Resultaat eerste kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaat eerste kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen"

Transcriptie

1 Resultaat eerste kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen 1. Feiten en cijfers A. Openstelling De openingsuren van de Bibliotheek zijn in 2014 gelijk gebleven: 32 uur per week, waarvan 8 uur (25% van de openingsuren) buiten kantoortijden. Bezoekers kunnen gebruik maken van het wifi-netwerk: veel vaste bezoekers komen regelmatig in de Bibliotheek werken of studeren. Er zijn 9 pc s beschikbaar en langzamerhand nemen steeds meer mensen hun eigen laptop of tablet mee als ze in de Bibliotheek werken. De Bibliotheek heeft een leestafel met 66 tijdschriften en 4 dagbladen. In de Bibliotheek zijn koffie-, thee- en waterfaciliteiten. De Bibliotheek is toegankelijk voor mindervaliden. Terugbrengen buiten de openingstijden kan via de inleverbrievenbus. B. Leden en bezoekers Leden Vianen Prognose e kwartaal jaar jaar jaar Diversen* Totaal *leeskringen, scholen, instellingen, personeel, gastleners (in 2012 en daarvoor geteld bij volwassenen) Het aantal leden is in het eerste kwartaal van 2014 gelijk gebleven aan het ledental van Bezoekers Prognose e kwartaal 2014 Vianen In het eerste kwartaal 2014 is het aantal bezoekers volgens de prognose. C. Uitleningen 1 ) Prognose e kwartaal 2014 Vianen ) Exclusief uitleningen tijdschriften Het aantal uitleningen in het eerste kwartaal is wat hoger dan verwacht.

2 Uitleningen 2012 Uitleningen 2013 Prognose 2014 Everdingen Hagestein Zijderveld De uitleencijfers van de dorpen over het eerste kwartaal zijn nog niet beschikbaar. D. Collectie 1 ) Bezit 2012 Bezit 2013 Prognose 2014 Vianen ) Exclusief bezit tijdschriften Cijfers over de collectie in 2014 komen in de resultaten van het eerste halfjaar. Er is een landelijk aanbod van ongeveerd e-books voor bibliotheekleden beschikbaar. Deze collectie is nu nog gratis te leen; in de loop van 2014 zullen bibliotheekleden hiervoor moeten betalen. De collectie e-books zal geleidelijk groeien; de omvang is nu nog zo klein dat dit niet van invloed is op de grootte van de fysieke collectie. Samen met de andere bibliotheken in de regio wordt een wisselcollectie gevormd van dvd s, games, Engelse romans en luisterboeken. Hiermee komen deze collectieonderdelen beschikbaar voor een grotere groep belangstellenden; de klanten zien vaker nieuwe titels. Voor Vianen betekent dit een nieuwe start met een collectie Engelse romans. 2. Activiteiten en samenwerkingspartners: volwassenen Culturele activiteiten Week van de Poëzie In het kader van de Week van de Poëzie organiseerde de Bibliotheek een Gedichtenkring: nu eens geen boek bespreken maar met elkaar gedichten verkennen! Samen een gedicht van alle kanten bekijken, om te ervaren hoe je ervan kunt genieten. M.m.v. Elly Servaas. 6 mensen aanwezig. In samenwerking met Stichting Welzijn Vianen organiseerde de Bibliotheek een gevarieerde avond rond gedichten, levensverhalen en levens-fotoboeken. M.m.v. Elly Servaas, Wimke van 't Spijker, Marga Oomen en Yvonne Molenaar. 45 aanwezigen

3 Nelleke Noordervliet In de Hof van Batenstein organiseerden de Bibliotheek en Stichting Welzijn een lezing van Nelleke Noordervliet, voor 70 aanwezigen. De lezing is grotendeels betaald uit het budget van de St. Welzijn Vianen en de entreegelden. Ook Bruna Vianen neemt een deel van de kosten voor haar rekening. Boekenweek Voor 15 aanwezigen presenteert Kees Terlouw uit Vianen een dia-overvloeiserie over Iran. De zondagmiddag-lezing door antiquaar G.J. Bestebreurtje uit Vianen staat in het kader van de Boekenweek. 16 aanwezigen. Leeskringen en leesclubs Stichting Senia organiseert een introductie-bijeenkomst voor een mogelijk nieuwe Leesgroep Geschiedenis in Vianen. Naar aanleiding van die bijeenkomst is een nieuwe leesgroep gestart. Cultuurdebat Voorafgaand aan de locale verkiezingen organiseerde het Cultureel Forum Vianen een Cultuurdebat. De partijen moesten keuzes maken door het uitdelen van 'groen' en 'rood'. De bibliotheek had als enige cultuurpartner een geheel groen 'veld'. Dit geeft goede hoop voor de toekomst. Er zijn dan ook met alle partijen afspraken gemaakt over de voortgang en de plannen van de bibliotheek, na de verkiezingen op 19 maart.

