BELEIDSPLAN IDENTITEIT MARIASCHOOL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BELEIDSPLAN IDENTITEIT MARIASCHOOL"

Transcriptie

1 BELEIDSPLAN IDENTITEIT MARIASCHOOL HOORN december 2006

2 BELEIDSPLAN IDENTITEIT MARIASCHOOL HOORN In het beleidsplan de volgende hoofdstukken: 1. Inleiding 2. Visie 3. Missie 4. Doelen 5. Onderwijsinhoud 6. Kwaliteitsbewaking 7. Slotwoord Hoofdstuk 1 Inleiding De afgelopen jaren is binnen het team van de Mariaschool een behoefte ontstaan aan duidelijkheid omtrent onze katholieke identiteit. Via de ouderenquête gaven ook ouders aan graag meer terug te zien van de katholieke grondslag van de school in het onderwijsaanbod. Van daaruit is het team een begeleidingstraject gestart met stichting Arkade. Diverse teamstudiedagen, teamvergaderingen en werkgroepbijeenkomsten hebben ertoe geleid, dat er nu een beleidsplan Identiteit ligt voor de komende jaren.

3 Hoofdstuk 2 Visie De Mariaschool is een school met een katholieke grondslag. Aan Maria, de moeder van Jezus, ontleent onze school haar naam. Een beeltenis van Maria is te vinden in de hal van onze school. De katholieke mensvisie en de katholieke waarden en tradities vormen het uitgangspunt voor onze identiteit en ons onderwijs. De volgende items zijn dan ook de uitgangspunten voor ons onderwijs. Het gaat om heel de mens. Niet één aspect van de mens is meer waard dan de ander. De mens is lichamelijk, emotioneel, zintuiglijk, rationeel en spiritueel, creatief en sociaal. Iedere mens krijgt talenten mee bij de geboorte. Ieder zijn of haar eigen hoeveelheid en samenstelling. En aan al deze aspecten en talenten willen wij (in de school) evenredig aandacht besteden, wil het kind de kans krijgen als mens te lukken en gelukkig te kunnen zijn. De mens is in principe goed. Dit goede willen wij voordoen. Doordat de mens niet goed is toegerust en uitgerust met kennis, vaardigheden of het goede voorbeeld heeft gezien is hij niet in staat geweest het goede te doen. De vrije wil van de mens laat hem de uiteindelijke keus wel of niet in de richting van het goede kiezen. De mens schiet op zo n moment te kort. Dat wil niet zeggen dat de mens niet verantwoordelijk zou zijn. Dat is hij nu juist wel en hij moet deze verantwoordelijkheid ook op zich nemen en steeds bij zich zelf onderzoeken hoe hij dingen heeft gedaan en of hij daarmee anderen niet heeft benadeeld. De mens mag ook rekenen op vergeving van de kant van de ander, wanneer hij zichzelf en de ander confronteert met zijn foute handelingen. En moet hij het weer goed zien te maken. De mens heeft een geheel eigen verantwoordelijkheid. De mens is uniek maar staat niet alleen. Hij is onderdeel van een groter geheel. Iedere mens is van waarde, omdat hij er is en niet om wat hij doet. Hij heeft echter wel de opdracht er het beste van te maken binnen de gegeven mogelijkheden en mee te werken aan het beter worden van de samenleving.

4 De mens heeft het leven gekregen. Het leven is een kostbaar geschenk, waarvoor hij dankbaar mag zijn. Ook het leven is in principe goed en daar mogen we blij mee zijn en dat mogen we vieren. God laat ons niet in de steek, dat lezen we terug in de verhalen in de bijbel en in het bijzonder die over het leven, lijden en sterven van Jezus. Niet alleen tijdens ons aardse leven maar zelfs in de dood en na de dood is er toekomst. In ons onderwijs zien we de uitgangspunten als volgt terug: Aandacht voor heel de mens: Wij vinden dat het niet goed is bij tijdgebrek steeds creatieve en spirituele onderdelen van het rooster te laten vallen. De mens is niet voornamelijk rationeel, maar ontwikkelt zich door denken, voelen en doen. Wij willen de kinderen een kans geven hun talenten te ontwikkelen, dus is er aandacht voor heel de mens. Waarden centraal: Door goede kennis en het ontwikkelen van vaardigheden en een voorbeeld van leerkrachten en ouders worden kinderen geroepen en in staat gesteld het goede te doen. Ook regels helpen daarbij mee, maar zijn er tot hulp om dat wat waardevol is te waarborgen. Mensen zijn deel van een groter geheel: Neem eigen verantwoordelijkheid maar geef ook verantwoordelijkheid. Wij willen de school open maken als deel van de gemeenschap in de wijk en als deel van de wereld. Wij leren kinderen ervaren dat zij er toe doen, als ze zich inzetten, ook al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat. Het leven is een geschenk: Daarom willen wij het leven ook vieren. Wij staan stil bij het leven en vieren het gezamenlijk. Wij leren kinderen woorden en vaardigheden aan om te kunnen stil staan en te vieren, d.m.v. symboliek en blij te zijn met het leven, ook al is het soms niet eenvoudig.

