ii in ii mi in ii ii min GR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ii in ii mi in ii ii min GR"

Transcriptie

1 GEMEENTE HARLINGEN GEMEENTE HARLINGEN Raadsinformatiebrief ii in ii mi in ii ii min GR Openbaar Verzonden aan de raad op: -6htB 2017 Onderwerp: Managementletter Kennisnemen van: 1. de bevindingen van de accountant bij de interimcontrole op een drietal processen Beste raadsleden, Op 13 december 2013 hebben wij in het bijzijn van de accountant overleg gehad met de auditcommissie over de managementtetter. De auditcommissie heeft het college gevraagd om de bevindingen van de accountant op een drietal processen met u te delen. Met deze raadsinformatiebrief willen wij graag aan dat verzoek voldoen. Wat is de managementletter? Voordat wij de bevindingen van de accountant met u delen, zeggen wij eerst kort even iets over wat nu een managementletter is. In het najaar begint de accountant met de voorbereidingen voor de controle van de jaarrekening. Tijdens deze zogeheten ínterimcontrole kijkt de accountant vooral naar de administratieve organisatie en de interne beheersing van de processen. De accountant rapporteert daarover aan het management (vandaar de naam 'managementletter') en doet aanbevelingen. Het college bespreekt deze bevindingen elk jaar met de auditcommissie. Bevindingen van de accountant De auditcommissie heeft het college gevraagd om u over de bevindingen van de accountant over een drietal processen van meer informatie te voorzien. De drie processen waar het om gaat zijn: 1. het proces inkoop 2. het proces betalingen 3. het proces havengelden

2 GEMEENTE HARLINGEN Wij vatten hieronder de bevindingen van de accountant en onze (re)actie daarop kort vatten. 1. Proces inkoop De accountant constateert dat "niet alle inkoopfacturen via Key2 worden geautoriseerd". Key2 is de financiële applicatie waar de gemeente mee werkt. De budgethouder/inkoper geeft in de applicatie zijn digitale akkoord op de factuur van de crediteur en daarna gaat de betaalopdracht naar de bank. De constatering van de accountant is dat de budgethouder niet in alle gevallen digitaal (in Key2) de levering bevestigt en daarmee de betaling accordeert. De accountant zegt hierover: "het risico bestaat op ongeautoriseerde facturen en onrechtmatige betalingen van handmatige facturen". Reactie college: Het klopt dat wij deze betalingen niet in Key 2 autoriseren maar het is beslist niet zo dat er geen autorisatie plaatsvindt. Deze is echter handmatig (op papier) op documenten die niet in Key2 staan. De applicatie Key2 heeft nu helaas niet de mogelijkheid om documenten met een 'handmatige' autorisatie te scannen en toe voegen in het systeem, zodat deze autorisatie ook voor de accountant zichtbaar is in de applicatie. We gaan met de leverancier van Key2 (Centric) in gesprek of ze de applicatie op dat punt kunnen aanpassen. Net als vorig jaar zorgen wij ervoor dat wij de 'papieren' documentatie voor de accountant beschikbaar hebben ten tijde van de rekeningcontrole. Wij verwachten dat de bevinding van de accountant om die reden geen invloed heeft op het oordeel over de rechtmatigheid. Om u een indruk te geven om welke facturen het gaat, hebben wij deze voor u op een rij gezet: Som van Categorie betalingen Aantal betalingen betalingen in C Afdrachten Salaris Administratie ,96 betaling aan gemeente ,35 bevoorschotting Veiligheidsregio ,36 correctie boeking ,29 doorbetaling dienst SOZAWE Noordwest Fryslân ,62 doorbetaling oud papier vergoeding ,39 maandelijkse betaling abonnement 2 40,90 maandelijkse betaling leerlingenvervoer ,15 maandelijkse betaling raadsvergoeding ,30 presentiegeld Hannemahuis 1 437,92 subsidie uitbetaling voorschotten ,00 vergoeding stembureau ,00 Eindtotaal ,24 Kijkt u naar de grote bedragen dan ziet u dat het gaat om salarisafdrachten, bevoorschotting van de Veiligheidsregio en doorbetalingen aan de dienst SoZaWe.

3 GEMEENTE HARLING EN Kijkt u meer naar de grote aantallen (facturen) dan gaat het vooral om de maandelijkse betalingen voor de kinderen die recht hebben op leerlingenvervoer. Voor deze laatste categorie is er wel een beschikking (betaalopdracht) maar loopt autorisatie niet via Key2 omdat wij vinden dat de ouders van deze kinderen niet moeten wachten op hun geld om het openbaar vervoer van hun kind mee te kunnen betalen. Wij kijken binnenkort nog eens kritisch of wij een aantal van deze facturen misschien toch via Key2 kunnen autoriseren. Vanuit het oogpunt van dienstverlening of bedrijfsvoering zijn er redenen om de werkwijze soms te laten zoals die is. Die gevallen gaan wij op verzoek van de accountant in het controleprotocol specifiek benoemen en daarin opnemen hoe wij de controle en autorisatie op deze betalingen organiseren. 2. Proces betalingen De accountant constateert bij het proces betalingen "dat inkoopfacturen worden betaald alvorens autorisatie in key2 plaatsvindt". Dat lijkt heel erg op dezelfde bevinding bij het proces inkoop, maar de accountant doelt in deze situaties op betalingen die de kassier rechtstreeks doet, in de meeste gevallen omdat een spoedige betaling noodzakelijk is: "hierdoor bestaat het risico op onrechtmatige betalingen van ongeautoriseerde facturen en het dubbel betalen van een factuur", aldus de accountant. De kans op het voordoen van het risico zet de accountant op 'middel' omdat de teamleider alle betaalopdrachten van de kassier beoordeelt. Om u weer een indruk te geven, het gaat om de volgende rechtstreekse betalingen : Aantal van Som van Categorie betalingen bedrag bedrag in C betaling creditnota ,53 betaling op datum ,28 betaling op datum notaris ,93 betaling op datum nutsbedrijf ,71 betaling voor levering ,03 buitenland ,17 doorbetaling niet voor gemeente besterrd 1 283,27 op datum belasting ,00 op datum lening ,35 pc privé 1 pc fiets 5.930,00 WÊÊÊÊÊĒ raadsvergoeding ,13 terugbetaling - dubbel betaald 1 teveel betaald 1 onterecht ,20 betaald/vermindering/kwijtschelding terugbetaling niet voor gemeente bestemd ,47 voorschot reis ,83 voorschot salaris ,77 Eindtotaal ,67 In de tabel ziet u vijf betalingen die gearceerd zijn. De kassier heeft voor deze betalingen opdracht gegeven, inderdaad niet vanuit Key2 wat gebruikelijk is, maar 'rechtstreeks'.

