Macro-economische Analyse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Macro-economische Analyse"

Transcriptie

1 Macro-economische Analyse 15- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 15 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage IV Economische Groei, CPB 9 juli 15 Conclusie Ondanks de Griekenland-crisis is de economische groei hoger dan verwacht. Ook de vooruitzichten zijn goed. Dit resulteert ook een aanhoudende stijging van het consumentenvertrouwen in het economisch klimaat. Het aantal vacatures stijgt en de werkloosheid daalt, zij het langzamer dan verwacht. Het herstel van de woningmarkt zet door en het woningmarktvertrouwen stabiliseert zich op een hoog (positief) niveau. Ook de nieuwbouw ziet duidelijk herstel. Er zijn nog wel zorgen: het aantal huishoudens met hypotheekachterstanden is hoog en stijgend en het aantal onvrijwillige verkopen en veilingen stijgt nog steeds. Inflatie Producentenvertrouwen Consumentenvertrouwen Huishoudensconsumptie Koopkrachtontwikkeling Werkloosheid Vacatures Hypotheken Hypotheek- en Kapitaalmarktrente Loan-to-Value Spaartegoeden Hypotheken met betalingsachterstanden Acceptatiecriteria kredietverlening Onvrijwillige veilingen Nieuwbouwwoningen Bouwvergunningen Indices bouw en architectuur Woningmarktindicatoren Verhuisgeneigdheid, CPB, CPB CPB, CPB Kadaster Hypotheekshop, DNB HDN BKR DNB Kadaster MNW ING, VEH, NVM Oordeel

2 Tov. vorig kwartaal 9-Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q1 Tov vorig jaar Economische Groei Inflatie Groei economie versnelt Hogere inflatie waarschijnlijk tijdelijk karakter Groei t.o.v. vorig kwartaal,6% 1e kwartaal 15 Inflatie in laatste maanden,% /,6% / 1,1% mrt - mei 15 Groei t.o.v. zelfde periode jaar terug,5% 1e kwartaal 15 Inflatie Eurozone -,1% / % /,% mrt - mei 15 Economische groei CPB 15,% Voorspelling inflatie CPB 15 1,% Voorspelling economische groei CPB 16,1% Macro-economie, 1,5 1,,5, -,5-1, -1,5 -, -,5 Groei tov vorige periode Groei tov vorig jaar Percentage,5,5 1,5 1,5 -,5-1 Inflatie Nederland Inflatie Nederland (Eur. index) Inflatie Eurozone (Eur. index) * De economische groei ten opzichte van vorig kwartaal is naar boven bijgesteld van +,% naar +,6%. Ten opzichte van de eerste berekening zijn vooral de investeringen in vaste activa en de consumptie door huishoudens naar boven bijgesteld. De groei wordt steeds breder gedragen: zowel de investeringen als de consumptie en de export leveren een positieve bijdrage. * Ook DNB stelt de prognoses van economische groei naar boven bij: van 1,% naar.% in 15 en van 1,5% naar 1,8% in 16. Het CPB verwacht ook een versnelling van de economische groei: van 1,7 naar, procent voor 15 en,1 voor 16. * Wat opvalt is dat de betrokken partijen in hun prognoses niet reppen over de crisis in Griekenland. Jeroen Dijsselbloem heeft als voorzitter van de Eurozone verkondigd dat de Eurozone alle beschikbare middelen zal inzetten om de stabiliteit van de Eurozone te waarborgen en waar nodig met aanvullende maatregelen te komen. * De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) is in mei gestegen naar 1,1 procent, het hoogste niveau in de afgelopen 7 maanden. De verhoging van de inflatie heeft echter geen structureel karakter, maar is vrijwel volledig te wijten aan de vakantiereizen, vliegtickets en accommodaties. Omdat Pinksteren in de maand mei viel en vorig jaar in juni, waren er dit jaar meer vakanties in de maand mei. Dit zorgde voor een hogere vraag naar vakantiereizen en vliegtickets en in vakantieperiodes worden hogere prijzen gerekend.

3 Producenten- en consumentenvertrouwen Consumenten aanzienlijk positiever Consumentenvertrouwen Oordeel over de economie verbetert sterk, koopbereidheid minder negatief Producentenvertrouwen in laatste maanden, /,1 /,6 apr - jun 15 Consumentenvertrouwen in laatste maanden / / 6 apr - jun 15 Consumentenvertrouwen in laatste maanden / / 6 apr - jun 15 Economisch klimaat in laatste maanden 1 / 1 / 1 apr - jun 15 Koopbereidheid in laatste maanden -8 / -5 / - apr - jun 15 Koopbereidheid grote aankopen in ltst maanden / / 5 apr - jun 15 Marktvertrouwen Producentenvertrouwen Producentenvertrouwen (links) Consumentenvertrouwen Consumentenvertrouwen (rechts) * Het consumentenvertrouwen kwam in juni uit op het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. Deze toename * Het oordeel over de economie is in juni aanzienlijk beter dan in mei. De deelindicator Economisch komt vooral doordat consumenten positiever oordelen over het economisch klimaat. Het gemiddelde klimaat komt uit op 1, tegen 1 in mei. De verbetering komt doordat consumenten positiever zijn over consumentenvertrouwen over de afgelopen twintig jaar is -8. Het vertrouwen bereikte in april de zowel de economische situatie in de afgelopen als in de komende 1 maanden. hoogste stand ooit (7). Het dieptepunt werd bereikt in februari 1 (-). * Het hebben van een baan speelt een grote rol bij de koopbereidheid van consumenten. Hun verwachting * Het producentenvertrouwen bereikte in juni het hoogste niveau in ruim jaar tijd. De verbetering komt over de toekomstige werkloosheid verbeterde aanzienlijk en is in juni voor het eerst in ruim vier jaar vooral doordat ondernemers veel positiever zijn over de productie in de komende maanden. positief. Bijna procent van de respondenten verwacht dat de werkloosheid in de komende 1 maanden zal dalen, ruim 9 procent voorziet een stijging. Het saldo van positieve en negatieve antwoorden komt hiermee uit op Consumentenvertrouwen Economisch klimaat Koopbereidheid * De koopbereidheid van consumenten is in juni wat minder negatief dan in mei. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen stijgt met punten tot -. Consumenten oordelen minder negatief over hun toekomstige financiële situatie. Ook vinden ze het een gunstige tijd voor het doen van grote aankopen.

