Naar de tentoonstelling in het buurthuis Op bezoek bij Rotterdam Airport En heel veel meer!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar de tentoonstelling in het buurthuis Op bezoek bij Rotterdam Airport En heel veel meer!"

Transcriptie

1 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Noordkids - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen De redactie van NoordKids Een rondje door de wijk Naar de tentoonstelling in het buurthuis Op bezoek bij Rotterdam Airport En heel veel meer!

2 Van de kinderredactie NoordKids Voor jullie ligt het allereerste tijdschrift waarin wij, de kids van het Kindermagazine NoordKids, als ware journalisten en fotografen laten zien wat we hebben gemaakt tijdens de workshops van Hoedje van Papier in de Wijk. Zes weken lang hebben we vanuit ons redactielokaal in de school Combinatie 70 workshops journalistiek & fotografie gevolgd. We hebben heel veel mensen geïnterviewd, interessante reportages gemaakt. Ook hebben de kids veel foto s gemaakt. We vinden het heel erg leuk en spannend om nu in ons eigen tijdschrift aan jullie te laten zien wat we allemaal hebben gemaakt. Zo hebben we buurtbewoners in de wijk aan de tand gevoeld, zijn we op bezoek geweest bij de speeltuin en hebben we een rondleiding gehad op Rotterdam Airport. Verder zijn we naar een tentoonstelling gegaan en zijn we onze eigen wijk ingegaan om foto s te maken en allerlei interessante verhalen te zoeken. Het resultaat is ons hele mooie eigen tijdschrift met de naam NoordKids. Veel leesplezier gewenst door de Noordkids! Van de redactie van stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we het eerste Kindermagazine NoordKids dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisschool Combinatie 70 en De Hildegardisschool tot stand is gekomen! We hopen hiermee dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel die in kinderen schuilt en wil dit proberen verder met hen te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het is daar opgezet door Liesbeth Kerstens. Ook hier geldt dat dit project zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf te laten geloven. Net als hier gebeurt dit door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Hiermee wordt onder andere een kinderstraatkrant, een tv-programma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan 700 kinderen deelgenomen aan de activiteiten daar. Voor meer informatie: We gaan ervoor om in vele wijken dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.

3 Even voorstellen De redactie van NoordKids Hoi! Ik heet Nisrine Bouakkaz en zit op de Combinatie 70. Ik zit daar in groep vijf. Mijn hobby s zijn thaiboksen en voetballen. Ik vind het best leuk op school. Mijn lievelingsdrinken is een milkshake en cola. Ik woon in Noord en ik speel vaak in het Flevopark. Ik ga nu iets anders doen, dag! Hee allemaal, ik ben Arshad Hussain en ik ben in 1999 geboren. Ik zit ook op de Combinatie 70. Mijn hobby is voetballen en mijn lievelingskleur is blauw. Ik wil later piloot worden. Ik eet graag patat. Onlangs heb ik een operatie gehad. Aan mijn buik. Maar het is allemaal goed gekomen. Later! Hoi, mijn naam Rania Nouhi! Ik zit op de Combinatie 70. Best een leuke school. Ik speel graag buiten. Vooral skeeleren vind ik erg leuk. Later wil ik modeontwerpster worden. Mijn lievelingskleur is geel en mijn lievelingseten een kapsalon. Juf Renee en meester Alberto zijn mijn favoriete leraren. Doeeeiii! Hallo allemaal, ik ben Oumayma Zine. Ik zit op de Combinatie 70 en vind journalistiek heel interessant. Ik speel graag bij het Kinderparadijs. Dat is echt leuk. Mijn hobby is zwemmen. Ik zit in groep zeven. Mijn lievelingsdrinken is cola en eet graag Marhmieta. Dat is Marrokkaans. Ik stop nu, later! Hee! Mijn naam is Houda Jaouari! Ik woon in Noord. Mijn hobby s zijn internetten, buiten hangen en skeeleren. Ik zit in groep acht. Ik zit op de Hildegardisschool. Dus niet op de school waar de rest op zit. Dat is niet erg, want veel kinderen ken ik al uit de buurt. Ik eet graag pizza. Nou daaag! Hanane

4 Wat is er gebeurd? Wie heeft ermee te maken? Waar is het gebeurd? Wanneer is het gebeurd? Waarom is het zo gegaan? Om een goed artikel te kunnen schrijven, zijn er een paar regels waaraan een journalist zich moet houden zodat hij/zij de juiste informatie krijgt. De regels noemen ze ook wel de vijf W s, zoals hierboven in het vakje staan. Samen met meester Jaap hebben we voordat we echt iemand gingen interviewen, goed geoefend zodat we precies wisten wat we moesten doen. Busdief Een Chinese jongen van 13 heeft een enorme chaos veroorzaakt in de hoofdstad Peking. Hij zat in de bus toen de chauffeur even stopte om te plassen. De jongen greep zijn kans en nam plaats achter het stuur. Hij begon aan een wilde, levensgevaarlijke rit door het verkeer. Hij ramde twee elektriciteitspalen en knalde tegen tien auto s aan. Eén auto werd zo hard geraakt dat deze door de ingang van een ziekenhuis vloog. Daarna konden omstanders de jongen overmeesteren en de bus tot stilstand brengen. Gelukkig vielen er geen gewonden. Door Rania Wat is er aan de hand? Een bus heeft chaos veroorzaakt. Wie heeft ermee te maken? Een Chinese jongen. Waar is het gebeurd? In Peking. Wanneer is het gebeurd? Toen de chauffeur ging plassen. Waarom is het zo gegaan? De jongen wilde waarschijnlijk eerder weg. Tijgers gedood Inwoners van het Indonesische eiland Sumatra hebben de laatste twee weken zeker drie tijgers neergeschoten. De dieren zouden hun vee hebben gedood. De Sumatraanse tijger is een bedreigde diersoort. Er lopen nog maar 400 exemplaren in het wild rond. De populatie tijgers staat al jaren onder druk. Ze hebben steeds minder ruimte, omdat hun leefgebied wordt gebruikt voor landbouw en huizen. Mensen en tijgers leven hierdoor steeds dichter op elkaar, waardoor ongelukken gebeuren. Vorige maand kwamen op Sumatra zes mensen om het leven door aanvallen van tijgers. Door Nisrine Wat is er aan de hand? Ze schieten tijgers af. Wie heeft ermee te maken? De inwoners van Sumatra. Waar is het gebeurd? Indonesië, Sumatra. Wanneer is het gebeurd? De laatste twee weken. Waarom is het zo gegaan? De tijgers vielen vee en mensen aan..

