MONTAGE- en GEBRUIKSAANWIJZING van de stelling REPAMINE type V18 en V17

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MONTAGE- en GEBRUIKSAANWIJZING van de stelling REPAMINE type V18 en V17"

Transcriptie

1 Bladzijde 1 op een totaal van 32 FABRICATIE - VERKOOP VERHUUR van aannemersmaterieel 9 rue de la Buissière 7120 Vellereille-le-Sec 263 ch. Roi Baudouin 7031 Villers-Saint-Ghislain infos@repamine.be Site: MONTAGE- en GEBRUIKSAANWIJZING van de stelling REPAMINE type V18 en V17 A. Algemeen : Om conform te zijn met de normen EN en EN op het gebied van stellingen, is het noodzakelijk dat : de stelling moet voorzien zijn van regelbare voeten, gekruiste diagonalen aan de voorkant en aan de achterkant, plinten, rugleuningen en verankeringen, ALLES IN GOEDE FUNCTIONELE STAAT, dwz niet beschadigd. Enkel het materieel dat conform en gemarkeerd is (dat u terugvindt in de tabel Lijst van de beschikbare elementen in paragraaf B), mag gebruikt worden om een stelling conform aan de normen EN en EN op te bouwen, indien de regels der montage strikt gerespecteerd worden. Geen enkel andere element kan gebruikt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fabrikant. De opbouw en het afbreken van de stelling moet verzorgd worden door gespecialiseerd personeel, dwz personeel dat geïnformeerd is over de regels betreffende de individuele bescherming, en dat kennis genomen heeft van de regels der montage. De stelling moet toelaten de collectieve veiligheid te verzekeren op elk moment. Bijvoorbeeld de bescherming voorzien tegen het vallen van materieel (netten, schermen, ) De gebruiksaanwijzing voor de montage is van toepassing voor een gebruik onder normale omstandigheden, in een normaal milieu. Het is wel te verstaan dat de gebruiker alle noodzakelijke maatregelen moet treffen om de montage en het gebruik van de stelling aan te passen aan de speciale omstandigheden van elke werf, zoals onder andere

2 Bladzijde 2 op een totaal van 32 verankeringpunten in de grond 1 (herverdeling van de belasting in functie van de stabiliteit van het terrein, ), verankeringpunten in de muren 2 (in functie van de weerstand van de materialen, ), Elke montage die niet volgens de standaard is gebeurd, en/of het gebruik van andere elementen is strikt verboden, behalve met gehandtekend akkoord van de fabrikant. Technische eigenschappen en keuringsklasse van de stelling : De opbouwer en/of de gebruiker beslist over de klasse van het geheel van de stelling, rekening houdend met de volgende parameters: de maximale geautoriseerde belastingen overeenstemmend met elk opbouwend onderdeel dat gebruikt wordt in het geheel van de stelling de aard en de helling van de ondergrond: mogelijkheid om de belasting van de gehele stelling op te vangen. In dit opzicht, als de ondergrond weinig verhard is, moeten de steunvlakken of sokkels steunen op de aangeduide voorzieningen om de belastingen over een grotere oppervlakte te herverdelen (bijv. dmv balken) Als de ondergrond een helling heeft, kan u die overbruggen dmv stutten die uitlopen op een punt en/of dmv regelbare steunvlakken. Men moet toezien op de instandhouding van de lokale transmissie van de belastingen op de grond 3. de verankeringen: de mogelijkheid om de belasting van de gehele stelling op te vangen. elk onderdeel moet minimum voldoen aan de klasse van het geheel van de stelling. De stelling type V18 van 2x1m zijn gekeurd In klasse 4 voor lengtes van 3m als de kruisdiagonalen vooraan en achteraan, op de ganse hoogte van de stelling geplaatst zijn. Benaming volgens normen : EN EN N SW09/300 H2 B - LS De stelling type V17 van 2x1m zijn gekeurd In klasse 4 voor lengtes van 3m als de kruisdiagonalen vooraan en achteraan, op de ganse hoogte van de stelling geplaatst zijn. Benaming volgens normen : EN EN N SW09/300 H2 B - LS 1 Zie tabel in bijlage A met de belastingen op de grond per voet van de stelling, in functie van de klasse en de hoogte van de stelling. 2 Zie hieronder paragraaf «Installatie van de verankeringspunten» de belastingen op de verankeringspunten in functie van hun localisatie en de klasse van de stelling. 3 Zie hieronder paragraaf C «Installatie van het eerste niveau van kaders»

3 Bladzijde 3 op een totaal van 32 De gebruiker zal strikt toezien op de toegestane belastingen voor de klasse van het geheel van de stelling (zie tabel hieronder). Klasse Evenredige Belasting op gedeeltelijke Belasting op verdeling van oppervlakte gedeeltelijke oppervlakte belasting Coefficient van van 50 cm x 50 cm 20 cm x 20 cm gedeeltelijke L x l oppervlakte belasting kg/m² kg kg kg/m² Ac m² x A x A x A Legende A = totale oppervlakte vloer Ac = gedeeltelijke oppervlakte vloer L = lengte van de vloer l = breedte van de vloer De verspreiding van de belasting moet de teweeg gebrachte spanningen kunnen overbrengen op de palen. De positie van elke last moet zodanig gekozen worden dat het meest ongunstig effect bekomen wordt. De totale last waarmee rekening moet gehouden worden wordt als volgt berekend : Gelijke lasten : eigen gewicht van de structuur van de stelling, de werkvloeren, veiligheidsnetten, beschutting, hijslieren... = statische lasten Wisselvallige lasten : gebruikslasten omwille van aangebracht materiaal, werkman ( nen ), belasting voortgebracht door de wind, sneeuw of ijzel... = dynamische lasten Onvoorziene lasten : neerwaartse lasten veroorzaakt door onder andere leuningpalen ( plotse bruuske stoot) 1. Dynamisch effect : ingevoerde vertikale last door een dynamische oorzaak = vermeerdering van 20% van de statische last (voorbeeld : aangebrachte last door middel van takel). Om hieraan te weerstaan vermenigvuldigt men met 1,2 de last waarvan sprake.

4 Bladzijde 4 op een totaal van Dynamisch effect : ingevoerde horizontale last, vermeerdering met 10 % van de statische last (voorbeeld : verplaatsing van materiaal met kruiwagen) Om hieraan te weerstaan vermenigvuldigt men met 1,1 de last waarvan sprake.

5 Bladzijde 5 op een totaal van 32 B. LIJST VAN DE BESCHIKBARE ELEMENTEN: Verbindingspen Regelbare voet Kader V18 2 x 1 m Kader V17 2 x 1 m Kruisdiagonaal Vloer in ijzer breedte 30 cm Rugweerbuis Plint in ijzer Voetgangerskader 2.55 x 1.5 m Definitieve rugweerpaneel

6 Bladzijde 6 op een totaal van 32 Horizontale diagonaal Rugweerpaal ( horizontale stutwerk ) Telescopische stabilisator Telescopische rugweerpaneel voor een veilige montage Zijdelingse rugweerpaneel voor een veilige montage Oog-keilbout Verankeringsbuis Koppeling met bouten Console Zijdelings rugweerpaneel voor console Tralieligger

7 Bladzijde 7 op een totaal van 32 C. MONTAGE : Installatie van het eerste niveau van kaders 1. Begin op het hoogste punt van het terrein. Plaats de 2 eerste regelbare voeten op 1m afstand van elkaar en zo dicht mogelijk bij de voorgevel (tussen 10 cm en 20 cm max). Zet de voeten zo laag mogelijk. Veranker, indien nodig, de voeten op een geplaatste balk, zodanig dat het gewicht van de steiger verdeelt wordt over de balk. 2. Plaats de 2 volgende regelbare voeten op de manier beschreven in punt 1. Plaats ze ten opzichte van het eerste paar voeten op een afstand die gelijk is aan de lengte van de vloeren.

8 Bladzijde 8 op een totaal van Plaats de eerste kader op het eerste paar regelbare voeten en maak de kruisdiagonalen achteraan er diagonaal aan vast 4. Laat de uiteinden van de kruisdiagonalen op de grond liggen. Vergrendel de bajonetpennen van de kruisdiagonalen goed aan de kader. 4. Plaats de tweede kader op het tweede paar regelbare voeten en maak hieraan de kruisdiagonalen vast die al verbonden waren met de eerste kader. Vergrendel de bajonetpennen van de kruisdiagonalen goed aan de kader. 5. Plaats een vloer. 6. Controleer de stevigheid, de plaatsing en de horizontale stand van het geheel zoals het er staat. Pas aan waar nodig met de regelbare voeten. 4 Zie hierboven paragraaf «Technische eigenschappen en keuringsklasse van de stelling» die de belastingsklasse van de stelling geeft, in functie van het aantal kruisdiagonalen dat vooraan de stelling geplaatst is.

9 Bladzijde 9 op een totaal van Plaats een volgend paar regelbare voeten op de manier beschreven in punt 1. Plaats ze ten opzichte van het tweede paar voeten op een afstand die gelijk is aan de lengte van de vloeren. Pas ze in hoogte aan aan de reeds geplaatste voeten. 8. Maak kruisdiagonalen vast achteraan de tweede kader. Vergrendel de bajonetpennen van de kruisdiagonalen goed aan de kader. 9. Plaats het volgende kader op dit paar regelbare voeten en maak hieraan de kruisdiagonalen vast die al verbonden zijn met de vorige kader 5. Vergrendel de bajonetpennen van de kruisdiagonalen goed aan de kader. 10. Controleer de stevigheid, de plaatsing en de horizontale stand van het geheel zoals het er staat. Pas aan waar nodig met de regelbare voeten. 11. Herhaal deze werkwijze 7. tot 10. tot u de gewenste lengte van de stelling bereikt hebt. 5 Zie hierboven paragraaf «Technische eigenschappen en keuringsklasse van de stelling» die de belastingsklasse van de stelling geeft in functie van het aantal kruisdiagonalen die vooraan de stelling geplaatst zijn.

10 Bladzijde 10 op een totaal van 32 Installatie van de vloeren en plinten 1. Neem goedgekeurde vloeren, van 30cm breedte die dezelfde lengte als de gekozen kruisdiagonalen hebben. Plaats er 3 per rij over de hele lengte van de stelling. Zorg ervoor dat de volledige breedte van de stelling door vloeren wordt bedekt. Vergrendel alle anti-hefsloten van de werkvloeren onder de belaste verbindingsbuis. Als de vloeren op de hoogste dwarsligger van het kader liggen, plaats dan verbindingspennen in de top van alle kaders. 2. Schuif aan de achterkant van de stelling plinten in de vloeren (met dezelfde lengte als de gekozen vloeren) over de hele lengte en plaats plinten van 1m aan de zijkant van de stelling. Opgelet : Controleer of er niet meer dan 20cm tussen de vloer en de voorgevel is, anders is het verplicht plinten aan de voorkant toe te voegen. Als de mogelijke valhoogte hoger of gelijk is aan 2m, moeten de vloeren worden uitgerust met definitieve of montagerugweerbeveiliging. Als dat het geval is, plaats rugweerbeveiligingen zoals hieronder beschreven is ALVORENS de vloeren te betreden. Voorzie een conform toegangsmiddel om de vloeren te betreden 6. 6 Zie hieronder paragraaf F «WERK- EN CIRCULATIEOPPERVLAK»

11 Bladzijde 11 op een totaal van 32 ALGEMEEN : Installatie van de rugweerbeveiligingen Overal waar de hoogte van de vloer van de steiger ten opzichte van de grond hoger of gelijk aan 2m is, is het verplicht rugweerbeveiligingen te plaatsen. Opgelet : Met hoogte ten opzichte van de grond bedoelt men de totale mogelijke valhoogte en niet alleen de valhoogte ten opzichte van de voeten van de stelling (voorbeeld : in een gebouw waar de stelling op de verdieping naast een tussenverdieping is opgesteld). Als de afstand tussen de vloer en de voorgevel meer is dan 20cm is het noodzakelijk om rugweerbeveiligingen of consoles aan de kant van de voorgevel te plaatsen. Het schema hieronder verduidelijkt de afmetingen van een conforme rugweerbeveiliging volgens de normen EN en EN Bovenste buis Onderste buis Plint Vloer

12 Bladzijde 12 op een totaal van 32 MONTAGE van de rugweerbeveiligingen : GEVAL 1 : Er steekt minstens 1m van de kader uit boven het niveau van de vloer EN de vloer wordt geplaatst op maximaal 2m hoogte. 1. Neem rugweerpanelen die dezelfde lengte hebben als de gekozen vloeren. 2. Aan de achterkant 7, plaats rugweerpanelen door ze aan te brengen aan de achterkant van de stelling, de haak aan dubbele vouw wordt geplaatst in de top en geleid naar het binnenste van het kader. Wanneer de rugweerpaneel tegen de buizen van het kader is, die naar de rechterkant laten uitglijden en vervolgens naar beneden zodat de haken zich op de dwarsliggers zullen leggen. 7 Plaats ook rugweerbeveiligingen aan de voorkant als de afstand tussen de vloer en de voorgevel meer is dan 20cm.

13 Bladzijde 13 op een totaal van 32 GEVAL 2 : Er steekt minder dan 1m hoogte van kader boven het niveau van de vloer EN de vloer wordt geplaatst op maximaal 2m hoogte. 1. Plaats vanaf de grond, aan de achterkant 8, telescopische montage rugweerpanelen over de hele lengte van de stelling. Stel ze af op de juiste breedte zodat zij goed passen in de 2 hoogste dwarsliggers van de kaders. 2. Plaats vanaf de grond of vanaf de onderste vloer die reeds door borstweringen wordt veiliggesteld, op elke zijde van de stelling zijdelinkse montage rugweerpanelen. Zij worden vastgemaakt aan de 2 hoogste dwarsliggers van de kaders. Controleer of de hoogste rugweerbuis van montage rugweerpanelen aan 1m hoogte ten opzichte van de vloer is waar op u gaat stijgen om het tweede niveau van kaders te plaatsen 8 Plaats ook rugweerbeveiligingen aan de voorkant als de afstand tussen de vloer en de voorgevel meer is dan 20cm.

14 Bladzijde 14 op een totaal van Plaats kaders van 1m10 hoogte aan de einden van de stelling met behulp van verbindingspennen. 4. Plaats rugweerpalen op al de andere bovenste buizen van de stelling en laat ze 90 draaien zodat de haak onder de dwarsligger van het kader gaat. 5. Neem rugweerbuizen die dezelfde lengte hebben als de gekozen vloeren. Pas ze in de haken van de rugweerpalen en in de bajonetpennen van de kaders.vergrendel de bajonetpennen van de buizen goed in de kaders. Laat de rugweerbuizen goed tot in het horizontale deel van de haken zakken. 6. Controleer of de verkregen afmetingen overeenkomen met deze die in de hierboven beschreven grafiek worden vermeld, teneinde in overeenstemming te zijn met de normen EN en EN

15 Bladzijde 15 op een totaal van Neem al de montage rugweerbeveiligingen weg (telescopische rugweerpanelen en zijdelinkse rugweerpanelen). 8. Plaats aan de achterkant plinten in de vloeren (die dezelfde lengte als de gekozen vloren hebben) over de hele lengte en plaats plinten van 70cm aan de zijkant van de stelling.

16 Bladzijde 16 op een totaal van 32 Installatie van het tweede niveau kaders OPGELET : Voorzie een conform toegangsmiddel om de vloeren te betreden Plaats vanaf de grond, aan de achterkant 10, telescopische montage rugweerpanelen over de hele lengte van de stelling. Stel ze af op de juiste breedte zodat zij goed passen in de 2 hoogste dwarsliggers van de kaders. 2. Plaats vanaf de grond of vanaf de onderste vloer die reeds door borstweringen wordt veiliggesteld, op elke zijde van de stelling zijdelinkse montage rugweerpanelen. Zij worden vastgemaakt aan de 2 hoogste dwarsliggers van de kaders. Controleer of de hoogste rugweerbuis van montage rugweerpanelen aan 1m hoogte ten opzichte van de vloer is waar op u gaat stijgen om het tweede niveau van kaders te plaatsen. 3. Neem al de definitieve rugweerbeveiligingen weg (rugweerpanelen, rugweerpalen, rugweerbuizen, kaders van 1.10m) en laat enkel de montage rugweerbeveiligingen staan. 9 Zie hieronder paragraaf F «WERK- EN CIRCULATIEOPPERVLAK» 10 Plaats ook rugweerbeveiligingen aan de voorkant als de afstand tussen de vloer en de voorgevel meer is dan 20cm.

17 Bladzijde 17 op een totaal van Plaats verbindingspennen op alle kaders, in alle buizen. 5. Plaats een kader bovenop de eerste kader van het niveau lager. 6. Plaats een kader bovenop de tweede kader van het niveau lager. 7. Verbind de twee kaders met kruisdiagonalen 11. Vergrendel de bajonetpennen goed met de kaders. 8. Herhaal deze werkwijze 4. tot 7. tot u de gewenste lengte van de stelling bereikt hebt. 9. Handel volgens de paragrafen «Installatie van de vloeren en plinten»en «Installatie van de rugweerbeveiligingen» om een beveiligde werkvloer te verkrijgen. 11 Zie hierboven paragraaf «Technische eigenschappen en keuringsklasse van de stelling» die de belastingsklasse van de stelling geeft in functie van het aantal kruisdiagonalen die vooraan de stelling geplaatst zijn.

18 Bladzijde 18 op een totaal van Eens, vanaf de lager gelegen vloer, de definitieve rugweerbeveiligingen geplaatst zijn, plaats dan over de hele lengte van de stelling, de telescopische montage- en de zijdelingse rugweerpanelen. Controleer of de hoogste rugweerbuis van de montage rugweerpanelen minimum 1m uitsteekt boven de vloer die u zal gebruiken om het derde niveau kaders te plaatsen.

19 Bladzijde 19 op een totaal van Schuif aan de achterkant plinten (die dezelfde lengte hebben als de gekozen vloeren) in de vloeren over de hele lengte en plaats plinten van 70cm aan de zijkant van de stelling.

20 Bladzijde 20 op een totaal van Zie erop toe dat de verankeringen correct geplaatst zijn, naargelang de montage, in voldoende hoeveelheid, zoals hieronder beschreven. 13. Zie erop toe dat de horizontale diagonalen correct geplaatst zijn, naargelang de montage, in voldoende hoeveelheid, zoals hieronder beschreven. 14. Voorzie een conform toegangsmiddel om de vloeren te betreden 12. Installatie van het volgende niveau kaders 1. Herhaal de werkwijze 1. tot 14.van de vorige paragraaf tot u de gewenste hoogte van de stelling bereikt heeft. 2. Zie erop toe dat de verankeringen correct geplaatst zijn; naargelang de montage, in voldoende hoeveelheid, zoals hieronder beschreven. 3. Zie erop toe dat de horizontale diagonalen correct geplaatst zijn, naargelang de montage, in voldoende hoeveelheid, zoals hieronder beschreven. 4. Voorzie een conform toegangsmiddel om de vloeren te betreden Zie hieronder paragraaf F «WERK- EN CIRCULATIEOPPERVLAK»

21 Bladzijde 21 op een totaal van 32 Installatie van de horizontale diagonalen 1. Plaats onder elk vloerniveau, over de hele lengte van de stelling, horizontale diagonalen, in zigzag. 2. De richting van de horizontale diagonalen moet op elk vloerniveau worden omgedraaid. Voorbeeld : Onder het eerste vloerniveau: Onder het tweede vloerniveau: Onder het derde vloerniveau:

22 Bladzijde 22 op een totaal van 32 Installatie van de verankeringspunten DEFINITIE : Een verankering is samengesteld uit een stalen buis die vastgemaakt is aan de kaders met één koppeling (die konform aan de EN 74 norm is) en aan de gevel : Tenzij met een mof (minimum M10x60) voorzien van een verstevigingringetje; in dit geval moet de buis een haakje hebben dat zich vasthaakt in het verstevigingringetje. Pas het soort verankering aan aan het soort muur waar je de steiger in wil vastleggen (enkele muur, chemische mortier, ). Doen in geval van twijfel scheidingstests met behulp van een dynamometer. Tenzij door vasthechting van de buis (met behulp van een bijkomende koppeling) aan een schoor die verticaal geplaatst wordt tussen het plafond en de grond of horizontaal tussen twee muren. In het geval van gebruik van een schoor, is het absoluut nodig toe te zien op : Schoor van aangepaste afmetingen (buis diameter en wanddikte ) gebruiken, bekwaam om een zijinspanning te hernemen minstens gelijkwaardig met die van de verankeringen. De korte uiteenzetting van de fabrikant van schoor raadplegen teneinde dat te controleren. Gebruik maken van koppelingen die conform EN 74 norm zijn en die aangepast de diameter van de buizen zijn. Als er houten stutten gebruikt worden tussen de voeten van schoren en de gevel moet ervoor gezorgd worden dat men geen houtsoort neemt waarbij het volume in functie van de vochtigheid zal variëren. Het aanspannen van de schoor dagelijks controleren. Nooit de verankeringschoor ( verticale of horizontale ) bevestigen indien er niet genoeg steun metselwerk aanwezig is om te verhinderen dat de schoor uit zijn positie wegschuift. SPANNING OP DE VERANKERINGEN : De spanning op de verankeringen hangt af van : Of de stelling wel of niet gedekt wordt en van het soort gebruike dekking (net, PVC, en de % wind die door de net doorgaat). De richting en de kracht van de wind. Noteer dat de kracht van de wind die op de stelling wordt uitgeoefend, stijgt met de hoogte van de stelling. De graad van opening van de gevel. Het aantal en de positie van de verankeringen. De omvang van de stelling.

23 Bladzijde 23 op een totaal van 32 Configuratie : Stelling met lengtes van 3m, niet gedekt, met 1 verankering aan elke 2 kaders op het niveau van de bovenste vloer. Maximale spanning op de verankering (in kg) Op Laatse niveau: In aandrijving of samendrukking: 271 Kg Horizontaal, parallel met de gevel: 135 Kg Op Andere niveaus en Centraal deel: In aandrijving of samendrukking: 337 Kg Horizontaal, parallel met de gevel: 100 Kg Op Zijeinden: In aandrijving of samendrukking: 102 Kg Horizontaal, parallel met de gevel: 100 Kg Als de stelling is bestemd om als collectieve valbeveiliging voor het dak te dienen, moet men ter hoogte van de bovenste vloer een verankering aan elk kader voorzien. Deze verankering moet kunnen weerstaan aan een loodrechte spanning tegen de gevel van 300 kg meer dan de waarde die in de hierboven tabel wordt aangegeven. Zorgen voor de naleving van alle voorwaarden die zijn opgenomen in de norm EN13374, onder andere (niet-limitatieve lijst) : gebrijk maken van gekeurde netten (maximale mazen 10x10cm), de hoogte van de rugweerbeveiligingen en van de vloeren tegenover het niveau van het dak,

24 Bladzijde 24 op een totaal van 32 ALGEMEEN : Gebruik van de consoles De consoles worden gebruikt om het werkoppervlak uit te breiden. Dat maakt het mogelijk om in geval van bijvoorbeeld balkonnen,... dichterbij de gevel te komen. Beschikbare afmetingen: 30cm en 60cm. MONTAGE: 1. Plaats, vanaf het lagere niveau, de consoles door hun dwarsliggers aan deze van de kaders aan te passen. Zorg ervoor dat ze goed horizontaal aan elkaar liggen. 2. Plaats, vanaf het lagere niveau, goedgekeurde vloeren van 30cm breedte, op de consoles, die dezelfde lengte als de gekozen kruisdiagonalen hebben. Plaats er 1 per lengte (voor de consoles van 30cm) of 2 per lengte (voor de consoles van 60cm) over de hele lengte van de stelling. Zorg ervoor dat de volledige breedte van de console door vloeren wordt bedekt. Vergrendel alle anti-hefsloten van de werkvloeren onder de belaste verbindingsbuis. 3. Plaats, vanaf het bovense niveau, de zijdelings rugweerpanelen voor console. Opgelet : Controleer of er niet meer dan 20cm tussen de kant van de vloer en de voorgevel is, anders is het verplicht plinten aan de kant van de voorgevel toe te voegen. Plaats ook rugweerbeveiligingen aan de voorkant als de afstand tussen de vloer en de voorgevel meer is dan 20cm.

25 Bladzijde 25 op een totaal van 32. Gebruik van de voetgangerskaders ALGEMEEN : De voetgangerskaders laten een doorgang van de voetgangers onder de stelling toe. Het is absoluut noodzakelijk om een volledige vloer over de hele breedte van de kaders te voorzien teneinde elke val van materialen op de voetgangers te vermijden. Men moet op adequate wijze de overgang voor voetgangers aanduiden. MONTAGE: 1. Idem als bij de gewone kaders. 2. Dek de bajonetpennen af om eventuele verwondingen door de voetgangers te vermijden. 3. De doorgangszone goed aanduiden en afbakenen, zoals voorzien door het politiereglement gevraagd wordt.

26 Bladzijde 26 op een totaal van 32 Gebruik van de tralieliggers ALGEMEEN : De tralieliggers maken het mogelijk om een laaggelegen rij van kaders weg te laten om zo een doorgang te maken van meer dan 3m. Het is absoluut nodig de last boven de tralieliggers aan te passen aan de lengte van de gebruikte tralieliggers (zie tabel hieronder). Weerstand van de tralieliggers in functie van de lengte Totale lastvermogen in kg evenredige geconcentreerd 2 steunen Gewicht Lengte verdeling aan het midden geconcentreerd op 1/3 in kg 4 m 3080 kg 1140 kg 2000 kg 38.4 kg 5 m 3050 kg 1070 kg 1840 kg 48.0 kg 6 m 2640 kg 970 kg 1640 kg 57.6 kg 7 m 1932 kg 820 kg 1400 kg 67.2 kg 8 m 1600 kg 700 kg 1180 kg 76.8 kg 9 m 1342 kg 610 kg 1040 kg 86.4 kg MONTAGE: 1. Plaats een dubbele rij kaders aan weerskanten van de stelling tot waar de tralieliggers geplaatst zullen worden. 2. Verbind deze nieuwe kaders met de kaders van de steiger door middel van EN 74 koppelingen. Plaats er 3 per kader. De eerste koppeling wordt precies tegen de verbinding tussen 2 kaders geplaatst. 3. Plaats op de kaders links en rechts van de tralieligger kruisdiagonalen aan de voorkant EN de achterkant, over de hele hoogte van de stelling. 4. Maak de tralieligger met behulp van 4 EN 74 koppelingen vast aan de dubbele kaders. Zorg ervoor dat de hoogte van de tralieligger exact gelijk is aan die van de kaders, zodat de bajonetpennen van de kaders op dezelfde hoogte komen te zitten.

27 Bladzijde 27 op een totaal van 32 EN74 koppeling Het is verboden 2 tralieliggers onmiddellijk naast elkaar te plaatsen : er moet minstens een rij gewonen kaders met kruisdiagonalen aan de voorkant EN de achterkant tussen 2 tralieliggers staan. D. VOORZORGEN - MARKERING - SIGNALISATIE : 1. Het is verplicht de lastvermogen klasse van de stelling zeer zichtbaar aan te geven (zie hierboven tabel volgens normen EN en EN 12811). Als enkele delen van de stelling een verschillend lastvermogen hebben, moet men dit duidelijk aanduiden op de stelling en de zones goed afbakenen. 2. Als bepaalde delen van de stelling veilig zijn, moet men duidelijk de toegang (bijvoorbeeld door middel van buizen) verhinderen en dit aanduiden (bijvoorbeeld door middel van rode en witte linten). 3. Het is verplicht verkeerstekens te voorzien overeenkomstig de regelgeving geldend en aangepast aan de locatie van de stelling (zie reglement plaatselijke Politie). Controleer eveneens of u niet over een plaatsingsvergunning voor de stelling moet beschikken. 4. Beveilig de delen van de stelling waar voetgangers mee in contact kunnen komen. 5. Geef gebruiksinstructies aan eenieder die de stelling zal gebruiken. 6. In geval van aanwezigheid van elektrische kabels nabij de stelling, is het absoluut noodzakelijk de beheerder van het elektrische netwerk te contacteren, om op die manier van de te eerbiedigen veiligheidsafstanden en eventuele bijzondere maatregelen op de hoogte te zijn. 7. Indien de wind de snelheid van 50 km/u (kracht 6 op de schaal van Beaufort) overschrijdt, is het verboden de stelling te gebruiken. Zorg ervoor dat u de netten van de stelling snel kan wegnemen. 8. Bij onweer is het verboden de stelling te gebruiken.

28 Bladzijde 28 op een totaal van 32 E. VERIFICATIE en ONDERHOUD : 1. Na montage van de stelling en/of na een wijziging die zijn stabiliteit kan beïnvloeden, moet de verantwoordelijke voor de montage de stelling of om het even welke andere bevoegde persoon controleren voor ze opnieuw mag gebruikt worden. 2. De verantwoordelijke voor de montage of om het even welke andere bevoegde persoon zullen er dagelijks op toezien dat : alle veiligheidselementen aanwezig zijn en juist geplaatst. de kaders goed verticaal geplaatst zijn en perfect uitgelijnd. de koppelingen voldoende aangespannen zijn om de stabiliteit te waarborgen (verankeringen). de voeten goed gestut zijn op de grond. elk vormend element van de stelling in zijn juiste stand staat. de bajonetpennen goed vergrendelt zijn. dat de werkoppervlakte van alle resten van modder, sneeuw, ijzel, mortel... en van alle niet- absoluut noodzakelijke materialen worden ontdaan. dat de luiken van de vloeren altijd gesloten zijn en er geen materiaal op staat. in het geval van volledig bedekte stelling met netten, er een adequate ventilatie binnen de werkzone is. Elk gebrek dat bij de controle wordt opgemerkt moet zo snel mogelijk hersteld worden om ongevallen te voorkomen. HERRINNERING : elke opstelling niet opgenomen in de hierbij beschreven notitie, en/of elke niet toegelaten opstellingswijziging moet voorwerp uitmaken van een nieuw berekeningsnota neergelegd door een bevoegd persoon. Deze berekeningsnota moet voldoen aan alle parameters opgenomen in de normen EN12810 en EN12811 (tests, krachten en panningen van alle soorten, ).

29 Bladzijde 29 op een totaal van 32 F. WERK- EN CIRCULATIEOPPERVLAK : Om conform te zijn met de normen EN en EN en met de van kracht zijnde veiligheidsnormen, is het noodzakelijk dat elk werkoppervlak : uitgerust is met ten minste 1 toegangsmogelijkheid, dwz : - hetzij met een toegangstoren die ofwel aan het einde van de stelling of op de kant van de stelling geplaats wordt. De trappen, de rugweerbeveiligingen, de verankeringen, moeten gekeurd zijn. Le niveau d arrivée des escaliers doit correspondre au niveau des planchers de l échafaudage Het aankomstsniveau van de trappen moet overeenkomen met die van de vloeren van de stelling. - hetzij met een vloer met een luik waardoor een ladder toegang geeft tot de volgende vloer. De afstand tussen 2 vloeren met luiken mag in geen geval groter zijn dan 3m. De luiken zijn geplaatst in alternerende richtingen (het eerste links, het volgende rechts, ). De luiken moeten zich automatisch opnieuw sluiten zodat zij nooit open blijven behalve in geval van gebruik. De vloeren met luik kunnen niet geladen worden en moeten volledig vrij blijven van elk materiaal. - hetzij met een ladder geplaatst tegen de buitenkant van de stelling uitgerust is met goedgekeurde vloeren 13, perfect aaneensluitend en zonder trede uitgerust is met plinten 13 van ten minste 15cm hoog. uitgerust is met rugweerbeveiligingen Zie hierboven de paragraaf «Installatie van de vloeren en plinten» 14 Zie hierboven de paragraaf «Installatie van de rugweerbeveiligingen»):

30 Bladzijde 30 op een totaal van 32 G. AFBRAAK : ALGEMEEN : Waarborg de stabiliteit van de structuur van de resterende stelling nadat er een gedeelte is afgebroken. Elk niveau volledig afbreken vooraleer u aan het niveau eronder begint. De elementen van de stelling niet op de grond werpen vanuit de hoogte. Controleer de toestand van alle stukken van de stelling en herstel of onderhoud waar nodig. De beschadigde stukken ofwel repareren of vernietigen. AFBRAAK : 1. Maak alle vloeren volledig vrij van materiaal vooraleer de stelling af te breken. 2. Werk in omgekeerde volgorde van de montage en zorg ervoor de collectieve en/of individuele veiligheid te waarborgen.

31 Bladzijde 31 op een totaal van 32 B. I. C. Belgische Industriële Controle v.z.w. Erkend Controleorganisme 61/63, Rue Grand Vinâve 4101 Jemeppe Tel. 041/ Fax. 041/ B.T.W.. BE Zaaknummer: L/2416/093/2B Datum van onderzoek :17/01/2007 tot 19/05/ mei Door: Norbert Letawe Plaats van onderzoek: Ets REPAMINE Ets REPAMINE Rue de la Buissière 9 Rue de la Buissière Vellereille-Le-Sec VELLEREILLE-LE-SEC. Verklaring na gunstige conformiteitsevaluatie Répamine hangstellingen volgens de normen EN12810 (1 2) en EN12811 (1 2 3) 1. Basis van ons onderzoek en referenties van de uitgevoerde controles : De normen EN12810 (1 2) en EN12811 (1 2 3) Uitgave van juni 2004 en februari Het dossier SECUBEL dat de volgende verwijzingen hergroepeert : Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V22-2 datum 16/05/08» Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V22 datum 16/05/08» Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V25 datum 16/05/08 Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V20 en V26 datum 16/05/08» Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V18 datum 16/05/08» Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V17 datum 16/05/08» Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V18-7 datum 16/05/08» Ref «Het opstellen van het draagvermogen van de hangstelling type V17-7 datum 16/05/08» Het dossier CEBTP dat de referentie BPI draagt Het dossier ULG dat de referenties 4/ES/68680 en 4/ES/68765 draagt Het BIC-verslag dat de referentie L/2416/094/2 draagt 2. Onderzochte configuraties : De berekeningsnota s en verificaties uitgevoerd op elk model van de hangstelling betreffen de volgende configuratie : Maximumhoogte van 24m Diagonalen in volledige kruisen aan de voorkant en de achterkant van de hangstelling Diagonalen in plan in zigzag onder elk niveau van de vloer Verankering geplaatst volgens de montagegebruiksaanwijzing Niet afgedekte hangstelling

32 Bladzijde 32 op een totaal van 32 De bestudeerde soorten hangstellingen zijn : V V18 + V17 + V V20 + V26 + V22 + V25 + V22-2. EVALUATIE : Identificatie van de gecontroleerde componenten : zie montagegebruiksaanwijzing van de verschillende hangstellingen en bijlagen. Identificatie van het typegeheel van configuraties van het systeem : zie montagegebruiksaanwijzing van de verschillende hangstellingen en bijlagen. Gegevens betreffende de structuur voor de componenten en de aansluitingen : zie verslagen CEBTP en ULG en bijlagen. BESLUITEN : De Répamine hangstellingen zijn in alle opzichten conform met de normen EN12810 (1 2) en EN12811 (1 2 3) in het kader van een normaal gebruik en in overeenstemming met de montagegebruiksaanwijzing van de fabrikant. De aggregatieklassen van de verschillende hangstellingen zijn de volgenden : Voor het model V18-7 : klasse 3 (200 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW06/300 H2 B - LA Voor het model V18 : klasse 4 (300 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW09/300 H2 B - LA Voor het model V17-7 : klasse 3 (200 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW06/300 H2 B - LA Voor het model V17 : klasse 4 (300 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW09/300 H2 B - LA Voor het model V20 : klasse 5 (450 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW09/300 H2 B - LA Voor het model V26 : klasse 5 (450 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW09/300 H2 B - LA Voor het model V22 : klasse 5 (450 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW12/300 H2 B - LA Voor het model V25 : klasse 5 (450 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW12/300 H2 B - LA Voor het model V22-2 : klasse 5 (450 kg/m²) voor de vakken van 3m. Aanduiding volgens de norm : EN EN N SW09/300 H2 B LA Directeur van de Dienst Heftoestellen Directeur van het Erkend Organisme Norbert LETAWE Ing. T. Depraeter

Fiche 12 (Analyse): Stellingen

Fiche 12 (Analyse): Stellingen Fiche 12 (Analyse): Stellingen Deze fiche omvat aanbevelingen voor een goed gebruik. Het is aan de gebruiker om de reglementering terzake te raadplegen en zo na te gaan welke de wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2031 05/2017 Steigers met schragen Schragen worden vaak overbelast of verkeerd gebruikt! 1 Beschrijving Steigers met schragen worden erg vaak gebruikt op de bouwplaatsen. We moeten er wel

Nadere informatie

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 /

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 / AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / 381.61.01 Fax: 0(032) 9 / 381.61.00 http://www.afixgroup.com BEREKENIINGSNOTA STEIGER EN 12810 2N SW12 / 257 H2 A - LA WERKHOOGTE = 38,,50 M Berekeningsnota

Nadere informatie

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15

Steigercontroleur (AV-022) Versie TC-K 2010-12-15 Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 Doelgroep Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier op veiligheid kunnen controleren. De steigercontroleur

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

De definitieve beveiliging van uw platte daken

De definitieve beveiliging van uw platte daken ACCESS PLATFORMS NV Boudewijnlaan 5c 2243 Pulle ( Zandhoven) Tel.: 03/484 65 65 Fax.: 03/484 65 70 www.accessplatforms.be info@accessplatforms.be De definitieve beveiliging van uw platte daken De Europese

Nadere informatie

1 Beschrijving. Figuur 1: Voorbeeld van een steiger als opvangvloer

1 Beschrijving. Figuur 1: Voorbeeld van een steiger als opvangvloer Preventiefiche 1053 11/2017 Steiger die gebruikt wordt als opvangvloer 1 Beschrijving Opvangvloeren moeten stevig genoeg zijn om een vallende persoon te kunnen opvangen. Het is dan ook logisch dat de valhoogte

Nadere informatie

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA

Specificatieblad Steigercontroleur NL HSA Fax: +3 (0) 9 368.80.8 SPECIFICATIEBLAD OPLEIDING Steigercontroleur (AV-0) Versie TC-K 00--5 DOELGROEP Medewerkers, die steigers (vaste steigers, rolsteigers, hangsteigers, ) op een doeltreffende manier

Nadere informatie

1. Beschrijving. 1.1 Algemeen. 1.2 De verschillende soorten leuningen

1. Beschrijving. 1.1 Algemeen. 1.2 De verschillende soorten leuningen Preventiefiche Gebruik van een systeem van tijdelijke randbeveiligingen 1. Beschrijving Een systeem van tijdelijke randbeveiliging is een tijdelijk collectief beschermingsmiddel dat als belangrijkste functie

Nadere informatie

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04 Montage- en gebruikshandleiding Blitz steiger 05-07- 04 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. De Layher Blitz-steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt

Nadere informatie

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN

Werken op hoogte PREVENTIEMAATREGELEN is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen. In deze fiche vind je de een aantal algemene preventiemaatregelen en een veiligheidsmaatregelen verbonden aan specifieke arbeidsmiddelen voor

Nadere informatie

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7)

Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Veiligheidsinstructiekaart Rolsteiger ARAB - artikel 54 quater 4. en het KB Arbeidsmiddelen (Codex Titel VI Hoofdstuk I artikel 7) Onderwerp Algemene veiligheidsvoorschriften. Het gebruik van de rolsteiger

Nadere informatie

Toolboxfiche U-008-v01

Toolboxfiche U-008-v01 Toolboxfiche U-008-v01 Gebruik van ladders op de werf Een defecte, slecht geïnstalleerde ladder of een ladder die niet geschikt is voor het uit te voeren werk, kan aan de basis van ernstige ongevallen

Nadere informatie

Handleiding. GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr t/m Versie: 1.0 Datum:

Handleiding. GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr t/m Versie: 1.0 Datum: Handleiding GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr. 70908500 t/m 70918653 Versie: 1.0 Datum: 09-02-2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER

GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER GEBRUIKERSHANDLEIDING DAKSTEIGER Artikelnr. 70801100 t/m 70801600 Inhoudsopgave Pag. 1: Maximale belasting Pag. 2: Samenstellingslijst Pag. 3: Beschrijving onderdelen Pag. 4, 5, 6: Opbouwinstructie Pag.

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB)

Gebruikshandleiding Mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB) HANDLEIDING Gebruikshandleiding Mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB) 1 Algemeen Het mobiel werkplatform met dubbele toegang (PEB) is een verrijdbaar platform met dubbele toegang dat kan gebruikt

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken

Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Veiligheidsaspecten bij bekistingswerken Risico s bij bekistingswerken Vallen van hoogte; Val van voorwerpen; Gebruik van hijswerktuigen Rugbelasting (moeilijke werkhouding); Gebruik van draagbare machines;

Nadere informatie

DR / DR Montage handleiding

DR / DR Montage handleiding DR 200-2 / DR 300-2 Montage handleiding A Gebruik voorschrift Het DR systeem kan enkel geplaatst worden op een binnen-de-gevel-draaiende kanteldeur die: perfect manueel werkt de grootte heeft in functie

Nadere informatie

Handleiding voor monteren, demonteren en gebruik

Handleiding voor monteren, demonteren en gebruik Handleiding voor monteren, demonteren en gebruik D000A Productbeschrijving: Licht rollend individueel platform «PIRL» Conform de norm NF P 9-. Voor individueel gebruik. poten apart verstelbaar. Beveiligde

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES

HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES HANDLEIDING VOOR DE INSTRUCTIES LUXE SEMI-PRO 04/04/09 LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK WAARSCHUWINGEN VOOR GEBRUIK SPRONGEN / Basis sprong / Controle sprong 3/ Op handen en voeten springen 4/ Knisprong

Nadere informatie

Vanco cover Handleiding Montage rolluikafdekking met buismotor-a voor zwembad met voedingskabel langs de wand.

Vanco cover Handleiding Montage rolluikafdekking met buismotor-a voor zwembad met voedingskabel langs de wand. Zwembadafdekking Couverture de piscines Pool cover Cubierta para piscine Schwimmbadabdeckung Vanco cover Handleiding Montage rolluikafdekking met buismotor-a voor zwembad met voedingskabel langs de wand.

Nadere informatie

Toolboxfiche U011 09/2016

Toolboxfiche U011 09/2016 Toolboxfiche U011 09/2016 Gebruik van een rolsteiger Onjuist gebruik van rolsteigers ligt aan de basis van ernstige ongevallen! 1 Risico s Om rolsteigers gemakkelijk hanteerbaar te houden, worden deze

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies -instructies Inleiding Afbeelding 1, Systeemoverzicht en afzonderlijke componenten -2- Inleiding IEIDING Onderdelenlijst Hoeveelheid/hoogte Referentie: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Productomschrijving A1 1

Nadere informatie

OPSTELLINGEN - SCHORING - VERANKERING LADDERLIFTEN

OPSTELLINGEN - SCHORING - VERANKERING LADDERLIFTEN www.germeau-carriere.be M.Z : Av. de l'indépendance 57 4020 Wandre Tel: 04/343.41.74 Fax: 04/343.48.73 - Btw : BE.0420.717.803 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Faraone-Steigers. Gebruikershandleiding Rolsteiger

Faraone-Steigers. Gebruikershandleiding Rolsteiger Gebruikershandleiding Rolsteiger Vooraf: In deze handleiding wordt stapsgewijs uitgelegd hoe de Faraone rolsteiger veilig opgebouwd dient te worden. De stappen worden aan de hand van toelichtende foto

Nadere informatie

Striping van de fietsen van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus

Striping van de fietsen van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus Striping van de fietsen van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus Normatieve technische benadering De materiële uitrusting die we hierna beschrijven valt onder de noemer striping van

Nadere informatie

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK 760047 GEBRUIKSVOORSCHRIFT GEVELSTEIGER HANDLOCK steiger-hd 1000-3-0,6 x 3/2,5 TOEPASSING 1. De gevelsteiger mag tot 30 meter werkvloerhoogte worden gebruikt en dient volgens voorschrift van de fabrikant

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

INSTALLATIE GIDS - UITKLAPBARE LADDER JOMY

INSTALLATIE GIDS - UITKLAPBARE LADDER JOMY www.jomy.be info@jomy.be Tel: +32 4 278 55 12 Fax: +32 4 278 26 75 Rue Bourgogne, 20 B-4452 Wihogne, Belgique INSTALLATIE GIDS - UITKLAPBARE LADDER JOMY Meer informatie: www.jomy.be 1 INSTRUCTIES De elementen

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

Montagelift Typ: KAL 275 art.-nr. 12373

Montagelift Typ: KAL 275 art.-nr. 12373 BERUFSGENOSSENSCHAFT Montagelift Typ: KAL 275 art.-nr. 12373 A-BAU 02054 Montage- en gebruikshandleiding De Mmontagelift dient voor het heffen of het neerlaten van constructiedelen en lasten bij montagewerkzaamheden

Nadere informatie

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Montagevoorschrift Met het universele indak bevestigingssysteem van Ubbink, kan men alle soorten zonnepanelen tussen de dakpannen aanbrengen. Het systeem

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos

VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL. Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Jan Goos VEILIG WERKEN OP HOOGTE IN EEN SCHOOL Bij het uitvoeren van werken op hoogte moet men steeds rekening houden met het valgevaar. Geïntegreerde veiligheid,

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE SbS_Inst_102_00286_NL 23-04-2007 10:43 Pagina 20 AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE ALVORENS DE KOELKAST TE INSTALLEREN WATERAANSLUITING ELEKTRISCHE AANSLUITING NIVELLEREN VAN DE KOELKAST INSTALLATIE VAN

Nadere informatie

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening.

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening. Holle wanden Montage handleiding 1.1 Transport De wanden kunnen op 2 manieren vervoerd worden afhankelijk van de grote van de wanden. a) horizontaal op een platte wagen, elementen boven op elkaar. b) Verticaal

Nadere informatie

Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte

Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte verkoop n.v. ladders maatwerk rolsteigers Handleiding voor opbouw- en gebruik van de vouwsteiger Altus PU Inclusief modules T.E.M. 7,5 M werkhoogte Deze gebruikshandleiding is samen gesteld door : Altus

Nadere informatie

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG Overstapbordes t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie VEILIG WERKEN OP HOOG Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs tel. 010-514 00 50 fax 010-514 00 55 e-mai: info@skyworks.nl

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR MONTEREN, DEMONTEREN EN GEBRUIK

HANDLEIDING VOOR MONTEREN, DEMONTEREN EN GEBRUIK D040379A Route de la Limouzinière BP41 44310 Saint Philbert de Grand Lieu Tel :+33 (0)2 40 78 97 22 Fax : +33 (0)2 40 78 78 71 Conform decreet n 2004-924 van 01/09/2004 Conform normvereisten van NF EN

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse A Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN

PREVENTIEMAATREGELEN ACTIVITEIT ARBEIDSMIDDELEN RISICO S AR RR NVT. Risicoanalyse : WERKEN OP HELLENDE DAKEN ACTIVITEIT Dakstructuur Gebinte Prefabspanten ARBEIDSMIDDELEN RISICO S Val van een persoon van hoogte Niet werken bij sterke wind. Toegangsmiddelen binnen voorzien ; de spanten niet beklimmen. DAKWERKEN

Nadere informatie

Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER

Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER 9505.903.001 NL nov 2003 CUSTERS HYDRAULICA B.V. Industrieterrein Smakterheide 1110 Smakterweg 33, 5804 AE VENRAY NL Telefoon : +31 (0)

Nadere informatie

HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK

HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK Gebruikershandleiding EUROSCAFFOLD EXTRUSIE 75 KAMERSTEIGER 1 / 5 NL VERRIJDBARE ALUMINIUM KAMERSTEIGERS CONFORM DE NORMERING EN-1004 Deze handleiding geeft instructies voor

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies

Veiligheidsinstructies Steigerverhuur Houten www.steigerverhuurhouten.nl Veiligheidsinstructies Lees vóór aanvang van de montage- en demontagewerkzaamheden eerst onderstaande veiligheidsinstructies en volg alle aanwijzingen

Nadere informatie

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75 basic. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75 basic. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV Handleiding Opbouw en gebruik kamersteiger FS 75 basic Versie: 1.1 Datum: 30-12-2017 Deze handleiding is samengesteld door: BV Verrijdbare aluminium kamersteiger, volgens de nationale en internationale

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV

Handleiding. Opbouw en gebruik kamersteiger Alumexx FS 75. Versie: 1.1 Datum: Deze handleiding is samengesteld door: Alumexx BV Handleiding Opbouw en gebruik kamersteiger FS 75 Versie: 1.1 Datum: 30-12-2017 Deze handleiding is samengesteld door: BV Verrijdbare aluminium kamersteiger, volgens de nationale en internationale normeringen:

Nadere informatie

Plan to keep control!

Plan to keep control! Plan to keep control! ita.jandenul.com KRITIEKE OPERATIES KRITIEKE OPERATIES Kritieke operaties zijn activiteiten die een potentieel risico inhouden voor ernstige accidenten. Dit handboek voor kritieke

Nadere informatie

2014 by Huchez Treuils S.A.S. Bok - driepoot. Bok - driepoot CT3. Handleiding. (takel optioneel) /2

2014 by Huchez Treuils S.A.S. Bok - driepoot. Bok - driepoot CT3. Handleiding. (takel optioneel) /2 Bok - driepoot Bok - driepoot CT3 Handleiding NL (takel optioneel) 17-346.14/2 Teneinde de verbetering van zijn producten te garanderen, heeft HUCHEZ het recht wijzigingen in de hieronder beschreven materialen

Nadere informatie

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm 14. Randbeveiliging : Veilig werken op hoogte!! 14.1 Randbeveiliging - Leuninghouder horizontaal Type 1 : Leuninghouder met binnendraad Leuninghouder vindt o.a. toepassing in de rand van een balkon. -Verstelbaar

Nadere informatie

Montagehandleiding. GrootvakstellingTube-50. Wij maken ruimte voor uw plannen!

Montagehandleiding. GrootvakstellingTube-50. Wij maken ruimte voor uw plannen! Montagehandleiding GrootvakstellingTube-50 Wij maken ruimte voor uw plannen! Inhoudsopgave Montageinstructies Onderdelen 1. Montage enkel unit 2. Montage dubbel unit Montageinstructies De Europe Racking

Nadere informatie

WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan

WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan WS 3.8 Arbeidsplaats & Intern verkeersplan Malle - 23 maart 2018 MiVeDi bvba Ignaas Crombez Preventiedeskundige - milieucoördinator Tel 32-50-816244 - Fax 32-50-816312 Email ignaas.crombez@mivedi.be Inhoud

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

Montagehandleiding. Legbordstelling Multisystem. Wij maken ruimte. voor uw plannen!

Montagehandleiding. Legbordstelling Multisystem. Wij maken ruimte. voor uw plannen! Montagehandleiding Legbordstelling Multisystem Wij maken ruimte voor uw plannen! Inhoudsopgave Omschrijving Onderdelen 1. Montage enkel unit 2. Montage dubbel unit 3. Montage dichte achterwand Montageinstructies

Nadere informatie

Page 1 of 8 -steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt is dat met weinig onderdelen een gevelsteiger kan worden gebouwd. Lichte onderdelen die in

Nadere informatie

Blz. 1 Marchetta Industries nv 0478/210 780

Blz. 1 Marchetta Industries nv 0478/210 780 Blz. 1 Marchetta Industries nv 0478/210 780 Blz. 2 Marchetta Industries nv 0478/210 780 Het LadderCon systeem. Het LadderCon systeem is een verzamelnaam voor onderdelen die gebruikt worden voor de snelle

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

voor de professioneel Montage instructies AMBIENTE

voor de professioneel Montage instructies AMBIENTE AMBIENTE Montage instructies voor de professioneel index Voorbereiding Benodigd gereedschap Onderbalken...4 Keuze materiaal Plaatsing onderbalken Plaatsing onderbalken bij terras zonder kaderprofiel (sit.

Nadere informatie

-De werken gebeuren pas nadat we in bezit zijn van een bestelbon of onze offerte voor akkoord is teruggestuurd.

-De werken gebeuren pas nadat we in bezit zijn van een bestelbon of onze offerte voor akkoord is teruggestuurd. Pagina 1 van 5 1. Aanvang werken: -De werken gebeuren pas nadat we in bezit zijn van een bestelbon of onze offerte voor akkoord is teruggestuurd. -Wanneer bij aanvang van de werken geen schriftelijke bevestiging

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

2 Plaatsen van de bescherming

2 Plaatsen van de bescherming Montagevoorschriften SolarTop 1 Onderdelen 2 Plaatsen van de bescherming 2.1 Met grondprofielen direct op het dak: Plaats rubber onder de grondprofielen. Afwatering N-Z: Plaats rubber over de volledige

Nadere informatie

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS

UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG DAKWERKERS UW DAK, UW EN ONZE VEILIGHEID! LIMBURG Veiligheidscoördinatie Vanaf het ogenblik dat er bij de uitvoering van werken op een bouwplaats twee of meer aannemers tegelijkertijd of achtereenvolgens activiteiten

Nadere informatie

Toolboxfiche /2017

Toolboxfiche /2017 Toolboxfiche 2041 09/2017 Hoogwerker met mobiel hefplatform (hoogwerker, schaarlift) In vele gevallen zijn hoogwerkers een veilig arbeidsmiddel om werken uit te voeren op moeilijk bereikbare plaatsen.

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

Houten Jaloezieën MONTAGEVOORSCHRIFTEN

Houten Jaloezieën MONTAGEVOORSCHRIFTEN Houten Jaloezieën MONTAGEVOORSCHRIFTEN U DIENT HET VOLGENDE TE HEBBEN STAP 1 STAP 2 STUKLIJST HOUTEN JALOEZIEËN Beugels & Veiligheidssysteem Houtschroeven voor beugels - (2 per beugel) 2 schroeven per

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING VECTACO ZELFDRAGEND HEKWERK RECHT, HELLEND, GEBOGEN. Norm EN ISO

MONTAGEHANDLEIDING VECTACO ZELFDRAGEND HEKWERK RECHT, HELLEND, GEBOGEN. Norm EN ISO 1 VECTACO ZELFDRAGEND HEKWERK RECHT, HELLEND, GEBOGEN Norm EN ISO 14122-3 2 VECTACO ZELFDRAGEND HEKWERK RECHT, HELLEND, GEBOGEN DEFINITIE Het VECTACO zelfdragend hekwerk is een collectief valbeveiligingssysteem.

Nadere informatie

Handleiding voor zonnescherm 3x2 M

Handleiding voor zonnescherm 3x2 M Artikelnummer: Modelnummer: OD210017 328.149CGY Handleiding voor zonnescherm 3x2 M Lees deze handleiding voor gebruik goed door. Gooi deze handleiding niet weg na de montage. Bewaar deze handleiding voor

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING : Sectionaalpoort Laag Systeem

MONTAGE HANDLEIDING : Sectionaalpoort Laag Systeem B.V.B.A. GARAGEPOORTEN AUTOMATISATIES Rue de l Atelier 31 Tel : 02/356.13.69 Website : www.destrijker.be 1480 TUBIZE Fax. 02/361.10.14 E-mail : info@destrijker.be BTW : BE 0413.948.587 MONTAGE HANDLEIDING

Nadere informatie

WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK

WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK WIENESE ROLSTEIGER HANDLEIDING VOOR OPBOUW EN GEBRUIK Verrijdbare aluminium steigers, volgens de normering EN-1004. Toegestane belasting 250 kg/m² gelijkmatig verdeeld over het platform, klasse 3. De maximale

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Roof Work NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING WERKEN OP DAKEN Werken op daken is een zeer risicovolle activiteit. Vallen van daken veroorzaakt overwegend zeer zware verwondingen en zelfs de dood; meer nog dan bij andere vormen

Nadere informatie

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013

Ref. no. : Doc. no. : G-483 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 Status : FINAL Revisie : O Onderwerp : LADDERS EN TRAPPEN Datum : 6-12-2013 Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 8 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 TOEPASSINGSGEBIED 3.1 Definitie van een ladder: 3.2 Definitie van een trapladder: 3.3 Typen ladders/trappen: 3.4 Deze richtlijn geldt niet voor:

Nadere informatie

Werfix BVBA Steigerbouw Kaderstelling : VERHUUR en VERKOOP. Mogelijke combinaties kaderstelling :

Werfix BVBA Steigerbouw Kaderstelling : VERHUUR en VERKOOP. Mogelijke combinaties kaderstelling : 1 12.4 Steigerbouw Kaderstelling : VERHUUR en VERKOOP Mogelijke combinaties kaderstelling : 1.Kaderstelling Type OB 1200x1200 KL6 Stellingelement Model 2A (Pag.4 ) Stellingelement Model 2B (Pag.4) Kruisverbinding

Nadere informatie

Aluminium Broeikas. extremshops.eu Grape 1.01 17-06-10. Model: Grape. Benodigd gereedschap

Aluminium Broeikas. extremshops.eu Grape 1.01 17-06-10. Model: Grape. Benodigd gereedschap Aluminium Broeikas Model: Grape Benodigd gereedschap extremshops.eu Grape.0 7-06-0 Instructies Voor het juiste gebruik, raden we u aan de opbouw van de structuur op basis van deze gids te maken en deze

Nadere informatie

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG 19-04- 06 Rolsteigers voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Layher rolsteigers zijn voor veel

Nadere informatie

Montage- en gebruiksaanwijzing

Montage- en gebruiksaanwijzing Telescoopladders Multifunctionele ladders Werkplatformen Aanlegladders Trapladders Functionele ladders Montage- en gebruiksaanwijzing overeenkomstig EN 131-3: 2007 (D) Inhoudsoverzicht 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Telescoopladder

Gebruikershandleiding. Telescoopladder Gebruikershandleiding Telescoopladder Instructies Algemeen De telescoopladder kan worden versteld van een compact formaat (fig. 1) tot de volle lengte (fig. 2) of tot elke mogelijke tussenliggende lengte

Nadere informatie

Euroscaffold uitwijkconsole. Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik

Euroscaffold uitwijkconsole. Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik Euroscaffold uitwijkconsole Gebruikershandleiding voor opbouw en gebruik Gebruikershandleiding Euroscaffold uitwijkconsole versie B 11-07-2011.doc Pagina 1 van 9 Connecting BV Technisch handels- en constructiebedrijf

Nadere informatie

Sabi. Breed gamma in voorraad! HD-PP afvoergoten met voorgemonteerde roosters LICHT, STEVIG, ECONOMISCH, SNEL EN GEMAKKELIJK TE PLAATSEN

Sabi. Breed gamma in voorraad! HD-PP afvoergoten met voorgemonteerde roosters LICHT, STEVIG, ECONOMISCH, SNEL EN GEMAKKELIJK TE PLAATSEN Sabi HD-PP afvoergoten met voorgemonteerde roosters LICHT, STEVIG, ECONOMISCH, SNEL EN GEMAKKELIJK TE PLAATSEN Breed gamma in voorraad! Sabi Voorgemonteerde afvoergoot: licht, praktisch en stevig! Vergrendeling

Nadere informatie

Handleiding Kopgevelsteigers

Handleiding Kopgevelsteigers Handleiding Kopgevelsteigers Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 6 OPTIONEEL... 9 MONTAGE...10 DEMONTAGE EN LADEN...15 DELEN KOPGEVELSTEIGERS...16 HIJSPUNTEN...19 Pagina

Nadere informatie

Allround Montage- en gebruikshandleiding. Allround steiger 01-08-2012. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers.

Allround Montage- en gebruikshandleiding. Allround steiger 01-08-2012. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Allround Montage- en gebruikshandleiding Allround steiger 01-08-2012 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Het universele systeem voor gewone en gecompliceerde tijdelijke hulpconstructies. Het originele

Nadere informatie

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060 BROERSMA IJZERSTERK IN HOUTCONSTRUCTIE Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, door middel van fotokopie of gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Broersma Systeembouw

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING VECTACO KOEPELBEVEILIGING NORM EN ISO

MONTAGEHANDLEIDING VECTACO KOEPELBEVEILIGING NORM EN ISO 1 NORM EN ISO 14122-3 2 DEFINITIE Het als kit geleverhet VECTACO hekwerk is geschikt voor de beveiliging van alle soorten lichtkoepels. De opgeklikte zolen en kunststofblokken beschermen de waterdichte

Nadere informatie

Hoe installeer je een centraal stofzuigsysteem?

Hoe installeer je een centraal stofzuigsysteem? Hoe installeer je een centraal stofzuigsysteem? Het aanleggen van een centraal stofzuigsysteem is vrij eenvoudig. Toch zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Belangrijk is dat je nauwkeurig

Nadere informatie

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP)

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Montagehandleiding draagarmstellingen Type: Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Geachte klant, Bij de ontwikkeling van deze draagarmstelling

Nadere informatie

Inbouwhandleiding. voor koel-vriescombinatie NoFrost Pagina CN/CBNes

Inbouwhandleiding. voor koel-vriescombinatie NoFrost Pagina CN/CBNes Inbouwhandleiding voor koel-vriescombinatie NoFrost Pagina 10 7082 375-00 CN/CBNes 62 311 Opstellen Plaats het apparaat bij voorkeur niet in direct zonlicht, naast het fornuis, een radiator enz. De ondergrond

Nadere informatie

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Inleiding Onder vaste toegangsmiddelen vallen werkbordessen, looppaden, trappen, trapladders, vaste ladders en balustraden. De Europese geharmoniseerde normserie NEN-EN-ISO

Nadere informatie

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering Vragen over de huidige toestand Niet 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven

Nadere informatie

MODULAIRE TUINREDE. Product informatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modellen

MODULAIRE TUINREDE. Product informatie. Toepassingen. Eigenschappen. Beschikbare modellen Toepassingen Tuintrap Eigenschappen Tredes passen zich aan elkaar aan om een rechte of roterende buitentrap te creëren Polypropyleentrede versterkt met glasvezel Lichte modules Gemakkelijke en snelle oplossing

Nadere informatie

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN Pagina: 1 van 14 Inleiding Deze procedure dient door de leidinggevende monteur te worden opgevolgd, om zodoende zeker te stellen dat de uitvoering op een juiste en veilige wijze geschied. Pagina: 2 van

Nadere informatie

Gebruikshandleiding. Telescoopladder

Gebruikshandleiding. Telescoopladder Gebruikshandleiding Telescoopladder Instructies Algemeen De telescoopladder kan worden versteld van een compact formaat (fig. 1)tot de volle lengte (fig. 2) of tot elke mogelijke tussenliggende lengtes

Nadere informatie

Module n 6 van 7. 6 Leeflijnen. 1 Valbeveiligingssystemen 2 Verankeringspunten 3 Werken in besloten ruimtes 4 Werken op koord 5 Rescue

Module n 6 van 7. 6 Leeflijnen. 1 Valbeveiligingssystemen 2 Verankeringspunten 3 Werken in besloten ruimtes 4 Werken op koord 5 Rescue Leeflijnen 11/2015 Module n 6 van 7 1 Valbeveiligingssystemen 2 Verankeringspunten 3 Werken in besloten ruimtes 4 Werken op koord 5 Rescue 6 Leeflijnen 7 Jaarlijkse inspectie Samenvatting Introductie Leeflijnen

Nadere informatie

Zenturo en Zenturo Super installeren als gevulde wand

Zenturo en Zenturo Super installeren als gevulde wand Zenturo en Zenturo Super installeren als gevulde wand Bij de installatie van Zenturo en Zenturo Super als gevulde wand houdt u best rekening met enkele veiligheidsmaatregelen. Het toevoegen van vulling

Nadere informatie

van ruimte m² te winnen

van ruimte m² te winnen nr 1. fabrikant van ruimte OM EENVOUDIG m² te winnen De tussenvloer met grote overspanning DE VLOERCONSTRUCTIES PROPLUS LP: Creëren ruimte op de begane grond Zijn voordelig op alle gebieden: verwarming,

Nadere informatie

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL)

Aansluiting van eengezinswoningen TGC-RES-SDU-2014/02 (NL) Aansluiting van eengezinswoningen 1 Aansluiting van eengezinswoningen Een eengezinswoning aansluiten op het netwerk van Belgacom biedt toekomstige bewoners de mogelijkheid gebruik te maken van vele uiteenlopende

Nadere informatie

DRAAIDEUR MET ZIJLICHT

DRAAIDEUR MET ZIJLICHT MONTAGEHANDLEIDING DRAAIDEUR MET ZIJLICHT LEES VOORDAT U START MET DE INSTALLATIE EERST DEZE HANDLEIDING GOED DOOR Deze handleiding beschrijft de installatie van de draaideur in de volgende uitvoeringen:

Nadere informatie

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN Afmetingen van lokalen en werkruimten : de lokalen zijn tenminste 2,5 m hoog (de delen die geen 2,5 m hoogte bereiken worden niet meegeteld voor de bepaling van

Nadere informatie