TAALBELEID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TAALBELEID 2015-2016"

Transcriptie

1 TAALBELEID

2 Algemene visie Taalbeleid op onze school Via onze taalopvoeding en taalonderwijs willen wij werk maken van de harmonische ontplooiing van de persoonlijkheid van elk kind op onze school. Door onze taalopvoeding willen wij de integratie van elk kind in de maatschappij van vandaag en morgen bevorderen. Met onze taalopvoeding en onderwijs willen wij alle kinderen deelachtig maken aan het erfgoed van de eigen cultuur en hun kennis en waardering van andere culturen bevorderen. Wij willen trouwens een open venster op de wereld bieden. Via onze taalopvoeding willen wij helpen de zingevende of levensbeschouwelijke dimensie in het leven te ontsluiten.

3 Accenten in ons taalbeleid COMMUNICATIE Doel : elk kind kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. STERKE BASIS VOOR TALENKEN- NIS GOEDE BEHEERSING VAN HET NEDERLANDS COMMUNICATIE- VAARDIGHEDEN

4 BEGINSITUATIEANALYSE - 1 Zie evaluatie beleid

5 BEGINSITUATIEANALYSE -2 A Het taalcurriculum NEDERLANDS realiseren: Welke methodes? Jules in peuterklas en eerste kleuterklas Schatkist voor tweede kleuterklas Welke ondersteunende materialen? Mol en Beer in eerste leerjaar Taal Signaal in tweede tot en met zesde leerjaar Leerlijn sticordiemaatregelen Toetsing Zie bijgevoegde lijst In lager onderwijs vooral methodegebonden toetsen B. Het taalcurriculum VREEMDE TALEN realiseren: Talensensibilisering Hoe realiseren de leerkrachten uit het kleuter deze opdracht? Occasioneel bij de jongste kleuters een uitgewerkte lijn talensensibilisering en initiatie Frans in de derde kleuterklas. Formeel Frans onderwijs Plezier beleven aan vreemde talen komt op de eerste plaats als stimulans voor de taalverwerving bij alle kinderen. Het formeel vreemdetalenonderwijs Frans is voor de derde graad. Welke klemtonen legt de school in het aanbod formeel Frans onderwijs? Klemtonen uit leerplan. C. Een krachtige leeromgeving realiseren: Schoolspecifieke kenmerken van: een rijk milieu: a. materialen b. ruimte een rijk aanbod: ZIE BIJGEVOEGDE ANALYSE TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS een rijke begeleiding:

6 D. Afspraken betreffende de communicatie leerling leerling: In de klas : beschaafd Nederlands leerkracht - leerling: Beschaafd Nederlands verzorgde taal mondeling en schriftelijk ( mededelingen rapporten,nota s in agenda nieuwsbrieven) Boodschappen in de gangen : verzorgde taal, beschaafd Nederlands leerkracht - leerkracht: Wanneer de leerlingen het kunnen horen, beschaafd Nederlands. Onderling : geschaafd dialect. Extern: school ouder: Website : veel fotomateriaal - overzichtelijk met staakwoorden korte verslagjes van klasactiviteiten Nieuwsbrieven : maandelijks per item altijd zelfde hoofding op einde van de maand belangrijk : kalender Persoonlijke mededelingen aan ouders : ofwel via een brief ofwel via agenda leerlingen anderstaligen worden indien mogelijk aangesproken door leerkracht of zoco Onthaal nieuwe ouders : door administratieve medewerker en/of directeur in Nederlands, eventueel in Frans of Engels. Samenwerking met oudervereniging op nieuw elan school - lokale gemeenschap: Samenwerking met andere KBO-scholen op pedagogisch vlak Actieve deelname in organisatie van Jeugdboekenweek Samenwerking met parochie,culturele en sportorganisaties Samenwerking met Vives opvang buitenlandse studenten school - internationale gemeenschap: Buitenlandse studenten via Katho

7 BEPALEN VAN DE WENSELIJKE SITUATIE

8 A. Het taalcurriculum realiseren: Wat willen we bereiken? De nieuwe tendensen van de leerplannen Nederlands en Frans kennen en nastreven in de dagelijkse praktijk. Bewuster omspringen met het taalonderwijs. Als aandachtspunt meenemen om in de meest uiteenlopende activiteiten taaldoelen spontaan mee te nemen. ( voor de verschillende leergebieden, bij alle instructie-of ervaringsmomenten en bij de evaluatie van/door de leerlingen) Alle leerlingen verhogen hun taal en communicatieve competenties. B. Een krachtige leeromgeving uitbouwen: Wat willen we bereiken? Bewuster worden van die krachtige leeromgeving en er werk van maken. Professionalisering 2de taalverwerving. Kunnen meegaan in de visie omtrent een krachtige leeromgeving. De leerlingen voelen zich uitgedaagd door de geboden leersituaties. C. De communicatie verbeteren Wat willen we bereiken? A. Interne communicatie: Alle participanten voelen aan dat communicatie belangrijk en mogelijk is en verzorgen dit dan ook. De leerkrachten zien het belang van een vlotte communicatie in en zijn bereid om daar dagelijks werk van te maken.

9 De leerlingen voelen aan dat communicatie op onze school belangrijk is en kunnen deelnemen aan dit proces. Elke leerling kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. De leerlingen krijgen voldoende mogelijkheden om te oefenen op de communicatievaardigheden. B. Externe communicatie: We willen een school zijn met een open venster op de wereld, een school die de communicatie met externen als een kans ziet en dit daarom ook verzorgt. De leerkrachten leren de visie van de school op dit vlak kennen en zijn bereid hierin mee te stappen. De leerlingen kunnen en durven de communicatie met externen aangaan. De leerlingen zien het belang van vreemdetalenkennis in en zijn geprikkeld om met vreemde talen om te gaan.