4 GEMEENTE HARL1NG EN Hij krijgt hier opdracht van de budgethouder voor om er zeker van te zijn dat de crediteur op tijd zijn geld heeft. Deze betalingen zijn echter wel in Key2 geautoriseerd! Voor deze categorie betalingen en dat zijn vooral de grote bedragen is de bevinding van de accountant dus niet van toepassing. Van de nog resterende facturen die de kassier rechtstreeks betaalt gaat het vooral om terugbetalingen zoals u kunt zien. Wij nemen het advies van de accountant over om vóór aanvang van de jaarrekeningcontrole "een zichtbare controle uit te voeren op de betalingen van facturen die niet via de betaalbatches zijn verlopen om zo vast te stellen dat deze facturen door de juiste budgethouder zijn verwerkt en juist zijn verwerkt in de financiële administratie". In het controleplan 2017 gaan wij de rechtstreekse betalingen die ook in de toekomst soms onvermijdelijk zijn expliciet noemen met een duidelijke beschrijving van hoe de controle op deze betalingen plaatsvindt. Ook dat advies van de accountant nemen wij over en gaan er vanuit dat deze bevinding bij de interimcontrole 2017 niet opnieuw in de managementletter terugkomt. 3. Proces havengelden Bij de inning van de havengelden constateert de accountant dat "de financiële medewerker bij de haven vergaande bevoegdheden heeft in C-port. Deze medewerker heeft mutatie- en verwijderrechten in C-port. Hierdoor kunnen prijzen maar ook de q-component aangepast worden in de factuurregels. Op de invoer van gegevens vindt geen controleslag plaats". De havendienst heeft vanaf januari 2013 een facturatieprogramma in gebruik met de naam C-Port 2. Vrij vertaald komt de constatering van de accountant er op neer dat de havenmedewerker(s) in het facturatieprogramma een factuur zonder controle kan laten verdwijnen. De accountant constateert dat er facturen in de administratie ontbreken. Bij de interimcontrole van 2016 heeft de accountant diezelfde constatering gedaan. Op basis van die constatering hebben wij de afspraak gemaakt dat wanneer een medewerker de aanmaak van een nieuwe factuur afbreekt (en het factuurnummer daardoor verdwijnt), deze een kopie maakt van de 'verwijderde' factuur met een toelichting waarom hij de factuur niet verstuurt. Meestal is dat omdat nog niet alle gegevens van de debiteur bekend zijn of dat er nog andere vragen zijn die maken dat het nog te vroeg is om een factuur te versturen. Deze verbeterafspraak heeft in 2016 nog (steeds) niet de goedkeuring van de accountant, omdat blijkt dat "deze werkwijze niet consistent gedurende het jaar is uitgevoerd". Overigens is het zo dat het team financiën stelselmatig interne controle uitvoert op de juistheid van het facturatieproces. Op een jaartotaal van circa 7000 facturen zijn de afwijkingen minimaal.

5 GEMEENTE HARLING EN Om er zeker van te zijn dat er in de toekomst wel altijd een verklaring/toelichting bij een verwijderde factuur is, hebben wij de leverancier gevraagd om de applicatie aan te passen, op een manier dat de medewerkers straks geen facturen meer kunnen verwijderen zonder een (deugdelijke) verklaring. Wij verwachten dat deze aanpassing nog in het l e kwartaal klaar is. De tweede bevinding van de accountant is dat er op de invoer van de gegevens geen controleslag plaatsvindt. In het l e kwartaal van 2017 gaan wij intern kijken hoe wij die controle het beste in het proces kunnen inbouwen. Stand van zaken debiteuren Tot zover een terugkoppeling op de bevindingen van de accountant over deze processen. Op 13 december 2016 hebben wij ook het verloop van de debiteuren met de auditcommissie besproken. Wij hebben hier aanzienlijke inspanningen op gepleegd en die zijn duidelijk zichtbaar in het verloop van de debiteuren. De accountant en de auditcommissie waren over die vorderingen bijzonder te spreken. Wij maken van de gelegenheid gebruik door deze informatie met u te delen. U treft dit overzicht als bijlage bij deze raadsinformatiebrief aan. Tot slot Wij gaan er van uit dat deze informatie u inzicht geeft in de kritische processen en de beheersmaatregelen van het college om de risico's die de accountant signaleert zoveel als mogelijk te beperken. Heeft u daar nog vragen over dan kunt u contact opnemen met Geert Andringa op het telefoonnummer Met vriendelijke groet, Burgemeester en wethouders van Harlin de seereta^is, J.S.W. Ozenga Bijlagen: 1. overzicht dettteurenverloop

