ZONNIG LANDSCHAP. Landschappelijke inpassing zonneweide Biezenweg 51, Hagestein CONCEPT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZONNIG LANDSCHAP. Landschappelijke inpassing zonneweide Biezenweg 51, Hagestein CONCEPT"

Transcriptie

1 ZONNIG LANDSCHAP Landschappelijke inpassing zonneweide Biezenweg 51, Hagestein CONCEPT

2 in opdracht van PowerField april

3

4

5 Inleiding De grondeigenaar van Biezenweg 51 in Hagestein (gemeente Vianen - UT) is voornemens een zonnepark te realiseren van ongeveer vijf hectare. Om de ontwikkeling in gang te zetten, heeft de grondeigenaar PowerField Nederland B.V. benaderd, specialist in het ontwikkelen van grootschalige zonneparken. De locatie aan de Biezenweg is gelegen tegenover het bedrijvenpark Gaasperwaard, dat momenteel in ontwikkeling is. De locatie ligt in het kleinschalige en afwisselende landschap van de stroomruggen langs de Lek, tussen de Biezenweg en de Autenasekade en dichtbij rijksweg A27. In relatief verdichte stroomruggenlandschap is de ontwikkeling van velden van zonnepanelen landschappelijk gezien mogelijk, mits de ruimtelijke kwaliteit niet wordt aangetast. De gemeente Vianen stelt een kwalitatief hoogwaardige landschappelijke inpassing als voorwaarde voor medewerking aan het initiatief. Voor het nieuwe energieproductielandschap dient dan ook een integraal ontwerp te worden opgesteld dat leidt tot een goede landschappelijke kwaliteit, die aansluit bij de Landschapsvisie Vianen Oog voor het platteland. Daarbij is het bijvoorbeeld van belang dat de zonnepanelen worden afgeschermd door een gebiedseigen beplanting van hagen of boomgaarden. Het gevraagde ontwerp wordt verbeeld en beschreven in voorliggend landschappelijk inpassingsplan.

6 Periode tot 1300 Periode tussen 1300 en 1850 Periode tussen 1850 en 1950 Periode van 1950 tot heden

7 Historische ontwikkeling De gemeente Vianen wordt gekenmerkt door een opeenvolging van verschillende landschapstypen die alle duidelijk een eigen identiteit en landgebruik hebben, te weten: - lineaire landschap van de Lek en de uitwaarden; - kleinschalige landschap van de stroomruggen van de Lek; - kleinschalig halfopen griendenlandschap en de open weidegebieden. Deze diversiteit is een gevolg van de ligging van Vianen op de overgang van het rivierengebied naar het veengebied. Deze afwisseling vormt een belangrijke kwaliteit. De Viaanse ontginningen begonnen vanaf de stroomruggen van waaruit de lange en smalle kavels werden uitgezet. De Biezenweg volgt dan ook de kromming van de Hagesteinse stroomrug. Ten zuiden van het plangebied - ten zuiden van de Autenasekade - worden de wegen steeds rechter. Hier ligt het veenweidegebied dat is ontgonnen in één systeem met parallel aan elkaar lopende wegen. Omdat het land laag en nat is, groeien er alleen gras en grienden en zijn er vooral veelteeltbedrijven. Het veenweidegebied is rijk aan cultuurhistorische elementen en structuren zoals de verkavelingspatronen van de cope-ontginningen en de griendbossen. Eeuwenlang was de griendcultuur een belangrijke bron van inkomsten. In de polders Autena en Bolgerijen liggen de meest omvangrijke binnendijkse grienden. In het kader van de ruilverkaveling is een groot deel van de grienden natuurreservaat geworden. Het natuurgebied wordt doorsneden door de rijksweg A2 die tussen 1850 en 1950 is aangelegd en een grote doorsnijding vormt in het buitengebied. Het plangebied ligt op de overgang van de stroomruggen naar het veenweidegebied. De oudere stroomruggen bij Hagestein liggen relatief hoog in het landschap (vooral ten noorden van de Biezenweg), met kronkelende wegen met geleidelijke overgangen naar de omgeving. Vanaf de Biezenweg richting de Autenasekade en het achterliggende veenweidegebied loopt het maaiveld geleidelijk omlaag. De stroomruggen kennen een onregelmatige blokverkaveling met een mozaïek van akkers, weiden, bosjes en boomgaarden, overgaand in een meer open gebied met een strokenverkaveling. Veel boomgaarden zijn inmiddels verdwenen waardoor het landschap meer open is geworden. Het plangebied kent een geleidelijke overgang, ook in de bodem en landgebruik. In het verleden hebben langs de Autenasekade grienden gelegen zoals op de historische kaarten van 1800 en 1900 nog goed te zien is. Deze zijn aan de noordzijde van de Autenasekade inmiddels grotendeels verdwenen. Vervolgens heeft in de 20e eeuw een explosieve groei plaatsgehad van de vrijstad Vianen met grootschalige uitbreidingswijken. In is de A2 verbreed en daarbij zijn nieuwe kunstwerken geplaatst, waaronder een ecoduct.

8

9 Landschapsvisie Vianen Oog voor het platteland De gemeente Vianen heeft voor haar buitengebied een landschapsvisie opgesteld (vastgesteld in 2014). De landschapsvisie is geen vastomlijnd eindplan voor de toekomst, maar geeft de gewenste ontwikkelingsstrategie aan door middel van een landschappelijk raamwerk waarbinnen (toekomstige) ruimtelijke ontwikkelingen een plek kunnen krijgen. Per landschapstype zijn uitgangspunten opgesteld waar initiatieven aan moeten voldoen en bouwstenen ontwikkeld die dienen ter inspiratie voor initiatiefnemers. Het motto: Vianen heeft oog voor het platteland! Naast het behouden en versterken van de verschillende landschapstypen is de ontwikkeling van de plattelandseconomie één van de thema s in de visie. De landschapsvisie biedt ruimte aan economische ontwikkelingen die passen in het landschap. In de landschapsvisie van de gemeente Vianen ligt het plangebied in het kleinschalige en afwisselende landschap van de stroomruggen. In het relatief verdichte landschap van de stroomruggen is de toepassing van velden van zonnepanelen onder voorwaarden mogelijk. De belangrijkste voorwaarde is dat de zonnepanelen worden afgeschermd door een gebiedseigen beplanting. Zoals al aangegeven in de inleiding dient hiervoor een landschappelijk inpassingsplan te worden opgesteld. Het plangebied is bovendien gelegen in de kernrandzone van de stad Vianen, waar het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van het landschap en verbetering van de relatie tussen stad en landelijk gebied belangrijke uitgangspunten zijn. De bebouwingslinten in het gebied vormen de identiteitsdragers van het landschap. Het karakter van de linten wordt mede bepaald door de aard en vorm van gebouwen en bijgebouwen, bouwvolumes, bouwafstanden, ontsluitingen, hekken en poorten en beplantingen. Nieuwe ontwikkelingen in de linten zijn toegestaan, maar dienen wel de bestaande kwaliteiten van de linten te versterken. Het gaat daarbij om begrippen als attractiviteit, landschappelijk en architectonisch ontwerp en ruimtelijke samenhang op het erf (het ensemble van bebouwing en groene elementen) en tussen erf en omliggend landschap. Zeer bepalend voor het landschapsbeeld is de aanwezigheid van een doorgaande opgaande beplantingsstructuur langs de wegen (met uitzondering van de dijken). Het uitgangspunt is behouden en waar nodig herstellen en ontwikkelen met gebiedseigen boomsoorten. De rijkswegen dienen overigens juist onbeplant te blijven, omdat deze structuren het landschap (de verkavelingsrichting) niet volgen maar er overheen zijn gelegd: het zijn autonome, bovenregionale structuren die daarom niet benadrukt moeten worden met beplanting.

10

11 Huidige situatie Het in noord-zuidrichting langgerekte plangebied ligt in de oostelijke oksel van knooppunt Everdingen, in de overgangszone van het stroomruggenlandschap naar het veenweidegebied. Het terrein wordt aan de noordzijde begrensd door het lint van Hagestein (Biezenweg-Achterweg) met de huiskavel van Biezenweg 59. Ten noorden van de Biezenweg ligt het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Gaasperwaard. Ten oosten van het plangebied ligt het vrij open agrarisch gebied dat doorloopt tot de Breede Sticht. Laatstgenoemde weg ligt parallel aan en op ruime afstand van het plangebied (op circa 350 meter) en wordt door een (onderbroken) laanbeplanting ruimtelijk geaccentueerd. Het plangebied wordt aan de westzijde over vrijwel de volledige lengte begrensd door respectievelijk een fraaie hoogstamboomgaard (noordwestzijde) en een bosje langs de rijksweg A2 (zuidwestzijde). Het plangebied is vanaf de A2 alleen te zien vanuit het zuiden: tussen het eerder genoemde bosje aan de zuidwestzijde van het plangebied en een ander bosje aan de zuidzijde van het plangebied is een beperkt doorzicht aanwezig, ter hoogte van de oostelijke/noordwaartse oprit van de A27. Verder zuidelijk ligt de Autenasekade met een viaduct over de A2. Het plangebied beslaat een oppervlakte van ongeveer vijf hectare en is momenteel in gebruik als grasland. Natuurlijke laag Kenmerken Het plangebied ligt in de geleidelijke overgangszone tussen het relatief hoog gelegen stroomruggenlandschap en het lage veenweidegebied. Deze zone wordt gekenmerkt door restontginningen. Het plangebied loopt van noord naar zuid langzaam in hoogte af (hoogteverschil is ongeveer 1,3 meter). De bodem bestaat uit relatief droge zavel- en lichte kleigronden in het noorden en uit relatief natte kleigronden met veen in de ondergrond in het zuiden. Uitgangspunten landschapsvisie Versterken bestaande karakteristieken/kwaliteiten van de verschillende landschapstypen. Behouden en versterken van het kleinschalig karakter en de afwisseling van openheid en beslotenheid van het stroomruggenlandschap (mozaïekpatroon). Behouden van de bestaande verkavelingspatronen. Toepassen van gebiedseigen (erf)beplanting. Behouden van doorzichten. Stimuleren aanleg van natuurvriendelijke oevers. Natuurwaarden verder ontwikkelen met gebiedseigen natuurdoeltypen.

12

13 Agrarische cultuurlandschap Kenmerken De verschillen in bodemgesteldheid hebben geresulteerd in een divers landgebruik. De stroomruggen kennen een gemengd gebruik met akkers, fruitteelt en weidegebied. Het zuidelijker gelegen veenweidegebied is een meer open weidegebied met grondgebonden veehouderijen afgewisseld met griendcultuur en natuurgebied. Het plangebied wordt ontsloten vanuit het noordoosten, via de Biezenweg die verder westelijk doodloopt tegen de oostelijke verbindingsbaan A2-A27. De Biezenweg ligt op de hoge Hagesteinse stroomrug. Het plangebied beslaat - zoals eerder aangegeven - een oppervlakte van ongeveer vijf hectare, die grotendeels wordt gebruikt als grasland. Het grondgebied bestaat uit een aantal langgerekte percelen die van elkaar zijn gescheiden door sloten. Het plangebied strekt zich - vanaf de Biezenweg gezien - uit langs en achter de bebouwing op de huiskavel van Biezenweg 51. Uitgangspunten landschapsvisie Ruimte bieden aan plattelandsbedrijvigheid: er is meer ontwikkelruimte dan in het bestemmingsplan is opgenomen, maar alleen onder de voorwaarde dat wordt bijdragen aan de inrichting en kwaliteit van het buitengebied. Ruimte bieden aan agrariërs voor nevenactiviteiten: verbreding tot multifunctioneel gebruik van de percelen.

14

15 Stedelijke laag Kenmerken Het plangebied ligt langs de rijksweg A2 en nabij het vernieuwde viaduct van de Autenasekade over de rijksweg. Vanaf de rijksweg A2 is er kortstondig zicht op het plangebied tussen de opgaande bosjes door. Bovendien is het terrein gelegen in de kernrandzone van de stad Vianen. In dit overgangsgebied van stad naar land zijn het opbouwen van de ruimtelijke kwaliteit van het landschap en verbetering van de relatie tussen stad en landelijk gebied belangrijke uitgangspunten. De komst van nieuwe stedelijk gelieerde functies is hier toegestaan op voorwaarde dat ze kleinschalig en passend zijn in het landschap en bijdragen aan de vergroting van de ruimtelijke kwaliteit. Er dient een redelijke verhouding te zijn tussen rood en de groene/ landschappelijke kwaliteitsverhoging. De opwekking van duurzame energie is een belangrijke ambitie van de gemeente Vianen. In de zuidelijke oksel van rijkswegen A2 en A27, op de overgang van het landelijk naar het stedelijk gebied wordt inmiddels 3 windturbines gerealiseerd. Daarnaast is de ambitie van de gemeente ook om het bedrijventerrein Gaasperwaard tot een duurzaam bedrijventerrein te ontwikkelen. Op de daken van de bedrijven zijn inmiddels grootschalig zonnepanelen toegepast. Deze entree naar Vianen wordt in de visie van de gemeente de energiedriehoek van Vianen genoemd. Het uitgangspunt is het zichtbaar maken van de opwekking van duurzame energie langs de rijksweg nabij knooppunt Everdingen, als entree naar de stad. Het initiatief van de grondeigenaar van Biezenweg 51 en PowerField Nederland B.V. om een zonneweide te ontwikkelen sluit hier ruimtelijk op aan gezien de ligging direct aan de andere zijde van de A2. Bovendien past de ontwikkeling van het energielandschap bij de duurzaamheidsambitie van de gemeente, maar ook bij die van de provincie. Uitgangspunten landschapsvisie Bovenlokale weginfrastructuur (A2) niet benadrukken door begeleidende beplanting, maar het landschap laten spreken. Kernrandzone: opbouwen van de ruimtelijke kwaliteit van het landschap en verbetering van de relatie tussen stad en landelijk gebied. Hierbij zijn stedelijk gelieerde functies onder voorwaarden mogelijk. Landschappelijk inpassen van vormen van opwekking van duurzame energie. De komst van velden van zonnepanelen is (uitsluitend) te overwegen in het meer verdichte landschap van de stroomruggen, op voorwaarde dat de zonnepanelen worden afgeschermd door een gebiedseigen beplanting. Recreatieve laag Kenmerken Over de Autenasekade loopt een fietsknooppuntenroute over het viaduct van de A2, tussen Vianen en Hagestein. Tevens zijn de Autenasekade en de Biezenweg onderdeel van het natuurpaden-/wandelnetwerk van Vianen. Het energielandschap kan een interessant icoon worden op het gebied van duurzaamheid dat - mits fraai ingepast in het landschap - een interessant element kan zijn langs de recreatieve routes. Uitgangspunten landschapsvisie Attracties toevoegen in het landschap, die interessant zijn voor recreanten uit Vianen en van buiten de gemeente. Kernrandzone: versterken van de toegankelijkheid, ontwikkelen van de verbindingen tussen stad en land, onder meer door het creëren van aantrekkelijke ommetjes.

16 icoon van duurzaamheid

17 Landschappelijke inpassing zonneweide Het initiatief zet in op een functiecombinatie van een zonneweide, met natuur- en kleinschalige recreatieve ontwikkelingen. Dit wordt gecombineerd met een zorgvuldige landschappelijke inpassing en de toevoeging van karakteristieke landschapselementen: het landschap wordt verrijkt met rietkragen en knotwilgen langs sloten en een boomgaard met bloemenweide die toegankelijk is voor de buurt. De zonneweide wordt zo niet alleen zorgvuldig in het gebied ingepast, maar het helpt ook de bestaande landschapsstructuur beter zichtbaar en het landschap meer toegankelijk te maken. In de zonneweide ligt de nadruk op het oogsten van de zon, maar in de boomgaard kunnen ook appels en honing worden geoogst Icoon van duurzaamheid Het initiatief draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente Vianen en de provincie Utrecht. Samen met de plaatsing van windmolens aan de westzijde van de A2 en de plaatsing van zonnepanelen op de daken van de bedrijven op Gaasperwaard, biedt de ontwikkeling een kans om het gebied bij knooppunt Everdingen als entree van Vianen en van de provincie Utrecht echt als een icoon voor duurzaamheid vorm te geven (de duurzaamheidsdriehoek ). Ook liggen er kansen om bewoners en ondernemers te laten participeren, omdat de locatie in de kernrandzone ligt. Het uitgangspunt is dit icoon van duurzaamheid te laten verworden tot een recreatieve attractie in het Viaanse buitengebied. Een zonneweide met natuurwaarden en schapen Krachtig aan het initiatief is dat er een functiecombinatie wordt gerealiseerd: naast de productie van zonne-energie wordt op de weide onder de zonnepanelen natuur ontwikkeld met ruige bloemrijke graslanden die worden begraasd door schapen. Het bloemrijke grasland is aantrekkelijk voor onder meer bijen, vlinders en sommige kleine zangvogels. Begrazing met schapen draagt bij aan een betere ontwikkeling van de natuurwaarden. Dit alles is mogelijk, omdat gekozen wordt voor panelen met een hoogte oplopend van 0,70m tot circa 2,30m, waardoor er (onder de zonnepanelen) ruimte ontstaat voor dit dubbelgebruik. De begrazing willen de initiatiefnemers als het even kan door schapen van een schaapsherder uit de regio laten verzorgen. Het zonneveld wordt ingepast in de kavelstructuur van het bestaande landschap. De zonnepanelen worden zo veel mogelijk in een compacte opstelling noord-zuid georiënteerd in de strekkingsrichting van het landschap. Dit resulteert in een goede landschappelijke inpassing en een maximale energieopbrengst. Overigens dragen de zonnecollectoren in het open gebied ook bij aan reductie van het geluid van wegverkeer op de A2 en de A27. De sloten langs de oostrand van de zonneweide krijgen natuurvriendelijke oevers met een rietkraag en knotwilgen waardoor een zachte overgang ontstaat naar het open agrarisch weidegebied. Vanaf de op ruime afstand gelegen Breede Sticht zal er in de verte dan ook een natuurlijk beeld ontstaan dat het zicht op de (zijkanten van de) panelen en het (voor de beveiliging benodigde) hekwerk eromheen beneemt. De zonneweide wordt aan de westzijde begrensd door de bestaande boomgaard en de opgaande bosjes langs de snelweg. Alleen vanaf de A2 (zuidzijde) is het zonneveld kortstondig te zien tussen de coulissen (die de bosjes langs de rijksweg vormen) door. Vanaf de A2 kijk je op de voorkanten van de panelen en hier openbaart het zonneveld zich kortstondig in het voorbijrijden op representatieve wijze als duurzaamheidsicoon.

18 A B

19 Profielen landschappelijke inpassing zonneweide A - Landschappelijke inpassing westzijde profiel verbrede watergang met natuurlijke oever verbrede watergang met natuuroever kavelpad zonneweide met bloemrijk gras en schapen B - Landschappelijke inpassing oostzijde profiel natuurlijke oever met knotwilgen zonneweide met bloemrijk gras en schapen onderhoudspad natuuroever met knotwilgen

20 zonneweide met natuurwaarden en schapen 2. natuurvriendelijke oever en knotwilgen 3. bestaande sloot verbreden en natuurvriendelijke oever 4. hoogstamboomgaard met fruitbomen en een bloemrijke weide met picknickbanken 5. meidoornhaag als erfafscheiding met landhek als entree 6. nieuwe watergangen rondom de boomgaard 7. transformatorhuisje in de vorm van schapenschuurtje 8. toegangspad /karrespoor 9. enkele parkeerplekken voor auto/fietsen op gefundeerd gras hoogstamboomgaard met een landschappelijke en een recreatieve functie aan de Biezenweg

21 Een hoogstamboomgaard met een landschappelijke en een recreatieve functie Het nieuwe energielandschap zal niet alleen verticaal bestaan uit twee delen met verschillende functies, maar ook horizontaal (naast elkaar): naast de weide met zonnepanelen wordt aan de Biezenweg een entree- en overgangszone gecreëerd. Met deze entree krijgt de zonneweide als het ware een adres aan de Biezenweg. De entreezone bestaat uit een hoogstamboomgaard met fruitbomen en een bloemrijke weide met picknickbanken, die publiekelijk toegankelijk zijn. Het bloemweidemengsel is aantrekkelijk voor bijen. Onder de fruitbomen is er ruimte voor de lokale imker om bijenkasten te plaatsen. Het representatieve voorerf dat zo ontstaat, wordt langs de Biezenweg begrensd met een haag; toegang is mogelijk door een hek in de haag. Het hek krijgt de uitstraling van een regiospecifiek houten landhek. De boomgaard met de bloemenweide wordt een aantrekkelijke rust- en pleisterplaats. Er komt een informatievoorziening waarop het functioneren van de zonneweide wordt uitgelegd, maar waarop tevens informatie over de fruitrassen en de bijen te vinden is. Zo wordt de boomgaard een leuke plek om heen te gaan voor mensen uit de buurt of voor passerende recreanten, maar ook voor werknemers van het bedrijventerrein Gaasperwaard die er pauze kunnen houden. De plek wordt een schakel in ommetjes vanuit Vianen en Hagestein, gelegen in de stadsrandszone. Naast de recreatieve en educatieve aspecten, heeft de hoogstamboomgaard als fraai en karakteristiek landschapselement aan het lint van de Biezenweg ook een belangrijke landschappelijke waarde. Omdat de zonnepanelen naar het zuiden worden gericht, staan de minder fraaie achterkanten gericht naar de Biezenweg. De haag langs de Biezenweg, de boomgaard en de ruime afstand van meer dan 50 meter van de weg - alsmede de ruime afstand vanaf de bestaande woningen - zorgen ervoor dat de achterkanten van de zonnepanelen uit het zicht worden onttrokken en er langs de Biezenweg toch een aantrekkelijk beeld ontstaat dat past bij het karakter van de stroomruggen. Ook de benodigde installaties / schakelcellen worden afgeschermd door beplanting aan de westzijde. Het transformatorhuisje wordt opgenomen in de boomgaard, op enige afstand tot de weg en in de rooilijn van de bebouwing. Het trafohuisje zou de vorm van een schapenschuurtje kunnen krijgen. De bestaande sloot wordt gedempt en er worden nieuwe watergangen gegraven rondom de boomgaard, terwijl de bestaande watergang aan de westzijde wordt verbreed. Hierdoor blijft de waterhuishouding aan de eisen van het waterschap voldoen. De zonneweide krijgt een toegangspad/karrespoor bestaande uit (verstevigd gras of halfverharding) via de boomgaard. Achter het transformatorhuisje is ruimte voor enkele parkeerplekken tussen de fruitbomen op gefundeerd/verstevigd gras, waardoor ook de parkeerplekken een groene uitstraling houden.

22 C D

23 Profielen landschappelijke inpassing zonneweide C - Landschappelijke inpassing noordzijde profiel boomgaard met haag aan de Biezenweg Biezenweg meidoornhaag bloemrijk gras met hoogstam fruitbomen transformatorhuisje als schapenschuurtje informeel parkeren D- Landschappelijke inpassing noordzijde profiel boomgaard met rondom nieuwe watergangen bloemrijk gras met hoogstam fruitbomen picknickplek nieuwe watergang met natuuroever

24 appels honing zonnig landschap opladen

25 knotwilgen natuuroever trafoschuur schapen

26

27 oogst de zon pluk appels laad op...

28

SUNNY EGGS NIEUW ENERGIELANDSCHAP

SUNNY EGGS NIEUW ENERGIELANDSCHAP SUNNY EGGS NIEUW ENERGIELANDSCHAP Multifunctioneel biologisch pluimveebedrijf P. Baars Hagestein in combinatie met duurzame energieopwekking door middel van zonnepanelen met Zon Exploitatie Nederland Holding

Nadere informatie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Groene randen Gezien de ligging van het zonneveld is gekozen voor een open uitstraling, de randen worden verzacht met een groen blauwe structuur. Royale watergangen

Nadere informatie

Zonnepark HVS Goes ENECO Landschappelijke inpassing identificatie Planstatus projectnummer: datum: status: 040550.20160211.00 08-12- 2016 definitief opdrachtleider: Ir J.J. van den Berg auteur: Ir. J.J.

Nadere informatie

Erfadvies Hogeveldseweg Echteld Gemeente Neder-Betuwe. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden 2016

Erfadvies Hogeveldseweg Echteld Gemeente Neder-Betuwe. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden 2016 Erfadvies Hogeveldseweg Echteld Gemeente Neder-Betuwe Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden 2016 Erfadvies Hogeveldseweg Echteld Gemeente Neder-Betuwe COLOFON In opdracht van: Laurent van Manen Behandelend

Nadere informatie

Transformatie Bunniklocatie Nieuwerbrug

Transformatie Bunniklocatie Nieuwerbrug Transformatie Bunniklocatie Nieuwerbrug 1 oktober 2014 Inhoudsopgave 1. Opgave 3. 2. Analyse 4. Provinciale en gemeentelijke ambities; Knelpunten plangebied; Kwaliteiten; Kansen. 3. Ontwikkelstrategie

Nadere informatie

LANDSCHAPSPLAN KLEIWEG 27A, BAAMBRUGGE 8 januari 2016

LANDSCHAPSPLAN KLEIWEG 27A, BAAMBRUGGE 8 januari 2016 LANDSCHAPSPLAN KLEIWEG 27A, BAAMBRUGGE 8 januari 2016 LANDSCHAPSPLAN KLEIWEG 27A, BAAMBRUGGE 8 januari 2016 opdrachtgever gemeente De Ronde Venen documentstatus definitief documentversie 2 datum 8 januari

Nadere informatie

VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER

VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER VLAGTWEDDE INPASSINGSPLAN ZONNEAKKER SO 03-05-2017 Inpassingsplan zonneakker Vlagtwedde 03-05-2017 2 Inleiding Dit is een studie naar de landschappelijke inpassing van een groot zonnepark van ongeveer

Nadere informatie

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning

19 december Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke inpassing woning L a g e G o u w e 2 1 4 2 8 0 1 L M G o u d a 0 1 8 2 T 5 2 3 0 0 3 F 5 8 4 1 3 1 v a n H e e s t u i n - e n l a n d s c h a p s a r c h i t e c t u u r Teckop 18-18a Kamerik (Gem. Woerden) Landschappelijke

Nadere informatie

RUIMTELIJKE KWALITEITSPLAN ZONNEPARK LUTTEN

RUIMTELIJKE KWALITEITSPLAN ZONNEPARK LUTTEN RUIMTELIJKE KWALITEITSPLAN ZONNEPARK LUTTEN 1. Wat is de aanleiding Werkgroep Lutten Leeft is voornemens om een zonnepark te ontwikkelen binnen Gemeente Hardenberg op grond van het bedrijf Wildkamp. Het

Nadere informatie

Aanleiding / Problematiek / Doel

Aanleiding / Problematiek / Doel Dorpsranden een onderzoek naar dorpsranden in het landschap door Lea van Liere, Katarina Noteberg en Maike Warmerdam Aanleiding / Problematiek / Doel Aanleiding rivierverruimende maatregelen langs de IJssel

Nadere informatie

Skaeve Huse Ruimtelijke motivatie voor Raad van State. Verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Gemeente Nijmegen, januari 2016.

Skaeve Huse Ruimtelijke motivatie voor Raad van State. Verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Gemeente Nijmegen, januari 2016. Skaeve Huse Ruimtelijke motivatie voor Raad van State Verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit Gemeente Nijmegen, januari 2016 Inleiding De Raad van State vraagt om nadere motivering dat de voorziene ontwikkeling

Nadere informatie

PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie. Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten. Twisk, Dorpsweg Theo Baart

PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie. Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten. Twisk, Dorpsweg Theo Baart PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten 2018 Twisk, Dorpsweg Theo Baart CONTEXT EN DYNAMIEK Linten zijn onlosmakelijk verbonden met

Nadere informatie

3.2.1 Dorpskarakteristiek

3.2.1 Dorpskarakteristiek 3.2 De Glind Wegbeplanting en bosjes in het kampenlandschap Recreatieve voorzieningen in de kern Oorspronkelijk bestond de Glind uit een verzameling boerderijen Beperkte nieuwbouw vindt plaats waarbij

Nadere informatie

ZONNEPARK BAKKEVEEN 7 september 2016

ZONNEPARK BAKKEVEEN 7 september 2016 7 september 2016 PLANGEBIED plangebied: 8,3 ha BESTAANDE SITUATIE SE DUINEN SCHEVAART HOUTWAL NIJE DRINTSE WEI TSJERKEWAL 0 50 100 CONTEXT Aan de zuidelijke rand van Bakkeveen is een perceel gelegen waar

Nadere informatie

: landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo. Advies. Inleiding. Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas

: landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo. Advies. Inleiding. Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas Advies : landschappelijke inpassing Achter de Pastorie, Melderslo Datum : 30 mei 2011 Opdrachtgever : Gemeente Horst aan de Maas Ter attentie van Projectnummer : Commissie LKM : 211x05071 Opgesteld door

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ANALYSE. Historische route

RUIMTELIJKE ANALYSE. Historische route RUIMTELIJKE ANALYSE 1868 2007 Historische route Over het eiland loopt een deel van een eeuwenoude route tussen Oosterhout (centrum) en Den Hout. Eén van de belangrijkste structuurbepalende elementen op

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Project Duinweg Hellevoetsluis

Project Duinweg Hellevoetsluis Project Duinweg Hellevoetsluis Hellevoetsluis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Stedenbouwkundig plan Ligging en begrenzing plangebied Beschrijving huidige situatie plangebied 3. Planbeschrijving 4. Projectomschrijving

Nadere informatie

3.9 Zwartebroek. Eendrachtstraat: oude ontginningsas. Slagenlandschap benadrukt door elzen. 122 Kwaliteit door diversiteit

3.9 Zwartebroek. Eendrachtstraat: oude ontginningsas. Slagenlandschap benadrukt door elzen. 122 Kwaliteit door diversiteit 3.9 Zwartebroek Beeld in Zwartebroek herinnert aan het verleden Oude, karakteristieke boerderij 3.9.1 Dorpskarakteristiek Zwartebroek dankt zijn ontstaan aan de aanwezigheid van veen. Door de natte omstandigheden

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Uiterdijk 33 Zoelen

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Uiterdijk 33 Zoelen GEMEENTE BUREN Toelichting landschappelijke inpassing Uiterdijk 33 Zoelen Toelichting landschappelijke inpassing Projectnr.061-083 / november 2016 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Planlocatie...

Nadere informatie

BEELDKWALITEITSPLAN BUITENGEBIED UITGEEST, GEDEELTELIJKE HERZIENING PERCEEL BUSCH EN DAM 8. Aanvrager: De heer R.P.M. van den Berg.

BEELDKWALITEITSPLAN BUITENGEBIED UITGEEST, GEDEELTELIJKE HERZIENING PERCEEL BUSCH EN DAM 8. Aanvrager: De heer R.P.M. van den Berg. BEELDKWALITEITSPLAN BUITENGEBIED UITGEEST, GEDEELTELIJKE HERZIENING PERCEEL BUSCH EN DAM 8 Aanvrager: De heer R.P.M. van den Berg Lagendijk 11 1911 MT Uitgeest Opgesteld door: architectenburo Cees van

Nadere informatie

LANDSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING AGRARISCH BOUWBLOK TE WAARDENBURG AMSTELVEEN - ONTWERP VIER DAKTUINEN 1

LANDSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING AGRARISCH BOUWBLOK TE WAARDENBURG AMSTELVEEN - ONTWERP VIER DAKTUINEN 1 LANDSCHAPPELIJKE ONDERBOUWING AGRARISCH BOUWBLOK TE WAARDENBURG AMSTELVEEN - ONTWERP VIER DAKTUINEN 1 3 2 - - D M E C A E A M R B T E - R - 2 2 0 0 1 1 4 3 1 T O E L I C H T I N G B I J D E K A A R T E

Nadere informatie

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013

Groenschets. Ten behoeve van nieuwbouw woning. Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 Groenschets Ten behoeve van nieuwbouw woning Familie Soberjé P/A Venrayseweg 115 5961 AE Horst Locatie woning Lindweg langs nummer 7 077-3981683 Groenmeester Gemeente Horst aan de Maas September 2013 1.

Nadere informatie

: Landschappelijke inpassing Kasteellaan 1 te Horst aan de Maas Datum : 31 januari 2017 Opdrachtgever : De Kasteelboerderij Horst

: Landschappelijke inpassing Kasteellaan 1 te Horst aan de Maas Datum : 31 januari 2017 Opdrachtgever : De Kasteelboerderij Horst Advies : Landschappelijke inpassing Kasteellaan 1 te Horst aan de Maas Datum : 31 januari 2017 Opdrachtgever : De Kasteelboerderij Horst Projectnummer : 211x08701 Opgesteld door : R. van Och i.a.a. : Bij

Nadere informatie

RICHTLIJN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN Parallelweg

RICHTLIJN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN Parallelweg mei 2017 2 Aanleiding Recent zijn enkele particuliere initiatieven ingediend voor (sloop-)nieuwbouw van woningen aan de Parallelweg. Dit type initiatieven leidt over het algemeen tot een dichtere bebouwingsstructuur

Nadere informatie

INRICHTINGSVOORSTEL BEELDKWALITEITSPLAN AKKERWEG 6 TE RIEL

INRICHTINGSVOORSTEL BEELDKWALITEITSPLAN AKKERWEG 6 TE RIEL INRICHTINGSVOORSTEL BEELDKWALITEITSPLAN AKKERWEG 6 TE RIEL INLEIDING Dit inrichtingsvoorstel - beeldkwaliteitsplan heeft betrekking op de locatie aan de Akkerweg 6 te Riel. Deze locatie is gelegen ten

Nadere informatie

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied West. Februari 2015

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied West. Februari 2015 A13/A16 ROTTERDAM Toelichting Deelgebied West Februari 2015 TOELICHTING DEELGEBIED WEST Het gebied Het deelgebied West ligt binnen de gemeente Rotterdam. De A13/A16 sluit door middel van een (hoog) dijklichaam

Nadere informatie

16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016

16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016 16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING SCHOOTJESBAAN 2 TE RIEL

Nadere informatie

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied 4. beplanting 3. erven 2. ontsluiting 1. water en reliëf Gebiedsvisie Beers-Vianen Vernieuwd

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Provinacialeweg ong. Lienden. Toelichting landschappelijke inpassing

GEMEENTE BUREN. Toelichting landschappelijke inpassing. Provinacialeweg ong. Lienden. Toelichting landschappelijke inpassing GEMEENTE BUREN Toelichting landschappelijke inpassing Provinacialeweg ong. Lienden Toelichting landschappelijke inpassing Projectnr.061-066 / augustus 2015 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1. Aanleiding... 2

Nadere informatie

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied Terbregseveld. Februari 2015

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied Terbregseveld. Februari 2015 A13/A16 ROTTERDAM Toelichting Deelgebied Terbregseveld Februari 2015 TOELICHTING DEELGEBIED TERBREGSEVELD Het gebied Het Terbregseveld ligt binnen de gemeente Rotterdam en is globaal begrensd door de Rotte

Nadere informatie

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg Landschapsvisie De Danenberg presentatie dorpsraad Slijk-Ewijk 12-12-2017 V.o.f. De Brouwerij Partners: Inhoudsopgave Historie Gebied Het plan Beheer en onderhoud Boerderij De Danenberg Historie 2002:

Nadere informatie

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen

GEMEENTE WIJCHEN. Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen GEMEENTE WIJCHEN Landschappelijke inpassing Graafseweg 916 en 916a Wijchen 1 INLEIDING 1.1 Aanleiding Aanleiding voor het opstellen van het voorliggend landschapsplan voor het perceel Graafseweg 916 te

Nadere informatie

h e t o v e r v e e n

h e t o v e r v e e n h e t o v e r v e e n b i j l a g e I I : l a n d s c h a p s p l a n ( v o o r l o p i g o n t w e r p ) Gemeente Rijssen - Holten, definitief, 7 mei 2013, bijlage II bij bestemmingsplan I N H O U D 1.

Nadere informatie

GEMEENTE EERSEL. Stedenbouwkundig en landschappelijk inrichtingsplan Hazenpad ong, Eersel

GEMEENTE EERSEL. Stedenbouwkundig en landschappelijk inrichtingsplan Hazenpad ong, Eersel GEMEENTE EERSEL Stedenbouwkundig en landschappelijk inrichtingsplan Hazenpad ong, Eersel Stedenbouwkundig en landschappelijk inrichtingsplan Hazenpad ong Eersel Projectnr. 114-028 / aug 2016 INHOUD 1.

Nadere informatie

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg

Landschapspark De Danenberg. Landschapsvisie De Danenberg Landschapspark De Danenberg Landschapsvisie De Danenberg Voorontwerp Bestemmingsplan V.o.f. De Brouwerij Partners: Inhoudsopgave Historie Gebiedsanalyse Het plan Onderzoeken & beleidskader Bestemmingsplan Boerderij De Danenberg Historie

Nadere informatie

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit

PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit PV-velden: kwantiteit met oog voor ruimtelijke kwaliteit Erik Mol Duurzaamheidscoördinator gemeente Bronckhorst Solarpark De Kwekerij te Hengelo Gld. 18 november 2015 Solarpark De Kwekerij Aanleiding/randvoorwaarden:

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Landschappelijke Inpassing Zonnepark Ceresweg in Tholen

Landschappelijke Inpassing Zonnepark Ceresweg in Tholen Landschappelijke Inpassing Zonnepark Ceresweg in Tholen 1 2 Landschappelijke Inpassing Zonnepark Ceresweg in Tholen 3 Opdrachtgever: DELTA N.V. Nummer: 040558.1904610.00 Datum : 21-10-2014 Opdrachtleider:

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

LANDSCHAPSPLAN WINKELDIJK 5, ABCOUDE 8 januari 2016

LANDSCHAPSPLAN WINKELDIJK 5, ABCOUDE 8 januari 2016 LANDSCHAPSPLAN WINKELDIJK 5, ABCOUDE 8 januari 2016 LANDSCHAPSPLAN WINKELDIJK 5, ABCOUDE 8 januari 2016 opdrachtgever gemeente De Ronde Venen documentstatus definitief documentversie 2 datum 8 januari

Nadere informatie

KERNGEGEVENS Dienst Landelijk Gebied (DLG) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuw landgoed en maakt het ontwerp

KERNGEGEVENS Dienst Landelijk Gebied (DLG) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuw landgoed en maakt het ontwerp KERNGEGEVENS Dienst Landelijk Gebied (DLG) onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuw landgoed en maakt het ontwerp Opdrachtgever Bureau Beheer Landbouwgronden DLG/BBL werkt samen met Gemeente Buren, Provincie

Nadere informatie

BEELDKWALITEITSASPECTEN

BEELDKWALITEITSASPECTEN TER BEOORDELING BEELDKWALITEITSASPECTEN HERONTWIKKELING MAARSSEVEENSEVAART 90 Februari 2013 (versie 2) Aanleiding De gemeente Stichtse Vecht heeft een concept Beeldkwaliteitsplan Herenweg-Gageldijk en

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen

Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij. Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen Landschappelijk inpassingsplan Van der Waaij Nieuwe woning Haanwijk 27 Harmelen De Bilt, 16 juli 2012, versie 2 Lennart in t Veld Landschap Erfgoed Utrecht Postbus 121 3730 AC De Bilt t 030 220 55 34 f

Nadere informatie

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 INLEIDING SCENARIO ONDERZOEK BOERDERIJEN DORPSOMGEVING

Nadere informatie

Middeldijk 86 Barendrecht

Middeldijk 86 Barendrecht drain Middeldijk 86 Barendrecht Landschappelijke inpassing Woonkamer Woonkamer Slaapkamer 1 88 6805 Badk. Toilet Entree Kast Toilet Entree mk 2865 Keuken Keuken 4000 5200 10400 5200 Middeldijk 86 Barendrecht

Nadere informatie

BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468

BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468 BLATENPLAN EWIJK BEELDKWALITEIT 10 oktober 2011 projectnummer 100468 colofon SAB Arnhem B.V. Contactpersoon: Arjan van der Laan bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres:

Nadere informatie

Uitwerking landschapsplan. Landschapsplan A13/A16 Rotterdam Versie F mei 2015

Uitwerking landschapsplan. Landschapsplan A13/A16 Rotterdam Versie F mei 2015 6. Uitwerking landschapsplan Landschapsplan A13/A16 Rotterdam Versie F mei 2015 69 Deelgebied 2: Intermezzo Detail aansluiting Ankie Verbeek-Ohrlaan Deelgebied 1: Polder Deelgebied 3: Bos en Rotte Detail

Nadere informatie

LANDSCHAPSPLAN HOOGSESTRAAT 4A VALBURG. Opdrachtgever: de heer G.J. van Elk. Oktober 2014 Ing. B. van Elk

LANDSCHAPSPLAN HOOGSESTRAAT 4A VALBURG. Opdrachtgever: de heer G.J. van Elk. Oktober 2014 Ing. B. van Elk LANDSCHAPSPLAN HOOGSESTRAAT 4A VALBURG Opdrachtgever: de heer G.J. van Elk Oktober 2014 Ing. B. van Elk Inhoud 1 Inleiding 2 Huidig Landschap 2.1 Algemeen 2.2 Hoogsestraat en plangebied 3 Inrichtingsplan

Nadere informatie

FUNCTIEVERANDERING MET STEDENBOUWKUNDIGE EN LANDSCHAPPELIJKE INRICHTING NIJKERKERWEG 55 TE ERMELO. Ermelo / Amersfoort, 18 maart 2013

FUNCTIEVERANDERING MET STEDENBOUWKUNDIGE EN LANDSCHAPPELIJKE INRICHTING NIJKERKERWEG 55 TE ERMELO. Ermelo / Amersfoort, 18 maart 2013 FUNCTIEVERANDERING MET STEDENBOUWKUNDIGE EN LANDSCHAPPELIJKE INRICHTING NIJKERKERWEG 55 TE ERMELO Ermelo / Amersfoort, 18 maart 2013 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Context en analyse 4 3. Kwaliteiten en aandachtspunten

Nadere informatie

Oog voor het platteland

Oog voor het platteland Oog voor het platteland 11 maart 2014 362.201.00 hoofdstuk 1 van droom naar visie a Oog voor het platteland Vastgesteld door de gemeenteraad op 11 maart 2014 362.201.00 Inhoudsopgave Viatopia: een toekomstdroom

Nadere informatie

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied 1 inleiding Windturbines dragen bij aan een schoner milieu en hebben een moderne, hightech uitstraling. Windturbines hebben grote

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan De Scholt II

Beeldkwaliteitsplan De Scholt II Beeldkwaliteitsplan De Scholt II Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Landschapsanalyse 4 3. Beeldkwaliteit 6 3.1 Zachte overgangen van en naar omgeving 6 3.2 Openbare ruimte 7 3.2.1 Bestrating en verlichting

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

6.4 DEELGEBIED 4: STEDELIJK GEBIED. ^ President Rooseveltweg. ^ Viaduct van de Hoofdweg. ^ Fietstunneltje onder oprit A16

6.4 DEELGEBIED 4: STEDELIJK GEBIED. ^ President Rooseveltweg. ^ Viaduct van de Hoofdweg. ^ Fietstunneltje onder oprit A16 6.4 DEELGEBIED 4: STEDELIJK GEBIED RUIMTELIJKE BESCHRIJVING INPASSING Het deelgebied Stedelijk gebied loopt vanaf de tunneltoerit bij de Rotte tot aan de bestaande A16. Het bevat de volgende trajecten:

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Kenmerken en kwaliteiten landschap

Kenmerken en kwaliteiten landschap h o o f d s t u k 1 Kenmerken en kwaliteiten landschap Oude Rijnzone (N11) De Oude Rijnzone maakt deel uit van het Hollandse veenweidegebied en wordt gekenmerkt door de Oude Rijn met rijke lintbebouwing

Nadere informatie

Landschappelijk inpassingsplan Biesheuvelweg 2, Wijk en Aalburg

Landschappelijk inpassingsplan Biesheuvelweg 2, Wijk en Aalburg Landschappelijk inpassingsplan Biesheuvelweg 2, Wijk en Aalburg 3 augustus 2016 Toelichting landschappelijke inpassing Initiatiefnemer J. van Rijswijk is voornemens om het agrarisch bouwvlak, gelegen aan

Nadere informatie

leuten Vleuten, Vleuterweide, Zandweg 214 Kavelpaspoorten perceel 2458 west en 2458 oost

leuten Vleuten, Vleuterweide, Zandweg 214 Kavelpaspoorten perceel 2458 west en 2458 oost leuten Vleuten, Vleuterweide, Zandweg 214 Kavelpaspoorten perceel 2458 west en 2458 oost Inleiding Aan de Zandweg in Vleuten worden als onderdeel van de ontwikkeling De Tuinlanden diverse vrije kavels

Nadere informatie

beeldkwaliteitplan de Swaan concept Wagenweg 2 november 2013

beeldkwaliteitplan de Swaan concept Wagenweg 2 november 2013 beeldkwaliteitplan de Swaan concept Wagenweg 2 november 2013 vogelvlucht kaart 1860 Diepsmeerpolder met onderscheidende verkaveling in omringend landschap aanleiding en procedure Aanleiding Speelpark de

Nadere informatie

INRICHTINGSPLAN VOSSEBOERWEG 12

INRICHTINGSPLAN VOSSEBOERWEG 12 INRICHTINGSPLAN VOSSEBOERWEG 12 Den Ham, gemeente Twenterand SEPTEMBER 2014 INRICHTINGSPLAN VOSSEBOERWEG 12 Den Ham, gemeente Twenterand Opdrachtgever: de heer Ekkel en mevrouw Wessels Vosseboerweg 12

Nadere informatie

memo Het initiatief Landschappelijke inpassing zonnepark Beneden Leeuwen Datum: 24-maart 2016 Ir. J.J. van den Berg

memo Het initiatief Landschappelijke inpassing zonnepark Beneden Leeuwen Datum: 24-maart 2016 Ir. J.J. van den Berg memo Postbus 430, 4330 AK Middelburg Telefoon: 0118-689010 Fax: 0118-623361 E-mail: mburg@rho.nl Aan: T.a.v.: Onderwerp: GroenLeven Johan ten Brinke Landschappelijke inpassing zonnepark Beneden Leeuwen

Nadere informatie

Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek

Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek Erftransformatie Kleine Woldweg ongenummerd nabij 32, Oosterwolde Gemeente Oldebroek COLOFON In opdracht van Gemeente

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem.

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem. B e l e i d s k a d e r R a a l t e Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1. Kies de positie 14-15 Luttenberg 24-25 Broekland 16-17 Mariënheem 26-27 Heeten 18-19 Nieuw-Heeten 28-29 Heino 2-21 Raalte 3-31 Liederholthuis

Nadere informatie

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE 06-04-2017 1. Analyse Plangebied Hantumerweg Kwelderwallen / oeverwallen Hiausterdyk Oude Paesens Agrarisch Kweldervlakten Zonneakker Bedrijventerrein Bedrijventerrein

Nadere informatie

landschappelijk inpassingsplan Bijsterveld 2, Oirschot gemeente Oirschot datum: januari 2017 projectnummer: R.

landschappelijk inpassingsplan Bijsterveld 2, Oirschot gemeente Oirschot datum: januari 2017 projectnummer: R. landschappelijk inpassingsplan gemeente Oirschot status: voorontwerp datum: januari 2017 projectnummer: 405178R.2002 adviseur: Bwe VONDERWEG 14, 5616 RM EINDHOVEN TELEFOON 040 257 13 36 TELEFAX 040 257

Nadere informatie

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten

Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk Aalten Colofon Erfbeplanting en landschappelijke inpassing wijziging bouwblok Meerdink, Hoeninkdijk, Aalten Opdrachtgever:

Nadere informatie

Inrichtingsplan driestweg 14 te Putten

Inrichtingsplan driestweg 14 te Putten Inrichtingsplan driestweg 14 te Putten opdrachtgever: Boerstaete Makelaardij B.V. 8 oktober 2014 amer / ruimtelijke ontwikkeling Driestweg plangebied ligging plangebied Driestweg 14 Inhoud Inleiding 4

Nadere informatie

GEMEENTE LEUDAL. Toelichting landschappelijke inpassing Roligt 7 Roggel

GEMEENTE LEUDAL. Toelichting landschappelijke inpassing Roligt 7 Roggel GEMEENTE LEUDAL Toelichting landschappelijke inpassing Roligt 7 Roggel Toelichting landschappelijke inpassing Roligt 7 Roggel Projectnr.147-022 / 23 februari 2017 INHOUD 1. INLEIDING... 2 1.1. Aanleiding...

Nadere informatie

Concept Randvoorwaarden Ontwikkellocatie Brede school Zuidmaten oost Den Ham

Concept Randvoorwaarden Ontwikkellocatie Brede school Zuidmaten oost Den Ham Concept Randvoorwaarden 02.03.2010 Ontwikkellocatie Brede school Zuidmaten oost Den Ham luchtfoto huidige situatie+plangebied Centrum Inleiding Het zuidelijk deel van Den Ham is volop in ontwikkeling.

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

T o e l i c h t i n g A r e n a d e b a t v i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n 1 8 f e b r u a r i

T o e l i c h t i n g A r e n a d e b a t v i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n 1 8 f e b r u a r i T o e l i c h t i n g A r e n a d e b a t v i s i e l a n d e l i j k g e b i e d I J s s e l s t e i n 1 8 f e b r u a r i 2 0 1 6 Zoals u bekend is, vindt op dinsdag 9 oktober 2018 om 20.00 uur het tweede

Nadere informatie

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE

DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE DOKKUM INPASSING ZONNEAKKER MODELLENSTUDIE 22-06-2017 ZODO 17-23 22-06-2017 UITGEVOERD DOOR MD Landschapsarchitecten Kerklaan 30, Haren Postbus 6070 9702 HB Groningen 050 5278218 contact@mdlandschapsarchitecten.nl

Nadere informatie

Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010

Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010 Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 Gendt Gemeente Lingewaard Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2010 Erftransformatie Munnikhofsestraat 9 te Gendt Gemeente Lingewaard COLOFON In opdracht

Nadere informatie

Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015

Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015 Onderwerp : Landschappelijke inpassing De Hees 63, Kronenberg MEMO Projectnummer : 211x06961 Datum : 7 augustus 2015 Van : Rutger Wijngaarden Aan : BLAD 1 Aanleiding De locatie aan de Hees 63 heeft op

Nadere informatie

Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Winterswijk. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Oktober 2010

Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Winterswijk. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Oktober 2010 Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Winterswijk Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Oktober 2010 Erftransformatie Ratumseweg 23 Ratum Gemeente Ratum COLOFON In opdracht van Gemeente Winterswijk

Nadere informatie

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014 Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst opdrachtgever: gemeente Hulst nummer: 0677.009386.00 datum: 21 mei 2014 referte: Ing. Jos van Jole 1 Inhoud Inleiding 3 Analyse 4 Beleidsmatige uitgangspunten

Nadere informatie

Erfadvies Het Witte Veen 14 Klarenbeek Gemeente Apeldoorn. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Definitief 2012

Erfadvies Het Witte Veen 14 Klarenbeek Gemeente Apeldoorn. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Definitief 2012 Erfadvies Het Witte Veen 14 Klarenbeek Gemeente Apeldoorn Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Definitief 2012 Erfadvies Het Witte Veen 14, Klarenbeek Gemeente Apeldoorn COLOFON In opdracht van dhr.

Nadere informatie

Ervenconsulentadvies 1880 DS: Mennistensteeg ongenummerd

Ervenconsulentadvies 1880 DS: Mennistensteeg ongenummerd Ervenconsulentadvies 1880 DS: Mennistensteeg ongenummerd Datum: 11 november 2012 Kader: Wijker Fase: Initiatief Opgave U heeft ons gevraagd te adviseren over de vraag tot de ontwikkeling van een nieuw

Nadere informatie

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol

Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Analyse landschappelijke inpassing Recreatiecentrum Zandpol Drs. Ing. L.M. Scholtens in opdracht van: Gemeente Emmen, Dienst Beleid Afdeling Fysiek Ruimtelijke Ontwikkeling December 2009 Het landschap

Nadere informatie

Beplantingsplan. Woning Eendenkooiweg ong. Melderslo. A.I.W.M. Christiaens

Beplantingsplan. Woning Eendenkooiweg ong. Melderslo. A.I.W.M. Christiaens Beplantingsplan Woning Eendenkooiweg ong. Melderslo A.I.W.M. Christiaens 16 oktober 2014 Beplantingsplan Woning Eendenkooiweg ong. Melderslo A.I.W.M. Christiaens Adres: Eendenkooiweg ong. Melderslo Initiatiefnemer:

Nadere informatie

Meerkerk - De Weide stedenbouwkundig plan

Meerkerk - De Weide stedenbouwkundig plan GEMEENTE ZEDERIK Meerkerk - De Weide stedenbouwkundig plan 21 augustus 2008 K3 architectuur en planning B.V., Arnhem 466w stedenbouwkundig plan06 2 0. INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1. Ambitie 3 1.2. Het

Nadere informatie

Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem

Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem Nieuwbouw Schaapskooi, Zuilichem Opdrachtgever: de heer Van Veen projectnummer: 292.12.00.00.00 Onderwerp: Landschappelijke inpassing Schaapskooi Opmerking: Zuilichem Datum: 17-10-2012 Initiatief De heer

Nadere informatie

Erfadvies Middendijk 85, Nijbroek Gemeente Voorst

Erfadvies Middendijk 85, Nijbroek Gemeente Voorst Erfadvies Middendijk 85, Nijbroek Gemeente Voorst 2012 Erfadvies Middendijk 85, Nijbroek Gemeente Voorst COLOFON In opdracht van: Gemeente Voorst, Stijn Braakman Initiatiefnemer: Dhr. Nikkels Adviseur:

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg, Wapenveld. Rapportnummer 1522

Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg, Wapenveld. Rapportnummer 1522 Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg, Wapenveld Rapportnummer 1522 Colofon Beeldkwaliteitplan Hondenbergseweg/Flessenbergerweg, Wapenveld Opdrachtnemer: Cultuurland Advies Postbus 20, 8180 AA Heerde Uitvoering

Nadere informatie

Eemnes. De Eempolder ( Bron:

Eemnes. De Eempolder ( Bron: Eemnes De Eempolder ( Bron: www.eemvallei.nl) Introductie Eemnes is een kleine, zelfstandige gemeente in de provincie Utrecht, zeer centraal gelegen in het hart van Nederland. Onderzoek uit 2011 wees uit

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree

Ruimtelijke onderbouwing. Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree Ruimtelijke onderbouwing Wijziging gebruik van loods voor opslag op het perceel Rinkesfort 13 te Maasbree 16-08-2011 1. Inleiding Algemeen De heer Wijnen heeft het verzoek gedaan om een loods op het perceel

Nadere informatie

Inrichtingsplan. uitbreiding De Champignonspecialist. Uilecotenweg Ammerzoden. Gemeente Maasdriel. In opdracht van de heer B.

Inrichtingsplan. uitbreiding De Champignonspecialist. Uilecotenweg Ammerzoden. Gemeente Maasdriel. In opdracht van de heer B. Inrichtingsplan uitbreiding De Champignonspecialist Uilecotenweg Ammerzoden Gemeente Maasdriel In opdracht van de heer B. van Harsel SAB april 2012 110447 1. Inleiding Het bedrijf de Champignonspecialist,

Nadere informatie

GEMEENTE ZALTBOMMEL. Landschapsplan. De Gamerse Smid

GEMEENTE ZALTBOMMEL. Landschapsplan. De Gamerse Smid 032-013 GEMEENTE ZALTBOMMEL Landschapsplan De Gamerse Smid augustus 2011 INHOUD BLZ 1. INLEIDING...2 2. HUIDIGE SITUATIE...3 2.1. Omgeving... 3 2.2. Plangebied... 4 3. UITGANGSPUNTEN...5 3.1. Landschappelijke

Nadere informatie

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg Bedrijvenpark Noord Surfplas Bedrijvenpark zuid Bedrijventerrein T58 Bedrijvenpark te midden van groen

Nadere informatie

MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN

MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN MEERWEG DE LIJTE BEELDKWALITEITSPLAN Vastgesteld door de gemeenteraad Haren op 26 januari 2015 INHOUD MEERWEG BEELDKWALITEITSPLAN HORECA DE LIJTE UITGANGSPUNTEN - ONTWIKKELING - DEELGEBIEDEN - INTENTIE

Nadere informatie

L a n d s c h a p s p l a n. Uilenburgsestraat 12 Heteren H. Crum Jens ONTWERPERS

L a n d s c h a p s p l a n. Uilenburgsestraat 12 Heteren H. Crum Jens ONTWERPERS L a n d s c h a p s p l a n Uilenburgsestraat 12 Heteren H. Crum 18-12-2015 Jens ONTWERPERS Aanleiding In het buitengebied van Heteren, is H. Crum voornemens een herindeling van gebouwen op zijn perceel,

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan. Goorstraat 35 en Goorstraat. Te Soerendonk

Beeldkwaliteitsplan. Goorstraat 35 en Goorstraat. Te Soerendonk Beeldkwaliteitsplan Goorstraat 35 en Goorstraat ongenummerd (tussen 21 en 23) Te Soerendonk Oktober 2010 1 Inhoudsopgave 1) Inleiding.3 2) Provinciaal en gemeentelijk beleid m.b.t. buitengebied 4 3) Uitwerking

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing nieuwbouw MTS Vroege te Dalen

Landschappelijke inpassing nieuwbouw MTS Vroege te Dalen Landschappelijke inpassing nieuwbouw MTS Vroege te Dalen Landschappelijke inpassing nieuwbouw mts Vroege te Dalen INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 Doel en intenties 3 Landschap 4 Huidige erf en zijn rol 5 De

Nadere informatie

Inpassingsplan (zie legenda pagina 65)

Inpassingsplan (zie legenda pagina 65) Inpassingsplan (zie legenda pagina 65) Schaal: 1:4000 93 5.3.4 Transformatiezone - Oeverbos Doorsnede Kanteldijk 5 Inpassing Rietputten Overjarig riet Rietputten 94 Maassluissedijk huidige situatie Impressie

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011

Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg. Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg Notitie Uitgangspunten en Randvoorwaarden Februari 2011 Erftransformatie Oostendorperstraatweg 22A Oostendorp Gemeente Elburg COLOFON

Nadere informatie

Inrichtingsplan Kavel nabij Meerweg 47/47a

Inrichtingsplan Kavel nabij Meerweg 47/47a Inrichtingsplan Kavel nabij Meerweg 47/47a Voor: am. Tack Katwijkerlaan 35 2641 P Pijnacker atum: 20-6-2016 ijlagen: SO-38 Inrichtingsplan d.d. 20-6-2016 SO-39 Inrichtingsplan zonder maatvoering d.d. 20-6-2016

Nadere informatie

BEELDKWALITEITSPLAN BEDRIJVENTERREIN GOUWEPOORT

BEELDKWALITEITSPLAN BEDRIJVENTERREIN GOUWEPOORT BEELDKWALITEITSPLAN BEDRIJVENTERREIN GOUWEPOORT April 2015 1.1 Ligging van het plangebied en ruimtelijke relaties De situatie aan de zuidzijde van Zierikzee is jarenlang in ruimtelijke zin onsamenhangend

Nadere informatie