Voorstel/alternatieven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel/alternatieven"

Transcriptie

1 Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel Fax Raadsvergadering d.d Aan de Raad No. 16. Wissenkerke, Onderwerp: Oprichting beheerstichting MFA Kortgene Voorstel/alternatieven Op heeft Van Oorschot Advies een presentatie Realisatie MFA Kortgene, Fiscaal, Governance en Financieel voor de raad gehouden Middels dit raadsvoorstel wordt de gemeenteraad nader geïnformeerd over de consequenties van het oprichten van een beheerstichting MFA Kortgene en wordt verzocht in te stemmen met de bijbehorende juridische en financiële bescheiden, waaronder de concept voor overeenkomst voor de oprichtingsovereenkomst van de beheerstichting. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit Op 26 juli 2016 heeft uw college van B&W besloten om Van Oorschot Advies (VOA) opdracht te verstrekken voor het uitwerken van een fiscaal gunstige variant voor het MFA Kortgene (conform de variant MFA Woerden). Op voorhand heeft uw college de intentie uitgesproken deze variant te implementeren in de financiële boekhouding. Het onderzoek van VOA heeft zich gericht op drie pijlers: 1. Fiscaal model 2. Governance 3. Financiële perspectief bestaande uit: a. Financiering b. Exploitatie en begroting c. Jaarrekening Hierna volgt de uitwerking van de bovenstaande punten. Wettelijke grondslag nvt

2 Inhoud extern advies Fiscaal model De gemeente realiseert voor diverse functies en gebruikers een nieuw MFA te Kortgene. Vervolgens verkoopt de gemeente haar appartementsrechten aan een op te richten beheersstichting, welke vervolgens het beheer en exploitatie van dit appartementsrecht voor haar rekening neemt. Fiscaal betekent dit: - Gemeente investeert voor: 5,8 mln. incl. BTW (BTW bedraagt ca. 1mln) ; - Gemeente verkoopt voor: ,- incl. BTW (BTW bedraagt ca ,-). - Gemeente vordert de ,- BTW over investering terug en betaalt strafheffing over de onbelast te verhuren ruimtes op basis van oppervlak. Deze strafheffing bedraagt dan ca ,-. De compensabele BTW voor de parkeerplaatsen en de openbare speelvoorziening bedraagt ,-. - Bij de stichting is van de ,- BTW een bedrag van ,- niet verrekenbaar wegens de onbelastbaarheid van een deel van de activiteiten. Dit bedrag is dus kostprijs verhogend. Het fiscale resultaat in deze is dan minus ( , ,-) = ,-. (zie bijlage Excel berekening fiscaal-voordeel MFA Kortgene). Governance De beheerstichting welke verantwoordelijk wordt voor het beheer en de exploitatie van het gebouw, is een op zich zelf staande stichting met verantwoordelijkheid richting de (eind)gebruikers van het gebouw. Voor het bestuur van deze stichting is het, met uitzondering van een onafhankelijk voorzitter, van belang dat deze haar aansluiting vindt bij de gebruikers van het gebouw. In overleg met de gebruikers wordt het volgende bestuur voorgesteld (en bereid gevonden): Onafhankelijk voorzitter (dhr. K van der Weele) Penningmeester (dorpsraad lid) Secretaris (dorpsraad lid) Bestuurslid (voorzitter NOBEGO dhr. Van Kampen) Bestuurslid (voorzitter KIBEO mevr. Brand) De bestuursleden vanuit de integrale kindzorg kunnen vanuit het belang van het kind hun invloed uitoefenen op het functioneren van het gebouw. De bestuursleden vanuit het dorp kunnen een positieve bijdrage leveren aan het sociale welzijn en de sociale cohesie in het dorp in de vorm van een dorpshuisvoorziening, de sportbeoefening, school en kinderopvang. Door het bestuur op deze manier vorm te geven wordt het gebouw een stevige pijler in de gemeenschap Kortgene. Middels de statuten van de stichting wordt het functioneren en ook de bestuurlijke verantwoordelijkheden geborgd. Daar waar nodig zal de gemeente de back office van de stichting administratief, technisch en met financiële expertise ondersteunen. Als bijlage bij dit voorstel is een concept voorovereenkomst voor de oprichting van de beheerstichting toegevoegd. Ten behoeve van de rechtsvorm worden de volgende documenten gemaakt: - Concept oprichtingsakte - Concept statuten Financieel De gemeente investeert ca. 5,8 mln incl. BTW in het MFA. Exclusief BTW, hierin verwerkt de strafheffing van ca ,- en de exploitatie bijdrage van ,- zal dit ca. 4,9, mln netto bedragen. Bij verkoop ontvangt de gemeente ca ,-.

3 Netto investeert de gemeente dus 4,3 mln. Financiering De stichting koopt het appartementsrecht van de gemeente voor ca ,- excl. BTW. Aangezien de stichting bij oprichting geen eigen middelen heeft, zal financiering nodig zijn. Voorgesteld wordt dat de gemeente een lening verstrekt van ,- ( , ,- niet verrrekenbare BTW stichting) voor de periode van 50 jaar met een rente van 1,75 % hetgeen resulteert in een jaarlijks rentebedrag van ,-. Voor de aflossing wordt voorgesteld om de stichting de eerste 3 jaar vrij te stellen van aflossing, zodat een liquiditeitsbuffer kan worden opgebouwd. Daarna vindt aflossing plaats in 47 jaar. De totale financiering van de gemeente wordt hierdoor i.p.v. de 5,8 mln omlaag gebracht naar 5,0 mln waarbij over ca ,- de rentelast terugkomt via de stichting. Exploitatie en begroting In de huidige situatie heeft de gemeente haar dorpshuizen m.u.v. MFA Kamperland in eigendom. Vanuit deze eigendomspositie heeft de gemeente de exploitatie van de dorpshuizen op haar begroting staan. Dit betekent dat de gemeente alle kosten w.o. de kapitaallasten, kosten bestuursapparaat, beheers en onderhoudskosten voor haar rekening neemt. In de nieuwe situatie komen de lasten voor het MFA Kortgene voor rekening van de stichting. In grove lijn ziet de jaarlijkse exploitatie van de stichting MFA Kortgene er als volgt uit: Baten Lasten Huuropbrengsten ,- Genormeerde ,- beheerskosten Subsidie gemeente ,- Schoonmaakkosten en ,- energie Stelpost extra Ondernemersvergoeding ,- opbrengst Totaal , ,- Hierbij opgeteld komen de rentelasten van het aankoopbedrag ,- - ( ,-/eerste 3 jaar aflossingsvrij, daarna in 47 /1,75%). De stelpost voor extra opbrengsten is nodig om binnen de stichting tot een redelijk verdienvermogen te komen, zodat een meer dan symbolische prijs voor het appartementsrecht kan worden betaald. Het voorstel is deze extra huuropbrengst via een u-bocht in de vorm van extra subsidie aan de beheerder te vergoeden. Deze subsidielast wordt ruimschoots terugverdiend met de structureel lagere kapitaallasten als gevolg van de BTWteruggave en bovendien wordt hiermee de lening afgelost, zodat deze middelen ook weer terugvloeien.

4 Conclusie en voorstel: 1. Het fiscale model toont aan dat er een fiscaal voordeel behaald kan worden van ca ,- (zie bijlage Excel berekening fiscaal voordeel MFA Kortgene) 2. De besturingsmodel van het MFA laat zien dat de voorziening voor Kortgene een zeer sterke relatie krijgt met haar gebruikers. Het dorp Kortgene en de gebruikers van het gebouw krijgen via het bestuur direct invloed op het functioneren. 3. De exploitatie van het gebouw krijgt vanuit de stichting een sterk gestructureerd en geprofessionaliseerd karakter waarbij de baten en lasten in overeenstemming worden gebracht. Resultaat horen nvt Belangenafweging nvt Motivering Het oprichten van een beheerstichting voor een MFA is een beproefde variant. Gelet op het positieve beheersmatige en financiële aspect wordt voorgesteld in te stemmen met het oprichten van een beheerstichting met een bijbehorend bestuur. Het oprichten van een stichting kent haar nadelen in oprichtingskosten, bestuurskosten en kosten voor financiële administratie. Gelet echter op het feit dat de lijnen tussen gebruikers en bestuur van de stichting korter worden, zal er ook hierin een efficiency voordeel bereikt kunnen worden. Financiële gevolgen Oorspronkelijke situatie: Kapitaallasten Overige kosten Totale kosten Huur opbrengsten Saldo Dorpshuis Kortgene 7.259, , ,87 1, ,87 Gymzaal Kortene 399, , , , ,68 Peuterspeelzaal 't Guusuus /KDV Zaza* ,00 (4.432,00) Totaal 7.658, , , , ,55 Bron Jaarrekening 2015 *Overige kosten verwaarloosbaar, weinig onderhoud e.d. ivm geplande nieuwbouw Huidige situatie Bij de nieuwe investering in het MFA, zonder rekening te houden met de op te richten stichting, werd in de vastgestelde programmabegroting 2016 uitgegaan van een investering van in totaal 5,8 mln en een kapitaallast van ca ,- /50 jr en een rente van 3,5% (vanaf de programma begroting 2017 wordt bij investeringen uitgegaan van een rekenrente van 1%, de kapitaallasten zouden dan ,- bedragen). Uitgaande van gelijkblijvende kosten van de voorzieningen als gevolg van duurzaamheid etc. en gelijkblijvende huurinkomsten zou het MFA Kortgene c.a ,- ( , ,- /rekenrente 3,5%) of ,- ( , ,-/ rekenrente 1%) per jaar kosten.

