Aan de gemeenteraad van Valkenswaard t.a.v. Raadsgriffier, de heer CJ. Dorsman Postbus GA VALKENSWAARD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de gemeenteraad van Valkenswaard t.a.v. Raadsgriffier, de heer CJ. Dorsman Postbus GA VALKENSWAARD"

Transcriptie

1 II 7ww^ Samenwerkingsverband Gemeenten Werk & Inkomen CRANENDONCK HEEZE-LEENDE WAALRE VALKENSWAARD Postbus Aan de gemeenteraad van Valkenswaard t.a.v. Raadsgriffier, de heer CJ. Dorsman Postbus GA VALKENSWAARD Valkenswaard (040) 204 S8 90 Kenmerk: Onderwerp: Behandeld door: 10uit06963 Raadsinformatiebrief inzake Advies SW-raad Strategisch Plan C van Hoorn, telefoonnummer: 704 Advies SW-raad Strategisch Plan Ergon gemeente@valkenswaard.nl Geacht raadslid, In september 2010 is het Strategisch plan Ergon geagendeerd op de vergadering van de SW-raad. Bij brief van 12 oktober 2010 heeft de SW-raad zijn advies gegeven (zie bijlage). Wij geven als college onze reactie cursief gedrukt aan. PGB De SW-raad adviseert de gemeenten om in samenwerking met Ergon de mogelijkheden van het persoonsgebonden budget (PGB) in de Wsw te promoten. Hierbij adviseert de SW-raad om de term 'PGB' structureel te vervangen door een meer pakkend en vertrouwen wekkend begrip. Als suggestie geeft de raad het begrip werknemer met portefeuille mee. Met ingang van 1 juli 2008 is het wettelijk mogelijk om een PGB aan te vragen zodat de Wsw-geïndiceerde inwoner zelf op zoek kan naar een passende baan bij een werkgever en/of de een keuze kan maken uit de organisatie die de begeleiding op de werkplek verzorgt. Dit is een recht van elke Wsw geïndiceerde, maar geen verplichting. Het begrip PGB is wettelijk verankerd in de Wsw. In 2008 hebben we als GRWRE een pilot gestart om 25 mensen via een PGB begeleid te laten werken. Het begrip PGB is daardoor al in communicatieve zin ingeburgerd. Ook is de mogelijkheid om gebruik te maken van het PGB al structureel ingebed in de uitvoeringsorganisatie. Alle mensen op de wachtlijst ontvangen hierover een informatiebrief. De komende periode zullen meerdere communicatiekanalen gebruikt gaan worden om de doelgroep van informatie te voorzien zoals websites, presentaties etc.

2 Ergon en re-integratie / doelgroepvermenging De SW-raad wil een aanzet geven tot een onderzoek naar het vermoeden dat de aandacht van het management van Ergon zich meer richt op de re-integratiedoelgroepen. Vooruitlopend op dit onderzoek adviseert de SW-raad aan Ergon om uiterst alert te blijven op de traditionele taak van Ergon wat betekent arbeidsontwikkeling voor zover het kan voor mensen in de Wsw. De SW-raad adviseert de gemeenten om het tempo van doelgroepen die ook door Ergon geholpen kunnen worden te temperen. Vanuit de gemeenten moet nu alertheid worden gevraagd zodat deze gemeentelijke taak optimaal blijft worden uitgevoerd. In de gemeenschappelijke regeling is opgenomen dat het werkvoorzieningschap is belast met de uitvoering van de Wsw. Daarnaast kunnen gemeenten taken aan het werkvoorzieningschap opdragen op het gebied van gesubsidieerde arbeid. We hebben aan onze uitvoeringsorganisatie Ergon de laatste jaren gevraagd om de reintegratieactiviteiten uit te bouwen: Arbeidspool en Trabajo. Door deze doelgroepverbreding wordt ook efficiencywinst behaald. De ontwikkelingen laten zien dat de taken en (financiële) verantwoordelijkheden voor de gemeenten op het gebied van re-integratie gaan toenemen. Wij willen onze doelgroepen beperkt blijven houden tot arbeidsontwikkeling via betaald werk. Bij alle re-integratieactiviteiten van Ergon zijn daarom duidelijke instroomeisen geformuleerd. Verder is door het werkvoorzieningschap de transitie rond de organisatie van de uitvoering van enerzijds de Wsw en anderzijds de re-integratieactiviteiten de afgelopen periode verder vorm én inhoud gegeven, met name door de scheiding binnen duidelijke business units. Naar verwachting zal er op de middellange termijn één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt (WWB, Wsw en Wajong worden dan samengevoegd) ontwikkeld worden. Daarbij zal beschut werk blijven bestaan. Van belang daarbij is dat de komende jaren aandacht blijft bestaan voor deze laatste groep; Wij zien hierop toe. Omgevingsanalyse De gemeenten in de regeling en Ergon moeten samenwerken en scenario's voorbereiden voor het moment dat de omslag komt en de SW-er die op basis van zijn handicap altijd op de onderste treden van de ontwikkelingsladder zal blijven staan uit de boot dreigt te vallen. De SW-raad wil actief betrokken worden bij deze ontwikkelingen alsmede bij evaluatie en/of onderzoek met betrekking tot de toekomst van de SW-ers binnen het werkgebied. De Wsw is erop gericht om zoveel mogelijk mensen in zo regulier mogelijke arbeidsomstandigheden te laten werken via arbeidsontwikkeling. Niet voor een ieder is

3 dit mogelijk. Daar waar kan 'buiten' op de arbeidsmarkt, daar waar nodig 'binnen' de eigen bedrijfsmatige infrastructuur van Ergon. In het Regeerakkoord is opgenomen dat mensen met een indicatie voor een beschutte werkplek toegang houden tot de Wsw en dat huidige Wsw-ers niet worden herkeurd. Evident is dat deze doelgroep kwetsbaar is. We zullen de ontwikkelingen landelijk blijven volgen en in samenspraak met de GRWRE-gemeenten, onze uitvoeringsorganisatie en de SW-raad, hierop adequaat anticiperen. Wsw en PR Maak als gemeenten in ook niet inhoudelijk SW-gebonden verslagen, rapportages en andere media zoals internet, video, duidelijk hoe de gemeente gebruik maakt van de SW-kracht. In het aanbestedingsbeleid van de gemeenten moet de gemeente waar mogelijk mogelijk is eisen van de inschrijver, wil hij kans maken op de aanbesteding, in zijn organisatie actief SW-ers inzet. Als opdrachtgever zonder aanbestedingsplicht kan de gemeente eisen stellen aan of op zijn minst het gesprek aangaan over de inzet van SW-ers. Stel de gemeentelijke subsidievoorwaarden bij. Daar waar er personeelskosten met gemeentelijke subsidies worden gedekt er een verplichting komt om een of meerdere SW-ers in dienst te nemen. Wij gaan onderzoeken of het zinvol is om in het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente op te nemen dat bij inkoop en aanbesteding, daar waar mogelijk, geëist wordt dat een aantal (of een percentage) uitkeringsgerechtigden en/of Wsw-ers in dienst wordt genomen. Duurzaam HR-beleid Geef Ergon de opdracht om hier scherper dan tot nu toe op in te zetten en extra ruimte te budgetteren voor opleiding en scholing, ook voor de 'gewone' SW-er, zodat de kans op een blijvend passende baan wordt verhoogd. Via de zogenaamde Melba-methodiek worden de arbeidsmogelijkheden van de medewerker in beeld gebracht. Bij arbeidsontwikkeling speelt opleiding een belangrijke rol. In het afgelopen jaar is het beleid dat vooral substantiëlere opleidingen worden ingezet die opleiden tot een algemeen erkend diploma. Zo is een heel scala aan BBL-1 en BBL-2 niveau opleidingen tot stand gekomen. Er is voor 1 miljoen geïnvesteerd in opleidingen. Gezien de bezuinigingstaakstellingen zal hiervoor naar verwachting geen extra ruimte zijn. De verwachting is dat de hoogte van dit budget voldoet.

4 WMO Gezien de verwachte toekomstige bezuinigingen op de WMO spreekt de SW-raad zich uit om extra aandacht te hebben voor de gevolgen van deze groep zwakkeren. We zullen aandacht hebben voor deze kwetsbare inwoners, echter niet alle Rijksbezuinigingen zullen in verband met de financiële consequenties op de gemeenten afgewenteld kunnen worden. Huisvesting De SW-raad vindt dat drie punten essentieel moeten zijn in het pakket van eisen van de nieuwbouw van Ergon. De SW-raad adviseert het bestuur om: duurzaam te bouwen met als uitdaging tenminste energie neutraal; qua inrichting rekening te houden met de negatieve gevolgen van deelgroepvermenging; zorgen voor een breed pallet aan opleidingen waarbij het samen leren met de MBO-ers een stap moet zijn in de voorbereiding van een werkplek in het reguliere bedrijfsleven. Duurzaam: In het programma van eisen voor de nieuwbouw is een aparte paragraaf opgenomen over duurzaamheid. Als uitgangspunt is hierbij gekozen voor het toepassen van de meest actuele, maar bewezen energiezuinige systemen en - technieken. Doelgroepvermenging: In de beoogde nieuwbouw is dit slechts beperkt aan de orde, omdat de nieuwbouw bestaat uit een centraal kantoor (waar de bedoelde problematiek niet speelt) en een bedrijfspand bestemd voor Grafimedia/Verspreidingen, waarbij het bedrijfsproces van Verspreidingen zich uiteraard veelal buiten afspeelt en bij de binnenwerkzaamheden slechts beperkt andere doelgroepen dan SW worden geplaatst. MB O-opleidingen: Zoals al bij onderwerp opleidingen al is toegelicht, zet Ergon een breed scala aan BBLtrajekten in waarbij vooral wordt samengewerkt met ROC. De gezamenlijke nieuwbouw van ROC en Ergon op de locatie De Hurk zal daarin niet tot een ander beleid leiden maar eerder nog de samenwerking intensiveren.

