Met hetzelfde CMS kunt u ook uw formulieren bewerken en beheren. Net als bij het internet staat er een tabblad in het CMS, SIMeForm.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met hetzelfde CMS kunt u ook uw formulieren bewerken en beheren. Net als bij het internet staat er een tabblad in het CMS, SIMeForm."

Transcriptie

1 Inleiding Beste SIMeForm gebruiker, U kent SIM. U bent gebruiker van SIMsite. SIMsite is uw Content Management Systeem (CMS) waarmee u de publieke website(s) van uw gemeente beheerd. Met hetzelfde CMS kunt u ook uw formulieren bewerken en beheren. Net als bij het internet staat er een tabblad in het CMS, SIMeForm. Leeswijzer Zie de inhoudsopgave voor de wijze waarop SIMeForm wordt behandeld. Wij volgen daarbij zoveel mogelijk de schermopbouw.

2 Inhoudsopgave Inleiding... 1 Leeswijzer... 1 SIMeForm algemeen... 1 Tabblad SIMeForm... 2 A Standaardfunctionaliteiten... 3 B Beheer SIMeForm / formulieren... 6 C Beheer SIMeForm / Elementen Ongekoppelde elementen verwijderen D Beheer SIMeForm / Categorieën E Beheer SIMeForm / Blokken F Beheer SIMeForm / Gedeelde formulieren G Beheer SIMeForm / Vrijgeven formulieren H Bewerken formulieren H.1 Bewerk Element H.2 Formulierintro I Beveiligde omgeving ( 27 J Statistieken... 28

3 SIMeForm algemeen Met SIMeForm maakt u zelf digitale intelligente formulieren, die u kunt plaatsen op elke gewenste pagina van uw website. Een kwaliteitsimpuls voor uw dienstverlening door uitbreiding van de interactie op uw gemeentelijke website. De mogelijkheden van digitale formulieren zijn enorm. Naast de mogelijkheid om uw aanvraagformulieren digitaal aan te bieden, kunt u ook een enquête onder uw burgers houden, een reactieformulier samenstellen of uw klachtenprocedure via het web toegankelijk maken. Daarnaast kunt u de digitale formulieren ook voor interne doeleinden gebruiken, zoals een inschrijfformulier ten behoeve van een activiteit of een cursus, het aanvragen van vakantiedagen, het indienen van declaraties of zelfs een tevredenheidonderzoek onder uw medewerkers. Belangrijk is de verwerking van de binnenkomende informatie. SIMeForm kent hier verschillende mogelijkheden voor. Versturen via koppeling met een Document Management Systeem (DMS) of een postregistratiesysteem Verzending richting Midofficebroker niet versturen, alleen printen Vooral de koppeling met een DMS of Midoffice biedt veel mogelijkheden. Door de koppeling met de mid- en backoffice bent u in staat om uw dienstverlening volledig elektronisch af te handelen. Door het gebruiksvriendelijke, Nederlandstalige content management systeem kunt u zonder technische kennis een geavanceerd formulier samenstellen. U kunt zelf de vragen aanmaken en het bijbehorende antwoordtype bepalen zoals een meerkeuze antwoord, selectielijst, invulveld voor , BSN, tekstveld, tabel, etc, ieder weer met zijn eigen mogelijke controles. De opmaak van het formulier kunt u volledig aan uw eigen huisstijl aanpassen. Dit gebeurt op basis van vormgevingstemplates, die in samenwerking met onze vormgever specifiek voor u worden opgezet.

4 SIMeForm kent de mogelijkheid om uw formulier te delen. Gemeenten kunnen hierdoor gebruik maken van de door u ontwikkelde formulieren en kunt u gebruik maken van andermans formulieren. U hoeft dus niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Formulieren die door ICTU zijn ontwikkeld zullen standaard worden meegeleverd. Tabblad SIMeForm Wanneer u bent ingelogd komt u op de welkom-pagina van SIMsite (waar SIMeForm onderdeel van uitmaakt). De welkom-pagina is voorzien van enkele tabbladen, afhankelijk van de door u afgenomen onderdelen of de onderdelen waarvoor u geautoriseerd bent. Op het moment dat SIMeForm door de gemeente is aangeschaft, dan ziet u een extra tabblad genaamd SIMeForm. Figuur -1 Welkom-pagina

5 A Standaardfunctionaliteiten Er zijn bij ieder onderdeel van SIMeForm een aantal standaard functionaliteiten. Deze functionaliteiten zijn te vinden op de knoppenbalk. Hiermee kunnen acties als opslaan, een nieuw formulier aanmaken en verwijderen uitgevoerd worden. In onderstaande tabel worden alle mogelijke functionaliteiten besproken. Nieuw Een nieuw formulier aanmaken. Opslaan Opslaan van nieuw aangemaakte formulieren of doorgevoerde wijzigingen. Opslaan als Bestaand formulier of element onder een andere naam opslaan. Met de functie Opslaan als is het niet nodig om steeds opnieuw een formulier of element van meet af aan te ontwikkelen. Verwijderen Verwijderen van bestaande formulieren. Preview Bekijk een voorbeeld hoe een opgeslagen formulier eruit komt te zien. Je kunt de verplichte velden in de preview uitzetten. Tevens kun je bij een DigiD formulier gebruik maken van de optie met of zonder DigiD inlog bekijken. Printen Een formulier dat is vrijgegeven printen Formulier delen Een formulier delen met andere gebruikers (gemeenten) Intro Per formulier kan een introductietekst ingegeven worden.

6 De opbouw van het tabblad SIMeForm is als volgt opgedeeld: Figuur -2 Tabblad SIMeForm Menu (linkerkolom): Hieronder staan de verschillende categorieën waar de formulieren onder verdeeld zijn. Een onderdeel zou bijvoorbeeld belastingen kunnen zijn. Onder dit hoofdonderdeel staan vervolgens de formulieren die betrekking hebben op belastingen. Op deze manier kunt u de formulieren goed ordenen. Onderaan vindt u het menu Beheer SIMeForm (linkerkolom onderaan). Onder Beheer SIMeForm staan de volgende zaken vermeld: 1 Formulieren: Hier worden nieuwe formulieren aangemaakt of bestaande formulieren verwerkt. Het toevoegen van vragen aan een formulier gebeurt elders. 2 Elementen: Een formulier wordt opgebouwd uit verschillende elementen (bijvoorbeeld vragen, maar ook acties of teksten). Een groot aantal standaard elementen zijn al toegevoegd aan het systeem (NAW, telefoonnummer, adres, enz). Wanneer u een extra element wilt toevoegen, dat nog niet in de lijst met standaard elementen staat, kunt u dat hier aanmaken.

7 3 Categorieën Uw formulieren kunnen in verschillende categorieën verdeeld worden, zodat u de formulieren eenvoudig kunt ordenen. Hierdoor wordt het eenvoudiger om formulieren terug te vinden. De categorieën kunt u hier aanmaken, u kunt hier ook een formulier aan een categorie koppelen. Categorieën verschijnen als hoofdmenu in het SIMeForm menu aan de linkerkant. Gekoppelde formulieren zijn vervolgens onder dit menuonderdeel te benaderen. Zo kunt u een logische indeling maken van uw formulieren. 4 Blokken: Op een formulier staan regelmatig dezelfde elementen in dezelfde volgorde als op een ander formulier. Denk bijvoorbeeld aan NAW gegevens. Deze elementen vormen samen een blok. Onder blokken kunt u een nieuw blok samenstellen. 5 Gedeelde formulieren: In gedeelde formulieren staan formulieren die door andere gemeenten zijn aangemaakt. Staat er een formulier bij waar u gebruik van wilt maken, kunt hier het formulier importeren. 6 Vrijgeven formulieren: Bij het aanmaken van een formulier kunt u een status meegeven. Staan er formulieren op de status klaar voor publicatie dan kunt u deze hier vrijgeven. Dit onderdeel kunt u specifiek autoriseren. Hierdoor is het mogelijk om een formulier door bijvoorbeeld een eindredacteur te laten controleren voordat het op de website wordt gepubliceerd.

8 B Beheer SIMeForm / formulieren Hier kunt u een nieuw formulier aanmaken en bestaande formulieren aanpassen. Binnen SIMeForm maakt u eerst een formulier aan, door diverse gegevens aan het formulier toe te kennen (naam, publicatiedatum, wel of geen DigiD verzendwijze, etc.). Het toevoegen van elementen (vragen) wordt op een andere plaats gedaan. Selecteer in de bovenste selectielijst een bestaand formulier wanneer u een aanpassing wilt maken op het formulier. Wilt u een nieuw formulier maken, dan kunt u de selectielijst op selecteer laten staan of de knop Nieuw in de knoppenbalk gebruiken. Rechts van de selectielijst wordt aangegeven of de genoemde formulieren actief zijn (vervaldatum is nog niet gepasseerd) of zijn gearchiveerd. Ook kunt u de formulieren in beide statussen opvragen (Alle). Figuur -3 Beheer SIMeForm / formulieren Publiceren: De publicatiedatum is de datum waarop het formulier gepubliceerd wordt, de vervaldatum bepaald wanneer het formulier naar het archief verplaatst wordt.

9 De status geeft aan of het formulier nog in bewerking is bij de redacteur, klaar staat voor publicatie of is vrijgegeven voor publicatie. Staat het formulier klaar voor publicatie dient deze eerst nog vrijgegeven te worden om zichtbaar te worden. Formulier: Hier vult u de titel voor het formulier in en kan het formulier aan een al bestaande categorie gekoppeld worden. De titel van het formulier verschijnt boven het formulier. Figuur -4 Formulier instellingen Content: Onder de korte titel geeft u een titel in. Onder deze korte titel wordt het formulier, na het opslaan, zichtbaar in het hoofdmenu aan de linkerkant en wordt ook gebruikt in de koppelbox om het formulier te kunnen koppelen aan een pagina. Deze titel verschijnt niet op het formulier. Verzendwijze: Hier wordt de verzendwijze van het formulier aangegeven. Wilt u dat het formulier na het invullen direct wordt verstuurd naar het door u aan te geven adres, dan kiest u voor de optie Formulier verzenden via e- mail. Er zal een invulscherm verschijnen waar het adres kan worden ingegeven. Hieronder kunt u aangeven hoe u de formulieren wilt ontvangen. U kunt kiezen of u de formulieren in PDF wilt ontvangen, als platte tekst in uw e- mailbericht of als CSV-bestand. Het verzenden als CSV-bestand kan handig zijn wanneer de antwoorden van de formulieren moeten worden verzameld in 1 overzicht. Alle antwoorden kunnen dan bijvoorbeeld naar 1 Excel bestand worden gekopieerd, waarna u de functies van Excel kunt

10 gebruiken om bijvoorbeeld te filteren of te sorteren.

11 Is het de bedoeling het formulier na het invullen af te drukken en niet te verzenden via de ; kies dan voor de optie formulier niet verzenden, maar laten afdrukken. Wanneer u ook SIMkassa gebruikt verschijnt de optie Formulier als aanvulling op SIMkassa producten. Kiest u voor deze verzendwijze, dan kunt u het formulier koppelen aan een product in SIMkassa. De informatie uit het formulier wordt dan opgeslagen binnen de SIMkassa (transactieoverzicht). Vervolgens is er de mogelijkheid om het formulier niet te verzenden maar te laten eindigen met een tekst. U kunt op deze manier beslisbomen maken met SIMeForm zonder dat u in het formulier een verzendwijze kiest. U kunt op deze manier bijvoorbeeld een tekst opnemen om te verwijzen naar andere formulieren of naar andere websites. Figuur -5 Verzendwijze Vormgevingstemplate: U kunt uw formulieren van een door u op te geven vormgeving voorzien. Er kunnen meerdere templates aangemaakt worden. Per formulier bepaalt u hier welke vormgeving op dat specifieke formulier van toepassing is.

12 Figuur -6 Formulier-instellingen Per formulier kan aangegeven worden, door middel van het aanvinken van de optie, of er van de volgende zaken gebruikt gemaakt moet worden: - DigiD activeren; dient de burger zich d.m.v. DigiD te identificeren. U kunt dan een keuze maken tussen Toegang met tijdelijk wachtwoord, Toegang na activeren of Toegang na activeren en SMS authenticatie, dat het minimale autorisatieniveau aangeeft waaraan de burger moet voldoen om zich d.m.v. DigiD te identificeren. Door DigiD te activeren kunt u tevens gebruik maken van de optie Formulier maximaal een keer invullen. Wanneer u deze optie activeert wordt bijgehouden of iemand het formulier al eens heeft ingevuld (op basis van DigiD inlog). Tevens wordt er automatisch een tekst getoond (zelf in te vullen) indien een gebruiker het formulier nogmaals wil invullen. - Automatisch invullen van velden activeren (prefill); de standaard elementen van formulieren kunnen automatisch ingevuld worden.

