ZERO-STAL EMMISSIEVRIJ STALSYSTEEM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZERO-STAL EMMISSIEVRIJ STALSYSTEEM"

Transcriptie

1 ZERO-STAL EMMISSIEVRIJ STALSYSTEEM Nederlandse varkenshouders zijn goed in hun vak. De afgelopen jaren heeft dat geleid tot een steeds hogere productie, meer biggen per zeug, meer varkens per stal en zelfs tot een verlaging van de kostprijs. De intensivering en schaalvergroting van de varkenshouderij zorgen echter ook in toenemende mate voor milieuproblemen met de productie van mest, urine, fijnstof, geuroverlast en broeikasgassen. Het gevolg hiervan is dat varkenshouders steeds verdergaande eisen opgelegd worden om te produceren binnen de milieugrenzen. Ook is er een toegenomen bezorgdheid over de relatie tussen intensieve veehouderij en volksgezondheid. Buren van veehouders ervaren overlast van de geur. Daarnaast verschijnen er rapporten over fijnstof en zoönose en draagt de varkenshouderij bij aan CO 2 uitstoot. Deze problemen vragen om een duurzame en innovatieve oplossing. Sweco biedt, in samenwerking met Agrifirm Exlan, deze oplossing in de vorm van de ZERO-STAL. De Zero-stal is een innovatief veehouderijsysteem die alle emissies tot nul reduceert. Dit draagt bij aan de ambitie in de sector: emissieloze veehouderij. Innovatieve oplossing voor mens én dier De ZERO-STAL: werken en verblijven in een prettige omgeving voor mens en dier. De ZERO-STAL biedt een innovatieve oplossing voor de overlast en uitstoot van de huidige veehouderij: binnenkomende lucht wordt behandeld, waardoor dieren en mensen in de stal een prettige omgeving hebben om in te vertoeven. Ook de uitgaande lucht wordt behandeld, waardoor ZERO emissie wordt bereikt en buren geen overlast meer ervaren. Verder is de stal energieneutraal, wat leidt tot vermindering van de carbon footprint van de veehouderij. Ook andere sectoren, denk bijvoorbeeld aan de pluimveesector, hebben baat bij de innovaties van de ZERO-STAL. De technieken van de ZERO-STAL zijn niet voorbehouden aan de varkenshouderijsector en zijn in meer sectoren toepasbaar. Eén met de natuur De ZERO-STAL is een bijzonder zeshoekig ontwerp met een centrale technische kern. Het is een duurzame constructie die daarnaast goed in het landschap past. Deze zeshoekige honingraat komt namelijk veel voor in de natuur, vanwege zijn voordelen, zoals het creëren van ruimte en stevigheid. Ook het vegetatiedak en de aarden wal die om het gebouw ligt, zorgen ervoor dat de ZERO-STAL opgaat in zijn omgeving. In de stalruimte is volop aandacht besteed aan het dierenwelzijn. Er zijn omstandigheden nagebootst om het natuurlijk gedrag te bevorderen. Er zijn ruimten voor wroeten, liggen,

2 eten en mesten. Daarnaast zijn er ruimten voor extra leef- en speeloppervlak gecreëerd. Het slimme dakontwerp zorgt voor diffuse toetreding van daglicht in de dierenverblijven. Dit bevordert het biologische ritme van de dieren. In geval van calamiteiten, zoals brand, zijn efficiënte vluchtroutes bepaald. Hygiëne is de basis voor een goede gezondheid. De stallen zijn zodanig ontworpen dat deze eenvoudig en goed gereinigd kunnen worden. Dit draagt bij aan een gezond leefklimaat. Daarnaast is bij de ligstraten gevelbeplanting aanwezig, die een natuurlijke omgeving creëert voor de dieren, de boer en de bezoekers. De bezoekers kunnen de dieren zien, zonder direct in contact met hen te komen. Met dit ontwerp wordt een energie neutrale stal met een optimaal klimaat bereikt, waarin geen overlast of gezondheidsrisico s voor mens of dier ontstaan. Economisch potentieel De ZERO-STAL kan een bredere markt veroveren dan enkel Nederland. Zo heeft de Chinese markt al interesse getoond en gevraagd of de stal in China gerealiseerd kan worden. Het is een concept wat over de hele wereld uitgevoerd kan worden. Het ZERO-stalconcept kan antwoord geven op de milieutechnische en maatschappelijke voorwaarden die worden gesteld aan de veehouderij. Het zorgt voor een verantwoorde en toekomstbestendige ontwikkeling van de sector. De hogere investering wordt terugverdiend door betere technische resultaten en mogelijke extra opbrengsten door afzet in een ketenconcept. Dit maakt het concept erg aantrekkelijk voor een bredere markt. Op bijeenkomsten in september en november 2016 hebben diverse organisaties dan ook aangegeven mee te willen werken aan het projectplan van de ZERO-STAL.. De verschillende organisaties die medewerking verlenen bestaan, naast Agrifirm Exlan en Sweco, uit verschillende financiële partijen en maatschappelijke organisaties. 2 (5)

3 Technologisch geavanceerd Bestaande technologieën in een nieuw jasje Door experts is de geschikte technologie geselecteerd om deze emissieloze stal vorm te geven. Daarbij is gekozen voor een nieuwe combinatie van technieken die elk op zich al in de praktijk zijn bewezen. Deze technieken zijn deels afkomstig uit de veehouderij en deels uit andere sectoren, zoals de cross-overtechnologie. Het bijzondere van de ZERO-STAL is dat deze integraal diergezondheid, gezondheid van omwonenden en milieu aspecten aanpakt. Dit in tegenstelling tot bestaande deeloplossingen die soms negatieve effecten hebben op een van deze onderdelen. Zuiveringssysteem De zero stal zuivert de uitgaande lucht van ongewenste stoffen. Dit geldt ook voor de ingaande lucht, zodat sprake is van een optimaal stalklimaat. Het optimale stalklimaat wordt bereikt door voorfiltering van de verse buitenlucht, warmte-uitwisseling met de afvoerlucht en ontsmetting met fotokatalyse. Een speciaal ontworpen plafond verspreid de lucht gelijkmatig over de stal, waardoor een optimale lucht- en warmteverdeling ontstaat voor de dieren en de veehouder. De gebruikte lucht wordt gezuiverd via een luchtwasser, positieve ionisatie en een koolstoffilter. Dit voorkomt remissies van geur, fijnstof, ammoniak en ziektekiemen. De volledig schone lucht verlaat vervolgens de stal. Vacuüm mest-afvoersysteem De stal is voorzien van een intelligent vacuüm mest afvoer systeem waarbij de afvoerfrequentie middels sensortechnologie is afgestemd op de productie van de varkens. Tevens zijn in de mestopvang schuine wanden met een innovatieve coating aangebracht. Dit leidt tot een sterke vermindering van de ammoniak emissie. De mest wordt verzameld en opgeslagen in de kern van de stal. Daar vindt hygiënisatie plaats door verwarming tot 70 graden. Ziektekiemen in de mest worden op deze wijze afgedood. Bij het hygiëniseren ontstaan methaan en ammoniak, die in een brandstofcel worden omgezet in warmte en elektriciteit. Brandstofcel als energieopwekker De brandstofcel die dient als energieopwekker is nieuw in de agrarische sector. In de ZERO-STAL wordt via de brandstofcel niet alleen energie opgewekt, maar ook de emissie van schadelijke stoffen zoals methaan, ammoniak en stikstofoxiden tegengegaan. Hierbij komt water vrij. Deze worden weer gebruikt voor de installaties in de stal. Samen met thermische zonnepanelen en een warmte koude opslag, maakt dit de stal energieneutraal. De geselecteerde technieken binnen de brandstofcel zijn verwerkt in een bouwkundig ontwerp. Deze is hieronder te zien: 3 (5)

4 Principe brandstofcel in ZERO-STAL. Patenteerbaar De naam ZERO-STAL is vastgelegd en er is al patent verleend. Het concept is nog niet eerder toegepast. Maatschappelijke waarde Voor lokale en nationale overheden is de ZERO-STAL een aanwinst: lokaal verbetert de leef kwaliteit, nationaal blijft de sector bijdragen aan het BNP en internationaal blijft Nederland mede door deze innovatie koploper in de agrarische sector. Deze stal geeft richting aan het beleid van zowel het ministerie van Economische Zaken, als aan het beleid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Duurzaam De ZERO-STAL is een duurzaam concept. Met de inzet van een brandstofcel (SOFC), een warmte/koudeopslagsysteem (WKO) en een zon thermisch daksysteem wordt de stal volledig energieneutraal gemaakt. Indien de brandstofcel en de PV-cellen een hoger elektrisch vermogen leveren dan de stal vraagt wordt het overschot terug geleverd aan het openbaar elektriciteitsnet. Bij te weinig eigen opbrengst wordt elektriciteit ingekocht uit het net. Netto zal de stal met deze maatregelen energieneutraal zijn. Ook wordt vanuit organisch materiaal biogas geproduceerd waardoor energie niet verloren gaat. In de brandstofcel worden methaan en ammoniak efficiënt in elektriciteit en warmte omgezet. De reststromen uit de brandstofcel zijn waterdamp en de voor de omgeving onschadelijke en reukloze stoffen koolzuurgas en stikstofgas. De opgewekte elektriciteit en warmte worden vervolgens nuttig gebruikt in de stal. Probleemoplossend Naast de economische- en technische voordelen die de ZERO-stal biedt, is ook rekening 4 (5)

5 gehouden met maatschappelijke aspecten. Zowel dieren en mensen in de stal, als buren en omwonende hebben bij toepassing van dit concept een prettige omgeving. Daarnaast wordt het milieu niet belast. De ZERO-STAL lost problemen van mens en dier op. Mens Door het filteren van de lucht voordat deze de stal verlaat, hebben omwonenden geen last meer van vervelende geuren. Ook worden er geen ongewenste stoffen of ziektekiemen uitgestoten door de ZERO-stal. Binnen de stal wordt daarnaast ook alles zo gefilterd en gereinigd, dat de boer veilig en zonder hinder in de stal kan werken. Dier De buitenlucht wordt gefilterd, wat zorgt voor een hygiënische lucht binnen de stal zonder ziektekiemen. Ook wordt een ideale temperatuur gerealiseerd die natuurlijk gedrag bevorderen en biedt de stal genoeg daglicht om een biologisch ritme van de dieren te bevorderen. De stallen zijn hygiënisch, wat leidt tot een betere gezondheid. Dit resulteert in minimaal antibioticagebruik. Tot slot voorziet het ontwerp in korte looplijnen, een goed overzicht en een gemakkelijke aan- en afvoer van varkens. Daarbij wordt stress van de dieren zoveel mogelijk voorkomen. 5 (5)

Inspiratie voor een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel

Inspiratie voor een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel Inspiratie voor een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel Voorbeelden van onderwerpen en projecten Introductie Een bezoek aan Varkens Innovatie Centrum Sterksel is een inspirerende ervaring. Op

Nadere informatie

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw Hoe maak je biogas? Inhoud presentatie Wie en wat is Biogas Plus? Hoe werkt een biogasinstallatie? Voor wie is een biogasinstallatie interessant? Is een biogasinstallatie duurzaam? Zijn subsidies nodig?

Nadere informatie

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd

1E SCHOOL. duurzaam gerenoveerd 1E SCHOOL duurzaam gerenoveerd DUURZAAM RENOVEREN investeren in MEERVOUDIGE OPBRENGST INHOUD PRESENTATIE 1 Niet duurzame school 2 Duurzaam bouwen & leven 3 Duurzame energie, kleinschalig opgewekt 4 Passief

Nadere informatie

Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm

Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm Door Bart Brouwer Sheet 1 of 26 Kleinschalige mestvergisting met Microferm Staatssecretaris Joop Atsma en gedeputeerde Theo Rietkerk

Nadere informatie

BIOLOGISCHE STALLUCHTREINIGING VOOR EEN VEEHOUDERIJ IN HARMONIE MET DE OMGEVING. Ammoniak Geur Stof

BIOLOGISCHE STALLUCHTREINIGING VOOR EEN VEEHOUDERIJ IN HARMONIE MET DE OMGEVING. Ammoniak Geur Stof BIOLOGISCHE STALLUCHTREINIGING VOOR EEN VEEHOUDERIJ IN HARMONIE MET DE OMGEVING Ammoniak Geur Stof LICENCE TO PRODUCE STAL IN HAMONIE MET DE OMGEVING MAATSCHAPPELIJKE ACCEPTATIE BLIJVEN PRODUCEREN EENVOUDIGSTE

Nadere informatie

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen

duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen duurzame energievoorziening voor bedrijventerreinen De toekomst van de energievoorziening Gemeenten, provincies, bedrijven en projectontwikkelaars gaan zich steeds meer richten op duurzame energiedoelstellingen,

Nadere informatie

Innovatieve mestverwerking op de boerderij

Innovatieve mestverwerking op de boerderij Innovatieve mestverwerking op de boerderij Groen gas productie en nutriëntenterugwinning René Cornelissen (CCS) 7 juni 2017 Inhoudsopgave CCS Mest Kleinschalige mono-mestvergisting Bio-Up, Groen Gas op

Nadere informatie

Wroeten met VarkensNET

Wroeten met VarkensNET Wroeten met VarkensNET Doorrekening bodemenergie in de varkenshouderij (doorrekening door Maurice Ortmans, Inno+) Beschrijving Inno+ Geo-Balance systeem Zowel mensen als dieren presteren optimaal wanneer

Nadere informatie

Mijn naam is Ruud Schothorst en ik ben voorzitter van het Bewonerscomité Leersum Zuid.

Mijn naam is Ruud Schothorst en ik ben voorzitter van het Bewonerscomité Leersum Zuid. Tekst van Ruud Schothorst behorend bij de presentatie op 29 oktober 2018 Geachte Leden van de gemeente, geacht College en andere aanwezigen, Mijn naam is Ruud Schothorst en ik ben voorzitter van het Bewonerscomité

Nadere informatie

Presentatie HoSt Microferm voor CLM/NMU

Presentatie HoSt Microferm voor CLM/NMU Presentatie HoSt Microferm voor CLM/NMU 25-11-2010 Door Bart Brouwer Sheet 1 of 26 Agenda Introductie HoSt B.V. Waarom Microferm? Het Microferm concept Beschrijving installatie Voordelen Economie Vragen

Nadere informatie

Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat?

Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat? Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat? Hoe mooi zou het zijn als Ameland op een duurzame manier kan voorzien in zijn eigen behoefte aan elektriciteit, warmte en water? Stel je voor:

Nadere informatie

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen!

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! De samenleving stelt steeds hogere eisen aan de productie van vlees. Smaak en prijs zijn niet meer maatgevend.

Nadere informatie

Warmtewisselaar; 37% reductie fijnstof (PM10) Additionele technieken voor emissiereductie van fijn stof bij de diercategorieën E, F en G

Warmtewisselaar; 37% reductie fijnstof (PM10) Additionele technieken voor emissiereductie van fijn stof bij de diercategorieën E, F en G Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2017.03.V2 Systeembeschrijving van Maart 2019 Warmtewisselaar; 37% reductie fijnstof (PM10) Additionele technieken voor emissiereductie van fijn stof bij de

Nadere informatie

Welkom bij break-out sessie Samenwerking in de keten Dieren, Data, Dialoog

Welkom bij break-out sessie Samenwerking in de keten Dieren, Data, Dialoog Welkom bij break-out sessie Samenwerking in de keten Dieren, Data, Dialoog AgriFoodTech Platform Jacqueline van Oosten Programmamanager Telefoon: 06-54253994 E-mail: Jacqueline.van.oosten@fme.nl Uitdagingen

Nadere informatie

Bio-energie. van de Boer. www.host.nl

Bio-energie. van de Boer. www.host.nl NL Bio-energie van de Boer www.host.nl HoSt Microferm: duurzame energie uit mest Het Microferm concept is ontwikkeld voor boeren die de eigen mest verwerken. De Microferm is uitermate geschikt voor agrarische

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Mest met beleid. Adviesgroep Mestbewerking

Mest met beleid. Adviesgroep Mestbewerking Mest met beleid Adviesgroep Mestbewerking Fred Stouthart Johan Raap Joop Baltussen Jos van Gastel Mathilde Mollenhorst Minke Lagerwerf Maarten Nederlof Roelof Westerhof Hoofddoel Bodemkwaliteit Schoon

Nadere informatie

Pluimvee Relatiedag Integrale oplossing voor rendement

Pluimvee Relatiedag Integrale oplossing voor rendement Pluimvee Relatiedag Integrale oplossing voor rendement Deze presentatie wordt gepresenteerd door: Iman de Zwarte Milieuspecialist Jan van den Brink Pluimveespecialist Erik den Besten Technisch directeur

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

*PDOC01/249535* PDOC01/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

*PDOC01/249535* PDOC01/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG www.rijksoverheid.nl/eleni T 070 3786868

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

Mestverwaarding Op weg naar een duurzame veehouderij

Mestverwaarding Op weg naar een duurzame veehouderij Mestverwaarding Op weg naar een duurzame veehouderij 19 november 2014 ABO Ooststellingwerf Nijeberkoop LTO Noord Programma Duurzame Energie Auke Jan Veenstra (aveenstra@ltonoord.nl) Inhoud Activiteiten

Nadere informatie

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen

Milieu. Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Naam: Milieu Waterkwaliteit: Denk aan: nitraat uitspoeling / erfwater / gewasbeschermingsmiddelen / alles wat oppervlakte- en grondwater kan vervuilen Slootrandenbeheer Baggeren Krabbescheer bevorderen

Nadere informatie

Belevingsonderzoek % Reusel-De Mierden

Belevingsonderzoek % Reusel-De Mierden Belevingsonderzoek Reusel-De Mierden De gemeente Reusel-De Mierden wil graag weten hoe haar inwoners hun woon- en leefomgeving ervaren. GGD Brabant-Zuidoost heeft daarvoor medio 2017 onder alle huishoudens

Nadere informatie

Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT

Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT Resultaten en bevindingen van project Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus

Nadere informatie

CANDYSTAL. De weg naar een diervriendelijke

CANDYSTAL. De weg naar een diervriendelijke CANDYSTAL De weg naar een diervriendelijke stal met positieve energiebalans n Dierenwelzijn n Geen roostervloer n Instrooi van energiegewas n Biologische teelt n Energieneutraal n Biogas n Biomassa Wat

Nadere informatie

ALV GROENLINKS BRONCKHORST Visie op moderne grootschalige

ALV GROENLINKS BRONCKHORST Visie op moderne grootschalige ALV GROENLINKS BRONCKHORST 24-11-2015 Visie op moderne grootschalige Willem beekman Geboren op Texel, zoon van veearts. - Wens: boer worden! 25 jaar boer geweest op Urtica de Vijfsprong Biologisch dynamische

Nadere informatie

Nedap Varkens Prestatie Test

Nedap Varkens Prestatie Test Complete oplossingen voor varkenshouderij Nedap biedt middels elektronische individuele dieridentificatie efficiënte en slimme oplossingen voor dierverzorging in de gehele varkenshouderij. Nedap Varkens

Nadere informatie

Burgerplatform Minder Beesten. Enquête voor de Brabantse vertegenwoordigers van het volk. Naam politieke partij:... 1: staldering

Burgerplatform Minder Beesten. Enquête voor de Brabantse vertegenwoordigers van het volk. Naam politieke partij:... 1: staldering Burgerplatform Minder Beesten Enquête voor de Brabantse vertegenwoordigers van het volk Naam politieke partij:... 1: staldering Staldering is een ruimtelijk systeem, waarbij een boer die zijn veehouderij

Nadere informatie

Trias energetica. Verdiepende opdracht

Trias energetica. Verdiepende opdracht 2015 Trias energetica Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over de Trias energetica, een strategie voor het bereiken van een zo duurzaam mogelijke energievoorziening. Pagina

Nadere informatie

Schothorst Amersfoort

Schothorst Amersfoort Schothorst Amersfoort Veel voorkomende Vragen/problemen Achterstallig onderhoud Verouderde installaties Klachten over tocht en kou Ventilatie problemen ( buitenluchtkwaliteit en binnenklimaat) Verouderde

Nadere informatie

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Leo de Ruijsscher Algemeen directeur De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs Docent TU Delft faculteit Bouwkunde Inleiding Nu de brandstofcel langzaam

Nadere informatie

Vermeerderaar in de. En wat komt er nog aan: Wat staat er komend jaar te gebeuren: veranderende wereld van de wet- en regelgeving.

Vermeerderaar in de. En wat komt er nog aan: Wat staat er komend jaar te gebeuren: veranderende wereld van de wet- en regelgeving. Vermeerderaar in de veranderende wereld van de wet- en regelgeving Wim Hoeve Hoeve Advies BV 0522-291635 06-53610995 20-11-2013 Wat staat er komend jaar te gebeuren: Introductie PAS programmatische aanpak

Nadere informatie

Presentatie Microferm studiegroep Westhoek Holsteins

Presentatie Microferm studiegroep Westhoek Holsteins Presentatie Microferm studiegroep Westhoek Holsteins Door Bart Brouwer Sheet 1 of 26 Agenda Introductie HoSt B.V. Waarom Microferm? Het Microferm concept Beschrijving installatie Voordelen Economie Vragen

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting 2015132-2. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

Niet-technische samenvatting 2015132-2. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project Niet-technische samenvatting 2015132-2 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Het ontwikkelen van voeders en voersupplementen die de gezondheid van varkens ondersteunen. 1.2 Looptijd van het project

Nadere informatie

Gezamenlijke aanzet uitvoeringsprogramma Mest Eindconcept, versie 30 april 2018

Gezamenlijke aanzet uitvoeringsprogramma Mest Eindconcept, versie 30 april 2018 Gezamenlijke aanzet uitvoeringsprogramma Mest Eindconcept, versie 30 april 2018 Aanleiding De provincie Noord Brabant en de regio s Zuidoost en Noordoost Brabant vinden het belangrijk om de handen in één

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. staatssecretaris mw. S. van Veldhoven postbus EX DEN HAAG

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. staatssecretaris mw. S. van Veldhoven postbus EX DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. staatssecretaris mw. S. van Veldhoven postbus 20901 2500 EX DEN HAAG Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax

Nadere informatie

Intensieve veehouderij en gezondheid. Henk Jans, arts MG/chemicus Renske Nijdam 15 juni 2009

Intensieve veehouderij en gezondheid. Henk Jans, arts MG/chemicus Renske Nijdam 15 juni 2009 Intensieve veehouderij en gezondheid Henk Jans, arts MG/chemicus Renske Nijdam 15 juni 2009 Inhoud presentatie Actualiteit Componenten Beleving Kansen en bedreigingen Onderzoeksvoorstel Actualiteit Handtekeningenactie

Nadere informatie

artikel 2.1, lid 1, onder a, artikel 2.10, artikel 2.1, lid 1, onder e en artikel 2.14 Wabo (Activiteiten bouwen en Milieu)

artikel 2.1, lid 1, onder a, artikel 2.10, artikel 2.1, lid 1, onder e en artikel 2.14 Wabo (Activiteiten bouwen en Milieu) gemeente Nieuwkoop afdeling Publiekszaken nota van n aanvraag locatie aanvrager zaaknummer procedure het in gebruik hebben van een tweede mestopslagplaats met een capaciteit van 80 m 3 en het overkappen

Nadere informatie

Integrale Duurzaamheid in de Varkenshouderij

Integrale Duurzaamheid in de Varkenshouderij Integrale Duurzaamheid in de Varkenshouderij Perspectieven in duurzaamheid Angela van der Sanden en Suzanne Verhoeven Varkenshouders en experts uit het bedrijfsleven hebben in 2016 perspectiefvolle maatregelen

Nadere informatie

65.1 Agrarische kinderopvang

65.1 Agrarische kinderopvang 65 Bijlagen 65.1 Agrarische kinderopvang Agrarische kinderopvang is kinderopvang met agrarische (neven)activiteiten voor kinderen. Aan agrarische kinderopvangcentra die dieren hebben, zijn infectierisico

Nadere informatie

Minder ammoniak door innovatief voer en management

Minder ammoniak door innovatief voer en management SBIR Oproep Minder ammoniak door innovatief voer en management Openingsdatum: 20 augustus 2014 Sluitingsdatum: 1 oktober 2014 om 17:00 uur Budget: 2,25 mln. De staatssecretaris van Economische Zaken (EZ)

Nadere informatie

Elk moment het klimaat van een zomerochtend in huis. Consumenteninformatie

Elk moment het klimaat van een zomerochtend in huis. Consumenteninformatie Elk moment het klimaat van een zomerochtend in huis. Consumenteninformatie Een comfortabele leefomgeving is uw goed recht. Door de opwarming van de aarde is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Om u toch

Nadere informatie

Hoewel ook het laatste IPCC rapport wat minder stellig is over de menselijke invloed op de klimaatverandering zijn wij ervan overtuigd dat we iets

Hoewel ook het laatste IPCC rapport wat minder stellig is over de menselijke invloed op de klimaatverandering zijn wij ervan overtuigd dat we iets december 2011 1 Hoewel ook het laatste IPCC rapport wat minder stellig is over de menselijke invloed op de klimaatverandering zijn wij ervan overtuigd dat we iets aan de opwarming moeten doen. 2 Wij zijn

Nadere informatie

Gevolgen van megabedrijven in de intensieve veehouderij voor milieu en landschap

Gevolgen van megabedrijven in de intensieve veehouderij voor milieu en landschap Gevolgen van megabedrijven in de intensieve veehouderij voor milieu en landschap Themabijeenkomst grootschaligheid in de veehouderij, 31 oktober 2008 Statencommissie voor het Fysieke Domein, provincie

Nadere informatie

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s

Het Varken als kachel. I r. M a u r i c e O r t m a n s Het Varken als kachel I r. M a u r i c e O r t m a n s Hoeveel warmte produceren varkens? Vo e lbare w a rmteproductie: B ig 23 kg: 4 2 Wa t t Vleesva rken 11 0 k g: 1 2 7 Wa t t K raamzeug: 3 7 5 Wa t

Nadere informatie

Voor een duurzame toekomst

Voor een duurzame toekomst Voor een duurzame toekomst Complete leverancier van bewezen kwaliteit Den Boer Beton is een flexibele en marktgerichte organisatie en decennia lang een begrip onder professionals in de agrarische sector.

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Exterior

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Exterior Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Exterior Luchtvervuiling maakt mensen ziek Emissies door o.a. transport, industrie en landbouw hebben een negatief effect op het milieu. CO₂ en andere

Nadere informatie

BBT-conclusies intensieve pluimvee- of varkenshouderij

BBT-conclusies intensieve pluimvee- of varkenshouderij BBT-conclusies intensieve pluimvee- of varkenshouderij Michael Martens (michael.martens@vlaanderen.be) Dep. Omgeving, afd. GOP, directie Omgevingsprojecten BBT-conclusies: inleiding Gepubliceerd in Publicatieblad

Nadere informatie

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond.

Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar rond. Verbeter uw comfort met de ideale zonwerende en isolerend glasfolie. Verbeter de isolatie tot 41% (K-waarde), bespaar energie, hou overdreven warmte buiten

Nadere informatie

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt

Concept Ecovision. Il sole come partner. Concept Ecovision. schermature solari Colt Il sole come partner Concept Ecovision schermature solari Colt Concept Ecovision Verantwoord ondernemen, zorgvuldig omgaan met natuurlijke hulpbronnen en gebruik maken Energie besparen: een visie Energie

Nadere informatie

Kiezen en keuren, de luchtwasser als gratis warmteleverancier. I r. M a u r i c e O r t m a n s

Kiezen en keuren, de luchtwasser als gratis warmteleverancier. I r. M a u r i c e O r t m a n s Kiezen en keuren, de luchtwasser als gratis warmteleverancier I r. M a u r i c e O r t m a n s Waar op te letten met Keuze Luchtwasser: Vergunningseis Afzet spuiwater (opslag, gebruiksnormen!, aanwending,

Nadere informatie

De varkenshouderij: een energieke sector!

De varkenshouderij: een energieke sector! De varkenshouderij: een energieke sector! John Horrevorts Research Development, 1. Onderzoeks- en ontwikkelcentrum 1. Validatie onderzoek 2. Ontwikkeling nieuwe innovaties 2. Kennis- en businesscentrum

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête. September 2013

Resultaten landbouwenquête. September 2013 Resultaten landbouwenquête September 2013 1 Landbouwenquête 2013 Inleiding In juni 2013 hebben de noordelijke Natuur en Milieufederaties en LTO Noord in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en

Nadere informatie

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm

de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm de beste producten mede mogelijk gemaakt door agrifirm Onze veehouders zorgen voor prachtige en heerlijke producten. Van melk en kipfilet tot eieren en subliem varkensvlees van eigen bodem. Vele mensen

Nadere informatie

Vergisting anno 2010 Rendabele vergister onder SDE 2010. Hans van den Boom 22 april 2010 Sectormanager Duurzame Energie

Vergisting anno 2010 Rendabele vergister onder SDE 2010. Hans van den Boom 22 april 2010 Sectormanager Duurzame Energie Vergisting anno 2010 Rendabele vergister onder SDE 2010 Hans van den Boom 22 april 2010 Sectormanager Duurzame Energie Financieren Duurzame energie binnen Rabobank Groep Maatwerk Sustainability naast Food

Nadere informatie

Mega varkensstallen. 6860 vleesvarkens Kamperweg Vogelwaarde of 18.522 gespeende biggen

Mega varkensstallen. 6860 vleesvarkens Kamperweg Vogelwaarde of 18.522 gespeende biggen Mega varkensstallen 6860 vleesvarkens Kamperweg Vogelwaarde of 18.522 gespeende biggen 6860 vleesvarkens Rummersdijkstraat Hengstdijk of 18.522 gespeende biggen Agenda Met wie hebben we te doen? Voor-

Nadere informatie

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Inleiding Via de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Nadere informatie

Wat is het Agroconvenant?

Wat is het Agroconvenant? Wat is het Agroconvenant? Nationale doelen Agroconvenant: 200 PJ Biomassa, 12 PJ Windenergie 2 %/jr Efficiencyverbetering 30 % Reductie broeikasgasemissies Gebaseerd op ambitieuze Schoon & Zuinig doelen,

Nadere informatie

ISP. Studiedag leraars van land- en tuinbouwscholen. 20 december 2016

ISP. Studiedag leraars van land- en tuinbouwscholen. 20 december 2016 Emissies @ ISP Studiedag leraars van land- en tuinbouwscholen 20 december 2016 Wat is ISP? Projectwerking Advieswerking The big four Fijn stof Geur Ammoniak Broeikasgas Fijn stof Geur Ammoniak Broeikasgas

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van de

Nadere informatie

pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm!

pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm! DORSET pollo droger voor pluimveemest Nieuw Pollo Drie extra breed 320 cm! Drogen van pluimveemest met stallucht met externe warmte Compact en flexibel Onderhoudsarm Zonder voordroging Hoge fijnstof reductie

Nadere informatie

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018

Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen. VK Loonwerkers Najaar 2018 Luchtkwaliteit: ammoniak en broeikasgassen VK Loonwerkers Najaar 2018 Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Methaan Lachgas Kooldioxide Ammoniak Nitraat Fosfaat Milieuopgave melkveehouderij 1 Ammoniak

Nadere informatie

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam:

Rotie: Cleaning & Services Amsterdam: Tankstorage Amsterdam: Orgaworld: Biodiesel Amsterdam: Rotie maakt onderdeel uit van de Simadan Groep. De Simadan Groep is een wereldwijd uniek industrieel ecosysteem waarin bij het verwerken van organische reststromen en frituurvet geen bruikbare energie

Nadere informatie

Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland. Frits van der Schans

Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland. Frits van der Schans Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland Frits van der Schans Wat doen wij? Werken aan duurzame landbouw Oplossingen voor de lange termijn Integrale aanpak, alle thema s Problemen oplossen

Nadere informatie

BBT-conclusies veehouderij. Schakeldag 2018

BBT-conclusies veehouderij. Schakeldag 2018 BBT-conclusies veehouderij Schakeldag 2018 Quiz Open de browser op je telefoon Ga naar kahoot.it (let op:.it) Wacht tot op het grote scherm het game nummer verschijnt en vul dit in Kies een naam waarmee

Nadere informatie

Bijlage 11 Omgevingsdialoog

Bijlage 11 Omgevingsdialoog Bijlage 11 Omgevingsdialoog INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMENE INFORMATIE 1 2 VOORBEREIDING 1 3 OMGEVINGSDIALOOG 2 4 VRAGEN VANUIT DE BUREN 3 1 ALGEMENE INFORMATIE Overzicht Locatie Gespreksverslag omgevingsdialoog

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie Duurzame Industrie De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Transitie naar een. CO -neutrale toekomst

Transitie naar een. CO -neutrale toekomst Transitie naar een CO -neutrale toekomst 2 CO 2 reductie van bron tot gebruiker Steeds méér duurzame energie, maar niet minder CO 2 -uitstoot KLIMAATVERDRAG VAN PARIJS In het verdrag van Parijs werd afgesproken

Nadere informatie

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest Dorset Droogsysteem voor biomassa en pluimveemest n Drogen van Biomassa Biogasdigistaat Houtsnippers Zuiveringsslib Pluimveemest Veevoeders n Compact en flexibel n Korrelfabriek n Hygiënisatie n Wegen

Nadere informatie

TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU "INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE") Groen Gas Burgum. 25 maart 2017

TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE) Groen Gas Burgum. 25 maart 2017 TITRE 00/00/2015 DE LA PRESENTATION ( MENU "INSERTION / 1 EN-TETE ET PIED DE PAGE") Groen Gas Burgum 25 maart 2017 Centrale Bergum: zonnepanelen park Realisatie medio 2017 5 MW Ontwikkeling drijvende zonnepanelen

Nadere informatie

toetsingsinstrument veehouderij en gezondheid 2013 Theo vd Ven Gemeente Oirschot Renske Nijdam GGD Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid

toetsingsinstrument veehouderij en gezondheid 2013 Theo vd Ven Gemeente Oirschot Renske Nijdam GGD Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid toetsingsinstrument veehouderij en gezondheid 2013 Theo vd Ven Gemeente Oirschot Renske Nijdam GGD Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid Zoönosen aandachts punt voor GGD Streefwaarden 10 ou woonkernen

Nadere informatie

Salland Café: Veehouderij en gezondheid in Salland, wat weten we ervan?

Salland Café: Veehouderij en gezondheid in Salland, wat weten we ervan? Salland Café: Veehouderij en gezondheid in Salland, wat weten we ervan? 18 september 2017 Korte introductie Ingrid Jansen Biografie Voorzitter POV en NVV Politiek-bestuurlijke achtergrond Dochter van Brabantse

Nadere informatie

DE RUIT ALS RADIATOR!

DE RUIT ALS RADIATOR! Elektrisch verwarmen heeft de toekomst Verwarmend IQ-Glas Comfortabel, simpel en. probleemoplossend! In Nederland rijden steeds meer elektrische auto s. Na jaren aarzelen is de conservatieve autobranche

Nadere informatie

Producenten Organisatie Varkenshouderij

Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten Organisatie Varkenshouderij Producenten organisaties onder de loep 31 Mei 2016 Beleidsplan Recept voor Duurzaam Varkensvlees Wij bepalen zelf onze toekomst! Van reactief naar proactief (Business

Nadere informatie

Grote opgaven voor een duurzame economie: welke oplossing heb jij?

Grote opgaven voor een duurzame economie: welke oplossing heb jij? Grote opgaven voor een duurzame economie: welke oplossing heb jij? Een challenge voor studenten (v)mbo, hbo en wo Challenge? Onze maatschappij staat voor een grote uitdaging rondom klimaat, energie, duurzaamheid

Nadere informatie

Workshop mestvergisting. Jan Willem Bijnagte CCS Energie advies

Workshop mestvergisting. Jan Willem Bijnagte CCS Energie advies Workshop mestvergisting Jan Willem Bijnagte CCS Energie advies Bijnagte@cocos.nl BioEnergy Farm 2 Project beschrijving Europees project Markt ontwikkeling mono-mestvergisting Verspreiden onafhankelijke

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

VORMVRIJE M.E.R.-BEOORDELING

VORMVRIJE M.E.R.-BEOORDELING VORMVRIJE M.E.R.-BEOORDELING HOOGSTRAAT UDEN GEMEENTE Colofon Vormvrije m.e.r.-beoordeling Projectnummer: Versie: 1 Datum: 2 augustus 2016 Opdrachtnemer Agrifirm Waalkade 33 5347 KR Oss Locatie 17 Uden

Nadere informatie

Duurzame stallen,

Duurzame stallen, Indicator 15 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Begin 2016 bedroeg het aandeel

Nadere informatie

*PDOC01/277025* PDOC01/277025. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

*PDOC01/277025* PDOC01/277025. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG www.rijksoverheid.nl/eleni T 070 378 6868

Nadere informatie

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Eieren & Pluimvee Eieren en Pluimvee Vires5 Animalia laat steeds weer enorme resultaten zien. Dieren die dagelijks 3% Vires5 Animalia in hun drinkwater drinken, zien er gezonder uit, zijn fitter en minder

Nadere informatie

Begrippenlijst Naar groen is goed te doen

Begrippenlijst Naar groen is goed te doen Begrippenlijst Naar groen is goed te doen Begrip Trias Energetica Toelichting De drie stappen van de Trias Energetica zijn basisvuistregels bij het duurzaam ontwerpen en verbouwen van gebouwen, ontworpen

Nadere informatie

Constructeur/fabrikant: CBgroep Opvolgteam: MIRCON bvba

Constructeur/fabrikant: CBgroep Opvolgteam: MIRCON bvba De Luchtwasser Constructeur/fabrikant: CBgroep Opvolgteam: MIRCON bvba Ik plaats een nieuwe varkensstal en neem mee Aanvraag omgevingsvergunning/milieuvergunning 1. WAAR Ruimtelijke structuurplannen. 2.

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit POP3 Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen Drenthe 2019

PROVINCIAAL BLAD. Openstellingsbesluit POP3 Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen Drenthe 2019 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Drenthe Nr. 2125 21 maart 2019 Openstellingsbesluit POP3 Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen Drenthe 2019

Nadere informatie

Fijnstof nieuws mag wel naar buiten! #fijnstofevent

Fijnstof nieuws mag wel naar buiten! #fijnstofevent Fijnstof nieuws mag wel naar buiten! Welkom! wordt mogelijk gemaakt door: Een nieuwe aanpak van fijnstofreductie Jan Workamp / Eltjo Bethlehem 13 februari 2019 INHOUD 1) Achtergrond / focus / CONTEXT 2)

Nadere informatie

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen

Introductie eco2heat. Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling. Gezond, duurzaam en voordelig verwarmen Introductie eco2heat Duurzaam verwarmen op basis van natuurlijke straling Wie is Eco2heat? Eco2heat kiest voor duurzame, groene warmte. Aangezien ongeveer 30% van het wereld energie verbruik verwarming

Nadere informatie

PLUS LEVEN. Wetgeving 2015; epc van 0,4 / Wij reeds energieneutraal in 2015 icm windenergie Wetgeving per : BENG

PLUS LEVEN. Wetgeving 2015; epc van 0,4 / Wij reeds energieneutraal in 2015 icm windenergie Wetgeving per : BENG Wie zijn wij? Wij bouwen met een visie op lange termijn. Fossiele brandstoffen raken op, grondstoffen schaars. Toekomst vraagt om integrale benadering: kijk naar gebieden en veel disciplines hierbij betrekken,

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean AirQuality Interior Slechte luchtkwaliteit in gebouwen maakt ziek Om gezond te blijven heeft de mens dagelijks behoefte aan voedsel (vrouw 2.000 kcal / man 2.500

Nadere informatie

Ruimtelijke impact fijn stof bij veehouderijen

Ruimtelijke impact fijn stof bij veehouderijen Ruimtelijke impact fijn stof bij veehouderijen VNG Studiedag: Naar een beter buitengebied 9 maart 2017 (Eindhoven) Frank Toemen (OddV) en Regina Jansen (Ede) Wat vertellen we? Schets problematiek regio

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Bekendmaking van het besluit van 15 mei zaaknummer tot vaststelling van een regeling

PROVINCIAAL BLAD. Bekendmaking van het besluit van 15 mei zaaknummer tot vaststelling van een regeling PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Gelderland Nr. 3833 23 mei 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland houdende regels omtrent investeringen voor innovatie en modernisering

Nadere informatie

Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y

Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y Energiebesparing Meer Comfort s a v i n g y o u e n e r g y Wereldmarkt gids voor thermische werking Een innovatieve technologie Homogenisering van de temperatuur tussen vloer en plafond Industrie Zonder

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient Duurzame Industrie De overgang van energie-intensief naar energie-efficient De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

WET MILIEUBEHEER aanvraag vergunning Agrarische sectortevens

WET MILIEUBEHEER aanvraag vergunning Agrarische sectortevens WET MILIEUBEHEER aanvraag vergunning Agrarische sectortevens beschrijving ROBA Advies B.V. Florijn 4 Postbus 330 5750 AH Deurne tel. 0493-326030 fax. 0493-311939 1 Inrichting 1.1 Algemene gegevens Aanleiding:

Nadere informatie

De LandschapLodge is een accommodatie voor iedereen die een paar dagen midden in de natuur wil verblijven. Genieten van de opkomende zon, de vogels

De LandschapLodge is een accommodatie voor iedereen die een paar dagen midden in de natuur wil verblijven. Genieten van de opkomende zon, de vogels kus het landschap x landschaplodge De LandschapLodge is de eerste toepassing van een nieuw ontwikkeld autarkisch en hoogwaardig gebouwconcept. De fraai vormgegeven lodge is zo ontworpen, dat vanuit elke

Nadere informatie

Flikkervrij dimmen tot 1%! AVILED eco De nieuwe standaard in pluimveeverlichting

Flikkervrij dimmen tot 1%! AVILED eco De nieuwe standaard in pluimveeverlichting Flikkervrij dimmen tot 1%! AVILED eco De nieuwe standaard in pluimveeverlichting Better light, better life De standaard in verlichting voor pluimvee Wij hoeven u niet te vertellen dat een goede verdeling

Nadere informatie

Nano Green World AirQuality Interior SelfClean

Nano Green World AirQuality Interior SelfClean Nano Green World AirQuality Interior SelfClean Op basis van Nanotechnologie Luchtreiniging met licht Hygiëne Actieve luchtverfrissing Easy to Clean eigenschappen Inhoud Introductie Nano Green World...

Nadere informatie

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging

Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014. Energie in Beweging Presenta/e door Jan de Kraker - 5 mei 2014 Energie in Beweging Wat is Well to Wheel Met Well to Wheel wordt het totale rendement van brandstoffen voor wegtransport uitgedrukt Well to Wheel maakt duidelijk

Nadere informatie