Dostzaan Buiten gewoon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dostzaan Buiten gewoon"

Transcriptie

1 GESCAND OP Gemeente Dostzaan Buiten gewoon Aan de raad van de gemeente Oostzaan 2^ NOV Gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1530 AAWortTier Telefoon Fax E mail antwoord@over-gemeenten.nl Internet Kerkbuurt BD Oostzaan Uw kenmerk / Uw brief B&O Ons kenmerk Datum 22 november Behandelend ambtenaar A. Cle Nöef Onderwerp U jtvoerj n g s prog ram ma IVP Oostzaan Afdeling JZ/OOV Geacht raadslid, Bijgaand treft u ter informatie aan het Uitvoeringsprogramma voor behorend bij het Integraal Veiligheidsbeleid In het Uitvoeringsprogramma zijn acties verwerkt die door de raadsleden zijn aangedragen tijdens de thema-avond op 14 november Met vriendelijk burgemeester Wilt u bij reacties altijd de datum en ons kenmerk vermelden.

2 Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan Gemeente Oostzaan

3 I. Inleiding Voor u ligt het Uitvoeringsprogramma integraal Veiligheidsplan Ten grondslag aan dit programma ligt het Integraal Veiligheidsplan (Ivp), vastgesteld door de gemeenteraad op 2 februari De gemeente heeft de regierol bij het ontwikkelen en uitvoeren van het gemeentelijke veiligheidsbeleid en zorgt voor gerichte afstemming tussen de interne en externe samenwerkingspartners, in het integraal Veiligheidsplan is vastgelegd dat de gemeente ieder jaar een uitvoeringsprogramma ontwikkelt. De gemeente Oostzaan is verantwoordelijk voor de veiligheid in de gemeente. Deze verantwoordelijkheid uit zich in een regierol op het vlak van veiligheid. Door middel van het Uitvoeringsprogramma geeft de gemeente concreet invulling aan deze regierol. 2. Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan ^ Het uitvoeringsprogramma geeft een overzicht van activiteiten van de gemeente en haar partners in Het uitvoeringsprogramma is in samenwerking met onze interne en externe samenwerkingspartners opgesteld. Per veiligheidsveld wordt ingegaan op de speerpunten zoals benoemd in het Integraal Veiligheidsplan De veiligheidsvelden zoals benoemd in het Integraal Veiligheidsplan zijn: Veilige woon-en leefomgeving; Bedrijvigheid en veiligheid; Jeugd en veiligheid; Fysieke veiligheid; Integriteit en veiligheid. h. Integraal Veiligheidsplan (bijlage)^ In het Integraal Veiligheidsplan (Ivp) worden de intenties en de prioriteiten voor de komende bestuursperiode beschreven. De prioriteiten zijn: 1. Veilige wijk 2. Aanpak van vermogens- en veelplegers criminaliteit 3. Problematische jeugd en jeugdgroepen 4. Veilige evenementen 5. Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit In samenwerking met interne en externe partners is aan de hand van vijf veiligheidsvelden gekeken naar wat de beoogde doelen en prioriteiten zijn en waar de intenties liggen. Hiervoor is ook gebruik gemaakt van de Driehoeksmonitor. Er is geen extra geld beschikbaar, daarom wordt gekeken of door inzet van de bestaande middelen de beoogde doelen behaald kunnen worden. 4. Samenwerkingsverbanden Naast de gemeentelijke afdelingen zijn ook diverse externe partners zoals de politie en het Openbaar Ministerie betrokken. Samen voeren zij dit programma uit. Dit is met alle betrokken partners en gemeentelijke organisatieonderdelen afgestemd. Externe samenwerkingspartners zijn: Bewoners en ondernemers van de gemeente Oostzaan.

4 Nationale - Eenheid Noord-Holland - Basisteam Zaanstad, Openbaar Ministerie, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en het Veiligheidshuis. Woningbouwverenigingen en -corporaties, welzijnsinstellingen en de GGD Zaanstreek-Waterland. Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid Noord-Holland (SIV NH), Provincie Noord-Holland en regiogemeenten. Naast bovenstaande partners zijn Belastingdienst, Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing, Reclassering Nederland ook partner en dragen zij hun steentje bij als het om integrale veiligheid gaat. Interne strategische partners: Naast de gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders, zijn ook de gemeentesecretaris en het managementteam belangrijke partners binnen het Integraal Veiligheidsplan. 5. Samenwerkingspartners De samenwerking met de politie is goed. Er vindt lokaal 3-wekelijks afstemming plaats met de wijkagent. Daarnaast is er 6 keer per jaar een bestuurlijk overleg met de teamchef van het Basisteam Zaanstad. Zes keer per jaar neemt de burgemeester deel aan de driehoek van het Basisteam Zaanstad. Indien er aanleiding toe is, zoeken de partners elkaar tussen deze overleggen op. Ook buiten kantooruren is de gemeente bereikbaar via de ambtenaar openbare orde en veiligheid en via de piketregeling voor B&W. Het Integraal Veiligheidsplan en de uitvoeringsplannen leveren input voor de prioriteiten en inzet van de politie, die zijn opgenomen in hun 4-jarig beleidsplan. Openbaar Ministerie (OM) De samenwerking met het OM krijgt met name vorm in het reguliere driehoeksoverleg met de gemeente en de politie. Daarnaast worden er, indien gewenst, lokale driehoeken belegd bij calamiteiten of lokale vraagstukken.. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VRZW) De gemeente Oostzaan neemt deel in de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De Veiiigheidsregio voert de volgende taken uit voor de 8 aangesloten gemeenten. 1. De VRZW verricht wettelijke taken op het gebied van Brandweerzorg, Geneeskundige hulpverlening. Rampenbestrijding en crisisbeheersing en heeft het beheer van een gemeenschappelijke meldkamer. 2. De VRZW bereidt inwoners, instellingen en bedrijven voor op hun rol in het beperken van risico's en beheersen (van de effecten) van crises. 3. DE VRZW werkt samen met andere veiligheidsregio's en partners in de vitale infrastructuur ten behoeve van slagvaardige risico- en crisisbeheersing. 4. De VRZW ondersteunt - op verzoek - gemeenten met capaciteit en expertise in andere 3

5 domeinen. Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) Criminelen handelen vaak vanuit een organisatie. Zij werken samen, verdelen taken en maken gebruik van allerlei diensten en producten die hun activiteiten ondersteunen. Criminelen zijn doorgaans in een groot gebied actief. Elke overheidspartner afzonderlijk overziet slechts een deel. Het kan gebeuren dat de overheid bij gebrek aan informatie illegale praktijken faciliteert. Bijvoorbeeld door een vergunning te verlenen aan een bedrijf dat als dekmantel dient om crimineel geld wit te wassen. Samenwerking tussen overheidsorganisaties door informatie te delen zorgt voor een completer beeld van de omvang, werkwijze en 'leden' van criminele organisaties en leidt daarmee tot een betere aanpak. De Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC's) en het Landelijk Informatie en Expertise Centrum (LIEC) zijn in 2009 opgericht en versterken de bestuurlijke aanpak en ondersteunen de integrale aanpak op de thema's hennepteelt, harddrugs, mensenhandel, vastgoedfraude en witwassen en daaraan gerelateerde criminaliteit en Outlaw Motor Cangs (OMG's). De RIEC's en het LIEC ondersteunen het openbaar bestuur in heel Nederland door: het vergroten van de bestuurlijke bekendheid met de aanwezigheid van georganiseerde criminaliteit; het vergroten van kennis en kunde over het bestuurlijk aanpakken van criminaliteit; het ondersteunen van gemeenten bij: * de inrichting en implementatie van beleid rondom de bestuurlijke aanpak; * de verbetering van de informatiepositie; * ondersteuning bij het versterken van de regionale samenwerking. Bewonersparticipatie De gemeente Oostzaan wil maximaal gebruik maken van de kennis en betrokkenheid van haar burgers. De gemeente speelt hierin een faciliterende rol. De gemeente moet het mogelijk maken voor burgers dat zij een rol krijgen in het signaleren van overlastgevende en onveilige situaties. Dit vergroot de effectiviteit van de handhaving- en veiligheidsketen en het vergroot het gevoel van bewoners wanneer zij zelf een rol kunnen spelen bij het creëren van een veilige omgeving. Verderop in dit uitvoeringsprogramma komen activiteiten aan bod waarbij burgerparticipatie een rol speelt. Veiligheidshuis Het Veiligheidshuis is een netwerksamenwerkingsverband, die partners uit de strafrechtketen, de zorgketen, gemeentelijke partners en bestuur verbinden in de aanpak van complexe problematiek. Het doel van de samenwerking is het terugdringen van overlast, huiselijk geweld en criminaliteit. De ketenpartners signaleren problemen, bedenken oplossingen en voeren die samen uit. Werkprocessen worden op elkaar afgestemd, zodat strafrecht en zorg elkaar aanvullen. Ingezet wordt op gedragsverandering, recidivevermindering en verbetering van de kwaliteit van leven van de delinquent. Men gaat dadergericht, gebiedsgericht en probleemgericht te werk.

6 In de Veiligheidshuizen participeren onder andere: Gemeenten Openbaar ivlinisterie Raad voor de Kinderbescherming Reclasseringsorganisaties Welzijnsorganisaties 6.1 Geprioriteerde delicten per veiligheidsveld Leeswiizer De cijfers in de overzichten komen uit de driehoeksmonitor van 3 oktober De cijfers opgenomen voor het lopende jaar gaan over de periode 1 januari tot en met 2 oktober A. Huiselijk geweld In Nederland wordt jaarlijks een miljoen mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Tussen de en personen hebben zelfs te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld. Ook in Oostzaan vindt huiselijk geweld plaats. Huiselijk geweld is geweld gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Het gaat dan om partners, expartners, gezinsleden, familieleden of huisvrienden. Er is bij huiselijk geweld meestal sprake van een machtsverschil: het slachtoffer is afhankelijk van de pleger. Het geweld kan zowel lichamelijk zijn als seksueel of psychisch. Er is vaak een grote drempel voor het slachtoffer om huiselijk geweld te melden. Zodra een melding van huiselijk geweld binnen komt bij de politie, wordt de situatie getaxeerd en kan een huisverbod worden opgelegd tegen degene die het geweld pleegt. Hulpverlening wordt bij huiselijk geweld meteen opgestart. Incidenten Historie jaren uiselijk geweld Acties Gemeente De meldingen worden conform de wettelijk normen in behandeling genomen. Opleggen van huisverbod volgens protocol als situatie dat vereist. Door signalen omtrent huiselijk geweld vroegtijdig te signaleren bij Veilig Thuis kan samen met het Sociaal Team hulpverlening worden ingezet. GGD Door voorlichting aan de inwoners wordt de meld- en aangiftebereidheid van slachtoffers vergroot. De wijkagent bezoekt het slachtoffer van huiselijk geweld en monitort de situatie. De wijkagent geeft sturing richting eigen organisatie en hulpverlenende instanties. Aio

7 De acties vanuit de gemeente worden uit programma 'Leefomgeving' gefinancierd. B High impact delicten B.1 Woninginbraken In en 2014 was er een daling te zien in het aantal woninginbraken. Eind nam het aantal woninginbraken plotseling toe. De oorzaak hiervan waren onder andere de preventieacties door Amsterdam-Noord tijdens het Donkere Dagen Offensief. Deze trend zette begin door. Door gerichte politie inzet namen de woninginbraken medio weer af en de situatie geeft eind weer een stabiel beeld. Incidenten Diefstal/inbraak woning Historie jaren Acties Gemeente Voorlichting in de media (website, social media, huis aan huisbladen, etc.) over vergroten aangifte - en meidgedrag. De woningbouwvereniging betrekken bij preventiemaatregelen. De gemeente organiseert halfjaarlijks een bijeenkomst voor de beheerders van de WhatsApp Buurtpreventie groepen. Beheerders van WhatsApp Buurtpreventiegroepen worden benaderd indien er een bepaalde wijk woninginbraken plaatsvinden. Zij geven dit bericht door aan de burgers die aangesloten zijn bij de groep. Via Burgernet informeert de gemeente burgers over preventiemaatregelen. In samenwerking met Burgernet krijgen de burgers informatie hoe zij zich kunnen aansluiten bij Burgernet. In de driehoek wordt de tendens inzake de woninginbraken en bijbehorende acties door partners besproken in relatie tot te plegen inzet. De gemeente doet mee aan acties tijdens het Donkere Dagen Offensief. Een gemeentelijke BOA kan "voetjes met waarschuwingstekst" neerleggen tijdens zijn rondes bij woningen die op dat moment interessant zijn voor inbrekers (bijvoorbeeld als er in de zomer een achterdeur openstaat en niemand aanwezig lijkt te zijn). Deelname aan de Week van de Veiligheid. Bij iedere inbraak wordt er een buurtonderzoek ingesteld en worden omwonenden geïnformeerd. De aangifte wordt door de politie doorgezonden aan slachtofferhulp. De wijkagent besteedt aandacht aan dit thema in zijn column in het Kompas. De wijkagent informeert beheerders van WhatsApp Buurtpreventie groepen. De politie geeft voorlichting via de landelijke media, bijvoorbeeld over de campagne "ivieldt verdacht gedrag". De politie zet bij een toename van het aantal woninginbraken extra controles in. 25A

8 Burgers In diverse wijken binnen de gemeente zijn bewoners lid van een WhatsApp Buurtpreventie groep. Bij een verdachte situatie stellen zij elkaar op de hoogte en bellen de politie. Monitoring en evaluatie De interventies worden jaarlijks geëvalueerd. Rapportage vindt plaats in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma integraal veiligheidsplan. Preventieve acties vanuit de gemeente worden uit het programma 'Leefbaarheid' gefinancierd. B.2 Overvallen en straatroof Incidenten Historie jaren Overvallen 1 1 O O T Straatroof O? Acties Gemeente Via de ondernemersvereniging wordt aandacht gevraagd voor trainingen en informatieavonden die georganiseerd worden door het RPC (Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding. Ondernemers worden gestimuleerd om deel te nemen aan deze gratis trainingen. Monitoring en evaluatie De interventies worden jaarlijks geëvalueerd. Rapportage vindt plaats in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan. De preventieve acties vanuit de gemeente worden uit programma 'Leefbaarheid' gefinancierd. B.3 Openlijk geweld, bedreiging en mishandeling Binnen dit thema gaat het om veel voorkomende vormen van criminaliteit. Deze criminaliteit vindt plaats in de directe woonomgeving van burgers en zorgt daarom voor veel onrust en gevoelens van onveiligheid. Deze vorm van criminaliteit heeft vaak een relatie met huiselijk geweld en burenruzies. De impact op de slachtoffers en hun directe omgeving is groot. In Oostzaan is echter een aantal meldingen afkomstig van evenementen in hettwiske en van de benzinestations aan de A8. Dit zorgt voor een vertekend beeld voor de cijfers binnen de bebouwde kom.

9 Incidenten Openlijk_geweld Bedreiging Mishandeling Historie jaren T Acties Gemeente De mogelijkheid tot het inzetten van een gebiedsverbod. Structureel overleg met horecaondernemers waarin dit onderwerp aan de orde komt. De politie stuurt de aangifte door naar slachtofferhulp. Dat neemt aan de hand van de aangifte contact op met het slachtoffer. ivlonitoring en evaluatie De interventies worden jaarlijks geëvalueerd. Rapportage vindt plaats in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma Inteqraal Veiligheidsplan. De gemeente maakt geen kosten in het kader van openlijk geweld, bedreiging en mishandeling, behalve als er een bijeenkomst wordt georganiseerd. Deze kosten vallen onder het programma "Leefbaarheid". 16 T 17A C. Overige geprioriteerde delicten C.1. Kindermishandeling Er is de afgelopen jaren zowel landelijk als regionaal en lokaal gewerkt aan het voorkomen van kindermishandeling. Signalering van kindermishandeling is een aangelegenheid van scholen, artsen en instellingen en het algemene publiek: de buren, familieleden. Samen met de politie ondernemen Veilig Thuis en het jeugdteam actie indien er sprake is van kindermishandeling. Binnen de gemeente Oostzaan is het jeugdteam belast met dit onderwerp. De praktijk wijst uit dat het vaak nog lastig is voor hulpverleners om kindermishandeling te melden. Momenteel zijn alleen regionale cijfers over kindermishandeling beschikbaar. Dit komt doordat Veilig Thuis nog niet werkt met één registratiesysteem. Het streven is om meldingen in op een dergelijke manier te registreren dat cijfers op gemeenteniveau op te vragen zijn.

10 Acties Gemeente Oostzaan Gemeenten zijn vanaf 1 januari verantwoordelijk voor de hulp en zorg aan kinderen, jongeren en ouders. Zo is de gemeente Oostzaan ook verantwoordelijk voor de aanpak van opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen en ook voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en de aanpak van kindermishandeling. In geval van huiselijk geweld en kindermishandeling wordt Veilig Thuis ingeschakeld volgens het daarvoor geldende protocol. Regioaanpak Veilig Thuis sinds 1 januari Toezien op en zo nodig interveniëren op de kwaliteit op de keten. De politie monitort de situatie rondom gezinnen waar problematiek met kinderen is. Waar nodig melden zij het gezin aan bij het jeugdteam. Veilig Thuis en jeugdzorg. Monitoring en evaluatie De ingezette interventies worden jaarlijks geëvalueerd. Rapportage vindt plaats in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan. De preventieve acties vanuit de gemeente worden uit het programma 'Leefbaarheid' gefinancierd. C.2 Problematische jeugd en jeuqdqroepen De jeugd veroorzaakt regelmatig overlast in groepsverband. Ook staan individuele probleemjongeren centraal, waarbij het gaat om jongeren met meerdere antecedenten (veelplegers) die in bepaalde opzichten de maatschappelijke aansluiting hebben verloren. Naast jeugdoverlast (schreeuwen, achterlaten van rommel) wordt ook overlast van alcoholen drugsgebruik door jeugdigen in de openbare ruimte ervaren. Daarnaast is er sprake van gezondheidsrisico's door (overmatig) alcohol- en drugsgebruik. Om de jeugdgroepen te classificeren gebruikt de politie de zogenaamde 'shortlist methodiek'. Deze methodiek verdeelt jeugdgroepen die voor problemen zorgen in hinderlijke, overlastgevende en criminele groepen. Uit de politiegegevens blijkt dat Oostzaan op dit moment geen jeugdgroep heeft die volgens deze methode in te delen is. De cijfers laten zien dat er een daling plaatsvindt in de cijfers over jeugdoverlast. Dit is te danken aan de wijkagent die de situatie goed onder controle heeft en de jongerenwerker die gericht contact heeft met de jeugd. jeugdoverlast is echter wel een terugkerend probleem en dus één van de aandachtspunten binnen de gemeente Oostzaan. Om de jeugdoverlast gericht aan te pakken, heeft de burgemeester besloten een persoonsgerichte aanpak voor het bestrijden van jeugdoverlast in te voeren. Bij de persoonsgerichte aanpak worden alle aspecten van de jeugdoverlast conform de landelijke trends aangepakt. Binnen de persoonsgerichte aanpak komen onder meer aan bod: a) Gebiedsgerichte aanpak b) Persoonsgerichte aanpai< c) Gezinsgerichte aanpai<

11 Daarnaast wordt binnen de persoonsgerichte aanpak met behulp van een risicotaxatie en interventiematrix aandacht besteed aan persoonsgerichte interventies. Incidenten Historie jaren Jeugdoveriast T Acties Gemeente Alle signalen over jeugd overlast worden opgepakt, besproken in het politieoverleg en bezien op mogelijke interventies 1X per 6 weken vindt het JNO Oeugd Netwerk Overleg) plaats. in het jno worden de activiteiten rond jeugdoveriast en criminaliteit besproken en bewaakt. Daarbij wordt waar nodig in samenwerking tussen de portefeuilles oov, jeugd en ruimte een mogelijke aanpak besproken. Er is een straathoekwerker aangesteld. Overlast van alcohol- en drugsgebruik in de openbare ruimte is en blijft een aandachtspunt voor alle netwerkpartners. Indien noodzakelijk organiseert de gemeente een bijeenkomst ter verbetering van contacten tussen jeugd en omwonenden. De politie bezoekt tijdens de surveillances de plaatsen waar overlast door jongeren wordt gemeld. Jongeren die overlast veroorzaken zijn bekend bij de politie. De wijkagent bezoekt jongeren thuis die zich regelmatig schuldig maken aan het veroorzaken van overlast. Door de jongere thuis op te zoeken worden de ouders ook bekend met het gedrag van hun kind. Jongeren die zich schuldig maken aan een misdrijf kunnen een taakstraf krijgen via Halt of een boete. Jongeren met complexe casuïstiek worden ingebracht in het Veiligheidshuis voor een integrale aanpak op maat. Openbaar Ministerie De stafrechtelijke aanpak van jeugdoveriast ligt bij het OM. Jeugd is geïmplementeerd in ZSM aanpak. De ZSM aanpak houdt in dat door OM en politie bekeken wordt hoe een zaak snel en zorgvuldig kan wordt afgehandeld zonder tussenkomst van de rechter (bijvoorbeeld een taakstraf of een zorgtraject). Hierbij is er veel aandacht voor de omgeving, maar ook voor de historie van betrokkenen. Hait Halt heeft een eigen werkende aanpak.. De voorlichting wordt in anders ingericht. 10

12 Monitoring en evaluatie Op basis van de informatie van de politie en de jongerenwerker worden problemen gemonitord en ingespeeld op eventuele hotspots. Preventieve acties vanuit de gemeente worden uit programma 'Leefbaarheid' gefinancierd. C. 2 Focus vermogens- en veelpleqers criminaliteit Onder dit veiligheidsveld vallen thema's die te maken hebben met sociale (on)veiligheid rondom woning- bedrijfs- en auto-inbraken. Het gaat om aantasting van de veiligheid rond recreatieve en economische voorzieningen zoals winkelcentra, bedrijventerreinen en uitgaansmogelijkheden. Winkelcentra/winkelgebieden Incidenten Diefstal/inbraak bedrijf Diefstal vanaf auto Diefstal van fietsen Rijden onder invloed Vernieling auto Overige vernielingen/baldadigheid Acties: Historie jaren T 14 T 9 T 30 A 12 f 26 T Gemeente: Samen met de bedrijvenvereniging, het CCV en de politie een start maken om het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijven (KVOB) te verkrijgen voor de winkelgebieden. Aansluitend kan samen met het MKB het KVOB traject gelopen worden met de bedrijven. De gemeente gaat in overleg met het CBO om uit te vragen waar de behoefte van de bedrijven ligt in het kader van veiligheid. Deelname aan de Week voor de Veiligheid. De wijkagent besteedt in zijn column in het Kompas aandacht aan de toename van het aantal staande gehouden bestuurders die teveel hebben gedronken. Dit zijn niet alleen automobilisten, maar ook bestuurders van bromfietsen en scooters. tl

13 Monitoring en evaluatie De ingezette interventies worden jaarlijks multidisciplinair geëvalueerd. Rapportage vindt plaats in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan. De preventieve acties vanuit de gemeente worden uit programma 'Leefbaarheid' gefinancierd. D. Fysieke veiligheid Het veiligheidsveld 'fysieke veiligheid' bevat de vormen van onveiligheid die samenhangen met verkeer, gevaarlijke stoffen, gebouwen/techniek en natuur. Kortom: fysieke veiligheidsthema's zoals verkeersveiligheid, externe veiligheid, brandveiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Samen met de Veiligheidsregio voert de gemeente regie op het voorkomen en bestrijden van crises en zware ongevallen. Alle gebouwen in de gemeente Oostzaan worden periodiek gecontroleerd door de brandweer. De Omgevingsdienst IJmond heeft controles op gebruiksmeldingen in bestaande inrichtingen uitgevoerd en deze adviezen zijn verwerkt in omgevingsvergunningen. Om de fysieke veiligheid binnen de gemeente structureel aan te pakken is een coördinator rampenbestrijding/crisisbeheersing aangesteld. Acties Gemeente: De ingezette lijn wordt ook in voortgezet. De inzet van Team Bevolkingszorg bij crises wordt herzien. Team Bevolkingszorg is nu op een andere locatie in de keten geplaatst (bij het ROT (Regionaal Operationeel Team)), waardoor de lijnen korter zijn en er sneller actie kan worden ondernomen. De gezamenlijke acties met betrekking tot fysieke veiligheid met Omgevingsdienst Ijmond worden voortgezet. E. Integriteit en Veiligheid Het veld 'integriteit en veiligheid' omvat verschijnselen die inbreuk maken op onze maatschappelijke integriteit dan wel op belangrijke regels en andere afspraken in het kader van de veiligheid en stabiliteit van onze samenleving. Thema's binnen dit veiligheidsveld zijn radicalisering en polarisatie, georganiseerde criminaliteit en organisatiecriminaliteit. Veilige Publieke Taak, ambtelijke en bestuurlijke integriteit en informatieveiligheid. Het betreft hier onderwerpen waaraan vooral in de driehoek aandacht wordt besteed en lijnen worden uitgezet. 12

14 Acties met betrekking tot georganiseerde criminaliteit: prostitutiebeleid, helingbestrijding (DOR), RIEC, drugsbeleid, Bibob. Gemeente De gemeente Oostzaan pakt nieuwe wet- en regelgeving zoveel mogelijk op in regionaal verband. Voortzetten O- optie beleid met betrekking tot coffeeshops. Ondersteuning van en deelname aan Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC). Ondersteuning van en deelname aan het Veiligheidshuis. Hanteren gedragscode 'bestuurlijke integriteit'. Het in stand houden van de gemeentelijke informatiepositie zodat zicht blijft wat er binnen de gemeente speelt. Het aanpakken van georganiseerde criminaliteit samen met netwerkpartners. Het doel van alle acties ten behoeve van de bovengenoemde onderwerpen is niet alleen om criminele samenwerkingsverbanden te ontmantelen en individuele daders voor de rechter te brengen, maar ook om onderliggende gelegenheidsstructuren en meer structurele factoren die de georganiseerde misdaad bedoeld of onbedoeld faciliteren, in beeld te krijgen en aan te pakken. De wijkagent let tijdens surveillances op signalen van mensenhandel, drugshandel, hennepteelt en andere vormen van georganiseerde criminaliteit. De wijkagent onderhoudt contacten met onderdelen binnen de politieorganisatie die zijn belast met georganiseerde criminaliteit om zaken te monitoren. l\/1onitoring en evaluatie Met enige regelmaat houdt het RIEC een bijeenkomst om de stand van zaken te bespreken met de gemeenten over de verschillende RIEC thema's. Ook maakt RIEC jaarlijks een verslag met een overzicht van de projecten. Hierin is opgenomen wat de bijdrage van het RIEC was aan de verschillende onderwerpen, welke activiteiten zij hebben ondernomen en welke resultaten er zijn geboekt. Het RIEC krijgt subsidie van het Rijk. De gemeenten en de ander partners committeren zich aan het co- financieren van dit bedrag door uitvoering te geven aan taken in het kader van de bestuurlijke en geïntegreerde aanpak van georganiseerde criminaliteit. Dit wordt voor gemeenten naar evenredigheid van inwonertal, met de inzet van ambtelijke capaciteit gedaan. El Veilige Publiek taak Het is van groot belang dat personen die een publieke functie vervullen in de gemeente hun functie op een veilige en integere manier kunnen uitoefenen. Ceweld tegen ambtenaren wordt vaak niet gemeld. De cijfers geven geen volledig beeld van daadwerkelijke incidenten en de ernst van de incidenten. Gemeente Oostzaan wil beter zicht hebben op alle geweldsincidenten waar medewerkers mee te maken hebben, zowel verbaal geweld als fysiek geweld. Door beter inzicht, wordt verwacht ook meer en beter aandacht aan agressie te kunnen besteden. 13

15 Acties De Veilige Publiel<e Taal<- regio Noord-iHolland omvat een gebied van drie veiligheidsregio's waaronder Veiligheldsregio Zaantreek Waterland. In 2013 heeft de Commissaris van de Koning, mede namens de voorzitter van de drie Veiligheidsregio's, met de ministers van Binnenlandse Zaken, een convenant gesloten tot het realiseren van de Veilig Publieke Taken- regio Noord-Holland. Hanteren gedragscode 'ambtelijke integriteit' en bestuurlijke integriteit Prioritaire delicten INCIDENTEN Handel en vervaardigen sofdrugs T * Drugsoverlast 3 6 ÏOA Burenruzie f Huiselijk twist Overlast jeugd Overlast gestoorde/overspannen personen Vernieling auto Overige vernieling/baldadigheid Vernieling cq zaakbeschadiging T 20 A 13 f 30 T 44 T Acties Zowel de gemeente als de veiligheidspartners zullen in voorkomende gevallen de al in voorafgaande jaren ingezette lijn blijven volgen. Monitoring en evaluatie De ingezette interventies worden jaarlijks geëvalueerd. Rapportage vindt plaats in het jaarlijkse uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan. De preventieve acties vanuit de gemeente worden uit programma 'Leefbaarheid' gefinancierd. In dit cijfer is niet begrepen het drugslab dat tijdens een brand is aangetroffen. \7. Financiële consequenties Voor het uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsplan van de gemeente Oostzaan geldt het uitgangspunt dat er bij de uitvoering van de beoogde maatregelen en activiteiten zoveel mogelijk budgettair neutraal wordt gewerkt. Veel van de maatregelen en activiteiten horen namelijk bij reguliere werkzaamheden en zijn verspreid over meerdere posten. Voor een aantal uit te voeren activiteiten is geld begroot zoals bijvoorbeeld deelname aan het RIEC en het Veiligheidshuis. De realisering van een groot aantal actiepunten vraagt echter om de inzet van mensuren. 14

Rapportage driehoeksmonitor Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Basisteam Zaanstad

Rapportage driehoeksmonitor Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Basisteam Zaanstad Rapportage driehoeksmonitor Lokaal Criminaliteits- en Veiligheidsbeeld Basisteam Zaanstad Gemeente Zaanstad Datum : 23 augustus 2016 Van : Leden driehoeksoverleg basisteam Zaanstad Aan : Gemeenteraad Zaanstad

Nadere informatie

Integrale veiligheid. Uitvoeringsplan 2013 / 2014

Integrale veiligheid. Uitvoeringsplan 2013 / 2014 Integrale veiligheid Uitvoeringsplan 2013 / 2014 Inleiding In het integraal veiligheidsbeleid is vastgelegd dat er tweejaarlijks een operationeel integraal veiligheidsprogramma wordt opgesteld. Daar is

Nadere informatie

Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Veiligheid kent geen grenzen.

Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Veiligheid kent geen grenzen. Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek 2015 2018 Veiligheid kent geen grenzen. Vergaderdatum 4 december 2014 Gemeenteblad 2014 / 77 Agendapunt 10 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad

Nadere informatie

Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2020

Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2020 Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2020 - Veiligheidsanalyse - Prioritering - Kaderplan integrale veiligheid (4 jaar) - Uitvoeringsprogramma Jaarlijkse evaluatie Jaarlijks programma Tussentijds actualiseren

Nadere informatie

Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek

Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek 2015-2018 Gemeentebladnr: 2014/75 Verseon nr: 129454 Vergaderdatum: 18 december 2014 Agendapunt: Portefeuillehouder: Dhr. B. Link Steller: G. Salemink

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid 2017

Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid 2017 [Geef tekst op] 217/546 217/5482 Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid 217 Gemeente Zaanstad, januari 217 Stadhuisplein 1 156 MZ Zaandam Postbus 2 15 GA Zaandam www.zaanstad.nl Inleiding In het Integraal

Nadere informatie

Integraal veiligheidsbeleid

Integraal veiligheidsbeleid Integraal veiligheidsbeleid 2017-2021 Gemeente Ooststellingwerf 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2.1 Trends en ontwikkelingen... 4 3. Integraal veiligheidsbeleid 2017-2021... 5 3.1. Gemeentelijke missie en visie...

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld 2012-2015 Inleiding De huidige nota integrale veiligheid gemeente Simpelveld is toe

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 30 januari Uitvoeringsprogramma integrale veiligheid De burgemeester 139126 1 Controller Directie Paraaf Datum

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid 2016

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid 2016 Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid 2016 1 Voorwoord Eind 2015 is het lokaal integraal veiligheidsplan 2015 2019 door de gemeenteraad van Waterland vastgesteld. Jaarlijks wordt een Jaaruitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 98/2011 Datum : 31 mei 2011 B&W datum : 14 juni 2011 Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Gebiedsscan Aalten en teamplan 2011 politie Aalten Aanleiding Jaarlijks

Nadere informatie

Prioritering Beleidskader Veiligheid Veiligheidsanalyse 2018

Prioritering Beleidskader Veiligheid Veiligheidsanalyse 2018 Prioritering Beleidskader Veiligheid 2019-2022 Veiligheidsanalyse 2018 Veiligheidsketen proactie nazorg preventie repressie preparatie 2 Waar gaat beleidskader Veiligheid over? Doelstelling Veilige stad

Nadere informatie

INTEGRALE VEILIGHEID

INTEGRALE VEILIGHEID INTEGRALE VEILIGHEID Presentatie onderdelen Reden voor het bezoek Bevoegdheden Burgemeester Integrale Veiligheid bij de gemeente Rol vanuit de raad op het gebied van Integrale Veiligheid Netwerken voor

Nadere informatie

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015

Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Bijlage 3 Jaaruitvoeringsplan Tweestromenland 2015 Veiligheidsbeleving Inzicht krijgen in de factoren die van invloed zijn op de veiligheidsbeleving bij de inwoners van Tweestromenland. Afhankelijk van

Nadere informatie

Integraal Veiligheidsbeleid Deel 2, Veiligheid in Bronckhorst

Integraal Veiligheidsbeleid Deel 2, Veiligheid in Bronckhorst Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2019 Deel 2, Veiligheid in Bronckhorst Gemeente Oude IJsselstreek Gemeente Doetinchem Gemeente Montferland Gemeente Bronckhorst Samen blijven werken aan veiligheid Inhoudsopgave

Nadere informatie

O O *

O O * O14.001831 O14.001831* Beleidstraject Kadernota Veiligheid 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inhoudelijk proces... 4 3. Tijdpad... 7 2/7 O14.001831 1. Inleiding Met de presentatie van het Coalitieakkoord

Nadere informatie

Corporate brochure RIEC-LIEC

Corporate brochure RIEC-LIEC Corporate brochure RIEC-LIEC Corporate brochure RIEC-LIEC 1 De bestrijding van georganiseerde criminaliteit vraagt om een gezamenlijke, integrale overheidsaanpak. Daarbij gaan de bestuursrechtelijke, strafrechtelijke

Nadere informatie

Veiligheidsprogramma 2015

Veiligheidsprogramma 2015 Veiligheidsprogramma 2015 Gemeente Baarn Programma 1 dienstverlening 10 februari 2015 Veiligheidsprogramma 2015 1 Inleiding De basis voor dit veiligheidsprogramma is het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018

Nadere informatie

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Purmerend 2013. 29 mei 2013

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Purmerend 2013. 29 mei 2013 Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid Gemeente Purmerend 2013 29 mei 2013 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op @@ @@ 2013 1 Voorwoord Purmerend moet veilig zijn en veilig

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 6C Openbare orde en veiligheid Inleiding Wij willen het veiligheidsniveau voor de bewoners en bezoekers van Leiderdorp behouden in objectief en subjectief opzicht en waar mogelijk

Nadere informatie

Raadsleden & Veiligheid. Een introductie

Raadsleden & Veiligheid. Een introductie 20 01 18 Raadsleden & Veiligheid Een introductie Programma Wat is veiligheid? Wie heeft de regie op lokale veiligheid? Invloed op het lokale veiligheidsbeleid Regionale veiligheid Invloed op de politie

Nadere informatie

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Purmerend 2015. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op @@ @@ 2015

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Purmerend 2015. Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op @@ @@ 2015 Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid Gemeente Purmerend 2015 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op @@ @@ 2015 1 Voorwoord In 2013 werd naast het lokaal integraal veiligheidsplan

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College 13 september 2011 Financieel Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/11-00383 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Postreg.nr. Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Datum: 1 september 2011 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Beemster 2013

Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid. Gemeente Beemster 2013 Jaaruitvoeringsprogramma integrale veiligheid Gemeente Beemster 2013 Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 6 augustus 2013 1 Voorwoord Beemster moet veilig zijn en veilig voelen.

Nadere informatie

Veiligheidsavond Leiderdorp

Veiligheidsavond Leiderdorp Veiligheidsavond Leiderdorp voor raadsleden juni 2013 Programma 20:05 20:20 --> Gemeente 20:20 20:35 --> Politie 20:35 20:50 --> Brandweer 20:50 21:30 --> Interactief deel Leiderdorp en Veiligheid Team

Nadere informatie

PROGRAMMA 2: VEILIGHEID EN REGELS Visieblad

PROGRAMMA 2: VEILIGHEID EN REGELS Visieblad PROGRAMMA 2: VEILIGHEID EN REGELS Visieblad 2.1 Integrale veiligheidszorg Ons uitgangspunt is dat inwoners, ondernemers en bezoekers aan Hof van Twente zich veilig voelen en dat wij een veilige gemeente

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 18 november 2014 Agendanummer : 8 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : Eveline Plomp Voorstel

Nadere informatie

Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Castricum

Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Castricum 1 Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Castricum 2019-2022 Veiligheidsbeleid De gemeenteraad stelt ten minste eenmaal in de vier jaar de doelen vast die de gemeente op het terrein van veiligheid nastreeft

Nadere informatie

VEILIGHEID. Integraal Veiligheidsplan UITVOERINGSKADER 2014

VEILIGHEID. Integraal Veiligheidsplan UITVOERINGSKADER 2014 VEILIGHEID Integraal Veiligheidsplan 2012-2015 UITVOERINGSKADER 2014 Integrale Veiligheid Veiligheidsketen Proactie Preventie Preparatie Repressie Nazorg het nemen van maatregelen om structurele oorzaken

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2018

Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2018 Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2018 Toelichting Hoofdstukindeling is conform nummering Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2016. In de kolom uitvoering wordt de aanpak/voortgang

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid Middelsee Gemeenten 2010-2014. VOORSTEL Wij stellen u voor bijgevoegde Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid Middelsee Gemeenten 2010-2014

Nadere informatie

Maastricht Informatie Knooppunt (MIK)

Maastricht Informatie Knooppunt (MIK) Maastricht Informatie Knooppunt (MIK) Raadsrapportage Derde kwartaal 2017 Inleiding De gemeentelijke veiligheidsthema s zijn verdeeld in vijf veiligheidsvelden. Binnen elk veiligheidsveld zijn meerdere

Nadere informatie

Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen Datum : 18 november 2014. : Burger en bestuur: Woensdrecht veilig

Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen Datum : 18 november 2014. : Burger en bestuur: Woensdrecht veilig Documentnummer:*2014.44554* Voorstel aan de Raad Onderwerp : Kadernota Integrale Veiligheid 2015-2018 Raadsvergadering : 18 december 2014 Agendapunt : Portefeuillehouder : J.J.C. Adriaansen Datum : 18

Nadere informatie

Veiligheid. Integrale Veiligheid. Rampenbestrijding

Veiligheid. Integrale Veiligheid. Rampenbestrijding Integrale Veiligheid en Rampenbestrijding 1 Van beleid naar uitvoering 2 Integrale veiligheid Integrale veiligheid Landelijke Methode Kernbeleid Veiligheid 5 Landelijke veiligheidsvelden: Veilige woon

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 15 december 2015 Integraal Veiligheidsbeleid 54925

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 15 december 2015 Integraal Veiligheidsbeleid 54925 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 15 december 2015 onderwerp Integraal Veiligheidsbeleid 54925 zaakkenmerk Inleiding De huidige nota integrale veiligheid van de gemeente Simpelveld

Nadere informatie

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA:

1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Plan van aanpak Terugdringen jeugdoverlast in de Schadewijk 1. Aanleiding Op 16 juli heeft de gemeenteraad van Oss unaniem ingestemd met de motie van het CDA: Constaterende dat, - Er afgelopen jaar een

Nadere informatie

Veiligheidsanalyse. m.b.t. integraal veiligheidsbeleid Gemeente Geertruidenberg en Drimmelen

Veiligheidsanalyse. m.b.t. integraal veiligheidsbeleid Gemeente Geertruidenberg en Drimmelen Veiligheidsanalyse m.b.t. integraal veiligheidsbeleid 2013-2016 Gemeente Geertruidenberg en Drimmelen Agenda Gezamenlijk beleid met gemeente Geertruidenberg Toelichting Kernbeleid Veiligheid Werkwijze

Nadere informatie

Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging

Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging (Marcus Aurelius) Meld verdacht gedrag! kijk onthoud regist egistreer eer bel DH - 16 - NH Lokaal Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 gemeente

Nadere informatie

Bijlage A: Veiligheidsanalyse (cijfermatig overzicht) Gemeente Neder- Betuwe

Bijlage A: Veiligheidsanalyse (cijfermatig overzicht) Gemeente Neder- Betuwe Bijlage A: Veiligheidsanalyse (cijfermatig overzicht) Gemeente Neder- Betuwe Algemene inleiding Voor u ligt een (cijfermatige) veiligheidsanalyse van de Gemeente Neder-Betuwe. Dit cijfermatige overzicht

Nadere informatie

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen)

Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) Jaarplan Veiligheid 2018 met uitvoeringsprogramma s en verlengen kadernota Integrale Veiligheid (wensen en bedenkingen) J. de Vegt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid 2016

Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zaanstad. Nr. 17936 16 februari 16 Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid 16 1. Inleiding In het Integraal Veiligheidsplan 15-18 (IVP) zijn de ambities voor

Nadere informatie

Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016

Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016 Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016 Delict / periode 2012 2013 2014 2015 2016 Streefwaarde MJP 2018*** Burenruzie 83 77 83 83 86 Geen Stabiel Incidenten Huiselijke geweld* Opmerking/analyse

Nadere informatie

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont ontwikkeling 2015 tov 2014, gemeente ontwikkeling 2015 tov 2014, regio MNL januari t/m juni juli t/m december Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont Januari 2016 - In 2015 is het aantal woninginbraken

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Integrale veiligheid 2012

Uitvoeringsprogramma Integrale veiligheid 2012 Uitvoeringsprogramma Integrale veiligheid 2012 Veilige woon- en leefomgeving CRANENDONCK Jeugd en veiligheid CRANENDONCK Bedrijvigheid en veiligheid CRANENDONCK Fysieke en Externe veiligheid CRANENDONCK

Nadere informatie

Presentatie commissie veiligheid gem. Emmen. 15 maart 2012

Presentatie commissie veiligheid gem. Emmen. 15 maart 2012 Presentatie commissie veiligheid gem. Emmen 15 maart 2012 Werkwijze basiseenheid Emmen Vanaf 23 mei 2011 Emmen 1 basiseenheid Emmen verdeelt in 5 gebieden met daaraan gekoppeld wijkagenten en agenten voor

Nadere informatie

Veiligheid in Leusden. We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit!

Veiligheid in Leusden. We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit! Veiligheid in Leusden We kijken even terug naar 2018.maar vooral vooruit! Wat gebeurde er de afgelopen tijd in de wereld baas Mark Zuckerberg getuigt in het Amerikaanse Congres te Washington, nadat naar

Nadere informatie

Integrale Veiligheidsrapportage. Gemeente Littenseradiel. Januari t/m december 2011

Integrale Veiligheidsrapportage. Gemeente Littenseradiel. Januari t/m december 2011 Integrale Veiligheidsrapportage Gemeente Littenseradiel Januari t/m december 2011 Gemeente Littenseradiel Openbaar Ministerie Politie Fryslân Integrale Veiligheidsrapportage gemeente Littenseradiel - januari

Nadere informatie

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden 1 Inleiding Veilig Thuis, bij wet het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is vormgegeven door het samenvoegen van het Steunpunt

Nadere informatie

Hand-out. Veiligheidsavond Leiderdorp 13 juni 2013

Hand-out. Veiligheidsavond Leiderdorp 13 juni 2013 Hand-out Veiligheidsavond Leiderdorp 13 juni 2013 Overzicht prioriteiten IVB 2011-2014 - Gemeente Prioriteiten IVB Status Uitvoering / X 1. Huiselijk Geweld College akkoord met Uvp, ter info raad. 2. Inbraken

Nadere informatie

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Alleen het gesproken woord geldt Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Dames en heren, Goed om met u in zo n groot gezelschap bijeen te

Nadere informatie

Startnotitie integraal veiligheidsbeleid

Startnotitie integraal veiligheidsbeleid Startnotitie integraal veiligheidsbeleid 2019-2022 Pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is veiligheid? 4 3. Totstandkoming integraal veiligheidsbeleid 5 3.1 Kernbeleid Veiligheid Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Jaarstukken Versie:

Jaarstukken Versie: Jaarstukken Versie: 8... 2 Veiligheid 22 Jaarverslag Veiligheid Programmanummer Commissie Portefeuille(s) 2 Leefbaarheid en Bereikbaarheid Bestuur, Veiligheid en Handhaving De missie van het programma

Nadere informatie

Wat is een Veiligheidshuis?

Wat is een Veiligheidshuis? Wat is een Veiligheidshuis? Uit landelijk Programmaplan (2011): Een Veiligheidshuis is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen verschillende partners gericht op integrale, operationele en persoons-

Nadere informatie

Integrale Veiligheidszorg in Twente

Integrale Veiligheidszorg in Twente Integrale Veiligheidszorg in Twente -Achtergrond -Werkwijze & organisatie Platform IVZ -Actieplan IVZ 2009-2010 - Evaluatietraject -Resultaten Platform IVZ -Vervolg samenwerking in Twente Platform IVZ

Nadere informatie

Raadsstuk. De raad der gemeente Haarlem,

Raadsstuk. De raad der gemeente Haarlem, Raadsstuk Onderwerp Integraal Veiligheids- en Handhavingsbeleid 2019-2022 Nummer 2018/814461 Portefeuillehouder Wienen, J. Programma/beleidsveld 6.3 Openbare orde en veiligheid Afdeling VH Auteur Meijgaard,

Nadere informatie

Notitie bij collegebrief RVR 2015

Notitie bij collegebrief RVR 2015 Notitie bij collegebrief RVR 2015 VVH - Openbare orde en Veiligheid Disclaimer: deze brief is ongetekend op persportal geplaatst. Aan deze versie kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de ondertekende

Nadere informatie

Onderwerp: Regionaal Beleidsplan Veiligheid Noord Nederland 2013 en Kennisnemen van het Concept Regionaal Beleidsplan Noord Nederland

Onderwerp: Regionaal Beleidsplan Veiligheid Noord Nederland 2013 en Kennisnemen van het Concept Regionaal Beleidsplan Noord Nederland Raadsvergadering 29 oktober 2012 Nr.: 12 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Regionaal Beleidsplan Veiligheid Noord Nederland 2013 en 2014. Portefeuillehouder: Burgemeester A. Rodenboog. Ter inzage liggende

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Instrument Integriteit Overig

tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Instrument Integriteit Overig tabel 2-1: Beleidsinstrumenten per veiligheidsveld Instrument Woon-/ Bedrijvigheid Jeugd leefomgeving Integriteit Overig 1. Bureau Halt x 2. Burgernet x 3. Gemeentelijke cameratoezicht x 4. Maatregelen

Nadere informatie

Kadernota. Integrale Veiligheid WM 2015-2018. "Veiligheid kent geen grenzen"

Kadernota. Integrale Veiligheid WM 2015-2018. Veiligheid kent geen grenzen Kadernota Integrale Veiligheid WM 2015-2018 "Veiligheid kent geen grenzen" 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Integraal Veiligheidsbeleid... 3 1.2 Afbakening... 3 1.3 Structuur... 4 1.4 Proces... 4

Nadere informatie

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek

NO DRUGS. Plan van aanpak drugsproblematiek NO DRUGS Plan van aanpak drugsproblematiek Inleiding De gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal hebben het voornemen hun coffeeshops in 2009 te sluiten. Dit kan leiden tot negatieve effecten voor de illegale

Nadere informatie

Veld: 1 Veilige woon en leefomgeving

Veld: 1 Veilige woon en leefomgeving Veld: 1 Veilige woon en leefomgeving Afgesproken acties Hrn Opm Med DrL StB Enh Pol. OM Toelichtingen Sociale kwaliteit (o.m. woonoverlast, overlast zwervers /verslaafden) Bewoners, politie en woningcorporatie(s)

Nadere informatie

Politierapportage. Eenheid Noord-Nederland. District Fryslân. Basiseenheid A5 Sneek. Samenvatting 2015

Politierapportage. Eenheid Noord-Nederland. District Fryslân. Basiseenheid A5 Sneek. Samenvatting 2015 Politierapportage Eenheid Noord-Nederland District Fryslân Basiseenheid A5 Sneek Gemeenten Súdwest Fryslân, De Fryske Marren en Littenseradiel Samenvatting 2015 Voorwoord Voor u ligt de samenvatting van

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Eindevaluatie aanpak problematische jeugdgroepen Steller L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 61 95 Bijlage(n) 2 Ons kenmerk 6986814 Datum

Nadere informatie

Actieplan Veiligheid 2018

Actieplan Veiligheid 2018 Actieplan Veiligheid 2018 1. Inleiding Een veilige woonomgeving is een behoefte van al onze inwoners. Het voorkomen en terugdringen van overlast, criminaliteit en onveilige situaties blijft dan ook prioriteit.

Nadere informatie

Raadsvoorstel Integraal Veiligheidsbeleid Haarlemmermeer/ Prioriteiten meerjarenplan politie

Raadsvoorstel Integraal Veiligheidsbeleid Haarlemmermeer/ Prioriteiten meerjarenplan politie gemeente Haarlemmermeer onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2011.0000334 / Prioriteiten meerjarenplan politie drs. Th.L.N. Weterings Linda Bouw 11 januari

Nadere informatie

Jaarwerkplan lokale prioriteiten

Jaarwerkplan lokale prioriteiten 2017 Jaarwerkplan lokale prioriteiten Gemeente Groningen Eenheid Noord-Nederland LOKALE PRIORITEITEN Veilige woon- en leefomgeving Jeugd en Veiligheid Integriteit en Veiligheid EVENEMEN TEN Districtschef:

Nadere informatie

Prioriteiten en doelstellingen voor Openbare Orde en Veiligheid Gemeente Sliedrecht

Prioriteiten en doelstellingen voor Openbare Orde en Veiligheid Gemeente Sliedrecht Prioriteiten en doelstellingen voor Openbare Orde en Veiligheid 2013 Gemeente Sliedrecht Inleiding. Het is gebruikelijk dat de gemeenteraad tegen het einde van het jaar de lokale prioriteiten en doelstellingen

Nadere informatie

1. Signalen over groepsgedrag delen Doel van deze stap: relevante signalen over problematisch groepsgedrag delen

1. Signalen over groepsgedrag delen Doel van deze stap: relevante signalen over problematisch groepsgedrag delen Bijlage 2 Tabel 7-stappen model 1. Signalen over groepsgedrag delen Doel van deze stap: relevante signalen over problematisch groepsgedrag delen In deze fase wordt informatie gedeeld. Er zijn zorgen over

Nadere informatie

Jaarplan Veiligheid Jaarplan Veiligheid 2019

Jaarplan Veiligheid Jaarplan Veiligheid 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Terugblik Jaarplan Veiligheid 2018... 4 Prioriteit 1: High Impact Crimes... 5 1.1 Woninginbraak... 5 1.2 Babbeltrucs... 5 Prioriteit 2: Cybercrime / gedigitaliseerde criminaliteit...

Nadere informatie

Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010

Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010 Voorbeeld Startnotitie Behorend bij Kernbeleid Veiligheid 3.0 d.d. september 2010 Ter toelichting: Deze startnotitie vormde het statschot voor integraal veiligheidsbeleid voor de periode 2011-2014 1 Startnotitie

Nadere informatie

Raadsinformatieavond. Gemeente Woerden. Bert Roemeling Petrie Velthof. 12 februari 2015

Raadsinformatieavond. Gemeente Woerden. Bert Roemeling Petrie Velthof. 12 februari 2015 Raadsinformatieavond Gemeente Woerden Bert Roemeling Petrie Velthof 12 februari 2015 Programma Functioneren Basisteam De Copen Taak & functie wijkagent Persoonsgerichte aanpak Politie(criminaliteits)jaarcijfers

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 september 2014 Agenda nr: 12 Onderwerp: programmalijnen Integraal Veiligheids Plan en concept beleidsplan Politie Limburg 2015-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Margret van Wijk, Frank Pleket. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen.

Margret van Wijk, Frank Pleket. Advies: In te stemmen met de beantwoording in bijgaande RIB en deze aan de raad te sturen. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 17A.00124 Datum: 7 februari 2017 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN EVALUATIE UITVOERINGSPLAN 2012 INTEGRAAL VEILIGHEIDSBELEID

CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN EVALUATIE UITVOERINGSPLAN 2012 INTEGRAAL VEILIGHEIDSBELEID CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN EVALUATIE UITVOERINGSPLAN 2012 INTEGRAAL VEILIGHEIDSBELEID versie 29-01-2013 Vastgesteld door de Stuurgroep Integrale Veiligheid SBS in december 2012 Inleiding: Naar aanleiding

Nadere informatie

KADERNOTA VEILIGHEID Veilig zijn en veilig blijven

KADERNOTA VEILIGHEID Veilig zijn en veilig blijven KADERNOTA VEILIGHEID 2015-2018 Veilig zijn en veilig blijven Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Waarom een Kadernota Veiligheid? 3 Doel: het verbeteren van de veiligheid 3 Onze missie 3 Leeswijzer 3 2. Huidige

Nadere informatie

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Stad Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Periode januari t/m december 2014 Afdeling Veiligheid & Wijken januari 2015 Stad met een hart Veiligheidsbeeld Amersfoort januari december 2014 Voor u ligt het

Nadere informatie

Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid. Begroting 2018 Gemeente Heerhugowaard

Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid. Begroting 2018 Gemeente Heerhugowaard Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Begroting 2018 Gemeente Heerhugowaard Waarom doen we dit ook alweer? Opdracht: Namens de gemeenteraad een analyse uitvoeren over de jaarrekening 2016 en de begroting

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelBeleidskader integrale veiligheid 2014-2017

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelBeleidskader integrale veiligheid 2014-2017 gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5510 Inboeknummer 13bst01523 Beslisdatum B&W 27 augustus 2013 Dossiernummer 13.35.151 RaadsvoorstelBeleidskader integrale veiligheid 2014-2017 Inleiding Artikel 38b van

Nadere informatie

Wijkwerkplan Albrandswaard 2010 15 november 2009

Wijkwerkplan Albrandswaard 2010 15 november 2009 Wijkwerkplan Albrandswaard 2010 15 november 2009 Politie Rotterdam-Rijnmond - Wijkwerkplan Albrandswaard 2010 1 Inleiding Voor u ligt het wijkwerkplan van het wijkteam Albrandswaard. De basis van dit wijkwerkplan

Nadere informatie

Vernieuwend Werken per

Vernieuwend Werken per Vernieuwend Werken per 01-01-2018 Basisteam Ommelanden-Oost Resultaat door een integrale aanpak Veiligheid is niet alleen een zaak van de politie Wij zijn een partner in de aanpak van veiligheid en overlast

Nadere informatie

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen door persoonsgerichte aanpak naar gedragsverandering Emile Curfs Plv Manager veiligheidshuis www.veiligheidshuisheerlen.nl Veiligheidshuis: Het Veiligheidshuis is

Nadere informatie

Criminaliteitscijfers 2012 en gebiedsscan criminaliteit & overlast - update 2013

Criminaliteitscijfers 2012 en gebiedsscan criminaliteit & overlast - update 2013 Bijlage 3 Criminaliteitscijfers 2012 en gebiedsscan criminaliteit & overlast - update 2013 Criminaliteitscijfers Hieronder wordt in een beknopt overzicht weergegeven hoeveel delicten er hebben plaatsgevonden

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: integraal veiligheids- en handhavingsbeleid BBV nr: 2014/367894

Raadsstuk. Onderwerp: integraal veiligheids- en handhavingsbeleid BBV nr: 2014/367894 Raadsstuk Onderwerp: integraal veiligheids- en handhavingsbeleid 2015-2018 BBV nr: 2014/367894 1. Inleiding Het bestaande Integraal veiligheids- en handhavingsbeleid (IVH) was door de raad vastgesteld

Nadere informatie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie

GELDERLAND_ZUID. Nationale Politie Nationale Politie I nhoud presentatie 1. Het nationale bestel: aanleiding, doel, strategische thema s & inrichting. 2. Regionale eenheid Noord-Holland: inrichting & robuuste basisteams. 3. Sturing en lokale

Nadere informatie

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018 Projectmatige aanpak prioriteiten Kadernota Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018, versie 1-7-2015 Inleiding projectmatige aanpak

Nadere informatie

Uitvoeringsplan 2019 Behorende bij het Integraal Veiligheidsplan IJsselstreek

Uitvoeringsplan 2019 Behorende bij het Integraal Veiligheidsplan IJsselstreek Uitvoeringsplan 2019 Behorende bij het Integraal Veiligheidsplan 2016-2019 IJsselstreek Vastgesteld in de driehoek IJsselstreek op: 6 december 2017. 1 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsplan 2019 van

Nadere informatie

Integrale veiligheidsaanpak Den Helder & Texel. Rob Out

Integrale veiligheidsaanpak Den Helder & Texel. Rob Out Integrale veiligheidsaanpak Den Helder & Texel Rob Out Samen werken aan veiligheid Integrale aanpak van operationele veiligheidsthema's door gemeenten, Openbaar Ministerie en politie (en overige partners)

Nadere informatie

Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit

Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit Informatie over het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) -1- Bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit 3 Bestuurlijke aanpak

Nadere informatie

Protocol meldingen calamiteiten / geweld Jeugdhulp

Protocol meldingen calamiteiten / geweld Jeugdhulp Protocol meldingen calamiteiten / geweld Jeugdhulp Gelderland-Zuid en Mook en Middelaar 1. Inleiding Dit protocol bevat proces- en communicatieafspraken tussen jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen

Nadere informatie

Tijdens de informatiebijeenkomst d.d. 12 februari 2015 heeft de politie een toelichting gegeven op deze politie(criminaliteits)cijfers.

Tijdens de informatiebijeenkomst d.d. 12 februari 2015 heeft de politie een toelichting gegeven op deze politie(criminaliteits)cijfers. RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00078 Cr gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 17 februari 2015 Portefeuillehouder(s) : Burgemeester V.J.H. Molkenboer Portefeuille(s) : Openbare orde

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden

Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden In 2013 heeft het Veiligheidshuis Haaglanden de nieuwe focuswerkwijze geïntroduceerd. Met de nieuwe werkwijze zetten we de capaciteit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status Besluitvormend: Kadernota Oordeelvormend: Veiligheidsplan Besluitvormend: Veiligheidsfonds

Raadsvoorstel. Status Besluitvormend: Kadernota Oordeelvormend: Veiligheidsplan Besluitvormend: Veiligheidsfonds Datum: Onderwerp Integrale Veiligheid: - Kadernota Integrale Veiligheid Basisteam Meierij 2015-2018 - Ontwerp Regionaal Veiligheidsplan 2015-2018 - Veiligheidsfonds Oost-Brabant Status Besluitvormend:

Nadere informatie

Veiligheid(sbeeld) gemeente Goirle

Veiligheid(sbeeld) gemeente Goirle Veiligheid(sbeeld) gemeente Goirle Beleid - Coffeeshopbeleid (nul-optie) - Gemeentelijk handhavingsbeleid - BIBOB beleid - Damocles beleid - Integraal veiligheidsbeleid Beleid BIBOB beleid - Wet Bevordering

Nadere informatie

Programma 2 Openbare Orde en Veiligheid

Programma 2 Openbare Orde en Veiligheid Programma 2 Openbare Orde en Veiligheid 2.1 Inleiding Openbare Orde en Veiligheid is een primaire taak van de lokale overheid. Samen met haar partners werkt de overheid aan een veilige en prettige leefomgeving.

Nadere informatie

Mr. B.B. Schneiders burgemeester

Mr. B.B. Schneiders burgemeester Mr. B.B. Schneiders burgemeester Retouradres Postbus 511 2003 PB Leden van de raad I Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail adres Onderwerp 1 september 2014 2014/322451 Mr. K. Roos 023-5114607

Nadere informatie

CONVENANT VEILIGE SCHOOL. Voortgezet onderwijs

CONVENANT VEILIGE SCHOOL. Voortgezet onderwijs CONVENANT VEILIGE SCHOOL Voortgezet onderwijs Gemeente Vlaardingen en Lentiz Onderwijs Groep Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam St. Sint Jozefmavo Politie Rotterdam-Rijnmond 2 Ondergetekenden 1.

Nadere informatie