Hoe krijg je rust in je hoofd?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe krijg je rust in je hoofd?"

Transcriptie

1 Hoe krijg je rust in je hoofd? Gaat het bij jou ook (wel eens) zo te keer in je hoofd? Dat het maar blijft malen en piekeren, dat je niet (altijd even) goed slaapt. Of dat die malende gedachten altijd maar door blijven gaan, zonder dat je daar invloed op hebt? Je wil die gedachten helemaal niet maar er niet aan denken werkt ook weer niet. De onrust in ons hoofd kan vele oorzaken hebben. Ik ben nu natuurlijk niet op de hoogte van de echte oorzaak van jouw onrust in jouw hoofd en doorgaans spelen tegelijkertijd meerdere oorzaken een rol. Toch kan ik je wel handvatten geven die jou verlichting van die onrust in je hoofd kunnen bieden. Hieronder geef ik je handvatten voor drie onrust-in-je-hoofd veroorzakende fenomenen: - Als je twijfel en verwarring ervaart - Als je obsessieve gedachten hebt - Als je impulsief gedrag vertoont 1 Ervaar je vaak twijfel en verwarring? Twijfel en verwarring voelen als vervelend en naar en je wilt er zo snel mogelijk van af. Doorgaans maken we een einde aan onze twijfel door het nemen van een besluit. Dit geeft in eerste instantie opluchting. Merk jij ook dat de knopen die je na twijfel gewoon dan maar had doorgehakt, op termijn niet altijd tot de juiste besluiten leidden? Voor mij was dit de reden om te oefenen met het toestaan van mijn twijfel. In het begin was dat best wel heel eng, maar al gauw merkte ik de resultaten. Zelf heb ik twijfel leren ervaren als een strijd tussen ratio en gevoel. Mijn ratio wilde altijd gewoon een besluit nemen, mijn gevoel zei dan iets anders. Ik heb geleerd om die twijfel toe te laten en net zo lang laten voortduren, totdat zij is uitgeraasd.

2 Ik heb op deze manier geleerd dat twijfel nut heeft, en dat het daarom iets is dat je niet moet wegstoppen of weg moet beredeneren, want dat is wat we doorgaans doen. Je wil die twijfel helemaal niet, het is lastig, het blijft maar in je hoofd spoken, en daarom neem je op een gegeven moment dan maar gewoon een besluit. Het beste advies dat ik je hierover kan geven is: niet doen neem in geval van twijfel geen besluit. Twijfel is namelijk een signaal van je onbewuste dat er iets niet goed zit. Twijfel waarschuwt je en behoedt je voor foute besluiten. Daarom is het t beste om die twijfel gewoon haar gang te laten gaan. Verzet je daarom niet tegen twijfel, stop het niet weg. Wat jouw twijfel nodig heeft is tijd in plaats van een besluit. Als je twijfel haar tijd gunt, rolt er vanzelf de beste oplossing uit. Twijfel laat zich niet forceren en geeft zelf aan als ze klaar is. Hierin heeft ons onderbewuste een grote functie: ineens weet je het: dít is het dát moet ik doen! Als je twijfel daarentegen niet haar gang laat gaan en middels een rationeel besluit een einde maakt aan je twijfel, blokkeer je als het ware je onderbewuste. Terwijl je onderbewuste veel beter is in informatieverwerking dan je bewuste of je ratio. Een goede oplossing rolt er namelijk vanzelf uit. Dat we hier doorgaans niet op durven te wachten, heeft te maken met het gevoel van controleverlies dat we dan ervaren. 2 Sinds ik zelf het nut heb ervaren van twijfel, koest ik mijn twijfel als het op het nemen van besluiten aankomt. Ik laat me ook niet onder tijdsdruk zetten. Als ik op het moment dat een deadline verloopt, nog steeds twijfel, dan neem ik gewoon geen besluit. En sindsdien heb ik geen spijt meer gehad van welk besluit dan ook! Het paradoxale is ook nog eens dat, juist als je het twijfelen toelaat, je er naderhand achter komt waar m (de rationele redenen dus) je zo hebt getwijfeld, iets wat je tijdens de twijfel zo graag wil weten en waar je dan maar niet achter kunt komen. En dat rationele gezoek en gezwoeg van je is nu juist datgene wat jouw twijfel in stand houdt. Het toelaten van jouw twijfel zorgt voor twee dingen: dat je geen last ervaart van de twijfel, want het mag er zijn; en dat de beste oplossing eruit rolt.

3 En weet je wat ik in de loop van de jaren heb gemerkt? Doordat ik mijn twijfel altijd en onvoorwaardelijk toelaat, twijfel ik nog maar heel weinig. Dus: bij twijfel niet een besluit nemen maar je twijfel de ruimte en tijd geven! Zowel op de korte als op de lange termijn zal dat je rust in je hoofd geven. Heb je obsessieve gedachten? Het kan ook zijn dat je obsessieve gedachten aan iemand hebt: je wilt die persoon uit je hoofd hebben, maar dat lukt je niet. Hoe meer je die ander uit je gedachten probeert te zetten, des te minder lukt dat. Misschien heb je wel eens gehoord van dat experiment waarbij je niet mag denken aan drie ijsbeertjes. Het eerste wat je dan voor je ziet zijn drie ijsbeertjes. Wij zijn namelijk niet in staat om gedwongen ergens níet aan te denken, laat staan dat wij onszelf als het ware de opdracht daartoe verstrekken: Vooral niet aan hem denken! Je zult beamen: dit werkt niet 3 Ik heb zelf in een situatie verkeerd waarin ik meer dan anderhalf jaar lang obsessieve gedachten had aan een bepaald persoon. Ik had een keer gelezen over het experiment met die drie ijsbeertjes en moest daar op een gegeven moment weer aan denken. Ik kwam vervolgens op het lumineuze idee dit experiment als het ware om te draaien. Stel ik heb obsessieve gedachten over drie ijsbeertjes: moet ik dan niet juist die obsessieve gedachten altijd en zo veel mogelijk juist toelaten in plaats van ertegen te vechten? Dan zouden die obsessieve gedachten toch een keertje moeten verminderen? Mijn emotionele pijn was al anderhalf jaar erg groot en ik besloot het meteen in praktijk te brengen. Ik merkte nmiddellijk al als resultaat dat de echte angel uit mijn emotionele pijn was. Naderhand kon ik alleen maar vermoeden waardoor dit was veroorzaakt: doordat ik niet meer vocht tegen die obsessieve gedachten aan die persoon, maar ze juist tóeliet. Mijn obsessieve persoon heette L. Ik probeerde zoveel mogelijk te denken:

4 Denk aan L. Denk zoveel mogelijk aan L. Ik deed dat: zoveel als ik kon dacht ik aan L en in de loop van de weken en maanden werd mijn pijn langzaam minder. Na ongeveer drie maanden realiseerde ik me voor het eerst dat ik bij het opstaan niet onmiddellijk aan L had gedacht. Ook deden de momenten dat ik wel aan L dacht al aanzienlijk minder pijn. Ik kon ongeveer per kwartaal verschillen merken. Na in totaal bijna anderhalf jaar waren mijn obsessieve gedachten in het geheel weg en was ik pijnvrij Weet je of je impulsief gedrag vertoont? En heb je wel eens spijt van dingen? Het kan zijn dat je snel op gebeurtenissen en situaties reageert. Als je later spijt hebt van een handeling of een gedraging, of je vraagt je af waarom je het in godsnaam hebt gedaan, dan heb je waarschijnlijk impulsief gedrag vertoond. Impulsief gedrag is niet makkelijk bij jezelf te herkennen. Voor mensen die impulsief gedrag vertonen, voelt impulsief gedrag namelijk hetzelfde als intuïtief gedrag. 4 Impulsief gedrag verschilt echter van intuïtief gedrag doordat je impulsief gedrag níet kunt uitstellen en intuïtief gedrag wél kunt uitstellen. Dit is cruciaal. Je hebt het gevoel dat je dat sms-je nú moet versturen, dat mailtje moet nú verzonden worden, dat telefoontje moet nú gepleegd worden. Je hebt het gevoel dat als je het nu níet doet, de wereld als het ware vergaat. Kun je intuïtief gedrag afleren? Ja, absoluut! Het duurt wel een paar maanden, maar dan heb je ook wel wat! Je zult zien dat het je veel zal brengen en je zult versteld staan van je eigen impulsieve gedragingen, waarvan je altijd dacht dat het intuïtief was Hoe kun je impulsief gedrag afleren? Ik heb deze methode zelf bedacht en hij heeft gewerkt! Na drie maanden was ik in staat intuïtief gedrag te vertonen. Inmiddels ben ik een jaar of acht verder en vertoon ik

5 vrijwel geen impulsief gedrag meer en volgens mij zelfs helemaal niet meer (omdat ik daarin feitelijk door een ander moet worden gespiegeld, hou ik dus nog een slag om de arm). En mijn sp ntaniteit is gebleven, want dat is iets heel anders. Ik zal je uitleggen wat ik heb gedaan, het is een stappenplan, die al vrij snel resultaat geeft, maar denk eraan: je kunt geen stap overslaan: het begint ermee dat je je eigen impulsieve gedrag gaat leren herkennen. Dit is gek genoeg de lastigste stap. Het is ook niet zo gek dat dat moeilijk is, omdat je altijd dacht dat je intuïtief gedrag vertoonde, want je deed het op gevoel, tenminste dat dacht je. Elke keer als je iets wilt doen, moet je je afvragen: kan ik dit uitstellen? Zo nee: dan heb je met impulsief gedrag te maken Het heeft mij destijds ongeveer een maand geduurd voordat ik voor de eerste keer doorhad dat ik het telefoontje dat ik voor mijn gevoel móest plegen, voor mijn gevoel (!) níet uitgesteld kon worden. Stap 1 is dus: leer herkennen wanneer je impulsief gedrag vertoont: kun je het niet uitstellen? Dan is het impulsief gedrag. 5 Afijn, je bent inmiddels al iets verder en hebt je eigen impulsieve gedrag herkend en staat op het punt het uit te voeren. Je staat als bevroren en weet: Wat ik nú wil doen is impulsief. Wil ik dat? Je stelt dit gedrag één seconde uit. Ja, 1 sec nde. Je telt gewoon tot één. Daarna mag je alsnog je impulsieve gedrag vertonen, anders werkt het niet. Een verbod op impulsief gedrag werkt niet en voelt als controleverlies (wat impulsief gedrag nu juist is), dus stel het de eerste keer 1 seconde uit. Stap 2 is dus: 1 seconde uitstel van je impulsieve gedrag. Je mag je zelf hiervoor overigens gerust feliciteren, want dit is de eerste keer in je leven dat je impulsief gedrag niet alleen hebt herkénd maar ook hebt uítgesteld. Ik neem je niet in de maling: dit is volslagen nieuw gedrag voor je. De eerste keer dat het mij lukte, maakte ik een sprongetje van blijdschap, wetend hoe groot deze kleine stap in mijn leven was.

6 Een volgende keer zul je je eigen impulsieve gedrag iets makkelijker herkennen. Dan heb je de keuze: je stelt het betreffende gedrag (bellen, sms-sen, mailen, enzovoorts) twéé seconden uit. De andere keuze die je hebt is om tóch het betreffende impulsieve gedrag te vertonen, dus om er toch gevolg aan te geven. Dit lijkt een heel onzinnige keuzemogelijkheid, maar ik heb gemerkt dat dit juist heeft gemaakt dat het werkt. Door die keuze tussen uitstel of toch (ongestraft, zonder gewetensbezwaren, ja: het mag ) bijvoorbeeld dat telefoontje/sms-je/mailtje te plegen/verzenden/versturen, houd je als het ware de controle over de situatie. En als je dan bedenkt dat impulsief gedrag wordt ingegeven door angst voor controleverlies, dan snap je waarom dit werkt. Dus: het jezelf toestaan om toch het betreffende impulsieve te vertonen, is zelfs een voorwaarde voor het welslagen van jouw pogingen om impulsief gedrag voor eens en voor altijd af te leren. Stap 3 is daarom: of 2 seconden uitstel of gevolg geven aan je impulsieve gedrag. 6 Als het je gelukt is om die 2 seconden uit te stellen, neem je een nieuw besluit: of alsnog toegeven aan je impulsieve gedrag of 4 seconden uitstellen. Dit is dus stap 4. Als het je gelukt is om die 4 seconden uit te stellen, neem je een nieuw besluit: of alsnog toegeven aan je impulsieve gedrag of 8 seconden uitstellen. Dit is dan stap 5. Je gaat hiermee door en je verdubbelt elke keer dat het je lukt je aantal uitstel-seconden: 16, 32, etc. net zo lang tot je er geen moeite meer mee hebt om je impulsieve gedrag uit te stellen. Wat je dan hebt bereikt is dat je alleen nog maar intuïtief gedrag vertoont Zoals gezegd deed ik er in totaal een maand of 3 over en had ik 6 pogingen nodig: ik heb de stappen van 1 tot 32 seconden uitgevoerd en

7 toen had ik geen moeite meer met het uitstellen van impulsief gedrag. Die 64 seconden hoefde ik niet eens meer uit te tellen, want ik hoefde het betreffende gedrag van mezelf niet meer uit te voeren. En die seconden? Die heb ik gewoon hardop (als ik alleen was) of in gedachten (als ik niet alleen was) staan/zitten uittellen. Het geheim zit hem in het feit dat je op deze manier de volledige controle behoudt. Ik benadruk dit: het geheim van het succes zit hem in de keuzemogelijkheid: of eraan toegeven, of uitstel met 2, 4, 8, etc seconden. Het mooie is dat je met het oefenen van je eigen uitstelgedrag je tegelijkertijd met de eronder liggende mechanismen en behoeften bezig bent, waardoor het niet uitmaakt met welk gedrag je dit oefent: mailen, sms-sen, bellen, vlug ergens naar toe moeten, iemand onmiddellijk moeten spreken, enzovoorts. Hierdoor zul je ook resultaten merken op andere gebieden waarin je normaliter ook impulsief gedrag vertoont. Ik wens je heel veel succes met deze oefeningen. Mocht je er vragen over hebben, mail me dan svp op 7 Hieronder kun je nog lezen over Wetenswaardigheden over loslaten en De grootste misverstanden over loslaten.

8 Wetenswaardigheden over loslaten Ons gedrag in het heden wordt voor een deel bepaald door compensatie van onvervulde behoeften van vroeger. We zijn ons niet altijd bewust van al onze compensatiebehoeften. Vanuit ons verleden kunnen we zien welk gedrag vroeger goed voor ons was en waar we in het heden tegenaan lopen en last of hinder van ondervinden. We zoeken (pas) hulp als de ervaren gevoelens ons ernstig belemmeren in ons dagelijks leven. Het duurt doorgaans enige tijd voordat we aan onszelf toegeven dat we ergens last van hebben of hinder van ervaren. De ervaren gevoelens en emoties moeten dan al bijna ondraaglijk zijn. Het is niet nodig om het zover te laten komen. Tijdig hulp zoeken kan je overbodige pijn besparen. 8 De compensatiebehoefte vanuit vroeger biedt handvatten om in het heden ons gedrag te begrijpen. Het biedt de mogelijkheid om te bekijken hoe ongewenste gebeurtenissen onbewust en onbedoeld in stand worden gehouden.

9 Dit biedt de mogelijkheid om je eigen aandeel in de gebeurtenissen in het heden te zien. Je hebt alleen invloed op je eigen aandeel. Als je die verandert, verandert de ander vanzelf zijn of haar gedrag en houding en kun je de situatie en ervaringen beïnvloeden in de door jou gewenste richting. Jouw pijn in het heden wordt in feite veroorzaakt door je eigen onmacht en machteloosheid. Inzicht hierin maakt dat je dit zelf kunt veranderen. Je bent dan zelf in staat om de situatie te beïnvloeden op de door jou gewenste manier om het door jou gewenste resultaat te realiseren. 9

10 De grootste misverstanden over loslaten Dat loslaten een eenmalige activiteit is. Loslaten doe je gelukkig je hele leven lang. De kwaliteit van je leven wordt beïnvloed door de mate waarin je kunt loslaten. Dat pijn hetzelfde is als verdriet. Door de ervaren pijn (in de vorm van bijvoorbeeld eenzaamheid, boosheid, rouw, schaamte, etc) toe te laten, ontstaat er verdriet. Het vechten tegen de pijn en tegen het eronder liggende verdriet maakt daarentegen dat de pijn in stand wordt gehouden of in de loop van de tijd verergert. Het toelaten van de pijn daarentegen maakt dat je het eronder liggende verdriet toestaat. Dit is de manier om de ervaren pijn te verminderen. Dit wordt bedoeld met omarm de pijn en omarm je verdriet. Alleen door het toe te staan en er dus feitelijk tijd voor te maken (door te stoppen met je activiteiten op dat moment en te gaan zitten en de tranen gewoon te laten komen) wordt je pijn minder. Alleen toegestane tranen werken louterend en dus pijnoplossend. Tranen die ondanks jouw verzet ertegen worden geplengd, zullen nauwelijks tot niet louterend of pijnoplossend werken. Heel belangrijk is dus de intentie (mindset) waar je mee huilt. Door tranen toe te staan zul je zelf zien dat die tranen louterend werken en dat je daarna daardoor anders (zelfs opgelucht) van de bank opstaat. Loslaten doet dus geen pijn; het is het verzet ertegen dat jouw huidige pijn veroorzaakt. 10 Dat je andere mensen zou kunnen veranderen. We willen het liefst gedrag bij een ander (partner, baas, collega) veranderen omdat we zo niet naar ons eigen gedrag hoeven te kijken. Juist door kleine veranderingen in ons eigen gedrag kunnen we anderen beïnvloeden in een door ons gewenste richting.

11 Dat geluk (alleen) in de toekomst mogelijk is. Geluk nastreven voor straks, morgen, volgende week, volgende maand, volgend jaar, of na je pensioen, of zodra je een relatie hebt, of zodra je een andere baan hebt, is onmogelijk. Je kunt niet gelukkig wórden, je kunt alleen gelukkig zíjn. Geluk kan namelijk alleen beleefd worden in het heden, in het hier en nu. Geluk is een innerlijke staat, die alleen in het heden kan worden ervaren. Als je morgen gelukkig wilt zijn, kan dat alleen vanuit dit moment, dus vanuit nu. Dat maakt dat het belangrijk is inzicht te krijgen in wat jij ervoor moet doen of laten om nu, op dit moment, gelukkig te zijn. Dat wil niet zeggen dat je dan voor altijd gelukkig zult zijn. Ieder gelukmoment moet opnieuw in het heden worden gecreëerd en beleefd, iets wat je zelf kunt doen. Zoals de meeste dingen is ook dit te leren 11 Een ander misverstand over geluk is dat het afhankelijk is van spullen, gebeurtenissen of personen buiten jezelf. Als je niet vanuit jezelf gelukkig bent, zul je het niet zijn. Er worden twee vormen van geluk onderscheiden: hebben en zijn. Geluk is voor 50% een persoonlijkheidskenmerk; 10% wordt bepaald door gebeurtenissen en omstandigheden en 40% van je geluksniveau wordt bepaald door je eigen gedachten en je gedrag. Die 40% is daardoor beïnvloedbaar door jezelf. En dat is fijn om te weten (7 maart 2011)

Wat is emotionele pijn eigenlijk?

Wat is emotionele pijn eigenlijk? Wat is emotionele pijn eigenlijk? Door de enorme stappen die het laatste decennium zijn gezet in hersenonderzoek, wordt steeds meer duidelijk dat emotionele pijn net zo erg kan zijn als fysieke pijn. Emotionele

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering

Hoofdstuk 1. De weg naar verandering Hoofdstuk 1 De weg naar verandering 9 Hoofdstuk 1: De weg naar verandering Voor optimaal welzijn en geluk is actie nodig. Je moet daadwerkelijk in beweging komen om dingen anders aan te pakken of zaken

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen

Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen Test: In hoeverre pieker je? 28 vragen 1. Maak je je zorgen over bepaalde situaties of gebeurtenissen? 2. Blijf je erover doormalen? 3. Raak je van slag door opmerkingen of gedrag van iemand anders? 4.

Nadere informatie

Heling in de nieuwe tijd

Heling in de nieuwe tijd Heling in de nieuwe tijd Op zoek naar jouw ware zelf Zoals we hier bij elkaar zijn, zijn we allemaal lichtwezens. We zijn in ons diepste wezen allemaal al heel. Door het proces van de dualiteit wat we

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Werkboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 2. Afleren. Dag 11. NEE zeggen tegen je beperkende overtuigingen. Met onderstaande oefening ga je NEE leren zeggen tegen overtuigingen die je beperken. Dit klinkt kinderlijk simpel maar herinner

Nadere informatie

Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken

Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken - time-management in 7 stappen volgens de kwantumfysica - Ik geloof niet in time-management. Tijdens mijn jarenlange ervaring als werkplektrainer heb ik talloze

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding In de voorgaande mails heb je kunnen lezen over de kracht van je onderbewustzijn en hoe je jouw onderbewustzijn voor je kan laten werken. Je weet inmiddels

Nadere informatie

Stap 6: Wat is de kernovertuiging?

Stap 6: Wat is de kernovertuiging? E-Learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 7/9 Stap 6: Wat is de kernovertuiging? De relevante vraag is hier: wat is het ergste wat er kan gebeuren als hij zijn controledrang loslaat?

Nadere informatie

Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen

Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen Test: In hoeverre voel je je eenzaam? 42 vragen Print dit document (7 pagina s) uit en omcirkel of arceer datgene wat op jou van toepassing is: 1. Ben je alleen? nooit soms/regelmatig (vrijwel) altijd

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

WERKBOEK 2. De bron van verandering. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie WERKBOEK 2 De bron van verandering Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Werkboek 2 De bron van verandering... 3 1 Mijn thema... 4 2 Gebeurtenissen (connecting the dots)... 4 3 Emoties... 5 4 Gevoel

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

Step up, Sparke & Shine

Step up, Sparke & Shine Step up, Sparke & Shine Module 4 Innerlijk kind In de vorige module heb je gekeken naar de impact van vorige levens en familielijnen. Hoeveel we onbewust bij ons dragen wat eigenlijk helemaal niet van

Nadere informatie

Module Overvloed en rijkdom omarmen

Module Overvloed en rijkdom omarmen Module Overvloed en rijkdom omarmen In deze module gaan we nog wat dieper in op jouw relatie met geld en het ontvangen van overvloed. Veel coaches, therapeuten en trainers werken heel hard maar verdienen

Nadere informatie

Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen. 28 april 2017 Lieve Peeters

Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen. 28 april 2017 Lieve Peeters Omgaan met weerstanden Gedreven mensen bevlogen scholen 28 april 2017 Lieve Peeters Omgaan met weerstand Wie in huis de trekker is van veranderingen, weet dat je dan kunt rekenen op een hoeveelheid weerstand

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Jouw gratis stappenplan voor een gelukkig en slank(er) leven!

Jouw gratis stappenplan voor een gelukkig en slank(er) leven! Jouw gratis stappenplan voor een gelukkig en slank(er) leven! Maak kennis met de DÉ EERSTE en KRACHTIGSTE STAP WWW.BGREAT.NL 2-11-2016 Opgesteld door: Timo Breemen Welkom in het stappenplan van bgreat.nl!

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Inleiding Wat zijn overtuigingen eigenlijk? De meest eenvoudige omschrijving die voor mij werkt is: een overtuiging is een gedachte die vaak gedacht is en daardoor

Nadere informatie

pest eruit? De baas spelen

pest eruit? De baas spelen Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een

Nadere informatie

Module 2. Afleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Module 2. Afleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 2. Afleren. Dag 11. Het immuunsysteem van je geest. Vandaag leer je hoe je beperkende overtuigingen uit je systeem kunt opruimen door een lang vergeten vriend weer op te zoeken en te omarmen. Deze

Nadere informatie

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Lusteloos gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is lusteloos gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

Zorg voor Jezelf Gids

Zorg voor Jezelf Gids Zorg voor Jezelf Gids Ontdek welke 3 gewoontes je tegenhouden om een relaxed leven te hebben Wat ga je ontdekken? W e l k e g e w o o n t e s j e i n z e t i n e e n p o g i n g e e n s t r e s s v r i

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Strategieën. Ik laat los en ik heb vrede met het levensproces. Ik kijk objectief & eerlijk naar mijzelf N 1 5

Strategieën. Ik laat los en ik heb vrede met het levensproces. Ik kijk objectief & eerlijk naar mijzelf N 1 5 Strategieën Ik kijk objectief & eerlijk naar mijzelf Ik laat los en ik heb vrede met het levensproces N 1 5 Opruimen omvat alles wat met loslaten te maken heeft Loslaten van spullen, emoties, gevoelens,

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Lichaamswijsheid als leidraad

Lichaamswijsheid als leidraad Lichaamswijsheid als leidraad Leer de geheimen van je lijf kennen Het Lotuseffect 1 Wie ben ik Door de jaren heen kreeg ik meer en meer last van het contrast tussen hoe ik me voelde en wat er van mij werd

Nadere informatie

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling 1. Aandachtspunten voor een gesprek met ouders i.v.m. een vermoeden van kindermishandeling: Als je je zorgen maakt over een

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf.

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. Verkopen staat gelijk aan inkomen Iedere dag ben je bezig met verkopen je verkoopt aan; jezelf familieleden je omgeving je partner

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Bertha Middendorp MIGRAINE. De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval

Bertha Middendorp MIGRAINE. De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval Bertha Middendorp MIGRAINE De oorzaak van jouw migraine en Leer in 6 weken je pijn te beheersen tijdens een aanval Inhoud Deel 1 12 Inleiding 15 Mijn migraine 21 Hypnose 26 Verhalen uit de praktijk Deel

Nadere informatie

Bewust, aandachtig & positief leven

Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Mindful en vitaal leven Een praktische inleiding Adriana Anna Visser Adriana Anna Visser Coverontwerp

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden?

Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden? Een verwarde geest lijdt. Ontsnap uit de verwarring! Wil jij stoppen met lijden? Een verwarde geesttoestand Op het moment dat je piekert, jezelf zorgen maakt, last hebt van stress, je ongelukkig voelt,

Nadere informatie

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Achterdochtig gedrag Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is achterdochtig gedrag? Dementie kan ervoor zorgen dat

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis Bedankt voor het downloaden van dit E-book. Mijn naam is Erna Zuidhoek. Ik zie het als mij missie om jou te helpen het beste uit je leven te halen en vrij te breken uit oordelen, beperkende gedachten,

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Het sprekende hart. van. Louise Hay

Het sprekende hart. van. Louise Hay Het sprekende hart van Louise Hay Ik draag dit boek op aan jouw hart. Je hart is jouw machtscentrum. Ik heb geleerd dat creëren makkelijk is als gedachten van liefde recht uit je hart komen. Maak nu aanspraak

Nadere informatie

kinesiologie en stressmanagment

kinesiologie en stressmanagment kinesiologie en stressmanagment Bluesroute 116 4337 WD MIDDELBURG T (06) 57 12 96 00 veerkracht@zeelandnet.nl www.veerkrachtzeeland.nl veerkracht VEERKRACHT Volgens het woordenboek: 1. spankracht; elasticiteit.

Nadere informatie

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan

#Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan Gezinskaraktercoach gespecialiseerd in de ontwikkelingsfase van 9-jarige kinderen die over veel meer gaat dan 9-jarige kinderen #Gevoelsbeleving #IKontwikkeling #AANgaan In dit e-book krijg je van mij

Nadere informatie

Gebieden in onszelf. Maarten Houtman. De ongekende potentie van het verbondene. Inleiding en gesprek maandagochtend 3 juli

Gebieden in onszelf. Maarten Houtman. De ongekende potentie van het verbondene. Inleiding en gesprek maandagochtend 3 juli De ongekende potentie van het verbondene Tao- zen sessie van 30 juni t/m 7 juli 1989 DEEL 5, maandagochtend 3 juli www.taozen.nl Maarten Houtman Gebieden in onszelf Inleiding en gesprek maandagochtend

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Je mag jezelf kwetsbaar opstellen, het is oké, het is veilig. Ik beloof je dat je nu alleen maar in de spiegel ziet waar je klaar voor bent.

Je mag jezelf kwetsbaar opstellen, het is oké, het is veilig. Ik beloof je dat je nu alleen maar in de spiegel ziet waar je klaar voor bent. Ik weet zeker dat ook jij nog veel krachtiger kan zijn in wie je bent en wat je doet binnen je praktijk/ bedrijf en dat je daardoor nog veel meer waarde vanuit plezier kan leveren aan je klanten. Als je

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Bekend scenario? Ongetwijfeld. En de voornemens je deze keer wél te focussen op hoofdzaken? Vast meermaals de revue gepasseerd.

Bekend scenario? Ongetwijfeld. En de voornemens je deze keer wél te focussen op hoofdzaken? Vast meermaals de revue gepasseerd. Hoe gaat het? Goed hoor, druk We zeggen het zo vaak zonder er bij na te denken, maar telkens bevestigen we de associatie tussen druk en goed. Druk zijn is een statussymbool geworden. Wie niet druk is doet

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Kinderen De Roos, een mooie school. Niet te stil of te druk. Kleine kindjes lopen door de gang, ik zie ze stampen en ze zeggen van alles door elkaar. Maar ze kunnen

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving

Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin. onderdeel ZIEKTEBELEVING. (NON) HODGKIN Ziektebeleving Patiënteninformatiedossier (PID) (Non) Hodgkin onderdeel ZIEKTEBELEVING (NON) HODGKIN Inhoud... 3 Emoties... 4 Omgaan met de ziekte... 4 Praten over uw gevoelens... 5 Uw gedachten opschrijven... 5 Andere

Nadere informatie

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling 1 Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling Over de eerste keer dat je jezelf beschadigde 1. ik deed het omdat ik het wilde en van plan was 2. het gebeurde toevallig/per ongeluk 3. leek gewoon te

Nadere informatie

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende?

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 3/9 1 Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan?

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges

Disclaimer. Bedrijfsgegevens Cherryl Challenges Disclaimer Met alle kennis, zorg, aandacht en liefde is dit e-book voor jou voorbereid opdat jij het beste en mooiste resultaat behaalt. Ten allen tijde is het jouw keuze en verantwoordelijkheid om dit

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Toespraak van Jiun roshi op de eerste dag van een vijfdaagse zen-retraite, geredigeerd en enigszins ingekort door Myoko Sint Het is vandaag de eerste

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10

2.4 Als begrijpen extra aandacht vraagt 10 7 2 Contact Samenvatting In contact met patiënten uit specifieke doelgroepen moet de assistent zich realiseren dat hun groepskenmerken maar een deel van hun persoon zijn. Ook een open houding en interesse

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Eetbuien

Eerste Hulp Bij Eetbuien Deze twee oefeningen helpen je: -om een eetbui te voorkomen -om te leren analyseren welke lastige gedachten en gevoelens je wilt onderdrukken met een eetbui Met deze oefeningen van 5 minuten kun je ervaren:

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Lichaam en geest zijn één

Lichaam en geest zijn één Lichaam en geest zijn één Je geest en lichaam zijn op een subtiele manier verbonden en reageren voortdurend op elkaar. Als we aan stress lijden heeft dat gevolgen voor ons lichaam omdat we bijvoorbeeld

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren!

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren! Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen Nee zeggen is te leren!. 2 Nee denken en niet zeggen put je uit Nee is voor velen van ons één van de moeilijkste woordjes om uit te spreken. Waarom?

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

Het landschap van stress

Het landschap van stress Sessie 4 Het landschap van stress Omgaan met moeilijkheden Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld

Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld Wie wil geen vervuld leven? 7 Een comfortabel leven 11 Een gezond leven 17 Een leven in geluk en liefde 23 Liefde beoefenen 29 Oefen je binnenwereld meer liefde 39 Oefen je met de buitenwereld meer evenwicht

Nadere informatie