13 Let op: prefill werkt alleen in combinatie met DigiD of met SIMkassa producten waarbij DigiD geactiveerd is. Tevens is het noodzakelijk een koppeling met een GBA / Gegevensmagazijn te hebben. Dit kan met een directe koppeling of via een Midoffice. Neem contact op met SIM voor meer informatie over de mogelijkheden van koppelingen met GBA systemen / Gegevensmagazijnen. - Afschermen met gebruikersnaam en wachtwoord; formulieren kunnen worden afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is een gebruikersnaam en wachtwoord die u zelf kunt aanmaken. Er kan hiervoor 1 gebruikersnaam en wachtwoorden worden gekoppeld aan 1 formulier. Alle gebruikers of werknemers die gebruik willen maken van dit formulier gebruiken dus de dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord. - Autonummering activeren, in dit geval worden de vragen automatisch genummerd; - Versturen van automatisch antwoord; na het verzenden van het formulier krijgt de burger een automatisch antwoord. Kies voor de optie Antwoorden niet meesturen, Antwoorden in de mail meesturen en Antwoorden in een PDF meesturen.

14 C Beheer SIMeForm / Elementen Staat het element voor uw formulier niet onder de standaardelementen, dan kunnen er hier elementen worden toegevoegd door op de knop nieuw ( ) te klikken. Hier kunt u ook bestaande elementen aanpassen. Figuur -7 Beheer SIMeForm / Elementen Selecteer een element: Toont een lijst van alle elementen. Door gebruik te maken van het filter rechts van de selectielijst kunt u eenvoudiger zoeken in de lijst met elementen. Het filteren is mogelijk op drie manieren: - Op trefwoord. Wanneer u karakters invoert in het invoerveld naar de selectielijst, wordt de lijst met elementen gefiltert op elementen die deze karakters bevatten. Vult u bijvoorbeeld AP in, dan verschijnt in de lijst bijvoorbeeld het element kapvergunning, maar ook het element appartement. Door één van de radiobuttons te selecteren kan er bepaald worden welke elementen getoond moeten worden, namelijk alle elementen elementen die zijn gekoppeld aan een formulier of elementen die niet zijn gekoppeld aan een formulier (ongekoppeld) - In de selectielijst kunt u een formulier selecteren, zodat na het selecteren van het formulier, alle elementen van dat formulier getoond worden in de selectielijst van elementen. 10

15 Ongekoppelde elementen verwijderen Om vervuiling van het systeem te voorkomen is het mogelijk om ongekoppelde elementen op een gemakkelijke manier te verwijderen. Klik hiervoor op de knop boven in het scherm. Hierdoor wordt een scherm geopend waarin alle ongekoppelde elementen worden getoond. Deze kunt u via een selectievak selecteren en verwijderen. Content: Het label is de naam van het element; oftewel de vraag/opmerking die u wilt plaatsen op het formulier. Uitlijning label: Hier geeft u aan of u het label boven of voor het antwoord wilt plaatsen op het formulier. Toon element achter voorgaand element: Het nieuwe element komt direct achter het vorige element te staan. Hiermee kunt u twee vragen achter elkaar plaatsen (bijvoorbeeld straat en huisnummer) Element moet verplicht worden ingevuld: Hiermee verplicht u de burger het element (de vraag) in te vullen. Indien de burger naar de volgende pagina wil gaan, wordt gecontroleerd of de vraag is ingevoerd. Indien dit niet het geval is, krijgt de burger een waarschuwing. Echter een verplichte vraag komt automatisch een * te staan. Tekst bewerken: In het tekstveld kan een helptekst aangegeven worden. Wanneer dit veld is ingevuld, wordt er een vraagtekenicoon achter de vraag geplaatst. Wanneer op dit icoon wordt geklikt, dan verschijnt de helptekst. Antwoordtype: Hier kan worden aangegeven welk antwoordtype bij het element moet worden getoond. 11

16 Figuur -8 Antwoordtype De volgende antwoordtype zijn beschikbaar: Tekst op een regel Dit is een standaard tekstveld. De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Breedte invoerveld (pixels/html) Standaard waarde Tekst op een meerdere regels Dit is een standaard tekstveld. De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Breedte invoerveld (pixels/html) Hoogte invoerveld (pixels/html) Maximaal aantal karakters Numeriek Dit is een standaard tekstveld dat alleen numerieke waarden kan bevatten. De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Breedte invoerveld (pixels/html) Standaardwaarde Aantal decimalen Een minimum- en een maximumwaarde 12

17 Datum Een veld dat alleen datumnotatie dag-maand-jaar eventueel aangevuld met tijd aanvaardt. Hier wordt een datumkiezer en een tijdskiezer aangeboden. Bij de datum kan een standaard waarde worden opgegeven. Wilt u dat de datum van vandaag automatisch ingevuld wordt, dan kunt u gebruik maken van de optie Vul huidige datum standaard in. Ook kunt opgeven in welke periode een geldige datum moet vallen. De periode kunt u zelf instellen door een minimum en maximum op te geven. Geboortedatum Is gelijk aan antwoordtype datum (zie hierboven). Wordt er geen geldige geboortedatum opgeven, dan wordt er aangegeven wat de minimale of maximale leeftijd is. adres Dit is een standaard tekstveld met een controle op de aanwezigheid van een punt en De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Breedte invoerveld (pixels/html) Keuzemogelijkheid Een meerkeuzevraag. Met dit element kunt u in het formulier vervolgacties meegeven per antwoord. De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Radio button, selectbox, multiple selectbox of checkboxen Nieuwe keuzes aanmaken Alternatieve optie Keuzes verwijderen Standaardantwoord kunnen opgeven. Vervolgacties per antwoord kunnen geven Volgorde van keuzes wijzigen 13

