L. HARMERI, L. VARIANS en L. PHASCOLOSOMATA - Marco Faasse, Ton van Haaren, Godfried van Moorsel & David Tempelman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "L. HARMERI, L. VARIANS en L. PHASCOLOSOMATA - Marco Faasse, Ton van Haaren, Godfried van Moorsel & David Tempelman"

Transcriptie

1 33 De eerste vondsten van solitaire kelkdiertjes (Entoprocta: Solitaria) in Nederland: LOXOSOMELLA COMPRESSA, L. HARMERI, L. VARIANS en L. PHASCOLOSOMATA - Marco Faasse, Ton van Haaren, Godfried van Moorsel & David Tempelman Inleiding Kelkdiertjes vormen een aparte stam in het dierenrijk. Naast de naam Entoprocta wordt soms nog de benaming Kamptozoa gebruikt. Het zijn kleine, gesteelde diertjes van hooguit enkele millimeters hoog. Door de gelijkenis met een wijnglas worden ze in het Engels wel Goblet worms genoemd, maar door hun vastzittende levenswijze doen ze niet erg aan wormen denken. Er zijn twee ordes. De orde Coloniales bevat uitsluitend kolonievormende soorten, waarbij de individuen door middel van een kruipsteel of vertakte steeltjes met elkaar verbonden zijn. Beide families in deze orde, Pedicellinidae en Barentsiidae, waren al van Nederlandse wateren bekend, met respectievelijk drie en vijf soorten (Faasse, 2006). Zoals de naam al suggereert bevat de andere orde, Solitaria, uitsluitend solitaire soorten. Daarvan waren tot nu toe geen vindplaatsen bekend voor Nederland. We rapporteren hier de eerste vier solitaire kelkdiersoorten uit het Nederlandse deel van de Noordzee. De meeste Solitaria leven specifiek op één of enkele onderling verwante, grotere organismen, in het Noordzeegebied vaak wormen. Wij kwamen vier soorten kelkdiertjes tegen, twee verschillende soorten op de schubworm Gattyana cirrhosa (Pallas, 1766) en de andere twee elk op een eigen gastheer: de zandzager Nephtys hombergii Savigny in Lamarck, 1818 en de pindaworm (sipunculide) Golfingia vulgaris (de Blainville, 1827). De kelkdiersoorten behoren alle vier tot het geslacht Loxosomella Mortensen, 1911, een bijzonder soortenrijk genus: Nielsen (2010) geeft een lijst van 118 beschreven soorten. Op een gastheer worden steeds meerdere individuen aangetroffen. Loxosomella vermeerdert zich zowel via geslachtelijke als ongeslachtelijke voortplanting, in het laatste geval door middel van knopvorming (Nielsen, 1989). LOXOSOMELLA COMPRESSA Nielsen & Ryland, 1961 (fig. 1) In één bodemmonster van de Oestergronden troffen we het kelkdiertje L. compressa aan, vastgehecht op de schubworm G. cirrhosa (tabel 1). De soort blijft klein (meestal 0,5-0,7 mm), heeft 8 tentakels (uitzonderlijk 9)

2 34 Figuur 1: Loxosomella compressa op notopodiale borstel van de schubworm Gattyana cirrhosa. Oestergronden, 23 maart 2010 (foto: Ton van Haaren). en een uitbochting aan de voorzijde boven de steel. Heel specifiek is aanhechtingsplaats op de gastheer, namelijk de basis van de borstels op het notopodium (Nielsen, 1989; Emschermann, 1993). Er is een duidelijk breed uitlopende hechtschijf. Tabel 1. Vondsten van Loxosomella soorten in Nederland. kelkdiersoort gastheersoort n datum gebied coördinaten diepte Loxosomella noord oost m L. compressa Gattyana cirrhosa Oestergronden L. harmeri Gattyana cirrhosa Oestergronden Oestergronden Doggersbank 55 06'00" '00" Oestergronden Oestergronden 54 08'58" L. varians Nephtys hombergii Oestergronden '00" Friese Front L. phascolosomata Golfingia vulgaris Friese Front ' Friese Front ' Oestergronden Oestergronden

3 35 L. compressa dringt vanuit Arctische wateren door tot in de Noordzee. Opvallend is dat de soort ook voorkomt in de Atlantische sector van de Zuidelijke Oceaan tot bij Antarctica (Emschermann, 1993). Een dergelijke bipolaire verspreiding is heel uitzonderlijk. Onder andere vanwege het beperkte verspreidingsvermogen van L. compressa vermoedt Emschermann (1993) een recente verbinding tussen beide verspreidingsgebieden via de diepzee, een contact dat misschien nog steeds aanwezig is. LOXOSOMELLA HARMERI (Schultz, 1895) (fig. 2) In vier bodemmonsters van de Noordzee troffen we L. harmeri aan, net als de voorgaande soort op de schubworm G. cirrhosa (tabel 1). Dit kelkdiertje wordt langer dan L. compressa, tot 1 mm hoog, waarvan de helft wordt ingenomen door de steel. De tentakelkrans, met tentakels, is schuin naar boven gericht. Het hechtorgaan lijkt niet breder dan de steel te worden. Ook deze soort kent een specifieke aanhechtingsplaats, namelijk Figuur 2: Loxosomella harmeri op de schubworm Gattyana cirrhosa. Diverse kelkdiertjes aangehecht op schubben en cirre. Oestergronden, 24 maart 2010 (foto: David Tempelman).

4 36 de schubben, antennen en cirri van de gastheer, vooral in de buurt van de kop. Het feit dat L. harmeri ook op de schubben groeit toont aan dat het geen parasiet is. Dit kelkdiertje is in onze omgeving alleen beschreven van G. cirrhosa (zie Nielsen, 1989). Deze en de vorige soort kunnen ook samen op een individuele gastheer voorkomen (O Reilly et al., 2011). Het verspreidingsgebied loopt van de westelijke Noordzee tot het Kattegat, de noordelijke Øresund en de Witte Zee. LOXOSOMELLA VARIANS Nielsen, 1964 (fig. 3) Tweemaal troffen we dit kelkdiertje aan op de zandzager Nephtys hombergii, in monsters van de Oestergronden en het Friese Front (tabel 1). In beide gevallen waren er minstens vijf individuen aanwezig op de borstelworm. Aangezien de kelkdiertjes makkelijk loslaten, zal deze telling niet volledig zijn. L. varians wordt meestal niet langer dan 0,5 mm. Het lichaam is gedrongen en de steel kort maar stevig. De tentakelkrans, met 8 tentakels, reikt enigszins schuin of recht naar boven. Beide gastheren waren opvallend groot. Een had een lengte van 10 cm en meer dan 100 segmenten. De kelkdiertjes waren vooral aanwezig in de middelste regio van de zandzager (tussen segmenten 23 en 49). Ze zaten op diverse plaatsen in de bovenste helft van de parapodia. Figuur 3: Loxosomella varians op de zandzager Nephtys hombergii. Links: bovenzijde van de Nephtys uit de Oestergronden. Rechts: detail, Friese Front, 24 maart Cirkels: kelkdiertje (foto s: David Tempelman).

5 37 L. varians is onder andere bekend van Scandinavië, IJsland en Cape Cod (Nielsen, 1989). Voor de Noordzee vermeldt Nielsen (1989) alleen de noordelijke Noordzee. Onze vondsten betreffen dus een zuidelijke uitbreiding van het Europese verspreidingsgebied. De soort heeft evenals L. compressa een bipolaire verspreiding. Behalve op N. hombergii komt L. varians ook voor op nog zes andere soorten zandzagers en de verwante Aglaophamus agilis (Michaelsen, 1896), alle vertegenwoordigers van de Nephtyida. Van deze familie is nog een andere kelkworm bekend, namelijk Loxosomella scaura Nielsen, Deze onderscheidt zich door een andere aanhechtingsplaats op de gastheer, namelijk op de borstels. LOXOSOMELLA PHASCOLOSOMATA (Vogt, 1876) (fig. 4) Dit kelkdiertje werd op twee locaties op de Oestergronden en twee locaties op het Friese Front aangetroffen op in totaal zes exemplaren van de pindaworm Golfingia vulgaris (tabel 1). Ze zitten op het ruwe deel van het lichaam, aan de basis van de proboscis (slurf) en soms ook op het ruwe achtereind. L. phascolosomata is een relatief grote soort, tot 2,5 mm Figuur 4: Loxosomella phascolosomata op het achtereind van de pindaworm Golfingia vulgaris. Oestergronden, 4 juni 2015 (foto: Marco Faasse).

6 38 hoog, met een steel die tot zesmaal zo lang is als het lichaam. De meeste exemplaren zijn kleiner, met een relatief kortere steel. De bovenkant van de steel is gebogen, zodat de tentakelkrans vrijwel parallel aan de steel ligt. Er is een kleine hechtschijf. De kelkdiertjes werden aangetroffen op de grootste exemplaren van de gastheer, een observatie die ook gedaan werd door Vinkestijn (1982): Many worms, especially in larger ones, had the base of the introvert and the posterior part of the trunk overgrown by the entoproct Loxosomella. Ook deze soort was tot nu toe niet gemeld voor het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ongepubliceerde verslag van Vinkestijn (1982) vermeldt wel Loxosomella op Golfingia vulgaris van de Noordzee in de collecties van het NIOZ (Texel) en het RMNH (Leiden). Dit moet L. phascolosomata zijn, want andere kelkdiertjes zijn van deze gastheer niet bekend. Op één locatie op het Engelse deel na liggen alle locaties van Vinkestijn (1982) op het Nederlandse deel van het Friese Front, maar deze auteur vermeldt niet op welke locaties kelkdiertjes op de pindawormen aanwezig waren. Iets dergelijks geldt voor het Belgische, Franse en zuid-engelse deel van de Noordzee in Wesenberg-Lund (1933). Zij meldt L. phascolosomata (als Loxosoma phascolosomatum) als algemeen op G. vulgaris, maar onduidelijk is op welke locaties het kelkdiertje aanwezig was. Het verspreidingsgebied loopt van westelijk Noorwegen tot het Kanaal (Nielsen, 1989). L. phascolosomata is volgens Nielsen (1989) uitsluitend bekend van de pindawormen Golfingia vulgaris en G. elongata en hun commensale bivalven Epilepton clarkiae (W. Clark, 1852) (onbekend van het Nederlandse deel van de Noordzee) en het tweetandschelpje Kurtiella bidentata (Montagu, 1803). Gibbs (2001) noemt L. phascolosomata niet van G. elongata en Wesenberg-Lund (1933) en Vinkestijn (1982) vermelden expliciet dat dit kelkdiertje nooit op deze gastheer zit. Discussie Dat L. harmeri en L. compressa alleen op de Oestergronden werden aangetroffen kan verklaard worden uit de verspreiding van hun gastheer. G. cirrhosa komt namelijk bijna uitsluitend voor in kokers van de Perkamentkokerworm

7 39 Chaetopterus variopedatus (Renier, 1804) en de laatste is op de Oestergronden erg algemeen. G. cirrhosa wordt echter ook wel eens langs onze kust gevonden, bijvoorbeeld in lege wormkokers, dus het voorkomen van Loxosomella in bijvoorbeeld de Oosterschelde valt niet geheel uit te sluiten. Het viel op, dat zowel L. varians als L. phascolosomata alleen op de grootste van de gastheren werden aangetroffen; op de vele kleine onderzochte individuen van Nephtys en Golfingia werden ze niet gevonden. Ook de twee kelkdiersoorten op Gattyana zaten steeds op grotere gastheren, zij het dat er maar weinig kleine exemplaren van Gattyana in de monsters zaten. Misschien bieden alleen oudere gastheren een geschikte ondergrond voor vestiging van deze kelkdiertjes en/of voldoende levensruimte. Is de ontdekking van een nieuwe orde (de Solitaria) voor de Nederlandse fauna al bijzonder, nog opvallender is dat we in de periode maar liefst vier vertegenwoordigers van deze kelkdiertjes vonden, elk op hun eigen gastheer. Hoe valt dit te verklaren? Vanwege hun geringe afmetingen worden kelkdiertjes meestal over het hoofd gezien (O Reilly et al., 2011) en een onervaren waarnemer zal ze misschien aanzien voor een onderdeel van de gastheer. Indien de gastheer bekend is, zoals Gattyana cirrhosa, zal zo n soort ook niet vaak minutieus worden geobserveerd. Wanneer echter eenmaal een goed zoekbeeld voor de gastheren bestaat vallen kelkdiertjes mogelijk toch op. Vertegenwoordigers van de familie Loxosomatidae zijn waarschijnlijk minder zeldzaam op bodemdieren dan moge blijken uit dit overzicht. Om dit te weten te komen zou meer materiaal van de genoemde gastheren moeten worden bestudeerd. Waarschijnlijk leven ook op andere gastheren nog soorten die op ontdekking wachten, althans voor wat betreft Nederlandse wateren. Summary Previously, only Entoprocta of the order Coloniales were recorded from Dutch waters. Here we present the first records of the order Solitaria from the Dutch part of the North Sea. Four different species of this order were discovered, all attached to worms: Loxosomella compressa and L. harmeri from the scaleworm Gattyana cirrhosa, L. varians from the catworm Nephtys hombergii and L. phascolosomata from the peanut worm Golfingia vulgaris.

