SERR Limburg plenaire vergadering van 11 maart 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SERR Limburg plenaire vergadering van 11 maart 2014"

Transcriptie

1 S o c i a a l E c o n o m i s c h e R a a d v a n d e R e g i o SERR Limburg plenaire vergadering van 11 maart 2014 ONTWERPVERSLAG Provinciehuis, Limburgzaal, Hasselt, 17u-19u Aanwezig Voorzitter Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden VDAB Sprekers ERSV Jean Vranken, ACV Limburg Kris Claes, Voka - KvK Limburg Hugo Peumans, Voka - KvK Limburg Rik Mondelaers, Voka - KvK Limburg Bart Lodewyckx, UNIZO Limburg Jos Stalmans, VKW Limburg namens UNIZO Limburg Koen Vanheukelom, Boerenbond Ellen Sleeuwaert, ACV Limburg Martien Bortels, ACV Limburg Marlen Vanherle, ACV Limburg Paul Geraets, ACLVB Hilde Baerten, directeur VDAB Bruno Bamps, provincie Isabelle Thielemans, provincie Els Broux, provincie Carien Neven, J-SALK Inge Van Ranst, J-SALK Ann Geukens, EAD team Jean-Pierre Boons, EAD team Eric Christiaens, directeur POM-ERSV Chantal Swerts, coördinator SERR Verontschuldigd Werkgeversorganisaties Werknemersafgevaardigden Johann Leten, Voka - KvK Limburg Ludo Beulen, UNIZO Limburg Jos Buschgens, ACV Limburg Dirk Coninckx, ACV Limburg Rob Urbain, ABVV Limburg Rohnny Champagne, ABVV Limburg E R S V L im b u r g v z w K u n s t l a a n 1 8, H a s s e l t T F i n f e r s v l i m b u r g. b e M a a t s c h a p p e l i j k e z e t e l U n i v e r s i t e i t s l a a n 1, H a s s e l t w w w. e r s v l i m b u r g. b e E R S V L i m b u r g v z w i s h e t o n d e r s t e u n e n d o r g a a n v a n S E R R L i m b u r g e n R E S O C L i m b u r g

2 1. Goedkeuring verslag vergadering d.d. 4 februari 2013 Het verslag wordt goedgekeurd. 2. Evaluatie werking EAD 2013 (doc. nr. 2093) Jaarlijks presenteert het EAD team het evaluatierapport van hun werking aan de SERR leden. Ann Geukens en Jean-Pierre Boons, projectontwikkelaars diversiteit, lichten aan de hand van een uitgebreide presentatie de werking 2013 toe. Het rapport en de presentatie zijn beschikbaar. Als eindbemerking geven de projectontwikkelaars mee dat: zij meer vraag van bedrijven hebben dan zij kunnen bedienen binnen de limiet van 108 diversiteitsplannen per jaar, hetgeen jammer is. het netwerk dat zij hebben uitgebouwd een echte sterkte is en voor spontane toeleiding van bedrijven zorgt. het moeilijk is om de werking naar de plannen bij te sturen omdat via de Vlaamse beleidslijn ieder bedrijf recht heeft op een diversiteitsplan. de effectieve instroom van kansengroepen in de bedrijven positief is. Het aantal bedrijven over de jaren veel klinkt. Het gaat echter maar om 6,4 % van de Limburgse bedrijven die bereikt werden. Er is dus nog werk. Op de vraag van VDAB wat het EAD team doet voor bedrijven in 2014 die een diversiteitsplan willen opstarten als de grens van 108 bedrijven bereikt is, antwoorden de projectontwikkelaars dat zij dat met het Departement WSE op dat moment bekijken. Ze laten bedrijven niet in de kou staan. Er kan dan eventueel toch worden afgeweken. Dat hangt af van de globale aantallen op Vlaams niveau. EAD voert in 2014 ook een sectorale clustering in als instroom-project. Dit project is ontstaan na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk. Het project heeft als doel het bevorderen van collectieve instroom in bedrijven, met specifieke aandacht voor de kansengroepen. Concreet wil dit zeggen dat bedrijven die personeel wensen aan te werven via een globaal sectoraal clusterplan (of koepelplan) ondersteuning krijgen om deze collectieve instroom planmatig (spreiding over 2 jaar), op maat en duurzaam te realiseren. Het gaat daarbij om begeleiding en vorming inzake werving en selectie, onthaal, opleidingsbeleid, personeelsbeleid, Het project maakt deel uit van het SALK-actieplan. Er zullen 2 koepelclusterplannen uitgevoerd worden. Eric Christiaens benadrukt dat ondanks de rem vanuit het Vlaamse beleid er toch goede resultaten behaald zijn. De voorzitter dankt Jean-Pierre en Ann en het hele EAD team voor de verhelderende uiteenzetting en de goede resultaten. De jaarlijkse evaluatie alsook het dashboard zijn heel nuttig om de EAD werking goed te kunnen opvolgen. 2.

3 3. De aanpak van de jeugdwerkloosheid in Limburg De hoge jeugdwerkloosheid in Limburg is onaanvaardbaar, een actieplan is noodzakelijk. De voorzitter verwelkomt de provincie en de VDAB die momenteel werken aan een actieplan om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Daarnaast hebben jongeren via het J- SALK platform ook een aantal ideeën uitgewerkt die vandaag ook aan bod komen. Het provinciaal actieplan jeugdwerkloosheid wordt toegelicht door Bruno Bamps, directeur Economie bij de provincie en Hilde Baerten, directeur VDAB. Het plan is een samengaan van provincie, VDAB en RTC. Zie de volledige presentatie Actieplan jeugdwerkloosheid Limburg, waar het overzicht van acties gegeven wordt. Bruno duidt de cijfers van de Limburgse jeugdwerkloosheid en geeft de voornaamste pijnpunten aan: de lage scholing bij werkzoekenden, maar ook een grote groep midden geschoolden De lagere werkzaamheidsgraad in Limburg ten opzichte van andere Vlaamse provincies de regionale spreiding met hoge concentraties in Genk, Hasselt, Maasmechelen, Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder De groep jongeren die sterk fluctueert Hij licht samen met Hilde Baerten de contouren van het actieplan toe dat bestaat uit: Preventieve acties Remediërende acties Flankerende acties Het actieplan is in evolutie en dient ook nog met verschillende actoren te worden afgestemd. Het luik onderwijs wordt nog aangevuld. Ook dienen er nog extra middelen gevonden te worden. Daarnaast is er gekozen om maximaal gebruik te maken van ESF-steun. Het goedgekeurde ESF project biedt voortrajecten voor kwetsbare groepen, met de toepassing van de methodiek find-mind-bind. Dit verloopt in een partnerschap tussen provincie, VDAB, Agora vzw, Arktos vzw en deelnemende gemeenten. De presentatie met meer info hierover is eveneens beschikbaar. De aanpak van jeugdwerkloosheid is niet nieuw en er lopen momenteel reeds een aantal acties, zoals vb de competentieateliers voor jongeren gericht naar drie sectoren, nl. bouw, zorg en logistiek. Blijkt dat de uitstroomcijfers niet gehaald worden (32 % in plaats van de vooropgestelde 60 %). De provincie wil vooral weten wat de redenen hiervan zijn en welke lessen hier uit te trekken zijn. Heeft het te maken met het ontbreken van de juiste attitude, met een zeer complexe problematiek? En wat zijn dan nog mogelijke andere redenen? Dit wordt onderzocht. 3.

4 Reacties van de vergadering Bij het FVB 1 leert de ervaring dat je naar de bedrijven moet gaan om de jongeren aan te bieden. Werk vinden is een groot probleem. Er zijn ook nog steeds meerdere vacatures die niet ingevuld geraken. Het onderwijsluik is zeer belangrijk en moet geconcretiseerd worden. Hoe verloopt de monitoring van het plan, hoe meet je wanneer je resultaat bereikt? Antw. VDAB: er wordt op3 data gemeten, nl in de 1 ste, de 3 de en de 6 de maand. Het gaat om momentopnames. Het ACV suggereert dat het misschien interessanter is om een meting te doen op basis van het aantal arbeidsdagen in een periode van 6 maanden. J-SALK Carien Neven schetst het opzet van J-SALK: jongeren vonden dat zij te weinig betrokken werden bij het vorm geven van het SALK en hebben een front gevormd van een aantal jongerenorganisaties. Zij hielden een denkdag met ronde tafels van meer dan 120 deelnemers, bundelden een aantal voorstellen in een rapport, overlegden met Limburgse ministers dhr. Vandeurzen en mevr. Lieten en organiseerden een debat in de provincieraadzaal met Urbain Vandeurzen, Jo Vandeurzen, Fons Leroy en Ingrid Lieten (die helaas snel weer weg moest wegens ziekte). Het J-SALK platform heeft een aantal voorstellen geformuleerd naar werkgevers, naar het beleid, naar ondersteuners, naar VDAB bemiddelaars en opleiders, naar het onderwijs en zij willen verder in gesprek gaan met instanties om concrete verandering en resultaat te bewerkstelligen. Zie ook het rapport van J-SALK. Vandaag vraag het J-SALK om: Bij de acties die hier vandaag worden voorgesteld ook de jongeren te betrekken en de plannen bij hen toetsen Met de werkgevers een dialoog aan te gaan om te zoeken naar oplossingen die jongeren ook effectief aan WERK helpen, vb via een ronde tafel gesprek Afspraak: de werkgeversfractie in de SERR zullen deze vraag meenemen naar het overleg van het Ondernemersplatform a.s. donderdag en staan open voor een kritisch, constructief en opbouwend gesprek. VDAB geeft ook aan dat zij op 20 maart te Cedubo een dag houden Werk aan Jongeren, een samenspel tussen onderwijs en arbeidsmarkt, waar jongeren me betrokken worden in het debat. De voorzitter sluit hiermee dit onderwerp af en wenst de provincie, VDAB en J-SALK succes bij de verdere uitwerking van het plan. Wie nog briljante ideeën heeft kan deze steeds doorgegeven aan provincie of VDAB. De SERR volgt met belangstelling de uitwerking van het plan op. 1 Fonds voor Vakopleiding Bouw 4.

