VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD"

Transcriptie

1 STUK 6 ( ) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING DECEMBER 2016 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND VERSLAG namens de Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media uitgebracht door de heer Stefan CORNELIS Hebben aan de werkzaamheden deelgenomen: Vaste leden: mevrouw Carla Dejonghe, voorzitter, de heer Stefan Cornelis, mevrouw Hannelore Goeman, mevrouw Annemie Maes, de heer Johan Van den Driessche Plaatsvervangers: de heer René Coppens, mevrouw Cieltje Van Achter, de heer Jef Van Damme Andere leden: de heer Bruno De Lille, de heer Paul Delva, mevrouw Liesbet Dhaene, mevrouw Brigitte Grouwels Verontschuldigd: de heer Arnaud Verstraete Zie: Stuk 6 ( ) Nr.1: Ontwerp van verordening 1461

2 - 2 - Dames en heren, De Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media besprak tijdens haar vergadering van 6 december 2016 het ontwerp van verordening tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2016 Stuk 6 ( ) - Nr.1. Collegelid Pascal Smet is verontschuldigd wegens ziekte. De vragen aan hem gericht worden beantwoord door de collegevoorzitter. De heer Stefan Cornelis wordt aangeduid als verslaggever. 1. Toelichting bij het ontwerp van verordening tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2016 door de heer Guy Vanhengel, collegevoorzitter bevoegd voor Begroting, Onderwijs, Vorming en Studentenzaken Collegevoorzitter Guy Vanhengel licht de begrotingswijziging in grote lijnen toe, waarbij hij het vooral heeft over de voornaamste budgettaire verschuivingen. Voor een meer gedetailleerd overzicht verwijst hij naar de zeer volledige documenten die door de administratie werden opgemaakt en door de diensten van de Raad werden voorbereid. De begroting voor het dienstjaar 2016 werd door de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie vastgesteld op 17 november 2015 en door het College bekrachtigd op 11 december De verordening werd door de Vlaamse minister van Brusselse aangelegenheden bij ministerieel besluit goedgekeurd. Bij verordening van 22 april 2016 werd de begrotingswijziging 1 en A door de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie goedgekeurd en door het College bekrachtigd op dezelfde datum. Ook deze verordening werd door de Vlaamse minister van Brusselse aangelegenheden bij besluit goedgekeurd. Het College deed, in het kader van de bevoegdheden die haar zijn toegekend in het besluit van de Vlaamse Regering van 3 mei 1991 tot vaststelling van het begroting- en rekeningstelsel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, een aantal interne herverdelingen van kredieten. DE GEWONE DIENST De begroting 2016 sloot na de eerste begrotingswijziging af met een overschot van 4.724,96 euro. Na onderhavige begrotingswijziging bedraagt het batig saldo euro. In grote lijnen heeft deze begrotingswijziging betrekking op: Overboekingen en Fondsen Door het verschuivingen van een aantal uitgaven naar 2017, wordt er in globo euro minder uit reservefondsen geput. Deze middelen worden dus opnieuw ingeschreven in de begroting 2017.

3 - 3 - PERSONEEL Een aantal personeelskredieten worden herschikt zonder dat dit in globo meer uitgaven tot gevolg heeft. Er worden extra middelen voorzien voor de voortzetting en de omkadering van het Romaproject. Er worden eveneens extra middelen voorzien voor de materiaaluitleendienst van de VGC. ONDERWIJS EN VORMING Binnen de sector Onderwijs worden er extra middelen voorzien voor de prefinanciering van het project 'tweetalige lerarenopleiding'. Ook worden middelen uitgetrokken in het kader van de capaciteitsuitbreiding, in het bijzonder voor de modulaire klaslokalen en de tijdelijke sporthal op de Koekelbergsite: de ex-hub. Voor de vormingssector worden onder meer middelen in het kader van 'levenslang en-breed leren' verschoven naar Binnen het Onderwijscentrum Brussel (OCB) kunnen de personeelskredieten worden verminderd. Deze worden ingezet voor opleiding en vorming van het personeel. CULTUUR, JEUGD EN SPORT Voor de sectoren Algemeen cultuurbeleid worden extra kredieten voorzien voor belastingen op onroerende goederen. Een deel van de werkingskosten in het kader van de Paspartoe wordt omgezet in subsidies. Binnen de sector gemeenschapscentra worden meer middelen voorzien voor personeel. Het krediet voor subsidies wordt verhoogd ter versterking van het projectmatig werken in de gemeenschapscentra en om een veranderingstraject te ondersteunen. Voor Muntpunt worden, door een verschuiving van personeel van de VGC naar de vzw, middelen voor lonen omgezet in een subsidie aan de vzw. Binnen de sector Sport kunnen uitgaven verschoven worden naar Het krediet voor de vergoedingen voor sportlesgevers kan worden verminderd. WELZIJN, GEZONDHEID EN GEZIN Binnen dit beleidsdomein worden middelen herschikt voor de tussenkomst in tijdelijke huisvesting van kinderdagverblijven, het inspraaktraject reorganisatie eerstelijnsgezondheidszorg en een project voor specifieke doelgroepen. PATRIMONIUM Binnen het begrotingshoofdstuk Patrimonium worden de middelen voor nutsvoorzieningen verlaagd. ONTVANGSTEN Er zijn meer ontvangsten binnen de Administratie in het kader van het stedelijk beleid. Wat de eigen onderwijsinstellingen betreft worden de bijdragen van de Vlaamse Gemeenschap voor werkingskosten en leerlingenvervoer verhoogd. De bijdragen van ouders worden verminderd.

4 - 4 - Binnen de sector Cultuur verminderen de ontvangsten van de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de convenant Cultureel erfgoed. Ontvangsten binnen de Sportsector worden licht teruggeschroefd. Samenvatting van de GEWONE dienst na begrotingswijziging De raming van de ontvangsten 2016 bedraagt De raming van de uitgaven 2016 bedraagt ,70 euro ,74 euro Het batig saldo van de gewone dienst bedraagt bijgevolg 6.143,96 euro DE BUITENGEWONE DIENST Het resultaat van de buitengewone dienst blijft na deze begrotingswijziging 0 (nul) euro. In de sector Administratie worden een aantal IT-projecten verschoven naar Binnen het beleidsdomein Onderwijs en Vorming worden er minder middelen voorzien voor erelonen. Deze uitgaven worden verschoven naar het volgend begrotingsjaar. Het budget voor het plaatsen van modulaire containerklassen wordt verhoogd en er worden extra middelen voorzien voor een IT-project rond de digitalisering van subsidiestromen. In de sectoren Jeugd en Sport zijn er enkele kleiner kredietaanpassingen. Voor de sector Patrimonium worden middelen voor de herinrichting van de uitleendienst en voor de aankoop van kunstwerken verschoven naar Voor werken aan de gemeenschapscentra wordt 4,6 miljoen euro doorgeschoven naar De uitgaven voor meubilair en uitbatingsmateriaal worden hierdoor eveneens verminderd. De uitgaven en de vastleggingen van investeringsmiddelen voor welzijnsinstellingen worden afgestemd op de bouwtiming van de dossiers. Daartoe worden de middelen voor het nieuwbouwproject Heembeek-Mutsaard (Lendrik) en Lokaal Dienstencentrum Lotus overgeheveld naar Samenvatting van de BUITENGEWONE dienst na begrotingswijziging De raming van de ontvangsten 2016 bedraagt De raming van de uitgaven 2016 bedraagt euro euro Het resultaat van de buitengewone dienst bedraagt bijgevolg 0 euro.

5 Artikelsgewijze bespreking Artikel 320/ Prestaties van derden: euro Mevrouw Annemie Maes (Groen) opent de vragenronde. Zij stelt vast dat dit artikel groeit met ongeveer 55%. Ook in de begroting 2017 is een stijging voorzien. Zij wil weten hoe dit komt. Collegevoorzitter Guy Vanhengel antwoordt dat de uitlening van audiovisueel materiaal in handen is van een partner uit de privésector. Hierdoor wordt er meer uitgeleend en zijn de inkomsten hoger. De uitbesteding levert meer op en kost niets aan de VGC. Artikel 40007/ Stimuleren van levenslang en breed leren: euro Hier stelt mevrouw Hannelore Goeman (sp.a) een daling van het bedrag vast. In de ontwerpbegroting 2017 merkt zijn hetzelfde mechanisme op. Ook in het ontwerp van buitengewone begroting dalen de middelen voor investeringssubsidies voor onderwijsprojecten in het kader van levenslang- en breed leren. Tegelijk wordt er 1 miljoen euro uitgetrokken voor de aankoop van een pand. Hierover vraagt ze enige verduidelijking. Collegevoorzitter Guy Vanhengel feliciteert het raadslid voor haar opmerkzaamheid. Het gaat hier over een vergetelheid. De euro die geschrapt werden in 2016, zouden moeten begroot zijn voor Dat wordt rechtgezet bij de eerstvolgende begrotingswijziging. Het miljoen euro in de buitengewone begroting is bestemd voor een gebouw voor FIX in Anderlecht. Artikel 400/ Huur voor lokalen: euro De heer Paul Delva (CD&V) vraagt over hoeveel lokalen het precies gaat voor basisschool Windekind. Collegelid Guy Vanhengel antwoordt dat het over een volledige school met 12 klaslokalen gaat. De modulaire klassen worden gehuurd tot de school afgewerkt is. Artikel 40002/ Diverse subsidies: euro Mevrouw Liesbet Dhaene (N-VA) wil weten hoeveel van deze middelen bestemd zijn voor de tweetalige lerarenopleiding en hoeveel er bestemd zijn voor Sint-Lukas. Voor de tweetalige lerarenopleiding gaat het over een prefinanciering van een Belirissteun van euro, verduidelijkt collegevoorzitter Guy Vanhengel. Naar Sint-Lukas gaat euro per schooljaar. De heer Bruno De Lille (Groen) vraagt of de subsidie aan de tweetalige lerarenopleiding eenmalig is en hoe lang de huursubsidie aan Sint-Lukas zal duren. Tevens wil hij weten of er in die huursubsidie steun zit voor de voorbije jaren en hoe dat kan. Hij dacht dat er geen steun gegeven kan worden voor de voorgaande jaren, maar alleen voor het lopende jaar. Collegevoorzitter Guy Vanhengel legt uit dat de subsidie van voorbije jaren te maken heeft met het feit dat schooljaren niet gelijk lopen met kalenderjaren. De VGC heeft een huursubsidie