5 Ieder mens is waardevol en in principe goed: Wij dragen dit uit naar kinderen en naar elkaar, zodat de kinderen zonder angst en in dialoog hun omgeving tegemoet kunnen treden. Wij willen de kinderen laten ervaren, dat fouten maken bij het leven hoort, maar dat vergeven daar ook bij hoort. De mens wordt mens in relatie met de ander en God: Tijdens de lessen wordt gesproken over God. We willen de kinderen laten ervaren, dat God en de mens partners zijn. Wij dragen uit, dat je nooit alleen bent of het alleen hoeft te doen. We hebben elkaar nodig in het leven. De volgende kernwaarden willen wij, als team van de Mariaschool, uitdragen: Zorgzaamheid Verwondering Plezier Erkenning/waardering Betrokkenheid Vertrouwen Kwaliteit In hoofdstuk vier wordt beschreven hoe deze kernwaarden worden vorm gegeven in onze school. Hoofdstuk 3 Missie Ons ultieme doel: Het team van de Mariaschool streeft naar een zo breed mogelijke ontwikkeling van ieder kind, zodat het kan uitgroeien tot een persoon, die in harmonie met zichzelf leeft en met zijn omgeving en zich gelukkig voelt. Het gaat om de verbinding. De relatie tussen jezelf, de ander en het spirituele.

6 Hoofdstuk 4 Doelen Bij een zo breed mogelijke ontwikkeling hoort het verwerkelijken van onze waarden met daarbij ook de religieuze ontwikkeling. Wij streven ernaar deze te bereiken, door te werken aan onderstaande waarden en doelen. Hieronder staat de uitwerking van onze kernwaarden: Zorgzaamheid Je werkt met anderen samen Je respecteert de grenzen van anderen Je zorgt voor jezelf en de ander Erkenning / waardering Je mag fouten maken Je mag je gevoelens tonen Je geeft anderen complimenten Je praat respectvol over anderen Je mag doen waar je goed in bent Betrokkenheid Je geeft je mening Je spreekt elkaar aan op ongewenst gedrag Je helpt en steunt elkaar Je staat open voor anderen Vertrouwen Je houdt je aan regels en afspraken Je mag risico s nemen Je mag kritiek geven Je mag hulp of advies vragen Kwaliteit; Je kunt je van anderen onderscheiden Je betrekt anderen bij beslissingen Je streeft naar verbetering Je bent consequent Je geeft het goede voorbeeld Je bent gericht op resultaat

7 Je staat open voor veranderingen Je deelt kennis Je neemt weloverwogen beslissingen Bovenstaande kernwaarden zijn voorwaarde voor de kernwaarde plezier. De omschrijving van verwondering vindt u terug bij de spirituele vaardigheden. Op systematische wijze willen we de volgende spirituele vaardigheden bij onze kinderen ontwikkelen: Verwondering Je kunt je laten verrassen door gewone dingen van het leven en de wereld. Je neemt tijd om stil te staan bij dingen die vanzelfsprekend lijken, maar bij nader inzien allerlei vragen oproepen. Je bent nieuwsgierig naar het bestaan van mensen en naar de samenhang van dingen. Je ontdekt ook dat jijzelf verrassend kunt zijn voor anderen. Verbondenheid Je weet je verbonden met heel de wereld, met mensen en met de natuur, in de breedte en in de diepte. Je voelt en neemt verantwoordelijkheid voor de wereld om je heen. Je kunt je zo laten raken door mensen en hun noden, dat je in beweging komt en doet wat je kunt voor recht en welzijn van mensen dichtbij en verderaf. Vertrouwen Je ziet het leven als een zinvolle opdracht. Je staat open voor wat goed en mooi is. Je houdt je hart open voor het leed wat je zelf en anderen overkomt en je houdt je ogen open voor wat goed en fout gaat in de wereld. Verbeelding Je leert de taal van beelden en symbolen verstaan en gebruiken. Voorwerpen, gebeurtenissen, verhalen en woorden kunnen tot de verbeelding spreken. Je oren en ogen leren de taal van beelden en symbolen waarin anderen hun verwondering uitdrukken. Ordenen Je kunt ordening aanbrengen in de wereld om je heen en je eigen ervaringen. Je kunt zelfstandig nadenken over wat in de wereld gebeurt, over opvattingen van anderen en ook over je eigen opvattingen.

8 Communicatie Je kunt met anderen delen wat je zelf in het leven ontdekt. Je staat open voor de rijkdom die anderen te bieden hebben. Dat vraagt om een ontwikkeld gevoel voor mensen en hun waarden, hun culturen en levensbeschouwingen. En ook om de gepaste woorden en sociale vaardigheid. Omgaan met traditie Je kunt traditionele gebruiken en opvattingen herkennen als uitingen van oorspronkelijke godsdienstige ervaringen. Als je kennismaakt met de rijkdom van geloofstradities kritisch bevragen of creatief voortzetten in eigen expressie en beleving. Vieringen. Het vieren in de school heeft de volgende doelen: Voelen: expressie van gevoelens, jezelf laten zien; Willen: vieren als uiting van de waarden die de school belangrijk vindt; Kunnen: sociale en communicatieve vaardigheden, iets durven te laten zien op een podium; Omgaan met tijd: gedenken en herdenken, vieringen als markeringspunten in de tijd; Saamhorigheid en gemeenschapsgevoel; het benadrukken van het gezamenlijke, ervaren van het samen vieren, onderdeel zijn van een geheel en ergens bij horen.

9 Hoofdstuk 5 Onderwijsinhoud Voor het vak godsdienst en levensbeschouwing worden de volgende methodes en werkvormen gehanteerd. De methode Hemel en Aarde. Vijf keer per schooljaar verschijnt er een katern van de methode Hemel en Aarde. Elk katern heeft een ander thema. Elk katern is als volgt opgebouwd: kunstplaat, inhoudsopgave, introductie, voorwerk voor de identiteitsbegeleider, ouderbrief, gedichten en gedachten, lesmateriaal, zes lessen per bouw meer over boeken, liedjes, suggesties voor bijbelverhalen. In de lessen levensbeschouwing is er aandacht voor de volgende onderwerpen: - Sint Maarten, Sinterklaas, Advent, Kerst, Driekoningen, Carnaval, Vasten, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. - Sacramenten en symbolen in de kerk; dopen, communie, vormsel, trouwen en rouwen. - Wereldgodsdiensten; globale kennis van de inhouden, verschillen en overeenkomsten. Vieringen. Twee keer per jaar is er een gezamenlijke viering. Een kerstviering en een paasviering. Daarnaast zijn er elk jaar een aantal groepen van onze school die meedoen aan de Palmpasenviering. De methode Hemel en Aarde geeft suggesties voor de invulling van een viering. Een viering is gebaseerd op drie bouwstenen; het thema, het verhaal en het symbool. Het thema; Essentieel voor een goede viering is dat iedereen weet wat er eigenlijk gevierd wordt. Niet alleen tijdens de viering maar zeker ook tijdens de voorbereiding ervan. Daarom moet het thema aan het begin van alles goed worden afgebakend,

10 zodat er door iedereen in dezelfde richting kan worden nagedacht. Dan is het zoeken naar materiaal dat tijdens de viering kan worden gebruikt makkelijker en efficiënter. Het verhaal; Het bindende element voor de gehele viering is altijd het verhaal. Zonder een verhaal geeft een viering geen mogelijkheid tot inleven en zich thuis voelen bij wat er gebeurt. Eigenlijk is een viering zonder verhaal niet denkbaar, dan heeft de viering geen hart. Het symbool; Het symbool is het beeldende element van de viering. Door middel van symbolen kan het verhaal behalve door te horen, ook nog op andere manieren worden beleefd. Een symbool geeft de mogelijkheid tot zien, proeven, ruiken, aanraken. Zo worden alle zintuigen van het kind geprikkeld en is de mogelijkheid tot inleven optimaal voor de gehele schoolpopulatie. Tijdens het voorbereiden van een viering zijn behalve de drie bouwstenen nog een tweetal aandachtspunten waarmee men rekening moet houden: Een goede verhouding tussen verbale en andere elementen Het zijn de niet verbale elementen die vaak als eerste worden geschrapt onder invloed van tijdsdruk. Dat is logisch, maar toch moet een goed evenwicht niet uit het oog worden verloren. De viering wordt anders tot een grote regen van woorden en men kan zich afvragen of er op zo n manier wel gevierd kan worden. Een goede evenwichtige rolverdeling Hoewel de leerlingen natuurlijk een heel belangrijke plaats hebben tijdens de viering, moet dat toch niet tot elke prijs worden doorgevoerd. Niet altijd hoeven alle groepen aan bod te komen om toch de aandacht van iedereen bij de viering te houden. Het kan leiden tot een toneel - optreden van leerlingen, wanneer er een rol aan een leerling wordt gegeven, zonder echte inhoud. Samen zingen of bewegen kan de betrokkenheid van de leerlingen soms beter verhogen, dan het optreden van een klasgenoot. Het voorbeeldgedrag van de leerkracht is hierbij van grote invloed.

