SYNTHESEVERSLAG OVER DE EVALUATIE VAN DE MAGISTRATEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SYNTHESEVERSLAG OVER DE EVALUATIE VAN DE MAGISTRATEN"

Transcriptie

1 1 SYNTHESEVERSLAG OVER DE EVALUATIE VAN DE MAGISTRATEN (goedgekeurd door de Algemene vergadering op 26 februari 2003) 1. De doelstellingen van de wet zijn dubbelzinnig De wet van 22 december 1998 voegde in het Gerechtelijk Wetboek een nieuw hoofdstuk over de evaluatie van magistraten in. Dit was een vernieuwing, want tot dan was een wetsbepaling die een evaluatiesysteem voor de magistraten vaststelde onbestaand. Volgens de voorbereidende werken van voornoemde wet vormde het hoofdstuk over de evaluatie van het magistraatsambt, samen met de objectivering van de benoemings- en aanwijzingsprocedures en de invoering van mandaten voor bepaalde magistraatsambten, de kern van de voorgestelde hervormingen. Nog steeds volgens de voorbereidende werken had de wetgever de bedoeling, via de invoering van een evaluatiesysteem, binnen elk rechtscollege een interne, periodieke kwaliteitscontrole door te voeren (Parl. St., Kamer, 97-98, 1677/1, p. 22). Het evaluatiesysteem van de magistraten streeft twee doelstellingen na, met name : 1) De individuele disfuncties van de magistraten identificeren; In dit opzicht wordt de evaluatie veeleer opgevat als een instrument voor intern management. Zodra het dankzij de evaluatie mogelijk wordt problemen of disfuncties bij bepaalde magistraten te identificeren, zal de evaluatie de korpschef ertoe brengen de gepaste oplossingen te zoeken om de interne werking van het rechtscollege te verbeteren. Tevens zal de evaluatie een rol spelen in het bewustwordingsproces van de betrokken magistraten ten aanzien van hun problemen of gebreken, en hen helpen deze te proberen verhelpen. 2) Een vergelijkende beoordeling van de magistraten mogelijk maken; Er werden evaluatiecriteria en een systeem voor weging uitgewerkt (koninklijk besluit van 20 juli 2000, B.S. 2 augustus 2000) om een cijfermatige evaluatie van de prestaties van de magistraten mogelijk te maken en de eindvermelding van de evaluatie te bepalen. Uit de studie van het systeem dat door de wet van 22 december 1998 werd ingevoerd, en van de voorbereidende werken bij die wet, komt evenwel naar voor dat de evaluatie, in haar huidige opvatting om aan die twee doelstellingen te beantwoorden, een tegenstrijdigheid vertoont : De evaluatie is immers gericht op de interne werking van het rechtscollege (d.w.z. beter werk van de magistraten) enerzijds, en moet anderzijds uitmonden in de aflevering van een rapport zodat onderlinge vergelijking van magistraten mogelijk wordt met het oog op benoemingen of bevorderingen. Deze dubbele doelstelling impliceert dat de magistraten de neiging zullen hebben hun eventuele gebreken of tekortkomingen te laag te waarderen (met name in het kader van de gevraagde zelfevaluatie, zie verder) om een mogelijke negatieve weerslag op hun professionele toekomst te vermijden. De tweede doelstelling verliest bijgevolg haar effect.

2 2 2. Balans van het resultaat van de evaluaties Tijdens het eerste semester van 2001 hield de Hoge Raad voor de Justitie een grootschalige enquête bij de magistratuur met de bedoeling de concrete toepassing te evalueren van de bij koninklijk besluit van 20 juli 2000 (B.S. 2 augustus 2000) vastgestelde evaluatie- en wegingscriteria. In maart 2001 werden vier vergaderingen belegd, met respectievelijk de (Franstalige en Nederlandstalige) parketmagistraten en met de (Franstalige en Nederlandstalige) magistraten van de zetel, waarop telkens de korpschefs en de beoordelaars werden uitgenodigd. Daarnaast werd binnen de magistratuur een vragenlijst verspreid (ongeveer 2100 exemplaren) om van de magistraten te vernemen wat zij vinden van de manier waarop de evaluatie na de inwerkingtreding van de wet van 22 december 1998 in de praktijk werd gebracht. De Hoge Raad voor de Justitie heeft 410 ingevulde formulieren ontvangen, wat neerkomt op een bijzonder lage respons van 19 %. Van deze ingevulde formulieren was : - +/- 57 % afkomstig uit het Nederlandstalige landsgedeelte (zetel + parket) en 43% uit het Franstalige landsgedeelte (zetel + parket) ; - +/- 64 % afkomstig van magistraten van de zetel en 36 % van magistraten van het parket. Welke balans kunnen we hieruit opmaken? Uit de besprekingen met de korpschefs en de beoordelaars, en de analyse van de antwoorden op de vragenlijst blijkt dat het gewicht van de evaluaties relatief onbeduidend kan worden genoemd in verhouding tot de hoeveelheid werk die dit vroeg. Bij de voornoemde enquête hebben veel beoordelaars onderstreept dat de evaluatie een belangrijke werklast met zich bracht en dat er geen personele en materiële middelen ter beschikking werden gesteld om de doelstellingen van de wet efficiënt te kunnen verwezenlijken. In sommige gevallen (met name in relatief grote rechtscolleges of parketten) liet de nood aan administratieve ondersteuning zich duidelijk gevoelen. Hoewel een nationaal gemiddelde niet makkelijk vast te leggen is, lijkt men uit de ontvangen inlichtingen te kunnen afleiden dat een evaluatieprocedure (administratieve formaliteiten, studie van het dossier, functioneringsgesprek, opstellen van de voorlopige evaluatie) per geëvalueerde magistraat naar schatting ongeveer drie tot vier uur in beslag neemt. Tevens werd gemeld dat de procedure log is, veel tijd- en energieverlies met zich brengt, en bijgevolg de beoordelaars afhoudt van de andere opdrachten die zij moeten vervullen.