10 Het taalcurriculum realiseren Een krachtige leeromgeving uitbouwen De nieuwe tendensen van de leerplannen Nederlands en Frans kennen en nastreven in de dagelijkse praktijk. Bewuster omspringen met het taalonderwijs. Als aandachtspunt meenemen om in de meest uiteenlopende activiteiten taaldoelen spontaan mee te nemen. ( voor de verschillende leergebieden, bij alle instructie-of ervaringsmomenten en bij de evaluatie van/door de leerlingen) Alle leerlingen verhogen hun taal en communicatieve competenties. Bewuster worden van die krachtige leeromgeving en er werk van maken. Professionalisering 2de taalverwerving. Kunnen meegaan in de visie omtrent een krachtige leeromgeving. De leerlingen voelen zich uitgedaagd door de geboden leersituaties. COMMUNICATIE STERKE BASIS COMMUNICATIE Doel : elk kind kan op een voldoende STERKE BASIS VOOR TALENKENhoog Doel en : elk rijk kind niveau kan communiceren op een voldoende hoog en rijk niveau com- NIS VOOR in het TALENKEN- NIS Nederlands. municeren in het Nederlands. GOEDE BEHEERSING VAN HET NEDERLANDS COMMUNICATIE- VAARDIGHEDEN De communicatie verbeteren A. Interne communicatie: Alle participanten voelen aan dat communicatie belangrijk en mogelijk is en verzorgen dit dan ook. De leerkrachten zien het belang van een vlotte communicatie in en zijn bereid om daar dagelijks werk van te maken. De leerlingen voelen aan dat communicatie op onze school belangrijk is en kunnen deelnemen aan dit proces. Elke leerling kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. De leerlingen krijgen voldoende mogelijkheden om te oefenen op de communicatievaardigheden. B. Externe communicatie: We willen een school zijn met een open venster op de wereld, een school die de communicatie met externen als een kans ziet en dit daarom ook verzorgt. De leerkrachten leren de visie van de school op dit vlak kennen en zijn bereid hierin mee te stappen. De leerlingen kunnen en durven de communicatie met externen aangaan. De leerlingen zien het belang van vreemdetalenkennis in en zijn geprikkeld om met vreemde talen om te gaan.

11 OPERATIONEEL PLAN Ons taalbeleid is gebouwd op de twee peilers communicatie en sterke basis voor talenkennis met als kerndoelen het taalcurriculum realiseren, een krachtige leeromgeving uitbouwen en de communicatie verbeteren. Daarbij beschouwen we goede beheersing van het Nederlands en communicatieve vaardigheden als bouwstenen van de communicatie. De taalstimuleringsactiviteiten uit de voorbije schooljaren hebben wij na evaluatie terug opgenomen waar we die als belangrijk aanvoelen. ( taalstimulering naar taalarme leerlingen en talensensibilisering taalinitiatie). In het schooljaar willen we de communicatie verbeteren in de focus zetten. Zowel de interne communicatie als de externe communicatie willen wij bekijken, evalueren en bijsturen waar nodig. Zorg voor taal op school als element van de schoolcultuur en als middel om de school haar cultureel-maatschappelijke rol te laten spelen. De band van de school met de omgeving is vooral belangrijk voor de maatschappelijke integratie van leerlingen waarvan de taalontwikkeling problematisch is. In deze derde laag gaan de doelen niet zozeer over taaldidactiek maar over het versterken van de taalcompetenties van de teamleden en de schoolleiding om met de ouders en met de omgeving samen te werken. We willen onze vaardigheid in de verbale communicatie met de ouders, met collega s, met onderwijsondersteuners en met de lokale gemeenschap bekijken en bijsturen waar nodig. Het taalbeleid van de school richt zich zo op een bredere context dan die van de didactische competenties van de klas.

12 TAALSTIMULERING NAAR TAALARME LEERLINGEN TOE Het taalcurriculum realiseren Een krachtige leeromgeving uitbouwen De nieuwe tendensen van de leerplannen Nederlands en Bewuster worden van die krachtige leeromgeving en er werk van maken. Frans kennen en nastreven in de dagelijkse praktijk. Professionalisering 2de taalverwerving. Kunnen meegaan in de visie omtrent een krachtige leeromgeving. Bewuster omspringen met het taalonderwijs. Als aandachtspunt meenemen om in de meest uiteenlopende De leerlingen voelen zich uitgedaagd door de geboden leersituaties. activiteiten taaldoelen spontaan mee te nemen. ( voor de verschillende leergebieden, bij alle instructie-of ervaringsmomenten en bij de evaluatie van/door de leerlingen) Alle leerlingen verhogen hun taal en communicatieve competenties. COMMUNICATIE Doel : elk kind kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. STERKE BASIS VOOR TALENKEN- NIS GOEDE BEHEERSING VAN HET NEDERLANDS COMMUNICATIE- VAARDIGHEDEN De communicatie verbeteren A. Interne communicatie: Alle participanten voelen aan dat communicatie belangrijk en mogelijk is en verzorgen dit dan ook. De leerkrachten zien het belang van een vlotte communicatie in en zijn bereid om daar dagelijks werk van te maken. De leerlingen voelen aan dat communicatie op onze school belangrijk is en kunnen deelnemen aan dit proces. Elke leerling kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. De leerlingen krijgen voldoende mogelijkheden om te oefenen op de communicatievaardigheden. B. Externe communicatie: We willen een school zijn met een open venster op de wereld, een school die de communicatie met externen als een kans ziet en dit daarom ook verzorgt. De leerkrachten leren de visie van de school op dit vlak kennen en zijn bereid hierin mee te stappen. De leerlingen kunnen en durven de communicatie met externen aangaan. De leerlingen zien het belang van vreemdetalenkennis in en zijn geprikkeld om met vreemde talen om te gaan.