6 l-dec-16 ; AFLOOP DEBITEUREN tot en met stand op stand per stand per stand per stand per stand per stand per stand per stand per laatste stand per stand per stand per stand per laatste stand per stand per stand per stand per stand op stand per stand per stand per stand per Ũ16 ĩ U-8-201S maands maands Overige debiteuren C ,71 C ,54 C ,71 C ,71 Ç ,72 C ,72 í ,00 C ,85 C ,46 C ,46 C ,46 C ,46 C ,00 t ,34 C ,32 C ,32 C ,32 C ,32 C ,00 C ,66 C ,91 C ,91 C ,41 C ,46 Belastingen C ,77 f ,96 C ,61 C ,61 C ,60 C ,27 C ,00 C ,62 í ,23 C ,44 C ,62 C ,34 C ,00 C ,63 C ,28 C ,79 C ,60 C ,80 C ,00 C ,37 C ,31 C ,65 C ,15 C ,74 Begraafdebiteuren C 1.963,00 C 1.647,00 C 1.647,00 C 1.647,00 C 1.647,00 Ē 1.647,00 C 9.826,00 C 1.356,00 C 608,80 C 291,20 C 112,00 C 56,00 Haven C ,89 C ,89 C ,99 C ,46 í ,96 C ,91 C ,00 C ,24 C ,21 C ,07 C ,07 C ,64 C ,00 í ,39 C ,44 t ,44 í ,40 C ,77 C ,00 C ,61 C ,88 C ,56 t ,43 C ,08 Parkeren C 5.802,00 E 3.326,76 C 1.878,93 C 1.923,93 C 2.150,23 C 2.093,93 C 5.140,00 t 2.057,70 C 1.812,35 f 1.812,35 C 1.115,35 C 1.056,15 G 8.452,00 C 5.813,00 C 4.842,80 C 4.797,00 C 4.883,50 C 3.919,10 Schoolzwemmen E 306,00 C 129,76 C 129,76 i 129,76 t 129,76 E 129,76 C 515,00 C 419,96 C 419,96 C 419,96 C 373,96 C 373,96 C 3.976,00 E 666,51 C 157 C 5,57 í JS C 5,57 Reclame belasting C 2.490,00 e 192,40 C 192,40 C 192,40 C 192,40 C 192,40 C 24,834,00 C 4.123,58 C 3.550,44 C 3.381,35 C 358,50 C lueilsieiiueldhing t i.sêé.óo İ 1.980,00 C 1.427,00 í 1.381,00 C 1.259,00 t 1.029,00 C ,00 C 2.756,34 í C C 2.332,50 C 2.038,00 t 1.510,00 C ,37 C ,39 C ,31 C ,78 C ,28 C ,90 C ,00 C ,23 C ,59 C ,66 í ,14 C ,13 C ,00 t ,42 C ,75 C ,26 C ,03 C ,40 t ,00 C ,07 C ,21 C ,74 C ,56 í ,45

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9

Controleprotocol. Accountantscontrole Jaarrekening Gemeente Berkelland Bijlage 1. Versie juni 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Controleprotocol Accountantscontrole Jaarrekening 2014 Controleprotocol pagina 1 van 9 Algemeen Doelstelling In dit controleprotocol staat waaraan de accountant zich moet houden bij de accountantscontrole.

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Vergadering: 17 februari Agendanummer: 14

Aan de gemeenteraad. Vergadering: 17 februari Agendanummer: 14 Vergadering: 17 februari 2009 Agendanummer: 14 Status: Hamerstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar W.J. de Boer, 0595-447725 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. W.J. de Boer) Aan de

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving in- en verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving in- en verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 In- en verkooprol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Verkoopfacturen

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad - 23 maart 2012 Interim-controle 2011 Deloitte Het college 112623 Paraaf Datum Controller RP 22-3-2012 Directie Geachte

Nadere informatie

MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279. drs. F.P. Smilde

MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279. drs. F.P. Smilde MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279 ^Ó^ Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889830 www.deloitte.nl Aan de directie

Nadere informatie

NK Internetboekhouden

NK Internetboekhouden Praktijkcase NK Internetboekhouden 15 december 2005 Versie: 3.0 (Definitief), 12-12-2005 Opgesteld door: Onderzoeksbureau GBNED Gerard Bottemanne www.gbned.nl Onderzoeksbureau GBNED Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving inkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving inkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Inkooprol 3 3 Hoe werkt het? 3 4 Inrichting 3 5 Inkoopfacturen verwerken 4 6 Betalingen fiatteren 5 7 Betalingen uitschrijven

Nadere informatie

Bevinding Risico Aanbeveling Maatregelen

Bevinding Risico Aanbeveling Maatregelen Follow up managementletter Deloitte 2015 Bevinding Risico Aanbeveling Maatregelen Onderhoudsvoorzieningen Project onderhoudsvoorzieningen is afgerond. In de laatste In 2015 is een projectgroep week van

Nadere informatie

Deelplan IC Personeel 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Personeel 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Personeel 2014 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6. Rapportage 3 7. Frequentie

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Handleiding Exact On-line

Handleiding Exact On-line Handleiding Exact On-line Aangezien er meer wegen naar hetzelfde eindpunt leiden zal de praktijk moeten leren welke weg per gebruiker het prettigst is. In Cockpits,, Financiële cockpit vind je in één scherm

Nadere informatie

Deelplan IC Personeel Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Personeel Gemeente Lingewaard Deelplan IC Personeel 2015 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 2 5. Relevante wet- en regelgeving 2 6. Rapportage 3 7. Frequentie

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 213 van de Gemeentewet en het Besluit accountantscontrole gemeenten;

gelet op het bepaalde in artikel 213 van de Gemeentewet en het Besluit accountantscontrole gemeenten; Vergadering d.d. : 4 oktober 2011 Agendapunt : 9A Registratienummer : 351887 Onderwerp : Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol

Samenwerken met icounting. Beschrijving verkooprol Samenwerken met icounting Beschrijving verkooprol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Verkooprol 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.2 Inkoopfacturen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1 Verkoopfacturen 4 3.2 Inkoopfacturen 4 4

Nadere informatie

HANDOUT. Digitaliseren van facturen

HANDOUT. Digitaliseren van facturen HANDOUT Digitaliseren van facturen 30 juni 2014 Pagina 2 van 25 INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen... 4 1.1 Budgethoudersregeling / Register... 4 1.2 Vervanging bij afwezigheid/ziekte.... 4 1.3 Voorwaarden facturen....

Nadere informatie

undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert

undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: 1 Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert Citeertitel: Geen citeertitel 1 Wettelijke grondslag Artikel 82 Gemeentewet

Nadere informatie

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order!

Handleiding. Confronteren van Inkooporders. BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! BELANGRIJK nieuws voor gebruikers van de module Inkoop Order! De functie Confronteren Inkoop Orders is grondig vernieuwd en verbeterd. Handleiding Confronteren van Inkooporders 2009 - Copyright Asperion

Nadere informatie

Offective > Boekhouding > Bank

Offective > Boekhouding > Bank Offective > Boekhouding > Bank Lees voorafgaand eerst de uitleg: Bank > Bankrekening instellingen en Bank > Bankrekening boekingsinstructies U kunt in Offective ook handmatig bankafschriften aanmaken en

Nadere informatie

Handleiding AdminSys. Toolbar versie 1.7 Werkboek versie 1.4

Handleiding AdminSys. Toolbar versie 1.7 Werkboek versie 1.4 Handleiding AdminSys Toolbar versie 1.7 Werkboek versie 1.4 Inhoudsopgave 1. Instellingen 4 1.1. Algemene instellingen 4 1.2. AdminSys instellingen 4 2. Werkboek 4 2.1. Startpagina 4 2.2. Openstaande bedragen

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet

Samenwerken met icounting. Beschrijving samenwerken compleet Samenwerken met icounting Beschrijving samenwerken compleet Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Samenwerken compleet 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.1 Verkoopfacturen 3 2.3 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 4 3.1

Nadere informatie

Leidinggeven - aan de bedrijfsvoering van een samenwerkingsverband VO - hoe doe je dat? 11 juni 2014, Els Verschure en Rick de Wit

Leidinggeven - aan de bedrijfsvoering van een samenwerkingsverband VO - hoe doe je dat? 11 juni 2014, Els Verschure en Rick de Wit Leidinggeven - aan de bedrijfsvoering van een samenwerkingsverband VO - hoe doe je dat? 11 juni 2014, Els Verschure en Rick de Wit Programma 10.30-11.15 uur Plenaire inleiding Goed financieel management

Nadere informatie

ReadmeB12a d.d. Oktober 2017 Verder verbeterd

ReadmeB12a d.d. Oktober 2017 Verder verbeterd ReadmeB12a d.d. Oktober 2017 Verder verbeterd Automatische functies in een kopie administratie In steeds meer administraties wordt gebruik gemaakt van functies die automatisch worden uitgevoerd wanneer

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders Openbaar Registratienummer: 212560 Datum voorstel: 13 mei 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer P. Lucassen Afdeling: BV Finance & Control Agendapunt 2 Onderwerp/Titel: Verslag interne controle

Nadere informatie

1 4 JUNI 2010. behandeld door Afdeling Relatiebeheer

1 4 JUNI 2010. behandeld door Afdeling Relatiebeheer 1 4 JUNI 2010 Servicecentrum PGB Graadt van Roggenweg 450 Postbus 8194 3503 RD Utrecht Telefoon (030) 264 88 88 Internet: www.svb.nl/gemeente E-mail; gemeente@svb.nl Gemeente Heemstede t.a.v. college van

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid

1 Inleiding. 2 Doel protocol. 3 Rechtmatigheid 1 Inleiding Vanaf de jaarrekening 2004 is de accountantsverklaring uitgebreid met een oordeel over de rechtmatigheid. De accountant kijkt niet alleen naar het getrouwe beeld, maar ook of baten, lasten

Nadere informatie

Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid

Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid Onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid Commissie Rekening & Audit Besturing en Controlling/Auditteam 23 november 2016 Onderwerpen Wat houdt het in? Onderzoek naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

^ -.. HOFSTEENGE ZEEMAN

^ -.. HOFSTEENGE ZEEMAN Dienst. Reg.nr. Gewest 0001 ar- v sentstreek Ingekomen ] 3 MAART 2014 İ Į ^ -.. HOFSTEENGE ZEEMAN CC's: mm accountants Ă adviseurs Regio Gooi en Vechtstreek t.a.v. de heer R.W.M. van der Haagen L a a n

Nadere informatie

Deelplan IC Memoriaalboekingen 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Memoriaalboekingen 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Memoriaalboekingen 2014 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 2 5. Relevante wet- en regelgeving 2 6. Rapportage

Nadere informatie

Verslag van de commissie onderzoek jaarrekening inzake de jaarrekening over 2012, gehouden op woensdag 5 juni 2013.

Verslag van de commissie onderzoek jaarrekening inzake de jaarrekening over 2012, gehouden op woensdag 5 juni 2013. Verslag van de commissie onderzoek jaarrekening inzake de jaarrekening over 2012, gehouden op woensdag 5 juni 2013. Reactie College van Burgemeester en Wethouders op de bevindingen van de commissie onderzoek

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Regeling RUD Drenthe. Managementletter 2014

Gemeenschappelijke Regeling RUD Drenthe. Managementletter 2014 Gemeenschappelijke Regeling RUD Drenthe Managementletter 2014 Aan het dagelijks bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling RUD Drenthe T.a.v. J.J. Vogelaar, directeur Postbus 1017 9400 BA ASSEN E.J. Jongsma

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : Auditcommissie AB CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) VERGADERING D.D. : 30 september 2014 NUMMER : SEC//AKS/PvL/8375 OPSTELLER : P. van der Loo, 0522-276709

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol

Samenwerken met icounting. Beschrijving financiële rol Samenwerken met icounting Beschrijving financiële rol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Financiële rol 3 2.1 Inkoopfacturen 3 2.2 Mutaties inlezen 3 3 Hoe werkt het? 3 3.1 Inkoopfacturen 3 3.2 Mutaties inlezen

Nadere informatie

Slagvaardig partnerschap

Slagvaardig partnerschap Slagvaardig partnerschap Gemeente Purmerend Concept-cliënt service Plan 2010 27 September 2010 Opdracht In de overeenkomst van dienstverlening die is afgesloten tussen de gemeente Purmerend en zijn de

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE AVENTUS

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE AVENTUS REGLEMENT AUDITCOMMISSIE AVENTUS CB14.129 notities 14 Aventus\CB14.129.reglement auditcommissie ROC Aventus PvB versie 1.0 goedgekeurd RvT 01.12.2014. INHOUDSOPGAVE ARTIKEL 1 VASTSTELLING EN REIKWIJDTE

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 mei : Besluitvormend. Aan de Raad. Onderwerp Advies Accountantscommissie bij accountantsverslag 2013

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 mei : Besluitvormend. Aan de Raad. Onderwerp Advies Accountantscommissie bij accountantsverslag 2013 Raadsvoorstel Vergadering : 15 mei 2014 Agendapunt Status Programma : 7a : Besluitvormend : alle Behandelend ambt. : Anne Jan van der Ploeg E-mail : ajvanderploeg@t-diel.nl Telefoonnummer : (0511) 460

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone Instellingen en Help Instellingen en Help voor super users versie 1.0 oktober 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Instellingen en Help voorzien wij u van

Nadere informatie

Digitale verwerking van inkoopfacturen Durk Veltman Corporate Controller

Digitale verwerking van inkoopfacturen Durk Veltman Corporate Controller Digitale verwerking van inkoopfacturen Durk Veltman Corporate Controller Agenda 22 mei 2014 Aanleiding Doelstellingen Leveranciersselectie Projectaanpak Workflow ISP-Invoice Praktijk ISP-Purchase Leerpunten

Nadere informatie

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen

Telefoonnummer Onderwerp: Nota weerstandsvermogen en risicobeheersing 2015 Gemeente Harlingen Voorstel aan de gemeenteraad van Harlingen *GR15.00077* GR15.00077 Behandeld in Gezamenlijke commissie Mens & Bestuur en Omgeving Datum Commissie 17 juni 2015 Agendanummer 9 Datum Raad 1 juli 2015 Agendanummer

Nadere informatie

Regelement bescherming persoonsgegevens relaties Universiteit van Tilburg 1 Begripsbepalingen a. persoonsgegeven: b. verwerking van persoonsgegevens

Regelement bescherming persoonsgegevens relaties Universiteit van Tilburg 1 Begripsbepalingen a. persoonsgegeven: b. verwerking van persoonsgegevens Regelement bescherming persoonsgegevens relaties Universiteit van Tilburg Dit reglement bevat, conform de Wet bescherming persoonsgegevens, regels voor een zorgvuldige omgang met het verzamelen en verwerken

Nadere informatie

Multi Management W1500. uitleg

Multi Management W1500. uitleg Multi Management W1500 uitleg www.bolt.nl/afrekenen Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inkooplevering invoeren...4 3 Inkoopfactuur aanmaken...6 4 Invoeren Factuur...8 5 Betaling verkoopfactuur...10 Multi

Nadere informatie

CONCEPT. Nummer. b. De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018;

CONCEPT. Nummer. b. De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018; CONCEPT Nummer. b De raad van de gemeente Delfzijl; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 6 september 2018; gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Betaaladvieslijst maken in Twinfield

Gebruikershandleiding. Betaaladvieslijst maken in Twinfield Gebruikershandleiding Betaaladvieslijst maken in Twinfield Betaaladvieslijst maken in Twinfield Inhoud Crediteuren aanmaken... 3 Aanmaken betaalvoorstel... 4 Aanpassen betaalvoorstel... 6 De betaaladvieslijst...

Nadere informatie

Little Electronics - Handleiding King

Little Electronics - Handleiding King Inhoudsopgave 1.1 Verkoop(credit)facturen boeken in King... 3 1.2 Boekingsverslag King... 4 1.3 Boekingsverslag controleren... 6 1.4 Boekingen corrigeren... 7 1.5 Aanmaken nieuwe relatie: klant... 7 2.1

Nadere informatie

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten.

Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Programma van eisen voor de Europese aanbesteding van Accountancydiensten. Kenmerk: CTM 169773 Versie CONCEPT Datum 12-12-2017 1.1. Omvang van de opdracht De accountantsdiensten omvatten de volgende werkzaamheden:

Nadere informatie

Reactie op verslag van bevindingen bij jaarrekening 2005 van Deloitte.

Reactie op verslag van bevindingen bij jaarrekening 2005 van Deloitte. Datum : 30 mei 2006 Aan Provinciale Staten Uw Kenmerk : 2006BEM52 bijlage t.b.v statencommissie BEM Ons kenmerk : 2006CGC000393i Contactpersoon : H.G.M. Rouschop E-mail : bert.rouschop@provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Vanaf vandaag heeft u altijd actueel en eenvoudig inzicht in uw financiële administratie via uw eigen portaal.

Vanaf vandaag heeft u altijd actueel en eenvoudig inzicht in uw financiële administratie via uw eigen portaal. Geachte heer/mevrouw, Zoals u van ons gewend bent doen wij van Gewoon BAK Accountants er alles aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn met uw financiële administratie. Wij vinden het belangrijk dat

Nadere informatie

Handleiding spitsfactuur imuis Online.

Handleiding spitsfactuur imuis Online. Handleiding spitsfactuur imuis Online. 1. Inloggen imuis Online. Log in op: https://inloggen.mondtadviesgroep.nl/imuis_net/inlogscherm.aspx Of via http://www.mondtadviesgroep.nl/ (rechtsboven Inloggen

Nadere informatie

kw Deloitte Gemeente Meppel Raadsbrief december 2013 Ingek.: 2 3 DEC _G ME y-jt ML'iPPEL

kw Deloitte Gemeente Meppel Raadsbrief december 2013 Ingek.: 2 3 DEC _G ME y-jt ML'iPPEL kw Deloitte _G ME y-jt ML'iPPEL Ingek.: 2 3 DEC. 2013 Deloitte Accountants B.V. Laan Corpus den Hoorn 102-4 9728 JR Groningen Postbus 980 9700 AZ Groningen Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9870

Nadere informatie

Reactie ODMH op de bevindingen van de accountant

Reactie ODMH op de bevindingen van de accountant Reactie ODMH op de bevindingen van de accountant bij de controle op de jaarrekening 2015 Inleiding Op 23 juni 2016 is de jaarrekening 2015 van de Omgevingsdienst Midden-Holland door het algemeen bestuur

Nadere informatie

Budgethoudersregeling Gemeente Coevorden 2013

Budgethoudersregeling Gemeente Coevorden 2013 Budgethoudersregeling Gemeente Coevorden 2013 December 2013 Afdeling Kwaliteit & Concerncontrol Team Planning & Kwaliteit Budgethoudersregeling gemeente Coevorden 2013 Pagina 1 van 8 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG (eindverslag) Nummer: 7 Datum: 18 januari 2016

FAILLISSEMENTSVERSLAG (eindverslag) Nummer: 7 Datum: 18 januari 2016 FAILLISSEMENTSVERSLAG (eindverslag) Nummer: 7 Datum: 18 januari 2016 In dit verslag worden de werkzaamheden en de stand van de boedel beschreven over de afgelopen periode. De curator baseert zich op aangetroffen

Nadere informatie

Aanbesteding accountant VRHM

Aanbesteding accountant VRHM 2. 1. Samenvatting voorstel Het contract met de accountant (Deloitte) is per 31 december 2015 afgelopen. Daarom is een nieuwe (onderhandse) aanbesteding gestart om een partij te selecteren die vanaf het

Nadere informatie

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies

Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Controleprotocol gemeente Roosendaal voor de verantwoording en de controle van subsidies Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op de Algemene wet bestuursrecht (Awb) titel 4.2 en

Nadere informatie

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart.

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart. 1 Instructie Navision - Crediteuren Invoeren stamgegevens crediteuren: Selecteer Crediteuren Selecteer wederom Crediteuren Je komt dan in de crediteurenkaarten. Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste

Nadere informatie

2014 Nederlandse Associatie voor Examinering Elementair Boekhouden 1 / 7

2014 Nederlandse Associatie voor Examinering Elementair Boekhouden 1 / 7 Elementair Boekhouden Correctiemodel voorbeeldexamen 2014 Nederlandse Associatie voor Examinering Elementair Boekhouden 1 / 7 Vraag 1 Toetsterm 1.4 - Beheersingsniveau: T - Aantal punten: 3 In januari

Nadere informatie

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 6 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 3 cases met elk

Nadere informatie

Controle- en rapportageprotocol

Controle- en rapportageprotocol Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004 Controle- en rapportageprotocol IOAW, IOAZ en Bbz 2004, zoals bedoeld in artikel 7, derde lid van de Regeling financiering en verantwoording IOAW,

Nadere informatie

Deloitte Ernst & Young PwC

Deloitte Ernst & Young PwC Raadsvoorstel Raadsagenda : 24 september 2009 Agenda nr. : 1 Onderwerp: Aanbesteding accountant 2009-2012 Voorgestelde beslissing: 1. Ernst & Young aan te stellen als accountant vanaf het boekjaar 2009,

Nadere informatie

KISS4KIDS. Kinderopvangregeling Online. Postbus 505 5460 AM Veghel. tel. 0900-kiss4kids (80 cent per minuut) fax (0413) 351952

KISS4KIDS. Kinderopvangregeling Online. Postbus 505 5460 AM Veghel. tel. 0900-kiss4kids (80 cent per minuut) fax (0413) 351952 Kinderopvangregeling Online Informatie voor werkgevers 2006 KISS4KIDS Kinderopvangregeling Online Postbus 505 5460 AM Veghel tel. 0900-kiss4kids (80 cent per minuut) fax (0413) 351952 info@kiss4kids.nl

Nadere informatie

VISMA TELEBOEKHOUDEN

VISMA TELEBOEKHOUDEN VISMA TELEBOEKHOUDEN Wat is nieuw in VISMA Teleboekhouden 7.3a t.o.v. versie 7.2C Disclaimer Dit document is eigendom van Visma Teleboekhouden BV en blijft dit ook te allen tijde. De informatie in deze

Nadere informatie

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân

Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Verordening Auditcommissie Wetterskip Fryslân Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, gelet op: artikel 5.1 van het reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur; de rol van het

Nadere informatie

Plan van Aanpak Verbijzonderde Interne controle 2010-2013 Gemeente Zaltbommel

Plan van Aanpak Verbijzonderde Interne controle 2010-2013 Gemeente Zaltbommel Plan van Aanpak Verbijzonderde Interne controle 2010-2013 Gemeente Zaltbommel Inleiding en doelstelling Plan van Aanpak Interne controle Rechtmatigheid De visie en missie van de organisatie is : Bestuurders

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders Aan de gemeenteraad Datum 17 mei 2011 Contactpersoon V. van der Heide Ons kenmerk DIV-2011-8785 Doorkiesnummer 5165212 Onderwerp Reactie verslag van bevindingen externe accountant

Nadere informatie

Management Letter. Gemeente Bergeijk. Eindhoven 8 november

Management Letter. Gemeente Bergeijk. Eindhoven 8 november Management Letter Gemeente Bergeijk Eindhoven 8 november Aanbiedingsbrief Gemeente Bergeijk t.a.v. het college Postbus 10.000 5570 GA Bergeijk Eindhoven, 8 november 2018 Betreft: Management letter boekjaar

Nadere informatie

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân.

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit, gelet op artikel 109 van de

Nadere informatie

Handleiding CCV Shop - MoneyBird vs 1.0

Handleiding CCV Shop - MoneyBird vs 1.0 Handleiding CCV Shop - MoneyBird vs 1.0 www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van CCV Shop naar MoneyBird. De koppeling zorgt dat voor bestellingen in CCV Shop automatisch

Nadere informatie

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017

Gemeente Doetinchem. Presentatie jaarrekeningcontrole juni 2017 Gemeente Doetinchem Presentatie jaarrekeningcontrole 2016 15 juni 2017 Samenvatting Reikwijdte van de controle Met de gunning van 25 mei 2015 welke door middel van onze vaktechnische opdrachtbevestiging

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Aan de leden van Provinciale Staten. Inhoudelijke reactie op de boardletter Geachte Statenleden,

Gedeputeerde Staten. Aan de leden van Provinciale Staten. Inhoudelijke reactie op de boardletter Geachte Statenleden, Gedeputeerde Staten Contact T 070-441 8688 ram.vander.sande@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan de leden van Provinciale Staten Datum Uw

Nadere informatie

Reglement van de auditcommissie van de Raad van Toezicht van Hogeschool Van Hall Larenstein

Reglement van de auditcommissie van de Raad van Toezicht van Hogeschool Van Hall Larenstein Reglement van de auditcommissie van de Raad van Toezicht van Hogeschool Van Hall Larenstein Dit gewijzigd reglement is op 10 december 2012 vastgesteld op grond van artikel 9 van het reglement van de raad

Nadere informatie

Verhoging BTW tarief

Verhoging BTW tarief Verhoging BTW tarief INHOUD 1. Wetgeving...3 2. Inleiding...4 3. Aanpassingen inrichting...5 3.1 Voor u begint... 5 3.2 BTW codes / tarieven... 5 3.3 Referentie grootboek... 7 3.4 BTW code in de Btw-scenario

Nadere informatie

Algemene toelichting Intern controleplan 2012

Algemene toelichting Intern controleplan 2012 Algemene toelichting Intern controleplan 2012 Inhoudsopgave: 1. Algemeen 3 2. Uitgangspunten interne controleplan 2012 3 2.1 Waarom een intern controleplan? 3 2.2 Controleaanpak 3 2.3 Uitvoering van de

Nadere informatie

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J.

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J. Uitvoeringsovereenkomst Centrummanagement Grave Gemeente Grave Stichting Centrum Management Grave Ondergetekenden, de gemeente Grave, in deze vertegenwoordigd door de heer A.M.H. Roolvink, burgemeester

Nadere informatie

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee

Voorstel : Planning en control kalender Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart Agendapunt : 5.a. Vertrouwelijk : Nee Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 19 maart 2015 Agendapunt : 5.a Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Voor een adequate sturing en beheersing van de activiteiten van de ODZOB is een

Nadere informatie

Uitwerkingen PDB Bedrijfsadministratie met resultaat hoofdstuk 3

Uitwerkingen PDB Bedrijfsadministratie met resultaat hoofdstuk 3 Opgave 3.1 3/6 430 Autokosten 40 170 Te verrekenen omzetbelasting 8,40 100 aan Kas 48,40 4/6 120 ING Bank 750 130 Aan Debiteuren 750 12/6 130 Debiteuren 5.445 860 Rabatten en kortingen 500 850 Aan Opbrengst

Nadere informatie

BIJLAGE 1 VERBIJZONDERDE INTERNE CONTROLE UITKOMSTEN 1 E KWARTAAL 2010

BIJLAGE 1 VERBIJZONDERDE INTERNE CONTROLE UITKOMSTEN 1 E KWARTAAL 2010 BIJLAGE 1 VERBIJZONDERDE INTERNE CONTROLE UITKOMSTEN 1 E KWARTAAL 2010 Bevindingen Proces Inkoop Aanbevelingen 1 e kwartaal 2010 1 In alle 45 gevallen waren de bedragen juist geboekt. 2 In 1 van de 45

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone gebruikershandleiding Verwerken van documenten Inkoop en Verkoop versie 1.0 september 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Verwerken voorzien wij u van

Nadere informatie

Module 3 Gegevens verwerken

Module 3 Gegevens verwerken Geleerd in vorige presentaties Module 3 Gegevens verwerken Les 3. Verkoopfacturen maken en inkoopfacturen verwerken Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief / DGA-salaris Archivering Btw-administratie

Nadere informatie

ONDERZOEKSPLAN 2009 GEMEENTE HOOGEVEEN Volledigheid opbrengsten

ONDERZOEKSPLAN 2009 GEMEENTE HOOGEVEEN Volledigheid opbrengsten ONDERZOEKSPLAN 2009 GEMEENTE HOOGEVEEN Volledigheid opbrengsten 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. GEPLANDE ONDERZOEKEN... 3 2.1 BUDGET... 3 2.2 SELECTIE ONDERZOEKSOBJECTEN... 3 2.3 VOLLEDIGHEID OPBRENGSTEN...

Nadere informatie

IMIIIIIIIIMIIIIIII llll GR

IMIIIIIIIIMIIIIIII llll GR GEMEENTE HARUNGEN Raadsinformatiebrief GEMEENTE HARLING E"N IMIIIIIIIIMIIIIIII llll GR14.00187 Openbaar Verzonden aan de raad op: -2 DEC, 20U Onderwerp: Diverse raadsvragen sociaal domein Kennisnemen van:

Nadere informatie

VERGUNNING BANKGIRO LOTERIJ 2015/2016

VERGUNNING BANKGIRO LOTERIJ 2015/2016 VERGUNNING BANKGIRO LOTERIJ 2015/2016 (Geconsolideerde versie 11-06-2015) Besluit van de raad van bestuur van de kansspelautoriteit van 25 november 2014, kenmerk 8788, inzake de verlening van een vergunning

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0333 B.18.0333 Landgraaf, 21 februari 2018 ONDERWERP: Aanbesteding accountantscontrole 2019 Raadsvoorstelnummer: 9 PROGRAMMA

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

VOORSTEL. Algemeen Bestuur. Besluit. Voorstel. Samenvatting. Aan het algemeen bestuur. Hofland,Arco. [Toelichting]

VOORSTEL. Algemeen Bestuur. Besluit. Voorstel. Samenvatting. Aan het algemeen bestuur. Hofland,Arco. [Toelichting] VOORSTEL Algemeen Bestuur ONDERWERP Followup interimcontrole 2016 AGENDAPUNT E3 DATUM 8 mei 2017 OPENBAAR ja BEHANDELD DOOR M. de Jong REGISTRATIENUMMER [Registratienummer] TELEFOONNUMMER 0882568129 PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/ NOTA dienst: Dienst Inwoners datum: 14 oktober 2010 registratienummer: I/1012711 afdelingsnaam: DI/SoZa steller: mevr. A. de Wit paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Begrotingswijziging Inkomensdeel WWB

Nadere informatie

Raadsinformatienota. Zaaknr: 80357. Datum: 26-1-2016. Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein

Raadsinformatienota. Zaaknr: 80357. Datum: 26-1-2016. Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein Raadsinformatienota Zaaknr: 80357 Datum: 26-1-2016 Onderwerp: Accountantscontrole sociaal domein Kennisnemen van: De controle- en procesmaatregelen die in 2015 in Veghel zijn genomen in het kader van de

Nadere informatie

Belangrijke informatie

Belangrijke informatie Elementair Boekhouden Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen en geeft een beeld van het examen Elementair Boekhouden. Het echte examen is een examen

Nadere informatie

Samenwerken met icounting. Beschrijving betalingsrol

Samenwerken met icounting. Beschrijving betalingsrol Samenwerken met icounting Beschrijving betalingsrol Inhoudsopgave 1 Samenwerken 3 2 Betalingsrol 3 3 Hoe werkt het? 3 4 Inrichting 3 5 Betalingen fiatteren 3 6 Betalingen uitschrijven 8 7 Informatie over

Nadere informatie

Handleiding inrichting inkoopadministratie en voorraadbeheer Evry

Handleiding inrichting inkoopadministratie en voorraadbeheer Evry Handleiding inrichting inkoopadministratie en voorraadbeheer Evry Inhoud 1. Stamgegevens inrichten... 3 1.1 Aanmaken grootboekrekeningen... 3 1.2 Selecteren standaard grootboekrekeningen... 3 1.3 Selecteren

Nadere informatie

Lid Financiële Commissie

Lid Financiële Commissie Badminton Nederland behoort met circa 50.000 leden tot de middelgrote sportbonden van Nederland. Badminton Nederland ontplooit activiteiten op de werkvelden Dienstverlening & Wedstrijdzaken, Topbadminton

Nadere informatie

Ons kenmerk 05.0000909. Aantal bijlagen

Ons kenmerk 05.0000909. Aantal bijlagen Concernfinanciën Ingekomen stuk D11 De Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Reglement auditcommissie

Reglement auditcommissie Reglement auditcommissie Onderwerp Auditcommissie Auteur(s) mr. E. Hofland Datum 22 maart 2016 Versie 2.0 Inhoudsopgave 1 Algemeen 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Reikwijdte 3 2 Reglement 4 Artikel 1 Algemene bepalingen

Nadere informatie

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting

Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting van de aanbevelingen uit het rekenkameronderzoek naar de programmabegroting Rapportage Alphen-Chaam 02 juni 2009 R A P P O R T A G E E F F

Nadere informatie

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1.

Handleiding Abakus. Inkoopfacturen. Naam handleiding: Inkoopfacturen Product: Abakus Compleet Datum publicatie: 31-12-2014 Versie: 1. Handleiding Abakus Inkoopfacturen 2014 Abakus Compleet Pagina 1 / 9 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Inkoopfactuur... 3 Boekingsregel(s)... 4 Aanmaken inkooprelatie... 5 Via de Kamer van koophandel...

Nadere informatie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie

Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Onderwerp Voortgang aanpak Wachttijden Wmo-aanvragen en beantwoording nop openstaande vragen VVD-fractie Nummer 2019/14743 Datum college 8 januari 2019 Portefeuillehouder Meijs, M.-Th. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Aan de Raad en het College van Gemeente Woerden Postbus AA WOERDEN. Beh. Ambt.: Afschr.: B.V.O.: Rotterdam, 8 november 2017

Aan de Raad en het College van Gemeente Woerden Postbus AA WOERDEN. Beh. Ambt.: Afschr.: B.V.O.: Rotterdam, 8 november 2017 Aan de Raad en het College van Gemeente Woerden Postbus 45 3440 AA WOERDEN 17.022452 Registratiedatum: Behandelend afdeling Afgehandeld door/op: 13/11/2017 Beh. Ambt.: Streefdat.: Afschr.: B.V.O.: Rotterdam,

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN STICHTING WOONSTAD ROTTERDAM 25 april 2012 pagina 2 Artikel 1 Doelstelling De Auditcommissie maakt onderdeel uit van de Raad van Commissarissen van de Stichting

Nadere informatie

Energie-U. Jaarrekening 2018

Energie-U. Jaarrekening 2018 Energie-U Jaarrekening 2018 Jaarrekening 2018 Energie-U... 1 Algemeen... 2 Bedrijfsgegevens... 2 Balans Activa... 3 Balans Passiva... 4 Winst- en verliesrekening... 5 Toelichting op de balans Activa...

Nadere informatie

Zorgtoewijzing en factuurcontrole met Jeugd-Ned Handleiding voor de leverancier

Zorgtoewijzing en factuurcontrole met Jeugd-Ned Handleiding voor de leverancier Zorgtoewijzing en factuurcontrole met Jeugd-Ned Handleiding voor de leverancier ZorgNed Automatisering BV Nudepark 91a 6702 DZ Wageningen Tel: 0317-466844 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Toegang... 3

Nadere informatie