11 Het vertrekpunt om een viering voor te bereiden kan één van de drie bouwstenen zijn: een (kerkelijk)feest, een verjaardag, een jubileum of een andere gebeurtenis. Dan vraag je je af wat gebeurt er op deze dag, bij deze gelegenheid? een verhaal of gedicht. Dan vraag je je af, wat is het in dit verhaal, dat ik erdoor geboeid ben? een object, waarvan je zegt daar wil ik iets mee doen. Een souvenir of een waardevol bezit. Dan vraag je je af, wat doet dit object mij nu precies en waar zou dat door komen? Wat wil ik nu eigenlijk laten ervaren, als ik dit gebruik in een viering? Hoofdstuk 6 Kwaliteitsbewaking De kwaliteitskaart Levensbeschouwelijke Identiteit wordt als volgt omschreven: De katholieke identiteit van de school is zichtbaar in het gegeven onderwijs, in het handelen van het personeel, in de omgang met elkaar en in het curriculum. De volgende gedragsindicatoren worden hierbij gehanteerd met de daarbij behorende kernkwaliteiten. Indicatoren: De leraren kennen en respecteren de Katholieke grondslag van de school De leraren werken zo veel mogelijk vanuit de Katholieke grondslag van de school De school heeft haar visie op de katholieke identiteit helder geëxpliciteerd De leraren laten zich, voor wat betreft de omgang met elkaar en de leerlingen, inspireren door de Katholieke mensvisie en waarden De leraren besteden in hun lessen aandacht aan bijbelverhalen De leraren geven levensbeschouwelijk en godsdienstig onderwijs De leraren houden in hun onderwijs rekening met de uniciteit van het kind De leraren besteden dagelijks aandacht aan het elkaar ontmoeten (gemeenschap)

12 1.1.9 De school besteedt expliciet aandacht aan vieringen De school verbindt haar levensbeschouwelijke identiteit aan een pedagogische visie De school heeft haar grondslag beschreven in het schoolplan De school heeft haar grondslag beschreven in de schoolgids De grondslag van de school komt expliciet aan de orde in sollicitatiegesprekken De leraren handelen conform de grondslag van de school De leraren nemen actief deel aan overleg over de identiteit van de school, in vergaderingen, studiemomenten en voorbereidingen van vieringen De grondslag van de school is vertaald naar een missie De grondslag van de school is vertaald in de beschreven visie(s) De leraren werken vanuit de missie en de visie De grondslag van de school wordt regelmatig besproken De school bespreekt een keer per vier jaar of de missie en/of visie moet worden aangepast De levensbeschouwelijke visie staat vermeld in de schoolgids De levensbeschouwelijke visie staat vermeld in het schoolplan De levensbeschouwelijke visie is vertaald in concrete doelen De school stelt het ontmoeten centraal De school zoekt naar mogelijkheden om de gemeenschap te versterken De school creëert ontmoetingsmomenten tussen team, leraren, kinderen en ouders De ontmoetingsmomenten kenmerken zich door respect voor elkaar De leraren streven naar een houding van respect en aandacht De leraren streven naar communicatie met het accent op luisteren De leraren zijn zich bewust van hun normen en waarden De leraren beseffen dat informatie waardengebonden is De leraren laten zich niet leiden voor vooroordelen De leraren zetten zich bewust in voor achtergestelden en kansarme groepen, zichtbaar in acties voor Unicef, Novib en Meisjesstad.

13 De leraren werken vanuit een zevental waarden Normen en waarden komen aan de orde bij Bijbelverhalen Normen en waarden komen aan de orde in de gesprekken met de kinderen De school besteedt aandacht aan de waarden vanuit de Katholieke traditie De school gebruikt een methode voor levensbeschouwelijk onderwijs De leraren houden in hun onderwijs rekening met de aard van het individuele kind De leraren houden in hun onderwijs rekening met de aanleg van het individuele kind De leraren houden in hun onderwijs rekening met het tempo van het individuele kind De leraren houden in hun onderwijs rekening met het ontwikkelingsniveau van het individuele kind Iedere dag is er een moment van bezinning: gedicht, gedachte, lied, verhaal of gesprek De leraren gaan in gesprek met de kinderen over het verhaal De school organiseert (gezamenlijke) openingen/sluitingen De school organiseert een bijeenkomst in het kader van Kerst De school organiseert een bijeenkomst in het kader van Pasen In de klassen wordt aandacht besteed aan de Christelijke feestdagen In de klassen wordt aandacht besteed aan de religieuze feestdagen De school hecht veel waarde aan een positief klimaat De school hecht veel waarde aan een veilig klimaat De school hecht veel waarde aan de zelfstandigheid van leerlingen (kiezen in vrijheid) De school hecht veel waarde aan het respectvol omgaan met elkaar De school hecht veel waarde aan het aansluiten op de mogelijkheden van het kind