5 4. SALK/Ford nieuws Op de vorige SERR werden tal van VDAB acties gepresenteerd en was de coördinatie zoek. Intussen zijn er enkele bijsturingen gebeurd. De voorzitter geeft het woord aan Hilde Baerten van VDAB. VDAB heeft een strategische kerngroep opgericht met afgevaardigden van de sociale partners en de provincie. Er wordt een gezamenlijk actieplan opgesteld en dit binnen een groter geheel. Er worden nog contacten gelegd met ESF en met een aantal sleutelfiguren. Bedoeling is ook om via een communicatiebureau het plan goed over te brengen. De komende weken wordt bij Ford uitgetest hoe men de werknemers beter kan betrekken en informeren. Men wil dat nu proberen door de band 20 min stil te leggen en dan uitleg te geven in kleine teams. Er wordt een draaiboek opgesteld en een overzichtelijke brochure uitgewerkt. Hilde bezorgt ook een brief aan de SERR met de stand van zaken in het EGF dossier Ford Genk. Het aanvraagdossier omvat een totale kostprijs van waarvan aan het EGF een financiering wordt gevraagd van 50 %. VDAB staat in voor de overige 50 %. Het ESF Agentschap Vlaanderen neemt de rol van coördinerende en financieel verantwoordelijke instantie op zich. 5. NMBS: vervoersplan en investeringsplan De NMBS organiseert tussen 24 februari en 27 maart een roadshow in alle provincies om het NMBS vervoersplan 2014 te duiden en te luisteren naar de opmerkingen van de lokale beleidsmakers. De roadshow in Limburg vond plaats op 27 februari in het provinciehuis. De leden van de taskforce werden hiervoor niet uitgenodigd. Jean Vranken nam daarop als SERR voorzitter contact op met de gouverneur, die met de NMBS regelde dat de sociale partners toch aanwezig konden zijn. Iedere partner kon daarop een afgevaardigde sturen. Blijkt dat er zich, naast de gebrekkige treinverbindingen, ook problemen stellen met de aansluiting trein en bus op de mobiliteitsknooppunten en dat NMBS en de LIJN weinig afstemming blijken te hebben. De info van NMBS over het vervoersplan en de presentatie op de roadshow is terug te vinden op de website van de NMBS. De info op de roadshow bood weinig soelaas aan de grieven vanuit Limburg. Ook m.b.t. de Ijzeren Rijn blijft Limburg marginaal behandeld. Het 10 punten plan van de sociale partners blijft dus zeer actueel. 6. Ter informatie VOKA brengt het punt aan van de Noord-Zuid verbinding en herhaalt het standpunt dat het omleidingstracé de beste piste is. Deze piste werd reeds eerder door de sociale partners als de meest gewenste piste opgevat. Iedereen staat hier nog steeds achter. 5.

6 7. Ter informatie Studiedag 31 maart, namiddag, provinciehuis, provinciale inforonde sociale economie (Provinciehuis, Boudewijnzaal) Studiedag 25 april Iedereen profit! Vandaag maken we een economie voor de toekomst (doc. 2101) Polsslag Limburg van UNIZO/VKW januari 2014 (2097 en 2098) Limburgradar POM-ERSV januari 2014 (doc. 2096) IBO overzicht okt-nov-dec 2013 (doc. 2062) Interventiedienst VDAB Limburg Stand van zaken (doc. 2078) Werk aan Jongeren 20 maart studiedag jeugdwerkloosheidsplan VDAB/PROV/RTC (2101) Jean Vranken zal op de volgende vergadering van de SERR de voorzittersrol rol doorgeven. Nu is het UNIZO aan de beurt. Hij dankt de leden voor de goede samenwerking. Volgende vergadering van SERR: dinsdag 1 april om 17u te ERSV, Kunstlaan 18, 3500 Hasselt 6.

SERR Limburg plenaire vergadering van 2 juni 2015

SERR Limburg plenaire vergadering van 2 juni 2015 So c i a a l Ec o n o m i s c h e R a a d v a n d e Re g i o VERSLAG goedgekeurd op 1/9 ERSV, Kunstlaan 18, 3500 Hasselt, 17u-19u SERR Limburg plenaire vergadering van 2 juni 2015 Aanwezig Voorzitter SERR

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 februari 2013

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 februari 2013 SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 februari 2013 VERSLAG Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u00 tot 19u00 Aanwezig Voorzitter Johann Leten, Voka KvK Limburg (voorzitter) Ondervoorzitter / Werkgeversafgevaardigden

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 4 december 2012

SERR Limburg Plenaire vergadering van 4 december 2012 SERR Limburg Plenaire vergadering van 4 december 2012 VERSLAG Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u00 tot 19u00 Aanwezig Voorzitter / Ondervoorzitter / Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden VDAB ERSV

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 maart 2013

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 maart 2013 SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 maart 2013 VERSLAG Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u00 tot 19u00 Aanwezig Voorzitter Johann Leten, Voka KvK Limburg (voorzitter) Ondervoorzitter / Werkgeversafgevaardigden

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 oktober 2010

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 oktober 2010 VERSLAG SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 oktober 2010 Vergaderzaal ERSV, 17u30 tot 19u30 Aanwezig Voorzitter Ondervoorzitter Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden VDAB ERSV Joël Stockmans,

Nadere informatie

SERR Limburg plenaire vergadering van 7 oktober 2014

SERR Limburg plenaire vergadering van 7 oktober 2014 So c i a a l Ec o n o m i s c h e R a a d v a n d e Re g i o SERR Limburg plenaire vergadering van 7 oktober 2014 VERSLAG SERR vergadering te ERSV, Kunstlaan 18, 3500 Hasselt, 17u-19u Aanwezig Voorzitter

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 7 december 2010

SERR Limburg Plenaire vergadering van 7 december 2010 VERSLAG SERR Limburg Plenaire vergadering van 7 december 2010 Vergaderzaal VKW Limburg, 17u30 tot 19u30 Aanwezig Voorzitter Ondervoorzitter Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden Joël Stockmans,

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 30 april 2013

SERR Limburg Plenaire vergadering van 30 april 2013 SERR Limburg Plenaire vergadering van 30 april 2013 VERSLAG Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u00 tot 19u00 Aanwezig Voorzitter Jean Vranken, ACV Limburg (voorzitter) Ondervoorzitter / Werkgeversafgevaardigden

Nadere informatie

SERR Limburg plenaire vergadering van 2 september 2014

SERR Limburg plenaire vergadering van 2 september 2014 So c i a a l Ec o n o m i s c h e R a a d v a n d e Re g i o ONTWERPVERSLAG ERSV, Kunstlaan 18, 3500 Hasselt, 17u-19u SERR Limburg plenaire vergadering van 2 september 2014 Aanwezig Voorzitter SERR Werkgeversafgevaardigden

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 3 september 2013

SERR Limburg Plenaire vergadering van 3 september 2013 SERR Limburg Plenaire vergadering van 3 september 2013 VERSLAG Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u00 tot 19u00 Aanwezig Voorzitter Jean Vranken, ACV Limburg Ondervoorzitter / Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 1 juni 2010

SERR Limburg Plenaire vergadering van 1 juni 2010 VERSLAG SERR Limburg Plenaire vergadering van 1 juni 2010 Vergaderzaal Unizo, 17u30 tot 19u30 Aanwezig Voorzitter Ondervoorzitter Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden ERSV Joël Stockmans,

Nadere informatie

Agenda. 1. Goedkeuring verslag vorige vergadering dd Voorzitterswissel 3. VDAB. 4. Noord-Zuidverbinding. 5. Jeugdwerkloosheidsplan

Agenda. 1. Goedkeuring verslag vorige vergadering dd Voorzitterswissel 3. VDAB. 4. Noord-Zuidverbinding. 5. Jeugdwerkloosheidsplan SERR 20.04.2010 Agenda 1. Goedkeuring verslag vorige vergadering dd. 02.03.2010 2. Voorzitterswissel 3. VDAB 4. Noord-Zuidverbinding 5. Jeugdwerkloosheidsplan 6. Diversiteit 7. SERR-adviseringen verdeelde

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 7 juni 2011

SERR Limburg Plenaire vergadering van 7 juni 2011 SERR Limburg Plenaire vergadering van 7 juni 2011 VERSLAG Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u30 tot 19u30 Aanwezig Voorzitter Bart Henckaerts, ABVV Limburg Ondervoorzitter / Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 8 november 2011

SERR Limburg Plenaire vergadering van 8 november 2011 SERR Limburg Plenaire vergadering van 8 november 2011 Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u30 tot 19u30 Aanwezig Voorzitter Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden Bart Henckaerts, ABVV Limburg Ludo

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 april 2011

SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 april 2011 SERR Limburg Plenaire vergadering van 5 april 2011 VERSLAG Vergaderzaal ERSV Limburg, 17u30 tot 19u30 Aanwezig Voorzitter Ondervoorzitter Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden VDAB ERSV Externe

Nadere informatie

Vergadering 2 juni u45 19u15

Vergadering 2 juni u45 19u15 Sociaal Economische Raad van de Regio Vergadering 2 juni 2009 17u45 19u15 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: Werknemersafgevaardigden: VDAB: ERSV: Mathieu VERJANS Jeroen BLOEMEN

Nadere informatie

letters en cijfers : Hoe divers is een diversiteitsbeleid? RESOC 10 jaar diversiteitsbeleid 5 jaar diversiteitsplannen in SERR GRG & MLS

letters en cijfers : Hoe divers is een diversiteitsbeleid? RESOC 10 jaar diversiteitsbeleid 5 jaar diversiteitsplannen in SERR GRG & MLS Hoe divers is een diversiteitsbeleid? letters en cijfers : 10 jaar diversiteitsbeleid 5 jaar diversiteitsplannen in SERR GRG & MLS André Raemdonck regiocoördinator GRG SERR Gent en rondom Gent Seminariestraat

Nadere informatie

Vergadering 3 februari u30 19u15

Vergadering 3 februari u30 19u15 Sociaal Economische Raad van de Regio Vergadering 3 februari 2009 17u30 19u15 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: Werknemersafgevaardigden: VDAB: ERSV: Johann LETEN Jeroen BLOEMEN

Nadere informatie

Vergadering 5 mei 2009 17u30 19u10

Vergadering 5 mei 2009 17u30 19u10 Sociaal Economische Raad van de Regio Vergadering 5 mei 2009 17u30 19u10 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: Werknemersafgevaardigden: VDAB: ERSV: Mathieu VERJANS Johann LETEN

Nadere informatie

SERR Limburg Plenaire vergadering van 1 december 2009

SERR Limburg Plenaire vergadering van 1 december 2009 SERR Limburg Plenaire vergadering van 1 december 2009 VERSLAG Provincie Limburg, Limburgzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 17u30 tot 19u30 Aanwezig Voorzitter Werkgeversafgevaardigden Werknemersafgevaardigden

Nadere informatie

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 20 maart 2007

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 20 maart 2007 Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité RESOC VERSLAG 20/03/07 13 RESOC Limburg Plenaire vergadering van 20 maart 2007 VERSLAG Provinciehuis Limburg, Hasselt, 18u00 tot 19u20 Aanwezige leden: Eric

Nadere informatie

Programma: Welkom Voorstelling programma: Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit: Diversiteitsplannen in de praktijk Slotwoord

Programma: Welkom Voorstelling programma: Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit: Diversiteitsplannen in de praktijk Slotwoord Programma: Welkom: Guy Didden, Voorzitter Unizo Maasmechelen Voorstelling programma: Ilse De Roock, Consulente Jobkanaal Unizo Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit: Ann Geukens, Projectontwikkelaar

Nadere informatie

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit Brussel, 5 maart 2004 050304_Aanbeveling_wg_bouw_mbt_diversiteit Aanbeveling van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit INHOUD INHOUD...

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Start LIRES Provinciehuis, 6/2/2017

Start LIRES Provinciehuis, 6/2/2017 Start LIRES Provinciehuis, 6/2/2017 AGENDA 1. Welkom Gouverneur 2. Inleiding Gedeputeerde 3. Uitgangspunten voor het LIRES programma 4. Methodiek en aanpak 5. Organisatie en structuur 6. Vragen en gedachtenwisseling

Nadere informatie

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 17 december Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 19u15 tot 20u30

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 17 december Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 19u15 tot 20u30 Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité RESOC VERSLAG 17-12-2009 25 RESOC Limburg Plenaire vergadering van 17 december 2009 VERSLAG Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt,

Nadere informatie

SERR Limburg PLENAIRE VERGADERING VAN 07.06.2005. Provinciehuis 17.00u 19.30u

SERR Limburg PLENAIRE VERGADERING VAN 07.06.2005. Provinciehuis 17.00u 19.30u VZW ERKEND REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND LIMBURG (vzw ERSV Limburg) Universiteitslaan 1 3500 Hasselt Correspondentieadres: Kunstlaan 18 (6 de verdieping) te 3500 Hasselt Tel.: 011 30 02 30 Fax: 011 30

Nadere informatie

Commissie Welzijn, Werk en Milieu

Commissie Welzijn, Werk en Milieu Commissie Welzijn, Werk en Milieu Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 18 oktober 2016 Nummer: 2016_MV_00477 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Zeneb Bensafia: Opvolging Project Ambassadeurs

Nadere informatie

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken

nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 508 van GRETE REMEN datum: 13 april 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Maak werk van je zaak - Stand van zaken Syntra, VDAB

Nadere informatie

Sterk door overleg. Adviesfunctie

Sterk door overleg. Adviesfunctie De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) brengt de Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties samen voor overleg en advies over tal van Vlaamse beleidsthema s. De sociale partners adviseren

Nadere informatie

VIONA-OPROEP VOOR EEN STUDIEOPDRACHT, 1/2/2011

VIONA-OPROEP VOOR EEN STUDIEOPDRACHT, 1/2/2011 VIONA-OPROEP VOOR EEN STUDIEOPDRACHT, 1/2/2011 De organisatie van een evaluatie van de structurele EAD-projecten als onderdeel van het impulsbeleid Evenredige Arbeidsdeelname en Diversiteit van de Vlaamse

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 4 mei 2009. Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 18u00 tot 20u00

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 4 mei 2009. Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 18u00 tot 20u00 Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité RESOC VERSLAG 04-05-2009 24 RESOC Limburg Plenaire vergadering van 4 mei 2009 VERSLAG Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 18u00

Nadere informatie

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE

EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE Nota Ref: N62x-15-05b Brussel, 17 april 2015 EVALUATIE 5 PROVINCIALE INFOSESSIES 'EUROPESE SUBSIDIES VOOR DE SOCIALE ECONOMIE' 1 INFOSESSIES IN DE 5 PROVINCIES De voorbije maanden organiseerde Kenniscentrum

Nadere informatie

SERR Limburg PLENAIRE VERGADERING VAN Werknemersafgevaardigden: Mevr. C. DEVOS R. MONDELAERS H. PEUMANS A. REMANS F.

SERR Limburg PLENAIRE VERGADERING VAN Werknemersafgevaardigden: Mevr. C. DEVOS R. MONDELAERS H. PEUMANS A. REMANS F. VZW ERKEND REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND LIMBURG (vzw ERSV Limburg) Universiteitslaan 1 3500 Hasselt Correspondentieadres: Kunstlaan 18 (6 de verdieping) te 3500 Hasselt Tel.: 011 30 02 30 Fax: 011 30

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Een overzicht. Annemie Van Uytven projectontwikkelaar diversiteit RESOC Halle-Vilvoorde

Diversiteitsplannen. Een overzicht. Annemie Van Uytven projectontwikkelaar diversiteit RESOC Halle-Vilvoorde Diversiteitsplannen Een overzicht Annemie Van Uytven projectontwikkelaar diversiteit RESOC Halle-Vilvoorde MVO contactdag workshop duurzaam personeelsbeleid 25 mei 2010 provinciehuis Vlaams-Brabant Diversiteitsplannen

Nadere informatie

Het SALK-plan: engagementen Vlaamse regering. Lieven Tack. Kabinet minister-president Bourgeois. Bilzen, 24 maart 2015

Het SALK-plan: engagementen Vlaamse regering. Lieven Tack. Kabinet minister-president Bourgeois. Bilzen, 24 maart 2015 Het SALK-plan: engagementen Vlaamse regering Lieven Tack Kabinet minister-president Bourgeois Bilzen, 24 maart 2015 1. Situering Aankondiging sluiting Ford Genk op 24 oktober 2012 Grote economische en

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches

Programma. Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Latent Talent Programma Voorstelling project Waarom? Wat? Ambassadeurs gezocht! De Making of Ambassadeurs Dursun aan het woord Speeddating Invullen fiches Rachid Boumalek aan het woord Voorstelling project

Nadere informatie

Vergadering 3 oktober 2006 17u00 19u45

Vergadering 3 oktober 2006 17u00 19u45 Sociaal Economische Raad van de Regio SERR VERSLAG 03/10/06 12 Vergadering 3 oktober 2006 17u00 19u45 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: A. REMANS J. BLOEMEN P. BUTENEERS Mevr.

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

DE OVEREENKOMST. en mediarte.be,...vertegenwoordigd door...

DE OVEREENKOMST. en mediarte.be,...vertegenwoordigd door... Samenwerkingsovereenkomst VDAB mediarte.be 2013-2014 DE OVEREENKOMST Tussen De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap

Nadere informatie

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 1 maart Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 19u15 tot 21u30

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 1 maart Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 19u15 tot 21u30 Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité RESOC VERSLAG 01-03-2010 26 RESOC Limburg Plenaire vergadering van 1 maart 2010 VERSLAG Provinciehuis Limburg, Raadzaal, Universiteitslaan 1, Hasselt, 19u15

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

Vergadering 2 december u30 19u30

Vergadering 2 december u30 19u30 Sociaal Economische Raad van de Regio Vergadering 2 december 2008 17u30 19u30 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: Werknemersafgevaardigden: VDAB: PROVINCIE: Johann LETEN Jeroen

Nadere informatie

Vergadering 4 december 2007 17u00 20u00

Vergadering 4 december 2007 17u00 20u00 Sociaal Economische Raad van de Regio Vergadering 4 december 2007 17u00 20u00 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: J.CL. VAN RODE Mevr. L. BINNEMANS J. BLOEMEN P. BUTENEERS L.

Nadere informatie

ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari juli 2019

ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari juli 2019 ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari 2017 31 juli 2019 Versterkt streekbeleid Zuid-Oost-Vlaanderen ACTIES Focus op een duurzame lokale economie en ondernemerschap in de regio Mobiliteit als noodzakelijke

Nadere informatie

SERR Limburg SERR VERSLAG 18/04/06 9. Aanwezig J. BLOEMEN P. BUTENEERS L. ESSERS J. LETEN R. MONDELAERS L. VANOIRBEEK

SERR Limburg SERR VERSLAG 18/04/06 9. Aanwezig J. BLOEMEN P. BUTENEERS L. ESSERS J. LETEN R. MONDELAERS L. VANOIRBEEK VZW ERKEND REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND LIMBURG (vzw ERSV Limburg) Universiteitslaan 1 3500 Hasselt Correspondentieadres: Kunstlaan 18 (6 de verdieping) te 3500 Hasselt Tel.: 011 30 02 30 Fax: 011 30

Nadere informatie

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Jobbeurzen De kerntaak van VDAB is werkzoekenden

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid vereniging X

Vrijwilligersbeleid vereniging X Vrijwilligersbeleid vereniging X Visie t.a.v. Vrijwilligers: Vrijwilligers zijn het kapitaal van onze vereniging: Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel binnen onze vereniging Vanuit deze visie willen

Nadere informatie

1. Verleent de minister actief zijn medewerking aan het EMR-actieplan?

1. Verleent de minister actief zijn medewerking aan het EMR-actieplan? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 285 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 26 januari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Arbeidsmobiliteit - Actieplan Euregio Maas-Rijn

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP)

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP) Met gratis door een projectontwikkelaar Duurzame loopbanen voor iedereen! Het Start Opmaken doel met van een Creëer van een draagvlak: loopbaan- non- discriminatieclausule communiceer en en diversiteitsplan

Nadere informatie

Bovendien pleit Voka KvK Limburg er voor dat zo snel mogelijk gestart wordt met de opmaak van ENA 2.

Bovendien pleit Voka KvK Limburg er voor dat zo snel mogelijk gestart wordt met de opmaak van ENA 2. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 763 van LYDIA PEETERS datum: 20 juni 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Economisch Netwerk Albertkanaal - Stand van zaken In een recent rapport

Nadere informatie

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep

nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 183 van EMMILY TALPE datum: 22 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT WIJ!-trajecten - Resultaten eerste oproep De werkinlevingsovereenkomsten

Nadere informatie

RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP

RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP BRONNEN Cijfers VDAB-studiedienst juli 2010: Kansengroepen in Kaart, arbeidsgehandicapten op de Vlaamse

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2014

Kwaliteitsplanning 2014 Kwaliteitsplanning 2014 Lokaal dienstencentrum De Stille Meers OCMW Middelkerke Sluisvaartstraat 17 8430 Middelkerke Voorzitter: Dirk Gilliaert Secretaris: Pierre Ryckewaert 1 Inhoudstafel 1. Evaluatie

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Partnerschap VZW Jongerenatelier en VZW Oranjehuis i.s.m. VDAB West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ESF Innovatieproject

Partnerschap VZW Jongerenatelier en VZW Oranjehuis i.s.m. VDAB West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ESF Innovatieproject Partnerschap VZW Jongerenatelier en VZW Oranjehuis i.s.m. VDAB West-Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen ESF Innovatieproject Probleem - Grote jeugdwerkloosheid - Overstap onderwijs-arbeidsmarkt

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. Bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. Bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum Bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vergadering 8 april u00 18u45

Vergadering 8 april u00 18u45 Sociaal Economische Raad van de Regio Vergadering 8 april 2008 17u00 18u45 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: Werknemersafgevaardigden: ERSV: J. LETEN Mevr. L. BINNEMANS L. ESSERS

Nadere informatie

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat:

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 496 van EMMILY TALPE datum: 27 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Informatiesessies voor oudere werklozen - VDAB en vakbonden

Nadere informatie

5 jaar Diversiteitsplannen in Gent Rondom Gent en Meetjesland Leiestreek en Schelde

5 jaar Diversiteitsplannen in Gent Rondom Gent en Meetjesland Leiestreek en Schelde 5 jaar Diversiteitsplannen in Gent Rondom Gent en Meetjesland Leiestreek en Schelde een schets van hoe het was, hoe het is en hoe het (waarschijnlijk) wordt Sint-Laureins, 5/6/2012 Anne Coetsier Projectontwikkelaar

Nadere informatie

Wooninfopunten in uw gemeente. Steunpunt Duurzaam Bouwen 25 februari 2010

Wooninfopunten in uw gemeente. Steunpunt Duurzaam Bouwen 25 februari 2010 Wooninfopunten in uw gemeente Steunpunt Duurzaam Bouwen 25 februari 2010 1. Ondersteuning aan lokale besturen vanuit de provinciale dienst Wonen Eigen Infoloket Wonen - informatieverstrekking premies -

Nadere informatie

De makers www.aclvb.be

De makers www.aclvb.be De makers www.aclvb.be D/1831/2009/14/1000 V.U.: Jan Vercamst, Koning Albertlaan 95 9000 Gent Jij bent een verschilmaker We zijn allemaal verschillend, jij bent uniek, je collega is het, je baas is het.

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Maatregel. Impact van de maatregel

Diversiteitsplannen. Maatregel. Impact van de maatregel Diversiteitsplannen Maatregel Met de subsidiëring en ondersteuning van diversiteitsplannen moedigt de Vlaamse Overheid, ondernemingen en organisaties aan om werk te maken van een divers personeelsbeleid.

Nadere informatie

1. Graag had ik volgende gegevens ontvangen betreffende de arbeidsmigratie in de social profit:

1. Graag had ik volgende gegevens ontvangen betreffende de arbeidsmigratie in de social profit: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 242 van GRIET COPPÉ datum: 20 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Buitenlandse werkkrachten - Zorgsector Op mijn schriftelijke

Nadere informatie

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek

praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek praktijkseminarie de operationele aanpak valorisatieproblematiek SBO maatschappelijke finaliteit Prof. Dr. Ann Jorissen (UA) IWT, 11 januari 2010 1 Effective Governance of Private Enterprises: the influence

Nadere informatie

1. Goedkeuring van het verslag van de vergadering van 16 juni Het verslag van de vorige vergadering dd. 16 juni 2014 wordt goedgekeurd.

1. Goedkeuring van het verslag van de vergadering van 16 juni Het verslag van de vorige vergadering dd. 16 juni 2014 wordt goedgekeurd. verslag MC IJH datum 08 september 2014 lokaal Ellips 10.23 refertenummers MC20141013_01 aanwezig Stefaan Van Mulders, Jean-Pierre Vanhee, Katrien Verhegge, Patrick Bedert, James Van Casteren, Dirk Dewolf,

Nadere informatie

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten

nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 357 van LYDIA PEETERS datum: 15 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Jeugdwerkloosheid - Stand van zaken trajecten Op pagina

Nadere informatie

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP)

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Viona-studieopdracht WSE Arbeidsmarktcongres 11 februari 2015 Daphné Valsamis & An De Coen Agenda Methodologie Wat is een LDP? 10 vaststellingen uit het

Nadere informatie

TEWERKSTELLINGSCEL N.V. AMP en N.V. HDS c.c.

TEWERKSTELLINGSCEL N.V. AMP en N.V. HDS c.c. TEWERKSTELLINGSCEL N.V. AMP en N.V. HDS c.c. Op 03 augustus 2009 wordt de tewerkstellingscel van de afdelingen N.V. AMP, Klein-Eilandstraat 1 te 1070 BRUSSEL en N.V. HDS c.c., Klein-Eilandstraat 1 te 1070

Nadere informatie

De arbeidsmarkt onderwijs

De arbeidsmarkt onderwijs De arbeidsmarkt onderwijs aan de start van een nieuwe economische cyclus 1 november 215 Bruno Lamelyn Meewerken aan de opvolging van de onderwijsarbeidsmarkt en acties om het lerarentekort te helpen oplossen

Nadere informatie

Regionale gids voor werkgevers ter bevordering van diversiteit binnen het personeelsbeleid

Regionale gids voor werkgevers ter bevordering van diversiteit binnen het personeelsbeleid Regionale gids voor werkgevers ter bevordering van diversiteit binnen het personeelsbeleid 1 2 é ë 3 Hoe gebruikt u uw BUITENboek? 4 5 Vakbonden: ACV, ABVV en ACLVB * Wie zijn ze? Wat doen ze? 6 Voor wie

Nadere informatie

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar?

d) Hoeveel werkzoekenden hebben deze sessies gevolgd de afgelopen drie jaar? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 551 van EMMILY TALPE datum: 4 mei 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Raadpleging website en vacaturedatabank 1. In antwoord

Nadere informatie

Diversiteitsplannen. Maatregel

Diversiteitsplannen. Maatregel Diversiteitsplannen Maatregel Met de subsidiëring en ondersteuning van diversiteitsplannen moedigt de Vlaamse Overheid, ondernemingen en organisaties aan om werk te maken van een divers personeelsbeleid.

Nadere informatie

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 30 september 2008 Themavergadering Mobiliteits- en verkeersinfrastructuur in Limburg

RESOC Limburg. Plenaire vergadering van 30 september 2008 Themavergadering Mobiliteits- en verkeersinfrastructuur in Limburg Regionaal Economisch en Sociaal Overlegcomité RESOC VERSLAG 30/09/08 21 RESOC Limburg Plenaire vergadering van 30 september 2008 Themavergadering Mobiliteits- en verkeersinfrastructuur in Limburg VERSLAG

Nadere informatie

DM-beleid in de praktijk. 25 oktober 2012 CODE 32

DM-beleid in de praktijk. 25 oktober 2012 CODE 32 DM-beleid in de praktijk 25 oktober 2012 CODE 32 Vakbondsvisie 1/3 tot voor enkele jaren werk = vakbond, ziekte en/of beperking = mutualiteit individuele benadering gericht op uitkering juridische ondersteuning.

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

TOOLBOX EAD EEN INSTRUMENTENKOFFER VOOR CONSULENTEN TOOLBOX EAD FASE 1 1

TOOLBOX EAD EEN INSTRUMENTENKOFFER VOOR CONSULENTEN TOOLBOX EAD FASE 1 1 TOOLBOX EAD EEN INSTRUMENTENKOFFER VOOR CONSULENTEN TOOLBOX EAD FASE 1 1 DE TOOLBOX EAD: EEN INSTRUMENTENKOFFER VOOR CONSULENTEN 1. Wat willen we bereiken met de toolbox? De uitdaging Het Vlaamse impulsbeleid

Nadere informatie

Vergadering 3 april u00 19u30

Vergadering 3 april u00 19u30 Sociaal Economische Raad van de Regio SERR VERSLAG 03/04/07 18 Vergadering 3 april 2007 17u00 19u30 BESLUITENLIJST Aanwezig Voorzitter: Werkgeversafgevaardigden: J.CL. VAN RODE J. BLOEMEN P. BUTENEERS

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief AUGUSTUS 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/2015-30/09/2018 KERN 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT 1 DOELSTELLING Faciliteren van een gebiedsgerichte ontwikkeling aan de hand van een continu

Nadere informatie

OPENBARE ZITTING. 20 oktober Aan de raadsleden

OPENBARE ZITTING. 20 oktober Aan de raadsleden 20 oktober 2017 Aan de raadsleden Graag nodigen wij u uit tot de zitting van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De zitting vindt plaats op maandag 30 oktober om 20:30 in de raadzaal van het OCMW, Gootje

Nadere informatie

Analyse van het tewerkstellings- en doelgroepenbeleid Minder doelgroepen voor meer jobs

Analyse van het tewerkstellings- en doelgroepenbeleid Minder doelgroepen voor meer jobs Analyse van het tewerkstellings- en doelgroepenbeleid Minder doelgroepen voor meer jobs Persconferentie 10 oktober 2013 Agenda 1. Inleiding Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarktbeleid Voka 2. Studie

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

reatief anwerven oont! a l Diversiteit loont! SERR-RESOC Meetjesland, Leiestreek en Schelde Juni 2011

reatief anwerven oont! a l Diversiteit loont! SERR-RESOC Meetjesland, Leiestreek en Schelde Juni 2011 a l c reatief anwerven oont! Diversiteit loont! SERR-RESOC Meetjesland, Leiestreek en Schelde Juni 2011 SERR RESOC Sociaal Economische Raad van de Regio Regionaal Economisch Sociaal Overleg Comité Regio

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Correspondentieadres: Kunstlaan 18 (6de verdieping) te 3500 Hasselt - Tel.: Fax: RESOC Limburg

Correspondentieadres: Kunstlaan 18 (6de verdieping) te 3500 Hasselt - Tel.: Fax: RESOC Limburg VZW ERKEND REGIONAAL SAMENWERKINGSVERBAND LIMBURG (vzw ERSV Limburg) Universiteitslaan 1 3500 Hasselt Correspondentieadres: Kunstlaan 18 (6de verdieping) te 3500 Hasselt - Tel.: 011 302 030 - Fax: 011

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Nieuwsbrief 02. www.vormingdienstencheques.be

Nieuwsbrief 02. www.vormingdienstencheques.be Nieuwsbrief 02 www.vormingdienstencheques.be Voorwoord Geachte lezer, Dienstenchequewerknemers worden in de dagelijkse uitoefening van hun taak geconfronteerd met verschillende producten, materialen, vragen

Nadere informatie

De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken. (West4work 3/11/2015)

De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken. (West4work 3/11/2015) De staatshervorming in vogelvlucht: stand van zaken (West4work 3/11/2015) Controle en sanctionering Visie activeringsbeleid en inkanteling controle Bemiddelen(*) = dé centrale opdracht voor VDAB (en partners)

Nadere informatie

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing Actieplan wijk-werken 2019 Inleiding Op de zitting van de Raad van Bestuur van van 05 december 2018 keurden de leden het, tevens door gedragen, algemeen afsprakenkader omtrent de werking van het activeringsinstrument

Nadere informatie

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden

2 Evaluatie door de stuurgroep onderwijs aan gedetineerden Evaluatie van het onderwijsaanbod in de gevangenissen in Vlaanderen en Brussel in functie van de Vlaamse leidraad voor het onderwijsaanbod in de gevangenissen Syntheserapport 22 maart 2017 1 Inleiding

Nadere informatie