RealDolmen, uw gids naar een private cloud in uw datacenter

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RealDolmen, uw gids naar een private cloud in uw datacenter"

Transcriptie

1 RealDolmen, uw gids naar een private cloud in uw datacenter

2

3 De cloud begint in uw datacenter. Een exotisch begrip is de cloud al lang niet meer. Maar dat betekent nog niet dat iedereen dezelfde defi nitie hanteert. Door het grote publiek wordt de cloud gezien als een geheel van internetdiensten die zich ergens bevinden. Waar precies, dat weten we niet, al zijn we er wel zeker van dat het ver weg is. In werkelijkheid hebben we het dan alleen over de publieke cloud. Nochtans, de cloud is veel breder dan dat. Waar gegevens en applicaties zich bevinden, dat doet er eigenlijk niet zo veel toe. Waar het om gaat, is dat ze altijd, overal en vanop elk device beschikbaar zijn en dat u snel en soepel bijkomende resources kunt aanspreken. Dat kan door een beroep te doen op de publieke cloud. Maar het kan voor een groot stuk ook met uw huidige datacenter (private cloud) of gelijk welke mengvorm van deze twee (hybride cloud). Wat moet uw bedrijf kiezen? Dat hangt af van wat voor u belangrijk is. Wilt u totale controle en een optimale service? Of hebt u net nood aan zo veel mogelijk cloud voor een zo laag mogelijke prijs? Welk deploymentmodel u ook kiest, RealDolmen staat klaar om u te begeleiden. In dit boekje stellen we onze visie op de private cloud aan u voor. Daarbij is uw eigen dynamische datacenter ons vertrekpunt. Het is het hart van uw onderneming, de plek waar uw eigen systemen staan. Maar het is ook de plek waarlangs u de capaciteiten van de public cloud kunt aanspreken. Het is, kortom, de onmisbare basis voor een succesvolle IT-omgeving. Onze visie Het datacenter van vandaag ziet er helemaal anders uit dan dat van gisteren. Dat heeft alles te maken met virtualisatie en consolidatie. Dat geheel van technologieën zorgde ervoor dat bestaande en nieuwe capaciteit effi ciënter kon worden benut en leidde zo tot stevige kostenbesparingen. Een aanzienlijke verbetering. Maar de exponentiële groei van data en applicaties, steeds meer prestaties die op serverniveau gebeuren en de toenemende eisen van gebruikers zorgen ervoor dat datacenters opnieuw groter en complexer worden. Een nieuwe stap vooruit is dus dringend nodig. In de volgende jaren zal het datacenter evolueren naar een private cloud. Cloudcomputing maakt het mogelijk om servers, storagesystemen en netwerkelementen te bundelen als een fl exibele pool van resources. Het resultaat is een private cloud die het beheerders en gebruikers veel gemakkelijker maakt om snel nieuwe diensten aan te bieden respectievelijk af te nemen. Bovendien kunnen die diensten eenvoudig worden doorbelast op basis van het werkelijke verbruik. Voor de gebruikers van een private cloud lijkt het alsof de capaciteit onuitputbaar is. In zekere zin is dat ook zo. Want voor bepaalde processen, bewerkingen of toepassingen kunt u ook resources uit de public cloud aanspreken. Daarom is het zo belangrijk om het management, de automatisatie en de orkestratie van uw dynamische datacenter klaar te maken voor hybride omgevingen.

4 Onze datacenteroplossingen So atacente tions nter Solutio Dynamic Datacenter Solutions D Generic Datacenter Products Disaster R Recov Recovery Solutions Disa Datacenter Management, Automation & Orchestration G Server Consolidation & Virtualization DataProtection & Archiving Datacenter Networking Datacenter Database & Application Infrastructure Datacenter Storage oducts covery r Solut s Met onze datacenteroplossingen willen we in de Benelux dé referentie zijn voor geïntegreerde oplossingen die de hele ICT-levenscyclus ondersteunen. Hoe we dat willen bereiken? Door een betrouwbare keuze te zijn voor onze klanten. We willen u begeleiden om stap voor stap de reis van datacenter naar private cloud te maken. En we kunnen voor u de brug maken met diverse publieke clouddiensten op de markt. Onze zorgvuldig gekozen partners en hoogopgeleide medewerkers staan daarbij garant voor een perfect resultaat. Onze zes datacenteroplossingen steunen op drie grote pijlers: Dynamic Datacenter Solutions Disaster Recovery Solutions Generic Datacenter Products De drie pijlers van onze datacenteroplossingen Dynamic Datacenter Solutions Onze Dynamic Datacenter Solutions zorgen ervoor dat uw applicaties beschikbaar, performant en on-demand verkrijgbaar zijn. Daarenboven kunnen we uw IT-omgeving voorbereiden op de hybride cloud. Zo bieden we een oplossing voor uw datatoename, de groeiende complexiteit van uw datacenter en uw nood aan meer flexibiliteit en snellere oplevering van applicaties. Disaster Recovery Solutions Onze Disaster Recovery Solutions zorgen ervoor dat uw infrastructuur (inclusief data en applicaties) herstelbaar is na een ramp die zou worden veroorzaakt door mens of natuur. Hoe snel dat gebeurt (Recovery Time Objective of RTO) en hoeveel data er mag verloren gaan (Recovery Point Objective of RPO) stemmen we af op de behoefte van uw bedrijfsprocessen. Zo bieden we een oplossing voor uw back-up-, archiverings- en herstelproblemen, alsook uw behoefte aan integratie van toepassingen, granulair herstel, deduplicatie en compressie. Generic Datacenter Products Onze Generic Datacenter Products zorgen ervoor dat u bij RealDolmen als one-stop-shop toegang hebt tot bijkomende storage-, server- en networkingproducten. Zo kunt u eenvoudig beschikken over de hardware, software en service packs van onze leveranciers en distributeurs. RealDolmen zorgt voor added value door middel van sterke partnerships en consultingdiensten bovenop deze generieke producten. Zo bieden we een oplossing voor uw behoefte aan externe expertise voor de optimalisatie van uw eigen datacenter.