4 Stijging huishoudensconsumptie houdt aan Huishoudensconsumptie Koopkrachtontwikkeling Koopkracht in 15 neemt toe door overheidsmaatregelen, in 16 lichte daling Huishoudensconsumptie t.o.v. vorig jaar,% /,% / 1,5% feb - apr 15 Koopkracht CPB 15 1,% Mutatie goederenvolume t.o.v. vorig jaar,8% /,8% /,% feb - apr 15 Voorspelling koopkracht CPB 16 -,% Mutatie dienstenvolume t.o.v. vorig jaar 1% / 1,1% /,9% feb - apr 15 Voorspelling consumptie 15 en 16 1,8% en 1,6% Percentage 8 6 Totaal Goederen Diensten Percentage 1 Consumptie Alle huishoudens Tweeverdieners met kinderen, modaal + ½ x modaal Tweeverdieners zonder kinderen, modaal + modaal Alleenstaande, x modaal Alleenverdiener met kinderen, modaal AOW alleenstaande, AOW +1 Alleenstaande ouder, minimumloon * Consumenten besteden in 15 meer aan goederen en diensten dan in 1. Ze hebben vooral meer besteed aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting. * Volgens de Consumptieradar van het zijn de omstandigheden voor de consumptie in april verder verbeterd. De consumptieradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse consumptie gunstiger of minder gunstig zijn geworden. De verbetering in juni ten opzichte van mei komt doordat consumenten aanzienlijk minder negatief waren over hun eigen financiële situatie in de komende 1 maanden dan een maand eerder. Daarnaast was het oordeel van consumenten over de toekomstige werkgelegenheid een stuk positiever dan vorige maand. * Voor 15 pakken de verhoging van de afbouw van de zorgtoeslag en de verhoging van het tarief eerste schijf negatief uit, maar de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting zorgen per saldo voor een netto positief effect op de koopkracht. * De koopkracht in 16 verslechtert echter met,%. Ook nu pakken de verhoging van het tarief eerste schijf, het afschaffen van de ouderentoeslag in box en het verlagen van de ouderenkorting negatief uit voor de koopkracht. De stijging van de reële lonen met,% kan de negatieve effecten op de koopkracht niet volledig opvangen.

5 Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q1 Werkloosheid Daling werkloosheid zet door, maar langzaam Vacatures Arbeidsmarkt trekt langzaam weer aan, lichte stijging voor 15 verwacht Werkloosheid (duizenden personen) 66 / 65 / 617 mrt - mei 15 Aantal openstaande vacatures (in duizenden) 15 1e kwartaal 15 Werkloosheidspercentage 7% / 7% / 6,9% mrt - mei 15 Ontstane vacatures (in duizenden) 198 1e kwartaal 15 Voorspelling CPB 15 7,% Vervulde vacatures (in duizenden) 18 1e kwartaal 15 Voorspelling CPB 16 6,7% Arbeidsmarkt werkloze beroepsbevolking (dzd. personen) Seizoensgecor. werkloosheid Seizoensgecor. Werkloosheidsperc. werkloosheidspercentage 9 * De werkloosheid kwam in mei 15 uit op 617 duizend personen. Dat is 6,9 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 5 duizend per maand afgenomen. * Het Planbureau heeft de raming van de werkloosheid omhoog bijgesteld van 6,5 naar 7% voor 15. Wel wordt een verdere daling voor 6 verwacht. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht nog een relatief hoge werkloosheid, 7,% in 15 en 6,9% in 16. * hanteert een andere definitie van werkloosheid dan CPB en DNB, waardoor zij in de berekening doorgaans op een hoger werkloosheidspercentage uitkomt x Ontstane vacatures Vervulde vacatures Openstaande vacatures * In het eerste kwartaal van 15 waren er 8 duizend banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal van 1. Dit komt neer op een stijging van,5 procent. De banengroei was het grootst in de zakelijke dienstverlening met 6 duizend banen. Dit betreft vooral een stijging van het aantal banen in de uitzendbranche (5 duizend). Ook in de handel, vervoer en horeca (9 duizend) trok de werkgelegenheid aan. In veel andere bedrijfstakken is er nog steeds sprake van banenkrimp. Deze krimp was het grootst in de zorg ( duizend) en de bouwnijverheid (9 duizend). * De maandelijkse vacature-indicator van het geeft een verwachte stijging van het aantal vacatures aan. De indicator is een snelle indicatie over het verwachte verloop van de vacatures in het bedrijfsleven, gebaseerd op het oordeel van de ondernemers. Bij een oordeel verwachten evenveel ondernemers een stijging als een daling van het aantal vacatures. De waarde staat mei 15 op,15.

6 Gemiddelde hypotheeksom 51.6 mei 15 Hypotheekrente in laatste maanden, /, /, mrt - mei Hypotheken Aantal afgesloten hypotheken stabiel, aantal aanvragen op recordhoogte Hypotheek- en Kapitaalmarktrente Stijgende kapitaalmarktrente zorgt waarschijnlijk voor stijgende hypotheekrente Verandering hypotheeksom t.o.v. vorig jaar,% mei 15 Kapitaalmarktrente in laatste maanden, /, /,8 mrt - mei 15 Aantal afgesloten hypotheken 18.8 mei 15 Verandering aantal t.o.v. vorig jaar,8% mei 15 Financiering en vermogen Aantal Aantal afgesloten hypotheken Gemiddelde hypotheeksom In euro's * Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei 15 met,% toe ten opzichte van mei vorig jaar. Het aantal afgesloten hypotheken is nu een jaar lang min of meer stabiel * In mei zijn er iets meer dan. unieke hypotheekaanvragen via het Hypotheken Data Netwerk (HDN) verzonden. Dat is een stijging van % ten opzichte van de maand daarvoor en een stijging van 56% van de maand mei in 1. Er zijn twee redenen voor deze forse stijging: De aangekondigde rentestijging van een aantal hypotheekverstrekkers en de naderende datum van 1 juli waarop de NHG grens verlaagd wordt van 65. naar 5.. Na 1 juli wordt door de lagere NHG-grens een daling van de aanvragen verwacht Percentage Hypotheekrente 5 jaar vast met NHG Kapitaalmarktrente * De Hypotheker acht de kans klein dat de kapitaalmarktrente terugkeert naar het niveau van april. De dreigende Griekse exit uit de Europese Unie heeft gezorgd voor een hogere kapitaalmarktrente. Dit zorgt ervoor dat ook de lange hypotheekrente waarschijnlijk voorbij het dieptepunt is en mogelijk zal stijgen. * De wettelijk vastgestelde ondergrens van de toetsrente is 5,. Voor 15 heeft de AFM dus de toetsrente wederom op 5,% gesteld.

7 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q Aantal Aandeel Loan-to-Value Spaartegoeden In 1 helft van nieuwe hypotheekoffertes met LTV lager dan 1% Spaartegoeden historisch hoog Aantal hypotheekoffertes naar hoogte van LTV en het aandeel offertes met een LTV < 1% Spaartegoeden (in miljarden euro's) Aandeel LTV >= 1% 7,7% 1e kwartaal 15 % verandering t.o.v. vorig jaar,% Loan-to-value < 1%, aantalontw. tov vorig jaar 6,% 1e kwartaal 15 Loan-to-value >= 1%, aantalontw. tov vorig jaar,% 1e kwartaal 15 Mutatie laatste maanden,1% /,9% /,5% apr 15 apr 15 feb - apr 15 Financiering en vermogen LTV < 1% LTV >= 1% aandeel LTV >= 1% * Het aandeel van de hypotheekaanvragen met een LTV ratio van meer dan 1% is flink kleiner geworden sinds eind 1. * Elk e kwartaal wordt een piek in hypotheekoffertes waargenomen. Dit is een administratief effect. Naar verwachting was in het laatste kwartaal van 1 deze piek extra hoog door het stopzetten van de verruimde schenkingsregeling in miljoenen terugbetalingen stortingen spaartegoeden in miljoenen * De Nederlander blijft meer sparen, ondanks de ongekend lage rentestanden. De totale spaarpot in Nederland is opgelopen tot mrd per eind april 15. Niet alleen in absolute bedragen zet de gemiddelde Nederlander steeds meer opzij, ook in verhouding tot het inkomen wordt de laatste jaren meer gespaard. De spaarquote, het deel van het besteedbaar inkomen na aftrek van consumptieve bestedingen, kwam in 1 uit op 1,9%, tegenover 1,7% een jaar eerder. In 6 lag dat nog op 1%. * De jaarsgewijze piek in januari komt waarschijnlijk door storting van de 1e maand. Elk jaar wordt ook in mei een piek in stortingen geregistreerd door storting van vakantiegeld.

8 9-Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q1 Hypotheeknemers met betalingsproblemen Kredietnemers met herstelde lopende hypohteken 9-Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q1 Hypotheken met betalingsachterstanden Betalingsachterstanden nemen nog steeds toe Acceptatiecriteria kredietverlening Verlaging NHG-norm resulteert in scherpere acceptatiecriteria Kredietnemers met betalingsprobl. hypotheek 11.8 Kredietnemers met herstelde betaalachterstand e kwartaal 15 1e kwartaal 15 Percentage van de banken dat aanscherping / versoepeling voorziet: % 1e kwartaal 15 Financiering en vermogen Kredietnemers met betalingsprobleem op hypotheekcontract (linker as) Kredietnemers met herstelde lopende hypotheken (rechter as) * In één jaar tijd zijn er consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek bijgekomen. In totaal zijn er nu 11.8 consumenten die moeite hebben om hun hypotheeklasten te betalen. Het aantal mensen met betalingsproblemen op de hypotheek neemt al jaren toe. Vanaf 11 is dit aantal verdubbeld. * Er wordt van een betalingsprobleem gesproken bij een betalingachterstand van meer dan 1 dagen op een lopend hypotheekcontract. * De werkelijke schuldenproblematiek in Nederland is veel groter. Huurachterstanden en betaalproblemen op bijvoorbeeld de energie- of telefoonrekening worden niet centraal geregistreerd Aanscherping Versoepeling * In de grafiek wordt weergegeven wat de mening is van de in Nederland gevestigde deelnemende banken over hun kredietverlening. De waarden kunnen variëren van -1 (alle banken versoepelen de acceptatiecriteria) tot +1 (alle banken verscherpen de acceptatiecriteria). * De verwachte aanscherping zal nauw verband houden met de verlaging van de NHG-norm.

9 Woningmarkt 9-Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q1 Onvrijwillige veilingen Nieuwbouwwoningen Aantal onvrijwillige veilingen en gedwongen onderhandse verkopen licht stijgend Nieuwbouwmarkt herstelt zich Aantal onvrijwillige veilingen (per maand) 155 / 9 / 166 feb - apr 15 Aantal nieuw in aanbod e kwartaal 15 Aantal laatste 1 maanden.18 mei 1 - apr 15 Aantal verkocht e kwartaal 15 Verandering t.o.v. vorig jaar (1 maanden) 18% apr 15 Aantal opgeleverd.81 1e kwartaal onvrijwillige veilingen per maand Onvrijwillige veilingen, maandvoortschrijdend jaarcijfer (rechteras) * In april 15 vonden 166 executieveilingen plaats. Dit is een stijging van 18% ten opzichte van februari 1 (1). Daar komen nog de gedwongen onderhandse verkopen (zonder veiling) bij. Zowel voor de bank als voor de huiseigenaar blijft zo het verlies beperkt Prijs verkochte woningen 5. 1e kwartaal 15 Prijsontwikkeling t.o.v. vorig jaar,6% 1e kwartaal 15 Cijfers NHG: * In het eerste kwartaal van 15 hebben in totaal.1 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning gefinancierd met NHG. Dat is in lijn met de laatste kwartalen van 1. In totaal hebben 1.9 * Projectontwikkelaars signaleren het aantrekken van de nieuwbouwmarkt. Vanaf begin 1 is sprake huishoudens in het eerste kwartaal van 15 een beroep gedaan op NHG als gevolg van een verkoop van van een gestage stijging van het aantal verkopen. In 1 zijn circa 6. nieuwbouwwoningen verkocht, hun woning met verlies. Deze stijging ten opzichte van het voorgaande jaar is conform prognoses. een toename van bijna 7% ten opzichte van 1. Voor 15 wordt een afvlakking van de stijging verwacht x 1 euro Nieuw in aanbod Verkocht Opgeleverd * De prijs van nieuwbouwwoningen begint nu ook te stijgen en staat nu op 5. euro. Transactieprijs

10 9-Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q Bouwvergunningen Aantal verleende bouwvergunningen stijgend Herstel projectontwikkeling zet door Indices bouw en architectuur Aantal verleende bouwvergunningen totaal e kwartaal 15 Index bouwnijverheid 79 / 98 / 9 Verandering t.o.v. periode vorig jaar 15% 1e kwartaal 15 Index projectontwikkeling 6 / 8 / Bouwvergunningen huurwoningen.59 1e kwartaal 15 Index bouwinstallatiebedrijven 91 / 17 / 1 Bouwvergunningen koopwoningen e kwartaal 15 feb - apr 15 feb - apr 15 feb - apr Totaal verleende bouwvergunningen Verleende bouwvergunningen huur Verleende bouwvergunningen koop Index (1 = 1) 5 Bouwnijverheid Projectontwikkeling Bouwinstallatiebedrijven Woningmarkt * De aantal afgegeven bouwvergunningen is alweer bijna op het niveau van voor de crisis. Het zijn met name de bouwers voor markt die opdrachten hebben voor nieuwbouw, afgaande op het aantal vergunde woningen hebben woningcorporaties nauwelijks nieuwbouw in de portefeuille. * De grafiek geeft de ontwikkeling van de binnenlandse omzet van de bouwnijverheid weer. * Onder bouwinstallatiebedrijven vallen onder andere elektrotechnische installatie, loodgieters- en fitterswerk en installatie van sanitair en verwarmings- en luchtbehandelingsapparatuur. * Nadat de bouwvergunning is verleend, duurt het gemiddeld twee jaar voordat de bouwwerkzaamheden gereed zijn.

11 Woningmarktindicatoren Stijging van woningmarktindicatoren zet onverminderd door 9-Q 9-Q 1-Q 1-Q 11-Q 11-Q 1-Q 1-Q 1-Q 1-Q 1-Q 1-Q 15-Q 9-Q1 9-Q 1-Q1 1-Q 11-Q1 11-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 1-Q1 1-Q 15-Q1 Verhuisgeneigdheid nog opvallend laag Verhuisgeneigdheid ING WoonIndex 118 Vereniging Eigen Huis Marktindicator 15 e kwartaal 15 e kwartaal 15 Percentage huishoudens dat komende jaar zeker een woning wil kopen of bouwen % 1e kwartaal 15 NVM Makelaarstemmingsindicator 11 e kwartaal 15 Percentage huishoudens dat komende jaar misschien een woning wil kopen of bouwen % 1e kwartaal ING VEH NVM 1% 1% Percentage dat zeker of misschien een woning wil kopen of bouwen Woningmarkt * Het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt stabiliseert, maar wel boven de neutrale waarde van 1. Ook de ING WoonIndex stabiliseert boven het omslagpunt van 1, wat betekent dat meer consumenten positief zijn over de woningmarkt dan negatief. 8% 6% % % % * Hoewel veel indicatoren voor de woningmarkt op groen staan, registreert het opvallend genoeg nog steeds geen structurele en significante toename van de verhuisgeneigdheid. * De NVM-index wordt gebaseerd op het rapportcijfer dat de makelaars elk kwartaal geven aan de woningmarkt. Bij een waarde 1 geven de makelaars de woningmarkt het rapportcijfer 5,5. Het lijkt erop dat NVM-makelaars nog iets positiever over de woningmarkt zijn dan consumenten. * Van de ondervraagden van de ING Woonindex is % er van overtuigd dat de bodem van de hypotheekrente nu is bereikt. Circa 1% verwacht dat de bodem van de hypotheekrente in de tweede helft van 15 bereikt zal worden en een op de tien verwacht dat de rente vanaf nu gaat stijgen (Bron ING). De Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM (hierna de NVM ) behoudt zich uitdrukkelijk alle rechten op dit document voor. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de NVM. Gebruik of openbaarmaking van deze informatie door derden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de NVM is niet toegestaan. Het is uitdrukkelijk niet toegestaan een wijziging aan te brengen in de uiterlijke verschijningsvorm van dit document. Ondanks de voortdurende zorg en aandacht die de NVM aan de samenstelling van dit document en de daarin opgenomen gegevens besteedt, geeft de NVM geen garanties op de volledigheid, juistheid of voortdurende actualiteit van de gegevens. De NVM zal bij naar haar oordeel gebleken misbruik een beroep op haar rechten kunnen doen bij de daartoe wettelijk bevoegde Nederlandse rechter.

Macro-economische Analyse 2015-3

Macro-economische Analyse 2015-3 Macro-economische Analyse 15- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 15 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage IV Economische Groei, CPB 8 oktober 15 Conclusie Bijna alle seinen

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2014-4

Macro-economische Analyse 2014-4 Macro-economische Analyse 1- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage V Economische Groei, CPB 15 januari 15 Conclusie Het herstel van

Nadere informatie

Macro-economische Analyse

Macro-economische Analyse Macro-economische Analyse 214-2 Macro-economische Ontwikkelingen 2e kwartaal 214 Conclusie De afgelopen maanden zijn de meeste economische indicatoren sterk verbeterd. Dit herstel vlakt nu wat af. Wel

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2015-4

Macro-economische Analyse 2015-4 Macro-economische Analyse 15- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 15 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage IV Economische Groei, CPB 15 januari 16 Conclusie De economie

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2013-1

Macro-economische Analyse 2013-1 Macro-economische Analyse 213-1 Macro-economische Ontwikkelingen 1e kwartaal 213 Conclusie Ten opzichte van het laatste kwartaal van 212 staan minder signalen op 'rood', maar van een structureel economisch

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2013-2

Macro-economische Analyse 2013-2 Macro-economische Analyse 213-2 Macro-economische Ontwikkelingen 2e kwartaal 213 Conclusie Ten opzichte van 213 Q1 staan meer signalen op 'groen'. Wel is een tweedeling te signaleren. Een structureel economisch

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Onderdeel Economische groei Inflatie Producentenvertrouwen Consumptie Omzet detailhandel Consumentenvertrouwen Hypotheken Hypotheek- en kapitaalmarktrente

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 BIJLAGE II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit in 1 naar verwachting met 1¼%. Voor komend jaar wordt een groei van 1¾% voorzien. De toename van

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 1e kwartaal 9 Overall conclusie In de tweede helft van 8 sloeg de kredietcrisis ook in Nederland over naar de rest van de economie. De vooruitzichten voor 9 en 1 zijn in

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit naar verwachting met 1¾% in 1 en met 1½% in 11. De toename van het bbp komt bijna volledig voor

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 3e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis en de in het spoor daarvan vertragende wereldconjunctuur leiden ertoe dat de economische groei scherp terugvalt, tot ¼%

Nadere informatie

Overall conclusie. Vacatures. beeld opleveren. van de economie van 3,5%, voor ,25%. De consumptie blijft naar verwachting stabiel, maar de

Overall conclusie. Vacatures. beeld opleveren. van de economie van 3,5%, voor ,25%. De consumptie blijft naar verwachting stabiel, maar de he Ontwikkelingen taal 29 Overall conclusie In de tweede helft van 28 sloeg de kredietcrisis ook in Nederland over naar de rest van de economie. De vooruitzichten voor 29 en 21 zijn in recordtempo verslechterd.

Nadere informatie

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Onze diensten Van Santvoort Makelaars helpt al sinds 1976 bij transacties van: Bestaande

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht Woningmarktrapport - 4e kwartaal 213 Gemeente Dordrecht Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 1 aantal verkocht 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 3e kwartaal 2013. Gemeente Haarlemmermeer

Woningmarktrapport - 3e kwartaal 2013. Gemeente Haarlemmermeer Woningmarktrapport - 3e kwartaal 213 Gemeente Haarlemmermeer Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012 7 januari 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-3 (t.o.v.) 2011-4 Opmerking Aantal transacties 25.031 + 31,8% +13,9% Gemiddelde verandering t.o.v. 3 e kwartaal: +3,1%. Totale markt naar schatting

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot 2e kwartaal 2012 NVM Data & Research 12-7-2012 Gebiedsindeling: Regio 70 Tilburg Oirschot Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Goirle Alle plaatsen Haaren Biezenmortel

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 4e kwartaal 2013 NVM Data & Research 9-1-2014 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen Nuenen

Nadere informatie

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport 4e kwartaal 215 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 3 Aantal verkocht 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 1e kwartaal

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport - 4e kwartaal 212 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 18 aantal verkocht 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 62 Oss eo 2e kwartaal 2013 NVM Data & Research 11-7-2013 Gebiedsindeling: Regio 62 Oss eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Oss Alle plaatsen Maasdonk Alle plaatsen Landerd Alle plaatsen

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 38 het Gooi 1e kwartaal 2012 NVM Data & Research 5-4-2012 Gebiedsindeling: Regio 38 het Gooi Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Baarn Alle plaatsen Eemnes Alle plaatsen Loenen Nigtevecht

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal 2012. Gemeente Wijdemeren

Woningmarktrapport - 1e kwartaal 2012. Gemeente Wijdemeren Woningmarktrapport - 1e kwartaal 212 Gemeente Wijdemeren Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 25 aantal verkocht 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 2e kwartaal

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam Woningmarktrapport 3e kwartaal 215 Gemeente Rotterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 9 Aantal verkocht 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 3e kwartaal 2013 NVM Data & Research 10-10-2013 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage Woningmarktrapport 3e kwartaal 216 Gemeente 's-gravenhage Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013 8 april 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-4 (t.o.v.) Opmerking Aantal transacties 17.577-30,3% - 6,4% Gemiddelde verandering t.o.v. 4 e kwartaal: -8,5%. Totale markt naar schatting 23.750 woningen.

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn Woningmarktrapport 3e kwartaal 217 Gemeente Alphen aan den Rijn Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch Woningmarktrapport - 4e kwartaal 214 Gemeente s-hertogenbosch Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 2 Aantal verkocht 18 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 3e kwartaal Gemeente Landgraaf

Woningmarktrapport - 3e kwartaal Gemeente Landgraaf Woningmarktrapport - 3e kwartaal 212 Gemeente Landgraaf Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 14 aantal verkocht 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 9 Thermometer economische crisis oktober 20 Bestuursinformatie 07//20 gemeente Utrecht Inleiding In deze negende Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

Research NL. Economic outlook 3e kwartaal 2010 Nederland

Research NL. Economic outlook 3e kwartaal 2010 Nederland Research NL Economic outlook 3e kwartaal 2010 Nederland Herstel economie zet aarzelend door Economische situatie Huishoudens zijn nog steeds terughoudend met hun consumptie en bedrijven zijn terughoudend

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk Woningmarktrapport - 1e kwartaal 215 Gemeente Beverwijk Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 45 Aantal verkocht 4 35 3 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Bouwproductie & prognoses. BouwKennis BusinessClub Jacco Ridderhof - 4 maart 2015

Bouwproductie & prognoses. BouwKennis BusinessClub Jacco Ridderhof - 4 maart 2015 Jacco Ridderhof Bouwproductie & prognoses BouwKennis BusinessClub Jacco Ridderhof - 4 maart 2015 2 3 Opbouw presentatie Nederland: economische context en de impact op: Woningnieuwbouwproductie tot en met

Nadere informatie

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09 HAAGSE MONITOR ECONOMISCHE RECESSIE 7 Deze monitor geeft zowel prognoses als gerealiseerde cijfers weer. Het vaststellen van gerealiseerde cijfers kost tijd, maar worden, zodra deze bekend zijn, in de

Nadere informatie

Kennissessie Marktkansen 2011 en verder start om uur

Kennissessie Marktkansen 2011 en verder start om uur Kennissessie Marktkansen 2011 en verder start om 10.00 uur 1 Marktkansen 2011 en verder Bouwproductie & -prognoses Jacco Ridderhof & Richard Lamb 2 Wat ga ik vertellen Economische ontwikkelingen Situatie

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 7 Thermometer economische crisis maart 2011 15/03/2011 Inleiding In deze zevende Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie,

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 13 26 maart 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking 3 Werkloze beroepsbevolking 1) 5 2. Inkomen en bestedingen

Nadere informatie

Economische Thermometer

Economische Thermometer Economische Thermometer Juni 2015 IB Onderzoek - gemeente Utrecht Inleiding In de Economische Thermometer volgen we de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 35

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 35 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 35 27 augustus 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid verder gedaald 3 Werkloze beroepsbevolking 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Consumenten zijn

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM Data & Research 2 april 2012 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 3 2 Inleiding: beschrijving van de gebruikte betaalbaarheidsindicatoren en grafieken...

Nadere informatie

Kwartaalinzicht. Editie 6 Q2 2018

Kwartaalinzicht. Editie 6 Q2 2018 Kwartaalinzicht Editie 6 Q2 218 VFN Cijfers In 217 is het nieuw verstrekte consumptieve krediet toegenomen met 14%. Zowel het nieuw verstrekte krediet in de vorm van autofinancieringen (+15%) als de overige

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM Data & Research 9 oktober 2014 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het derde kwartaal van 2014 een zeer sterke opwaartse

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2009

Factsheet economische crisis. 2 e kwartaal 2009 Factsheet economische crisis 2 e kwartaal 29 O&S Juni 29 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Al enige tijd is er sprake van een economische recessie in Nederland. Met het oog daarop is er behoefte

Nadere informatie

Visie op de Nederlandse economie in 2014

Visie op de Nederlandse economie in 2014 Visie op de Nederlandse economie in 2014 De economie lijkt in de tweede helft van 2013 de bodem te hebben bereikt. Het is sinds 2008 niet de eerste keer dat dit gebeurt. Na het aanvankelijke herstel gedurende

Nadere informatie

Trends op de markt van koopwoningen en de hypotheekmarkt: verleden, heden en toekomst

Trends op de markt van koopwoningen en de hypotheekmarkt: verleden, heden en toekomst Trends op de markt van koopwoningen en de hypotheekmarkt: verleden, heden en toekomst Peter Boelhouwer 17-09-2015 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Was de crisis op de Nederlandse

Nadere informatie

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2

Kwartaaloverzicht arbeidsmarkt 2005/2 Hans Langenberg In het tweede kwartaal van 2005 vond voor het eerst in twee jaar geen verdere daling plaats van het aantal banen. Ook is de werkloosheid gestabiliseerd. Wel was er een stagnatie in de toename

Nadere informatie

Kwartaalmonitor VHG 01

Kwartaalmonitor VHG 01 Kwartaalmonitor VHG 01 4 e kwartaal 2018 Aanvullend statistisch onderzoek voor VHG - Branchevereniging voor ondernemers in de groene sector VHG-leden boekten 7,8 procent meer omzet in het vierde kwartaal

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 17 28 april 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid daalt 3 Werkloze beroepsbevolking 1) (12) 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Consumentenvertrouwen

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM Data & Research 15 januari 2015 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het vierde kwartaal van 2014 nog steeds een opwaartse

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 6 Thermometer economische crisis oktober 20 /11/20 1 Inleiding In deze zesde Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2015 (samenvatting)

Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2015 (samenvatting) Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2015 (samenvatting) Expertisecentrum Woningwaarde OTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft Harry Boumeester Harry

