Peer educatie binnen culturele instellingen. Appels met peers vergelijken?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Peer educatie binnen culturele instellingen. Appels met peers vergelijken?"

Transcriptie

1 Peer educatie binnen culturele instellingen. Appels met peers vergelijken? Dit artikel is geschreven door Merel van der Graaf en Lindy Kuit, twee deelnemers van het Performance Project van Witte de With Center for Contemporary Art. Ze konden hun nieuwsgierigheid naar andere peer educatieprojecten binnen culturele instellingen niet bedwingen. Iedereen denkt anders. Ik vond het leuk om andere mensen te ontmoeten die zich ontwikkelen, aldus Julia Steenhuisen (20 jaar), deelneemster aan het peer educatieproject Performance Project (2012) bij Witte de With Center for Contemporary Art te Rotterdam. Peer educatie is de laatste jaren een veelgehoorde term binnen de culturele sector. Het werd al gebruikt voor seksuele voorlichting op middelbare scholen, maar nu ook binnen de deuren van verschillende culturele instellingen. Zo ook in Nederland, waar deze vorm van educatie onder andere wordt gebruikt in het Foam (Amsterdam), Showroom MAMA (Rotterdam) en Witte de With, Center for Contemporary Art (Rotterdam). Dit artikel is geschreven voor jongeren met een interesse voor dit soort educatieprojecten. Wat kun je van een peer educatieproject verwachten? Hoe verloopt zo n project? Maar ook, wat kun je ervan leren? Allereerst is het van belang om het begrip peer educatie te verhelderen. De belangrijkste voorwaarde voor het succes van peer educatie is dat de peer educator (degene die de informatie overbrengt) en de peer (de ontvanger) elkaar als gelijken beschouwen. Er kunnen drie vormen van peer educatie worden onderscheiden: klassieke peer educatie, peer learning-projecten en peer preventiemethode. Een voorbeeld van de klassieke vorm van peer educatie is het project Heilig?! vanuit het Bijbels Museum in Amsterdam (2007/2008). Hierbij worden zowel gastlessen als museumlessen gegeven door joodse, christelijke en islamitische studenten (de peer educators) aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs (de peers). De peer educators brengen de peers kennis bij over de drie grote monotheïstische godsdiensten. Hierbij zijn de peer educator, de peer en het onderwerp dus gescheiden. De peer educator treedt hierbij vooral op als spreekbuis die een duidelijke boodschap probeert over te brengen op een doelgroep. Bij peer learning-projecten draait het hoofdzakelijk om het leerproces en de uitwisseling van ideeën. Deze projecten zijn er op gericht om een dialoog of een samenwerking uit te lokken tussen de peers. Als laatste is de peer preventiemethode gericht op het helpen van jongeren bij het maken van gezonde beslissingen op het gebied van bijvoorbeeld drugs en seksualiteit. In 2011 werd een nieuwe vorm van peer educatie geïntroduceerd: Peer educatie 2.0. Dit is een initiatief vanuit Diversion, bureau voor maatschappelijke innovatie. Hierin komen alle vormen samen,

2 maar verwordt peer educatie tot een doel op zich, in plaats van alleen een middel. De peer projecten die in dit artikel worden besproken gaan bijna allemaal uit van een groep jongeren of jongvolwassenen die voor hun eigen doelgroep activiteiten en/of evenementen organiseren. Een culturele instelling kan zo n project gebruiken om meer jongeren binnen de muren van de instelling te krijgen. Als er daarnaast ook wordt gestreefd naar talentontwikkeling binnen de groep, dan geldt het niet meer alleen als middel om meer jongeren binnen te krijgen, maar ook als doel om bij te dragen aan talentontwikkeling van jongeren binnen een instelling. In dit artikel staan de peer learning-projecten en peer educatie 2.0 centraal. Deze vormen van peer educatie zijn volgens ons het meest leerzaam, omdat ze hun pijlen richten op talentontwikkeling. Daarnaast worden deze vormen het meest gebruikt binnen culturele instellingen. Om aanstaande peers te informeren en daarnaast te enthousiasmeren, zullen in dit artikel drie educatieprojecten vanuit drie verschillende instellingen besproken worden. De projecten, vanuit het Foam te Amsterdam, Showroom MAMA te Rotterdam en Witte de With Center for Contemporary Art te Rotterdam, zullen de werkwijze en de ervaringen van deelnemende peers kort behandeld worden. Foam Het Amsterdamse fotografiemuseum werkt sinds 2007 met Foam Lab; een groep jongvolwassenen (18-25 jaar) die gedurende een bepaalde periode experimenteren met het organiseren van multidisciplinaire evenementen voor hun eigen doelgroep. Dit project heeft al een aantal geslaagde edities achter de rug. Zo vond op vrijdagavond 27 april 2012 het eerste evenement plaats dat georganiseerd werd door Foam Lab 2012: Deleted/Seen. De avond was gevuld met workshops, muziek, performances, rondleidingen en veel fotografie. Renske de Groot, hoofd educatie bij het Foam, vertelde ons dat Foam Lab wordt gezien als een kweekvijver van talent en dat deelnemers nauwkeurig geselecteerd worden.

