematische leiders het vaakst voor; de controle freak en de depressieve leiders (ieder 35%). Organisaties kiezen er meestal voor om problematische leiders te coachen (65%). 17% ontslaat problematische leiders en 17% demotiveert problematische leiders. In totaal heeft 60% van de bestuurders in het verleden of nog steeds weleens last gehad van hoogmoed tijdens hun carrière.

19 Resultaten Problematisch leiderschap Problematische leiderschapsstijlen in dit onderzoek In dit onderzoek hebben wij ook gevraagd naar problematische leiderschapsstijlen. De problematische leiderschapsstijlen werden als volgt beschreven: De controle freak leider: die overdreven perfectionistisch, controleziek, bureaucratisch en kortzichtig is. Deze leider is dermate overtuigd van zijn eigen gelijk, dat hij met open ogen de afgrond inloopt. De depressieve leider: die misantropische trekjes heeft, het nodige zelfvertrouwen ontbreekt en een dermate angst heeft voor het alsmaar veranderende economische klimaat, dat hij zich terugtrekt in verouderde strategieën. Een haast zwartromantisch aanvoelende schaduw van 'er is geen hoop' ontneemt het bedrijf alle flexibiliteit en slagkracht op de markt. De afstandelijke leider: die het bedrijf, ver weg van het productieproces of de relevante markt, vanuit geïsoleerde kantoorruimtes wenst te besturen. Deze leider voelt kil en haast klinisch aan en heeft nauwelijks een band met zijn product, hoewel de beleidsfocus overduidelijk op het versterken van de machtspositie wordt gelegd. De dramatische leider: die verslaafd aan onverantwoorde risico's is en alles op alles zet om zijn concurrent te overtreffen. Zeer ambitieus en ijverig, maar vaak ook allesbehalve efficiënt. De achterdochtige leider: die verslaafd is aan het overdreven analyseren van situaties en een soort falingsfobie heeft. Extreme informatiebehoeftes en ultra conservatisme zorgen voor een inflexibele, onnodig defensieve bedrijfscultuur.

20 Resultaten Problematisch leiderschap De meest voorkomende problematische leiders zijn de controle freaks en de depressieve leiders Binnen de grootzakelijke markt drukken twee soorten problematische leiders sterk hun stempel. 35% van de bestuurders zegt dat de controle freak leider het meest vertegenwoordigd is in hun organisatie. Nog eens 35% zegt dat de depressieve leider het vaakst voorkomt. In ieder bedrijf zitten volgens hoogleraar Manfred Kets de Vries problematische leiders. Welke groep is het meest binnen uw organisatie vertegenwoordigd? (Basis: allen, n=103) De controle freak leider De depressieve leider 35% 35% De dramatische leider komt volgens bestuurders het minst vaak voor. De afstandelijke leider 17% De achterdochtige leider 9% De dramatische leider 4%

21 Resultaten Problematisch leiderschap Er wordt vooral ingezet op coaching om problematisch leiderschap te verhelpen De meerderheid van de bestuurders in de grootzakelijke markt geeft aan dat in hun organisatie problematische leiders worden gecoacht (65%). Bij 17% van de organisaties worden problematische leiders ontslagen. Bij een even grote groep krijgen problematische leiders een demotie. Coachen Ontslaan Demotie Wat wordt er in uw organisatie gedaan met problematische leiders? Meerdere antwoorden mogelijk (Basis: allen, n=103) 17% 17% 65% Opvallend is dat in 8% van de organisaties er helemaal niets gedaan wordt aan problematisch leiderschap. Anders, namelijk: Niets 7% 8%

22 Resultaten Problematisch leiderschap Meerderheid van de bestuurders heeft weleens last (gehad) van hoogmoed 44% van de bestuurders heeft in het verleden weleens last gehad van hoogmoed. Heeft u zelf tijdens uw carrière last gehad van hoogmoed? (Basis: allen, n=103) 16% zegt er nog steeds weleens last van te hebben. Een vrij grote groep van 41% heeft nog nooit last gehad van hoogmoed tijdens hun carrière. 41% 44% 16% Ja, in het verleden Ja, ik heb er nog steeds wel eens last van Nee

23 kfofkfokofk

Onderzoeksresultaten. Veranderende arbeidsrelaties: Wat betekent het als niemand meer loyaal is? kfofkfokofk