8 40 All four Loxosomella species were collected from marine areas to the north of the Netherlands, viz. Dogger Bank, Oyster Grounds and Frisian Front. The study of other potential host species may reveal the order Solitaria to be more widespread in Dutch waters than currently known. Dankwoord De organismen vermeld in dit artikel werden aangetroffen gedurende monitoringsprojecten in opdracht van Rijkswaterstaat. Literatuur Emschermann, P., On Antarctic Entoprocta: nematocyst-like organs in a Loxosomatid, adaptive developmental strategies, host specificity, and bipolar occurrence of species. The Biological Bulletin 184: Faasse, M.A., Faunistisch overzicht van de Nederlandse kelkwormen. Nederlandse Faunistische Mededelingen 24: Gibbs, P.E., Sipunculans. Synopses of the British Fauna (N.S.) 12. Leiden, 46 pp. Nielsen, C., Entoprocts. Synopses of the British Fauna (N.S.) 41. Leiden, 131 pp. Nielsen, C., A review of the taxa of solitary entoprocts (Loxosomatidae). Zootaxa 2395: O Reilly, M., S. Nowacki & A. Bell, New records of scaleworms and their allies (Polychaeta: Aphroditoidea and Pisionoidea), from the Clyde and Argyll Sea Area, with notes on parasitic copepods, commensal entoprocts, and other epizoans. The Glasgow Naturalist 25(3): Vinkestijn, F.M., Sipunculida in Dutch waters. Doctoraalverslag, Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, ongepubliceerd. Wesenberg-Lund, E., The collections of gephyreans in the Royal Museum of Natural History of Belgium. Bulletin du Musée royal d Histoire naturelle de Belgique 9(6): adressen van de schrijvers: marco.faasse@ecoast.nl ton.vanhaaren@hotmail.com vanmoorsel@ecosub.nl davidtempelman67@gmail.com

faunistisch overzicht van de nederlandse kelkwormen

faunistisch overzicht van de nederlandse kelkwormen faunistisch overzicht van de nederlandse kelkwormen (entoprocta) Marco Faasse Kelkwormen zijn vastzittende aquatische organismen met een tentakelkrans. De tentakels zijn bezet met trilharen die een waterstroom

Nadere informatie

afrikaanse boorvliegen geïmporteerd in nederland (diptera: tephritidae)

afrikaanse boorvliegen geïmporteerd in nederland (diptera: tephritidae) afrikaanse boorvliegen geïmporteerd in nederland (diptera: tephritidae) John T. Smit, Robert Heemskerk & Wieteke de Kogel In Nederland komen steeds meer exotische insecten voor. Vooral soorten die als

Nadere informatie

DE KLEINE KOORNAARVIS, ATHERINA MOCHON VALENCIENNES, 1835, IN NEDERLAND (PISCES, ATHERINIDAE)

DE KLEINE KOORNAARVIS, ATHERINA MOCHON VALENCIENNES, 1835, IN NEDERLAND (PISCES, ATHERINIDAE) DE KLEINE KOORNAARVIS, ATHERINA MOCHON VALENCIENNES, 1835, IN NEDERLAND (PISCES, ATHERINIDAE) door G. VAN DER VELDE EN P. J. G. POLDERMAN Reeds enkele auteurs (Schrieken & Swennen, 1969; Vaas, 1970) hebben

Nadere informatie

Waarneming effect bodemberoering op de Klaverbank

Waarneming effect bodemberoering op de Klaverbank NOTITIE Waarneming effect bodemberoering op de Klaverbank DATUM: 7 juli 2017 AUTEURS: Lengkeek, W., J.W.P Coolen, O.G. Bos, J.H. Bergsma, F. Driessen & M. Spierenburg BEELDMATERIAAL: MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Nadere informatie

Cruise report survey 05-07-03 (Oyster grounds and Frisian Front)

Cruise report survey 05-07-03 (Oyster grounds and Frisian Front) Cruise report survey 05-07-03 (Oyster grounds and Frisian Front) Projectnr; Beschermde Gebieden 43961023.01 Systeembeschrijving Noordzee 43961053.01 Mesh NIOZ projectnr. BSIK/MPA 2368 Periode; Oestergrnd.

Nadere informatie

De gele wratspons CELTODORYX CIOCALYPTOIDES, een spons in twee vormen - Floris Bennema, Godfried van Moorsel & brendan Oonk

De gele wratspons CELTODORYX CIOCALYPTOIDES, een spons in twee vormen - Floris Bennema, Godfried van Moorsel & brendan Oonk 154 De gele wratspons CELTODORYX CIOCALYPTOIDES, een spons in twee vormen - Floris Bennema, Godfried van Moorsel & brendan Oonk De gele wratspons Celtodoryx ciocalyptoides (Burton, 1935) is een bleekgele

Nadere informatie

Het mossel mysterie: identiteit, vorm en vestiging

Het mossel mysterie: identiteit, vorm en vestiging Het mossel mysterie: identiteit, vorm en vestiging Prof. Dr. Edmund Gittenberger & Dr. Arjan Gittenberger GiMaRIS Naturalis Biodiversity Center, Leiden Instituut Biologie, Universiteit Leiden Paard en

Nadere informatie

Hoe ongeschikt is het om deze planet Aarde te noemen, terwijl het duidelijk Oceaan is. schrijver Arthur C. Clarke

Hoe ongeschikt is het om deze planet Aarde te noemen, terwijl het duidelijk Oceaan is. schrijver Arthur C. Clarke Hoe ongeschikt is het om deze planet Aarde te noemen, terwijl het duidelijk Oceaan is. schrijver Arthur C. Clarke Hoe ongeschikt is het om deze planet Aarde te noemen, terwijl het duidelijk Oceaan is.

Nadere informatie

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Kris Peeters & Pjotr Oosterbroek Tabel P. Ptychopteridae (Glansmuggen) Inleiding Uit de Benelux kennen we van de Ptychopteridae

Nadere informatie

verspreiding (Laboratorium voor Aquatische Oecologie, Nijmegen) door Th.G. Giesen en G. van der Velde

verspreiding (Laboratorium voor Aquatische Oecologie, Nijmegen) door Th.G. Giesen en G. van der Velde De verspreiding van Nymphaea candida Presl en Nymphaea alba L. in Nederland door Th.G. Giesen en G. van der Velde (Laboratorium voor Aquatische Oecologie, Nijmegen) De vondst van Nymphaea candida Presl

Nadere informatie

DORIDICOLA AGILIS LEYDIG, 1853 (COPEPODA, POECILOSTOMATOIDA, RHYNCHOMOLGIDAE), EEN SYMBIONT VAN NAAKTSLAKKEN GODFRIED VAN MOORSEL

DORIDICOLA AGILIS LEYDIG, 1853 (COPEPODA, POECILOSTOMATOIDA, RHYNCHOMOLGIDAE), EEN SYMBIONT VAN NAAKTSLAKKEN GODFRIED VAN MOORSEL 14 DORIDICOLA AGILIS LEYDIG, 1853 (COPEPODA, POECILOSTOMATOIDA, RHYNCHOMOLGIDAE), EEN SYMBIONT VAN NAAKTSLAKKEN GODFRIED VAN MOORSEL INLEIDING Zeenaaktslakken zijn vaak afhankelijk van een specifieke gastheer.

Nadere informatie

De Heikikker De Heikikker

De Heikikker De Heikikker De Heikikker Brabant Water beheert 2200 hectare grond waarvan 1500 hectare natuurgebied. Hiermee zijn wij een van de grootgrondbezitters in Noord-Brabant. In deze natuurgebieden liggen ook de waterwingebieden

Nadere informatie

ENIGE FAUNISTISCHE EN NOMENCLATORISCHE NOTITIES BETREFFENDE VISSEN UIT NEDERLAND EN DE NABIJE NOORDZEE

ENIGE FAUNISTISCHE EN NOMENCLATORISCHE NOTITIES BETREFFENDE VISSEN UIT NEDERLAND EN DE NABIJE NOORDZEE ENIGE FAUNISTISCHE EN NOMENCLATORISCHE NOTITIES BETREFFENDE VISSEN UIT NEDERLAND EN DE NABIJE NOORDZEE door M. B O E S E M A N Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, Leiden Met 2 platen In de loop van de

Nadere informatie

Eenvoudige sleutel met afbeeldingen voor de West-Europese mesheften (Solenidae) en zwaardscheden (Pharidae)

Eenvoudige sleutel met afbeeldingen voor de West-Europese mesheften (Solenidae) en zwaardscheden (Pharidae) Eenvoudige sleutel met afbeeldingen voor de West-Europese mesheften (Solenidae) en zwaardscheden (Pharidae) Nathal Severijns Buizegemlei 111, B-2650 Edegem, Belgium - n.severijns@scarlet.be De determinatie

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy. van Herten, L.M. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy. van Herten, L.M. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy van Herten, L.M. Link to publication Citation for published version (APA): van Herten, L. M. (2001). Health targets: navigating

Nadere informatie

Waterbouwdag 2011. Sluizen in de wereld. Han Vos

Waterbouwdag 2011. Sluizen in de wereld. Han Vos Sluizen in de wereld Han Vos Recente sluisprojecten voor Waterbouwdag 2011 de zeevaart In de laatste jaren zijn en worden er plannen gemaakt voor grote zeesluizen waarvan de capaciteit aansluit bij de

Nadere informatie

STARTFLEX. Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam

STARTFLEX. Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam Onderzoek naar ondernemerschap onder studenten in Amsterdam Colofon ONDERZOEKER StartFlex B.V. CONSULTANCY Centre for applied research on economics & management (CAREM) ENQETEUR Alexander Sölkner EINDREDACTIE

Nadere informatie

DE FAMILIE NEPHTYIDAE (POLYCHAETA)

DE FAMILIE NEPHTYIDAE (POLYCHAETA) TABELLENSERIE van de STRANDWERKGEMEENSCHAP Uitgegeven door de KONINKLIJKE NFDERLANDSE NATUURHISTORISCHE VERENIGING, de NEDERLANDSEJEUGDBOND VOOR NATUURSTUDIE en de CHRISTELIJKE JEUGDBOND VAN NATUURVRIENDEN.

Nadere informatie

AUTOCHTONE SOORTEN VAN HET GESLACHT EUDENDRIUM EHRENBERG, 1834 (HYDROZOA: ANTHOATHECATA) IN HET DELTAGEBIED MARCO FAASSE & WIM VERVOORT

AUTOCHTONE SOORTEN VAN HET GESLACHT EUDENDRIUM EHRENBERG, 1834 (HYDROZOA: ANTHOATHECATA) IN HET DELTAGEBIED MARCO FAASSE & WIM VERVOORT 55 AUTOCHTONE SOORTEN VAN HET GESLACHT EUDENDRIUM EHRENBERG, 1834 (HYDROZOA: ANTHOATHECATA) IN HET DELTAGEBIED MARCO FAASSE & WIM VERVOORT INLEIDING Hydrozoa vertonen twee verschijningsvormen (fasen),

Nadere informatie

Duurzaam werken op zee EINDOPDRACHT CURSUS. Versie: 14 september 2013 Geert Froma Pagina 1 van 6

Duurzaam werken op zee EINDOPDRACHT CURSUS. Versie: 14 september 2013 Geert Froma Pagina 1 van 6 EINDOPDRACHT CURSUS Versie: 4 september 203 Geert Froma Pagina van 6 Eindopdracht. Beschrijving opdracht 2. Procedure/tijdschema/beoordeling 3. Kies een marien gebied (inclusief vragen) 4. Kies een dier-

Nadere informatie

ZOOLOGISCHE BIJDRAGEN

ZOOLOGISCHE BIJDRAGEN ZOOLOGISCHE BIJDRAGEN UITGEGEVEN DOOR HET RIJKSMUSEUM VAN NATUURLIJKE HISTORIE TE LEIDEN (MINISTERIE VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN CULTUUR) No. 35 20 juni 1986 ISSN 0459-1801 OVER DE EERSTE VONDSTEN

Nadere informatie

Beknopt Stormrapport 17 juli 2004

Beknopt Stormrapport 17 juli 2004 Beknopt Stormrapport 17 juli 24 1. ANALYSE Situatie op 17.7.24 12u GMT : langs de voorzijde van een koufront, dat zich uitstrekt over de nabije Atlantische Oceaan, wordt er warme, potentieel onstabiele

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen De ontwikkeling van prikkelverwerking bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis en de invloed van hulp en begeleiding gedurende het leven. Fortuin, Marret; Landsman-Dijkstra,

Nadere informatie

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg

Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Langpootmuggen en aanverwante families van Nederland, België en Luxemburg Kris Peeters & Pjotr Oosterbroek Tabel T: Trichoceridae (Wintermuggen) Uit de Benelux is alleen het genus Trichocera bekend, met

Nadere informatie

hoofdjes, dat langer is dan deze (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L.

hoofdjes, dat langer is dan deze (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L. De Filago vulgaris-groep in Nederland door F. Adema (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L. voor de Atlas van de Nederlandse Flora (MENNEMA, 1976)

Nadere informatie

Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind.

Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind. Pesten onder Leerlingen met Autisme Spectrum Stoornissen op de Middelbare School: de Participantrollen en het Verband met de Theory of Mind. Bullying among Students with Autism Spectrum Disorders in Secondary

Nadere informatie

Nederlandse visserijactiviteiten in de Noordoost Atlantische Oceaan

Nederlandse visserijactiviteiten in de Noordoost Atlantische Oceaan Nederlandse visserijactiviteiten in de Noordoost Atlantische Oceaan NILOS 14 september Gerard van Balsfoort PFA Pelagic fisheries by the PFA From traditionally Dutch North Sea herring fishery by many vessels

Nadere informatie

Het rijk van de dieren

Het rijk van de dieren BASISSTOF 6 1 vwo gymnasium Het rijk van de dieren thema 4 Ordening opdracht 20 Beantwoord de volgende vragen. 1 Heeft een cel van de zuidelijke boommiereneter (zie afbeelding 33) een celkern? En een celwand?

Nadere informatie

The Royal British Legion. The Royal British Legion Holland Branch NIEUWSBRIEF JANUARI 2017 NEWSLETTER JANUARY 2017

The Royal British Legion. The Royal British Legion Holland Branch NIEUWSBRIEF JANUARI 2017 NEWSLETTER JANUARY 2017 The Royal British Legion Holland Branch The Royal British Legion Holland Branch NEWSLETTER JANUARY 2017 NIEUWSBRIEF JANUARI 2017 Message from our Chairman Bericht van onze Voorzitter Looking back on 2016

Nadere informatie

The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care

The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care Annemiek T. Harder Studies presented in this thesis and the printing of this

Nadere informatie

Door: A.B. van Woerkom, Volkerakstraat 19-bis, 3522 RB Utrecht. Inhoud: Inleiding - Atretium schistoswn - Cerberus

Door: A.B. van Woerkom, Volkerakstraat 19-bis, 3522 RB Utrecht. Inhoud: Inleiding - Atretium schistoswn - Cerberus ATRETIUM SCHISTOSUM OF CERBERUS RHYNCHOPS? Door: A.B. van Woerkom, Volkerakstraat 19-bis, 3522 RB Utrecht. Inhoud: Inleiding - Atretium schistoswn - Cerberus rhynchops - Bij de tekeningen - Summary - Literatuur.

Nadere informatie

Aanwijzing Der Schilderijen, Berustende Op 's Rijks Museum Te Amsterdam (Dutch Edition) By Anonymous

Aanwijzing Der Schilderijen, Berustende Op 's Rijks Museum Te Amsterdam (Dutch Edition) By Anonymous Aanwijzing Der Schilderijen, Berustende Op 's Rijks Museum Te Amsterdam (Dutch Edition) By Anonymous If searching for the book by Anonymous Aanwijzing Der Schilderijen, Berustende Op 's Rijks Museum Te

Nadere informatie

Noordse stormvogel en zwerfvuil,

Noordse stormvogel en zwerfvuil, Indicator 28 juni 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De noordse stormvogel foerageert

Nadere informatie

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim The Relationship between Work Pressure, Mobbing at Work, Health Complaints and Absenteeism Agnes van der Schuur Eerste begeleider:

Nadere informatie

De otterschelp Lutraria in de Nederlandse wateren J.A. Craeymeersch & J. Perdon

De otterschelp Lutraria in de Nederlandse wateren J.A. Craeymeersch & J. Perdon De otterschelp Lutraria in de Nederlandse wateren J.A. Craeymeersch & J. Perdon Inleiding Het afgelopen jaar waren in het Zeepaard twee artikelen gewijd aan waarnemingen van de otterschelp Lutraria lutraria

Nadere informatie

Resultaten van een Malaisevalcampagne langs een brakke sloot in de Jeronimuspolder (Sint-Laureins, Oost-VIaanderen, Belgie)

Resultaten van een Malaisevalcampagne langs een brakke sloot in de Jeronimuspolder (Sint-Laureins, Oost-VIaanderen, Belgie) Bullet ill de la Societe royale beige d 'Eutomologie/Bulletiu vau de Kouiuklijke Belgische Vereuigiug voor Eutomologie, 149 (2013) : I I 7-130 Resultaten van een Malaisevalcampagne langs een brakke sloot

Nadere informatie

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën

Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën Relatie tussen Persoonlijkheid, Opleidingsniveau, Leeftijd, Geslacht en Korte- en Lange- Termijn Seksuele Strategieën The Relation between Personality, Education, Age, Sex and Short- and Long- Term Sexual

Nadere informatie

73(3): juli 2013

73(3): juli 2013 73(3): 89-95 - juli 2013 SWG-website: http://www.knnv.nl/strandwg/swg.html e-mail: het.zeepaard@upcmail.nl 89 DE EERSTE VONDST VAN DE ZAGER ALITTA VIRENS (M. SARS, 1835) IN NEDERLAND EN KOLONISATIE VAN

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 26-27/02/1990

Beknopt stormverslag 26-27/02/1990 Beknopt stormverslag 26-27/2/199 Op zondag 25/2/199 bevond een depressie met een kerndruk van 99 hpa zich aan de Amerikaanse Oostkust. Deze depressie diepte in een dag tijd snel uit tot 96 hpa en was de

Nadere informatie

Tentamen Marine Sciences (2006)

Tentamen Marine Sciences (2006) Tentamen Marine Sciences (2006) Donderdag 2 februari 2006, 14.00-17.00hrs Went GROEN NB1: schrijf Uw naam en studentnummer op ieder in te leveren blad NB2: er zijn vijf vragen aub deze vragen indivudeel

Nadere informatie

Rasbeschrijving Variety Description. Witte Mutant First Class Breeder's reference Van Schagen Tulips B.V., HENSBROEK, NL Applicant

Rasbeschrijving Variety Description. Witte Mutant First Class Breeder's reference Van Schagen Tulips B.V., HENSBROEK, NL Applicant Rasbeschrijving Variety Description 1. Verwijsnummer rapporterende autoriteit TLP2337 Reference number reporting authority 2. Verwijsnummer opdrachtgevende autoriteit Reference number requesting authority

Nadere informatie

Figuur 1. Kleine wintervlinder. Boven: 2x copula. Onder: mannetjes op de stam.

Figuur 1. Kleine wintervlinder. Boven: 2x copula. Onder: mannetjes op de stam. Bomeninventarisatie kleine wintervlinder (Operophtera brumata) en andere insecten/ongewervelden in het Vormersbos te Wijchen, november en december 2016 Hans Hollander, 22 december 2016 Inleiding Vanaf

Nadere informatie

De homografische functie en het gedrag van vogels

De homografische functie en het gedrag van vogels De homografische functie en het gedrag van vogels Renée Gossez, Athénée Royal d'uccle I en Université Libre de Bruxelles, Brussel Inleiding Langs de Atlantische kust van Noord-Amerika vindt men een kraai

Nadere informatie

Xenotoca eiseni. Van één naar drie. Tekst: Kees de Jong Foto s: Juan Carlos Merino (vissen) en Kees de Jong (biotoop)

Xenotoca eiseni. Van één naar drie. Tekst: Kees de Jong Foto s: Juan Carlos Merino (vissen) en Kees de Jong (biotoop) Xenotoca eiseni Van één naar drie Tekst: Kees de Jong Foto s: Juan Carlos Merino (vissen) en Kees de Jong (biotoop) V an OMAR DOMÍNGUEZ- DOMÍNGUEZ kreeg het ik het al enige tijd aangekondigde artikel waarin

Nadere informatie

De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij. Verslaafde Patiënten met PTSS

De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij. Verslaafde Patiënten met PTSS Persoonskenmerken en ervaren lijden bij verslaving en PTSS 1 De Relatie Tussen Persoonskenmerken en Ervaren Lijden bij Verslaafde Patiënten met PTSS The Relationship between Personality Traits and Suffering

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE PHALAENOPSIS IN POT

PRODUCTSPECIFICATIE PHALAENOPSIS IN POT PRODUCTSPECIFICATIE PHALAENOPSIS IN POT februari 2012 Aanvullend op de Algemene Specificaties Kamerplanten gelden voor Phalaenopsis in pot de eisen genoemd in deze productspecificatie. De Productspecificatie

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Inleiding. Thuidium tamariscinum in Friesland. meldingen van Thuidium tamariscinum. Van. meldingen. Buxbaumiella 33 (

Inleiding. Thuidium tamariscinum in Friesland. meldingen van Thuidium tamariscinum. Van. meldingen. Buxbaumiella 33 ( Buxbaumiella 33 (19941 61 Thuidium tamariscinum in Friesland Jacob Koopman & Karst Meijer A preliminary distribution map of Thuidiumtamariscinum in Friesland is presented. This map has been based 2 on

Nadere informatie

De haven van Harlingen Floris Bennema

De haven van Harlingen Floris Bennema 33 De haven van Harlingen Floris Bennema Vanaf maart 2010 bezocht ik, in het kader van het SETL project van de Stichting Anemoon, vier keer per jaar de Wilhelminahaven in Harlingen. De SETL plaatjes bleken

Nadere informatie

Stompe grondwaterslak na 33 jaar weer boven water

Stompe grondwaterslak na 33 jaar weer boven water Stompe grondwaterslak na 33 jaar weer boven water Michael van der Valk Zelf de meest trouwe lezers van Stromingen zal het niet zijn ontgaan dat er soms ook nog wel eens interessante verhalen staan in andere

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 3 januari 2018

Beknopt stormverslag van 3 januari 2018 Beknopt stormverslag van 3 januari 218 De algemene synoptische situatie Op woensdag 3/1/218 om UTC ligt een dubbele depressiekern boven de noordelijke Atlantische Oceaan: een al wat oudere kern (968 hpa)

Nadere informatie

Paulaland 15 2591JC Den Haag 685.000,- k.k. herenhuis Paulaland 15 te Den Haag SEE ENGLISH SUMMARY BELOW Op goede en rustige locatie, grenzend aan Wassenaar gelegen royaal, goed onderhouden half vrijstaand

Nadere informatie

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat)

Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) Waarderend Archeologisch Onderzoek te Oudenburg, kantine voetbalplein (Bekestraat) (28 en 29 oktober 2009) Oudenburg, 2009 Colofon Archeologisch Rapport Oudenburg 4 Waarderend archeologisch Onderzoek te

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

de eikelworm saccoglossus cf. horsti in de oosterschelde

de eikelworm saccoglossus cf. horsti in de oosterschelde de eikelworm saccoglossus cf. horsti in de oosterschelde (enteropneusta) Marco Faasse Eikelwormen zijn mariene wormen die een eigen klasse vormen, de Enteropneusta. In Nederland zijn het ook de enige vertegenwoordigers

Nadere informatie

Merkwaardige vuursteenknollen en graafgangen uit het Boven Krijt van Zuid-Limburg

Merkwaardige vuursteenknollen en graafgangen uit het Boven Krijt van Zuid-Limburg Grondboor en Hamer 1 5 1980 pag. 142 154 loafb. Oldenzaal, oktober 1980 Merkwaardige vuursteenknollen en graafgangen uit het Boven Krijt van Zuid-Limburg W.M. Felder Tijdens detailopnamen van het kalksteenpakket,

Nadere informatie

Milieu-effectenbeoordeling van het project ingediend door de AG Haven Oostende.

Milieu-effectenbeoordeling van het project ingediend door de AG Haven Oostende. KONINKLIJK BELGISCH INSTITUUT VOOR NATUURWETENSCHAPPEN BEHEERSEENHEID MATHEMATISCH MODEL VAN DE NOORDZEE AFDELING BEHEER VAN HET MARIENE ECOSYSTEEM Milieu-effectenbeoordeling van het project ingediend

Nadere informatie

Teloceras Blagdeni (Sowerby) in het Pleistocene Maasgrind van Zuid Limburg (II)

Teloceras Blagdeni (Sowerby) in het Pleistocene Maasgrind van Zuid Limburg (II) Teloceras Blagdeni (Sowerby) in het Pleistocene Maasgrind van Zuid Limburg (II) J. H. Willems SUMMARY Teloceras blagdeni (SOWERBY) in the Pleistocene gravel of the river Maas in the South of the Dutch

Nadere informatie

ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF

ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ==> Download: ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF - Are you searching for Echte Mannen Eten Geen Kaas Books? Now, you will be happy that at this

Nadere informatie

Persoonlijkheidskenmerken en cyberpesten onder jongeren van 11 tot 16 jaar:

Persoonlijkheidskenmerken en cyberpesten onder jongeren van 11 tot 16 jaar: Persoonlijkheidskenmerken en cyberpesten onder jongeren van 11 tot 16 jaar: is er een relatie met een verkorte versie van de NVP-J? Personality Characteristics and Cyberbullying among youngsters of 11

Nadere informatie

De breedpootkrab, Portumnus latipes (Pennant, 1777), omgekeerd eirond, licht roodbruin (bij levende ex.)

De breedpootkrab, Portumnus latipes (Pennant, 1777), omgekeerd eirond, licht roodbruin (bij levende ex.) -41- Hoe groot wordt de breedpootkrab? - G. Rappe. Inleiding De breedpootkrab, Portumnus latipes (Pennant, 1777), t IS een kleine sïort, behorende tot de familie van de zwemkrabben, Portunidae. Het rugschild

Nadere informatie

Museumcollecties...RMNH & (Mesoclemmys heliostemma) MCCORD, JOSEPH-OUNI & LAMAR, 2001

Museumcollecties...RMNH & (Mesoclemmys heliostemma) MCCORD, JOSEPH-OUNI & LAMAR, 2001 Museumcollecties...RMNH 31998 & 31999 (Mesoclemmys heliostemma) MCCORD, JOSEPH-OUNI & LAMAR, 2001 Door: Ferry Grünewald Inleiding In hun revisie van het genus Phrynops (Wagler, 1830) in de familie Chelidae

Nadere informatie

Kijkoperatie in het veen

Kijkoperatie in het veen Kijkoperatie in het veen Kwaliteitsbepalend onderzoek naar de neolithische veenweg van Nieuw-Dordrecht (gemeente Emmen) E.M. Theunissen, D.J. Huisman, A. Smit & F. van der Heijden Rapportage Archeologische

Nadere informatie

Wageningen IMARES Harder en zeebaars

Wageningen IMARES Harder en zeebaars Harder en zeebaars Biologie en visserij in Nederland en Europa Tammo Bult, Floor Quirijns, Harriët van Overzee, Stijn Bierman is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR en TNO Harder en Zeebaars

Nadere informatie

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon Zelfwaardering en Angst bij Kinderen: Zijn Globale en Contingente Zelfwaardering Aanvullende Voorspellers van Angst bovenop Extraversie, Neuroticisme en Gedragsinhibitie? Self-Esteem and Fear or Anxiety

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE CHRYSANTHEMUM INDICUM GROEP

PRODUCTSPECIFICATIE CHRYSANTHEMUM INDICUM GROEP PRODUCTSPECIFICATIE CHRYSANTHEMUM INDICUM GROEP Maart 2012 Aanvullend op de Algemene Specificaties Snijbloemen gelden voor Chrysanthemum Indicum Groep (chrysanten) de eisen genoemd in deze productspecificatie.

Nadere informatie

monofyletisch: behorende tot een groep van wie aile leden nakomelingen zijn van de nauwste gemeenschappelijke voorouder (Mayr & Aslock, 1991). nomenclatuur: Een systeem van namen (Mayr & Aslock, 1991).

Nadere informatie

Xenotoca eiseni. Nieuw in de Aquariumwereld. Van één naar drie... Tekst: Kees de Jong Foto's: zoals vermeld

Xenotoca eiseni. Nieuw in de Aquariumwereld. Van één naar drie... Tekst: Kees de Jong Foto's: zoals vermeld Nieuw in de Aquarium Tekst: Kees de Jong Foto's: zoals vermeld Van Omar Domínguez-Domínguez kreeg het ik het al enige tijd aangekondigde artikel waarin Xenotoca eiseni gesplitst is in drie soorten. Xenotoca

Nadere informatie

* J SPREIDING VAN OBM-GEVOELIGE MACROBENTHOS- SOORTEN IN DE NOORDZEE. Nederlands Instituut voor O nderzoek der Zee. M.J.N. Bergm an, G.C.A.

* J SPREIDING VAN OBM-GEVOELIGE MACROBENTHOS- SOORTEN IN DE NOORDZEE. Nederlands Instituut voor O nderzoek der Zee. M.J.N. Bergm an, G.C.A. NIOZ - RAPPORT 1990-7 38 SPREIDING VAN OBM-GEVOELIGE MACROBENTHOS- SOORTEN IN DE NOORDZEE M.J.N. Bergm an, G.C.A. Duineveld * J Nederlands Instituut voor O nderzoek der Zee 1990 This report is not to be

Nadere informatie

Te Koop. Paulaland JC Den Haag. Herenhuis, Halfvrijstaande woning 300m². Vraagprijs k.k.

Te Koop. Paulaland JC Den Haag. Herenhuis, Halfvrijstaande woning 300m². Vraagprijs k.k. Te Koop Paulaland 15 2591 JC Den Haag Herenhuis, Halfvrijstaande woning 300m² Vraagprijs 685.000 k.k. Vraagprijs 685.000 k.k. Inrichting Gestoffeerd Status Verkocht Beschikbaar per in overleg Soort woonhuis

Nadere informatie

Rasbeschrijving Variety Description

Rasbeschrijving Variety Description Rasbeschrijving Variety Description 1. Verwijsnummer rapporterende autoriteit TLP2342 Reference number reporting authority 2. Verwijsnummer opdrachtgevende autoriteit Reference number requesting authority

Nadere informatie

3 december december oktober November 2009

3 december december oktober November 2009 BIJLAGE : Rapporten en studies nautische visie op veilige afstanden Geaccepteerde rapporten Naam studie Instituut Rapportnu mmer IN BEHEER BIJ RIJKSWATERSTAAT ZD Datum Nr. Status Digitaal beschikbaar Op

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van de periode november 2007

Beknopt stormverslag van de periode november 2007 Beknopt stormverslag van de periode 24-26 november 27 De algemene synoptische situatie Op zaterdag 24/11/7 bevindt er zich een uitdiepende depressiekern tussen IJsland en Noorwegen die zich naar het noordoosten

Nadere informatie

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive

Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive. Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive 1 Geslacht, Emotionele Ontrouw en Seksdrive Gender, Emotional Infidelity and Sex Drive Femke Boom Open Universiteit Naam student: Femke Boom Studentnummer: 850762029 Cursusnaam: Empirisch afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

Rasbeschrijving Variety Description

Rasbeschrijving Variety Description Rasbeschrijving Variety Description 1. Verwijsnummer rapporterende autoriteit TLP2397 Reference number reporting authority 2. Verwijsnummer opdrachtgevende autoriteit Reference number requesting authority

Nadere informatie

PRODUCTSPECIFICATIE PHALAENOPSIS IN POT

PRODUCTSPECIFICATIE PHALAENOPSIS IN POT PRODUCTSPECIFICATIE PHALAENOPSIS IN POT mei 2015 Aanvullend op de Algemene Specificaties Kamerplanten gelden voor Phalaenopsis in pot de eisen genoemd in deze productspecificatie. De Productspecificatie

Nadere informatie

Variety Description Rasbeschrijving

Variety Description Rasbeschrijving Variety Description Rasbeschrijving 1. Verwijsnummer rapporterende autoriteit TLP2460 Reference number reporting authority 2. Verwijsnummer opdrachtgevende autoriteit Reference number requesting authority

Nadere informatie

Groene glazenmaker in de provincie Groningen

Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Tekst: Albert Vliegenthart Met medewerking van: Herman de Heer, Henk

Nadere informatie

WIERAANGROEI OP ECO-HILLBLOCKS MET OPEN BETONSTRUCTUUR

WIERAANGROEI OP ECO-HILLBLOCKS MET OPEN BETONSTRUCTUUR WIERAANGROEI OP ECO-HILLBLOCKS MET OPEN BETONSTRUCTUUR DEELONDERZOEK AAN HALVE KOPPEN IN OOSTERSCHELDE BIJ YERSEKE Tim van Oijen HZ University of Applied Sciences, Delta Academy Onderzoeksgroep Building

Nadere informatie

Verschillen tussen Allochtone- en Autochtone Jonge Studerende Moeders in het Ervaren van Dagelijkse Stress en het Effect ervan op de Stemming

Verschillen tussen Allochtone- en Autochtone Jonge Studerende Moeders in het Ervaren van Dagelijkse Stress en het Effect ervan op de Stemming Verschillen tussen Allochtone- en Autochtone Jonge Studerende Moeders in het Ervaren van Dagelijkse Stress en het Effect ervan op de Stemming Differences between Immigrant and Native Young Student Mothers

Nadere informatie

Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen

Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen Positive, Negative and Depressive Subclinical Psychotic

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2005 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30 15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2005 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30 15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen.