5 Toekomstige situatie Als gevolg van de verkoop van het appartementsrecht MFA aan de stichting komt e.e.a. financieel als volgt uit te zien: De gemeente investeert netto 4,8 mln ( ,- -/ , , ,- = ). De gemeente verkoopt appartementsrecht voor ,- Dit resulteert in een immateriële post van ,- met de nieuwe rekenrente van 1% wordt dit in ,- (86.000, ,-). Daarnaast verstrekt de gemeente een lening aan de beheerstichting van , ,- = ,- welke in principe per saldo een bate oplevert van 0,75% ofwel 4.950,- (lasten 6.600,- baten ,-) rentekosten worden betaald door de stichting. De exploitatie van het MFA Kortgene komt in handen van de stichting. De gemeente zal echter het verschil tussen werkelijke tarieven en de tarieven die gelden op Noord-Beveland voor gesubsidieerde maatschappelijke gebruik, naar verwachting betalen. Het verschil tussen werkelijke huur en doorberekende huur, zal de gemeente moeten subsidiëren aan de stichting of aan de verenigingen. Dit betekent een jaarlijkse bijdrage aan de stichting van ,- en ,- aan de beheerder van het dorpshuis. De toekomstige situatie levert de gemeente een structurele besparing op van ,- per jaar (bij rekenrente 3,5%) of ,- per jaar (met een rekenrente van 1%). Daarnaast dient nog wel rekening gehouden te worden met de kapitaallasten van de parkeervoorziening en de openbare speelvoorziening ,-. De boekwaarde van de vrijval van de gymzaal, dorpshuis en school bedraagt per ,-. Rekening houdend met sloopkosten kan deze boekwaarde bij een toekomstige herontwikkeling worden ingebracht zodat afboeking van deze boekwaarde niet nodig is. Per saldo betekent dit dat de nieuwe voorziening voor Kortgene een kostenpost oplevert van ,-. Resumerend: Nieuw: Oud: Kapitaallasten investering 4,3 mln/50 jaar/1% ,00 Kapitaallasten huidige voorzieningen 7.658,81 Kapitaallasten helft parkeerplaatsen /50 jaar/1% 3.125,00 Huidige subsidieniveau 4.000,00 Kapitaallasten speeltuin en terrasinrichting /50 jaar/1% ,65 Huidige exploitatielasten ,00 Lening voor beheerstichting / 1,% ,40 Huidige huuropbrengsten ,34 Beheerder dorpshuis 4.000,00 Kapitaallasten nieuwe investering ,00 Subsidie in exploitatie , ,- Totaal , ,47 Rente opbrengst lening aan stichting /1,75% 6.604, ,25 Na 3 jaar zal er door de beheerstichting op de lening van ,- jaarlijks ca ,- worden afgelost. Deze vergelijking is nog exclusief de kosten die voortvloeien uit het meerjarenonderhoudsplan. Deze kosten worden in de loop van 2017 bekend en spelen geen rol in dit vergelijkende overzicht.

6 Mogelijke risico s Er zijn gevallen bekend waarin de belastingdienst stelling neemt tegen het fiscale voordeel dat door een dergelijke transactie wordt bereikt. Het Europese Hof van Justitie heeft echter in haar pre-justitiële uitspraak van 22 juni 2016 de gemeente Woerden in haar gelijk gesteld. Naar verwachting zal ook in dit geval voor stellingname gekozen worden. In dat geval zal de gemeente fiscale en rechtsbijstand nodig hebben. De kosten voor een dergelijk traject kunnen aanzienlijk zijn (ca ,-). De uitkomst van een dergelijk traject kent altijd een risico. Gelet echter op een eerdere uitspraak is het advies van VOA dat dit een verantwoord risico is. In de risicoparagraaf zal daarom een risico bedrag van ,- worden opgenomen voor het risico van het terugdraaien van de fiscale transactie en een bedrag van ,- voor het risico op proceskosten. Bijlagen - Presentatie Van Oorschot advies; - Concept voor overeenkomst oprichting beheerstichting - Excel overzicht met berekening fiscaal voordeel MFA Kortgene - Nota actualisatie grex Stadspolder Kortgene

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013

Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA. 12 februari 2013 Gemeente Coevorden Brede School SOM Poppenhare-Lootuinen VERGELIJKING EIGENDOM EN HUUR INVESTEERDER: DOMESTA 12 februari 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Vergelijking en conclusie 4 1. Exploitatie 5 2. Leegstandsrisico

Nadere informatie

MFA De Zweede Jaarrekening

MFA De Zweede Jaarrekening Stichting Multifunctionele Accommodatie info@stichtingmfa.nl www.stichtingmfa.nl MFA De Zweede Jaarrekening 2017 Definitief 5 februari 2018 Stichting Multifunctionele Accommodatie Postbus 10014, 7504PA

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 11-2-2016 Aan de Raad No. 8. Wissenkerke, 26-01-2016 Onderwerp: Voorstel bouw appartementencomplex

Nadere informatie

Aan de raad. No. 7. Wissenkerke, 27 juni Onderwerp: Aanwijzen diensten van algemeen belang ivm de Wet Markt en Overheid

Aan de raad. No. 7. Wissenkerke, 27 juni Onderwerp: Aanwijzen diensten van algemeen belang ivm de Wet Markt en Overheid Raadsvergadering d.d. 11 september 2014 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 7. Wissenkerke, 27 juni 2014 Onderwerp: Aanwijzen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA

RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA RAADSVOORSTEL - ADVIESNOTA VOORSTEL: RAADSVERGADERING: ONDERWERP: aanpassing subsidieverlening voetbalvereniging d.w.b. Opmeer, 2 januari 2013 Beslispunten 1. De bijdrage à fonds perdu, ten behoeve van

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 8-10-2015 Aan de Raad No. 6. Wissenkerke, 29-9-2015 Onderwerp: Wensen en/of bedenkingen

Nadere informatie

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee,

De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN. Beste meneer Van der Lee, De heer F van der Lee Lindestraat 53 5151AM DRUNEN ONS KENMERK: 00364078 UW KENMERK: HT 2013047 UW BRIEF VAN: 11 oktober 2013 BEHANDELD DOOR: Frank Verbaan ONDERWERP: AANTAL BIJLAGEN: 1 DATUM: 24 oktober

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013 Onderwerp: OOP vragen art 61 Rvo van der Lee investeringen sport 2013 Collegevoorstel Zaaknummer: 00364519 Inleiding Raadslid de heer Van der Lee van Heusden Transparant stelt in een brief van 11 oktober

Nadere informatie

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor

: 15 december 2004. : aankoop stadskantoor Gemeente jj Eergen op Zoom d.d. RAADSVERGADERING Beslissing:. O2OO Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 15 december 24 : SM/4/8 : aankoop stadskantoor Aan de gemeenteraad, Voorstel - een krediet beschikbaar

Nadere informatie

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018

Btw sport mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport 2019 mr. B.J. Mulder Earnewâld 12 oktober 2018 Btw sport Belangrijke wijziging. Slechts beperkte tijd. U krijgt vandaag de sterk vereenvoudigde van het verhaal. Btw sport historie Voor 1999 alles

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013 Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad î Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 BesSuit: ûjlhlu. Roden, 11 december 2013 Onderwerp Privatisering Dörpshuus NijRoon Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Jaarrapport 2014 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. Januari 2015

Jaarrapport 2014 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. Januari 2015 Jaarrapport 2014 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen Januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Jaarverslag van het bestuur 4 Jaarrekening Stichting Missionair Diaconaal Centrum 6 a. Balans

Nadere informatie

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding

FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC. Inleiding FINANCIËLE BIJLAGE VOORSTEL MFC Inleiding Om een solide financiële basis onder het Multifunctioneel Centrum (hierna: MFC) te realiseren is gezocht naar aanvullende partners. Inmiddels zijn de deelnemende

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 18 oktober 2018 Onderwerp: Herhuisvesting beheer buitenruimte Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: a.

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 18 december 2014 Nummer : 14/100 Afdeling : Samenleving Registernr. : mm/z13-4282-1979-a Onderwerp : Investeringskrediet

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem. Geacht College, geachte raadsleden,

Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem. Geacht College, geachte raadsleden, Gemeente Doetinchem t.a.v. het College van B&W en de gemeenteraad van Doetinchem Geacht College, geachte raadsleden, Ons is ter beschikking gesteld de brief d.d. 21 april 2011 van de Stichting Waarborgfond

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B&W.nr. 11.1013, d.d. 11-10-2011 Onderwerp Morspoortgarage, vragen n.a.v. behandeling PRIL 2011 - De Rekening 2010 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief

Nadere informatie

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf

Bijlage 4. Toelichting op de financiële paragraaf Bijlage 4 Toelichting op de financiële paragraaf Toelichting op de financiële paragraaf De twee mogelijke scenario s zijn financieel doorgerekend. Dit wil zeggen dat op basis van kengetallen een berekening

Nadere informatie

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Tijdelijke ondersteuning exploitatie kerk en gymzaal in Spoordonk

Nadere informatie

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen.