Onderzoeksresultaten. Veranderende arbeidsrelaties: Wat betekent het als niemand meer loyaal is? kfofkfokofk Onderzoeksresultaten Veranderende arbeidsrelaties: Wat betekent het als niemand meer loyaal is? kfofkfokofk Onderzoek naar loyaliteit (1/2) De Kamer heeft onderzoek laten uitvoeren onder 102 topbestuurders

Nadere informatie

Onderzoek werknemers met kanker

Onderzoek werknemers met kanker Onderzoek werknemers met kanker Dinsdag 15 april 2013 Over dit onderzoek Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Aan het onderzoek

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten. Hebben bestuurders wél vertrouwen in de toekomst? kfofkfokofk

Onderzoeksresultaten. Hebben bestuurders wél vertrouwen in de toekomst? kfofkfokofk Onderzoeksresultaten Hebben bestuurders wél vertrouwen in de toekomst? kfofkfokofk Onderzoek naar vertrouwen (1/2) Van de respondenten is een ruime meerderheid er van overtuigd dat de eigen Titel onderneming

Nadere informatie

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013

Onderzoek Arbeidsongeschiktheid. In opdracht van Loyalis. juni 2013 Onderzoek Arbeidsongeschiktheid In opdracht van Loyalis juni 2013 Inleiding» Veldwerkperiode: 27 maart - 4 april 2013.» Doelgroep: werkende Nederlanders» Omdat er specifiek uitspraken gedaan wilden worden

Nadere informatie

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID

WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID WERKNEMERS EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID In opdracht van Delta Lloyd Maart 2015 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Verzuim Kennis en verzekeringen Communicatie Opmerkingen 3. Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten Nationaal onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid

Onderzoeksresultaten Nationaal onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid Onderzoeksresultaten Nationaal onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid Inleiding In de periode van 17 januari tot 17 februari 2012 is het Nationaal onderzoek Over Duurzame Inzetbaarheid gehouden. De vragenlijst

Nadere informatie

Rapport Voorbeeld adviseur. Voorbeeld adviseur2. voorbeeld Rapportage

Rapport Voorbeeld adviseur. Voorbeeld adviseur2. voorbeeld Rapportage Rapport Voorbeeld adviseur Naam Adviseur Voorbeeld adviseur2 voorbeeld Rapportage Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Detail overzicht

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

ippq Organisatierapport voor Octopus BV 2012-12-06

ippq Organisatierapport voor Octopus BV 2012-12-06 ippq Organisatierapport voor Octopus BV 2012-12-06 Rapport - Overzicht 1. Doelstelling 2. Het Performance-Happiness Model 3. Belangrijkste uitkomsten 4. De 5Cs 5. Vertrouwen, trots en erkenning 6. Vergelijking

Nadere informatie

HR & Participatie 2014-2015

HR & Participatie 2014-2015 HR & Participatie 2014-2015 samenvatting Het onderzoek naar de Participatiewet 2015 is een kwantitatief online onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse bedrijven (verdeeld naar de categorieën 50-99 werk

Nadere informatie

Rapport Persoonlijke Effectiviteit i360. Test Kandidaat

Rapport Persoonlijke Effectiviteit i360. Test Kandidaat Rapport Persoonlijke Effectiviteit i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016

Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Onderzoeksrapportage Leadership Connected 2016 Zaltbommel 30 mei 2016 Leadership Connected! Where Business meets Science 1 Inleiding Onderzoeksrapport Leadership Connected In tijden waarin ontwikkelingen

Nadere informatie

Onderzoek werknemers met kanker

Onderzoek werknemers met kanker Onderzoek werknemers met kanker Dinsdag 15 april 2013 Over dit onderzoek Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Aan het onderzoek

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties in de architectenbranche QUICKSCAN mei 2013 Inhoud Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties 3 Resultaten 6 Bureau-intermediair I Persoonlijk urenbudget 6 Keuzebepalingen

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Rapport Team Competenties i360. Test Kandidaat

Rapport Team Competenties i360. Test Kandidaat Rapport Team Competenties i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor

Nadere informatie

Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren

Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren Wat is commitment? Beloften vastleggen, waarbij je je op een bepaald moment bereid verklaart en verbindt om concreet gedrag op een ander moment

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

Hoe kan het dat mijn collega van dezelfde afdeling een ander OCAI-profiel van onze organisatie krijgt?

Hoe kan het dat mijn collega van dezelfde afdeling een ander OCAI-profiel van onze organisatie krijgt? Veelgestelde vragen Over de uitslag Hoe kan het dat mijn collega van dezelfde afdeling een ander OCAI-profiel van onze organisatie krijgt? De test meet hoe u de werkcultuur beoordeelt in uw organisatie.

Nadere informatie

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren

Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren Onderzoek Eenzaamheid onder jongeren 1V Jongerenpanel 25 september 2014 Over dit onderzoek Aan dit onderzoek deden 1375 leden van het EenVandaag Jongerenpanel mee. Het onderzoek vond plaats van 19 september

Nadere informatie

Burn-out: een geluk bij een ongeluk

Burn-out: een geluk bij een ongeluk Burn-out: een geluk bij een ongeluk Als ik Els (39) voor het eerst spreek, is zij al bijna een jaar thuis vanwege een burn-out. Ze werkt zeven jaar als communicatiemedewerker voor een sportbond wanneer

Nadere informatie

EQ - emotionele intelligentie in kaart

EQ - emotionele intelligentie in kaart EQ - emotionele intelligentie in kaart 24-3-2014 BASISPROFIEL Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Het EQ rapport brengt iemands emotionele intelligentie in kaart. Dit is het vermogen

Nadere informatie

Leadership Basics. een 3-daagse praktijkopleiding rond de essenties van leidinggeven

Leadership Basics. een 3-daagse praktijkopleiding rond de essenties van leidinggeven een 3-daagse praktijkopleiding rond de essenties van leidinggeven Wat is leiderschap? Leiderschap draait rond het interpersoonlijke contact dat je als leider hebt met je medewerkers waarbij je: werkt vanuit

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

MKB ICT-onderzoek 2009

MKB ICT-onderzoek 2009 ICT: noodzakelijk kwaad of concurrentievoordeel? Voor 32% van het MKB vormt ICT een bijrol binnen de business, terwijl voor het overig deel ICT een sleutelfunctie heeft binnen de bedrijfsvoering: als de

Nadere informatie

Onderzoek Digital Transformation

Onderzoek Digital Transformation Onderzoek Digital Transformation September november 2014, Nederland Onderzoek is gedaan door efocus onder digital leaders van 30 top500 bedrijven in Nederland. Onderzoek Digital Transformation Digital

Nadere informatie

Open training Leadership Basics

Open training Leadership Basics Open training Leadership Basics 2 Open training Leadership Basics Wat is leiderschap? Leiderschap draait rond het interpersoonlijke contact dat je als leider hebt met je medewerkers waarbij je: werkt vanuit

Nadere informatie

commerciële bijlage 102 Interview Chris Heutink 105 Coaching wordt belangrijker Nieuw leiderschap: de bestuurder van de toekomst leiders op

commerciële bijlage 102 Interview Chris Heutink 105 Coaching wordt belangrijker Nieuw leiderschap: de bestuurder van de toekomst leiders op Nieuw leiderschap: de bestuurder van de toekomst In februari hield Kamer voor de derde maal een Kamersessie, een rondetafelgesprek waar bestuurders met elkaar in gesprek gaan over thema s die hen bezighouden.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant!

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Klantenbinding is essentieel voor organisaties om te overleven. Klanten worden steeds veeleisender; naast een goede functionele

Nadere informatie

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over

Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop, maar moeten mentaal nog een drempel over Rapport Marktmonitor 2015 18 September 2015 Colofon In opdracht van: Majka van Doorn Research Consultant 033 330 33

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

The Next Level. Verbindend Ondernemend Leiderschap

The Next Level. Verbindend Ondernemend Leiderschap The Next Level Jaarprogramma 2014 BASIS DO-L = DIENEND ONDERNEMEND LEIDERSCHAP De centrale metafoor voor deze leiderschap opleiding is terug te vinden een DOL Een DOL is een volksharp uit de Ivoorkust.

Nadere informatie

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis Projectmatig creëren Samenvatting Hoofdstuk 15 Klas: TP11 Tommie Melis De projectleider. De spil in het spel Projectmatig creëren: Essentieel bij projectmatig creëren is dat alle betrokkenen zich als mens

Nadere informatie

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers

Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers Evaluatie Back to Basics: De Nieuwe Koers nderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Goirle DIMENSUS beleidsonderzoek April 2012 Projectnummer 488 Het onderzoek De gemeente Goirle is eind april 2010

Nadere informatie

VERTROUWELIJK RESULTATEN VIP-TEST_ LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Datum praktijksimulatie: 09-05-2012 Adviseur: Dennis Luijks INLEIDING

VERTROUWELIJK RESULTATEN VIP-TEST_ LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Datum praktijksimulatie: 09-05-2012 Adviseur: Dennis Luijks INLEIDING VERTROUWELIJK RESULTATEN VIP-TEST_ LEIDINGGEVEN Kandidaat: de heer Bart Datum praktijksimulatie: 09-05-2012 Adviseur: Dennis Luijks INLEIDING De bedoeling van de praktijksimulatie is om aandachtspunten

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

OCAI. veelgestelde vragen

OCAI. veelgestelde vragen OCAI veelgestelde vragen OCAI, veelgestelde vragen OCAI online Vrouwenlaan 106 8017 HS Zwolle 038-2301503 www.ocai-online.nl OCAI online, september 2008 3 [ Over de uitslag Hoe kan het dat mijn collega

Nadere informatie

Verl e gen zijn Tijd voor meer assertiviteit!

Verl e gen zijn Tijd voor meer assertiviteit! Verl e gen zijn Tijd voor meer assertiviteit! Alles over verlegen zijn Vereniging voor Verlegen Mensen tel. 0478 05 41 29 www.vvm-vzw.be Centrum voor Leerlingenbegeleiding www.clb.be Tele-Onthaal tel.

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Begrijpen Beleven Bouwen www.steda.nl. Geluk op de werkplek. Peiling onder Nederlandse werknemers 5 januari 2016

Begrijpen Beleven Bouwen www.steda.nl. Geluk op de werkplek. Peiling onder Nederlandse werknemers 5 januari 2016 Begrijpen Beleven Bouwen www.steda.nl Geluk op de werkplek Peiling onder Nederlandse werknemers 5 januari 2016 Inleiding Mensen die gelukkig zijn in hun werk zijn gezonder, creatiever, innovatiever en

Nadere informatie

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015

FINANCIELE ZEKERHEID. GfK September 2015. GfK 2015 Achmea Financiële Zekerheid september 2015 FINANCIELE ZEKERHEID GfK September 2015 1 Opvallende resultaten Meer dan de helft van de Nederlanders staat negatief tegenover de terugtredende overheid Financiële zekerheid: een aanzienlijk deel treft

Nadere informatie

Secure Base Leadership. Leiding geven aan verandering. 24 en 25 september 2015

Secure Base Leadership. Leiding geven aan verandering. 24 en 25 september 2015 Leiding geven aan verandering 24 en 25 september 2015 Groesbeek De beste prestaties worden geleverd door mensen die dicht bij zichzelf zijn, intuïtief, creatief en reflectief. Het zijn mensen die weten

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid (Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek Datum: november 2012 Samensteller: Nicole Plugge, onderzoeker Business development, marketing en communicatie E-mail:

Nadere informatie

Rapportage Droombaan. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 19.06.2015. Email:

Rapportage Droombaan. Bea Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 19.06.2015. Email: Rapportage Droombaan Naam: Bea Voorbeeld Datum: 19.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea Voorbeeld / 19.06.2015 / Rapportage droombaan QBN 2 Met de Q1000 Droombaan krijg je snel en duidelijk inzicht in

Nadere informatie

Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie

Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie In een selectiegesprek moet de kandidaat laten zien dat hij over bepaalde eigenschappen, competenties en vaardigheden beschikt. Omdat 'gedrag in het verleden'

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

De Bekwame Bestuurder. Humphry Peter 30 Oktober 2010

De Bekwame Bestuurder. Humphry Peter 30 Oktober 2010 De Bekwame Bestuurder Humphry Peter 30 Oktober 2010 Goed management leidt tot een betere 'match' tussen mens en organisatiedoelstellingen Een competentie kan gedefinieerd worden als een set van vaardigheden,

Nadere informatie

Allen Vrouw Man 18-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65+ N= 522 243 279 55 73 106 110 132 46 % % % % % % % % % 97,1 97,5 96,8 98,2 100,0 97,2 95,5 97,0 95,7