5 Onze concrete datacenteroplossingen Datacenter Management, Automation & Orchestration Met een ICT-park dat almaar uitbreidt en een technologie die continu evolueert, is het geen eenvoudige opdracht om uw datacenter effi ciënt te beheren. Toch is het een noodzaak om alles onder controle te houden en de productiviteit te garanderen. RealDolmen zorgt voor de services die uw datacenter optimaliseren. Datacenter Database & Application Infrastructure Uiteindelijk bouwt u een datacenter met het oog op de optimalisatie van uw bedrijfsprocessen. Uw eindgebruikers moeten beschikken over de nodige data en applicaties. Die applicaties moeten performant zijn, zo veel mogelijk geautomatiseerd verlopen en regelmatig worden geback-upt. RealDolmen zorgt daarom voor de nodige platformen op het gebied van database-, web-, applicatie- en collaboration services. Server Consolidation & Virtualization Natuurlijk bent u al vertrouwd met servervirtualisatie. Maar wist u dat de unieke voordelen van virtualisatie ook voor uw volledige datacenter kunnen gelden? RealDolmen combineert servervirtualisatie daarom met de virtualisatie van uw netwerk en storage en bekijkt deze omgeving als één geheel. Datacenter Storage Nieuwe informatie moet snel kunnen worden verwerkt binnen uw organisatie. Gebruikers verwachten terecht dat alle data op elk moment en overal beschikbaar zijn. RealDolmen zorgt voor opslagsystemen met een hoge capaciteit en toegankelijkheid. DataProtection & Archiving Hoe kunt u de onbeschikbaarheid van uw bedrijfsgegevens tot nul herleiden? RealDolmen stelt oplossingen voor zoals back-up, datareplicatie, load balancing, failover, disaster recovery en archivering. Datacenter Networking Is uw netwerk opgewassen tegen de ICT-toepassingen van morgen? Die worden immers gekenmerkt door steeds meer real-time samenwerking, multimediatoepassingen, mobiele devices en de integratie van clouddiensten. RealDolmen stemt de capaciteit en snelheid van uw netwerk af op alle toekomstige uitdagingen.

6 Aanpak van RealDolmen Plan Bij de uitbouw van uw datacenter bent u op zoek naar een oplossing die uiteraard de bestaande situatie verbetert, maar tegelijk haalbaar is voor uw organisatie. Dankzij onze Consultancy Services bieden we u tal van mogelijkheden met het oog op een weloverwogen en strategische beslissing. Samen met u zoeken we naar oplossingen die zowel op technisch als functioneel vlak nauw aansluiten bij de informatiebehoeften en de bestaande infrastructuur. Build Na het uittekenen van uw nieuwe omgeving, helpen we u met de opbouw van de benodigde infrastructuur of zorgen we voor de migratie van uw reeds bestaande omgeving. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier, met de nodige ondersteuning, documentatie en eventuele training van uw IT-medewerkers via ons Education Center. Operate Ook na het bouwen en implementeren van de oplossing biedt RealDolmen diverse diensten voor het onderhoud en de ondersteuning van uw datacenter. Van het uitbesteden van een specifi eke taak tot het outsourcen van het volledige datacenter, u kiest in het RealDolmen Managed Services Portfolio zelf welk niveau van dienstverlening u wenst en de manier waarop dat zal gebeuren. Enkele klanten aan het woord Op de volgende pagina s maakt u kennis met onze datacenteroplossingen in de praktijk: H.Essers: verlost van repetitieve administratie Pidy: door vernieuwde ICT-omgeving klaar voor nieuwe ERP AZ Sint-Rembert: redundante datacenteropstelling Cappelle Pigments: flexibele centrale opslagomgeving van NetApp VPK Packaging Group nv: cloudinfrastructuur met HP 3PAR Kansspelcommissie: datacenter zonder risico s Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ): back-up verzekerd Syntra Vlaanderen: klaar voor de cloud Cordeel: centralisatie van data Stad Kortrijk: nieuw datacenter ondersteunt ICT-groei Sint-Andriesziekenhuis Tielt: betrouwbare netwerkinfrastructuur De volledige cases kunt u terugvinden op

7 H.Essers: verlost van repetitieve administratie H.Essers is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bedrijven in Europa op het vlak van transport en logistiek. De afgelopen 10 jaar kende het bedrijf een stevige uitbreiding. Die bracht een aantal ICT-uitdagingen met zich mee: o.a. schaalbaarheid, de integratie van verschillende systemen, de samenwerking tussen verschillende vestigingen en medewerkers en communicatie over de diverse locaties heen. Ook het beheer van hun ICT-landschap en ondersteuning voor de gebruikers waren aandachtspunten. RealDolmen heeft ons geholpen bij de analyse, de installatie en configuratie van de systemen. Bij hen draait het niet allemaal om PowerPoints: het is net als wij een no-nonsensebedrijf. Om de samenwerking tussen de verschillende H.Essers-vestigingen te ondersteunen, koos de groep voor HP Converged Infrastructure en Windows Server, een fl exibel platform dat inspeelt op de dagelijkse behoeften van een groeiend bedrijf. De servicedesk werkt nu met Microsoft System Center 2012 Service Manager, een nieuwe module om tickets aan te maken en op te volgen. Naast de helpdeskcomponent maken ze gebruik van Confi guration Manager voor een uniforme en geautomatiseerde uitrol van hun IT-systemen en Operations Manager voor de monitoring ervan. SharePoint zorgt ervoor dat documenten in verschillende vestigingen kunnen worden uitgewisseld. Jos Veyfeyken, ICT-manager, H.Essers De combinatie van HP Converged Infrastructure, Windows Server en de bijbehorende software zorgt ervoor dat H.Essers de verschillende vestigingen kan integreren en dat er beter samengewerkt wordt. De toepassingen van System Center zijn perfect op elkaar afgestemd. Wanneer een ticket wordt aangemaakt, weten ze bij de servicedesk meteen over welk toestel het gaat en welke software erop staat. Ze werken effi ciënter, met een duidelijkere verdeling van taken en een betere rapportering. Service Manager helpt H.Essers ook om meer volgens ITIL te werken, en met de module Orchestrator automatiseert System Center nog heel wat andere taken, onder meer het aanmaken van nieuwe computergebruikers.

8 Pidy: door vernieuwde ICT-omgeving klaar voor nieuwe ERP De nieuwe ICT-infrastructuur en het nieuwe ERP-pakket bieden ons een stevige basis om de verdere groei van de onderneming te ondersteunen. De nieuwe omgeving sluit nu concreet aan bij de behoeften van de business. Toen het nieuws kwam dat de support voor zijn ERP-pakket op zijn einde liep, zag Pidy zich verplicht om een nieuwe weg in te slaan. Dat zou het startpunt vormen voor de ontwikkeling van een complete roadmap voor de ICT-infrastructuur. Het bedrijf stapte naar RealDolmen voor het uittekenen van een ICT Infrastructure Roadmap. RealDolmen bundelde alle bevindingen in een beschrijving van zowel de bestaande situatie ( as is ) als de gewenste oplossing ( to be ). Om van de bestaande naar de gewenste omgeving te evolueren, tekende RealDolmen drie mogelijke scenario s uit. Nico Smet, ICT-manager, Pidy De keuze viel uiteindelijk op het scenario dat uitgaat van de volledige redundantie van de complete infrastructuur - servers, opslag, netwerk en fi rewall - op twee locaties, in twee fysiek van elkaar gescheiden gebouwen. In een eerste stap vernieuwde RealDolmen het LAN aan de hand van nieuwe HP-switches. Daarna waren de fi rewalls aan de beurt, waarbij Pidy opteerde voor een oplossing van FortiGate. Toen de netwerkomgeving was afgewerkt, bouwde RealDolmen een nieuwe datacenteromgeving uit op basis van HP StoreVirtual 4000 (SAN) en HP DL380 (servers), in combinatie met VMware voor virtualisatie, Veeam voor backup en recovery en Veeam ONE voor monitoring. De nieuwe infrastructuur maakte de weg vrij voor de uitrol van SAP Business All-in-One als nieuwe ERP-oplossing. Bij de uitwerking van de nieuwe infrastructuur had RealDolmen al rekening gehouden met het feit dat er aansluitend een ERP-implementatie met een externe partner op het programma stond. Met zijn compleet vernieuwde ICT-omgeving is Pidy klaar om de uitdagingen van de markt - en de verdere groei van het bedrijf - op gepaste manier te ondersteunen. Ze hebben nu een solide basis om nieuwe diensten en innovatieve oplossingen in gebruik te nemen.

9 AZ Sint-Rembert: redundante datacenteropstelling Toen het bestaande SAN op het einde van zijn levenscyclus was gekomen, besliste het AZ om een nieuwe infrastructuur te implementeren. Doorheen de jaren was de functionele behoefte van het ziekenhuis sterk geëvolueerd. Vroeger bleef de ICT-ondersteuning beperkt tot de administratieve processen, vandaag is ICT sterk verweven met de medische business. Daardoor is ook de behoefte aan een performante en veilige ICT-infrastructuur gestegen. Een bijkomende driver was het plan van het ziekenhuis om op termijn het hele archief te digitaliseren. De infrastructuur die we samen met RealDolmen hebben neergezet, biedt ons de mogelijkheid om voluit de kaart van digitalisering en informatisering te trekken. Tegelijk biedt de nieuwe omgeving ons meer flexibiliteit, waardoor we sneller op nieuwe behoeften kunnen inspelen. Het ziekenhuis koos voor een volledig ontdubbelde infrastructuur op basis van twee datacenters aan de hand van het Converged Infrastructure-concept van HP. Dit concept gaat uit van de maximale integratie tussen switches, servers en storage. In beide datacenters heeft RealDolmen een HP C7000 enclosure met HP BL460 G7 bladeservers neergezet, gevirtualiseerd met VMware. Het oude SAN heeft Sint-Rembert in beide datacenters vervangen door een HP P4500 Storage System. Tussen beide SAN s vindt er synchrone datareplicatie plaats via een dubbele glasvezelverbinding. Joël Tally, Algemeen directeur, AZ Sint-Rembert Omdat alles werd vernieuwd en ontdubbeld (stroomvoorziening, koeling, switches, bekabeling, enzovoort) en de glasvezelverbinding tussen de datacenters redundant is uitgevoerd, werd elk mogelijk single point of failure uitgeschakeld. Met zijn Converged Infrastructure beschikt het ziekenhuis tegelijk over een eenvoudig schaalbare infrastructuur. Die biedt een solide basis voor bijvoorbeeld de introductie van mobiele applicaties op het netwerk of van IP-telefonie.

10 Cappelle Pigments: flexibele centrale opslagomgeving van NetApp We zochten en vonden met RealDolmen een ideale partner die ons kon ondersteunen en met NetApp een oplossing kon leveren die meegroeide met het bedrijf. Dat storagesystemen behalve effi ciënt en betrouwbaar ook fl exibel moeten zijn, bewijst het verhaal van Cappelle Pigments. De storagecapaciteit was aan een grondige uitbreiding toe en moest bovendien meerdere platformen kunnen dragen. Cappelle Pigments zocht naar een fl exibele en kosteneffi ciënte structuur die ruimte liet voor uitbreiding en zo mee kon groeien met het bedrijf. Daarbij hoort ook de installatie van een disaster-recoverysite die volledig redundant is met de productieomgeving op de hoofdsite. Katrien Ally, IT Infrastructure-beheerder, Cappelle Pigments RealDolmen installeerde een nieuwe centrale storage-infrastructuur gebaseerd op NetApptechnologie. In een eerste fase werd een NetApp FAS3210A geïnstalleerd op de hoofdsite in Menen en een FAS2020A voor disaster recovery op de site in het Franse Halluin. Door middel van SnapMirror-technologie wordt de productieomgeving gekopieerd naar de disasterrecoverysite. Bovenop de reorganisatie van de opslagstructuur werd er op voorspraak van RealDolmen ook deduplicatie en thin provisioning van NetApp toegevoegd. De gegevensopslag gebeurt op twee verschillende locaties die dicht bij elkaar liggen. Zo is Cappelle Pigments gewapend tegen mogelijk verlies van data, een zekerheid die het absoluut wilde inbouwen. Beide datacenters zijn volledig redundant waardoor ze de gegevens probleemloos kunnen recupereren wanneer de productieomgeving uitvalt. Het SnapVaultsysteem zorgt voor het nemen van snapshots van de gewijzigde gegevens sinds de laatste back-up, zonder dat de volledige documenten gekopieerd moeten worden. Op die manier kunnen er meer frequent back-ups naar de disaster-recoverysite gestuurd worden wat de effi ciëntie van de opslagcapaciteit aanzienlijk verhoogt.

11 VPK Packaging Group nv: cloudinfrastructuur met HP 3PAR Tien jaar geleden ging VPK van start met de uitbouw van een centraal ICT-hoofdkwartier, inclusief een nieuw state-of-the-art datacenter. Omdat steeds meer groepsvennootschappen daarvan gebruikmaken, ontstond er nood aan een nieuwe storageomgeving. De bestaande EVA-installatie bleek niet meer geschikt voor de nieuwe omgeving. Naarmate er meer sites migreerden naar het datacenter, doken er meer input/outputproblemen op. De controllers van de SAN konden moeilijk volgen, waardoor de responstijden opliepen. Vanuit het nieuwe datacenter bieden we diensten aan via een interne cloud. Met het huidige datacenter beschikken we over een infrastructuur die de verdere groei van het bedrijf de komende jaren zal ondersteunen. Aan de selectie van HP 3PAR ging een grondige studie vooraf, in nauwe samenwerking met RealDolmen en HP. De belangrijkste KPI s waren de performantie en schaalbaarheid van de oplossing. Uiteindelijk wezen RealDolmen en HP op de mogelijkheid om met HP 3PAR van start te gaan. Concreet biedt HP 3PAR een oplossing in drie lagen, waarbij de data op SSD, fi ber channel of nearline terechtkomen. Afhankelijk van de snelheid waarmee de data beschikbaar moeten zijn, komen ze in een ander deel van de SAN terecht. Zo plaatst de oplossing de niet-actieve datablokken op de tragere, goedkopere schijven. Hans Denijs, Group ICT Manager, VPK Packaging Group De nieuwe oplossing levert niet alleen de performantie die VPK zocht, maar biedt ook een fl exibele schaalbaarheid. Ze kunnen in de storageomgeving heel veel functies aan of uit zetten, net zoals in de cloud. Aansluitend op de implementatie blijft RealDolmen betrokken bij het project, onder meer voor de analyse van de statistische gegevens die het systeem via de tool voor management en monitoring verzamelt. Dat levert informatie op waarmee VPK en RealDolmen de effi ciëntie van de oplossing verder zullen opvoeren.

12 Kansspelcommissie: datacenter zonder risico s Van al de leveranciers was RealDolmen het meest actief, het meest flexibel en vooral het meest geduldig. Op die manier hebben ze ons vertrouwen kunnen winnen en zijn ze uitgegroeid tot een volwaardige partner. De opdracht van de Kansspelcommissie is het beheer van alle gokspelen en weddenschappen in België. Dat behelst uiteraard de toegangscontrole, maar ook de controle van de winst. De laatste jaren is die opdracht uitgebreid met het toezicht op online gokken. Dat betekent dat de Kansspelcommissie erg veel, maar vooral ook erg gevoelige informatie beheert. Daarvoor is dus een performante IT-infrastructuur nodig. De situatie was echter volledig verziekt door een verouderde infrastructuur zonder enige samenhang. Zo werkten ze met niet minder dan drie verschillende types van databases en storage-apparaten, wat natuurlijk onnodig hoge onderhoudskosten met zich meebracht. Norbert Boyen, Attaché ICT, Kansspelcommissie De Kansspelcommissie was op zoek naar een confi guratie die hun de nodige stabiliteit, maar ook groeimogelijkheden zou geven. RealDolmen raadde daarom aan om van de client-serverbenadering af te stappen en te kiezen voor een met VMware gevirtualiseerde IT-omgeving, gebouwd op HP bladeservers van de achtste generatie. De bestaande EVAstorageoplossing werd vervangen door een HP 3PAR StoreServ storagesysteem. Het belangrijkste resultaat van deze operatie is dat de onderhoudskosten drastisch gedaald zijn. Dankzij de ingrepen van RealDolmen zoals de HP 3PAR dalen de totale jaarlijkse onderhoudskosten maar liefst van naar euro per jaar. Dat betekent dat er budget vrij komt om in andere zaken te investeren. Het belangrijkste gedeelte van die middelen wordt gebruikt om bijkomende services aan te schaffen bij RealDolmen. Er is nu zo goed als fulltime iemand van RealDolmen aanwezig die waakt over de stabiliteit van de IT-omgeving.

