Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende"

Transcriptie

1 Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 08/03/2016 in De Takel in Oostende In verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Oostende. Casus 1. De meeste deelnemers zijn het erover eens dat er in deze casus slechts in beperkte mate sprake is van verontrusting. Op de schaalvraag werd door het merendeel geantwoord tussen 4 en 5 op een schaal van 10. De kernproblematiek in deze casus werd als volgt gedefinieerd : het minder begaafd zijn van moeder beperkt haar ouderlijke vaardigheden, de verzorging van het jongste kind is niet echt wat het zou moeten zijn, er worden vragen gesteld bij de emotionele binding van moeder aan de kinderen, de ouders blijken over weinig sociaal netwerk te beschikken en er lijkt een discrepantie tussen de eigen invulling van de zorg en hetgeen er maatschappelijk gezien kan verwacht worden. De draagkracht van mama wordt in vraag gesteld. Zaken die een positieve invloed hebben zijn het feit dat beide ouders hulp toelaten (kraamzorg en Kind en Gezin ) zijn aanwezig in het gezin, beide ouders lijken ook binnen de grenzen van hun mogelijkheden mee te werken. Waar kan er worden op ingezet, wat kan geïnstalleerd worden? Er kan gestart worden met een analyse te maken van de zorgen en de krachten om zo te komen naar de minimale ondergrens. Wat is minimaal noodzakelijk per kind. Er zijn zeker nog mogelijkheden die de hulpverlening zou moeten verkennen : het sociale netwerk van beide ouders, externe steunfiguren, hoe kan moeder sterker gemaakt worden, de rol en de betrokkenheid van de vader verkennen, hoe kan het schoollopen geactiveerd worden enz. Omwille van al deze factoren is er zeker nog geen sprake van maatschappelijke noodzaak. Het zicht krijgen op de mentale beperking van moeder en haar groeimogelijkheden en de mogelijkheden van papa in kaart brengen zijn de start in de inschatting van de situatie. Concrete hulpverleningsvoorstellen die in aanmerking komen zijn : Start West-Vlaanderen, Dienst Ondersteuningsplan (om het netwerk rond de ouders te activeren)of Eigen Kracht Conferenties, gezinsondersteuning door Kind en Gezin, ondersteunende pleegzorg, CIG. In het kader van de preventieve gezinsondersteuning werd ook gedacht aan deelname van trainingen voor de zorg voor jonge kinderen, het inloopteam, de opvoedingswinkels etc.. De brugfiguur in de school (of CLB) zou ook verbindend kunnen optreden om de schoolparticipatie te stimuleren. Tussen de verschillende

2 hulpverleners zou ook een cliëntoverleg kunnen plaatsvinden (via provincie of OCMW). Je hoeft als hulpverlener de casus niet alleen te dragen. Conclusie : de verontrusting in de gegeven opvoedingssituatie is matig en er is nog geen sprake van maatschappelijke noodzaak. De vraag kan gesteld worden aan ouders wat ze zouden aanvaarden als hulp. De vraag kan gesteld worden wat wij hen kunnen aanbieden Er dient besproken te worden met de ouders waar Wij ons zorgen in maken en de koppeling maken met het effect naar het kind toe. Wanneer zet je de stap naar de gemandateerde voorzieningen? De doorverwijzing naar een gemandateerde voorziening zou gebeuren mocht er geen voldoende medewerking zijn, vb. er zijn weken geen contact meer met mama na herhaaldelijke pogingen om contact te zoeken (zowel telefonisch als bezoek, proberen aanklampend te werken). Wanneer de zorgen blijven. Kind & Gezin contacteren, zij zien soms meer in de begeleiding of de basisbehoeften niet meer worden voldaan of de veiligheid in het gedrang is. Er moet met de ouders besproken worden wat er minimaal moet veranderen. Vanuit de dienst wordt een balans opgemaakt tussen het effect op de kinderen en de termijn om de minimale verandering te laten plaatsvinden. Het consult (VK ( ) of Jongerenwelzijn ( ) )kan worden ingeschakeld mocht men merken dat het dossier vastloopt. Dit is zeer helpend en kan een nieuwe blik op de situatie werpen. Mocht het zijn dat er een M-doc moet worden ingediend is het vanzelfsprekend dat dit op zich genomen wordt door de persoon die het meest betrokken is en het meest zicht heeft op de problemen. Minimale vereisten voor het invullen van een M-doc; - dit moet een teambeslissing zijn - de cliënt moet op de hoogte gesteld worden - de identificatie moet worden ingevuld ANDERS kan het zijn dat het M-Doc niet ontvankelijk wordt verklaard. Wanneer er aangemeld wordt bij de GV (gemandateerde voorziening) is het soms niet duidelijk naar wie het dient gestuurd te worden, OCJ of VK? Het OCJ, onderzoekt eerder multi-problemen in een breed perspectief. Het VK, onderzoekt eerder in de diepte. (mishandeling, verwaarlozing, misbruik) Binnen dergelijke dossiers is het termijn verandering bij ouders een complicerende factor. Wordt er soms niet te lang gewacht, te veel geprobeerd? Hierin spelen ook andere factoren mee:

3 Angst dat de aanmelding tot een plaatsing zal leiden Angst dat andere partners van nul zullen beginnen Angst dat ze niet meer betrokken zullen worden als hulverlener in het dossier Helpende factoren om deze angst weg te nemen zijn: Info geven aan de aanmelder over het traject dat de G.V. doorloopt Verder afstemmen van het traject met de aanmelder (makkelijker als het terug overgenomen wordt door CPA) Respect en transparantie vanuit beide diensten Beter overleg met diensten voor volwassenen Casus 2 (Oostende). De meeste deelnemers vinden de verontrusting gemiddeld ( 5-6 op een schaal tot 10). De kernproblematiek ligt bij de bedreiging van de emotionele ontwikkeling van het kind. De ouders zijn blind voor de beleving van de situatie door het kind. Waar kan er worden op ingezet, wat kan geïnsta lleerd worden? De focus terug op het kind krijgen bij de ouders en niet op de vechtscheiding. Duiden op de ouderrol. Er dient bij beide ouders een aftoetsing te gebeuren van wat klopt van de situatie en in welke mate de ouders van de verschillende zaken op de hoogte zijn. De deelnemers menen dat vooral het VK om advies kan gevraagd worden. Het probleem situeert zich ook binnen de ouderlijke relatie (vechtscheiding). Het project kinderen uit de knel zou in de gegeven situatie ook een oplossing kunnen betekenen. Andere mogelijkheden : bemiddeling bij echtscheiding (CAW), ouderbegeleiding in GGZ, echtscheidingsbemiddeling in privépraktijk. Ook voor de kinderen zelf zou ondersteuning kunnen gevonden worden bij JAC, jongerentelefoon. Voor de deelnemers blijven er toch wat onduidelijkheden rond de burgerlijke regeling (hoe is de bezoekregeling geregeld, wie heeft het hoederecht ) zijn zaken die normaliter toch geregeld zijn, minstens toch voorlopig. Een van de deelnemers maakt melding van een schoolprotocol waarbij dergelijke problemen vermeden worden. Door een wederzijdse engagementsverklaring tussen school en de ouders verbinden deze laatsten zich ertoe om duidelijk te maken wie je moet aanspreken om rond verblijfsregeling, schoolkosten etc. Dit is een zeer complexe problematiek die met de nodige omzichtigheid moet aangepakt worden om niet nog meer schade toe te brengen aan het kind. Vaak worden dergelijke situaties door de school in een vergevorderde fase doorgegeven aan het CLB waardoor er nog weinig ruimte tot communicatie mogelijk is.

4 Er zou nog niet aangemeld worden aan een gemandateerde voorziening daar nog enkele mogelijkheden moeten verkend worden. Gegevens van 1 CLB naar het andere CLB gaan door na 30 dagen.indien de ouders hiervoor verzet aantekenen(binnen de 10 dagen) worden enkel de medische gegevens doorgegeven alsook de spijbelgegevens. Binnen 1 dagen moet de nieuwe school en het CLB melding maken van de inschrijving aan de andere school. Casus 3 Tussen de meeste diensten waren er nuance verschillen omtrent de mate van verontrusting. Op de schaalvraag werden cijfers gegeven van 3,7 en 6. Het verschil met de andere casussen is dat de verontrusting in vraag wordt gesteld. Komen de ontwikkelingskansen in het gedrang van de jongere omwille van het spijbelen. De dochter staat boven haar mama m.a.w. er is momenteel geen opvoedingsfiguur aanwezig voor de dochter. Waar kan er worden op ingezet, wat kan geïnstalleerd worden? In het kader van de hulpverlening was er duidelijk al veel geprobeerd, vooral naar de ondersteuning van de moeder. De hulpverlening start vanuit de hulpvraag van moeder, maar wat is de hulpvraag van het meisje. Bij een situatie waarin de puberteit een grote rol speelt kan een kortdurende aanpak helpen. Positieve heroriëntering kan zeer nuttig zijn. Als er niet met de jongere gewerkt wordt kan dit tot ernstige verontrusting leiden. Naar de jongere toe moeten er wellicht andere sporen bewandeld worden, want de TB kan dat blijkbaar moeilijk combineren. Het is dan ook belangrijk om zicht te krijgen op de steunfiguren van de jonger. Hoe de leefwereld van de jongere eruit ziet is ook een belangrijk item. Wat werkt wel bij de jongere. Naar wie luistert ze wel? Sommigen diensten wijzen ook naar bepaalde projecten die voor de jongere ondersteunend kunnen zijn zoals Blink en time out, Herkern. De rol van de vader moet op één of andere manier ook aan bod komen. Kan hij de opvoedingsrol opnemen of is er iemand binnen het netwerk die dit kan. (inzetten van een eigen kracht conferentie of een familienetwerkberaad) Er moet nog meer inzicht verworven worden over de oorzaak van het gedrag. Wat is de beleving van de dochter. Er dient een hulpverlening opgestart te worden die naast de dochter gaat staan.

5 Tijdens het overleg kwam de problematiek van de wachtlijsten in voorzieningen en binnen de G.I. aan bod. Men werkt aanklampend binnen een dossier, bepaald de minimale ondergrens om uiteindelijk te eindigen op een wachtlijst. Besluit: Vaak had men het gevoel dat er in de casussen nog een aantal zaken moeten uitgediept worden. Gaan we niet te snel over naar oplossingen zoeken, zonder de zorgen en de krachten in kaart te brengen. Verbreding en verdieping is noodzakelijk. Hypotheses waarom dit niet gebeurt: Vaak is er niet genoeg tijd om dit te doen. Mag je er niet vanuit gaan dat de vorige diensten dit al gedaan hebben? Vaak focussen we ons te veel op het heersende probleem om dit zo snel mogelijk opgelost te krijgen. Stappen die kunnen gezet worden: Een casus start bij de verontrusting. Dit moet eerst verbreed en verdiept worden. Is er sprake van verontrusting dan moet de minimale ondergrens bepaald worden (dit wordt best gedaan met de verschillende hulpverleners en diensten samen) Indien het traject niet de gewenste verandering te weeg brengt kijkt men hoe men het traject kan wijzigen Krijgt men tijdens het traject die men doorloopt niet de nodige medewerking om aan de verontrusting te werking, dan spreekt men van maatschappelijke noodzaak Men kan steeds consult raadplegen van het OCJ of het VK contacteren om het dossier te bespreken.

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in Nieuwland in Brugge Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Brugge. Casus 1 Verschillende

Nadere informatie

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper

Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Verslag dialoogmoment verontrusting en maatschappelijke noodzaak: 15/03/2016 in VOT in Ieper Dit verslag is een synthese van de drie de groepen tijdens het dialoogmoment in Ieper. Casus 1 Er is verwaarlozing

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom Voorstelling Gemandateerde voorziening Welkom Ondersteuningscentrum Jeugdzorg en VK - Situering - 4 taken - Vragen Situering gemandateerde voorziening De comités voor Bijzondere Jeugdzorg worden vervangen

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Gemandateerde voorziening

Gemandateerde voorziening Gemandateerde voorziening Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Congres NVKVV Maart 2014

Congres NVKVV Maart 2014 Samen naar een nieuwe in Vlaanderen Congres NVKVV Maart 2014 Sectoren van de Sectoren Jeugdhulp gevat onder het decreet IJH: Agentschap Jongerenwelzijn (AJ) Algemeen Welzijnswerk (AWW) Centra Geestelijke

Nadere informatie

Omgaan met verontrusting

Omgaan met verontrusting Samen werken rond kindermishandeling: een praktische benadering Destoop Tine Vertrouwenscentrum Antwerpen Omgaan met verontrusting Protocol van Moed (proefproject 1/1/2012-31/12/2013) Start nieuwe jeugdhulplandschap

Nadere informatie

Besluit en verslag werkgroep

Besluit en verslag werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp - werkgroep Studiedag rechten in de jeugdhulp Verslag werkgroepen Afdeling Beleidsontwikkeling Koning Albert II-laan 35 bus 30 1030 BRUSSEL T 02 553 32 43 F 02 553 31

Nadere informatie

Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp

Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp Ann Bourgeois en Ilse Vandenbroucke Substituut procureur des Konings Jeugdparket Gent 2 Verontrustende situaties: VOS Definitie / Leidraad Werkwijze Brede Instap GV /

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Een woordje geschiedenis 1998: commissie ad hoc Bijzondere Jeugdzorg 1999: maatschappelijke beleidsnota BJZ 1999-2004: experimentele pilootregio s 2004:

Nadere informatie

Wat is Mano? Dialoogdag

Wat is Mano? Dialoogdag Wat is Mano? Dialoogdag 14.12.18 Inleiding Eric Berx Regioverantwoordelijke OSD Limburg Gepast omgaan met verontrusting Hulp continuïteit waarborgen Op een gepaste wijze omgaan met verontrusting Wat: Verontrusting

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING

AANMELDINGSFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING AANMELDINGSFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING Datum aanmelding: Klik hier als u een datum wilt invoeren. 1. Identificatiegegevens 1.1. Gezin Gegevens kind/jongere : Geboortedatum : (of vermoedelijke bevallingsdatum

Nadere informatie

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd

nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 590 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 16 juni 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Ondersteuningscentra Jeugdzorg - Meldingen en wachttijd De

Nadere informatie

Omgaan met verontrusting. In de intersectorale toegangspoort Maart 2014 AnLaureyn CGG Kempen

Omgaan met verontrusting. In de intersectorale toegangspoort Maart 2014 AnLaureyn CGG Kempen Omgaan met verontrusting In de intersectorale toegangspoort Maart 2014 AnLaureyn CGG Kempen Structuur: Verontrusting Maatschappelijke noodzaak Gemandateerde voorzieningen Motivatiedocument Gerechtelijke

Nadere informatie

Het nieuwe hulpverleningslandschap

Het nieuwe hulpverleningslandschap Het nieuwe hulpverleningslandschap Integrale jeugdhulp 1 Hilde Vanautgaerden VCLB Leuven 29/04/2015 Hoe was het voor 1 maart 2014 VAPH Jongerenwelzijn Gezondheidszorg & Welzijnswerk MDV door erkende dienst

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Tijdige toegang tot de jeugdhulp Rechtstreeks en niet rechtstreeks

Nadere informatie

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes

Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) De Hummeltjes Wat is een CKG? Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (IVA Kind en Gezin) Mobiele begeleiding Ambulante begeleiding Residentiële

Nadere informatie

Samen naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Samen naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Samen naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Nieuwe jeugdhulp vanaf 01 maart 2014 http://www.youtube.c om/watch?v=ktowmbk Neok Het nieuwe jeugdlandschap in vogelvlucht Hans Vandenbroucke Directeur CLB

Nadere informatie

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge

Veurne Diksmuide Ieper Poperinge voor kinderen en jongeren uit de Westhoek met milde, niet-complexe psychische klachten Veurne Diksmuide Ieper Poperinge snelle opstart kortdurend traject gratis aanmelding via 057/37.00.00 elke werkdag

Nadere informatie

Samen1Plan Gent Samenwerken over schotten heen. Omdat dat voor gezinnen hun levensweg is.

Samen1Plan Gent Samenwerken over schotten heen. Omdat dat voor gezinnen hun levensweg is. Samen1Plan Gent Samenwerken over schotten heen. Omdat dat voor gezinnen hun levensweg is. CONTEXT Uitdagingen Grootstad: gezinnen binnen en buiten Gent armoede diverse talen en culturen Noden vanuit 0

Nadere informatie

VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING (VGV) HANDLEIDING MET GOEDE PRAKTIJKEN JEUGDHULP

VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING (VGV) HANDLEIDING MET GOEDE PRAKTIJKEN JEUGDHULP VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING (VGV) HANDLEIDING MET GOEDE PRAKTIJKEN JEUGDHULP Een risico op VGV is een verontrustende situatie in de zin van het Decreet Integrale Jeugdhulp 1. Een verontrustende situatie

Nadere informatie

Continuïteit. Bemiddeling

Continuïteit. Bemiddeling Continuïteit De afdeling Continuïteit en toegang (ACT) levert met de uitbouw van een regionaal info-en aanspreekpunt een bijdrage aan de realisering van continuïteit. Cliëntoverleg en bemiddeling zijn

Nadere informatie

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL

Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015. Mia Claes UCLL Studiedag Rechten in de jeugdhulp 6 maart 2015 Mia Claes UCLL Hulp continuïteit waarborgen Op een gepaste wijze omgaan met verontrusting Tijdige toegang tot de jeugdhulp Voorzien in een aanbod crisisjeugd

Nadere informatie

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject

Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Visietekst PRAGT Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject Huidige Partners: - Mariaziekenhuis ( gynaecologen-vroedvrouwen-sociale dienst) - Huisartsen regio - CKG/Amberbegeleiding - CIG De Zeshoek -

Nadere informatie

VERTROUWENSCENTRUM KINDERMISHANDELING VLAAMS-BRABANT

VERTROUWENSCENTRUM KINDERMISHANDELING VLAAMS-BRABANT VERTROUWENSCENTRU KINDERISHANDELING VLAAS-BRABANT Overzicht Inleiding Situering Kerntaken VK ositionering in het brede landschap ositieve evolutie Uitdagingen en dillema s Casus Tot slot 1 Situering Vertrouwenscentra

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe in Vlaanderen Het vernieuwde landschap aan de hand van casussen Hulpvrager Minderjarige-ouders-contexT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke Jeugdhulp buiten toep.

Nadere informatie

Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp

Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp Cliëntoverleg, bemiddeling en crisishulp HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Jeugdhulp buiten toep. gebied IJH Probleem gebonden hulp MDT MDT Gemand.

Nadere informatie

Begeleiden als bepalende kerntaak

Begeleiden als bepalende kerntaak Begeleiden als bepalende kerntaak Themafiche: Begeleidingen in 2017 Deze themafiche geeft de resultaten van de kernopdracht van Pleegzorg West-Vlaanderen weer: de cijfers over de begeleidingen van pleegkinderen,

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent

Integrale Jeugdhulp. Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Integrale Jeugdhulp Naar een betere jeugdzorg? Jan Naert Vakgroep Orthopedagogiek UGent Geschiedenis 1998: maatschappelijke beleidsnota jeugdzorg verkokering ondoorzichtig kluwen restgroepen aanbodgestuurde

Nadere informatie

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten

Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten 06/06/2016 Jeugdhulp: groot bereik, divers en versterkt eigen krachten Vandaag is het eerste intersectorale jaarverslag 2015 van de jeugdhulp voorgesteld, in aanwezigheid van Jo Vandeurzen, Vlaams minister

Nadere informatie

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS

DAIDALOS vzw. Integrale thuisbegeleiding. ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS DAIDALOS vzw Integrale thuisbegeleiding ABFT ERPP Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Project IKAROS Inhoudsopgave Situering... 4 Opdracht... 5 Ondersteunende vrijwilligerswerking... 6 Waar hebben

Nadere informatie

Voorstelling Krachtgericht Waas en Dender

Voorstelling Krachtgericht Waas en Dender Voorstelling Krachtgericht Waas en Dender Intro Duur: ongeveer 1u Doel: Informeren Uitnodigen Uitwisselen Grijp je kans om vragen te stellen! Wat zou voor jou de meerwaarde kunnen zijn van het project?

Nadere informatie

REGIOPLAN JEUGDHULP

REGIOPLAN JEUGDHULP 1. TOEGANG IROJ IROJ 1.1. Feb-dec 2017 1. Positioneren en profileren aanbod begeleiding: voorzieningen vullen sjabloon begeleidingsaanbod in; intersectorale bijeenkomst ter afstemming op 16/05/2017; afsluitende

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Hilde Smits Studiedag De Kiem 18.10.2016 Situering Jongerenwelzijn, afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING JONGERENWELZIJN ANTWERPEN

AANVRAAGFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING JONGERENWELZIJN ANTWERPEN AANVRAAGFORMULIER CONTEXTBEGELEIDING JONGERENWELZIJN ANTWERPEN Dit formulier kan gebruikt worden voor een aanvraag laagintensieve (gemiddeld 1 u per week / 6 maanden) of breedsporige (gemiddeld 2u per

Nadere informatie

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING

KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING KRACHTGERICHTE KORTDURENDE CONTEXTBEGELEIDING -positieve heroriëntering van context, organisaties en samenleving- Van crisis tot kracht Van complexiteit tot essentie Van slachtofferschap tot engagement

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Begeleiding jonge kinderen Spreker: Krista De Vos (Kind en Gezin) Kind en Gezin Kleine kinderen, wij maken er werk van! 1 Voorgeschiedenis 1919: Nationaal Werk voor het Kinderwelzijn

Nadere informatie

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang

Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang Jeugddelinquentie & gesloten publieke opvang WORKSHOP ONDERWIJS EN TEWERKSTELLING 02/05/2017 4 Topics Wie zijn onze leerlingen? Wat willen we rond onderwijs of tewerkstelling bereiken? Hoe pakken we dit

Nadere informatie

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking

Parelcoaching. Leuven. Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking Parelcoaching Leuven Perinatale zorg versterken door lokale samenwerking 1. Historiek Historiek 2004: Opstart Parelcoaching UZLeuven Voorzichtige opstart Parelnetwerk Leuven 2014 Parelnetwerk goeddraaiend

Nadere informatie

Coördinatie van de hulp. Workshop 4

Coördinatie van de hulp. Workshop 4 Coördinatie van de hulp Workshop 4 Voorstellingsrondje Maatschappelijke evoluties Perspectief van de cliënt Casusoverleg Cliëntoverleg met externe voorzitter Bemiddeling Vertrouwenspersoon vragen Wie is

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling

Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Intersectorale toegangspoort - Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel Vlaanderen de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost-Vlaanderen op 16 september

Nadere informatie

VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/ houdingen in de concrete praktijk. -Ik blijf rustig bij het horen van mensen hun verhaal.

VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/ houdingen in de concrete praktijk. -Ik blijf rustig bij het horen van mensen hun verhaal. We willen met dit inspiratiedocument tot dialoog komen met hulp- en dienstverleners die eveneens met ouderschapsreorganisatie bij hoog-conflictueuze scheidingen in aanraking komen VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/

Nadere informatie

DAIDALOS vzw. Project IKAROS. ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis

DAIDALOS vzw. Project IKAROS. ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis DAIDALOS vzw Project IKAROS ABFT ERPP Integrale thuisbegeleiding Dagbegeleiding in groep Crisishulp aan Huis Inhoudsopgave Situering... 4 Opdracht... 5 Ondersteunende vrijwilligerswerking... 6 Waar hebben

Nadere informatie

Jeugdhulp.

Jeugdhulp. Jeugdhulp samenvatting JAARVERSLAG 2015 2 De Jeugdhulp in vlaanderen in 2015: een samenvatting Op 1 maart 2014 is het decreet Integrale jeugdhulp in werking getreden. Op 6 juni 2016 wordt een uniek jaarverslag

Nadere informatie

Samenwerken met jeugdhulpregie. in de intersectorale toegangspoort

Samenwerken met jeugdhulpregie. in de intersectorale toegangspoort Samenwerken met jeugdhulpregie in de intersectorale toegangspoort HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Toegangspoort IRPC MDT BREDE INSTAP Jeugdhulp buiten toep.

Nadere informatie

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz)

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) Waar gaan we het over hebben? Wie ben ik en waarom deze presentatie? Algemeen: beleidsregels en doelgroep Welke zorg valt voor onze doelgroep onder de AWBZ? Hoe wordt

Nadere informatie

Dialoogdag op 21 april 2015

Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen vzw Auwersstraat 48 2600 Berchem www.oudersparticipatie-jeugdhulp.be Dialoogdag op 21 april 2015 Oudersparticipatie Jeugdhulp Vlaanderen VZW organiseert jaarlijks

Nadere informatie

Trefdag Zorgzaam omgaan met kinderen en jongeren als kwetsbare groep.

Trefdag Zorgzaam omgaan met kinderen en jongeren als kwetsbare groep. Trefdag 24-11-2016 Zorgzaam omgaan met kinderen en jongeren als kwetsbare groep. Historiek kinderwerking SH 1998: ontstaan werkgroep kinderen 2001: ondersteuningsstructuur vanuit Steunpunt Algemeen welzijnswerk

Nadere informatie

Kindspoor Fier Fryslân

Kindspoor Fier Fryslân Kindspoor Fier Fryslân Het kind centraal stellen Denken vanuit het perspectief van het kind Fier Fryslân is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheids- relaties 1 Wij

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA

UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren. Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA UKJA in het landschap van de Vlaamse jeugdhulp en Geestelijke Gezondheid voor kinderen en jongeren Dr. Linda Van Grootel Medisch diensthoofd UKJA Casus 5 Je werkt voor een opvang van jongeren die geplaatst

Nadere informatie

De Safety Flowchart. Jolien Cornillie Vzw De Patio, afd. t Groot Hersberge Torhout

De Safety Flowchart. Jolien Cornillie Vzw De Patio, afd. t Groot Hersberge Torhout De Safety Flowchart Maatschappelijke noodzaak bij verontrustende signalen Door Jolien Cornillie Jolien Cornillie Vzw De Patio, afd. t Groot Hersberge Torhout Met de overgang naar Integrale Jeugdhulp, het

Nadere informatie

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor. dienst voor

WEGWIJS IN MOBILE. contextbegeleiding. dienst voor. dienst voor WEGWIJS IN MOBILE dienst voor contextbegeleiding dienst voor Contextbegeleiding Mobilé Groot Begijnhof 26 9040 Sint-Amandsberg tel: 09/ 238 44 40 fax: 09/ 229 34 85 e-mail: mobile@vzwdesteiger.be website:

Nadere informatie

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019

Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 Infolunch Testfase monitoringsysteem Krachtgericht Waas & Dender 16 mei 2019 MONITORING www.eyouth.vlaanderen.be/1g1p Alle vragen naar Rechtstreeks Toegankelijke Jeugdhulp Binnen de 30 dagen heeft RTJ-organisatie

Nadere informatie

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse

WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk. Uw thuis in Temse WOONPROBLEMEN? Het woon-zorgcontinuüm in de praktijk Uw thuis in Temse 2 Het woon-zorgcontinuüm, algemeen Het woon-zorgcontinuüm is ingericht in de regio Beveren, Temse en Kruibeke en heeft als doel uithuiszetting

Nadere informatie

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL

DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL DE CONSULENTENWERKING IN VLAANDEREN & BRUSSEL Rosien Mesdag, Consulentenwerking Onada, Gouverneur Kinsbergencentrum Stéphanie Danckaert, Consulententeam Vlaams-Brabant & Brussel, UPC St.- Kamillus Inhoudstafel

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Els Dupon netwerk STS Voorstelling Arr.Turnhout 28 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln

Nadere informatie

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement

1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 1 jaar integrale jeugdhulp Hoorzitting Vlaams Parlement 21 april 2015 Een tussentijdse terug- en vooruitblik Vernieuwing op basis van ervaring Uitgangspositie: 1 maart 2014 geconsolideerde start cf. externe

Nadere informatie

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS

PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN. Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS PROVINCIAAL SPIJBELACTIEPLAN ANTWERPEN Fabienne Fell CMP/AOB Els Dupon netwerk STS 16 november 2017 Spijbelen een zorg? SO VLAANDEREN (leerplichtig) Schooljaar 2013-14 2014-15 2015-16 2016-17 #lln >30

Nadere informatie

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn

De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen. Kristel Bovijn De werking van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost- Vlaanderen Kristel Bovijn Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) Het VK is het meldpunt voor vermoedens van kindermishandeling, -verwaarlozing

Nadere informatie

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning

Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning Deel 7: Project Opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram 7.2. Inleiding 7.3. Statistische gegevens 103 Deel 7: Project opvoedingsondersteuning 7.1. Organigram project opvoedingsondersteuning Het project

Nadere informatie

DE GEMANDATEERDE VOORZIENINGEN

DE GEMANDATEERDE VOORZIENINGEN DE GEMANDATEERDE VOORZIENINGEN Omgaan met verontrusting: e gedeelde verantwoordelijkheid E gedeelde verantwoordelijkheid: Gemandateerde voorziing Werk in met verontrustde situaties is e gedeelde verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten

Brugteam Gent: Trajecten naar trajecten Gent: Trajecten naar trajecten 1 Kader Deze tekst handelt over het, CAW Oost-Vlaanderen, regio Gent-Eeklo. 2 Inhoud 1. Missie 4 2. Visie 4 3. Doelgroep 4 4. Werkingsprincipes 4 5. Praktische Informatie

Nadere informatie

Intersectorale toegangspoort

Intersectorale toegangspoort Intersectorale toegangspoort Indicatiestelling Op 1 maart 2014 gaat in heel de intersectorale toegangspoort (ITP) van start (na de opstart van voorstartregio Oost- op 16 september 2013). Deze regelt voor

Nadere informatie

Gedeeld beroepsgeheim

Gedeeld beroepsgeheim Gedeeld beroepsgeheim Cases» - - - » Radicalisering -Maatschappelijk assistent van CLB telefoneert naar politie -een meisje van 15 groeit op in een radicaliserend gezin en voelt zich daar heel slecht bij,

Nadere informatie

MAPA-PROJECT OPVOEDINGSONDERSTEUNING AAN (EX-) DRUGGEBRUIKENDE OUDERS

MAPA-PROJECT OPVOEDINGSONDERSTEUNING AAN (EX-) DRUGGEBRUIKENDE OUDERS MAPA-PROJECT OPVOEDINGSONDERSTEUNING AAN (EX-) DRUGGEBRUIKENDE OUDERS Joke Gabriel Veerle Bex Inhoud MaPa Pondo Methodieken Contactgegevens MaPa MaPa WAAR STAAT MAPA VOOR? (Opvoedings)ondersteuning aan

Nadere informatie

Symposium Breng de stip dichterbij Uitstroom 24-uurs zorg Workshop 6. Hilde Tempel, Accare Charlotte Vissenberg, Windesheim Flevoland

Symposium Breng de stip dichterbij Uitstroom 24-uurs zorg Workshop 6. Hilde Tempel, Accare Charlotte Vissenberg, Windesheim Flevoland Symposium Breng de stip dichterbij Uitstroom 24-uurs zorg Workshop 6 Hilde Tempel, Accare Charlotte Vissenberg, Windesheim Flevoland Hoe het allemaal begon Zorglandschap 2-daagse 4 projectgroepen Projectgroep

Nadere informatie

Aanmeldformulier vrij toegankelijke jeugdzorg

Aanmeldformulier vrij toegankelijke jeugdzorg Toelichting Sinds januari 2011 bieden BJ Brabant en Combinatie Jeugdzorg vrij toegankelijke zorg. Dit betekent dat voor deze zorg geen indicatie van Bureau Jeugdzorg nodig is. De cliënt wordt aangemeld

Nadere informatie

Bijlage 3. Voorziening Contact Werking Abortuscentrum / Bourgognecentrum Hasselt. Gouverneur Roppesingel Hasselt 011/

Bijlage 3. Voorziening Contact Werking Abortuscentrum / Bourgognecentrum Hasselt. Gouverneur Roppesingel Hasselt 011/ Bijlage 3 Voorziening Contact Werking Abortuscentrum / Bourgognecentrum Gouverneur Roppesingel 81 011/23 29 91 Wettelijk kader: eerst intakegesprek met echo, behandeling kan pas na bedenktijd van 6 dagen

Nadere informatie

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN

VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VROEGDETECTIE, TIJDIGE INTERVENTIE EN GEPASTE TOELEIDING BIJ ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN VDIP: korte historiek van een innovatief project Initiële doelgroep UHR/ eerste psychose jongeren jonge volwassenen:

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners

Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners Koninklijk Atheneum Keerbergen Afstemming tussen school, CLB en andere partners 1 Inhoudsopgave 1. GEZAMENLIJKE VISIE 3 2. TOEGANKELIJKHEID 4 3. DOMEINEN 5 3.1. PREVENTIEVE GEZONDHEIDSZORG 5 3.2. LEREN

Nadere informatie

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT

Dagcentrum 't Spant. Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Dagcentrum 't Spant Dagcentrum voor gezins- en jongerenbegeleiding binnen de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp 'T SPANT Wat is het dagcentrum? Dagcentrum t Spant is een voorziening van Huize St. Vincentius

Nadere informatie

WONOzo! in cijfers

WONOzo! in cijfers 215 in cijfers WONOzo! - 215 in cijfers 1. Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) 1.1. Aantal aanmeldingen in 215 Aantal aanmeldingen 4 35 3 25 2 15 1 5 214 215 Aantal aanmeldingen In 214 werden 17 mogelijke

Nadere informatie

Deze handleiding geeft een summiere uitleg over het aanmelden van een jongere bij een gemandateerde voorziening via het motivatiedocument.

Deze handleiding geeft een summiere uitleg over het aanmelden van een jongere bij een gemandateerde voorziening via het motivatiedocument. Handleiding bij het motivatiedocument van de gemandateerde voorziening 0. Inleiding Deze handleiding geeft een summiere uitleg over het aanmelden van een jongere bij een gemandateerde voorziening via het

Nadere informatie

Omgaan met het dossier. Decreet Integrale Jeugdhulp Decreet rechtspositie minderjarige in de IJH - april 2015

Omgaan met het dossier. Decreet Integrale Jeugdhulp Decreet rechtspositie minderjarige in de IJH - april 2015 Omgaan met het dossier Decreet Integrale Jeugdhulp Decreet rechtspositie minderjarige in de IJH - april 2015 Recht op dossier Tussen hamer en aambeeld? Doel van papierwinkel? Externe harde schijf hulpverlener

Nadere informatie

Tussen POS en PSY: een vangnet door samenwerking. Imke Van Herrewegen

Tussen POS en PSY: een vangnet door samenwerking. Imke Van Herrewegen Tussen POS en PSY: een vangnet door samenwerking Imke Van Herrewegen Project mogelijk gemaakt met de steun van de provincie Vlaams-Brabant Overzicht Inleiding Project LiNK Wat leeft er? Taak Coördinator

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Accenten: Een nieuw decreet Jeugdhulp Vermaatschappelijking van de jeugdhulp Hulpcontinuïteit waarborgen Voorzien in een aanbod crisisjeugdhulp

Nadere informatie

De Safety Flowchart. Zitten jullie soms ook met de handen in het haar en weten jullie. Is het moeilijk in te schatten wanneer er maatschappelijke

De Safety Flowchart. Zitten jullie soms ook met de handen in het haar en weten jullie. Is het moeilijk in te schatten wanneer er maatschappelijke De Safety Flowchart De Patio vzw Zitten jullie soms ook met de handen in het haar en weten jullie niet wat te doen bij signalen van verontrusting? Is het moeilijk in te schatten wanneer er maatschappelijke

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de minister van Begroting, gegeven op 10 juli 2018; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het lokaal sociaal beleid, vermeld in artikels 2, 9 tot en met 11, 17, 19 en 26 van het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid DE

Nadere informatie

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Ideeën vanuit Signs of Safety voor integratie Eric Sulkers, BJZ Zeeland Signs of Safety The only avenue toward lasting protection of children except the extreme measure

Nadere informatie

Deel 5: Opvoedingsondersteuning

Deel 5: Opvoedingsondersteuning Deel 5: Opvoedingsondersteuning ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS Jaarverslag 203 07 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke / Hergomoderator HCA-dienst Ouders Steunen in

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP

V R A G E N K A A R T THEMA JEUGDHULP V R A G E N K A A R T? THEMA JEUGDHULP THEMA: JEUGDHULP? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema jeugdhulp en

Nadere informatie

1. PRINCIPE ACTIEPLAN JONGVOLWASSENEN

1. PRINCIPE ACTIEPLAN JONGVOLWASSENEN PROCEDUREFLOW VOOR AANVRAGEN VOORTGEZETTE JEUGDHULP TOT 25 JAAR. Dit document schetst het kader waarin voortgezette jeugdhulp mogelijk is en licht de procedure toe die gevolgd moet worden bij een aanvraag

Nadere informatie

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst

Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen. Titeltekst Regionaal Crisisnetwerk Zuid-West-Vlaanderen Titeltekst inhoud Crisis? Regionaal crisisnetwerk Algemene werking Crisisinterventie Multidisciplinair crisisoverleg Trajectbegeleiding uitdagingen Crisis binnen

Nadere informatie

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen

Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen Omgaan met verontrusting in het nieuwe landschap HULPVRAGER MINDERJARIGE-OUDERS-CONTEXT BREDE INSTAP Rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Jeugdhulp

Nadere informatie

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen

Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: Markante vaststellingen Uitwisseling Beroepsgeheim voor jeugdhulpverleners: 9-11-2017 Markante vaststellingen Uitnodiging: Vorm kleine groepjes van 5 personen ( liefst vanuit verschillende organisaties). Je krijgt drie vragen

Nadere informatie

Deel 6: JEZ11 residentiële voorziening 1bis Capaciteit 10 meisjes

Deel 6: JEZ11 residentiële voorziening 1bis Capaciteit 10 meisjes Deel 6: JEZ11 residentiële voorziening 1bis Capaciteit 1 meisjes 6.1. Organigram van JEZ11 6.. Statistische gegevens JEZ11 88 6.1. Organigram van JEZ11 Directie Verantwoordelijke JEZ11 1 Hoofdbegeleider

Nadere informatie

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen 5.1. Organigram van DIVAM 5.2. Inleiding 5.3. Statistische gegevens DIVAM 81 Deel 5: DIVAM 5.1. Organigram van DIVAM Directeur 1 verantwoordelijke

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart

Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart Ambulante hulpverlening bij personen met een dubbel diagnose Het outreachproject Vlaams- Brabant: stand van zaken drie jaar na de opstart Isabel Piot Sean Vandevoort Eddy Weyts Overzicht presentatie Een

Nadere informatie

WIE? Aanmelden bij de toegangspoort. Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen. Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster

WIE? Aanmelden bij de toegangspoort. Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen. Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster Aanmelden bij de toegangspoort WIE? Iedere jeugdhulpaanbieder in Vlaanderen Eén voorwaarde: registratie in E-Healthkadaster 3 type aanmelders: jeugdhulpaanbieders uit RTJ of NRTJ jeugdhulpaanbieders buiten

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016

Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP. Gezondheidsconferentie 2016 Kinderen van ouders met een afhankelijkheidsprobleem KOAP Gezondheidsconferentie 2016 Probleem KOAP? Aandacht voor KOAP Herkenning geven Opgroeien in een gezin met stress en negatieve interacties Jonge

Nadere informatie

16.062T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ

16.062T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ 16.062T Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige zaak beraadslaagd

Nadere informatie