3 3 Met betrekking tot de resultaten : - Uit de inlichtingen van de F.O.D. Justitie blijkt, voor de periode van 2 augustus 2002 tot 24 januari 2003, dat de geëvalueerde magistraten volgende vermeldingen kregen toegekend : Evaluatie van de mandaten : GOED 486 ONVOLDOENDE 1 Periodieke evaluatie : ZEER GOED GOED 57 VOLDOENDE 10 ONVOLDOENDE 4 - Tal van magistraten hadden kritiek op het aspect sanctie in het kader van de evaluatie. Het systeem dat door de wet werd ingevoerd, houdt geen positieve benadering in die een kwalitatieve verbetering van het magistraatsambt moet toelaten. De klemtoon ligt veeleer op de bestraffing. De vermelding onvoldoende geeft aanleiding tot een sanctie, terwijl de vermelding goed niet tot een opwaardering leidt, wat bij de magistraten niet in goede aarde valt. In dit opzicht is het uitstellen van de laatste driejaarlijkse verhoging na een vermelding onvoldoende, zoals bepaald door het nieuwe artikel 360ter van het Gerechtelijk Wetboek, is in dit verband veelzeggend. In plaats van de magistraat aan te zetten tot beter werk, leidt het repressieve karakter van de evaluatie tot het omgekeerde resultaat, met name demotivering bij de magistraten, terwijl de werking van het rechtscollege als organisatie niet in vraag wordt gesteld. De cijfermatige quoteringen (weging) die psychologisch zwaar doorwegen, zijn evenzeer een demotiverende factor. Zij maken immers onderlinge vergelijking van magistraten mogelijk terwijl er geen waarborg is voor de betrouwbaarheid van het resultaat. - Als balans van de evaluatie zijn de resultaten van de enquête van de Hoge Raad veelbetekenend. Van de 410 magistraten (zetel en parket) die de vragenlijst ingevuld hebben teruggestuurd : is 69% van mening dat de sanctie die gekoppeld is aan een van de evaluatiegegevens niet echt zal bijdragen tot de doeltreffendheid van het systeem ; is 69% van mening dat de evaluatie niet heeft bijgedragen tot een verbetering van hun werk ; is 82,7% van mening dat de evaluatieprocedure niet heeft bijgedragen tot een betere algemene organisatie van het rechtscollege. 3. Positieve aspecten van de evaluatie Dat de magistraten het principe zelf van een evaluatie van hun ambt hebben aanvaard (vóór de inwerkingtreding van de wet van 22 december 1998 was immers geen enkel evaluatiesysteem voorzien) vormt onbetwistbaar het belangrijkste positieve aspect van de evaluatie.

4 4 In dit verband kan worden verwezen naar de cijfers van de enquête, waaruit blijkt dat : - 36,6 % van de magistraten die de vragenlijst hebben teruggestuurd van mening is dat het principe van een evaluatie behouden moet blijven ; - 28,5 % van mening is dat het principe van een evaluatie moet worden gewijzigd ; - 34, 9 % van mening is dat het principe van een evaluatie moet worden afgeschaft. Uit die cijfers lijkt men te kunnen afleiden dat, over het algemeen, 65,1 % van de magistraten voorstander is van het principe van een evaluatie, al wensen sommigen (28,5 %) dat wijzigingen worden aangebracht aan het huidige stelsel. Onder meer werd als wijziging voorgesteld dat de functioneringsgesprekken verplicht voor een college van beoordelaars (zo dit bestaat) worden gehouden, en niet enkel voor de korpschef, zoals in sommige rechtscolleges, parketten of auditoraten is gebeurd. Een tweede punt is dat de meeste magistraten-beoordelaars en geëvalueerde magistraten van mening zijn dat de functioneringsgesprekken positief waren. In dit verband was de algemene opmerking dat : - deze gesprekken contactbevorderend werkten en een echte dialoog tot stand brachten tussen de beoordelaars (m.n. de korpschef) en de geëvalueerde magistraten ; - men dankzij deze gesprekken bovendien de collega s beter leerde kennen en een beter zicht kreeg op het werk en de persoonlijkheid van iedereen ; - dankzij deze gesprekken eveneens een stand van zaken van de professionele praktijken kon worden opgesteld en de te bereiken doelstellingen konden worden bepaald. De korpschefs van hun kant hebben dankzij de functioneringsgesprekken de aanwezigheid van problemen of lacunes in de werking van hun rechtscollege of parket kunnen detecteren en, bijgevolg, de nodige maatregelen kunnen nemen om de vastgestelde disfuncties te verhelpen. Uit de cijfers van de enquête blijkt eveneens dat 89,5 % van de magistraten die de enquête hebben ingevuld, vinden dat de functioneringsgesprekken in een positieve en constructieve atmosfeer zijn verlopen. 4. Negatieve aspecten van de evaluatie a) De evaluatie heeft een «intern» karakter Onder voorbehoud van de federale magistraten, die door het College van procureursgeneraal worden geëvalueerd, gebeurt de evaluatie door magistraten die tot hetzelfde rechtscollege of tot hetzelfde parket als de geëvalueerde magistraten behoren. Tal van magistraten vinden dat deze situatie tot spanningen of zelfs tot interne conflicten kan leiden, vooral wanneer het team beperkt is (klein korps) en er verschillende vermeldingen of quoteringen worden toegekend. Ook wierpen magistraten die een zeker corporatisme willen vermijden en waarborgen voor een zo objectief mogelijke procedure willen, de vraag op of het opportuun is het «interne» college van beoordelaars te laten bijstaan door een zogenaamde «externe» beoordelaar (bij voorbeeld een lid van de balie).

