Jeugd- en gehandicaptenzorg: de modules

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugd- en gehandicaptenzorg: de modules"

Transcriptie

1 JGZ Jeugd- en gehandicaptenzorg: de modules Levenslooppsychologie (40u) Je hebt inzicht in de specifieke kenmerken van de verschillende levensfasen of ontwikkelingsfasen van een mens zodat je daar professioneel op kunt inspelen. Dit houdt in dat je je cliënt in een bepaalde levensfase kunt opvolgen en dat je zijn groei kunt stimuleren, voortbouwend op wat hij al kan. Je kunt dus voor elke levensfase de gepaste manier van begeleiding bieden. Sociaal-emotioneel begeleiden (40u) Je kunt een vertrouwensrelatie opbouwen met een persoon met een beperking en je kunt hem helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Je kunt zijn zelfsturend vermogen stimuleren. Je kunt deze persoon weerbaarder maken en hem zijn gevoelens leren uiten. Je kunt gepaste technieken gebruiken om hem te begeleiden in zijn relatievorming. Communicatief gedrag (40u) Je weet wat responsief en authentiek communiceren inhoudt. Je kan vaststellen welke verbale en non-verbale communicatie door jezelf en door de cliënt gehanteerd en begrepen wordt. Je leert correct en helder informatie overbrengen aan je cliënten en aan collega s. Je krijgt zicht op welke factoren jouw waarnemen en interpreteren beïnvloeden, waardoor mogelijk communicatiestoornissen ontstaan. Je kan vlot tussen communicatietechnieken, -stijlen en abstractieniveaus schakelen. Communicatieve vaardigheden (40u) Je kunt de volgende communicatieve vaardigheden toepassen: actief luisteren, feedback geven en ontvangen, ik-boodschappen versturen, lichaamstaal gebruiken. Je kunt je cliënt deze vaardigheden aanleren met behulp van oefeningen. Je kunt deze vaardigheden gebruiken tijdens collegiaal overleg. Samenwerkingsvaardigheden (40u) Je kunt in een team samenwerken. Dit betekent dat je actief en constructief kunt deelnemen aan teambesprekingen, dat je je eigen bevindingen, meningen of feedback aan collega s kunt overbrengen en dat je ook kunt omgaan met hun feedback en raadgevingen. Je kunt samen met je collega s activiteiten of projecten organiseren.

2 Observeren en rapporteren (40u) Je kunt relevante informatie verzamelen over de persoon die je begeleidt en over zijn of haar hulpvraag. Je kunt gericht, objectief, doelbewust en nauwkeurig observeren en deze observaties aan anderen meedelen, mondeling of schriftelijk. Je kunt samen met collega s de betekenis van gedragingen achterhalen en interpreteren. ICT (40u) Je kunt via het internet de Sociale Kaart gebruiken om nuttige en betrouwbare informatie op te zoeken. Je maakt verzorgde teksten in Word en zinvolle presentaties in Powerpoint. Je kunt financiële gegevens bijhouden in Excel. Orthopedagogische vraagstellingen (40u) Je kunt de volgende mensen begeleiden: personen met een verstandelijke beperking, personen met een zintuiglijke beperking, personen met een lichamelijke beperking en personen met een niet-aangeboren hersenletsel (N.A.H.). beperking en je kunt een aantal specifieke begeleidingsmethodieken voorstellen. Ortho-agogische vraagstellingen (40u) Je kunt de volgende mensen begeleiden: personen met ontwikkelingsstoornissen zoals ASS en ADHD, personen met psychiatrische problemen zoals depressie en borderline, personen met psychogeriatrische problemen zoals dementie. syndroom en je kunt een aantal specifieke begeleidingsmethodieken voorstellen. Psychosociale vraagstellingen (40u) Je kunt personen met psychosociale problemen begeleiden, bijvoorbeeld kinderen in een problematische opvoedingssituatie die gekenmerkt wordt door o.a. mishandeling en verwaarlozing. ervaringen en je kunt een aantal specifieke begeleidingsmethodieken voorstellen. Woon- en leefklimaat (40u) Je kunt een aangepast woon- en leefklimaat uitbouwen dat de autonomie, de ontwikkeling, de ontplooiing en het welzijn van de cliënt waarborgt. Je kunt de autonomie van je cliënt bij dagelijkse activiteiten bevorderen. Je kunt bijdragen aan een basissfeer van veiligheid en geborgenheid.