13 Werkpunt anderstalige kleuters : woordenschatmapjes De leerlingen worden gestimuleerd om te oefenen op de specifieke woordenschat per BC. Organisatie planning : De leerkrachten maken mapjes met foto s /tekeningen van de specifieke woordenschat per BC. Hiermee wordt in de klas geoefend en de kleuters krijgen dit ook Mee naar huis om te oefenen/ te tonen aan hun ouders. Werkpunt anderstalige kleuters : ondersteuning zorgleerkrachten in 2de en 3de kleuterklas De leerlingen worden gestimuleerd om te oefenen. Organisatie planning : In de werking van de zorgleerkracht in peuter en eerste kleuterklas is de taalactivering opgenomen in haar werking in de kleuterklassen. De zorgleerkracht in de tweede en derde kleuterklas neemt dit ook op in haar werking met een lestijd voorlezen en een activiteit computergebruik naar voorbereidend lezen en rekenen. Deelname aan project de Verhalenverteller van de openbare bib : In moeilijkere thuissituaties het voorlezen en bibbezoek introduceren. Organisatie planning : zoco ism bib Deelname aan project Taalsprong Anderstalige leerlingen opwarmen voor het onderwijs in het Nederlands vanaf 1 september. Organisatie en planning : Sociaal huis

14 Specifieke taalactitviteiten in kleuterschool Leerlingen gaan vlot vertellen over iets in hun klasgroep. Organisatie en planning : Taalstimulering via Jules die meegaat in de peuter en eerste kleuterklas, de schattendoos in de tweede kleuterklas en de ABC-doos in de derde kleuterklas. Een individuele kleuter brengt hierdoor een eigen verhaal in de klasgroep. Ouders meenemen in de taalactiviteiten uit de kleuterklas De kleuters worden gestimuleerd om ook thuis de gebruikte woordenschat te gebruiken. Organisatie en planning : In de nieuwsbrieven in de kleuterklassen vermelden de klassenleerkrachten per BC de woordenschat die aan bod kwam.

15 TALENSENSIBILISERING Het taalcurriculum realiseren Een krachtige leeromgeving uitbouwen De nieuwe tendensen van de leerplannen Nederlands en Frans kennen en nastreven in de dagelijkse praktijk. Bewuster omspringen met het taalonderwijs. Als aandachtspunt meenemen om in de meest uiteenlopende activiteiten taaldoelen spontaan mee te nemen. ( voor de verschillende leergebieden, bij alle instructie-of ervaringsmomenten en bij de evaluatie van/door de leerlingen) Alle leerlingen verhogen hun taal en communicatieve competenties. Bewuster worden van die krachtige leeromgeving en er werk van maken. Professionalisering 2de taalverwerving. Kunnen meegaan in de visie omtrent een krachtige leeromgeving. De leerlingen voelen zich uitgedaagd door de geboden leersituaties. COMMUNICATIE STERKE BASIS Doel : elk kind kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren VOOR TALENKEN- NIS in het Nederlands. GOEDE BEHEERSING VAN HET COMMUNICATIE- VAARDIGHEDEN De communicatie verbeteren A. Interne communicatie: Alle participanten voelen aan dat communicatie belangrijk en mogelijk is en verzorgen dit dan ook. De leerkrachten zien het belang van een vlotte communicatie in en zijn bereid om daar dagelijks werk van te maken. De leerlingen voelen aan dat communicatie op onze school belangrijk is en kunnen deelnemen aan dit proces. Elke leerling kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. De leerlingen krijgen voldoende mogelijkheden om te oefenen op de communicatievaardigheden. B. Externe communicatie: We willen een school zijn met een open venster op de wereld, een school die de communicatie met externen als een kans ziet en dit daarom ook verzorgt. De leerkrachten leren de visie van de school op dit vlak kennen en zijn bereid hierin mee te stappen. De leerlingen kunnen en durven de communicatie met externen aangaan. De leerlingen zien het belang van vreemdetalenkennis in en zijn geprikkeld om met vreemde talen om te gaan.

16 Verder werking als schooljaar : lijn talensensibilisering met aanvullingen via inpikken op actualiteit, creativiteit van de leerlingen en van de leerkracht Taalinitiatie en talensensibilisering : Waar het bij taalinitiatie vooral gaat over de voorbereiding op het formele onderwijs in een bepaalde taal, hier het Frans, gaat het bij talensensibilisering uitsluitdend om het wekken van belangstelling voor vreemde talen. VVKBaO Jan Saveyn taalbeleid voeren in de basisschool

17 AANDACHT VOOR DE COMMUNICATIE Het taalcurriculum realiseren Een krachtige leeromgeving uitbouwen De nieuwe tendensen van de leerplannen Nederlands en Frans kennen en nastreven in de dagelijkse praktijk. Bewuster omspringen met het taalonderwijs. Als aandachtspunt meenemen om in de meest uiteenlopende activiteiten taaldoelen spontaan mee te nemen. ( voor de verschillende leergebieden, bij alle instructie-of ervaringsmomenten en bij de evaluatie van/door de leerlingen) Bewuster worden van die krachtige leeromgeving en er werk van maken. Professionalisering 2de taalverwerving. Kunnen meegaan in de visie omtrent een krachtige leeromgeving. De leerlingen voelen zich uitgedaagd door de geboden leersituaties. COMMUNICATIE Doel : elk kind kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. STERKE BASIS VOOR TALENKEN- NIS GOEDE BEHEERSING VAN HET COMMUNICATIE- VAARDIGHEDEN De communicatie verbeteren A. Interne communicatie: Alle participanten voelen aan dat communicatie belangrijk en mogelijk is en verzorgen dit dan ook. De leerkrachten zien het belang van een vlotte communicatie in en zijn bereid om daar dagelijks werk van te maken. De leerlingen voelen aan dat communicatie op onze school belangrijk is en kunnen deelnemen aan dit proces. Elke leerling kan op een voldoende hoog en rijk niveau communiceren in het Nederlands. De leerlingen krijgen voldoende mogelijkheden om te oefenen op de communicatievaardigheden. B. Externe communicatie: We willen een school zijn met een open venster op de wereld, een school die de communicatie met externen als een kans ziet en dit daarom ook verzorgt. De leerkrachten leren de visie van de school op dit vlak kennen en zijn bereid hierin mee te stappen. De leerlingen kunnen en durven de communicatie met externen aangaan. De leerlingen zien het belang van vreemdetalenkennis in en zijn geprikkeld om met vreemde talen om te gaan.

18 Focus op communicatie Prioriteit in de kleuterschool Het kleuterteam maakt een lijst op van do s en dont s bij een goede communicatie naar ouders toe. Organisatie planning : Personeelsvergadering Teamwerking prioriteit De leerkrachten voelen zich vrijer in het team en kunnen vlotter communiceren met elkaar. Organisatie planning : Diverse activteiten voor het team tijdens het schooljaar. Sociale vaardigheden een prioriteit dit schooljaar De leerlingen krijgen handvaten om bij conflicten te communiceren en om over hun gevoelens te communiceren. Organisatie planning : Zie prioriteitenplanning operationeel plan Communicatie naar ouders toe Elke leerkracht zoekt op een eigen, vlotte manier om met ouders te communiceren. ( Gimme, brieven, klasblog, ) De schoolleiding brengt via Gimme snel informatie naar de meeste ouders. De ict-coördinator zorgt dat de website van school aantrekkelijk is als vorm van communicatie naar de buitenwereld. De organisatie en werking van de schoolraad en de oudervereniging zorgt voor een goede communicatie tussen de verschillende geledingen. Organisatie planning : Pv van augustus ( ict-coördinator naar team) In de loop van het schooljaar. ( directie en ict-coördinator) Schoolraad en ouderverenigingorganisatie

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan

Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan Verder gestalte geven aan het taalbeleidsplan De lat hoog voor talen in iedere school Goed voor de sterken, sterk voor de zwakken Inhoud THEORETISCH KADER Definitie Doelen Bronnen voor het bepalen van

Nadere informatie

OPERATIONEEL PLAN Basisschool H.FAMILIE Tielt

OPERATIONEEL PLAN Basisschool H.FAMILIE Tielt OPERATIONIONEEL PLAN OPERATIONEEL PLAN Basisschool H.FAMILIE Tielt LANGE TERMIJN: 2016-2017 Lezen en spelling Actieplan na outputanalyse 2015-2016 PRIORITEITEN : Media (KBO) Sociale vaardigheden (L) Outputanalyse

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

ICT-visie GBS Linden

ICT-visie GBS Linden ICT-visie GBS Linden 1. Algemene inleiding en context Onze school situeert zich in de dorpskern van Linden, Martelarenplaats 1 3210 Linden en telt 420 leerlingen van de peuterklas tot het zesde leerjaar.

Nadere informatie

Netwerkdag VIRBO 3 februari Talenbeleid

Netwerkdag VIRBO 3 februari Talenbeleid Netwerkdag VIRBO 3 februari 2015 Talenbeleid Verwachtingen overheid en GO! inzake talenbeleid. Aanbevelingen PBD : Waarop inzetten binnen talenbeleid in de komende jaren? Waarom de aandacht voor talenbeleid?

Nadere informatie

PROFESSIONALISERINGSBELEID 2015-2016

PROFESSIONALISERINGSBELEID 2015-2016 PROFESSIONALISERINGSBELEID 2015-2016 HET LEREN VAN DE LERAREN OP ONZE SCHOOL INTERN PROFFESIONALISEREN EXTERN PROFESIONALISEREN HOSPITEREN NIEUWE LKRN IN TEAM VANUIT INDIVIDUELE NODEN DEELGROEPEN MENTOR-COACH

Nadere informatie

Zin in goed onderwijs Frans! Doelen. Even kennismaken 27/10/ Visie op goed taalonderwijs Frans kennen

Zin in goed onderwijs Frans! Doelen. Even kennismaken 27/10/ Visie op goed taalonderwijs Frans kennen Zin in goed onderwijs Frans! Talige grondhouding Mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid Frans Mia Vanden Waeyenbergh Pedagogisch begeleider Frans, CLIL en coördinatie MVT 1. Visie op goed taalonderwijs

