Milieumonitoringrapportage 2014 Haven- en industrieterrein Moerdijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Milieumonitoringrapportage 2014 Haven- en industrieterrein Moerdijk"

Transcriptie

1 Milieumonitoringrapportage 2014 Haven- en industrieterrein Moerdijk Resultaten in vogelvlucht Gebaseerd op de Milieumonitoringrapportage Haven- en industrieterrein Moerdijk december 2015

2 Wat u vooraf moet weten In opdracht van Duurzame Verbindingen Moerdijk wordt jaarlijks een milieumonitoringsrapport opgesteld. Dit rapport gaat in op zes thema s: water, lucht, geluid, natuur, afval, energie en milieuklachten en hinder. Door de resultaten te vergelijken met die van vorige jaren, wordt in beeld gebracht hoe het haven- en industrieterrein zich op deze thema s ontwikkelt. Zo wordt ook duidelijk of maatregelen, projecten en beleidsplannen effect hebben. De Milieumonitoringsrapportage 2014 blikt terug op het jaar Ambities en plannen uit de Havenstrategie Moerdijk 2030 en activiteiten uit 2015 worden hierin niet vermeld. Relevante milieumonitoringgegevens van 2014 kwamen in de loop van 2015 beschikbaar. Hierdoor kon de Milieumonitoringrapportage in het najaar van 2015 worden opgesteld en gepresenteerd. Een groot deel van de gebruikte gegevens voor de milieumonitoring 2014 is afkomstig van de bedrijven die verplicht zijn om jaarlijks te rapporteren over milieugegevens. Dit zijn lang niet alle bedrijven, maar hiermee wordt de werkwijze van eerdere jaren voortgezet. Resultaten over meerdere jaren zijn hierdoor redelijk goed vergelijkbaar. Omdat een grote fabriek op het haven- en industrieterrein een deel van 2014 stil heeft gelegen, is het echter niet overal mogelijk om voor 2014 een goede vergelijking te maken met de cijfers van eerdere jaren. Duurzame Verbindingen Moerdijk De provincie Noord-Brabant, gemeente Moerdijk, Bedrijvenkring Industrieterrein Moerdijk (BIM) Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Waterschap Brabantse Delta en het Havenschap Moerdijk zijn vertegenwoordigd in de stuurgroep Duurzame Verbindingen Moerdijk. Deze partijen streven gezamenlijk naar een toonaangevend duurzaam haven- en industrieterrein Moerdijk. Vanuit die intentie is een meerjarenprogramma Duurzame Verbindingen Moerdijk opgesteld. Hierin staan de gezamenlijke ambities van de genoemde partijen op het gebied van duurzaamheid.

3 Energie In 2014 is becijferd dat 4,7% van de totale duurzame energieproductie in Nederland uit Moerdijk komt (gebaseerd op gegevens uit 2013). 9,5% van het totale energieverbruik door bedrijven wordt duurzaam opgewekt (gebaseerd op gegevens uit 2013). De totale hoeveelheid zelf geproduceerde duurzame energie is in 2014 licht gestegen. Dit draagt bij aan een energieneutraal haven- en industrieterrein in de toekomst. Het elektriciteits- en aardgasverbruik en de CO2- emissies dalen flink. Aangenomen mag worden dat het stilliggen van een grote fabriek deze laatste cijfers beïnvloedt.

4 Lucht Pm 10 = fijnstof NO 2 = stikstofdioxide De invloed van het haven- en industrieterrein op de luchtkwaliteit in Moerdijk, Klundert en Zevenbergen is in 2014 ongeveer gelijk gebleven. De in de lucht gemeten concentraties fijnstof, stikstofdioxide en benzeen in Moerdijk zijn in 2014 licht afgenomen ten opzichte van In Klundert en Zevenbergen was in 2014 sprake van lichte toename van concentraties fijnstof. Het aantal enoses op het havenen industrieterrein is in 2014 uitgebreid. Deze enoses meten niet de luchtkwaliteit, maar dragen onder meer bij aan de opsporing van bronnen van geuroverlast. enose

5 Water In 2014 is met ruim 1 miljoen m 3 minder drinkwater verbruikt dan in Het verbruik van industriewater is gedaald ten opzichte van 2013, met als voornaamste reden het langdurig stilliggen van een groot bedrijf. Inname van koelwater en lozing daarvan op het Hollands Diep zijn in 2014 licht gedaald ten opzichte van De hoeveelheid op riolering en oppervlaktewater geloosd afvalwater is in 2014 ook licht afgenomen ten opzichte van In het afvalwater waren in 2014 hogere concentraties stoffen (o.a. stikstof, fosfor) aanwezig dan in 2013.

6 Afval 83% van de afval-/reststromen is in 2014 hergebruikt of nuttig toegepast; een stijging van 1% ten opzichte van In 2014 hebben bedrijven ruim 1,5 miljoen ton afval geproduceerd - evenveel als 3 miljoen mensen op jaarbasis en 9% minder dan in Er is in 2014 minder afval verbrand (2%) en minder gestort (1%) dan in De hoeveelheid geproduceerd gevaarlijk afval daalt al enkele jaren. In 2014 is dit verder gedaald, met 7,5% ( ton) ten opzichte van Onder de noemer EnergyWeb wisselen bedrijven op het terrein warm water, stoom en CO2 uit. Deze duurzame verbindingen dragen bij aan de omslag naar een circulaire economie.

7 Geluid Het toegestane geluidsniveau van 50 db(a) in de omgeving is in 2014 nergens overschreden. De geluidsbelasting van de bedrijven op het haven- en industrieterrein naar de omgeving was in 2014 nauwelijks verschillend van 2013 en eerdere jaren. De groeiambitie van het Havenschap (Havenstrategie 2030) vraagt in de toekomst om nieuwe oplossingen voor geluid en voorkómen van geluidhinder. Een geluidswal bij de Groenstrook in Klundert is in 2014 onderzocht en bleek niet haalbaar.

8 Milieuklachten en hinder In 2014 zijn 554 klachten geregistreerd; 33% meer dan in Er waren 27 klachtenclusters in 2014: dagen waarop 5 of meer klachten op één dag binnen komen. Bijna alle klachten (95%) gaan over geur. Onduidelijk is wat de stijging van het aantal klachten over geur heeft veroorzaakt. In de eerste drie kwartalen van 2015 is het aantal klachten aanzienlijk gedaald. Bij 7% van de geregistreerde klachten in 2014 was ook sprake van gezondheidsklachten. Dit is relatief gezien iets minder dan in Het oplossingspercentage (klachten waarbij een oorzaak of veroorzaker wordt vastgesteld) lag in 2014 op 46%. Landelijk is dit 30-35%. Klanbordgroep milieuklachten In 2014 is door het samenwerkingsverband DVM besloten om een Klankbordgroep Milieuklachten op te richten. De Klankbordgroep is een gezamenlijk platform, waar burgers, overheden en bedrijven informatie en ervaringen uitwisselen, en samen initiatieven nemen om de communicatie rondom incidenten, meldingen en klachten te verbeteren. In 2015 gaat de Klankbordgroep hiervoor een Verbeteragenda opstellen, in samenwerking met de Burenraad. De Klankbordgroep Milieuklachten, gaat onder meer onderzoeken hoe er meer grip kan komen op de oorzaken van de fluctuaties in de klachtenaantallen.

9 Natuur Voor de Milieumonitoringrapportage 2014 is voor het eerst geregistreerd hoeveel dier- en plantensoorten zijn waargenomen op het haven- en industrieterrein: 106 soorten! Het in 2014 opgestelde Natuurmanagementplan 2030 geeft een goed beeld geeft van mogelijke kansen en bedreigingen voor natuurontwikkeling in de toekomst. De meeuwenpopulatie op het terrein is fors verkleind dankzij het meeuwenbeheerplan en actief maaibeheer. Deze meeuwen hebben nu hun leefgebied op de Sassenplaat, in het Hollands Diep.

10

Moerdijk RAADSINFORMATIEBRIEF

Moerdijk RAADSINFORMATIEBRIEF gemeente Moerdijk RAADSINFORMATIEBRIEF Nummer griffie Zaaknummer Documentnummer Van Aan Onderwerp >m 7 DEC m Atyócvys' : : College van burgemeester en wethouders : de leden van de gemeenteraad : Milieumonitoringsrapport

Nadere informatie

Milieumonitoringrapportage 2014 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

Milieumonitoringrapportage 2014 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Milieumonitoringrapportage 2014 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Colofon Opdrachtgever: Duurzame Verbindingen Moerdijk, werkgroep Monitoring Contactpersoon: J. Rentrop Opgesteld door: ARCADIS Nederland

Nadere informatie

oerdijk qemeente RAADSINFORMATIEBRIEF -4L/ qat-)

oerdijk qemeente RAADSINFORMATIEBRIEF -4L/ qat-) vm qemeente oerdijk RAADSINFORMATIEBRIEF 0 2 NOv 2017 Nummer oriffie Zaaknummer -4L/ qat-) Documentnummer I (f Van : College van burgemeester en wethouders Aan : de leden van de gemeenteraad Onderwerp

Nadere informatie

Milieumonitoringrapportage 2016 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

Milieumonitoringrapportage 2016 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Milieumonitoringrapportage 2016 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Colofon Opdrachtgever: Duurzame Verbindingen Moerdijk, werkgroep Monitoring Contactpersoon: L. Bergenhenegouwen (Havenbedrijf Moerdijk)

Nadere informatie

Milieumonitoringrapportage 2015 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

Milieumonitoringrapportage 2015 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Milieumonitoringrapportage 2015 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Colofon Opdrachtgever: Duurzame Verbindingen Moerdijk, werkgroep Monitoring Contactpersoon: J. Rentrop / W. van der Vlugt Opgesteld door:

Nadere informatie

Strategisch Thema. -Duurzame stad-

Strategisch Thema. -Duurzame stad- Strategisch Thema -Duurzame stad- Modules Samenvatting 1 Houding Nijmegenaren 2 Energieopwekking en -verbruik 3 Omgaan met grondstoffen 5 Duurzame mobiliteit 6 Milieukwaliteit en leefomgeving 7 Datum:

Nadere informatie

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens

Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Overzicht gegevens Werkgroep luchtkwaliteit en geluidsbelasting Overzicht gegevens Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Doel 3 2 Algemeen 4 2.1 Gebruikte gegevens 4 2.2 Welke stoffen zijn betrokken? 4 2.3 Normen

Nadere informatie

Samenwerking Duurzame Verbindingen Moerdijk

Samenwerking Duurzame Verbindingen Moerdijk Samenwerking Duurzame Verbindingen Moerdijk 2016-2030 Concept DVM Moerdijk Grontmij Nederland B.V. Rotterdam, 3 september 2015 Verantwoording Titel : Samenwerking Duurzame Verbindingen Moerdijk 2016-2030

Nadere informatie

MONITORINGRAPPORT 2012 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

MONITORINGRAPPORT 2012 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK MONITORINGRAPPORT 2012 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 3 SAMENVATTING... 4 1. INLEIDING... 5 2. ALGEMENE GEGEVENS BEDRIJVENTERREIN... 6 3. ENERGIE... 12 4. LUCHT... 15 5.

Nadere informatie

Milieumonitor Haven- en industrieterrein Moerdijk. September 2018

Milieumonitor Haven- en industrieterrein Moerdijk. September 2018 Milieumonitor 2017 Haven- en industrieterrein Moerdijk September 2018 Juni 2018 1 DEFINITIEF VERSIE 1.3 12 OKTOBER 2018 2 INHOUD 1. INLEIDING 8 1.1 De Milieumonitor 8 1.2 Gebruikte gegevens 8 1.3 Leeswijzer

Nadere informatie

MONITORINGRAPPORT 2013 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

MONITORINGRAPPORT 2013 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK MONITORINGRAPPORT 2013 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Opdrachtgever : Havenschap Moerdijk Contactpersoon : J. Rentrop Datum : 3 december 2014 Status : Definitief Rapportnummer : HK/14.455/20756/DB

Nadere informatie

Intentieovereenkomst samen werken aan Duurzame Verbindingen Moerdijk 2011-2015

Intentieovereenkomst samen werken aan Duurzame Verbindingen Moerdijk 2011-2015 Intentieovereenkomst samen werken aan Duurzame Verbindingen Moerdijk 2011-2015 Intentieovereenkomst samen werken aan Duurzame Verbindingen Moerdijk 2011-2015 PARTIJEN: 1. Havenschap Moerdijk, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

emissie broeikasgassen

emissie broeikasgassen Eco-efficiëntie van de industrie D index (=1) 12 11 1 9 8 7 6 5 21 22 23 24 26 27 26 bruto toegevoegde waarde totaal energiegebruik emissie fijn stof (M 2,5 ) emissie broeikasgassen emissie ozonprecursoren

Nadere informatie

MONITORINGRAPPORT 2010 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

MONITORINGRAPPORT 2010 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK MONITORINGRAPPORT 2010 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 2. GEGEVENSVERZAMELING... 5 3. MONITORINGRESULTATEN 2010... 7 3.1 Gevestigde bedrijven... 7 3.2 Ruimtegebruik...

Nadere informatie

Hoofdpunten Milieujaarverslag Utrecht Science Park Bilthoven 2017

Hoofdpunten Milieujaarverslag Utrecht Science Park Bilthoven 2017 Hoofdpunten Milieujaarverslag Utrecht Science Park Bilthoven 2017 Jaarlijks wordt voor het Utrecht Science Park Bilthoven (USP B, voorheen het Antonie van Leeuwenhoek terrein) een milieuverslag gemaakt.

Nadere informatie

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS

- ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS - ÉNERGIE - UNE CONSOMMATION TOTALE D'ÉNERGIE GLOBALEMENT EN BAISSE DEPUIS 2004 STAAT VAN HET LEEFMILIEU 2011-2014 - CONTEXT - HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 19 gemeenten, 161 km 2 1.163.486 inwoners

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest Overzicht presentatie Luchtkwaliteit getoetst aan de normen Impact van deze luchtkwaliteit op onze gezondheid Bespreking van stikstofdioxide en fijn stof De nieuwste

Nadere informatie

Locatie. Geluid. Lucht. Geur. water Groen

Locatie. Geluid. Lucht. Geur. water Groen Vergelijking biomassacentrale Nuon - Eneco maart art 2013 Overzicht van de verschillen tussen de biomassacentrale van Eneco en Nuon voor zover blijkt uit hun respectievelijke vergunningaanvragen bij de

Nadere informatie

Jaarverslag project GeurinZicht 2016

Jaarverslag project GeurinZicht 2016 Jaarverslag project GeurinZicht 2016 Het enose netwerk in de Amsterdamse haven Inleiding In het jaarverslag van het enose-project Geurinzicht worden de resultaten en ontwikkelingen van het jaar 2016 beschreven.

Nadere informatie

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4

1. Inleiding. Rapportage Luchtkwaliteit 2012, gemeente Doetinchem 4 Rapport Luchtkwaliteit 2012 Doetinchem Oktober 2013 INHOUD 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1 Wet luchtkwaliteit... 5 2.2 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit... 5 2.3 Bronnen van luchtverontreiniging...

Nadere informatie

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning.

Z Naast de gegevens uit het E-PRTR is er gebruik gemaakt van de gegevens uit de vigerende vergunning. Notitie Aan Van Onafhankelijk Papendrecht OZHZ Dossier Nedstaal Zaaknummer Kenmerk Datum 14 december 2016 Onderwerp Beantwoording vragen Z-16-313511 BEANTWOORDING VRAGEN EX ARTIKEL 40 REGLEMENT VAN ORDE

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

Verbreding N211 -Wippolderlaan. Informatieavond verkeer, luchtkwaliteit & geluid

Verbreding N211 -Wippolderlaan. Informatieavond verkeer, luchtkwaliteit & geluid Verbreding N211 -Wippolderlaan Informatieavond verkeer, luchtkwaliteit & geluid Welkom & Programma 18.30 Start inloopbijeenkomst 19.00 Eerste plenaire presentatie 20.00 Tweede plenaire presentatie 21.00

Nadere informatie

Hoofdpunten Milieujaarverslag Utrecht Science Park Bilthoven 2018

Hoofdpunten Milieujaarverslag Utrecht Science Park Bilthoven 2018 Hoofdpunten Milieujaarverslag Utrecht Science Park Bilthoven 2018 Jaarlijks wordt van de hoofdpunten van het verplichte elektronische milieujaarverslag (e-mjv) een publiek milieujaarverslag gemaakt voor

Nadere informatie

MONITORINGRAPPORT 2011 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

MONITORINGRAPPORT 2011 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK MONITORINGRAPPORT 2011 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 2. GEGEVENSVERZAMELING... 5 3. MONITORINGRESULTATEN 2011... 7 3.1 Gevestigde bedrijven... 7 3.2 Ruimtegebruik...

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

Integrale Milieuanalyse Vlaamse Voedingsnijverheid 2017

Integrale Milieuanalyse Vlaamse Voedingsnijverheid 2017 Integrale Milieuanalyse Vlaamse Voedingsnijverheid 2017 Afsluiting Doelgroepprogramma Vlaamse voedingsnijverheid (2011-2016) en Voorstelling IMA voeding 2017 28 maart 2017 Inleiding IMA Voeding 2017 is

Nadere informatie

POSITIONERING & AMBITIE Burenraad Moerdijk. Uitwerking positionering & ambitie 27 november 2013 ir. A.F. (Guus) Govaart (vz) GG

POSITIONERING & AMBITIE Burenraad Moerdijk. Uitwerking positionering & ambitie 27 november 2013 ir. A.F. (Guus) Govaart (vz) GG PROJECT POSITIONERING & AMBITIE Burenraad Moerdijk Betreft Datum Auteur Kenmerk Verzonden aan Uitwerking positionering & ambitie 27 november 2013 ir. A.F. (Guus) Govaart (vz) 131127-GG leden van de Burenraad

Nadere informatie

Dow Benelux OVERZICHT 2016

Dow Benelux OVERZICHT 2016 Dow Benelux OVERZICHT 6 Productie Het productievolume in Terneuzen is weer op niveau. Dit na een lichte afname in, door een grote onderhoudsstop bij een van de krakers. De locatie tekende in 6 voor ruim,

Nadere informatie

Milieumanagementsysteem Avebe Foxhol

Milieumanagementsysteem Avebe Foxhol Milieumanagementsysteem Avebe Foxhol april 2017 2 Voorwoord Avebe wil continuïteit bieden voor haar leden en medewerkers door op een duurzame, kostenbewuste en innovatieve manier te werken. We werken elke

Nadere informatie

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013 Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie 6 november 2013 Programma Welkom 19:30 uur Stand van zaken en vervolgstappen Kern Moerdijk in de Concept Havenstrategie Advies Commissie Nijpels Pauze 21:00-21:15

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Duurzame Verbindingen Moerdijk 2011 2015 (definitief d.d. 6 oktober 2011)

Meerjarenprogramma Duurzame Verbindingen Moerdijk 2011 2015 (definitief d.d. 6 oktober 2011) Meerjarenprogramma Duurzame Verbindingen Moerdijk 2011 2015 (definitief d.d. 6 oktober 2011) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. UITGANGSSITUATIE 4 3. KADERS 5 4. STAKEHOLDERS 7 5. ORGANISATIE DVM 2011-2015

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2011 en 2015 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 6 oktober 2018 DATUM 2 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083701871 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Houtrook en Gezondheid

Houtrook en Gezondheid Houtrookoverlast, wat kun je doen? Houtrook en Gezondheid 21 september 2018 Longfonds Missie: Samen strijden om longziekten de wereld uit te krijgen en van belang zijn voor de patiënt van vandaag. Ambities:

Nadere informatie

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld.

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld. Achtergrondinformatie voor achterbanberaad milieubeleid regio Eemsdelta Het milieubeleid omvat veel onderwerpen. Teveel om in één keer allemaal te behandelen. Op basis van onze ervaringen in de regio en

Nadere informatie

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam).

Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). kenmerk: 653847/687260 Memo Aan Kopie aan Datum Van Telefoon E-mail Onderwerp: College van GS 4 juni 2015 Samenvatting datarapporten Luchtkwaliteit (IJmond, Haarlemmermeer, Havengebied Amsterdam). In deze

Nadere informatie

EnergywebXL Het netwerk voor duurzame energie

EnergywebXL Het netwerk voor duurzame energie EnergywebXL Het netwerk voor duurzame energie Waarom EnergywebXL? De provincie Noord-Brabant, de gemeente Moerdijk en Havenbedrijf Moerdijk. Samen delen zij de toekomstdroom van een duurzame Brabantse

Nadere informatie

Milieuklachten gemeente Moerdijk, jaaroverzicht 2015

Milieuklachten gemeente Moerdijk, jaaroverzicht 2015 Milieuklachten gemeente Moerdijk, jaaroverzicht 2015 Inleiding De gemeente Moerdijk en de Provincie Noord-Brabant hebben de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) aangewezen als regiepunt voor

Nadere informatie

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water?

Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? Drinkwater Quiz?? Vraag 1 Jouw lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Hoeveel procent van je lichaam is water? a) 25 tot 35% b) 35 tot 45 % c) 45 tot 55% d) 55 tot 75% Antwoord vraag 1 Jouw lichaam

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling

Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten. Joost Wesseling Luchtkwaliteit in Nederland: cijfers en feiten Joost Wesseling Inhoud: Doorsneden door de luchtkwaliteit Concentraties: de laatste decennia; EU normen; Nederland in de EU. Luchtkwaliteit en gezondheid.

Nadere informatie

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté

Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Luchtkwaliteit en lozingen in de lucht in het Vlaamse Gewest Koen Toté Overzicht presentatie Waarom luchtmetingen in Vlaanderen? Evolutie van de laatste decennia Toetsen van de luchtkwaliteit aan de heersende

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Vraag 1 Wat is uw reactie op de berichten in het Algemeen Dagblad over het aantreffen van GenX in drinkwater op meerdere locaties?

Vraag 1 Wat is uw reactie op de berichten in het Algemeen Dagblad over het aantreffen van GenX in drinkwater op meerdere locaties? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

SHANKS BV V E R S I E 2. 0 2 M E I 2 0 1 3

SHANKS BV V E R S I E 2. 0 2 M E I 2 0 1 3 DEELNAME KETENINITIATIEVEN TEN BEHOEVE VAN DE CO 2 PRESTATIELADDER SHANKS BV V E R S I E 2. 0 2 M E I 2 0 1 3 DEELNAME KETENINITIATIEVEN SHANKS BV Shanks en haar bedrijven nemen actief deel in verschillende

Nadere informatie

Milieubarometer 2009-2010

Milieubarometer 2009-2010 NOTITIE Nr. : A.2007.5221.01.N004 Versie : definitief Project : DGMR Duurzaam Betreft : Milieubarometer 2009-2010 Datum : 26 juli 2011 Milieubarometer 2009-2010 Inleiding De milieubarometer is een instrument,

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris duurzame energie in Vlaanderen 2013, Deel I: hernieuwbare energie, Vito, september 2014 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2013 bedraagt 5,9% Figuur 1 bio-elektriciteit

Nadere informatie

Bestemmingsplan Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk

Bestemmingsplan Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk Bestemmingsplan Zeehaven- en Industrieterrein Moerdijk Voorlopig toetsingsadvies over het milieueffectrapport 5 oktober 2017 / projectnummer: 2684 1. Oordeel over het milieueffectrapport De gemeente Moerdijk

Nadere informatie

Het milieu in de regio Rotterdam

Het milieu in de regio Rotterdam Het milieu in de regio Rotterdam 2012 Colofon In het project Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam werken samen: DCMR Milieudienst Rijnmond Gemeente Rotterdam GGD Rotterdam-Rijnmond Havenbedrijf Rotterdam

Nadere informatie

Risicocommunicatie. Gezondheid als uitgangspunt, een kwestie van vertrouwen?? Henk Jans, arts Inhoudsmanager Bureau GMV 10 juli 2008

Risicocommunicatie. Gezondheid als uitgangspunt, een kwestie van vertrouwen?? Henk Jans, arts Inhoudsmanager Bureau GMV 10 juli 2008 Risicocommunicatie Gezondheid als uitgangspunt, een kwestie van vertrouwen?? Henk Jans, arts Inhoudsmanager Bureau GMV 10 juli 2008 Presentatie Beleving risico s in relatie tot (praktijk) Wat is een risico?

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2013 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris duurzame energie in Vlaanderen 2013, Deel I: hernieuwbare energie, Vito, februari 2015 1 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2013 bedraagt 5,8 % Figuur 1 zon-elektriciteit

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

MONITORINGRAPPORT 2006 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK

MONITORINGRAPPORT 2006 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK MONITORINGRAPPORT 2006 HAVEN- EN INDUSTRIETERREIN MOERDIJK Inhoudsopgave 1. INLEIDING 2 2. GEGEVENSVERZAMELING 3 3. MONITORINGRESULTATEN 2006 5 3.1 Gevestigde bedrijven 5 3.2 Energie 8 3.3 Lucht 9 3.4

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 12 november 2018 DATUM 20 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083725337 A VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin Inleiding Op

Nadere informatie

Voorkeursvariant Windpark Industrieterrein Moerdijk. Raadsinformatieavond 10 maart 2016

Voorkeursvariant Windpark Industrieterrein Moerdijk. Raadsinformatieavond 10 maart 2016 Voorkeursvariant Windpark Industrieterrein Moerdijk Raadsinformatieavond 10 maart 2016 Programma Opening wethouder Jaap Kamp Aanleiding en procedure Roger Raat - Reitsma Toelichting milieueffecten en voorkeursvariant

Nadere informatie

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Achtergrondinformatie Fijnstof is een vorm van luchtverontreiniging die een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de mens. Kortstondige blootstelling

Nadere informatie

Omgevingsklachten Gemeente Zandvoort

Omgevingsklachten Gemeente Zandvoort Omgevingsklachten Gemeente Zandvoort Omgevingsdienst IJmond houdt samen met andere instanties toezicht op de kwaliteit van de leefomgeving in de gemeente Zandvoort. Onze inspecteurs controleren regelmatig

Nadere informatie

Rapport. Klimaatvoetafdruk 2010 van Van Vessem & Le Patichou. (openbare versie)

Rapport. Klimaatvoetafdruk 2010 van Van Vessem & Le Patichou. (openbare versie) Rapport Klimaatvoetafdruk 21 van Van Vessem & Le Patichou (openbare versie) Auteur: drs. Han van Kleef Datum: 4 april 211 Document: 2724RAPP1144 Rapport Klimaatvoetafdruk 21 Van Vessem & Le Patichou 1.

Nadere informatie

Beschrijving Verwijzing/Direct antwoord Bron gegevens Extern gevalideerd. Strategie: milieuvriendelijkmaterialiteit, meetbaarheid en beïnvloedbaarheid

Beschrijving Verwijzing/Direct antwoord Bron gegevens Extern gevalideerd. Strategie: milieuvriendelijkmaterialiteit, meetbaarheid en beïnvloedbaarheid Milieu-indicatoren SPECIFIC STANDARD DISCLOSURES Milieu-indicatoren Prestati e indicat or Beschrijving Verwijzing/Direct antwoord Bron gegevens Extern gevalideerd Disclosures on Management Approach Strategie:

Nadere informatie

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040 Het Hart van Holland Regionale Agenda Omgevingsvisie 2040 GEMEENTERAAD KAAG & BRAASSEM 7 DECEMBER 2016 JEROEN TRAUDES kaag en braassem katwijk leiden leiderdorp noordwijk oegstgeest teylingen voorschoten

Nadere informatie

Het milieu in de regio Rotterdam

Het milieu in de regio Rotterdam Het milieu in de regio Rotterdam 2008 Colofon In het project Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam werken samen: DCMR Milieudienst Rijnmond Gemeente Rotterdam GGD Rotterdam-Rijnmond Hoogheemraadschap van

Nadere informatie

Ontwikkeling Borgronden Naarden Toetsing aan milieu- en natuurwetgeving. 6 december 2017 Gerlof Wijnja

Ontwikkeling Borgronden Naarden Toetsing aan milieu- en natuurwetgeving. 6 december 2017 Gerlof Wijnja Ontwikkeling Borgronden Naarden Toetsing aan milieu- en natuurwetgeving 6 december 2017 Gerlof Wijnja De toetsing en het plangebied In deze onderzoeksfase zijn de volgende vragen onderzocht: Is woningbouw

Nadere informatie

RIVM-onderzoek naar Thermphos

RIVM-onderzoek naar Thermphos RIVM-onderzoek naar Thermphos Oriëntatie op de luchtkwaliteit in de omgeving 12 november 2010 1 Inleiding Aanleiding / opdracht Wat heeft RIVM onderzocht Wat heeft RIVM niet onderzocht? Wat betekenen de

Nadere informatie

Milieueffectrapportage Renovatie rioolwaterzuivering s-hertogenbosch. Samenvatting

Milieueffectrapportage Renovatie rioolwaterzuivering s-hertogenbosch. Samenvatting Milieueffectrapportage Renovatie rioolwaterzuivering s-hertogenbosch Samenvatting 17 juli 2015 Inleiding Waterschap Aa en Maas zorgt in het oosten van Brabant dagelijks voor veilig, voldoende, schoon en

Nadere informatie

CO 2 -uitstootrapportage 2011

CO 2 -uitstootrapportage 2011 Programmabureau Klimaat en Energie CO 2 -uitstootrapportage 2011 Auteurs: Frank Diependaal en Theun Koelemij Databewerking: CE Delft, Cor Leguijt en Lonneke Wielders Inhoud 1 Samenvatting 3 2 Inleiding

Nadere informatie

Overschrijdingen van de Europese normen voor stikstofdioxide en fijnstof in 2016 en 2020

Overschrijdingen van de Europese normen voor stikstofdioxide en fijnstof in 2016 en 2020 Overschrijdingen van de Europese normen voor stikstofdioxide en fijnstof in 2016 en 2020 In dit document wordt, vooruitlopend op de komende NSL rapportage van 2017, een kort overzicht gegeven van de resultaten

Nadere informatie

14. OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE BRONNEN VAN

14. OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE BRONNEN VAN 1.Inleiding 14. OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE BRONNEN VAN WATERVERONTREINIGING IN HET BRUSSELS GEWEST Het Brussels Gewest ligt voor het grootste deel in het subbekken van de Zenne. Deze waterloop en zijn

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

20140813.v2 2014 Q1/Q2

20140813.v2 2014 Q1/Q2 2014 Voortgang CO2-prestatieladder 2014 OFN heeft, samen met OFS, in het begin van niveau 5 bereikt op de CO 2 -prestatieladder. Dit is de hoogst haalbare trede op de ladder. Zoals gebruikelijk blikken

Nadere informatie

20140813.v2 2014 Q1/Q2

20140813.v2 2014 Q1/Q2 2014 Voortgang CO2-prestatieladder 2014 OFS heeft, samen met OFN, in het begin van niveau 5 bereikt op de CO 2 -prestatieladder. Dit is de hoogst haalbare trede op de ladder. Zoals gebruikelijk blikken

Nadere informatie

VERKENNING. Aan de zuidzijde zijn schermen aanwezig vanaf de Groen Zoomweg tot aan de Oranjelaan.

VERKENNING. Aan de zuidzijde zijn schermen aanwezig vanaf de Groen Zoomweg tot aan de Oranjelaan. BRON A A28 Bron A > A28 > Milieubeleidsplan Harderwijk 2009-2012 1/5 VERKENNING figuur 1 De A28 vanuit de wijk Drielanden Aan de zuidzijde van de gemeente Harderwijk ligt de rijksweg A28. De A28 is één

Nadere informatie

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef

RWS-2017/328 M. Inhoudsopgave. 1. Aanhef 2. Besluit 3. Voorschrift 4. Overwegingen 5. Ondertekening 6. Mededelingen. 1. Aanhef Onderwerp Maatwerkvoorschrift op grond van artikel 3.5e van het Activiteitenbesluit milieubeheer voor RWZI Piershil, voor het lozen van fosfor op het Spui. Zaaknummer RWSZ2016-00018059 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Energietransitie Papierketen De ambities binnen Energietransitie Papierketen: Halvering van het energieverbruik per eindproduct in de keten per

Nadere informatie

SUEZ ReEnergy en Biomineralen BV. 17/10/2018 Marc Das & Lodewijk Burghout

SUEZ ReEnergy en Biomineralen BV. 17/10/2018 Marc Das & Lodewijk Burghout SUEZ ReEnergy en Biomineralen BV 17/10/2018 Marc Das & Lodewijk Burghout Communicatie: we hebben wat uit te leggen Waarom nu? We bereiden een Milieu Effect Rapportage-aanmeldnotitie voor om een alternatief

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2016, Vito, oktober 2017 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2016 bedraagt 6,4% Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Het milieu in de regio Rotterdam

Het milieu in de regio Rotterdam Het milieu in de regio Rotterdam 2010 Colofon In het project Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam werken samen: DCMR Milieudienst Rijnmond Gemeente Rotterdam GGD Rotterdam-Rijnmond Hoogheemraadschap van

Nadere informatie

Zaaien om te oogsten Inspiratiebijeenkomst duurzaamheid. Innorail, 8 maart 2018

Zaaien om te oogsten Inspiratiebijeenkomst duurzaamheid. Innorail, 8 maart 2018 Zaaien om te oogsten Inspiratiebijeenkomst duurzaamheid Innorail, 8 maart 2018 Ontwikkeling InnoRail Het netwerk voor spoor assetmanagement innovatie. Doel van InnoRail (why) Het voortdurend verbeteren

Nadere informatie

Emissie-inventaris broeikasgassen 2012 stadsontwikkeling EMA

Emissie-inventaris broeikasgassen 2012 stadsontwikkeling EMA Emissie-inventaris broeikasgassen 2012 EMA Principes Antwerpen ondertekende het Europese Burgemeestersconvenant. Meer dan 5.000 lokale en regionale overheden hebben ondertekend en engageren zich om op

Nadere informatie

Inhoudsopgave hoofdstuk 11

Inhoudsopgave hoofdstuk 11 -202- Inhoudsopgave hoofdstuk 11 Samenvatting hoofdstuk 11 Tabellen: 11.1 Van gemeentewege ingezameld huishoudelijk afval 11.2 Milieuklachten in Delft naar soort klacht 11.3 Zwemwaterkwaliteit in Delftse

Nadere informatie

Analyseren van hinderklachten. Gunther Van Broeck Annemie Wynands

Analyseren van hinderklachten. Gunther Van Broeck Annemie Wynands Gunther Van Broeck Annemie Wynands Contracttekst SO Art. 1.1 Analyseren en rapporteren van hinderklachten Jaarlijks analyseert de gemeente de geregistreerde hinderklachten. Indien zij de hinderklachten

Nadere informatie

Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3

Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3 Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3 Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Team Ruimte&Wonen A. Sjauw Telefoon (036) 5484057 Fax (036) 5399920 Stadhuisplein 1 Postbus 200 1300 AE Almere Telefoon

Nadere informatie

Zuivering van stedelijk afvalwater: stikstof en fosfor,

Zuivering van stedelijk afvalwater: stikstof en fosfor, Zuivering van stedelijk afvalwater: stikstof en fosfor, 1981-2014 Indicator 13 april 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Doelstelling Voldoen aan het wettelijk kader, verbeteren van de luchtkwaliteit en daarmee de volksgezondheid.

Doelstelling Voldoen aan het wettelijk kader, verbeteren van de luchtkwaliteit en daarmee de volksgezondheid. Factsheet Onderwerp Luchtkwaliteit over het jaar 2013 Inleiding Op 16 december 2014 is de vijfde rapportage over de voortgang van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit aan de voorzitter van

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Als u ooit een bedrijf heeft gestart, dan is de kans het grootst dat u dat in het eerste kwartaal van het jaar heeft gedaan. Veel ondernemers starten traditiegetrouw

Nadere informatie

Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V.

Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V. REPORT Weesp, The Netherlands Health, Safety & Environment Issue Date: 19 mei 2016 Toelichting milieuneutrale verandering Abbott Healthcare Products B.V. COPYRIGHT AND PROPERTY ABBOTT HEALTHCARE PRODUCTS

Nadere informatie

Bijlage 2: Maatwerkbeleid in het kader van het Activiteitenbesluit

Bijlage 2: Maatwerkbeleid in het kader van het Activiteitenbesluit Bijlage 2: Maatwerkbeleid in het kader van het Activiteitenbesluit Deze bijlage maakt deel uit van de Beleidsregel VTH 2016 provincie Groningen Algemeen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze beleidsregel

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1

CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 CO 2 -Voortgangsrapportage 2017 H1 Datum: 20 december 2017 Versie: 1 In samenwerking met: Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang

Nadere informatie

IJmuiden, 16 oktober 2014

IJmuiden, 16 oktober 2014 IJmuiden, 16 oktober 2014 Betreft : Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor het wijzigen van de vergunning van Harsco door het veranderen van de werkwijze met betrekking tot de afhandeling van ROZA-slak.

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom bestemmingsplan Korenmarkt 8 Toelichting: 1. Doel van de procedure 2. Situering van de aanvraag 3. Vigerende stedenbouwkundige regeling 4. Herziening bestemmingsplan 5. Inrichtingsplan

Nadere informatie

Bossche energieconvenant

Bossche energieconvenant Bossche energieconvenant Bossche bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Footprint eerste helft 2014:

Footprint eerste helft 2014: September 2014 Vanaf vorig jaar november is Pilkes door TÜV gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2-Prestatieladder. Met deze nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte van de vorderingen. Pilkes heeft

Nadere informatie

Initiative. toekomst. Global Reporting. Resultaat met recycling

Initiative. toekomst. Global Reporting. Resultaat met recycling Bij de opstelling van het Maatschappelijk jaarverslag 2009 van VAR is gebruik gemaakt van de richtlijnen van het (GRI). Deze richtlijnen bieden organisaties een heldere structuur voor het opstellen van

Nadere informatie

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht

Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Luchtvervuiling in Nederland in kaart Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage 2013 Luchtvervuiling in Nederland in kaart gebracht Hoofdpunten uit de GCN/GDN-rapportage

Nadere informatie

Bijlage 9: Onderzoek luchtkwaliteit

Bijlage 9: Onderzoek luchtkwaliteit Bijlage 9: Onderzoek luchtkwaliteit Wettelijk kader In de Wet milieubeheer is de Europese richtlijn geïmplementeerd op het gebied van grenswaarden voor diverse stoffen. Het doel van de wet is mensen te

Nadere informatie

Milieudefensie Leiderdorp Ook lokaal is nog veel te winnen

Milieudefensie Leiderdorp Ook lokaal is nog veel te winnen Milieudefensie Leiderdorp Ook lokaal is nog veel te winnen Aan: College van Burgemeester en Wethouders, gemeenteraad en leden cie. Ruimte, gemeente Leiderdorp Betreft: memo tav duurzaamheidagenda 2011

Nadere informatie