5 Financiering Benadruk in de vaststelling van het Strategisch plan dat de SW-raad zijn werk ook financieel onafhankelijk kan uitvoeren. De SW-raad heeft conform de verordening een eigen budget om de cliëntenraad in staat te stellen zijn functie naar behoren te vervullen. De gemeente dient echter in het kader van de bezuinigingen alle uitgaven kritisch tegen het licht te houden. In dat kader kan het bestuur ervoor kiezen om daar waar noodzakelijk keuzes te maken Duidelijk is dat de cliëntenraad zijn functie goed moet kunnen vervullen en dat organisatiekosten en kosten voor deskundigheidsbevordering binnen bepaalde grenzen gemaakt moeten kunnen worden. De toekomst van de SW De komende jaren zullen belangrijk zijn voor de toekomst van de SW. Belangrijke beleidswijzigingen en bezuinigingen staan op stapel. De SW-raad adviseert de gemeenten om beleidsmakers bij de gemeenten de opdracht te geven dat zij in een vroeg stadium in contact treden met de SW-raad om tot keuzes te komen. Wij zijn het hier volledig mee eens. De SW-raad moet in een vroegtijdig stadium actief betrokken worden bij beleidsvoorstellen. Financiële reserves De SW-raad adviseert de gemeente om waar mogelijk binnen de bedrijfsvoering financiële reserves op te bouwen voor conjuncturele en politieke moeilijkere tijden. Het bestuur van de GRWRE heeft de beleidslijn vastgesteld dat de algemene reserve mag groeien tot maximaal 10 miljoen. Op dit moment is de hoogte van deze algemene reserve 5 miljoen. De reserves zullen in de toekomst naar verwachting hard nodig zijn om hieruit incidentele kosten te financieren die gepaard gaan met het doorvoeren van toekomstige beleidswijzigingen zoals de bundeling van drie regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Bovendien zal de opgebouwde reserve ook al deels benodigd zijn om de aangekondigde bezuinigingen in de begroting 2011 op te vangen. Wachtlijst Geef binnen de gemeente opdracht voor actieve benadering van wachtlijsters zodat zij zich niet vergeten voelen en weten dat er gezocht wordt. Op een wachtlijst staan is inherent aan het systeem van de SW maar staat haaks op doelstellingen als participeren in de maatschappij. Aandacht voor mensen op de wachtlijst is essentieel en zou daarom

6 bevorderd moeten worden. De SW-raad zou hierin zelf een actieve rol in kunnen spelen, maar de SW-raad verwacht ook extra aandacht van de gemeenten. Mogelijk kan via sociale media of internet een soort netwerk worden opgezet. Het ontstaan van een wachtlijst is niet te voorkomen, er worden meer mensen geïndiceerd voor de Wsw dan dat de landelijke overheid geld beschikbaar stelt om plekken te realiseren. Wij zijn het eens met het gestelde dat ook mensen op de wachtlijst aandacht nodig hebben, zij zijn immers aangewezen op het instrument Wsw, Wij zullen met de SW-raad in overleg treden op welke wijze dit tot stand kan komen. Hoogachtend, namens burgemeester en wethouders van gemeente Valkenswaard Hoofd Samenwerkingsverband Werk & Inkomen a.i., J.H. van Doöctówaard i

gemeente Eindhoven Bijlage bij raadsvoorstel Strategisch plan Ergon 2011-2014

gemeente Eindhoven Bijlage bij raadsvoorstel Strategisch plan Ergon 2011-2014 gemeente Eindhoven Ondersteuning Stadspleinen Inboeknummer 10bst2165 Beslisdatum B&W 9 november 2010 Dossiernummer 045.301 Bijlage bij raadsvoorstel Strategisch plan Ergon 2011-2014 Betreft Reactie van

Nadere informatie

Onderstaand geeft de raad puntsgewijs zijn visie en koppelt waar mogelijk hieraan zijn adviezen:

Onderstaand geeft de raad puntsgewijs zijn visie en koppelt waar mogelijk hieraan zijn adviezen: Retouradres Postbus 90151,5600 RC Eindhoven Aan de colleges van de gemeenten: Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Cc: Ergon (Peter Quick, Hans Lamers, Bart der Kinderen) Joris Vogel

