Cursus Duurzaam Ondernemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus Duurzaam Ondernemen"

Transcriptie

1 MVO is een methode om anders naar je bedrijf te kijken. people Cursus Duurzaam Ondernemen in Vlaanderen en Zeeland Nieuwe ideeën en nieuwe instrumenten.

2 De cursus zorgt voor draagvlak voor duurzaamheid in de regio. Het is goed om daar als bedrijf bij te horen en aan mee te doen. people Oost-Vlaanderen Retec Instruments, Wetteren Groothandel in meetapparatuur Katrien Miechielssens, operational manager In ons bedrijf zit maatschappelijk verantwoord ondernemen nog in de conceptfase. Het ligt mij wel na aan het hart en dus ben ik van plan de uitgangspunten de komende tijd in te voeren. De cursus vond ik heel verhelderend, we kregen een schat aan informatie over uiteenlopende onderwerpen als duurzaam inkopen en duurzaam investeren. Heel interessant vond ik dat MVO ook vergaande implicaties heeft op het sociale terrein, bijvoorbeeld in personeelsbeleid en communicatie met stakeholders. Daarnaast heb ik de uitwisseling van ervaringen met de andere cursisten en de inbreng van de gastsprekers zeer gewaardeerd. Door de cursus word je je bewust van de kracht van MVO. Je ontdekt dat je op veel terreinen al goed bezig bent en dat je deze inspanningen ook commercieel kunt vertalen en in je publiciteit kunt uitdragen.

3 West-Vlaanderen Vanheede Environment Group, Geluwe Afvalbeheer en afvalverwerking Renate Vandenbulcke, personal assistant commercial director Ik ben betrokken bij een project om duurzaam ondernemen beter in de markt te zetten en meer onder de aandacht te brengen van onze klanten. Vanuit die achtergrond heb ik de cursus gevolgd. Het onderwerp heeft trouwens ook mijn persoonlijke interesse. De cursus was zeer divers, er kwamen veel deelaspecten van MVO aan bod die samen laten zien hoe breed en veelzijdig dit onderwerp is. Ook de onderlinge discussies en de bijdragen van de gastsprekers vond ik zeer boeiend. De cursus heeft ons geholpen om onze communicatie over dit onderwerp te verdiepen, ook gaan onze medewerkers workshops volgen over MVO. Op ons bedrijf staat al een windmolen en wij hebben zonnepanelen maar ik weet nu dat duurzaam ondernemen zoveel meer is dan dat. Het is een langetermijnvisie die toepasbaar is op alle aspecten van de bedrijfsvoering. Aan de hand van de cursus kun je de prioriteiten bepalen voor je eigen bedrijf. De cursus werkt stimulerend, het zet je aan om je goede voornemens te vertalen naar een planning, een visie en een missie. Wanneer wil je je doelen behalen, wanneer kom je met je visie naar buiten?

4 Zeeland GEA Goedhart B.V., Sint-Maartensdijk Productie en distributie van koelsystemen De heer Jack van Loon, KAM coördinator Met de ondernemers die ik tijdens de cursus in Tholen (2007/2008) ontmoette, heb ik nog steeds contact. We werken samen om afval stromen te clusteren en afspraken te maken met afvalverwerkers. Als we door die samenwerking geld besparen, gaat dat naar een goed doel. Daarnaast zijn we als ondernemers bezig met een duurzaam bedrijventerrein in Sint Maartensdijk. Uit een energie scan bleek dat we restwarmte kunnen koppelen. Studenten van de Hogeschool Zeeland doen nu een haalbaarheidsonderzoek. Ik gebruik vaak de volgende procedure: een bedrijfsproces monitoren, kengetallen verzamelen, alternatieven bedenken, subsidiemogelijkheden zoeken en dan een onderbouwd plan voorleggen aan de directie. Zo hebben we al veel bereikt, bijvoorbeeld een nieuw plaatwerkcentrum met een automatische afvalscheiding en lichtstraten op het dak. Ook de MKB-milieubarometer bewijst nog steeds goede diensten. Zo n cursus brengt je een netwerk en nieuwe ideeën. We kennen onze collega-ondernemers beter evenals de dienstverleners in de regio en we weten elkaar te vinden voor praktische en innovatieve projecten. Een stroomversnelling die in heel bedrijvig Tholen merkbaar is!

5 people Zeeland Rieber & Søn Holland, vestigingen in Sint-Maartensdijk en Kruiningen Producent en exporteur van gebakken uitjes De heer Bert Schot, operations manager Ik deed mee aan de eerste cursus in Tholen en was gastspreker bij de derde (2009). Ik heb toen verteld over afvalscheiding en reductie. Ons bedrijf, onderdeel van een Noors concern, is hier al mee bezig sinds de jaren 80. Toen ging het afval nog op een hoop naar de stort, nu wordt 88% hergebruikt. Onze voedingsresten worden verwerkt tot veevoer of gecomposteerd en we scheiden papier en folie. We hebben zelf de afnemers voor onze reststromen gezocht en houden hen strikt in de gaten want er is veel kaf onder het koren. Als we deze maatregelen niet hadden genomen, gingen we nu failliet aan afvalkosten. Voor ons bedrijf gelden landelijke milieurapportages maar ik heb gemerkt dat MKB-bedrijven veel profijt hebben van het gebruik van de milieubarometer. Bovendien heeft de cursus ons een goed netwerk opgeleverd van regionale bedrijven met dezelfde interesses. Kijk wat je al doet en wat er nog mogelijk is rondom duurzaamheid. In deze cursus ga je dat allemaal eens op een rijtje zetten. Iedere ondernemer kan daar iets mee.

6 MVO als een geheel zien, een invalshoek om standpunten te bepalen, beslissingen te nemen en je bedrijf te runnen. people De cursus draagt bij aan bewustwording, je hoort bijvoorbeeld over subsidies of over vormen van energiebesparing. Normaal kom je er niet aan toe om je daarin te verdiepen. Je komt in contact met andere ondernemers die ook bezig zijn met duurzaam ondernemen. Je leert van elkaar en bouwt een netwerk op, heel nuttig. Winst voor het milieu is winst voor het bedrijf. Als je milieuzaken aanpakt, kun je daar in veel gevallen geld mee verdienen. Het onderwerp is nog vrij nieuw, vroeger zat het in geen enkele opleiding. Door de cursus raak je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Plan de cursustijd van tevoren in. Het kost je vier keer een halve dag. Maak daarna ook tijd vrij om met de onderwerpen aan de slag te gaan. Ga, als het even kan met z n tweeën. Dan kun je over de stof doorpraten en krijg je meer draagvlak in het bedrijf.

7 CURSUSOPZET Deze cursus wordt gegeven door ervaren opleiders die gespecialiseerd zijn in MVO voor kleine en middelgrote bedrijven. De lessen bestaan uit een mix van aansprekende praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, bijbehorende wet- en regelgeving, uitwisseling van ervaringen, bijdragen van gastsprekers en bedrijfsrondleidingen. Speciaal voor deze cursus is de duurzaamheidsbarometer ontwikkeld. Met dit instrument kunt u het duurzaamheidsrendement in uw bedrijf meten en evalueren. In sommige gevallen wordt gewerkt met de milieubarometer. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van vier uur. De deelnemers kunnen hun voorkeur uitspreken voor bepaalde keuzemodules of relevante thema s. Globaal ziet een cursus er zo uit: Eerste bijeenkomst: Introductie van MVO, nut en noodzaak, praktijkvoorbeelden Kennismaking en uitwisseling van ervaringen Introductie van de duurzaamheidsbarometer Tweede bijeenkomst: Nadruk op milieuthema s (eventueel met behulp van de MKB milieubarometer) Informatie over energie- en waterbesparing, afval, transport, duurzame productontwikkeling Inzicht in kosten en besparingsmogelijkheden Derde bijeenkomst: Drijfveren, visie en missie Sociale thema s: stakeholdersmanagement omgaan met medewerkers, klanten, leveranciers Interne en externe communicatie Vierde bijeenkomst: Vertalen van de verzamelde informatie naar actieplannen of een duurzaamheidsrapport Subsidiemogelijkheden Ervaringsuitwisseling en evaluatie De cursus vindt plaats op wisselende locaties. In de meeste gevallen zijn de deelnemers te gast bij een bedrijf. In Nederland is de organiserende gemeente minimaal twee keer gastheer. RESULTATEN Na afloop van de cursus heeft u een goed beeld wat duurzaam ondernemen inhoudt en wat dit betekent voor uw bedrijf. U kunt de duurzaamheidsbarometer gebruiken en verbinden met concrete bedrijfsdoelstellingen. U hebt voldoende ingrediënten om een actieplan op te stellen gericht op de verduurzaming van uw bedrijfsvoering en de vertaling van uw doelen naar alle interne en externe belanghebbenden. people

8 people Meer weten over de cursus Duurzaam Ondernemen? Kijk op www. duurzaamisgewoondoen.eu of neem contact op met: Provincie Zeeland Anne-Marie Mol +31 (0) POM West-Vlaanderen Philippe Tavernier +32 (0) Véronique De Kinder +32 (0) POM Oost-Vlaanderen Dieter Geenens +32 (0) Tom Dewettinck +32 (0) Colofon Het project Duurzaam is Gewoon Doen! kwam tot stand met de steun van de Europese Unie binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland IV A- programma, het Vlaams Gewest, de provincies Oost- Vlaanderen, West- Vlaanderen en Zeeland Tekst en opmaak: Marcada Project en Tekst Portretfoto s: Marijana Pajovic, <fsc logo en papiersoort> Colofon Middelburg, juli 2009 Tekst en opmaak: Marcada Project en Tekst Gedrukt op 9lives silk (55% recycled, 45% FSC)

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO):

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO): 1 Voorwoord Wist u dat de meerderheid van de MKB-ondernemers maatschappelijk betrokken onderneemt? Dat de manier waarop dat gebeurt, verrassend weinig verschilt

Nadere informatie

Marieke Huysentruyt - Faculty fellow London School of Economics, academic director Seforis

Marieke Huysentruyt - Faculty fellow London School of Economics, academic director Seforis De Social Enterprise Monitor 2015 A Inhoudsopgave Woorden vooraf Woorden vooraf...................................... i Management samenvatting............................... 1 Consistente groei.....................................

Nadere informatie

ondernemen in smallingerland Duurzaam

ondernemen in smallingerland Duurzaam duurzaam ondernemen in smallingerland Planet Enthousiasme Innovatie Inzicht Minder afval Toekomstbestendig Duurzaam Mobiliteit Ervaringen delen Energiebesparing Verantwoord Kostenbesparing Profit Transparantie

Nadere informatie

Training: Sitemanagement

Training: Sitemanagement Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers in de procesindustrie Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING info@exellior.com September 2014 Copyrights KNOWLEDGE INTO ACTION 2 GEFELICITEERD! U heeft besloten meer te willen weten over de ontwikkeling

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Bondgenoten in de decentralisaties

Bondgenoten in de decentralisaties Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties Invulling geven aan het transformatieproces en de coalitieaanpak TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties TransitieBureau

Nadere informatie

HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN

HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN Auteurs: Femke Vennik, Hester van de Bovenkamp, Ilse Raats, Femke de Wit, Ella Visserman, Kor Grit Datum: Augustus 2013

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

De kracht van buurtsportcoaches

De kracht van buurtsportcoaches De kracht van buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen Hoe je met hun inzet de sport- en beweegdeelname van mensen met een beperking een impuls geeft Een sportieve samenleving Inhoud 3 Een sportieve

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? Als ondernemer wil ik graag geld verdienen, maar ik wil later geen werknemers tegen

Nadere informatie

Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie

Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie Auteurs: Daan de Bruijn, Els Meijsen en Gery Lammersen Redactie: Tib/teksten Eindredactie: afdeling communicatie, MOVISIE Vormgeving:

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

ezonde Wijk Gezonde Wijk Overvecht in Utrecht: vervecht een aanpak die werkt!

ezonde Wijk Gezonde Wijk Overvecht in Utrecht: vervecht een aanpak die werkt! ezonde Wijk Gezonde Wijk Overvecht in Utrecht: vervecht een aanpak die werkt! Colofon Deze uitgave is gemaakt door vertegenwoordigers van: Gemeente Utrecht Achmea Divisie Zorg & Gezondheid RIVM Centrum

Nadere informatie

Tien STAPPEN VOOR. José Andringa Lidwien Reyn

Tien STAPPEN VOOR. José Andringa Lidwien Reyn Tien STAPPEN VOOR EEN SUCCESVOLLE Community of Practice José Andringa Lidwien Reyn TIEN STAPPEN VOOR EEN SUCCESVOLLE Community of Practice José Andringa Lidwien Reyn ISBN/EAN: 978-90-5748-096-6 2014 Rijksdienst

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? ALS ONDERNEMER WIL IK GRAAG GELD VERDIENEN, MAAR IK WIL LATER GEEN WERKNEMERS TEGEN

Nadere informatie

De Frontrunners Scan. Hoe ver bent u op de weg naar marktleiderschap? p. 1/12

De Frontrunners Scan. Hoe ver bent u op de weg naar marktleiderschap? p. 1/12 De Frontrunners Scan Hoe ver bent u op de weg naar marktleiderschap? p. 1/12 De Frontrunner Scan Dit is een Doe-het-Zelf questionnaire/scan die u een inzicht geeft op de vraag hoe goed u scoort op de 8

Nadere informatie

LEA-ondersteuningsactiviteiten najaar 2011

LEA-ondersteuningsactiviteiten najaar 2011 Net als in het aanbod voor het voorjaar 2011, maken we in het najaar graag met u een pas op de plaats na 5 jaar LEA. We staan stil bij hoe de LEA zich heeft ontwikkeld en kijken van daaruit vooruit naar

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

Coaching voor leidinggevenden wacht niet tot het crisis is!

Coaching voor leidinggevenden wacht niet tot het crisis is! Coaching voor leidinggevenden wacht niet tot het crisis is! Rudy Vandamme Coachinggids 2004 Inleiding Veel leidinggevenden horen steeds meer over de mogelijkheid om zich te laten coachen, maar niet iedereen

Nadere informatie

Differentiëren. zonder label

Differentiëren. zonder label Differentiëren Mensen worden niet met een label geboren. Het is voor ouders, om te beginnen, maar ook in de samenleving heel gewoon dat mensen verschillen. Als coach op het voetbalveld of als leraar in

Nadere informatie

Wie zijn die best persons in de achterstandswijken? 1. Ton van der Pennen. Technische Universiteit Delft/ Onderzoeksinstituut OTB

Wie zijn die best persons in de achterstandswijken? 1. Ton van der Pennen. Technische Universiteit Delft/ Onderzoeksinstituut OTB Wie zijn die best persons in de achterstandswijken? 1 Ton van der Pennen Technische Universiteit Delft/ Onderzoeksinstituut OTB 1 Deze monografie is een uitsnede en bewerking van hoofdstuk 5 van het boek

Nadere informatie

Managementgame Catalogus

Managementgame Catalogus Managementgame Catalogus 2 Inhoudsopgave Economie, handel & bedrijf ProSim Classic... 04 ProSim Productie... 06 ProSim Advanced... 08 Business Abroad Management... 10 Businessklas... 12 Overheid City Hall...

Nadere informatie

Drijfveren in de. zakelijke dienstverlening

Drijfveren in de. zakelijke dienstverlening Drijfveren in de zakelijke dienstverlening INHOUDSOPGAVE De methode 2 In gesprek met: Pierre Mellegers - Manager Management & Human Resource Development bij Eneco 6 Edwin Kist - Senior Vice President Human

Nadere informatie

LEA-ondersteuningsactiviteiten 2011

LEA-ondersteuningsactiviteiten 2011 Het is intussen vijf jaar geleden dat veel gemeenten aan de slag zijn gegaan met het opzetten van een Lokale Educatieve Agenda. Wij willen dit jaar samen met u een pas op de plaats maken en inventariseren

Nadere informatie

Paul Otter Algemeen directeur en gerechtsdeurwaarder, Incassade Deurwaarders en Incasso

Paul Otter Algemeen directeur en gerechtsdeurwaarder, Incassade Deurwaarders en Incasso Paul Otter Algemeen directeur en gerechtsdeurwaarder, Incassade Deurwaarders en Incasso In het onderzoek dat we samen met RUGCIC doen staat onze communicatie met de klant (debiteur) centraal. Communicatie

Nadere informatie

TAAL X VAK = SUCCES 2

TAAL X VAK = SUCCES 2 TAAL X VAK = SUCCES 2 Eindverslag van het project 'Docenten aan zet bij taal in alle vakken' 2012/2013 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Opbrengsten 6 Evaluatie 11 Conclusie en aanbevelingen 14 Bijlage 1

Nadere informatie