3 De deelnemers zijn circa tien maanden onderdeel van Foam Lab en komen twee dagen per week bijeen. Voordat de groep (semi-)zelfstandig start met het organiseren van activiteiten voor hun eigen doelgroep, ondergaan ze een intensief trainingsprogramma van twee maanden. Hierbinnen volgen ze twee dagen per week workshops en masterclasses gegeven door de Foam-staf en externe professionals. Na de trainingsperiode gaan de deelnemers van het Foam Lab onder leiding van een projectmedewerker van het Foam aan de slag. Al hun ideeën worden eerst met de staf besproken. Bovendien blijven de masterclasses doorgaan tijdens deze periode; deze sluiten direct aan bij het evenement dat de jongvolwassenen willen organiseren. Voor het Foam is het samenwerken met een groep gemotiveerde en talentvolle jongvolwassenen erg inspirerend. Dit geeft ze de mogelijkheid nieuwe methodes van publieksbereik te ontdekken. Het Foam leert dus ook van hen en deze samenwerking houdt de instelling scherp, vertelde Renske de Groot ons. Aan de andere kant doen de deelnemende jongeren een ervaring op die hun verdere loopbaan zal verrijken en hun netwerk zal doen groeien. Deze wisselwerking wordt door het Foam als zeer positief ervaren. Uiteraard heeft de deelnemer ook zijn of haar eigen beweegredenen om deel te nemen aan een project als Foam Lab. In de eerste instantie speelt de reputatie van de instelling een rol bij de deelname. Zo vertelde Ewa Scheifes (24 jaar) ons voor Foam te hebben gekozen, omdat de instelling grenzen op durft te zoeken en geen steriel karakter heeft. Daarnaast speelde haar gedeelde interesse met de instelling, fotografie, een belangrijke rol bij de keuze voor Foam. Deze deelneemster heeft dus heel bewust haar keuze op Foam laten vallen. Blijkbaar selecteert niet alleen de instelling, maar ook de deelnemer. Ewa, behorende die deel uitmaakt van de huidige lichting Foam Lab-deelnemers, hoopt door haar deelname aan het project vanuit het fotografiemuseum zichzelf op verschillende vlakken te ontwikkelen Ten eerste komt ze door haar deelname aan dit project dichter bij Foam te staan en krijgt ze de kans om de instelling van binnen te bekijken. Daarnaast spreekt het samenwerken met veel verschillende organisaties en daarmee het vergroten van haar persoonlijke netwerk haar aan. Ze vindt het interessant om verschillende rollen aan te nemen binnen het project en vertelde ons dat ze aangenaam verrast is door de inhoudelijke verdieping en de mogelijkheid tot creatieve zelfontplooiing.

4 Showroom MAMA Ook Showroom MAMA in Rotterdam heeft al langere tijd een groep jongeren onder haar hoede. Vanaf 2006 werkt Showroom MAMA met Rookies, een groep van ongeveer 30 jongeren (16-26 jaar) die binnen alle facetten van de organisatie actief zijn. Rookies helpen onder andere bij de opbouw van tentoonstellingen, hosten activiteiten, ontwikkelen educatieve projecten, geven rondleidingen en zijn betrokken bij de invulling van het programma. Margriet Brouwer, projectleider talentontwikkeling bij Showroom MAMA, vertelde ons dat Rookies voornamelijk worden gezien als klankbord. Het werken met Rookies houdt MAMA volgens haar jong en actueel. Het voornaamste doel van dit project is talentontwikkeling: het creëren van een waardevolle leerervaring voor de deelnemers. Bijzonder is ook om op te merken dat nieuwe Rookies zich gedurende het hele jaar kunnen aanmelden. Het opleidingstraject onthult een vorm van pure peer educatie: een ervaren Rookie werkt een nieuwe Rookie in. Hierdoor wordt er kennis overgedragen op een constructieve manier. Hiernaast worden er op projectbasis workshops en masterclasses georganiseerd door externe professionals. Rookies worden ingezet voor verschillende activiteiten, maar krijgen ook de vrijheid om zelf met ideeën te komen. Deze worden altijd aangemoedigd en na groenlicht vanuit de organisatie mogen Rookies zo n project zelf uitvoeren. Rookie Faye Holdert (18 jaar) vertelde ons voor Showroom MAMA te hebben gekozen, omdat zij daar vaak tentoonstellingen en openingen bezocht en enthousiast raakte door (ex-)rookies. Ze ziet het project als uniek in Rotterdam en ervaart het als leuk, leerzaam en verdiepend. Ze vertelde ons dat je als Rookie voor een groot deel zelf bepaalt hoeveel tijd en moeite je in het project stopt. Daarnaast let de staf goed op wat een Rookie leuk vindt en waar hij of zij goed in is. Dit is een van de redenen waarom het project zo n succes is, aldus Faye. Kenmerkend voor Faye is dat haar ervaringen als Rookie passen binnen haar toekomstplannen. Al voor haar deelname aan het educatieproject van Showroom MAMA had zij ambities om curator te worden. Ze hoopt als Rookie connecties op te bouwen, vooral met jongeren die net als zij geïnteresseerd zijn in kunst. Mede door haar Rookie-schap doet zij nu de bachelor Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie in Amsterdam.

5 Als autonoom kunstenaar komt Rookie Martine Poot (22 jaar) uit een andere hoek dan Faye. Het opbouwen van connecties was een van haar eerste persoonlijke beweegredenen om zich in te zetten voor Showroom MAMA. Martine ervoer bij MAMA een open sfeer waarin zij nieuwe kansen en inzichten op heeft gedaan. Ze vertelde ons dat haar verwachtingen meer dan uitgekomen zijn en dat zij nooit had kunnen bedenken dat de Rotterdamse instelling haar zoveel kon bieden. Showroom MAMA combineert kwaliteit met openheid en lef en laat de doelgroep die zij aan willen spreken zelf ook spreken, aldus Martine. Witte de With, Center for Contemporary Art Deze Rotterdamse instelling voor hedendaagse kunst werkt tevens al meerdere jaren met op peer educatie gebaseerde projecten. Vanaf 2005 wordt er tenminste één keer per jaar een groep jongeren of jongvolwassenen binnengehaald om een activiteit of evenement voor hun eigen doelgroep te organiseren. Bij het eerste peer project in 2005 werd er in het kader van de tentoonstelling Be What You Want But Stay Where You Are het evenement Blijf waar je bent georganiseerd voor en door jongeren. Deze avond bestond uit een bespreking van en een discussie over het werk van beeldend kunstenares Wendelien van Oldenburg, een muzikale performance en een debat over maatschappelijke en politieke onderwerpen geleid door Farad Tabarki, politicoloog en destijds redactielid bij Coolpolitics. Gezien onze directe betrokkenheid bij en de bijzondere aard van het meest recente educatieproject van Witte de With zal deze worden uitgelicht. Vanwege het succes van dit project zullen projecten in de toekomst bij Witte de With ongeveer dezelfde strekking hebben. Juist daarom is de bespreking van dit educatieproject relevant voor aanstaande peers. Dit project, genaamd Performance Project Do Not Touch, liep van 23 januari tot en met 16 maart Tijdens dit project werkten tien jongvolwassenen afkomstig uit diverse (kunst)richtingen aan een performance die tijdens de Rotterdamse Museumnacht op 10 maart 2012 werd uitgevoerd binnen de tentoonstelling SHORT BIG DRAMA van Angela Bulloch. Bij dit project werd toegewerkt naar het maken en zelf uitvoeren van een performance. Er werd gewerkt vanuit een interdisciplinaire hoek: hoe kan men beeldende kunst, muziek en literatuur combineren om tot een interessante performance te komen. Binnen het trainingstraject vanuit Witte de With volgden wij als deelnemers de eerste drie weken elke week een andere workshop op het gebied van (performance)kunst, muziek en