14 Hoofdstuk 6 Partners van de school Op de eerste plaats zijn de ouders de partners van de school. De communicatie met de ouders over onderwijsinhoud en beleid verloopt via de Medezeggenschapsraad, de Ouderraad, de ouderenquête en formele en informele gesprekken, zoals voortgangsgesprekken en de koffie-ochtenden. Daarnaast is de parochie Hoorn een partner van de school. In samenwerking met de parochie Hoorn wordt de kerstviering in de Koepelkerk georganiseerd, zijn er rondleidingen in de Koepelkerk en wordt er via de nieuwsbrief van de school informatie gegeven over de gezinsvieringen. Tot slot is Stichting Arkade partner van onze school als het gaat om begeleiding van onderwijsinhoud en beleid ten aanzien van levensbeschouwelijk onderwijs. Hoofdstuk 7 Inrichting van de school De beeltenis van Maria in de hal van onze school is het object, dat de identiteit van de school verbeeldt. De thema s van Hemel en Aarde zijn zichtbaar in aankleding van de lokalen en aanwezige materialen. Tijdens de katholieke feestdagen is er tijdelijke aankleding van de gehele school, in de sfeer van het betreffende feest, bijvoorbeeld de adventskrans en de paastak. Hoofdstuk 8 Slotwoord Met dit beleidsstuk hopen wij een duidelijk beeld te geven van de identiteit van de Mariaschool. Het team van de Mariaschool zet zich in, om dit beleid goed uit te voeren, te evalueren en aan te passen indien nodig. Op deze manier denken wij de kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling, zodat zij opgroeien tot zelfbewuste en gelukkige mensen. Dit beleidsstuk is tot stand gekomen met medewerking van Wim Wever, identiteitsbegeleider van Arkade, de werkgroep Identiteit van de Mariaschool, het team van de Mariaschool en de leden van de Medezeggensschapsraad en de Ouderraad. Aan een ieder hartelijk dank hiervoor. Daniëlle Rood directeur Mariaschool. December 2006.

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS?

Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? Wat is de identiteit voor de schoolraad van de PBS? 1. Levensbeschouwelijke (religieuze) identiteit : Over het algemeen geldt dat een ieder van het team zich achter de levensbeschouwelijke identiteit die

Nadere informatie

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien

Visie en missie. Voorwoord. De Wingerd, samen groeien Samen groeien door Visie en missie De Wingerd, samen groeien Vanuit de christelijke identiteit ontmoeten we elkaar, luisteren we naar elkaar, inspireren we elkaar, zijn we nieuwsgierig en gaan we de dialoog

Nadere informatie

Geloof, Hoop en Liefde

Geloof, Hoop en Liefde Geloof, Hoop en Liefde Commissie: Onderwijs Directie-overleg: 20-06-2017 GMR: 03-10-2017 (informeren) Raad van Toezicht: 25-09-2017 College van Bestuur: 04-10-2017 Evaluatie: 04-10-2020 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546)

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546) Identiteit Roelofsbrink 6 7683 CK Den Ham (0546) 672542 juni 2017 Voor u ligt het identiteitsdocument van GBS Domino in Den Ham. In dit document beschrijven we aan de hand van vier bouwstenen wie we zijn

Nadere informatie

Onze kernwaarden waar wij vanuit gaan zijn en waar we elkaar ook op willen aanspreken zijn: A andacht R espect K waliteit

Onze kernwaarden waar wij vanuit gaan zijn en waar we elkaar ook op willen aanspreken zijn: A andacht R espect K waliteit 1. SCHOOL EN IDENTITEIT Beste ouders/verzorgers, Voor u ligt de schoolgids voor het schooljaar 2019-2020. Een nieuw jaar betekent weer veel nieuwe informatie. De nieuwe/actuele vakanties, roosters, schooltijden

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

1. SCHOOL EN IDENTITEIT. Beste ouders/verzorgers,

1. SCHOOL EN IDENTITEIT. Beste ouders/verzorgers, 1. SCHOOL EN IDENTITEIT Beste ouders/verzorgers, Voor u ligt de schoolgids voor het schooljaar 2018-2019. Een nieuw jaar betekent weer veel nieuwe informatie. De nieuwe/actuele vakanties, roosters, schooltijden

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Vieren, gedenken en feestdagen. Religie en levensbeschouwing. Eigen levensbeschouwing. AMOS - Inleiding

Vieren, gedenken en feestdagen. Religie en levensbeschouwing. Eigen levensbeschouwing. AMOS - Inleiding Identiteitskapstok AMOS - Inleiding Religie en levensbeschouwing Vieren, gedenken en feestdagen Eigen levensbeschouwing AMOS Amsterdamse oecumenische scholengroep AMOS AMOS is een oecumenische scholengroep

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

1. Plenum 17 april 2009 Inventarisatie naar meetbare en zichtbare realisatie van de visie op de identiteit van de school.