3 Je kunt sfeer bevorderende elementen in de leefomgeving aanbrengen en je kunt ondersteuning bieden bij de inrichting van de leefruimte. Je kunt je cliënt coachen om te komen tot een evenwichtige dagindeling en je kunt maatregelen nemen om de levenskwaliteit van je cliënt te verhogen. Werken met groepen (40u) Je kunt groepsprocessen en groepsfactoren bewust en doordacht sturen. Zo kun je de groep een structuur aanbieden, je kunt duidelijk en consequent regels hanteren en verantwoordelijkheden opnemen. Je kunt omgaan met groepsinteracties en groepsdynamische processen. Je kunt groepsoverleg begeleiden met aandacht voor participatie en inspraak en met aandacht voor het welbevinden van alle groepsleden. Je kunt de integratie van nieuwe groepsleden begeleiden en de principes van conflicthantering toepassen. Deontologisch en ethisch handelen (40u) Je kunt discreet omgaan met informatie over de cliënt en het cliëntsysteem, je kunt ethische dilemma s oplossen. Je kunt rekening houden met de levensbeschouwing van de cliënt, met zijn persoonlijke zingeving en met zijn waarden en normen. Professionaliteit en kwaliteitszorg (40u) Je weet wat het takenpakket en de bevoegdheden van een opvoeder inhouden vooraleer je op stage vertrekt. Je kunt gepast begeleiden, met aandacht voor betrokkenheid en afstand. Je kunt stilstaan bij je persoonlijke beleving en je kunt reflecteren op je eigen handelen. Emancipatorisch handelen (40u) Je bent op de hoogte van de actuele hulpverleningsvisies en je kunt je eigen visie situeren. Je kunt de ontwikkeling van je cliënt stimuleren. Je kunt je rol als begeleider aanpassen aan je cliënt en het cliëntsysteem. Je kunt je cliënt stimuleren om verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt hem daarnaast helpen om zijn hulpvraag te verhelderen en om keuzes te maken. Activiteitenbegeleiding (40u) Je kunt je cliënt begeleiden bij zijn keuze van vrijetijdsactiviteiten en er samen met hem aan deelnemen. Je kunt hem ondersteunen bij zijn maatschappelijke integratie in zijn buurt of lokale gemeenschap. Je kunt een activiteitenaanbod plannen en uitvoeren en je houdt daarbij rekening met de cliënt, met de groep en de omstandigheden.

4 Omgaan met moeilijk gedrag (40u) Je kan gedrag van een cliënt verklaren vanuit een theoretisch kader en zo zicht krijgen op de beweegredenen van het gedrag. Je kunt nazorg bieden na een begeleidingsinterventie. Je leert op deze manier verantwoordelijkheid op te nemen in crisissituaties. Verzorgen, veiligheid en gezondheid (40u) Je kunt een persoon met een ziekte, letsel of handicap op een gepaste wijze verzorgen, ondersteunen en begeleiden. Je hebt inzicht in een aantal preventieve maatregelen die belangrijk en/of noodzakelijk zijn in de omgang met personen met een ziekte, letsel of handicap. Zo kun je anticiperend optreden en gepast reageren. Expressieve vaardigheden (40u) Je kunt expressieve technieken gebruiken in de omgang met je cliënt. Je kunt gepaste activiteiten voorstellen die inspelen op zijn vragen of behoeften en hem creatieve mogelijkheden laten ontdekken. Je kunt expressieve technieken toepassen tijdens activiteiten en de cliënt stimuleren om te spelen. Omgaan met diversiteit (40u) Je kunt omgaan met de diversiteit aan cliënten en cliëntsystemen. Je kunt je verplaatsen in de achtergrond van je cliënten en bij de begeleiding kun je rekening houden met hun levensbeschouwing en persoonlijke zingeving. Je kunt dus communiceren met cliënten die een andere achtergrond hebben dan jij zelf. Je begrijpt de verschillende visies op mens en samenleving. Je kunt intercultureel communiceren. Methodisch handelen in de organisatie (40u) Je kunt verantwoord met het basisschema voor methodisch handelen aan de slag gaan in de begeleiding en ondersteuning van personen met een beperking. Je kunt de doelen evalueren die voor elke cliënt bepaald worden. Omgaan met cliëntsysteem (40u) De cliënt staat niet alleen: er is een systeem rondom hem. Hier moet je als begeleider rekening mee houden. Je besteedt aandacht aan de samenwerking met ouders, maar ook broers en zussen worden niet vergeten. Je leert in deze module systeemtheoretisch en contextueel te werken. Je exploreert sociale netwerken van cliënten en hoe je deze kan uitbreiden, versterken en in stand houden.

5 Actuele tendensen in de welzijnszorg (40u) Je selecteert een actueel onderwerp dat bruikbaar is voor je praktijk en je doet daar zelfstandig opzoekingswerk over. Je plant verantwoorde activiteiten met je cliënten, je voert de activiteiten uit en je evalueert ze. Je kunt je eigen manier van handelen aanpassen aan nieuwe inzichten in de zorg of in (orthoped) agogische hulpverlening. Welzijns- en gezondheidszorg (40u) Dit is een bijscholingsmodule waarin je begeleidingsvaardigheden leert. Gesuperviseerde beroepspraktijk (1200u) In de opleiding loop je tussen 80 en 100 uren stage per maand. Je doet stage op 2 verschillende plaatsen die je zelf kiest. Tijdens het eerste jaar (600u) maak je kennis met zorgvragers en hulpverleningsteams. Je leert stilstaan bij je eigen handelen, je werkt activiteiten uit op maat van de zorgvrager, je draait mee in de dagelijkse werking van de voorziening. Tijdens het tweede jaar stage (600 u) doe je ervaring op in een andere voorziening. Je leert er zelfstandig werken en je eigen stijl als opvoeder ontwikkelen. Methodische werkbegeleiding en supervisie 1 en 2 In het eerste semester van je opleiding sta je stil bij jezelf als toekomstig opvoeder. Het is belangrijk dat je jezelf goed leert kennen om professioneel te kunnen werken. Je krijgt een aantal inzichten, methodieken en kaders aangereikt die je toepast op jezelf. Je leert reflecteren. Methodische werkbegeleiding en supervisie Tijdens je stageperiode kom je in een kleine groep van maximaal 5 cursisten een aantal halve dagen op school samen om je stage-ervaringen te bespreken. Zo groei je als opvoeder. Een aantal vragen (bijvoorbeeld: Wat maakt dat je op een bepaalde manier reageert?, Wat helpt jou om te groeien? ) helpen je om je eigen groeiproces in handen te leren nemen.

Infomoment INLEIDING STRUCTUUR VAN DE OPLEIDING. zaterdag 21 januari van 10.00u tot 14.00u KTA1 Vildersstraat Hasselt

Infomoment INLEIDING STRUCTUUR VAN DE OPLEIDING. zaterdag 21 januari van 10.00u tot 14.00u KTA1 Vildersstraat Hasselt Infomoment zaterdag 21 januari van 10.00u tot 14.00u KTA1 Vildersstraat 28 3500 Hasselt Inschrijvingsmomenten van maandag 9 januari tot 27 januari 2017 Genkerbaan 84, 3520 Zonhoven T 011 82 48 66 infotko@cvo-step.be

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl20 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Begeleider - animator BO PZ 001 (Ontwerp) Versie {1.0} ONTWERP Pagina 1 van 33 Inhoud 1 Opleiding... 6 1.1

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Begeleider - animator voor BO PZ 001 BVR Pagina 1 van 46 Inhoud 1 Opleiding... 7 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 7 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG RLLL/EXT/ADV/006bijl8 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Begeleider- animator voor bejaarden BP PZ 001 (Ontwerp) Versie {1.0} Bijlage bij Vlor-advies Pagina 1 van 33 Inhoud

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Jeugd- en BO PZ 101 Versie 1.0 - BVR Pagina 1 van 51 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 1 september 2014 1 Opleiding...

Nadere informatie

Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg

Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg schooljaar 2017-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...4 1 Wat betekenen Modulair systeem en Eigen leertraject?...5 1.1 Wat vinden wij belangrijk in deze

Nadere informatie

Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg

Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg schooljaar 2018-2019 Inhoudsopgave Nieuw: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs!...1 Inhoudsopgave...2

Nadere informatie

Nieuw vanaf februari 2017: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg

Nieuw vanaf februari 2017: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg Nieuw vanaf februari 2017: volg de opleiding in gecombineerd onderwijs! Infobrochure Jeugd- en Gehandicaptenzorg schooljaar 2017-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1 Wat betekenen Modulair systeem en

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2015-2016 versie mei 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03

Nadere informatie

Vacante betrekkingen Volwassenenonderwijs 2017 GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Vacante betrekkingen Volwassenenonderwijs 2017 GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Vacante betrekkingen Volwassenenonderwijs 2017 GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Scholengroep 14 Maasland Nummer Instelling Ambt V U VAK/SPECIALITEIT, OPLEIDING of Module 1404200 GO! CVO CTT Limburg

Nadere informatie

U C VAK/SPECIALITEIT, OPLEIDING of Module. Aanvullende Technologie Voetverzorging. Aanvullende Voet- En Nagelverzorging

U C VAK/SPECIALITEIT, OPLEIDING of Module. Aanvullende Technologie Voetverzorging. Aanvullende Voet- En Nagelverzorging Vacante betrekkingen Volwassenenonderwijs 2017 Scholengroep 14 Maasland GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Nummer Instelling Ambt V Opmerking U C VAK/SPECIALITEIT, OPLEIDING of Module Module OV G

Nadere informatie

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG versie 14/06/2018 2... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG Beste cursist Begeleiders in de kinderopvang zijn vandaag de dag bijzonder in trek. Wat de vorm van die opvang ook is: kinderen hebben

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van activiteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten Niveau

Nadere informatie

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Jeugd- en Gehandicaptenzorg. Secundair Volwassenenonderwijs Modulair. Studiegebied Personenzorg

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Jeugd- en Gehandicaptenzorg. Secundair Volwassenenonderwijs Modulair. Studiegebied Personenzorg VSKO Leerplan OPLEIDING Jeugd- en Gehandicaptenzorg Secundair Volwassenenonderwijs Modulair Studiegebied Personenzorg Goedkeuringscode 2010/170/6//D 31 januari 2010 OPLEIDINGSTRAJECT Leerplan Jeugd- en

Nadere informatie

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang

Begeleid(st)er buitenschoolse opvang FUNCTIEBESCHRIJVING BEGELEID(ST)ER BUITENSCHOOLSE OPVANG Algemene informatie Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Doel van de functie Begeleid(st)er buitenschoolse

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Personenzorg

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Personenzorg RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl21 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Personenzorg Opleiding INTERCULTURELE MEDEWERKER BO PZ 113 (Ontwerp) Versie 1.0 Ontwerp Pagina 1 van 30 Inhoud 1 Opleiding... 6 1.1

Nadere informatie

Communicatieve vaardigheden Ac 1

Communicatieve vaardigheden Ac 1 Communicatieve vaardigheden Ac 1 HIK Hoger Instituut der Kempen Afdeling Graduaat Maatschappelijk Werk Academiejaar 2008-2009 Els Boven en Lize Vandereycken Module: A Sociaal werk Ac1 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

Taakomschrijving van een opvoeder/begeleider binnen de woonvorm. 1. Dagelijkse verzorging

Taakomschrijving van een opvoeder/begeleider binnen de woonvorm. 1. Dagelijkse verzorging Taakomschrijving van een opvoeder/begeleider binnen de woonvorm 1. Dagelijkse verzorging - Begeleiden bij het ontwakingsproces, het avondritueel en de nacht van de bewoners Kunnen waken over voldoende

Nadere informatie

Wmo begeleiding WF6 2017

Wmo begeleiding WF6 2017 Wmo begeleiding WF6 2017 Perceelbeschrijving Dagbesteding - Arbeidsmatig & Belevingsgericht Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec. Perceelbeschrijving dagbesteding arbeidsmatig

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden AC2 40 n.v.t.

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van groepsactiviteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2015/2016

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2015/2016 PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016 Modeltraject eerste jaar Semester 1 Professioneel redeneren 1 6 ECTS Je zal de geschiedenis en de specifieke plaats van ergotherapie binnen de organisatie

Nadere informatie

Stagedoelstelling exploratiestage

Stagedoelstelling exploratiestage Stagedoelstelling exploratiestage 2018-2019 1 Zorgverlener: verlenen verpleegkundige zorg/technische vaardigheden volgens de verpleegkundige basisprincipes Werkt systematisch en gestructureerd. Besteedt

Nadere informatie

Sociale vaardigheden: Partners in het leerproces

Sociale vaardigheden: Partners in het leerproces Sociale vaardigheden: Partners in het leerproces OMGAAN MET DE ZORGVRAGER 1 Attitudes 12 1.1 Attitude 13 1.2 De specifieke beroepsattitudes van de verzorgende 14 1.2.1 De specifieke beroepsattitudes van

Nadere informatie

ALGEMENE FUNCTIEGEGEVENS. Kinderbegeleid(st)er buitenschoolse kinderopvang. Functiebeschrijving

ALGEMENE FUNCTIEGEGEVENS. Kinderbegeleid(st)er buitenschoolse kinderopvang. Functiebeschrijving ALGEMENE FUNCTIEGEGEVENS Dienst : Afdeling : Functie : Niveau : Weddenschaal : HUIS VAN HET KIND ZIBO Kinderbegeleid(st)er buitenschoolse kinderopvang C C1C2 Functiebeschrijving Situering van het ZIBO

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG

Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED PERSONENZORG Opleiding Interculturele medewerker BO PZ 113 Versie 1.0 Ontwerp bijkomende uitbreidingsmodules Pagina 1 van 35 Inhoud 1 Opleiding... 6 1.1 Relatie

Nadere informatie

Begeleider in de kinderopvang

Begeleider in de kinderopvang DBSO-opleidingskaarten Administratieve groep 37701 Rubriek: Personenzorg 9/06/2011 Begeleider in de kinderopvang Kerntaken De begeleider in de kinderopvang begeleidt en verzorgt baby s, peuters, kleuters

Nadere informatie

School voor. welzijn. Sociaal Werker Maatschappelijke Zorg

School voor. welzijn. Sociaal Werker Maatschappelijke Zorg School voor welzijn Sociaal Werker Maatschappelijke Zorg School voor welzijn sociaal werker maatschappelijke zorg Niveau 3 maatschappelijke zorg Niveau 4 Deze opleidingen kun je er volgen Lees meer op

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Opleiding Maatschappijoriëntatie - Samen leven 025 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 19 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2

Nadere informatie

TRAJECT WELZIJN_METHODIEK VAN BEGELEIDEN_9789006815597_INHOUD_KORT

TRAJECT WELZIJN_METHODIEK VAN BEGELEIDEN_9789006815597_INHOUD_KORT TRAJECT WELZIJN_METHODIEK VAN BEGELEIDEN_9789006815597_INHOUD_KORT Thema 1 Methodisch handelen 1 Methodisch handelen: wat is het? 1.1 Kenmerken 1.2 Stappenplan 2 Voor wie? 2.1 Doelgroep 2.2 Functionele

Nadere informatie

Professionele bachelor Orthopedagogie MODELTRAJECT 1 OPLEIDINGSONDERDELEN 2013/2014

Professionele bachelor Orthopedagogie MODELTRAJECT 1  OPLEIDINGSONDERDELEN 2013/2014 Professionele bachelor Orthopedagogie MODELTRAJECT 1 Leerprocesbegeleiding en (ortho)(ped)agogische praktijk Uit ervaring kan je leren als je de ruimte krijgt om bij die ervaring stil te staan. Je leert

Nadere informatie

Printdatum: Pagina 1 van 5

Printdatum: Pagina 1 van 5 B1-K1-W1 Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden - 23187 - B1-K1-W1 Bedverzorging - 23187 - B1-K1-W1 Methodisch werken - 23187 - B1-K1-W1 Schoonmaken - 23187 - B1-K1-W1 Verzorgen

Nadere informatie

Beroepstaak C Helpende Startbekwaam niveau

Beroepstaak C Helpende Startbekwaam niveau Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Startbekwaam niveau Toelichting: Deze beroepsopdracht is om te leren, vraag feedback met behulp van het feedbackformulier. NB. Beroepstaak C heeft 2 niveaus! Uitvoeren

Nadere informatie

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg. Werkversie 0.1. 1/17 Maatschappelijke Zorg v0.1

Body of Knowledge. Kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg. Werkversie 0.1. 1/17 Maatschappelijke Zorg v0.1 Body of Knowledge Kwalificatiedossier Maatschappelijke Zorg Werkversie 0.1 1/17 Maatschappelijke Zorg v0.1 Inhoud 1 Maatschappelijke zorg basis... 4 1.1 Kennis van doelgroepen... 4 1.2 Methodisch handelen...

Nadere informatie

Alle deelkwalificaties SAW

Alle deelkwalificaties SAW Alle deelkwalificaties SAW WZ 201 Werken volgens werkplan De deelnemer kan - kenmerken beschrijven van sociaal pedagogisch werk, sociaal cultureel wek en maatschappelijke dienstverlening; - het belang

Nadere informatie

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf

SW-B-K1-W3 (C) Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: Cohort: Geldig vanaf SW-B-K1-W3 (C) Versterkt de eigen kracht van de groep Oefenopdracht C Niveau 4 Crebo: 23185 Cohort: Geldig vanaf 01-08-2015 Colofon * Daar waar hij staat, wordt ook zij bedoeld en omgekeerd. * Waar cliënt

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Inleiding 1.2 Communicatie

Nadere informatie

Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers

Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers Vergelijkingsdocument Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers Zorg en welzijn l KENNISCENTRUM VOOR LEREN IN DE PRAKTIJK IN ZORG, WELZIJN EN SPORT 1 Inhoud Kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers...

Nadere informatie

VERZAMELSCORELIJST VAN GEWENSTE EN AANWEZIGE (DEEL)KWALIFICATIES VOOR SPH ERS IN DE FUNCTIE VAN HULPVERLENER

VERZAMELSCORELIJST VAN GEWENSTE EN AANWEZIGE (DEEL)KWALIFICATIES VOOR SPH ERS IN DE FUNCTIE VAN HULPVERLENER VERZAMELSCORELIJST VAN GEWENSTE EN AANWEZIGE (DEEL)KWALIFICATIES VOOR SPH ERS IN DE FUNCTIE VAN HULPVERLENER Checklist ingevuld op: Door individuele SPH er: Door SPH-team/projectgroep: Leden: Werkwijze:

Nadere informatie

Opleiding. Orthopedagogie. Code + officiële benaming van de module. M5-M6, L5-L6 Gesuperviseerde praktijk Methodische begeleiding

Opleiding. Orthopedagogie. Code + officiële benaming van de module. M5-M6, L5-L6 Gesuperviseerde praktijk Methodische begeleiding Opleiding Orthopedagogie Code + officiële benaming van de module M5-M6, L5-L6 Gesuperviseerde praktijk Methodische begeleiding Academiejaar 2015-2016 Semester: 1 Studieomvang 15 studiepunten Totale studietijd

Nadere informatie

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR

BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Opleidingsinstelling Adres Telefoon fax BEOORDELING STAGE DOOR DE VAKMENTOR Identificatie Naam student/cursist: Opleidingsonderdeel/module: Stageplaats: Vakmentoren: naam en contactgegevens Periode: O

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Vakinhouden HBO5 Orthopedagogie

Vakinhouden HBO5 Orthopedagogie CVO TNA http://www.tna.be Vakinhouden HBO5 Orthopedagogie LET OP: sinds 1 september 2015 hanteren we het nieuwe opleidingsprofiel HBO5 orthopedagogie. Het modeltraject binnen dit opleidingsprofiel is drie

Nadere informatie

Leerplanschema Minor Psychologie

Leerplanschema Minor Psychologie Minor Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL ANIMATOR VOOR ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS

COMPETENTIEPROFIEL ANIMATOR VOOR ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS COMPETENTIEPROFIEL ANIMATOR VOOR ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS Een goede spelbegeleider biedt ruimte en tijd om te spelen, maakt een weldoordachte keuze in het aanbod, biedt kansen om te exploreren, toont interesse,

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2016/2017

PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016. Modeltraject eerste jaar Semester 1 WWW.AP.BE OPLEIDINGSONDERDELEN 2016/2017 PROFESSIONELE BACHELOR ERGOTHERAPIE 2015-2016 Modeltraject eerste jaar Semester 1 Professioneel redeneren 1 6 ECTS Je zal de geschiedenis en de specifieke plaats van ergotherapie binnen de organisatie

Nadere informatie

Professionele bachelor in de Ergotherapie

Professionele bachelor in de Ergotherapie Professionele bachelor in de Ergotherapie 2012 2013 Beknopte beschrijving van de opleidingsonderdelen Modeltraject eerste jaar Semester 1 Inleiding ergotherapie Je zal de geschiedenis en de specifieke

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding Module Methodisch werken 2. Lestijden 40

ECTS-fiche. Opleiding Module Methodisch werken 2. Lestijden 40 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding GMW

Nadere informatie

Begeleiding individueel (laag)

Begeleiding individueel (laag) Begeleiding individueel (laag) Het bieden van activiteiten gericht op bevordering, behoud of compensatie van de zelfredzaamheid en die strekken tot voorkoming van opname in een instelling of verwaarlozing.

Nadere informatie

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking DBSO-opleidingskaarten 17 juni 2008 Verzorgende Kerntaken De verzorgende zorgt voor mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben met betrekking tot alle activiteiten in het dagelijks leven. Hij/zij

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Personenzorg

Secundair volwassenenonderwijs. STUDIEGEBIED Personenzorg RLLL-RLLL-EXT-ADV-002bijl22 Secundair volwassenenonderwijs STUDIEGEBIED Personenzorg Opleiding LOGISTIEK ASSISTENT BO PZ 111 (Ontwerp) Versie 1.0 - Ontwerp Pagina 1 van 18 Inhoud Vlaams Ministerie van

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie Opleiding Maatschappijoriëntatie - Samen leven 025 BVR Pagina 1 van 17 Inhoud 1 Opleiding... 3 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 3 1.2 Inhoud... 3

Nadere informatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie

Banaba sociale gezondheidszorg OO Psychosociale Rehabilitatie BANABA IN DE SOCIALE GEZONDHEIDSZORG Opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie Algemeen. Het opleidingsonderdeel Psychosociale Rehabilitatie maakt deel uit van de opleiding BanaBa in de Sociale gezondheidszorg

Nadere informatie

PROFESSIONELE BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE

PROFESSIONELE BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE PROFESSIONELE BACHELOR ORTHOPEDAGOGIE MODELTRAJECT JAAR 1 Leerprocesbegeleiding en (ortho)(ped)agogische praktijk Uit ervaring kan je leren als je de ruimte krijgt om bij die ervaring stil te staan. Je

Nadere informatie

1. Opstellen van een plan van aanpak 2. Bieden van ondersteunende, activerende begeleiding en zorg

1. Opstellen van een plan van aanpak 2. Bieden van ondersteunende, activerende begeleiding en zorg Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Vormen van kleinschalig wonen Project Sociaal-cultureel werk Boekje/brochure met alle informatie over het opzetten

Nadere informatie

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur

Module Docent contact uren Zelfstudie. Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Chakrapsychologie 11 72 uur Deelopleiding Healing en Energiewerk Mogelijkheden Je kunt deze opleiding en de modules van de opleiding op verschillende manieren benutten. Onderstaand vind je een overzicht van de mogelijkheden. 1. Je

Nadere informatie

7kz Evaluatie stage bko

7kz Evaluatie stage bko Evaluatie van Lambrecht Elise: Stage bko 1 Deze evaluatie dient ingevuld te worden door de Mentor, monitoren Ideekids Cluster: AD1 Kwaliteitsbewust handelen Doelstelling: Aanmelden de Ik groet de aanwezigen

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

2.3 Ondersteunt de cliënt bij dagbesteding 2.4 Begeleidt een groep cliënten op sociaal-maatschappelijk gebied

2.3 Ondersteunt de cliënt bij dagbesteding 2.4 Begeleidt een groep cliënten op sociaal-maatschappelijk gebied Specificaties Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Begeleiden van muzisch-ludische activiteiten Training De medewerker maatschappelijke zorg, persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of persoonlijk

Nadere informatie

Vaardigheidsmeter Communicatie

Vaardigheidsmeter Communicatie Vaardigheidsmeter Communicatie Persoonlijke effectiviteit Teamvaardigheden Een goede eerste indruk Zelfempowerment Communiceren binnen een team Teambuilding Assertiviteit Vergaderingen leiden Anderen beïnvloeden

Nadere informatie

OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW. DUUR: 36 maanden 24 maanden indien de competenties Logistieke hulp in de verzorgingssector reeds zijn verworven

OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW. DUUR: 36 maanden 24 maanden indien de competenties Logistieke hulp in de verzorgingssector reeds zijn verworven VERZORGENDE OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW DUUR: 36 maanden 24 maanden indien de competenties Logistieke hulp in de verzorgingssector reeds zijn verworven Competenties: CLUSTERS VAN COMPETENTIES De leerling kan

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot GMW Geïntegreerde competentieverwerving 2 AD2 40 n.v.t. 220 JA aanvragen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch Beleidsplan. Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch Beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Januari 2018 Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat er op een verantwoorde

Nadere informatie

2... S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O P V A N G

2... S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O P V A N G 1 S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O Pversie V A N05/06/2019 G 2... S T U D I E W I J Z E R B E G E L E I D E R I N D E K I N D E R O P V A N G Beste cursist Begeleiders

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-cultureel werk ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Sociaal-cultureel werk Module Groepswerk Code Bc2 Lestijden 40 Studiepunten Ingeschatte totale 60 studiebelasting (in uren) 1 2.Inhoud Als sociaal-cultureel

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Communicatieve vaardigheden

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Communicatieve vaardigheden ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding GSCW Module Communicatieve vaardigheden Code Ac1 Lestijden 40 Studiepunten nvt Ingeschatte totale 55 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL ANIMATOR

COMPETENTIEPROFIEL ANIMATOR COMPETENTIEPROFIEL ANIMATOR VOOR ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS Een goede spelbegeleider biedt ruimte en tijd om te spelen, maakt een weldoordachte keuze in het aanbod, biedt kansen om te exploreren, toont interesse,

Nadere informatie

Wmo begeleiding WF6 2017

Wmo begeleiding WF6 2017 Wmo begeleiding WF6 2017 Perceelbeschrijving Individuele Begeleiding Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec. Perceelbeschrijving individuele begeleiding 1 van 6 Inhoudsopgave

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL BEGELEIDER DAGCENTRUM DIENSTENCENTRUM GROENHOEF

FUNCTIEPROFIEL BEGELEIDER DAGCENTRUM DIENSTENCENTRUM GROENHOEF FUNCTIEPROFIEL BEGELEIDER DAGCENTRUM DIENSTENCENTRUM GROENHOEF 1 FUNCTIEDOEL Je staat in voor de dagelijkse begeleiding van de gebruikers van het dagcentrum. 2 POSITIE OF PLAATS IN DE ORGANISATIE Je legt

Nadere informatie

Medewerker aan kwaliteitszorg. Sociaal communicator. bewaker. schriftelijk rapporteren naar het team of naar

Medewerker aan kwaliteitszorg. Sociaal communicator. bewaker. schriftelijk rapporteren naar het team of naar BEROEPSSPECIFIEKE COMPETENTIES De pas afgestudeerde kan: 1.1 via dossierstudie en specifiek ergotherapeutisch assessment de mogelijkheden en de beperkingen van de cliënt en het cliëntsysteem exploreren

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument relatie editie 2017 Prove2Move combi-opleiding Verzorgende (IG) / medewerker Maatschappelijke Zorg

Verantwoordingsdocument relatie editie 2017 Prove2Move combi-opleiding Verzorgende (IG) / medewerker Maatschappelijke Zorg Verantwoordingsdocument relatie editie 2017 Prove2Move combi-opleiding Verzorgende (IG) / medewerker Maatschappelijke Zorg Uitstroomvariant Begeleider Gehandicaptenzorg Datum januari 2017 Versie 1.0 Noordhoff

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4

Functiebeschrijving VERPLEEGKUNDIGE OPNAMEBELEID BV1-BV3 / C3-C4 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

THEMA SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo

THEMA SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Bovenbouw vmbo Bovenbouw havo-vwo Kern Subkern 0-4 groep 1-2 groep 3-6 groep 7-8 Onderbouw vo Zelf Gevoelens Verbaal en non-verbaal primaire gevoelens beschrijven en uiten. Kwaliteiten Verbaal en non-verbaal beschrijven dat fijne en nare

Nadere informatie

De 7 Competenties van de jobcoach NVS/EUSE

De 7 Competenties van de jobcoach NVS/EUSE Lid en Nederlandse vertegenwoordiger van de European Union of Supported Employment De 7 Competenties van de jobcoach NVS/EUSE Competenties van de jobcoach NVS/EUSE bestaan uit de integratie van Kennis,

Nadere informatie

Inhoud Inleiding Een nieuw beroep, een nieuwe opleiding Een nieuwe start bouwt voort op het voorgaande Relaties aangaan Omgaan met gevoelens

Inhoud Inleiding Een nieuw beroep, een nieuwe opleiding Een nieuwe start bouwt voort op het voorgaande Relaties aangaan Omgaan met gevoelens Inhoud Inleiding 9 1 Een nieuw beroep, een nieuwe opleiding 11 1.1 Het beroep Social Work 11 1.2 Beelden over leren mentale modellen 15 1.3 Competentiegericht leren 16 1.4 Een open leerhouding 17 1.5 Leren

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG

VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van

Nadere informatie

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG Bijlage 3 SFORMULIER EINDPRODUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Paraaf beoordelaar: Eindproduct (aankruisen) in beeld/lesgeven op pad/ecursie

Nadere informatie

Omgaan en communicatie met personen met een verstandelijke beperking

Omgaan en communicatie met personen met een verstandelijke beperking Omgaan en communicatie met personen met een verstandelijke beperking Wie zijn wij? - Hubertine - Jeanine - Krista Telemans van Pasform De Lork? een thuis voor de gebruikers, gelegen in Brussel hoofdstedelijk

Nadere informatie

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Pedagogisch Werk

Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure. Pedagogisch Werk Informatie opleidingsstandaard voor de EVC procedure Pedagogisch Werk Kwalificatie: Pedagogisch medewerker 3 kinderopvang Crebonummer: 92620 Niveau: 3 Geldig vanaf: 1 augustus 2012 Deel A: Beeld van de

Nadere informatie

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie (MO)

Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie (MO) RLLL-RLLL-EXT-ADV-007bijl3 Basiseducatie LEERGEBIED Maatschappijoriëntatie (MO) Opleiding AO BE 20 (Ontwerp) Versie {1.0} (Ontwerp) Pagina 1 van 11 Inhoud Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming 15

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot Graduaat Sociaal-Cultureel werk Samenwerkingsvaardigheden AC2 40

Nadere informatie

SEMINAR ONAFHANKELIJKHEID. De opbrengst van de brainstorm

SEMINAR ONAFHANKELIJKHEID. De opbrengst van de brainstorm SEMINAR ONAFHANKELIJKHEID De opbrengst van de brainstorm Hieronder al deze woorden op een rij acceptatie zelfontplooiing actieve support basiskennis begeleidingsmethodes t.a.v. regie eigen leven bejegening

Nadere informatie

* schrappen wat niet past

* schrappen wat niet past SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING LESEVALUATIEDOCUMENT Gelieve deze tabel in te vullen Naam cursist (lio /stagiair*): Naam vakmentor /stagebegeleider /liobegeleider*: Naam Stageschool/Lioschool*: Graad en leerjaar:

Nadere informatie

Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Gevorderd niveau

Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Gevorderd niveau Beroepsopdracht Beroepstaak C Helpende Gevorderd niveau Toelichting: Deze beroepsopdracht is om te leren, vraag feedback met behulp van het feedbackformulier. NB. Beroepstaak C heeft 2 niveaus! Uitvoeren

Nadere informatie

CVO VSPW-HASSELT Aanpassing opleidingsprofiel HBO5 Orthopedagogie

CVO VSPW-HASSELT Aanpassing opleidingsprofiel HBO5 Orthopedagogie CVO VSPW-HASSELT Aanpassing opleidingsprofiel HBO5 Orthopedagogie 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Omschrijving van de opleiding... 5 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 5 1.2 Beoogde competenties...

Nadere informatie

PREZZENT Functiebeschrijving. Persoonlijk begeleider. Datum februari 2012 FWG 40 A: DOELOMSCHRIJVING

PREZZENT Functiebeschrijving. Persoonlijk begeleider. Datum februari 2012 FWG 40 A: DOELOMSCHRIJVING PREZZENT Functiebeschrijving Functie Persoonlijk begeleider Organisatie Prezzent Datum februari 2012 FWG 40 A: DOELOMSCHRIJVING Draagt zorg voor de ondersteuning, begeleiding en/of verzorging van cliënten

Nadere informatie