5 5 Over de verplichting om voor rechtscolleges met 5 of meer magistraten colleges van beoordelaars op te richten, werd vermeld dat dit kon leiden tot paradoxale situaties waarbij, te langen leste, iedereen beoordelaar van een collega wordt. In dit opzicht werd opgemerkt dat in een zeer klein korps er een zeker risico kon bestaan dat een relatief onervaren magistraat, of zelfs een magistraat die door zijn professionele omgeving wordt beschouwd als «weinig betrouwbaar», toch beoordelaar wordt van ervaren magistraten die de erkenning van zijn gelijken genieten. b) De evaluatie gebeurt door non professionals De evaluatie gebeurt door non professionals en heeft dan ook een subjectief karakter. In dit opzicht moet men doen opmerken dat de magistraten-beoordelaars terzake geen ervaring hadden en dat het, gelet op de zeer korte termijn waarbinnen het nieuwe evaluatiesysteem werd ingevoerd, onmogelijk was voor hen nog een specifieke opleiding te organiseren. Op te merken valt evenwel dat een veralgemeende opleiding voor alle beoordelaars een bijzonder grote investering zou vergen. c) Het gebrek aan eenvormigheid Omdat voor ieder rechtscollege, parket of auditoraat de beoordelaars verschillende personen zijn, is er geen eenvormigheid in het quoteringssysteem en in de toepassing van de regels betreffende de evaluatie. Deze situatie zal waarschijnlijk discriminaties creëren. Tevens wordt hierdoor de onderlinge vergelijking van magistraten uit verschillende rechtscolleges/parketten/auditoraten, onmogelijk. d) De evaluatie leidt tot een zekere gelijkschakeling van de magistraten In de praktijk heeft men vastgesteld dat veel magistraten die tot eenzelfde rechtscollege of eenzelfde parket/auditoraat behoren een identieke evaluatievermelding krijgen ( goed of zeer goed ). Omdat de beoordelaars en de geëvalueerde magistraten tot eenzelfde beroepsomgeving behoren en tijdens een groot gedeelte van hun loopbaan samen moeten werken, lijkt het dat sommige beoordelaars zich weinig kritisch hebben opgesteld tegenover de disfuncties van sommige van hun collega s om gevoeligheden te ontzien. e) De beperkingen van de zelfevaluatie In het evaluatiesysteem, in zijn huidige opvatting, heeft een zelfevaluatie door de betrokkene maar weinig zin. Het systeem is in zekere zin ondermijnd omdat de geëvalueerde magistraat pertinent weet dat het resultaat van zijn evaluatie in zijn benoemingsdossier zal zitten wanneer hij solliciteert voor een vacante plaats. Hij heeft er alle belang bij zijn gebreken en tekortkomingen te verbergen om zijn loopbaan niet in gevaar te brengen. In zo een systeem lijkt de zelfevaluatie ongepast. Het komt immers niet aan de magistraat toe om zichzelf aan de kaak te stellen of zichzelf te complimenteren want hij heeft een rechtstreeks belang bij het resultaat. Volgens de cijfers van de enquête werd aan 82 % van de geëvalueerde magistraten gevraagd om zichzelf te evalueren.

6 6 De enige verdienste van de «zelfevaluatie» bestaat er waarschijnlijk in dat het werk van de beoordelaar zelf gemakkelijker wordt. f) Het wegingsysteem is vatbaar voor kritiek Het wegingsysteem kreeg heel wat kritiek omdat het een cijfermatige vergelijking van de resultaten van de verschillende magistraten mogelijk maakt. Bovendien werden, om de hoger uiteengezette redenen (verschillende beoordelaars, geen specifieke opleiding) tussen de rechtscolleges onderling uiteenlopende situaties vastgesteld op het vlak van de quoteringen. Overigens blijkt uit de enquête dat veel magistraten vragen hadden bij het ontbreken van rechtsmiddelen in het kader van de evaluatieprocedure. g) Te grote werklast voor de beoordelaars Vrijwel alle beoordelaars zijn van mening dat de huidige procedure, globaal genomen, veel te log en te tijdrovend is. De werklast die zij met zich brengt (verschillende werkuren per geëvalueerde magistraat) is dermate groot dat in de «grote» en de «heel grote» arrondissementen wel eens problemen kunnen ontstaan omdat de administratieve personeelsformatie ontoereikend is. * * * Na bespreking en goedkeuring van de inhoud van het syntheseverslag, komt de Algemene vergadering van de Hoge Raad voor de Justitie tot het besluit dat het huidige evaluatiesysteem vervangen dient te worden door een systeem met functioneringsgesprekken teneinde de arbeidskwaliteit van de magistraten te verbeteren. De Algemene vergadering stelt een werkcel aan die de opdracht krijgt dit concept verder uit te werken en concrete voorstellen te formuleren

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice. Handleiding voor de evaluatie van magistraten

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice. Handleiding voor de evaluatie van magistraten Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie Handleiding voor de evaluatie van magistraten 1 Inhoudstafel Hoofdstuk 1: Ter inleiding Hoofdstuk 2: Wettelijk kader

Nadere informatie

Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de zittende magistratuur.

Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de zittende magistratuur. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Juni 2015 Ambtshalve advies Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek i.v.m. de mandaten en de evaluatie van de korpschefs van de

Nadere informatie

betreffende een belangenconflict

betreffende een belangenconflict stuk ingediend op 1704 (2011-2012) Nr. 1 5 juli 2012 (2011-2012) Motie van de heren Joris Van Hauthem en Wim Van Dijck betreffende een belangenconflict verzendcode: IED 2 Stuk 1704 (2011-2012) Nr. 1 TOELICHTING

Nadere informatie

EVALUATIEREGLEMENT - GROEP T HOGESCHOOL LEUVEN - Evaluatiereglement, 20 november 2000

EVALUATIEREGLEMENT - GROEP T HOGESCHOOL LEUVEN - Evaluatiereglement, 20 november 2000 1 EVALUATIEREGLEMENT - GROEP T HOGESCHOOL LEUVEN - 2 Voorafgaand Het hogescholendecreet van 13 juli 1994, zoals gewijzigd, bepaalt in artikelen 77 en volgende dat het hogeschoolbestuur een (personeels-)

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice

Hoge Raad voor de Justitie. Conseil Supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Wetsvoorstel tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek inzake de benoemingsprocedure van magistraten (Parl. St. Kamer 2002-2003, nr. 50/2248/001)

Nadere informatie

GERECHTELIJK WETBOEK

GERECHTELIJK WETBOEK Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie GERECHTELIJK WETBOEK HOOFDSTUK Vquinquies De evaluatie van magistraten Afdeling I Algemene

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE

HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE INLEIDING De HRJ heeft een drievoudige opdracht die sinds 2 augustus 2000 effectief uitgeoefend wordt: Een bepalende rol spelen in het benoemingsbeleid bij de magistratuur, op

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KONINKLIJK VERBOND VAN VREDE- EN POLITIERECHTERS

PERSMEDEDELING VAN HET KONINKLIJK VERBOND VAN VREDE- EN POLITIERECHTERS PERSMEDEDELING VAN HET KONINKLIJK VERBOND VAN VREDE- EN POLITIERECHTERS Aansluitend op zijn persmededeling dd. 24 november 2017, neemt de raad van bestuur van het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Omrekening van kapitaal bij grensoverschrijdende fusies Advies van 16 december 2009 I. INLEIDING De Belgische wetgever heeft de grensoverschrijdende fusie, voorzien

Nadere informatie

Rolnummer 4560. Arrest nr. 21/2009 van 12 februari 2009 A R R E S T

Rolnummer 4560. Arrest nr. 21/2009 van 12 februari 2009 A R R E S T Rolnummer 4560 Arrest nr. 21/2009 van 12 februari 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over artikel 13 van de wet van 21 april 2007 betreffende de verhaalbaarheid van de erelonen en de kosten

Nadere informatie

Een oplossing voor de Splitsing van het Gerechtelijk Arrondissement Brussel 4 oktober 2011

Een oplossing voor de Splitsing van het Gerechtelijk Arrondissement Brussel 4 oktober 2011 Een oplossing voor de Splitsing van het Gerechtelijk Arrondissement Brussel 4 oktober 2011 1. Hebben de Franstaligen uit Halle-Vilvoorde het automatisch recht op een Franstalige rechter? Uitgangspunt De

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Voorontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van 31 juli 2017 tussen de Vlaamse

Nadere informatie

FEDERALE DIAGNOSTIEK WOON-WERKVERKEER Potentieel dat beter benut moet worden

FEDERALE DIAGNOSTIEK WOON-WERKVERKEER Potentieel dat beter benut moet worden FEDERALE DIAGNOSTIEK WOON-WERKVERKEER Potentieel dat beter benut moet worden 1. Inleiding De federale verplichting in het kader van de diagnostiek woon-werkverkeer, ingevoerd door de Programmawet van 8

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : 10

Nadere informatie

Kindeffectrapportage. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen.

Kindeffectrapportage. Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Advies Kindeffectrapportage Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Gelijke Kansen. Voorstel van decreet houdende wijziging van het decreet van 15 juli 1997 houdende instelling van het kindeffectrapport

Nadere informatie

VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU VAN HET ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE

VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU VAN HET ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE (CALog) - VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU - - In uitvoering van art. VII.10 UBPol organiseert de dienst

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vquater. De gerechtelijke stage

Gerechtelijk Wetboek. HOOFDSTUK Vquater. De gerechtelijke stage Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vquater De gerechtelijke stage Art. 259octies. [1 1. De kandidaten die zich voor het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijke

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei

A D V I E S Nr Zitting van donderdag 31 mei A D V I E S Nr. 1.613 ----------------------------- Zitting van donderdag 31 mei 2007 ----------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot uitvoering van de artikelen 5 tot

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek

Gerechtelijk Wetboek Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vquater De gerechtelijke stage Art. 259octies. 1. De Koning

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, ADVIES Nr 03 / 1999 van 27 januari 1999 O. Ref. : 10 / A / 98 / 030 / 10 BETREFT : Ontwerp van koninklijk besluit tot regeling van de registratie van de berichten van collectieve schuldenregeling door

Nadere informatie

Verslag over het bijzonder onderzoek naar de werking van de rechterlijke orde naar aanleiding van de zaal Fortis SYNTHESE

Verslag over het bijzonder onderzoek naar de werking van de rechterlijke orde naar aanleiding van de zaal Fortis SYNTHESE H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I C E Stephaniesquare Louizalaan - avenue Louise 65 b1 1050 Brussel - Bruxelles Tel. 02/535.16.16 - Fax 02/535.16.20

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/5 Advies nr 17/2012 van 10 mei 2012 Betreft: Adviesaanvraag inzake het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera

Nadere informatie

Bijlage 1 1. INLEIDING EN VERLOOP VAN DE OPDRACHT. Beknopte beschrijving van het verloop van de opdracht 2. DE WAARDERINGS- EN TOEREKENINGSREGELS

Bijlage 1 1. INLEIDING EN VERLOOP VAN DE OPDRACHT. Beknopte beschrijving van het verloop van de opdracht 2. DE WAARDERINGS- EN TOEREKENINGSREGELS Bijlage 1 SCHEMA VAN TYPEVERSLAG OP TE STELLEN INZAKE DE FINANCIELE TOESTAND VAN DE AANVULLENDE VERZEKERING VAN DE LANDSBONDEN, DE ZIEKENFONDSEN EN DE MAATSCHAPPIJEN VAN ONDERLINGE BIJSTAND DIE GEEN VERZEKERINGEN

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 29 / 95 van 27 oktober 1995 ------------------------------------------- O. ref. : 10 / A / 95 / 029 BETREFT : Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

NOTA STUDIEDIENST (mevrouw Y. Güner) (27/07/2016)

NOTA STUDIEDIENST (mevrouw Y. Güner) (27/07/2016) NOTA STUDIEDIENST (mevrouw Y. Güner) 2016-1 (27/07/2016) Potpourri IV - Wetsontwerp van 15 juli 2016 tot wijziging van de rechtspositie van de gedetineerden en van het toezicht op de gevangenissen en houdende

Nadere informatie

ARBEIDSRECHTBANK LEUVEN

ARBEIDSRECHTBANK LEUVEN ARBEIDSRECHTBANK LEUVEN WERKINGSVERSLAG 2015 WERKINGSJAAR 2014 HOOFDSTUK I : PERSONELE MIDDELEN Personeelsformatie Magistra ten Magistra ten Art. 100 Ger. W. Plaatsver vangende rechters Rechters in sociale

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2016 Goedgekeurd door de Algemene Vergadering van 17/12/2014 «De Adviesraad heeft als opdracht hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek van de Minister van Justitie of van de Wetgevende

Nadere informatie

Audit Parket van BERGEN Sectie verkeerszaken Afdelingen BERGEN en DOORNIK

Audit Parket van BERGEN Sectie verkeerszaken Afdelingen BERGEN en DOORNIK Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Juni 2017 Audit Parket van BERGEN Sectie verkeerszaken Afdelingen BERGEN en DOORNIK Verslag goedgekeurd op 22 juin 2017 door de Verenigde advies-

Nadere informatie

Rolnummer 5133. Arrest nr. 182/2011 van 1 december 2011 A R R E S T

Rolnummer 5133. Arrest nr. 182/2011 van 1 december 2011 A R R E S T Rolnummer 5133 Arrest nr. 182/2011 van 1 december 2011 A R R E S T In zake : de prejudiciële vragen betreffende artikel 3, 5, derde lid, van boek III, titel VIII, hoofdstuk II, afdeling 2, van het Burgerlijk

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling inzake de wet van 20 december 2010 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders van genoteerde vennootschappen Toepassingsveld:

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 23 mei A D V I E S Nr. 2.036 ------------------------------ Zitting van dinsdag 23 mei 2017 ------------------------------------------ Activerend beleid bij herstructureringen Wijziging van het KB van 9 maart

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A2 December 2009 LEIDINGGEVEND A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Samenvatting van het advies goedgekeurd op 2 juni 2004 en uitgebracht op grond van artikel 133, tiende lid van het Wetboek van vennootschappen

Samenvatting van het advies goedgekeurd op 2 juni 2004 en uitgebracht op grond van artikel 133, tiende lid van het Wetboek van vennootschappen ADVIES- EN CONTROLECOMITÉ OP DE ONAFHANKELIJKHEID VAN DE COMMISSARIS Ref : Accom ADVIES 2004/1 Samenvatting van het advies goedgekeurd op 2 juni 2004 en uitgebracht op grond van artikel 133, tiende lid

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ BIJLAGE 2. INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ Dit intern reglement maakt integraal deel uit van het Corporate Governance Charter van de Vennootschap. Deze bijlage is een aanvulling op de toepasselijke

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 07 / 96 van 22 april 1996 ------------------------------------------- O. ref. : 10 / A / 96 / 011 BETREFT : Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Krokusplan. Projectenplan van de Hoge Raad voor de Justitie. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice

Krokusplan. Projectenplan van de Hoge Raad voor de Justitie. Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Krokusplan Projectenplan 2017 2020 van de Hoge Raad voor de Justitie Goedgekeurd door de Algemene Vergadering op 26 januari 2017 Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Januari 2017

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van decreet houdende instemming met het samenwerkingsakkoord van 31 juli 2017 tussen de Vlaamse Gemeenschap,

Nadere informatie

Modernisering van de btw voor grensoverschrijdende b2c-e-commerce. Voorstel voor een UITVOERINGSVERORDENING VAN DE RAAD

Modernisering van de btw voor grensoverschrijdende b2c-e-commerce. Voorstel voor een UITVOERINGSVERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.12.2016 COM(2016) 756 final 2016/0372 (NLE) Modernisering van de btw voor grensoverschrijdende b2c-e-commerce Voorstel voor een UITVOERINGSVERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2013/3 over de overdracht van de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) naar Vlaanderen Vlaamse Ouderenraad vzw 18 december 2013 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel

Nadere informatie

21 MEI Koninklijk besluit houdende algemeen reglement van de strafinrichtingen.

21 MEI Koninklijk besluit houdende algemeen reglement van de strafinrichtingen. 21 MEI 1965. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement van de strafinrichtingen. HOOFDSTUK II. - Toezicht Afdeling 1. - Algemene bepaling

Nadere informatie

Advies van de Verenigde Benoemingscommissies voor het Notariaat

Advies van de Verenigde Benoemingscommissies voor het Notariaat Advies van de Verenigde Benoemingscommissies voor het Notariaat over het aantal in 2015 te benoemen kandidaat-notarissen, per taalrol DE VERENIGDE BENOEMINGSCOMMISSIE VOOR HET NOTARIAAT, werden bij brief

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel 1 Context en situering van het onderzoek... 1. Deel 2 De essentiële waarborgen van rechtsbescherming in het ambtelijk statuut...

Inhoudstafel. Deel 1 Context en situering van het onderzoek... 1. Deel 2 De essentiële waarborgen van rechtsbescherming in het ambtelijk statuut... Inhoudstafel Deel 1 Context en situering van het onderzoek................... 1 Deel 2 De essentiële waarborgen van rechtsbescherming in het ambtelijk statuut................................ 7 Hoofdstuk

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N EU - Contractenrecht A03 Brussel, 9 december 2010 MH/SL/AS A D V I E S over DE CONSULTATIE VAN DE EUROPESE COMMISSIE OVER HET EUROPEES CONTRACTENRECHT VOOR CONSUMENTEN

Nadere informatie

De heer ( ), bedrijfsrevisor sedert 15 januari 1995 en ingeschreven in het openbaar register onder het nummer ( ) met als woonplaats ( ).

De heer ( ), bedrijfsrevisor sedert 15 januari 1995 en ingeschreven in het openbaar register onder het nummer ( ) met als woonplaats ( ). BESLISSING VAN DE TUCHTCOMMISSIE Nederlandstalige Kamer (artikel 58 van de wet van 22 juli 1953 houdende oprichting van het IBR) Openbare zitting van 14 april 2016 In de zaak met dossiernummer 506/2015/(

Nadere informatie

ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE

ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE GEINTEGREERDE POLITIE (CALog) VERGELIJKEND EXAMEN VOOR BEVORDERING DOOR OVERGANG NAAR EEN HOGER NIVEAU In uitvoering van art. VII.10 UBPol organiseert de directie

Nadere informatie

VR DOC.0085/1

VR DOC.0085/1 VR 2017 0302 DOC.0085/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest,

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Toegestuurd aan de dames en heren Toegestuurd aan de dames en heren Eerste Substituten,

Nadere informatie

VERSLAG WERKGROEP KADASTER VAN HET CONTRACTUEEL PERSONEEL.

VERSLAG WERKGROEP KADASTER VAN HET CONTRACTUEEL PERSONEEL. VERSLAG WERKGROEP KADASTER VAN HET CONTRACTUEEL PERSONEEL. Dit document bevat het verslag van de werkgroep, opgericht binnen het Comité B, ter uitvoering van één van de aspecten van punt 1 van het op 22

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A1 December 2009 LEIDINGGEVEND A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER ADVIES Nr 31 / 96 van 13 november 1996 ------------------------------------------- O. ref. : A / 96 / 028 BETREFT : Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Gesprekken in organisaties Een bevraging van werknemers

Gesprekken in organisaties Een bevraging van werknemers Gesprekken in organisaties Een bevraging van werknemers Inhoud Het onderzoek Welke gesprekken? Waarover gaat het? Waarom dit onderzoek? Welke vragen willen we beantwoorden? Resultaten van de bevraging

Nadere informatie

Rolnummer 4499. Arrest nr. 106/2009 van 9 juli 2009 A R R E S T

Rolnummer 4499. Arrest nr. 106/2009 van 9 juli 2009 A R R E S T Rolnummer 4499 Arrest nr. 106/2009 van 9 juli 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 14, 1, eerste lid, 2, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State, zoals dat artikel

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.489 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 -----------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.489 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.489 ------------------------------- Zitting van maandag 19 juli 2004 ----------------------------------------- Fondsen voor bestaanszekerheid - neerlegging van jaarrekeningen, jaarverslagen

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna "WVP"), inzonderheid artikel 29;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; 1/5 Advies nr. 35/2008 van 8 oktober2008 Betreft: Adviesaanvraag betreffende een ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 juli 2002 tot regeling van de Centrale voor

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister (hierna het Comité); 1/7 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 03/2008 van 23 januari 2008 Betreft: aanvraag van de FOD Justitie, DG Justitiehuizen om toegang te verkrijgen tot de informatiegegevens van

Nadere informatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie VZW2009.book Page 109 Tuesday, October 20, 2009 4:08 PM DEEL 4: IS UW VZW (WETTELIJK EN ORGANISATORISCH) UP-TO-DATE? 109 STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie 228. Eenmaal men de voorgaande

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider A1 December 2009 PROJECTLEIDER A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.371 ------------------------------ Onderwerp : Ontwerp van koninklijk besluit betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot

Nadere informatie

Synthese van het evaluatierapport met betrekking tot het tijdelijk huisverbod

Synthese van het evaluatierapport met betrekking tot het tijdelijk huisverbod Synthese van het evaluatierapport met betrekking tot het tijdelijk huisverbod In dit rapport wordt tegemoetgekomen aan een verzoek van de minister van Justitie om de ervaringen van de magistraten met het

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ BIJLAGE 2 BIJ HET CORPORATE GOVERNANCE CHARTER INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ OPGESTELD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR INHOUDSOPGAVE Algemeen... 3 1. Samenstelling... 3 2. Verantwoordelijkheden... 3 3.

Nadere informatie

niet verbeterde kopie

niet verbeterde kopie Rolnummer 4452 Arrest nr. 65/2009 van 2 april 2009 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 150 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, zoals van toepassing vanaf het aanslagjaar

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM )

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM ) INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM ) Artikel 1 - Comité Krachtens artikel 3bis, 17 van de wet van 2 april 1962 betreffende de Federale

Nadere informatie

Gerechtelijk Wetboek

Gerechtelijk Wetboek Bron: Belgische wetgeving - FOD Justitie Gerechtelijk Wetboek HOOFDSTUK Vter Benoemings- en aanwijzingsprocedure Afdeling I Benoemingen Art. 259ter.

Nadere informatie

0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend)

0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend) 0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend) Tekortkomingen aan de beroepsverplichtingen die ten grondslag liggen aan de uitoefening van het beroep onafhankelijkheid

Nadere informatie

ADVIES. 10 maart 2014

ADVIES. 10 maart 2014 ADVIES Voorontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van 17 december 2009 tot vaststelling van de lijst van de risicoactiviteiten en Voorontwerp van besluit betreffende de akten van familiale aard

Nadere informatie

Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies betreffende het deskundigenonderzoek

Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies betreffende het deskundigenonderzoek Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies betreffende het deskundigenonderzoek Het deskundigenonderzoek neemt in de burgerlijke procedure een belangrijke plaats in. Hoewel de rechters niet verplicht zijn

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot aanpassing van een aantal rechtshandelingen op het gebied

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPRAT - Fitness A04 Brussel, 29 september 2010 MH/SL/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE FITNESS- EN WELLNESSCONTRACTEN

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 1.860 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2013 ------------------------------------------ Schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of regeling van gedeeltelijke

Nadere informatie

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen

Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Rechterlijke Orde. - Vacante betrekkingen Omschrijving van het advocatenkantoor, het bedrijf, de juridische dienst of het notariskantoor: FOD Justitie. Functie Antwerpen : 4. Deze plaatsen vervangen deze

Nadere informatie

Rolnummer 4148. Arrest nr. 159/2007 van 19 december 2007 A R R E S T

Rolnummer 4148. Arrest nr. 159/2007 van 19 december 2007 A R R E S T Rolnummer 4148 Arrest nr. 159/2007 van 19 december 2007 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag over de wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen, gesteld door de Raad

Nadere informatie

financiële- en sociale dienst O.C.M.W.

financiële- en sociale dienst O.C.M.W. O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: SECRETARIS-SECRETARIAAT SECRETARIAAT administratief medewerk(st)er financiële- en sociale dienst O.C.M.W. 1. Plaats in de organisatie

Nadere informatie

over de bepalingen van het wetsontwerp Potpourri V met betrekking tot het lot van de korpschefs na het einde van hun mandaat

over de bepalingen van het wetsontwerp Potpourri V met betrekking tot het lot van de korpschefs na het einde van hun mandaat Ambtshalve advies over de bepalingen van het wetsontwerp Potpourri V met betrekking tot het lot van de korpschefs na het einde van hun mandaat Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice

Nadere informatie

Het doel is dus de financiële middelen rechtstreeks te verdelen naar de niveaus waar de verantwoordelijkheid wordt opgenomen.

Het doel is dus de financiële middelen rechtstreeks te verdelen naar de niveaus waar de verantwoordelijkheid wordt opgenomen. Op donderdag 8 oktober organiseerde het Vlaams Pleitgenootschap een paleisdispuut over de gerechtelijke hervorming. Sprekers waren Minister van Justitie Stefaan De Clerck, de heer Ghislain Londers, Eerste

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 -------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.952 ------------------------------- Zitting van dinsdag 14 juli 2015 ------------------------------------------- Elektronische ecocheques Follow-up en monitoring Ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Justitie

Hoge Raad voor de Justitie Hoge Raad voor de Justitie Conseil Supérieur de la Justice Hoge Raad voor de Justitie Jaarverslag 2000 31 juli 2002 Inhoudstafel WAAROM EEN HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE?... 6 HOOFDSTUK 1 : VOORSTELLING VAN

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR DE ACCREDITATIE VAN CERTIFICATIEDIENSTVERLENERS

AANVRAAGFORMULIER VOOR DE ACCREDITATIE VAN CERTIFICATIEDIENSTVERLENERS AANVRAAGFORMULIER VOOR DE ACCREDITATIE VAN CERTIFICATIEDIENSTVERLENERS INFORMATIE 1. Conform artikel 3, 1 van het koninklijk besluit van 6 december 2002 houdende de organisatie van de controle en de accreditatie

Nadere informatie

Regeling. beoordelingsgesprekken. leraar-la

Regeling. beoordelingsgesprekken. leraar-la Regeling beoordelingsgesprekken leraar-la S.K.O. Het Groene Lint Inleiding. Het opstellen van een beoordeling van het functioneren van een medewerker is geen nieuw fenomeen binnen de organisatie. Het is

Nadere informatie

Rolnummer 1361. Arrest nr. 83/99 van 15 juli 1999 A R R E S T

Rolnummer 1361. Arrest nr. 83/99 van 15 juli 1999 A R R E S T Rolnummer 1361 Arrest nr. 83/99 van 15 juli 1999 A R R E S T In zake : de prejudiciële vraag betreffende artikel 21, 1, tweede lid, van de wet van 18 juli 1991 tot wijziging van de voorschriften van het

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Bestemd voor: Commissie Algemene Zaken, Intercommunales en Bevolking

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Bestemd voor: Commissie Algemene Zaken, Intercommunales en Bevolking GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 11 april 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00330 Onderwerp: Politiezone Gent - Personeelsformatie van de Politiezone Gent - Wijziging.- Nieuw organogram

Nadere informatie

1.5. Methode 5: Behoeftenanalyse op basis van (individuele) opleidingsvragen

1.5. Methode 5: Behoeftenanalyse op basis van (individuele) opleidingsvragen 1.5. Methode 5: Behoeftenanalyse op basis van (individuele) opleidingsvragen Drie instrumenten maken het mogelijk om de opleidingsbehoeften en individuele wensen van medewerkers te bepalen: - de vragenlijst

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET DIRECTIECOMITÉ

INTERN REGLEMENT VAN HET DIRECTIECOMITÉ BIJLAGE 4 BIJ HET CORPORATE GOVERNANCE CHARTER INTERN REGLEMENT VAN HET DIRECTIECOMITÉ OPGESTELD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR INHOUDSOPGAVE Algemeen... 3 1. Samenstelling... 3 2. Benoeming... 3 3. Bevoegdheden

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.5.2019 COM(2019) 242 final 2019/0116 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in de Raad van Ministers in te nemen standpunt met

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/035 BERAADSLAGING NR 11/026 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

TOELICHTING. 1. Doel van het protocolakkoord

TOELICHTING. 1. Doel van het protocolakkoord PROTOCOLAKKOORD tussen de federale Wetgevende Kamers en de parlementen van de gewesten betreffende de toepassing van de regelingen inzake de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezing van de

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 174 Besluit van 4 mei 2015 tot vaststelling van het tijdstip van gedeeltelijke inwerkingtreding van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke

Nadere informatie

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over

N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over N DIV REGL ambulante handel A04 Brussel, 1.06.2006 MH/AB/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE UITOEFENING EN DE ORGANISATIE VAN KERMISACTIVITEITEN EN DE AMBULANTE ACTIVITEITEN

Nadere informatie

BERAADSLAGING RR Nr 26 / 2007 van 12 september 2007

BERAADSLAGING RR Nr 26 / 2007 van 12 september 2007 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hoogstraat, 139, B-1000 Brussel Tel.: +32(0)2/213.85.40 E-mail : commission@privacycommission.be Fax.: +32(0)2/213.85.65 http://www.privacycommission.be COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

Meer rechtvaardigheid. voor meer kinderen. Uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid

Meer rechtvaardigheid. voor meer kinderen. Uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Meer rechtvaardigheid voor meer kinderen Uitgegeven door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Voor algemene informatie kan je terecht op het gratis telefoonnummer 0800.94.434 van de RKW. Voor

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A4 December 2009 LEIDINGGEVEND A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

VR DOC.0553/1

VR DOC.0553/1 VR 2019 0504 DOC.0553/1 DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie

O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING ADMINISTRATIE WZC. 1. Plaats in de organisatie O.C.M.W.-LOCHRISTI FUNCTIEBESCHRIJVING AFDELING: DIENST: FUNCTIEBENAMING: WOONZORGCENTRUM ADMINISTRATIE WZC Administratief medewerker WZC 1. Plaats in de organisatie De administratief medewerker werkt

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 16 juli A D V I E S Nr. 2.136 ------------------------------ Zitting van dinsdag 16 juli 2019 -------------------------------------------- Ecocheques Evaluatie van de lijst Nieuwe aanvragen om toevoeging/interpretatievragen

Nadere informatie

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG"); Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019

tot de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVG); Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019 1/8 Advies nr. 08/2019 van 16 januari 2019 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de nadere regels voor de toegang tot de databank voor de akten van de burgerlijke stand (CO-A-2018-168)

Nadere informatie

Beslissing D S betreffende de opleidingsinstellingen voor treinbegeleiders.

Beslissing D S betreffende de opleidingsinstellingen voor treinbegeleiders. Beslissing D-2018-01-S betreffende de opleidingsinstellingen voor treinbegeleiders. Kruidtuinlaan 50 bus 72 1000 Brussel www.regul.be Inhoudsopgave 1. Voorwerp en wettelijke basis... 3 2. Feiten en retroacta...

Nadere informatie

Ter informatie, aan de Dames en Heren Burgemeesters - aan Mevrouw en de Heren Dienstchefs van de brandweerdiensten

Ter informatie, aan de Dames en Heren Burgemeesters - aan Mevrouw en de Heren Dienstchefs van de brandweerdiensten FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN ALGEMENE DIRECTIE CIVIELE VEILIGHEID FEDERAAL KENNISCENTRUM VOOR DE CIVIELE VEILIGHEID MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 11 DECEMBER 2009 BETREFFENDE DE INTERVENTIEVERSLAGEN

Nadere informatie

P5_TA(2002)0269. Toekomstige ontwikkeling van Europol

P5_TA(2002)0269. Toekomstige ontwikkeling van Europol P5_TA(2002)0269 Toekomstige ontwikkeling van Europol Aanbeveling van het Europees Parlement aan de Raad over de toekomstige ontwikkeling van Europol en zijn volledige opneming in het institutioneel bestel

Nadere informatie

1. Verslag zonder voorbehoud met toelichtende paragraaf

1. Verslag zonder voorbehoud met toelichtende paragraaf 1. Verslag zonder voorbehoud met toelichtende paragraaf 1.1. Onzekerheid van materieel belang Zonder afbreuk te doen aan ons oordeel vestigen wij de aandacht op Toelichting X bij de financiële overzichten.

Nadere informatie

Evaluatie bij de Stad van Brussel. Dirk Leonard Directeur HR Stad Brussel

Evaluatie bij de Stad van Brussel. Dirk Leonard Directeur HR Stad Brussel Evaluatie bij de Stad van Brussel Dirk Leonard Directeur HR Stad Brussel INHOUD Sociaal charter 28.04.1994 Doel Inhoud Meerwaarde Sociaal charter bis - 12.09.2012 Besluit BHRegering inzake evaluatie 04.05.2017

Nadere informatie