1. Plenum 17 april 2009 Inventarisatie naar meetbare en zichtbare realisatie van de visie op de identiteit van de school. Memo Aan : Van : Plenum SKPO Kuintje Scheffers- de Wit Datum: 14-01-2010 Betreft: Notitie brede Tijdpad implementatie notitie brede : 1. Plenum 17 april 2009 Inventarisatie naar meetbare en zichtbare realisatie

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Identiteit 1.5 Identiteitskaders Identiteit/Identiteitskaders Inhoudsopgave 1. De katholiek/oecumenische identiteit in de nieuwe stichting 3 2. Het

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp

WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp Waarom katholiek onderwijs, door: Frans Holtkamp (versie: 13-11-2009) 1 WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Deze bijlage bestaat uit twee delen: een leestekst en een

Nadere informatie

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH

Vormgeving christelijke identiteit binnen PricoH Stoekeplein 8a 7902 HM Hoogeveen tel.: 0528-234494 info@pricoh.nl www.pricoh.nl PricoH heeft acht christelijke basisscholen onder haar beheer. Binnen deze acht scholen werken ruim 200 medewerkers, in diverse

Nadere informatie

Christelijke. Identiteit

Christelijke. Identiteit Christelijke Identiteit Juli 2012 R. de Jagerschool Beleid ten aanzien van de christelijke identiteit. 1.Inleiding. Zolang er christelijke scholen zijn, is er discussie over hun identiteit. Hebben christelijke

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Eén, twee, drie en rust.

Eén, twee, drie en rust. Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen?

Vraag 4: Draagt u uw overtuiging actief over aan uw kinderen? Enquête identiteit. Vraag 1: Ik vul deze vragenlijst in: Alleen 30 (85) Samen, ouder/verzorger/kind 55 Vraag 2: Hoeveel kinderen heeft u op Het klinket: totaal 112 kinderen Vraag 3: Wat is uw religie of

Nadere informatie

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu)

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Mag ik zijn wie ik ben? De leerlingen uit welke thuis, cultuur of geloofsovertuiging ze ook komen voelen zich benaderd, aanvaard, uitgedaagd en bemind als iemand

Nadere informatie

De identiteit van Catent

De identiteit van Catent De identiteit van Catent Onze scholen zijn educatieve instituten waar kinderen het best mogelijke onderwijs krijgen én hun talenten met verbeeldingskracht, passie en enthousiasme kunnen ontwikkelen. Onze

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

Nieuwsbrief cbs de Blinke en obs de Waarborg

Nieuwsbrief cbs de Blinke en obs de Waarborg Nieuwsbrief en Het fusierapport is ondertekend! De fusie gaat door! Per 1 augustus 2016. Nu is het officieel. Beide besturen en beide medezeggenschapsraden hebben het fusierapport ondertekend. Het bestuur

Nadere informatie

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN DEEL 2: SCHOOLVISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT. schoolvisie. Vrije basisschool t NIEUWLAND Onze school is een gezellige, familiale, warme basisschool gelegen in het groene hart en aan de rand van Tielt. Vanuit

Nadere informatie

Overberg, april Instemming MR: 23 mei Instemming bestuur: 27 september 2011

Overberg, april Instemming MR: 23 mei Instemming bestuur: 27 september 2011 Overberg, april 2011 Instemming MR: 23 mei 2011 Instemming bestuur: 27 september 2011 Instemming MR na wijzigingen: 16 januari 2012 Inhoud. Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 1 De levensbeschouwelijke identiteit

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN!

IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN! IDENTITEITSBEWIJS GBS DE SCHAKEL, DRONTEN LEREN VOOR HET LEVEN! autonomie respect relatie verantwoordelijkheid betrouwbaarheid doorzettingsvermogen creativiteit Voorwoord De Schakel, Dronten 2016 Dit identiteitsbewijs

Nadere informatie

Ons opvoedingsproject

Ons opvoedingsproject Vrije basisschool Inhoud van dit opvoedingsproject: Vijf opdrachten van een katholieke basisschool Woordbeeld van onze school Belangrijke waarden voor onze school Waarom kozen we deze waarden? Ons inspiratieverhaal

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Meidoornlaan Januari 2018

Nieuwsbrief Meidoornlaan Januari 2018 Nieuwsbrief Meidoornlaan Januari 2018 Agenda 15 januari- 26 januari 26 januari 29 januari- 2 februari 30 januari 1 februari Citoweken Samenwerkingskwartier Feestweek SAKS Spannende rondleiding Grote Kerk

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra

Sint-Nicolaas, de bisschop van Myra Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Zich gedragen weten door, verbonden met en aangesproken door gemeenschappen dichtbij en veraf; ontdekken

Nadere informatie

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING In deze bijlage maken we de vergelijking tussen de Ontwikkelingsdoelen uit het Ontwikkelingsplan van de katholieke kleuterschool en de doelen

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

Wat voor organisatie willen we zijn?