5 Buurthuis Mozaïek In één van de eerste lessen gingen de razende reporters naar buurthuis Mozaïek. In het buurthuis was een tentoonstelling van het werk van kunstenaar Denise van Leeuwen. Ze maakt schilderijen en tekeningen. Ook heeft zij met een aantal basisschoolleerlingen tekeningen gemaakt. We hebben Denise geïnterviewd. Natuurlijk hebben we ook de kinderen die zelf kunst hebben gemaakt wat vragen gesteld. De kinderen kunnen erg goed tekenen Door Houda, Oumayma, Rania en Arshad Hoi, wie ben je? Ik ben Denise van Leeuwen. Wat doe je in buurthuis Mozaïek? Ik laat hier werk zien wat ik gemaakt heb. Daarnaast heb ik samen met kinderen uit de buurt kunstwerken gemaakt. Deze kunstwerken hangen ook aan de muur. Waarvoor maak je je kunstwerken? Ik werk onder andere voor tijdschriften. Ze gebruiken het als illustratie bij een artikel. Ik heb wel eens op de cover van Rails gestaan bijvoorbeeld. Wie zijn al die mensen op je tekeningen? Vaak zijn het vrienden en vriendinnen. Maar soms verzin ik ook wel wat natuurlijk! Wat voor school heb je gedaan? Ik zat op de kunstacademie. Ik ben in 2005 afgestudeerd. Vind je het leuk om workshops te geven? Ja heel leuk. De kinderen hebben erg hun best gedaan. Ik vind het resultaat erg mooi. Bedankt voor het antwoorden! Graag gedaan! geluiden uit bloemhof Het meisje heeft een Björn Borg tas Door Oumayma en Houda Oumayma en Houda hebben samen Kency geïnterviewd. Kency heeft ook kunst gemaakt. Haar tekening hangt naast het werk van Denise. Hallo, mogen wij je wat vragen stellen voor onze wijkkrant? Ja hoor, dat mag wel. Hoe heet je en hoe oud ben je? Ik heet Kency en ik ben negen jaar oud. Op welke school zit je? Ik zit op Het Plein. Wat heb je getekend? Het is een meisje met een Björn Borg tas en trui. Wat wilde je precies uitbeelden? Ik wilde een meisje met merkkleding uitbeelden. Wat heb je er voor gebruikt? Ik heb de tekening gemaakt met potlood en viltstift. Dank je voor het beantwoorden van de vragen! Oke!

6 Een rondje door de buurt De jonge journalisten hebben natuurlijk ook hun eigen buurt verkend. Want de verhalen liggen op straat, ook in het Oude Noorden. We liepen bijvoorbeeld een ambtenaar van de deelgemeente tegen het lijf. We spraken ook moeders op het pleintje en we zijn naar de kunstwerken in de Rotte gaan kijken. Daar hebben we gesproken met iemand die een podium aan het bouwen was. Verder hebben we heel veel foto s van de wijk gemaakt. Ik wil niet dat hangjongeren vervelend gaan doen Door Arshad Hallo, mogen wij u wat vragen voor de wijkkrant? Ja, tuurlijk. Hoe heet u? Ik ben Remco Tielemans. Waarom bent u hier? Ik kom net uit het Kinderparadijs. Mijn taak is om activiteiten te organiseren voor hangjongeren. Ik wil niet dat ze vervelend op straat gaan doen. Hoe doet u dat dan? We hebben bijvoorbeeld pas een Johan Cruyff Court geopend. Dat is een speelveldje waar jongeren kunnen voetballen. Hoeveel verdient u? Dat gaat je niks aan! Ok, bedankt voor u tijd! Graag gedaan! De buurt kan wel wat meer groen gebruiken Door Houda Hallo, mogen we u interviewen voor de wijkkrant? Dat is goed. Hoe heet u? Mijn naam is Serap. Waar woont u? Ik woon in Noord. Wat vindt u van de buurt? Wel mooi. We zitten hier best vaak in het Wilgenplantsoen. Zeker als het lekker weer is. Moet er nog wat in de wijk veranderen? Ik weet het niet. De wijk kan wel wat meer groen gebruiken. Bedankt voor uw tijd Geen probleem!

7 Je moet goed je best doen op school Door Arshad, Nisrine, Hanane en Houda Hoi, wie ben je en wat ben je aan het doen? Ik ben Ronald en ik bouw een podium op het water. Daar gaan van het weekend artiesten een optreden op geven. Hoe blijft het podium drijven? We hebben een soort jerrycans met lucht erin onder het podium gelegd. Maak je vaker podia? Ik heb al een keer eerder hier een podium in het water gemaakt. Verder doe ik het dagelijks, het is mijn werk. Heb jij ook de kunstwerken in het water gelegd? Nee, de kunstwerken zijn van Kunst op de Rotte. Dat is iets anders. Maar het is wel mooie kunst, vind je niet? Is het hard werken? Ja, zie al het zweet niet op mijn voorhoofd? Dat komt natuurlijk ook omdat het warm is Vind je het leuk? Ja, maar het is hard werken. Je kunt beter goed je best doen op school! Bedankt voor je tijd! Graag gedaan, ik ga nu weer aan het werk! Ik vind de blauwe golven het mooist Door Houda Hallo, wie bent u? Ik ben Lema Kovac en ik woon in Noord. Heeft u de kunstwerken in het water gezien? Jazeker, ik fietste er net langs. Wat vindt u van de kunst in het water? Ik had het groter verwacht eigenlijk. Maar ik vind het erg mooi! Welk kunstwerk vindt u het mooist? De blauwe golven. Of ik denk dat het golven zijn. Wat moet er in de buurt veranderen? Het kan wel iets schoner en ik mis groen. Meer bomen en struiken kunnen daar verandering in brengen. Bedankt! Oke!