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

ICT-visie GBS Linden

ICT-visie GBS Linden ICT-visie GBS Linden 1. Algemene inleiding ICT is niet meer weg te denken uit ons dagdagelijks functioneren, spelen en leren. Ook in onze onderwijspraktijk komt ICT dagdagelijks aan bod. We zorgen voor

Nadere informatie

Ann Van Damme Karine Hiels

Ann Van Damme Karine Hiels Ann Van Damme Karine Hiels Een school in beweging Dorpsschool te Kruibeke Centrumschool: KO + LO Wijkschool: KO Leerlingenaantal: LO 268 KO 208 Leerlingenaantal sterk toegenomen de voorbije 10 jaar Instroom

Nadere informatie

22-11- 2013. ! verwelkoming. ! voorstellen zorgteam: specifieke functie. ! schoolprioriteiten 2013-2014

22-11- 2013. ! verwelkoming. ! voorstellen zorgteam: specifieke functie. ! schoolprioriteiten 2013-2014 ! verwelkoming! voorstellen zorgteam: specifieke functie! schoolprioriteiten 2013-2014! theoretische fundering: overheidsvisie/ opdracht voor Vlaamse scholen! vernieuwde schoolvisie, afspraken + stimuli!

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

FRANS. Personeelsvergadering 31 mei 2011. mogen moeten. taalregeling. Talenbeleidsnota 3220 FRANS 1

FRANS. Personeelsvergadering 31 mei 2011. mogen moeten. taalregeling. Talenbeleidsnota 3220 FRANS 1 FRANS Personeelsvergadering 31 mei 2011 1 taalregeling 1963 LP 1972 LP 1998 LP 2004 2007 LP 2010 2008 2009 Talenbeleidsnota mogen moeten 3220 FRANS 1 De geschiedenis van het leerplan Frans 1963 : De taalgrens

Nadere informatie

Sessie 1.1 Scholing i.v.m. taalinitiatie het vroeg leren van talen

Sessie 1.1 Scholing i.v.m. taalinitiatie het vroeg leren van talen Sessie 1.1 Scholing i.v.m. taalinitiatie het vroeg leren van talen Liesbeth Martens liesbeth.martens@ucll.be Korte kennismaking Op het menu in deze sessie Op het menu Opmerking vooraf Vroeg vreemdetaalonderwijs:

Nadere informatie

Taalbeleid voeren op de basisschool

Taalbeleid voeren op de basisschool Taalbeleid voeren op de basisschool Jan Saveyn pedagogisch coördinator VVKBaO Bij beleidsvoering denkt men wellicht in de eerste plaats aan het beleid dat de politieke overheid en onderwijskoepels uitwerken

Nadere informatie

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en

De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en De manier waarop de informatie doorstroomt binnen onze school en naar de verschillende externe medewerkers is van essentieel belang voor de sfeer en de professionele cultuur. We geven in dit onderdeel

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie Schoolbeleidsplan Cultuureducatie 1. De algemene visie op onderwijs in relatie tot cultuureducatie 1.2 Visie van de school op onderwijs: Onze school wil [. invullen wat de algemene visie is t.a.v. het

Nadere informatie

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams

ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN. 5 kernteams ORDENINGSKADER PERMANENTE PRIORITEITEN 5 kernteams 1. Evalueren van leerlingen 2.Vakgroepwerking 3. Actief leren 5. Taalbeleid en GOK Kernteams 4. Digitale didactiek 1. EVALUATIE EEN GENUANCEERD VERHAAL

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen In kolom 1 vind je 49 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep MVT (Frans, Engels, Duits). Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

ID bijdrage: Logo talenwebsite: wel niet

ID bijdrage: Logo talenwebsite: wel niet ID bijdrage: 15501 Logo talenwebsite: wel niet Indien je uitgaat van gevoelig maken voor talen en op een positieve manier omgaan met een diversiteit aan talen als invulling van talensensibilisering kan

Nadere informatie

Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs

Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs Lijst van de gebruikte leerplannen binnen het katholiek onderwijs 1. Specifiek voor het kleuteronderwijs: (Ook de ander leerplannen gelden voor het kleuteronderwijs) November 2008 Ontwikkelingsplan nieuw

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Anderstalige nieuwkomers

Anderstalige nieuwkomers Anderstalige nieuwkomers Zijn overal aanwezig..soms even niet en dan weer wel Ze moeten zoveel leren: onze taal, onze gewoontes? Wat doen we ermee? Hoe beginnen we eraan? Hoe breng ik taal aan? Wat met

Nadere informatie

Taken van de zorgcoördinator

Taken van de zorgcoördinator Taken van de zorgcoördinator Gesprekken met kinderen Het gaat hier meestal om kinderen die zich om een of andere reden niet goed in hun vel voelen: scheiding van ouders, niet voldoende assertief zijn,

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

Het flexibel inzetten van de taalmethode heeft te maken met de functie van taal.

Het flexibel inzetten van de taalmethode heeft te maken met de functie van taal. Taal: vakspecifieke toelichting en tips Taalverwerving en -onderwijs verlopen als het ware in cirkels: het gaat vaak om dezelfde inhouden, maar de complexiteit en de mate van beheersing nemen toe. Anders

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe

Opvoedingsproject. A.A. Terruwe Opvoedingsproject Je mag zijn wie je bent En zoals je bent. Met fouten en gebreken. Om te kunnen worden Die je in je aanleg bent Maar zoals je je nog niet kunt vertonen En je mag het worden op jouw wijze

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

De evaluatie en rapportage

De evaluatie en rapportage De evaluatie en rapportage 1. De evaluatie 1.1 De beeldvorming 1.2 De evaluatiemiddelen 1.3 De externe instanties 1.4 De rapportage 2. Het rapport 1. De evaluatie Om al onze kinderen zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Verhaal 1 Leerlingen ondervinden veel moeilijkheden in het eerste leerjaar Mijn collega s willen niet samenwerken Eerste oriëntatie: Er blijkt een

Nadere informatie

PARKSCHOOL. Samensmelting PP SL GG. maart 2016

PARKSCHOOL. Samensmelting PP SL GG. maart 2016 PARKSCHOOL Samensmelting PP SL GG maart 2016 PARKSCHOOL Bouwfase begonnen mei 2015 Eerste steenlegging 4 september 2015 Twee fasen: 1. Lager 2. Kleuter Volledig operationeel ten laatste 1.11.2017 Scholen

Nadere informatie

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe. Verhaal 1. Verhaal 2. Praktijkonderzoek in BNBSON 1

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe. Verhaal 1. Verhaal 2. Praktijkonderzoek in BNBSON 1 Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Verhaal 1 Leerlingen ondervinden veel moeilijkheden in het eerste leerjaar Mijn collega s willen niet samenwerken Eerste oriëntatie: Er blijkt een

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM Locatie : De Brinnr. : 17QS-2 Plaats : 2324 ER Leiden Regnr. : 3011610 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Workshop 3: Taalactivering

Workshop 3: Taalactivering Workshop 3: Taalactivering inhoud voorstelling Wat is taalactivering? De thema s in vogelvlucht Een thema in detail: spelend leren Getuigenis Juf Els Vragen en bekijken materiaal projectverloop onderzoek

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

8 %9, +*-.+ ; ":, #3% Willy De Herdt Erik Verdonckt

8 %9, +*-.+ ; :, #3% Willy De Herdt Erik Verdonckt !" " / /2 5*-) " "5 : " #$%% "&' ( )*!!+)'!, -, +*-+ $$%001$ $$30$01# 04 0 0" 0 67, 13$1 8 %9, +*-+ ; ":, #3% " 1%1 Willy De Herdt Erik Verdonckt ", : 11 2 #$%% )+,?0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000$

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project : Het pedagogische project geeft de kenmerken aan die de school hanteert bij de opvoeding en het onderwijs van de kinderen. De missie en visie die het schoolbestuur, de directie en de leerkrachten nastreven,

Nadere informatie

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs

Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Vakdocumenten Frans (2004) Visie en accenten leerplan Frans BaO 1 De eerste stappen zetten - Basiswoordenschat

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Wat is de rol van eigentijds taalonderwijs?

Wat is de rol van eigentijds taalonderwijs? Wat is de rol van eigentijds taalonderwijs? Taalconferentie 13 oktober Ineke Bruning WWW.CPS.NL Ineke Bruning i.bruning@cps.nl 06 25 065 512 Aan het einde van de workshop o Heeft u een beeld van wat eigentijds

Nadere informatie

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

1. Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod Scholengemeenschap TABOR Afdelingen Sint-Maria-Aalter Aalter-Brug Aalterstraat 6 9880 Aalter 09/3740500 09/3751604 schoolsint-maria-aalter@taborscholen.be Prioriteitenplanning riteitenplanning schooljaar

Nadere informatie

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen?

Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? Heeft de school aandacht voor de taalvaardigheid van haar leerlingen? 1. Hoe is het taalbeleid van de school? Infodossier van de school I 1.3.1 Nascholing/vakgericht I 1.3.2 Nascholing/algemeen pedagogisch

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

Informatieboekje

Informatieboekje Informatieboekje 2016-2017 Basisschool Windekind Van Weerden Poelmanstraat 192 6417 ES HEERLEN E: info.windekind@innovo.nl T: 045-5419761 W; www.bswindekind.nl Beste ouders/verzorgers, In dit boekje informeren

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING

INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING INFORMATIEBROCHURE KLEUTERWERKING 1 bij de kleuters van basisschool De Letterboom. Wij, het team van De Letterboom, willen jullie graag laten kennismaken met onze kleuterafdeling. Wie zijn wij? is een

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

ICT- BELEIDSPLAN. 14 en 26 februari 2008

ICT- BELEIDSPLAN. 14 en 26 februari 2008 ICT- BELEIDSPLAN 14 en 26 februari 2008 Van visie naar beleidsplan INHOUD SESSIE Wat is het belang van een beleidsplan binnen de schoolorganisatie? Welke inhouden kan een ICT-beleidsplan herbergen? Hoe

Nadere informatie

Infoavond schoolorganisatie

Infoavond schoolorganisatie Infoavond schoolorganisatie Verloop van de avond Decreet basisonderwijs: achtergrondinformatie Organisatie van het basisonderwijs Opdracht van het basisonderwijs Organisatie van onze kleuterschool vanaf

Nadere informatie

2. Ons opvoedingsproject

2. Ons opvoedingsproject 2. Ons opvoedingsproject Hieronder vindt u een beschrijving van de uitgangspunten van ons pedagogisch project Ons opvoedingsproject tracht te verwoorden welke doelstellingen we nastreven om onze kinderen

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

TALENBELEIDSPLAN LAARNE/KALKEN GS DE WINDWIJZER

TALENBELEIDSPLAN LAARNE/KALKEN GS DE WINDWIJZER Gemeentelijke Basisschool "De Windwijzer" Schoolstraat 8 Kouterstraat 4 9270 Laarne Kalken 09/3692550 09/3675734 SWP TALENBELEIDSPLAN LAARNE/KALKEN GS DE WINDWIJZER 1. BEGINSITUATIE We zijn een landelijke