6 literatuur, gegeven door drie verschillende externe professionals. Met behulp van wat we hadden geleerd tijdens deze workshops, werkten we gedurende de resterende weken met elkaar, dus alleen de peers, naar het eindproduct toe. Hierbij leerden we vooral van elkaar. Het project vanuit Witte de With wijkt op enkele punten af van de bestaande theorieën omtrent peer educatie. Allereerst was er in principe geen sprake van de aanwezigheid van een of meerdere peer educators. Het project vond zijn basis juist in de onderlinge relaties tussen de peers: iedere peer kon zichzelf een peer educator noemen. Wij als peers onderwezen elkaar, de professionals boden slechts handvatten: het Performance Project was voor en door peers. Tijdens Museumnacht traden wij wél op als peer educators voor het publiek dat naar ons kwam kijken. Uit hun reacties was af te leiden dat de uitvoering van de performance binnen de tentoonstelling de bezoekers (van dezelfde leeftijd) op een andere manier naar de kunst deed kijken. Dit peer educatie project was bijzonder in zijn soort: de peers werden gevraagd om kunst te maken. Het doel vanuit Witte de With is in één woord te vangen: talentontwikkeling. Deelneemster en Willem de Kooningstudente Meral van de Velde (23 jaar) deelt deze mening. Zij koos in eerste instantie voor Witte de With uit nieuwsgierigheid naar artistieke mogelijkheden en het werken met jongeren uit verschillende disciplines. Meral ervoer geen overduidelijke hiërarchie binnen het project, zodat iedereen op gelijke voet met elkaar kon werken. Volgens haar heeft iedereen zijn of haar eigen achtergrond, discipline en visie ruimte kunnen geven in dit project. Zelfontplooiing was voor Meral dus een belangrijkere motivatie om deel te nemen aan een project dan bijvoorbeeld het uitbreiden van haar persoonlijke netwerk. Uit de projectevaluatie kwamen nog meer treffende oneliners. Zo merkte ArtEZ-studente Myrthe van der Mark op dat dit project haar als kunstenaar minder eenzaam heeft gemaakt. Bij Willem de Kooningstudent Olav Mackaay sprak vooral de diversiteit van de groep aan; muziektheaterstudente bij Codarts Annelinde Bruys vulde dit aan door te zeggen dat de groep dichter bij haar stond dan ze vooraf had verwacht. Al met al heeft iedereen geleerd van het project en voornamelijk van elkaar.

