P5-presentatie Juni Parallelle sporen. stedelijke iconen als citybranding instrument

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "P5-presentatie Juni Parallelle sporen. stedelijke iconen als citybranding instrument"

Transcriptie

1 P5-presentatie Juni 2014 Parallelle sporen stedelijke iconen als citybranding instrument

2 bouwkunde, TUDelft master Real Estate & Housing (UAD) afstudeerbegeleiders Dr. W.J. Verheul Dr. E. Braun gecommitteerde Dr. N.E.T. Nieboer M.T.M. (Mark) de Klijn

3 1 I Inleiding 2 I Definitiekader 3 I Methodologische verantwoording 4 I Praktijkscan 5 I Analyse en reflectie Afsluiting

4 1 Inleiding: een onderzoek naar citybranding door middel van stedelijke iconen

5 waarom?

6 aanleiding Steden willen zich maar al te graag met opvallende bouwwerken associëren in de zoektocht naar een unieke identiteit. Aandacht voor dit onderscheidende vermogen van steden en het vermarkten hiervan is opgekomen, toen gemeenten noodgedwongen marktgerichter moest gaan werken om de concurrentie met andere steden het hoofd te bieden.

7 wat?

8 (hoofd)doelstelling Verwerven van inzicht in de toepasbaarheid van stedelijke iconen als citybranding instrument.

9 hoe? methodologie

10 onderzoeksmethode Een meervoudige casestudy, waarin (vooral) kennis wordt opgedaan uit kwalitatieve, open interviews met betrokken actoren.

11 onderzoeksmethode Een meervoudige casestudy, waarin (vooral) kennis wordt opgedaan uit kwalitatieve, open interviews met betrokken actoren.

12 centrale vraag Wat is de inhoud van de plannen voor de te vernieuwen stations (van Den Haag & Rotterdam) en in hoeverre en op welke wijze is dit verbonden met de citybranding van de (binnen)stad?

13

14 deelvragen De centrale vraag is onder te verdelen in 9 verschillende deelvragen, welke in de hierop volgende hoofdstukken (deels) beantwoord zullen worden.

15 2 Definitiekader: citybranding, stedelijke iconen en vastgoedmarketing

16 citybranding Bij citybranding gaat het erom dat doelgroepen een juiste beeldvorming van een stad krijgen, vanuit de gedachte dat dit imago van grote invloed is op hun keuzeproces. De stad begint niet bij de gebruiker, maar bij zichzelf. (Lombarts, 2011)

17 stedelijke iconen Als opvallende bouwwerken de beeldvorming van een stad bepalen, kunnen we spreken over stedelijke iconen. Deze stedelijke iconen zijn bouwwerken die de identiteit en imago van de stad vormen. (Verheul, 2012:5)

18 stedelijke iconen Als opvallende bouwwerken de beeldvorming van een stad bepalen, kunnen we spreken over stedelijke iconen. Deze stedelijke iconen zijn bouwwerken die de identiteit en imago van de stad vormen. (Verheul, 2012:5)

19 citybranding en de gebouwde omgeving De gebouwde omgeving - en in het bijzonder de stedelijke iconografie - betekent veel voor de ontwikkeling en duiding van stedelijke identiteit en vaak is er dan ook een verband te ontdekken tussen lokale identiteit en de tastbare materialiteit. (Verheul & Van Twist, 2011)

20 Methodologische 3 verantwoording:

21 framework data analyse en verwerking Branding kan het beste gezien worden als een poging om de context waarin boodschappen worden gecommuniceerd te beïnvloeden. Kavaratzis (2004) stelde een framework voor dat de communicatie van een city s brand beschrijft via een passende behandeling van diverse activiteiten met functionele en symbolische betekenis in twee verschillende communicatie types.

22

23 4 Praktijkscan: twee stedelijke iconen

24 primary communication

25 behaviour Den Haag - Internationale Stad van Vrede en Recht. (Citymarketing Visie Den Haag , 2011)

26 Dankzij een krachtige en integrale aanpak, waarbij de typisch Haagse signatuur leidraad is, wonen, werken, winkelen en recreëren in 2020 aanzienlijk meer mensen in de binnenstad van Den Haag. (Binnenstadsplan Den Haag , 2010:14) identiteitsdrager voor de stad Den Haag Culturele Hoofdstad 2018 huiskamer voor stad en regio Den Haag internationale stad winkeltop van Nederland Must See bestemming

27 behaviour Rotterdam - een jonge, internationale stad aan het water met een nuchtere daadkrachtige mentaliteit. (Merkstrategie Rotterdam, 2008)

28 Citylounge : de gemeente Rotterdam wil de binnenstad ontwikkelen tot een vitale kwaliteitsplek voor ontmoeting, verblijf en vermaak om zodoende een essentiële bijdrage te leveren aan de Rotterdamse quality of life. (Binnenstadsplan , 2008) rivierstad groundscraper verbonden stad centrumwonen slimme economie cultuur en leisure

29 landscape strategies Den Haag Nieuw Centraal een station met vier gezichten ofwel een station zonder achterkant. (zie o.a. Masterplan Den Haag Nieuw Centraal, 2003)

30 landscape strategies Rotterdam Centraal een openbaar vervoersknooppunt met een AA+ kwaliteit. (zie o.a. interview gemeente Rotterdam, november 2013)

31 (hoofd)doelstelling De stations moeten niet alleen een verdeelplaats van reizigers worden, maar ook een verbinding tussen en entree naar twee belangrijke binnenstedelijke gebieden. (blijkt o.a. uit interview Benthem Crouwel Architekten, december 2013)

32 bevinding Om echt te kunnen voldoen aan deze verbindende functie, blijkt de oorspronkelijke stationstypologering volledig te zijn herzien en is daarnaast het publiek toegankelijk zijn van het stationsgebouw de essentie van de opgaven geworden.

33 Den Haag Nieuw Centraal (OVT) organisational structure Uit de organisatiestructuur van de betrokken (hoofd)partijen is onder meer af te leiden dat ProRail geen zelfstandige partij is met een zelfstandige positie binnen het Haagse stationsproject. (interview gemeente Den Haag, november 2013) Gemeente Den Haag ProRail NS-Stations

34 Rotterdam Centraal organisational structure De verantwoordelijkheden voor de uitvoering van het project Rotterdam Centraal zijn verdeeld in een zogeheten stads- en een spoorsdomein. De gemeente Rotterdam is verantwoordelijk voor het stadsdomein (OVT-stadszijde) en de spoorpartijen zijn verantwoordelijk voor het spoorsdomein (OVT-spoorzijde). Gemeente Rotterdam ProRail NS-Stations

35 bevinding Binnen beide cases is er een sterke scheiding te ontdekken tussen de werkzaamheden- en verantwoordelijkheden van de betrokken (hoofd)partijen. Discussies binnen de huidige projectorganisaties vormen zich vooral op de grenzen van het stads- (ofwel, publiek-) domein (van de gemeente) en het domein van de spoorpartijen.

36 Analyse en 5 reflectie: case gerelateerd

37 behaviour vs. landscape strategies verhouding tussen de plannen voor het station en de citybranding van de (binnen)stad

38

39 (binnen) stadsvisie entree identiteit station (gebouw/ omgeving)

40 conclusie In Den Haag valt op dat het station (voorlopig) nog niet zal/kan voldoen aan de gewenste entree identiteit of zelfs aan haar typologering. Het vierzijdige stationsmodel gaat uit van een bebouwd KJ-plein dat als beeldmerk naar de (binnen)stad moet dienen. Dit beeldmerk blijkt echter voorlopig nog niet gerealiseerd te kunnen worden. (blijkt o.a. uit interview gemeente Den Haag, december 2013)

41 (binnen) stadsvisie slimme economie verbonden stad cultuur en leisure station (gebouw/ omgeving)

42 conclusie Eén van de meest opvallende contradicties in Rotterdam is een (eventuele) beperking in de publieke toegankelijkheid van het station. Of de chippoortjes ook daadwerkelijk dicht gaan, is tot op heden nog niet bekend. (ook de landelijke media besteed aandacht aan deze chippootjes kwestie)

43

44 Bij sluiting van de chippoortjes kunnen de stationsgebouwen niet meer echt voldoen aan hun functie als stedelijk knooppunt.

45 invloed organisational structures De organisatie en (in het bijzonder) verhoudingen tussen betrokken (hoofd)partijen hebben hun effect(en) gekend op de stationsprojecten (zoals onder meer de sterke scheiding tussen de werkzaamheden- en verantwoordelijkheden ons laat zien).

46 conclusie Partijen zullen in de voorbereidingsfase niet met gesloten kaarten om tafel moeten gaan zitten, maar juist ook het gemeenschappelijke doel voorop moeten stellen. Men zal daarbij moeten kunnen inleveren en het belang van ook andere moeten kunnen laten meewegen, om zo tot gezamenlijke besluiten te kunnen komen.

47 citybranding en de gebouwde omgeving places are turning into everywhere else Amy Sedaris (2010)

48 locale identiteit vs. corporatieve identiteit Binnen de huidige stationsontwikkelingen is er een discrepantie te ontdekken tussen de gewenste verbondenheid met de lokale identiteit en het kosmopolitische karakter dat een visuele eenduidigheid (onder meer bewerkstelligt door de corporatieve identiteit van de NS) met zich meebrengt.

49 conclusie Het eigen oorspronkelijke - of anders verwoord, authentieke - karakter van hét station lijkt nu te vervagen onder een vlaag van overheersende gelijkheid.

50 noodzaak van authenticiteit Het theoretisch kader van dit onderzoek leert ons dat in de toenemende concurrentiestrijd tussen steden onderscheidend vermogen en vooral eigenheid nu juist steeds belangrijker wordt. Bovendien blijkt ook de focus van consumenten te verschuiven naar een oprechter product. (Pine & Gilmore, 2008)

51 Wanneer consumenten echtheid willen, wordt het aansturen van de klantperceptie van authenticiteit de nieuwe primaire bron van concurrentievoordeel. Pine & Gilmore (2008)

52 conclusie Dit onderzoek pleit er dan ook voor dat ook steden, bij de (her)ontwikkeling van iconische bouwwerken een oriëntatie op authenticiteit niet uit het oog verliezen. Trouw zijn aan zichzelf lijkt de kern te zijn waarmee ze met deze authenticiteit aan de slag dienen te gaan.

53 hoe?

54 het idee Laat de doelgroepen van een stad (zoals Den Haag en Rotterdam) in zekere mate participeren zodat het aanbod van de stad hun aanbod wordt. De belevenis wordt authentieker, omdat de doelgroepen nu mogen meebouwen aan de gebouwde omgeving van de stad, waardoor men het zeker als echt zal beschouwen.