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 72 2016 25

Statistisch Bulletin. Jaargang 72 2016 25 Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 25 23 juni 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid daalt verder 3 Werkloze beroepsbevolking (20) 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Consument een stuk

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 47 24 november 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid blijft dalen 3 Werkloze beroepsbevolking(43) 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Vertrouwen consument

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 11 Thermometer economische crisis november 2013 afdeling Onderzoek - gemeente Utrecht Inleiding In deze elfde Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

Monitor koopwoningmarkt 2 e kwartaal 2015 (samenvatting)

Monitor koopwoningmarkt 2 e kwartaal 2015 (samenvatting) Monitor koopwoningmarkt 2 e kwartaal 2015 (samenvatting) Expertisecentrum Woningwaarde OTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft Harry Boumeester Harry

Nadere informatie

Kwartaalinzicht. Editie 10 Q2 2019

Kwartaalinzicht. Editie 10 Q2 2019 Kwartaalinzicht Editie 1 Q2 219 VFN Cijfers Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 18 april is het jaarverslag vastgesteld. Het jaarverslag biedt inzicht in de ontwikkeling van het nieuw verstrekte krediet

Nadere informatie

Thermometer economische. crisis

Thermometer economische. crisis 8 Thermometer economische oktober 20 crisis 06//20 Inleiding In deze achtste Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Zeepbel of duurzaam herstel?

Zeepbel of duurzaam herstel? Zeepbel of duurzaam herstel? plus antwoorden op andere huizenmarktvragen, die u aan een econoom wilt stellen Marten van Garderen ING NL Economisch Bureau Hypothekencongres, 21 september 2017 De woningmarkt

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei valt terug

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economische groei valt terug Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB11-069 15 november 2011 9.30 uur Economische groei valt terug Economie 1,1 procent gegroeid op jaarbasis in derde kwartaal Kwartaal op kwartaal 0,3 procent

Nadere informatie

IG&H Hypotheekupdate Q2 2012

IG&H Hypotheekupdate Q2 2012 IG&H Consulting & Interim Make strategy work! Augustus 2012 IG&H Hypotheekupdate Q2 2012 Geachte relatie, Hierbij ontvangt u de IG&H Hypotheekupdate voor het 2 e kwartaal van 2012. Wij wensen u veel leesplezier

Nadere informatie

Monitor Kredietcrisis Zoetermeer

Monitor Kredietcrisis Zoetermeer Monitor Kredietcrisis Zoetermeer Economische gevolgen van de kredietcrisis 28-21 Monitor Kredietcrisis Zoetermeer ECONOMISCHE GEVOLGEN KREDIETCRISIS ZOETERMEER Samenstelling: Bestuur, afdeling FB, team

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Licht herstel economie in derde kwartaal 2009

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Licht herstel economie in derde kwartaal 2009 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-071 13 november 2009 9.30 uur Licht herstel economie in derde kwartaal 2009 Kwartaal op kwartaal 0,4 procent groei economie Krimp 3,7 procent in vergelijking

Nadere informatie

Factsheet stedelijke economie. 1 e kwartaal 2019

Factsheet stedelijke economie. 1 e kwartaal 2019 Factsheet stedelijke economie 1 e kwartaal 219 Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Juli 219 Kort samengevat Factsheet stedelijke economie De afdeling Onderzoek & Statistiek brengt

Nadere informatie

Economische Barometer 2017 Bergen op Zoom en Roosendaal. Kernuitkomsten vergeleken, februari >

Economische Barometer 2017 Bergen op Zoom en Roosendaal. Kernuitkomsten vergeleken, februari > Economische Barometer 2017 Bergen op Zoom en Roosendaal Kernuitkomsten vergeleken, februari 2018 > www.ioresearch.nl Een barometer is gericht op het volgen en (door middel van cijfers) in beeld brengen

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis Thermometer economische crisis mei 2013 afdeling 29/04/2013 Onderzoek gemeente Utrecht Inleiding In deze tiende Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

Crisismonitor. SSC / Onderzoek en Informatie. uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april?

Crisismonitor. SSC / Onderzoek en Informatie. uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april? SSC / Onderzoek en Informatie Crisismonitor uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april? stijgingstempo werkloosheid neemt toe, meer jongeren werkloos fors minder hypotheken

Nadere informatie

Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2016 (samenvatting)

Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2016 (samenvatting) Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2016 (samenvatting) Expertisecentrum Woningwaarde OTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft Harry Boumeester Mei 2016

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in vogelvlucht

Arbeidsmarkt in vogelvlucht Arbeidsmarkt in vogelvlucht In het eerste kwartaal van 2011 is het aantal banen van werknemers, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2010, licht gedaald. Dit is het eerste kwartaal met banenkrimp

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Verder in deze editie:

Verder in deze editie: Economie Monitor Brabant Vierde kwartaal 4 Eurocrisis raakt ook de Brabantse economie De economie van Brabant krijgt in het laatste kwartaal van te maken met de gevolgen van de eurocrisis en dit is goed

Nadere informatie

Monitor koopwoningmarkt 3 e kwartaal 2014 (samenvatting)

Monitor koopwoningmarkt 3 e kwartaal 2014 (samenvatting) Monitor koopwoningmarkt 3 e kwartaal 2014 (samenvatting) Expertisecentrum Woningwaarde OTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft Harry Boumeester Harry

Nadere informatie

Bodem bereikt in Nederlandse Economie

Bodem bereikt in Nederlandse Economie Bodem bereikt in Nederlandse Economie 8 november 213 Every picture tells a story Keijser Capital Research Nico van Geest RBA Nico.vangeest@keijsercapital.nl (1) Het consumenten vertrouwen, zoals door het

Nadere informatie

Nederlandse economie in zicht

Nederlandse economie in zicht Nederlandse economie in zicht Groei boven 2% Economisch Bureau Nederland 2 juni 2015 Groei versnelt tot meer dan 2% in 2015 en 2016 De Nederlandse economie heeft de laatste twee kwartalen een behoorlijke

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2012

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2012 Factsheet economische crisis 3 e kwartaal 212 O&S December 212 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet economische crisis Vanwege de voortdurende economische crisis is er behoefte aan inzicht in de

Nadere informatie

Verslechtering economische vooruitzichten. Economische ontwikkeling:

Verslechtering economische vooruitzichten. Economische ontwikkeling: Economie Monitor Derde kwartaal 211 3 Verslechtering economische vooruitzichten In het tweede kwartaal leek de se economie de eerste tekenen van economisch herstel te vertonen. Het derde kwartaal laat

Nadere informatie

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei Persbericht PB14-050 14 augustus 2014 09.30 uur Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei - Economie groeit volgens de flashraming met 0,5 procent ten opzichte van eerste kwartaal 2014 - Volgens

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

CBS: economie krimpt door lager gasverbruik

CBS: economie krimpt door lager gasverbruik Persbericht PB14-032 15 mei 2014 9.30 uur CBS: economie krimpt door lager gasverbruik - Sterke afname binnenlands verbruik en export van aardgas door milde winter - Mede hierdoor economische krimp van

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 2,9 procent in Economische groei vierde kwartaal 2,7 procent

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie groeit 2,9 procent in Economische groei vierde kwartaal 2,7 procent Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-010 13 februari 2007 9.30 uur Economie groeit 2,9 procent in 2006 De Nederlandse economie is in 2006 met 2,9 procent gegroeid. Dit is bijna twee keer

Nadere informatie

Rapport VBO Woonindex. Kwartaalrapportage, eerste kwartaal 2009

Rapport VBO Woonindex. Kwartaalrapportage, eerste kwartaal 2009 Rapport VBO Woonindex Kwartaalrapportage, eerste kwartaal 2009 inleiding Vanaf het tweede kwartaal van 2004 publiceert VBO Makelaar ieder kwartaal de VBO Woonindex. De VBO Woonindex meet de stemming van

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 1 e kwartaal 2011

Factsheet economische crisis. 1 e kwartaal 2011 Factsheet economische crisis 1 e kwartaal 211 O&S Mei 211 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet Vanwege de economische recessie is er behoefte aan inzicht in de gevolgen ervan in de gemeente s-hertogenbosch.

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor oktober 211 (cijfers t/m september 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2018

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2018 Factsheet stedelijke economie 4 e kwartaal 218 Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek April 219 Kort samengevat Factsheet stedelijke economie De afdeling Onderzoek & Statistiek brengt

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB04-103 1 juli 2004 9.30 uur Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal 2004 De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2004 met 0,9 procent

Nadere informatie

Hypotheek Index Q3 2017

Hypotheek Index Q3 2017 Hypotheek Index Q3 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Ontwikkeling rentevaste periode Een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar wint sterk aan populariteit ten

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009 Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB09-038 15 mei 2009 9.30 uur Economie krimpt 4,5 procent in eerste kwartaal 2009 Grootste krimp na de Tweede Wereldoorlog Export en investeringen vallen

Nadere informatie

Persconferentie: De Nederlandse conjunctuur in 2008, d.d. 13 februari 2009.

Persconferentie: De Nederlandse conjunctuur in 2008, d.d. 13 februari 2009. Persconferentie: De Nederlandse conjunctuur in 2008, d.d. 13 februari 2009. Sheet 1: Opening Het CBS publiceert vandaag het eerste cijfer van de economische groei over het vierde kwartaal en de voorlopige

Nadere informatie

Het waren weekjes weer wel: 38 en 39

Het waren weekjes weer wel: 38 en 39 aug. okt. dec. feb. april juni aug. aug. okt. dec. feb. april juni aug. aug. okt. dec. feb. april juni aug. Het waren weekjes weer wel: 38 en 39. De nieuwe macrocijfers.5..5. -.5 -. -.5 -. -.5 % -.6 -.6.

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor februari 2012 (cijfers t/m december 2011) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

Hypotheek Index Q2 2017

Hypotheek Index Q2 2017 Hypotheek Index Q2 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Sterke groei jonge huizenkopers Het aandeel jonge starters op de woningmarkt is in het tweede kwartaal van 2017 sterk

Nadere informatie

Monitor koopwoningmarkt

Monitor koopwoningmarkt Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2014 Expertisecentrum Woningwaarde OTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft Harry Boumeester Peter Boelhouwer Mei

Nadere informatie

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2016

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2016 Factsheet stedelijke economie 4 e kwartaal 216 Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 217 2 Kort samengevat Factsheet stedelijke economie Vanwege de economische situatie is er behoefte

Nadere informatie

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Nederland totaal

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Nederland totaal Derde kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Koopkrachtverandering van ouderen 2015-2016

Koopkrachtverandering van ouderen 2015-2016 Koopkrachtverandering van ouderen 2015-2016 Berekeningen Prinsjesdag 2015 Nibud, september 2015 Koopkrachtverandering van ouderen 2015-2016 Berekeningen Prinsjesdag 2015 Nibud, september 2015 In opdracht

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Vereniging Comfortabel Wonen en Voorlichtingsburo Wonen. Kwartaal Rapport Marktcijfers

Vereniging Comfortabel Wonen en Voorlichtingsburo Wonen. Kwartaal Rapport Marktcijfers Vereniging Comfortabel Wonen en Voorlichtingsburo Wonen Kwartaal Rapport Marktcijfers 1 e 6 maanden 2016 Inleiding Met ingang van het jaar 2012 heeft de Vereniging Comfortabel Wonen (VCW) voor haar leden

Nadere informatie