Allen Vrouw Man 18-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65+ N= 522 243 279 55 73 106 110 132 46 % % % % % % % % % 97,1 97,5 96,8 98,2 100,0 97,2 95,5 97,0 95,7 Filosofie Magazine Onderzoek De Grote Moraalenquête 2010 Tabellenboek Van Eunen Marketing 6 september 2010 Onderzoek uitgevoerd door PanelClix Representatief Nederland 18+, N=522 Vraag 1: Maakt u zelf

Nadere informatie

Algemene gegevens: Enquete is ingevuld door: Mannen: 21% Vrouwen: 79%

Algemene gegevens: Enquete is ingevuld door: Mannen: 21% Vrouwen: 79% Uit een enquete met als onderwerp Klagende ouders van Ortho Consult in Oirschot hebben 250 enthousiaste respondenten uit het Nederlands onderwijs deelgenomen. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Leiderschapskenmerken: Ik als leider / manager? Vragen: Kies het antwoord dat het meest bij je past.

Leiderschapskenmerken: Ik als leider / manager? Vragen: Kies het antwoord dat het meest bij je past. Leiderschapskenmerken: Ik als leider / manager? Vragen: Kies het antwoord dat het meest bij je past. Vraag 1. Mijn kernwaarde als manager: A. Samen werken B. Empathie (inleven in de ander) C Duidelijkheid

Nadere informatie

Onderzoek Maatschapppelijke Stage

Onderzoek Maatschapppelijke Stage Onderzoek Maatschapppelijke Stage Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 28 mei tot 14 juli 2012, deden 1.584 scholieren mee; 575 van hen hebben een maatschappelijke stage gelopen in

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Corporate trainingsaanbod

Corporate trainingsaanbod Corporate trainingsaanbod Als alles al gezegd is of als er juist niks gezegd kan worden omdat het te moeilijk is om te spreken dan is er altijd nog de muziek Muziek is de vrijheid om jezelf uit te drukken

Nadere informatie

Toelichting werkklimaatonderzoek

Toelichting werkklimaatonderzoek Living Group Work Climate Inventory Toelichting werkklimaatonderzoek In het kader het leef- en werkklimaatonderzoek in uw instelling wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen. De resultaten kunnen

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl

VRAGENLIJST JOnG. Mail het formulier met jouw antwoorden naar Dionne Neven (Regioadviseur MKB Limburg): Neven@mkblimburg.nl VRAGENLIJST JOnG JOnG is een initiatief van en voor jonge ondernemers. Tot de doelgroep behoren Ondernemers in de eerste 5 jaar van hun ondernemerschap. JOnG stelt zich tot doel de individuele ondernemers

Nadere informatie

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Rapport E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Project: 16013937 Datum: 8 maart 2016 Aanleiding, doelgroep

Nadere informatie

De obsessieve leider

De obsessieve leider De obsessieve leider De obsessieve leider organiseert alles volgens precieze, strakke regels. Deze leider is nadrukkelijk aanwezig, controleert en regelt. In een chaotische organisatie heeft men zeker

Nadere informatie

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent).

Van de 459 respondenten was het merendeel vrouwelijk (75 procent). Bijlage 1 Enquête Opvoeden en opgroeien in Oisterwijk Januari 2015 1. Waarom deze enquête? De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen en gezond en veilig opgroeien. Kinderen

Nadere informatie

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever?

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever? Dat is de vraag! Natuurlijk is werk nog steeds vanzelfsprekend voor mensen maar het is niet meer zo vanzelfsprekend om voor de duur van het leven die ene baas te kiezen. Mensen maken enorm veel keuzes.

Nadere informatie

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans

Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans Leadership in Project-Based Organizations: Dealing with Complex and Paradoxical Demands L.A. Havermans LEADERSHIP IN PROJECT-BASED ORGANIZATIONS Dealing with complex and paradoxical demands Leiderschap

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1

Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting M&O Hoofdstuk 1 Samenvatting door Wietske 861 woorden 31 mei 2016 0 keer beoordeeld Vak M&O 1.1 Waarom een eigen bedrijf? Motieven om een eigen bedrijf op te richten Je kunt moeilijk werken

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW!

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW! ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW 2 november 2015 Inleiding De instroom in de bouwopleidingen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. De moeilijke tijden waarmee

Nadere informatie

Kunst onder vermogenden. ING PR onderzoek - New Talent Photography Award 2014

Kunst onder vermogenden. ING PR onderzoek - New Talent Photography Award 2014 Kunst onder vermogenden Inhoud 1 Samenvatting 04 2 Resultaten 06 3 Onderzoeksverantwoording 12 2 Inleiding ING Private Banking organiseert in samenwerking met ING Art Management ook dit jaar de New Talent

Nadere informatie

Wil je méér innerlijke balans en krachtiger persoonlijk leiderschap?

Wil je méér innerlijke balans en krachtiger persoonlijk leiderschap? Wil je méér innerlijke balans en krachtiger persoonlijk leiderschap? Zoek je een veilige leeromgeving, met humor en diepgang, die toelaat om wérkelijk stappen te zetten in je leven en je werk? DAN IS IETS

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren en Cultuur. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Drijfveren en Cultuur. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Drijfveren en Cultuur Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 05.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 05.04.2016 / Drijfveren en Cultuur 2 Inleiding Wat motiveert je? Waar krijg jij

Nadere informatie

Verl e gen zijn Tijd voor meer assertiviteit!

Verl e gen zijn Tijd voor meer assertiviteit! Verl e gen zijn Tijd voor meer assertiviteit! Alles over verlegen zijn Vereniging voor Verlegen Mensen tel. 0478 05 41 29 www.vvm-vzw.be Centrum voor Leerlingenbegeleiding www.clb.be Jongeren Advies Centrum

Nadere informatie

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis.

Eén panellid, werkzaam in de juridische dienstverlening, geeft juist aan dat zijn omzet is toegenomen door de kredietcrisis. Respons Van 25 juni tot en met 5 juli is aan de leden van het Brabantpanel een vragenlijst voorgelegd met als thema Kredietcrisis. Ruim de helft van de 1601 panelleden (54%) vulde de vragenlijst in. Hieronder

Nadere informatie

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008

Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Voel jij wat ik bedoel? www.psysense.be 17/5/2008 Gevoel en emoties / definitie Emoties: in biologische zin: affectieve reacties. Prikkeling van dit systeem geeft aanleiding tot allerlei lichamelijke reacties.

Nadere informatie

Zorgbarometer 7: Flexwerkers

Zorgbarometer 7: Flexwerkers Zorgbarometer 7: Flexwerkers Onderzoek naar de positie van flexwerkers in de zorg Uitgevoerd door D. Langeveld, MSc Den Dolder, mei 2012 Pagina 2 Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research

Nadere informatie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Inleiding De functie van controller heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. 20 jaar geleden had de functie veelal een

Nadere informatie

Leiderschap en leiderschapsstijlen. Bestaat Leiderschapsstijl? Definitie. Voorkeursgedrag dat overheerst in verschillende situaties

Leiderschap en leiderschapsstijlen. Bestaat Leiderschapsstijl? Definitie. Voorkeursgedrag dat overheerst in verschillende situaties Leiderschap en leiderschapsstijlen Eigen stijl van leidinggeven. Is van grote invloed op de cultuur van de school. Van invloed op primaire-, sturings en sociale proces Welke stijl kiest u? Bestaat Leiderschapsstijl?

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Vrouw & Management. De hutzitster leert jagen

Vrouw & Management. De hutzitster leert jagen Vrouw & Management De hutzitster leert jagen Ieder bedrijf heeft belang aan een stabiel en evenwichtig managementteam. De ideale manager is de androgyne leider ofwel de mens die zowel van Mars als van

Nadere informatie

360 feedback assessment

360 feedback assessment 360 feedback assessment Naam : Jan Voorbeeld Datum rapportage : oktober 2013 Opdrachtgever : Organisatie Contactpersoon : Ellen Roosen Mpact Training & Advies Overwaard 13, 4205 PA Gorinchem Nederland

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

Coachend leidinggeven

Coachend leidinggeven Leidinggeven de baas, 28 maart 2011 Coachend leidinggeven Nynke Jansen TU Doel workshop Definiëren van coachend leidinggeven Reflecteren over jezelf als coach Oefenen van een coachingsgesprek Interactief,

Nadere informatie

Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm

Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm Leren door samen te doen Workshop ouderbetrokkenheid 3 juni 2015 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=gutm8xnh7dm Samen uw kind stimuleren om Te doen en te ondervinden Acties te ondernemen

Nadere informatie

Managers en REC-vorming ----- GEEN VOORUITGANG ZONDER VOORTREKKERS

Managers en REC-vorming ----- GEEN VOORUITGANG ZONDER VOORTREKKERS @ ----- Managers en REC-vorming ----- AB ZONDER VOORTREKKERS GEEN VOORUITGANG De wereld van de REC-vorming is volop beweging. In 1995 werden de eerste voorstellen gedaan en binnenkort moeten 350 scholen

Nadere informatie

Onderwijs aan vluchtelingenkinderen: waar knelt het en wat gaat al goed?

Onderwijs aan vluchtelingenkinderen: waar knelt het en wat gaat al goed? Onderwijs aan vluchtelingenkinderen: waar knelt het en wat gaat al goed? Ledenpeiling Verus 23 september 3 oktober 2015 Verus Robbert Jan de Vries Wouter van den Berg Oktober 2015 Inleiding Het aantal

Nadere informatie

Traject Leiderschap. Aanpak traject

Traject Leiderschap. Aanpak traject Aanpak traject Het is de bedoeling om voor de deelnemers een leertraject uit te werken dat bestaat uit een kick-off, 3 workshops van een halve dag, gecombineerd met 2*2uur individuele coaching. Er wordt

Nadere informatie

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie?

14-7-2012. Carol Dweck. Wat is Intelligentie? Carol Dweck Wat is Intelligentie? 1 Wat is Intelligentie? Wat is Intelligentie? Meervoudige Intelligentie - Gardner 2 Voorlopige conclusie In aanleg aanwezig potentieel (50% erfelijk bepaald) Domeinspecifiek

Nadere informatie

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel

Oppasoma s en opa s. Resultaten GGD Gezondheidspanel Oppasoma s en opa s Resultaten GGD Gezondheidspanel Waarom een onderzoek over oppasoma s en opa s? Tegenwoordig doen ouders vaak een beroep op oma en opa als het gaat om opvang van de kleinkinderen. De

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid 2013. Onderzoek onder gemeentepanel Venlo

Gezondheidsbeleid 2013. Onderzoek onder gemeentepanel Venlo Gezondheidsbeleid 2013 Onderzoek onder gemeentepanel Venlo Afdeling Bedrijfsvoering Team informatievoorziening Onderzoek en Statistiek Venlo, mei 2013 2 Samenvatting Inleiding In mei 2011 is de landelijke

Nadere informatie

Handleiding bij het invullen

Handleiding bij het invullen O L A 4243 North Sherry Drive Marion, IN 46952 jlaub@indwes.edu (765) 677-2520 Organizational Leadership Assessment Beoordeling van Leiderschap in Organisaties Handleiding bij het invullen Het doel van

Nadere informatie

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst

Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Oefening: Profiel en valkuilen vragenlijst Dit is een korte vragenlijst die bedoeld is om een aantal van je denkbeelden, attitudes en gedrag in werksituaties in kaart te brengen. Wees zo eerlijk mogelijk

Nadere informatie

HET COACHINGSRAAM Coachen als strategische activiteit

HET COACHINGSRAAM Coachen als strategische activiteit Trefwoorden: strategie, coaching, leidinggeven HET COACHINGSRAAM Coachen als strategische activiteit Samenvatting Coachen heeft als doel mensen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen door hun potentieel

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen

Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Tevredenheidsonderzoek onder mensen met een manisch depressieve stoornis en hun betrokkenen Patiënt redelijk tevreden, maar snelheid en betrokkenheid bij behandeling kan beter Index 1. Inleiding 2. Onderzoeksmethode

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

REFLECTIE VANUIT HET PERSPECTIEF VAN KINDEREN EN JONGEREN

REFLECTIE VANUIT HET PERSPECTIEF VAN KINDEREN EN JONGEREN GEZIN EN SCHOOL-SAMEN OPVOEDEN IN VERSCHIL-Vlor-16 mei 2012 Workshop 1 Een gedeelde en gedragen visie over de relatie gezin-school REFLECTIE VANUIT HET PERSPECTIEF VAN KINDEREN EN JONGEREN door Hilde Lauwers

Nadere informatie

Leiderschapsrollen Uitgelicht

Leiderschapsrollen Uitgelicht Leiderschapsrollen Uitgelicht Waarom wil je als organisatie een verandering van onderop laten ontstaan De huidige organisatievorm - doorgaans hiërarchisch - voldoet niet meer Om gebruik te maken van de

Nadere informatie