Handleiding Bling Bling. Inleiding - beginnen met Bling Bling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Bling Bling. Inleiding - beginnen met Bling Bling"

Transcriptie

1 Handleiding Bling Bling Over Bling Bling Bling Bling is een software toepassing waarmee u professioneel ogende afbeelding kunt maken voor publicatie op het Web of bijvoorbeeld een online veiling. Bling Bling levert u eenvoudig te gebruiken technologie die achtergrond van een digitale afbeelding vervangt en alleen het gewenste item overlaat. Wanneer u bijvoorbeeld een zelfgemaakte trui neerlegt op uw eetkamertafel, er vervolgens een foto van maakt, dan wilt u alle zaken behalve de trui verwijderen. Hiermee wordt alle nadruk op de trui gelegd ipv. op de omringende zaken. Met de automatische tools van Bling Bling verwijdert u eenvoudig de ongewenste inhoud van uw foto of afbeelding. Daarna kunt u een andere, creatievere achtergrond toevoegen. Maar ook schaduw, highlighting en andere effecten. Het toevoegen van een logo behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Vervolgens is uw foto klaar en bent u klaar om uw product online te presenteren voor verkoop. Bling Bling is geweldig voor iedereen die producten via internet wil verkopen. Inleiding - beginnen met Bling Bling Maak een optimale foto Het maken van een optimale foto is een van de belangrijkste zaken bij het gebruik van Bling Bling. Hoewel u geen professionele camera hoeft te hebben krijgt u de beste resultaten met een digital camera van minimaal 3 megapixels. De meeste smartphones hebben dit al. Zorg ervoor dat het gehele product op de foto staat Plaats het product zoveel mogelijk voor een uniforme achtergrond Zorg er voor dat de achtergrond contrasteert met het product. Een wit bord op een blauw tafellaken bijvoorbeeld. Gebruik verschillende lichtbronnen rondom het product om zoveel mogelijk schaduwvorming te voorkomen. Zaken om te vermijden: Foto s maken: Cameraflits levert harde schaduwen op die lastig te verwijderen zijn, gebruik liever geen flits. Wanneer u uw product op een geschakeerde achtergrond plaatst zal Bling Bling er meer moeite mee hebben het onderscheid te maken tussen uw product en de achtergrond. Bij voorkeur het gehele product op de foto, lukt dit niet probeer het dan te benaderen. Buiten fotograferen kan qua belichting hoofdbrekens geven, maar als het niet te vermijden is maak dan foto s in de ochtend of schemering dan is het licht veel zachter. Zorg ervoor dat de camera goed is gefocused. Stel uw camera in op de beste kwaliteit. Maak meerdere foto s zodat u kunt kiezen. Maak foto s vanuit verschillende invalshoeken.

2 Indien mogelijk maak de foto buiten op een dag met veel licht maar dan op een plek met gelijke schaduw, dit is eigenlijk het beste licht. Maakt u binnen foto s gebruik dan liever halogeen licht ipv. gloeilampen. Het oranje licht lijkt zachter maar heeft meestal geen goede uitwerking op de foto. Zelfs als de opname enigszins goeds is kunt u er met Bling Bling er een professioneel uitziende foto van maken! Importeren van een foto Ga naar het menu Bestand en selecteer Nieuwe uitsnijding. Er verschijnt een dialoogvenster. Blader naar de locatie van de afbeelding die u wilt importeren. Wanneer u vervolgens op Openen klikt om het afbeeldingsbestand te selecteren: Verschijnt de foto in het werkgebied. Verschijnt er een Penseel (brush) in het werkgebied. Iconen die kunnen worden gebruikt, zoals Penselen die i kleur verschijnen. De voortgangsbalk vult zich van links naar rechts Gebruik van Bling Bling Overzicht en beginnen Er zijn vier primaire processen om te volgen bij het gebruik van Bling Bling: 1. Verwijderen van de achtergrond 2. Samenstellen van uw foto s en toevoegen van nieuwe achtergrond(en) 3. Toevoegen van effecten 4. Maken van de uiteindelijke afbeelding Wanneer u de tabbladen volgt bovenin de applicatie kunt u altijd teruggaan naar de vorige tab om iets te wijzigen waaraan u eerder gewerkt hebt. Wanneer Bling Bling voor het eerst opent komt u standaard op de tab Achtergronden verwijderen. U ziet ook dat het Gereedschap icoon gegrijsd is. Nadat u uw afbeelding geopend hebt worden de iconen actief. U kunt nu door de verschillende tabs gaan, verwijderen van achtergronden, instellen van het afbeeldingsformaat, een nieuwe achtergrond toevoegen en het verbeteren van de algemene presentatie van het product. Op ieder tabblad vindt u een verzameling gereedschappen om tijdens die stap in het proces te gebruiken. Rondgang door Bling Bling Rondgang door Bling Bling Onderstaand het eerste scherm dat u ziet wanneer u Bling Bling heeft opgestart. De Paintaway viewer en Tip viewer openen automatisch. De Paintaway viewer blijft leeg totdat u een afbeelding importeert. De Tip viewer toont tips voor het gebruik van Bling Bling. U kunt één of beide viewers sluiten of ze van het werkgebied wegnemen.