4 Participatie, Zorg en Welzijn De Bibliotheek was aanwezig bij de presentatie van het boek "Rouwconflict: regie op het hart" door Marion Uitslag en Tineke Rodenburg i.s.m. PCB Uitvaartzorg en Bruna Vianen. Bibliotheek Lek & IJssel presenteerde een Advies van de Verhalencoach over rouwen. 8 mensen aanwezig. Politiek Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen heeft de Bibliotheek gesprekken gevoerd met de fracties van politieke partijen. Belangrijke onderwerpen die daarbij aan de orde komen: de rol van de Bibliotheek bij bestrijding laaggeletterdheid en structurele samenwerking met partners. 3. Activiteiten en samenwerkingspartners: jeugd Algemeen De bibliotheek is partner in de lokale keten rondom jeugdbeleid. We zijn partner van het centrum voor Jeugd en Gezin, consultatiebureau (Rivas), e.a. We trekken zoveel mogelijk gezamenlijk op in de aanpak van taalontwikkeling en leesbevordering, opvoedingsondersteuning, cultuurpromotie en participatie. Boekstart Boekstart: een leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby s. Samenwerking met: CJG, Rivas, gemeente. Doel: taalontwikkeling van kinderen van 0-2 jaar en stimuleren van leesbevordering bij hun ouders. Totaal aantal leden 0-2 jaar per 1-4: 114 Nationale voorleesdagen Samenwerking met: St. kinderopvang Vianen en peuterspeelzalen/vve, onderbouw basisscholen. Doelgroep: kinderen uit de voor- en vroegschoolse leeftijd en hun ouders. Doel: kennismaking met de bibliotheek en met (voor)lezen. Meer dan 25 kinderen kwamen met hun ouders naar de Bibliotheek om te luisteren naar vader Igor Krulsnor, die voorlas uit Krrrr...okodil! Daarna maakten de kinderen met Creabeez mooie krokodillen.

5 De peuterspeelzalen in Everdingen, Zijderveld en Hagenstein werden bezocht door de leesconsulent. Er werd voorgelezen en na promotie door de pedagogisch medewerkers werden 20 kinderen tijdens de nationale voorleesdagen lid. Voorlezen op woensdagmiddag: wekelijks. Samenwerking met: getrainde vrijwilligers. Doel: kinderen in aanraking laten komen met voorlezen en (voorlees)plezier laten ervaren. Doelgroep: kinderen van 4-6 jaar en hun ouders Er wordt, in combinatie met het voorlezen, regelmatig geknutseld met Resultaat 1 e kwartaal: in totaal 65 kinderen namen deel aan de voorleesmiddagen. 4. Educatie Algemeen Jaarlijks bieden we alle basisscholen en instellingen voor de voorschoolse doelgroepen het Jaarprogramma 0-12 jaar aan, gericht op leesplezier, taalvaardigheid, (voor)leesvaardigheid en informatievaardigheid. Naar behoefte kunnen activiteiten en diensten worden afgenomen. De programmaonderdelen zijn afgestemd op de wensen van de basisscholen en de voorschoolse instellingen. Hun behoeften worden tijdens regelmatige accountgesprekken geïnventariseerd. In het jaarprogramma zijn de doelen per product of dienst geformuleerd (deze zijn onder meer gebaseerd op de basisdoelen kinderopvang en de eindtermen basisonderwijs). Gesprek op school (Informatie, advies en ondersteuning) Doel: advies op maat rond leesbevordering en mediawijsheid. Resultaat: 1 school Schoolabonnement Doel: bijdragen aan het creëren van een goede en inspirerende leesomgeving in de groep. Resultaat: 23 groepsabonnementen en 4 kinderopvang/peuterspeelzaalabonnementen Leesmonitor In de Leesmonitor worden gegevens verzameld over: - het leen- en leesgedrag van leerlingen; - de leesmotivatie van leerlingen; - het leesbevorderende gedrag van leerkrachten. Daarmee krijgen we inzicht in het effect van de activiteiten rondom lezen en mediawijsheid. De aanwezige toetsgegevens van de school verrijken we met de uitleengegevens van de bibliotheek. Doel: bijdragen aan opbrengstgericht werken en op basis van uitkomsten uit de leesmonitor onderwijsdoelen vaststellen. Op 1 school is de Leesmonitor afgenomen. Nationale Voorleeswedstrijd Doel: kinderen via voorlezen enthousiast maken voor lezen in het algemeen en kinderen jeugdliteratuur in het bijzonder. 6 scholen deden mee aan de lokale ronde in Vianen. De winnaar ging door naar de regioronde.

6 Peuterbezoeken Doel: het belang en plezier van voorlezen laten ervaren. Drie peutergroepen met in totaal 43 kinderen kwamen op bezoek in de Bibliotheek. Kunst Centraal In samenwerking met Kunst Centraal is het project Historische verhalen georganiseerd, met auteur Martine Letterie. 7 scholen met 12 groepen bezochten de Bibliotheek. Team inspiratiesessies Doel: nieuwe ideeën, praktische tips en verwerkingssuggesties geven aan leerkrachten en pedagogisch medewerkers waarmee zij direct in hun groep aan de slag kunnen met leesplezier en leesmotivatie. Ter voorbereiding op de Nationale voorleesdagen vond één sessie plaats met 3 pedagogisch medewerkers. Digitale nieuwsbrieven 0-4 jaar en 4-12 jaar Doel: leerkrachten en pedagogisch medewerkers inspireren met leesbevorderingsacties, workshops, activiteiten, websites en nieuws uit de wereld van kinderboeken en mediawijsheid. Alle basisscholen en voorschoolse instellingen in ons werkgebied zijn geabonneerd. Er zijn 2 nieuwsbrieven 4-12 jaar naar 130 adressen verstuurd., de Bibliotheek Lek & IJssel

Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen

Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen 1. Feiten en cijfers Openstelling De openingsuren van de Bibliotheek zijn in 2014 niet veranderd: 32 uur per week, waarvan 8 uur (25% van de openingsuren)

Nadere informatie

Resultaat eerste halfjaar 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten

Resultaat eerste halfjaar 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten Resultaat eerste halfjaar 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten 1. Feiten en cijfers Openstelling De Bibliotheek Houten-Centrum is 46 uur per week geopend, waarvan 8,5 uur (18% van de openingsuren) buiten

Nadere informatie

Resultaat t/m derde kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten

Resultaat t/m derde kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten Resultaat t/m derde kwartaal 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten 1. Feiten en cijfers Openstelling De Bibliotheek Houten-Centrum is 46 uur per week geopend, waarvan 8,5 uur (18% van de openingsuren)

Nadere informatie

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen Resultaat de Bibliotheek Lek & IJssel Vianen Inhoud: 1. Feiten en cijfers A. Openstelling B. Collectie C. Leden en bezoekers 2. Activiteiten en samenwerkingspartners Voorleesavond Boekenweek Bezoek van

Nadere informatie

Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten

Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten 1. Feiten en cijfers Openstelling De Bibliotheek Houten-Centrum is 46 uur per week geopend, waarvan 8,5 uur (18% van de openingsuren) buiten kantoortijden.

Nadere informatie

Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein

Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein Resultaat 2014 de Bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein 1. Feiten en cijfers Openstelling De Bibliotheek IJsselstein is open gedurende 44 uur per week, waarvan 9 uur (20 %) buiten kantooruren. Bezoekers

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Vianen in het kort: In de Bibliotheek in Vianen is het aantal jeugdleden met 10% gestegen, terwijl

Nadere informatie

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel Houten Inhoud: 1. Feiten en cijfers A. Openstelling B. Collectie C. Leden en bezoekers 2. Activiteiten en samenwerkingspartners Houtense Helden Boekspots Biebwinkel

Nadere informatie

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein

Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein Resultaat 2013 de Bibliotheek Lek & IJssel IJsselstein Inhoud: 1. Feiten en cijfers A. Openstelling B. Collectie C. Leden en bezoekers 2. Activiteiten en samenwerkingspartners Cultuur Sportief Markt HKIJ

Nadere informatie

Is nog niet gemeten. Vianen: Kernen: 4,850

Is nog niet gemeten. Vianen: Kernen: 4,850 Doelstelling Geformuleerde kpi Behaald 2016 1. Het samenstellen en ontsluiten van de fysieke en digitale collectie (WSOB art. 5a) Door het samenstellen van een aantrekkelijke collectie en het ontsluiten

Nadere informatie

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding.

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding. Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 1: Beschrijving vijf kernfuncties openbaar bibliotheekwerk In de Wet Stelsel Openbare Bibliotheekvoozieningen (Wsob) uit 2014 wordt het stelsel van

Nadere informatie

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Om onderscheid te maken tussen die activiteiten waarvoor de bibliotheek structureel of

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld. Houten, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld. Houten, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Houten-Centrum Bibliotheek Houten-Schoneveld Houten, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Houten in het kort In de Bibliotheken in Houten is het aantal

Nadere informatie

Wij gaan (voor)lezen

Wij gaan (voor)lezen Wij gaan (voor)lezen Aanbod Primair Onderwijs Bibliotheek Helmond-Peel 2015-2016 De bibliotheek die ertoe doet Asten Deurne Helmond Someren 1 Voorwoord Rode Draad: Lezen is leuk! Met de hele school de

Nadere informatie

Bibliotheek op School. BiblioPlus versterkt het aanbod voor jeugd

Bibliotheek op School. BiblioPlus versterkt het aanbod voor jeugd ibliotheek op School iblioplus versterkt het aanbod voor jeugd 1 Molenhoek ILIOTHEEKLANDSCHAP Spreidingsvisie Land van Cuijk & Maasduinen Grave Velp Escharen Langenboom Gassel Mill Wilbertoord eers Sint

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst Jaarverslag 2014 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2014 Inleiding De bibliotheken in de gemeenten Brummen en Voorst bereiken met hun dienstverlening vele groepen van de samenleving. Dit jaar wordt de

Nadere informatie

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Op de www.leespan.nl kun je je eigen (school)leesplan schrijven en bewaren. Daarvoor moet je eerst inloggen. Voor scholen die niet meedoen aan de aanpak de Bibliotheek

Nadere informatie

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht

Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht Spelenderwijs Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2015-2016 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten

Nadere informatie

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen

Hoogeveen Lenen wordt. jaarverslag delen Hoogeveen Lenen wordt jaarverslag 2016 delen Lenen wordt delen De bibliotheek is de plek voor cultuur, kennis en inspiratie, waar je talenten ontwikkelt en waar we belangeloos verbinding maken met elkaar

Nadere informatie

De Bibliotheek Houten: resultaten 2015

De Bibliotheek Houten: resultaten 2015 De Bibliotheek Houten: resultaten 2015 Bibliotheekfuncties Activiteiten Resultaten Ter beschikking stellen van kennis en informatie Openstelling Houten-Centrum Openstelling Houten-Schoneveld Openstelling

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

Monitor BoekStart. Haal meer uit de Monitor. [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019

Monitor BoekStart. Haal meer uit de Monitor. [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019 Monitor BoekStart Haal meer uit de Monitor [voor]leesconsulent Liesbeth Versteeg 14 maart 2019 de Bibliotheek Z-O-U-T Eén van de gemeentelijke doelen waarin de Bibliotheek een rol speelt: Voorkomen laaggeletterdheid

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4

BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 BiebPanel Concept vragenlijst ouders van jonge kinderen van 0-4 Doelgroep: ouders met minstens één kind in de leeftijd 0-4 uit een Nederlands panel; 30% kinderen die lid zijn van de Bibliotheek, 70% kinderen

Nadere informatie

Jaarverslag Brummen Voorst

Jaarverslag Brummen Voorst Jaarverslag 2015 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2015 Inleiding De bibliotheken in de gemeenten Brummen en Voorst bereiken met hun dienstverlening vele inwoners. Honderden mensen worden geholpen met

Nadere informatie

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

Meer (voor)lezen, beter in taal. De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Meer (voor)lezen, beter in taal De Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Adriaan Langendonk Miniconferentie Flevoland 23 september 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar

de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar de Bibliotheek en basisvaardigheden Kunst van Lezen 0-18 jaar Jos Debeij Gerlien van Dalen Adriaan Langendonk VNG regionale conferenties 15 en 16 april 2015 de Bibliotheek en basisvaardigheden 1 Inhoud

Nadere informatie

DOK Delft Educatie Tineke Kistemaker

DOK Delft Educatie Tineke Kistemaker DOK Delft Educatie Tineke Kistemaker team DOK educatie: 5 fte ( 11 vrouwen) Doelgroep: Peuteronderwijs / kinderdagverblijven Basisonderwijs Ouders van de leerlingen 2 Voorschoolse periode Boekstart / baby

Nadere informatie

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen.

Bij iedere doelgroep wordt de groep die hen direct beïnvloedt (ouders/opvoeders/leerkrachten etc) meegenomen. Bijlage 3 Voorstel extra activiteiten vestiging Carnisselande Inleiding: Om de expertise en samenwerking tussen bibliotheek, gemeente en andere instellingen op het gebied van leesbevordering, informatie,

Nadere informatie

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013

Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen. Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Taal Verrijkt aanbod voor laaggeletterden, inburgeraars en anderstaligen Bibliotheek Rijn en Venen 2013 Bibliotheek Rijn en Venen 9 vestigingen 5 gemeentes 150.000 inwoners 27.750 bibliotheekleden Collectie:

Nadere informatie

De Bibliotheek maakt je rijker! dienstengids

De Bibliotheek maakt je rijker! dienstengids De Bibliotheek maakt je rijker! dienstengids inhoudsopgave Veel mensen hebben een bepaald beeld van wat bibliotheken doen. Dat beeld bestaat voornamelijk uit vestigingen met veel boekenkasten en een plek

Nadere informatie

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen

Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Biblionet Verbindt Samen de toekomst leren lezen Een nieuwe koers voor de bibliotheken in Groningen Beeld > Koptekst en voettekst... 1 Beeld > Koptekst en voettekst... 2 Beeld > Koptekst en voettekst...

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Het ontwikkelhuis. Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland

Het ontwikkelhuis. Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland Het ontwikkelhuis Het sociale-culturele-maatschappelijke Hart van Westfriesland Positionpaper: De Westfriese Bibliotheken als kloppend Hart van Westfriesland Marc Andries 2 3 Het Ontwikkelhuis Westfriese

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

Inleiding. Dienstverlening

Inleiding. Dienstverlening Jaarverslag 2016 Inleiding Voor Bibliotheek Gulpen-Wittem was 2016 een jaar van grote veranderingen. Jarenlang, sinds 2001, was de bibliotheek gevestigd in hetzelfde gebouw als Sophianum, scholengemeenschap

Nadere informatie

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht

Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs Utrecht Utrecht & de Bibliotheek Utrecht schooljaar 2016-2017 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Utrecht U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als wij! Daarom zetten Utrecht en de Bibliotheek

Nadere informatie

Bibliotheek Beekdaelen. Invoegen plaat je van beekdaelen

Bibliotheek Beekdaelen. Invoegen plaat je van beekdaelen Bibliotheek Beekdaelen Invoegen plaat je van beekdaelen Missie De Openbare Bibliotheek Nuth en (Landgraaf-) Onderbanken is een voor elke burger laagdrempelige en eigentijdse voorziening die vrije toegang

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school wil doelgericht samenwerken met de bibliotheek om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. Dat gebeurt

Nadere informatie

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013

Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Prestatiesubsidieovereenkomst 2013 Stichting Openbare Bibliotheekvoorzieningen Gemeente Langedijk Over het format: Gemeente en instelling maken afspraken over de aandachtsgebieden veld 1 tot en met veld

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS

Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals. Stichting PAS Samen voor taal in Arnhem Een overzicht voor professionals Stichting PAS Inleiding Een taalrijke omgeving is een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke rol spelen. Helaas groeien in Arnhem niet

Nadere informatie

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek

Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo. Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Bibliotheek Venlo, onmisbaar voor een toekomstbestendige gemeente Venlo Samen bouwen aan onze maatschappelijke bibliotheek Inhoud Kernboodschap De Openbare Bibliotheek Venlo Missie Facts en figures (2016)

Nadere informatie

Samen voor taal in Arnhem

Samen voor taal in Arnhem Samen voor taal in Arnhem nataliekuypers.nl Een overzicht voor professionals Inleiding In Arnhem groeien niet alle kinderen op in een taalrijke omgeving; een omgeving waarin praten en boeken een belangrijke

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school wil doelgericht samenwerken met de bibliotheek om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. Dat gebeurt

Nadere informatie

Bibliotheek de Meierij totaal 3. Boxtel in cijfers 4. Haaren in cijfers 6. Schijndel in cijfers 7. Sint-Michielsgestel in cijfers 8

Bibliotheek de Meierij totaal 3. Boxtel in cijfers 4. Haaren in cijfers 6. Schijndel in cijfers 7. Sint-Michielsgestel in cijfers 8 in cijfers 2013 1 Inhoud pagina Bibliotheek de Meierij totaal 3 Boxtel in cijfers 4 Haaren in cijfers 6 Schijndel in cijfers 7 Sint-Michielsgestel in cijfers 8 Sint-Oedenrode in cijfers 10 Vught in cijfers

Nadere informatie

LEZEN & MEDIAWIJSHEID

LEZEN & MEDIAWIJSHEID Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Wat ons bezighoudt Taalachterstanden zijn een zorg voor veel (brede) scholen (Voor)lezen en de opbrengsten voor het kind Samen sterk met (Vrij)lezen

Nadere informatie

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek

Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Taal vergroot je wereld samen met de Bibliotheek Westfriese Bibliotheken jong geleerd, is oud gedaan Ruim 15% van de kinderen in Nederland loopt een risico op taalachterstand. Wie moeite heeft met lezen

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang

Scholing binnen BoekStart. voor de Bibliotheek en kinderopvang Scholing binnen BoekStart voor de Bibliotheek en kinderopvang SCHOLING BINNEN BOEKSTART In het kader van BoekStart zijn trainingen ontwikkeld die Bibliotheekmedewerkers, medewerkers van de Provinciale

Nadere informatie

Prestaties Capelle aan den IJssel

Prestaties Capelle aan den IJssel 1 Prestaties Capelle aan den IJssel Prestatieafspraken Gemeente Capelle aan den IJssel: Wij dienen onze subsidie (kort gezegd) aan te wenden voor de volgende zaken: Leenservice: het uitlenen van boeken,

Nadere informatie

Lezen, leren & lokaal verbonden

Lezen, leren & lokaal verbonden Lezen, leren & lokaal verbonden Meerjarenbeleidsplan 2016 tot en met 2019 Marly Driessens maart 2015 Inleiding In 2016 breekt voor bibliotheek De Lage Beemden een nieuwe beleidsperiode aan. Het fundament

Nadere informatie

Beperkt ledenverlies volwassenen ten opzichte van 2015, onder landelijk gemiddelde, daling niet meer dan 2% (volwassenen)

Beperkt ledenverlies volwassenen ten opzichte van 2015, onder landelijk gemiddelde, daling niet meer dan 2% (volwassenen) Doelstelling Geformuleerde kpi Behaald 2016 1. Het samenstellen en ontsluiten van de fysieke en digitale collectie (WSOB art. 5a) Door het samenstellen van een aantrekkelijke collectie en het ontsluiten

Nadere informatie

2012 IN VOGELVLUCHT. Speciale uitgave voor leden en gebruikers BEKNOPT JAARVERSLAG. Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op

2012 IN VOGELVLUCHT. Speciale uitgave voor leden en gebruikers BEKNOPT JAARVERSLAG. Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op Speciale uitgave voor leden en gebruikers Het uitgebreide jaarverslag kunt u vinden op www.heuvellandbibliotheken.nl 2012 IN VOGELVLUCHT BEKNOPT JAARVERSLAG voor kennis en emotie Contributie Naar aanleiding

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren.... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden..

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe 1. Fundament voor een toekomstbestendige Bibliotheek Een terugblik op 2014 In 2014 zijn we gestart met de verwezenlijking van onze toekomstvisie die begin 2014 werd onderschreven

Nadere informatie

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken

Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Voorschoolse Educatie door openbare bibliotheken Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE 2015 Oktober 2016 Samenvatting Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof 5 2595 BE Den Haag

Nadere informatie

Visie leesbevordering

Visie leesbevordering Visie leesbevordering Leesbevordering zien we als basis van het totale leesonderwijs Zonder aandacht voor leesbevordering mist het technisch lezen een belangrijke stimulans. Leesbevordering is dus niet

Nadere informatie

Jaarrapportage Bibliotheek op School 2012-2013

Jaarrapportage Bibliotheek op School 2012-2013 Jaarrapportage Bibliotheek op School 2012-2013 Bibliotheek Helmond-Peel Helmond, augustus 2013 Lezen en literatuur geven glans aan het leven. Om die reden wil ik dat ieder kind kennismaakt met de waarde

Nadere informatie

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker!

Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht. Samen maken we lezen nóg leuker! Spelenderwijs & de Bibliotheek Utrecht Samen maken we lezen nóg leuker! schooljaar 2014-2015 Activiteiten Bibliotheek Utrecht voor Spelenderwijs U weet hoe belangrijk voorlezen voor kinderen is. Net als

Nadere informatie

Prijzen per gemeente versie Cuijk Boxmeer Grave

Prijzen per gemeente versie Cuijk Boxmeer Grave Prijzen per gemeente 2017 - versie 23-6-2016 Cuijk Boxmeer Grave Hubert Gennep Sint Anthonis totaal Aantal inwoners per 1-1-2015 118.520 24.654 28.337 12.841 10.845 17.075 11.615 13.153 Uniforme diensten

Nadere informatie

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar

educatief ducatief rogramma Jeugd 0-4 jaar educatief rogramma ducatief rogramma 1 Jeugd 0-4 jaar Inhoud educatief programma jeugd 0-4 Voorschoolse educatie Boekenpret Collecties themagericht werken Workshop interactief voorlezen eescorso Nationale

Nadere informatie

Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie

Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Leesbevordering Aantal responderende bibliotheken 5 3 7 21 18 2 5 13 14 14 4 10 116 Aantal bibliotheken die samenwerken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Jaarverslag

Inhoudsopgave. Jaarverslag Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave 3 Voorwoord 4 De Bibliotheek als Schatkamer 5 De Bibliotheek als Werkplaats voor jeugd 6 De Bibliotheek als Werkplaats voor volwassenen 7 Organisatie Jaarverslag 2015 2 Voorwoord

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe meer een kind leest, hoe

Nadere informatie

Registratie: Evaluatie nieuwe taken bibliotheek, gedetailleerd overzicht

Registratie: Evaluatie nieuwe taken bibliotheek, gedetailleerd overzicht Registratie: 2017010736 Evaluatie nieuwe taken bibliotheek, gedetailleerd overzicht Op 11 mei 2016 is de notitie over de toekomst van de bibliotheek Bloemendaal in de commissie Samenleving behandeld. Aan

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Brummen Voorst

Jaarverslag 2013. Brummen Voorst Jaarverslag 2013 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2013 Inleiding 2013, een jaar met grote veranderingen: nieuwe dienstverlening, intensieve samenwerking, grote succesvolle projecten. E-books maken

Nadere informatie

KWALITEITSKAART. Lezen - Bibliotheek op school. Inleiding - Lezen. Bibliotheek op school. Taal- en leesbevordering

KWALITEITSKAART. Lezen - Bibliotheek op school. Inleiding - Lezen. Bibliotheek op school. Taal- en leesbevordering ALITEITSKAART Taal- en leesbevordering PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits Opbrengstgericht Werken zijn te vinden op www.schoolaanzet.nl. Deze website bevat

Nadere informatie

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs

Meer halen uit lezen. intro. menu. contact. met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs Meer halen uit lezen met de Bibliotheek Rotterdam voor het basisonderwijs intro menu contact Intro Goed lezen = goed leren... Wie een kwartier per dag leest, leert in een jaar duizend nieuwe woorden. Hoe

Nadere informatie

De Bibliotheek: hart van de samenleving

De Bibliotheek: hart van de samenleving Bibliotheken Noord Fryslân ligt op koers! De Bibliotheek: hart van de samenleving ontdekdebieb.nl /ontdekdebieb Verkort jaarverslag 2015 In deze verkorte versie van het jaarverslag van Bibliotheken Noord

Nadere informatie

Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek. Zoveel méér dan boeken alleen!

Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek. Zoveel méér dan boeken alleen! Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek 2017-2020 Zoveel méér dan boeken alleen! Kerntaken van de Bieb In 2014 hebben we, in goed overleg met de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan, een koers uitgezet

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

Terugblikken en vooruit kijken 25 juni 2015

Terugblikken en vooruit kijken 25 juni 2015 Terugblikken en vooruit kijken 25 juni 2015 Inleiding Welkom Voorstellen aanwezigen Doelen van de avond U heeft een goede indruk van waar we het afgelopen jaar aan gewerkt hebben en wat dat tot nu toe

Nadere informatie

Resultaten leesmonitor 2015 De Bieb op School. maart 2016

Resultaten leesmonitor 2015 De Bieb op School. maart 2016 Resultaten leesmonitor 2015 De Bieb op School maart 2016 Inleiding Eind 2014 ging in het kader van de structurele samenwerking tussen het bovenschoolse management van het basisonderwijs in de Zaanstreek

Nadere informatie

Productenboek 2016 1

Productenboek 2016 1 Productenboek 2016 1 Inleiding: Op 1 januari 2015 is de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) in werking getreden. In deze wet staan de kerntaken van de bibliotheek beschreven: 1. Kennis

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor met de Bibliotheek Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school (Monitor dbos) wil doelgericht samenwerken met de Bibliotheek om de taalontwikkeling en de informatievaardigheden

Nadere informatie

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom voor- en vroegschoolse educatie

Dienstverlening openbare bibliotheken rondom voor- en vroegschoolse educatie Dienstverlening openbare bibliotheken rondom voor- en vroegschoolse educatie Onderzoeksresultaten BOP-enquête VVE, 2016 Augustus 2017 2 Colofon Uitgever Koninklijke Bibliotheek Prins Willem-Alexanderhof

Nadere informatie

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien!

Inleiding. Wil je je ergens voor inschrijven? Mail dan naar: Gea Hendriks We hopen jullie in het nieuwe schooljaar te zien! Inleiding Voor je ligt het aanbod voor het voortgezet onderwijs voor schooljaar 2018-2019, in een heel nieuw jasje en een stuk overzichtelijker. Met bekende projecten, maar ook met een aantal nieuwe projecten

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK

Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod LEZEN IS LEUK Deskundigheidsbevordering basisonderwijs: programma-aanbod 2014-2015 LEZEN IS LEUK Inhoudsopgave pagina Inleiding. 3 Presentatie / lezing over Het belang van lezen. 4 Workshop Kinderboekenweek 2014. 5

Nadere informatie

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen.

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen. Leden van de Gemeenteraad Gemeente Kaag en Braassem Postbus 1 2370 AA Roelofarendsveen Alphen aan den Rijn, 10 oktober 2016 Geachte leden van de Gemeenteraad Kaag en Braassem, Middels deze brief brengen

Nadere informatie

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Vastgesteld RvT maart 2015 Ton Mengerink / Mark Deckers / Lynn Karsijns Gemeenteraad Berkelland 29 september 2015 M. Deckers Strategisch adviseur

Nadere informatie

Een leven lang lezen. samen in actie tegen laaggeletterdheid. onderzoek oplossingen samenwerking

Een leven lang lezen. samen in actie tegen laaggeletterdheid. onderzoek oplossingen samenwerking Een leven lang lezen samen in actie tegen laaggeletterdheid onderzoek oplossingen samenwerking 2 Een leven lang lezen samen in actie tegen laaggeletterdheid In deze publicatie: 5 Een leven lang lezen:

Nadere informatie

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Ton Mengerink / Mark Deckers Vastgesteld door Raad van Toezicht 16 Maart 2015

Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Ton Mengerink / Mark Deckers Vastgesteld door Raad van Toezicht 16 Maart 2015 Meer Waarde Boeken! Hoofdlijnen Beleidsrichting 2015-2018 Ton Mengerink / Mark Deckers Vastgesteld door Raad van Toezicht 16 Maart 2015 M. Deckers Strategisch adviseur mark.deckers@rijnbrinkgroep.nl Opbouw

Nadere informatie

De Bieb voor de Zaanstreek. Beleidsplan

De Bieb voor de Zaanstreek. Beleidsplan De Bieb voor de Zaanstreek Beleidsplan 2019 2022 Kerntaken De Bieb In de Zaanstreek heeft één op de zes mensen (30.000 volwassenen) moeite met lezen en schrijven. Laaggeletterdheid ligt aan de basis van

Nadere informatie

Trends bij openbare bibliotheken

Trends bij openbare bibliotheken 100 jaar Trends bij openbare bibliotheken - 2015 157 bibliotheekorganisaties (in ca. 400 gemeenten) en 9 provinciale service organisaties verzorgen het openbaar bibliotheekwerk in Nederland met ca. 800

Nadere informatie

#telmeemettaal PROGRAMMA

#telmeemettaal PROGRAMMA Welkom PROGRAMMA Inleiding Tel mee met Taal Actielijn 1 Lokale netwerkaanpak/taal voor het Leven Actielijn 2 Taalakkoorden Actielijn 3 Leesbevordering/Kunst van Lezen Actielijn 5 Kennis en communicatie

Nadere informatie

De bibliotheek anno morgen

De bibliotheek anno morgen De bibliotheek anno morgen de bibliotheek Feiten (waarom zijn wij op aard): Peuters met taalachterstand naar basisonderwijs Onderdeel van de oplossing: lezen!! Lees/taalachterstand jeugd Onderdeel van

Nadere informatie

De Bibliotheek op het station 2.0

De Bibliotheek op het station 2.0 De Bibliotheek op het station 2.0 Aanleiding In 2011 is in Haarlem de eerste bibliotheekvoorziening op een station geopend, met als ambitie om een keten van stationsbibliotheken in Nederland te realiseren.

Nadere informatie

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen

De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen De Bibliotheek voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen EEN KIND DAT 15 MINUTEN PER DAG LEEST, LEERT DUIZEND NIEUWE WOORDEN PER JAAR! 1 Wat kan de Bibliotheek betekenen voor kinderdagverblijven en

Nadere informatie

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering

1 les van 1 uur. Nationale Voorleesdagen Leesbevordering + Muziek. Bibliotheekbezoek Leesbevordering Dit menu bestaat uit verschillende losse programma s of lessenseries die u makkelijk kunt inpassen in een doorgaande leerlijn cultuureducatie, leesbevordering en mediawijsheid. Heeft u behoefte aan ondersteuning

Nadere informatie

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Rapportage Het 3e onderzoek in 2013 heeft plaatsgevonden van 19 september t/m 9 oktober 2013. Dit onderzoek ging over de toekomst van de bibliotheek met als onderwerpen

Nadere informatie

Leden Bibliotheek lezen steeds meer e- books

Leden Bibliotheek lezen steeds meer e- books Leden Bibliotheek lezen steeds meer e- books 19 augustus 2016 14:33 In Nijkerk en Hoevelaken zijn er 910 leden van de bibliotheek die een account hebben aangemaakt om e-books van de Bibliotheek te kunnen

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Raalte

Jaarverslag 2014. Openbare Bibliotheek Raalte Openbare Bibliotheek Raalte 1. Fundament voor een toekomstbestendige Bibliotheek Een terugblik op 2014 Taalvaardigheid en mediawijsheid zijn onmisbare vaardigheden. Als je niet goed kunt lezen en schrijven

Nadere informatie

Jaarverslag Salland

Jaarverslag Salland Jaarverslag 2016 Salland Het verhaal van de Brede Bibliotheek Hoogtepunten 2016 De samenleving verandert, de Bibliotheek verandert mee. Zo is het de afgelopen decennia gegaan en zo zal het blijven gaan.

Nadere informatie

Jaarverslag Ommen

Jaarverslag Ommen Jaarverslag 2017 Ommen De brede Bibliotheek in 2017 Een samenleving verdient de bibliotheek die bij haar past en haar aanvult, ondersteunt en rijker maakt. De Bibliotheek van vandaag nodigt uit om te werken

Nadere informatie

PRODUCTENBOEK BIBLIOTHEEK WEST-ACHTERHOEK. Bijlage bij de budgetovereenkomst 2013-2016 september 2012

PRODUCTENBOEK BIBLIOTHEEK WEST-ACHTERHOEK. Bijlage bij de budgetovereenkomst 2013-2016 september 2012 PRODUCTENBOEK BIBLIOTHEEK WEST-ACHTERHOEK Bijlage bij de budgetovereenkomst 2013-2016 september 2012 1 2 BASISDIENSTVERLENING Het aanbieden van een basispakket dienstverlening, bestaande uit: : drempelloze

Nadere informatie

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders

Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Informatiefolder Voor ouders 2014 Activiteiten voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders Jeugd 1. Opvoedingsondersteuning 2. Opstap 3. Naschoolse activiteiten 4. Rots en Water, weerbaarheidsproject

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID

LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID LEESPLEZIER & MEDIAWIJSHEID Voorschoolse instellingen 2017-2018 sopgave Boeken en andere materialen lenen Instellingenabonnement 3 Project- en themacollecties 4 Wisselcollecties 4 Voorleesplaten 5 Activiteiten

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie