RealDolmen, uw gids naar een private cloud in uw datacenter

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RealDolmen, uw gids naar een private cloud in uw datacenter"

Transcriptie

1 RealDolmen, uw gids naar een private cloud in uw datacenter

2

3 De cloud begint in uw datacenter. Een exotisch begrip is de cloud al lang niet meer. Maar dat betekent nog niet dat iedereen dezelfde defi nitie hanteert. Door het grote publiek wordt de cloud gezien als een geheel van internetdiensten die zich ergens bevinden. Waar precies, dat weten we niet, al zijn we er wel zeker van dat het ver weg is. In werkelijkheid hebben we het dan alleen over de publieke cloud. Nochtans, de cloud is veel breder dan dat. Waar gegevens en applicaties zich bevinden, dat doet er eigenlijk niet zo veel toe. Waar het om gaat, is dat ze altijd, overal en vanop elk device beschikbaar zijn en dat u snel en soepel bijkomende resources kunt aanspreken. Dat kan door een beroep te doen op de publieke cloud. Maar het kan voor een groot stuk ook met uw huidige datacenter (private cloud) of gelijk welke mengvorm van deze twee (hybride cloud). Wat moet uw bedrijf kiezen? Dat hangt af van wat voor u belangrijk is. Wilt u totale controle en een optimale service? Of hebt u net nood aan zo veel mogelijk cloud voor een zo laag mogelijke prijs? Welk deploymentmodel u ook kiest, RealDolmen staat klaar om u te begeleiden. In dit boekje stellen we onze visie op de private cloud aan u voor. Daarbij is uw eigen dynamische datacenter ons vertrekpunt. Het is het hart van uw onderneming, de plek waar uw eigen systemen staan. Maar het is ook de plek waarlangs u de capaciteiten van de public cloud kunt aanspreken. Het is, kortom, de onmisbare basis voor een succesvolle IT-omgeving. Onze visie Het datacenter van vandaag ziet er helemaal anders uit dan dat van gisteren. Dat heeft alles te maken met virtualisatie en consolidatie. Dat geheel van technologieën zorgde ervoor dat bestaande en nieuwe capaciteit effi ciënter kon worden benut en leidde zo tot stevige kostenbesparingen. Een aanzienlijke verbetering. Maar de exponentiële groei van data en applicaties, steeds meer prestaties die op serverniveau gebeuren en de toenemende eisen van gebruikers zorgen ervoor dat datacenters opnieuw groter en complexer worden. Een nieuwe stap vooruit is dus dringend nodig. In de volgende jaren zal het datacenter evolueren naar een private cloud. Cloudcomputing maakt het mogelijk om servers, storagesystemen en netwerkelementen te bundelen als een fl exibele pool van resources. Het resultaat is een private cloud die het beheerders en gebruikers veel gemakkelijker maakt om snel nieuwe diensten aan te bieden respectievelijk af te nemen. Bovendien kunnen die diensten eenvoudig worden doorbelast op basis van het werkelijke verbruik. Voor de gebruikers van een private cloud lijkt het alsof de capaciteit onuitputbaar is. In zekere zin is dat ook zo. Want voor bepaalde processen, bewerkingen of toepassingen kunt u ook resources uit de public cloud aanspreken. Daarom is het zo belangrijk om het management, de automatisatie en de orkestratie van uw dynamische datacenter klaar te maken voor hybride omgevingen.

4 Onze datacenteroplossingen So atacente tions nter Solutio Dynamic Datacenter Solutions D Generic Datacenter Products Disaster R Recov Recovery Solutions Disa Datacenter Management, Automation & Orchestration G Server Consolidation & Virtualization DataProtection & Archiving Datacenter Networking Datacenter Database & Application Infrastructure Datacenter Storage oducts covery r Solut s Met onze datacenteroplossingen willen we in de Benelux dé referentie zijn voor geïntegreerde oplossingen die de hele ICT-levenscyclus ondersteunen. Hoe we dat willen bereiken? Door een betrouwbare keuze te zijn voor onze klanten. We willen u begeleiden om stap voor stap de reis van datacenter naar private cloud te maken. En we kunnen voor u de brug maken met diverse publieke clouddiensten op de markt. Onze zorgvuldig gekozen partners en hoogopgeleide medewerkers staan daarbij garant voor een perfect resultaat. Onze zes datacenteroplossingen steunen op drie grote pijlers: Dynamic Datacenter Solutions Disaster Recovery Solutions Generic Datacenter Products De drie pijlers van onze datacenteroplossingen Dynamic Datacenter Solutions Onze Dynamic Datacenter Solutions zorgen ervoor dat uw applicaties beschikbaar, performant en on-demand verkrijgbaar zijn. Daarenboven kunnen we uw IT-omgeving voorbereiden op de hybride cloud. Zo bieden we een oplossing voor uw datatoename, de groeiende complexiteit van uw datacenter en uw nood aan meer flexibiliteit en snellere oplevering van applicaties. Disaster Recovery Solutions Onze Disaster Recovery Solutions zorgen ervoor dat uw infrastructuur (inclusief data en applicaties) herstelbaar is na een ramp die zou worden veroorzaakt door mens of natuur. Hoe snel dat gebeurt (Recovery Time Objective of RTO) en hoeveel data er mag verloren gaan (Recovery Point Objective of RPO) stemmen we af op de behoefte van uw bedrijfsprocessen. Zo bieden we een oplossing voor uw back-up-, archiverings- en herstelproblemen, alsook uw behoefte aan integratie van toepassingen, granulair herstel, deduplicatie en compressie. Generic Datacenter Products Onze Generic Datacenter Products zorgen ervoor dat u bij RealDolmen als one-stop-shop toegang hebt tot bijkomende storage-, server- en networkingproducten. Zo kunt u eenvoudig beschikken over de hardware, software en service packs van onze leveranciers en distributeurs. RealDolmen zorgt voor added value door middel van sterke partnerships en consultingdiensten bovenop deze generieke producten. Zo bieden we een oplossing voor uw behoefte aan externe expertise voor de optimalisatie van uw eigen datacenter.

5 Onze concrete datacenteroplossingen Datacenter Management, Automation & Orchestration Met een ICT-park dat almaar uitbreidt en een technologie die continu evolueert, is het geen eenvoudige opdracht om uw datacenter effi ciënt te beheren. Toch is het een noodzaak om alles onder controle te houden en de productiviteit te garanderen. RealDolmen zorgt voor de services die uw datacenter optimaliseren. Datacenter Database & Application Infrastructure Uiteindelijk bouwt u een datacenter met het oog op de optimalisatie van uw bedrijfsprocessen. Uw eindgebruikers moeten beschikken over de nodige data en applicaties. Die applicaties moeten performant zijn, zo veel mogelijk geautomatiseerd verlopen en regelmatig worden geback-upt. RealDolmen zorgt daarom voor de nodige platformen op het gebied van database-, web-, applicatie- en collaboration services. Server Consolidation & Virtualization Natuurlijk bent u al vertrouwd met servervirtualisatie. Maar wist u dat de unieke voordelen van virtualisatie ook voor uw volledige datacenter kunnen gelden? RealDolmen combineert servervirtualisatie daarom met de virtualisatie van uw netwerk en storage en bekijkt deze omgeving als één geheel. Datacenter Storage Nieuwe informatie moet snel kunnen worden verwerkt binnen uw organisatie. Gebruikers verwachten terecht dat alle data op elk moment en overal beschikbaar zijn. RealDolmen zorgt voor opslagsystemen met een hoge capaciteit en toegankelijkheid. DataProtection & Archiving Hoe kunt u de onbeschikbaarheid van uw bedrijfsgegevens tot nul herleiden? RealDolmen stelt oplossingen voor zoals back-up, datareplicatie, load balancing, failover, disaster recovery en archivering. Datacenter Networking Is uw netwerk opgewassen tegen de ICT-toepassingen van morgen? Die worden immers gekenmerkt door steeds meer real-time samenwerking, multimediatoepassingen, mobiele devices en de integratie van clouddiensten. RealDolmen stemt de capaciteit en snelheid van uw netwerk af op alle toekomstige uitdagingen.

6 Aanpak van RealDolmen Plan Bij de uitbouw van uw datacenter bent u op zoek naar een oplossing die uiteraard de bestaande situatie verbetert, maar tegelijk haalbaar is voor uw organisatie. Dankzij onze Consultancy Services bieden we u tal van mogelijkheden met het oog op een weloverwogen en strategische beslissing. Samen met u zoeken we naar oplossingen die zowel op technisch als functioneel vlak nauw aansluiten bij de informatiebehoeften en de bestaande infrastructuur. Build Na het uittekenen van uw nieuwe omgeving, helpen we u met de opbouw van de benodigde infrastructuur of zorgen we voor de migratie van uw reeds bestaande omgeving. Dit gebeurt op een gecontroleerde manier, met de nodige ondersteuning, documentatie en eventuele training van uw IT-medewerkers via ons Education Center. Operate Ook na het bouwen en implementeren van de oplossing biedt RealDolmen diverse diensten voor het onderhoud en de ondersteuning van uw datacenter. Van het uitbesteden van een specifi eke taak tot het outsourcen van het volledige datacenter, u kiest in het RealDolmen Managed Services Portfolio zelf welk niveau van dienstverlening u wenst en de manier waarop dat zal gebeuren. Enkele klanten aan het woord Op de volgende pagina s maakt u kennis met onze datacenteroplossingen in de praktijk: H.Essers: verlost van repetitieve administratie Pidy: door vernieuwde ICT-omgeving klaar voor nieuwe ERP AZ Sint-Rembert: redundante datacenteropstelling Cappelle Pigments: flexibele centrale opslagomgeving van NetApp VPK Packaging Group nv: cloudinfrastructuur met HP 3PAR Kansspelcommissie: datacenter zonder risico s Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ): back-up verzekerd Syntra Vlaanderen: klaar voor de cloud Cordeel: centralisatie van data Stad Kortrijk: nieuw datacenter ondersteunt ICT-groei Sint-Andriesziekenhuis Tielt: betrouwbare netwerkinfrastructuur De volledige cases kunt u terugvinden op

7 H.Essers: verlost van repetitieve administratie H.Essers is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bedrijven in Europa op het vlak van transport en logistiek. De afgelopen 10 jaar kende het bedrijf een stevige uitbreiding. Die bracht een aantal ICT-uitdagingen met zich mee: o.a. schaalbaarheid, de integratie van verschillende systemen, de samenwerking tussen verschillende vestigingen en medewerkers en communicatie over de diverse locaties heen. Ook het beheer van hun ICT-landschap en ondersteuning voor de gebruikers waren aandachtspunten. RealDolmen heeft ons geholpen bij de analyse, de installatie en configuratie van de systemen. Bij hen draait het niet allemaal om PowerPoints: het is net als wij een no-nonsensebedrijf. Om de samenwerking tussen de verschillende H.Essers-vestigingen te ondersteunen, koos de groep voor HP Converged Infrastructure en Windows Server, een fl exibel platform dat inspeelt op de dagelijkse behoeften van een groeiend bedrijf. De servicedesk werkt nu met Microsoft System Center 2012 Service Manager, een nieuwe module om tickets aan te maken en op te volgen. Naast de helpdeskcomponent maken ze gebruik van Confi guration Manager voor een uniforme en geautomatiseerde uitrol van hun IT-systemen en Operations Manager voor de monitoring ervan. SharePoint zorgt ervoor dat documenten in verschillende vestigingen kunnen worden uitgewisseld. Jos Veyfeyken, ICT-manager, H.Essers De combinatie van HP Converged Infrastructure, Windows Server en de bijbehorende software zorgt ervoor dat H.Essers de verschillende vestigingen kan integreren en dat er beter samengewerkt wordt. De toepassingen van System Center zijn perfect op elkaar afgestemd. Wanneer een ticket wordt aangemaakt, weten ze bij de servicedesk meteen over welk toestel het gaat en welke software erop staat. Ze werken effi ciënter, met een duidelijkere verdeling van taken en een betere rapportering. Service Manager helpt H.Essers ook om meer volgens ITIL te werken, en met de module Orchestrator automatiseert System Center nog heel wat andere taken, onder meer het aanmaken van nieuwe computergebruikers.

8 Pidy: door vernieuwde ICT-omgeving klaar voor nieuwe ERP De nieuwe ICT-infrastructuur en het nieuwe ERP-pakket bieden ons een stevige basis om de verdere groei van de onderneming te ondersteunen. De nieuwe omgeving sluit nu concreet aan bij de behoeften van de business. Toen het nieuws kwam dat de support voor zijn ERP-pakket op zijn einde liep, zag Pidy zich verplicht om een nieuwe weg in te slaan. Dat zou het startpunt vormen voor de ontwikkeling van een complete roadmap voor de ICT-infrastructuur. Het bedrijf stapte naar RealDolmen voor het uittekenen van een ICT Infrastructure Roadmap. RealDolmen bundelde alle bevindingen in een beschrijving van zowel de bestaande situatie ( as is ) als de gewenste oplossing ( to be ). Om van de bestaande naar de gewenste omgeving te evolueren, tekende RealDolmen drie mogelijke scenario s uit. Nico Smet, ICT-manager, Pidy De keuze viel uiteindelijk op het scenario dat uitgaat van de volledige redundantie van de complete infrastructuur - servers, opslag, netwerk en fi rewall - op twee locaties, in twee fysiek van elkaar gescheiden gebouwen. In een eerste stap vernieuwde RealDolmen het LAN aan de hand van nieuwe HP-switches. Daarna waren de fi rewalls aan de beurt, waarbij Pidy opteerde voor een oplossing van FortiGate. Toen de netwerkomgeving was afgewerkt, bouwde RealDolmen een nieuwe datacenteromgeving uit op basis van HP StoreVirtual 4000 (SAN) en HP DL380 (servers), in combinatie met VMware voor virtualisatie, Veeam voor backup en recovery en Veeam ONE voor monitoring. De nieuwe infrastructuur maakte de weg vrij voor de uitrol van SAP Business All-in-One als nieuwe ERP-oplossing. Bij de uitwerking van de nieuwe infrastructuur had RealDolmen al rekening gehouden met het feit dat er aansluitend een ERP-implementatie met een externe partner op het programma stond. Met zijn compleet vernieuwde ICT-omgeving is Pidy klaar om de uitdagingen van de markt - en de verdere groei van het bedrijf - op gepaste manier te ondersteunen. Ze hebben nu een solide basis om nieuwe diensten en innovatieve oplossingen in gebruik te nemen.

9 AZ Sint-Rembert: redundante datacenteropstelling Toen het bestaande SAN op het einde van zijn levenscyclus was gekomen, besliste het AZ om een nieuwe infrastructuur te implementeren. Doorheen de jaren was de functionele behoefte van het ziekenhuis sterk geëvolueerd. Vroeger bleef de ICT-ondersteuning beperkt tot de administratieve processen, vandaag is ICT sterk verweven met de medische business. Daardoor is ook de behoefte aan een performante en veilige ICT-infrastructuur gestegen. Een bijkomende driver was het plan van het ziekenhuis om op termijn het hele archief te digitaliseren. De infrastructuur die we samen met RealDolmen hebben neergezet, biedt ons de mogelijkheid om voluit de kaart van digitalisering en informatisering te trekken. Tegelijk biedt de nieuwe omgeving ons meer flexibiliteit, waardoor we sneller op nieuwe behoeften kunnen inspelen. Het ziekenhuis koos voor een volledig ontdubbelde infrastructuur op basis van twee datacenters aan de hand van het Converged Infrastructure-concept van HP. Dit concept gaat uit van de maximale integratie tussen switches, servers en storage. In beide datacenters heeft RealDolmen een HP C7000 enclosure met HP BL460 G7 bladeservers neergezet, gevirtualiseerd met VMware. Het oude SAN heeft Sint-Rembert in beide datacenters vervangen door een HP P4500 Storage System. Tussen beide SAN s vindt er synchrone datareplicatie plaats via een dubbele glasvezelverbinding. Joël Tally, Algemeen directeur, AZ Sint-Rembert Omdat alles werd vernieuwd en ontdubbeld (stroomvoorziening, koeling, switches, bekabeling, enzovoort) en de glasvezelverbinding tussen de datacenters redundant is uitgevoerd, werd elk mogelijk single point of failure uitgeschakeld. Met zijn Converged Infrastructure beschikt het ziekenhuis tegelijk over een eenvoudig schaalbare infrastructuur. Die biedt een solide basis voor bijvoorbeeld de introductie van mobiele applicaties op het netwerk of van IP-telefonie.

10 Cappelle Pigments: flexibele centrale opslagomgeving van NetApp We zochten en vonden met RealDolmen een ideale partner die ons kon ondersteunen en met NetApp een oplossing kon leveren die meegroeide met het bedrijf. Dat storagesystemen behalve effi ciënt en betrouwbaar ook fl exibel moeten zijn, bewijst het verhaal van Cappelle Pigments. De storagecapaciteit was aan een grondige uitbreiding toe en moest bovendien meerdere platformen kunnen dragen. Cappelle Pigments zocht naar een fl exibele en kosteneffi ciënte structuur die ruimte liet voor uitbreiding en zo mee kon groeien met het bedrijf. Daarbij hoort ook de installatie van een disaster-recoverysite die volledig redundant is met de productieomgeving op de hoofdsite. Katrien Ally, IT Infrastructure-beheerder, Cappelle Pigments RealDolmen installeerde een nieuwe centrale storage-infrastructuur gebaseerd op NetApptechnologie. In een eerste fase werd een NetApp FAS3210A geïnstalleerd op de hoofdsite in Menen en een FAS2020A voor disaster recovery op de site in het Franse Halluin. Door middel van SnapMirror-technologie wordt de productieomgeving gekopieerd naar de disasterrecoverysite. Bovenop de reorganisatie van de opslagstructuur werd er op voorspraak van RealDolmen ook deduplicatie en thin provisioning van NetApp toegevoegd. De gegevensopslag gebeurt op twee verschillende locaties die dicht bij elkaar liggen. Zo is Cappelle Pigments gewapend tegen mogelijk verlies van data, een zekerheid die het absoluut wilde inbouwen. Beide datacenters zijn volledig redundant waardoor ze de gegevens probleemloos kunnen recupereren wanneer de productieomgeving uitvalt. Het SnapVaultsysteem zorgt voor het nemen van snapshots van de gewijzigde gegevens sinds de laatste back-up, zonder dat de volledige documenten gekopieerd moeten worden. Op die manier kunnen er meer frequent back-ups naar de disaster-recoverysite gestuurd worden wat de effi ciëntie van de opslagcapaciteit aanzienlijk verhoogt.

11 VPK Packaging Group nv: cloudinfrastructuur met HP 3PAR Tien jaar geleden ging VPK van start met de uitbouw van een centraal ICT-hoofdkwartier, inclusief een nieuw state-of-the-art datacenter. Omdat steeds meer groepsvennootschappen daarvan gebruikmaken, ontstond er nood aan een nieuwe storageomgeving. De bestaande EVA-installatie bleek niet meer geschikt voor de nieuwe omgeving. Naarmate er meer sites migreerden naar het datacenter, doken er meer input/outputproblemen op. De controllers van de SAN konden moeilijk volgen, waardoor de responstijden opliepen. Vanuit het nieuwe datacenter bieden we diensten aan via een interne cloud. Met het huidige datacenter beschikken we over een infrastructuur die de verdere groei van het bedrijf de komende jaren zal ondersteunen. Aan de selectie van HP 3PAR ging een grondige studie vooraf, in nauwe samenwerking met RealDolmen en HP. De belangrijkste KPI s waren de performantie en schaalbaarheid van de oplossing. Uiteindelijk wezen RealDolmen en HP op de mogelijkheid om met HP 3PAR van start te gaan. Concreet biedt HP 3PAR een oplossing in drie lagen, waarbij de data op SSD, fi ber channel of nearline terechtkomen. Afhankelijk van de snelheid waarmee de data beschikbaar moeten zijn, komen ze in een ander deel van de SAN terecht. Zo plaatst de oplossing de niet-actieve datablokken op de tragere, goedkopere schijven. Hans Denijs, Group ICT Manager, VPK Packaging Group De nieuwe oplossing levert niet alleen de performantie die VPK zocht, maar biedt ook een fl exibele schaalbaarheid. Ze kunnen in de storageomgeving heel veel functies aan of uit zetten, net zoals in de cloud. Aansluitend op de implementatie blijft RealDolmen betrokken bij het project, onder meer voor de analyse van de statistische gegevens die het systeem via de tool voor management en monitoring verzamelt. Dat levert informatie op waarmee VPK en RealDolmen de effi ciëntie van de oplossing verder zullen opvoeren.

12 Kansspelcommissie: datacenter zonder risico s Van al de leveranciers was RealDolmen het meest actief, het meest flexibel en vooral het meest geduldig. Op die manier hebben ze ons vertrouwen kunnen winnen en zijn ze uitgegroeid tot een volwaardige partner. De opdracht van de Kansspelcommissie is het beheer van alle gokspelen en weddenschappen in België. Dat behelst uiteraard de toegangscontrole, maar ook de controle van de winst. De laatste jaren is die opdracht uitgebreid met het toezicht op online gokken. Dat betekent dat de Kansspelcommissie erg veel, maar vooral ook erg gevoelige informatie beheert. Daarvoor is dus een performante IT-infrastructuur nodig. De situatie was echter volledig verziekt door een verouderde infrastructuur zonder enige samenhang. Zo werkten ze met niet minder dan drie verschillende types van databases en storage-apparaten, wat natuurlijk onnodig hoge onderhoudskosten met zich meebracht. Norbert Boyen, Attaché ICT, Kansspelcommissie De Kansspelcommissie was op zoek naar een confi guratie die hun de nodige stabiliteit, maar ook groeimogelijkheden zou geven. RealDolmen raadde daarom aan om van de client-serverbenadering af te stappen en te kiezen voor een met VMware gevirtualiseerde IT-omgeving, gebouwd op HP bladeservers van de achtste generatie. De bestaande EVAstorageoplossing werd vervangen door een HP 3PAR StoreServ storagesysteem. Het belangrijkste resultaat van deze operatie is dat de onderhoudskosten drastisch gedaald zijn. Dankzij de ingrepen van RealDolmen zoals de HP 3PAR dalen de totale jaarlijkse onderhoudskosten maar liefst van naar euro per jaar. Dat betekent dat er budget vrij komt om in andere zaken te investeren. Het belangrijkste gedeelte van die middelen wordt gebruikt om bijkomende services aan te schaffen bij RealDolmen. Er is nu zo goed als fulltime iemand van RealDolmen aanwezig die waakt over de stabiliteit van de IT-omgeving.

13 Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ): back-up verzekerd DGZ heeft verschillende vestigingen, waarvan die in Drongen en Torhout op het gebied van IT-infrastructuur de grootste zijn. Tot voor kort was het back-upproces gebaseerd op tapetechnologie. Elke dag werd een back-uptape gemaakt die vervolgens in een kluis buiten het gebouw werd geplaatst. De wekelijkse back-up werd naar de andere site gebracht om daar veilig te worden bewaard. Deze procedure was onvoldoende effi ciënt en erg gevoelig voor fouten. Ook een eventuele restore nam veel tijd in beslag omdat eerst de juiste tape moest worden opgezocht. Ten slotte swingden ook de onderhoudskosten de pan uit. Via RealDolmen hebben we toegang tot een zeer brede waaier van hoogwaardige, innovatieve oplossingen van topmerken zoals HP. En dat terwijl we toch altijd één aanspreekpunt behouden. IT-partner RealDolmen, waarmee DGZ een Managed Services-overeenkomst heeft voor een aantal kritieke systemen, analyseerde mee de situatie. Vervolgens stelden zij een HP StoreOnce Disk-based Backup Systeem voor. Meer bepaald werden er twee StoreOncesystemen geplaatst, in Drongen en Torhout, die elkaar dupliceren. De HP StoreOncetechnologie zorgt ervoor dat schijfruimte erg effi ciënt wordt gebruikt en dat het back-upproces bijna volledig wordt geautomatiseerd en veel sneller verloopt. Het is bovendien een erg schaalbare oplossing. Kris Declercq, Systeembeheerder, DGZ Volgens het huidige back-upplan van DGZ wordt er elke week een totale back-up op tape genomen die buiten het gebouw bewaard wordt. Maar daarbovenop wordt elke dag een incrementele back-up (enkel wijzigingen) op disk gemaakt, die meteen via een glasvezellijn naar de andere site (Drongen of Torhout) wordt verzonden. Dat levert heel wat tijdwinst op, omdat er veel minder tapehandling nodig is. Maar ook de restoretijden zijn veel korter geworden. Ten slotte is DGZ ook veel zekerder van de kwaliteit van haar data.

14 Syntra Vlaanderen: klaar voor de cloud De combinatie van ACS plus ADFS plus TMG is redelijk vernieuwend, maar de mogelijkheden ervan zijn enorm. Er komen wel wat competenties bij kijken, maar die hebben ze echt wel bij RealDolmen. Syntra Vlaanderen is een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van de Vlaamse overheid. Het agentschap helpt Vlaanderen om meer en sterker te ondernemen via opleidingen, vormingen en initiatieven die de ondernemingszin stimuleren. Er zijn vijf erkende centra voor vorming van zelfstandigen en kmo s. Jaarlijks verwelkomt het Syntra-netwerk ruim cursisten. Syntra Vlaanderen zocht naar een oplossing om centraal documenten op te slaan, er op een veilige manier aan te kunnen en zo thuiswerk te faciliteren. Tegelijk moest er meer structuur komen in de gebruikersauthenticatie, zodat de medewerkers nog maar één keer aanmeldgegevens zouden moeten invoeren. Kris Christiaens, ICT-projectleider, Syntra Vlaanderen Dankzij de identity broker Windows Azure Access Control Service en de Active Directory Federation Services zullen Syntra Vlaanderen-medewerkers nog maar één keer aan hoeven te melden, zowel voor de interne ICT-diensten als voor de externe clouddiensten. IT-partner RealDolmen centraliseerde de zes bestandsservers van Syntra Vlaanderen in de RealDolmen Cloud. Medewerkers maken er via de standaard VPN-connectie van hun nieuwe Windows 7-laptops veilig verbinding mee. Met die ingrepen is het pad naar de cloud geëffend. Medewerkers van Syntra Vlaanderen kunnen eenvoudiger thuiswerken. RealDolmen rustte elke medewerker uit met een Windows 7-laptop en centraliseerde alle fi leservers in de RealDolmen Cloud. Om daarmee veilige verbindingen te maken, activeerde Syntra Vlaanderen de standaard VPN-functie van Windows 7. Medewerkers kunnen nu van overal aan hun gegevens. Om die reden gelooft Syntra Vlaanderen ook sterk in cloud. Parallel werkte Syntra Vlaanderen daarom aan een gestructureerde gebruikersauthenticatie, zodat de overgang naar cloudsystemen niet gepaard zou gaan met talloze wachtwoorden en gebruikersnamen. Met Windows VPN, de identity broker Windows Azure Access Control Service en Active Directory Federation Services zullen Syntra Vlaanderen-medewerkers nog maar één keer aan hoeven te melden.

15 Cordeel: centralisatie van data Cordeel is een familiebedrijf dat uitgroeide van een kleine schrijnwerkerij tot een bouwonderneming die grote projecten van A tot Z uitvoert. Met vier vestigingen die elk met hun eigen systeem werkten en enkel klassieke back-ups op tape hadden, besloot Cordeel dat het tijd was om preventief haar servers te vernieuwen en een betrouwbare back-uptool voor haar virtuele omgeving aan te kopen. Het doel van dit project was enerzijds om de data degelijk te kunnen beschermen. Anderzijds wilden ze hun IT-omgeving ook meer uniformiseren. Dankzij de oplossing is onze hoofdzetel in Temse nu ook op IT-vlak het kloppend hart van onze organisatie. Het was al snel duidelijk dat Veeam Backup Management Suite de perfecte oplossing was voor Cordeel. Veeam is een zeer dynamische tool. Niet alleen heeft het een mooie compatibiliteit met VMware, het is ook een perfecte aanvulling op HP Data Protector. Naast RTO en RPO spelen natuurlijk ook het kostenplaatje en de beschikbare ruimte een rol. Op basis van die factoren hebben Cordeel en RealDolmen uiteindelijk beslist om elke nacht van alle VM s een incrementele back-up te maken en één keer per maand een volledige back-up. Cordeel gebruikt Veeam niet alleen voor back-ups maar ook voor replicaties en redundant werken. Lieven Van Raemdonck, ICT Manager, Cordeel Cordeel geniet nu een betrouwbare back-up van de complete virtuele omgeving. Gedurende de week worden er elke nacht reversed incremental back-ups gemaakt en een keer per maand een volledige back-up. Omdat de Veeam Backup Management Suite inzicht geeft in belangrijke virtuele infrastructuurresources, kunnen deze nu ook proactief worden gemonitord. Ten slotte profi teert Cordeel ook van een zeer snelle recovery. Veeam Backup & Replication biedt imaged-based back-ups waardoor een complete VM, een bestand of applicatie-item snel kan worden hersteld.

16 Stad Kortrijk: nieuw datacenter ondersteunt ICT-groei Zoals de omgeving nu is opgezet, kunnen we nog makkelijk vijf keer uitbreiden. De verwachting is dat we daarmee voor de komende jaren goed zitten. De ICT-activiteiten van de stad Kortrijk groeiden vanuit een bescheiden serverroom die al snel te klein bleek. Er volgde een verhuizing naar een nieuwe locatie in het administratief centrum van de stad. Ook die voldeed al snel niet meer. De elektriciteitsvoorziening was niet optimaal en er was onvoldoende koeling. Luk Van Beneden, ICT-directeur, Stad Kortrijk De stad Kortrijk besliste te investeren in de uitbouw van een nieuw datacenter. Het project vormt een onderdeel van het raamcontract met RealDolmen. De bestaande serverroom blijft behouden, in functie van de sternetwerken voor glasvezel, het pc-park, de telefonie en de beveiliging van het gebouw. Op een andere plaats in het administratief centrum wordt een nieuwe datacenterruimte ingericht. Tegelijk is er een plan uitgewerkt om aan de groeiende vraag naar opslagcapaciteit te kunnen beantwoorden. Kortrijk bedacht samen met RealDolmen en HP een storagemodel in drie lagen. De data die het snelst beschikbaar moeten zijn en die de hoogste beveiliging vragen, zijn ondergebracht op een SAN-oplossing van HP StoreVirtual. Data die minder snel beschikbaar moeten zijn, kregen een plaats op een HP MDS600. De beeldenbank van de stad is ondergebracht op de derde storagelaag: een HP X9000 IBRIX. Dankzij dit project hoeft de Stad Kortrijk zich geen zorgen te maken over de groei van haar beeldenbank. En dankzij de HP Converged Infrastructure zal ook het managen van de IT-omgeving een stuk eenvoudiger worden. In plaats van zoals voorheen het chassis met bladeservers apart te confi gureren, zal de ICT-afdeling van de stad Kortrijk daarvoor kunnen rekenen op de tool HP IMC (Intelligent Management Center). Die laat toe om de complete netwerkinfrastructuur centraal te beheren.

17 Sint-Andriesziekenhuis Tielt: betrouwbare netwerkinfrastructuur Voor een ziekenhuis is continuïteit, en dus een redundante infrastructuur, letterlijk van levensbelang. En het is precies die redundantie die bij het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis ontbrak. Ze werkten nog met één enkel datacenter, dat bovendien op een aantal punten verouderd was. Op de storage was er bijna geen vrije capaciteit meer, en het systeem was end-of-life zodat er geen ondersteuning meer mogelijk was. De netwerkinfrastructuur werd grondig geoptimaliseerd. Twee gloednieuwe Cisco Catalyst 6500-switches werden opgesteld in fysiek gescheiden datacenters, met elkaar verbonden door een glasvezelkabel. Door ze te poolen in een Virtual Switching System (VSS) ontstaat er een virtuele switch die de capaciteit verdubbelt (2x 720 Gbps = tot 1,4 Tbps) en toch als één logische eenheid beheerd kan worden. De storage werd vernieuwd met de HP StoreVirtual 4000 Storage, een betaalbare oplossing voor virtuele omgevingen. De verschillende storagenodes werken als één virtuele machine maar staan verspreid opgesteld over de twee datacenters. RealDolmen heeft zelf voldoende specialisten in huis om een grote hoeveelheid productlijnen blijvend te ondersteunen. Dat geeft ons de vrijheid om precies die oplossingen te kiezen die het best aansluiten bij onze behoeften.» Francis Quequin, System Engineer en Network Administrator, Sint-Andriesziekenhuis Volledige redundantie is nu een feit. In het geval van bijvoorbeeld een defecte link wordt de tijd voor een succesvolle failover beperkt van een volledige seconde tot niet meer dan enkele milliseconden. Maar de voordelen van redundantie gaan veel verder dan alleen bescherming tegen plotse uitval: vroeger was het zo dat updates en maintenance moesten wachten tot na de kantooruren. Dat was niet alleen vervelend, het leidde ook tot extra kosten voor het ziekenhuis. Vandaag kunnen dit soort routinetaken gewoon overdag gebeuren, zonder dat ook maar een van de gebruikers daarvan hinder ondervindt.

De RealDolmen-cloud. Ademruimte voor uw ICT

De RealDolmen-cloud. Ademruimte voor uw ICT De RealDolmen-cloud Ademruimte voor uw ICT De cloud komt niet uit de lucht gevallen. Voor heel wat organisaties is de cloud een logische stap die voortvloeit uit de gewijzigde verwachtingen van hun gebruikers.

Nadere informatie

Always On IT-infrastructuur. Haalbare kaart

Always On IT-infrastructuur. Haalbare kaart Always On IT-infrastructuur Joeri D hont Sales Manager IT1 Jeroen Huylebroeck Senior Business Consultant IT1 Timothy De Win System Engineer Veeam Haalbare kaart Agenda 14:05 Intro: Waarom Always-on 5m

Nadere informatie

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud stel uw data veilig De data van uw bedrijf zijn heilig. Daar is elke ondernemer het over eens. Een bedrijf zonder

Nadere informatie

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet Ronald.geuze@nl.ibm.com, Ronald.vanteeffelen@nl.ibm.com Consolidatie en Virtualisatie van Intel en UNIX platformen de praktijk 18/03/2009 DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet 2009 IBM

Nadere informatie

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud

Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services. Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Van Small Business Server naar Cloud Small Business Services Uw vertrouwde Small Business Server in de cloud Oud scenario - Small Business Server 2011 Waarom afscheid nemen? Alweer 6(!) jaar oud Kans op

Nadere informatie

Vervang uw verouderde hardware

Vervang uw verouderde hardware Whitepaper Vervang uw verouderde hardware Dedicated of Cloud? Alles over virtualisatie. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen? INHOUD» Wat is virtualisatie?» Wat is een Virtual Server?» Besparen

Nadere informatie

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud

BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud BACK-UP & DISASTER RECOVERY Een geoptimaliseerd end-to-end verhaal in onze Enterprise cloud stel uw data veilig De data van uw bedrijf zijn heilig. Daar is elke ondernemer het over eens. Een bedrijf zonder

Nadere informatie

Bring it To The Cloud

Bring it To The Cloud Whitepaper Imtech ICT Communication Solutions, Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle a/d IJssel T +31 88 988 96 00, info.cs@imtech.nl, www.imtech-ict.nl/cs Imtech Voor organisaties is de keuze over hoe

Nadere informatie

HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL

HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL U aangeboden door HP & Intel HP Hyper-ConvergedSystem StoreVirtual & EVO: RAIL Ready... Set... Done! Een gevirtualiseerde datacenter omgeving in 15 min. met de Hyper-Converged systemen van HP Server- en

Nadere informatie

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening

Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Whitepaper Garandeer de continuïteit van uw dienstverlening Hoe voorkomt u downtime? Hoe vermindert u de impact als het toch optreedt? Hoe bent u zo snel mogelijk weer online? INHOUD» Technische mogelijkheden»

Nadere informatie

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10

PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: Aantal pagina s: 10 PRIVATE, PUBLIC OF HYBRID CLOUD: VIND NU DE OPLOSSING DIE BIJ U PAST Versie: 2017-08-04 Aantal pagina s: 10 Inhoud Inleiding: belang van een veilige ICT-omgeving... 3 Voordelen van de cloud... 4 Public

Nadere informatie

Van Singapore tot Schiedam. Breng uw vestigingen dichtbij

Van Singapore tot Schiedam. Breng uw vestigingen dichtbij Van Singapore tot Schiedam Breng uw vestigingen dichtbij Wat is het systeem weer traag! Hoort u dat ook wel eens binnen uw organisatie? Niet gek. Uw organisatie groeit, meer vestigingen, meer mensen, meer

Nadere informatie

Zorgeloze ICT, alles voor elkaar

Zorgeloze ICT, alles voor elkaar Zorgeloze ICT, Over ICT Concept ICT Concept is de ICT-partner met ruime ervaring in de juridische sector. Uw (online) werkplek optimaal inrichten en laten functioneren is ons specialisme. De combinatie

Nadere informatie

Fors besparen op uw hostingkosten

Fors besparen op uw hostingkosten Whitepaper Fors besparen op uw hostingkosten Hoe kunt u een kostenvoordeel behalen zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van uw dienstverlening? INHOUD» De hostingmarkt» Cloud technologie» Uitbesteden

Nadere informatie

BRAIN FORCE THE JOURNEY TO THE CLOUD. Ron Vermeulen Enterprise Consultant

BRAIN FORCE THE JOURNEY TO THE CLOUD. Ron Vermeulen Enterprise Consultant BRAIN FORCE THE JOURNEY TO THE CLOUD Ron Vermeulen Enterprise Consultant BRAIN FORCE Europe Europese Professional Services Provider Consultancy, Projects & Solutions, Staffing Belangrijkste Partnerships

Nadere informatie

integrating your business

integrating your business integrating your business Codit is een IT expert in business integratie en levert wereldwijd diensten in consultancy, technologie en managed services. Door de integratie van een centraal technologisch

Nadere informatie

Outsourcing en Managed Services: ook op zoek naar de juiste maat?

Outsourcing en Managed Services: ook op zoek naar de juiste maat? Outsourcing en Managed Services: ook op zoek naar de juiste maat? DATABASE Uiteindelijk zijn we geïnteresseerd in de services, niet in de servers. Het is een filosofie die opgang maakt: bedrijven willen

Nadere informatie

Efficiency gegarandeerd in nieuwe omgeving van Microsoft Office SharePoint Server 2007 en Exchange Server 2007

Efficiency gegarandeerd in nieuwe omgeving van Microsoft Office SharePoint Server 2007 en Exchange Server 2007 Efficiency gegarandeerd in nieuwe omgeving van Microsoft Office SharePoint Server 2007 en Exchange Server 2007 De oude IT-omgeving van PNO Consultants kon de snelle groei van het bedrijf amper bijbenen.

Nadere informatie

High Availability & Disaster Recovery

High Availability & Disaster Recovery Disaster Recovery Problematiek en denkpistes voor oplossingen Cevi Usernamiddag 8 december 2009 9 december 2009 Cevi bedrijfspresentatie High Availability & Disaster Recovery Een theoretische benadering

Nadere informatie

PRIVATE CLOUD. Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde

PRIVATE CLOUD. Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde Ervaar het gemak van de private cloud: minder gedoe, meer waarde IN HET KORT In de private cloud draaien uw Exact-oplossingen zoals u gewend bent, maar dan met optimale flexibiliteit, maximale prestaties

Nadere informatie

Factsheet CLOUD DESIGN Managed Services

Factsheet CLOUD DESIGN Managed Services Factsheet CLOUD DESIGN Managed Services CLOUD DESIGN Managed Services We ontwerpen flexibele en kosteneffectieve cloud-architecturen als fundament voor uw digitale platform(en). De ontwikkelingen binnen

Nadere informatie

IaaS by Proact. datasheet. Uitdaging. Oplossing. U profiteert van: Van IT-afdelingen wordt steeds meer verwacht. Zij moeten e nerzijds de b

IaaS by Proact. datasheet. Uitdaging. Oplossing. U profiteert van: Van IT-afdelingen wordt steeds meer verwacht. Zij moeten e nerzijds de b datasheet Uitdaging Als CIO of IT-manager balanceert u dagelijks t ussen de eisen en w ensen van de business en het efficiënt en effectief omgaan met de b eschikbare financiële middelen. Hoe kunt u s neller

Nadere informatie

CiCloud Datacenter diensten op maat van besturen

CiCloud Datacenter diensten op maat van besturen Slimme IT. Sterke dienstverlening. CiCloud Datacenter diensten op maat van besturen Duurzaam Redundant Schaalbaar Kostenbesparend 2 DATACENTER FACTS & FIGURES OP VLAAMSE BODEM PRIVAAT DATACENTER VOOR BESTUREN

Nadere informatie

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT

5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT 5 CLOUD MYTHES ONTKRACHT Na enkele jaren ervaring met de cloud, realiseren zowel gebruikers als leveranciers zich dat enkele van de vaakst gehoorde mythes over cloud computing eenvoudigweg... niet waar

Nadere informatie

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure

Microsoft; applicaties; ontwikkelaar; developer; apps; cloud; app; azure; cloud computing; DevOps; microsoft azure Asset 1 van 7 Over het bouwen van cloudoplossingen Gepubliceerd op 24 february 2015 Praktische handleiding voor ontwikkelaars die aan de slag willen met het maken van applicaties voor de cloud. Zij vinden

Nadere informatie

Er bestaat een perfecte oplossing voor elk bedrijfsprobleem. [ bereid u voor op morgen ]

Er bestaat een perfecte oplossing voor elk bedrijfsprobleem. [ bereid u voor op morgen ] Er bestaat een perfecte oplossing voor elk bedrijfsprobleem. [ bereid u voor op morgen ] DIT IS WIE WE ZIJN. DIT IS WAT WE DOEN. Het zit in onze naam en in ons DNA: bij de RealDolmen Business Solutions

Nadere informatie

REFERENCE CASE PZ GLM: VIRTUALISATIE ADMINISTRATIEF NETWERK

REFERENCE CASE PZ GLM: VIRTUALISATIE ADMINISTRATIEF NETWERK REFERENCE CASE PZ GLM: VIRTUALISATIE ADMINISTRATIEF NETWERK 10 Mei 2016 AGENDA LoB ICT Solutions: Wie zijn wij en wat doen wij? Behoeften van PZ GLM Oplossing voor de behoeften Voorgestelde oplossing Voordelen

Nadere informatie

Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving

Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving Cloud of Clouds Meerdere clouds samensmeden tot één grote, hybride omgeving whitepaper CUSTOM 1 Bedrijven maken steeds vaker gebruik van meerdere clouddiensten, omdat ze aan iedereen in de organisatie

Nadere informatie

Ubuntu Release Party welkom @ XTG 11/23/12 1

Ubuntu Release Party welkom @ XTG 11/23/12 1 Ubuntu Release Party welkom @ XTG 11/23/12 1 Welkom! Xpert in virtualization technology Kenniscentrum op gebied van virtualisatie: VMware, Citrix, Linux Microsoft... LPI Approved Training Partner Guru

Nadere informatie

Backup bestaat niet meer

Backup bestaat niet meer Backup bestaat niet meer Reno van der Looij Account Manager De Ictivity Groep Dennis Zuiderwijk Channel Manager Benelux Seagate Cloud systems & Solutions Backup bestaat niet meer! Backup bestaat niet meer

Nadere informatie

HA in de praktijk. Database en Server Consolidatie

HA in de praktijk. Database en Server Consolidatie HA in de praktijk Database en Server Consolidatie SPREKER : E-MAIL : DATUM : Johan Westerduin, Peter Vermaat jwesterduin@transfer-solutions.com, pvermaat@transfer-solutions.com 14 oktober 2010 WWW.TRANSFER-SOLUTIONS.COM

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving Datacenter in a BOX

1 Dienstbeschrijving Datacenter in a BOX 1 Dienstbeschrijving Datacenter in a BOX Lancom Automatisering heeft jarenlang ervaring opgedaan in het ontwerpen, implementeren en beheren van ICT infrastructuren bij het MKB (+). Met deze informatie

Nadere informatie

Werkplek anno 2013. De werkplek; maak jij de juiste keuze?

Werkplek anno 2013. De werkplek; maak jij de juiste keuze? Werkplek anno 2013 Welkom Agenda Bas van Dijk & Peter Klix (EIC) Pauze HP Converged infrastructuur Johan Benning Presales consultant HP Diner Wie is wie Bas van Dijk Infrastructuurarchitect Specialisatie

Nadere informatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie RAM Mobile Data Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Nadere informatie

Factsheet CLOUD MANAGEMENT Managed Services

Factsheet CLOUD MANAGEMENT Managed Services Factsheet CLOUD MANAGEMENT Managed Services CLOUD MANAGEMENT Managed Services Met Cloud Management beheren we uw cloud-omgeving en ontzorgen we u 24x7. De ontwikkelingen binnen cloud computing volgen elkaar

Nadere informatie

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer DE PRIVATE CLOUD Johan Bos & Erik de Meijer Agenda Wat is Cloud? Waarom Private Cloud? Wanneer Private Cloud? Een stappenplan Vragen Quiz Ga naar www.kahoot.it of download de app Gefeliciteerd! 2017 EXACT

Nadere informatie

hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen

hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen hoogwaardige IaaS Cloudoplossingen Exclusieve partnership Cloudleverancier NaviSite is als onderdeel van mediaconglomeraat Time Warner Cable één van de grootste wereldwijde providers van enterprise class

Nadere informatie

Optimaliseer uw infrastructuur met virtualisatie en SAN

Optimaliseer uw infrastructuur met virtualisatie en SAN Optimaliseer uw infrastructuur met virtualisatie en SAN Matthias Vanthorre (Cevi) Agenda Uitdagingen Server virtualisatie Storage virtualisatie HA / DR / BC HA/DR: een stap verder Meerdere sites Netwerk

Nadere informatie

CURRICULUM VITAE. PERSONALIA: Naam : M. Geboortejaar : 1969 Burgerlijke staat : Ongehuwd FUNCTIE. : Infrastructuur Specialist

CURRICULUM VITAE. PERSONALIA: Naam : M. Geboortejaar : 1969 Burgerlijke staat : Ongehuwd FUNCTIE. : Infrastructuur Specialist CURRICULUM VITAE PERSONALIA: Naam : M. Woonplaats : Rotterdam Nationaliteit : Nederlandse Geboortejaar : 1969 Burgerlijke staat : Ongehuwd FUNCTIE : Infrastructuur Specialist PROFIEL: Onze medewerker heeft

Nadere informatie

CONTINUÏTEIT NA CALAMITEIT. Steven Adema Manuel Speksnijder

CONTINUÏTEIT NA CALAMITEIT. Steven Adema Manuel Speksnijder CONTINUÏTEIT NA CALAMITEIT Steven Adema Manuel Speksnijder WE HADDEN TOCH WEL EEN BACKUP GEMAAKT? RPO EN RTO Normale Operatie Calamiteit Restore Recovery Normale Operatie Recovery Point Objective (RPO)

Nadere informatie

Datasitter DPM³ (voor small business netwerk)

Datasitter DPM³ (voor small business netwerk) We build smiles on IT Datasitter DPM³ (voor small business netwerk) Afgeprint op 18.01.2011 Voorstel door ConXioN bvba Tel. 056 73 11 21 Fax. 056 73 11 20 BTW BE 0458 974 603 Omschrijving van het project

Nadere informatie

Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het?

Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het? Software Defined Datacenter Wat is het? Waar bestaat het uit? Waar gaat het heen? Wat betekent het? Robbert Hoeffnagel hoofdredacteur Belgium Cloud, CloudWorks DatacenterWorks Nederlandse website, emailnieuwsbrief

Nadere informatie

End to End Virtualisation

End to End Virtualisation End to End Virtualisation Virtualisatie in een Citrix wereld Edwin van den Broek Valid ICT Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde De DSM visie Applicaties transparant aan gebruikers aanbieden, ongeacht

Nadere informatie

Right Availability voor Provincie Zeeland met Active Data Guard 11g

Right Availability voor Provincie Zeeland met Active Data Guard 11g Vision ~ Knowledge ~ Results Right Availability voor Provincie Zeeland met Active Data Guard 11g Frank Dorst samenwerking, pragmatische aanpak en innovatie met Java en Oracle OGh DBA Dag: 11g in de praktijk

Nadere informatie

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service:

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: Betrouwbaardere ICT, minder zorgen! Maak kennis met Multrix Wilt u op maat gesneden ICT-diensten die volledig aan de wensen en behoeften van uw organisatie

Nadere informatie

Disaster Recovery uit de Cloud

Disaster Recovery uit de Cloud Disaster Recovery uit de Cloud Pieter Kruijt Solution Consultant KPN Security Services DATA Observaties Trends en ontwikkelingen markt Toenemende bewustwording Veranderende wet en regelgeving De waarde

Nadere informatie

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen?

Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? Hoe zet u virtualisatie slim in bij forensische onderzoeksomgevingen? ir. Ronald van Vugt ronald@netwell.eu Aanleiding Deze presentatie is ontstaan naar aanleiding van een nieuw architectuur ontwerp voor

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

GOEDE ZORG VOOR ONDERZOEKSDATA.

GOEDE ZORG VOOR ONDERZOEKSDATA. GOEDE ZORG VOOR ONDERZOEKSDATA. Ziekenhuislaboratorium LabWest vertrouwt IT-infrastructuur toe aan Sentia Sinds 2011 werken verschillende ziekenhuizen in en rondom Den Haag met een gezamenlijke laboratoriumorganisatie.

Nadere informatie

Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service

Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service Roger Kellerman Solution Consultant Dell Digital Transformation Event 15 juni 2017 Digitale Transformatie is iets

Nadere informatie

Procedure om een backup te maken via VEEAM + schedule

Procedure om een backup te maken via VEEAM + schedule Backup procedure Procedure om een backup te maken via VEEAM + schedule Configuratie De VEEAM software draait rechtstreeks op onze supermicro Disc enclosure. Zo kan er een optimale snelheid gegarandeerd

Nadere informatie

Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen

Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen Uw IT schaalbaar, altijd vernieuwend en effectief beschikbaar > Het volledige gemak van de Cloud voor uw IT oplossingen > Goede schaalbaarheid en

Nadere informatie

10 redenen om te virtualiseren. Met virtualisatie breek je de directe link tussen de fysieke infrastructuur en de applicaties die erop draaien.

10 redenen om te virtualiseren. Met virtualisatie breek je de directe link tussen de fysieke infrastructuur en de applicaties die erop draaien. 10 redenen om te virtualiseren Wat betekent virtualiseren? Met virtualisatie bij computers wordt over het algemeen bedoeld dat meerdere besturingssystemen tegelijkertijd op één computer kunnen draaien.

Nadere informatie

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Altijd en overal in de cloud Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Zorgeloos in de cloud De wereld verandert voortdurend en ook ons werkmodel bevindt zich in een fase

Nadere informatie

Hoge beschikbaarheid bij Lips Textielservices Johan Westerduin, Transfer Solutions

Hoge beschikbaarheid bij Lips Textielservices Johan Westerduin, Transfer Solutions Hoge beschikbaarheid bij Lips Textielservices Johan Westerduin, Transfer Solutions 22 April, 2010 Woerden, Nederland Introductie Transfer Solutions Transfer Solutions is een gespecialiseerde

Nadere informatie

ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops

ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops ROC ID College vergroot kracht van virtuele desktops IT met impact Referentie Met deze oplossing kunnen we een beter serviceniveau aan ons hun productiviteit te verbeteren Voor beter onderwijs en meer

Nadere informatie

INTRODUCTIE ICoTec ICT SERVICES

INTRODUCTIE ICoTec ICT SERVICES INTRODUCTIE ICoTec ICT SERVICES Introductie Wij zijn een full service ICT bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft op vele vlakken binnen de ICT-branche. Door veel te investeren in de kennis van onze IT-specialisten

Nadere informatie

Factsheet BEHEER CONSULTANCY Managed Services

Factsheet BEHEER CONSULTANCY Managed Services Factsheet BEHEER CONSULTANCY Managed Services BEHEER CONSULTANCY Managed Services We geven gedegen advies om de beschikbaarheid van uw platform en daarmee de user experience te verbeteren. Inclusief concrete

Nadere informatie

Datacenters. Whitepaper. van een systeemgeoriënteerde naar een servicegeoriënteerde infrastructuur

Datacenters. Whitepaper. van een systeemgeoriënteerde naar een servicegeoriënteerde infrastructuur Whitepaper Datacenters van een systeemgeoriënteerde naar een servicegeoriënteerde infrastructuur T +31 10 447 76 00, info.cs@imtech.nl, www.imtech.nl/cs 1.0 Introductie Alleen organisaties die flexibel

Nadere informatie

nextdhs Breaking down traditional walls

nextdhs Breaking down traditional walls nextdhs Breaking down traditional walls Beschikbaarheid in de cloud of juist op locatie? Willeon Peters Breaking down traditional walls Ieder een unieke toepassing Ieder een unieke aanpak Beschikbaarheid

Nadere informatie

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt

Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt Onze gedifferentieerde benadering tot de Intelligent Workload Management markt de markt 1 het IT-landschap is aan het veranderen De risico's en uitdagingen van computerservices in meerdere omgevingen moeten

Nadere informatie

Droom of werkelijkheid? Integratie VMware NSX en F5 zorgt voor effectieve uitrol van applicaties.

Droom of werkelijkheid? Integratie VMware NSX en F5 zorgt voor effectieve uitrol van applicaties. Droom of werkelijkheid? Integratie VMware NSX en F5 zorgt voor effectieve uitrol van applicaties. Ralph Wanders Datacenter Solutions Manager IT SECURITY IS TOPSPORT! Datacenter solutions componenten Orchestrate

Nadere informatie

Factsheet Outsourcing

Factsheet Outsourcing Factsheet Outsourcing www.vxcompany.com U wilt er zeker van zijn dat de IT-infrastructuur van uw organisatie in goede handen is, zodat u uw aandacht volledig kunt richten op de core business. Wij beheren

Nadere informatie

Gedegen Cloud management volgens Mirabeau

Gedegen Cloud management volgens Mirabeau Managed Services Managed Services Met Cloud Management beheren we uw cloud-omgeving en ontzorgen we u 24x7. De ontwikkelingen binnen cloud computing volgen elkaar in hoog tempo op. Regelmatig worden er

Nadere informatie

Vergroening Kennisnet Cloud

Vergroening Kennisnet Cloud Vergroening Kennisnet Cloud Have your cake and eat it too Dirk Linden 30 januari 2014 Inleiding / Aanleiding Aanbesteding Kennisnet Housing en Hosting 2013 Nieuwbouw aangegrepen door Vancis en Kennisnet

Nadere informatie

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE

EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE EIGENSCHAPPEN CONVERGED HARDWARE Eigenschappen Converged Hardware 1 van 8 Document Informatie Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 29-09-2015 Draft Remco Nijkamp 0.2 29-09-2015 Volgende Versie opgesteld

Nadere informatie

Automatisering gemeente Utrecht

Automatisering gemeente Utrecht Automatisering gemeente Utrecht (AUTO) Dienstencatalogus Dienstverlening externe huurders Stadskantoor ) Dienstverlening : Datacenter ruimte U wilt zelf voor uw ICT-infrastructuur zorg dragen en deze volledig

Nadere informatie

Bart Van Ingelghem Infrastructure Consulting Services - Hybrid Cloud Hyperconverged vs. Traditioneel: voordelen en aandachtspunten

Bart Van Ingelghem Infrastructure Consulting Services - Hybrid Cloud Hyperconverged vs. Traditioneel: voordelen en aandachtspunten Welkom AGENDA 09.00 Verwelkoming 09.30 Hyperconverged vs. Traditioneel: voordelen en aandachtspunten 10.10 Hewlett Packard Enterprise: wordt hyperconverged the new normal? 10.45 Pauze 11.00 Waarom beschouwt

Nadere informatie

in verhuur van IT en multimedia.

in verhuur van IT en multimedia. in verhuur van IT en multimedia. slim veilig voordelig bezoekers hebben de boodschap ontvangen Livingston levert jaarlijks voor meer dan 200 beurzen, evenementen en congressen IT-oplossingen op maat. Dit

Nadere informatie

Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010

Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010 Oplossingen overzicht voor Traderouter > 02/11/2010 Netconnex is opgericht in 2004 (Gezeteld in Belgie maar het hoofd datacenter gelegen in Nederland [omgeving Amsterdam]). Zeer gestaag groeiende onderneming

Nadere informatie

imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek

imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek Een complete werkplek inclusief hard- en software zonder zorgen? Laat WerkPlek voor u werken Thuis, op kantoor

Nadere informatie

IT2BUILD Online Backup. Betrouwbaar, veilig en betaalbaar

IT2BUILD Online Backup. Betrouwbaar, veilig en betaalbaar IT2BUILD Online Backup Betrouwbaar, veilig en betaalbaar Veilig en Betrouwbaar De Backup diensten van IT2Build zijn veilig en betrouwbaar. Alle data wordt opgeslagen in een optimaal beveilgd datacenter.

Nadere informatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Ronald van Vugt NetWell ronald@netwell.info www.netwell.info Herkent u dit? Of u vandaag nog twee servers beschikbaar wilt stellen Geen goede testomgeving

Nadere informatie

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper

Naar de cloud: drie praktische scenario s. Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op. whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Zet een applicatiegerichte cloudinfrastructuur op whitepaper Naar de cloud: drie praktische scenario s Veel bedrijven maken of overwegen een transitie naar de

Nadere informatie

Uw IT, onze business

Uw IT, onze business Techniek gaat prima samen. Uw IT, onze business Hoogendoorn IT Services biedt vele mogelijkheden om de kantoorautomatisering van bedrijven te beheren, optimaal te laten functioneren of het bedrijf zelfs

Nadere informatie

Bijlage 11 Programma van Eisen

Bijlage 11 Programma van Eisen Bijlage 11 Programma van Eisen Het betreft hier minimale eisen, waarbij geldt dat: Het niet voldoen aan een eis leidt onherroepelijk tot leidt tot het ongeldig verklaren en terzijde leggen van de Inschrijving

Nadere informatie

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper

Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Hoe kunt u profiteren van de cloud? Whitepaper Auteur: Roy Scholten Datum: woensdag 16 september, 2015 Versie: 1.1 Hoe u kunt profiteren van de Cloud Met de komst van moderne technieken en de opmars van

Nadere informatie

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten

Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten. Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten Alles in de cloud: bent u er al klaar voor? Whitepaper OGD ict-diensten 1 Cloudcomputing is populair, en niet zonder reden. Clouddiensten

Nadere informatie

Viktor van den Berg. Xpert Training Group VMware Authorized Training Center Citrix Authorized Learning Center Microsoft CPLS Eigen datacenter

Viktor van den Berg. Xpert Training Group VMware Authorized Training Center Citrix Authorized Learning Center Microsoft CPLS Eigen datacenter VIRTUALISATIE IRTUALISATIE & C...EEN EEN INTRODUCTIE & CLOUD COMPUTING VIKTOR VAN DEN BERG (XTG) INTRODUCTIE Viktor van den Berg VMware Certified Instructor Product Manager VMware Trainingen Dutch VMUG

Nadere informatie

1 Bedrijfsprofiel BRAIN FORCE

1 Bedrijfsprofiel BRAIN FORCE 1 Bedrijfsprofiel BRAIN FORCE 1.1 Introductie BRAIN FORCE Organisaties schakelen BRAIN FORCE in wanneer zij behoefte hebben om met de inzet van ICT oplossingen de productiviteit van hun medewerkers te

Nadere informatie

Application Services. Alles onder één dak: functioneel applicatiebeheer, applicatieontwikkeling en testdiensten

Application Services. Alles onder één dak: functioneel applicatiebeheer, applicatieontwikkeling en testdiensten Application Services Alles onder één dak: functioneel applicatiebeheer, applicatieontwikkeling en testdiensten Application Services van KPN Afdelingen smelten samen, markten verschuiven, klanten willen

Nadere informatie

Cloud, cloud, cloud. Wolfgang Ververgaert Wiljan Oomen

Cloud, cloud, cloud. Wolfgang Ververgaert Wiljan Oomen Cloud, cloud, cloud Wolfgang Ververgaert Wiljan Oomen 1 Wat kunt u verwachten? Definitie van Cloud computing Welke modellen van Cloud Computing zijn er? Welke varianten zijn er dan? Waarom naar een Cloud

Nadere informatie

DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN

DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN Inleiding CRM Resultants biedt aan haar klanten de keuze om Microsoft Dynamics CRM in huis te installeren, of om de

Nadere informatie

Welkom bij IT-Workz. Etten-Leur, 16 november 2010. Altijd en overal werken en leren. Applicatie en Desktop Delivery met Quest vworkspace

Welkom bij IT-Workz. Etten-Leur, 16 november 2010. Altijd en overal werken en leren. Applicatie en Desktop Delivery met Quest vworkspace Welkom bij IT-Workz Altijd en overal werken en leren Applicatie en Desktop Delivery met Quest vworkspace Etten-Leur, 16 november 2010 IT-Workz is de verzelfstandigde Dienst ICT van het ROC West-Brabant.

Nadere informatie

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata

Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Automatische online en lokale backup en recovery van bedrijfsdata Omdat u moet kunnen vertrouwen op uw backup... BACKUPAGENT, DE VOORDELEN OP EEN RIJ - Veilige backups zonder omkijken, alle bedrijfskritische

Nadere informatie

PGGM. Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn. Hans de Harde Sr. ICT Architect Fysieke Infrastructuur

PGGM. Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn. Hans de Harde Sr. ICT Architect Fysieke Infrastructuur PGGM Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn Hans de Harde Sr. ICT Architect Fysieke Infrastructuur Wat doet PGGM Uitvoeringsorganisatie collectieve pensioenregelingen voor de sector zorg en welzijn

Nadere informatie

25 11 2009 Spreker Olaf van Oord. Gebruikersvereniging Transport ICT

25 11 2009 Spreker Olaf van Oord. Gebruikersvereniging Transport ICT 25 11 2009 Spreker Olaf van Oord Gebruikersvereniging Transport ICT virtualisatie van systemen en back-up procedures 2 AGENDA Wie is PROXSYS? Welke vormen van virtualisatie? Server virtualisatie Online

Nadere informatie

Professionele softwareontwikkeling PRODUCTIVITEIT EN KWALITEIT MET FOCUS OP DE GEHELE LEVENSDUUR VAN APPLICATIES

Professionele softwareontwikkeling PRODUCTIVITEIT EN KWALITEIT MET FOCUS OP DE GEHELE LEVENSDUUR VAN APPLICATIES Professionele softwareontwikkeling PRODUCTIVITEIT EN KWALITEIT MET FOCUS OP DE GEHELE LEVENSDUUR VAN APPLICATIES ONZE VISIE OP PROFESSIONEEL SOFTWARE ONTWIKKELEN Bij succesvolle softwareontwikkeling draait

Nadere informatie

Vestiging Nederland +31 (0)

Vestiging Nederland +31 (0) Vestiging Nederland +31 (0)318 495 300 sales@server2rent.nl www.server2rent.nl Vestiging België +32 (0)15 286 286 sales@server2rent.be www.server2rent.be Over ons Server2Rent is de nummer één van Europa

Nadere informatie

Factsheet CLOUD MIGRATIE Managed Services

Factsheet CLOUD MIGRATIE Managed Services Factsheet CLOUD MIGRATIE Managed Services CLOUD MIGRATIE Managed Services We regelen een snelle en zorgeloze overstap naar een flexibele, veilige en stabiele cloud-omgeving. Een succesvol digitaal platform

Nadere informatie

Desktop Delivery: een zakelijke afweging

Desktop Delivery: een zakelijke afweging Desktop Delivery: een zakelijke afweging Client - Server, SBC, virtuele desktops, virtuele applicaties of een virtueel besturingssysteem? Er zijn genoeg mogelijkheden om desktop functionaliteit aan de

Nadere informatie

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost

Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Het flash datacenter: moderne uitdagingen opgelost Inhoudsopgave Moderne datacenters, moderne uitdagingen De eindeloze mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE ontwikkelt en verkoopt zetmeelproducten op wereldwijde schaal. Het verkoopteam werkte met een gefragmenteerde CRM (Customer Relationship

Nadere informatie

WHITEPAPER. Datacenters: van een systeemgeoriënteerde naar een servicegeoriënteerde infrastructuur. Imtech ICT Communication Solutions

WHITEPAPER. Datacenters: van een systeemgeoriënteerde naar een servicegeoriënteerde infrastructuur. Imtech ICT Communication Solutions WHITEPAPER Datacenters: van een systeemgeoriënteerde naar een servicegeoriënteerde infrastructuur Imtech ICT Communication Solutions 1 1.0 Introductie De IT-infrastructuurmarkt is sterk in beweging. Dit

Nadere informatie

Een stabiele storageomgeving

Een stabiele storageomgeving Een stabiele storageomgeving voor de Woonplaats IT met impact Referentie Het feit dat ITON ons altijd goed van dienst is, rekening houdt met onze MVO doelstellingen én uit dezelfde regio komt, speelde

Nadere informatie

Inhoud. Back-up 3. Beschikbaarheid 4. ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5. ExtraVar en de cloud 7. ExtraVar - Cloud Diensten

Inhoud. Back-up 3. Beschikbaarheid 4. ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5. ExtraVar en de cloud 7. ExtraVar - Cloud Diensten Cloud Diensten Inhoud Back-up 3 Beschikbaarheid 4 ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5 ExtraVar en de cloud 7 2 Back-up Meer en meer dringt het besef door bij bedrijven dat data een van de belangrijkste

Nadere informatie

Ontzorgen Met alle denkbare diensten

Ontzorgen Met alle denkbare diensten In 1993 zijn Frank Scholten en Dion Awater een bedrijf gestart, omdat zij een duidelijke visie hadden op de IT-wereld: IT moet eenvoudiger! Samen met een aantal gedreven vakmensen begonnen zij aan hun

Nadere informatie

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS

Three Ships CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor Three Ships CDS CDS opschalingsdocument Overzicht server configuratie voor CDS 1. Algemeen Dit document geeft een overzicht van een aantal mogelijke hardware configuraties voor het inrichten van een serveromgeving voor

Nadere informatie

Van Virtualisatie naar Cloud Computing De roadmap voor de toekomst?

Van Virtualisatie naar Cloud Computing De roadmap voor de toekomst? Van Virtualisatie naar Cloud Computing De roadmap voor de toekomst? Louis Joosse Principal Consultant Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de inhoud van of voortvloeiende uit dit document

Nadere informatie