H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke. Actualisatie huisvestingsplannen. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 09G200896 318912 / 318912 ONDERWERP Actualisatie huisvestingsplannen. H.C.J. Meijvis, 9710 IF Ke AGENDANUMMER B2 BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Rru SEB 18066/ april 2017

Rru SEB 18066/ april 2017 Agendapunt commissie: 4.2 steller telefoonnummer email Rru SEB rru@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 18066/18067 20 april 2017 portefeuillehouder Onderwerp Privatisering tennisaccommodatie

Nadere informatie

Onderdeel Risico Kans op risico Maatregelen Schade worst case Kans x schade Conclusie risico

Onderdeel Risico Kans op risico Maatregelen Schade worst case Kans x schade Conclusie risico Bijlage b: : risicoanalyse r nieuwbouw MFA/BHS Bij de raadsbehandeling van de informatie omtrent de mogelijkheden om het MFA/BHS nieuw te bouwen heeft de raad gevraagd om een risicoanalyse op de beoogde

Nadere informatie

Rru SEB / april 2017

Rru SEB / april 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Rru SEB rru@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 100894/227698 20 april 2017 portefeuillehouder Onderwerp Privatisering tennisaccommodatie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal 161125-01-VGB-04 Raadsvoorstel Aanvullend krediet LocHal_crdv 1 Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal Aanleiding Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de renovatie

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning

Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning Aan de gemeenteraad Onderwerp: Actualisatie grondexploitatie Piramide \ Schoolmeesterswoning 5 maart 2013 Gemeentestukken: 2013-248 1. Voorstel Wij stellen u voor: 1. de geactualiseerde grondexploitatie

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid

Onderwerp Programmabegroting 2013 en meerjarenraming Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Raadsvoorstel Vergadering : 18 december 2012 Voorstelnummer : 12.09 Registratienummer : 12.022881 Portefeuillehouder : Mw. dr. M.W.M. de Vries Afdeling : BBO / Juridische Zaken Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2010

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2010 Halfjaarcijfers 2010 INHOUD Blad Balans per 30 juni 2010 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010

Nadere informatie

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162 Gemeente Bussum Kredietvotering Uitvoeringsfase Spoorzone Zuid Gewestlocatie Brinklaan 35 Postbus

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Raadsvergadering. Grondslag De Mededingingswet en de Wet Markt en Overheid die daar een onderdeel van uitmaakt.

Raadsvergadering. Grondslag De Mededingingswet en de Wet Markt en Overheid die daar een onderdeel van uitmaakt. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 27 november 2014 14-106 Onderwerp Wet Markt en Overheid Aan de raad, Onderwerp Wet Markt en Overheid Gevraagde beslissing De volgende economische activiteiten aan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Onderwerp Restant boekwaarde Paulusschool en Korenbloem Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Aan de raad. No. 11. Wissenkerke, 4 november 2013

Aan de raad. No. 11. Wissenkerke, 4 november 2013 Raadsvergadering d.d. 19 december 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 11. Wissenkerke, 4 november 2013 Onderwerp: Algemene

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010

Rotterdams Vastgoedfonds VI CV. Halfjaarcijfers 2010 Halfjaarcijfers 2010 INHOUDSOPGAVE Blad Balans per 30 juni 2010 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni 2010 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2010 t/m 30 juni

Nadere informatie

ter toelichting op gemeentelijke investeringsopgave op de Braak

ter toelichting op gemeentelijke investeringsopgave op de Braak N O T I T I E ter toelichting op gemeentelijke investeringsopgave op de Braak 1. Inleiding We zijn al geruime tijd bezig met het vormgeven van de ontwikkelingen op de Braak waarmee een totaal investeringsbedrag

Nadere informatie

Kanttekeningen bij de Begroting 2015. Paragraaf 4 Financiering

Kanttekeningen bij de Begroting 2015. Paragraaf 4 Financiering Kanttekeningen bij de Begroting 2015 Paragraaf 4 Financiering Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Financieringsbehoefte = Schuldgroei... 4 3 Oorzaak van Schuldgroei : Investeringen en Exploitatietekort... 5 4 Hoe

Nadere informatie

inr r i ii in i i ii M I in li GEMEENTE V\l A N O O R D E N V E L D î Documentnr: RV13.0613 Raad dxmbl Roden, 9 oktober 2013

inr r i ii in i i ii M I in li GEMEENTE V\l A N O O R D E N V E L D î Documentnr: RV13.0613 Raad dxmbl Roden, 9 oktober 2013 GEMEENTE V\l A N O O R D E N V E L D Aan de gemeenteraad î Agendapunt: 6.3/16102013 Documentnr: RV13.0613 Raad dxmbl Roden, 9 oktober 2013 Onderwerp Verkoop gymzaal Klimop Roden Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Raadsvoorstel *Z02CFE5B97C* Aan de raad Documentnummer : INT-16-27003 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Inleiding Op 17 april 2009 heeft de gemeente met de VoF Meerplein,

