De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250"

Transcriptie

1 De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp Cluster Dienstverlening Contactpersoon Nicole de Leeuw Doorkiesnummer zo i /~%<32[~ Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon Telefax Uw brief --- Verzenddatum Ons kenmerk \rs <=i Bijlage(n) Geen Onderwerp Reactie follow-up rekenkameronderzoek 'Tussen servet en tafellaken' Geachte heer, mevrouw, Op 2 december 2010 heeft de rekenkamercommissie de resultaten van het follow-up onderzoek 'Tussen servet en tafellaken' aan de gemeenteraad aangeboden. Kort samengevat is de conclusie van het onderzoek dat er een duidelijke koers is bepaald voor de horecasector door het vaststellen van een actueel en integraal horecabeleid, maar dat er nog wel een aantal aandachtspunten zijn. Ter kennisname zijn hieronder de belangrijkste toezeggingen, bevindingen en conclusies uit het rekenkamerrapport overgenomen met daaraan gekoppeld onze reactie en de te nemen actie(s). Visie op horeca ontwikkelen De ontwikkeling van een visie met betrekking tot de horecasector en deze visie uitwerken tot een kaderstellende Nota Integraal Horecabeleid, die ter besluitvorming aan uw raad wordt voorgelegd. O Op 2 juli 2009 is de 'Integrale beleidsnota horeca 2009' door de Raad vastgesteld. O De nota is opgezet in overleg met diverse interne ambtelijke partners en met de inbreng van externe partijen zoals ondernemers en politie. De nota krijgt waardering van de horecaondernemers. \ -u PSC Mixed Soui.ci.o I'ioiliiiiqror,i,,f i,on<,,in,,rr,rie lbi?'rni>r,i diiilerc yrr"nl»i"e,da bi",,,,",, Cliiil" WW," <(i,,si 'O< oig OOdid, Fuirr<llcwardriiip iouiicil

2 Volgvei 2 Conclusie Het College is haar toezegging nagekomen. Er ligt een goed onderbouwde integrale beleidsnota die kan rekenen op een breed draagvlak. Reactie/actie Op basis van de resultaten van het follow-up onderzoek 'Tussen servet en tafellaken' wordt de uitvoering van het beleid gecoördineerd en waar nodig bijgestuurd. In 2014 wordt het horecabeleid geëvalueerd en geactualiseerd ten behoeve van de besluitvorming door een nieuw college en een nieuwe raad. Regie verbeteren, samenwerking intensiveren Toezeggingen college e De regie verbeteren op beleidsontwikkeling en uitvoerings- en handhavingsaspecten die van invloed zijn op het functioneren van de horecasector. e De samenwerking intensiveren met de relevante stakeholders (zoals de horecaondernemers, burger- en belangenorganisaties, vastgoedeigenaren, politie en brandweer, de Voedsel- en Waren Autoriteit en dergelijke). e De gemeente heeft medio 2009 een procesmanager reiatiebeheer aangewezen die belast is met de taken van de horecacoördinator. De integrale beleidsnota zegt dat de horecacoördinator aanspreekpunt is voor externe partijen, voornamelijk horecaondernemers, en de ambtelijke organisatie. e Er is twee keer per jaar bestuurlijk overleg tussen Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de wethouder Economische Zaken van de gemeente. e In de integrale beleidsnota stellen de ondernemers een breder overleg voor. Zij willen dat ook de burgemeester, de veiligheidscoördinator en het Haarlemmermeers ondernemersplatform in dit overleg participeren. e De horecacoördinator en de beleidsmedewerkers economische zaken, openbare orde en vergunningverlening, toezicht en handhaving hebben geen structureel overleg met elkaar. e Overleg met externe partijen op uitvoerend niveau is 'gebiedsgewijs', 'probleemgericht' of ad hoc. Dit overleg heeft geen regulier karakter. Conclusies e De versterking van de regie en intensivering van de samenwerking is ingezet, maar verbeteringen zijn mogelijk. e De horecacoördinator en het bestuurlijk overleg ondersteunen een betere sturing van het integrale horecabeleid. e Het takenpakket van de horecacoördinator is onvoldoende duidelijk en de beschikbare tijd is beperkt. e In het bestuurlijk overleg ontbreken de burgemeester en de veiligheidscoördinator van de gemeente. e Er is geen operationeel gebiedsgericht overleg met externe partijen.

3 Volgvei 3 O Interne samenwerking is niet gewaarborgd door een periodiek overleg met een ambtelijke werkgroep. Reactie/acfie Zoals het bestuurlijk overleg nu is opgezet (wethouder Economische Zaken, horecacoördinator en al naar gelang de agendapunten van het overleg andere bestuurders enlof ambtelijke disciplines) is naar wens van KHN. De burgemeester heeft verschillende malen aan dit overleg deelgenomen. Het bestuurlijk overleg wordt 1 a 2 keer per jaar georganiseerd. In het eerste kwartaal van is het totale takenpakket van de horecacoördinator voldoende duidelijk op papier gezet. Bezien zal worden of de huidige beschikbare tijd van maximaal 1 dag per week uitgebreid moet c.q. kan worden. o In de praktijk is gebleken dat KHN geen toegevoegde waarde ziet in een operationeel gebiedsgericht overleg met externe partijen zoals ondernemers, politie en bewonersorganisaties. Uit pragmatisch oogpunt heeft in 2010 op ad hoc basis operationeel overleg plaatsgevonden met de horecacoördinator. Hierbij werden al naar gelang de agendapunten ambtelijke disciplines uitgenodigd. Met KHN is afgesproken dat de horecacoördinator met ingang van januari vier keer per jaar een operationeel overleg organiseert. Om de interne samenwerking te waarborgen, wordt het bilaterale overleg dat nu &n keer per maand plaatsvindt tussen de horecacoördinator en de beleidsmedewerker economische zaken uitgebreid naar een ambtelijke werkgroep (clusters openbare orde en veiligheid, toezicht en handhaving, vergunningverlening, economische zaken, ruimtelijke ordening) die periodiek overleg voert. Hierbij zal onder andere over de voortgang van de uitvoering van de integrale horecanota worden gesproken. Ook zal de integrale handhaving van de horecabranche (afstemming met onder andere de brandweer) besproken worden om daarmee de toezichtlast voor de ondernemers te verminderen. Verder is met KHN afgesproken om 1 a 2 keer per jaar een themabijeenkomst te organiseren. In wordt een bijeenkomst georganiseerd op het gebied van handhaving en toezicht waarvoor KHN, horecaondernemers, clusters handhaving & toezicht, openbare orde en veiligheid, politie en beveiligingsbedrijven worden uitgenodigd. Naast de themabijeenkomst op gebied van handhaving & toezicht zal bevorderd worden dat de horecacoördinator en de veiligheidscoördinator betrokken worden bij het overleg dat de handhavers met de politie hebben.

4 Volgvei 4 Verruimen horecabestemmingen Een verruiming van het aantal horecabestemmingen, mee nemen in de ingezette actualisatie van de bestemmingsplannen. e Het verruimen van mogelijkheden voor de horeca in de te actualiseren bestemmingsplannen is een proces van enkele jaren. O Het college wordt regelmatig over de voortgang van de uitvoering van te actualiseren bestemmingsplannen geïnformeerd. e In het uitvoeringsproces is niet gewaarborgd dat de beleidsmedewerker economische zaken of de horecacoördinator worden geraadpleegd. e In het bestemmingsplan Nieuw-Vennep dat in 2010 is vastgesteld, is een horecaontwikkelgebied opgenomen. Het bestemmingsplan Hoofddorp-Centrum wordt in 2011 vastgesteld. Ook in dit bestemmingsplan wordt het aantal horecabestemmingen verruimd. Conclusies e Het college voert beperkt regie op de realisatie van horecabestemmingen. O Bij te actualiseren bestemmingsplannen is niet gewaarborgd dat verruiming van horecamogelijkheden worden onderzocht. Reactie/actie O De conclusie dat het college beperkt regie voert op de realisatie van horecabestemmingen wordt niet door het college gedeeld. e Zoals in het rapport wordt opgemerkt, wordt er hard gewerkt aan het actualiseren van de bestemmingsplannen. In de laatste voortgangsrapportage is een planning toegevoegd, waarin is aangegeven dat de datum van juli 2013 (na die datum vervalt het recht op innen van leges bij niet actuele plannen) kan worden gehaald. Bij het plannen wordt voorrang gegeven aan de stedelijke gebieden, waar zich de meeste horeca concentreert. 0 Bij het opstellen van bestemmingsplannen is geborgd dat rekening wordt gehouden met staand rijks-, provinciaal- en gemeentelijk beleid. Op basis van het rapport zal nog actiever worden geacteerd op het afstemmen en ruimtelijk afwegen van de mogelijkheden voor horeca waarbij de beleidsmedewerker of de horecacoördinator worden geraadpleegd. Afhankelijk van het type horecabestemming worden de maatschappelijke effecten van overlast, sociale veiligheid, geluid en parkeren meegenomen.

5 Volgvel 5 Verbeteren vergunningverleningproces De verbetering en waar mogelijk vereenvoudiging van het proces van vergunningverlening op basis van een op te stellen Plan van Aanpak horeca. o Er is geen Plan van aanpak horeca opgesteld. Wel zijn de uitvoeringsprocessen beschreven. 0 In 2010 is de opheffing van de exploitatie- en terrasvergunningen tot stand gekomen. De uitvoeringsprocessen worden in 2011 opnieuw beschreven. o De website van de gemeente biedt uitsluitend via de digitale balie (zoekterm invoegen) de mogelijkheid om aanvraagformulieren voor horecavergunningen (Drank- en Horecawet (DHW), exploitatievergunning) te downloaden. e In de Integrale beleidsnota wordt wel gemeld dat 'gewerkt wordt aan het vereenvoudigen van het vergunningverleningsproces (ontwikkeling van een [digitale] verzamelvergunning).' e De intake bij de vergunningverlening is volgens de geïnterviewden verbeterd. Het oordeel van vergunningaanvragers hierover is niet bekend. KHN is wel blij met de afschaffing van de exploitatievergunning voor DHW-vergunninghouders. Het streven om 80% van de horecavergunningen binnen de wettelijke termijn te behandelen wordt gehaald. In 15% van de gevallen lukt dit niet. Conclusies e De toezegging om met een Plan van aanpak voor de vergunningverlening te komen, is niet nagekomen. e De uitvoeringsprocessen zijn wel beschreven. Deze worden in 2011 geactualiseerd naar aanleiding van de APV-wijziging in oktober o De exploitatievergunning is in een groot aantal gevallen niet meer verplicht; een door de ondernemers gewaardeerde dereguleringsmaatregel. o De horecacoördinator bevordert de samenwerking in de vergunningverlening: Wettelijke afhandelingstermijnen worden doorgaans gehaald. o Vergunningaanvraag is nog niet mogelijk via website. Reactie/actie In 2010 heeft de prioriteit gelegen bij het maken van 'quick wins' op het gebied van deregulering. In plaats van drie vergunningen (exploitatievergunning, terrasvergunning en DHW-vergunning, is nu hoogstens één vergunning vereist. Hiervoor was het nodig om in de APV te wijzigen en deze door de raad te laten vaststellen. Nu de APV in werking is getreden, wordt in het eerste half jaar van alsnog een plan van aanpak opgesteld aan de hand van deze aanpassing. Gesteld kan worden dat het aanpassen van de APV de eerste actie uit het plan van aanpak had moeten zijn. In dit plan van aanpak worden in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen: 1. optimaliseren van het vergunningverleningproces. 2. kwaliteitsverbetering van de horecavergunningen, deregulering in het proces van vergunningaanvraag en een onderzoek naar de mogelijkheid van een digitale (verzame1)vergunning en 3. in- en externe communicatie (website, Centrum voor Bedrijven en Instellingen en frontoffice Vergunningen).

6 Volgvei 6 Intensiveren handhaving De intensivering van de handhaving van horecavergunningen op basis van een Handhavingnota of -programma. O De kadernota Handhaving en Toezicht 2008 is door de raad vastgesteld. De uitvoeringsprogramma's zijn later dan gepland vastgesteld. Hierin is opgenomen dat het toezicht zich beperkt tot de openingstijden en het drinken van alcohol op de openbare weg. Het handhavingsbeleid wordt verder ontwikkeld nadat de nieuwe Drank- en Horecawet in werking is getreden. D In 2009 is handhaving van de horecasector op basis van de APV geïntensiveerd. In 2009 worden 50 exploitatie- en terrasvergunningen gecontroleerd. De verdere intensivering van de handhaving, strijdig gebruik (tav illegale horeca-activiteiten) en controle op aanwezigheid leidinggevende, is in 2010 niet van de grond gekomen. In het uitvoeringsprogramma is wel bepaald dat het risico op overtreden van de bepalingen van het bestemmingsplan hoog is. e In oktober 2010 is, gelijk met de herziening van de APV, integraal horecabeleid vastgesteld. Tot de wijziging van de Drank- en Horecawet moet samengewerkt worden met de WA. In 2010 vindt toezicht projectmatig en met in- en externe partners plaats. Hierbij wordt tevens gestreefd naar naleving van 95% van aanwezigheid leidinggevende. Controle op naleving exploitatievergunning vindt vanwege beoogde (gedeeltelijke) afschaffing vindt uiteindelijk niet meer plaats. 0 Strijdig gebruik van percelengebouwen ten behoeve van horeca-activiteiten heeft volgens Uitvoeringsprogramma 2010 een hoog risicoprofiel en een hoge prioriteit. Intensivering is niet van de grond gekomen vanwege gebrek ambtelijke capaciteit en complexe uitvoering van deze taak. Conclusie Er zijn actuele handhavingsplannen maar de uitvoering blijft, met uitzondering van de controle op terrassen en exploitatievergunningen, achter. Van intensivering van de handhaving is nauwelijks sprake. Reactie/actie: Voor wat betreft het achterblijven van de intensivering van de handhaving kan in het algemeen gesteld worden dat dit deels veroorzaakt wordt door het uitblijven van een wijziging van de Drank- en Horecawet. Zolang de wetwijzing niet is vastgesteld is de Voedsel en Warenautoriteit (WA) aangewezen als toezichthouder op naleving van de wet. Toezicht op verplichte aanwezigheid van de leidinggevende ligt daarom ook bij de VWA. Wanneer de W A ons op de hoogte stelt van geconstateerde overtredingen kunnen wij het bestuursrechtelijke handhavingtraject inzetten. Wij hebben van de W A geen meldingen ontvangen waardoor niet, op grond van de Drank- en Horecawet tot handhavend optreden kon worden overgegaan. In de te starten werkgroep zullen we er bij de W A op aandringen om het toezicht te intensiveren, dan wel hier afspraken over te maken. De ambitie ten aanzien van naleving van de regels van de Drank- en Horecawet is 100%.

7 Volgvei 7 Buiten de controle op de Drank-en Horecawet is, zoals in de follow-up geconstateerd het toezicht op het naleven van de terrasvergunningen geïntensiveerd. Op de naleving van de exploitatievergunning heeft, vanwege de voorgenomen, en ook in 2010 gerealiseerde, dereguleringmaatregel, verdere controle hierop niet meer plaatsgevonden. Het projectmatig handhaven op strijdig gebruik van percelen/gebouwen is in 2010 niet van de grond gekomen, omdat andere handhavingtrajecten prioriteit hebben gekregen. In het Uitvoeringsprogramma is een project horeca opgenomen. Er wordt o.a. gecontroleerd op milieuaspecten (geluid en geuroverlast) en strijdig gebruik. Voor wat betreft het strijdig gebruik, zijn in de afgelopen jaren enkele handhavingverzoeken van de BEM! met prioriteit opgepakt en opgelost. Wanneer nieuwe strijdig gebruik zaken worden geconstateerd zal dit via het reguliere proces, dan wel via het project, worden opgepakt. Tenslotte melden wij nog dat wij ook een evaluatie van het horeca- en detailhandelbeleid hebben voorbereid, maar dat deze min of meer overbodig is gemaakt door het rekenkamerrapport. We stellen voor om uw raad door middel van de voortgangsrapportage kadernota EZ (eind 201 1) integraal te informeren over de voortgang van het horeca- en detailhandelbeleid. Wij vertrouwen erop u met onze reactie en de te nemen d actie)^ voldoende hebben geïnformeerd. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van de gemeente drs. P.J. Buijtels "

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer postbus 250 De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer postbus 250 21 30 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Dienstverlening Contactpersoon drs

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET

Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET Plan van aanpak NIEUWE DRANK- EN HORECAWET 1 1. Inleiding Per 1 januari 2013 treedt de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW) in werking. De Eerste en de Tweede kamer hebben ingestemd met het wetsvoorstel. De

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving Voortgangsrapportage van resultaten van handhaving in 2009 over de periode van 1 januari

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

: kaderstellende notitie voor het opstellen van een integraal horecabeleid

: kaderstellende notitie voor het opstellen van een integraal horecabeleid Raad : 10 februari 2004 Agendanr. : 7 Doc.nr : B200316470 Afdeling: : Bestuursondersteuning RAADSVOORSTEL Onderwerp : kaderstellende notitie voor het opstellen van een integraal horecabeleid Inleiding

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

f 3 KM im Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg uw brief 20 november 2017

f 3 KM im Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Maatschappelijke Ondersteuning en Zorg uw brief 20 november 2017 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. heer Hille Postbus 250 2130 AG Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Telefoon 0900 1852 Telefax 023 56395 50 cluster contactpersoon Maatschappelijke

Nadere informatie

- het ontheffingsbeleid ex artikel 3.23 Wro (24 juni 2008) - de nota "Toepassen instrumentarium nieuwe Wet ruimtelijke ordening" (28 oktober

- het ontheffingsbeleid ex artikel 3.23 Wro (24 juni 2008) - de nota Toepassen instrumentarium nieuwe Wet ruimtelijke ordening (28 oktober gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuiliehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 1 5 december 2009 inlichtingen mw mr. F. van der Heijden (023 567 6270) Registratienummer 2009.00231

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet. Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 19 december 2013 13-118 Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Aan de raad, Onderwerp Implementatie Drank- en Horecawet Gevraagde beslissing 1. Het Beleidsplan

Nadere informatie

Nota van beantwoording zienswijzen Pagina 1 van 8

Nota van beantwoording zienswijzen Pagina 1 van 8 Nota van beantwoording zienswijzen notitie Preventie- en handhavingsplan, Integrale Aanpak Drank- en Horecawet Olst-Wijhe, 16 december 2013. doc. nr.: 13.026831 Nota van beantwoording zienswijzen Pagina

Nadere informatie

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders

1. AANLEIDING. Kleinschalige proef. Ervaring en evaluatie 2014. Uitgangspunten terrasvlonders Terrasvlonders 2015 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING 3 Kleinschalige proef 3 Ervaring en evaluatie 2014 3 Uitgangspunten terrasvlonders 3 2. TERRASVLONDERS 2015 5 Voorwaarden 5 Proces van vergunningverlening

Nadere informatie

Ons kenmerk: Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2

Ons kenmerk: Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2 Aan de commerciële en para commerciële horecaondernemers van Montfoort Uw kenmerk: Uw BSN: Ons kenmerk: 12968 Montfoort: oktober 2013 Onderwerp: Nieuwe Drank- en Horecawet Verzonden: Bijlagen: 2 Geachte

Nadere informatie

Samenvatting Integrale Handhaving

Samenvatting Integrale Handhaving Samenvatting Integrale Handhaving Openbare inrichtingen als hotels, cafés en discotheken worden geconfronteerd met verschillende gemeentelijke, regionale en landelijke handhavers. Voorbeelden van handhavers

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol

Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol Raadsvoorstel *Z00F5332ACC* Aan de raad Documentnummer : INT-14-10255 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Vaststelling van het Preventie- en handhavingsplan Alcohol 2014-2016 Inleiding Op 1 januari 2014 is de

Nadere informatie

2 december 2013 11 2013/ n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien

2 december 2013 11 2013/ n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 2 december 2013 11 2013/ n.v.t. burgemeester A.G.J. Strien Kenmerk 13.027053

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Vaststellen verordening Drank- en horecawet Datum: 19 november 2013 Portefeuillehouder: Decosnummer: 135 Informant:

Nadere informatie

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving:

Gemeente Woerden. De bevoegdheid van de raad komt voort uit de volgende wet- en/of regelgeving: Gemeente Woerden RAADSVOORSTEL 15R.00110 15R.00110 ' F gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 17 maart 2015 Portefeuillehouder(s): V. Molkenboer Portefeuille(s): Bestuurlijke

Nadere informatie

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland

Handhavingsplan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland splan Openbare Orde en Veiligheid 2013 Wormerland December 2012 Steller: R.Gorter Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Onderdelen openbare orde en veiligheid en openbare ruimte 4 3. Werkzaamheden BOA op grond

Nadere informatie

Raadsvoorstel Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Veiligheid. Handhaving

Raadsvoorstel Gebied en Wijkzaken A. de Neef P.J. Möhlmann. Veiligheid. Handhaving Titel Activiteitenplan handhaving 2012 Nummer 12/32 Datum 23 april 2012 Programma Fase Onderwerp Veiligheid Handhaving Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530

Nadere informatie

CONCEPT Exploitatie- en terrasvergunning + aanhangsel, "Stichting Dorpshuis Austerlitz, Oude Postweg 144 (tijdelijk)

CONCEPT Exploitatie- en terrasvergunning + aanhangsel, Stichting Dorpshuis Austerlitz, Oude Postweg 144 (tijdelijk) Publiekshal Het Rond 1, Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Postbus 513, 3700 AM Zeist www.facebook.com/gemeentezeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Stichting Dorpshuis Austerlitz Datum 04

Nadere informatie

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker.

mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 JA NEE voortgangsrapportage aan over het project realiseren Nieuwe Nobelaer en zwembad De Banakker. mmmt» Etten-L#or 3 0HAARI 2016 ETTENILEUR Aan de raad J' JA NEE Gemeente Etten-Leur Roosendaalseweg 4 4875 AA Etten-Leur Postbus 10.100 4870 GA Etten-Leur T: 14 076 E: info@etten-leur.nl I: www.etten-leur.nl

Nadere informatie

Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet

Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet 1. Inleiding Op 1 januari 2013 treedt de wetswijziging van de Drank- en Horecawet in werking. De doelstelling van de wetswijziging is: - het alcoholgebruik

Nadere informatie

: 6e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV): sluitingstijden horeca

: 6e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV): sluitingstijden horeca Raad : 5 oktober 2004 Agendanr. : Doc.nr : B200410086 Afdeling: : Bestuursondersteuning RAADSVOORSTEL Onderwerp : 6e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV): sluitingstijden horeca Inleiding

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 22 oktober 2013

Voorstelnummer: Houten, 22 oktober 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-072 Houten, 22 oktober 2013 Onderwerp: Actualisering APV; bepalingen paracommerciële instellingen Beslispunten: 1. In de Algemene plaatselijke verordening bepalingen

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Lastenverlichting reclame- en uitstallingen Reg.nummer: 2013/50350

Raadsstuk. Onderwerp: Lastenverlichting reclame- en uitstallingen Reg.nummer: 2013/50350 Raadsstuk Onderwerp: Lastenverlichting reclame- en uitstallingen Reg.nummer: 2013/50350 1. Inleiding Het beleid voor reclame en uitstallingen bevat algemene regels voor het plaatsen van (gevel)reclame

Nadere informatie

Status Informerend (beschrijving procedure, geen inhoudelijke behandeling beleidsvelden)

Status Informerend (beschrijving procedure, geen inhoudelijke behandeling beleidsvelden) Onderwerp Wijziging Drank & Horecawet, stand van zaken gemeente Boxtel Status Informerend (beschrijving procedure, geen inhoudelijke behandeling beleidsvelden) Voorstel Kennis te nemen van deze notitie

Nadere informatie

Plan van Aanpak Invoering nieuwe Drank- en Horecawet

Plan van Aanpak Invoering nieuwe Drank- en Horecawet Plan van Aanpak Invoering nieuwe Drank- en Horecawet 1. Inleiding 2. Opdrachtgegevens 3. Aanleiding voor de nieuwe Drank- en Horecawet 4. Doelstelling 5. Randvoorwaarden 6. IBO Protocol; Interactieve Beleidsontwikkeling

Nadere informatie

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016

Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 Gemeente Hillegom Evaluatie handhaving bouwtaken 2015 en programma toezicht en handhaving 2016 1. Inleiding Het vaststellen van een handhavingsbeleid is een wettelijke verplichting (artikel 7.3 van het

Nadere informatie

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken.

1. Vast te stellen de brief aan de raad over de uitkomst van de ronde tafel gesprekken. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitkomst ronde tafel gesprekken aanwijzing vuurwerkvrije zones Programma Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Ter uitvoering van de moties tot het onderzoeken

Nadere informatie

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Beemster 2013

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Beemster 2013 Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid Gemeente Beemster 2013 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 6 augustus 2013 1 Voorwoord Beemster moet veilig zijn en veilig voelen.

Nadere informatie

I Beheer en Onderhoud Addie Monster

I Beheer en Onderhoud Addie Monster gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer Uw brief Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp I Beheer en Onderhoud

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Alcohol

Uitvoeringsprogramma Alcohol *Z02D2A8E7D0* Uitvoeringsprogramma Alcohol 2017-2019 Documentnummer: INT-16-27069 Inleiding De gemeenteraad van Beverwijk heeft het Preventie- en handhavingsplan 2017-2027 vastgesteld. In het Preventie-

Nadere informatie

Aan de Participatieraad Haarlemmermeer T.a.v. de voorzitter, de heer G. Hille. Geachte heer Hille,

Aan de Participatieraad Haarlemmermeer T.a.v. de voorzitter, de heer G. Hille. Geachte heer Hille, gemeente Haarlemmermeer Aan de Participatieraad Haarlemmermeer T.a.v. de voorzitter, de heer G. Hille Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefax 023 56395 50 cluster Maatschappelijke

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/03092014 Documentnr.: RV14.0445 Roden, 27 augustus 2014 Onderwerp Concept Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel Het bijgevoegde

Nadere informatie

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Aan de Commissie AB Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 9 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905 6500

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Raadsvoorstel 2016.0018300 onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Portefeuilehouder drs Theo Weterings / dr. Derk Reneman steiler Bianca Smal

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst00971 Dossiernummer 13.22.252 28 mei 2013 Commissienotitie Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Gemeente Hillegom. Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Gemeente Hillegom Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 2 - Leeswijzer 2 2. Wettelijk kader 2 2.1 Vaststelling en bevoegdheden 3 3. Samenwerking en integraal toezicht 3 3.1

Nadere informatie

De leden van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders;

De leden van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders; Raadsgriffie De leden van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders; 1 3 0 A G H fddor P 2 De gemeentesecretaris; _.... Bezoekadres: De directie; Raadhuisplein 1 De clustermanagers;

Nadere informatie

Evenementen in Waalwijk

Evenementen in Waalwijk Evenementen in Waalwijk (31 oktober 2013) Waarom notitie evenementen? - Formuleren van de gemeentelijke uitgangspunten - Vaak ad hoc besluiten - Integrale benadering: vergunningen, veiligheid, handhaving

Nadere informatie

Plan van aanpak. voor de ontwikkeling van integraal handhavingsbeleid

Plan van aanpak. voor de ontwikkeling van integraal handhavingsbeleid Plan van aanpak voor de ontwikkeling van integraal handhavingsbeleid Projectgroep : Patrick Koopmeiners, Noor Wijdenes, Joyce Francke Sector : Grondgebied Datum : 30 januari 2012 Vastgesteld door college

Nadere informatie

Terrasvlonders

Terrasvlonders Terrasvlonders 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. AANLEIDING 3 Voortzetten van terrasvlonders 3 Uitgangspunten terrasvlonders 3 2. TERRASVLONDERS 2016 5 Voorwaarden 5 Proces van vergunningverlening 6 Toezicht en

Nadere informatie

Aan alle fracties en het bestuur van de politieke partijen in de gemeente Zaanstad Postbus 2000 1500 GA Zaandam

Aan alle fracties en het bestuur van de politieke partijen in de gemeente Zaanstad Postbus 2000 1500 GA Zaandam Aan alle fracties en het bestuur van de politieke partijen in de gemeente Zaanstad Postbus 2000 1500 GA Zaandam Betreft: Standpunten t.b.v. uw verkiezingsprogramma 2014 Zaandam, 27 mei 2013 Geachte heer,

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

E. T. de Vrij M. Looman-Struijs J. Schouwerwou W. Hoornstra F. Veltman Zaaknummer : 10367

E. T. de Vrij M. Looman-Struijs J. Schouwerwou W. Hoornstra F. Veltman Zaaknummer : 10367 Aan de gemeenteraad van4 : Gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân Raadsvergadering : 24 april 2013 Commissievergadering : 8 april 2013 Agendapunt : Ter kennisgeving: plan van aanpak gewijzigde

Nadere informatie

Stichting Golfpark Spandersbosch T.a.v. het bestuur Sportpark Crailoo AA HILVERSUM. Dhr. F. de Vries

Stichting Golfpark Spandersbosch T.a.v. het bestuur Sportpark Crailoo AA HILVERSUM. Dhr. F. de Vries Stichting Golfpark Spandersbosch T.a.v. het bestuur Sportpark Crailoo 26 1222 AA HILVERSUM POSTBUS 9900 1201 GM HILVERSUM AFDELING: PUBLIEKSZAKEN BEZOEKADRES: OUDE ENGHWEG 23 (BEZOEK NA TELEFONISCHE AFSPRAAK)

Nadere informatie

in";11n Besluit van de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan "Catharinastraat 47-49 WellerlooL" De raad van de gemeente Bergen,

in;11n Besluit van de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Catharinastraat 47-49 WellerlooL De raad van de gemeente Bergen, gemeent e Besluit van de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan "Catharinastraat 47-49 WellerlooL" in";11n Limburg De raad van de gemeente Bergen, Overwegende: dat het ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet TOEZICHTINFORMATIE Toezichtindicatoren Drank en horecawet Datum: december 2013 Versie: 1 2 Inhoud 1 Aanleiding 4 2 Leeswijzer 5 3 Toezichtindicatoren Drank en horecawet 6 3 1 Aanleiding Voor u liggen de

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011

Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen: V. o den: 1 7 NOV 2011 AFSCHRIFT Leden van de gemeenteraad van Postbus 56 6270 AB GULPEN Datum: 28 oktober 2014 Uw brief van: 19 oktober 2014 Uw kenmerk: Ons kenmerk: U.14.04952 I! Behandeld door: Onderwerp: Dossiercode: Bijlagen:

Nadere informatie

Gemeente Almere. Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit. Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten

Gemeente Almere. Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit. Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden, speeltoestellen en overige objecten Voorstel aan Burgemeester en Wethouders Besluit Verseon 16 oktober 2015 Pagina 6/6 Vergaderdatum 13 oktober 2015 Besluit conform voorstel B en W besluit Aanwijzingsbesluit uitstallingen, reclameborden,

Nadere informatie

Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus BL DEN HAAG

Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus BL DEN HAAG GEMEENTE behandeld door: J.J.M. van Oers t: 0181-471174 e: grondgebled.vrom@brlelle.nl bijlage(n): Erfgoedinspectie De heerj.r.m. Magdelijns Postbus 16478 2500 BL DEN HAAG Uw brief van 27-10-2011 uw kenmerk

Nadere informatie

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag)

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag) Verslag Betreft: Het Horecaoverleg Gemeente Maasgouw Van: Karin Peeters Onderwerp: Vergadering dd. 14 oktober 2015 Aanwezig: Namens bestuur Koninklijke Horeca Maasgouw: René Broen Luc van Engelen Nicole

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres. Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Portefeuillehouders: D. Bijl, H.H.M. Rotgans. Behandeld door: E.L.C. Boschma

Portefeuillehouders: D. Bijl, H.H.M. Rotgans. Behandeld door: E.L.C. Boschma RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1463853 Datum: 5 februari 2019 Domein/ Team: Ruimtelijk / VBA Portefeuillehouders: D. Bijl, H.H.M. Rotgans Behandeld door: E.L.C. Boschma Onderwerp:

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Datum Agendapunt Documentnummer 13 R06S013/z170025597 Onderwerp Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Kennisnemen van de

Nadere informatie

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 september 2014 gemeente roerdalen 2014-2018 1 Hoofstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De Nederlandse jongeren drinken veel, vaak en op jonge leeftijd. Daarnaast

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad Postbus AG Hoofddorp 1^23

Aan de leden van de gemeenteraad Postbus AG Hoofddorp 1^23 gemeente Haarlemmermeer Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 250 230 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein Hoofddorp Telefoon 0900 852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Dit voorstel geeft invulling aan de wettelijke verplichting genoemd onder punt 2.

Dit voorstel geeft invulling aan de wettelijke verplichting genoemd onder punt 2. RAADSVOORSTEL Datum: 23 december 2014 Nummer: Onderwerp: Vaststellen preventie- en handhavingsplan alcohol 2015-2017 Voorgesteld raadsbesluit: Het preventie- en handhavingsplan alcohol 2015-2017 vast te

Nadere informatie

1

1 1 1 http://rekenkamer.rotterdam.nl/onderzoeken/onderzoeksopzet-dienstverlening-en-personele-krimp/ 2 3 4 2 Gemeente Rotterdam, Horecanota 2012-2016, vastgesteld op 3 juli 2012. 3 Gemeente Rotterdam, infoblad

Nadere informatie

SERVICECODE AMSTERDAM

SERVICECODE AMSTERDAM SERVICECODE AMSTERDAM Inleiding Stadsdeel Zuidoost heeft de ambitie om tot de top drie van stadsdelen met de beste publieke dienstverlening van Amsterdam te horen. Aan deze ambitie wil het stadsdeel vorm

Nadere informatie

Pilot verlengde openingstijden horeca in de centra van Sittard en Geleen

Pilot verlengde openingstijden horeca in de centra van Sittard en Geleen Pilot verlengde openingstijden horeca in de centra van Sittard en Geleen (vanaf 1 december 2012 t/m 1 december 2013) Pagina 1 van 5 Inleiding Op 15 december 2010 heeft de gemeenteraad van de gemeente Sittard

Nadere informatie

Om deze doelstelling te halen zijn in het preventie- en handhavingsplan alcohol de volgende subdoelstellingen benoemd:

Om deze doelstelling te halen zijn in het preventie- en handhavingsplan alcohol de volgende subdoelstellingen benoemd: Raadsvoordracht Onderwerp: Preventie- en handhavingsplan alcohol 2019 2022 Datum: 8 januari 2019 Portefeuillehouder: E. Boog Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Steller: S. van Dongen Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

1. De aandelenstructuur van De Meerlanden (volgens de jaarrekening zijn er verschillende soorten aandelen: prioriteit en gewone aandelen?

1. De aandelenstructuur van De Meerlanden (volgens de jaarrekening zijn er verschillende soorten aandelen: prioriteit en gewone aandelen? ,H/ gemeerite Haarlemmermeer Aan de gemeenteraad Raadhuis Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 cluster Beheer en Onderhoud Contactpersoon

Nadere informatie

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2014 voor de uitvoering van de Beleidsnota integraal toezichts- en handhavingsbeleid 2011 2015 Gemeente Zuidplas Versie 1.0, vastgesteld door het college op 24 juni 2014. Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein

: 14 april 2014 : 12 mei : dhr. G.H.J. Weierink : Onderwerp: Synchronisatieproces Planning- & controlcyclus Montfoort en IJsselstein RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 14 april 2014 : 12 mei 2014 : dhr. G.H.J. Weierink : Zaaknummer :

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering Datum:

Voordracht voor de raadsvergadering Datum: Nummer Afdeling BD2011-004305 Voordracht voor de raadsvergadering Datum: 21-12-2011 Publicatiedatum Programma 4 Werk, Inkomen en Economie Agendapunt

Nadere informatie

Beantwoording art. 39 vragen Museum het Valkhof

Beantwoording art. 39 vragen Museum het Valkhof Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording art. 39 vragen Museum het Valkhof Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De fractie van

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest

DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Hengelosestraat 51 Aan de Gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 22 januari 2015 1400334664 B.J. van Oosten - Bronsgeest UW BRIEF

Nadere informatie

onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam

onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam gemeente Haariemmermeer Nota van B&W onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam portefeuillehouder John Nederstigt Collegevergadering 19 augustus 2014 inlichtingen Saskia

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Wijziging beleidsregels Nachtwinkels

Wijziging beleidsregels Nachtwinkels Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging beleidsregels Nachtwinkels Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir / B. van Hees Samenvatting Naar aanleiding van de discussie met

Nadere informatie

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze

Jaarverslag Rekenkamercommissie Bernheze Jaarverslag 2016 Rekenkamercommissie Bernheze Voorwoord In dit jaarverslag leggen wij verantwoording af over de uitvoering van onze taken in 2016 met een korte uiteenzetting van de verrichte werkzaamheden

Nadere informatie

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Stad met een hart Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad 1 Economische Verkenning

Nadere informatie

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Jaarverslag uitvoeringsprogramma handhaving gemeente Groningen 2015 Steller R. Brilhuis De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 12 95 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 ciuster Contactpersoon

Nadere informatie

Leden van de gemeenteraad. Rob van Aerschot. Geachte leden van de raad,

Leden van de gemeenteraad. Rob van Aerschot. Geachte leden van de raad, Leden van de gemeenteraad l Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 contactpersoon Rob van Aerschot Doorkiesnummer 023 5676175 Uw brief

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres; Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Gemeente Hof van Twente. krachtenveldanalyse. Participatietraject consultatie verordening Drank- en Horecawet

Gemeente Hof van Twente. krachtenveldanalyse. Participatietraject consultatie verordening Drank- en Horecawet Gemeente Hof van Twente krachtenveldanalyse consultatie verordening Drank- en Horecawet Ellen Verhoef & Malu Hertzdahl 26-3-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Krachtenveldanalyse en Drank- en Horecawet...

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013

Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013 Ons kenmerk: 13RB000204 Nr. 7 De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 8 oktober

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster contactpersoon

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Regiobijeenkomst Raadslid.nu

Regiobijeenkomst Raadslid.nu Regiobijeenkomst Raadslid.nu thema: de nieuwe Drank- en Horecawet @raadslidnu De (nieuwe) Drank- en Horecawet De raad aan zet! www.handhavingdhw.nl Programma Inleiding: De mogelijkheden van de (nieuwe)

Nadere informatie

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015

Presentatie DHW voor studenten. Dinsdag 12 mei 2015 Presentatie DHW voor studenten Dinsdag 12 mei 2015 Vergunningen (paracommercie) 1. DHW-Vergunning voor schenken alcohol op grond van de Drank- en Horecawet. Schenkt uw vereniging alcohol in eigen beheer?

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidskader handhaving en toezicht

Alleen ter besluitvorming door het College Formele consultatie van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Beleidskader handhaving en toezicht Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beleidskader handhaving en toezicht Programma / Programmanummer Veiligheid / 1012 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting De reeks van bezuinigingen die

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

mermeer Aan de leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Ruimtelijke Ontwikkeling W. Thon

mermeer Aan de leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Ruimtelijke Ontwikkeling W. Thon mermeer Aan de leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN

TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN TOEZICHT BELEID EN REGELS MET BETREKKING TOT HONDEN Inleiding In het laatste kwartaal van 2005 is gestart met een evaluatie van het hondenbeleid, zoals dit is vastgesteld op 5 februari 2004. Het resultaat

Nadere informatie

Schouwburg Amphion De heer C. Droste. Hofstraat JD DOETINCHEM. Geachte heer Droste,

Schouwburg Amphion De heer C. Droste. Hofstraat JD DOETINCHEM. Geachte heer Droste, Schouwburg Amphion De heer C. Droste Hofstraat 159 7001 JD DOETINCHEM uw brief van: 5 december 2013 datum: 24 april 2014 onderwerp: omgevingsvergunning uitgebreide procedure nummers: 2013.0774 / 2014.13318/hn

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Horeca en andere alcoholverstrekkers

Handhavingsbeleid Horeca en andere alcoholverstrekkers Handhavingsbeleid Horeca en andere alcoholverstrekkers 1. Inleiding a. Aanleiding In de horecanota Hoorn Gastvrij is aangegeven dat het gemeentelijke beleid en regelgeving voor horecabedrijven opgeschoond

Nadere informatie

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne

Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Gemeente Westvoorne Toezicht- en Handhavingsplan 2016 Openbare Orde en Veiligheid Drank en Horecawet Westvoorne 1. Inleiding Vanaf 1 oktober 2015 is binnen Westvoorne het steam actief. Door personele wisselingen en ziekte

Nadere informatie

*500843* Raadscommissie Bestuur. Onderwerp Kenmerk Datum Gewijzigde Drank- en Horecawet 13G200077/ 15 januari Geachte commissie Bestuur,

*500843* Raadscommissie Bestuur. Onderwerp Kenmerk Datum Gewijzigde Drank- en Horecawet 13G200077/ 15 januari Geachte commissie Bestuur, *500843* Raadscommissie Bestuur Wijkservice, Beleid en Advies Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Kenmerk Datum Gewijzigde Drank- en Horecawet 13G200077/ 15 januari 2013 500843 Geachte commissie Bestuur,

Nadere informatie

Raadhuisdein 1 De districtschef politie Haarlemmermeer;

Raadhuisdein 1 De districtschef politie Haarlemmermeer; De leden en fractieassistenten van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders; 2130 AG Hoofddorp De gemeentesecretaris; Bezoekadres: De groepsmanagers; Raadhuisdein 1 De districtschef

Nadere informatie