13 Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ): back-up verzekerd DGZ heeft verschillende vestigingen, waarvan die in Drongen en Torhout op het gebied van IT-infrastructuur de grootste zijn. Tot voor kort was het back-upproces gebaseerd op tapetechnologie. Elke dag werd een back-uptape gemaakt die vervolgens in een kluis buiten het gebouw werd geplaatst. De wekelijkse back-up werd naar de andere site gebracht om daar veilig te worden bewaard. Deze procedure was onvoldoende effi ciënt en erg gevoelig voor fouten. Ook een eventuele restore nam veel tijd in beslag omdat eerst de juiste tape moest worden opgezocht. Ten slotte swingden ook de onderhoudskosten de pan uit. Via RealDolmen hebben we toegang tot een zeer brede waaier van hoogwaardige, innovatieve oplossingen van topmerken zoals HP. En dat terwijl we toch altijd één aanspreekpunt behouden. IT-partner RealDolmen, waarmee DGZ een Managed Services-overeenkomst heeft voor een aantal kritieke systemen, analyseerde mee de situatie. Vervolgens stelden zij een HP StoreOnce Disk-based Backup Systeem voor. Meer bepaald werden er twee StoreOncesystemen geplaatst, in Drongen en Torhout, die elkaar dupliceren. De HP StoreOncetechnologie zorgt ervoor dat schijfruimte erg effi ciënt wordt gebruikt en dat het back-upproces bijna volledig wordt geautomatiseerd en veel sneller verloopt. Het is bovendien een erg schaalbare oplossing. Kris Declercq, Systeembeheerder, DGZ Volgens het huidige back-upplan van DGZ wordt er elke week een totale back-up op tape genomen die buiten het gebouw bewaard wordt. Maar daarbovenop wordt elke dag een incrementele back-up (enkel wijzigingen) op disk gemaakt, die meteen via een glasvezellijn naar de andere site (Drongen of Torhout) wordt verzonden. Dat levert heel wat tijdwinst op, omdat er veel minder tapehandling nodig is. Maar ook de restoretijden zijn veel korter geworden. Ten slotte is DGZ ook veel zekerder van de kwaliteit van haar data.

14 Syntra Vlaanderen: klaar voor de cloud De combinatie van ACS plus ADFS plus TMG is redelijk vernieuwend, maar de mogelijkheden ervan zijn enorm. Er komen wel wat competenties bij kijken, maar die hebben ze echt wel bij RealDolmen. Syntra Vlaanderen is een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van de Vlaamse overheid. Het agentschap helpt Vlaanderen om meer en sterker te ondernemen via opleidingen, vormingen en initiatieven die de ondernemingszin stimuleren. Er zijn vijf erkende centra voor vorming van zelfstandigen en kmo s. Jaarlijks verwelkomt het Syntra-netwerk ruim cursisten. Syntra Vlaanderen zocht naar een oplossing om centraal documenten op te slaan, er op een veilige manier aan te kunnen en zo thuiswerk te faciliteren. Tegelijk moest er meer structuur komen in de gebruikersauthenticatie, zodat de medewerkers nog maar één keer aanmeldgegevens zouden moeten invoeren. Kris Christiaens, ICT-projectleider, Syntra Vlaanderen Dankzij de identity broker Windows Azure Access Control Service en de Active Directory Federation Services zullen Syntra Vlaanderen-medewerkers nog maar één keer aan hoeven te melden, zowel voor de interne ICT-diensten als voor de externe clouddiensten. IT-partner RealDolmen centraliseerde de zes bestandsservers van Syntra Vlaanderen in de RealDolmen Cloud. Medewerkers maken er via de standaard VPN-connectie van hun nieuwe Windows 7-laptops veilig verbinding mee. Met die ingrepen is het pad naar de cloud geëffend. Medewerkers van Syntra Vlaanderen kunnen eenvoudiger thuiswerken. RealDolmen rustte elke medewerker uit met een Windows 7-laptop en centraliseerde alle fi leservers in de RealDolmen Cloud. Om daarmee veilige verbindingen te maken, activeerde Syntra Vlaanderen de standaard VPN-functie van Windows 7. Medewerkers kunnen nu van overal aan hun gegevens. Om die reden gelooft Syntra Vlaanderen ook sterk in cloud. Parallel werkte Syntra Vlaanderen daarom aan een gestructureerde gebruikersauthenticatie, zodat de overgang naar cloudsystemen niet gepaard zou gaan met talloze wachtwoorden en gebruikersnamen. Met Windows VPN, de identity broker Windows Azure Access Control Service en Active Directory Federation Services zullen Syntra Vlaanderen-medewerkers nog maar één keer aan hoeven te melden.

15 Cordeel: centralisatie van data Cordeel is een familiebedrijf dat uitgroeide van een kleine schrijnwerkerij tot een bouwonderneming die grote projecten van A tot Z uitvoert. Met vier vestigingen die elk met hun eigen systeem werkten en enkel klassieke back-ups op tape hadden, besloot Cordeel dat het tijd was om preventief haar servers te vernieuwen en een betrouwbare back-uptool voor haar virtuele omgeving aan te kopen. Het doel van dit project was enerzijds om de data degelijk te kunnen beschermen. Anderzijds wilden ze hun IT-omgeving ook meer uniformiseren. Dankzij de oplossing is onze hoofdzetel in Temse nu ook op IT-vlak het kloppend hart van onze organisatie. Het was al snel duidelijk dat Veeam Backup Management Suite de perfecte oplossing was voor Cordeel. Veeam is een zeer dynamische tool. Niet alleen heeft het een mooie compatibiliteit met VMware, het is ook een perfecte aanvulling op HP Data Protector. Naast RTO en RPO spelen natuurlijk ook het kostenplaatje en de beschikbare ruimte een rol. Op basis van die factoren hebben Cordeel en RealDolmen uiteindelijk beslist om elke nacht van alle VM s een incrementele back-up te maken en één keer per maand een volledige back-up. Cordeel gebruikt Veeam niet alleen voor back-ups maar ook voor replicaties en redundant werken. Lieven Van Raemdonck, ICT Manager, Cordeel Cordeel geniet nu een betrouwbare back-up van de complete virtuele omgeving. Gedurende de week worden er elke nacht reversed incremental back-ups gemaakt en een keer per maand een volledige back-up. Omdat de Veeam Backup Management Suite inzicht geeft in belangrijke virtuele infrastructuurresources, kunnen deze nu ook proactief worden gemonitord. Ten slotte profi teert Cordeel ook van een zeer snelle recovery. Veeam Backup & Replication biedt imaged-based back-ups waardoor een complete VM, een bestand of applicatie-item snel kan worden hersteld.

16 Stad Kortrijk: nieuw datacenter ondersteunt ICT-groei Zoals de omgeving nu is opgezet, kunnen we nog makkelijk vijf keer uitbreiden. De verwachting is dat we daarmee voor de komende jaren goed zitten. De ICT-activiteiten van de stad Kortrijk groeiden vanuit een bescheiden serverroom die al snel te klein bleek. Er volgde een verhuizing naar een nieuwe locatie in het administratief centrum van de stad. Ook die voldeed al snel niet meer. De elektriciteitsvoorziening was niet optimaal en er was onvoldoende koeling. Luk Van Beneden, ICT-directeur, Stad Kortrijk De stad Kortrijk besliste te investeren in de uitbouw van een nieuw datacenter. Het project vormt een onderdeel van het raamcontract met RealDolmen. De bestaande serverroom blijft behouden, in functie van de sternetwerken voor glasvezel, het pc-park, de telefonie en de beveiliging van het gebouw. Op een andere plaats in het administratief centrum wordt een nieuwe datacenterruimte ingericht. Tegelijk is er een plan uitgewerkt om aan de groeiende vraag naar opslagcapaciteit te kunnen beantwoorden. Kortrijk bedacht samen met RealDolmen en HP een storagemodel in drie lagen. De data die het snelst beschikbaar moeten zijn en die de hoogste beveiliging vragen, zijn ondergebracht op een SAN-oplossing van HP StoreVirtual. Data die minder snel beschikbaar moeten zijn, kregen een plaats op een HP MDS600. De beeldenbank van de stad is ondergebracht op de derde storagelaag: een HP X9000 IBRIX. Dankzij dit project hoeft de Stad Kortrijk zich geen zorgen te maken over de groei van haar beeldenbank. En dankzij de HP Converged Infrastructure zal ook het managen van de IT-omgeving een stuk eenvoudiger worden. In plaats van zoals voorheen het chassis met bladeservers apart te confi gureren, zal de ICT-afdeling van de stad Kortrijk daarvoor kunnen rekenen op de tool HP IMC (Intelligent Management Center). Die laat toe om de complete netwerkinfrastructuur centraal te beheren.

17 Sint-Andriesziekenhuis Tielt: betrouwbare netwerkinfrastructuur Voor een ziekenhuis is continuïteit, en dus een redundante infrastructuur, letterlijk van levensbelang. En het is precies die redundantie die bij het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis ontbrak. Ze werkten nog met één enkel datacenter, dat bovendien op een aantal punten verouderd was. Op de storage was er bijna geen vrije capaciteit meer, en het systeem was end-of-life zodat er geen ondersteuning meer mogelijk was. De netwerkinfrastructuur werd grondig geoptimaliseerd. Twee gloednieuwe Cisco Catalyst 6500-switches werden opgesteld in fysiek gescheiden datacenters, met elkaar verbonden door een glasvezelkabel. Door ze te poolen in een Virtual Switching System (VSS) ontstaat er een virtuele switch die de capaciteit verdubbelt (2x 720 Gbps = tot 1,4 Tbps) en toch als één logische eenheid beheerd kan worden. De storage werd vernieuwd met de HP StoreVirtual 4000 Storage, een betaalbare oplossing voor virtuele omgevingen. De verschillende storagenodes werken als één virtuele machine maar staan verspreid opgesteld over de twee datacenters. RealDolmen heeft zelf voldoende specialisten in huis om een grote hoeveelheid productlijnen blijvend te ondersteunen. Dat geeft ons de vrijheid om precies die oplossingen te kiezen die het best aansluiten bij onze behoeften.» Francis Quequin, System Engineer en Network Administrator, Sint-Andriesziekenhuis Volledige redundantie is nu een feit. In het geval van bijvoorbeeld een defecte link wordt de tijd voor een succesvolle failover beperkt van een volledige seconde tot niet meer dan enkele milliseconden. Maar de voordelen van redundantie gaan veel verder dan alleen bescherming tegen plotse uitval: vroeger was het zo dat updates en maintenance moesten wachten tot na de kantooruren. Dat was niet alleen vervelend, het leidde ook tot extra kosten voor het ziekenhuis. Vandaag kunnen dit soort routinetaken gewoon overdag gebeuren, zonder dat ook maar een van de gebruikers daarvan hinder ondervindt.

CONNECTING THE DOTS, CREATING CHEMISTRY. jaarverslag 2014

CONNECTING THE DOTS, CREATING CHEMISTRY. jaarverslag 2014 CONNECTING THE DOTS, CREATING CHEMISTRY jaarverslag 2014 1 4 CONNECTING THE DOTS, CREATING CHEMISTRY 2 0 1 4, het jaar van de chemie... tussen landen, tussen mensen INHOUDSTAFEL 1. VOORWOORD...4 2. KERNCIJFERS...8

Nadere informatie

Dassault Systèmes brengt SolidWorks naar de cloud

Dassault Systèmes brengt SolidWorks naar de cloud a lles ov er innovat ie in ic t w w w.cloudworks.nu Jaargang 5, nr. 1 / 2014 Frank Hoekstra en Maarten de Boer van Insight: In cloud-markt steeds meer behoefte aan gedegen advies Rondetafeldiscussie i-to-i

Nadere informatie

Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform

Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Toegepaste informatica Netwerken en systeembeheer Automatisatie van multi tenant hosting op een Cloudplatform Publiek en privaat Cloudportaal CAMPUS Geel

Nadere informatie

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur

Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Whitepaper Productvergelijkingen cloud infrastructuur Datum : 05-12-2012 Versie : 1.0 Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden vermenigvuldigd en/of op andere wijze openbaar

Nadere informatie

kostenreductie Consolidatie + Virtualisatie = Dossier Cloud computing Business Magazine for top ICT Professionals Q1 / maart 2010 www.onemagazine.

kostenreductie Consolidatie + Virtualisatie = Dossier Cloud computing Business Magazine for top ICT Professionals Q1 / maart 2010 www.onemagazine. Business Magazine for top ICT Professionals Q1 / maart 2010 www.onemagazine.be Dossier Cloud computing Kris Vandaele, Corporate IT Manager Barry Callebaut Consolidatie + Virtualisatie = kostenreductie

Nadere informatie

TriageExpert kan scha delast voor werkgever enorm beperken

TriageExpert kan scha delast voor werkgever enorm beperken magazine VCD zomer 2010 23e jaargang nummer 2 Laboratorium voor Infectieziekten Rekencentrum verhuist naar VCD KDE Energy KDE Energy voert centrale rapportagehub in Biblionet Groningen VCD Business Intelligence

Nadere informatie

Kiest u nu een ICT maatpak dat morgen ook nog exact past?

Kiest u nu een ICT maatpak dat morgen ook nog exact past? Kiest u nu een ICT maatpak dat morgen ook nog exact past? PerfICTion levert eigentijdse ICT oplossingen, die zich aanpassen aan de actuele behoefte van uw organisatie. Of het nu gaat om proactieve service

Nadere informatie

Het cloud-ready datacenter Met Microsoft de cloud in Cloud computing is overhyped

Het cloud-ready datacenter Met Microsoft de cloud in Cloud computing is overhyped thema cloud computing Het cloud-ready datacenter Met Microsoft de cloud in Cloud computing is overhyped dcw november 2010 in samenwerking met: advancing information transport systems Nieuw: ICTroom Flex

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

Cloud computing in het onderwijs

Cloud computing in het onderwijs SURFnet Kennisnet Innovatieprogramma SURFnet bv Postbus 19035 3501 DA Utrecht Telefoon 030 2 305 305 Fax 030 2 305 329 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Stichting Kennisnet Postbus 778 2700 AT Zoetermeer

Nadere informatie

Built from the cloud up

Built from the cloud up smart business smart IT by icento jaargang 1 oktober 2012 Windows Server 2012 DirectAccess Vanaf afstand veilig data en applicaties benaderen op uw netwerk Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 Efficient beheer

Nadere informatie

ICT-dienstverlening van wereldklasse vergt het maken en uitvoeren

ICT-dienstverlening van wereldklasse vergt het maken en uitvoeren Uitvoeren van IT-dienstverlening door de leverancier.3 Een case study in rationalisatie en consolidatie ICT-dienstverlening van wereldklasse vergt het maken en uitvoeren van consequente keuzes. In dit

Nadere informatie

manag IT Cloudangst Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? 8 redenen om alles bij het oude te laten

manag IT Cloudangst Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? 8 redenen om alles bij het oude te laten nummer 3, augustus 2013 manag IT Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? In vijf stappen helemaal in de wolken Zes tips en valkuilen voor een veilige toegang

Nadere informatie

Nationale IT-Security Monitor

Nationale IT-Security Monitor a lles ov er innovat ie in ic t w w w.cloudworks.nu Jaargang 5, nr. 5 / 2014 FenceWorks en Pb7 Research lanceren Nationale IT-Security Monitor Elk bedrijf is een softwarebedrijf Toekomst van ServiceNow

Nadere informatie

Met actuele dossiers en een volledig software-overzicht 2014-2015. Editorial: Cloud P9

Met actuele dossiers en een volledig software-overzicht 2014-2015. Editorial: Cloud P9 Met actuele dossiers en een volledig software-overzicht 2014-2015 Editorial: P9 inhoud 4 Algemene informatie per vendor 6 License Online (LOL) 8 Editorial: 14 td.activate-here 16 ESD Renewal Portal 26

Nadere informatie

Jaargang 3, nr.9 / 2012 En verder

Jaargang 3, nr.9 / 2012 En verder he t va kbl a d ov er cloud compu t ing w w w.cloudworks.nu Jaargang 3, nr.9 / 2012 En verder Cloud Benchmark Retail: iedere seconde telt BSA: Europa heeft consistent cloud computing-beleid nodig Patriot

Nadere informatie

GESLOTEN RIJKSCLOUD. Functionele Doelarchitectuur

GESLOTEN RIJKSCLOUD. Functionele Doelarchitectuur GESLOTEN RIJKSCLOUD Functionele Doelarchitectuur Status Definitief, vastgesteld in ICCIO Versie 1.0 Datum 27 juni 2013 Samenvatting Aanleiding Cloud computing is, kortgezegd, het met een computer, tablet

Nadere informatie

Ik haal 30% tijdwinst dankzij unified communication

Ik haal 30% tijdwinst dankzij unified communication Dossier 5 IT trends die u niet mag missen Business Magazine for top ICT Professionals Q4 / oktober 2009 Els Demeester CEO Tech Data Benelux Ik haal 30% tijdwinst dankzij unified communication Cloud computing:

Nadere informatie

Edwin de Ron van IGEL Technology:

Edwin de Ron van IGEL Technology: het vakblad over cloud computing www.cloudworks.nu Jaargang 4, nr. 9 / 2013 Onderzoek Research in Action/Compuware: Cloud vraagt om andere monitoring tools Hybride cloud-omgeving vereist teamwerk Edwin

Nadere informatie

The Art of Backup. Interpolis DataParaat Glashelder in online backup 4. Backup innovaties

The Art of Backup. Interpolis DataParaat Glashelder in online backup 4. Backup innovaties Backup Magazine, Mei 2010 The Art of Backup Interpolis DataParaat Glashelder in online backup 4 Backup innovaties Virtual Drive voor Exchange recovery 14 Succes in Enterprise backup Interview met Ad Stekelenburg,

Nadere informatie

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN NIEUWE KANSEN VOOR SERVICE PROVIDERS Voorwoord De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is volop in ontwikkeling en daarbij valt steeds vaker de term

Nadere informatie

ESC MATTERS MAGAZINE 2014/2015

ESC MATTERS MAGAZINE 2014/2015 ESC MATTERS MAGAZINE 2014/2015 CASE STORY : PLAY AV Samenwerking met ESC ruggengraat voor toekomstige groei bij audiovisueel bedrijf Play AV CASE STORY : RENSON ESC begeleidt invoering van Microsoft SharePoint

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD

www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 DE WEG NAAR DE CLOUD Cloud www.cloudworks.nu nummer 7 september 2011 jaargang 2 Works HET Vakblad over cloud computing DE WEG NAAR DE CLOUD Klaar voor de start? Hoe, wat en welk type? Checklist INTERVIEW ANGELIQUE DE VRIES,

Nadere informatie

connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013

connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013 connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013 connecting the dots Cegeka jaarverslag 2013 2 1 sharing knowledge Connecting the dots p. 19 Alles is software Johan Lybaert vertelt iets meer over enkele trends

Nadere informatie

Herwin van der Kamp, Telecombinatie: "Help resellers met lastige keuzes" Conceptsales: Overleven? ken u zelf, ken uw klant

Herwin van der Kamp, Telecombinatie: Help resellers met lastige keuzes Conceptsales: Overleven? ken u zelf, ken uw klant Herwin van der Kamp, Telecombinatie: "Help resellers met lastige keuzes" Conceptsales: Overleven? ken u zelf, ken uw klant Porno-industrie goed voor innovatie Innoveren of sterven! Doe zaken op het Marktforum!

Nadere informatie

toegevoegde waarde Goed partnership is altijd gebaseerd op wederzijds Coverstory Met Skednet Online regel je de roosterplanning

toegevoegde waarde Goed partnership is altijd gebaseerd op wederzijds Coverstory Met Skednet Online regel je de roosterplanning September 2011 Jaargang 24 #2 Met Skednet Online regel je de roosterplanning met enkele muisklikken De nieuwe ERP-oplossing Vidaví is berekend op de toekomst van Pantein VCD beheerst het complete spectrum

Nadere informatie

THE BIG. data center BOOK

THE BIG. data center BOOK THE BIG data center BOOK 2 0 1 3 / 2 0 1 4 3 4 T H E B I G D A T A C E N T E R B O O K Datacenter AMS-5 van Telecity Group 2 0 1 3 / 2 0 1 4 5 REALITY CHECK Visies, trends en ontwikkelingen in informatiemanagement

Nadere informatie

THE BIG. data center BOOK

THE BIG. data center BOOK THE BIG data center BOOK 3 Datacenter AMS-5 van Telecity Group 4 T H E B I G D A T A C E N T E R B O O K 5 REALITY CHECK redactioneel Arnoud van Gemeren Ferry Waterkamp Eén pot nat Visies, trends en ontwikkelingen

Nadere informatie