18 U kunt de alternatieve optie aanvinken om de tekst van de alternatieve optie aan te geven (bijvoorbeeld anders of namelijk). Deze wordt altijd als laatste getoond. Tabel Een vraag in de vorm van een tabel, waar de kolommen en de rijen van labels kunnen worden voorzien. De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Titel table Breedte rijlabels (pixels/html) Nieuwe kolom Nieuwe rij Bijlage De mogelijkheid om een document te laten meesturen met een formulier. De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Maximale bestandsgrootte (1-8 MB) Bestandstype (bmp, doc, dwg, dxf, gif, jpeg, jpg, msg, ods, odt, pdf, pfx, png, tiff, txt en xls) Burgerservicenummer Dit is een standaard tekstveld met een controle op geldigheid BSN nummer (11-proef). De volgende waarden kunnen worden opgegeven: Breedte invoerveld (pixels/html) Postcode Dit is een standaard tekstveld om een postcode in te voeren. Er wordt gecontroleerd of de invoer bestaat uit vier cijfers en twee letters. Telefoonnummer Dit is een standaard tekstveld om een telefoonnummer in te voeren. Bij het telefoonnummer mag de inhoud alleen bestaan uit cijfers, #, -, +, (, ). 14

19 Kaart (Google maps) Dit element toont een kaart op het formulier, waarmee een punt kan worden gemarkeerd. Het startpunt van het kaartje kan bij de instellingen worden aangegeven. Ook kan daar bepaald worden welk label boven het kaartje getoond moet worden. Figuur -9 Antwoordtype Kaart 15

20 D Beheer SIMeForm / Categorieën Om uw formulier overzichtelijk in te delen kunt u ze groeperen in categorieën. Hier kunt u de categorieën aanmaken of bestaande categorieën bewerken. Figuur -10 Beheer SIMeForm / Categorieën Naam: Hier geeft u de naam aan van de nieuwe categorie. 16

21 Vervolgens kunnen er formulieren gekoppeld worden aan de categorie. Het formulier kan op diverse manieren opgezocht worden. D.m.v. het ABC of via de koppelbox. De bestaande categorieën staan in de selectielijst. Heeft u de formulieren gekozen en gekoppeld, dan klikt u op opslaan om het formulier definitief te koppelen. Het linkermenu wordt automatisch ververst met de nieuwe indeling.

22 E Beheer SIMeForm / Blokken Er zijn elementen die regelmatig in dezelfde volgorde gesteld worden, bijvoorbeeld de NAW gegevens, dan kunt u deze samenstellen in een blok. Hier kunt u deze blokken bewerken en samenstellen. Figuur -11 Beheer SIMeForm / Blokken

23 F Beheer SIMeForm / Gedeelde formulieren Gebruikers van SIMeForm hebben de mogelijkheid om eigen gemaakte formulieren te delen en formulieren die door anderen zijn gemaakt binnen te halen. In dit onderdeel staan de formulieren die andere gemeenten reeds aangemaakt hebben. Wanneer een gebruiker een formulier heeft gedeeld, wordt er een kopie van het formulier gemaakt en centraal opgeslagen. Dit formulier verschijnt dan automatisch in de lijst van gedeelde formulieren. Het gedeelde formulier is te bekijken via het afdrukvoorbeeld. Na het delen van een formulier, kunt u een formulier nog wijzigen of aanpassen. Deze wijziging of aanpassing wordt niet automatisch opgeslagen in het gedeelde formulier. Wilt u de nieuwe versie ook delen, dan kunt u dit doen door het formulier nogmaals te delen door middel van de knop Formulier delen ( ). Onder Gedeelde formulieren vindt u alle formulieren die door andere SIMeForm gebruikers (gemeenten) gedeeld worden. In de lijst worden de eigen gedeelde formulieren niet getoond. Figuur -12 Beheer SIMeForm / Gedeelde formulieren De nieuwe formulieren staan in het geel aangegeven. Klik op een formulier dat u wilt importeren, verplaats het naar rechts en druk vervolgens op opslaan. Heeft u geen categorie gekozen dan zal er in het

24 hoofdmenu een onderdeel verschijnen zonder categorie. U kunt het formulier vervolgens handmatig plaatsen onder de gewenste categorie.

25 G Beheer SIMeForm / Vrijgeven formulieren Wordt het formulier aangemaakt en opgeslagen in de status klaar voor publicatie dan moet het formulier nog vrijgegeven worden. Deze formulieren staan onder dit menuonderdeel, zodat ze eenvoudig vrijgegeven kunnen worden. Figuur -13 Beheer SIMeForm / Vrijgeven formulieren

26 H Bewerken formulieren Selecteer een formulier in de linkermenu om de elementen bij het formulier te bewerken. Figuur -14 Beheer SIMeForm / Bewerken formulieren In dit scherm kunnen elementen worden gekoppeld aan het formulier. In de linkerlijst verschijnen de optionele elementen (afhankelijk van de gekozen optie boven de koppelbox (standaard elementen, elementen, blokken, overig). Door de elementen in de rechterlijst te plaatsen (knop pijltje rechts ) worden de elementen aan het formulier gekoppeld. Het element wordt boven het geselecteerde element in de rechterbox geplaatst. Op die manier kunt u het element direct op de juiste plaatst positioneren. Middels het zoekscherm en het ABC kunt u elementen zoeken die betrekking hebben op het desbetreffende formulier. Standaardelementen: Hierin staan standaard elementen die veelvuldig op verschillende formulieren terug komen. Deze zijn voor u reeds aangemaakt. SIMeForm gebruikers (gemeenten) wordt aangeraden zoveel mogelijk gebruik te maken van standaard elementen. Ook de semantiek (betekenis) van de elementen is vastgelegd, waardoor

27 de elementen al vooraf gevuld (prefill) kunnen worden met gegevens die al bekend zijn (gegevensmagazijn, SIMkluis, etc) Elementen: Hierin staan de door u aangemaakte elementen. Elk element kan aan meerdere formulieren worden gekoppeld. Blokken: Hierin staan blokken met elementen. Figuur -15 Beheer SIMeForm / Bewerken formulieren Overig: Pagina einde: Dit kan gebruikt worden om een formulier over meerder pagina s te verdelen. De plaats van dit elementen tussen de andere elementen bepaald op welk punt het formulier een paginaeinde inbouwt. Actie: Een actie wordt geplaatst onder het element waar de actie betrekking op heeft. Er zijn twee soorten acties: 1) Ga naar; Wanneer de gebruiker op dit punt beland, kunt u aangeven dat hij direct naar een andere punt kan springen (verderop in het formulier). 2) Actie op basis van voorgaande vraag; Deze actie verschijnt alleen na een meerkeuze vraag. Op basis van het antwoord op die vraag, wordt bepaald naar welk volgend element wordt gesprongen. Het is hiermee mogelijk om te verwijzen naar een tekstveld van het type einde formulier. Hiermee zorgt u ervoor dat het formulier niet verder ingevuld kan worden en niet verzonden kan worden.

28 Als een actie niet compleet is verschijnt er een * achter de actie die u heeft toegevoegd. Kenmerk: Een kenmerk is een element dat de burger niet ziet, maar onderwater wel wordt meegegeven. Hiermee kunt u informatie over het formulier automatisch meegeven, hetgeen handig kan zijn wanneer het formulier bijvoorbeeld in een DMS geplaatst moet worden. Elk kenmerk kan je een tekst en een label meegeven. Tekst: Hiermee kunt u een tekstblok toevoegen. Er zijn drie verschillende typen tekst, de koptekst, de tussentekst en de einde formulier tekst. De eerste twee hebben alleen een verschillende opmaak. De einde formulier tekst kunt u gebruiken om hetformulier af te sluiten. Wanneer u een actie laat verwijzen naar een einde formulier tekst, dan wordt er geen verzend-knop getoond en kan het formulier niet verder ingevuld worden. Bij het aanmaken van de koptekst, tussentekst of einde formulier tekst is het mogelijk deze teksten niet te laten verschijnen op de print van het formulier. Hiervoor vinkt u de optie Verberg dit element in formulieroverzicht en printversie aan. Validatie: Een externe validatie kunt u inzetten om informatie van een element te beoordelen en vergelijken. De volgende opties zijn mogelijk (let op: een aantal opties verschijnen alleen wanneer u een koppeling heeft met een andere applicatie). o Vergelijk 2 velden met elkaar o Is de bezoeker een inwoner (alleen mogelijk met een koppeling SIMeForm - Midoffice Centric) o Controleer op lopende zaken met hetzelfde zaaktype o Controleer op belastingplicht o Controleer op reeds afgegeven machtiging o Controleer op een geregistreerd partnerschap o Controleer op ingeschreven personen o Controleer op ingeschreven honden Op de volgende wijze voegt u een externe validatie toe. U selecteert de radiobutton Overig. Daar vindt u in de linkerkolom alle bijzondere elementen die u aan een formulier kunt toevoegen. U kiest externe validatie en

29 verplaatst het element met een pijltje naar de rechterkolom. U plaatst de externe validatie onder het element waarop de validatie van toepassing is. Zodra de validatie op de juiste plek staat, kunt u met dubbelklikken in het onderstaande menu terecht komen. In dit menu kunt u aangeven welke validatie past bij het betreffende element. Na selecteren van de juiste validatie, slaat u op met de knop opslaan linksboven. H.1 Bewerk Element Heeft u in de rechterkolom een element geselecteerd, dan is dit element middels de knop te bewerken. Bij het formulier kunt u bijvoorbeeld aangeven dat de uitlijnen anders moet worden, er een extra controle moet plaatsvinden, de helptekst moet worden aangepast, etc. Ook kunt u hier de voorwaarden voor een actie invoeren. (naar welk element moet worden gesprongen).

30 Figuur -16 Beheer SIMeForm / Bewerk element H.2 Formulierintro In de knoppenbalk wordt de knop formulier intro zichtbaar. Als u hier op klikt kunt u de introtekst en de trefwoorden van het geselecteerde formulier aanpassen.

31 I Beveiligde omgeving ( Wanneer u beschikt over een beveiligde omgeving (bijvoorbeeld wanneer u DigiD heeft afgenomen), dan zullen de formulieren automatisch worden geopend op deze beveiligde omgeving. Op die manier worden alle gegevens die zijn ingevuld op het formulier versleuteld verzonden. U kunt dit controleren door in het URL van het formulier te kijken. Hier moet dan staan in plaats van

32 J Statistieken De statistieken van SIMeForm zijn vanaf nu ook te raadplegen in het CMS binnen het pakket SIMstat. In het linkermenu van SIMstat staat een extra optie SIMeForm. Hier kunt u de statistieken bekijken van de formulieren. Zo is te zien op welke momenten de formulieren worden geraadpleegd (per uur, dag, maand, etc). Welke formulieren worden geraadpleegd en hoe vaak en ook door welke systemen (browsers, besturingssystemen, etc). Kortom, ideale managementinformatie om uw digitale dienstverlening nog beter op uw inwoners af te stemmen.

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Contactformulier creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Handleiding SIMfaq versie 1.0

Handleiding SIMfaq versie 1.0 Handleiding versie 1.0 SIMfaq Beste SIMsite gebruiker, Allereerst willen wij u melden dat wij er trots op zijn dat u gekozen heeft voor SIM als partner voor uw gemeentelijke front office. U bevindt zich

Nadere informatie

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip:

In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: FORMULIEREN In het CMS is het mogelijk om formulieren aan te maken. Voorafgaand een belangrijke tip: belangrijk Importeer formulierdata uit een CSV-bestand precies zoals verderop beschreven. 1. Gedrag

Nadere informatie

Handboek ZooEasy Online Contacten

Handboek ZooEasy Online Contacten Handboek ZooEasy Online Contacten Datum: juni 2012 Versie: 1.04 Inhoudsopgave 1. ONDERHOUD CONTACTEN... 3 1.1. INLEIDING... 3 1.1.1. KOPPELING BASISTABELLEN... 3 1.1.2. KOPPELING ROLLEN EN AUTORISATIES...