6 - 6 - toegezegd tot 1 september De bouw van Sint-Lukas loopt vertraging op, waardoor die subsidie wellicht verlengd zal worden. Het project moet afgewerkt zijn binnen de 3 jaar. Artikel 500/ Belastingen, taksen en retributies op onroerende goederen: euro Het valt mevrouw Cieltje Van Achter (N-VA) op dat het budget voor onroerende voorheffing stijgt. Zij vraagt de reden hiervan. Collegevoorzitter Guy Vanhengel verduidelijkt dat er nogal wat vertraging zit op de inning van de onroerende voorheffing door de federale overheid. Daarnaast zijn er een aantal betwistingen en heeft de VGC eveneens een aantal panden verworven. Dat alles samen maakt dat het bedrag stijgt. Mevrouw Hannelore Goeman (sp.a) vraagt of het klopt dat onderwijsinstellingen vrijgesteld zijn van onroerende voorheffing. Dat bevestigt collegevoorzitter Guy Vanhengel, net als kinderdagverblijven. Hij wijst erop dat dit niet het geval is voor gemeenschapscentra of parlementsgebouwen. Artikel 52504/ Subsidies voor de gemeenschapscentra: euro De heer René Coppens (Open Vld) wil weten over welk soort projectmatige versterking en welke veranderingstrajecten het gaat. In naam van collegelid Pascal Smet wordt geantwoord dat er een aantal gemeenschapscentra inspelen op gemeenschapsversterkend werken. Centra als het Candelaershuys werken nauw samen met een lokaal dienstencentrum,wat impulsen geeft om de werking te versterken en nieuwe doelgroepen te bereiken. Mevrouw Brigitte Grouwels (CD&V) zou graag een lijst krijgen van de gemeenschapscentra die hiermee bezig zijn. Artikel 50008/ Subsidies voor nieuwe werkvormen kunst en cultuur: euro De heer Paul Delva (CD&V) merkt op dat het krediet op dit artikel eerder dit jaar verlaagd werd, terwijl het nu verhoogd wordt. Hoe komt dit? Namens collegelid Pascal Smet wordt uitgelegd dat dit enerzijds te maken heeft met het samenvoegen van een aantal basisallocaties en anderzijds met het aantal aanvragen dat wordt ingediend. De voorbije maanden zijn een aantal bijkomende aanvragen ingediend, waardoor het bedrag stijgt. Artikel 515/ Uitgaven in uitvoering van convenant Cultureel Erfgoed: euro Bij de uitgaven in uitvoering van de convenant Cultureel Erfgoed stelt mevrouw Annemie Maes (Groen) vast dat er een daling is van euro. De reden hiervoor is een besparing bij de Vlaamse Gemeenschap. Zij wil weten wie hierdoor nadelen ondervindt. Met deze vermindering werd rekening gehouden waardoor niemand benadeeld werd, wordt namens collegelid Pascal Smet toegelicht. De convenant voorzag oorspronkelijk ongeveer

7 euro, wat verminderd werd naar euro. De administratie heeft op die vermindering geanticipeerd door een aantal middelen niet uit te geven. Mevrouw Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt wat er precies gesubsidieerd wordt met dit artikel. Collegevoorzitter Guy Vanhengel legt uit dat het hier om een technisch artikel gaat waar gedeeltelijk personeelsuitgaven mee gedekt worden, gedeeltelijk subsidies mee betaald worden en gedeeltelijk dienen voor technische prestaties. Dat wordt bepaald in overleg met het werkveld. Artikel 550/ Subsidies voor vakantieactiviteiten: euro Mevrouw Annemie Maes (Groen) wil weten waarover dit artikel precies gaat. In naam van collegelid Pascal Smet wordt verduidelijkt dat het College de keuze gemaakt heeft om de speelpleinactiviteiten over te hevelen naar het beleidsdomein Onderwijs. Er werd voorzien in een overgangsfase waarbij vakantie-initiatieven die in het verleden gesubsidieerd werden vanuit het beleidsdomein Jeugd, zich konden aanpassen aan de nieuwe criteria. Naast de overgangssubsidies dienen die middelen eveneens voor speelweken van gemeenschapscentra en vzw's. Mevrouw Brigitte Grouwels (CD&V) vraagt of hiermee activiteiten gericht op jongeren in armoede gefinancierd worden. Het kan zijn dat deze projecten betoelaagd worden via de afsprakennota Armoedebeleid in vrije tijd wordt er in naam van collegelid Pascal Smet geantwoord. Artikel 55002/ Subsidies aan lokale jeugdverenigingen: euro Artikel 55007/ Subsidies voor kwaliteitsbevorderende jeugdwerkactiviteiten: euro Artikel 55008/ Subsidies voor vernieuwende jeugdinitiatieven: euro Bij deze artikels merkt mevrouw Annemie Maes (Groen) op dat er euro minder naar jeugd gaat en vraagt wat er precies aan de hand is. De beperkte daling van de eerste 2 artikelen heeft vooral te maken met het aantal aanvragen. Er zijn dit jaar minder kwaliteitsbevorderende subsidieaanvragen geweest, verduidelijkt een ambtenaar namens collegelid Pascal Smet. Er wordt een volledig overzicht van de erkende verenigingen bezorgd. Wat betreft de vernieuwende jeugdinitiatieven gaat het vooral over het Stedenfondsgeld dat gekoppeld is aan het project à Fonds dat op kruissnelheid komt en waarbij een deel van de middelen overgedragen worden naar volgend jaar. Artikel 55014/ Subsidies projecten, vernieuwende initiatieven en kadervorming: euro

8 - 8 - Mevrouw Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt zich af wat ze zich moet voorstellen bij kadervorming. Tevens wil ze een lijst krijgen van de projecten en initiatieven die gesubsidieerd worden. Voor collegelid Pascal Smet wordt geantwoord dat het voornamelijk over jongeren gaat die projecten ingediend hebben bij à Fonds. Wat betreft de kadervorming gaat het over tussenkomsten bij inschrijfgelden voor cursussen en vormingen voor jeugdleiders. Ook hiervan wordt een overzicht bijgevoegd. Artikel 560/ Vergoedingen voor sportlesgevers: euro Mevrouw Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt of het klopt dat de vermindering te maken heeft met het feit dat de sportlesgevers nu rechtstreeks betaald worden vanuit Vlaanderen. Zij wil eveneens weten of de vermindering van euro, die elders voorzien is, hiermee te maken heeft., Namens collegelid Pascal Smet wordt uitgelegd dat de VGC een overeenkomst heeft met Vlabus. Vlabus schakelt lesgevers in die worden terugbetaald. De daling van de inkomsten heeft eveneens te maken met bijvoorbeeld werken aan de sportzaal in Koekelberg en nog andere factoren. Artikel 560/ Uitgaven in het kader van het vernieuwd sportbeleid: euro Mevrouw Annemie Maes (Groen) wil weten waarom dit bedrag geschrapt is. Collegevoorzitter Guy Vanhengel antwoordt dat het hier over een zogenaamd ruiterartikel gaat. Het beleidsdomein sport is in volle transitie, waardoor in het begin van het jaar niet altijd geweten is waarvoor bepaalde middelen zullen worden ingezet. Op een ruiterartikel worden de kredieten geparkeerd in afwachting van een definitieve toewijzing naarmate het beleid vordert. Mevrouw Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt of de middelen op dit artikel doorgeschoven worden naar volgend jaar. In het antwoord, namens collegelid Pascal Smet, wordt verduidelijkt dat die middelen nog dit jaar worden besteed. In het begin van 2016 was het bedrag op dit artikel veel groter. Bij begrotingswijziging werden ze geventileerd naar andere posten. Nu gaat het over het resterende bedrag dat dit jaar wordt aangewend. Artikel 600/ Receptie- en representatiekosten: euro Mevrouw Liesbet Dhaene (N-VA) wil enige verduidelijking bij de Brusselse toetsingsavond eerstelijnszorg. Collegelid Bianca Debaets vertelt dat er in Vlaanderen een traject loopt om de eerstelijnszorg te reorganiseren. Hierin wordt eveneens een rol voorzien voor Brussel en de specifieke context van de gezondheidszorg in dit gewest. Er is een begeleidingsproject waarvoor middelen voorzien zijn, en er is een ontmoetingsavond of inspraakmoment georganiseerd met het werkveld. De resultaten van die ontmoetingsavond worden gebruikt voor het nieuwe model.

9 - 9 - Artikel 62004/ Aanvullende subsidies bij het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid: euro Mevrouw Hannelore Goeman (sp.a) wil graag een verduidelijking over de gerealiseerde beleidsopties. Voorts is er sprake van vzw Brussel Onthaal, vzw Foyer en vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden. Bij welke organisatie worden er middelen verminderd? Collegelid Bianca Debaets legt uit dat Brussel Onthaal vzw de tolken verenigt. De tolkendienst is in Brussel niet ingekanteld. Het Regionaal Integratiecentrum Foyer is ingekanteld in een EVA. De Foyer krijgt evenwel nog middelen van de VGC voor de coördinatiefunctie, Romawerking, enzovoort. Die middelen zijn verschoven naar het artikel voor de samenlevingsinitiatieven. Artikel 62004/ subsidies voor samenlevingsinitiatieven projecten: euro Axcent vzw Cinemaximiliaan vzw Cultureghem vzw DesidErasmus vzw Odisee vzw Ardaps vzw KWB Regio Brussel vzw LDC De Kaai Merhaba vzw euro euro ,47euro euro euro euro euro euro ,68 euro Artikel 840/ Brandstoffen voor de verwarming van gebouwen: euro Artikel 840/ Levering van elektriciteit voor de gebouwen: euro Mevrouw Annemie Maes (Groen) merkt op dat het bedrag op die artikels gedaald is. Wat is de reden hiervoor? Collegevoorzitter Guy Vanhengel legt uit dat de zachte winter hier veel mee te maken heeft. Tegelijk doet de administratie voortdurend inspanningen om zuiniger om te springen met energie. Daarnaast zijn er gebouwen die tijdelijk niet in gebruik zijn en die daardoor geen energie verbruiken. Hij haalt als voorbeeld de sporthal in Koekelberg aan. Artikel 330/ Aankoop van informaticamateriaal: euro Artikel 415/ Aankoop van informaticamateriaal: euro Mevrouw Annemie Maes (Groen) vraagt welke projecten er niet gerealiseerd werden in 2016 en wat de digitalisering van de subsidieflow inhoudt. Twee elementen zijn van belang, verduidelijkt collegelid Guy Vanhengel. Enerzijds is er een applicatie in ontwikkeling die nog niet tot de voorziene uitgaven heeft geleid. Anderzijds is er het digitaliseringsproject voor het personeelsbeheer dat eveneens ontwikkeld wordt.

10 Artikel 840/ Aankoop van gebouwen voor cultuur,jeugd en sport: euro Mevrouw Annemie Maes (Groen) vraagt waarvoor die verhoging moet dienen. Collegevoorzitter Guy Vanhengel legt uit dat er in het centrum van Brussel een plek gezocht wordt om een jeugdhuis in te richten. Er zijn al een paar mogelijke locaties gevonden, maar er zijn nog geen concrete plannen. De verhoging is ingeschreven op het moment dat er een mogelijke locatie in het vizier was. Artikel 840/ Nieuwbouw, studies en werken GC s, jeugdcentra en bibliotheken: euro Mevrouw Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt hierover enige verduidelijking en een update van het investeringsplan. Collegevoorzitter Guy Vanhengel legt uit dat vermindering komt doordat de middelen voor Lendrik in Heembeek-Mutsaard doorgeschoven worden naar Daarnaast werden er in de initiële begroting middelen voorzien voor de inrichting van een jeugdhuis. Dat jeugdhuis is nog niet gerealiseerd, waardoor de middelen nog niet zijn gebruikt. De administratie bezorgt een overzicht van de projecten. Artikel 84004/ Investeringssubsidies voor sportinfrastructuur: euro Mevrouw Cieltje Van Achter (N-VA) vraagt een overzicht van de sportinfrastructuur die met die middelen gesubsidieerd wordt. Voor collegelid Pascal Smet wordt geantwoord dat het hoofdzakelijk om middelen voor de sporthal in Sint-Pieters-Woluwe gaat. Artikel 400/ Terugbetalingen van deelnemingen: euro De heer Bruno De Lille (Groen) vraagt om het systeem van tijdelijk eigenaarschap en de doorverkoop van de aandelen in het PPS-project te verduidelijken. Collegevoorzitter Guy Vanhengel wijdt uit over het pand in de Gallaitstraat te Schaarbeek en de gebouwen die men wil verbouwen tot scholen. De panden waren van een immobiliënvennootschap. Om de verwerving van die gebouwen te vergemakkelijken zijn de aandelen van de vennootschap overgenomen om ze in een PPS-constructie onder te brengen. Naar aanleiding van een volumestudie is gebleken dat er voor de realisatie van het scholencomplex best nog enkele panden zouden verworven worden om GC De Kriekelaar en de school met elkaar te kunnen verbinden. Over de verwerving van de extra panden wordt onderhandeld en dat zal een meerkost inhouden. Wanneer dat is afgerond kan een DBFM worden afgesloten en zal de partner de aandelen overnemen om het project te realiseren. Het bedrag dat de VGC zal krijgen voor die aandelen is euro. 3. Artikelsgewijze stemming De artikelen 1 tot en met 5 worden aangenomen met 3 stemmen voor en 2 stemmen tegen

11 Stemming over het geheel Het ontwerp van verordening tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2016 wordt in zijn geheel ter stemming voorgelegd en wordt aangenomen met 3 stemmen voor en 2 tegen. De verslaggever, Stefan CORNELIS De voorzitter, Carla DEJONGHE

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 Verordening nr. 12-03 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het dienstjaar 2012

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010 ONTWERP Verordening nr. 10-05 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2010 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015

Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 Verordening nr. 15-01 12 mei 2015 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2015 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor het

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6 (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 12 DECEMBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2017 SAMENVATTEND

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 ONTWERP Verordening nr. 13-04 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2013 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7A (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 8 JULI 2015 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2013 SAMENVATTEND VERSLAG

Nadere informatie

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011

Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 ONTWERP Verordening nr. 11-01 Ontwerp van verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting. De begroting voor

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2011-2012) Nr. 2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 APRIL 2012 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2010 VERSLAG namens de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 21 OKTOBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2012 VERSLAG namens de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 7 (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 3 OKTOBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de rekening over het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND VERSLAG namens

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 671 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 2 MEI 2017 INTERPELLATIE Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 mei 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9A (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 4 JULI 2017 Rekening 2016 van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Rekening van het Reservefonds SAMENVATTEND

Nadere informatie

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1,- De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 07/05 16 november 2007 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2008 VERORDENING Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2008 wordt als volgt

Nadere informatie

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 03/05 5 december 2003 Verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2004 Artikel 1.- De gewone begroting over het dienstjaar 2004 wordt als volgt vastgesteld: UITGAVEN

Nadere informatie

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018

Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018 Verordening nr. 17-05 Ontwerp van verordening tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 1 De gewone begroting voor het dienstjaar wordt als volgt vastgelegd: UITGAVEN ONTVANGSTEN 000 Saldo

Nadere informatie

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC 61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC Welkom bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: een parlementaire instelling met een groot hart voor Brussel! De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) mag 30 kaarsjes

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6 (2018-2019) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 20 NOVEMBER 2018 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 2 en B voor het dienstjaar 2018 SAMENVATTEND

Nadere informatie

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC

61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC 61 HOOFDROLSPELERS 30 JAAR VGC Welkom bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: een parlementaire instelling met een groot hart voor Brussel! De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) mag 30 kaarsjes

Nadere informatie

Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als volgt vastgesteld:

Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als volgt vastgesteld: Verordening nr. 05/ 06 23 dece mbe r 2005 Verordening tot vaststelling van de beg roting voor het dienstjaar 2006 V E R O R D E N I N G Artikel 1, De gewone begroting over het dienstjaar 2006 wordt als

Nadere informatie

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag?

b) Welke projecten werden in het verleden door de VGC ingediend? Welke werden goedgekeurd? Voor welk bedrag? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 109 van KARL VANLOUWE datum: 6 februari 2015 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Toepassing sectorale decreten - Brussel Om tegemoet te komen aan

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 607 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 12 JANUARI 2016 VRAAG Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 12 januari 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben aan de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 16 december 2016 Ochtendvergadering INHOUD BERICHTEN VAN VERHINDERING... 3 BEGROTINGSSTUKKEN VAN

Nadere informatie

Personeelsplan /10/2015

Personeelsplan /10/2015 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Personeelsplan 2013-2018 19/10/2015 FORMATIES op basis van personeelsplan 2013-2018 A B C D totaal 64,50 66,30 69,55 35,50 235,85 kernadministratie 37,80 53,80 18,00 45,50 155,10

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 537 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 14 OKTOBER 2014 INTERPELLATIE Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 14 oktober 2014 Hebben aan de werkzaamheden

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Commissievergaderingen Agenda. Commissie voor Onderwijs en Vorming. Woensdag 23 januari 2019 om 14.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Commissievergaderingen Agenda. Commissie voor Onderwijs en Vorming. Woensdag 23 januari 2019 om 14. VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Commissievergaderingen Agenda Commissie voor Onderwijs en Vorming Woensdag 23 januari 2019 om 14.00 uur Brussels Hoofdstedelijk Parlement Lombardstraat 69 zaal 323

Nadere informatie

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016.

Tabel 3 bevat de verdeling volgens de beleidsprioriteit en de besteding van de middelen in 2016. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 2016-0706 03-05- BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verantwoordingsnota in het kader van het lokaal jeugdbeleid 2016 Het voortgangsrapport Cultuur, Jeugd en Sport 2016

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2014-2015) Nr.1(deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 18 NOVEMBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2015 DEEL I:

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 07/249 12 juli 2007 Besluit houdende de erkenning en subsidiëring van initiatieven werkend met maatschappelijk kwetsbare jeugd deel 2 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2015-2016) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 1 DECEMBER 2015 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND VERSLAG namens

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 07/263 12 juli 2007 Besluit houdende de uitvoering van het Operationeel Projectenplan 2007 in het kader van het Stedenfonds deel 7 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136,

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 05/338 14 juli 2005 Besluit houdende de subsidiëring van projecten in het kader van het erfgoedconvenant voor de eindrealisatie van de Weik van t Brussels 2005 (tweede fase) en voorbereiding

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 598 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 16 NOVEMBER 2015 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst Stedenfonds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 580 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 16 JUNI 2015 VRAAG OM UITLEG Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 16 juni 2015 INTEGRAAL

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 733 (2018-2019) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 26 MAART 2019 VOORSTEL VAN RESOLUTIE - van mevrouw Brigitte GROUWELS, mevrouw Hannelore GOEMAN en mevrouw Khadija ZAMOURI

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (2010-2011) Nr. 1 (deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2010-2011 15 november 2010 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2011 DEEL I:

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 686 (2017-2018) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 26 OKTOBER 2017 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst Stedenfonds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 6A (2010-2011) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2010-2011 12 april 2011 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2011

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (2011-2012) Nr. 1 (deel I & II) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2011-2012 14 november 2011 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2012 DEEL I:

Nadere informatie

Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09) Fax (09)

Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09) Fax (09) Gemeentebestuur Sint-Laureins Dorpsstraat 91 B-9980 SINT-LAUREINS Tel. (09)218 76 40 Fax (09)379 07 77 Reglement inzake betoelaging jeugdwerkverenigingen Art. 1 Toelagen inzake het volgen van kadervorming

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2014-2015) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 2 DECEMBER 2014 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2015 VERSLAG namens de Commissie

Nadere informatie

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang;

Gelet op het besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0438 28-04-2016 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Overeenkomst Overeenkomst tussen Kind en Gezin en de Vlaamse Gemeenschapscommissie betreffende de procedure

Nadere informatie

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist.

Voor de buitengewone dienst is nog steeds een gedetailleerde voorstelling per budgettaire functie van 8 cijfers vereist. BEGROTING 2017 door het College van Burgemeester en Schepenen VERSLAG EN COMMENTAAR van dhr. C. Beoziere, Schepen van Financiën Het project van de begroting 2017 werd opgesteld in overeenstemming met het

Nadere informatie

Provinciebegroting 2004 Achtste reeks wijzigingen

Provinciebegroting 2004 Achtste reeks wijzigingen Provinciebegroting 2004 Achtste reeks wijzigingen Voorgesteld door de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Oost-Vlaanderen in zitting van 2 december 2004 Aanwezig : de heer André Denys, gouverneur-voorzitter

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6A (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 17 APRIL 2018 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2018 SAMENVATTEND

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 5 (-) Nr. 1 (deel III) VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING - 15 november ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar DEEL III: Ontwerp van verordening en

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 27 september 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal jeugdbeleid

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 543 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 21 NOVEMBER 2014 BELEIDSOVEREENKOMST Beleidsovereenkomst Stedenfonds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET Stuk 19-B (2001-2002) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 25 april 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende eerste aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 575 (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 2 JUNI 2015 Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 juni 2015 Begrotingsfondsen VGC

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0859 22-06-2017 COLLEGEBESLUIT Collegebesluit houdende de subsidiëring van de Brusselse Brede Scholen 2017-2018 Het College, Gelet op de artikelen

Nadere informatie

Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Centrum voor het Jonge Kind

Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Centrum voor het Jonge Kind collegebesluit nr. 01/464 29 november 2001 Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst tussen het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Centrum voor het Jonge Kind Het College, Gelet

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD Stuk 6A (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2011-2012 18 april 2012 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2012

Nadere informatie

De initiële begroting 2018 sloot af met een overschot van 136,4 EUR.

De initiële begroting 2018 sloot af met een overschot van 136,4 EUR. Verordening nr. 18-01 Verordening houdende vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2018 I. MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Algemene toelichting De begroting voor het dienstjaar 2018

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 9A (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 21 JUNI 2016 van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Rekening van het Reservefonds SAMENVATTEND VERSLAG namens

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 590 (2015-2016) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 7 OKTOBER 2015 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 7 oktober 2015 INTEGRAAL VERSLAG Hebben aan

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 660 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 14 FEBRUARI 2017 VRAAG OM UITLEG EN VRAAG Commissie voor Cultuur, Jeugd en Sport van dinsdag 14 februari 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 656 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 25 JANUARI 2017 VRAGEN OM UITLEG Commissie voor Onderwijs en Vorming van woensdag 25 januari 2017 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

Convenant tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Brussels Kunstenoverleg

Convenant tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Brussels Kunstenoverleg Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0461 26-01-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Convenant tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Brussels Kunstenoverleg Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr. 8 6 juli 2011 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering ( ) Nr. 8 6 juli 2011 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1102 (2010-2011) Nr. 8 6 juli 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan-

Nadere informatie

Gemeentebestuur Sint-Agatha-Berchem Begrotingswijziging nr 1

Gemeentebestuur Sint-Agatha-Berchem Begrotingswijziging nr 1 Bladzijde 1 Gemeentebestuur Sint-Agatha-Berchem 21003 Dienstjaar : 2018 Begrotingswijziging nr 1 Gewone dienst Samenvattende tabel van de Gewone begroting 2018 na de B.W. nr1 Functie Personeel Werkingskosten

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2017-2018) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 12 DECEMBER 2017 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2018 SAMENVATTEND VERSLAG

Nadere informatie

MODELCONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE VZW GEMEENSCHAPSCENTRUM

MODELCONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE VZW GEMEENSCHAPSCENTRUM BIJLAGE Bijlage nr. 1. MODELCONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE VZW GEMEENSCHAPSCENTRUM MODEL - CONVENANT TUSSEN HET COLLEGE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN

Nadere informatie

ACTIES DIE BETREKKING HEBBEN OP DE PROGRAMMAONTWIKKELING

ACTIES DIE BETREKKING HEBBEN OP DE PROGRAMMAONTWIKKELING BI JLAGE Bijlage nr. 04/ 02 Besluit houde nde het indiene n van de VGC actieplanne n 2005 Cultuur, Cultuurce ntrum Brussel, Hoofdstedelijke Ope nbare Bibliotheek en Streekgericht Bibliotheekbeleid met

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR LOKALE DIENSTENCENTRA 2016 Datum ontvangst

Nadere informatie

Begrotingswijziging nr 3

Begrotingswijziging nr 3 Bladzijde 1 Gemeentebestuur Sint-Agatha-Berchem 21003 Dienstjaar : 2015 Begrotingswijziging nr 3 Gewone dienst Samenvattende tabel van de Gewone begroting 2015 na de B.W. nr3 Functie Personeel 000/70 Werkingskosten

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 6A (2015-2016) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 19 APRIL 2016 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2016 SAMENVATTEND

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 5 (2018-2019) Nr.2 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 20 NOVEMBER 2018 ONTWERP VAN VERORDENING tot vaststelling van de begroting voor het dienstjaar 2019 SAMENVATTEND VERSLAG

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD. ZITTING 2009-2010 26 mei 2010 ONTWERP VAN VERORDENING

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD. ZITTING 2009-2010 26 mei 2010 ONTWERP VAN VERORDENING Stuk 6A (2009-2010) Nr. 3 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2009-2010 26 mei 2010 ONTWERP VAN VERORDENING houdende vaststelling van begrotingswijziging 1 en A voor het dienstjaar 2010 VERSLAG

Nadere informatie

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne

Gemeentebestuur Herne Centrum Herne NIS Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING Gemeente Herne Gemeentebestuur Herne Centrum 17 1540 Herne NIS 23032 Rapporteringsperiode 2015 BUDGETWIJZIGING 2 2015 Gemeente Herne Gemeenteraad 30/12/2015 Budgetwijziging 2015/2 A. VERKLARENDE NOTA 1 Motivering van

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 04/292 13 mei 2004 Besluit houdende uitvoering van verordening nr. 04/06 houdende de toekenning van investeringssubsidies aan voorzieningen van het beleidsdomein kind en gezin Het College,

Nadere informatie

Begroting 2015 Begrotingswijziging 1A

Begroting 2015 Begrotingswijziging 1A Artikelsgewijze toelichting van de Gewone Begrotingswijziging Uitgaven Overboekingen Artikel 120/954-01 Overboeking naar het reservefonds Onderwijsinstellingen 15.370.00 3.701.475,00 19.071.475,00 Er wordt

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten GEMEENTERAAD: 26-06-2015 BEKENDMAKING: 01-07-2015 Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten Artikel 1. Doel Met deze subsidie wil de stad Sint-Niklaas projecten mogelijk maken of versterken

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 3

BIJLAGE. Bijlage nr. 3 BIJLAGE Bijlage nr. 3 Samenwerkingsovereenkomst tussen de vzw Centrum Ambulante Diensten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie inzake het Brussels Aanmeldingspunt voor Personen met een handicap 1 Overeenkomst

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen;

Gelet op de bijzondere wet van 12 januari 1989 met betrekking tot de Brusselse instellingen; Collegebesluit nr. 04/50 22 januari 2004 Besluit houdende goedkeuring van een overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de provincie Vlaams-Brabant voor de werking van het streekgericht bibliotheekbeleid

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2013

houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2013 stuk ingediend op 1752 (2012-2013) Nr. 9 4 december 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2013 Verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid,

Nadere informatie

Collegebesluit nr. 04/ mei 2004

Collegebesluit nr. 04/ mei 2004 Collegebesluit nr. 04/291 13 mei 2004 Besluit houdende bekrachtiging van verordening nr. 04/06 houdende de toekenning van investeringssubsidies aan voorzieningen van het beleidsdomein kind en gezin De

Nadere informatie

Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten

Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten I. SITUERING Op 14 juli 2017 heeft de Vlaamse minister bevoegd voor Cultuur zijn conceptnota Een langetermijnvisie voor aanvullende financiering en

Nadere informatie

BIJLAGE. Hoofdstuk 1.- Opdrachten en doelstellingen. Bijlage nr. 1

BIJLAGE. Hoofdstuk 1.- Opdrachten en doelstellingen. Bijlage nr. 1 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Convenant tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de vzw Groep Intro voor de ondersteuning van het vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren met een functiebeperking Tussen de

Nadere informatie

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant

BIJLAGE. Motivering van het voorliggende convenant BIJLAGE CONVENANT VRIJWILLIGERSWERK IN UITVOERING VAN HET PROTOCOL BETREFFENDE DE SAMENWERKING TUSSEN DE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN EN DE PROVINCIES TIJDENS DEZE LEGISLATUUR Motivering

Nadere informatie

PROGRAMMA HD SOCIAAL-CULTUREEL WERK

PROGRAMMA HD SOCIAAL-CULTUREEL WERK 403 Stuk 17-A (2007-2008) Nr. 1-B PROGRAMMA HD SOCIAAL-CULTUREEL WERK DEEL 1: TOELICHTING BIJ DE AANPASSINGEN AAN DE TOTALEN VAN DE ONTVANGSTEN EN DE UITGAVEN PER PROGRAMMA 1.1. EVOLUTIE VAN DE TOTALEN

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2015-2016 Nr. 11 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 22 april 2016 Ochtendvergadering INHOUD BERICHTEN VAN VERHINDERING... 3 REGELING VAN DE WERKZAAMHEDEN...

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 3B (2014-2015) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2014-2015 2 JULI 2015 REGLEMENT VAN ORDE Voorstel tot wijziging van art. 13, 27, 42, 51, 56, 59, 60, 61 en 62 van het Reglement van

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988;

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988; Collegebesluit nr. 03/321 17 juli 2003 Besluit houdende het huren tot aan de aankoop van het pand in de Philippe de Champagnestraat voor de huisvesting van het Huis van het Nederlands Het College, Gelet

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2017-2018 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 6 oktober 2017 Ochtendvergadering INHOUD REGELING VAN DE WERKZAAMHEDEN... 4 MEDEDELINGEN... 4 BEGROTINGSSTUKKEN

Nadere informatie

reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur

reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur Ste tedelijk reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur Art. 1: Binnen de perken van de jaarlijks goedgekeurde kredieten in de stadsbegroting en overeenkomstig

Nadere informatie

Decreet van 20 december 2013 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten

Decreet van 20 december 2013 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Decreet van 20 december 2013 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 22 december 2000 betreffende de amateurkunsten Datum 20/12/2013 Art. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2018-2019 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 26 oktober 2018 Ochtendvergadering INHOUD BERICHT VAN VERHINDERING... 3 REGELING VAN DE WERKZAAMHEDEN...

Nadere informatie

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Subsidiebesluit Buitenschoolse

Nadere informatie

Begrotingswijziging N 1

Begrotingswijziging N 1 Instelling belast met het beheer van de materiële en financiële belangen van de erkende niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen en erkende centra voor morele dienstverlening van de provincie

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegelidbesluit nr. 20152016-0028 18-09-2015 COLLEGELIDBESLUIT Collegelidbesluit houdende de subsidiëring van de Brusselse Brede Scholen 2015-2016 Het collegelid, Gelet

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 9 e Directie Dienst 91 Kunst en Cultuur Provincieraadsbesluit betreft verslaggever REGLEMENT LOKAAL CULTUURBELEID voorleggen voorstel tot uitbreiding reglement betreffende de ondersteuning van initiatieven

Nadere informatie

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING,

Officieus gecoördineerde versie: oorspronkelijke tekst met opname van alle wijzigingen versie van kracht op DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid 14 september 2012 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015

houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2015 333 (2014-2015) Nr. 10 ingediend op 2 juni 2015 (2014-2015) Verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uitgebracht door Peter Persyn en Vera Jans over het ontwerp van decreet houdende

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen

Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering betreffende de financiën en de begrotingen Datum 01/06/2012 DOCUMENT De Vlaamse Regering, Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING,

DE VLAAMSE REGERING, Opschrift Datum Gewijzigd bij Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de toekenning van subsidies aan jeugdhuizen voor de uitvoering van een bovenlokaal project 5 juli 2013 Besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 05/155 21 april 2005 Besluit houdende de subsidiëring van projecten in het kader van de erfgoedconvenant voor de realisatie van de publieksontsluiting van het funerair erfgoed Het College,

Nadere informatie

Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002

Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002 Collegebesluit nr. 01/305 12 juli 2001 Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135,

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; Collegebesluit nr. 04/263 13 mei 2004 Besluit houdende het sluiten van een overeenkomst bij onderhandelingsprocedure voor het ontwikkelen van de websites erfgoedwijzer.be en erfgoednet.be Het College,

Nadere informatie