STANDAARDCONTRACT. inzake de terugbetaling van kosten. voor gecombineerde [OTO-] [onderzoek-] en demonstratieprojecten ([CE][Euratom]) 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STANDAARDCONTRACT. inzake de terugbetaling van kosten. voor gecombineerde [OTO-] [onderzoek-] en demonstratieprojecten ([CE][Euratom]) 1"

Transcriptie

1 STANDAARDCONTRACT inzake de terugbetaling van kosten voor gecombineerde [OTO-] [onderzoek-] en demonstratieprojecten ([CE][Euratom]) 1 Dit contract heeft betrekking op gecombineerde [OTO-] [onderzoek-] en demonstratieprojecten waarvoor een nauwkeurig onderscheid kan worden gemaakt tussen de [component «onderzoek en technologische ontwikkeling»] [component «onderzoek»] en de component «demonstratie». 1 Als er twee alternatieven worden geboden, geldt de eerste mogelijkheid voor contracten die onder het EG-Verdrag vallen en de tweede voor contracten die onder het Euratom-Verdrag vallen.

2 Contract nr De [Europese Gemeenschap] [Europese Gemeenschap voor Atoomenergie], hierna "de Gemeenschap" genoemd, vertegenwoordigd door de Commissie van de Europese Gemeenschappen, hierna "de Commissie" genoemd, die voor de ondertekening van deze overeenkomst wordt vertegenwoordigd door [de Heer (nader aan te vullen)], [Mevrouw (nader aan te vullen)], Directeur-generaal van [naam van het DG] of zijn gevolmachtigde vertegenwoordiger, enerzijds en - [Naam van de hoofdcontractant] ([afkorting]) («de coördinator»), gevestigd in [naam van het land en volledig adres], vertegenwoordigd door zijn/haar statutaire/wettelijke gevolmachtigde vertegenwoordiger(s), [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], - [Naam van de hoofdcontractant] ([afkorting]), gevestigd in [naam van het land en volledig adres], vertegenwoordigd door zijn/haar statutaire/wettelijke gevolmachtigde vertegenwoordiger(s), [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], - [Naam van de hoofdcontractant] ([afkorting]), gevestigd in [naam van het land en volledig adres], vertegenwoordigd door zijn/haar statutaire/wettelijke gevolmachtigde vertegenwoordiger(s), [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], - [Naam van de hoofdcontractant] ([afkorting]), gevestigd in [naam van het land en volledig adres], vertegenwoordigd door zijn/haar statutaire/wettelijke gevolmachtigde vertegenwoordiger(s), [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], (hierna gezamenlijk «de hoofdcontractanten» genoemd), [alsmede - [Naam van de nevencontractant] ([afkorting]), gevestigd in [naam van het land en volledig adres], vertegenwoordigd door zijn/haar statutaire/wettelijke gevolmachtigde vertegenwoordiger(s), [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], - [Naam van de nevencontractant] ([afkorting]), gevestigd in [naam van het land en volledig adres], vertegenwoordigd door zijn/haar statutaire/wettelijke gevolmachtigde vertegenwoordiger(s), [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], [de Heer/Mevrouw [nader aan te vullen], [functie]], (hierna gezamenlijk «de nevencontractanten» genoemd),] anderzijds,

3 (hierna gezamenlijk «de contractsluitende partijen» genoemd) ZIJN OVEREENGEKOMEN, dat een project, «[naam van het project]» genoemd, uit hoofde van het [specifieke programma voor onderzoek en technologische ontwikkeling «[naam van het specifieke programma voor OTO]», hierna het «specifieke programma» genoemd,] [programma (Euratom) voor onderzoek en onderwijs op het gebied van kernenergie, hierna het «specifieke programma» genoemd,] volgens de onderstaande bepalingen wordt uitgevoerd.

4 Artikel 1 Voorwerp De contractanten 2 voeren de in deel A van bijlage I bij het onderhavige contract genoemde werkzaamheden met betrekking tot de [component «onderzoek en technologische ontwikkeling»] [component «onderzoek»] van het project en de in deel B van bijlage I bij het onderhavige contract genoemde werkzaamheden met betrekking tot de component «demonstratie» uit [tot het bereiken van de in bijlage I vermelde mijlpaal] [tot aan [nadere aanduiding geven van de mijlpaal]] (hierna «het project» genoemd) op de voorwaarden van het onderhavige contract. Behoudens overmacht doen de hoofdcontractanten al het mogelijke om de doelstellingen van het project te bereiken en voeren zij dit hoofdelijk jegens de Gemeenschap uit. De nevencontractanten doen het nodige om het deel van het project te verwezenlijken dat hun specifiek is opgedragen. Artikel 2 Duur 1. De duur van het project is bepaald op [aantal] maanden vanaf [de eerste dag van de maand na de ondertekening door de contractsluitende partijen] [datum]. 2. Het onderhavige contract wordt van kracht zodra het door alle contractsluitende partijen is ondertekend. Het contract is voltooid op de datum waarop de laatste betaling in het kader van de financiële bijdrage van de Gemeenschap wordt ontvangen. Echter, - de artikelen 5, 6 en 8 van dit contract, en - artikel 2, lid 1, eerste alinea, onder a), d), e) en f); artikel 2, lid 2, onder c), d), h) en j); artikel 3, leden 4 en 5; artikel 4, lid 5; artikel 6; de artikelen 9 tot en met 21 en de artikelen 25, 26 en 28 van bijlage II bij dit contract blijven na deze datum van toepassing, voorzover in deze artikelen bepaalde beperkingen zijn opgelegd. Artikel 3 Geraamde kosten en maximale financiële bijdrage van de Gemeenschap 1. De voor terugbetaling in aanmerking komende kosten van het project worden in totaal geraamd op [bedrag invullen] EUR ([bedrag in letters] euro). 2. De Gemeenschap financiert de voor terugbetaling in aanmerking komende kosten van het project volgens de tabellen voor de indicatieve verdeling van de geraamde in aanmerking komende kosten welke volgen op de ondertekening van het contract en wel tot een bedrag van maximaal [bedrag invullen] EUR ([bedrag in letters] euro). Wanneer de voor terugbetaling in aanmerking komende kosten van het project lager zijn dan de totale geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende 2 De cursief gedrukte termen worden gebruikt volgens de definitie die daarvan wordt gegeven in artikel 1 van bijlage II bij het onderhavige contract.

5 kosten voor het project, blijft de financiële bijdrage van de Gemeenschap beperkt tot het bedrag dat voortvloeit uit de toepassing van de percentages van de financiële deelneming, als opgenomen in de tabel voor de indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten die volgt op de ondertekening van dit contract. 3. De financiële bijdrage van de Gemeenschap aan het project wordt op de in artikel 3 van bijlage II bij dit contract bepaalde wijze op de volgende bankrekening van de coördinator overgemaakt: [bankgegevens van de coördinator]. Het eerste voorschot voor het project wordt vastgesteld op [bedrag invullen] EUR ([bedrag in letters] euro). Dit wordt verdeeld over de contractanten volgens de aanwijzigingen in de tabellen voor de indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten. Het totale bedrag van het eerste voorschot en de periodieke betalingen is niet hoger dan het in lid 2 van dit artikel genoemde maximale bedrag van de financiële bijdrage van de Gemeenschap, min een als waarborg ingehouden som. Deze laatste is gelijk aan 15% van het maximale bedrag van deze bijdrage. Artikel 4 Door de coördinator bij de Commissie in te dienen projectprestaties en samenvattende opgaven van door de coördinator overgemaakte bedragen 1. De uit hoofde van dit contract vereiste verslagen en kostenstaten worden door de coördinator [in [aantal invullen] exemplaren] [respectievelijk in [aantal invullen] en [aantal invullen] exemplaren] ingediend overeenkomstig het bepaalde in artikel 4 van bijlage II bij dit contract. De verslagen worden in het [taal invullen] opgesteld. In bijlage I wordt het aantal exemplaren bepaald en de taal waarin de andere projectprestaties moeten worden opgesteld. 2. De periodieke verslagen en de eindverslagen, de bijbehorende kostenstaten, met inbegrip van iedere geïntegreerde kostenstaat, alsmede iedere samenvattende opgave van door de coördinator aan de contractanten overgemaakte bedragen, bestrijken [achtereenvolgende perioden van [aantal] maanden vanaf de aanvangsdatum van het project] [een eerste periode welke op [datum] eindigt en achtereenvolgende perioden van [aantal] maanden]. Wanneer het eind van de werkzaamheden vóór het verstrijken van de duur van het project ligt, bestrijken het/de eindverslag(en) en de bijbehorende kostenstaten, met inbegrip van de geïntegreerde kostenstaten, alsmede de samenvattende opgaven van door de coördinator aan de contractanten overgemaakte bedragen, de periode tot aan deze datum. Onverminderd de eerste of tweede alinea van dit lid bestrijken de laatste kostenstaten van de coördinator en de geïntegreerde kostenstaten ook de voor het opstellen van het/de eindverslag(en) benodigde tijd, met een maximumtermijn van twee maanden, te rekenen vanaf het verstrijken van de duur van het project.

6 De andere projectprestaties, met uitzondering van het plan voor de toepassing van de technologie, bestrijken de in bijlage I bij dit contract genoemde perioden. Het plan voor de toepassing van de technologie heeft betrekking op de resultaten van de werkzaamheden welke tijdens de duur van het project zijn uitgevoerd of wanneer deze datum vroeger valt dan het moment waarop de duur van het project verstreken is, tot aan de datum waarop de werkzaamheden zijn voltooid. Artikel 5 Toepasselijk recht en bevoegde rechter 1. De wetgeving van [land waarin de bevoegde ordonnateur is gevestigd] is op dit contract van toepassing. 2. Het Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen en, in het geval van hogere voorziening, het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen zijn bij uitsluiting bevoegd kennis te nemen van geschillen tussen de Gemeenschap enerzijds en de contractanten anderzijds, inzake de geldigheid, de toepassing en de uitlegging van dit contract. Artikel 6 Bijzondere voorwaarden [Voor dit contract gelden geen bijzondere voorwaarden.] [Voor dit contract gelden bijzondere voorwaarden:] [De voor dit contract geldende bijzondere voorwaarden worden in bijlage III genoemd.] [Naast de in bijlage III genoemde bijzondere voorwaarden gelden voor dit contract de volgende bijzondere voorwaarden:] Artikel 7 Wijzigingen Dit contract en de bijlagen daarbij mogen alleen door middel van een schriftelijke aanvulling op het contract waarvan de inhoud is overeengekomen tussen de gemachtigde vertegenwoordigers van de contractsluitende partijen worden gewijzigd. Mondelinge overeenkomsten zijn voor de contractsluitende partijen niet bindend. Elk verzoek om wijziging van het contract moet ten minste twee maanden vóór het verstrijken van de duur van het project bij de Commissie binnenkomen. Artikel 8 Slotbepalingen 1. De volgende bijlagen maken een integrerend onderdeel van dit contract uit: - Bijlage I - Omschrijving van de werkzaamheden - Bijlage II - Algemene voorwaarden [- Bijlage III -Bijzondere voorwaarden]

7 2. Indien bijlage I in strijd is met enige andere bepaling van dit contract, geldt deze laatste. [3. De bijzondere voorwaarden [in artikel 6] [in bijlage III] [in artikel 6 en bijlage III] gaan voor boven alle andere bepalingen van dit contract.] Artikel 9 Ondertekening van het contract en taal waarin dit is opgesteld Dit contract wordt door de contractsluitende partijen in [aantal (minimaal twee)] exemplaren in het [taal] ondertekend en alleen de versie in deze taal is authentiek. Gedaan te Brussel/Luxemburg, Voor [naam en afkorting van de coördinator/hoofdcontractant//nevencontractant]: Naam: (voluit geschreven) Functie: Handtekening: (stempel van de instantie) Voor de Commissie: Naam: (voluit geschreven) Functie: Handtekening: Datum:

8 Tabel voor de component "OTO" [component "onderzoek"] van het gecombineerde project Voorschot - Indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten Contractanten Hoofdcontractant nr. Wijze van financiële deelneming 1 Mate van financiële deelneming Geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten in euro Maximale bijdrage van de Gemeenschap in euro Voorschot Personeelskosten Verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten per categorie (in euro) Kosten voor duurzaam materieel Kosten in verband met subcontracten Reis- en verblijfkosten Kosten voor verbruiksgoederen Computerkosten Kosten voor de bescherming van kennis Andere bijzondere kosten Kosten voor administratieve en financiële coördinatie 2 Algemene kosten Coördinator (naam) 3 (FC-FF- AC) Hoofdcontractant (naam) (FC-FF- AC) (Subtotaal) FC: totale kosten werkelijke algemene kosten; FF: totale kosten forfaitaire algemene kosten; AC: bijkomende kosten. Kosten welke uitsluitend zijn voorbehouden voor de coördinator/de administratief en financieel coördinator indien de administratieve en financiële coördinatie van de wetenschappelijke coördinatie gescheiden is (in dat geval wordt de wetenschappelijk coördinator gelijkgesteld aan een hoofdcontractant). De administratief en financieel coördinator indien de administratieve en financiële coördinatie van de wetenschappelijke coördinatie gescheiden is.

9 Nevencontractant (naam) Contractanten Verbonden met hoofdcontractant nr. Wijze van financiële deelneming 4 (FC-FF- AC) Mate van financiële deelneming Geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten in euro Maximale bijdrage van de Gemeenschap in euro Voorschot Personeelskosten Verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten per categorie (in euro) Kosten voor duurzaam materieel Kosten in verband met subcontracten Reis- en verblijfkosten Kosten voor verbruiksgoederen Computerkosten Kosten voor de bescherming van kennis Andere bijzon-dere kosten Algemene kosten Nevencontractant (naam) (FC-FF- AC) (Subtotaal) TOTAAL FC: totale kosten werkelijke algemene kosten; FF: totale kosten forfaitaire algemene kosten; AC: bijkomende kosten. Met uitzondering van de vaste kosten welke worden gedragen door de hoofdcontractanten/nevencontractanten die onder de bijkomende-kostenregeling vallen.

10 Tabel voor de component "demonstratie" van het gecombineerde project Voorschot - Indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten Coördinator 3 (naam) Contractanten Hoofdcontractant nr. Wijze van financiële deelneming 1 (FC-FF- AC) Mate van financiële deelneming Geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten in euro Maximale bijdrage van de Gemeenschap in euro Voorschot Personeelskosten Verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten per categorie (in euro) Kosten voor duurzaam materieel Kosten in verband met subcontracten Reis- en verblijfkosten Kosten voor verbruiksgoederen Computerkosten Kosten voor de bescherming van kennis Andere bijzondere kosten Kosten voor administratieve en financiële coördinatie 2 Algemene kosten Hoofdcontractant (naam) (FC-FF- AC) (Subtotaal) FC: totale kosten werkelijke algemene kosten; FF: totale kosten forfaitaire algemene kosten; AC: bijkomende kosten. Kosten welke uitsluitend zijn voorbehouden voor de coördinator/de administratief en financieel coördinator indien de administratieve en financiële coördinatie van de wetenschappelijke coördinatie gescheiden is (in dat geval wordt de wetenschappelijk coördinator gelijkgesteld aan een hoofdcontractant). De administratief en financieel coördinator indien de administratieve en financiële coördinatie van de wetenschappelijke coördinatie gescheiden is.

11 Nevencontractant (naam) Contractanten Verbonden met hoofdcontractant nr. Wijze van financiële deelneming 4 (FC-FF- AC) Mate van financiële deelneming Geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten in euro Maximale bijdrage van de Gemeenschap in euro Voorschot Personeelskosten Verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten per categorie (in euro) Kosten voor duurzaam materieel Kosten in verband met subcontracten Reis- en verblijfkosten Kosten voor verbruiksgoederen Computerkosten Kosten voor de bescherming van kennis Andere bijzon-dere kosten Algemene kosten Nevencontractant (naam) (FC-FF- AC) (Subtotaal) TOTAAL FC: totale kosten werkelijke algemene kosten; FF: totale kosten forfaitaire algemene kosten; AC: bijkomende kosten. Met uitzondering van de vaste kosten welke worden gedragen door de hoofdcontractanten/nevencontractanten die onder de bijkomende-kostenregeling vallen.

12 Bijlage I : Omschrijving van de werkzaamheden Deel A: Werkzaamheden met betrekking tot de [component «onderzoek en technologische ontwikkeling»] [component «onderzoek»] Deel B : Werkzaamheden met betrekking tot de component «demonstratie»

13 Bijlage II Algemene voorwaarden Deel A: Tenuitvoerlegging van het project Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Projectbeheer de rol van de coördinator Artikel 3 - Financiële bijdrage van de Gemeenschap Artikel 4 - Indiening van de projectprestaties en van de samenvattende opgaven van door de coördinator overgemaakte bedragen Artikel 5 - Subcontracten Artikel 6 - Aansprakelijkheid Artikel 7 - Opzegging van het contract of beëindiging van de deelneming van een contractant Deel B: Regels betreffende de intellectuele en industriële eigendom, openbaarheid en vertrouwelijkheid Artikel 8 - Eigendom van de kennis Artikel 9 - Bescherming van de kennis Artikel 10 -Benutting van de kennis Artikel 11 -Algemene beginselen betreffende de toegangsrechten Artikel 12 -Toegangsrechten met het oog op de uitvoering van het project Artikel 13 -Toegangsrechten voor benuttings- of exploitatiedoeleinden Artikel 14 -Voorwaarden voor exclusieve toegangsrechten voor exploitatiedoeleinden Artikel 15 -Weigering van toegangsrechten voor exploitatiedoeleinden Artikel 16 -Plan voor de toepassing van de technologie Artikel 17 -Inhoud van het plan voor de toepassing van de technologie Artikel 18 - Publiciteit en mededelingen betreffende het project en de kennis Artikel 19 - Vertrouwelijkheid Artikel 20 -Mededeling van gegevens met het oog op beoordeling en normalisatie Artikel 21 -Onverenigbare of beperkende verplichtingen

14 Deel C: Terugbetaling van kosten Artikel 22 -Voor terugbetaling in aanmerking komende kosten algemene beginselen Artikel 23 -Directe kosten Artikel 24 -Indirecte kosten Artikel 25 -Verantwoording van de kosten Deel D: Controles Artikel 26 -Financiële controle Artikel 27 -Technische controle van het project Artikel 28 - Technologische controle Deel E-1: Modellen van een kostenstaat Deel E-2: Modellen van een geïntegreerde kostenstaat Deel E-3: Modellen van een samenvattende opgave van door de coördinator overgemaakte bedragen

15 Deel A: Tenuitvoerlegging van het project Artikel 1 Definities 1. «Besluit»: [Besluit 1999/65/EG van de Raad van 22 december 1998 betreffende de regels inzake de deelneming van ondernemingen, onderzoekscentra en universiteiten, en inzake de verspreiding van de onderzoeksresultaten ter uitvoering van het vijfde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap ( ) 1.] [Besluit 1999/66/Euratom van de Raad van 22 december 1998 betreffende de regels inzake de deelneming van ondernemingen, onderzoekscentra en universiteiten aan de uitvoering van het vijfde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie ( ) 1.] 2. «Verordening»: [Verordening (EG) nr. 996/1999 van de Commissie van 11 mei 1999 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen van Besluit 1999/65/EG van de Raad betreffende de regels inzake de deelneming van ondernemingen, onderzoekscentra en universiteiten, en de regels inzake de verspreiding van de onderzoeksresultaten ter uitvoering van het vijfde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap ( ) 2.] [Verordening (Euratom) nr. 1605/1999 van de Commissie van 22 juli 1999 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen van Besluit 1999/66/Euratom van de Raad betreffende de regels inzake de deelneming van ondernemingen, onderzoekscentra en universiteiten aan de uitvoering van het vijfde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie ( ) 2.] 3. «contractsluitende partijen»: de Gemeenschap, de hoofdcontractanten en de nevencontractanten. 4. «hoofdcontractant»: een natuurlijke of rechtspersoon of een internationale organisatie, alsmede het GCO, die of dat het onderhavige contract met de Gemeenschap gesloten heeft. 5. «nevencontractant»: een natuurlijke of rechtspersoon of een internationale organisatie, alsmede het GCO, niet zijnde een hoofdcontractant, die of dat het onderhavige contract met de Gemeenschap gesloten heeft, en handelt onder het technisch toezicht van één of meer hoofdcontractanten en dezelfde rechten en verplichtingen heeft als die contractanten, behalve ten aanzien van de omvang van zijn verantwoordelijkheid bij de verwezenlijking van het project en de toegangsrechten. 6. «contractant»: een hoofdcontractant of een nevencontractant. 7. «coördinator»: de hoofdcontractant die de in artikel 2, lid 1, van de onderhavige bijlage genoemde taken uitvoert [PB L 26 van , blz. 46]. [PB L 26 van , blz. 66]. [PB L 122 van , blz. 9]. [PB L 190 van , blz. 3].

16 8. «subcontract»: een overeenkomst inzake het verrichten van diensten of voor het leveren van goederen tussen een contractant en één of meer subcontractanten in verband met de specifieke behoeften van het project. 9. «subcontractant»: een natuurlijke of rechtspersoon of een internationale organisatie, alsmede het GCO, die/dat een subcontract gesloten heeft. 10. «project»: de in bijlage I bij dit contract genoemde gezamelijke werkzaamheden. 11. «aanvangsdatum»: de in artikel 2, lid 1, van dit contract genoemde datum. 12. «duur van het project»: de in artikel 2, lid 1, van dit contract genoemde periode van uitvoering van het project. 13. «voltooiingsdatum»: de in artikel 2, lid 2, tweede alinea, van dit contract genoemde datum. 14. «projectprestaties»: de verslagen en kostenstaten als bedoeld in artikel 4 van dit contract en artikel 4 van de onderhavige bijlage alsmede elke prestatie die als zodanig in bijlage I bij dit contract is aangeduid. 15. «consortiumovereenkomst»: een tussen contractanten gesloten overeenkomst waarbij de bepalingen in dit contract nader worden toegelicht of aangevuld. 16. «geassocieerde Staat»: een Staat welke partij is bij een met de Gemeenschap gesloten internationale overeenkomst, met name op grond van [artikel 170 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap] [artikel 101 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie], uit hoofde waarvan de betrokken Staat een financiële bijdrage aan het kaderprogramma levert. 17. «derde [land] [Staat]»: een ander land [andere Staat] dan een lidstaat of een geassocieerde Staat. 18. «wijziging in de zeggenschap»: iedere wijziging in de zeggenschap over een contractant, in de zin van artikel 5, lid 1, derde alinea, van de Verordening. De zeggenschap kan met name voortvloeien uit: - het rechtstreeks of onrechtstreeks beschikken over meer dan de helft van het maatschappelijke kapitaal van de contractant of over de meerderheid van de stemrechten van de aandeelhouders of vennoten van die contractant, of - het rechtstreeks of onrechtstreeks, feitelijk of rechtens, over de beslissingsmacht binnen de contractant beschikken. 19. «overmacht»: iedere onvoorziene en onoverkomelijke gebeurtenis die de verwezenlijking van een project door een of meer contractanten beïnvloedt.

17 20. de «belangen van de Gemeenschap»: belangen die met name worden beoordeeld tegen de achtergrond van: - het streven naar verbetering van het internationale concurrentievermogen van de industrie van de Gemeenschap; - het streven om passende stimulansen te verschaffen voor het behoud en het scheppen van werkgelegenheid in de Gemeenschap; - het streven naar bevordering van duurzame ontwikkelingen en verbetering van de kwaliteit van het bestaan in de Gemeenschap; - de eisen van ander communautair beleid ter ondersteuning waarvan de OTOwerkzaamheden worden verricht; - het bestaan van overeenkomsten voor wetenschappelijke en technische samenwerking tussen de Gemeenschap en derde landen of internationale organisaties. 21. «kennis»: de resultaten, met inbegrip van de informatie, voortvloeiend uit alle projecten welke vallen onder [Besluit nr. 182/1999/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 december 1998 betreffende het vijfde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie ( ) 3 ] [Besluit 1999/64/Euratom van de Raad van 22 december 1998 betreffende het vijfde kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) voor activiteiten op het gebied van onderzoek en opleiding ( ) 3 ] hierna "vijfde kaderprogramma" genoemd, alsmede de auteursrechten of de aan resultaten verbonden rechten ten gevolge van een aanvraag voor of de toekenning van octrooien, tekeningen, modellen en plantenvariëteiten, van aanvullende certificaten of andere soortgelijke beschermingsvormen. 22. «bestaande knowhow»: de informatie, andere dan kennis, waarover de contractanten vóór het sluiten van een contract beschikken, of die zij daarnaast hebben opgedaan en die noodzakelijk is voor de goede uitvoering van het project, alsmede de auteursrechten of de aan deze informatie verbonden rechten ten gevolge van een aanvraag voor of de toekenning van octrooien, tekeningen, modellen en plantenvariëteiten, van aanvullende certificaten of andere soortgelijke beschermingsvormen. 23. «toegangsrechten»: licenties en gebruiksrechten met betrekking tot kennis of bestaande knowhow. 24. «aanvullend contract»: een met de Gemeenschap gesloten contract om werkzaamheden uit te voeren die technisch met het project samenhangen, met 3 3 [PB L 26 van , blz. 1]. [PB L 26 van , blz. 34].

18 inbegrip van werkzaamheden met het oog op de benutting, en dat als zodanig door de contractanten bij ieder contract schriftelijk is erkend. 25. «aanvullende contractant»: een natuurlijke of rechtspersoon of een internationale organisatie, alsmede het GCO, die of dat een aanvullend contract heeft gesloten. 26. «hoofdcontractant van hetzelfde specifieke programma»: een natuurlijke of rechtspersoon of een internationale organisatie, alsmede het GCO, die of dat in de hoedanigheid van hoofdcontractant een onderzoekscontract met de Gemeenschap heeft gesloten in het kader van het specifieke programma waarvan het onderhavige contract afhangt. 27. «benutting»: het directe of indirecte gebruik van kennis bij onderzoekactiviteiten of voor exploitatiedoeleinden. 28. «exploitatie»: het directe of indirecte gebruik van kennis voor het tot stand brengen en verhandelen van een product of procédé of voor het tot stand brengen en verrichten van een dienst. 29. «verspreiding»: de openbaarmaking van kennis, langs elke geschikte weg, met uitzondering van publicatie voortvloeiend uit de formaliteiten ter bescherming van kennis, om de wetenschappelijke en technische vooruitgang te bevorderen. 30. «verspreidings- en benuttingsplan»: de bedoelingen van de contractanten ten aanzien van de benutting van eventuele kennis, zoals deze in hun voorstel worden genoemd. 31. «plan voor de toepassing van de technologie»: het verslag waarvan de inhoud in artikel 17 van de onderhavige bijlage wordt omschreven. 32. «gerechtvaardigd belang»: elk belang, met name van commerciële aard, van een contractant dat in de in de onderhavige bijlage bedoelde gevallen kan worden ingeroepen, op voorwaarde dat de contractant aantoont dat aantasting van dat belang gezien de omstandigheden duidelijke en onevenredige schade kan veroorzaken, gelet op de doelstellingen van de bepaling op grond waarvan dit belang wordt ingeroepen. 33. «voor terugbetaling in aanmerking komende kosten»: de in de artikelen 23 en 24 van de onderhavige bijlage genoemde kosten, met inachtneming van de voorwaarden in artikel 22, leden 1 tot en met 4. Artikel 2 Projectbeheer de rol van de coördinator 1. Onverminderd lid 2 is de coördinator belast met de wetenschappelijke, financiële en administratieve coördinatie van het project. In dit verband: a) treedt hij op als tussenpersoon tussen de contractanten en de Commissie. Hij is er met name mee belast de Commissie alle documenten en correspondentie met betrekking tot het project te doen toekomen,

19 b) deelt hij de Commissie de daadwerkelijke aanvangsdatum van de werkzaamheden en de door iedere contractant overeenkomstig lid 2, onder a), van dit artikel, aangewezen persoon of personen mede, c) dient hij bij de Commissie de volgende stukken in: - de kostenstaten als bedoeld in artikel 4 van dit contract en van de onderhavige bijlage, - de in artikel 4 van dit contract en in artikel 4 van de onderhavige bijlage genoemde periodieke verslagen, eindverslagen en aanvullende verslagen na daarin de van de contractanten afkomstige gegevens te hebben opgenomen en te hebben gecontroleerd of deze gelijk zijn aan de gegevens op de eventuele bijbehorende kostenstaten, - de in artikel 17, lid 2, van de onderhavige bijlage bedoelde samenvattende beschrijving van het plan voor de toepassing van de technologie, alsmede alle andere projectprestaties, tenzij in bijlage I anders is bepaald, e) ontvangt hij in de hoedanigheid van gevolmachtigde van de contractanten, onder voorbehoud van de bijzondere voorwaarden in artikel 6 van dit contract, alle betalingen van de Commissie op de in artikel 3, lid 3, eerste alinea, van dit contract genoemde rekening; e) maakt hij,daar hij niet de begunstigde is van de stortingen welke op grond van dit contract bestemd zijn voor de andere contractanten, uiterlijk binnen 30 dagen na ontvangst van de door de Commissie gestorte gelden het hun toekende bedrag binnen de grenzen van het in artikel 3, lid 3, derde alinea, van dit contract vermelde maximale bedrag over, stelt hij de Commissie aan de hand van de in deel E-3 opgenomen formulieren van de verdeling van de gelden en van de datum van overmaking ervan in kennis; f) stelt hij de andere contractsluitende partijen in kennis van alle hem bekende omstandigheden die het project wezenlijk nadelig kunnen beïnvloeden, met inbegrip van alle wijzigingen van de in lid 2, onder a), van dit artikel bedoelde personen, van alle wijzigingen in de zeggenschap ten aanzien van een contractant en van alle omstandigheden waardoor de in de artikelen 3 tot en met 12 van het Besluit bedoelde voorwaarden voor deelneming zouden kunnen worden gewijzigd; g) stelt hij de Commissie in kennis van de overdrachten van de in de tabellen met de indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten opgenomen begrotingsmiddelen tussen contractanten en tussen kostencategorieën, welke met inachtneming van de in artikel 22, lid 5, van de onderhavige bijlage genoemde voorwaarden zijn verricht, zodra hij daarvan door de betrokkenen op de hoogte is gesteld. Onverminderd artikel 7, lid 3, onder b), van de onderhavige bijlage kan de Commissie, wanneer de coördinator zijn verplichtingen niet nakomt, in overeenstemming met de andere contractanten, onder de hoofdcontractanten een andere coördinator aanwijzen.

20 2. De contractanten: a) komen passende bepalingen overeen met het oog op de goede uitvoering van de werkzaamheden die hun uit hoofde van bijlage I bij dit contract zijn opgedragen. Hiertoe wijzen zij één of meer van de in artikel 23, lid 1, van de onderhavige bijlage bedoelde personen aan, die hun werkzaamheden leiden en zich ervan vergewissen dat de toevertrouwde taken naar behoren worden uitgevoerd; b) sluiten onderling, indien noodzakelijk, een consortiumovereenkomst welke in overeenstemming is met de bepalingen van dit contract en de mededingingsregels. In deze overeenkomst kan met name de organisatie van de werkzaamheden nader worden omschreven en kunnen de bepalingen betreffende de in de artikelen 12 tot en met 15 van de onderhavige bijlage bedoelde toegangsrechten worden aangevuld; c) stellen de coördinator in kennis van alle omstandigheden die het project wezenlijk nadelig kunnen beïnvloeden, met inbegrip van alle wijzigingen van de onder a), van dit lid bedoelde personen, van alle wijzigingen in de zeggenschap ten aanzien van een contractant en van alle omstandigheden die de in de artikelen 3 tot en met 12 van het Besluit bedoelde voorwaarden nadelig kunnen beïnvloeden; d) bewaren de naar behoren ondertekende originele exemplaren van de subcontracten; e) verstrekken de coördinator de gegevens welke noodzakelijk zijn voor de opstelling van de in artikel 4 van dit contract en in artikel 4 van de onderhavige bijlage bedoelde verslagen alsmede de eventuele daarbij behorende kostenstaten. Met uitzondering van het onder g) bedoelde afzonderlijke gedeelte van het plan voor de toepassing van de technologie gaan zij op dezelfde wijze te werk voor alle andere projectprestaties, tenzij in bijlage I anders is bepaald; f) stellen de coördinator in kennis van de overdrachten van in de tabellen voor de indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten opgenomen begrotingsmiddelen tussen de contractanten onderling en tussen de kostencategorieën, zodra zij deze met inachtneming van de in artikel 22, lid 5, van de onderhavige bijlage genoemde voorwaarden hebben verricht; g) dienen bij de Commissie ieder het in artikel 17, lid 3, van de onderhavige bijlage bedoelde afzonderlijke gedeelte van het plan voor de toepassing van de technologie in; h) stellen de Commissie ieder in kennis van de ter uitvoering van het plan voor de toepassing van de technologie genomen maatregelen, alsmede van alle belangrijke wijzigingen van dat plan, overeenkomstig artikel 16, lid 3, van de onderhavige bijlage; i) nemen deel aan de vergaderingen inzake de controle, de opvolging en de beoordeling van het project, voorzover deze op hen betrekking hebben;

21 j) verstrekken alle nadere gegevens waarom de Commissie met het oog op een goed beheer van dit contract verzoekt. Zij verstrekken deze gegevens met het oog op de goedkeuring van het plan voor de toepassing van de technologie, overeenkomstig artikel 16, lid 2, van de onderhavige bijlage, voorzover zij deze als relevant beschouwen. 3. De tabellen voor de indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten die op de ondertekening van dit contract volgen, bepalen op het gebied van het technische toezicht de betrekkingen tussen de hoofdcontractanten en de nevencontractanten. 4. De Commissie kan zich voor de in lid 2, onder g), van dit artikel genoemde vergaderingen door onafhankelijke deskundigen laten bijstaan. Zij neemt passende maatregelen om ervoor te zorgen dat deze deskundigen het vertrouwelijke karakter van de hun meegedeelde gegevens eerbiedigen. Voordat deze vergaderingen plaatsvinden deelt zij de contractanten de identiteit van de deskundigen mee die aanwezig zullen zijn. Zij trekt de consequenties uit bezwaren van de contractanten die gebaseerd zijn op gerechtvaardigde belangen. Artikel 3 Financiële bijdrage van de Gemeenschap 1. De financiële bijdrage van de Gemeenschap wordt als volgt betaald: a) Binnen een termijn van maximaal 60 dagen vanaf de datum van de laatste ondertekening door de contractsluitende partijen wordt de coördinator een eerste voorschot betaald. De coördinator verdeelt het voorschot overeenkomstig de tabellen voor de indicatieve verdeling van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten die volgen op de ondertekening van dit contract. Ingeval het project niet binnen drie maanden volgend op de betaling van het eerste voorschot daadwerkelijk is begonnen, kan de Commissie: (i) (ii) hetzij het contract overeenkomstig artikel 7, lid 3, onder a), van de onderhavige bijlage, beëindigen, hetzij het besluit nemen rente te berekenen over het bedrag van het eerste voorschot vanaf de datum waarop dit is uitbetaald tot aan de datum waarop de werkzaamheden daadwerkelijk zijn begonnen, tegen de door de Europese Centrale Bank voor haar voornaamste verrichtingen inzake herfinanciering gehanteerde rentevoet die wordt toegepast op de eerste dag van de maand waarin de termijn van drie maanden verstreken is. Deze rente wordt van de volgende door de Commissie te verrichten betaling afgetrokken. b) De periodieke betalingen worden verricht binnen een termijn van maximaal 60 dagen vanaf de datum waarop de Commissie overeenkomstig artikel 4, lid 3, vierde alinea, van de onderhavige bijlage de periodieke verslagen, de daarbij behorende kostenstaten of andere projectprestaties heeft goedgekeurd of wordt geacht te hebben goedgekeurd.

22 De bedragen van de periodieke betalingen worden berekend op basis van de voor terugbetaling in aanmerking komende kosten die de Commissie heeft goedgekeurd. Bij iedere periodieke betaling wordt een bedrag ingehouden dat overeenkomt met een deel van het eerste voorschot en dat wordt berekend op basis van de verhouding tussen de voor de terugbetaling in aanmerking komende kosten welke de Commissie heeft goedgekeurd en de ramingen van de uitgaven voor de betrokken periode. c) De laatste betaling van de financiële bijdrage van de Gemeenschap wordt gedaan binnen een termijn van maximaal 60 dagen vanaf de datum waarop de Commissie overeenkomstig artikel 4, lid 3, vierde en vijfde alinea, van de onderhavige bijlage de laatste projectprestatie heeft goedgekeurd of wordt geacht te hebben goedgekeurd. De laatste betaling is gelijk aan het verschil tussen het bedrag dat de Commissie verschuldigd is op grond van de voor terugbetaling in aanmerking komende kosten die de Commissie heeft goedgekeurd, en dat van het eerste voorschot en van de periodieke betalingen, zonder dat de totale financiële bijdrage van de Gemeenschap evenwel het in artikel 3, lid 2, van dit contract genoemde maximale bedrag kan overschrijden. De in de eerste alinea, onder a) tot en met c), bedoelde betalingen worden beschouwd te zijn verricht op de datum waarop de bankrekening van de Commissie wordt gedebiteerd. De in de eerste alinea, onder b) en c), bedoelde termijn van 60 dagen kan op elk moment door de Commissie worden opgeschort door de mededeling aan de betrokken contractanten dat de Commissie aanvullende controles noodzakelijk acht. De termijn begint weer te lopen zodra de Commissie de aanvullende controles heeft verricht. Na afloop van de genoemde termijn en onverminderd de derde alinea kunnen de betrokken contractanten, of de coördinator namens alle contractanten, uiterlijk binnen twee maanden na ontvangst van de te late betaling, om vertragingsrente verzoeken tegen de door de Europese Centrale Bank voor haar voornaamste verrichtingen inzake herfinanciering gehanteerde rentevoet die wordt toegepast op de eerste dag van de maand waarin de termijn verstreken is, verhoogd met anderhalf procent. De interesten worden berekend over de periode die begint op de dag na de datum waarop de uiterste betalingstermijn is verstreken is en loopt tot aan de dag waarop de betaling daadwerkelijk wordt uitgevoerd. 2. Ingeval de Commissie vermoedt, dat een contractant fraude heeft gepleegd of zich aan ernstige financiële onregelmatigheden schuldig heeft gemaakt, kan zij de betalingen opschorten en/of de coördinator gelasten zich van verdere betalingen aan deze contractant te onthouden. Deze laatste dient zijn contractuele verplichtingen verder na te komen.

23 3. Onder voorbehoud van artikel 26 van de onderhavige bijlage worden alle betalingen tot de goedkeuring van de laatste projectprestatie als voorschotten beschouwd. 4. Wanneer de totale financiële bijdrage welke de Gemeenschap verschuldigd is, met inachtneming van eventuele aanpassingen, mede als gevolg van een financiële controle, als bedoeld in artikel 26 van de onderhavige bijlage, lager ligt dan het totale bedrag van de in lid 1, eerste alinea, van dit artikel bedoelde betalingen, betalen de betrokken contractanten het verschil in euro terug binnen de termijn die de Commissie in een bij aangetekend schrijven met ontvangstbewijs gedaan verzoek heeft gesteld. Ingeval de contractant het bedrag niet binnen de door de Commissie gestelde termijn heeft terugbetaald, verhoogt deze de verschuldigde bedragen met vertragingsrente tegen de door de Europese Centrale Bank voor haar voornaamste verrichtingen inzake herfinanciering gehanteerde rentevoet die wordt toegepast op de eerste dag van de maand waarin de door de Commissie gestelde termijn verstreken is, verhoogd met anderhalf procent, tenzij uit hoofde van een andere bepaling van dit contract rente verschuldigd is. De interesten worden berekend over de periode die begint op de dag na de datum waarop de termijn is verstreken is en loopt tot aan de dag waarop de terug te betalen fondsen ontvangen worden. De bankkosten voor alle terugbetalingen van bedragen welke aan de Gemeenschap verschuldigd zijn, komen uitsluitend ten laste van de betrokken contractant. Het door de Commissie opgestelde en aan de contractant die een bepaald bedrag verschuldigd is toegezonden invorderingsbevel vormt een executoriale titel in de zin van [artikel 256 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap] [artikel 164 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie]. De Commissie kan besluiten de aan de Gemeenschap verschuldigde bedragen te doen terugbetalen door deze te verrekenen met bedragen welke om de één of andere reden aan de contractant verschuldigd zijn. 5. Na de voltooiingsdatum van het contract, de ontbinding van het contract of de beëindiging van de deelname van een contractant kan of moet de Commissie, al naar gelang van het geval, wanneer in de loop van een financiële controle fraude of ernstige financiële onregelmatigheden zijn vastgesteld, van de contractant terugbetaling eisen van de totale communautaire bijdrage die aan hem betaald is. Het terug te betalen bedrag wordt verhoogd met rente die 2% hoger ligt dan de door de Europese Centrale Bank voor haar voornaamste verrichtingen inzake herfinanciering gehanteerde rentevoet die wordt toegepast op de eerste dag van de maand waarin de betrokken contractant de gelden heeft ontvangen. De rente heeft betrekking op de periode welke ligt tussen de ontvangst van de gelden en de terugbetaling ervan. Artikel 4 Indiening van de projectprestaties en van de samenvattende opgaven van door de coördinator overgemaakte bedragen

24 1. Verslagen: a) De volgende verslagen worden ter goedkeuring aan de Commissie voorgelegd: (i) (ii) (iii) (iv) (v) periodieke verslagen met gegevens over de voortgang van de werkzaamheden, het gebruik van de middelen, de afwijkingen van het werkschema en de resultaten, aanvullende verslagen met gegevens die in bijlage I bij dit contract werden gevraagd, een eindverslag over alle werkzaamheden, de doeleinden, de resultaten en de gevolgtrekkingen, met inbegrip van een samenvatting van al deze onderwerpen, wanneer de in de punten (i) tot en met (iii) genoemde verslagen niet integraal kunnen worden gepubliceerd, moeten zij bovendien worden ingediend in een door de contractsluitende partijen goedgekeurde vorm, waarin zij kunnen worden gepubliceerd. Het voor publicatie in aanmerking komende verslag dient zoveel gegevens over nieuwe ontwikkelingen te bevatten, dat derden in de lidstaten of in de geassocieerde Staten in staat zijn de mogelijkheden te kennen licenties voor deze kennis aan te vragen. een plan voor de toepassing van de technologie. b) De opzet van de verslagen moet in overeenstemming zijn met de door de Commissie meegedeelde regels. De kwaliteit van de voor publicatie in aanmerking komende verslagen dient zodanig te zijn, dat zij direct kunnen worden gereproduceerd. De opzet van het plan voor de toepassing van de technologie dient te voldoen aan de voorwaarden in artikel 17 van de onderhavige bijlage. 2. Kostenstaten: a) De kostenstaten worden uitgedrukt in euro en in de valuta die wordt gebruikt in de boekhouding van de contractant. De omrekenings- en wisselkoersen die voor de opstelling van de kostenstaten en de desbetreffende betalingen worden gehanteerd, zijn de door de Commissie voor de uitvoering van de begroting gepubliceerde koersen die gelden op de eerste werkdag van de maand volgende op het einde van de periode waarop de kostenstaat betrekking heeft. Geen rekening wordt gehouden met koerswinsten of koersverliezen tussen het opmaken van de kostenstaat en de desbetreffende betaling. b) De contractanten dienen hun kostenstaten via de coördinator bij de Commissie in op de in deel E-1 van deze bijlage weergegeven formulieren. Bovendien dient de coördinator de daarbij behorende geïntegreerde kostenstaten in euro in op het in deel E-2 aangegeven formulier.

25 De contractanten die geen financiële bijdrage van de Gemeenschap ontvangen dienen alleen een lijst voor te leggen van de door hen verrichte werkzaamheden en de middelen die door hen gebruikt zijn om het project uit te voeren. 3. Alle periodieke verslagen en de daarbij behorende kostenstaten, met inbegrip van de geïntegreerde kostenstaten, alsmede alle aanvullende verslagen worden bij de Commissie ingediend binnen twee maanden volgende op het einde van de periode waarop het verslag betrekking heeft. Het (de) eindverslag(en) en de kostenstaten voor de laatste periode, met inbegrip van de geïntegreerde kostenstaten, worden binnen twee maanden na het verstrijken van de duur van het project bij de Commissie ingediend. De andere projectprestaties worden, met uitzondering van het plan voor de toepassing van de technologie, binnen de in bijlage I bij dit contract genoemde termijnen ingediend. Indien de Commissie geen opmerkingen maakt, worden de projectprestaties, met uitzondering van het plan voor de toepassing van de technologie, binnen twee maanden na ontvangst geacht te zijn goedgekeurd. Het plan voor de toepassing van de technologie wordt binnen de in artikel 16 van de onderhavige bijlage genoemde termijnen ingediend en goedgekeurd. 4. De Commissie behoudt zich het recht voor een gedeelte van, en in uitzonderlijke gevallen, het geheel van de financiële bijdrage van de Gemeenschap tot de door de volgende kostenstaat bestreken periode in te houden, indien naar gelang van het geval een kostenstaat, een periodiek verslag of een andere projectprestatie niet binnen de in lid 3 of in bijlage I bepaalde termijnen is ingediend. De Commissie kan besluiten niet over te gaan tot de betalingen van de voor de laatste verslagperiode gemaakte kosten, indien binnen de in lid 3 van dit artikel vastgestelde termijnen de volgende documenten niet werden ingediend: - de kostenstaten voor de laatste periode, - het/de eindverslag(en) of een andere projectprestatie, - het plan voor de toepassing van de technologie. Hiervoor geldt een termijn van een maand, nadat de Commissie schriftelijk verzocht heeft de ontbrekende documenten in te dienen. 5. De coördinator voegt de in artikel 2, lid 1, eerste alinea, onder e), tweede zin, van de onderhavige bijlage bedoelde samenvattende opgaven bij de kostenstaten. Wanneer deze opgaven evenwel betrekking hebben op de overmaking van de laatste betaling van de financiële bijdrage van de Gemeenschap, dient de coördinator deze onmiddellijk na deze overmaking bij de Commissie in. Artikel 5 Subcontracten

26 1. De contractanten kunnen subcontracten sluiten, indien dat voor de uitvoering van hun werkzaamheden noodzakelijk blijkt. Wanneer een subcontract op coördinatietaken betrekking heeft, kunnen de daarbij behorende kosten niet als directe kosten worden aangerekend. Tenzij in bijlage I bij dit contract voldoende gedetailleerde gegevens worden verstrekt, is schriftelijke toestemming vooraf van de Commissie vereist: (a) wanneer het gecumuleerde bedrag van de subcontracten van een contractant meer beloopt dan: - 20% van de geraamde voor terugbetaling in aanmerking komende kosten, of EUR, met dien verstande dat het laagste bedrag in aanmerking wordt genomen. (b) wanneer de subcontractant in een derde [land] [Staat] is gevestigd, tenzij de betrokken contractant daar is gevestigd. De goedkeuring van de Commissie wordt geacht te zijn verleend wanneer de Commissie binnen een maand na het door de coördinator ingediende verzoek, geen opmerkingen heeft gemaakt. 2. De contractant ziet erop toe, dat in de subcontracten de verplichting voor de subcontractanten wordt opgenomen: - facturen over te leggen waarin naar het project wordt verwezen en een gedetailleerde specificatie van de geleverde prestaties wordt gegeven, - zich aan de in de artikelen 26 en 27 van de onderhavige bijlage bedoelde controles te onderwerpen. Artikel 6 Aansprakelijkheid 1. De onderlinge aansprakelijkheid van de contractsluitende partijen bij verliezen of schade van ongeacht welke aard ontstaan bij de uitvoering van het onderhavige contract, wordt geregeld volgens de in artikel 5, lid 1, van dit contract genoemde wet. 2. De hoofdcontractanten nemen de nodige en redelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden die door een in gebreke blijvende contractant hadden moeten worden uitgevoerd, alsnog worden verricht. Zij zijn evenwel niet verplicht de door een contractant verschuldigde bedragen terug te betalen, tenzij zij mede de oorzaak zijn van diens in gebreke blijven. De in geval van overmacht te nemen maatregelen worden door de contractsluitende partijen overeengekomen. De contractsluitende partijen komen uitdrukkelijk overeen, dat onvolkomenheden in een product of een dienst dat of

27 die voor de uitvoering van dit contract wordt gebruikt, die aan de uitvoering afbreuk doen, met inbegrip van onregelmatigheden bij de werking of de prestatie van dat product of die dienst als gevolg van of in verband met de overgang naar het jaar 2000, geen overmacht opleveren. 3. De Gemeenschap kan niet aansprakelijk worden gesteld voor handelingen of nalatigheden van de contractanten bij de uitvoering van dit contract. Zij is niet aansprakelijk voor onvolkomenheden in producten of diensten welke eventueel zijn ontstaan op grond van uit het project voortvloeiende kennis, en met name niet voor onregelmatigheden bij de werking of de prestatie van dat product of die dienst als gevolg van of in verband met de overgang naar het jaar De contractanten vrijwaren de Gemeenschap integraal, en verbinden zich ertoe haar schadeloos te stellen, bij iedere vordening, klacht of procedure van een derde jegens haar naar aanleiding van schade, veroorzaakt hetzij door handelen of nalaten van de contractanten bij de uitvoering van dit contract, hetzij door producten of diensten welke eventueel zijn ontstaan op grond van uit het project voortvloeiende kennis, een en ander slechts voorzover de contractanten hebben bijgedragen tot of aansprakelijk gesteld zijn voor het verlies of de betrokken schade. Wanneer een derde in verband met de uitvoering van dit contract tegen de Gemeenschap een vordering instelt, zijn de contractanten die aansprakelijk zouden kunnen zijn, gehouden de Commissie bijstand te verlenen. 4. Wanneer een derde tegen een contractant een vordering instelt welke verband houdt met de uitvoering van het onderhavige contract, kan de Commissie deze op diens schriftelijke verzoek onverminderd lid 1 van dit artikel bijstand verlenen. De hiertoe door de Commissie gemaakte kosten komen ten laste van de betrokken contractant. Artikel 7 Opzegging van het contract of beëindiging van de deelneming van een contractant 1. De Commissie kan een einde maken aan het contract of aan de deelname van een contractant: a) wanneer er belangrijke technische of economische redenen zijn welke het project nadelig beïnvloeden (met inbegrip van het geval waarin een hervatting van de uitvoering van het contract, in aansluiting op een opschorting als gevolg van overmacht, niet mogelijk blijkt te zijn), b) wanneer de mogelijkheden de resultaten van het project te benutten of te exploiteren, aanzienlijk zijn afgenomen. Zij stelt in haar aangetekende brief met ontvangstbewijs de opzegtermijn vast, welke maximaal één maand bedraagt te rekenen vanaf de datum waarop de bovengenoemde brief ontvangen werd. 2. De Commissie verzet zich er niet tegen dat:

STANDAARDCONTRACT. inzake de terugbetaling van kosten. voor demonstratieprojecten (EG)

STANDAARDCONTRACT. inzake de terugbetaling van kosten. voor demonstratieprojecten (EG) STANDAARDCONTRACT inzake de terugbetaling van kosten voor demonstratieprojecten (EG) CONTRACT NR... De Europese Gemeenschap, hierna "de Gemeenschap" genoemd, vertegenwoordigd door de Commissie van de Europese

Nadere informatie

STANDAARDCONTRACT. Begeleidende maatregelen. Versie één contractant. (Euratom-Verdrag)

STANDAARDCONTRACT. Begeleidende maatregelen. Versie één contractant. (Euratom-Verdrag) STANDAARDCONTRACT Begeleidende maatregelen Versie één contractant (Euratom-Verdrag) Contract nr. De Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, hierna "de Gemeenschap" genoemd, vertegenwoordigd door de Commissie

Nadere informatie

STANDAARDCONTRACT. Individuele INCO-beurzen voor jonge onderzoekers uit ontwikkelingslanden

STANDAARDCONTRACT. Individuele INCO-beurzen voor jonge onderzoekers uit ontwikkelingslanden STANDAARDCONTRACT Individuele INCO-beurzen voor jonge onderzoekers uit ontwikkelingslanden 1 CONTRACT NR. De Europese Gemeenschap, hierna "de Gemeenschap" genoemd, vertegenwoordigd door de Commissie van

Nadere informatie

SUBSIDIEOVEREENKOMST NR. PROJECTNAAM [ACRONIEM] (FINANCIERINGSSYSTEEM vermelden)

SUBSIDIEOVEREENKOMST NR. PROJECTNAAM [ACRONIEM] (FINANCIERINGSSYSTEEM vermelden) ZEVENDE KADERPROGRAMMA SUBSIDIEOVEREENKOMST NR. PROJECTNAAM [ACRONIEM] (FINANCIERINGSSYSTEEM vermelden) De [Europese Gemeenschap] [Europese Gemeenschap voor Atoomenergie] (de "Gemeenschap"), vertegenwoordigd

Nadere informatie

MODELCONTRAT. Individuele Marie Curie-beurzen

MODELCONTRAT. Individuele Marie Curie-beurzen XII/1406-2/99-NL Deel 00 Orig. FR MODELCONTRAT Individuele Marie Curie-beurzen 1 CONTRACT NR. De [Europese Gemeenschap] [Europese Gemeenschap voor Atoomenergie] (hierna te noemen "de Gemeenschap"), vertegenwoordigd

Nadere informatie

CONTRACT NR. (type INSTRUMENT)

CONTRACT NR. (type INSTRUMENT) CONTRACT NR (type INSTRUMENT) De [Europese Gemeenschap] [Europese Gemeenschap voor Atoomenergie] (hierna te noemen de "Gemeenschap"), vertegenwoordigd door de Commissie van de Europese Gemeenschappen (hierna

Nadere informatie

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Biercontract.nl Graaf Wichmanlaan 62 1405 HC Bussum Handelsregisternummer: 57084033 BTW nummer 167606657B02 1. Definities 1. In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag

Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Richtlijn 98/59/EG van de Raad van 20 juli 1998 betreffende de aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag Publicatieblad Nr. L 225 van 12/08/1998 blz. 0016-0021 DE RAAD VAN

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN KKamsterdam

ALGEMENE VOORWAARDEN KKamsterdam ALGEMENE VOORWAARDEN KKamsterdam Toepasselijkheid 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op en maken onlosmakelijk deel uit van iedere aanbieding, offerte en overeenkomst die betrekking heeft

Nadere informatie

[MARIE CURIE-EUROPESE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] [MARIE CURIE-INTERNATIONALE REÏNTEGRATIESUBSIDIE]

[MARIE CURIE-EUROPESE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] [MARIE CURIE-INTERNATIONALE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] BIJLAGE III BIJZONDERE BEPALINGEN [MARIE CURIE-EUROPESE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] [MARIE CURIE-INTERNATIONALE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] III. 1 Definities Naast de definities in artikel II.1 zijn de volgende definities

Nadere informatie

Algemeen Aanbiedingen en bestellingen Uitvoering van de overeenkomst

Algemeen Aanbiedingen en bestellingen Uitvoering van de overeenkomst Algemeen Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Adviesbureau KAP b.v., alsmede op de uitvoering van alle werkzaamheden door Adviesbureau KAP b.v. Afwijkingen

Nadere informatie

[MARIE CURIE-EUROPESE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] [MARIE CURIE-INTERNATIONALE REÏNTEGRATIESUBSIDIE]

[MARIE CURIE-EUROPESE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] [MARIE CURIE-INTERNATIONALE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] BIJLAGE III BIJZONDERE BEPALINGEN [MARIE CURIE-EUROPESE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] [MARIE CURIE-INTERNATIONALE REÏNTEGRATIESUBSIDIE] III. 1 Definities Naast de definities in artikel II.1 zijn de volgende definities

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE 10.11.2015 L 293/15 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE van 8 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 514/2014 van het Europees Parlement en de Raad met specifieke bepalingen

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN PETRA

ALGEMENE VOORWAARDEN PETRA ALGEMENE VOORWAARDEN PETRA Artikel 1: Definities 1.1. Onder "Petra" wordt in deze algemene voorwaarden verstaan: Petra Investments N.V., met maatschappelijke zetel te 9860 Oosterzele, Moortelbosstraat

Nadere informatie

Autoriteit Financiële Markten. Captin B.V., statutair gevestigd te Amsterdam. handelsfaciliteit

Autoriteit Financiële Markten. Captin B.V., statutair gevestigd te Amsterdam. handelsfaciliteit REGLEMENT STICHTING BEWAARINSTELLING CAPTIN 1. DEFINITIES 1.1 In dit Reglement wordt verstaan onder: "Account" "AFM" "Bestedingsruimte" (i) een Ledenaccount als bedoeld in het Handelsreglement, (ii) een

Nadere informatie

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN SERVICEOVEREENKOMST

CONCEPT UITSLUITEND VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN SERVICEOVEREENKOMST SERVICEOVEREENKOMST DE ONDERGETEKENDEN: 1. De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid [NAAM], statutair gevestigd en kantoorhoudende aan de [adres] te [(postcode)] [plaats], ten deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100 A,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 100 A, RICHTLIJN VAN DE RAAD van 22 februari 1990 tot wijziging van Richtlijn 87/102/EEG betreffende de harmonisatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen der Lid-Staten inzake het consumentenkrediet

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN SOCIAL FINANCE NL B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN SOCIAL FINANCE NL B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN SOCIAL FINANCE NL B.V. 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle werkzaamheden verricht of te verrichten door of namens Social Finance NL B.V., een besloten vennootschap

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Onze algemene voorwaarden en privacy policy zijn te downloaden op

Algemene voorwaarden. Onze algemene voorwaarden en privacy policy zijn te downloaden op 1/5 Algemene voorwaarden Van toepassing op de opdrachten aan: Entry Specialist in ondernemen, gevestigd te Leiden, Hierna te noemen opdrachtnemer A Algemeen In deze algemene voorwaarden wordt verstaan

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN 1 ALGEMENE VOORWAARDEN Opgesteld door: 2 ALGEMENE VOORWAARDEN FRIETFEEST.NL, gevestigd te Sint-Oedenrode, ingeschreven in het handelsregister onder nummer 17223508 verder te noemen FF. Artikel 1: Definities.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies

Algemene Voorwaarden Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies Algemene Voorwaarden Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies 1 Algemeen 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten van Adviesbureau KAP b.v. - Afdeling Advies,

Nadere informatie

A. Definities. B. Algemene bepalingen

A. Definities. B. Algemene bepalingen ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR REGISTERMAKELAARS EN REGISTERTAXATEURS IN ROERENDE ZAKEN, LEDEN VAN DE FEDERATIE VAN TAXATEURS, MAKELAARS EN VEILINGHOUDERS IN ROERENDE ZAKEN, WELKE VOORWAARDEN ZIJN GEDEPONEERD

Nadere informatie

1 PB nr. C 24 van 31. 1. 1991, blz. 3. 2 PB nr. C 240 van 16. 9. 1991, blz. 21. 3 PB nr. C 159 van 17. 6. 1991, blz. 32.

1 PB nr. C 24 van 31. 1. 1991, blz. 3. 2 PB nr. C 240 van 16. 9. 1991, blz. 21. 3 PB nr. C 159 van 17. 6. 1991, blz. 32. Richtlijn 91/533/EEG van de Raad van 14 oktober 1991 betreffende de verplichting van de werkgever de werknemer te informeren over de voorwaarden die op zijn arbeidsovereenkomst of -verhouding van toepassing

Nadere informatie

EUROPESE UNIE Communautair Bureau voor Plantenrassen

EUROPESE UNIE Communautair Bureau voor Plantenrassen EUROPESE UNIE Communautair Bureau voor Plantenrassen BESLUIT VAN DE RAAD VAN BESTUUR VAN HET COMMUNAUTAIR BUREAU VOOR PLANTENRASSEN van 25 maart 2004 inzake de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

C 337 E/172 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

C 337 E/172 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 337 E/172 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 28.11.2000 Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van een overeenkomst tussen de Gemeenschap en Malta tot vaststelling van

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN STUDIO SCHRIJF

ALGEMENE VOORWAARDEN STUDIO SCHRIJF ALGEMENE VOORWAARDEN STUDIO SCHRIJF V3 19-03-2018 1 Definities 1.1 Offerte: het voorstel van met daarin een beschrijving van de door ten behoeve van Opdrachtgever te verrichten Werkzaamheden en de daarvoor

Nadere informatie

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES

UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN ONZE PRESTATIES 1. Omschrijvingen Companywriters : De Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid, waarvan de vennootschapszetel gevestigd is te 4600 Wezet (Visé) (België),

Nadere informatie

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden Algemene voorwaarden Artikel 1 Definities 1. Opdrachtgever: natuurlijk persoon of rechtspersoon. 2. Opdrachtnemer: VK Afbouw (KVK 70921547), die bedrijfsmatig offertes uitbrengt en schilders-, timmer-

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Energiediensten. Ennatuurlijk B.V V2 pagina 1/6

Algemene voorwaarden Energiediensten. Ennatuurlijk B.V V2 pagina 1/6 Algemene voorwaarden Energiediensten Ennatuurlijk B.V. 2018-02-V2 pagina 1/6 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen Pag. 3 Artikel 2 Algemeen Pag. 3 Artikel 3 Aanbieding en Overeenkomst Pag. 3 Artikel

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DIENSTVERLENING van Management Partners Int., Gildenveld 16, 3892 DG Zeewolde

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DIENSTVERLENING van Management Partners Int., Gildenveld 16, 3892 DG Zeewolde ALGEMENE VOORWAARDEN VAN DIENSTVERLENING van Management Partners Int., Gildenveld 16, 3892 DG Zeewolde Definities Management Partners International: de (geassocieerde) partners van de maatschap Management

Nadere informatie

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING Dit model houdt geenszins een vrijstelling in van de verplichting om een deskundige te raadplegen om, indien nodig, de regels per geval

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012)

ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) ALGEMENE VOORWAARDEN PROPTIMIZE NEDERLAND B.V. (versie oktober 2012) 1. Definities 1.1 In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: Opdracht : a) De overeenkomst waarbij Opdrachtnemer hetzij alleen

Nadere informatie

SPECIFIEKE OVEREENKOMST VOOR EEN ACTIESUBSIDIE [NR.]

SPECIFIEKE OVEREENKOMST VOOR EEN ACTIESUBSIDIE [NR.] EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL COMMUNICATIE VERTEGENWOORDIGINGEN Thematische ondersteuning SPECIFIEKE OVEREENKOMST VOOR EEN ACTIESUBSIDIE [NR.] OVEREENKOMSTIG KADEROVEREENKOMST [NR.] Deze specifieke

Nadere informatie

MARIE CURIE-INTERNATIONAAL UITWISSELINGSPROGRAMMA VOOR ONDERZOEKSPERSONEEL Meerdere begunstigden

MARIE CURIE-INTERNATIONAAL UITWISSELINGSPROGRAMMA VOOR ONDERZOEKSPERSONEEL Meerdere begunstigden BIJLAGE III BIJZONDERE BEPALINGEN MARIE CURIE-INTERNATIONAAL UITWISSELINGSPROGRAMMA VOOR ONDERZOEKSPERSONEEL Meerdere begunstigden III. 1 Definities Naast de definities in artikel II.1 zijn de volgende

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Bgreen bv Hattem, 1 mei ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden, gelden vanaf 1 mei 2017.

Algemene Voorwaarden Bgreen bv Hattem, 1 mei ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden, gelden vanaf 1 mei 2017. Algemene Voorwaarden Bgreen bv Hattem, 1 mei 2017 1. ALGEMEEN 1.1 Deze algemene voorwaarden, gelden vanaf 1 mei 2017. 1.2 Op al onze offertes en door ons geaccepteerde opdrachten zijn deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Verordening (EG) nr. 1968/2006 van de Raad. van 21 december 2006

Verordening (EG) nr. 1968/2006 van de Raad. van 21 december 2006 Verordening (EG) nr. 1968/2006 van de Raad van 21 december 2006 betreffende financiële bijdragen van de Gemeenschap aan het Internationaal Fonds voor Ierland (2007-2010) DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE, Gelet

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD Brussel, 17.5.2010 COM(2010)233 definitief 2010/0125 (NLE) betreffende de sluiting van een protocol bij de Euro-mediterrane overeenkomst

Nadere informatie

Felixx. Pensioen Consultants B.V. Leveringsvoorwaarden

Felixx. Pensioen Consultants B.V. Leveringsvoorwaarden Felixx. Pensioen Consultants B.V. Leveringsvoorwaarden Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden Felixx. Pensioen Consultants B.V. Artikel 1 Definities In deze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden

Nadere informatie

Brussel, 9 december 2010 (OR. fr) ASSOCIATIE TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN MAROKKO UE-MA 2706/10

Brussel, 9 december 2010 (OR. fr) ASSOCIATIE TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN MAROKKO UE-MA 2706/10 ASSOCIATIE TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN MAROKKO De Associatieraad Brussel, 9 december 2010 (OR. fr) UE-MA 2706/10 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE ASSOCIATIERAAD EU-MAROKKO

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERGNES SUPPORT

ALGEMENE VOORWAARDEN VERGNES SUPPORT ALGEMENE VOORWAARDEN VERGNES SUPPORT Artikel 1 Algemeen 1.1 De onderhavige voorwaarden zijn, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen, van toepassing op alle aanbiedingen, aanvragen,

Nadere informatie

-cliënt: degene die deelneemt aan advies-, trainings-, coaching-of begeleidingstraject, dat laatste als hij niet zelf de opdrachtgever is.

-cliënt: degene die deelneemt aan advies-, trainings-, coaching-of begeleidingstraject, dat laatste als hij niet zelf de opdrachtgever is. Algemene voorwaarden 2015 -Corewonders V.O.F. Artikel Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: -opdrachtnemer: Corewonders V.O.F. die deze algemene voorwaarden gebruikt voor het aanbieden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor levering diensten door 3 Ster Advies

Algemene voorwaarden voor levering diensten door 3 Ster Advies Algemene voorwaarden voor levering diensten door Van: gevestigd en kantoorhoudende te 7827 RG, Emmen, Drieteenspecht 4, hierna te noemen: Artikel 1: Definities 1. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan

Nadere informatie

VOORBEELD. Algemene voorwaarden Bedrijf BV

VOORBEELD. Algemene voorwaarden Bedrijf BV Algemene voorwaarden Bedrijf BV Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en overeenkomsten die daaruit voortvloeien tussen Bedrijf BV te Plaats, Kamer van Koophandel 12345678

Nadere informatie

BSH Bewerkersovereenkomst

BSH Bewerkersovereenkomst Bewerkersovereenkomst Bewerkersovereenkomst Partijen: Verantwoordelijke..., gevestigd te..., ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer... (hierna: Verantwoordelijke); Solcon Internetdiensten

Nadere informatie

Algemene voorwaarden TU Delft

Algemene voorwaarden TU Delft Algemene voorwaarden TU Delft ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR HET UITVOEREN VAN OPDRACHTEN DOOR DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Artikel 1: Begripsomschrijving In deze algemene voorwaarden voor opdrachten, verstrekt

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN SCHOUDER AAN SCHOUDER ZUID B.V. GEVESTIGD TE TILBURG

ALGEMENE VOORWAARDEN SCHOUDER AAN SCHOUDER ZUID B.V. GEVESTIGD TE TILBURG ALGEMENE VOORWAARDEN SCHOUDER AAN SCHOUDER ZUID B.V. GEVESTIGD TE TILBURG ALGEMENE VOORWAARDEN voor het verrichten van werkzaamheden door Schouder aan Schouder Zuid B.V., in het kader van opdracht. Artikel

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN 1 Definities 1.1. In deze Algemene Voorwaarden ( Voorwaarden ) wordt verstaan onder: - De Media Maatschap: De Media Maatschap B.V. te Amsterdam, alsmede haar rechtsopvolgers onder

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden van Stijlmeesters v.o.f.

Algemene leveringsvoorwaarden van Stijlmeesters v.o.f. Algemene leveringsvoorwaarden van Stijlmeesters v.o.f. De voorwaarden zijn vastgesteld door Stijlmeesters en gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Rotterdam onder nummer 24248004. 1)

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 december 2006 (OR. en) 16647/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/194 (CNS) REGIO 70 FIN 673

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 december 2006 (OR. en) 16647/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/194 (CNS) REGIO 70 FIN 673 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 december 2006 (OR. en) 16647/06 Interinstitutioneel dossier: 2006/194 (CNS) REGIO 70 FIN 673 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: VERORDENING VAN DE

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VAN DE STICHTING BETER LEVEN KEURMERK

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VAN DE STICHTING BETER LEVEN KEURMERK REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VAN DE STICHTING BETER LEVEN KEURMERK Het bestuur van de Stichting Beter Leven keurmerk heeft, Gelet op artikel 14 van de Statuten van de Stichting Beter Leven keurmerk,

Nadere informatie

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. EU-wetgeving: betere resultaten door betere toepassing

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. EU-wetgeving: betere resultaten door betere toepassing EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2016 C(2016) 8600 final ANNEX 1 BIJLAGE bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE EU-wetgeving: betere resultaten door betere toepassing NL NL Bijlage Administratieve procedures

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 9 februari 2010 (10.02) (OR. fr) 6290/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0011 (NLE) HR 8 CORDROGUE 25

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 9 februari 2010 (10.02) (OR. fr) 6290/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0011 (NLE) HR 8 CORDROGUE 25 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 9 februari 2010 (10.02) (OR. fr) 6290/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0011 (NLE) HR 8 CORDROGUE 25 VOORSTEL van: de Commissie d.d.: 3 februari 2010 Betreft: Voorstel

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN INTELEO

ALGEMENE VOORWAARDEN INTELEO ALGEMENE VOORWAARDEN INTELEO Inteleo Grote Haag 54 3893 CN Zeewolde KvK 67830153 Toepasselijkheid van deze voorwaarden Artikel 1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, werkzaamheden,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 25 934 Bepalingen met betrekking tot de dienstverlening op het gebied van grensoverschrijdende overmakingen (Wet grensoverschrijdende betaaldiensten)

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST TUSSEN GEMEENTE MERKSPLAS EN HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF SPORTCENTRUM T HOFEIND

DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST TUSSEN GEMEENTE MERKSPLAS EN HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF SPORTCENTRUM T HOFEIND DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST TUSSEN GEMEENTE MERKSPLAS EN HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF SPORTCENTRUM T HOFEIND TUSSEN: GEMEENTE MERKSPLAS, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 - Definities Diensten: Opdrachtgever: Leverancier: Overeenkomst: De door Uitvaartenzo te verzorgen diensten ten behoeve van de uitvaart van een overledene, waaronder in elk

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst Wet bescherming persoonsgegevens

Bewerkersovereenkomst Wet bescherming persoonsgegevens Bewerkersovereenkomst Wet bescherming persoonsgegevens behorende bij de overeenkomst Medische advisering Participatie met kenmerk 1100070198 Partijen: 1. De gemeente Utrecht, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

DAN VVE BEHEER EN ADMINISTRATIES B.V. Gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam, Ebenhaezerstraat 33, 3083 RD.

DAN VVE BEHEER EN ADMINISTRATIES B.V. Gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam, Ebenhaezerstraat 33, 3083 RD. Algemene Voorwaarden voor dienstverlening. DAN VVE BEHEER EN ADMINISTRATIES B.V. Gevestigd en kantoorhoudende te Rotterdam, Ebenhaezerstraat 33, 3083 RD. Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ONLINE RETAIL SERVICE B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN ONLINE RETAIL SERVICE B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN ONLINE RETAIL SERVICE B.V. Door gebruik te maken van onze diensten geeft de wederpartij aan kennis te hebben genomen en in te stemmen met de algemene voorwaarden. 1. ALGEMEEN 1.1 Al

Nadere informatie

Out of Bounds Webdesign. Algemene Voorwaarden

Out of Bounds Webdesign. Algemene Voorwaarden Out of Bounds Webdesign Algemene Voorwaarden blad 2 van 8 1 Toepasselijkheid van deze voorwaarden 1.1 Deze voorwaarden gelden voor iedere aanbieding en iedere overeenkomst voor zover van deze voorwaarden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden. Algemeen Artikel 1

Algemene voorwaarden. Algemeen Artikel 1 Algemene voorwaarden ALGEMENE LEVERINGS-, BETALINGS- EN UITVOERINGSVOORWAARDEN VAN TOEPASSING OP DE RECHTSVERHOUDING TUSSEN OPDRACHTGEVER EN ADMINISTRATIEKANTOOR KAANDORP & MOOIJ Algemeen Artikel 1 1.

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.7.2015 C(2015) 4538 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 8.7.2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 223/2014 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Fred s schilderwerken

Algemene voorwaarden Fred s schilderwerken Inhoudsopgave Artikel 1 - Definities Artikel 2 - Werkingssfeer Artikel 3 - Aanbod Artikel 4 - Totstandkoming van de overeenkomst Artikel 5 - Uitbesteding aan derden Artikel 6 - Verplichtingen van Fred

Nadere informatie

Het bestuursorgaan bevestigt de ontvangst van een elektronisch ingediende aanvraag.

Het bestuursorgaan bevestigt de ontvangst van een elektronisch ingediende aanvraag. Algemene wet bestuursrecht Titel 4.1. Beschikkingen Afdeling 4.1.1. De aanvraag Artikel 4:1 Tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, wordt de aanvraag tot het geven van een beschikking schriftelijk

Nadere informatie

Action Uitzendburo en Detacheringen

Action Uitzendburo en Detacheringen Action Uitzendburo en Detacheringen Werk65Plus Korte Brugstraat 67-B 4871 XR Etten-Leur Uitzendkrachten 65 plus Algemene voorwaarden voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Artikel 1. Toepasselijkheid

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Fotogeliek

Algemene Voorwaarden Fotogeliek Algemene Voorwaarden Fotogeliek ALGEMEEN Artikel 1. Definities In deze Algemene Voorwaarden wordt verstaan onder: 1. Offerte: alle aanbiedingen van Fotograaf aan (rechts)personen waarmee beoogd wordt een

Nadere informatie

edifference digital agency

edifference digital agency Algemene voorwaarden E-DIFFERENCE B.V. Artikel 1 Algemeen 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, overeenkomsten en alle daaruit voortvloeiende verbintenissen van E-DIFFERENCE B.V.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Jan de Boer Tuinontwerp & Adviesbureau

Algemene voorwaarden Jan de Boer Tuinontwerp & Adviesbureau Algemene voorwaarden Jan de Boer Tuinontwerp & Adviesbureau Artikel 1 Definities In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN De Kleine Prins Hoveniers- en Klusbedrijf, 16 maart 2016

ALGEMENE VOORWAARDEN De Kleine Prins Hoveniers- en Klusbedrijf, 16 maart 2016 ALGEMENE VOORWAARDEN De Kleine Prins Hoveniers- en Klusbedrijf, 16 maart 2016 1. BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1 Hoveniers- en klusbedrijf: De Kleine Prins Hoveniers- en Klusbedrijf. 1.2 Hovenierswerkzaamheden:

Nadere informatie

CONCEPT BESTEMD VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN

CONCEPT BESTEMD VOOR DISCUSSIEDOELEINDEN OVEREENKOMST VAN ACHTERGESTELDE GELDLENING tussen en [ ] OVEREENKOMST VAN ACHTERGESTELDE GELDLENING DE ONDERGETEKENDEN: (1), een besloten vennootschap statutair gevestigd en kantoorhoudende te, aan de,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN HANDS-ON COMPANY

ALGEMENE VOORWAARDEN HANDS-ON COMPANY ALGEMENE VOORWAARDEN HANDS-ON COMPANY I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities Artikel 2 Werkingssfeer II. AFSPRAKEN Artikel 3 - Sluiten van de overeenkomst III. UITVOERING VAN DE OVEREENKOMST Artikel

Nadere informatie

BIJLAGE 3: GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP

BIJLAGE 3: GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP BIJLAGE 3: GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP Het bestuur van de Stichting PLUIMNED heeft, gelet op artikel 19 van de Algemene Voorwaarden IKB Kip, ter zake van de behandeling van geschillen tussen een deelnemer

Nadere informatie

Op deze Overeenkomst is Nederlands recht van toepassing.

Op deze Overeenkomst is Nederlands recht van toepassing. Algemene Advertentievoorwaarden verlatenboot.nl Aanbod en aanvaarding; overeenkomst Weigering van advertenties; wijziging Contracttermijn; beëindiging Tarieven; tariefs-aanpassing; betaling Reclamatie

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN DIENSTVERLENING

ALGEMENE VOORWAARDEN DIENSTVERLENING ALGEMENE VOORWAARDEN DIENSTVERLENING Artikel 1. Toepasselijkheid van deze voorwaarden 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle door AttentMentoren afgesloten overeenkomsten. De toepasselijkheid

Nadere informatie

LICENTIEOVEREENKOMST

LICENTIEOVEREENKOMST LICENTIEOVEREENKOMST Ondergetekenden: 1. [NAAM ARCHITECT(ENBUREAU)], geboren op [ ] te [ ], wonende te [ ] aan de [ ]/ gevestigd en kantoorhoudende aan de [ ] te [ ], (ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 129/68 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2018/764 VAN DE COMMISSIE van 2 mei 2018 inzake de aan het Spoorwegbureau van de Europese Unie te betalen vergoedingen en kosten en de betalingsvoorwaarden (Voor de

Nadere informatie

Concept Bewerkersovereenkomst uitvoering

Concept Bewerkersovereenkomst uitvoering Concept Bewerkersovereenkomst uitvoering in het kader van het verwerken van Persoonsgegevens als bedoeld in artikel 14 Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Ondergetekenden: De gemeente gemeentenaam,

Nadere informatie

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna "de Gemeenschap" te noemen) enerzijds, en

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna de Gemeenschap te noemen) enerzijds, en bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 284 van 22/10/98 OVEREENKOMST inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde

Nadere informatie

FLEXSTONE REAL ESTATE

FLEXSTONE REAL ESTATE Artikel 1 Toepasselijkheid 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle Opdrachten die door Opdrachtnemer en/of haar daartoe bevoegde medewerker(s) zijn aangegaan c.q. zijn aanvaard en alle

Nadere informatie

Gelet op het artikel 90, tweede en derde lid van de Wet raadgevend referendum;

Gelet op het artikel 90, tweede en derde lid van de Wet raadgevend referendum; Subsidieregeling raadgevend referendum Regeling van de Referendumcommissie van 12 november 2015, houdende nadere regels over de verstrekking van subsidies voor activiteiten die tot doel hebben het publieke

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden Algemene Voorwaarden Artikel 1 Definities In deze algemene voorwaarden worden de hierna volgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven of uit de context

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor dienstverlening

Algemene voorwaarden voor dienstverlening Algemene voorwaarden voor dienstverlening ARMA IT Consultancy & Webdesign Sint Janshaven 354 3087 XJ Reg.nr. KvK 24490360 1. Algemene bepaling 1.1 Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. van CARE FOR MEDIA. gevestigd te Gouda

ALGEMENE VOORWAARDEN. van CARE FOR MEDIA. gevestigd te Gouda ALGEMENE VOORWAARDEN van CARE FOR MEDIA gevestigd te Gouda Toepasselijkheid Artikel 1 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsverhoudingen tussen CARE FOR MEDIA (KVK-nummer 67683487).,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden De Eburon

Algemene Voorwaarden De Eburon Algemene Voorwaarden De Eburon Artikel 1 In deze Algemene Voorwaarden hebben de hieronder genoemde woorden de betekenis die daarachter staat vermeld: 1.1 De Eburon te Bergeijk, inschrijfnummer kamer van

Nadere informatie

1. Voorwerp 1.1. Op alle diensten, producten en leveringen van Metalmorphosa bvba zijn huidige algemene voorwaarden van toepassing, met uitsluiting

1. Voorwerp 1.1. Op alle diensten, producten en leveringen van Metalmorphosa bvba zijn huidige algemene voorwaarden van toepassing, met uitsluiting 1. Voorwerp 1.1. Op alle diensten, producten en leveringen van Metalmorphosa bvba zijn huidige algemene voorwaarden van toepassing, met uitsluiting van elke andere leveringsvoorwaarden of verkoopsvoorwaarden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden NL Brandbeveiliging B.V.

Algemene voorwaarden NL Brandbeveiliging B.V. Algemene voorwaarden NL Brandbeveiliging B.V. 1. Toepasselijkheid 1.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten betrekking hebbende op levering van

Nadere informatie

17. Toepasselijk recht en geschilbeslechting Op deze Overeenkomst is Nederlands recht van toepassing.

17. Toepasselijk recht en geschilbeslechting Op deze Overeenkomst is Nederlands recht van toepassing. Voorwaarden 1. Definities i) Onder de term "Services" wordt verstaan alle diensten die door Lloyd's Register Nederland BV ("LR" of "LRQA") aan de klant worden verstrekt; ii) "Overeenkomst" betekent de

Nadere informatie

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 29.12.2017 L 348/1 I (Wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) 2017/2454 VAN DE RAAD van 5 december 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 904/2010 van de Raad betreffende de administratieve

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN D-TAC

ALGEMENE VOORWAARDEN D-TAC ALGEMENE VOORWAARDEN D-TAC Gevestigd: Postbus 23 2450 AA Leimuiden KVK nummer: 28099669 Algemeen Artikel 1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten en aanbiedingen van D-tac

Nadere informatie

7566/17 eer/gys/sl 1 DGG 3B

7566/17 eer/gys/sl 1 DGG 3B Raad van de Europese Unie Brussel, 23 maart 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2016/0279 (COD) 7566/17 PI 33 CODEC 463 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING JOHN VAN VLIET FINANCIEEL ADVIES OP HET TERREIN VAN VERZEKERINGEN, PENSIOENEN EN ANDERE EMPLOYEE BENEFITS

ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING JOHN VAN VLIET FINANCIEEL ADVIES OP HET TERREIN VAN VERZEKERINGEN, PENSIOENEN EN ANDERE EMPLOYEE BENEFITS ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING JOHN VAN VLIET FINANCIEEL ADVIES OP HET TERREIN VAN VERZEKERINGEN, PENSIOENEN EN ANDERE EMPLOYEE BENEFITS 1. ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Nadere informatie

3.Offerte: de door LABEL ME gedane offerte voor het leveren van Diensten.

3.Offerte: de door LABEL ME gedane offerte voor het leveren van Diensten. Algemene Voorwaarden LABEL ME Artikel 1: Definities In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. 1.LABEL

Nadere informatie

NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES

NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES EERSTE AFDELING ALGEMEEN Artikel 1 Definities In dit reglement hebben de volgende woorden en uitdrukkingen de volgende betekenis:

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 februari 2008 (07.02) (OR. en) 5952/08 JUR 25 COUR 1

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 5 februari 2008 (07.02) (OR. en) 5952/08 JUR 25 COUR 1 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 5 februari 2008 (07.02) (OR. en) 5952/08 JUR 25 COUR 1 BEGELEIDENDE NOTA van: de heer V. SKOURIS, Voorzitter van het Hof van Justitie d.d.: 4 februari 2008 aan: de heer

Nadere informatie

Kiki koning. 2. De toepasselijkheid van eventuele inkoop- of andere voorwaarden van de opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

Kiki koning. 2. De toepasselijkheid van eventuele inkoop- of andere voorwaarden van de opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen. Algemene voorwaarden Tekstbureau Kiki Koning Artikel 1. Algemeen 1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten tussen Tekstbureau Kiki Koning en haar

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN ADVISERING FINANCIEEL ADVIESBUREAU KARIN BLOTT OP HET TERREIN VAN HYPOTHEKEN / VERZEKERINGEN / OVERIG FINANCIEEL ADVIES. 1. ALGEMEEN. 1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Artikel 1 : Toepasselijkheid van de voorwaarden Artikel 3: Uitvoering van de overeenkomst Artikel 2: Offertes

Algemene voorwaarden Artikel 1 : Toepasselijkheid van de voorwaarden Artikel 3: Uitvoering van de overeenkomst Artikel 2: Offertes Algemene voorwaarden Artikel 1 : Toepasselijkheid van de voorwaarden 1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes en overeenkomsten met betrekking tot het leveren van goederen en/of het verrichten

Nadere informatie

CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking

CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking De ondergetekenden: 1 (naam en rechtsvorm) woonplaats: OF waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

P E E R D R O P S. Algemene voorwaarden. Peerdrops productontwerp belevingsontwerp grafisch ontwerp

P E E R D R O P S. Algemene voorwaarden. Peerdrops productontwerp belevingsontwerp grafisch ontwerp Artikel 1 Overeenkomst, offerte en bevestiging 1.1 Toepasselijkheid algemene voorwaarden 1.2 Offerte 1.3 Schriftelijke bevestiging 1.4 Meerdere ontwerpers/ontwerpbureaus Artikel 2 De uitvoering van de

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities ALGEMENE BETALINGS- EN LEVERINGSVOORWAARDEN pagina 1/5 Artikel 1. Definities In deze Algemene betalings- en leveringsvoorwaarden wordt verstaan onder: De opdrachtnemer: Affectief Financieel Consult B.V.

Nadere informatie