Nadere informatie

Peilingen Frans BaO Valeria Catalano Lerarenopleider Frans voor het secundair onderwijs, Hogeschool PXL

Peilingen Frans BaO Valeria Catalano Lerarenopleider Frans voor het secundair onderwijs, Hogeschool PXL Peilingen Frans BaO 2017 Valeria Catalano Lerarenopleider Frans voor het secundair onderwijs, Hogeschool PXL Het concept eindterm : tekst & verwerkingsniveau Relatie tussen eindterm en leerproces in taalverwerving

Nadere informatie

De competenties. A Vertellen en voorlezen. A 1.2 Competenties. Competenties

De competenties. A Vertellen en voorlezen. A 1.2 Competenties. Competenties De competenties A Vertellen en voorlezen A 1.2 A1 A2 A3 A4 Je kunt verhalen om voor te lezen of te vertellen kiezen voor iedere leeftijdsgroep van de basisschool. Je kunt het voorlezen of vertellen van

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Sportschool te Gentbrugge

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van De Sportschool te Gentbrugge Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 1. Waarom is dit project nodig? ( ) Groep: Duurzaamheid - Bewustmaking - Vaardigheden -

Nadere informatie

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers

VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart Magda Deckers VIRBO Directies GO Garderen, 13 maart 2013 Magda Deckers TAALVAARDIGHEIDSONDERWIJS: Eenzelfde begrippenkader: - vaststellingen die leidden tot TVO - conclusies voor het onderwijs - TVO: conceptueel kader

Nadere informatie

projectverloop Onderzoek

projectverloop Onderzoek projectverloop Onderzoek Ouders: bezorgd om Nederlands, bezorgd om thuistaal Leerkrachten: meertaligheid als oorzaak van achterstand Maar: meertaligheid hoeft geen probleem te zijn projectverloop Kans:

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! basisschool Ter Elzen Wijtschate te WIJTSCHATE

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van GO! basisschool Ter Elzen Wijtschate te WIJTSCHATE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

VBS DUINEN. OPEN SCHOOL aan zee. krachtig LEREN. TALENT stimuleren. brede ZORG. SAMEN sterk

VBS DUINEN. OPEN SCHOOL aan zee. krachtig LEREN. TALENT stimuleren. brede ZORG. SAMEN sterk VBS DUINEN OPEN SCHOOL aan zee Katholiek wil zeggen dat onze school geen school is voor alleen katholieke kinderen, maar een katholieke school voor ALLE kinderen. We hebben respect voor en gaan de verrijking

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang

Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Ronde 4 Ayse Isçi Onderwijscentrum, Gent Contact: ayse.isci@gent.be Positief omgaan met meertaligheid in het basisonderwijs en in de buitenschoolse opvang Meertaligheid in het onderwijs en in de opvang

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. 1 Taal en taalonderwijs. 2 Taalverwerving

Inhoudsopgave. Inleiding. 1 Taal en taalonderwijs. 2 Taalverwerving Inhoudsopgave Inleiding 1 Taal en taalonderwijs 1.1 Achtergrondkennis: wat is taal? 1.1.1 Functies van taal 1.1.2 Betekenis van taal 1.1.3 Systeem van taal 1.1.4 Componenten van de kennis over taal 1.2

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van Gelijke Onderwijskansen Diversiteit P-KVS Soepele klas Een krachtige

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie 1 PEDAGOGISCH PROJECT 1. Algemeen 2. Elementen van ons pedagogisch project 2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling 2.1.1. Profilering van de school als onderwijsinstelling behorend

Nadere informatie

TAALLEREN IN INTERACTIE

TAALLEREN IN INTERACTIE TAALLEREN IN INTERACTIE alleen voor cluster 2? Ciska Heertjes-Groen Logopediste Taalbrug SO Begeleidster TII SBO INHOUD Video opname TOS klas op de Taalbrug SO Wat zie je? Wat is taalleren in interactie?

Nadere informatie

Leerplan media INHOUDSTAFEL.

Leerplan media INHOUDSTAFEL. Leerplan media INHOUDSTAFEL. In dit pakket vindt U: Traject leerplan Media stap 1 intakegesprek, afstemmen van de vraag stap 2A/2B met scenario voor personeelsvergadering/studiedag: introductie leerplan

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 26 februari Piet Van Avermaet & Marie Seghers Persoon in zijn geheel Breed evalueren Wat mag u verwachten? Aan de slag

Nadere informatie

Toelichting competenties

Toelichting competenties Toelichting competenties De vraag van dit onderzoek was of leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders die werken met nieuwkomers aanvullende of extra competenties nodig hebben bovenop de bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Taal laten groeien Taaldidactiek voor de kleuterklas

Taal laten groeien Taaldidactiek voor de kleuterklas Taal laten groeien Taaldidactiek voor de kleuterklas Sabien Verkinderen Plantyn Voorwoord Bij jonge kinderen lijkt taal leren van-zelf-sprekend. Het lijkt alsof ze het vanzelf doen, een beetje zoals ze

Nadere informatie

Voorbereiding doorlichting. Maandag 26 november 2012 Personeelsvergadering

Voorbereiding doorlichting. Maandag 26 november 2012 Personeelsvergadering Voorbereiding doorlichting Maandag 26 november 2012 Personeelsvergadering Agenda 2003 Nieuwe stijl Drie onderzoeksvragen Ervaringen andere SG in 2011-2012 Welbevinden leerlingen En nu? Geen paniek! Want