Nadere informatie

Rasbeschrijving Variety Description

Rasbeschrijving Variety Description Rasbeschrijving Variety Description 1. Verwijsnummer rapporterende autoriteit TLP2379 Reference number reporting authority 2. Verwijsnummer opdrachtgevende autoriteit Reference number requesting authority

Nadere informatie

Image by creative duo Teun Anders and Monique van Laake

Image by creative duo Teun Anders and Monique van Laake 2 The ceramic sculptures together with images designed by Royal Delft make the apple of the Royal Blue Collection a true piece of art. The Royal Blue Collection displays a rich tradition in a contemporary

Nadere informatie

De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik. makend van GPS- en Versnellingsmeterdata

De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik. makend van GPS- en Versnellingsmeterdata De Relatie tussen de Fysieke Omgeving en het Beweeggedrag van Kinderen gebruik makend van GPS- en Versnellingsmeterdata The relationship Between the Physical Environment and Physical Activity in Children

Nadere informatie

De evolutionaire geschiedenis van parasitaire slakken en hun gastheer koralen in de Indo-Pacific. Nederlandse inleiding en samenvatting

De evolutionaire geschiedenis van parasitaire slakken en hun gastheer koralen in de Indo-Pacific. Nederlandse inleiding en samenvatting De evolutionaire geschiedenis van parasitaire slakken en hun gastheer koralen in de Indo-Pacific Nederlandse inleiding en samenvatting 13 Nederlandse inleiding en samenvatting In en om Indonesië, waar

Nadere informatie

Rasbeschrijving Variety Description

Rasbeschrijving Variety Description Rasbeschrijving Variety Description 1. Verwijsnummer rapporterende autoriteit TLP2420 Reference number reporting authority 2. Verwijsnummer opdrachtgevende autoriteit Reference number requesting authority

Nadere informatie

Dagverhaal Van Eene Reis Naar Paramaribo En Verdere Omstreken In De Kolonie Suriname - Primary Source Edition (Dutch Edition) By Gaspard Philippe

Dagverhaal Van Eene Reis Naar Paramaribo En Verdere Omstreken In De Kolonie Suriname - Primary Source Edition (Dutch Edition) By Gaspard Philippe Dagverhaal Van Eene Reis Naar Paramaribo En Verdere Omstreken In De Kolonie Suriname - Primary Source Edition (Dutch Edition) By Gaspard Philippe Charles Van Breugel All Medical Books: Suriname - Location:

Nadere informatie

... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit?

... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit? ... Hoe ziet een Rijke Noordzee eruit? Samen voor een gezonde zee!... Stichting De Noordzee is de onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en

Nadere informatie

Climate impact on fish productivity: key mechanisms in North Sea plaice

Climate impact on fish productivity: key mechanisms in North Sea plaice Climate impact on fish productivity: key mechanisms in North Sea plaice A.D. Rijnsdorp, R. van Hal, M. Hufnagl, R.D.M. Nash, A. Schroeder, L.R. Teal, I. Tulp, R. Witbaard, D. Beare, H.W. van der Veer Wageningen

Nadere informatie

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen

JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen JPI Oceans Gezonde en productieve zeeën en oceanen www.jpi oceans.eu OVERZICHT Terrein Governance Operationeel maken Strategic Research and Innovation Agenda Belgische deelname en interesse Outlook SRIA

Nadere informatie

Installatievoorschrift

Installatievoorschrift Installatievoorschrift Voor de inbouw van stalen ligger voor doorvoer van kabels en leidingen; type PTH 11/12 en PTH 21/22 Beherende instantie: Inhoud verantwoordelijke: Status: concept AM Kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

De Relatie Tussen de Gehanteerde Copingstijl en Pesten op het Werk. The Relation Between the Used Coping Style and Bullying at Work.

De Relatie Tussen de Gehanteerde Copingstijl en Pesten op het Werk. The Relation Between the Used Coping Style and Bullying at Work. De Relatie Tussen de Gehanteerde Copingstijl en Pesten op het Werk The Relation Between the Used Coping Style and Bullying at Work Merijn Daerden Studentnummer: 850225144 Werkstuk: Empirisch afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001 Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 21 Tussen een complexe depressie over Scandinavië en een hogedrukgebied over de nabije Atlantische Oceaan ontwikkelt er zich een sterke noordwestelijke

Nadere informatie

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be

Haring. Atlantische Oceaan. www.cookingclass.be Haring Atlantische Oceaan Haring De haring is de meest verbruikte vis, vroeger nog meer dan nu. Hij is bovendien erg voedzaam en in vergelijking met andere vissen vrij goedkoop. Een maatje is een haring

Nadere informatie

op en rond de Filippijnse eilanden 142 Lacerta 65 nummer 4

op en rond de Filippijnse eilanden 142 Lacerta 65 nummer 4 herpetologische waarnemingen op en rond de Filippijnse eilanden 142 Lacerta 65 nummer 4 J. ter Borg Nieuwemeerdijk 253 1171 NM Badhoevedorp Foto s van de auteur (tenzij anders vermeld) Lacerta 65 nummer

Nadere informatie

Vijko P.A. Lukkien & Pipasi Jeurissen (Universiteit Utrecht, Faculteit Biologie, Postbus 80084, 3508 TB Utrecht;

Vijko P.A. Lukkien & Pipasi Jeurissen (Universiteit Utrecht, Faculteit Biologie, Postbus 80084, 3508 TB Utrecht; Aantekeningen over de ontstaansgeschiedenis van de bastaard van de Kruldistel (Carduus crispus L.) en de Knikkende distel (Carduus nutans L.) op Schiermonnikoog Vijko P.A. Lukkien & Pipasi Jeurissen (Universiteit

Nadere informatie

Deel 1: het koraalrif

Deel 1: het koraalrif Lesstof Deel 1: het koraalrif Deel 2: het koraal Deel 3: het belang van koraal Deel 4: de bedreigingen voor het koraal Deel 5: het beschermen van het koraal Deel 1: Het koraal rif Deze les ga je leren

Nadere informatie