Wat voor organisatie willen we zijn? Koersplan 2018-2022 De 2 belangrijkste vragen Wat voor organisatie willen we zijn? En welke cultuur past daarbij? De basis hiervoor vormen de kernwaarden Resultaat: We kiezen voor een koers ipv strategisch

Nadere informatie

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan VVKBaO Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Geloof Hoop - Liefde. Inspirerend onderwijs Identiteitsnotitie Stichting Fluenta

Geloof Hoop - Liefde. Inspirerend onderwijs Identiteitsnotitie Stichting Fluenta Geloof Hoop - Liefde Inspirerend onderwijs Identiteitsnotitie Stichting Fluenta 2011 De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden:

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden: Missie en visie Basisschool met de Bijbel Bij de Bron is één van de tien scholen uitgaande van de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Putten.

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur christelijke scheppingsspiritualtiteit betekent in het leven van mensen en. KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

CHRISTELIJKE IDENTITEIT IN DEZE TIJD

CHRISTELIJKE IDENTITEIT IN DEZE TIJD CHRISTELIJKE IDENTITEIT IN DEZE TIJD Beleidsnotitie over de christelijke identiteit van de protestants-christelijke basisscholen verenigd in de Stichting Christelijk Primair Onderwijs Betuwe (CPOB). I.

Nadere informatie

Arrangement 1: Een steengoed schooljaar

Arrangement 1: Een steengoed schooljaar Arrangement : Een steengoed schooljaar Rooms-katholieke Godsdienst RKvm Vertrouwen en wantrouwen, mogelijkheden en beperkingen in ontmoeting treden met het christelijk geloven in een liefhebbende God.

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid De rapportage van de werkgroep identiteit, samengesteld uit twee directeuren en twee GMR-leden (ouder en leerkracht) per bestuur, is door de stuurgroep

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017

Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Werkgroep Godsdienst Klerken, 16 mei 2017 Aanwezig: Elisabeth Hagymasi, BuSO De Rozenkrans ; Karen Degraeve, BuSO De Pinker; Tom Verheecke, BuSO Heuvelzicht; Leen Witdouck, BuSO Kouter ; Brecht Declercq,

Nadere informatie

informatie Identiteit in woorden

informatie Identiteit in woorden informatie Identiteit in woorden Identiteit in woorden Stichting Sint Josephscholen Nijmegen Colofon Tekst brochure M.m.v. Vormgeving Foto s : Werkgroep Identiteit : Harriëtte Blankers en Tonnie Poort

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Missie. Waar komen we vandaan?

Missie. Waar komen we vandaan? Groen moet je doen! Waar komen we vandaan? Missie In 1938 is te Gouda de christelijke lagere land- en tuinbouwschool opgericht door de Christelijke Boeren- en Tuindersbond. In het begin was dit een school

Nadere informatie

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Voorstelronde Mesut Cifci, onderwijsondersteuner/oudercontactpersoon Welke ouders zijn er vandaag aanwezig? Samen met en van elkaar leren! Het belang

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Hoofdstuk 1: Missie, visie en doelstellingen Voorwoord Onze Missie en Identiteit Onze Visie Pedagogische hoofddoelstellingen Een goed pedagogisch klimaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Ik hoor, ik hoor, wat jij niet ziet

Ik hoor, ik hoor, wat jij niet ziet Rooms-katholieke Godsdienst RKvm Vertrouwen en wantrouwen, mogelijkheden en beperkingen liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk in het

Nadere informatie

Wolderweetjes Weekinfo

Wolderweetjes Weekinfo Wolderweetjes Weekinfo Maandag 15 januari 2018 BELANGRIJKE DATA Studiedag Studiedag Kinderen vrij Fancy Fair Studiedag Kinderen vrij Schoolreisje Studiedag Kinderen vrij Maandag 29 januari Woensdag 14

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

Het leven leren. De theorie en visie achter het levo lesmateriaal

Het leven leren. De theorie en visie achter het levo lesmateriaal Het leven leren De theorie en visie achter het levo lesmateriaal Waar gaat kaderdocument Het leven leren (2003) over? De levensbeschouwelijke ontwikkeling èn beroepsethische vorming van onderwijsdeelnemers

Nadere informatie

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens!

Arrangement: Dag klas, dag school! Tot ziens! Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur (RKve) de andere. Zich laten inspireren door de wijze waarop Jezus met anderen omgaat en oproept

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen.

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen. OPVOEDINGSPROJECT Onze school wil iedereen uitnodigen om samen de wereld te ontdekken, om samen lief en leed te delen en wil iedereen de kans geven om zichzelf te ontplooien. Wij willen dat iedereen bij

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017 PAULUSPRAAT 3 Januari 2017 Inhoudsopgave - Van de directie - Even voorstellen Nieuwe leerkrachten in groep 3 - Even voorstellen Nieuwe leerkracht in de taalklas - Even voorstellen Jeugdteam IJsselstein

Nadere informatie

Aanbod burgerschap en sociale integratie

Aanbod burgerschap en sociale integratie Aanbod burgerschap en sociale integratie 1 Kanjertraing Dronenplein 7 2411 HE Bodegraven www.d4w.nl/prinses-beatrixschool 2 Visie Levensbeschouwelijke visie: Wij zijn een open Protestants Christelijke

Nadere informatie

2. Als ik nu voor mijn kind(kinderen) een school moest kiezen zou mijn voorkeur weer uitgaan naar een katholieke school

2. Als ik nu voor mijn kind(kinderen) een school moest kiezen zou mijn voorkeur weer uitgaan naar een katholieke school Ouder-enquête betreffende identiteit en levensbeschouwing Paus Joannesschool Ingeleverd: 133 formulieren, 35 ouders hebben aanvullende opmerkingen gemaakt (26%). Ingevuld op een 5-puntsschaal. 1= helemaal

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan 2017-2018 Marianne Strijker- Borsje Inhoud Inleiding... 2 Grondslag... 2 4 opvoedingsdoelen... 2 Het bieden van een gevoel van emotionele en fysieke veiligheid... 3 Het bieden van

Nadere informatie

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP & Sociale Integratie Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Visie op actief burgerschap & sociale integratieactie Hoofdstuk

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen Elementen van visie In juli 1996 als basis voor leerplannen door de bisschoppen aanvaard De context: een geseculariseerde

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

ONS ONDERWIJS IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN, DUS IK DENK DAT IK HET WEL KAN

ONS ONDERWIJS IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN, DUS IK DENK DAT IK HET WEL KAN ONS ONDERWIJS IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN, DUS IK DENK DAT IK HET WEL KAN Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Identiteit: Wie zijn wij? 2 3. Missie: wat geven we onze leerlingen mee? 3 4. De rol van ouders

Nadere informatie

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in 1. We willen gereformeerd zijn 2. We geloven in genade 3. We zijn samen op reis Gereformeerd onderwijs voor christenen Met de Bijbel op weg de wereld

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor?

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Identiteit: wat drijft ons in ons werk? Op onze school is iedereen welkom, ongeacht zijn of haar achtergrond. De Franciscusschool is een Katholieke basisschool, een school

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

Jaargang februari 2017 nr.21

Jaargang februari 2017 nr.21 In januari en februari lezen we verhalen uit het evangelie van Lucas. Jezus laat zien wat het betekent dat God naar mensen omziet. Zieke mensen worden beter, dingen gaan anders dan je verwacht had. Zo

Nadere informatie

Wij bieden, op maat, een uitgebreid en intensief begeleidingstraject op de werkplek aan.

Wij bieden, op maat, een uitgebreid en intensief begeleidingstraject op de werkplek aan. Profielschets directeur OBS Het Toverkruid ELK KIND IS UNIEK! Algemeen In de gemeente Asten zijn twee basisscholen van PlatOO gesitueerd; OBS Het Toverkruid en OBS de Horizon. PlatOO zoekt voor OBS Het

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

Godsdienstonderwijs vandaag

Godsdienstonderwijs vandaag Godsdienstonderwijs vandaag Vragen stellen is belangrijker dan antwoorden geven Sabien Lagrain eigen biografie godsdienst in het vrij/officieel onderwijs symbool van de hoop inkijk in het kleuteronderwijs

Nadere informatie

2. Ons opvoedingsproject

2. Ons opvoedingsproject 2. Ons opvoedingsproject Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons pedagogisch project Ons opvoedingsproject tracht te verwoorden welke doelstellingen we nastreven om onze kinderen

Nadere informatie

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB

Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Ludo Guelinckx WEGWIJS IN OKB Via vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen werken aan 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

Arrangement: Sport en spel

Arrangement: Sport en spel Rooms-katholieke Godsdienst RKgs RKgs Openkomen voor geloofstaal, symboliek en rituelen (RKgs) liggen en een nieuw begin maakt. Ontdekken wat verrijzenis kan betekenen in het leven van mensen en mogelijk

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven

Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs te Schoonhoven Naam: Grondslag Stichting tot Oprichting en instandhouding van Scholen voor Christelijk Onderwijs

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

100 deugden. Reflectiekaarten. The Virtues Project TM. Uitgeverij ACT on Virtues

100 deugden. Reflectiekaarten. The Virtues Project TM. Uitgeverij ACT on Virtues 100 deugden Reflectiekaarten The Virtues Project TM Uitgeverij ACT on Virtues Deugden Als we deugden op de voorgrond van onze aandacht brengen, kunnen we dit grandioze reservoir van spirituele kracht aanboren.

Nadere informatie