Functioneringsgericht voorschrijven van stoma hulpmiddelen, waar staan we

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Functioneringsgericht voorschrijven van stoma hulpmiddelen, waar staan we"

Transcriptie

1 De module valt onder het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg. In het kwaliteitskader wordt in generieke ter men beschreven wat de uitgangspunten zijn voor (alle) goede hulpmiddelenzorg. Het gaat hierbij om a Functioneringsgericht voorschrijven van stoma hulpmiddelen, waar staan we Er zijn inmiddels al diverse stukjes geschreven en presentaties gedaan over functionerings gericht voorschrijven. Maar wat houd het in, welke consequenties heeft het voor de stomaverpleegkundigen die materiaal voorschrijven. Is er nu een kwaliteitsstandaard en vooral wat is de huidige stand van zaken. Een uitgebreid stuk met geschiedenis van de ontwikkeling functionering gericht voorschrijven staat op de website. Maar voor een snel overzicht en antwoord op de meest belangrijke vragen is het stuk hieronder Wat is functioneringsgericht voor schrijven Mensen met een stoma hebben, afhankelijk van het soort stoma, een stoornis in de functies gerelateerd aan urinelozing en/of defecatie. Daarmee samenhangend kunnen zij allerlei beperkingen in activiteiten ondervinden en participatieproblemen (werk, hobby s). Deze functioneringsproblemen kunnen (deels) worden opgeheven door adequaat functionerende hulpmiddelen c.q. stomamateriaal en aanvullende hulpmiddelen. Hierbij wordt gekeken naar de specifieke stoornis of beperking en de participatie mogelijkheden van het individu. En ook de wensen van de cliënt. Na het doorlopen van protocol stoma module en klinisch redenerend moet er samen met de cliënt een soort programma van eisen worden opgesteld ( PVE). Waarna dan het hulpmiddel(len) gezocht wordt,wat aan de vereiste kenmerken voldoet. Vervolgens wordt gekeken of dit hulpmiddel in de voorkeurs pakketten/mandjes zitten zo niet dan wordt een hulpmiddel buiten het mandje gezocht. In beide gevallen gaat dan het voorschrift naar de leverancier en moet worden geleverd. * criteria voor de mandjes worden nog opgesteld door commissie V&VN, stomaverpleegkundige en leveranciers.

2 Gaat dus uit van de cliënt en niet vanuit het hulpmiddel redenerend. Een hulpmiddel kan op zich kan niet functioneel gericht zijn maar is gerelateerd aan functiestoornis en of het daar een oplossing kan geven. Waarom functionering gericht voorschrijven De aanspraken op hulpmiddelen zijn functionering gericht beschreven en niet vanuit een claim voor een hulpmiddel. Het functioneren van de cliënt centraal staat. De hulpmiddelenzorg moet cliëntgericht, doeltreffend, doelmatig en transparant zijn. Dat laatste betekent dat inzichtelijk moet zijn waarom gekozen is voor een specifiek hulpmiddel. In feite is functionering gericht voorschrijven niet nieuw en zullen vele stomaverpleegkundigen het al uitvoeren maar het is niet volgens een standaard/protocol, er is geen eenduidige registratie en transparantie in de keten van stoma hulpmiddelen ontbreekt. Dat kan lijden tot onduidelijkheid en ongelijkheid. Er was tot nu geen kwaliteitsstandaard, het eerder gemaakte Protocol hulpmiddelenzorg voor mensen met een stoma ( 2014) was door allerlei redenen nog niet geïmplementeerd. Naar aanleiding van onderzoek ZONw in opdracht VWS en diverse acties richting kamer en minister zijn er werkgroepen gevormd, die onder leiding Zorginstituut een aantal standaarden hebben ontwikkeld. Welk kwaliteitsstandaard is ontwikkeld m.b.t. stoma hulpmiddelen Generieke kwaliteits kader hulpmiddelenzorg nog te ontw S Diabetesule stoma continentie Korte inhoud van de Generieke kwaliteitskader hulpmiddelenzorg en de stoma module Volledige Generieke kwaliteitskader hulmiddelenzorg en stoma module zijn te vinden op de website V&VN, stomaverpl.

3 Het Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg is een algemeen raamwerk. Het beschrijft in generieke termen de uitgangspunten van (alle) goede hulpmiddelenzorg. De term generiek geeft aan dat het kwaliteitskader te gebruiken is voor alle extramurale hulpmiddelen die onder de Regeling hulpmiddelenzorg vallen. Het vormt een kapstok op basis waarvan specifieke, aandoening gerichte modules zoals voor diabetes-, continentieen stoma hulpmiddelenzorg ontwikkeld kunnen worden. Deze te koppelen specifieke modules beschrijven kwalitatief goede hulpmiddelenzorg. De modules kunnen op goede gronden inhoudelijk afwijken van hetgeen in dit Kwaliteitskader is beschreven; dan wordt de motivatie in de module vermeld.. Stoma hulpmiddelen ( SH) De SH beschrijft het proces van hulpmiddelenzorg voor mensen met een (geplande) stoma, zoals opgenomen in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het gaat om mensen met colostoma, malone, ileostoma, muceuze fistel, mitrofanoff of urostoma. De module sluit aan bij het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg en bij de Procesbeschrijving Hulpmiddelenzorg (Nictiz, 2009) en de Basisrichtlijn voor Functiegerichte Aanspraak hulpmiddelen (RiFA) (CG-Raad, 2010) waarop het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg is gebaseerd. In de module wordt uitgegaan van het functioneringsgericht voorschrijven van hulpmiddelen; daarmee wordt bedoeld dat het functioneren van de cliënt centraal staat. Daarbij moet de hulpmiddelenzorg cliëntgericht, doeltreffend, doelmatig en transparant zijn. Dat laatste betekent dat voor alle betrokken partijen inzichtelijk moet zijn waarom gekozen is voor een specifiek hulpmiddel. Bij het beschrijven van het functioneren wordt gebruik gemaakt van de ICF ( International Classification of Functioning, Disability and Health) en dan de Nederlandse vertaling ( RIVM 2002). Hiermee kan het functioneren worden beschreven vanuit drie perspectieven : het niveau van het lichaam ( stoornissen) lichaamsfuncties en anatomische eigenschappen het niveau van het individu ( beperkingen in) activiteiten niveau van de samenleving ( participatie/problemen) Stomahulpmiddelen vormen een belangrijk deel voor de zorg aan mensen met een stoma maar de stomazorg in zijn geheel is breder. Uitgangspunt was dat de hulpmiddelenzorg rond stomahulpmiddelen merkbaar beter moest worden. Daarvoor noodzakelijk om richtlijnen/protocollen op te stellen en te implementeren, waarbij sprake is van balans tussen doeltreffendheid en doelmatigheid.

4 Stoma hulpmiddelen verstrekt aan klinische patiënten en mensen in verpleegtehuizen vallen wat betreft bekostiging buiten generiek kwaliteitskader hulpmiddelenzorg omdat de bekostiging anders is. Maar het proces van functioneringsgericht voorschrijven geldt ook voor hen. Zorgcontinuüm staat in geheel op de website en in stoma module als onderdeel. Is onderdeel van stoma module Het voorschrijven van stoma hulpmiddelen, kan alleen in context gehele (stoma)zorg worden gezien. Het is geen eenmalig maar meer een cyclisch gebeuren. Door evaluatie hulpmiddel maar vooral door de veranderde omstandigheden van de zorg vrager. Dit kan in eerste periode zijn maar ook na jaren. Om duidelijk te maken wanneer en in welke context voorschrijven speelt zijn vier fasen beschreven. Daarin staat wat er moet gebeuren, de voorwaarde en de kwalificatie van de zorgverlener. Vier fasen zijn: 1. Fase 1: diagnostiek/ pre operatief 2. Fase 2: klinisch post operatief 3. Fase 3: nazorg ( ontslag uit ziekenhuis) 4. Fase 4 onderhoud Uitgangspunt is dat het voorschrijven gebeurd volgens de laatste inzichten, stoma module ( waarvan vereenvoudigde hulpmiddelen protocol onderdeel is) en de evidenced richtlijn stomazorg Nederland. Uitvoering door een gecertificeerde stomaverpleegkundige. Is de kwaliteitsstandaard al geïmplementeerd Nee. Generieke Kwaliteit kader en stoma module zijn sinds juli 2017 in het register van het Zorginstituut (ZIN) instituut geplaatst. Daardoor inzichtelijk voor iedereen.

5 Er is eerder al een implementatieplan geschreven voor alle nog te ontwikkelen zaken en daar zijn nu drie projectgroepen voor gevormd. Plan en coördinatie is onder leiding van projectleider Stomavereniging. Per project is er een leider. o Gaat om financieren en ontwikkelen/aanbesteden van een digitaal systeem o Patiënten tool ontwikkeling o Scholing stomaverpleegkundigen voor certificering voorschrijven van stoma materialen. Wanneer is de stoma module operationeel? Een digitaal systeem en scholing stomaverpleegkundigen zijn essentieel. Dit is nog in ontwikkeling. Op zou het officieel klaar moeten zijn maar dat is waarschijnlijk niet haalbaar. Wie mogen er stoma hulpmiddelen voorschrijven volgens stoma module In de module stoma en specifiek in het zorgcontinuüm is vastgelegd dat alleen gecertificeerde stoma verpleegkundigen mogen voorschrijven. Daarvoor zijn criteria en voorwaarden opgesteld. Alle stomaverpleegkundigen ongeacht opleiding of jaren ervaring moeten een korte scholing volgen. Dit om enerzijds van alle discussies af te raken rond bekwaamheden en (on)afhankelijkheid stoma verpleegkundigen en anderzijds om uit te kunnen gaan van eenduidigheid. De voorschrijvende stoma verpleegkundige doet dat middels de stoma module en klinisch redeneren. Legt dit digitaal vast, herhaald dit indien van toepassing conform de fasen in zorgcontinuüm en aanbevelingen EVB richtlijn stomazorg. Hoe staat het met de contracten tussen medisch speciaalzaken/leveranciers en zorgverzekeraars voor 2018 en de implementatie stoma module Of alle contracten al zijn afgesloten tussen medisch speciaalzaken en zorgverzekeraars, voor 2018, is niet geheel duidelijk. En vooral wat daarin is beschreven over het volgen van de module stoma. Deze contracten zijn niet openbaar, vandaar. Wanneer horen we meer Voor de scholing van de stoma verpleegkundigen gaan we al een start maken bij Stoma on Tour en later in 2018 is de planning om de scholing op locatie te gaan geven. Voor het voldoen aan de criteria expertise gebied is scholing ook noodzakelijk inzake voorschrijven en benodigde competenties. Zodra definitieve plan en data er zijn zullen wij berichten en natuurlijk als de implementatie in zicht komt.

6 Wat ging er vooraf aan ontwikkeling stoma module Wat vooraf ging aan de ontwikkeling van de generieke en de specifieke module stoma die recent zijn aangeboden bij het kwaliteit instituut voor opname in het register. Het voorschrijven, leveren en vergoeden van stoma hulpmiddelen kent al een lange historie waar diverse belangen en organisaties een rol spelen. Het belang van de stomadrager is daarbij niet altijd het eerste uitgangspunt. Door de verandering van aanbod naar vraag gestuurd leveren van hulpmiddelen zijn er allerlei processen in gang gezet. Waarbij door de latere marktwerking zorgverzekeraars ook een rol gingen spelen. Kort overzicht van acties m.b.t hulpmiddelen en stoma specifiek Op initiatief van VWS is er een basisprotocol geschreven, het RIFA protocol. Basis daarvoor vormde de ICF. Als vervolg daarop is het hulpmiddelen protocol voor mensen met een stoma ontwikkeld ( 2014). De implementatie daarvan bleef hangen op een aantal fundamentele zaken. Allereerst een digitaal systeem voor de hele keten en de steeds terug kerende discussie wie schrijft voor ( of een tijd lang mocht het alleen indiceren heten)

7 Februari 2015 kamer vragen over klachten keuze, kwaliteit en vergoeding van ( stoma) Hulpmiddelen. Augustus onderzoek van ZonMw, op initiatief van VWS o Deelname van V&VN, stomaverpleegkundigen aan enquête en een interview alsook symposium daarna. o Aanbevelingen door onderzoekers o Gehele rapport te lezen via link website V&VN, stomaverpleegkundigen Bezoek aan ambtenaren van ministerie door leden V&VN stomaverpleegkundigen mede naar aanleiding brieven Sigrun Klok December 2016 bezoek ministerie van vertegenwoordigers continentie en stoma verpleegkundigen ter voor bereiding bestuurlijk overleg Januari 2016 Bestuurlijk overleg hulpmiddelen ( BOH) o Hulpmiddelenzorg moet merkbaar beter worden o Ging om te starten over drie gebieden: diabetes- stoma en continentie hulpmiddelen o Commitment van alle partijen aan tafel om te komen tot Opstellen van richtlijnen en deze implementeren Balans tussen kwaliteit en doelmatigheid (Goedkoop waar dat kan en duur indien noodzakelijk) Ontwikkelde richtlijn/ protocol moet bij de zorginkoop hulpmiddelen voor 2018 worden meegenomen. o Partijen aan tafel bij de minister Patiëntenorganisaties, zorgaanbieders ( V&VN, LHV), zorgverzekeraars, leveranciers, fabrikanten, toezicht houders (IGZ en NZA), VWS. April 2016 start werkgroepen kwaliteitsverbetering hulpmiddelen. Per werkgroep een onafhankelijke voorzitter en een secretaris van Kwaliteit instituut, gefaciliteerd door VWS Uitgangspunten o Een goede indicatie stelling ( voorschrift), gebaseerd op Hulpmiddelen protocol voor mensen met een stoma ( 2014 ). Transparant proces en onafhankelijke voorschrijver o Verstrekking die past bij het PVE ( = programma van eisen uit protocol) Diverse werkgroepen met wisselende deelnemers hebben de afgelopen anderhalf jaar veel werk verricht. Daarnaast waren er soms lange discussies, extra overleg noodzakelijk en niet altijd makkelijk verkregen consensus. Voor de stoma module hebben twee leden permanent mee gedaan en enkele voor specifieke onderdelen. Vanuit V&VN overkoepelend was er ondersteuning op diverse fronten en overleg directeur. Maar nu is er dan een generieke module waar op dit moment drie specifieke modules onder hangen. Dit zijn diabetes, continentie en stoma. De bedoeling is om daar nog meer modules voor hulpmiddelen onder te gaan brengen zoals b.v wond.

8 Generieke kwaliteits module nog te ontw S Diabetesule stoma continentie. Het Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg is een algemeen raamwerk. Het beschrijft in generieke termen de uitgangspunten van (alle) goede hulpmiddelenzorg. De term generiek geeft aan dat het kwaliteitskader te gebruiken is voor alle extramurale hulpmiddelen die onder de Regeling hulpmiddelenzorg vallen. Het vormt een kapstok op basis waarvan specifieke, aandoening gerichte modules zoals voor diabetes-, continentie- en stoma hulpmiddelenzorg ontwikkeld kunnen worden. Deze te koppelen specifieke modules beschrijven kwalitatief goede hulpmiddelenzorg. De modules kunnen op goede gronden inhoudelijk afwijken van hetgeen in dit Kwaliteitskader is beschreven; dan wordt de motivatie in de module vermeld Stoma hulpmiddelen Bestaat uit : Vereenvoudigde versie hulpmiddelen protocol voor mensen met een stoma ( origineel 2014). Origineel staat op de website. Zorgcontinuüm en rollen m.bt voorschrijven van stoma hulpmiddelen Voorwaarden waaronder voor geschreven moet worden. Stroomschema Digitaal systeem keten van start fase 1 continuüm t/m fase 4 continuüm In de module wordt uitgegaan van het functioneringsgericht voorschrijven van hulpmiddelen; daarmee wordt bedoeld dat het functioneren van de cliënt centraal staat. Daarbij moet de hulpmiddelenzorg cliëntgericht, doeltreffend, doelmatig en transparant zijn. Dat laatste betekent dat inzichtelijk moet zijn waarom gekozen is voor een specifiek hulpmiddel.

9 Bij het beschrijven van het functioneren wordt gebruik gemaakt van de ICF ( International Classification of Functioning, Disability and Health) en dan de Nederlandse vertaling ( RIVM 2002). Hiermee kan het functioneren worden beschreven vanuit drie perspectieven : het niveau van het lichaam ( stoornissen) lichaamsfuncties en anatomische eigenschappen het niveau van het individu ( beperkingen in) activiteiten niveau van de samenleving ( participatie/problemen) Stomahulpmiddelen vormen een belangrijk deel voor de zorg aan mensen met een stoma maar de stomazorg in zijn geheel is breder. Uitgangspunt was dat de hulpmiddelenzorg rond stomahulpmiddelen merkbaar beter moest worden. Daarvoor noodzakelijk om richtlijnen/protocollen op te stellen en te implementeren, waarbij sprake is van balans tussen doeltreffendheid en doelmatigheid. Stoma hulpmiddelen verstrekt aan klinische patiënten en mensen in verpleegtehuizen vallen wat betreft bekostiging buiten generiek kwaliteitskader hulpmiddelenzorg omdat de bekostiging anders is. Maar het proces van functioneringsgericht voorschrijven geldt ook voor hen. Inhoud stoma: Bestaat uit : Vereenvoudigde versie hulpmiddelen protocol voor mensen met een stoma Zorgcontinuüm en rollen m.bt voorschrijven van stoma hulpmiddelen Voorwaarden waaronder voor geschreven moet worden. Stroomschema Digitaal systeem keten van start fase 1 continuüm t/m fase 4 continuüm

10 Hulpmiddelen protocol voor mensen met een stoma In 2014 gepubliceerd en voor deze module vereenvoudigd ( origineel nog op site V&VN, stomaverpleegkundigen. ) Zorgcontinuum Het voorschrijven van stoma hulpmiddelen moet worden gezien in de context van de ( stoma) zorg als geheel. Het is geen eenmalig maar een cyclisch gebeuren waarbij de evaluatie van het hulpmiddel maar ook veranderende omstandigheden cliënt een rol spelen. Dat kan in de eerste periode zijn maar ook na jaren. Om duidelijk te maken wanneer en in welke context voorschrijven speelt zijn 4 fasen beschreven. Daarin staat wat er moet gebeuren, de voorwaarden en de kwalificatie van de stomaverpleegkundige. Het uitgangspunt is dat voorschrijven gebeurd volgens de laatste inzichten, het vereenvoudigde hulpmiddelen protocol voor mensen met een stoma en de EVB richtlijn Stomazorg Nederland. Uitvoering door een gekwalificeerde/gecertificeerde stomaverpleegkundige. Criteria daarvoor zijn opgesteld door V&VN stomaverpleegkundige en komen overeen met beschreven competenties expertisegebied stomaverpleegkundigen Bestaat uit 4 fasen: 5. Fase 1: diagnostiek/ pre operatief 6. Fase 2: klinisch post operatief 7. Fase 3: nazorg ( ontslag uit ziekenhuis) 8. Fase 4 onderhoud Wat nog ontwikkeld moet worden en essentieel voor de voorwaarden om het implementatieplan te kunnen gaan uitvoeren : Digitaal systeem, voor de voorschrijver waarin de uitkomsten van door lopen protocol en de klinische redenatie genoteerd staan. Van daaruit wordt een PVE geformuleerd ( ten aanzien voor te schrijven stoma hulpmiddel) samen met de stomadrager. Vervolgens moet er een koppeling komen naar een nu in ontwikkeling zijnde digitaal systeem van de leveranciers ( Nigella) In dat digitale systeem moeten het PVE gekoppeld worden aan een stroomschema en uitmonden in een product keuze. Wat dat laatste betreft komen er zogenaamde mandjes die gevuld worden met een aantal producten. De criteria voor het vullen van die mandjes moet door een commissie van V&VN, stomaverpleegkundigen gebeuren. Mocht het programma van eisen ( PvE) en de expertise van de voorschrijver een product noodzakelijk maken wat niet in het mandje zit, dan is de voorschrijver

11 gerechtigd om een ander product voor te schrijven. Dit moet dan ook door de leverancier geleverd worden. Voorschrijven betreft niet alleen product /materiaal maar ook de frequentie van verwisselen van materiaal, dat is immers gekoppeld aan stomadrager en zijn specifieke omstandigheid. Er zijn nu 19 categorieën stoma hulpmiddelen benoemd De kenmerken van de verschillende producten worden door de fabrikanten beschreven en de producten zelf zijn in een data base gerangschikt. Dit systeem wordt al langer gebruikt door de leveranciers voor de declaraties aan de zorgverzekeraars. Er moet nog verder gewerkt worden aan een digitaal systeem waar de voorschrijver, na volgen hulpmiddelen protocol uit de module en met klinisch redeneren, samen met patiënt/stomadrager de eisen formuleert waaraan het stoma hulpmiddel moet voldoen. Het is dan enerzijds te controleren voor derden wat de onderbouwing is voor stoma hulpmiddelen en de wijze van gebruiken. En anderzijds kan evaluatie materiaal en gebruik aan de hand van PVE en wel/niet voldoen hulpmiddel worden uitgevoerd en weer genoteerd. Voor de registratie moet nog een onafhankelijke database ontwikkelt worden waar de ervaringen van stomadragers en voorschrijvers in komen. Op dit moment is er geen database voor evaluatie stoma hulpmiddelen en kan niemand gefundeerde uitspraken doen. Uiteraard is er wel een registratie bij de leveranciers maar dat is niet openbaar en voor alsnog niet gekoppeld aan de criteria voor een onafhankelijke database De module is voor een groot deel klaar, alleen moeten er nog een aantal essentiële punten worden beschreven c.q. uitgevoerd en vooral geaccordeerd door alle partijen. Alsook de randvoorwaarden om te kunnen werken met de module ( o.a. scholing, digitaal systeem). Daarvoor is een implementatieplan gemaakt wat in de komende maanden nog uitgewerkt moet worden zodat de module in januari operationeel kan worden. Resultaten 1. Context voorschrijven en voorwaarden in zorgcontinuüm beschreven 2. Vereenvoudigd hulpmiddelen protocol op basis waarvan een programma van eisen (PvE) met stomadrager en stomaverpleegkundige wordt opgesteld 3. Competenties voorschrijvers en voorwaarden waaronder zijn beschreven 4. Voorstel databank voor vastleggen ervaringen stomadrager en professionals 5. Concept digitaal systeem, gemaakt door Nigella. Echter (nog ) niet aansluitend /compatibel met ziekenhuis en thuiszorg systemen. 6. Aanbieden module stoma voor opname in Kwaliteitsregister van Zorginstituut OP 30/6 is de module stoma aangeboden bij het Zorg instituut Nederland voor opname in het register. Het moet nog door een aantal procedures alvorens het officieel in het

12 register komt. Daarna is voor alle partijen inzichtelijk hoe in de keten van stoma hulpmiddelen het voorschrijven, levering, financiering en evaluatie moet gebeuren. En ook onder welke voorwaarden. Norm: waaraan voldaan moet worden en waarop gehandhaafd wordt ( invulling zorgplicht) De stomavereniging is eigenaar van deze stoma module. Dit betekent dat zij het aanspreekpunt of postbus zijn. Maar met de diverse partijen in de markt samen werken om de module te implementeren en onderhoud, evaluatie te verrichten. Omdat dit veel werk is, zal Vilans voor de modules continentie en stoma ondersteuning bieden middels een onafhankelijke voorzitter en secretaris. Voor het geheel is een organogram gemaakt wat bestaat uit een platform, de kerngroep ( stomavereniging en V&VN, stomaverpleegkundigen) en werkgroepen welke van kerngroep opdracht krijgen. Hier zijn onder enig voorbehoud afspraken gemaakt met V&VN overkoepelend, de stoma en continentie verpleegkundigen. Voorwaarden V&VN, staan in bijlage Veel bereikt maar nog een hoop te doen 1. Digitaal systeem van start in fase 1 t/m fase 4 continuüm nog verder te ontwikkelen ( en betalen) 2. Pilot uitvoeren 3. Scholing stomaverpleegkundigen opzetten en uitvoeren. 4. Ontwikkelen patiënten informatie ( Stomavereniging met hulp van V&VN, stomaverpl) 5. Implementatie van het systeem, nadat nummer 1 is gerealiseerd, bij alle ketenpartners 6. Implementatieplan moet verder uitgewerkt gaan worden en zou op 1/1/2018 klaar moeten zijn zodat de module operationeel kan worden. 7. Criteria voor opzetten onafhankelijke data bank, voor patiënten ervaringen en evaluatie materialen door zorgprofessionals. en scholing van alle stomaverpleegkundigen In de module is d.m.v. het zorgcontinuüm beschreven dat functionering gericht voor - schrijven van stoma hulpmiddelen alleen voorbehouden is aan de stomaverpleegkundige die voldoet aan de eisen zoals gesteld in het zorg continuüm. Dit betekent dat iedereen een scholing moet volgen om bevoegd te zijn. Dit om eenduidig te werken volgens de criteria en allerlei discussies de wereld uit helpen. Momenteel wordt ook het expertise gebied stomaverpleegkundigen afgerond en zal tijdens het symposium van de V&VN, stomaverpleegkundigen worden gepresenteerd ter vaststelling. Eerder zullen de leden al geïnformeerd worden via de mail/nieuwsbrief en kunnen ze commentaar geven. De items voor functionering gericht voorschrijven staan ook in dit expertise gebied.

13 Concept expertise gebied is opgesteld door de commissie Wet en Status met ondersteuning van V&VN, Nellie Kolk. De V&VN, stomaverpleegkundigen ( commissies onderwijs en Wet en Status, communicatie en deels projecten) zal samen met de V&VN overkoepelend en deels met V&VN, continentie een scholing opzetten die ook officieel gecertificeerd en voor punten kwaliteit register gehonoreerd zal worden. Deze scholing is voor het voorjaar gepland en zal regionaal gegeven worden. Omdat het de bedoeling is om naast de huidige modules nog meer modules te maken ( o. a wond) is een eenduidige basis scholing van belang met differentiatie naar de specifieke onderwerpen. We proberen hier subsidie voor te krijgen van VWS. Hiervoor wordt momenteel een scholingsplan plan gemaakt. Het is veel werk en vraagt ( vrije ) tijd maar dan kunnen we wel voldoen aan gestelde eisen en vooral uit de discussies geraken. * Laatste bijeenkomst op 26/6/2017 vervelende discussie met ambtenaren VWS omdat we aangaven dat we op 1/1/2018 niet al onze leden geschoold hebben. Er staat in vele stukken dat wij een jaar nodig hadden om zaken te realiseren. Zo ook de continentie verpleegkundigen. Helemaal vreemd deze reactie omdat telefonisch overleg van 23/6 ( naar aanleiding brief FHI naar VWS ) geheel ander gesprek hebben gevoerd waarna we nog een globale begroting konden inleveren voor scholing. Naar aanleiding van die opmerkingen heeft Nellie Kolk, deze mensen aangesproken en ook de voorzitter dat ze dit heel onbehoorlijk vond, zeker na al het werk wat wij hebben gedaan. Maar er was grote druk omdat op 30/6 de module aangeboden moest worden ( een van de doelen VWS) en daarvoor moeten dan veel zaken wijken ( is mijn interpretatie). Ook het feit dat het meest essentiële deel, een digitaal systeem compatibel met ziekenhuizen en thuiszorg nog lang niet is gerealiseerd. ( dit komt dan in het implementatieplan wat voor gerealiseerd moet zijn of nog als lerend onderdeel verder uitgewerkt moet worden. Leveranciers hebben via Nigela systeem in concept gemaakt en willen wel trial doen. Stomavereniging heeft zich enigszins bij dat systeem aangesloten, ook vanwege nog opstaande zaken voor aanbieden module aan kwaliteit instituut. Zoals hierboven aangegeven moet er nog veel gedaan worden en is het echt nog niet gedaan. Verder is er nu het gevaar dat bepaalde partijen zelf zaken enigszins gaan invullen. Bijlagen: 1. Zorgcontinuüm en rollen m.b.t. voorschrijven van stomahulpmiddelen 2. Generieke module en module stoma

14 3. Structuur Eigenaarschap en beheer module stoma 4. Voorwaarden V&VN om mee te werken in module beheer continentie en stoma. 5. Brief van FHI aan VWS naar aanleiding van afbreken overleg an. 6. dere contractering. 7. Brief aan VWS naar aanleiding van niet doorgaan nieuwe wijze van contracteren tussen zorgverzekeraars en FHI >> daaronder kort telefonisch gegeven antwoord ambtenaar VWS. Gebruikte stukken: 1. Proces beschrijving hulpmiddelen zorg 2014 in vereenvoudigde versie 2. Visie en positon paper van de V&VN, stomaverpleegkundigen ( voor zorgcontinuüm) 3. Evidenced richtlijn stomazorg ( voor zorgcontinuüm) nog niet herziene versie gebruikt

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Hulpmiddelen stomazorg

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Hulpmiddelen stomazorg Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen

Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen Kwaliteitsverbetering Continentie Hulpmiddelen Bijeenkomst Passende Continentiezorg Margo Weerts, voorzitter Platform Continentie Hulpmiddelenzorg Health Tuesday, 18 september 2018 Hulpmiddelen op de agenda

Nadere informatie

Zorgcontinuüm en rollen m.b.t. voorschrijven van stomahulpmiddelen

Zorgcontinuüm en rollen m.b.t. voorschrijven van stomahulpmiddelen Het voorschrijven van stoma, kan alleen in context gehele (stoma)zorg worden gezien. Het is geen eenmalig maar meer een cyclisch gebeuren. Door evaluatie hulpmiddel maar vooral door de veranderde omstandigheden

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier. Algemene informatie. 1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Module Continentie Hulpmiddelen (module CH)

Aanbiedingsformulier. Algemene informatie. 1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Module Continentie Hulpmiddelen (module CH) Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Bestuurlijk Overleg Hulpmiddelen

Bestuurlijk Overleg Hulpmiddelen Bestuurlijk Overleg Hulpmiddelen Initiatief gestart door Minister Schippers Bestuurlijk overleg en 3 werkgroepen (stoma, diabetes, continentie) Speerpunten FHI; wettelijke verankering functioneringsgericht

Nadere informatie

WAT WORDT BEDOELD MET FUNCTIEGERICHT VOORSCHRIJVEN? Masterclass NOVW 24 mei 2013

WAT WORDT BEDOELD MET FUNCTIEGERICHT VOORSCHRIJVEN? Masterclass NOVW 24 mei 2013 WAT WORDT BEDOELD MET FUNCTIEGERICHT VOORSCHRIJVEN? Masterclass NOVW 24 mei 2013 Even voorstellen Edith Hagedoren - Meuwissen Ergotherapeut Senior medewerker Vilans Projectleider Vilans Hulpmiddelenwijzer

Nadere informatie

Protocollering hulpmiddelenzorg met als voorbeeld hulpmiddelenzorg voor mensen met stoma

Protocollering hulpmiddelenzorg met als voorbeeld hulpmiddelenzorg voor mensen met stoma Protocollering hulpmiddelenzorg met als voorbeeld hulpmiddelenzorg voor mensen met stoma 24 mei 2013 NOVW - 240513 1 Kennismaking Yvonne Heerkens, PhD Programmaleider Terminologie & Technologie Nederlands

Nadere informatie

P a g i n a 1. Module Stoma Hulpmiddelen

P a g i n a 1. Module Stoma Hulpmiddelen P a g i n a 1 Module Stoma Hulpmiddelen P a g i n a 2 Inhoud Samenvatting... 3 1.0 Inleiding... 4 2.0 Uitgangspunten... 4 3.0 Stoma en stomahulpmiddelen... 5 4.0 Fasering / zorgcontinuüm... 6 5.0 Opbouw

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Functioneringsgericht voorschrijven van hulpmiddelen in de Urologie

Functioneringsgericht voorschrijven van hulpmiddelen in de Urologie Presentatie post-eaun 24 sept. 2018 Functioneringsgericht voorschrijven van hulpmiddelen in de Urologie Komt een bij de continentieverpleegkundige Hanny Cobussen-Boekhorst, dr. MANP continentiezorg Thessa

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Wijkverpleging

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Wijkverpleging Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 mei 2015 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 26 mei 2015 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een

Dit wil overigens niet zeggen dat dit project volledig en definitief van tafel is. Met de ICF¹ in gedachten kan het nu eenmaal niet anders dat er een Waarom CLIQ Mail Ron Legerstee Ik ga er vooralsnog vanuit dat de behoefte aan een classificatie van hulpmiddelen bestaat. Of CLIQ daarop hét antwoord is en zal blijven weet ik niet. Wel denk ik dat enige

Nadere informatie

Doet de. stomazorg. wat ze moeten doen? in het ziekenhuis en thuis aan voldoen?

Doet de. stomazorg. wat ze moeten doen? in het ziekenhuis en thuis aan voldoen? Kwaliteitscriteria Doet de voor Stomavereniging goede stomazorg wat ze moeten doen? Waar Ervaring moet van goede 1487 mensen stomazorg, met een stoma in het ziekenhuis en thuis aan voldoen? www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten?

Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten? Stomamaterialen en hulpmiddelen: wat moet je weten? 1 Wanneer heb ik stomamateriaal nodig? Als je een stoma hebt, heb je stomamaterialen nodig, ook als je stoma tijdelijk is. Bij een stoma wordt de ontlasting

Nadere informatie

Zorginstituut Nederland T.a.v. de heer dr. J. Wijma, voorzitter Raad van Bestuur Willem Dudokhof XH Diemen

Zorginstituut Nederland T.a.v. de heer dr. J. Wijma, voorzitter Raad van Bestuur Willem Dudokhof XH Diemen Zorginstituut Nederland T.a.v. de heer dr. J. Wijma, voorzitter Raad van Bestuur Willem Dudokhof 11112 XH Diemen Datum: 18 april 2019 Betreft: Kwaliteitskader Spoedzorgketen Geachte heer Wijma, De afgelopen

Nadere informatie

! Introduc)e Project. 5 maart 2015

! Introduc)e Project. 5 maart 2015 Introduc)e Project 1 Betrokkenen verstrekking OST Cliënt / pa1ënt - > probleem + behoe9e Behandelaar medicus - > indiceerder Orthopedisch schoentechnicus - > leverancier Zorgverzekeraar - > betaler, contractgever

Nadere informatie

Regionale bijeenkomst Eindhoven een impressie

Regionale bijeenkomst Eindhoven een impressie Regionale bijeenkomst Eindhoven 8-6-2016 een impressie Aanvullende tips bij de voorbereiding: Zorg voor extra kannen water, zodat er tussendoor voldoende gedronken kan worden Print de bestandjes uit voor

Nadere informatie

Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg

Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg Vastgesteld door het Bestuurlijk Overleg Hulpmiddelen VWS op 15 maart 2017 Aangeboden aan het Zorginstituut voor opname in het Register op 30 juni 2017 Versie

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Gehandicaptenzorg Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars

Stuurgroep stakeholders regio Haaglanden en zorgkantoor en vanaf 2016 met de grotere verzekeraars 1 Jaarplan netwerk Haaglanden 2016 Inleiding en achtergrond Vanaf 2005 is door de regio ingezet op verbetering van de zorg aan cliënten met en hun naasten. In de jaren daarna heeft de wijze van samenwerking

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Organisatiescan persoonsgerichte zorg

Organisatiescan persoonsgerichte zorg Organisatiescan persoonsgerichte zorg Doel organisatiescan: bijdragen aan implementatie (-bereidheid) van persoonsgerichte zorg en gezamenlijke besluitvorming in de organisatie. Insteek is op organisatieniveau.

Nadere informatie

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Consensusdocument Kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Consensusdocument Kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Consensusdocument Kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Consensusdocument Kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) heeft als doel kwaliteitsverbetering te bewerkstelligen bij iedere uroloog ten gunste van iedere patiënt.

Nadere informatie

Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan

Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan Factsheet Ontwikkeling generiek Individueel Zorgplan Deze factsheet informeert u over de ontwikkeling van een Referentiemodel Individueel Zorgplan In de praktijk bestaan veel modellen individuele zorgplannen

Nadere informatie

De zeven voorwaarden voor goede stomazorg

De zeven voorwaarden voor goede stomazorg De zeven voorwaarden voor goede stomazorg De zeven voorwaarden voor goede stomazorg Ongeveer 30.000 mensen in Nederland hebben een stoma waar zij de rest van hun leven mee moeten leren leven en omgaan.

Nadere informatie

Bijlage 5 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

Bijlage 5 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 5 zorginkoopbeleid 2018-2019 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 5 Resultaatbeloning doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen Vanaf 2018 heeft Menzis in samenspraak met een vertegenwoordiging

Nadere informatie

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging en Verzorging (WLZ)

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging en Verzorging (WLZ) Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Zorgen over de voorgenomen overheveling van het kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zvw per 2017.

Zorgen over de voorgenomen overheveling van het kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zvw per 2017. Ministerie van VWS Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ 'S-GRAVENHAGE Sparrenheuvel 16 Postbus 520 3700 AM ZEIST Telefoon (030) 698 89 11 Telefax (030) 698 83 33 E-mail info@zn.nl Contactpersoon

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

Aanmelding Model van zorginformatiebouwstenen (zib s) aan de Basisinfrastructuur

Aanmelding Model van zorginformatiebouwstenen (zib s) aan de Basisinfrastructuur Aanmelding Model van zorginformatiebouwstenen (zib s) aan de Basisinfrastructuur 0. Vormvereisten 0.1 Is het formulier volledig ingevuld? O. JA O. NEE 0.2 Alvorens een intakegesprek wordt ingepland voert

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

ontwikkelingen wijkverpleging

ontwikkelingen wijkverpleging De wijkverpleegkundige en haar perspectief 22 september 2017 ontwikkelingen wijkverpleging 1 ontwikkelingen wijkverpleging (vervolg) recente ontwikkelingen erkenning van het belang van de rol van de wijkverpleegkundige

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Leijten (SP) en Van Gerven (SP) over de vergoeding van een morfinepomp (2016Z00850).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Leijten (SP) en Van Gerven (SP) over de vergoeding van een morfinepomp (2016Z00850). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

3 april 2014 Partnership in Clinical Trials Martijn Griep, PhD Associate Director Kwaliteit en Naleving Janssen GCO Benelux, Tilburg

3 april 2014 Partnership in Clinical Trials Martijn Griep, PhD Associate Director Kwaliteit en Naleving Janssen GCO Benelux, Tilburg Ideale site ideale samenwerking in clinical trials 3 april 2014 Partnership in Clinical Trials Martijn Griep, PhD Associate Director Kwaliteit en Naleving Janssen GCO Benelux, Tilburg MICROSOFT CORPORATION

Nadere informatie

Inspectierapport Timpaan Kinderopvang B.V. (GOB) Badweg 28 8401 BL GORREDIJK Registratienummer: 147076468

Inspectierapport Timpaan Kinderopvang B.V. (GOB) Badweg 28 8401 BL GORREDIJK Registratienummer: 147076468 Inspectierapport Timpaan Kinderopvang B.V. (GOB) Badweg 28 8401 BL GORREDIJK Registratienummer: 147076468 Toezichthouder: GGD Fryslân In opdracht van gemeente: OPSTERLAND Datum inspectiebezoek: 30-10-2013

Nadere informatie

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen)

Het ICF schema ziet er als volgt uit. (Schema uit hoofdtekst hier opnemen) 1 International Classification of Functioning, Disability and Health Het ICF-Schema ICF staat voor; International Classification of Functioning, Disability and Health. Het ICF-schema biedt een internationaal

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor zorgverzekeraars. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor zorgverzekeraars Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars Het Toetsingskader voor zorgverzekeraars 3 Wat is het Toetsingskader? Het toetsingskader is één

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Organisatie van intensive care

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Organisatie van intensive care Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Beleidsadvies Stoma Zorgwijzer na 2017

Beleidsadvies Stoma Zorgwijzer na 2017 Beleidsadvies Stoma Zorgwijzer na 2017 1. Aanleiding van dit beleidsadvies Kan de Stoma Zorgwijzer worden doorontwikkeld naar een tool die de kwaliteit van stomazorg in de hele keten inzichtelijk maakt

Nadere informatie

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging, Waarde gedreven zorg Wat hebben we

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 januari 2019 Betreft kwaliteitskader spoedzorgketen

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 januari 2019 Betreft kwaliteitskader spoedzorgketen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Partijen betrokken bij het ontwikkelen of onderhouden van deze kwaliteitsstandaard zijn: NVK, NVvP, VKGN, NIP, NPCF, ZN

Partijen betrokken bij het ontwikkelen of onderhouden van deze kwaliteitsstandaard zijn: NVK, NVvP, VKGN, NIP, NPCF, ZN Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 29689 Herziening Zorgstelsel 25424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 599 Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

3. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

Protocol gecontroleerde experimenteerruimte GGZ Kwaliteitsstatuut 1. Toelichting experimenteerruimte

Protocol gecontroleerde experimenteerruimte GGZ Kwaliteitsstatuut 1. Toelichting experimenteerruimte Protocol gecontroleerde experimenteerruimte GGZ Kwaliteitsstatuut Het GGZ Kwaliteitsstatuut geeft aan wat aanbieders in de GGZ geregeld moeten hebben op het gebied van kwaliteit en verantwoording om curatieve

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Kwaliteit en de zorgverzekeraar. Seminar Kwaliteit van Zorg. Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis

Kwaliteit en de zorgverzekeraar. Seminar Kwaliteit van Zorg. Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis Kwaliteit en de zorgverzekeraar Seminar Kwaliteit van Zorg Joris van Eijck, directeur Zorg Menzis 1 Missie zorgverzekeraars Zoals benoemd in de zorgverzekeringswet 2006 Kwalitatief goede, betaalbare en

Nadere informatie

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak

Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Voorstel voor het aanpassen van de procedure toeleiding naar een Maatwerkvoorziening Maatschappelijke Ondersteuning, tegelijk plan van aanpak Naar aanleiding van de uitspraken door Centrale Raad van Beroep

Nadere informatie

Wat staat er over vergoedingen van stomamaterialen vanuit de basisverzekering in het reglement hulpmiddelen?

Wat staat er over vergoedingen van stomamaterialen vanuit de basisverzekering in het reglement hulpmiddelen? De Regeling Hulpmiddelen van de Zorgverzekeringswet geeft aan dat er aanspraak bestaat op vergoeding van hulpmiddelen voor stomadragers. Het Reglement Hulpmiddelen van Achmea en Agis werkt dit nader uit.

Nadere informatie

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd

Toetsingskader. Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen. Van goede zorg verzekerd Toetsingskader Voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Van goede zorg verzekerd 2 Het Toetsingskader voor beroepsorganisaties en wetenschappelijke verenigingen Het Toetsingskader voor

Nadere informatie

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Seksualiteit en seksueel misbruik (deel 1,2,3) Sturen op aanpak seksueel misbruik (deel 4)

1. Naam van de kwaliteitsstandaard: Seksualiteit en seksueel misbruik (deel 1,2,3) Sturen op aanpak seksueel misbruik (deel 4) Aanbiedingsformulier Op grond van dit aanbiedingsformulier heeft Zorginstituut Nederland getoetst of de kwaliteitsstandaard voldoet aan de criteria uit het Toetsingskader. Dit document speelt een essentiële

Nadere informatie

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) Hulp bij overgewicht wordt per 2019 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De dekking is bedoeld voor mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht.

Nadere informatie

In gesprek.. over 50 jaar stomazorg

In gesprek.. over 50 jaar stomazorg In gesprek.. over 50 jaar stomazorg Jubileumdag 50 jaar Stomavereniging 23 september 2017 Arjen Noordzij (uroloog en zelf 50 jaar stomadrager) kijkt met spraakmakende mensen uit de stomawereld terug maar

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 januari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 januari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

De verpleegkundige indicatiestelling

De verpleegkundige indicatiestelling De verpleegkundige indicatiestelling Aanleiding en achtergrond In 2015 zal de aanspraak verpleging in de wijk geïntroduceerd worden in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze prestatie bestrijkt de zorg zoals

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Toegang tot weesgeneesmiddelen en zorg

Toegang tot weesgeneesmiddelen en zorg Toegang tot weesgeneesmiddelen en zorg NFK Staat voor mensen geraakt door kanker Pauline Evers, beleidsmedewerker 15 november 2013 Nationaal plan En nu? DOEL-workshop Implementatie van het nationaal plan

Nadere informatie

Functioneringsgericht voorschrijven

Functioneringsgericht voorschrijven Functioneringsgericht voorschrijven T.T. Prinzen en G.J. Dingemanse KNO/NVA vergadering, 26 april 2012 1 Functioneringsgerichte aanspraak Uitgaande van ICF model 2 Functioneringsgerichte aanspraak op hulpmiddelen

Nadere informatie

Inkoopbeleid 2018 Diabetestestmateriaal. Datum: 1 april 2017 Versie : 1.0

Inkoopbeleid 2018 Diabetestestmateriaal. Datum: 1 april 2017 Versie : 1.0 Inkoopbeleid 2018 Diabetestestmateriaal Datum: 1 april 2017 Versie : 1.0 Wat leest u in dit inkoopdocument? 1. Wat willen we bereiken en wat betekent dit voor u? pagina 2 2. Wie kunnen een overeenkomst

Nadere informatie

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging en Verzorging (WLZ)

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging en Verzorging (WLZ) 1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging en Verzorging (WLZ) Naam: I.Heesbeen Organisatie: ActiZ Email: i.heesbeen@actiz.nl Telefoonnummer: 0625034236

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging, Verzorging en Zorg thuis (VV&T)

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging, Verzorging en Zorg thuis (VV&T) 1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Verpleging, Verzorging en Zorg thuis (VV&T) Naam: I.Heesbeen Organisatie: ActiZ Email: i.heesbeen@actiz.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk l 129240/186658. Uw verzoek tot ingrijpen in de markt voor diabeteshulpmiddelen 1 juli 2015

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk l 129240/186658. Uw verzoek tot ingrijpen in de markt voor diabeteshulpmiddelen 1 juli 2015 Diabetesvereniging Nederland T.a.v. Postbus 470 3830 AM LEUSDEN Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

Overzicht Financiering eerste lijn

Overzicht Financiering eerste lijn Overzicht Financiering eerste lijn Wat gaan we doen? Terugblik inventarisatie ZonMw onder 22 praktijkprojecten Overzicht financieringsbronnen Goed voorbeeld In dialoog met Waarom deze workshop? Quickscan

Nadere informatie

2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving

2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving Kennis over Ketenzorg Externe analyse, financiering 2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving In dit hoofdstuk verkennen we de externe omgeving die van invloed is op de vraag of het voor

Nadere informatie

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 januari Amsterdam, mei 2013

Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 januari Amsterdam, mei 2013 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Boerderij Ruimzicht te Oldelamer op 10 nuari 2013 Amsterdam, mei 2013 Inleiding Op 10 nuari 2013 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Peer review Het elektronisch Kinesitherapeutisch dossier

Peer review Het elektronisch Kinesitherapeutisch dossier Peer review Het elektronisch Kinesitherapeutisch dossier Inleiding Waarom een dossier? Efficiëntie in het werk en communicatie dankzij informatisering en automatisering Hulp bij het nemen van beslissingen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

I) Functiegerichte aanspraak. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

I) Functiegerichte aanspraak. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl k Bijlage(n)

Nadere informatie

Context Informatiestandaarden

Context Informatiestandaarden Context Informatiestandaarden Inleiding Om zorgverleners in staat te stellen om volgens een kwaliteitsstandaard te werken moeten proces, organisatie en ondersteunende middelen daarop aansluiten. Voor ICT-systemen

Nadere informatie

Protocol hulpmiddelenzorg voor mensen met een stoma

Protocol hulpmiddelenzorg voor mensen met een stoma Project Hulpmiddelenzorg voor mensen met een stoma Protocol hulpmiddelenzorg voor mensen met een stoma Yvonne Heerkens & Anne Braakman Maart 2014 Amersfoort Nederlands Paramedisch Instituut / NPi Maarssen

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent!

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden. Laat zien wat je waard bent! Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Laat zien wat je waard bent! Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak 17 mei 2017 voor jezelf Drijfveren De best mogelijke zorg

Nadere informatie

Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD)

Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD) BELEIDSREGEL Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type 2, VRM, COPD) Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Ambulancezorg in Nederland

Ambulancezorg in Nederland Koos Reumer, 2 februari 2015 Ambulancezorg algemeen Vereniging Ambulancezorg Nederland Ontwikkelingen binnen ambulancezorg Jonge sector Wet ambulancevervoer 1973 Tijdelijke wet ambulancezorg 2013 Vereniging

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

VERDUIDELIJKING CASEMANAGEMENT

VERDUIDELIJKING CASEMANAGEMENT Eekholt 4 1112 XH Diemen Postbus 320 1110 AH Diemen www.zorginstituutnederland.nl info@zinl.nl T +31 (0)20 797 85 55 Contactpersoon drs. A.M. Hopman T +31 (0)20 797 86 01 VERDUIDELIJKING CASEMANAGEMENT

Nadere informatie

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie?

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Van goede zorg verzekerd 2 Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? 1. Het Register Het Zorginstituut heeft een

Nadere informatie

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie?

Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Van goede zorg verzekerd 2 Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/ brancheorganisatie? Relevante partijen: Hoe betrekt u uw koepel-/

Nadere informatie

V&VN Geriatrie. Jaarplan 2014-2015. Inleiding. Missie

V&VN Geriatrie. Jaarplan 2014-2015. Inleiding. Missie V&VN Geriatrie Jaarplan 2014-2015 Inleiding Dit jaarplan beschrijft de activiteiten die de afdeling V&VN Geriatrie voornemens is uit te voeren in 2014 en 2015. Deze activiteiten zijn gebaseerd op de missie

Nadere informatie

Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg Bijlage 11 zorginkoopbeleid Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg 1 Bijlage 11 POH- S module 2016-2018 Per 2016 zijn we gestart met een driejarig beleid. Met dit driejarig beleid, bieden we duidelijkheid

Nadere informatie

Programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (GGH) Toelichting subsidieoproep open ronde 2

Programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (GGH) Toelichting subsidieoproep open ronde 2 2018 Programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (GGH) Toelichting subsidieoproep open ronde 2 Marleen Jonker programmasecretaris GGH ZonMw Aanleiding programma GGH Verkenning 2015 In opdracht van VWS heeft

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar

Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie. De Friesland Zorgverzekeraar Informatiebijeenkomst Wijkverpleging 25 - juni 2014 Gewijzigde versie De Friesland Zorgverzekeraar Wijzigingen Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 1 juli 2014 naar Inkoopbeleid S2 publicatiedatum 7 juli 2014

Nadere informatie

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens

Jaarplan Palliatieve Zorg Laurens Gezamenlijk werken aan kwaliteit palliatieve zorg in heel Laurens INHOUD 1 INLEIDING 2 2 ROL REGIO, LPZ EN I&O 2 3 OVERLEGSTRUCTUUR 2 4 DOELEN 2013 3 4.1 Laurensbrede visie 3 4.2 Eenduidig kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Vergoeding van stomahulpmiddelen voor de huid en steunbandages

Vergoeding van stomahulpmiddelen voor de huid en steunbandages 10 vragen over Vergoeding van stomahulpmiddelen voor de huid en steunbandages Krijgen stomadragers een vergoeding voor stomahulpmiddelen voor de huid en voor steunbandages? De Stomavereniging heeft dit

Nadere informatie

BK GRZ- Ziekenhuisverplaatste zorg IR V-1-1-1

BK GRZ- Ziekenhuisverplaatste zorg IR V-1-1-1 25 november 2014 1/9 Z-Index Alexanderstraat 11 2514 JL Den Haag Postbus 16090 2500 BB Den Haag T 070-37 37 400 F 070-37 37 401 info@z-index.nl www.z-index.nl KvK: Haaglanden 27177027 Auteurs N. Speksnijder

Nadere informatie

Beheer en onderhoud GPH

Beheer en onderhoud GPH Beheer en onderhoud GPH Afkomstig van: Sandra van Beek-Jacobs Versie: 1.0 Datum: 25-7-2014 Inhoudsopgave 1. Documenthistorie 3 2. Inleiding 4 2.1 Opbouw document 4 2.2 Doel document 4 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 10 november 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 772 Beleidsdoorlichting Volksgezondheid, Welzijn en Sport Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Het praktijkteam palliatieve zorg on tour

Het praktijkteam palliatieve zorg on tour Het praktijkteam palliatieve zorg on tour Namens het praktijkteam palliatieve zorg: Nicole Houweling Chantal Perreira Dianne Boxman Ministerie van VWS IKNL Hospice Demeter 16 november2017 Wat gebeurt er?

Nadere informatie

STICHTING AUTORITEIT FINANCIËLE MARKTEN, hierna AFM, Gevestigd te Amsterdam, STICHTING DSI, hierna: DSI, Gevestigd te Amsterdam

STICHTING AUTORITEIT FINANCIËLE MARKTEN, hierna AFM, Gevestigd te Amsterdam, STICHTING DSI, hierna: DSI, Gevestigd te Amsterdam Convenant tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en de Stichting DSI inzake vakbekwaamheid van Relevante personen werkzaam onder de verantwoordelijkheid van Ondernemingen STICHTING AUTORITEIT

Nadere informatie

2. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Tabaksverslaving

2. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Tabaksverslaving 1. Naam van de kwaliteitsstandaard: ZorgmoduleStoppenmetRoken 2. Zorgvraag/aandoening(en) waarop de kwaliteitsstandaard betrekking heeft: Tabaksverslaving 3. Gepland moment van revisie van de kwaliteitsstandaard:

Nadere informatie