Nadere informatie

C. van Hoorn

C. van Hoorn 3 C. van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl Strategisch plan Ergon 2011-2014. 10raad00702 De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Drie gemeenten

Nadere informatie

Coen van Hoorn raad

Coen van Hoorn raad 11 Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl Jaarrekening 2010 en het jaarverslag 2010 van de GRWRE. 11raad00324 29-06-2011 Ergon kijkt terug op een succesvol sociaal en economisch 2010. Er zijn goede

Nadere informatie

Welkom. Wet werken naar vermogen. Herstructureringsplan sociale werkvoorziening. Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf

Welkom. Wet werken naar vermogen. Herstructureringsplan sociale werkvoorziening. Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf Welkom Wet werken naar vermogen Herstructureringsplan sociale werkvoorziening Stand van zaken scenario s rol SWbedrijf Ergon Wet werken naar vermogen (1) één doel: meer mensen aan het werk, uitgaven terugdringen

Nadere informatie

Veldhoven. Adviesnota raad Jaarplan Ergon Samenvatting

Veldhoven. Adviesnota raad Jaarplan Ergon Samenvatting gemeente Datum raad Agendapunt Volgnummer Gewiizigd voorstel Portefeuillehouder 9/10 september 2014 11 14.080 14bs00626 Veldhoven Datum RA-O Datum B&W Programma begroting 26 augustus 2014 5 augustus 2014

Nadere informatie

208435/ februari 2017

208435/ februari 2017 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 4.1 R. van de Wiel 040-2083704 Ralf.van.de.Wiel@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208435/208506 23 februari 2017 portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Ralf van de Wiel

Ralf van de Wiel Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Ralf van de Wiel 040-208 3704 Rwi@A2samenwerking.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Jaarplan & Initiële begroting 2015 Ergon 14raad00253

Nadere informatie

Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl. 12raad00254 31-05-2012

Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl. 12raad00254 31-05-2012 Agendapunt commissie: 6 steller telefoonnummer email Coen van Hoorn 040-2083704 cho@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 12raad00254 31-05-2012 Jaarrekening 2011 en het jaaroverzicht

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK. Registratienummer Datum raadsvergadering 24 april 2012 Datum B&W besluit 13 maart 2012

VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK. Registratienummer Datum raadsvergadering 24 april 2012 Datum B&W besluit 13 maart 2012 VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 24 april 2012 Datum B&W besluit 13 maart 2012 Portefeuillehouder Burgemeester Behandelend ambtenaar Jean-Paul Ruyters

Nadere informatie

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Commissievergadering Sociaal Domein 30 september2014 1 Nieuwe opgaven voor Delft 1. Ondersteuning bieden aan (jonge) mensen met een arbeidsbeperking.

Nadere informatie

Inhoud. Participatiewet & Participatiebudget. Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep

Inhoud. Participatiewet & Participatiebudget. Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep Inhoud Participatiewet & Participatiebudget Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep Resultaten doorrekeningen 4 scenario s Conclusies en adviezen - 1 -

Nadere informatie

Inbesteding en Social Return Gemeente s-hertogenbosch. NVRD themadag 5 april 2012

Inbesteding en Social Return Gemeente s-hertogenbosch. NVRD themadag 5 april 2012 Inbesteding en Social Return Gemeente s-hertogenbosch NVRD themadag 5 april 2012 De Start In 2008 Collegebesluit Sociaal Inkopen. Invulling door: Werken bij de gemeente door mensen met een achterstand

Nadere informatie

Memo woensdag 15 februari aanstaande Wat is de relatie tussen het beëindigen van de tijdelijke contracten bij WML en de aanstaande fusie?

Memo woensdag 15 februari aanstaande Wat is de relatie tussen het beëindigen van de tijdelijke contracten bij WML en de aanstaande fusie? Met deze memo informeren wij u aan de hand van veel gestelde vragen en daarbij horende antwoorden over de stand van zaken van het fusietraject tussen de ISD en WML en geven we u informatie ondermeer over

Nadere informatie

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV Notitie beschut werk Aanleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet is per 1 januari 2015 de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgesloten voor nieuwe instroom en kunnen personen

Nadere informatie

Gewijzigd Voorstel aan de raad

Gewijzigd Voorstel aan de raad Gewijzigd Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 24-06-2008 Agendapunt: Onderwerp: Verordeningen

Nadere informatie

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Aanleiding Social Return On Investment (SROI) is als thema opgenomen in het Beleidskader Programma Rijnstreek werkt dat op 28 februari 2013 door

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.00 Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: 13-05-2008 B&W-besluit nr.: 08.0401 Naam programma +onderdeel: Werk en inkomen Onderdeel Wet sociale werkvoorziening (Productnummer 6.11.05)

Nadere informatie

Notitie. Deze notitie is bedoeld voor de 12 deelnemende gemeenten in de gezamenlijke communicatie naar hun raden toe.

Notitie. Deze notitie is bedoeld voor de 12 deelnemende gemeenten in de gezamenlijke communicatie naar hun raden toe. Notitie Aan: Van: Betreft: 12 deelnemende gemeenten Taskforce Communicatie ontwikkelingen en activiteiten GR Promen Deze notitie is bedoeld voor de 12 deelnemende gemeenten in de gezamenlijke communicatie

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening

Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening Verordening Cliëntenparticipatie Wsw Wet Sociale Werkvoorziening. De raad van de gemeente Hilversum, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 april 2008; BESLUIT De Verordening cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. Agenda nr. 8 Raadsvoorstel Agenda nr. 8 Onderwerp: Kennisnemen van het concept ondernemingsplan Werkbedrijf Atlant de Peel 2017-2018 Soort: Kaderstellend / informerend Opsteller: M.J.A. Lammers Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi)

Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) Verordening Cliëntenparticipatie Samenwerkingsverband werk en inkomen (Swi) De raad van de gemeente.. ; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders: Gelet op artikel 147, eerste

Nadere informatie

Raadsvoorsteltot het vaststellen van de verordening Wachtlij stbeheer sociale werkvoorziening

Raadsvoorsteltot het vaststellen van de verordening Wachtlij stbeheer sociale werkvoorziening gemeente Eindhoven Dienst Werk, Zorg en Inkomen Raadsnummer O8. RZ g Z 8. OOZ Inboeknummer o8bstooyyr Beslisdatum B&W rs april 2008 Dossiernummer 8r6.453 Raadsvoorsteltot het vaststellen van de verordening

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden 2017

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden 2017 Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Leusden 2017 De raad van de gemeente Leusden; heeft het voorstel van burgemeester en wethouders dd. 1 augustus 2017, zaaknummer L140681, gelezen;

Nadere informatie

Uw zienswijze kenbaar te maken over de gewijzigde begroting 2011 van Novatec.

Uw zienswijze kenbaar te maken over de gewijzigde begroting 2011 van Novatec. Raad d.d. s( VI G E M E E N T E NOORDENVELD Bedufc Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/25052011 t Roden, 20 mei 2011 Documentor.: RV11.0161 Onderwerp Gewijzigde begroting 2011 Novatec Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering:

Aan: de gemeenteraad Vergadering: Aan: de gemeenteraad Vergadering: 21-02-2011 Onderwerp: raadsvoorstel verordening wachtlijstbeheer Wet sociale werkvoorziening gemeente Beesel Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL De verordening wachtlijstbeheer

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 september 2008

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 september 2008 Nummer Onderwerp: Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening De gemeenteraad van de gemeente gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 30 september 2008 gelet op artikel

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U Lbr. 13/035

ons kenmerk BB/U Lbr. 13/035 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Sociaal Akkoord Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk BB/U201300598 Lbr. 13/035 bijlage(n) datum 19 april 2013

Nadere informatie

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking Oktober 2013 Participatiewet; kansen in samenwerking In 1952 gaat de Gemeentelijke Sociale Werkvoorzieningsregeling (1950) gelden voor het opzetten van speciale werkplaatsen voor gehandicapten. Gehandicapten

Nadere informatie

Begroting 2015. Intergemeentelijke Werkvoorziening Gennep, Mook en Middelaar (IWGM)

Begroting 2015. Intergemeentelijke Werkvoorziening Gennep, Mook en Middelaar (IWGM) Begroting 2015 Intergemeentelijke Werkvoorziening Gennep, Mook en Middelaar (IWGM) Gennep, 08-05-2014 1 Inhoud Inleiding 3 2015 4 Paragrafen 5 Programmabegroting 2015 7 Toelichting programmabegroting 8

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 18

Gemeente Helden. Agendapunt 18 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot instemming met kadernota Wet sociale werkvoorziening (WSW) "De klant centraal" en de verordeningen Persoongebonden budget Begeleid Werken en Volgorde plaatsingsbeleid WSW.

Nadere informatie

Strategisch plan GRWRE Ergon en aanpassing van de regeling GRWRE

Strategisch plan GRWRE Ergon en aanpassing van de regeling GRWRE gemeente Eindhoven 17R7129 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00112 B&W beslisdatum 31 januari 2017 Dossiernummer 17.05.252 Raadsvoorstel Strategisch plan GRWRE Ergon 2017-2020 en aanpassing van de regeling

Nadere informatie

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM. Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM. Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMM Onderwerp: Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Wat adviseert het college te besluiten? De raad voor te stellen: 1. Als gemeente Oss een partnership met IBN

Nadere informatie

Collegevoorstel. Uitvoeringsovereenkomst Verordening PGB Wsw

Collegevoorstel. Uitvoeringsovereenkomst Verordening PGB Wsw Collegevoorstel Inleiding: Op 24 juni jl. heeft de gemeenteraad de Verordening persoonsgebonden budget begeleid werken Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gemeente Heusden vastgesteld. In de Verordening

Nadere informatie

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van);

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van); Ontwerpbesluit van [[ ]] Houdende regels met betrekking tot de werkzaamheden die het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen uitvoert om te beoordelen of een persoon uitsluitend in een beschutte omgeving

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 3 juli 2013 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 3 juli 2013 Carrosserieweg

Nadere informatie

Verordening klantenraad gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk

Verordening klantenraad gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk Verordening klantenraad gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk 1 Inhoudsopgave ARTIKEL 1 BEGRIPSOMSCHRIJVING... 3 ARTIKEL 2 SAMENSTELLING VAN DE KLANTENRAAD... 4 ARTIKEL 2A SAMENSTELLING KAMER WWB...

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING 3 juni 2014

VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING 3 juni 2014 VOORSTEL AAN DE RAAD: VERGADERING 3 juni 2014 Onderwerp: Conceptbegroting de Risse Agendapunt 13. Raadsvoorstel- 2014-34 nummer Voorstel: 1. Kennis nemen van de conceptbegroting 2015 van het Werkvoorzieningschap

Nadere informatie

\ 3 NOV. E008 Annette Baart

\ 3 NOV. E008 Annette Baart Gemeente fj Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam verordening wachtlijstbeheer

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00509545 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 27 juni 2017 Samenvatting Het Dagelijks Bestuur (DB) van Baanbrekers heeft de geactualiseerde begroting 2017,

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden

Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden Openbaar Lichaam Sociale Werkvoorziening Drechtsteden Algemeen en Dagelijks Bestuur Modernisering Wsw 2008 Inleiding Per l januari 2008 wordt de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) gewijzigd. Om deze modernisering

Nadere informatie

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472

Oss. In het vervolg van uw advies geeft u ons nog 12 adviezen, omdat volgens u een aantal zaken. r40472 GTTTnEENTE 1 Oss Stadsbele d Adviesraad Sociaal Domein Postbus 5 5340 BA Oss Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij

Nadere informatie

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben enkele fracties de behoefte enkele vragen en opmerkingen voor te leggen aan

Nadere informatie

Onderwerp : Verordening Wachtlijstbeheer Wsw 2012

Onderwerp : Verordening Wachtlijstbeheer Wsw 2012 Raadsvergadering : 22 januari 2013 Commissie : Sociaal Agendapunt : Onderwerp : Verordening Wachtlijstbeheer Wsw 2012 Collegevergadering : 11 december 2012 Agendapunt : Portefeuillehouder : Wethouder J.B.

Nadere informatie

Even voorstellen. Jan Willem Scherpenzeel. Re-integratie innovator. GIEK Consultancy Menselijk, Fris, Pragmatisch, Resultaatgericht

Even voorstellen. Jan Willem Scherpenzeel. Re-integratie innovator. GIEK Consultancy Menselijk, Fris, Pragmatisch, Resultaatgericht Even voorstellen Jan Willem Scherpenzeel Re-integratie innovator GIEK Consultancy +31 6 23 83 86 74 1 Wat speelt er bij soza? 1. Herziening van de Wet werk en bijstand per januari 2012; 2. Forse bezuinigingen

Nadere informatie

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015

Agendapuntnr.: Renswoude, 27 oktober Nr.: Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Agendapuntnr.: Nr.: 149997 Behandeld door: M.H.T. Jansen Onderwerp: Verordening Tegenprestatie Renswoude 2015 Renswoude, 27 oktober 2015 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Inleiding Sinds 2012 beschikken

Nadere informatie

Visie op hoofdlijnen Wet sociale werkvoorziening in Noord-Kennemerland

Visie op hoofdlijnen Wet sociale werkvoorziening in Noord-Kennemerland Visie op hoofdlijnen Wet sociale werkvoorziening in Noord-Kennemerland Voor de jaren 2009-2013 De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft de Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer en Werkvoorzieningschap

Nadere informatie

Overwegende dat de raad bij verordening nadere regels dient vast te stellen met betrekking tot het verstrekken van persoonsgebonden budgetten.

Overwegende dat de raad bij verordening nadere regels dient vast te stellen met betrekking tot het verstrekken van persoonsgebonden budgetten. De raad van de gemeente ; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; Gelet op artikel 7, tiende lid, van de Wet sociale werkvoorziening; Overwegende dat de raad bij verordening

Nadere informatie

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV.

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV. VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 14 juni 2011 Datum B&W besluit 26 april 2011 Portefeuillehouder B. Manders Behandelend ambtenaar C. van Hoorn Onderwerp:

Nadere informatie

Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf

Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf Visie POC Noord Nederland Visie op de participatiewet en gevolgen sociaal akkoord van de gezamenlijke ondernemingsraden van de SW- bedrijven van

Nadere informatie

Kadernota 2013 Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant

Kadernota 2013 Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant Kadernota 2013 Werkvoorzieningschap Noordoost-Brabant 1. Inleiding Vanaf 1 januari 2013 ondergaat de Wsw ingrijpende wijzigingen en zal naar verwachting de Wet werken naar vermogen (Wwnv) van kracht zijn

Nadere informatie

Verordening cliëntparticipatie Wet sociale Werkvoorziening. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Verordening cliëntparticipatie Wet sociale Werkvoorziening. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Verordening cliëntparticipatie Wet sociale Werkvoorziening Agendering Commissie Bestuur x Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken x Commissie Sociaal Informerende

Nadere informatie

Heerhugowaarlćte. Stad van kansen»

Heerhugowaarlćte. Stad van kansen» Raadsvergadering: ţ y QįÇ. 2013 ij Besluit ^xr^ur^yc^ CKC^\of.^o ^n^stelnurnme^: Heerhugowaarlćte 2-^ ^ 2 0 Stad van kansen» Agendanr.: 8 Voorstelnr.: RB2013205 Onderwerp: Begroting 2014 GR Werkvoorzieningsschap

Nadere informatie

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz

Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz Beleidsregels Uitstroompremies Wwb, Ioaw en Ioaz van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Hulst (hierna: het college)

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32

Registratienummer: GF Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF08.20060 Datum: 17 juni 2008 Agendapunt: 32 Portefeuillehouder: de heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: de heer A.R. v.d. Schoot / mevrouw M. van Dun Telefoonnummer:

Nadere informatie

AAN het raadslid mevrouw P. Beeren-Adriaans. Artikel 43-vragen inzake WSW-ers aan de slag bij Kersten in het kader convenant: Afstand tot arbeidsmarkt

AAN het raadslid mevrouw P. Beeren-Adriaans. Artikel 43-vragen inzake WSW-ers aan de slag bij Kersten in het kader convenant: Afstand tot arbeidsmarkt gemeente Roermond uw nummer uw datum 21 maart 2012 ons nummer onze datum verzonden 2012/UIT/38314 2 april 2012-5 APR. 2012 AAN het raadslid mevrouw P. Beeren-Adriaans inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel om aanvraag herstructureringsfaciliteit Brabant Noordoost voor kennisgeving aan te nemen.

Onderwerp: Voorstel om aanvraag herstructureringsfaciliteit Brabant Noordoost voor kennisgeving aan te nemen. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel om aanvraag herstructureringsfaciliteit Brabant Noordoost voor kennisgeving aan te nemen. Nummer: 8b. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 17 april 2012 Aanleiding

Nadere informatie

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening Cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening De raad van de gemeente Leusden; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders gelezen van d.d. 27 mei 2008, nr 2008/5875: vindt het nodig dat er regels komen voor de manier waarop Wsw-geïndiceerden

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Opzet presentatie. Wat is de opgave, waarom ligt deze keuze voor? Wat is de keuze? Hoe komen we tot die keuze?

Opzet presentatie. Wat is de opgave, waarom ligt deze keuze voor? Wat is de keuze? Hoe komen we tot die keuze? BIGA Opzet presentatie Wat is de opgave, waarom ligt deze keuze voor? Wat is de keuze? Hoe komen we tot die keuze? Opgave: de Participatiewet > Drie regelingen worden samengevoegd (WWB, WSW en delen Wajong).

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Nieuw Beschut J. den Hoedt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 41 57-5982290 1-11-2016 - - Geachte heer, mevrouw, We hechten groot belang aan het creëren van werk voor

Nadere informatie

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Maximaal 1 A4 Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - Uitvoering te geven aan de bevoegdheid vastgesteld in artikel

Nadere informatie

Ingekomen stuk D2. Datum uw brief

Ingekomen stuk D2. Datum uw brief Ingekomen stuk D2 Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012

Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 No. 11858-1 Emmeloord, 31 juli 2012. Onderwerp Verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening Noordoostpolder 2012 Voorgenomen besluit De verordening Plaatsingsbeleid Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel *Z0184C81A92* documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 26 augustus 2016 Portefeuillehouder : A.M. Henisch-Hulsman

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD

AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD Voorstel tot overdracht van de Wsw taken aan het ISWI per 1 januari 2011. AGENDAPUNT NO. AAN DE RAAD Samenvatting/Advies De Wsw (beleid en uitvoering) wordt door het team Zorg en Inkomen uitgevoerd. Voorgesteld

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel *Z01821BCE26* documentnr.: INT/M/16/26561 zaaknr.: Z/M/16/29446 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 22 augustus 2016 Portefeuillehouder : H.P.W.M. van Daal

Nadere informatie

overwegende dat de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk één verordening wensen op te stellen;

overwegende dat de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk één verordening wensen op te stellen; Het algemeen bestuur van de ISD Midden-Langstraat; overwegende dat de ISD bij verordening regels dient op te stellen over de wijze waarop klantenparticipatie met betrekking tot de ketendienstverlening

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 31-08-2014 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Zienswijze Begroting 2015 + Scenariokeuze Baanstede Sociale Zaken, dhr. K van Waaijen

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 182/2013 Datum : 17 december 2013 B&W datum : 17 december 2013 Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Beantwoording brief PP, PvdA, ChristenUnie Aanleiding Brief

Nadere informatie

Nr Houten, 6 november Verlenging Aanwijzingsbesluit uitvoeringsorganisatie Wsw voor de periode

Nr Houten, 6 november Verlenging Aanwijzingsbesluit uitvoeringsorganisatie Wsw voor de periode Nr. 2007-076 Houten, 6 november 2007 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Verlenging Aanwijzingsbesluit uitvoeringsorganisatie Wsw voor de periode 2008-2012. Beslispunten: 1. Te besluiten de werking van het

Nadere informatie

VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE WSW

VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE WSW VERORDENING CLIËNTENPARTICIPATIE WSW Namens het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling LANDER (mandaat verstrekt tijdens zijn bijeenkomst van 19 mei 2008) is door het dagelijks bestuur van

Nadere informatie

o UJ . provincie ^}(^ groningen 1 O DEC Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer

o UJ . provincie ^}(^ groningen 1 O DEC Aan Provinciale Staten Datum Briefnummer Zaaknummer Behandeld door Telefoonnummer . provincie ^}(^ groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 II algemeen faxnr.: wv/w.provinciegroningen.nl

Nadere informatie

Inspiratiesessie: Toekomst CAO Sociale. Door Huib van Olden

Inspiratiesessie: Toekomst CAO Sociale. Door Huib van Olden Inspiratiesessie: Toekomst CAO Sociale Werkvoorziening Door Huib van Olden Programma 1. Even voorstellen: Huib van Olden 2. De Bossche situatie 3. Korte schets Sw-sector 4. Wettelijk en financieel kader

Nadere informatie

Verordening Clientenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening Clientenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Verordening Clientenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Gemeente(n) Borne, Hof van Twente en Hengelo 2008/8254 1 De Raad van de gemeente Hengelo; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen MEMO Datum : 16 mei 2011 Aan : Gemeenteraad Van : college B&W Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen In de raadsvergadering van 28 april 2011 is

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zeewolde

Raadsvoorstel Zeewolde Datum Agendapunt Documentnummer 14 R06S008 Onderwerp Verordeningen Participatiewet Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De gemeente heeft een verantwoordelijkheid met betrekking tot de invulling van de

Nadere informatie

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Onderwerp Toekomst Alescon Wij willen Een toekomstbestendige uitvoering van de sociale werkvoorziening Wij besluiten 1. Kennis te nemen van de besluiten van het college

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen

Voorgesteld besluit Het Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid vast te stellen Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2015 RA15.0005 B 1 15/123 Onderwerp: Meerjarenbeleidskader Participatiebeleid Werk en Wederkerigheid Portefeuillehouder: B. Arends Afdeling : Participatie

Nadere informatie

Raads informatiebrief

Raads informatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer 02.ss8.oox Inboeknummer os Toox684 Classificatienummer x.888 Dossiernummer s4o.6 s oktober soos Raads informatiebrief Betreft Aanpassingen gesubsidieerde arbeid 1 Inleiding

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1147928 Datum: Behandeld door: 4 september 2014 M.V. Raam-AI-Bazy Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Samenvatting: Per

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0012006* 16.0012006 Raadsvergadering: 10 november 2016 Voorstel: 7.41 Agendapunt: 8 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze ontwerpbegroting 2017

Nadere informatie

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2014 In cijfers AANVULLING JAAROVERZICHT 2014 (ON)BEPERKT HOUDBAAR Ondanks de onzekerheden is Ergon koersvast en presteert immens. Een topjaar was 2014, zowel sociaal als financieel; 2336 sw-medewerkers

Nadere informatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie De Participatiewet In een politiek krachtenveld 25 september 2013 Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie Wajongers in de zorg Doel en Inspiratie Programma 13:00 13.15 13:15 13.45 13:45 14:15 Opening Hoofdlijn

Nadere informatie

Startnotitie Werken naar Vermogen

Startnotitie Werken naar Vermogen Startnotitie Werken naar Vermogen 1. ACHTERGROND 1.1. Aanleiding Voor u ligt de Startnotitie Werken naar Vermogen. Concrete aanleiding voor deze Startnotitie is de aangenomen motie van het CDA van 15 november

Nadere informatie