3 Tab 1 Achtergrond Verwijderen Standaard opent Bling Bling op dit tabblad Iconen Onderstaande tabel beschrijft de iconen aan de linkerkant van het werkgebied: Icoon Beschrijving Penseel Plaatselijk verwijderen: Vult een gebied op dat vervolgens wordt verwijderd in de finale afbeelding. Penseel Exact Verwijderen: Selecteert een precies gebied om te verwijderen tijdens de uiteindelijke cut-out Penseel Exact Mengen: Schildert mengen over een exact gebied wat dan wordt gemengd in de uiteindelijke cutout. Mengen ligt tussen die gebieden die u wilt behouden en verwijderen. Penseel Exact Wissen: Schildert over een exact gebied van verwijderen en mengen dat u wilt verwijderen. Deze actie herstelt naar de originele afbeelding. Undo: Laat u uw laatste actie herstellen. Redo: Laat u teruggaan naar de afbeelding die u had voor de undo actie.

4 Opties voor randen detecteren: Dit gebruikt u om de gevoeligheid en randwaarden in te stellen voor randen detecteren. Opties voor randen mengen: Word gebruikt om de breedte en type te wijzigen voor randen mengen. Pan Tool: Laat u een afbeelding slepen en pannen. Zoom Tool: Laat u in- en uitzoomen op uw afbeelding. Werkbalken bovenaan De menubalk bovenaan wijzigt afhankelijk van het gekozen tabblad en van functie tot functie. Bijvoorbeeld wanneer u op de Penselen klikt toont de werkbalk sliders voor afmeting en kwaliteit. Optioneel, wanneer u op de Opties voor randen mengen klikt, wijzigen de instellingen van de werkbalk. U kunt nu mengbreedte en intelligente meng instellingen kiezen op de vermenging aan te passen. Tab 2 Foto Componeren Onderstaande tabel beschrijft de iconen op tabblad 2 Icoon Beschrijving Kies achtergrond; laat u de achtergrondkleur kiezen, patronen, of plaatjes uit de bibliotheek Afbeeldingsgrootte instellen: Laat u de afbeeldingsgrootte instellen en de rotatie van de afbeelding. Importeren Logo: Laat u een logo importeren om toe te voegen aan de afbeelding Pan Tool: Laat u een afbeelding slepen en pannen. Zoom Tool: Laat u in- en uitzoomen op uw afbeelding.

5 Tab 3 Effecten Toevoegen Onderstaande tabel beschrijft de iconen op tabblad 3 Icon Description Afbeelding Verscherpen: Laat u de mate van verscherping instellen door het gebruik van de slider. Schaduw Toepassen: Laat u de hoeveelheid schaduw aanpassen die u toevoegt aan de afbeelding. Highlight Penseel: Laat u highlights toevoegen met de penseel. Pan Tool: Laat u een afbeelding slepen en pannen. Zoom Tool: Laat u in- en uitzoomen op uw afbeelding. Tab 4 Uiteindelijke Afbeelding Onderstaande tabel beschrijft de iconen op tabblad 4 Icoon Beschrijving Verbeter Voorgrond Kwaliteit: Voegt achtergrond compressie toe indien nodig. Opslaan: Slaat de gegenereerde afbeelding op naar JPG. Menus De functies die verschijnen in de Bling Bling menus worden beschreven in onderstaande tabel. Indien een functie gegrijsd is kan deze niet gebruikt worden totdat een andere actie is gedaan. U kunt bijvoorbeeld niet de REDO actie kiezen voordat u de UNDO actie heeft gebruikt. Note: Onderstaande tabel is een complete lijst. Niet alle menus of opties verschijnen in iedere view. Het Penseel menu verschijnt bijvoorbeeld alleen als u op Tab 1 staat. Menu Taak Beschrijving Bestand Openen Sluiten Opslaan Opslaan Als Selecteer een afbeelding om te importeren in BlingBling. Een afbeeldingsbestand sluiten Sla de wijzigingen aan uw afbeelding op. Sla de afbeelding op met een andere naam of op

6 Penseel Recente Bestanden Aflsuiten Invender BlingBling Penseel Exact Verwijderen Penseel Exact Mengen Penseel Exact Verwijderen Penseel Plaatselijk Verwijderen een andere locatie. Toont de 5 meest recent gebruikte bestanden. Sluit BlingBling af. Selecteert dezelfde functie als het icoon Penseel Exact Verwijderen Selecteert dezelfde functie als het icoon Penseel Exact Mengen Selecteert dezelfde functie als het icoon Penseel Exact Verwijderen Selecteert dezelfde functie als het icoon Penseel Plaatselijk Verwijderen Weergave Toon Object Randen Toon of verberg objectranden (blauwe randen). Zoom In Zoom Out Werkelijke Pixels Passend op Scherm Pan Zoomen Zoom in zodat de afbeelding in het werkgebied groter lijkt. Zoom uit zodat de afbeelding in het werkgebied kleiner lijkt. Bekijk de afbeelding zoals deze getoond wordt op een webpagina. Vergroot de afbeelding zodat deze het gehele werkgebied beslaat. Selecteert dezelfde functie als het Pan icoon Selecteert dezelfde functie als het Zoom icoon. Scherm Paintaway Viewer Openen of sluiten van de Paintaway Viewer. Help Tip Openen of sluiten van de Tip viewer. Invender BlingBling help Openen van Bling Bling handleiding. Home Page License Gaat naar de productpagina op internet Heeft u een activatiecode dan kunt u die via dit menu item invullen en de software ontgrendelen voor volledig gebruik. Undo en redo Wanneer u BlingBling opent zijn de Undo en Redo functie nog gegrijsd. Deze functies worden actief nadat u een afbeelding hebt geopend en bewerkt. Undo (Ctrl+Z) wordt geactiveerd en getoond in kleur. Nadat de de Undo functie is gebruikt wordt ook de Redo (Ctrl+Y) functie actief. U kunt meerdere malen op Undo klikken om zo terug te keren naar de oorspronkelijke afbeelding. Zoomen en Pan Er zijn twee navigatie tools, Zoomen en Pan. U kunt deze functies ook gebruiken via het menu Weergave. Zoomen (Z) Gebruik de Zoomen tool om in- of uit te zoomen op de afbeelding:

7 Inzoomen Klik of gebruik Ctrl+ Uitzoomen Houd de Alt- toets ingedrukt en klik of gebruik Ctrl - Boxzoomen Klik, houd ingedrukt en sleep Wanneer de zoomen tool geselecteerd is, zijn de opties bovenaan het scherm inclusief het zoomniveau en twee knoppen: Werkelijke pixels en Passend op scherm. Het zoomniveau laat u zien hoeveel de afbeelding is verkleind of vergroot. U kunt de slider verslepen om het zoomniveau aan te passen. Werkelijke pixels zoomt de afbeelding naar de werkelijke pixelgrootte. Passend op scherm zorgt ervoor dat de afbeelding past in het werkgebied. Deze opties kunnen ook worden geselecteerd vanuit het Weergave menu. Pan (P) Gebruik de Pan tool om een afbeelding te slepen en pannen. Selecteer het handje met de cursor en muisklik. U kunt ook de spatiebalk ingedrukt houden op ieder moment dat u de afbeelding aan het bewerken bent om naar de Pan tool switchen. Het loslaten van de spatiebalk brengt u weer terug naar de functie waar u mee bezig was. Klik en sleep om de afbeelding te pannen. Verwijderen van achtergronden Over het verwijderen van achtergronden Vanaf het moment dat u een afbeelding heeft geopend begint het proces van het verwijderen van een achtergrond automatisch. De software vindt alle randen op de afbeelding. U gebruikt deze randen om Verwijderen te schilderen en de oude achtergrond weg te halen, De voortgangsbalk onderaan geeft de status van het proces aan. Schilder Verwijderen over de oude achtergrond en zie hoe de oude achtergrond verdwijnt in de Paintaway Viewer. Om dit te doen gebruikt u Penselen. Zie ook Gebruik van Penselen wanneer u eraan toe bent deze stap toe te passen. Hierna kunt u een nieuwe achtergrond toevoegen om uw productpresentatie te verbeteren. Verwijderen van achtergronden Verwijderen haalt de geselecteerde gebieden uit de afbeelding. Mengen laat de randen in elkaar overgaan om zo een zachte overgang te laten plaatsvinden. Schilder Verwijderen

8 Verwijderen geeft aan welke onderdelen van de afbeeldingsachtergrond geplanned staan om te worden verwijderd. Het Verwijderen gebied is rood gekleurd in het werkgebied en kan worden toegepast met de Penselen. Schilder Mengen Mengen verschijnt altijd aan de rand van Verwijderen tenzij u nadrukkeljk aangeeft dat dit niet moet en het zorgt voor dat de overgang of fade van het onject naar de neiwue achtergrond. Zonder deze functie zouden de objecten niet mooi uitkomen. Opaciteit/transparantie U kunt de mate van transparantie instellen voor Verwijderen en Mengen. Een lagere transparantie betekent dat u meer kunt zien van het object via Verwijderen of Mengen. Stelt u de transparantie hoger in dan is het makkelijker om uw geschilderde Verwijderen of Mengen te zien. Paintaway Viewer De Paintaway Viewer is een klein venster die u uw wijzigingen real- time laat zien (een soort voorbeeld venster). De Paintaway Viewer is standaard zichtbaar op de Achtergrond Verwijderen tab maar kan ook geopend worden vanuit het Weergave menu, of u kunt het verbergen wanneer u het niet meer nodig heeft. U kunt de afbeelding in de Viewer zien in 3 opeenvolgende formaten: Kleine Weergave Medium Weergave Grote Weergave Vinden van Randen Wanneer u voor het eerst een afbeelding opent dan vindt BlingBling de natuurlijke vormen in de afbeelding. Dit zijn gebieden van gelijke kleur en patroon. De randen van deze objetcen worden getoond dmv. blauwe arcering indien de optie Tonen Verwijderen Randen is geselecteerd. Deze lijnen zijn waar rood Verwijderen naartoe drijft wanneer geschilderd met een Penseel Plaatselijk Verwijderen. Wat als BlingBling geen randen kan herkennen? In dat geval gebruikt u de tol Randen Vinden om BlingBling te helpen wel de randen te vinden. Opties voor het vinden van randen Gebruik Opties voor Vinden van Randen (F) om de gevoeligheid en drempelwaarde voor randherkenning in te stellen. Aantal randen De slider voor het instellen van het aantal randen bepaalt hoe BlingBling een afbeelding opdeelt in objecten. Hoe hoger de instelling hoe meer objecten er worden gedefinieerd. Waneer er weinig ruimte is tussen het object en de achtergrond of wanneer uw productafbeelding veel kleine details heeft beweeg dan de slider geheel naar rechts om meer randen te tonen.

9 Drempelwaarde Randbreedte Deze slider stelt de minimale waarde in voor randen in pixels op basis van kleur of patroon dat BlingBling herkent als rand. Stelt u een lage drempelwaarde in dan zal BlingBling veel scherpe randen vinden. Bij een hogere drempelwaarde worden er minder maar bredere randen gevonden. Randen Mengen De opties om randen te mengen bepalen hoe BlingBling Mengen toepast en de grensovergang maakt voor een te mengen lijn wanneer u een uitsnijding maakt. Mengen werkt een de grens af tussen wat u besluit te behouden (door niet Verwijderen hier te schilderen) en de nieuwe achtergrond. BlingBling gebruikt de karakteristieken van de rand tussen twee afbeeldingsobjecten om een optimale grens te maken. Wanneer de rand scherp is zal de uiteindelijke grens ook scherp zijn. Wanneer de rand zacht is wordt de grens gemengd over de breedte van originele overgang. U kunt ook dunner Mengen schilderen om een dunnere vermenging op grens van de uitsnijding te krijgen. Opties voor randen mengen Gebruik de opties voor randen mengen (O) om de breedte en het type mengen aan te passen. Er zijn 2 instellingen: Mengen breedte en intelligent mengen. PLAATJE Mengen Breedte De Mengen Breedte instellingen bepalen automatisch de dikte van de vermenging wanneer Verwijderen is geschilderd. Gebruik het droop- down menu om één van de volgende opties te selecteren: Geen er wordt geen vermenging toegepast. Dun Een dunne lijn verminging wordt toegepast Medium Een vermengingslijn van gemiddelde dikte wordt toegepast op de randen die minder scherp zijn Dik Vermenging met een dikte die geschikt is voor de scherpte van de toegepaste rand. Overweeg om de Dunne vermenging te gebruiken wanneer er veel ruis op de rand zit zoals bijvoorbeeld bij een zwaar samengedrukte foto. En gebruik de optie Dik op schone randen waar u alle randdetails wilt laten zien. Intelligent Mengen BlingBling heeft 2 manieren voor het vermengen van randen bij de uitsnijdingsgrens. Veer maakt eenvoudige, gelijke overgangen over de rand waarbij de aard van de rand wordt genegeerd. Slim Gebruikt de karakteristieken van kleur en patroonvariaties rondom en over de rand. Wanneer u de slider voor Intelligent Mengen helemaal naar één kant zet gebruikt BlingBling de gekozen methode voor mengen. Gebruikt u één van de instellingen meer in het midden dan bepaalt BlingBling welke methode wordt gekozen op basis van de randkarakteritieken. Wanneer de slider meer naar een bepaalde kant staat wordt de keuze meer richting die kant genomen. BlingBling maakt de keuze voor ieder rand langs de grens van uw uitsnijding.

10 Penselen Gebruiken Penselen worden gebruikt om Verwijderen of Mengen te schilderen. Er zijn 2 typen Penselen: Een Plaatselijke Penseel die het gebied opvult dat door de tool Rand Vinden is omlijnd. En de Exacte Penseel die meer preciese gebieden verwijdert. De 4 Penselen zijn: Penseel Plaatselijk Verwijderen Penseel Exact Verwijderen Penseel Exact Mengen Penseel Exact Wissen Klik op één van de Penseel iconen of kies in het menu Penselen om de gewenste Penseel te selecteren voor het verwijderen van achtergronden achter objecten. Penseel Opties Ieder Penseeltype heeft een aantal opties die kunnen worden aangepast om u te ondersteunen bij het verwijderen van achtergronden. Grootte ([ ]) Past het formaat van uw Penseel aan. De Penseelcursor wordt getoond in het midden van uw afbeelding tijdens het bedienen van de slider zodat u goed kunt zien hoe groot de Penseel is. Voor snelle aanpassingen raden wij het gebruik van de bracket- toetsen ([ ]) aan. De open bracket ([) vermindert de grootte en de sluit bracket(]) verhoogt de grootte van het penseel. Intensiteit Bepaalt hoever uw mask selecties groeien buiten de segmenten onder uw penseelstreek. Deze optie is alleen bij Plaatselijk Verwijderen beschikbaar. Wanneer u de penseel- intensiteit instelt op groter dan nul dan zal de opvulactie wellicht ook worden toegepast op andere objecten die qua kleur en patroon hierop lijken. Hoe hoger de intensiteit hoe minder een ander object hoeft te lijken om toch opgevuld te worden. U kunt de slider of de pijltjes toetsen gebruiken om de intensiteit aan te passen. Penseel Plaatselijk Verwijderen De Penseel Plaatselijk Verwijderen (shift+d) vult de gebieden op die moeten worden verwijderd tot aan de Verwijder Randen lijnen. De penseel intensiteit bepaalt hoe gelijk naast elkaar liggende objecten moeten zijn voordat ze bedekt worden. Verhoog de intensiteit om meer objecten te bedekken. Penseel Exact Verwijderen De Penseel Exact Verwijderen (D) schildert Verwijderen over exacte gebieden die moeten worden verwijderd. Aan de rand van Verwijderen neemt BlingBling aan dat er een rand is en voegt automatisch een menglijn in. De breedte van de Vermenging wordt bepaald door Mengen Breedte instelling. Penseel Exact Mengen De Penseel Exact Mengen (B) schildert Mengen over exacte gebieden die moeten worden gemengd tijdens de uiteindelijke uitsnijding. Mengen ligt tussen de gebieden die u wilt behouden en die u wilt verwijderen. Penseel Exact Wissen De Penseel Exact Wissen (E) schildert over een gebied van Verwijderen en Mengen dat u wilt wissen om zo datgene te behouden wat in de afbeelding is. Heeft u een bepaald gebied opgevuld en beslaat

11 dit een gedeelte van uw afbeelding dan kunt u de Penseel Exact Wissen gebruiken om dat gedeelte van uw product weer zichtbaar te maken. Verwijderen van de achtergrond De tabbladen in BLingBling functioneren als een Wizard waarbij u ondersteund wordt om te komen tot een afbeelding die u kunt gebruiken. 1. Kies Bestand - > Openen om uw afbeelding in BlingBling te importeren. 2. Wacht even totdat BlingBling uw afbeelding heeft geanalyseerd en u de randen toont die gevonden zijn in de huidige afbeelding met de huidige instellingen in de tool Randen Vinden. Wilt u niet dat deze randen worden getoond vink dan het selectievakje Tonen Randen Verwijderen uit onderaan het scherm. Plaatje 3. Gebruik de Penseel Plaatselijk Verwijderen om achtergrond gedeelten op te vullen die u wilt verwijderen. Sleep de penseel door de achtergrondsegmenten die u wilt verwijderen of selecteer ze stuk voor stuk en zie hoe de achtergrond verdwijnt in de Paintaway Viewer. 4. Wanneer u een gedeelte selecteer dat ook een gedeelte van uw product verwijdert klik dan op Undo. 5. Gebruik de Penseel Exact Verwijderen voor die gebieden waar de Penseel Plaatselijk verwijderen teveel wegneemt. Controleer u werk in de Paintaway Viewer. 6. Verhoog de intensiteit van het Penseel om meer gebieden te verwijderen. Wanneer u de Paintaway Viewer selecteert tonen de iconen in de rechter bovenhoek de uitsnijding in een kleine, medium en grootte weergave. Plaatje 7. Wanneer u een gebied al heeft opgevuld met Verwijderen maar het toch wilt behouden, gebruikt u de Penseel Exact Wissen om het alsnog te behouden. In onderstaande afbeelding dient er iets meer te worden verwijderd. PLAATJE 8. Maar Verwijderen is iets te ver gegaan in de rand van de kast van de gitaar. PLAATJE 9. Gebruik de Penseel Exact Wissen (E) om precies over voor verwijderen opgegeven gebied te schilderen. PLAATJES 10. Het voor verwijderen opgegeven gebied is ongedaan gemaakt. PLAATJE 11. Krijgt u geen rand? Gebruik dan de tool Randen VIndenom meer randen toe te voegen wanneer het verschil tussen uw product en de achtergrond niet groot genoeg is. Hierdoor kunt u betere keuzes maken. 12. Stel de Randen Mengen Opties in: Mengen Breedte en Intelligent Mengen. 13. In onderstaande afbeelding is er een gebied aan het einde van de gitaarnek net boven de kast dat gemengd moet worden voor een mooiere overgang. PLAATJE

12 14. Pas Mengen toe over het exacte gebied met de Penseel Exact Mengen. PLAATJE 15. Wanneer de Paintaway Viewer u de afbeelding toont die wilt hebben selecteer dan de Componeer Afbeelding tab om naar de volgende stap te gaan.

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop Beeldbewerking 1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een grafisch programma voor het bewerken van foto's evenals het creëren

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Extra informatie Picasa

Extra informatie Picasa Extra informatie Picasa Stel de weergave in op: boomstructuur: We zien nu dezelfde structuur als in de map Mijn Afbeeldingen. De hoofdmappen staan er. Zijn er geen submappen, dan wordt de inhoud weergegeven.

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Een eerste kennismaking

Een eerste kennismaking 27-2-2006 1 W erkstukken m a ken m et Po w erpo int Een eerste kennismaking PowerPoint is het presentatieprogramma van Microsoft waarmee we informatie, d.m.v. dia s, op een duidelijke manier kunnen presenteren.

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl februari 2014 1 Inhoud Om te starten 3 Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 10 Dia exporteren naar toonbankkaart

Nadere informatie

emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies

emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies Inhoudsopgave: emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies Starten van de PageBuilder Overzicht linker PageBuilder menu Overzicht rechter PageBuilder menu Modules, rijen en templates

Nadere informatie

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties 5.2 Scenes en Animaties Uw SketchUp-bestand kan één of meer scènes bevatten. Een scène bestaat uit uw model en een reeks scènespecifieke instellingen, zoals specifieke gezichtspunten, schaduwen, weergave-instellingen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren Hoofdstuk 2: Werken met Camera Raw INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Foto s importeren, archiveren en beheren 2 Foto s van camera of kaartlezer importeren 3 Foto s uit bestanden en mappen ophalen 6 Werkruimten van Organizer 7 Foto s sorteren en

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13

Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 1 Erratum Basisgids Adobe Photoshop Elements versie 13 In dit PDF-bestand vindt u aanvullende informatie over versie 13 van het programma Adopbe Photoshop Elements. In het algemeen zijn er weinig verschillen

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN

::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN ::FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN 2 ::01 FOTO S IMPORTEREN, ARCHIVEREN EN BEHEREN Het gevolg van digitaal fotograferen is vaak een enorme hoeveelheid foto s die ergens ongeordend op de vaste schijf

Nadere informatie

Een compositie of collage maken.

Een compositie of collage maken. Workshop 4 MicDigital Een compositie of collage maken. We nemen een sportwagen, een mooie meid, een sprookjesachtig landschap en Photoshop 7, mixen dit tezamen om een kleurrijke reclame affiche te creëren.

Nadere informatie

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding

Fujifilm Krafter. Foto Luuk Schudde. Basis handleiding Fujifilm Krafter Foto Luuk Schudde Basis handleiding Pagina 1 Basisbeginselen In deze handleiding zullen we de basis van het programma Krafter behandelen. We gaan ervan uit dat je het programma al op de

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen 7 stramienen maken en gebruiken Een stramien is te vergelijken met een achtergrond die je snel op een reeks pagina s kunt toepassen. Objecten in een stramien staan op alle pagina s Wat ken je na dit hoofdstuk?

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

2. De eerste webpagina maken

2. De eerste webpagina maken 35 2. De eerste webpagina maken Een website bestaat uit één of meer webpagina s. Bij het maken van een website bouwt u de website pagina voor pagina op. U begint met de hoofdpagina. Dat is de pagina die

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

Basiskennis van PowerPoint

Basiskennis van PowerPoint Basiskennis van PowerPoint Pow erpoint is een krachtige toepassing voor presentaties. Om Pow erpoint echter zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken, hebt u eerst enige basiskennis nodig. In deze zelfstudie

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet.

Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet. Handleiding voor het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer, onderdeel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer via internet. Handleiding voor uw subsidieaanvraag voor het SNL Subsidiestelsel Natuur-

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft)

Aanmaken en gebruiken van een PowerPoint-model (Gedeeltelijk overgenomen van de website van Microsoft) 1. Welke stappen moeten er precies worden uitgevoerd om een sjabloon te maken? U opent een nieuwe, lege presentatie (knop Nieuw, werkbalk Standaard). Ga eerst naar de modelweergave via het menu Beeld.

Nadere informatie

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18 Tijdens het werken met Adobe Photoshop ontdekt u dat er vaak meerdere manieren zijn om een taak uit te voeren. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden van Photoshop

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

Wordpress handleiding LOA Lak B.V.

Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Wordpress handleiding LOA Lak B.V. Over Wordpress Wordpress is een content management systeem (kortweg CMS). Een CMS is systeem waarmee u de inhoud van uw website kunt beheren. Om Wordpress te kunnen gebruiken

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl [Geef tekst op] 1. Inloggen Ga naar: http://www.rallykaart.nl/g2 Klik rechtsboven op Inloggen Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u van ons hebt ontvangen en

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager,

Inhoud. Handleiding Dododent. Beste tandarts of praktijkmanager, Handleiding Dododent Beste tandarts of praktijkmanager, Hartelijk dank voor de aanschaf van een website bij Dodoworks. Hieronder volgt een uitgebreide handleiding van het Dododent systeem waarmee de website

Nadere informatie

Webonderdelen (Web Parts)

Webonderdelen (Web Parts) Webonderdelen (Web Parts) Een SharePoint pagina is opgedeeld in een aantal zones op het scherm. In elke zone kunnen Webonderdelen, veelal Web Parts genoemd, geplaatst worden. Deze Web Parts zijn kleine

Nadere informatie

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album 3 Foto s en tekst invoegen en schikken Bovenaan het programmavenster ziet u twee tabs: handleiding v3.1 Overzicht toont u alle bladzijden van uw album Bladzijde toont een specifieke pagina van uw album

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Zelf albumbladen maken in Word 2003

Zelf albumbladen maken in Word 2003 Zelf albumbladen maken in Word 2003 Het maken van albumbladen in Word is niet moeilijk, maar laten zien hoe het precies gaat, hangt af van de versie van Word. Hieronder volgt de instructie voor Word 2003.

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center.

Nu de BMP goed is voorbereid kunnen we naar PE Design en kies voor Design Center. Basiscursus PE DESIGN deel 2 Caroline van Langeveld www.cvanlangeveld.nl Deze les is voor alle versies van PE Design te gebruiken, de verschillen tussen de versies komen pas vanaf stadium 4 tot uiting

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen

Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Handleiding voor het raadplegen en wijzigen van percelen Deze handleiding kunt u gebruiken als u uw percelen gaat wijzigen en intekenen. Wat staat er in deze handleiding 1 Wat ziet u op uw scherm 1 2 Wat

Nadere informatie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie

Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Oude z/w of kleuren foto s herstellen tot hun nieuwe glorie Voor deze tutorial maken we gebruik van onderstaande z/w foto. In de foto zitten een aantal flinke scheuren, zijn veel witte punten te zien en

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Welkom! Fijn dat je er bent.

Welkom! Fijn dat je er bent. Welkom! Fijn dat je er bent. Blurbs nieuwe tool voor het maken van boeken, BookWright, werd ontworpen om zo intuïtief mogelijk te zijn. Maar iedereen is uniek. En iedereen kan wel wat begeleiding gebruiken.

Nadere informatie

Website Inhoud Beheerder

Website Inhoud Beheerder Beknopte handleiding: Website Inhoud Beheerder Hieronder treft u de handleiding aan van de Website Inhoud Beheerder gebaseerd op Plone. Pagina 1 van 21 Inhoudsopgave Basis Pagina 3 Nieuwe pagina Pagina

Nadere informatie

Handleiding Tercera-viewer Tercera BV Tercera BV

Handleiding Tercera-viewer Tercera BV Tercera BV Handleiding Tercera-viewer Tercera BV Table of Contents 2 1. 3 1.1 Inhoudsopgave... 4 1.2 Legenda... 6 1.3 Kaart... 7 2. Ondergronden 8 3. Knoppen 9 0 1 3 Bij het opstarten ziet u een lijst met plannen.

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden.

Bijsnijden U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt en de overbodige details wilt u wegsnijden. Picasa Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 2, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert. Downloaden

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress blog ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19 P 20

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer

Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer Annotation SW User s Guide Beschrijvings SW gebruikers handleiding (V1.1) Voor Apple Macintosh computers Voor Macintosh Computer 2011. 5 PenAndFree Co.,Ltd 0 Deze handleiding beschrijft alle functies die

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per

Nadere informatie

PAGINATITEL SNELTOETSEN

PAGINATITEL SNELTOETSEN PAGINATITEL SNELTOETSEN STANDAARD SNELTOETSEN MARKERING Lijn L Ctrl + Alt + B Vergrendelen Ctrl + Shift + L Midden uitlijnen Ctrl + Alt + E Opmerking N Links uitlijnen Ctrl + Alt + L Pen O Horizontaal

Nadere informatie

Factuur Lay-out / Factuur Template

Factuur Lay-out / Factuur Template Factuur Lay-out / Factuur Template In i-reserve is het mogelijk facturen te verzenden. De facturen worden als pdf bijlage per e-mail naar de klant verzonden. In deze tutorial wordt beschreven hoe u een

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Popplet

Stappenplan Werken met Popplet WAT IS POPPLET? Popplet is een handige site voor het maken van mindmaps of stroomdiagrammen. De blokjes zijn herkenbaar en het plaatsen gaat erg eenvoudig. Het maken van een eigen uitstraling is daardoor

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Bijsnijden. In Faststone image viewer Bijsnijden in Faststone image viewer 1

Bijsnijden. In Faststone image viewer Bijsnijden in Faststone image viewer 1 Bijsnijden In Faststone image viewer 6-3-2016 Bijsnijden in Faststone image viewer 1 Open Faststone image Viewer, en kies jou afbeelding die je bijsnijden wilt 6-3-2016 Bijsnijden in Faststone image viewer

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Quick reference Smartflow App

Quick reference Smartflow App Het opstarten van de app 1. Open de smartflow app. 2. U wordt gevraagd om een domein naam in te vullen. Vul de domein naam in die u heeft gekregen van 88degrees. 3. Log in met u inloggegevens. Het hoofd

Nadere informatie

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen; 15. Tabellen Misschien heeft u al eens geprobeerd om gegevens in een aantal kolommen te plaatsen door gebruik te maken van spaties, kolommen of tabs. Dat verloopt goed totdat u gegevens wilt wijzigen of

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Online Boeken. Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010

Gebruikershandleiding Online Boeken. Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010 Gebruikershandleiding Online Boeken Noordhoff Uitgevers bv Hoger Onderwijs v2.0 december 2010 Inhoud Inleiding 3 Toegang 4 Flexreader 5 Werkbalk 1 6 Selecteren 6 Notitie 6 Snapshot 6 Gesproken notitie

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Stappenplan Infographic maken

Stappenplan Infographic maken WAT IS EASELLY? Er zijn verschillende mogelijkheden om een infographic te maken, zoals met behulp van de tool Easel.ly. Met Easel.ly kun je eenvoudig visueel aantrekkelijke infographics maken. Het systeem

Nadere informatie