Preek 1 Samuël 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek 1 Samuël 4. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars,"

Transcriptie

1 Preek 1 Samuël 4 Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik wil beginnen met een verhaal. Het is het verhaal dat verteld wordt door een kind. Het verhaal van Waardeloos. Nee, niet een waardeloos verhaal. Maar het verhaal van Waardeloos. Een kind. Zijn naam is waardeloos. Ja, zo heet-ie! Het is een naam die zelfs in deze tijd, waarin de gekste namen verzonnen worden, vreemd klinkt. Bizar. Ichabod. Waardeloos. Mijn verhaal, vertelt Waardeloos, begon op de dag dat mijn moeder het stierf. Op die dag kwam ook mijn vader om. En mijn opa. En mijn oom. En nog veel meer mensen. Maar het aller-ergste die dag was dat de ark werd buitgemaakt. Want, van God wás al niet veel te merken in maar nu viel het helemaal niet meer te verwachten dat Hij van zich zou laten horen. Van Israël s trots was niets meer over. Daarom heet ik Waardeloos. Kan je het je voorstellen? Dat ik zo door het leven ga? Aangenaam: waardeloos. Dat een moeder zó kapot is van het verlies van een met goud bedekte kist, dat zij mij deze naam gaf? Veertig jaar zwierven de Israëlieten door de woestijn. En God ging met ons mee. Dat konden we toen goed merken. Hoewel er ook toen veel gemopperd werd. Dat ook. Maar God wás er wel. Dat kon je zien aan de ark. Maar het was niet alleen de ark. Overdag een wolkkolom, s nachts de vuurzuil. En een sterke leider. Die echt geestelijk leiding gaf: liet zien dat je moet vertrouwen op God. Iemand die zelf deed wat hij zei. Op zijn beste momenten. Later werd het minder. Het ging zelfs van kwaad tot erger. In Silo gingen de zonen van Eli hun schandalige gang met de offers en de vrouwen. Het waren geen goede leiders. Ze beroofden ons van ons contact met God. En God van wat Hem toekwam. Zijn eer. Dat vooral. Woorden van God klonken er niet meer. Laat staan zo n wolk. Je kon het niet merken, niet zien dat Hij er was.

2 Maar het kon nóg erger. Het enige dat er nog was, waar zelfs Chofni en Pinechas niet dagelijks mee durfden te spotten, was nu óók weg: de ark. Buitgemaakt. Dát is mijn verhaal. Hoe God verdween uit Silo. Gemeente, wat was er gebeurd? Hoe kan het zo ver komen? Dat God verdwijnt? Of beter: dat je van God niks merkt? Of nog beter: dat God zelf er voor kiest, niets van zich te laten merken? Want dat laatste is wel belangrijk. Het verhaal van Waardeloos is, hoe gek het ook klinkt, het verhaal van God zelf. God liet Israël, zijn eigen volk, twee bloedige nederlagen lijden. [dia 1] Dat zie ik in vers 2, waar staat, letterlijk, dat Israël niet door, maar voor de Filistijnen verslagen werd. En in vers 3, waarin de leiders zich afvragen: Hoe komt het, dat de HEER ons vandaag tegen de Filistijnen een nederlaag heeft laten lijden? En als je het zo bekijkt, wordt het nog erger wat er is gebeurd. Israël lijdt niet zomaar een nederlaag. Israël wordt hier niet verslagen door mensen, maar door God! [dia 2 leeg scherm] De oudsten van Israël geven leiding in een geestelijk klimaat dat verziekt is door Chofni en Pinechas. Maar zij brengen deze nederlaag tenminste nog wel in verband met de vraag, hoe God aan het werk is in deze gebeurtenissen. Zij vragen zich terecht af: hoe is God hier aan het werk? De manier waarop zij het zich afvragen klinkt, zo lijkt het, diep teleurgesteld. Hoe kan dit? We hebben God toch? Hoe kan het zo ver komen met mensen die geloven en belijden, dat God in hun midden is? Immanuël. O ja? Hoe dan? Waarom laat God dan zo weinig van zich merken? Vraag je dat maar af. Als je teleurgesteld bent in de manier waarop je Gods leiding ervaart (of juist niet) in jouw leven. En dan vooral: in het leven van de kerk. Want daar zou toch vooral te zien, te merken moeten zijn, dat God er is? Als je daar nu eens niets van merkt? Vraag je je dan af Hoe is God hier, in deze omstandigheden aan het werk? Welke bedoeling heeft Hij ermee, dát ik niets merk?

3 Dat is een eerste les. Maar er is meer. De leiders vragen zich wel af hoe God hier aan het werk is, maar toch niet op de manier waarop het eigenlijk zou moeten. Ook dat lees ik in vers 3. [dia 3] Daar staat, ik vertaal het weer iets letterlijker: laat ons de ark van het verbond met de HEER uit Silo halen, dat zal hij (?) in ons midden zijn en ons bevrijden. Wie is hier die hij? De ark, of God. Ik denk dat vers 3 dat expres in het midden laat. De leiders van Israël zetten een is-gelijk teken tussen God en ark. God is niet meer degene die de ark gebruikt als voetenbank, als troon, waarop Hij tussen de cherubs verschijnt maar Hij is voor de leiders verdwenen in de ark. Israëls leiders hebben Hem hanteerbaar gemaakt. Ze dragen Hem rond en halen Hem op wanneer het hun uitkomt. In plaats van andersom. Zij laten zich niet meer ronddragen op de vleugels van God, maar ze dragen God rond op hún manier. [dia 4 leeg scherm] We lezen wel dat de oudsten zich afvragen hoe het kan dat God hen deze nederlaag heeft laten lijden, maar niet dat zij Hem ook vragen hoe het komt, en wat de oplossing is. Nergens lezen we van offers, van verootmoediging of van zelfonderzoek, of van gebed. Dat besef had een andere leider die door de mand viel, nog wel. Saul bracht tenminste nog een offer voordat hij de strijd aanging. Hij had geen tijd om te wachten op Samuël, dat wel, hij deed het zelf in alle haast, maar hij deed het toch maar wel. Déze leiders niet. Ze noemen God wel, maar vragen Hem niet. De hele oorlog tegen de Filistijnen was hún project geworden. Als het moeilijk wordt, als het lijkt dat God je in de steek laat, vraag je dan maar af: hoe is God hier aan het werk? Hoe heeft Hij deze omstandigheden in de hand? Maar wel zo: via de weg van verootmoediging, zelfonderzoek, gebed. Kom niet met snelle oplossingen. Het één moet leiden tot het ander. Het diepe besef dat dit, ook ons leven, het verhaal van Gód is, tot het afsmeken van zijn hulp. Het aanroepen van zijn Heilige Naam.

4 Doen wij dat genoeg, voldoende? Als het lijkt, als of God er niet is, smeken we Hem dan? Want weet je wat het is? Die leiders zijn bang. Terecht man gesneuveld. Maar ze zijn bang, omdat ze denken dat die hele oorlog hun eigen project is. Maar als je weet dat God de weg wijst, dat Hij ons leven leidt in alle omstandigheden! dan maakt angst plaats voor verlangen. God, hoe bent U aan het werk als ik het niet zie? Mogen we dat ook zien? Wat doen wij als wij een probleem hebben? Het komt al te vaak voor dat ook wij in de reflex schieten van het weg-organiseren van het probleem. En daarmee dus ook: God voor ons karretje spannen. Vanuit de gedachte dat God niet op de ark troont, maar in de ark zit. Vergelijk de ark met de kerk. De plaats waar God wil wonen, dat wel. Maar niet de plaats waar wij over God beschikken. Dat niet. Als het moeilijk wordt in ons leven, in de kerk, als God óns nederlagen laat lijden om ons te laten zien wie Hij is, wat doen we dán? Vaak organiseren we. Soms zijn we verontrust. Net als Eli op dat bankje. Zijn hart was ernstig ongerust over de ark. Maar ook over God? We weten van Eli, dat de eer van God bij hem te weinig gewicht in de schaal legde. Hij en zijn zonen gingen voor. In welvaart, in gewicht, letterlijk. Het leidde er uiteindelijk toe dat de jonge generatie leiders onder invloed van het geestelijk klimaat van zijn zonen afgodendienst waren gaan bedrijven met de levende God. Een afschrikwekkende mogelijkheid, vinden jullie niet? De leiders van Israël haalden de ark erbij, maar vergaten God mee te nemen. Zo halen wij soms de kerk erbij zonder God ook werkelijk bij het probleem te betrekken. Het over Hem te hebben, Hem te vragen, te smeken. Het is net als met dat spelletje the age of empires waarin je een artifact een relikwie (een heilig voorwerp) erbij kunt halen waardoor je sterker wordt of meer punten krijgt. Zo werkt het niet met de God. Want Hij is de HEER van de hemelse machten.

5 Daarover nog één ding. Ik maakte net de vergelijking tussen ark en kerk. God troont erop, woont er zelfs, in zekere zin nog veel concreter nu als toen. Een wolk is zichtbaar, maar wel vaag. De Bijbel, de Sacramenten, zijn veel concreter. Het kan zijn dat je niets van God merkt, juist in de kerk, en daarom op het punt staat de hele kerk ik bedoel de gemeente áf te schrijven. Maar als Chofni en Pinechas hun misdadige plan uitvoeren en de ark ophalen, dan heet de ark nog steeds: de ark van de HEER van de hemelse machten, die op de cherubs troont. De troon van God blijft wel de troon van God. Hoe wij daar ook over denken. En hoe wij die misbruiken. Dat ook. We zijn nog niet klaar met de geschiedenis. Als de ark van het verbond met de Heer van de hemelse machten aankomt in het legerkamp van Israël trilt de grond van het gejuich dat opklinkt. Maar de schrijver wil ons een les leren en daarom verschuift de camera meteen óók naar het legerkamp van de Filistijnen. En wat we daar ontdekken dat is schokkend. Voor Israël. Voor ons. Want wat gebeurt er in het kamp van de Filistijnen? We ontdekken daar tot onze schaamte dat de Filistijnen eenzelfde soort geloof hebben als de mensen van Gods volk: wat zien we? Ook zij zijn onder de indruk van de ark als relikwie. Ook zij worden bang als het dreigt mis te gaan. En ook zij gaan in eigen kracht de aanval in. De schrijver van dit verhaal staat zelfs langer stil bij wat de Filistijnen zeggen in hún legerkamp. En ze zeggen ook méér. Zij weten tenminste nog welke Naam er verbonden is aan de ark. Het ziet er slecht voor ons uit. Wie redt ons uit de greep van die machtige God? Ok, ze zeggen het in hun eigen woorden. Zij kennen de verbondsnaam niet: Jahwe. Er staat eigenlijk goden en ook geografisch klopt het niet helemaal: God trof de Egyptenaren natuurlijk niet met allerlei plagen in de woestijn. Het geloof van de leiders van Israël verschilt in niets van het geloof van onbesneden heidenen. Voor wie is dat een les? De schrijver legt er de vinger bij wat een verrot geestelijk klimaat in de kerk uitwerkt. Wat er gebeurt als leiders tussen God en mensen in gaan staan.

6 Dit: dan verliezen mensen door andere mensen het zicht op God en het vertrouwen in Hem. Het leidt er uiteindelijk toe dat het verschil tussen de kerk en daarbuiten vervaagt. Dat ook in de kerk mensen gaan denken als daarbuiten: dat God een garantie voor succes is. Dat je God erbij kunt halen. Dat je gelooft om er zelf iets aan te hebben. Dat het je rust geeft, of kracht. Dat God leeft voor jou, in plaats van jij voor God. Maar wat nu als je de kracht níet hebt? Of die rust? Als God even weg is? Als God niet van zich laat merken? En hier komt het verschil tussen binnen en buiten de kerk naar voren: Buiten de kerk is het dan mislukt. Waardeloos. Maar binnen de kerk is God aan het werk. Dat staat als een paal boven water ook in dit verhaal. De vraag is alleen hoe. En of Hij ons misschien iets wil leren. Als wij niets van Hem merken. Is verootmoediging nodig misschien? Zelfonderzoek? Wil Hij dat we Hem aanroepen, smeken, bidden? Dat we ons weer opnieuw toewijden aan Hem, in plaats van van de kerk ons eigen project te maken. Immanuël op de muur is mooi. Maar wat doe je ermee? Zo werkte God ook in de tijd van Samuël. Er was oordeel voor nodig om Gods mensen weer opnieuw te leren ontdekken wie God is en hoe wij met hem moeten omgaan. Dáárom oordeelt God zijn volk, te beginnen met de leiders van toen. Eli en zijn zonen. Eli had waarschijnlijk al zo n vermoeden toen ze de ark kwamen ophalen. Hij had al zo n vermoeden dat de God niet op maar in de ark theologie ergens niet klopte. Hij hoort als laatste van het nieuws. En als hij hoort van de ark, is het afgelopen. Hij valt, letterlijk, onder zijn eigen welvaart, zijn gewicht, breekt zijn nek en sterft. Veertig jaar was hij rechter geweest. Erfenis: land in oorlog, ark buitgemaakt.

7 En dan begint het verhaal van Waardeloos. Hij zegt: toen ik geboren werd, praatten de vroedvrouwen mijn moeder nog moed in. Kom op, er is hoop. Er is een zoon geboren. Je schoonvader, man en zwager zijn dood, maar de familielijn is gered. Maar ze luisterde niet: ze gaf mij de naam Waardeloos. Want: Israël is van zijn eer beroofd omdat de ark van God ons is ontnomen. In die laatste woorden zit de point van Gods boodschap van vanochtend. Maar we moeten goed begrijpen hoe. Als je teleurgesteld bent in de manier waarop je God leiding (niet) ervaart in jouw leven, vooral: in de kerk, dan is dat inderdaad waardeloos. Als je verlangen naar God jouw alles is, dan is het verlies of het ontbreken van die ervaring daarvan ook alles ; Toch is het verlies van de ark de ervaarbare werkelijkheid van God in ons leven niet alles. Want God zit niet in maar op de ark. 1 Samuël 4 is het verhaal van God. Dit is nog steeds het verhaal van God. Immanuël. Dat kind heeft ook gehuild; Vraag je dan af: hoe is God, ook in omstandigheden waarin het lijkt dat Hij er niet is, aan het werk? Paradox: God kán zich bekend maken, door te verdwijnen! En leer ook deze les: die van de gezamenlijke verootmoediging, gebed, smeking, zelfonderzoek. Juist áls God zich niet laat ervaren. Want God heeft een machtige Naam verbonden aan deze plek: die van de Heer van de hemelse machten, die op de cherubs troont. Die God is: Immanuël. [amen]

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Preek over 1 Samuel 5: God vs. Dagon. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Preek over 1 Samuel 5: God vs. Dagon. Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over 1 Samuel 5: God vs. Dagon Gemeente van Jezus Christus, gasten en luisteraars, Vorige week sloot ik af met de dubbelzinnige opmerking dat God zich bekend kan maken door te verdwijnen. Ik heb

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over 1 Samuël 8 (leiderschap) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Het gaat vanochtend in de kerk over leiders en leiderschap. En ik kan eigenlijk nauwelijks een thema bedenken dat niet

Nadere informatie

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op?

Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? Israël door de Filistijnen verslagen. De ark weggenomen. Tegen wie trok Israël ten strijde en waar sloegen zij hun kamp op? 1 Het woord van Samuel kwam tot heel Israël. En Israël trok ten strijde, de Filistijnen

Nadere informatie

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen.

En met deze twee namen vat onze vertaling het hele verhaal ook samen. 1 Preek 362, 20-08-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Vorige week heb ik verteld dat ik in de komende weken hier in de diensten met jullie de geschiedenissen van koning David wil lezen.

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Bijbel voor Kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten, Preek over 1 Samuël 3 (H. Doop Mart Aalbers) Gemeente van Christus, gasten, We gaan het vanmorgen hebben over een heel bekend verhaal uit de Bijbel. Je kunt het vinden in bijna elke kinderbijbel, mede

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen ORDE VAN DIENST 'REGENBOOGKERK' - ZONDAGMORGEN 08-04-2018 Thema: De wereld als schat welkom & mededelingen 1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen 1 Komt,

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Dit werkboek is van:

Dit werkboek is van: Dit werkboek is van: Eerste uitgave in de vorm van dagelijkse Bijbelstudie GO KIDS zomerreis 2001 Gebruikte Bijbel vertaling: HET BOEK Najaar 2002 Uitgegeven door stichting Hart voor Bocşa in samenwerking

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten,

Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten, Preek over 1 Sam. 2:12-36 (Hoofddorp, 11 oktober 2009) Gemeente van Christus, gasten, Van harte welkom in de wereld van Chofni en Pinechas. Misschien ben je nog nooit, of een tijd niet meer in de kerk

Nadere informatie

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Hoe stelt u zich Jezus hemelvaart voor? Als een soort raket die opstijgt van de aarde. U heeft die beelden ongetwijfeld wel eens gezien van

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

KONING DAVID (DEEL 1)

KONING DAVID (DEEL 1) Bijbel voor Kinderen presenteert KONING DAVID (DEEL 1) Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd?

Saul was toch een beetje bang. Waarom denken jullie? Nou, wat zou jij zeggen als je koning mocht worden in oorlogstijd? 1 Samuël 10:17 11:13 (Leve de Koning!) 1 SAMUËL 10:17-27 Jongens en meisjes, Ik wil het vandaag met jullie hebben over dappere koningen. Sommige van jullie zijn vorige week op Spoorzoekers geweest en toen

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid

Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Johannes 3: 1-17 Preek: Zien is overleven Bijzonderheid: Zondag van de drieëenheid Liturgie: Gezang 255: 1,2 Begroeting Gezang 255: 4 Geloofsbelijdenis van Nicea Psalm 62: 1,5 Gebed Lezen: Johannes 2:

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Online Bijbel voor kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne Remonstranten Den Haag Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne De weg, jouw weg... zondag 26 augustus 2018 Voorbereiding Orgelspel/

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING

Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER?

De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? De aanbidding van het gouden kalf Een feest voor de HEER? Een gouden kalf voor de HEER? Een geschiedenis om van te leren Dit alles strekt ons tot voorbeeld: wij moeten niet uit zijn op het kwade, zoals

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil

Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil Jongerendienst in de Ontmoetingskerk op zondag 22 maart 2015 Zo stil voorganger: ds. Hans van Walsum muzikale begeleiding: Dedication / m.m.v. de jongeren van de TTV-club SAMENKOMEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen:

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Brieflezing Hebreeën 13, 9 21 2 Evangelie Lucas 24, 13 35 Preek Onze hogepriesters en leiders hebben hem overgegeven om hem ter dood

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem

Jona 2: God is barmhartig a. De koppige Jona wordt een biddend Jona > de Heere redt hem 0.1 Lezing uit de Bijbel: Jona 3 nr. 771 Voorafgaande aan de Schriftlezing: 1. Gods barmhartigheid = Zijn warmhartigheid Rode draad door boekje Jona (en feitelijk door de hele Bijbel). Jona 1: God is barmhartig

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

1 Samuël 4: 1 5; 1 Samuël 4: 10 en 11; 1 Samuël 4: 19 22; 1 Samuël 5: 1 en 2; 1 Samuël 5: 6 12; 1 Samuël 6: 1 12

1 Samuël 4: 1 5; 1 Samuël 4: 10 en 11; 1 Samuël 4: 19 22; 1 Samuël 5: 1 en 2; 1 Samuël 5: 6 12; 1 Samuël 6: 1 12 9 december 2018 10.00 uur P Poortinga orgel: Peter Sneep schriftlezing: Alida Larooy welkom, mededelingen aansteken adventskaars + tekst Votum en groet NPB psalm 72 : 1 en 2 God, laat de koning goed regeren

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over HC zondag 19, v/a 52 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Laten we om te beginnen eens kijken naar de uitslag van de enquete van vanmorgen over het onderwerp dat we nu

Nadere informatie

Naam: En jij..? Esther durft! Kinderdienst 3 februari 2019 CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK NIEUWE PEKELA

Naam: En jij..? Esther durft! Kinderdienst 3 februari 2019 CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK NIEUWE PEKELA 3-2-2019 Esther durft! En jij..? Naam: Kinderdienst 3 februari 2019 CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK NIEUWE PEKELA www.cgkpekela.nl www.facebook.com/cgkpekela www.freebibleimages.org 1 Koning Ahasveros

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

daar is de doop het teken van.

daar is de doop het teken van. Dienstnummer: 1214 zondag: 2 e zondag na Trinitatis datum: 05-06-2016 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Numeri 9:15-23 liederen: ps 8a:1-4; AWN I-20; Lb 340b; Lb

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst op biddag met de leerlingen van de Hervormde basisscholen op woensdag 14 maart om uur in de Oude Kerk van Barneveld.

Liturgie voor de dienst op biddag met de leerlingen van de Hervormde basisscholen op woensdag 14 maart om uur in de Oude Kerk van Barneveld. Liturgie voor de dienst op biddag met de leerlingen van de Hervormde basisscholen op woensdag 14 maart om 10.45 uur in de Oude Kerk van Barneveld. Vertel het maar! Voorganger: ds. L.P. Blom Organist: Roelof

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

DE KNAPPE DWAZE KONING

DE KNAPPE DWAZE KONING Bijbel voor Kinderen presenteert DE KNAPPE DWAZE KONING Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST

JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Bijbel voor Kinderen presenteert JESAJA ZIET IN DE TOEKOMST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK 10.00 UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD MET PROJECT 40 DAGENTIJD KINDERNEVENDIENST Voorganger: ds. Chienus Schokker Ouderling: Mevr. Grietje Hubers-Hekhuis

Nadere informatie

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander LITURGIE openluchtdienst 28 juni 2015 15.00 uur thema: Jij en die ander voorganger: Durk Muurling muziek: Harry, Wilma, Debbie, Bendja, Rianne, Wim Woord van welkom We zingen staande: opwekking 539 Kom

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD

SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Online Bijbel voor kinderen presenteert SAMUËL, DIENAAR VAN GOD Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig uit

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST Overstap van Geeske Vader Iris van Noord Joëlle van den Doel Meerle van Groningen Zondag 17 juni 2018 Exoduskerk Voorganger: ds. Rob van der Plicht Organist:

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Onderwerp: Een andere

Onderwerp: Een andere Onderwerp: Een andere Lezen : Johannes 14 : 15-26 Timotheüs 3 : 1-7 Opwekking 708 Psalm 98 : 1 en 2 Opwekking 689 Gezang 102b : 2 en 4 Lied 675 : 1 en 2 In deze dienst is er: Ichtûs Kidzz Voor wie? Voor

Nadere informatie

Het verhaal van David en Goliat. 1 Samuël 17:1-54

Het verhaal van David en Goliat. 1 Samuël 17:1-54 Het verhaal van David en Goliat 1 Samuël 17:1-54 The giant keeps on telling me time and time again: "Boy you'll never win!" But the stone was just the right size to put the giant on the ground. I will

Nadere informatie