Nadere informatie

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur

Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets. Walter Dons Pedagogisch adviseur Parallellen tussen de peilingtoetsen en de OVSG-toets Walter Dons Pedagogisch adviseur inhoud De OVSG-toets -Wat? Waarom? Hoe? -Voor wie? -Evolutie in onze toets Parallellen met de peilingstoetsen OVSG-toets

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

ADVENT Hoe maken wij tijd vrij om te dromen van vrede en hoe hebben we

ADVENT Hoe maken wij tijd vrij om te dromen van vrede en hoe hebben we Basisschool Heilige Familie Driesstraat 1 8700 Tielt 051 40 47 50 Heilige-familie@kbo-tielt.be NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 Workshops 2de leerjaar rond thema De Sint! ADVENT Hoe maken wij tijd vrij om te

Nadere informatie

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod

Degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod Pedagogisch project Ziekenhuisschool INKENDAAL type 5 1 Schooleigen pluralistisch opvoedingsproject onderwijs is een onvervreemdbaar mensenrecht. de ziekenhuisschool is er voor iedereen ( geen lid van

Nadere informatie

Functiebeschrijving beleidsmedewerker

Functiebeschrijving beleidsmedewerker Functiebeschrijving beleidsmedewerker Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan

BS De Wimpel Cansstraat Elsene Tel.: 02/ Schoolwerkplan BS De Wimpel Cansstraat 14-18 1050 Elsene Tel.: 02/ 51152.30 e-mail: bs.elsene@g-o.be www.dewimpel.be Schoolwerkplan De organisatie van de begeleiding 1. Beginsituatie 2. Visie op het zorgbeleid 3. Concrete

Nadere informatie

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal!

Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school. Taal, taal en nog eens taal! Een taalbeleid implementeren in de basis- en secundaire school Taal, taal en nog eens taal! 1. Wat is taalbeleid? Situaties Definitie Programma 2. Hoe doen scholen aan taalbeleid? Doelstellingen Didactische

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Kleuterschool Hollebeek te TEMSE

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Kleuterschool Hollebeek te TEMSE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Uitgegeven: 3 februari 2010. 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN

Uitgegeven: 3 februari 2010. 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN Uitgegeven: 3 februari 2010 2010, no. 10 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLAN BELEIDSREGEL voor het verkrijgen van een partiële ontheffing voor het vak Fries in het primair en voortgezet onderwijs in de provincie

Nadere informatie

GOK-actieplan PIVA Oudenaarde 1 ste graad

GOK-actieplan PIVA Oudenaarde 1 ste graad 1 GOK-plan PIVA Oudenaarde 1 ste graad 1. Taalvaardigheidonderwijs 1 ste graad (*) Timing: 1. Perceptie van de leerkrachten - De leerkrachten hebben op 30/03/2012 de s gegroepeerd naar belangrijkheid om

Nadere informatie

De Driesprong Millen: Talenbeleid

De Driesprong Millen: Talenbeleid 1 De Driesprong Millen: Talenbeleid 1. Schoolniveau ACTIES WIE IS BETROKKEN HOE JA/NEE EVALUATIE/REFLECTIE 2013-2014 Aanpak anderstalige nieuwkomers schoolteam - Toelichting & uitwerken stappenplan nee

Nadere informatie

Scholengemeenschap SAS

Scholengemeenschap SAS Scholengemeenschap SAS FUNCTIEBESCHRIJVING PERSONEELSLID MET DE OPDRACHT VAN MENTOR School: Datum: Naam:... Opdrachtbreuk:... / 24 Datum Eerste indiensttreding Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur

Nadere informatie

TAALVAARDIGHEID TAALBELEID

TAALVAARDIGHEID TAALBELEID TAALVAARDIGHEID TAALBELEID Teaser Ik heb ooit in mijn hoofd en in mijn hart een fundamentele keuze moeten maken: voor het Nederlands. Het was dat of aan de kant worden gezet voor het leven. Op die kennis

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool - De Windwijzer te LAARNE

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Basisschool - De Windwijzer te LAARNE Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te IEPER

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Basisschool te IEPER Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

Naar een gelijkgerichte visie en aanpak van het talenbeleid binnen het GO!

Naar een gelijkgerichte visie en aanpak van het talenbeleid binnen het GO! Naar een gelijkgerichte visie en aanpak van het talenbeleid binnen het GO! Visietekst van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 2 Naar een gelijkgerichte visie en aanpak van het talenbeleid het

Nadere informatie

(registeropleiding Post-HBO)

(registeropleiding Post-HBO) De coördinator Taal Kenniscentrum de Kempel Deurneseweg 11 5709 AH Helmond 0492-514400 Helga van de Ven h.ven@kempel.nl De coördinator Taal Kenniscenter de Kempel 2016 (registeropleiding Post-HBO) 1 De

Nadere informatie

Verslag techniekweek 2015

Verslag techniekweek 2015 Vrije Basisschool Jan Ruusbroec Fabriekstraat 3, 1601 Ruisbroek Tel. 02 377 67 59 e-mail: janruusbroec1@gmail.com Verslag techniekweek 2015 Algemene bevindingen: website: www.janruusbroec.be Experimentele

Nadere informatie

www.besafe.be Evere Project Conflictbeheersing

www.besafe.be Evere Project Conflictbeheersing www.besafe.be Evere Project Conflictbeheersing Evere Project Conflictbeheersing FOD Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid 2014 Evere Project

Nadere informatie