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Stelselwijziging leningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/367273) CS/CC Collegebesluit 1. Kennis te nemen van het eindrapport

Nadere informatie

Islamitische Stichting Nederland Ulu Ede Camii het bestuur Verlengde Blokkenweg AG EDE. Rapport inzake de jaarrekening 2018

Islamitische Stichting Nederland Ulu Ede Camii het bestuur Verlengde Blokkenweg AG EDE. Rapport inzake de jaarrekening 2018 Islamitische Stichting Nederland Ulu Ede Camii het bestuur Verlengde Blokkenweg 12 6717 AG EDE Rapport inzake de jaarrekening 2018 Islamitische Stichting Nederland Ulu Ede Camii het bestuur Verlengde Blokkenweg

Nadere informatie

Oplegnotitie Verzoek om renteloze lening Harmonieorkest Brunssum 1907 d.d. 15 februari 2013 Registratiekenmerk Gemeenteblad nr.

Oplegnotitie Verzoek om renteloze lening Harmonieorkest Brunssum 1907 d.d. 15 februari 2013 Registratiekenmerk Gemeenteblad nr. Oplegnotitie Verzoek om renteloze lening Harmonieorkest Brunssum 1907 d.d. 15 februari 2013 Registratiekenmerk 394410 Gemeenteblad nr. 2013-9 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder G.A.H. Elkhuizen opgesteld door Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving / Rianne Klinkert/Richard Bosboom Registratienummer

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7. Doetinchem, 22 mei 2013. Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7 Bijstellen begroting rentekosten met ingang van begrotingsjaar 2014 Voorstel: 1. Met ingang van de programmabegroting 2014-2017 een bijstelling doorvoeren van de wijze van

Nadere informatie

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert

Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Betreft Herberekening grondexploitatie Elserveld-Meeldert Vergaderdatum 14 september 2006 Gemeenteblad 2006 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: - de herberekening van de

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad Tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1106799 Datum: 16 december 2013 Behandeld door: P.A. Heye Afdeling / Team: RO / ROE Onderwerp: Herontwikkeling van een 5 tal maatschappelijke locaties

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging).

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging). G E M E E N T E Brielle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.:,\ >).(OO'/IÖ atum: 11 november 2013 Sector/stafafdeling: BZM/Middelen Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: E.

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2 juli 2009 AB09.00591 RV2009-154

Raadsvoorstel 2 juli 2009 AB09.00591 RV2009-154 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 2 juli 2009 AB09.00591 RV2009-154 Gemeente Bussum Vaststellen financiële meerjarenafspraken met N.V. Sportfondsenbad Bussum. Brinklaan

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. April 2016

Jaarverslag 2015 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen. April 2016 Jaarverslag 2015 Stichting Missionair Diaconaal Centrum te Groningen April 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Jaarverslag van het bestuur 4 Jaarrekening Stichting Missionair Diaconaal Centrum 6 a. Balans per

Nadere informatie

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg

: krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Aan de gemeenteraad Zaaknummer : 2013-008473 Programma : Cultuur, recreatie en sport Onderwerp : krediet verbouwing aanpassing Dorpshuis Valkenburg Katwijk, 18 februari 2014. Inleiding De gemeenteraad

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 30-04-2015 Aan de Raad No. 14. Wissenkerke, 31-03-2015 Onderwerp: Bijdrage opstart woningbouwproject

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling Gemeente Haarlem College van Burgemeester en Wethouders Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie ontwikkeling Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 8 10/1188

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 8 10/1188 Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2010 RA10.0140 A 8 10/1188 Onderwerp: Eindafrekening Investering Bedrijfsverzamelgebouw Portefeuillehouder: T. Houwing-Haisma Dienst

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard *14RDS00211* 14RDS00211 Onderwerp Een sociaal cultureel centrum in Bemmel 1 Samenvatting In september 2012 is gestart met een traject om te komen tot een toekomstbestendige

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Korte-termijnoplossing Hofke van Marijke Registratienummer: 00518414 Op voorstel B&W d.d.: 29-04-2014 Datum vergadering: 06-05-2014 Portefeuillehouder: J.P. Ragetlie

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota "Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode ".

Doorkiesnummer : (0495) Agendapunt: 13 ONDERWERP. Concept-nota Binnensportaccommodaties, ontwikkelingen in de periode . Kraan, Cisca van der OCSW S2 RAD: RAD140924 woensdag 24 september 2014 BW: BW140708 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2014 Portefeuillehouder : G.J.W. Gabriëls Behandelend

Nadere informatie

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld.

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld. Wijk bij Duurstede, september 2015 Betreft: Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2015-2030. Memo Van: burgemeester en wethouders Aan: gemeenteraad behandeld door Dick Elsas toestelnummer 9567 Aanleiding

Nadere informatie

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: Opdrachtgever: Auteur: 27 mei 2014 Gemeente Maasdriel Wendie Hardeman en Edwin van de Voort Inleiding In de periode februari mei 2014 is door en

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Optimix Beleggersgiro 2013

Jaarverslag Stichting Optimix Beleggersgiro 2013 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave Algemene gegevens 2 Bestuurverslag 3 Jaarrekening 2013 4 - Balans per 31 december 2013 5 - Winst en verliesrekening over de periode 1 januari t/m 31 december 2013 6 - Toelichting

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083956 Datum:19juni 2013 Behandeld door: C.F.J.Mens Afdeling/Team: RO-Beleid Onderwerp: gewijzigd raadsvoorstel: krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Stichting Nieuw Rosa Spier Huis. Jaarrekening Een leven lang kunst

Stichting Nieuw Rosa Spier Huis. Jaarrekening Een leven lang kunst Jaarrekening 2018 Een leven lang kunst Inhoud I GEGEVENS RECHTSPERSOON... 2 II JAARREKENING... 5 III OVERIGE GEGEVENS... 14 1 I GEGEVENS RECHTSPERSOON 2 Algemeen 1.1. Gegevens: Statutaire naam: Gevestigd:

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Inleiding De Stichting Openbare Bibliotheek Eindhoven en de Stichting de Krabbedans hebben

gemeente Eindhoven Inleiding De Stichting Openbare Bibliotheek Eindhoven en de Stichting de Krabbedans hebben gemeente Eindhoven Raadsnummer ZO. R3747. OOI Inboeknummer robstoro44 Beslisdatum B&W rs juni 2OIO Dossiernummer oa4.6sr Raadsvoorstel tot het verstrekken van een lening aan de Bibliotheek Eindhoven ten

Nadere informatie

Onderwerp Uitbreiding kleedkamers VV Blauw Wit, SV Nijmegen en VV Union

Onderwerp Uitbreiding kleedkamers VV Blauw Wit, SV Nijmegen en VV Union Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 april 2006 / 54/2006 Onderwerp Uitbreiding kleedkamers VV Blauw Wit, SV Nijmegen en VV Union Programma / Programmanummer Sport / 4410

Nadere informatie

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272 VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 2 12ini02272 1. Onderwerp: Afhandeling krediet uitbouw gemeentehuis, bouw gemeentewerf en brandweerkazerne 2. Voor welke 25 oktober / 9 e cyclus 2012 raadscyclus:

Nadere informatie

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:..

(x) advies aan AgC over vervolgbehandeling ( ) informatievergaring ( ) besluitvorming. ( ) besloten, met als reden:.. behandeling in PMC d.d. 5 februari 2013 Onderwerp Kredietaanvraag Brede school SOM Politieke Kamer 1 / 2 Agendanr. 5 Soort behandeling doel behandeling inspreekmogelijkheid openbaar/besloten (x) beeldvorming

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ING Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-384 d.d. 23 oktober 2014 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, mr. J.W.M. Lenting en mr. E.M. Dil-Stork, leden en mr. E.C. Aarts, secretaris)

Nadere informatie

STICHTING DIENSTENCENTRUM LANDSMEER

STICHTING DIENSTENCENTRUM LANDSMEER Dr.M.L.Kingstraat 2b, 1121CP Landsmeer, telefoon 020-4824190, fax 020-4825573 E-mail: dienstenc.landsmeer@hetnet.nl website: www.dcl-landsmeer.info M.J. Smid, penningmeester, telefoon 020-4823354 JAARREKENING

Nadere informatie

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: 26-2-2013 B en W-besluit nr.: 13.0171 Naam programma: Stedelijke ontwikkeling Onderwerp: Kredietaanvraag verwerving Kamer van Koophandel Aanleiding: In het kader

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Raadsvoorstel (Gewijzigd) 26 mei 2011 AB11.00400 RV2011.045

Raadsvoorstel (Gewijzigd) 26 mei 2011 AB11.00400 RV2011.045 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (Gewijzigd) 26 mei 2011 AB11.00400 RV2011.045 Gemeente Bussum Aanleggen kunstgrasvelden ten behoeve van BFC Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

Begroting Frank Verhofstad (penningmeester)

Begroting Frank Verhofstad (penningmeester) Auteur: Frank Verhofstad (penningmeester) Versie 1 23-08- Nieuw document Versie 2 03-10- Concept versie begroting 16/10/ Definitieve versie begroting Pagina 2 / 6 1 Lasten en baten Lasten Personeelslasten/uitbesteed

Nadere informatie

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2011

Rotterdams Vastgoedfonds I CV. Halfjaarcijfers 2011 Halfjaarcijfers 2011 INHOUD Blad Balans per 30 juni 2011 3 Winst- en verliesrekening over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011 4 Kasstroomoverzicht over de periode 1 januari 2011 t/m 30 juni 2011

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting (Verplicht, maximaal een half A4)

Raadsvoorstel. Samenvatting (Verplicht, maximaal een half A4) Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Startersregeling venlo. raadsnummer 2011 100 collegevergadering d.d. 22-11-2011 raadsvergadering d.d. 21-12-2011 fatale termijn programma Veelzijdige stad in het

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014

Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 11 november 2014 Datum raadsvergadering maandag 15 december 2014 Nummer raadsvoorstel 2014-088 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Begraafcapaciteit begraafplaatsen Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: 1. Over te gaan tot

Nadere informatie

Financieel verslag 2014. Stichting Muziektent Bennekom. Bennekom

Financieel verslag 2014. Stichting Muziektent Bennekom. Bennekom Financieel verslag 2014 Stichting Muziektent Bennekom Bennekom INHOUDSOPGAVE Pagina Jaarverslag Statutaire naam, vestigingsplaats en rechtsvorm 3 Omschrijving van de doelstelling 3 Bestuursverslag 3 Samenstelling

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065

Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvoorstel 2015 Rockanje, 29 september 2015 Nr. 120062/120065 Raadsvergadering van 10 november 2015 Agendanummer Onderwerp: Plan van aanpak Verenigingsgebouw Tintestein Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd

Nadere informatie

In de notitie wordt een aantal voorstellen gedaan voor verrekening die met de fiscalist moeten worden besproken.

In de notitie wordt een aantal voorstellen gedaan voor verrekening die met de fiscalist moeten worden besproken. T: 030 600 10 10 E: Theo@stadkwadraat.nl Aan : Mark ter Bals Van : Theo Stauttener Onderwerp : Grondrouting Biezenkamp Datum : 7 april 2014 De gemeente Leusden, ProperStok / Heijmans en Woningstichting

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 16-036 Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) inclusief eigen frictiekosten Aan de raad, Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst

Nadere informatie

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel Registratienr. 6190455 Steller/telnr. Henk Weggemans/ 60 52 Bijlagen 0 Classificatie Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007 Datum Agendapunt Documentnummer R04S007 Onderwerp Grondtransactie Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De realisatie van het nieuwbouwplan van Wolter Koops Transport (WKT) op Trekkersveld III door verkoop

Nadere informatie

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen

Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen RAAD/C dd 1300431 Kruisland Gem.STEENBERGEN Kopie aan: 2 5 JAN 20131 Vertrouwelijk Aan: Het College van Burgemeester en Wethouders van Steenbergen EB I 1 ì De leden van de gemeenteraad van Steenbergen

Nadere informatie

Financiële begroting 2016

Financiële begroting 2016 Financiële begroting 2016 113 114 Voor een overzicht van de baten en lasten per programma wordt verwezen naar het overzicht opgenomen onder Begroting van Baten en Lasten in het begin van deze begroting.

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00447

RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00447 RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00447 Van : college van burgemeester en wethouders Datum : 27 juni 2017 Portefeuillehouder(s) : wethouder Haring Portefeuille(s) : Financiën Contactpersoon : W. Lam Tel.nr. : 8318

Nadere informatie

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 11. No. 53/ 15. Dokkum, 29 september ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten. SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 11. No. 53/ 15 Dokkum, 29 september 2015. ONDERWERP: Ontwerpbegroting 2016 GR DDFK gemeenten SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, INHOUDELIJKE TOELICHTING (waaronder beoogde doelen en/of maatschappelijke

Nadere informatie

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/

*A * Memo. onderwerp Impliciete subsidies grond en vastgoed. kenmerk A datum 12/08/ Memo ** onderwerp afzender M. Langerak datum 12/08/2015 afdeling Ruimte kenmerk e-mail m.langerak@zuidplas.nl 1. Inleiding Impliciete of verkapte subsidieverlening komt onder meer tot stand als de gemeente

Nadere informatie

JAARVERSLAG en JAARREKENING 2018

JAARVERSLAG en JAARREKENING 2018 Statutair gevestigd te JAARVERSLAG en JAARREKENING 2018 JAARVERSLAG BESTUUR Het boekjaar 2018 sluit met een negatief resultaat van 23.263 (2017: positief resultaat 66.099).Tegenover baten van 100.385 stond

Nadere informatie

Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3

Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3 Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3 FFP Forum, 4 april 2019 Ferd Beukers Jan Vrusch Fiscaal Juridisch Adviesbureau Programma Fiscale aspecten onroerende zaken in box 3 Inleiding Particuliere verhuur

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. Opgave 2 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 1 tot en met 3. In deze opgave is wel sprake van btw maar blijft de vennootschapsbelasting buiten beschouwing. Bewoners van het dorp Westmaas hebben

Nadere informatie