55 Hét station wordt nu hún station.

56 trouw zijn aan zichzelf Bovendien kan een stad die participatie van doelgroepen mogelijk maakt gezien worden als trouwer aan zichzelf. Immers complexe entiteiten als steden komen niet alleen voort uit hardware, maar zeker ook - of wellicht vooral - uit software (de aanwezige bewoners, bedrijven, bezoekers en bollebozen).

57 Wees wat je zegt dat je bent en probeer je eigen hoogst persoonlijke afsluiting manier te vinden om je klanten je aanbod te laten ervaren. Pine & Gilmore (2008)

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties OV-Terminal Den Haag Centraal Het huidig centraal station van Den Haag voldoet niet langer aan de eisen van een functioneel knooppunt van openbaar vervoer.

Nadere informatie

geografi e De nieuwe treinstations

geografi e De nieuwe treinstations De nieuwe treinstations geografi e De Oekraïense revolutie vanuit Lviv Energie als veiligheidsvraagstuk Kleine geografi e van IKEA Mysterie Hondsrug ontrafeld Enquête vmbo-examenprogramma Uitgave van het

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Welkom in Den Haag! Boudewijn Revis. Eigenarenvereniging Binnenstad. 15 april 2016

Welkom in Den Haag! Boudewijn Revis. Eigenarenvereniging Binnenstad. 15 april 2016 Welkom in Den Haag! Boudewijn Revis Eigenarenvereniging Binnenstad 15 april 2016 Waarom stadsentrees? - Impuls geven aan de ontwikkeling van de stad via aanpak buitenruimte; prettige woon- winkel en werkomgeving

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

Kernsheets centraal marketingkader

Kernsheets centraal marketingkader x Kernsheets centraal marketingkader Versie 12 juni 2009 Dordrecht Dordrecht is een mooie stad die veel te bieden heeft en wordt de komende jaren nog mooier Een stad met historie, maar met meer dan historie

Nadere informatie

Branding: kernwaarde voor gezamenlijk opdrachtgeverschap

Branding: kernwaarde voor gezamenlijk opdrachtgeverschap Branding: kernwaarde voor gezamenlijk opdrachtgeverschap Gebiedsontwikkelingen zijn complexe processen waarbij veel stakeholders met verschillende belangen betrokken zijn. Het is een kwestie van samenwerking

Nadere informatie

OPDRACHT "CITYMARKETING"

OPDRACHT CITYMARKETING OPDRACHT "CITYMARKETING" Ting Yuen 0777483 DE OPDRACHT "CITY MARKETING" Achtergrondinformatie Rotterdam is een multiculturele stad en er valt veel te doen. Je kunt er behalve veel winkelen ook aan sightseeing

Nadere informatie

DEN HAAG CENTRAAL STATION

DEN HAAG CENTRAAL STATION DEN HAAG CENTRAAL STATION DEN HAAG CENTRAAL STATION EEN STATION VAN GLAS IN DEN HAAG Den Haag Centraal is door Benthem Crouwel Architects getransformeerd tot een lichte, ruime en overzichtelijke knooppunt

Nadere informatie

Locatiesynergie. (de noodzaak van) verknopen bij de herontwikkeling van stationslocaties

Locatiesynergie. (de noodzaak van) verknopen bij de herontwikkeling van stationslocaties Locatiesynergie (de noodzaak van) verknopen bij de herontwikkeling van stationslocaties Inhoud 2 < Waardeketens < Multidisciplinaire benadering < Meerwaarde van samenhang < Samenhang door samenwerking

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

BRABANTS ERFGOED ALS MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL

BRABANTS ERFGOED ALS MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL BRABANTS ERFGOED ALS MAATSCHAPPELIJK KAPITAAL monumenten van het verleden, motoren van de toekomst Pieter van Wesemael Hoogleraar Architectural Design & Urban Cultures Technische Universiteit Eindhoven

Nadere informatie

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD 2014-2018 Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 MOTIVATIE DEN HAAG BESTE BINNENSTAD (IN 250 WOORDEN) Den Haag werkt al vijftien jaar met hart

Nadere informatie

Titel DALING GEBRUIK BINNENSTEDELIJKE PARKEERPLAATSEN

Titel DALING GEBRUIK BINNENSTEDELIJKE PARKEERPLAATSEN KvK Haaglanden 28108453 BTW NL.8154.15.394.B01 Onderwerp: Artikel Parkeerbarometer Opsteller: Rob Ebbing Datum: 21 november 2013 Titel DALING GEBRUIK BINNENSTEDELIJKE PARKEERPLAATSEN Inleiding De Parkeerbarometer,

Nadere informatie

Rotterdam Central District

Rotterdam Central District 1 Fons Meijer Rotterdam Central District Programma manager Rotterdam Central District Presentatie 1. Rotterdam Central District: infrastructuur, proces, stedenbouw, vastgoed 2. Ondergrondse infrastructuur

Nadere informatie

Voorlopig ontwerp Leidsche Rijn Centrum Kern 14 september 2011

Voorlopig ontwerp Leidsche Rijn Centrum Kern 14 september 2011 Voorlopig ontwerp Leidsche Rijn Centrum Kern 14 september 2011 INHOUD PRESENTATIE Leidsche Rijn Centrum 1) Algemene toelichting aandeel ASR/Vesteda programma positionering/ambities palet aan functies (wonen/winkelen/werken/horeca/recreëren

Nadere informatie

Marketing van parkeren

Marketing van parkeren In Rotterdam gaat het om waar je naartoe wilt, niet waar je vandaan komt Marketing van parkeren binnen Gemeente Rotterdam 12-11-2015 Onderwerpen Aanleiding Oorzaken Taakstelling Uitvoering Thema s Stand

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Fakton: 'Grootste uitdaging ligt in het veerkrachtig maken van steden' :10

Fakton: 'Grootste uitdaging ligt in het veerkrachtig maken van steden' :10 Fakton: 'Grootste uitdaging ligt in het veerkrachtig maken van steden' 29-05-2017 10:10 Fakton bestaat 35 jaar. Al 35 jaar verbindt bureau Fakton publieke en private vastgoedpartijen met strategische-,

Nadere informatie

Stations. Op het station is meer te halen dan de trein...

Stations. Op het station is meer te halen dan de trein... Stations Op het station is meer te halen dan de trein... Welkom op het station Stations van nu zijn echte ontmoetingsplekken. Op ieder tijdstip van de dag vol drukte en beweging. Mensen komen er niet alleen

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

DE BEHOEFTE VAN DE BUURT ALS BASIS VOOR SPORTBELEID. / 6 december 2018

DE BEHOEFTE VAN DE BUURT ALS BASIS VOOR SPORTBELEID.   / 6 december 2018 DE BEHOEFTE VAN DE BUURT ALS BASIS VOOR SPORTBELEID www.muzus.nl / sanne@muzus.nl 6 december 2018 Even voorstellen Muzus service design Ontwerpen voor positieve impact Expert in het sociale domein Sanne

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

BeCube = B. Merkstrategie

BeCube = B. Merkstrategie BeCube, brand & communications BeCube = B 3 Oftewel: wees tot de derde macht. Tijd, ruimte en kansen laten zich afdwingen. Verleg grenzen Er is altijd een oplossing. Altijd een stap meer. Merkstrategie

Nadere informatie

Het binnenstadsplan van Dokkum

Het binnenstadsplan van Dokkum Het binnenstadsplan van Dokkum Werkgroep Binnenstadsmanagement (gestart in 2013) o Ondernemers o Gemeente o Bewoners (sinds 2014) Prachtig stadje: een parel Binnenstad: overleven o Dokkum 15.000inw, verzorgingsgebied

Nadere informatie

Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Waarde? Winkels! [ C L I C K TO S TA R T ] Boris van der Gijp. Provada, 6 juni 2018

Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Waarde? Winkels! [ C L I C K TO S TA R T ] Boris van der Gijp. Provada, 6 juni 2018 Waarde? Winkels! [ C L I C K TO S TA R T ] Boris van der Gijp Syntrus Achmea Real Estate & Finance Provada, 6 juni 2018 Start 2 % Syntrus Achmea Real Estate & Finance 20 Totaal rendement bron MSCI Winkels

Nadere informatie

Stand van zaken Museumkwartier Q1

Stand van zaken Museumkwartier Q1 Stand van zaken Museumkwartier Q1 1 Indeling: 1. Terugblik 2016 2. SvZ Project Versterking sfeergebied Museumkwartier 3. Vooruitblik 4. Vragen Context Binnenstad Stichting Bureau Binnenstad Bureau Binnenstad

Nadere informatie

Stadsbeeld als visitekaartje

Stadsbeeld als visitekaartje Stadsbeeld als visitekaartje Een onderzoek naar de rol van de gebouwde omgeving in citymarketingbeleid. Andrea Kos Bachelorscriptie Faculteit der Managementwetenschappen Radboud Universiteit Nijmegen Juni

Nadere informatie

Koen Elsen Achilles Associates: www.achilles.be All rights preserved

Koen Elsen Achilles Associates: www.achilles.be All rights preserved Koen Elsen www.achilles.be Ontwerp & Ontwikkeling van PRODUCTEN & MERKEN & DIENSTEN* *de ultieme klantenervaring Visie op Duurzaam ontwerpen? Eerst wat achtergrond... 1 Productontwikkeling = voortdurende

Nadere informatie

DE STAAT ALS TWAALFDE MAN

DE STAAT ALS TWAALFDE MAN DE STAAT ALS TWAALFDE MAN Hoe overheidsinvesteringen de publieke waarde van stadions in gebiedsontwikkeling kunnen versterken P5 PRESENTATIE/30-01-2015 D.L.P. van Duijn 1519530 Eerste mentor: W.J. Verheul

Nadere informatie

MidsizeNL Eerste lessen uit een kennis en inspiratie traject

MidsizeNL Eerste lessen uit een kennis en inspiratie traject MidsizeNL Eerste lessen uit een kennis en inspiratie traject Reisschema langs Midsize NL Het waarom: voor op het nachtkastje Waar ligt midsize NL? 7 trends en veel meer vragen Blik vooruit: scenario s

Nadere informatie

JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE. Thema Tijdelijke toekomst

JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE. Thema Tijdelijke toekomst JAARGANG 21 NUMMER 2 MAART 2014 MAGAZINE Thema Tijdelijke toekomst Sharing economy verovert vastgoed Interview met Bianca Seekles Nieuwe leaseaccounting: klaar voor de toekomst? Inhoud 6 4 Lectori Salutem

Nadere informatie

Beleggers in gebiedsontwikkeling

Beleggers in gebiedsontwikkeling Beleggers in Incentives en belemmeringen voor een actieve rol van institutionele beleggers bij de herontwikkeling van binnenstedelijke gebieden P5 presentatie april 2015 Pelle Steigenga Technische Universiteit

Nadere informatie

Bergen op Zoom en de Vlaming. Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer

Bergen op Zoom en de Vlaming. Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer Bergen op Zoom en de Vlaming Middelburg 11 september 2018 Ruurt van der Wel Citymarketeer Hallo, ik ben Ruurt Lange Termijn Korte Termijn Citymarketing VS VVV Vier domeinen Bezoekers, Bewoners, Bedrijven,

Nadere informatie

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid Slim Maasterras Drechtsteden Zakelijk Kansen voor Duurzaamheid Dynamisch Voorbeeld van hoogwaardig functioneel groen in stedelijke context Boston Children s Museum Plaza, Boston Michael van Valkenburg

Nadere informatie

Starten met Gebiedstransformaties Richting geven en verbinden in een complexe omgeving

Starten met Gebiedstransformaties Richting geven en verbinden in een complexe omgeving Starten met Gebiedstransformaties Richting geven en verbinden in een complexe omgeving dr. Wouter Jan Verheul dr. ir. Tom Daamen Jaarcongres Stedelijke Transformatie 14 februari 2019 - Eindhoven Foto:

Nadere informatie

Op zoek naar ruimtelijke interventies ter verbetering van de ruimtelijke en sociale structuur van

Op zoek naar ruimtelijke interventies ter verbetering van de ruimtelijke en sociale structuur van Joël Eichler b1168754 TU Delft Urbanism Urban Regeneration Studio Op zoek naar ruimtelijke interventies ter verbetering van de ruimtelijke en sociale structuur van vroeg naoorlogse woonwijken. Introductie

Nadere informatie

16 april 2007. Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II

16 april 2007. Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II 16 april 2007 Schetsdag Zwarte Hond Kristal project Loevesteinlaan II ? het stedenbouwkundig model dat integraal antwoord is op WONEN AAN HET ZUIDERPARK op basis van uitgangspunten van KRISTAL !? Ontwerp

Nadere informatie

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36 Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls 30-05-2018 12:36 Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad

Nadere informatie

op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam

op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam Kansen voor doorstroom op de woningmarkt Presentatie A: Het beleidsproces DSP-groep 2011 in opdracht van Stadsregio Rotterdam Presentatie gebruiken bij discussie verbetering doorstroom Met regiogemeenten

Nadere informatie

Tijdens onze reis door het leven..

Tijdens onze reis door het leven.. Tijdens onze reis door het leven.. maken we allemaal een kaart.. Onze kaarten zijn als bomen.. The bladeren zijn de mensen die we kennen, gebouwen, gebeurtenissen,.., En nu zijn we hier, Iedereen heeft

Nadere informatie

THEY 24 OKTOBER 2008 EINDHOVEN BRABRAND? VERSLAG VAN EEN ONAFHANKELIJKE VERKENNING. In opdracht van de Provincie Noord-Brabant

THEY 24 OKTOBER 2008 EINDHOVEN BRABRAND? VERSLAG VAN EEN ONAFHANKELIJKE VERKENNING. In opdracht van de Provincie Noord-Brabant THEY 24 OKTOBER 2008 EINDHOVEN BRABRAND? VERSLAG VAN EEN ONAFHANKELIJKE VERKENNING In opdracht van de Provincie Noord-Brabant ACHTERGROND THEY heeft op verzoek van de provincie Noord-Brabant verkennende

Nadere informatie

VISIE Bij tijdelijk gebruik is de eerste vraag hoe een specifieke dynamiek op gang gebracht kan worden Geen definitief eindresultaat voor ogen

VISIE Bij tijdelijk gebruik is de eerste vraag hoe een specifieke dynamiek op gang gebracht kan worden Geen definitief eindresultaat voor ogen Studio Surplus VISIE Het is vanuit experiment dat vernieuwende antwoorden ontstaan op actuele uitdagingen. Er is één type ruimte dat een ander proces toestaat: de tussenruimte of de pauzelandschappen.

Nadere informatie

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang

COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang COmmunity Arts Learning Lab (CALL) Informatiebrochure leergang 2012-2013 1 Opleiding 2012-2013 Met de opleiding COmmunity Arts Learning Lab (CALL) leer je het terrein van de Community Arts te verdiepen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Cultureel opdrachtgeverschap

Cultureel opdrachtgeverschap Cultureel opdrachtgeverschap De uitdaging aan de corporaties van Futura Tilburg 1 oktober 2009 1 Meerdere kanten van de tafel Architect HJ Snijder De Nijl Bewoner Met verbouwervaring Consultant BVR Overheid

Nadere informatie

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business Merkrelaties: Brandstof voor moderne organisaties Niet de individuen maar hun relaties

Nadere informatie

Nieuwe aanpak integrale citymarketing Metropool Amsterdam

Nieuwe aanpak integrale citymarketing Metropool Amsterdam Nieuwe aanpak integrale citymarketing Metropool Amsterdam Amsterdam Marketing Amsterdam Marketing, een publiek-private not for profit stichting, is de citymarketingorganisatie voor de Metropool Amsterdam.

Nadere informatie

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp)

Titel van het project (Kort en krachtige weergave van het onderwerp) ONDERZOEKSOPDRACHT KCNR februari 2014 Invulinstructie: Dit formulier is bedoeld voor afstudeeropdrachten die in een periode van gemiddeld 4 maanden (kunnen) worden uitgevoerd. Voor kortere klussen komt

Nadere informatie

Verslag Inspiratielab Renkum (Doorwerth)

Verslag Inspiratielab Renkum (Doorwerth) Verslag Inspiratielab Renkum (Doorwerth) Programma: - 15:00: Ontvangst in De Ontmoetingskerk, Bentincklaan 7, 6865 WC te Doorwerth. - 15:10: Welkom en toelichting door Jeroen Niemans, Platform31. - 15:25:

Nadere informatie

Sturen op Imago. Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015

Sturen op Imago. Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015 Sturen op Imago Vereniging Amersfoortse Bedrijven 15 oktober 2015 Opgave Naar aanleiding van raadsenquête: Projecten op orde Museumparkgarage Kruispleingarage RandstadRail Centraal Station Kritische blik

Nadere informatie

Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018

Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018 Spoorcafé 20 juni 2018 Spoorcafé Welkom 20 juni 2018 Inspiratiesessie passerelle in de Spoorzone Inspiratiesessie passerelle Twitter mee: @spoorzone038 Agenda Projectaanpak en historie Ontwikkelperspectief

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN MARKETINGCOMMUNICATIE EXAMENMODULE B1 24 JANUARI 2017 EXAMEN NIMA B MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL 2

NIMA B EXAMEN MARKETINGCOMMUNICATIE EXAMENMODULE B1 24 JANUARI 2017 EXAMEN NIMA B MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL 2 EXAMEN NIMA B MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL 2 ANTWOORDINDICATIES EN CORRECTORENINSTRUCTIE 24 JANUARI 2017 1 Vragen bij de case Einde van het klassieke warenhuis (totaal 90 punten) Vraag 7 (20 punten)

Nadere informatie

Inleiding. Onderzoeksvraag, aanpak en doelstelling Overzicht resultaten Conclusie Algemene toepasbaarheid Vragen

Inleiding. Onderzoeksvraag, aanpak en doelstelling Overzicht resultaten Conclusie Algemene toepasbaarheid Vragen Programma 14:00 Inloop en ontvangst 14:15 Boekuitreiking aan de deelnemers 14:30 Presentatie van de resultaten 15:00 Vragen en opmerkingen 15:15 Uitwisselen ervaringen tussen de steden, discussie 16:00

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie naar aanleiding van amendementen bestemmingsplan Spoorzone

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie naar aanleiding van amendementen bestemmingsplan Spoorzone INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP Aan de leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie naar aanleiding van amendementen bestemmingsplan Spoorzone DATUM 6 december

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: MERKEN & STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT

HOOFDSTUK 1: MERKEN & STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT HOOFDSTUK 1: MERKEN & STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT 1 INTRODUCTIE H:1 Een merk is in de eerste plaats een product. Een product is fysiek, een service, winkel, persoon, organisatie, plaats of een idee. Een

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR PORA 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar OMGEVINGSBEELD PLANNING

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op KantorenPark PODIUM 0 ong te Amersfoort 165 per vierkante meter per jaar

Huur kantoorruimte op KantorenPark PODIUM 0 ong te Amersfoort 165 per vierkante meter per jaar Huur kantoorruimte op KantorenPark PODIUM 0 ong te Amersfoort 165 per vierkante meter per jaar Aanbiedende partij: MVGM Bedrijfshuisvesting Email: jwa.koevermans@mvgm.nl Telefoon: 033-4605300 Website:

Nadere informatie

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 9-10-2017 Is Apeldoorn toeristisch? ZEKER WEL: 4 (inter)nationale attracties (samen zo

Nadere informatie

Privaat-gestuurde Gebiedstransformaties. Dr ir Erwin Heurkens Masterclass PPS bij Stedelijke Transformaties, Rotterdam, 8 Februari 2018

Privaat-gestuurde Gebiedstransformaties. Dr ir Erwin Heurkens Masterclass PPS bij Stedelijke Transformaties, Rotterdam, 8 Februari 2018 Privaat-gestuurde Gebiedstransformaties Dr ir Erwin Heurkens Masterclass PPS bij Stedelijke Transformaties, Rotterdam, 8 Februari 2018 1 Content Privaat-gestuurde gebiedsontwikkeling Lessen uit internationale

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

OPVANG JEUGDWERK? WAT? 16/12/2011

OPVANG JEUGDWERK? WAT? 16/12/2011 OPVANG JEUGDWERK? WAT? Kan de gemeente zelf jeugdwerk opzetten? Wat is de functie van gemeentelijk jeugdwerk? Toenemende opvangvraag hoe profileren? 1 lokale overheden beschouwen het als hun taak om naast

Nadere informatie

Presentatie evaluatie RAP

Presentatie evaluatie RAP Presentatie evaluatie RAP Regio Alkmaar PORA Wonen 5 november 2014 Dicky Sijpkens Agenda 1. Achtergrond van de evaluatie 2. Opzet van de evaluatie 3. Algemene bevindingen en verbetervoorstellen 4. Regio

Nadere informatie

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en in Flevoland Dr. Roel Rutten (Universiteit van Tilburg) Nienke van Boom MSc. (NHTV Academy for Leisure) Ateliersessie Flevoperspectieven Recreatie en Vrije Tijd

Nadere informatie

goedcommunicatie vast

goedcommunicatie vast vastgoedcommunicatie Wij ontwikkelen identiteiten. Wij ontwerpen beelden die een verhaal vertellen. Geven gevoel en gezicht aan projecten die te maken hebben met bouwen en wonen. En wij brengen verhalen

Nadere informatie

Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Summit Beleggen met betekenis. Jos Sentel Manager Strategy & Research bij Syntrus Achmea RE&F

Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Summit Beleggen met betekenis. Jos Sentel Manager Strategy & Research bij Syntrus Achmea RE&F Summit Beleggen met betekenis Jos Sentel Manager Strategy & Research bij Syntrus Achmea RE&F Outlook 2019-2021 Outlook: Visie op deelmarkten met aanbevelingen beleggingsstrategie En: Hoe kunnen beleggingen

Nadere informatie

JUDITH LEKKERKERKER 11 FEBRUARI 2016

JUDITH LEKKERKERKER 11 FEBRUARI 2016 JUDITH LEKKERKERKER 11 FEBRUARI 2016 Verdere verstedelijking Groei concentreert zich in grotere steden o omvang van de stad o ligging ten opzichte van het economisch kerngebied o aanwezigheid van hoger

Nadere informatie

Analyse en ontwerp Wallhouse

Analyse en ontwerp Wallhouse Analyse en ontwerp Wallhouse Groningen Het Wallhouse#2 is een woning naar ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij was een groot bewonderaar van Le Corbusier en liet zich dan ook door hem

Nadere informatie

Platform Binnenstadsmanagement

Platform Binnenstadsmanagement Platform Binnenstadsmanagement City Marketing en de binnenstad 1 april 2015 Marco van Hoek Even voorstellen Marco van Hoek, marco@cityconsult.nl; Netwerk Citymarketing Kwartiermaker Apeldoorn; Aanjager

Nadere informatie

SSKR Congres 11 april Workshop 5 Slim Ruimtegebruik, doen met data

SSKR Congres 11 april Workshop 5 Slim Ruimtegebruik, doen met data SSKR Congres 11 april Workshop 5 Slim Ruimtegebruik, doen met data Jacques Westerink Programmamanager Slim Ruimtegebruik Tamara Slob-van Lent Key Accountmanager West Mariska Beekmans Assistent Projectleider

Nadere informatie

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management -

Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - Faculteit der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - Culture, Organization and Management Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen - P Culture Organization and Management - 2014-2015 Vrije Universiteit Amsterdam - der Sociale Wetenschappen

Nadere informatie

Propositie City/Regio MAEXchange

Propositie City/Regio MAEXchange Maakt de waarde van maatschappelijke initiatieven inzichtelijk en bevordert investeren en participeren daarin Propositie City/Regio MAEXchange Achtergrond City/Regio MAEXchange De MAEXchange is een landelijk

Nadere informatie

is een centraal station met internationale allure vanwege de dubbele verbinding, met de stad en met Europa.

is een centraal station met internationale allure vanwege de dubbele verbinding, met de stad en met Europa. de feiten op een rij is een centraal station met internationale allure vanwege de dubbele verbinding, met de stad en met Europa. is onderdeel van het Europese netwerk van hogesnelheidslijnen en een vervoersknooppunt

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Locatiesynergie bepalend in stationsontwikkelingen

Locatiesynergie bepalend in stationsontwikkelingen Locatiesynergie bepalend in stationsontwikkelingen ing. W. Dijkmans, s1656066 Dilemma s in de vastgoedsector F3, Individueel, week 7 Master Vastgoedkunde Oktober 2007 Colofon Gegevens onderwijsinstelling:

Nadere informatie

maastricht: media kit 2015

maastricht: media kit 2015 maastricht: media kit 2015 VVV/Maastricht Marketing 1 Wie zijn wij Wij zijn de citymarketing organisatie van Maastricht, actief op het gebied van branding & marketing. Informatieverstrekker & dienstverlener,

Nadere informatie

College van 25 september 2015

College van 25 september 2015 College van 25 september 2015 Stad keurt projectdefinitie voor heraanleg openbaar domein Gedempte Zuiderdokken goed (AG VESPA A93 nr. 07896)... 2 Groep stad Antwerpen zet maximaal in op digitale synergie

Nadere informatie

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen Het gebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen heeft betrekking op de band in de stad Utrecht vanaf A12-zone, via Merwedekanaal

Nadere informatie

GEEL IN FEITEN ANVERS PSYCHIATRIE IN EEN NOTENDOP

GEEL IN FEITEN ANVERS PSYCHIATRIE IN EEN NOTENDOP GEEL IN FEITEN 38.808 ANVERS PSYCHIATRIE INWONERS PROVINCIE GEKEND VOOR IN EEN NOTENDOP Geel is een stad met bijna 40.000 inwoners gelegen in de Kempen. De stad heeft een landelijk karakter en dat spreekt

Nadere informatie

De sociaaleconomische waarde van tijdelijk gebruik. Alexandra de Jong 3 juli 2012

De sociaaleconomische waarde van tijdelijk gebruik. Alexandra de Jong 3 juli 2012 De sociaaleconomische waarde van tijdelijk gebruik Alexandra de Jong 3 juli 2012 Opbouw van de presentatie Inleiding Tijdelijk gebruik Onderzoeksopzet Case studies Conclusies & aanbevelingen 2 Inleiding

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

Jaarbeurs van de toekomst

Jaarbeurs van de toekomst Jaarbeurs van de toekomst Herontwikkeling Jaarbeursterrein De herontwikkeling van het Jaarbeursterrein is in 2015 gestart en zal doorlopen tot minimaal 2026. Belangrijk uitgangspunt is dat Jaarbeurs haar

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD Van een bovengrondse fietsenzee naar een ondergrondse stalling 98 Gebiedsontwikkeling Tot 2015 doorkliefde de spoorlijn het oude Delft en konden

Nadere informatie

Samenwerking tussen opdrachtgevende en opdrachtnemende. Real Estate & Housing Design & Construction Management Sogol Azarbad Januari 2010

Samenwerking tussen opdrachtgevende en opdrachtnemende. Real Estate & Housing Design & Construction Management Sogol Azarbad Januari 2010 Samenwerking tussen opdrachtgevende en opdrachtnemende partijen binnen ontwikkelende bouwbedrijven Real Estate & Housing Design & Construction Management Sogol Azarbad 1222538 Januari 2010 1 2 eb. Sep

Nadere informatie

HOOFDSTUK 15: TERUGBLIK OP STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT

HOOFDSTUK 15: TERUGBLIK OP STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT HOOFDSTUK 15: TERUGBLIK OP STRATEGISCH MERKENMANAGEMENT 1 INTRODUCTIE H:15 Elke brandingsituatie en -toepassing is uniek en vraagt om een kritisch onderzoek en grondige analyse. Effectief merkenmanagement

Nadere informatie

Erfgoed en Multiperspectiviteit

Erfgoed en Multiperspectiviteit Expertmeeting Erfgoedonderwijs 16 juni 2016 Erfgoed en Multiperspectiviteit Maria Grever Center for Historical Culture EUR Outline 1. Diversiteit en multiperspectiviteit 2. Belang multiperspectiviteit

Nadere informatie

Ontwerpgericht onderzoek Brahim Boukhari

Ontwerpgericht onderzoek Brahim Boukhari Ontwerpgericht onderzoek Brahim Boukhari 1 Inhoud Context Doel Centrale vraag Methodologie Theoretisch model Resultaten Prototypefase Conclusie Vragen Brainstormsessie 2 Context Nieuw curriculum sinds

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Deelsessie 12 Verschillen tussen steden en gevolgen voor beleid

Deelsessie 12 Verschillen tussen steden en gevolgen voor beleid Deelsessie 12 Verschillen tussen steden en gevolgen voor beleid Wooncongres Ministerie BZK Den Haag 7 april 2016 Otto Raspe (PBL) & Herman Swen (Zaanstad) 2 Aanleiding PBL De Verdeelde Triomf (maart 2015)

Nadere informatie

Raadsonderzoek Q4 presentatie beeldvormende raadsvergadering

Raadsonderzoek Q4 presentatie beeldvormende raadsvergadering Raadsonderzoek Q4 presentatie beeldvormende raadsvergadering 4 oktober 2017 INHOUD PRESENTATIE Introductie Onderzoeksproces De onderzoeksvragen Conclusies Verbeterpunten INTRODUCTIE Aanleiding Werk van

Nadere informatie

JURYRAPPORT NATIONALE CITYMARKETING TROFEE

JURYRAPPORT NATIONALE CITYMARKETING TROFEE JURYRAPPORT NATIONALE CITYMARKETING TROFEE DE NATIONALE CITYMARKETING TROFEE 2018 Juryrapport Rotterdam, 8 mei 2018 3 Algemeen De Nationale Citymarketing Trofee (NCT) wordt jaarlijks uitgereikt aan de

Nadere informatie

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR

DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR DIVERSITEIT ALS TROEF REGIONAAL OMGEVINGSBEELD REGIO ALKMAAR REGIONALE RAADSAVOND 5 april 2017 AGENDA Oogst van de ronde door de regio Lezing van de regio Het Omgevingsbeeld voor de regio Alkmaar 2 OMGEVINGSBEELD

Nadere informatie

TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB. 23 juni 2015, Zoetermeer

TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB. 23 juni 2015, Zoetermeer TERUGKOPPELING PUBLIEKSLAB 23 juni 2015, Zoetermeer Stadscentrum De gemeente Zoetermeer wil samen met vele andere betrokkenen de Entree van Zoetermeer langs de A12 en rondom Station Zoetermeer verbeteren.

Nadere informatie

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media

Uitzonderlijke prestaties: Hoe topmarketeers excelleren op social media Salesforce Uitzonderlijke prestaties: Hoe top excelleren op social media Belangrijkste cijfers en bevindingen uit het vierde jaarlijkse 'State of Marketing' onderzoek 2300 Over dit rapport 2 Deze vierde

Nadere informatie

Presentatie concept masterplan 2 e Presentatie aan omwonenden en bedrijven Woensdag 29 februari Samenvatting 20 oktober 2011

Presentatie concept masterplan 2 e Presentatie aan omwonenden en bedrijven Woensdag 29 februari Samenvatting 20 oktober 2011 Programma voor deze avond Introductie Samenvatting 20 oktober 2011 Vorderingen van oktober 2011 tot heden Presentatie concept masterplan en beeldkwaliteitsplan door BRO Vragen en afsluiting Presentatie

Nadere informatie