8 Interviews Mijn buurman in de Benthuizerstraat Door Arshad Mijn buurman heet Andrej en heeft een winkel in de Benthuizerstraat. Ik mag soms komen praten, alleen als hij klanten heeft kan het niet. We maken altijd veel grapjes. Hij drinkt drie keer per dag koffie en hij rookt sigaretten die hij bij mijn moeder koopt. Hij verkoopt in zijn winkel mannenkleding. Hij draagt elke dag een mooi pak. En soms stropdassen. Er hangen camera s in de winkel, dat is voor dieven die iets willen stelen. Ze slaan de ruit kapot en stelen uit de etalage. De dieven hebben nooit geld gestolen. Mijn buurman verstopt het geld altijd. Vroeger ging hij vaak op vakantie. De buurman is in 38 landen geweest, zoals Amerika, Vietnam, Thailand en natuurlijk Italië. Mijn buurman houdt erg van Italië. Hij kan niet koken en daarom gaat hij vaak naar een restaurant of bij vrienden eten. Vanavond gaat hij bij een vriendin eten. Het is wel jammer dat hij de winkel gaat verkopen. Ik zal hem heel erg missen als hij weg is. Ik denk dat ik zijn huisadres ga vragen zodat ik hem elk jaar een kerstkaartje kan sturen. Het meisje met één been Door Oumayma Ik ga vertellen over een meisje dat maar een been heeft. Ik heb op een dag met haar kennis gemaakt. Ik had haar ontmoet bij het Kralingse Bos. We gingen samen spelen en ik vroeg wat er aan de hand was. Ze zei tegen niemand zeggen en ik zei oké. Ze vond het niet fijn om tegen andere mensen het verhaal te vertellen. Ze doen namelijk overdreven. Ze zeggen je been is weg, maar dat weet ze al. Ik ben nieuwsgierig wat er gebeurd is, daarom ga ik een interview doen. Hallo, ik ben Oumayma en wie bent u? Hoi, ik ben Ronchka. Waarom zit jij in een rolstoel? Omdat ik een been heb verloren. Hoe komt het dat jij een been hebt verloren? We kwamen van school en ik wilde de weg oversteken. Plotseling reed de bus mij over. Hoe voelt het als je onder de bus ligt? Ik had heel veel pijn en was erg verdrietig. Hoe heb je het overleefd? De ambulance kwam snel en ik kwam gelijk in een coma terecht. Hoe lang geleden was dat? Het was drie jaar geleden, toen ik zes was. Bedankt voor het interview. Ok, is goed. Ik was heel erg zenuwachtig Arshad is pas geopereerd. Daar heeft hij een verhaal over geschreven. Ik ben pas geleden geopereerd in het ziekenhuis. Dat vond ik best eng allemaal. Ik wilde niet geloven dat ik in een diepe slaap zou zijn tijdens de operatie en dat ik helemaal niets zou voelen. Mijn moeder probeerde me te troosten maar ik was gewoon heel erg zenuwachtig. De verpleegster had een toverpleister op mijn hand geplakt. Na een half uurtje kreeg ik een infuus. Via het infuus werd een slaapmiddel toegediend waardoor ik in slaap ben gevallen. Ik had een weddenschap met de verpleegsters gemaakt. Zij zei dat ik het niet zou halen om tot 15 te tellen, voordat ik in slaap viel. Maar zij had het lekker mis, want ik telde tot 21!! Na drie kwartier werd ik weer wakker. Mijn vader en moeder waren heel de tijd bij mij. Ik heb een mooie ballon van ze gekregen met een clown erop. Ik mocht dezelfde dag weer naar huis. Ik mag voorlopig niet rennen, zwemmen en springen want anders kunnen de hechtingen los laten. Over twee weken moet ik weer terug voor controle. En als alles goed is mag ik weer zwemmen. Als ik nu terug denk aan mijn operatie, dan viel het best mee. Maar ja, op zo n moment ben je niet te troosten.

9 Speeltuin het Noorden Een bezoekje aan speeltuin Het Noorden stond ook op het programma. In de kantine hebben Nisrine, Hanane en Oumayma mevrouw Thea geïnterviewd. Zij is de beheerder van de speeltuin. Ze gaf de drie journalisten een drankje. Oumayma nam chocolademelk, Nisrine en Hanane kregen kindercola. Eerst moest de speeltuin dicht, maar de wijkbewoners vonden dit niet leuk. Zij hebben toen handtekeningen opgehaald. Op bezoek bij de speeltuin Door Nisrine, Hanane en Oumayma Hallo, wij zijn van de wijkkrant. Mogen wij u wat vragen stellen? Ja, dat is goed. Hoe heet u? Ik heet Thea en ik ben 55 jaar. Waarom moest de speeltuin dicht? De gemeente vond dat de speeltuin te dicht bij de snelweg ligt. Ook waren alle speeltoestellen oud en kapot. De gemeente wilde geen geld geven voor nieuwe schommels enzo. Hoe is het goed gekomen? We hebben veel brieven geschreven aan de gemeente. Ook hebben de buurtbewoners erg geholpen. We waren erg blij met de handtekeningen! Die hebben we naar het stadhuis gebracht. Wat is er toen gebeurd? Alle speeltoestellen zijn vernieuwd. We hebben nu een schip en een grote schommel waar heel veel kinderen tegelijk op kunnen. Zelfs het gras is nieuw. Je mag er nu niet op lopen, want het moet nog groeien. Hoeveel kost het om in de speeltuin te mogen spelen? De entree is 50 cent. Maar kinderen kunnen ook lid worden. Dan hoeven ze niet elke keer te betalen. Wat doen jullie met het geld? Dat verzamelen we en daar kopen we nieuw snoep en drinken voor. En patat natuurlijk. Daarnaast is er ook geld nodig voor het onderhoud. Van hoe laat is de speeltuin geopend? De tuin gaat om open en we sluiten om uur. Hoe oud is de speeltuin? Speeltuin Het Noorden wordt dit jaar 73 jaar oud. Heel oud dus. Hoeveel kinderen komen er gemiddeld in de speeltuin? Gisteren waren er 95 kinderen en 65 ouders. Zitten de kinderen ook wel eens binnen? Nee, als het lekker weer is, spelen de kinderen buiten. In de winter hebben we af en toe kinderbingo en knutselen. Dat doen we wel binnen. Zijn mensen blij dat de speeltuin er nog is? Zeker, vaak bellen ouders nog op om te vragen of we nog open zijn. En dan zijn ze altijd heel blij dat we nog bestaan! Bedankt voor uw tijd en het beantwoorden van de vragen! Graag gedaan!

10 Een bezoek aan Rotterdam Airport In de laatste les van de workshop journalistiek zijn we naar Rotterdam Airport gegaan. Daar kregen we een rondleiding van Alexandra. We hebben haar ontmoet in de ontvangsthal van het vliegveld. Ze gaf ons speciale badges van Rotterdam Airport. Zo wisten de medewerkers dat we een rondleiding kregen en bij Alexandra hoorden. Eerst gingen we naar het bezoekersplatform. Daar konden we goed op de landingsbaan kijken. Er stond daar een vliegtuig dat naar Portugal ging. Er stonden trappen tegen het vliegtuig aan waarop reizigers stonden. Daarna zijn we naar de incheckbalie gegaan. We mochten er achter van Alexandra achter. Er kwamen koffers voorbij. Plotseling ging de band onder ons aan. Dat was wel schrikken! Daarna moesten we al onze metalen dingen in een bak leggen. We gingen namelijk door de douane. Er gingen alarmbellen af. Het was een leuke rondleiding. We hebben ook Alexandra geïnterviewd. De antwoorden lees je hieronder. Madonna is hier wel eens geland. Door Arshad en Oumayma Hallo, wij zijn van de wijkkrant. Mogen wij u wat vragen stellen? Ja, dat mag wel. Bent u een stewardess? Nee, ik werk voor het vliegveld. Ik geef onder andere rondleidingen. Wat voor vliegtuig staat daar? Dat is een 737. Er passen in dat vliegtuig 180 mensen. Waar gaat het vliegtuig naar toe? Naar Faro, in Portugal. En de kleine vliegtuigen die er naast staan? Dat zijn zakenvliegtuigen. Die gaan naar steden in Europa. In die vliegtuigen zitten zakenmannen. In het vliegtuig naar Faro, de 737, zitten vakantiegangers. Kosten die kaartjes meer dan voor een ticket naar Portugal? Vaak wel, maar dat betaalt vaak de baas van de zakenmensen. Wat zijn die kleinere vliegtuigjes erachter? Die zijn van rijke mensen. Die hebben een eigen vliegtuig. De koningin landt er ook wel eens. Maar daar mogen we eigenlijk niks over zeggen. Ook popsterren komen daar. Madonna is ook ooit op Rotterdam Airport geland. Vind je het leuk om hier te werken? Ja hoor, het is heel leuk werk! Bedankt voor je tijd en de rondleiding! Graag gedaan!

11 Voor de lens van de fotograaf De fotografen van het Kindermagazine NoordKids hebben tijdens de workshops veel foto s gemaakt. Sommige van de foto s hadden niet direct wat met de onderwerpen te maken. Maar het zou zonde zijn als we deze mooie plaatjes niet konden gebruiken. Daarom hieronder wat sfeerimpressies van momenten tijdens de uitstapjes. Veel plezier ermee!

12 STICHTING BOSHUYSEN

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Villa 7 - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Van de kinderredactie

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Ovie-cieel Kindermagazine - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Ovie-cieel! Interview met ex-dakloze Ricardo Bezoek aan Rotterdam Airport Naar

Nadere informatie

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken Workshop Journalistiek en Fotografie - Magazine Supernieuws - December 2009 Vindt, onderzoekt en zet op papier! Even voorstellen De redactie van SUPERNIEUWS Straatinterviews Op bezoek bij de brandweer

Nadere informatie

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Globe School News - Editie 1 - Februari 2009 Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Naar de échte krant! Onze wijk...

Nadere informatie

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Journalikids - Editie 1 - April 2009

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Journalikids - Editie 1 - April 2009 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Journalikids - Editie 1 - April 2009 Even voorstellen de redactie van Journalikids Hoe ga je te werk als journalist? De nieuwe buurtagent Het verhaal van onze wijk!

Nadere informatie

Een magazine van Kinderpersbureau Erasmusbuurt. De dierenambulance komt langs Op bezoek bij Rotterdam Airport Kunst kijken bij ROTABS

Een magazine van Kinderpersbureau Erasmusbuurt. De dierenambulance komt langs Op bezoek bij Rotterdam Airport Kunst kijken bij ROTABS Workshop Journalistiek & Fotografie - Kids Crew Magazine - April 2010 Een magazine van Kinderpersbureau Erasmusbuurt Even voorstellen... De redactie van Kids Crew Eerst oefenen als journalist De dierenambulance

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Zweten met blinde sporters Expositie Roffa 5314 en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Afri Freaks Interview met ex-dakloze Peter

Zweten met blinde sporters Expositie Roffa 5314 en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Afri Freaks Interview met ex-dakloze Peter Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Afri Freaks - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Afri Freaks Interview met ex-dakloze Peter Zweten met blinde sporters Expositie

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL VOORWOORD We zijn langs geweest in Ahoy Rotterdam waar het talentenfestival

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Naar het fotomuseum Kiekjes van de Kop van Zuid en nog veel meer! Even voorstellen de redactie van de PWC Courant Geluiden uit de Kop van Zuid

Naar het fotomuseum Kiekjes van de Kop van Zuid en nog veel meer! Even voorstellen de redactie van de PWC Courant Geluiden uit de Kop van Zuid Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - PWC Courant - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen de redactie van de PWC Courant Geluiden uit de Kop van Zuid Naar het fotomuseum Kiekjes van de Kop van Zuid en

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht

Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht Workshop Hoedje van Papier - Magazine De Zuiderlingen - September-Oktober 2009 Een magazine vankinderpersbureau Katendrecht Even voorstellen De redactie van De Zuiderlingen Kledingadviezen Interview met

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine - PP Press - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast

Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Verhaal achter gesloten deur - Editie 1 - Mei 2009 Even voorstellen... De redactie van dit magazine Een bezoek aan de Euromast Buurtinterviews Bezoek aan Oud-Charlois

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE april 2013 VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Meester van Eijck

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews Workshop Journalistiek & Fotografie - Juliana van Stolbergkids - April 2010 Achter de schermen Straatinterviews Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Voorwoord van de

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11 Wethouder van Eupenschool Odysseuslaan 6 5631 JM Eindhoven 040-2446044 EUPENBULLETIN 6 februari 2015 nr.11 Inhoudsopgave Afscheid... 1 Rapportgesprekken... 3 Carnaval... 3 Even voorstellen... 3 Wisseling

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06)

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06) kinesiologie en stressmanagement Bluesroute 116 4337 WD MIDDELBURG T (06) 57 12 96 00 veerkracht@zeelandnet.nl www.veerkrachtzeeland.nl Hallo, ik ben Tanja Hoogerheijde. Ik werk met volwassenen èn kinderen

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit.

Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Een moeilijk woord voor Natuurbrug is Ecoduct. Wat dat nu precies is, legt de schrijver Frank van Pamelen hieronder nog eens uit. Ecoduct Wat is dat dan precies, een ecoduct? Zo vroeg een jonge

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Werkwoorden in uitvoering - Werkwoorden schrijven - leerboek - 1

Werkwoorden in uitvoering - Werkwoorden schrijven - leerboek - 1 Werkwoorden in uitvoering - Werkwoorden schrijven - leerboek - 1 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 6 2. Werkwoorden schrijven, een verhaal (1). 9 We missen iemand Werkwoorden: een begin 3. Werkwoorden

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Openbare basisschool De Braskörf

Openbare basisschool De Braskörf Nieuwsbrief Openbare basisschool De Braskörf Cornelis Jetseslaan 13 9646DC Veendam Tel. 0598-621234. Postadres: postbus 296, 9640 AG Veendam *********************************************************************************************

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!).

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!). 3. Net keek mama heel beteuterd toen ze me een nachtzoen kwam geven. Vind je het echt erg dat ik zoveel moet werken? vroeg ze. Wat moest ik daarop zeggen? Ze keek zo droevig! Valt wel mee, hoor, zei ik.

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

Schoolkrant april groep 5 en 6 Pius X school

Schoolkrant april groep 5 en 6 Pius X school 1 Film strip groep 4, 5, 6 Op donderdag 17 april om 19:00 worden de film strips van groep 4, 5, 6 vertoond. De kinderen van 4, 5,6 zijn in 5 mixgroepen verdeeld. En we hopen dat u de filmpjes heel erg

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie