Rapportage Naheffingen Elektriciteit en Gas Essent Retail B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapportage Naheffingen Elektriciteit en Gas Essent Retail B.V."

Transcriptie

1 Rapportage Naheffingen Elektriciteit en Gas Essent Retail B.V. naar aanleiding van klachten verzameld door de Socialistische Partij, afdeling Oss Dienst uitvoering en toezicht Energie - 1 / 14 - Datum:

2 Inhoudsopgave 1. CONCLUSIES EN MAATREGELEN Conclusies over de aard en omvang van de klachten Conclusies over de klachtenafhandeling door Essent Conclusies over de kwaliteit van het geleverde aardgas Conclusies over de werking van gasmeters Mogelijke maatregelen AANLEIDING VOOR EN AANPAK VAN HET ONDERZOEK AARD EN OMVANG VAN DE KLACHTEN Gegrond of ongegrond Aard van de klachten De 20 gegronde klachten De 42 nader onderzochte, ongegronde klachten Omvang van de klachten Oordeel DTe KLACHTENAFHANDELING DOOR ESSENT Bevindingen Redelijke termijn Zorgvuldigheid Heldere motivering Informatieverstrekking Getroffen maatregelen Oordeel DTe KLACHTEN ZIJN IN HOOFDZAAK AFKOMSTIG UIT DE WIJKEN RUWAARD EN KRINKELHOEK Waar komt het gas in beide wijken vandaan? Functioneren van de districtstations Oordeel DTe CONTROLE OP DE WERKING VAN GASMETERS Controle op structurele basis Controle op basis van aangeven klant Oordeel DTe...14 Dienst uitvoering en toezicht Energie - 2 / 14 - Datum:

3 1. CONCLUSIES EN MAATREGELEN 1.1. Conclusies over de aard en omvang van de klachten De klachteninventarisatie van de SP heeft geleid tot 20 gegronde klachten. Wanneer we deze 20 gegronde klachten afzetten tegen het totale aantal klanten van Essent in Oss, dan blijkt dit minder te zijn dan 0,05%. Dit aantal biedt naar het oordeel van DTe geen basis voor de conclusie dat hier sprake zou zijn van een omvangrijk probleem. Wanneer wij kijken naar de aard van de gegronde en ongegronde klachten, dan valt op dat een belangrijk deel vooral betrekking heeft op onduidelijkheden, die zijn ontstaan als gevolg van een onvoldoende goede communicatie door Essent. Zo had Essent bijvoorbeeld in een aantal gevallen duidelijker kunnen aangeven dat niet over een periode van 12 maanden werd gefactureerd, maar over een periode van 13 maanden. Hoewel het aantal gegronde klachten geen basis biedt voor de conclusie, dat sprake zou zijn van een omvangrijk probleem, is DTe wel van oordeel dat Essent een substantieel deel van de gegronde en ongegronde klachten had kunnen voorkomen door een betere informatievoorziening naar afnemers Conclusies over de klachtenafhandeling door Essent DTe heeft de afhandeling van de klachten door Essent getoetst aan de hand van de criteria redelijke termijn, zorgvuldigheid, heldere motivering en informatieverstrekking. Hieruit is naar voren gekomen dat de klachtenafhandeling in het algemeen voldoet aan deze criteria. Alleen de redelijke termijn, die Essent zelf op 10 werkdagen heeft gesteld, is in een aantal gevallen overschreden. De oorzaak ligt in het feit dat een belangrijk deel van de betrokken gegronde klachten betrekking heeft op een niet correcte jaarafrekening en dat het opmaken en verzenden van een gecorrigeerde jaarafrekening niet binnen de gestelde termijn van 10 werkdagen haalbaar is. DTe is daarom van oordeel dat Essent de onderzochte klachten op een adequate wijze heeft behandeld Conclusies over de kwaliteit van het geleverde aardgas DTe heeft geconstateerd dat 70% van de door de SP aangevoerde klachten afkomstig is uit de wijken Ruwaard en Krinkelhoek. Dit leidt tot de vraag of deze klachten wellicht veroorzaakt worden door een mogelijk afwijkende kwaliteit van het aardgas 1. DTe heeft vastgesteld dat alle klanten in geheel Noord Brabant aardgas krijgen geleverd, die afkomstig uit één en hetzelfde gasmengstation in Ommen. Derhalve krijgen de wijken Ruwaard en Krinkelhoek aardgas dat van dezelfde kwaliteit is als het aardgas dat alle overige afnemers in Noord Brabant geleverd krijgen. 1 Een mindere kwaliteit van het geleverde aardgas kan wellicht leiden tot een hoger gasverbruik, wat een reden zou kunnen zijn voor een hogere naheffing door Essent. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 3 / 14 - Datum:

4 Voorts heeft DTe gecontroleerd of de districtstations in Oss naar behoren functioneren. Dit bleek het geval te zijn. Derhalve kan in de wijken Ruwaard en Krinkelhoek geen sprake zijn van afwijkende kwaliteit van het aardgas. Dit kan dan ook niet de reden zijn voor het feit dat het merendeel van de klachten afkomstig is uit deze twee wijken Conclusies over de werking van gasmeters DTe heeft voorts gekeken naar de wijze waarop Essent de kwaliteit van de gasmeters borgt. DTe heeft vastgesteld dat Essent de gasmeters in haar afzetgebied structureel controleert op een goede werking en dat het daarbij door Essent gehanteerde systeem van kwaliteitsbewaking naar behoren functioneert. Derhalve zijn er geen indicaties dat de gasmeters in de wijken Ruwaard en Krinkelhoek niet naar behoren functioneren Mogelijke maatregelen Omdat gebleken is dat zowel de gegronde klachten als de ongegronde klachten in belangrijke mate hadden kunnen worden voorkomen indien Essent beter had gecommuniceerd, is DTe van oordeel dat Essent meer aandacht moet besteden aan de voorlichting en de informatievoorziening over de volgende onderwerpen. Wanneer de verbruiksperiode afwijkt van de gebruikelijke periode van twaalf maanden kan Essent op de jaarafrekening of in een begeleidend schrijven vermelden dat met de klant wordt afgerekend over een verbruiksperiode die substantieel afwijkt van wat gebruikelijk is. In dergelijke gevallen moet worden aangeven wat de invloed daarvan is op de naheffing. Wanneer jaarafrekeningen in het printproces uitvallen en niet tijdig kunnen worden verzonden, moet Essent deze klanten een bericht sturen en uitleggen waarom de jaarafrekening is vertraagd en wanneer men de jaarafrekening kan verwachten. Het is niet acceptabel om voordien de naheffing te incasseren. Over het gebruik op de jaarafrekeningen van het zogenaamde herleid verbruik (correctie voor calorische verschillen) en de wijze waarop het gasverbruik bij een gemiddeld gezin over de maanden van het jaar is verdeeld, moet Essent de communicatie aanzienlijk verbeteren. Dit is door Essent onderkend en de eerste initiatieven voor verbetering zijn inmiddels operationeel. Wanneer klanten de meterstanden te laat of onjuist doorgeven, kan dit grote gevolgen hebben voor de jaarafrekening. Essent moet de informatievoorziening over deze gevolgen verbeteren. Naar het oordeel van DTe heeft Essent voldoende passende maatregelen getroffen om in het proces gerekend vanaf de meteropname tot en met het versturen van de jaarafrekening en het incasseren van eventuele naheffingen substantiële verbeteringen aan te brengen. DTe zal uiterlijk 1 september 2004 bij Essent nagaan of het probleem, dat er jaarafrekeningen in het printproces kunnen uitvallen, is opgelost. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 4 / 14 - Datum:

5 2. AANLEIDING VOOR EN AANPAK VAN HET ONDERZOEK Op 15 april 2004 heeft de Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst, overleg gevoerd met de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer over de naheffingen op de eindafrekeningen, die Essent Retail (Essent) aan zijn afnemers van energie heeft verzonden in de periode februari en maart Tijdens dit overleg heeft de Socialistische Partij (SP) een zwartboek overhandigd met klachten van afnemers van Essent, die de afdeling Oss van de SP recentelijk heeft verzameld. De SP heeft de Minister gevraagd om de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) een nader onderzoek te laten instellen naar deze klachten en daarover te rapporteren aan de Tweede Kamer. De Minister heeft ingestemd met het verzoek van de SP en DTe verzocht op korte termijn dit onderzoek uit te voeren en aan hem rapport uit te brengen. DTe heeft de verzamelde klachten onderzocht. Alvorens tot een gedegen beoordeling over de aard en de omvang van de klachten te komen, dienen de klachten tenminste de volgende gegevens te bevatten: Naam, adres en woonplaats van de klant; Begin meterstand en einde meterstand; De duur van de gemeten verbruiksperiode in aantallen maanden; Het energieverbruik en de duur van de voorafgaande verbruiksperiode in aantallen maanden; Het totale bedrag dat de klant op de eindafrekening verschuldigd is; Het bedrag van de in mindering gebracht voorschotten alsmede het aantal maanden dat voorschotten zijn gefactureerd. Aangezien de klachten veelal niet deze gegevens bevatten, heeft DTe aan Essent gevraagd om de klachten te inventariseren en daarover aan DTe te rapporteren. Bij brieven van 22 april 2004 en van 12 mei 2004 heeft Essent deze vragen beantwoord. Vervolgens heeft DTe het verzoek van de Minister vertaald in de volgende onderzoeksvragen. Onderzoek de aard van de klachten. Onderzoek de omvang van de klachten. Onderzoek de wijze waarop Essent de klachten heeft afgehandeld. Onderzoek de suggestie of de klachten in hoofdzaak afkomstig zijn uit de wijken Ruwaard en Krinkelhoek. Onderzoek de wijze waarop Essent controleert of verbruikmeters goed werken. Op 28 april 2004 heeft de directeur DTe met zijn brief kenmerk /6.B025 een tussentijdse rapportage uitgebracht aan de Minister. Met dit eindrapport wordt de Minister in kennis gesteld van de bevindingen van DTe. 2 DTe merkt op dat het zwartboek 132 klachten telt. Essent rapporteert over 135 klachten en meldt dat er 3 klachten in het zwartboek ontbreken. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 5 / 14 - Datum:

6 3. AARD EN OMVANG VAN DE KLACHTEN 3.1. Gegrond of ongegrond In totaal zijn er door de SP 132 klachten aangeleverd. Essent heeft aangegeven dat 20 hiervan gegrond zijn. Al deze 20 klachten zijn door DTe nader onderzocht om de oorzaak ervan te achterhalen. Van de resterende 112 door Essent als ongegrond gekwalificeerde klachten heeft DTe (in het kader van de begrensde doorlooptijd van het onderzoek) een steekproef getrokken van 42. Voor elk van deze 42 klachten heeft DTe ten kantore van Essent in de klachtenadministratie nader onderzocht of deze klachten terecht door Essent als ongegrond zijn gekwalificeerd 3. Voor al deze 42 klachten leidde dit tot de conclusie dat zij terecht als ongegrond kunnen worden gekwalificeerd Aard van de klachten DTe heeft de aard en oorzaak van alle 20 gegronde klachten in kaart gebracht evenals de aard van de 42 nader onderzochte, ongegronde klachten De 20 gegronde klachten De 20 gegronde klachten zijn terug te leiden naar de onderstaande oorzaken. Het leeuwendeel van klachten (11 van de 20) dat door Essent als gegrond is gekwalificeerd, heeft betrekking op het te laat verzenden van de jaarafrekening als gevolg van printproblemen in het eerste kwartaal van De printproblemen zijn ontstaan omdat op de jaarafrekening geen 13 perioden passen, waardoor de printer deze 11 jaarafrekeningen niet heeft geprint. Essent heeft verzuimd de klant te wijzen op de extra periode (13 maanden in plaats van 12) toen alsnog deze jaarnota via de omweg van handmatig printen, werd verzonden. Bij vier van de 20 terechte klachten heeft Essent de meterstanden voor de jaarrekening moeten schatten omdat de klant had verzuimd om de juiste meterstanden door te geven. Daarop zijn de mogelijke meterstanden door Essent geschat en zijn de voorschotten voor het nieuwe verbruiksjaar op deze geschatte meterstanden gebaseerd in plaats van op feitelijk opgegeven meterstanden. Door conversie van het oude facturatiesysteem naar het nieuwe facturatiesysteem op 1 april 2003 is in een enkel geval de facturatie van voorschotten aan de klant niet goed verlopen. (2 van de 20); De overige gegronde klachten (3 van de 20) betroffen de effecten van een switch, die niet tijdig of niet correct in de administratie was afgehandeld (te laat of onjuist verwerkt, onjuiste of ontbrekende gegevens bij verhuizing). 3 Twee auditoren van DTe hebben deze 42 klachten in de klachtenadministratie van Essent nader onderzocht. Hierbij waren twee medewerkers van Essent aanwezig om de vragen van de auditoren te beantwoorden. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 6 / 14 - Datum:

7 De 42 nader onderzochte, ongegronde klachten De 42 nader onderzochte, ongegronde klachten zijn terug te leiden naar de onderstaande oorzaken. 1/3 deel heeft betrekking op problemen en vragen die reeds in een eerder stadium door Essent zijn opgelost; 1/4 deel heeft betrekking op gewijzigde omstandigheden van de klant waardoor zijn verbruik logischerwijs is gewijzigd (verhuizing, verbouwing, gezinsuitbreiding); Een klein aantal van de nader onderzochte, ongegronde klachten (3 van de 42) had betrekking op hoge jaarafrekeningen in het eerste kwartaal van Het is algemeen bekend dat in de vier wintermaanden (december, januari, februari en maart) circa 60% van het totale jaarverbruik aan aardgas wordt afgenomen. Klanten die hun jaarafrekening in deze periode ontvangen en 13 perioden in hun afrekening hebben, hebben meer kans op een hogere jaarafrekening. Het restant van de nader onderzochte, ongegronde klachten heeft betrekking op het bewust doorgeven van foutieve meterstanden door klanten, het bewust tegen het advies van Essent in lager laten vaststellen van de maandelijkse voorschotbedragen en op vragen van algemene aard Omvang van de klachten Om een adequaat beeld te krijgen van de omvang van de klachten is het noodzakelijk om het volgende beeld te schetsen. In de Gemeente Oss zijn er in totaal elektriciteitscontracten en gascontracten. De SP heeft folders verspreid in de gemeente Oss (dat is Oss en omstreken) met de oproep om klachten over Essent kenbaar te maken aan de SP. Van belang hierbij is dat op de folder een verkeerd telefoonnummer van de SP stond vermeld en dat via twee plaatselijke weekbladen het juiste telefoonnummer van de SP-lijn is vermeld. Via de SP zijn 132 klachten ingeleverd, waarvan 20 klachten door Essent aangemerkt worden als terechte klachten. De 20 klachten vormen samen minder dan 0,05% van alle klanten in Oss. Hetzelfde geldt voor het aantal klachten afgezet tegen het aantal folders dat is verspreid Oordeel DTe De klachteninventarisatie van de SP heeft geleid tot 20 gegronde klachten. Wanneer we deze 20 gegronde klachten afzetten tegen het totale aantal klanten van Essent in Oss, dan blijkt dit minder te zijn dan 0,05%. Dit aantal biedt naar het oordeel van DTe geen basis voor de conclusie dat hier sprake zou zijn van een omvangrijk probleem. Wanneer wij kijken naar de aard van de gegronde en ongegronde klachten, dan valt op dat een belangrijk deel vooral betrekking heeft op onduidelijkheden, die zijn ontstaan als gevolg van een onvoldoende goede communicatie door Essent. Zo had Essent bijvoorbeeld in een aantal gevallen duidelijker kunnen aangeven dat niet over een periode van 12 maanden werd gefactureerd, maar over een periode van 13 maanden. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 7 / 14 - Datum:

8 Hoewel het aantal gegronde klachten geen basis biedt voor de conclusie, dat sprake zou zijn van een omvangrijk probleem, is DTe wel van oordeel dat Essent een substantieel deel van de gegronde en ongegronde klachten had kunnen voorkomen door een betere informatievoorziening naar afnemers. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 8 / 14 - Datum:

9 4. KLACHTENAFHANDELING DOOR ESSENT DTe heeft onderzocht hoe Essent de 132 door de SP aangevoerde klachten heeft behandeld. Daarbij heeft DTe de klachtenbehandeling bij Essent getoetst aan de volgende criteria: redelijke termijn, zorgvuldigheid, heldere motivering en informatieverstrekking 4. Naar het oordeel van DTe is een klacht adequaat afgehandeld, indien de vrager binnen een redelijke termijn een helder gemotiveerd antwoord heeft ontvangen, waarbij het energiebedrijf zorgvuldig heeft gehandeld, de vrager correct heeft bejegend en indien relevant de verstrekte informatie juist en afdoende is gebleken. Essent hanteert zelf een standaard termijn van 10 werkdagen voor de afhandeling van klachten. De aard van de klacht bepaalt vervolgens de werkelijke termijn Bevindingen In de onderstaande subparagrafen zijn per criterium de bevindingen van het onderzoek weergegeven Redelijke termijn In het onderzoek is komen vast te staan dat bij 23 van de 62 onderzochte klachten de termijn van 10 werkdagen is overschreden. Een belangrijke oorzaak van het overschrijden van de 10 dagen termijn is dat een belangrijk deel van de gegronde klachten betrekking heeft op een niet correcte jaarafrekening. Een correctie hierop (bijvoorbeeld aangepaste meterstanden) dient te worden verwerkt en loopt vervolgens mee in de reguliere facturatierun, waardoor de termijn van 10 werkdagen doorgaans niet meer haalbaar is. De betreffende klacht wordt echter wel altijd binnen 10 werkdagen opgepakt. Met de klant worden dan afspraken gemaakt over de correctienota, waarbij tevens wordt aangegeven wanneer deze wordt toegezonden Zorgvuldigheid Op alle klachten, zoals aangeleverd door SP, is door Essent actie genomen. Op één na zijn alle klagers minimaal éénmaal telefonisch benaderd met als doel de ingediende klacht te bespreken. Onderdeel van de zorgvuldigheid, waarmee klachten worden behandeld, betreft de bejegening van de klant door Essent. Twee klachten hebben betrekking op de wijze waarop Essent de klant heeft bejegend. Bij deze twee klachten heeft Essent conform de daarvoor geldende interne procedure gehandeld, wat betekent dat de betreffende medewerker op zijn of haar gedrag is aangesproken. 4 Twee auditoren van DTe hebben de 20 gegronde en 42 ongegronde klachten in de klachtenadministratie van Essent nader getoetst aan de hand van de vastgestelde criteria. Hierbij waren twee medewerkers van Essent aanwezig om de vragen van de auditoren over de wijze van klachtenbehandeling te beantwoorden. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 9 / 14 - Datum:

10 Daarnaast voert Essent steekproefsgewijze controles uit op alle gesprekken. Dit gebeurt op basis van een intern reglement, dat door Essent is getoetst aan de landelijke richtlijnen voor privacy Heldere motivering De in de klachtenadministratie vastgelegde motivering getuigt naar het oordeel van DTe in alle onderzochte gevallen van een helder en voldoende onderbouwd verhaal in de richting van de klant. Dat laat onverlet dat in een beperkt aantal gevallen de klant niet overtuigd was door de uitleg van Essent. Dit is eveneens in de klachtenadministratie vastgelegd Informatieverstrekking De mate en inhoud van de verstrekte informatie is niet in de klachtenadministratie vastgelegd. Uit de aard van de klachten kan echter worden afgeleid dat op een aantal onderwerpen onduidelijkheid bestaat bij de klant. Dat heeft alles te maken met de informatieverstrekking door Essent aan de klant in algemene zin, maar ook in specifieke gevallen waar het gaat om afwijkingen van de reguliere procedure Reeds eerder getroffen maatregelen Vermeldenswaardig is dat Essent reeds in een eerder stadium een aantal acties heeft ondernomen om de afhandeling van klachten te versterken. Deze acties zijn derhalve niet in gang gezet naar aanleiding van het SP-zwartboek, maar naar aanleiding van reeds eerder door Essent zelf geconstateerde verbeterpunten inzake de klachtenbehandeling. DTe heeft kunnen vaststellen dat Essent de afgelopen periode reeds de volgende maatregelen heeft getroffen. Essent heeft bij de klantenservice van het gehele Essent concern circa 30% meer personeel ingezet ten opzichte van de oorspronkelijke raming. Essent heeft maatregelen getroffen om meer specifieke vakkennis over te dragen aan medewerkers die de klachten behandelen. Opgelopen achterstanden zijn inmiddels ingelopen. Er wordt meer pro actief met klanten gecommuniceerd. Vanaf 1 juni zal Essent factureren met een nieuwe energienota die overzichtelijker en duidelijker is Oordeel DTe DTe heeft geconstateerd dat de afhandeling van de klachten door Essent in het algemeen voldoen aan de criteria van een redelijke termijn, zorgvuldigheid, heldere motivering en informatieverstrekking. DTe is daarom van oordeel dat de onderzochte klachten op een adequate wijze door Essent zijn behandeld. Dit neemt niet weg dat op het gebied van de communicatie en informatieverstrekking in brede zin Essent meer zou moeten doen (zie hiervoor de in hoofdstuk 1 genoemde maatregelen). Dienst uitvoering en toezicht Energie - 10 / 14 - Datum:

11 5. KLACHTEN ZIJN IN HOOFDZAAK AFKOMSTIG UIT DE WIJKEN RUWAARD EN KRINKELHOEK In de brief van 15 april 2004 aan de directeur DTe merkt de afdeling Oss van de SP op dat verreweg de meeste klachten zich voordoen in twee wijken, Ruwaard en Krinkelhoek, en dat andere, oude en nieuwe wijken van de gemeente Oss veelal buiten schot blijven. De SP achtte het derhalve wenselijk dat in het onderzoek ook zou worden gekeken naar de wijze van toeleiding van aardgas naar deze twee wijken 5. DTe heeft naar aanleiding van de constatering van de SP bij de gemeente Oss de postcodes van de wijken Ruwaard en Krinkelhoek opgevraagd. Het gaat om de postcodes met de cijfercombinaties 5343 en 5344 (wijk Ruwaard) en 5341 en 5346 (wijk Krinkelhoek). In de administratie van Essent zijn deze cijfercombinaties vergeleken met de postcodes van de respondenten uit het zwartboek van de SP. DTe heeft vastgesteld dat 70% van de klachten inderdaad afkomstig is uit de wijken Ruwaard en Krinkelhoek. Vervolgens heeft DTe onderzoek gedaan naar de vraag of een mogelijke afwijkende kwaliteit van het aardgas een reden kan zijn voor het feit dat het merendeel van de klachten uit de twee genoemde wijken afkomstig is. Het gaat hier derhalve om de vraag of de kwaliteit van het geleverde aardgas in Ruwaard en Krinkelhoek afwijkt van de kwaliteit van het aardgas in de omliggende wijken Waar komt het gas in beide wijken vandaan? Er zijn verschillende gasvelden in Nederland en in de Noordzee. Elk gasveld heeft een eigen samenstelling van het aardgas. Het Slochterenveld bevat laagcalorisch aardgas. Alle overige gasvelden bevatten hoogcalorisch aardgas. Omdat alle gastoestellen in Nederland op de kwaliteit van het Slochterengas zijn afgeregeld, moet het aardgas uit de overige gasvelden door middel van bijmenging met laagcalorisch gas of met stikstof op de kwaliteit van het Slochterengas worden gebracht. Dit gebeurt onder andere in het gasmengstation in Ommen (OV). Na het mengen zijn nog geringe afwijkingen toegestaan. De toelaatbare afwijkingen worden door de GASUNIE vastgelegd in de zogenaamde Wobbe-band. GASUNIE is verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit van het aardgas. De GASUNIE stelt maandelijks de kwaliteit van het aardgas vast. Individuele energiebedrijven hebben geen mogelijkheden om de kwaliteit van het aardgas te beïnvloeden. Dit is in overeenstemming de kwaliteitseisen die gelden voor geheel Nederland. 5 Een mindere kwaliteit van het geleverde aardgas kan wellicht leiden tot een hoger gasverbruik, wat op zich genomen een reden zou kunnen zijn voor een hogere naheffing door Essent. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 11 / 14 - Datum:

12 De aardgasvoorziening van geheel Noord Brabant valt onder het leveringsgebied van het gasmengstation in Ommen. Dit betekent dat overal in Noord Brabant en daarmee ook in alle wijken van Oss aardgas wordt geleverd van een gelijke kwaliteit Functioneren van de districtstations DTe heeft tevens onderzocht of er mogelijk toch nog kwaliteitsverschillen kunnen optreden in de tussengelegen districtstations. De GASUNIE levert het aardgas voor Oss aan in het gasontvangststation (GOS) aan de Molenweg. De gasdruk bedraagt 40 bar. Vervolgens distribueert Essent Netwerk Brabant het aardgas onder een druk van 8 bar naar een aantal districtstations in Oss. In de districtstations wordt de druk gereduceerd tot 100 millibar. De woningen e.d. zijn aangesloten op dit net. Ten behoeve van de aflevering aan woningen e.d. wordt de druk door middel van een huisdrukregelaar verder verlaagd tot 28 millibar. Een minimale druk van 24 millibar is noodzakelijk voor een goede werking van gastoestellen in de woningen. Het aardgas voor de wijken Ruwaard en Krinkelhoek wordt geleverd vanuit vier districtstations, gelegen aan de Vlinderstraat, Verdistraat, Mettegeupelstraat en Waterschap. Deze stations worden door Essent Netwerk Brabant periodiek onderworpen aan een inspectie en controle. De laatste onderhoudscontrole heeft in de tweede helft van september 2003 plaatsgevonden. DTe heeft uit de overgelegde gegevens vastgesteld dat deze stations naar behoren functioneren en dat geen bijzonderheden zijn vast te stellen die mogelijk kunnen duiden op slecht functioneren van deze districtstations Oordeel DTe DTe heeft vastgesteld dat alle klanten in geheel Noord Brabant aardgas krijgen geleverd, die afkomstig uit één en hetzelfde gasmengstation in Ommen. Derhalve krijgen de wijken Ruwaard en Krinkelhoek aardgas dat van dezelfde kwaliteit is als het aardgas dat alle overige afnemers in Noord Brabant geleverd krijgen. Voorts heeft DTe gecontroleerd of de districtstations in Oss naar behoren functioneren. Dit bleek het geval te zijn. Derhalve kan in de wijken Ruwaard en Krinkelhoek geen sprake zijn van afwijkende kwaliteit van het aardgas. Dit kan dan ook niet de reden zijn voor het feit dat het merendeel van de klachten afkomstig is uit deze twee wijken. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 12 / 14 - Datum:

13 6. CONTROLE OP DE WERKING VAN GASMETERS DTe heeft onderzoek gedaan naar de wijze waarop Essent de werking van de meters controleert. Dit heeft zich op de volgende twee onderdelen toegespitst. Onderzocht is of Essent de gasmeters structureel op een correcte werking controleert. Daarnaast is onderzocht wat de procedure is, indien een klant zelf twijfels heeft omtrent de correcte werking van zijn gasmeters Controle op structurele basis Door de energiebedrijven wordt reeds jarenlang een systeem toegepast van kwaliteitsbewaking van het gasmeterpark. Deze kwaliteitsbewaking behelst een steekproefsgewijze controle op de werking van gasmeters. Daartoe worden gasmeters naar type en jaargang geselecteerd en aan een controle onderworpen. Deze controles worden uitgevoerd door Gastec N.V. Uitgangspunt is dat via deze controlemethodiek alle typen gasmeters eens per vijf jaar worden gecontroleerd. Gasmeters met een meetvermogen tot en met 10 m 3 /h (hoofdzakelijk huishoudelijke klanten) worden in de regel afgekeurd bij een afwijking van meer dan 4%. Volgens de Richtlijn controle balgengasmeters met een meetvermogen tot en met 10 m 3 /h wordt een hele populatie gasmeters afgekeurd, wanneer te veel meters binnen de steekproef een fout genereren. Dit aantal is afhankelijk van de omvang van de steekproef. Bij afkeuren van een populatie gasmeters moeten alle gasmeters worden vervangen binnen een termijn van twee jaar. Het systeem van de gasmeterpool valt onder de werking van de IJkwet. Gastec N.V. verricht sinds 1977 in opdracht van EnergieNed de coördinatie van de werkzaamheden in het kader van deze gasmeterpool. Verispect is belast met het toezicht op deze gasmeterpool. DTe heeft vastgesteld dat de gasmeters in Oss in dit kwaliteitssysteem worden meegenomen. DTe heeft waargenomen dat er in 2003 in Oss op 32 adressen de gasmeter is vervangen omdat in 2002 een populatie gasmeters werd afgekeurd Controle op basis van aangeven klant Naast bovengenoemde structurele controle biedt Essent de klanten de mogelijkheid om op basis van kosten van ongelijk 6 de verbruiksmeter te laten controleren. Essent heeft een procedure opgesteld, die Essent breed wordt gehanteerd. Bij controle worden gasmeters altijd uit de installatie verwijderd en vervangen. Controle geschiedt door Gastec N.V. In de praktijk komt het bij Essent ongeveer 120 keer per jaar voor dat klanten verzoeken om de gasmeter of de kwh-meter te laten controleren. DTe heeft vastgesteld dat er in het zwartboek van de SP twee dergelijke verzoeken zijn geuit. Deze worden momenteel door Essent Netwerk Brabant nader onderzocht. 6 Kosten van ongelijk betekent dat Essent de kosten van controle en ijking betaalt indien de gasmeter wordt afgekeurd. In het geval de gasmeter correct functioneert, betaalt de klant de kosten. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 13 / 14 - Datum:

14 6.3. Oordeel DTe DTe heeft vastgesteld dat Essent de gasmeters in haar afzetgebied structureel controleert op een goede werking en dat het daarbij door Essent gehanteerde systeem van kwaliteitsbewaking naar behoren functioneert. Derhalve zijn er geen indicaties dat de gasmeters in de wijken Ruwaard en Krinkelhoek niet naar behoren functioneren. Dienst uitvoering en toezicht Energie - 14 / 14 - Datum:

Ten onrechte gedagvaard voor watergeld Gemeente Amsterdam Waternet

Ten onrechte gedagvaard voor watergeld Gemeente Amsterdam Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Ten onrechte gedagvaard voor watergeld Gemeente Amsterdam Waternet 28 juli 2010 RA1054092 Samenvatting Nadat in de woning van een vrouw een watermeter geplaatst is, verandert

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101759_19-6 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

Uitleg van uw jaarafrekening

Uitleg van uw jaarafrekening Uitleg van uw jaarafrekening Algemeen: Wij maken uw jaar- of eindrekening op met uw meterstanden. Wij bepalen uw verbruik aan de hand van het verschil tussen de begin- en eindstanden van de verbruiksperiode

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101759_8-7 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

BESLUIT. I. Juridisch kader. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. I. Juridisch kader. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 101759_10-6 Betreft: Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/079

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/079 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie Datum: 10 mei 2012 Rapportnummer: 2012/079 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Huurcommissie verzuimt hem op een adequate

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101759_9-9 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

BESLUIT. I. Juridisch kader

BESLUIT. I. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft; 101698-12 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste

Nadere informatie

Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet

Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Wel water, geen facturen Gemeente Amsterdam Waternet Samenvatting 13 oktober 2011 RA111384 Waternet gaat in 2008 op een ander factureringssysteem over. Bij een aantal klanten

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101759_5-8 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage PGB derde kwartaal 2016 Peildatum 30 september

Voortgangsrapportage PGB derde kwartaal 2016 Peildatum 30 september Voortgangsrapportage PGB derde kwartaal 016 Peildatum 30 september De SVB biedt periodiek inzicht in de voortgang ten aanzien van de betalingen en de bereikbaarheid van de SVB. De resultaatsafspraken zijn

Nadere informatie

Datum verzoekschrift Het verzoek tot onderzoek is op 28 december 2012 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Datum verzoekschrift Het verzoek tot onderzoek is op 28 december 2012 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Dossiernummer 2012 091 Rapport Verzoeker De heer M. G. Almelo. Datum verzoekschrift Het verzoek tot onderzoek is op 28 december 2012 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Betreft

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

Onverwacht beslag Gemeente Amsterdam Waternet

Onverwacht beslag Gemeente Amsterdam Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Onverwacht beslag Gemeente Amsterdam Waternet 27 juli 2011 RA110985 Samenvatting Een man wordt ruim een jaar na zijn verhuizing binnen Amsterdam verrast door een rekening

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101758_11-6 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d,

Nadere informatie

BESLUIT. I. Juridisch kader. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. I. Juridisch kader. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101758_13-4 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d,

Nadere informatie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie

BESLUIT. Inleiding. Status van het besluit. Dienst uitvoering en toezicht Energie Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 100595/12 Betreft: Besluit tot (voorlopige) vaststelling van de gereguleerde vastrechtcomponent van de transporttarieven gas voor het jaar 2002 zoals

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij MAIN Energie, we zijn blij u als nieuwe klant te kunnen begroeten.

Hartelijk welkom bij MAIN Energie, we zijn blij u als nieuwe klant te kunnen begroeten. Onderwerp: Bevestiging van uw aanmelding bij MAIN Energie Geachte [aanhef] [achternaam], Hartelijk welkom bij MAIN Energie, we zijn blij u als nieuwe klant te kunnen begroeten. Indien u vragen heeft over

Nadere informatie

Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven

Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven versie januari 2014 LOSSE BIJLAGE 1 PROCEDURE AUDITS EN AUDITRAPPORTAGE Stichting CKB, Postbus 366, 2700 AJ Zoetermeer 1 Terminologie Met

Nadere informatie

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland Klachtencommissie Jaarverslag 2017 Stichting 1. Inhoud Inhoud Voorwoord Samenstelling van de commissie Registratie en rapportage Onderwerp van klachten Gegevens over de klachtenbehandeling Klachten per

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101759_6-5 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE ALGEMENE VOORWAARDEN 2006 VOOR AANSLUITING EN TRANSPORT ELEKTRICITEIT EN GAS VOOR KLEINVERBRUIKERS

TOELICHTING OP DE ALGEMENE VOORWAARDEN 2006 VOOR AANSLUITING EN TRANSPORT ELEKTRICITEIT EN GAS VOOR KLEINVERBRUIKERS TOELICHTING OP DE ALGEMENE VOORWAARDEN 2006 VOOR AANSLUITING EN TRANSPORT ELEKTRICITEIT EN GAS VOOR KLEINVERBRUIKERS Deze Algemene Voorwaarden zijn tot stand gekomen in overeenstemming met de Consumentenbond

Nadere informatie

BESLUIT. I. Juridisch kader. Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan. Essent Retail Energie b.v.

BESLUIT. I. Juridisch kader. Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan. Essent Retail Energie b.v. Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft; 101758_10-11 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d,

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij MAIN Energie, we zijn blij u als nieuwe klant te kunnen begroeten.

Hartelijk welkom bij MAIN Energie, we zijn blij u als nieuwe klant te kunnen begroeten. Onderwerp: Bevestiging van uw aanmelding bij MAIN Energie Geachte [aanhef] [achternaam], Hartelijk welkom bij MAIN Energie, we zijn blij u als nieuwe klant te kunnen begroeten. Indien u vragen heeft over

Nadere informatie

BESLUIT. Juridisch kader

BESLUIT. Juridisch kader Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101759_12-5 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van gas aan kleinverbruikers op grond van artikel 45, eerste lid,

Nadere informatie

Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER.

Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER. Rapport Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het Servicecentrum MER gegrond. Datum: 9

Nadere informatie

BESLUIT. Dienst uitvoering en toezicht Energie. Inleiding en verloop procedure

BESLUIT. Dienst uitvoering en toezicht Energie. Inleiding en verloop procedure Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: 100792/ 47 Betreft: Besluit tot wijziging van het besluit van 18 juli 2001 kenmerk 100247/37, waarbij de tarieven zijn vastgesteld die Westland Energie

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2011:BU9407

ECLI:NL:RBASS:2011:BU9407 ECLI:NL:RBASS:2011:BU9407 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 15-11-2011 Datum publicatie 27-12-2011 Zaaknummer 319836 - CV EXPL 11-4342 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Zwolle geeft de volgende uitspraak in de zaak van: W. makelaar, aangesloten bij de NVM, kantoorhoudende te R.

De Raad van Toezicht Zwolle geeft de volgende uitspraak in de zaak van: W. makelaar, aangesloten bij de NVM, kantoorhoudende te R. 10-513 RvT Zwolle DE RAAD VAN TOEZICHT ZWOLLE VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS IN ONROERENDE GOEDEREN NVM. -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301

Rapport. Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 Rapport Datum: 10 december 2007 Rapportnummer: 2007/301 2 Klacht Verzoeker klaagt er namens de Buurtvereniging Bieberglaan over dat de gemeente Breda niet of niet adequaat heeft gereageerd op door de buurtvereniging

Nadere informatie

Toelichting voor consumenten en zakelijke afnemers op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas Kleinverbruik

Toelichting voor consumenten en zakelijke afnemers op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas Kleinverbruik Toelichting voor consumenten en zakelijke afnemers op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas Kleinverbruik Deze toelichting dient als een praktische uitleg van de Algemene

Nadere informatie

Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Zelfstandig oordeel van de Raad t.o.v. oordeel civiele rechter.

Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Zelfstandig oordeel van de Raad t.o.v. oordeel civiele rechter. Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Zelfstandig oordeel van de Raad t.o.v. oordeel civiele rechter. Klaagster verwijt beklaagde dat hij haar woning veel te laag gewaardeerd heeft. Klaagster wijst daarbij

Nadere informatie

Voortgangsrapportage PGB vierde kwartaal 2016 Peildatum 19 januari

Voortgangsrapportage PGB vierde kwartaal 2016 Peildatum 19 januari Voortgangsrapportage PGB vierde kwartaal 2016 Peildatum 19 januari De SVB biedt periodiek inzicht in de voortgang ten aanzien van de betalingen en de bereikbaarheid van de SVB. De resultaatsafspraken zijn

Nadere informatie

CR 13/2476 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM.

CR 13/2476 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. CR 13/2476 DE CENTRALE RAAD VAN TOEZICHT VAN DE NEDERLANDSE VERENIGING VAN MAKELAARS O.G. EN VASTGOEDDESKUNDIGEN NVM. Klacht tegen makelaarskantoor en niet tegen de daaraan verbonden makelaar. Informatieplicht

Nadere informatie

Voortgangsrapportage PGB eerste kwartaal 2016 Peildatum 31 maart

Voortgangsrapportage PGB eerste kwartaal 2016 Peildatum 31 maart Voortgangsrapportage PGB eerste kwartaal 206 Peildatum 3 maart De SVB biedt periodiek inzicht in de voortgang ten aanzien van de betalingen en de bereikbaarheid van de SVB. De resultaatsafspraken zijn

Nadere informatie

KLACHTENPROTOCOL versie 1 mei 2006

KLACHTENPROTOCOL versie 1 mei 2006 KLACHTENPROTOCOL versie 1 mei 2006 Inhoud 1. Inleiding 2. Definities 3. Informatie aan cliënt 4. Te doorlopen stappen 5. Bijlagen a. Voorbeeld Procedure voor het afhandelen van klachten b. Toelichting

Nadere informatie

DTe richtlijn factureren voor consumenten 2004

DTe richtlijn factureren voor consumenten 2004 DTe richtlijn factureren voor consumenten 2004 Den Haag, juli 2004 Dienst uitvoering en toezicht Energie PAGINA 1 VAN 8 PROJECTNAAM: DUIDELIJKE NOTA S (DUIN) PROJECTNUMMER: 300039 DIENST UITVOERING EN

Nadere informatie

Het ondertekende verzoek tot onderzoek van 4 april 2011, is op 5 april 2011 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Het ondertekende verzoek tot onderzoek van 4 april 2011, is op 5 april 2011 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Dossiernummer 2010 100 Oordeel Verzoeker De heer J. B te Zwolle Datum verzoekschrift Het ondertekende verzoek tot onderzoek van 4 april 2011, is op 5 april 2011 binnengekomen bij het secretariaat van de

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoeken Betalingsverplichting servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Kruisstraat 3

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/316

Rapport. Datum: 13 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/316 Rapport Datum: 13 oktober 2005 Rapportnummer: 2005/316 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst/Noord/kantoor Groningen haar klacht over de afwikkeling van haar op 24 oktober 2004 ingediende

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juli 2001 Rapportnummer: 2001/231

Rapport. Datum: 30 juli 2001 Rapportnummer: 2001/231 Rapport Datum: 30 juli 2001 Rapportnummer: 2001/231 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de directeur van de dienst Openbare Werken van de gemeente Haarlemmermeer: 1. zijn toezegging van 19 december 2000

Nadere informatie

de eigen bijdrage 2006 alsmede de naheffing over 2006 onvoldoende duidelijk

de eigen bijdrage 2006 alsmede de naheffing over 2006 onvoldoende duidelijk Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat Achmea Zorgkantoor Zwolle: de eigen bijdrage 2006 alsmede de naheffing over 2006 onvoldoende duidelijk heeft gespecificeerd; een acceptgiro voor de naheffing

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.G. de Kruif, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.G. de Kruif, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-264 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. R.G. de Kruif, secretaris) Klacht ontvangen op : 27 juli 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Klachtenreglement. V&V Personeelsdiensten. V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan DG Harderwijk

Klachtenreglement. V&V Personeelsdiensten. V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan DG Harderwijk Klachtenreglement V&V Personeelsdiensten V&V Personeelsdiensten B.V. Wethouder Jansenlaan 1 3844 DG Harderwijk www.venvpersoneelsdiensten.nl Pagina 1 van 5 Klachtenreglement V&V Personeelsdiensten, versie

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie EZa van 22 oktober 2018 inzake het geschil tussen (Klager) en Stichting Rugpoli

Uitspraak Geschillencommissie EZa van 22 oktober 2018 inzake het geschil tussen (Klager) en Stichting Rugpoli Uitspraak Geschillencommissie EZa van 22 oktober 2018 inzake het geschil tussen (Klager) en Stichting Rugpoli De procedure De Geschillencommissie-EZa (hierna: de Commissie) heeft op 20 mei 2018 een klacht

Nadere informatie

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer Aan college van Burgemeester en wethouders Van Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer 212009 1. Inleiding Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Klachtenregeling Klachtenportaal Zorg voor jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen vallend onder de Jeugdwet Artikel 1 Begripsbepalingen

Klachtenregeling Klachtenportaal Zorg voor jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen vallend onder de Jeugdwet Artikel 1 Begripsbepalingen Klachtenregeling Klachtenportaal Zorg voor jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen vallend onder de Jeugdwet De onafhankelijke klachtenregeling van jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen

Nadere informatie

COMMENTAREN-, KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELING

COMMENTAREN-, KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELING COMMENTAREN-, KLACHTEN- EN GESCHILLENREGELING Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1.1 Commentaar: een melding van de aangeslotene aan NORMA waaruit blijkt dat de aangeslotene het oneens is met de hoogte van

Nadere informatie

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 9 mei 2016

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 9 mei 2016 Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 9 mei 2016 inzake De heer M. Schrijver, wonende te Rotterdam klager tegen Woonstad Rotterdam, gevestigd te Rotterdam verweerder Partijen worden hierna aangeduid als klager

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting stookkosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Antoon Coolenstraat

Nadere informatie

Voortgangsrapportage PGB 16 maart 2016

Voortgangsrapportage PGB 16 maart 2016 Voortgangsrapportage PGB 16 maart 2016 De SVB biedt periodiek inzicht in de voortgang ten aanzien van de betalingen en de bereikbaarheid van de SVB. De resultaatsafspraken zijn geclusterd in de volgende

Nadere informatie

Productvoorwaarden Leveringscontract Consumenten

Productvoorwaarden Leveringscontract Consumenten Productvoorwaarden Leveringscontract Consumenten 1. Toepassing Deze Productvoorwaarden zijn een aanvulling op de Leveringsovereenkomst voor Elektriciteit en/of Gas aan consumenten en de daarop geldende

Nadere informatie

MAIN Energie Modelcontractvoorwaarden

MAIN Energie Modelcontractvoorwaarden MAIN Energie Modelcontractvoorwaarden 1. Energielevering Op deze overeenkomst zijn de bijgevoegde Algemene Voorwaarden voor de levering van elektriciteit aan consumenten en kleinverbruikers en de Algemene

Nadere informatie

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 6 mei inzake. klager. tegen. Stichting Wonen Zuidwest Friesland gevestigd te Balk

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 6 mei inzake. klager. tegen. Stichting Wonen Zuidwest Friesland gevestigd te Balk Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 6 mei 2015 inzake klager tegen Stichting Wonen Zuidwest Friesland gevestigd te Balk Partijen worden hierna aangeduid als klager en WZF. Verloop van de procedure Klager

Nadere informatie

Rapport. Datum: 3 augustus 2000 Rapportnummer: 2000/261

Rapport. Datum: 3 augustus 2000 Rapportnummer: 2000/261 Rapport Datum: 3 augustus 2000 Rapportnummer: 2000/261 2 Klacht Op 27 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw D. te Zeist, met een klacht over een gedraging van het Landelijk

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Gebreken in nieuw factureringssysteem van Waternet Gemeente Amsterdam Waternet

Gebreken in nieuw factureringssysteem van Waternet Gemeente Amsterdam Waternet Rapport Gemeentelijke Ombudsman Gebreken in nieuw factureringssysteem van Waternet Gemeente Amsterdam Waternet 23 oktober 2008 RA0830570 Samenvatting In de maanden mei - augustus 2008 ontvangt de ombudsman

Nadere informatie

Een onderzoek naar de verwerking van een adreswijziging van een burger.

Een onderzoek naar de verwerking van een adreswijziging van een burger. Rapport Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid Een onderzoek naar de verwerking van een adreswijziging van een burger. Oordeel Op basis van het onderzoek is van oordeel dat de klacht over de minister

Nadere informatie

Klachtenregeling cliënten

Klachtenregeling cliënten Titel KLACHTENREGELING STICHTING DE TUSSENVOORZIENING voor cliënten, gasten, bewoners of deelnemers Status Vastgesteld door de directie Van Directie In deze klachtenregeling zijn de opmerkingen van de

Nadere informatie

BESLUIT. I. Juridisch kader. Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan. DELTA Comfort B.V.

BESLUIT. I. Juridisch kader. Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan. DELTA Comfort B.V. Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft; 101689-5 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Herculeshof 31 D

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte Biezenstraat 138

Nadere informatie

BESLUIT _6-5 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan

BESLUIT _6-5 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan Dienst uitvoering en toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 101758_6-5 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste

Nadere informatie

Rapport Gemeentelijke Ombudsman

Rapport Gemeentelijke Ombudsman Rapport Gemeentelijke Ombudsman Gebrekkige uitvoering én klachtbehandeling PC-voorziening Gemeente Amsterdam Dienst Werk en Inkomen Dienstencentrum, Team Voorzieningen en Juridische Zaken 16 mei 2012 RA120793

Nadere informatie

Datum 17 januari 2014 Betreft Beantwoording vragen over het opstellen van nota's en meterstanden voor energie en water

Datum 17 januari 2014 Betreft Beantwoording vragen over het opstellen van nota's en meterstanden voor energie en water > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Interne klachtenregeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2017

Interne klachtenregeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2017 Interne klachtenregeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2017 0. Overzicht Het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Besluit In te trekken de interne klachtenregeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Toelichting voor consumenten op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas.

Toelichting voor consumenten op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas. Toelichting voor consumenten op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas. Deze toelichting dient als een praktische uitleg van de Algemene Voorwaarden voor consumenten.

Nadere informatie

De klachtencommissie van Laris heeft op 28 november 2011advies uitgebracht, klacht over de huurprijs ongegrond is verklaard.

De klachtencommissie van Laris heeft op 28 november 2011advies uitgebracht, klacht over de huurprijs ongegrond is verklaard. Bij brief van 16 augustus 2011 verzoekt de klachtencommissie om een reactie op haar op 5 juli 2011 ingediende klacht. De directeur van Laris reageert hierop bij brief van 17 augustus 2011, waarin hij laat

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor water en elektra en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110

Rapport. Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110 Rapport Datum: 24 april 2001 Rapportnummer: 2001/110 2 Klacht Verzoeker, een Afghaanse asielzoeker, klaagt over de lange duur van de behandeling door de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het Ministerie

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekers klagen er over dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst het advies van de Klachtencommissie Wet beëdigde tolken niet opvolgt om de tolk die getolkt heeft tijdens het nader

Nadere informatie

Gasenlichtvergelijken.nl

Gasenlichtvergelijken.nl Gasenlichtvergelijken.nl De energiemarkt is een complexe markt met vele aanbieders met verschillende producten en prijzen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Hieronder staan de meest gestelde vragen

Nadere informatie

2. Ouder/verzorger klaagt er verder over dat organisatie niet heeft gereageerd op haar brief d.d. 22 december 2008.

2. Ouder/verzorger klaagt er verder over dat organisatie niet heeft gereageerd op haar brief d.d. 22 december 2008. 09-40 Communicatie, financiën 2009 Opvangvorm organisatie met meer kinderopvangvormen Betreft financiën Inleiding De klacht 1. Ouder/verzorger klaagt er over dat organisatie haar al enige tijd lastig valt

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht. Verzoeker klaagt er over dat:

Beoordeling. h2>klacht. Verzoeker klaagt er over dat: Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt er over dat: CZ Zorgkantoor niet voortvarend een door verzoeker gemaakte fout, die vervolgens door hem is hersteld, heeft verwerkt. Daarnaast heeft CZ Zorgkantoor het

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Beheer. Schriftelijke vastlegging van de opdracht. Bevoegdheid tot indienen van bezwaarschriften tegen WOZ-beschikkingen.

Beheer. Schriftelijke vastlegging van de opdracht. Bevoegdheid tot indienen van bezwaarschriften tegen WOZ-beschikkingen. Beheer. Schriftelijke vastlegging van de opdracht. Bevoegdheid tot indienen van bezwaarschriften tegen WOZ-beschikkingen. Beklaagde heeft eerst voor klagers vader en later voor klager zelf het beheer over

Nadere informatie

Klachtenreglement / PW / 28 september 2015 / versie 2.0. Klachtenreglement van Zorgbelang Overijssel

Klachtenreglement / PW / 28 september 2015 / versie 2.0. Klachtenreglement van Zorgbelang Overijssel Klachtenreglement van Zorgbelang Overijssel Document / proceseigenaar: Klachtenreglement van Zorgbelang Overijssel coördinator Adviespunt Zorgbelang Overijssel Paula Woudsma Versienummer: 2.0 Vastgesteld

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Geschillendienst. De heer X (bedrijf Y)/ SIBELGA en zijn energieleverancier

Geschillendienst. De heer X (bedrijf Y)/ SIBELGA en zijn energieleverancier Geschillendienst De heer X (bedrijf Y)/ SIBELGA en zijn energieleverancier Onderwerp van de klacht De heer X (vertegenwoordiger van bedrijf Y), de klager, verzoekt de Geschillendienst (hierna de "Dienst")

Nadere informatie

1 Juridisch kader BESLUIT

1 Juridisch kader BESLUIT Directie Toezicht Energie BESLUIT Nummer: Betreft: 102461/3.BT827 Besluit tot het verlenen van een vergunning voor de levering van elektriciteit aan kleinverbruikers op grond van artikel 95d, eerste lid,

Nadere informatie

Klachtenregeling. Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2

Klachtenregeling. Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2 Klachtenregeling Opgesteld: januari 2017 Herzien: juli 2017 Evaluatie: januari 2018 Opgesteld door: Lilian Nijland Versie: 2 Inhoudsopgave Klachtenregeling Trevin... 3 Bijlage 1: Stappenplan klachten behandeling

Nadere informatie

Uitleg van uw jaarnota

Uitleg van uw jaarnota Uitleg van uw jaarnota Algemeen: Wij maken uw jaar- of eindnota op met uw meterstanden. Wij bepalen uw verbruik aan de hand van het verschil tussen de begin- en eindstanden van de verbruiks periode waarvoor

Nadere informatie

Rapport. De behandeling van een bezwaarschrift. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over

Rapport. De behandeling van een bezwaarschrift. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over Rapport De behandeling van een bezwaarschrift Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht gegrond. Publicatiedatum: 26 november

Nadere informatie

Uitspraken. van de Huurcommissie

Uitspraken. van de Huurcommissie Uitspraken van de Huurcommissie Verzoeken Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Klachtenregeling. Dichtbij Dagbesteding

Klachtenregeling. Dichtbij Dagbesteding Klachtenregeling Dichtbij Dagbesteding In zorgrelaties kan onvrede ontstaan tot zelfs een klacht. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de wijze van zorgverlening, de bejegening en het nakomen van

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008 Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO 14001 of OHSAS 18001-certificaat versie 18 november 2008 SCCM en de aangesloten certificatie-instellingen willen de uitwisseling van ervaringen met ISO 14001-

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting van het Kind

Klachtenregeling Stichting van het Kind Klachtenregeling Stichting van het Kind 1. Doelstellingen In deze klachtenregeling wordt voorzien in het omgaan met klachten van donateurs, leveranciers, sollicitanten en alle andere relaties van Stichting

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 477 Vragen van het lid

Nadere informatie

BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS?

BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS? BIJLAGEN BEHORENDE BIJ DE TUSSENRAPPORTAGE LIEGEN DE GASMETERS? Bijlage 1 Informatieverzoek aan vergunninghouders Geachte heer/mevrouw, De Tweede Kamer heeft op 3 april jl. met de Minister van Economische

Nadere informatie

Vormingspakket Energie

Vormingspakket Energie Verhuis Vanuit ons project merken we dat er regelmatig problemen opduiken bij personen die verhuizen. Vaak worden voorschotfacturen nog te lang voor het oude adres opgemaakt, of men krijgt geen voorschotfacturen

Nadere informatie

Toelichting voor consumenten op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas

Toelichting voor consumenten op de Algemene Leveringsvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas Toelichting voor consumenten voor de levering van elektriciteit en gas september 2014 v.42-01 Deze algemene toelichting is opgesteld door EnergieNed en dient als een praktische uitleg van de Algemene Voorwaarden

Nadere informatie

KLACHTENCOMMISSIE ALTERNATIEVE BEHANDELWIJZEN

KLACHTENCOMMISSIE ALTERNATIEVE BEHANDELWIJZEN Postbus 2122, 6020 AC Budel Tel.: 0495-499585 E-mail: kab@kab-klachten.nl www.kab-klachten.nl KLACHTENCOMMISSIE ALTERNATIEVE BEHANDELWIJZEN tweede kwartaalverslag 2015 1 Hierbij treft u het verslag aan

Nadere informatie

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel. Geachte heer, mevrouw,

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel. Geachte heer, mevrouw, De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel datum : 26 juni 2014 ons kenmerk : 540230 uw brief van : --- behandeld door : J.A.M. van den Dungen uw kenmerk : ---

Nadere informatie

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 221353 steller : Piet Hugense portefeuillehouder : burgemeester D.R. (Dirk) van der Borg Onderwerp : Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Gevraagd

Nadere informatie

Een onderzoek naar de betaling door de Belastingdienst van een belastingteruggaaf op een niet gewenst bankrekeningnummer.

Een onderzoek naar de betaling door de Belastingdienst van een belastingteruggaaf op een niet gewenst bankrekeningnummer. Rapport Een onderzoek naar de betaling door de Belastingdienst van een belastingteruggaaf op een niet gewenst bankrekeningnummer. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst/Centrale

Nadere informatie

Klachtenreglement. Documenteigenaar : Nicoline Hendriks Versie : 3.2 Datum : 2 juli 2012 Revisiedatum : 2 juli 2015

Klachtenreglement. Documenteigenaar : Nicoline Hendriks Versie : 3.2 Datum : 2 juli 2012 Revisiedatum : 2 juli 2015 Klachtenreglement Documenteigenaar : Nicoline Hendriks Versie : 3.2 Datum : 2 juli 2012 Revisiedatum : 2 juli 2015 Max Ernst GGZ Velperweg 27 6824 BC Arnhem Postbus 2051 6802 CB Arnhem T 088 270 12 20

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Betalingsverplichting kosten voor gas, water en licht en/of overige servicekosten (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

Controleprotocol Assurancerapport Biomassa

Controleprotocol Assurancerapport Biomassa Ontwerp bijlage 5B bij de ontwerpregeling garanties van oorsprong voor energie uit hernieuwbare energiebronnen en HR-WKK-elektriciteit Versie Internetconsultatie Controleprotocol Assurancerapport Biomassa

Nadere informatie