7 Verschillen en overeenkomsten Uit de beschreven projecten blijkt dat iedere instelling zijn eigen werkwijze heeft wanneer het gaat om peer educatie en de daaruit voorkomende projecten. De projecten verschillen allen van aard op het gebied van onderwerp, leeftijdscategorie en duur. De deelnemers van Foam Lab en de Rookies van MAMA zijn voor langere tijd bij elkaar. Bij Witte de With worden zowel langdurige als kortere projecten georganiseerd. De deelnemer beslist zelf wat het beste bij hem of haar past. Het verloop en het eindproduct van een peer educatieproject kan ook verschillen per instelling. Terwijl Foam en Showroom MAMA hun deelnemers als het ware in dienst nemen en onder andere evenementen laten organiseren, was Witte de With s laatste project vooral toegespitst op het maken van kunst. Uiteraard verschillen niet alleen de projecten van elkaar, maar de deelnemers ook. Uit de verschillende ervaringen van jongeren in dit artikel is op te maken dat iedere deelnemer zo zijn of haar eigen beweegredenen heeft om aan een project mee te doen. Zo is er uit dit artikel gebleken dat je aan een peer educatieproject mee kunt doen om je connecties te vergroten, of om in contact te komen met andere kunstminnende jongeren, of om de desbetreffende instelling van dichterbij te bekijken. Ook zelfontplooiing en talentontwikkeling waren hierbij van belang. Projecten werden door de deelnemers nauwkeurig uitgekozen op basis van hun interesses, kennis en bekendheid met de instellingen. Alle projecten delen grotendeels dezelfde doelstellingen. Iedere instelling richt zich met een peer educatieproject op het binnen halen van meer jongeren en talentontwikkeling. Vooral dat laatste staat centraal bij de peer educatieprojecten van het Foam, Showroom MAMA en Witte de With. Door alle drie de projecten besproken in dit artikel is duidelijk dat het werken met een groep jongeren of jongvolwassenen werkt en loont. Leren van elkaar is zeer waardevol voor de deelnemers, maar ook de organisatie plukt hier de vruchten van. Appels of peren, Foam, MAMA of Witte de With: peer educatie is de moeite waard. Relevante Publicaties Munk, Kirsten, e.a. (red.), Peer Education 2.0. Voor de klas op sneakers, Den Haag Oost, Olga van, Mind the Gap, The Sequel. Een onderzoek naar het vrijetijdsaanbod voor jongeren in Vlaamse en Nederlandse musea, Leuven Vels Heijn, Annemarie (red.), Over Passie en Professie; Een eeuw publieksbegeleiding in de Nederlandse musea, Utrecht 2010, p Meer informatie Foam Fotografiemuseum te Amsterdam

8 Renske de Groot, hoofd educatie Showroom MAMA te Rotterdam Margriet Brouwer, projectcoördinator talentontwikkeling Witte de With, Center for Contemporary Art Karin Schipper, educatie project curator

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Kunst en cultuur in keuzedelen

Kunst en cultuur in keuzedelen ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO KEUZEDELEN Kunst en cultuur in keuzedelen Sinds de herziening in de kwalificatiestructuur van het mbo in augustus 2016 staan naast beroepsgerichte vakken ook keuzedelen

Nadere informatie

Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging

Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging Oktober 2015 Het Loopbaanlab brengt onderwijsprofessionals in beweging Uitkomsten van meerjarig onderzoek naar de effecten van het Loopbaanlab Leestijd 8 minuten Hoe blijf ik in beweging? De kwaliteit

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

sponsordossier ithaka 25

sponsordossier ithaka 25 ithaka sponsordossier ithaka 25 bedankt voor het doornemen van dit dossier. hieronder stellen wij ithaka, het beeldende kunstenfestival van LOKO - de leuvense studentenkoepel, voor & bieden we u de kans

Nadere informatie

Met een uitgebreid Randprogramma

Met een uitgebreid Randprogramma Met een uitgebreid Randprogramma Een stageonderzoek naar de rol van de randprogrammering in het aanvraagproces bij tentoonstellingen. 1 Door Anna Schenk MA student Arts&Heritage: Policy, Management and

Nadere informatie

PROJECTOPROEP

PROJECTOPROEP 14.03.2020 PROJECTOPROEP Museum Night Fever, is de museumnacht van Brussel. En wees gerust, het is cooler dan het lijkt! Musea zijn tijdens MNF niet alleen laat open, maar MNF vormt ook dé gelegenheid

Nadere informatie

Hoe deel te nemen? Inschrijven. Inspirerend om na te denken over waarom ik doe wat ik doe met mijn werk.

Hoe deel te nemen? Inschrijven. Inspirerend om na te denken over waarom ik doe wat ik doe met mijn werk. Hoe deel te nemen? Praktische informatie Je bent een geïnteresseerde, gemotiveerde en enthousiaste docent in het voortgezet onderwijs (vmbo t/m gymnasium) in de regio Den Haag. Een deelnemende school levert

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA)

Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) Combineer wetenschap met kunst Bij ons leer je de wereld kennen Het ACPA-programma is fantastisch, zoiets vind je nergens anders Pieter Rohrbach volgde het

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie

Sustainability Career Event 2014

Sustainability Career Event 2014 In samenwerking met de carrièredag Universiteit Utrecht Sustainability Career Event 2014 3 e editie 6 februari 2014 Campus Uithof, Utrecht Duurzaamheid, kennis voor de toekomst Wilt u in contact komen

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

Gezocht: leden YOUNG OFFICE junior

Gezocht: leden YOUNG OFFICE junior Gezocht: leden YOUNG OFFICE junior Ben jij tussen de 13 en 17 jaar en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lijkt het je leuk om culturele evenementen te organiseren voor leeftijdsgenoten? Meld je dan nu

Nadere informatie

Museum De Hermitage in Amsterdam

Museum De Hermitage in Amsterdam Museum De Hermitage in Amsterdam Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Onder de naam De Hermitage voor Kinderen besteedt het museum sinds tien jaar veel aandacht aan educatie en talentontwikkeling

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ?

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? Hoewel we sinds februari 2013 stichting DEGASTEN zijn, bestaan we al sinds 2003 onder de naam Jong RAST, in Amsterdam. Jong RAST bestaat sinds 2003 als talentontwikkelingsorganisatie

Nadere informatie

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016

kunstliefde Utrechtse kunst &beeldende kunst ruimte voor Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 kunstliefde ruimte voor &beeldende kunst Utrechtse kunst Aanvulling en reactie op de Cultuurnota Gemeente Utrecht 2013-2016 Voorwoord; In de cultuurnota 2013-2016 geeft de commissie in haar advies aan

Nadere informatie

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek

Cultuurbeleving. Junipeiling Bewonerspanel. Utrecht.nl/onderzoek Cultuurbeleving Junipeiling Bewonerspanel Utrecht.nl/onderzoek Colofon uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht van Cultuur Ontwikkelorganisatie Gemeente

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT NAAR VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VERDIEPT, VERRIJKT EN VERBINDT De VU wil graag met u werken aan de versterking van de kwaliteit van het voortgezet

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Beste docent, Bij deze brengen wij u graag op de hoogte van ons educatieve aanbod voor scholen tijdens Biënnale Gelderland 2016. De Biënnale Gelderland wordt afwisselend

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind

Projectplan. creatief talent verbinden. Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl. Onbekend maakt onbemind Projectplan creatief talent verbinden Een project van Theaterwerkplaats Kazou www.theaterwerkplaatskazou.nl Voorstelling Kompas, slotapplaus, Junushof Wageningen, 2009 Onbekend maakt onbemind De werelden

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Meerwerf basisschool Prinses Margriet. www.meerwerf.nl. Leren voor het leven

Meerwerf basisschool Prinses Margriet. www.meerwerf.nl. Leren voor het leven Meerwerf basisschool Prinses Margriet www.meerwerf.nl Leren voor het leven B Baken in het dorp De Prinses Margrietschool is voor vele generaties een bekende plek. Vanouds hebben we aandacht voor een ieder:

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken.

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DE NATIONALE JONGERENHERDENKING Op 4 mei herdenken we in aanwezigheid van het koningshuis, politici en vertegenwoordigers

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

Resultaten onderzoek seksualiteit

Resultaten onderzoek seksualiteit Resultaten onderzoek seksualiteit Augustus 2015 In opdracht van Way of Life en de NPV Uitgevoerd door Direct Research www.wayoflife.nl www.npvzorg.nl Conclusies Kennis Seksuele voorlichting Opvattingen

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2014

Inhoudelijk jaarverslag 2014 Inhoudelijk jaarverslag 2014 INHOUD Inleiding 1. Organisatie van de Van der Leeuwstichting 2. Activiteiten van de Van der Leeuwstichting 3. Samenwerkingen van de Van der Leeuwstichting Inleiding Vanaf

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Inhoud 1. De organisatie p.2 Oprichting Stichting Kansvol Doelstellingen Werkwijze Opstartfase Onderweg naar 2015 2. Activiteiten p.3 Kunstproject met Toevlucht Activiteitenmiddag

Nadere informatie

Hoe deel te nemen? Inschrijven. Inspirerend om na te denken over waarom ik doe wat ik doe met mijn werk.

Hoe deel te nemen? Inschrijven. Inspirerend om na te denken over waarom ik doe wat ik doe met mijn werk. Hoe deel te nemen? Praktische informatie Je bent een geïnteresseerde, gemotiveerde en enthousiaste docent in het voortgezet onderwijs (vmbo t/m gymnasium) in de regio Den Haag. Een deelnemende school levert

Nadere informatie

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR!

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! Shine Wij zijn SHINE, een centrum voor podiumkunsten. Graag willen wij u hierbij kennis laten

Nadere informatie

Jongeren met professionals aan de slag op Helderheidplein

Jongeren met professionals aan de slag op Helderheidplein Jongeren met professionals aan de slag op Helderheidplein (26 mei 2012) Jongeren bouwen samen met professionals een podium, tribune en monument op het Helderheidplein aan de Spiekmanstraat in de wijk Feijenoord.

Nadere informatie

De Strip. Fris je geheugen op. www.prismaproject.nl

De Strip. Fris je geheugen op. www.prismaproject.nl www.prismaproject.nl Fris je geheugen op De Strip In het voorjaar van 2002 startte in een voormalige winkelgalerij in de Vlaardingse Westwijk het kunstproject De Strip. Dit project was een initiatief van

Nadere informatie

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Bij ons leer je de wereld kennen Leiden Leadership Programme Voor wie? In het Leiden Leadership Programme ontwikkel je als

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Garage Rotterdam 2018

Jaarverslag Stichting Garage Rotterdam 2018 Jaarverslag Stichting Garage Rotterdam 2018 Stichting Garage Rotterdam is een middelgrote tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst in het centrum van Rotterdam. De stichting functioneert op non-profit

Nadere informatie

Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008

Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008 Spreekschetsen voor Ocker van Munster, directeur Kunsten bij de overhandiging van Critical Friends, 10 december 2008 (alleen het gesproken woord geldt) Welkom allemaal; welkom hier in de Hoftoren. Fijn

Nadere informatie

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552.

December 2013. Vriendelijke groet, betasteunpunt@org.hanze.nl d.j.schorren@pl.hanze.nl 050-595 7821 06-13 222 700/ 050-595 5552. December 2013 Het Betasteunpunt van de Hanzehogeschool is het eerste aanspreekpunt voor scholieren en docenten uit het voortgezet onderwijs (VO) met interesse voor techniek en ict. In het schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Dialogisch verstaan tussen mensen uit verschillende culturen

Dialogisch verstaan tussen mensen uit verschillende culturen 9 Inleiding Hoe creëren wij een sfeer in onze steden waar iedereen zich thuis voelt? Hoe gaan we om met verschillende culturele feesten en bijbehorende rituelen? Hoe gaan we om met ons gemeenschappelijk

Nadere informatie

2017 / In dit jaarverslag: Rosalie. Issa. Wessel. Hannah. Louk. Mette. Fabian. Helena. Mirthe. Het tweede Boijmans Kinderbestuur 3

2017 / In dit jaarverslag: Rosalie. Issa. Wessel. Hannah. Louk. Mette. Fabian. Helena. Mirthe. Het tweede Boijmans Kinderbestuur 3 jaarverslag 2017 / 2018 In dit jaarverslag: 2017 / 2018 Rosalie Het tweede Boijmans Kinderbestuur 3 De waarden van Museum Boijmans Van Beuningen volgens het Kinderbestuur 5 In ons ideale Boijmans 5 Wessel

Nadere informatie

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS PEDAGOGISCH DOSSIER CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS Podiumkunste VOORSTELLING Het gezelschap Transe-en-Danse heeft, doorheen de creatie van haar voorstellingen, een bijzondere manier van werken

Nadere informatie

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking.

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Studio Sterk: Sterker door Participatief Drama Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Theater als middel om een stem te geven aan mensen die nauwelijks gehoord worden.

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE

CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE CALL#4 SNELHEID IN DE ENERGIE- TRANSITIE Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Www.talentvolblik.nl. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/41705

Www.talentvolblik.nl. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/41705 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wiegand ; 10 May 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/41705 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

rendement van bijzonder talent

rendement van bijzonder talent rendement van bijzonder talent Hoogbegaafdheid probleem of gave? Hoogbegaafdheid is een gave. Het kan echter ook tot problemen leiden. Bijvoorbeeld als iemand lange tijd niet heeft geweten dat hij anders

Nadere informatie

Onderwijs-pedagogische visies van mbo-docenten

Onderwijs-pedagogische visies van mbo-docenten Onderwijs-pedagogische visies van mbo-docenten Do-mi-le 15 mei 2014 Carlos van Kan Onderzoeker carlos.vankan@ecbo.nl Mijn professionele interesse Het helpen ontwikkelen van een kritisch onderzoeksmatige

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Leren op een prachtige school

Leren op een prachtige school Meerwerf basisschool Tuindorpschool www.meerwerf.nl Leren op een prachtige school midden in Den Helder R Rust en ruimte In het oude centrum van Den Helder ligt onze prachtige Tuindorpschool. Al generaties

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers.

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers. Veel mensen krijgen in hun leven met rugklachten te maken. Rugpijn wordt vooral veroorzaakt door onvoldoende beweging en langdurig zitten. Vooral tijdens zittend werk kan rugpijn hinderlijk zijn. Soms

Nadere informatie

HET ERASMUS HAVO/VWO KUNSTSTROOM. Het Erasmus. Wanted! Kunstzinnige types

HET ERASMUS HAVO/VWO KUNSTSTROOM. Het Erasmus. Wanted! Kunstzinnige types HET ERASMUS HAVO/VWO KUNSTSTROOM Het Erasmus Wanted! Kunstzinnige types HET ERASMUS HAVO/VWO Wie voor de Kunststroom Het Erasmus kiest, kiest voor 9 uur kunstvakken per week het vak drama kennismaken met

Nadere informatie

Beleidsplan 2012 t/m 2016

Beleidsplan 2012 t/m 2016 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Mei 2012 Beleidsplan 2012 t/m 2016 Inleiding Dit beleidsplan is het resultaat van een voortgaand proces, waar we sinds twee jaar aan werken. In die periode is het volgende gebeurd.

Nadere informatie

Informatie architectuur: Steducation. Anne Vlaanderen Klas v december 2012 Studentnummer Docent: Rene Prinz

Informatie architectuur: Steducation. Anne Vlaanderen Klas v december 2012 Studentnummer Docent: Rene Prinz Informatie architectuur: Steducation Anne Vlaanderen Klas v104 12 december 2012 Studentnummer 500 651 855 Docent: Rene Prinz Inhoudsopgave Inleiding 3 Stappenplan 4 Concept 5 Sitemap applicatie 7 Sitemap

Nadere informatie

PROFESSIONAL LEARNING COMMUNITIES IN ACTIE

PROFESSIONAL LEARNING COMMUNITIES IN ACTIE PROFESSIONAL LEARNING COMMUNITIES IN ACTIE LKCA-conferentie, Utrecht, 24 november 2014 Lode Vermeersch, Lysbeth Jans, Wim Lauwers, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul, Kim Tintel contact: lode.vermeersch@kuleuven.be

Nadere informatie

Wat is het Heerbeeck International College?

Wat is het Heerbeeck International College? Wat is het Heerbeeck International College? Het HIC is een onderwijsstroom in ons havo en vwo waarin we leerlingen voorbereiden op studeren, leven en werken in een internationaal georiënteerde wereld.

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

-----------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------- Maite de Wit Maite Cathérine studeerde Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na haar afstuderen in 2010 vertrok zij naar Wenen om daar de klassieke muziekwereld te ontdekken, waar

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

VELOV conferentie 26 februari 2015 Wim Lauwers, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul, Lysbeth Jans, Lode Vermeersch, contact:

VELOV conferentie 26 februari 2015 Wim Lauwers, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul, Lysbeth Jans, Lode Vermeersch, contact: VELOV conferentie 26 februari 2015 Wim Lauwers, Katrien Goossens, Leen Alaerts, Koen Crul, Lysbeth Jans, Lode Vermeersch, contact: wim.lauwers@ucll.be ONDERZOEK VRAGEN EN KADER Hoe cultuureducatie integreren

Nadere informatie

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur

Hoe ontwikkel ik. Lezing van Ineke Strouken op 19 maart in Nieuwegein. Geachte dames en heren, Volkscultuur Hoe ontwikkel ik Ineke Strouken een ijzersterk volkscultuurproject? Geachte dames en heren, Welkom op deze studiedag Hoe ontwikkel ik een ijzersterk volkscultuurproject. Sinds een tweetal jaren staat volkscultuur

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie