Samenwerking GP Groot en

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerking GP Groot en"

Transcriptie

1 1 Samenwerking GP Groot en Ondernemersvereniging Spaarndam e.o.

2 2 Samenwerking Belang ondernemersvereniging Ondernemersvereniging Spaarndam heeft GP Groot gevraagd een plan te presenteren inzake duurzaam afvalbeheer voor alle ondernemers in de regio. Door lid te worden en een landurige samenwerking met de ondernemersvereniging aan te gaan is regionaal veel voordeel te halen door synergie tussen alle bedrijven. De ondernemersvereniging kan collectieve afspraken maken en deze beheren. Samen staan we sterk! Meer scheiden = Minder betalen Op het gebied van betere afvalscheiding zijn er voor de bedrijven goede resultaten te behalen. Onze focus is gericht op scheiding aan de bron en inzameling van recyclebare reststoffen waardoor uw kosten verminderen. Financieel voordeel Het samenvoegen van de afvalstromen van de Spaarndamse ondernemers zullen we ondersteunen door een minimale besparing te garanderen: Minimaal 10% voordeel Deze besparing is over de totale afvalkosten van de onderneming! Doel samenwerking We stellen ons als doel het maatschappelijk verantwoord beheren van de rest-en afvalstoffen van de Spaandamse ondernemers. Daarbij uitgaande van de kernwaarde mens, milieu en omgeving. Concreet: Efficiente inzameling van afval- en reststoffen Kostenbesparing voor de ondernemers Duurzaam afvalbeheer Verlaging CO 2 uitstoot en andere vervuilende uitlaatgassen Het vormen van een afvalcollectief Het werven van nieuwe leden. De uitwerking Elke nieuwe deelnemer van het afvalcollectief wordt of is lid van de vereniging en heeft recht op een gratis quickwin afvalscan. Aan de hand van de resultaten van deze scan wordt een advies op maat gegeven welke vergeleken wordt met de huidige situatie. Als de minimale bespraring van 10% wordt behaald zal de ondernemer overstappen naar het collectief. Alle aangesloten bedrijven ontvangen bovendien na een jaar een CO 2 reductie certificaat (CrC) waarmee ze hun CO 2 besparing aantoonbaar maken.

3 3 Focus op herbruikbare reststoffen. Extra aandacht en focus op het scheiden en inzamelen van harde en zachte kunststoffen zoals transparante folies, PVC verpakking en Piepschuim. Deze recyclebare stromen worden al in ons bestaande logistieke systeem meegenomen en kunnen dus zonder extra CO 2 uitstoot worden ingezameld. We investeren in marketing en presentatie van deze reststromen. Door deze stromen extra te ondersteunen en intensiever aan te bieden kunnen we het restafval aanzienlijk verminderen. Piepschuim (EPS) EPS staat voor expanded polystyrene. Het is in de volksmond beter bekend als piepschuim. Vroeger werd het ook wel tempex of PS-Hardschuim genoemd. EPS wordt bijvoorbeeld gebruikt als isolatiemateriaal en in verpakkingen. Harde kunststoffen De harde kunststoffen die wij voor u kunnen verwerken bestaan uit gemengde of mono stromen van diverse soorten PE (o.a. kratten), PP (o.a. buizen) en PVC. Hiervoor plaatsen we speciale gaascontainers welke we wisselen als deze vol zijn. Kantoorpapier Het papierafval van de Spaarndamse ondernemers is van hoogwaardige kwaliteit en is tot 7x herbruikbaar in de papierindustrie. Door het papierafval uit het restafval te halen krijgt dit afval een tweede leven. GP Groot heeft voor hoogwaardig kwaliteit papier een retoursysteem opgezet wat het mogelijk maakt om deze papierstroom terug te leveren als hergebruikt kantoorpapier. Spaarndamse ondernemers schrijven of printen dan straks weer op hetzelfde papier wat eerder is opgehaald.

4 4 Taken ondernemersvereniging Spaarndam De vereniging promoot deelname aan het afvalcollectief bij de Spaarndamse ondernemers, hiermee wordt draagvlak vergroot en behouden. Ook controleert zij de kwaliteit van de dienstverlening. Nieuwe diensten en scheidingsmogelijkheden kunnen gezamenlijk met GP Groot in de markt worden gezet. De gehele samenwerking wordt jaarlijkse geevalueerd met de samenwerkingspartner GP Groot. Taken GP Groot Het verzorgen van de Quickwin afvalscans en het jaarlijks aanleveren van afvalmanagement resultaten bij de ondernemers. Nieuwe diensten en scheidingsmogelijkheden worden gepromoot en ontwikkeld en GP Groot investeerd duurzaam in meerwaarde. De gehele samenwerking wordt jaarlijkse geevalueerd met de samenwerkingspartner Ondernemersvereniging Spaarndam. Succesfactoren en aanbevelingen Collectief afvalbeheer. Samenwerken als gelijkwaardige partners! Werken met intentieverklaringen. Projectgroep representatieve ondernemers (vlagdragers) oprichten om GP Groot en ondernemersvereniging te ondersteunen. Projectteam GP Groot oprichten. Blijvend motiveren van de ondernemers, door de ondernemers regelmatig te betrekken bij de behaalde resultaten, doelstellingen en nieuwtjes. Hierdoor zal de interesse in duurzaam afvalbeheer blijven groeien. Actuele onderwerpen jaarlijks toevoegen aan de nieuwsbrief van de Spaarndamse ondernemersvereniging. We bieden op de website van de vereniging duurzaamheidservices aan. Deze services kunnen we integreren op de bestaande website. Een vraag stellen, het bestellen van een bouwafvalcontainer wordt zo een stuk eenvoudiger! Kortom Een samenwerking op basis van vertrouwen, continuiteit en gelijkwaardigheid zal resulteren in een voordelig duurzaam reststoffen inzamelsysteem waarin door beide partijen constant geinvesteerd zal worden. Samenwerken Loont!

5 5 Regionaal uitgelicht: Eco Support. Op een steenworp afstand, aan de Haarlemmerstraatweg, naast de Zoete Inval, vindt u onze regionale dienstverlener Eco Support. Op deze locatie verwerken we bovendien uw afval- en reststoffen. Toegevoegde waarde van Eco Support. Regionale service en afvalverwerking De afval- en reststoffen afkomstig van de Spaandamse ondernemers worden dichtbij verwerkt of overgeslagen op onze locatie in Halfweg. Met Eco Support als inzamelbedrijf wordt er maximaal geprofiteerd van een minimale afstand, minder kiliometers, minder brandstof en minder CO 2 uitstoot. Op onze locaties in Noord Holland worden de volgende afvalstromen verwerkt, overgeslagen en gerecycled: Puin Zand en grond Gasbeton Gips Hout A (onbehandeld) Hout B (behandeld) Hout C (geïmpregneerd) Papier Karton Vertrouwelijk papier Kunststoffen Product-en data vernietiging Metalen (ferro en non-ferro) Kunststoffen Isolatiematerialen Dakafval Bouw- en sloopafval, gemengd Asbesthoudend bouw- en sloopafval Bouw- en sloopafval, niet recyclebaar.

6 6 Flexibel en betrouwbaar Eco Support staat bekend als een regionaal inzamelbedrijf, met als kerngebied regio Haarlem en Amsterdam. Daar beschikken wij over een zeer dicht klantenbestand. Dit heeft als direct voordeel dat wij door de hoge route dichtheid een zeer aantrekkelijk tarief kunnen bieden. Bovendien kunnen wij door de hoge routedichtheid zeer flexibel werken. Door deze flexibiliteit en de reactiesnelheid van Eco Support, ook bij niet voorziene situaties, kan de gehele regio Haarlem rekenen op betrouwbare afvoer haar van afval- en reststromen. Maatschappelijk betrokken en verbonden met Spaarndam e.o. Werknemers, directie en aandeelhouders bij Eco Support zijn sterk verbonden met de regio rond Spaarndam omdat ze hier wonen én werken. In Halfweg bieden Sortiva en Eco Support regionaal werkgelegenheid voor 40 medewerkers. Duurzaamheid, heel natuurlijk bij Eco Support Afval en milieu zijn sinds jaar en dag onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om het thema milieu te borgen in de bedrijfsprocessen van Eco Support werken wij met een milieuzorgsysteem / managementsysteem. Dit systeem is gebaseerd op de uitgangspunten en de normen vanuit de NEN- ISO standaard. We investeren dagelijks in onze bedrijven. Mens en milieu staan hierbij centraal. Schone inzameling vanzelfsprekend Als GP Groot groep voldoen we uiteraard aan de regelgeving. Wij vinden het dan ook vanzelfsprekend dat het afval schoon wordt ingezameld. Onze voertuigen zijn uitgerust volgens de laatst geldende regels. Denk hierbij aan de aanwezigheid van roetfilters. Deze filters reduceren de uitstoot van gevaarlijke stoffen met 90%. Daarbij dragen wij bij aan de verminderde uitstoot van fijnstof en CO 2 in het milieu, maar ook aan de bescherming van ons eigen personeel.

7 7 Bedrijfsprofiel GP Groot groep GP Groot, een bedrijf met historie De geschiedenis van GP Groot bv gaat nu al meer dan 93 jaar terug in de tijd. Op dit moment werken er bij ons bedrijf meer dan 600 mensen. GP Groot werd in 1917 opgericht door Gerardus Petrus Groot en Ursula Groot-Vlaming. De eerste jaren was Gerardus Groot vooral actief in het vervoer van zand, melk en kolen. In 1921 begon het bedrijf serieuzere vormen aan te nemen na de aankoop van een T-Ford. De familie Groot verhuisde in 1928 naar de Hoogeweg in Limmen. Wat nog steeds een bestaande vestiging van de GP Groot groep is. GP Groot, waar milieu en mensen centraal staan In de afgelopen decennia hebben milieu, energie, bewust omgaan met de ruimte, infrastructuur, schaarse grondstoffen en afval een prominente plaats gekregen binnen ons denken en handelen. Of het nu gaat om het hergebruik van grondstoffen, de optimale inrichting van openbare ruimten en stedelijke gebieden, het scheiden van afval, het benutten van restwarmte of de ontwikkeling van schonere brandstoffen: iedereen is doordrongen van het grote maatschappelijke belang van deze zaken en de noodzaak van een schone en gezonde toekomst. Zelfstandig en samen sterk GP Groot ontplooit activiteiten op het gebied van afval, energie, infra, milieu en advies. Onze missie is, dat onze bedrijven een duurzame en optimale bijdrage leveren aan onze werk- en leefomgeving. Daarbij staat de mens centraal, zowel binnen als buiten het bedrijf. Al onze werkgebieden worden vertegenwoordigd door een aantal gespecialiseerde bedrijven die zelfstandig opereren, maar ook profiteren van onderlinge samenwerking en krachtenbundeling. Enkele van deze bedrijven dragen het GP Groot logo, zoals GP Groot infra en GP Groot inzameling, en soms een eigen logo, zoals HB Adviesbureau, Eco Support, PCC, Roele De Vries, Sortiva en Boha oliemaatschappij. Noord-Nederland Bij GP Groot werken ruim 750 mensen, verdeeld over bedrijfslocaties in Noord-Nederland, te weten Noord-Holland, Friesland, Groningen en Flevoland. Met meer dan 190 eenheden rijdend materieel en over de andere materieelstukken zijn de bedrijfsonderdelen van GP Groot uitgegroeid tot een bekende verschijning in de regio s. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf een aanzienlijke groei doorgemaakt en haar positie verstevigd door te innoveren en samen te werken met andere bedrijven. GP Groot zit niet stil. De organisatie houdt gelijke tred met trends, regels en wetten en past die met Noord-Hollandse nuchterheid toe in de praktijk. Meer zijn Duurzaam, milieubewust en maatschappelijk betrokken ondernemen. Die begrippen zijn alle van toepassing op de activiteiten van GP Groot. Tel daar kwaliteit, vakkundigheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit bij op en zie daar de meerwaarde van onze onderneming. GP Groot is op basis van goede dienstverlening het bedrijf geworden dat het nu is.

8 8 Bedrijfsonderdelen GP Groot GP Groot brandstoffen, Boha Oliemaatschappij. Brandstoffen is samen met Aanneming een van de oudste activiteiten van GP Groot. Naast groothandel in Texaco brandstoffen en smeermiddelen exploiteert de onderneming ook een aantal bemande Texaco service tankstations en een aantal onbemande tankstations onder de naam Firezone. Enkele van deze service tankstations zijn ook voorzien van wasstraten en wasboxen. Boha is de afgelopen jaren uitgegroeid van regionale speler tot dé brandstoffenleveranciers in Noord-Holland. Daarnaast verzorgt Boha de (toe)levering van brandstoffen aan onder andere transport- en industriële ondernemingen, agrarische bedrijven, aanneming- en garagebedrijven. GP Groot infra: duurzame en geïntegreerde totaaloplossingen GP Groot infra is een professionele partner voor duurzame en geïntegreerde totaalprojecten. Aanneming realiseert onder meer de infrastructuur van complete uitbreidingsplannen, in opdracht van de overheid, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. De kern van de activiteiten bestaat uit civiel- en milieutechniek en sloopwerken. Steeds meer op basis van turnkey en design & construct. Door de onderlinge samenwerking met onze zusterbedrijven kan GP Groot aanneming alle projectfasen optimaal verzorgen. Kwaliteit en flexibiliteit staan daarbij voorop. Elk project wordt van begin tot einde uitgevoerd met de grootste zorgvuldigheid. En uiteraard geldt: afspraak is afspraak. Naast de aanleg van rioleringen door GP Groot Infra biedt onze rioolservice oplossingen voor de afvoer, de opslag en het transport van afvalwater en residuen. De focus ligt hierbij op drie activiteiten: reiniging & inspectie, advies & (data)beheer en onderhoud. Deze activiteiten verzorgen wij voornamelijk voor gemeenten en bedrijven in Noord-Holland. Het is dan ook heel logisch dat GP Groot rioolservice samenwerkt met HB Adviesbureau, GP Groot inzameling, Sortiva en GP Groot aanneming om geïntegreerde en totaaloplossingen te realiseren.

9 9 GP Groot inzameling; milieubewuste oplossingen voor afval GP Groot inzameling draagt met de bedrijven GP Groot containerservice (Alkmaar), Eco support (Halfweg), PCC (Medemblik), Roele De Vries (Wognum), ATR-Visser (Harlingen) en NNRD (Drachten) bij aan een schone werk- en leefomgeving en richt zich met haar regionale betrokken ondernemingen op klantgerichte milieubewuste oplossingen op het gebied van afval. Door bundeling van krachten biedt GP Groot inzameling voordelen aan haar klanten als het gaat om prijs/kwaliteit, betrouwbaarheid en gemak. Voor alle reststoffen zorgt GP Groot voor de juiste oplossing en de op maat afgestemde afvalinzamelsystemen. Immers vraagt elke afvalstof of reststroom om een specifieke en klantgerichte aanpak. GP Groot inzameling is gespecialiseerd in de inzameling van bouw- en sloopafval, bedrijfsafval, papier en karton, Vertrouwelijk papier (archief), data-en productvernietiging, kunststoffen, hout, glas, kleding, gevaarlijk afval en huishoudelijk afval. Sortiva Recycling Sortiva verwerkt afval voor hergebruik en nuttige toepassing. De door Sortiva gerecyclede afvalstromen krijgen een tweede leven als grond-, bouw- of brandstof. Afnemers van deze producten zijn onder andere de wegenbouw, de hout- en papierindustrie, de kunststofbranche en de energetische industrie. Sortiva verwerkt afvalstromen als puin, hout, groencompostering, sorteren en papier en kunststoffen. Dat gebeurt vanuit zes locaties: Alkmaar, Middenmeer, Wognum, Halfweg, Harlingen en Emmeloord. Daarnaast voert Sortiva op eigen initiatief internationale projecten uit om de kennis en het bewustzijn over verantwoorde afvalverwerking te vergroten en zijn er intensieve samenwerkingsverbanden met technische universiteiten voor het ontwikkelen van verwerkingstechnieken die het milieu minder belasten. HB Adviesbureau, adviseurs en ingenieurs HB Adviesbureau levert praktische en resultaatgerichte advies en ingenieursdiensten op het gebied van milieu, geo-informatie, infrastructurele projecten en landschapsarchitectuur en/ stedenbouw. Voor een efficiënte aanpak van projecten en adequate oplossingen op milieukundig en civieltechnisch gebied bent u bij HB Advies aan het juiste adres. Hierbij valt te denken aan de (her)ontwikkeling en (her)inrichting van openbare ruimten, infrastructuur, stedelijke gebieden en recreatieterreinen.

10 10 MVO & Duurzaamheid Omgeving Milieu Mens Als maatschappelijk en regionaal betrokken ondernemening is GP Groot al ruim 93 jaar een bekende onderneming in de regio. Met het thema de mens, milieu en omgeving centraal werkt GP Groot aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. GP Groot heeft als doel een bijdrage te leveren aan een betere en schonere leef- en werkomgeving. Het is dan ook vanzelfsprekend dat onze dienstverlening op het gebied van afval hier zeker in bijdraagt. Ladder van lansink Bij de verwerking van afval wordt uitgegaan van de ladder van Lansink toegepast (zie afbeelding). Hoe hoger een verwerkingsmethode op de ladder staat, des te beter is deze voor het milieu. Zo staat recycling hoger dan het verbranden van afval. Storten op een stortplaats staat helemaal onderaan. Op het moment dat wij uw afval verwerken zijn de bovenste twee treden inmiddels gepasseerd. GP Groot heeft altijd het streven om zo hoog mogelijk op de ladder te blijven als het gaat om de afvalinzameling en verwerking. Om hieraan te voldoen worden de nieuwste technieken gebruikt om tot een optimaal recyclingpercentage te komen en hiermee tot een minimale belasting van het milieu. Gescheiden afvalinzameling maakt een betere recycling mogelijk. Niet te recyclen afval wordt zo mogelijk ingezet voor een nuttige toepassing, bijvoorbeeld verbranden waarbij elektriciteit wordt opgewekt. Zo wordt deels voorkomen dat daarvoor fossiele brandstof (zoals kolen of olie) nodig is. Preventie Producthergebruik Materiaalhergebruik Verbranden met energieterugwinning Verbranden zonder energieterugwinning Storten Afvalstromen als energiebron voor de toekomst De verwerkingstechnieken verbeteren. Met de komst van de bioenergiecentrales wordt afval- en sloophout dan ook steeds vaker omgezet in groene energie. Het hout afkomstig van onze klanten zal na een nauwkeuring sorteringsproces worden gebroken in een grofbreker. Door middel van een machine met krachtige magnetische werking worden de metalen van het hout gescheiden. Vervolgens wordt het product gemalen tot spaanders die wederom met magneten en een non-ferroscheider ontdaan worden van metaaldelen. Op deze manier ontstaat er uiteindelijk een schoon eindproduct, de houtsnippers. Deze houtsnippers zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Dit doeleinde is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit. Het kan onder andere worden hergebruikt als grondstof voor de spaanplaatindustrie of als biobrandstof voor bioenergiecentrales. De Bio-Energiecentrale in Alkmaar levert aan huishoudens groene energie. Deze energie is afkomstig van de houtnsippers die Sortiva levert als preferred supplier.

11 11 Boordcomputers, besparing, milieu, verbetering proces en informatie Milieu en innovatie ontwikkelen bij GP Groot samen. Sinds 2008 zijn al onze voertuigen uitgerust met boordcomputers. Deze uitrusting maakt het mogelijk om dagelijks op digitale wijze de ordercommunicatie uit te voeren. Daarnaast geeft deze boordcomputer veel informatie over uitgevoerde opdrachten, gereden afstanden, verbruik van brandstof en draaiuren van de machines. Met de komst van deze informatie zijn er diverse optimalisatieslagen uitgevoerd waarmee een totale jaarlijkse besparing van ongeveer liter brandstof wordt gerealiseerd. Deze besparing staat gelijk aan een verminderde uitstoot van kg Co 2. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de introductie van de boordcomputers een bewezen milieubesparing is en de investering landelijk in aanmerking is gekomen voor het Energie Investerings programma. Deze subsidie is uitgegeven door het landelijke institutuut voor innovatie en ontwikkeling Agentschap NL. Voor de onze klanten levert de boordcomputer nog meer gemak en informatie op. Doordat onze planners realtime beschikken over de locatie van de vrachtwagens is het mogelijk om snel en efficiënt in te spelen op situaties en of wensen. De verwerking van uitgevoerde opdrachten is geen kwestie meer van handmatig invoeren, maar is volledig gedigitaliseerd waardoor de informatie over uitgevoerde opdrachten zowel voor PCC, Roele De Vries als haar klanten sneller beschikbaar is. Met de komst van meer digitale informatie en communicatie wordt de stap naar het verbruik van minder papier gemakkelijker. Het doel van GP Groot is dan ook om haar processen verder te digitaliseren en het papierwerk in de vrachtwagen grotendeels te ondervangen door de boordcomputer. Puin: van afvalstof, naar grondstof, naar bouwstof GP Groot beheert een groot deel van de keten als het gaat om puin gerelateerde stromen. Binnen bouwwerkzaamheden komt puin vrij in diverse vormen. Deze afvalstof wordt door GP Groot ingezameld en verwerkt. Dit verwerkingsproces betreft het breken van het puin, het reinigen en sorteren. Hierdoor ontstaat een nieuw product: het puingranaluut. Puingranulaat wordt in de bouw weer gebruikt als bouwstof voor de aanleg van binnen infrastructurele projecten of als grindvervanger in beton. Uiteraard komt deze bouwstof weer vrij bij sloop van oude wegen of betonwerken. De bouwstof wordt vervolgens weer afvalstof en ondergaat hetzelfde proces als hierboven beschreven. Als het gaat om puinstromen is hier dus zeker sprake van Cradle-to-Cradle.

12 12 Nr. 1 in volautomatische afvalscheiding GP Groot heeft met haar deelneming in Sortiva geinvesteerd in de bouw van een hi-tech afvalscheidingsinstallatie. Deze installatie zal het ingezamelde afval afkomstig van bouwlocaties en grofhuishoudelijke stromen volledig automatisch scheiden naar herbruikbare materiaalstromen, zoals hout, puin, metaal, rubber, plastic, papier, etc. Er wordt gebruik gemaakt van de laatste infrarood technieken die het mogelijk maken om het afval systematisch te herkennen en vervolgens te sorteren. Met deze techniek ontstaat een optimale afvalscheiding waarbij het eindresidu (onsorteerbare afvalstroom) minimaal is. Afvalscheiding aan de bron Dat de scheiding van afval goed is voor het milieu en een betere recycling mogelijk maakt is een feit. Het is dan ook ons doel om het thema afvalscheiding aan de bron bij de ondernemers te promoten. GP Groot beschikt over diverse tools die afvalscheiding, promoot, ondersteunt en uiteindelijk realiseert: locatieinventarisaties afvalbeheersplannen afvalscheidingstoolbox afvalscheidingsposters afvalscheidingsrapportages Als het gaat om adequaat afvalmanagement gebruiken wij rapportages die per locatie duidelijk inzichtelijk maken in welke mate er wordt gescheiden. Door het gebruik van boordcomputers in onze vrachtwagens wordt informatie sneller, bijna realtime, beschikbaar zodat het sturen aan de bron gemakkelijker en leuker wordt! Bewust omgaan met brandstof Het inzamelen van afval met voertuigen geeft per definitie een verbruik aan brandstof. Het milieu en ons eigen resultaat zijn er bij gebaat dat er zuinig wordt omgegaan met brandstof. Onze chauffeurs worden dan ook opgeleid conform het thema : het nieuwe rijden. Naast training wordt er periodiek gestuurd op het brandstofverbruik van ons personeel. Met het oog op de verplichte bijscholing in het kader van de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid draagt GP Groot uiteraard bij in de naleving van deze richtlijn. De richtlijn is er op gericht om de verkeersveililgheid te verhogen, de uitstoot van Co 2 te verminderen en de kwaliteit en het imago van de beroepschauffeur te verbeteren.

13 13 INNOVATIES GP GROOT Innovaties Bij innovaties betreffende het verminderen van de impact op het milieu is maatschappelijk verantwoord ondernemen onze leidraad. Het verminderen van het gebruik van primaire grondstoffen zien wij als onze belangrijkste bijdrage aan een duurzame samenleving. Door te voorkomen dat iets afval wordt, pakken we de grondstoffenschaarste én het CO 2 -probleem aan. Daarnaast willen we de CO 2 -impact van onze eigen activiteiten verminderen, met name via initiatieven op het vlak van transport, opslag en recycleactiviteiten. Digitaal afvalportaal Voor onze klanten hebben we een afvalportaal ontwikkeld die inzichtelijk en bereikbaar is via de website van GP Groot. Met een bedrijfsgebonden inlogcode kunnen klanten toegang krijgen tot overzichtelijke tabellen met afvalgegevens over de eigen locaties. Met deze digitale omgeving is het mogelijk om vanuit elke locatie de afvaloverzichten te presenteren en in één oogopslag te zien. Deze digitale toepassing is uniek in Nederland. Gegevens die in het afvalportaal zijn o.a. opgenomen: Afvalregistratie per locatie met verdeling van afvalstroom, kosten en gewichten. Afvalregistratie van alle locaties met verdeling van afvalstroom, kosten en gewichten. Digitale facturen Doelstellingen: Vermindering papierstroom, minder milieubelasting, reductie interne kosten, vereenvoudigen interne processen. Door facturen en weegbonnen digitaal aan te bieden maken we een grote stap voorwaarts op het gebied van digitale afhandeling en communicatie. De maandelijkse papierstroom richting klanten zal hierdoor worden verminderd, waarmee niet alleen op kosten maar ook op milieu wordt bespaart (minder postverzending).

14 14 Investering in windturbines Doelstellingen: stroomverbruik recyclingactiviteiten 100% CO 2 neutraal en duurzaam. GP Groot plaatst momenteel twee windturbines op haar verwerkingslocatie in Alkmaar. De plaatsing van de windturbines is een bijdrage aan de duurzaamheiddoelstellingen die wij gezamenlijk met de gemeente Alkmaar hebben geformuleerd. De windturbines maken deel uit van een lijn van vier turbines: twee op ons terrein en twee noordelijker, waarvan er al één operationeel is. Afzonderlijk wekken deze turbines 2.3 MW per jaar op wat gelijk staat aan ons totale verbruik van 4,6MW per jaar op onze verwerkingslocatie te Alkmaar. Investering in elektrische voertuigen Doelstellingen: toepassing van elektrische voertuigen. In 2010 is er een project opgestart om de toepassing van elektrische voertuigen nader te onderzoeken. Dit richt zich zowel op toepassing van onze bedrijfswagens als op de toepassing van inzamelvoertuigen. Begin 2011 is het eerste volledig elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuig afgeleverd. Met de toepassing van elektrische voertuigen die gevoed worden door de energie uit onze eigen windturbines wordt er gewerkt aan verdere reductie van emissies.

15 15 Aardgastankstations (gecertificeerd groengas) Doelstelling: stimuleren van gebruik aardgasauto s in Noord-Holland door opening aardgastankstations. GP Groot investeert sinds 2009 in de ontwikkeling en opening van nieuwe aardgastankstations. In Alkmaar is de eerste geopend. Er maken reeds 400 voertuigen gebruik van de nieuwe aardgasinstallatie. Het rijden op aardgas spaart het milieu en bespaart op kosten voor de gebruiker. Op den duur moeten er tien aardgastankstations in Noord-Holland komen. Oktober 2010 is er een tweede tankpunt geopend in Velsen-Noord. Onze organisatie maakt momenteel zelf gebruik van vier aardgasvoertuigen. In de toekomst verwachten wij groengas verder in ons wagenpark toe te passen. Aardgasvoertuig Huishoudelijke afvalinzameling Doelstelling: ervaring opdoen toepassing aardgas en afvalinzameling. In de gemeente Uitgeest heeft GP Groot een biogaswagen (groengas) ingezet voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Hiermee wil GP Groot het voortouw nemen om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen ook werkelijk in actie om te zetten. Zo zamelen we in de woonwijken van de diverse inzamelgemeenten op een milieuvriendelijke wijze het huisvuil in en vermijden zo extra uitstoot van uitlaatgassen. GP Groot werkt aan haar verantwoording om ook mee te helpen om de CO 2 footprint te verkleinen. Afval Sorteer Installatie (ASI) Doelstelling: verbetering recyclingspercentage bedrijfsafval. Sinds 2010 beschikken we over een volledig mechanische afvalsorteerinstallatie waarmee we volautomatisch het sorteerbaar afval van onze klanten sorteren en nascheiden. Deze installatie, welke uniek is in Europa, heeft drie hallen met een totale oppervlakte van een kleine m2. De verwerkingscapaciteit is 35 ton per uur / 16 uur per dag. Met de oude technieken is slechts 50% recyclebaar materiaal uit de reststoffen terug te winnen. Met de nieuwe installatie wordt 70% gescheiden en blijft er slechts 30% aan reststoffen over. Deze reststoffen worden opgewerkt in een afvalverbrandingsinstallatie tot energie en warmte.

16 16 Vertrouwelijk papier 100% gesloten systeem Doelstelling: veilig, gecertificeerd systeem voor inzameling vertrouwelijk papierstromen. Ons totaal concept voor vertrouwelijk papier onderscheidt zich door: uitstraling, geen op- overslag, NAID gecertificeerd, 100% gesloten circuit, vertrouwelijk papier binnen 24 uur vernietigd, vernietigingscertificaat per vernietiging, geheimhoudingsplicht mederwerkers, 100% Euro 5 voertuigen. Onze klanten doen zaken met een bedrijf welke is gecertificeerd volgens s werelds strengste norm op gebied van vernietiging van archief en data. (NAID). De mogelijkheid tot het werken met speciale aluminium brandveilige containers. Deze containers zijn uniek bij het inzamelen van vertrouwelijk papier. Een 240ltr container met kantoorpapier weegt soms wel 100kg(!) daarom heeft dit nieuwe type container een speciaal aangepast zwaartepunt zodat deze eenvoudiger is te verrijden bij een volle container. Het openen van de deksel is onmogelijk door de gepatenteerde sloten op de containers, dit is enkel mogelijk als de container afgesloten in het inzamelvoertuig hangt. Groene stroom door nieuwe Hout Recycling Installatie (HRI) Doelstelling: 100% houtrecycling voor levering aan Bio-Energiecentrale. In 2009 hebben we een nieuwe hout-recyclinginstallatie in gebruik genomen. Deze installatie heeft een verwerkingscapaciteit van maar liefst kilogram per uur. Hiermee wekken we via de Bioenergiecentrale te Alkmaar jaarlijks 25 megawatt aan groene stroom per jaar op. De houtrecyclinginstallatie verwerkt afvalhout (B-hout) tot houtsnippers die de basis zijn voor de energiecentrale. Veelzijdig ondernemend

Van afval naar grondstoffen en energie

Van afval naar grondstoffen en energie Van afval naar grondstoffen en energie Uitgave 2011-2012 Inhoudsopgave Wie we zijn. Wat we doen. 5 Drie divisies: één krachtig GP Groot 7 GP Groot de cirkel rond maken 9 inzameling en recycling 13 brandstoffen

Nadere informatie

EcoScan. CO 2 -reductie: wat doet Roelofs eraan?

EcoScan. CO 2 -reductie: wat doet Roelofs eraan? Afvalmanagement gaat veel verder dan het inzamelen van afval. Het gaat juist ook om de vermindering van afval en verlaging van afvalkosten. Dat doen we door betere scheiding aan de bron, door optimalisatie

Nadere informatie

SORTIVA SORTIVA IS HÉT RECYCLEBEDRIJF VOOR ALLE AFVALSTROMEN

SORTIVA SORTIVA IS HÉT RECYCLEBEDRIJF VOOR ALLE AFVALSTROMEN 1 SORTIVA IS HÉT RECYCLEBEDRIJF VOOR ALLE AFVALSTROMEN SORTIVA Sortiva is hét recyclingbedrijf van afvalstromen voor hergebruik en nuttige toepassing. Sortiva is er voor gemeenten, bedrijven en particulieren.

Nadere informatie

Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst

Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst Duik eens in uw afval en ontdek de grond stoffen van de toekomst Bedrijfsafval: een waardevolle grondstof Onze natuurlijke bronnen worden schaarser en duurder. Gelukkig groeit het besef dat we zuiniger

Nadere informatie

Facilitair & afvalbeheer

Facilitair & afvalbeheer Facilitair & afvalbeheer Per week gooien we gemiddeld vijf kilo afval per persoon weg. Een groot deel hiervan komt terecht in de werkomgeving. Dit is voor de afdeling facilitair management een belangrijk

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero Nascheiding kunststoffen Het heldere alternatief van Attero Sinds 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland een fors deel van het kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk

Nadere informatie

Brandstoffen en oliehandel

Brandstoffen en oliehandel Brandstoffen en oliehandel 1 Inhoudsopgave Wie we zijn. Wat we doen. 5 Drie divisies: één krachtig GP Groot 7 inzameling en recycling 9 brandstoffen en oliehandel 17 infra en engineering 21 GP Groot en

Nadere informatie

Masterclass Afval en Grondstof. Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie

Masterclass Afval en Grondstof. Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie Masterclass Afval en Grondstof Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie Gemeentelijk Afvalcongres, 19 maart 2015 AGENDA 1. 2. 3. 4. 5. Afvalmanagement Ladder van

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

D. Participatie. Gubbels Beheer Postbus ZG HELVOIRT tel: fax: CO2-prestatieladder

D. Participatie. Gubbels Beheer Postbus ZG HELVOIRT tel: fax: CO2-prestatieladder D. Participatie Versie 2.0 Auteur Gubbels Gubbels Beheer Postbus 18 5268 ZG HELVOIRT tel: 0411-641980 fax: 0411-643072 www.gubbels.nl 1/6 Inhoudsopgave Invalshoek D. Participatie... 3 Emissie-inventaris

Nadere informatie

De sterke schakel in recycling...

De sterke schakel in recycling... De sterke schakel in recycling... Virol Recycling Groep toonaangevend Al meer dan 30 jaar verzorgt Virol Recycling Groep het inzamelen, verwerken en afvoeren van oud papier, metalen en kunststoffen. Daarnaast

Nadere informatie

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) Kees Lamain(Areareiniging) Meer recycling via de milieustraten Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) MEER RECYCLING

Nadere informatie

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015

CO 2 -update H1 2014. versie 2, 16 maart 2015 CO 2 -update H1 2014 versie 2, 16 maart 2015 INLEIDING De belangrijkste milieu-impact van Beelen is haar CO 2 -uitstoot. Daarom hebben wij reeds in 2011 reductiedoelstellingen voor onze CO 2 -uitstoot

Nadere informatie

De Meerlanden: energie in de buurt. Raad Bloemendaal 28 juni 2013

De Meerlanden: energie in de buurt. Raad Bloemendaal 28 juni 2013 De Meerlanden: energie in de buurt Raad Bloemendaal 28 juni 2013 Structuur Aandeelhouders Raad van Commissarissen Directie Staf Publieke Sector Vergisting-Compostering Private Sector Afval BOR Kerncijfers

Nadere informatie

MVO Programma

MVO Programma 2017-2020 Inleiding Jan Bakker heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in de agrarische sector en de grond-, wegen waterbouw. We zijn gegroeid en geprofessionaliseerd, maar met behoud van onze eigen

Nadere informatie

Afvalverwerking. Milieubewust maatwerk!

Afvalverwerking. Milieubewust maatwerk! Afvalverwerking Milieubewust maatwerk! Overal wordt afval geproduceerd. Bij bedrijven, instellingen en in huishoudens. En niet te vergeten in winkelcentra, bij manifestaties en publieksevenementen. Al

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

Versienummer : 1.0 Status : Definitief d.d Ketenanalyse Sloop

Versienummer : 1.0 Status : Definitief d.d Ketenanalyse Sloop Versienummer : 1.0 Status : Definitief d.d. 29-08-2016 Ketenanalyse Sloop INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 1.1 Ketenanalyse... 2 1.2 Activiteiten Dusseldorp ISM... 2 1.3 Leeswijzer... 2 2. BEREKENING SCOPE

Nadere informatie

Er ligt geld in de afvalbak

Er ligt geld in de afvalbak Er ligt geld in de afvalbak Meer besparen op afvalkosten Platform Grondstoffenrotonde Noord Holland 1 Perspectief op Afval Geen omkijken naar afval en daarom kijkt men niet om naar afval. 2 Milieu Besparing

Nadere informatie

Ketenanalyse afval IDDS Groep B.V. en gelieerde ondernemingen Versie 1.0

Ketenanalyse afval IDDS Groep B.V. en gelieerde ondernemingen Versie 1.0 Ketenanalyse afval IDDS Groep B.V. en gelieerde ondernemingen Versie 1.0 Auteur: D.A. Heemskerk Datum: Januari 2016 Inhoudsopgave 1. Achtergronden... 1 1.1 Bedrijfsprofiel... 1 1.2 Motivatie en doel...

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en. duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Milieu, hergebruik en duurzaamheid van het profiel D&P vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank

Nadere informatie

Een leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad Daar zorgen wij voor

Een leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad Daar zorgen wij voor Een leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad Daar zorgen wij voor Trots Een prettig leefbare, goed bereikbare en duurzaam onderhouden stad. Dat is waar Spaarnelanden voor staat. En met dat

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

Inzicht. Doelstelling CO2-reductie Loonbedrijf J. van Etten BV en Grondbewerkingsbedrijf Blijdorp BV zijn twee bedrijven die bij J van Etten Holding behoren. Loonbedrijf van Etten is één van de grootste tuinbouwloonbedrijven van Nederland,

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

Afval inzameling in Houten

Afval inzameling in Houten Afval inzameling in Houten Historie Rol gemeente Wat is het beleid / doelstellingen? Hoe doen wij het? Kringloopwinkel Tussendoortje: Afvalrace! Historie Foto van vuilophaal 100 jaar geleden Historie Overslag

Nadere informatie

MVIE Geluidssystemen B.V.

MVIE Geluidssystemen B.V. MILIEUZORGSYSTEEM van MVIE Geluidssystemen B.V. tevens handelend onder: MVIE Audiovisuele Techniek MVIE Home Entertainment De scope van dit kwaliteitssysteem is: MVIE levert, installeert en onderhoud professionele

Nadere informatie

Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam"

Ketenanalyse Afval in project Nobelweg te Amsterdam Ketenanalyse Afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 4.A.1_2 Ketenanalyse afval in project "Nobelweg te Amsterdam" 1/16 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Van

Nadere informatie

Meer en Betere Recycling

Meer en Betere Recycling Meer en Betere Recycling als onderdeel van VANG Uw sprekers: Max de Vries Marco Kraakman Jacobine Meijer Emile Bruls Geert Cuperus Inhoud deelsessie Meer en Beter Recycling Inleiding Pitches projecten

Nadere informatie

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water

HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water HET GROENSTE PAPIER TER WERELD spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & NORTH RIVER ÉCHT DUURZAAM PRODUCEREN 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

KWALITEIT FLEXIBEL VEILIG

KWALITEIT FLEXIBEL VEILIG KWALITEIT FLEXIBEL VEILIG SLOOPWERKEN GRONDWERKEN ASBESTSANERING BODEMSANERING RECYCLING CONTAINERSERVICE HOUTHANDEL MILIEUSTRAAT ARNO VAN DEN DUNGEN BV In ons vindt u een ervaren, gecertificeerde en deskundige

Nadere informatie

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 3. Omgekeerd inzamelen... 4 4. Voorscheiding plastics... 5 5. Oud papier en karton... 5 6. GFT... 6 7. Conclusie...

Nadere informatie

Ik was... de winst- en verliesrekening U EN PAPER FOR PAPER

Ik was... de winst- en verliesrekening U EN PAPER FOR PAPER Ik was... de winst- en verliesrekening WELKOM Uw organisatie is toegetreden tot de Paper for Paper community. Dat is iets om trots op te zijn! Als lid van ons duurzame recycleproces laat uw organisatie

Nadere informatie

Ketenanalyse groenafval

Ketenanalyse groenafval Ketenanalyse groenafval CO2-prestatieladder Auteur: Linda van Schaik Datum: 26 juni 2018 Update Keten Analyse Groenafval Algemeen In 2016 is door de oprichting van de Trip BV in Utrecht een centrale plek

Nadere informatie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Onderwerp: afvalbeleid en circulaire economie Doel: het formuleren van uitgangspunten voor nieuw gemeentelijk afvalbeleid Auteur: Evert Stellingwerf

Nadere informatie

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen.

Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Burgerinitiatief inzameling plastic afvalstoffen. Opsterland, februari 2011. Samenvatting : In februari/maart 2010 hebben Milieudefensie afdeling Opsterland en de Vereniging voor Natuurbescherming te Gorredijk

Nadere informatie

sectorplan 14 Verpakkingsafval

sectorplan 14 Verpakkingsafval sectorplan Verpakkingsafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Papier/karton, kunststoffen, glas, metalen en hout 2. Belangrijkste bronnen Huishoudens, industrie en HDO-sectoren 3. Aanbod

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder Participatieplan reductie-initiatieven

CO2-Prestatieladder Participatieplan reductie-initiatieven CO2-Prestatieladder Participatieplan reductie-initiatieven Versie : 1.1 Status : definitief Datum : 16 december 2015 Opgesteld door : M. van Ham en A. van der Schalk Documenthistorie: Versie Datum Wijzigingen

Nadere informatie

Ketenanalyse Sloop. = Update 2017 =

Ketenanalyse Sloop. = Update 2017 = Ketenanalyse Sloop = Update 2017 = 1. Inleiding Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek BV (ISM) heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. In dat kader is er aandacht voor: Duurzaamheid; met oog voor toekomstige

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Ketenanalyse grasmaaien

Ketenanalyse grasmaaien Ketenanalyse grasmaaien Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Paul Bremmer en Marco Vermeulen Opgesteld op 05-04-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2

Nadere informatie

Duurzame energie in de afvalton

Duurzame energie in de afvalton stroom warmte biodiesel meststof Duurzame energie in de afvalton etensresten van vandaag de energie van morgen pagina 1 / 12 Voedselresten - een actueel thema Veel aandacht voor preventie - Effectiever

Nadere informatie

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen

Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen Bijlage Verlaging van afvalstoffenheffing door uitvoering van de Raamovereenkomst verpakkingen mei 2009 Pagina 1 van 7 Samenvatting In deze bijlage wordt inzicht gegeven in de mate waarin als gevolg van

Nadere informatie

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water

het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water het groenste papier ter wereld spaart bomen spaart energie spaart water 100%eco & north river écht duurzaam produceren 100%eco 100% betrouwbaar - 100% transparant Ons doel is een kleurrijk voetspoor op

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van A-Garden B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STICHTING HERGEBRUIK KARTONNEN DRANKVERPAKKINGEN Stichting HEDRA is de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten. Wij werken voortdurend

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2016

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2016 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2016 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 18 juli 2016 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

Sectorplan 19 Kunststofafval

Sectorplan 19 Kunststofafval Sectorplan 19 Kunststofafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalstoffen Kunststofverpakkingen, land- en tuinbouwfolies, industrieel productieafval, (kunststof) autoafval, PVC 2. Belangrijkste

Nadere informatie

Design for Recycling is zelden one size fits all. Niels van Marle Brussel, 3 oktober 2018

Design for Recycling is zelden one size fits all. Niels van Marle Brussel, 3 oktober 2018 Design for Recycling is zelden one size fits all Niels van Marle Brussel, 3 oktober 2018 Design voor Recycling, is zelden one size fits all De onderwerpen: Waarom ook alweer duurzaam verpakken? Welke basisprincipes

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Verpakkingen Een inwoner van Europa opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. Dit is gemiddeld 157 kilo verpakkingsafval per persoon per jaar. Wat bijna 40% van het

Nadere informatie

Afval is een Keus. Scheiding en nasortering Grof huishoudelijk (rest)afval. NVRD Regio Noord Nederland 20 juni Definities

Afval is een Keus. Scheiding en nasortering Grof huishoudelijk (rest)afval. NVRD Regio Noord Nederland 20 juni Definities Afval is een Keus Scheiding en nasortering Grof huishoudelijk (rest)afval Maarten Goorhuis Senior beleidsmedewerker, NVRD NVRD Regio Noord Nederland 20 juni 2013 Definities Grof huishoudelijk afval Afvalstoffen

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Afval bestaat niet. Project SUSPRO³ Federatie Fedustria + partners Centexbel + TCHN. 16 juni Sint-Denijs-Westrem. Eric Petersen Van Gansewinkel Groep

Afval bestaat niet. Project SUSPRO³ Federatie Fedustria + partners Centexbel + TCHN. 16 juni Sint-Denijs-Westrem. Eric Petersen Van Gansewinkel Groep Afval bestaat niet Project SUSPRO³ Federatie Fedustria + partners Centexbel + TCHN 16 juni Sint-Denijs-Westrem Eric Petersen Van Gansewinkel Groep Wie we zijn Afvaldienstverlener, grondstoffen- en energieleverancier

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

CO₂-prestatieladder. Nieuwsbrief

CO₂-prestatieladder. Nieuwsbrief CO₂-prestatieladder Sinds november 2016 is Van Huizen Groenvoorziening gecertificeerd voor hoogste niveau van de CO₂-prestatieladder, trede 5! Om dit hoogste niveau te handhaven streeft Van Huizen Groenvoorzieningen

Nadere informatie

sectorplan 1 Huishoudelijk restafval

sectorplan 1 Huishoudelijk restafval sectorplan Huishoudelijk restafval Achtergrondgegevens. Belangrijkste afvalfracties Grove en fijne materiaalstromen zoals organisch afval, papier/karton, kunststoffen, glas, metalen, keramiek, hout en

Nadere informatie

De missie van Roof2Roof

De missie van Roof2Roof De missie van Roof2Roof Hoogwaardig recyclen van bitumen daken Roof2Roof wil het milieu verbeteren door het sluiten van de kringloop van bitumen daken. Dit doen we door oude bitumineuze dakbedekking hoogwaardig

Nadere informatie

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne

Geef afval waarde. Samen naar een duurzaam Westvoorne Afvalspecial 2019 1 Wat doen we met ons afval? Het scheiden van afval bespaart ook geld. Elke kilo afval voor de verbrandingsinstallatie, kost de gemeente dit jaar 22 cent. Dat wordt via de afvalstoffenheffing

Nadere informatie

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018

De raad van de gemeente Zoetermeer; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 november 2018 Afvalstoffenverordening 2019 (0637205124) De afvalstoffenverordening Zoetermeer stelt regels op het gebied van inzameling van verschillende afvalstoffen in de gemeente Zoetermeer. Hiermee worden de kaders

Nadere informatie

Gebr. Beentjes GWW B.V. CO 2 emissies 2012

Gebr. Beentjes GWW B.V. CO 2 emissies 2012 Gebr. Beentjes GWW B.V. CO 2 emissies 2012 Gebr. Beentjes GWW, 20 maart 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. CO2 emissies... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Emissies 2012... 4 1.2.1 Scope 1... 4 1.2.2 Scope 2...

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL...

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2017

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2017 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2017 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 13 september 2017 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

RH en duurzaam ondernemen

RH en duurzaam ondernemen RH en duurzaam ondernemen Milieubeleid Zoals het een Scandinavisch bedrijf betaamt, werkt RH volgens een strikt milieubeleid. Onze vooruitstrevende mening is dat bedrijven behalve winst maken nog een andere

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 202834 Datum : 17 november 2015 Programma : Strategie Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den

Nadere informatie

De missie van Roof2Roof

De missie van Roof2Roof De missie van Roof2Roof Hoogwaardig recyclen van bitumen daken Roof2Roof wil het milieu verbeteren door het sluiten van de kringloop van bitumen daken. Dit doen we door oude bitumineuze dakbedekking hoogwaardig

Nadere informatie

Presentatie 3 nov NVRD Noord. Innoveren met afval. Wat speelt er zich af bij:

Presentatie 3 nov NVRD Noord. Innoveren met afval. Wat speelt er zich af bij: Presentatie 3 nov. 2016 NVRD Noord Innoveren met afval Wat speelt er zich af bij: Stadsbeheer gemeente Groningen Gerrit Griffioen Afdeling Materieel Wij nemen u mee in onze innovaties: Duurzaam inzetbare

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA Tegenwoordig heeft iedereen het over afval als hulpbron. Maar bij DS Smith Recycling is het dat ook echt.

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2016

Energie beoordelingsverslag 2016 Energie beoordelingsverslag 2016 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

Inhoud. ROVA rijden op GFT. 1. ROVA en duurzaamheid. 2. Introductiefilm Vergister. 3. Vergisting en gasopwaardering. 4.

Inhoud. ROVA rijden op GFT. 1. ROVA en duurzaamheid. 2. Introductiefilm Vergister. 3. Vergisting en gasopwaardering. 4. ROVA rijden op GFT GFT-vergister Groen gas opwaardering Rijden op GFT 1 november 2012 Huibert Boer Inhoud 1. ROVA en duurzaamheid 2. Introductiefilm Vergister 3. Vergisting en gasopwaardering 4. Rijden

Nadere informatie

Recyclingsymposium 2015. Coen Kolthof

Recyclingsymposium 2015. Coen Kolthof Recyclingsymposium 2015 Coen Kolthof Historie Ontwikkeling Inverko 1997 Ontstaan van de Inverko Groep met de oprichting van Inverko Plastics BV 2001 Acquisitie van Poly-Grind BV & uitbreiding van de activiteiten

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming

Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming Groene warmte uit houtpellets Ervaringen met houtpellets voor stadsverwarming 26-06-2018 Wouter Schouwenberg Lieuwe Leijstra DE HISTORIE VAN ENNATUURLIJK Essent Local Energy Solutions (ELES); Een business

Nadere informatie

Sorteeranalyse grof huishoudelijk restafval 2014. In opdracht van gemeente Brielle

Sorteeranalyse grof huishoudelijk restafval 2014. In opdracht van gemeente Brielle In opdracht van gemeente Brielle verslag Doss. no. 13A585 Tilburg, 13 januari 2015 In opdracht van gemeente Brielle Bureau Milieu & Werk BV Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 013-5434400

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2013 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof:

Van Afval Naar Grondstof: Van Afval Naar Grondstof: Tynaarlo als speler in de markt Presentatie afvalbeleid Tynaarlo 1 Waar gaat het vanavond over? 1. Huidige stand van zaken 2. Van Afval Naar Grondstof (Vang) doelstellingen 3.

Nadere informatie

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken.

Materiaal keuzes. Globaal genomen zijn er 4 basis functies denkbaar waarom men het product wilt verpakken. Materiaal keuzes Waarom verpakken we het product? Dit is de eerste vraag die beantwoord moet worden. Immers als het niet nodig is om een product te verpakken, is een materiaal keuze ook niet nodig en ontstaat

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mw. H. Klein Lankhorst Hoofd Afdeling Afval en Ketens Postbus 20951 2500 EZ DEN HAAG

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mw. H. Klein Lankhorst Hoofd Afdeling Afval en Ketens Postbus 20951 2500 EZ DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mw. H. Klein Lankhorst Hoofd Afdeling Afval en Ketens Postbus 20951 2500 EZ DEN HAAG Kenmerk : sklh.bri.89 Betreft : Voorstellen over corrigerende maatregelen

Nadere informatie

Sectorplan 14 Verpakkingsafval

Sectorplan 14 Verpakkingsafval Sectorplan 14 Verpakkingsafval 1 Achtergrondgegevens 1. Belangrijkste afvalfracties Papier/karton, kunststoffen, glas, metalen en hout 2. Belangrijkste bronnen Huishoudens, industrie en HDO-sectoren 3.

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 30 januari 2015 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie... 2 2.2

Nadere informatie

INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL

INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL INVENTARISATIE MILIEU-RISICO S EN AFVAL Amstelveen 1. Inventarisatie van de algemene bedrijfsonderdelen. Relevante aandachtspunten Van toepassing? Afvalstoffen? Werkomgeving - Kantoor X ja - Werkplaats

Nadere informatie

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept

onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept onze groene kijk op hygiene ecolabel reinigingsconcept een duurzame keuze Traditioneel maar eenvoudig en efficiënter Duurzaam reinigen kan dat ook? Ja dat kan zeer zeker! als conventioneel systeem kan

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren

Recycling is niet iets wat we erbij doen. Het is waar we ons op baseren Recycling is niet iets wat we erbij doen Het is waar we ons op baseren Recycling het zit in ons DNA We beheren meer dan 5 miljoen ton aan recyclebaar materiaal en Tegenwoordig heeft iedereen het over afval

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2015

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2015 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2015 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2015 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 2013 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 17 maart 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie... 2 2.2

Nadere informatie

Minder afval, minder CO2, minder kosten

Minder afval, minder CO2, minder kosten Minder afval, minder CO2, minder kosten Nog maar dertig jaar geleden kostte het storten van een ton ongesorteerd afval hooguit iets meer dan 4 euro. Nu is dat bijna vijftig keer zo veel: 200 euro. Het

Nadere informatie

Eljo Vos Aandeelhoudersmanagement. 8 december 2015 Gorinchem

Eljo Vos Aandeelhoudersmanagement. 8 december 2015 Gorinchem Eljo Vos Aandeelhoudersmanagement 8 december 2015 Gorinchem Introductie HVC Opgericht in 1991 voor verwerken huishoudelijk en bedrijfsafval Ballotage overeenkomst op basis van Samen uit, samen thuis wel

Nadere informatie

S.A.M. Schagen BV. 3.B.1_1 CO2 reductiedoelstellingen 2016. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2

S.A.M. Schagen BV. 3.B.1_1 CO2 reductiedoelstellingen 2016. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 S.A.M. Schagen BV 3.B.1_1 CO2 reductiedoelstellingen 2016 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Halfjaarlijkse publicatie januari t/m juni 2013. Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen

Nadere informatie

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Waarderweg 33B-10 haarlem, postbus 2016 2002 la haarlem, t 023 5319141, e info@iprnormag.nl. Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Nadere informaties in de aanloop naar het Symposium op 4april 2013 20 februari

Nadere informatie

Dé afvalinzamelaar & verwerker van Noord Nederland

Dé afvalinzamelaar & verwerker van Noord Nederland Dé afvalinzamelaar & verwerker van Noord Nederland Omrin Afvalsturing Friesland NV NV Fryslân Miljeu 31 Friese gemeenten 17 Friese gemeenten aandeelhouder aandeelhouder ca. 100 mln omzet per jaar ca. 550

Nadere informatie