Nadere informatie

A SIMsubsites algemeen A-1. B Beheren van subsites B-1

A SIMsubsites algemeen A-1. B Beheren van subsites B-1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave A SIMsubsites algemeen A-1 A.1 Over SIMsite A-1 A.2 Technische specificaties A-1 B B-1 B.1 Aanmaken van subsites B-1 B.2 Autoriseren van subsites B-4 Algemeen A SIMsubsites

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk : Starten met je eigen enquête - Registreren - Enquete Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes - Vragenlijst beheren - Vertakkingen invoeren

Nadere informatie

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers

Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Stappenplan gebruik Ouders/Verzorgers Handleiding gebruik Mijnschoolinfo Schoolmedewerkers v 29.7.2014 1 Inhoud 1. Activeren van Mijnschoolinfo als ouder... 3 2. Wachtwoord kwijt of wijzigen... 3 2.1 Wachtwoord

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Wordpress handleiding LOA Lak B.V.

Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Over Wordpress Wordpress is een content management systeem (kortweg CMS). Een CMS is systeem waarmee u de inhoud van uw website kunt beheren. Om Wordpress te kunnen gebruiken

Nadere informatie

#Stap 1 Uw account activeren en inloggen

#Stap 1 Uw account activeren en inloggen Inhoud #Stap 1 Uw account activeren en inloggen... 2 #Stap 2 Een test dossier aanmaken... 3 #Stap 3 Uw overzichtspagina... 3 #Stap 4 Het Dashboard... 4 #Optie 1 Bekijken... 4 #Optie 2 Wijzigen... 5 #Optie

Nadere informatie

Offective > CRM > Vragenlijst

Offective > CRM > Vragenlijst Offective > CRM > Vragenlijst Onder het menu item CRM is een generieke vragenlijst module beschikbaar, hier kunt u zeer uitgebreide vragenlijst(en) maken, indien gewenst met afhankelijkheden. Om te beginnen

Nadere informatie

Handleiding voor het beheren van opleidingen

Handleiding voor het beheren van opleidingen Handleiding voor het beheren van opleidingen Handleiding coördinator Handleiding voor het beheren van opleidingen HIGIS 2008 http://www.higis.eu.org Higis 13 februari 2008 1/13 Inhoudstafel Beheren van

Nadere informatie

Handleiding MijnGemeente-app

Handleiding MijnGemeente-app Handleiding MijnGemeente-app Omschrijving Handleiding MijnGemeente-app Auteur SIMgroep Datum 01-05-2013 Versienummer 0.2 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 1.1. MIJNGEMEENTE APP... 3 1.2.

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie)

Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Gebruikershandleiding Wegener Media Manager (gewone advertentie) Ga naar de volgende url in uw browser Ga naar: http://mediamanager.wegener.nl/ (bij voorkeur met: Google Chrome, Firefox of Internet Explorer

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Handleiding VSO Vragendatabank

Handleiding VSO Vragendatabank Handleiding VSO Vragendatabank Versie 1.1 5-7-2010 Rik Langerak Inhoud VSO Vragendatabank... 3 Vragen bibliotheek... 4 Vragen aanmaken... 4 Een vraag in voorvertoning bekijken... 7 Een vraag bewerken...

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Publiceren Publiceren betekent dat u informatie over de vergunningen op uw eigen website openbaar maakt.

Publiceren Publiceren betekent dat u informatie over de vergunningen op uw eigen website openbaar maakt. Inleiding Het project Vergunningen op Internet van ICTU biedt een standaard voor het publiceren en uitwisselen van vergunningeninformatie. Deze standaard heet het Internet Publicatie Model (IPM). Het IPM

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Handleiding. My.tentoo voor werkgevers en opdrachtgevers

Handleiding. My.tentoo voor werkgevers en opdrachtgevers Handleiding My.tentoo voor werkgevers en opdrachtgevers Algemeen In deze handleiding leggen wij je stap voor stap uit wat de mogelijkheden zijn met my.tentoo. Ga naar de website my.tentoo.nl. Als je nog

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik bestaande gebruikers van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig toe?...

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

In deze versie van de instructies zijn voor alsnog alleen de functies beschreven van de module WT-Content.

In deze versie van de instructies zijn voor alsnog alleen de functies beschreven van de module WT-Content. De belangrijkste applicatie van WappTools is Contentbeheer. Dit is een CMS. CMS staat voor Content Management Systeem. Hiermee kunt u de content van uw website eenvoudig beheren. Onder content wordt verstaan

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

2 Pagina s binnen TYPO3

2 Pagina s binnen TYPO3 2 Pagina s binnen TYPO3 Als u links onder de module Web klikt op de submodule Pagina krijgt u aan de rechterzijde het volgende scherm: Afbeelding 2.2 (frontend) Afbeelding 2.1 (backend) De gele, blauwe

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 B SIMSTAT - BEHEER B-1

A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 B SIMSTAT - BEHEER B-1 A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 A.1 OVER SIMSITE A-1 A.2 TECHNISCHE SPECIFICATIES A-1 A.3 AAN DE SLAG A-2 B SIMSTAT - BEHEER B-1 B.1 AUTORISATIE B-1 B.2 ALGEMEEN B-1 B.2.1 HUIDIGE SITUATIE B-1 B.2.2 DAGELIJKS

Nadere informatie

Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers

Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers In deze handleiding leggen wij u stap voor stap uit hoe u van start gaat met my.tentoo voor opdrachtgevers. Inloggen Start via het internet de volgende website

Nadere informatie

Lined Content Management System v.2 (LCMS 2)

Lined Content Management System v.2 (LCMS 2) Lined Content Management System v.2 (LCMS 2) Inhoudsopgave Lined Content Management System v.2 (LCMS 2)...2 Wat is LCMS 2?...3 Hoe gebruik ik LCMS 2?...3 De modules...4 Instellingen...4 Gebruikers...4

Nadere informatie

Handleiding digitaal aanmelden bij de MO-zaak

Handleiding digitaal aanmelden bij de MO-zaak datum 24-9-2012 Versie 1.6 Pagina 2 van 15 Inhoud 1. Vereiste instellingen (eenmalig instellen)... 3 1.1 De site van de Mo-zaak toevoegen aan de vertrouwde websites... 3 1.2 Pop-Up blokkering... 4 1.3

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 6

Nadere informatie

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties 2 Supportdesk Pro Introductie Inhoudsopgave I Supportdesk Pro 3 1 Inleiding... 3 2 Werkwijze... 3 II Zaken 4 1 Introductie... 4 2 Zaken beheren... 4 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 4 Verwerken...

Nadere informatie

Handleiding. Z factuur Archief

Handleiding. Z factuur Archief Handleiding Z factuur Archief INHOUDSOPGAVE 1. DASHBOARD... 3 1.1. Inloggen... 3 Inloggegevens vergeten... 3 1.2. Mogelijkheden Dashboard... 3 Instellingen, Abonnement Info en Adressenboek... 3 Facturen

Nadere informatie

Prokx Payroll Professionals BV. Handleiding Virtuele Vestiging. FlexOnline

Prokx Payroll Professionals BV. Handleiding Virtuele Vestiging. FlexOnline Prokx Payroll Professionals BV Handleiding Virtuele Vestiging FlexOnline Afbeelding 1: Website Prokx Payroll Professionals Prokx Payroll Professionals B.V. Handleinding FlexOnline versie 24092012 Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik een bestaande gebruiker(s) van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig

Nadere informatie

Qualizorg. Inhoud. FysioRoadmap 4.4

Qualizorg. Inhoud. FysioRoadmap 4.4 Qualizorg Inhoud Inleiding.... 2 Wie kan gegevens naar Qualizorg versturen?... 2 Wat zijn de voorwaarden waar een dossier aan moet voldoen voordat er gegevens naar Qualizorg verstuurd kunnen worden?...

Nadere informatie

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL

HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL HANDLEIDING ADVIES.TEVREDEN.NL Adfiz Freemium Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Inloggen Advies.tevreden.nl... 3 Wijzig uw wachtwoord... 4 Dashboard... 5 Rapportcijfers... 5 Toon resultaten van:... 5 Bekijk

Nadere informatie

voor werkgevers Handleiding Benefits-Plaza

voor werkgevers Handleiding Benefits-Plaza Handleiding Benefits-Plaza voor werkgevers 1. Indienstmelding 2. Uitdienstmelding 3. Wijziging bestaande werknemer 4. Documenten toevoegen 5. Verzenden wijzingen 6. Samenstellen overzichten 7. Historie

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Psychorom Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 8 3.1 Afdrukken

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Quick start handleiding versie 1.0

Quick start handleiding versie 1.0 Quick start handleiding versie.0 Inleiding Beste gebruiker, Via dit document lopen we door de basis onderdelen van je eigen Mijn Kroost control panel. Dit control panel vormt de basis voor het gebruik

Nadere informatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie

Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Stappenplan publiceren van zakelijke mededeling in de Staatscourant via de GVOP applicatie Versie: 0.1 Wijzigingsbeheer Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 27-5-2015 Initiële versie Pieter Lammers

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Gebruikers en groepen

Gebruikers en groepen Gebruikers en groepen Deze handleiding beschrijft de functionaliteit gebruikers en groepen. U vindt deze functionaliteit in het SchoolWapps dashboard onder de menuoptie Algemeen. Met de module gebruikers

Nadere informatie

HANDLEIDING Online personeel en salaris

HANDLEIDING Online personeel en salaris HANDLEIDING Online personeel en salaris Inloggen op loket.nl Via https://online.loket.nl/vsp.prd.loket.new/ kunt u inloggen op de online applicatie van loket.nl. U komt op het onderstaande inlogscherm.

Nadere informatie

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer

e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl Handleiding voor de facturatiemodule Er zijn aparte handleidingen beschikbaar voor: Accountants Boekhouden Ledenadministratie Beheer e-boekhouden.nl is een product van SkillSource. Maart

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 Datum: september 2014 Auteur: Intergrip Inhoud 1. VMBO verstrekt inloggegevens DDD aan de leerling... 3 2. Leerling vult Dossier in... 5 2.1 Activeren...

Nadere informatie

Handleiding Kleos ipad. oktober 2013

Handleiding Kleos ipad. oktober 2013 Handleiding Kleos ipad oktober 2013 Inhoudsopgave blz. Installatie 3 Inloggen 4 Hoofdmenu 5 Homepage 6 Dossiers 7 Agenda 11 Taken 12 Activiteiten 13 Documenten 14 Relaties 16 Handleiding Kleos ipad Pagina

Nadere informatie

Snelstart Onderwijspeil

Snelstart Onderwijspeil Snelstart Onderwijspeil Inhoud INLOGGEN... 2 STARTEN NIEUW ONDERZOEK... 3 VRAGEN TOEVOEGEN... 4 VRAGEN TOEVOEGEN AAN BESTAAND ONDERZOEK... 7 VRAGENLIJST VERSTUREN... 8 ONDERZOEK VERSPREIDEN EN E-MAILLIJST

Nadere informatie

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform

Handleiding dashboard. 3WA SaaS platform Handleiding dashboard 3WA SaaS platform 151021 versie 1.0.2 Inhoud Inloggen... 3 Menu... 4 Algemeen... 5 Beginscherm... 5 Toevoegen widget aan dashboard... 5 Overige functionaliteiten bij widgets... 8

Nadere informatie

Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers (Holdingstructuur)

Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers (Holdingstructuur) Handleiding my.tentoo voor opdrachtgevers (Holdingstructuur) In deze handleiding leggen wij u stap voor stap uit hoe u van start gaat met my.tentoo voor opdrachtgevers Inloggen Start via het internet de

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Stappenplan gebruik enquêtetool

Stappenplan gebruik enquêtetool Bijlage 2 Stappenplan gebruik enquêtetool Bij patiënteninbreng bij de totstandkoming van wetenschapsagenda s 1 Inloggen De enquêtetool is bereikbaar vanaf elke computer met een internetaansluiting en uitsluitend

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

Handleiding voor ondernemers

Handleiding voor ondernemers Handleiding voor ondernemers De directe invoer van content in de database van visitbrabant.nl Pagina 1 van 13 Inhoud Aanmaken of bewerken van een locatie...3 Details...3 Adresgegevens...4 Contactgegevens...4

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding IBestel. Inloggen. Startpagina

Handleiding IBestel. Inloggen. Startpagina Inhoudsopgave Inloggen... 3 Startpagina... 3 Artikel zoeken... 5 Nieuw Order... 5 Bestelpatronen... 6 Bestelpatronen - invullen... 6 Bestelpatronen - beheer... 6 Bestelpatronen overzicht... 7 Orders...

Nadere informatie

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3

1. Gebruikers & voertuigen... 3. 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 Inhoudsopgave 1. Gebruikers & voertuigen... 3 1.1 Hoe voeg ik een gebruiker toe?... 3 1.2 Hoe (ont)koppel ik bestaande gebruikers van/aan meerdere voertuigen?... 5 1.3 Hoe voeg ik een extra voertuig toe?...

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

MobiDM App Manual for Windows Phone

MobiDM App Manual for Windows Phone MobiDM App Manual for Windows Phone This manual describes the installation and use of the MobiDM App for Windows Phone Version: x.x Page 1 Index 1. WELKOM IN MOBIDM... 2 1.1. INTRODUCTIE TOT DE INSTALLATIE...

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Handleiding voor ondernemers

Handleiding voor ondernemers Handleiding voor ondernemers De directe invoer van content in de database van visitbrabant.nl Pagina 1 van 12 Inhoud Aanmaken of bewerken van een locatie... 3 Nieuwe locatie aanmaken/ huidige bewerken...

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Interactions Module OTYS Recruiting Technology. Versie 2.1

Interactions Module OTYS Recruiting Technology. Versie 2.1 Interactions Module OTYS Recruiting Technology Versie 2.1 OTYS Recruiting Technology OTYS Academy E: academy@otys.nl Datum 21-8-2013 Adres- en contactgegevens OTYS Nederland Landjuweel 52 3905 PH VEENENDAAL

Nadere informatie

Handleiding Joomla! 1.5

Handleiding Joomla! 1.5 Handleiding Joomla! 1.5 Versie :0.1 2/20 Inhoud 2. Aanmelden... 4 3. Artikelbeheer... 5 3.1 Nieuw artikel toevoegen... 5 3.2 Bestaand artikel wijzigen/verwijderen... 6 3.2.1 Front end editing... 7 4. Sectie

Nadere informatie

Inhoudsopgave V2.02 2

Inhoudsopgave V2.02 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beginnen met InterWord.... 3 Navigatiemenu.... 4 Hoofdmenu aanmaken.... 4 Submenu aanmaken.... 4 Hoofd- en submenu s verwijderen.... 4 Hoofd- en submenu s aan of uit te

Nadere informatie

Inhoudsopgave V1.02 2

Inhoudsopgave V1.02 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Beginnen met InterWord.... 3 Navigatiemenu.... 4 Hoofdmenu aanmaken.... 4 Submenu aanmaken.... 4 Hoofd- en submenu s verwijderen.... 4 Hoofd- en submenu s aan of uit te

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie

Online declareren. Stap 1: Inloggen. Ga naar www.iak.nl en klik dan rechtsboven op Mijn IAK.

Online declareren. Stap 1: Inloggen. Ga naar www.iak.nl en klik dan rechtsboven op Mijn IAK. Online declareren Stap 1: Inloggen Ga naar www.iak.nl en klik dan rechtsboven op Mijn IAK. Klik vervolgens op Inloggen en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Stap 2: Mijn IAK Direct nadat u bent

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding Online aanvragen Gebruikershandleiding 01 / 11 Online aanvragen Gebruikershandleiding Inhoud Inloggen registreren Wachtwoord vergeten Mijn account Mijn account - Functies Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

ONLINEADVISEREN.NL ONLINEADVISEREN.NL. Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren

ONLINEADVISEREN.NL ONLINEADVISEREN.NL. Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren ONLINEADVISEREN.NL Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren Handleiding onlineadviseren 120815 Blz. 1 van 17 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden... 3 3 Algemene functionaliteit...

Nadere informatie

Handleiding voor ondernemers. De directe invoer van content in de database van visitbrabant.com

Handleiding voor ondernemers. De directe invoer van content in de database van visitbrabant.com Handleiding voor ondernemers De directe invoer van content in de database van visitbrabant.com Inhoud Aanmaken of bewerken van een locatie... 2 Content... 3 Contactgegevens... 4 Call-to-action... 4 Kalender...

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

handleiding 2008/2009

handleiding 2008/2009 handleiding 2008/2009 Online digitale foto s plaatsen en delen met familie en vrienden INHOUD Hoofdstuk 1 1.1 Aanmelden 2 1.2 Album aanmaken 2 1.2.1 Klassiek foto s plaatsen 2 1.2.2 Geavanceerd foto s

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor

In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor Formulieren In dit document wordt uitleg gegeven over de inrichting van formulieren binnen Trajectplanner voor de Functioneel beheerder. Ter verduidelijking zijn op relevante onderdelen eveneens schermvoorbeelden

Nadere informatie

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox

Berichtenbox. Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox Berichtenbox Auteur : Rakesh Poeran Datum : 19 mei 2015 Versie : 2014.5 Documentnaam : Berichtenbox Inhoud 1. Inleiding 3 2. Inloggen op de berichtenbox 4 3. Lay-out van de berichtenbox 6 3.1 Linker menu

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham Handleiding website VV Den Ham versie 1.1 1 van 26 " Stand Template Team foto s Template Team Template " Spelers Template Topscorers Template 9 van 26 6.5 Download template De download pagina bestaat uit

Nadere informatie

Handleiding CMS Made Simple

Handleiding CMS Made Simple Handleiding CMS Made Simple Versie 3 Mei 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen en uitloggen... 4 Inloggen... 4 Uitloggen... 5 3. Plaatsen van teksten op pagina s... 6 Menubalk... 6 Tekst plaatsen

Nadere informatie

Handleiding Site to Edit Module Veiling

Handleiding Site to Edit Module Veiling THAR Design Kipboomweg 15 7636 RC AGELO E-mail: info@thar.nl Website: www.thar.nl KvK nummer: 08165396 BTW nummer: NL8186.22.416.B01 Rekeningnummer: 45.09.80.59 Handleiding Site to Edit Module Veiling

Nadere informatie

Beste SIMbri gebruiker,

Beste SIMbri gebruiker, Leeswijzer Beste SIMbri gebruiker, U kent SIM. U bent gebruiker van SIMsite. SIMsite is uw Content Management Systeem waarmee u de publieke website(s) van uw gemeente beheerd. Met de extra toolkit SIMbri

Nadere informatie

Handleiding. webcalculator pon privé lease

Handleiding. webcalculator pon privé lease Handleiding webcalculator pon privé lease 1 handleiding webcalculator pon privé lease Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is

Nadere informatie