LEDENVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND. Plaats: Kasteel Huis Bergh, gemeente Montferland Tijdstip: maandag van uur tot 11.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEDENVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND. Plaats: Kasteel Huis Bergh, gemeente Montferland Tijdstip: maandag van uur tot 11."

Transcriptie

1 LEDENVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND Plaats: Kasteel Huis Bergh, gemeente Montferland Tijdstip: maandag van uur tot uur

2 Agenda 1. Opening door de voorzitter, de heer drs. J.C.G.M. Berends MPA 2. Ingekomen stukken en mededelingen 3. Verslag van de ledenvergadering van in Asperen (gemeente Lingewaal) Het conceptverslag is bijgevoegd. 4. Jaarverslag 2016 Het concept jaarverslag is bijgevoegd. 5. Jaarrekening 2016 De jaarstukken over 2015 zijn bijgevoegd. De kascommissie, bestaande uit de heren drs. J. H.A. van Oostrum, burgemeester van Berkelland en J.P. Breunissen wethouder van Westervoort, zal tijdens de vergadering verslag uitbrengen. De heer Breunissen is bereid gevonden de zieke heer drs. H.J. Kaiser, voormalig burgemeester te Arnhem, te vervangen. 6. Benoeming leden kascommissie 2017 De heren Van Oostrum en Breunissen zijn herkiesbaar als lid van de kascommissie. 7. Begroting 2018 De begroting met toelichting voor het jaar 2018 is bijgevoegd. 8. Bestuursmutaties Mevrouw L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen, burgemeester van Lingewaal en vicevoorzitter van het bestuur is na 2 keer 4 jaar bestuurslidmaatschap niet meer herkiesbaar. Voorgesteld wordt om in de ontstane vacature de heer A.A.J. Baars, burgemeester van Ermelo, te benoemen. 9. Beleidsplan /werkplan 2017/2018 Beide plannen treft u ter kennisneming aan. 10. Informatie VNG Den Haag Mevrouw J. Kriens, algemeen directeur van de landelijke VNG zal u kort informeren over actuele Haagse zaken. 11. Rondvraag en sluiting

3 Verslag ledenvergadering VNG afdeling Gelderland d.d in Asperen 1. Opening De heer drs. J.C.G.M. Berends MPA, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de VNG afdeling Gelderland opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. 2. Ingekomen stukken en mededelingen De heer Berends maakt melding van diverse afmeldingen voor deze vergadering. Voor het overige zijn er geen mededelingen of ingekomen stukken. 3. Verslag van de ledenvergadering van in Barneveld Dit verslag wordt ongewijzigd vastgesteld. 4. Jaarverslag 2015 Het jaarverslag wordt overeenkomstig de opstelling vastgesteld. 5. Jaarrekening 2015 De kascommissie, bestaande uit de heren N. Gerritsen, wethouder van Putten en mr. J. van den Bosch, wethouder van Ermelo, heeft de financiële stukken onderzocht. In een schriftelijke en ondertekende verklaring hebben zij te kennen gegeven dat de inkomsten en uitgaven correct zijn verantwoord. Zij stellen voor om de penningmeester décharge te verlenen. De ledenvergadering stemt hier mee in en besluit de jaarrekening 2015 goed te keuren. 6. Benoeming leden kascommissie 2016 Besloten wordt de heer drs. J.H.A. van Oostrum, burgemeester van Berkelland en de heer drs. H.J. Kaiser, burgemeester van Arnhem, te benoemen tot lid van de kascommissie Begroting 2017 Met de begroting voor het jaar 2017 wordt door de ledenvergadering ingestemd. 8. Bestuursmutaties Besloten wordt om de dames J. van den Wildenberg (raadslid van Barneveld), drs. D.E. van der Kamp (raadsgriffier van Westervoort) en R.P. Hoytink-Roubos (wethouder van Berkelland) alsmede de heer P.G. Arissen (gemeentesecretaris van West Maas en Waal) te benoemen tot bestuurslid. De heer Berends geeft de nieuwe bestuursleden de gelegenheid zich even voor te stellen. 9. Rondvraag en sluiting Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt. Niets meer aan de orde zijnde sluit de heer Berends de vergadering.

4 Jaarverslag 2016 Leden Het aantal Gelderse gemeenten heeft in het verenigingsjaar 2016 geen wijziging ondergaan. Alle 54 gemeenten waren lid van de vereniging. Daarnaast waren ook vier samenwerkingsverbanden lid, te weten: Regio Food Valley, Regio Noord-Veluwe, Regio Achterhoek en Regio Rivierenland. Bestuurssamenstelling Per bestond het bestuur uit de volgende personen: De heer drs. J.C.G.M. Berends MPA, burgemeester van Apeldoorn (voorzitter) Mevrouw L.H.M. van Ruijven-van Leeuwen, burgemeester van Lingewaal (vicevoorzitter) De heer mr. H.R. Westra, raadsgriffier van Zevenaar (secretaris/penningmeester) De heer J.A. Gerritsen, burgemeester van Zutphen Mevrouw drs. L.W.C.M. van der Meijs, burgemeester van Doesburg De heer ing. H.J.G. Gommers, wethouder van Winterswijk Mevrouw E. de Swart wethouder van Heumen De heer R. de Vries, raadslid Epe De heer drs. L. Bezemer, directeur/secretaris van Regio Noord-Veluwe In februari van dit jaar heeft de heer Gerritsen het bestuur verlaten in verband met zijn pensionering. Op kwam er een einde aan de statutaire termijn van acht jaar van de heer Westra. Tijdens diezelfde ledenvergadering zijn er vier nieuwe bestuursleden toegetreden tot het bestuur: mevrouw J. van den Wildenberg, raadslid te Barneveld, mevrouw drs. D. van der Kamp, griffier te Westervoort, mevrouw R.P. Hoytink-Roubos, wethouder te Berkelland en de heer P.G. Arissen, gemeentesecretaris te West Maas en Waal. Tijdens de eerstvolgende bestuursvergadering van is de heer Arissen benoemd tot bestuurlijk secretaris/penningmeester van VNG Afdeling Gelderland.

5 Secretariaat Het bestuur werd ter zijde gestaan door de heer F.A.M. Willems en mevrouw F.M. van Os. De heer Willems is vanaf begin 1999 ambtelijk-secretaris. Op 1 september 2014 is mevrouw van Os in dienst getreden als medewerker secretariaat van de VNG afdeling Gelderland. Beide medewerkers hebben een parttime dienstverband (samen 1 fte). Algemeen bestuur VNG In het bestuur van de VNG was Gelderland in 2016 vertegenwoordigd door de heer drs. H.M.F. Bruls, burgemeester van Nijmegen en de heer B. Visser, burgemeester van Scherpenzeel. De heer Bruls is vicevoorzitter van het bestuur van de VNG en tevens vicevoorzitter van de VNG commissie Europa en Internationaal. De heer Visser is penningmeester van het bestuur van de VNG. Vergaderingen van het bestuur In de bestuursvergaderingen komen de volgende zaken aan de orde: zaken waarin leden onze bemiddeling vragen zaken waarin het college van GS ons om advies vraagt. Krachtens een met GS gesloten bestuursakkoord zijn dit alle zaken die voor Gelderse gemeenten van belang zijn zaken waarin de landelijke VNG onze bemiddeling vraagt, bijvoorbeeld bij de implementatie van landelijke raamovereenkomsten of zaken waarin de VNG om inbreng vraagt voor een door de VNG op te stellen advies richting Rijk zaken waarin derde-organisaties om onze medewerking verzoeken tot slot wordt in een aantal zaken eigener beweging actie ondernomen. Behandelde onderwerpen in 2016 In de bestuursvergaderingen zijn zeer uiteenlopende onderwerpen behandeld. Zonder te komen tot een uitputtende opsomming en in willekeurige volgorde kunnen worden genoemd: Voordrachten en benoemingen Themabijeenkomsten Voorbereiding overleg GS Project Sterk Bestuur in Gelderland Dag van de Gelderse Gemeenten Huishoudelijke zaken (begroting, rekening, bestuursmutaties etc.) Toekomst en positionering VNG Afdeling Gelderland Vertegenwoordiging afdeling in commissies, besturen e.d. Regelmatig wordt het bestuur benaderd om voordrachten te doen voor kandidaten in landelijke VNG-commissies en in besturen, commissies, stichtingen of instellingen die specifiek Gelderse belangen behartigen. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden worden deskundigen uit bestuurlijke of uit ambtelijke kringen binnen de provincie Gelderland door het bestuur benaderd. Op onze site vindt u een overzicht van alle vertegenwoordigers van VNG Afdeling Gelderland in de verschillende besturen en commissies.

6 Dag van de Gelderse Gemeenten 2016 De Dag van de Gelderse Gemeenten 2016 vond plaats in de gemeente Lingewaal op maandag 25 april. In Asperen verwelkomden burgemeester Van Ruijven-Van Leeuwen en haar college ongeveer 130 enthousiaste deelnemers. 38 Gelderse gemeenten waren op deze mooie dag vertegenwoordigd met een of meer deelnemers. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van meerdere partners van VNG Afdeling Gelderland, zoals de heren Cornielje en Markink namens de provincie Gelderland. Tijdens de algemene ledenvergadering werden maar liefst vier nieuwe bestuursleden geïnstalleerd. Vervolgens werd aandacht besteed aan het thema Weerbare Overheid. Dagvoorzitter Peter van der Geer ging de panelleden voor in een interactieve discussie met het publiek. Ondanks dat de heren in het panel geen kant en klare oplossingen konden aandragen voor de problemen die er bij de gemeenten spelen heeft de paneldiscussie zeker bijgedragen aan een betere bewustwording over dit onderwerp. Van waarde was ook de aanwezigheid van vertegenwoordigers van het RIEC en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het themagedeelte werd afgesloten door de Commissaris van de Koning, die er bij de aanwezigen op aandrong dit onderwerp op de agenda te houden en samen te werken met de betrokken partijen om georganiseerde misdaad geen kans te geven in Gelderland. Na een meer dan uitstekende lunch was het weer tijd voor het middagprogramma. Er was dit jaar keus uit maar liefst vier excursies. 1. De Jong Marinelife B.V. : Een rondleiding bij Europa s toonaangevende leverancier van vissen en andere zeedieren, koraal, rotsen en sponzen met een korte vaartocht over de Linge. 2. Golfbaan The Dutch: Men kreeg een rondleiding en een masterclass op een golfbaan van internationale allure. Bij The Dutch werd in september het KLM Open, het grootste jaarlijkse golfsportevenement gehouden 3. GeoFort: GeoFort is een spannend fort in de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het gebied van cartografie en navigatie. Er waren twee excursies in het fort: a. Crisismanagement: de deelnemers leerden de effectieve manier van netcentrisch werken in de workshop dreigende dijkdoorbraak.

7 b. Missing Maps: in deze workshop kreeg men inzicht in het in kaart brengen van de wereld. De Dag van de Gelderse Gemeenten werd afgesloten met een hapje en een drankje in het gemeentehuis van Lingewaal en kon men terugkijken op een geslaagde dag. Bijzondere bijeenkomsten Naast de jaarlijks terug kerende Dag van de Gelderse Gemeenten werden er in 2016 vele bijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen en voor verschillende doelgroepen georganiseerd, meestal in goede samenwerking met een of meer andere organisaties, zoals het de provincie Gelderland, de landelijke VNG en de VNG afdelingen van Utrecht, Flevoland en Overijssel. Deze lijn zal worden voortgezet. Een greep uit de bijeenkomsten van 2016: - Bijeenkomst gemeentefinanciën en financieel toezicht ambtenaren. - Raadsledenbijeenkomst Reflectie en Reflexen - Vervolgbijeenkomsten Project Sterk Bestuur Gelderland Academie In samenwerking met de provincie Gelderland is in 2016 de Gelderland Academie opgericht. De Gelderland Academie heeft als doel kennis en informatie te delen met bestuurders, raadsleden en ambtenaren van de Gelderse gemeenten en statenleden van provincie Gelderland en ontmoetingen te faciliteren. Contacten secretariaten provinciale afdelingen. De secretariaten van de provinciale afdelingen kwamen in het verslagjaar twee keer bijeen. In het algemeen zijn de bijeenkomsten bedoeld om de werkwijze van de provinciale afdelingen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en om informatie uit te wisselen. Overigens wordt met de provinciale VNG afdelingen van Utrecht, Flevoland en Overijssel intensief samengewerkt, met name bij het organiseren van themabijeenkomsten. Contacten met samenwerkingsverbanden De samenwerkingsverbanden hebben op grond van de statuten recht op 1 zetel in het bestuur. Momenteel heeft de heer drs. L. Bezemer, directeur/secretaris van Regio Noord-Veluwe zitting in het bestuur namens de samenwerkingsverbanden. Tot Besluit Het afdelingsbestuur bedankt bij deze alle bestuurders en ambtenaren van de gemeenten die zich in het afgelopen jaar, onder meer door een vertegenwoordiging van de afdeling in commissies, stuur- en werkgroepen, besturen en dergelijke hebben ingezet voor de VNG Afdeling Gelderland.

8 Jaarrekening 2016 LASTEN EN BATEN 2016 Baten Omschrijving Begroting 2016 Rekening 2016 Contributie Bijdrage VNG Rente Totaal baten

9 Lasten Omschrijving Begroting 2016 Rekening 2016 Secretariaat salarissen Secretariaat reiskosten Secretariaat VNG congres Secretariaat kantoorkosten Secretariaat telefoonkosten Dag Gelderse Gemeenten Themabijeenkomsten Representatiekosten Bestuursdiner Reiskosten bestuur Bankkosten Porto/drukwerk Positief saldo Totaal

10 BALANS Activa Postbank Postbank Kapitaalrekening Te ontvangen bedragen Totaal Passiva Te betalen kosten GBKN Eigen vermogen Positief resultaat Totaal

11 Toelichting jaarrekening 2016 Baten en Lasten Contributie Evenals voorgaande jaren bedroeg de contributie 50,00 per duizend inwoners, waarbij aantallen van 500 of meer inwoners naar boven werden afgerond. De maximale contributie per gemeente is door de algemene ledenvergadering vastgesteld op 3.850,00. Voor samenwerkingsverbanden is de contributie vastgesteld op 5 % van hetgeen een gemeente met een vergelijkbaar aantal inwoners dient te betalen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de maximumbijdrage, zoals die voor gemeenten geldt. Evenals voorgaande jaren is aan de leden begin 2017 een aanvullende contributienota 2016 toegezonden. Het betreft de aan de VNG afdeling Gelderland in rekening gebrachte BTW. Met de belastingdienst is overeengekomen, dat de VNG afdeling Gelderland deze BTW via de zogenaamde transparantiemethode mag doorberekenen aan haar leden. De leden kunnen deze BTW op hun beurt weer ten laste brengen van het BTW-compensatiefonds. Bijdrage VNG Het betreft de jaarlijkse bijdrage van de VNG in de secretariaatskosten. Deze bijdrage is al jaren bevroren. Rente Het gaat hierbij om ontvangen rente op bankrekeningen. Als gevolg van maatregelen van de ECB is de ontvangen rente nog steeds extreem laag en veel lager dan in begroot. Secretariaat salarissen Onder deze post zijn de salariskosten van de twee parttime medewerkers verantwoord, alsmede vergoedingen aan de gemeente Arnhem voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Secretariaat reiskosten Het betreft reis- en verblijfkosten van de twee parttime medewerkers. Secretariaat VNG congres Het gaat hier om kosten, verbonden aan deelname aan het VNG congres. Secretariaat kantoor Onder deze post zijn de huisvestingskosten van de medewerkers verantwoord, alsmede de kosten van (her)aanschaf van automatiseringshulpmiddelen en reguliere

12 kantoorbenodigdheden. Ook abonnementen (met uitzondering van telefoonkosten) zijn op deze rekening geboekt. Secretariaat telefoon Het secretariaat heeft de beschikking over een vaste telefoon en twee mobiele telefoons. De abonnements- en gesprekskosten zijn hier verantwoord. Dag van de Gelderse Gemeenten Op deze post zijn de kosten verbonden aan het organiseren van de Dag van de Gelderse Gemeenten 2016 in Lingewaal verantwoord. 50 % van deze kosten is voor rekening van de VNG afdeling Gelderland, de andere 50 % heeft de gemeente Lingewaal voor haar rekening genomen. Themabijeenkomsten Het betreft hier kosten, verbonden aan het organiseren van themabijeenkomsten. Vaak is er sprake van low-budgetbijeenkomsten (in gemeentehuizen) of worden kosten door meerdere organiserende partijen gedragen. Soms wordt ook externe deskundigheid ingehuurd en is het begrote bedrag al snel niet meer toereikend. In 2016 was er geen sprake van (betaalde) externe deskundigheid, waardoor de kosten beperkt zijn gebleven. Representatiekosten Onder deze post zijn de gebruikelijke representatiekosten verantwoord. Ook de kosten in verband met het afscheid van bestuursleden zijn op deze post geboekt. Bestuursdiner Bestuursleden ontvangen voor hun werkzaamheden geen enkele vergoeding, uitgezonderd incidentele reiskostenvergoedingen (zie hierna). Wel wordt er door het secretariaat 1 keer per jaar een bestuursdiner georganiseerd. Overschrijding van deze post houdt verband met het feit, dat er in 2016 twee bestuursdiners hebben plaats gevonden. Het bestuursdiner 2015 vond om agenda technische redenen past begin 2016 plaats. Reiskosten bestuur Het merendeel van de bestuursleden ontvangt een vergoeding voor gemaakte reiskosten van hun eigen gemeente. Waar dat niet gebruikelijk is worden deze kosten vergoed door de VNG afdeling Gelderland. Bankkosten Het betreft de door de ING in rekening gebrachte kosten in verband met bij- en afschrijvingen. Porto/drukwerk Het gaat hier om de aanschaf van postzegels en toners ten behoeve van print- en kopieerwerk.

13 Balans Banksaldi Deze posten spreken voor zich en behoeven geen nadere toelichting. Te ontvangen bedragen Het betreft hier de aan de leden gezonden aanvullende contributienota s over het jaar 2016 in verband met aan de VNG afdeling Gelderland in rekening gebrachte BTW. Onder het kopje contributie is hier al aandacht aan besteed. Ook de nog te ontvangen rente op de spaarrekening is hier opgenomen alsmede nog te ontvangen contributie van 1 lid. Te betalen kosten Het gaat hierbij om nog te betalen reis- en verblijfkosten, vergaderkosten en kantoorbenodigdheden. Ook de eindafrekening van de gemeente Arnhem, waar de secretariaatsmedewerkers formeel in dienst zijn, diende op nog voldaan te worden. Betaling heeft inmiddels plaats gevonden. GBKN In mei 2001 is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten op het terrein van de GBKN. Deze overeenkomst houdt onder andere in, dat de VNG afdeling Gelderland deelt in de inkomsten uit incidentele verkoop van de kaart. In 2016 is een bedrag van ruim ,00 ontvangen (afrekening 2015). De afgelopen jaren zijn de GBKN-inkomsten gereserveerd en worden deels aangewend om de begrotingstekorten te dekken, waardoor contributieverhoging niet nodig is. Op is de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) in werking getreden en is de GBKN overbodig geworden. Dat betekent, dat de inkomsten uit de GBKN komen te vervallen. Eigen vermogen/positief saldo 2016 Het verenigingsjaar 2016 is afgesloten met een positief saldo van 4436,00 Voorzien was noch winst, noch verlies. Een blik op de cijfers laat zien waar de betrekkelijk geringe over/onderschrijdingen hebben plaats gevonden. Voorgesteld wordt het positief saldo 2016 toe te voegen aan het Eigen Vermogen.

14 Begroting 2018 Baten Omschrijving Begroting 2018 Begroting 2017 Begroting 2016 Rekening 2016 Contributie Bijdrage VNG Rente Resultaat negatief Totaal baten Lasten Omschrijving Begroting 2018 Begroting 2017 Begroting 2016 Rekening 2016 Secretariaat salarissen Secretariaat reiskosten Secretariaat VNG congres

15 Secretariaat kantoor Secretariaat telefoon Dag Gelderse Gemeenten Themabijeenkomsten Representatiekosten Bestuursdiner Reiskosten bestuur Bankkosten Porto/drukwerk Resultaat positief Totaal lasten

16 Toelichting Begroting 2018 Contributie Bij het opstellen van de begroting 2018 is, evenals voorgaande jaren, uitgegaan van een contributieniveau van 50,00 per 1000 inwoners met een maximum van 3.850,00 per gemeente, waarbij aantallen van 500 of meer inwoners naar boven worden afgerond. De contributie voor samenwerkingsverbanden bedraagt net als in het verleden 5 % van het geen een gemeente met een vergelijkbaar inwoneraantal dient te betalen (zonder maximum). Bijdrage VNG De vaste bijdrage van de VNG is vooralsnog ongewijzigd. Rente Betreft de rente op bankrekeningen. Ten opzichte van voorgaande jaren is deze begrotingspost naar beneden bijgesteld. Secretariaat salarissen Onder deze post worden de salarissen van de secretariaatsmedewerkers verantwoord. Ook de door de gemeente Arnhem in rekening te brengen kosten voor secundaire arbeidsvoorwaarden worden ten laste van deze post gebracht. Secretariaat reiskosten Dit betreft een inschatting van de te maken reis- en verblijfkosten van de medewerkers van het secretariaat. Secretariaat VNG congres De afgelopen jaren hebben de medewerkers van het secretariaat steeds het VNG congres bezocht. Medio 2017 gaat de adjunct secretaris met pensioen en wordt het secretariaat anders ingericht. Naar verwachting zal in 2018 slechts 1 medewerker van het secretariaat genoemd congres bezoeken. Secretariaat kantoor Op deze post worden de kosten van huisvesting, (her)aanschaf van automatiseringshulpmiddelen, software, kantoorartikelen en abonnementen geboekt. Secretariaat telefoon Betreft het gebruik van vaste en mobiele telefoons. Dag Gelderse Gemeenten Deze begrotingspost betreft de kosten, verbonden aan de organisatie van de Dag van de Gelderse Gemeenten, de jaarvergadering. De totale kosten worden gedeeld door de gastgemeente en de VNG afdeling Gelderland (50%/50%).

17 Themabijeenkomsten De afgelopen jaren zijn de reserves van de VNG afdeling Gelderland behoorlijk gestegen. Die stijging hield verband met de aanzienlijke inkomsten uit GBKN. Zie hiervoor de jaarrekening 2016 met toelichting. Tijdens de vorige ledenvergadering is besloten die reserves in te gaan zetten voor onder andere het intensiveren van ledenactiviteiten. In 2017 is hiermee gestart met onder andere de oprichting van de Gelderland Academie, een samenwerking tussen de provincie Gelderland en de VNG afdeling Gelderland. De Gelderland Academie heeft als doel kennis en informatie te delen met Gelderse politici en ambtenaren. Het aanbod moet inspelen op de wensen van de verschillende doelgroepen (raadsleden, collegeleden, ambtenaren en GS/PS-leden). Daarnaast moet het aanbod ook aansluiten bij de diverse ontwikkelingen, bij voorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen in In het najaar van 2017 wordt voor het eerst de Gelderse Bestuurdersdag georganiseerd, niet te verwarren met de Dag van de Gelderse Gemeenten. De dag wordt samen met de provincie Gelderland georganiseerd en wordt bij succes jaarlijks herhaald. De bedoeling is een actueel thema (plenair) te behandelen met nadere uitdieping tijdens diverse workshops. Ook is er voldoende ruimte om te netwerken is zowel voor de Gelderland Academie als voor de Gelderse Bestuurdersdag een experimenteel jaar. Na evaluatie, begin 2018 kan zo nodig aan de ALV voorgesteld worden de begroting 2018 bij te stellen. Overigens is het de bedoeling om de kosten, voortvloeiende uit de activiteiten van de Gelderland Academie en de kosten van de Gelderse Bestuurdersdag niet alleen ten laste van de VNG afdeling Gelderland te brengen. Ook de provincie Gelderland zal hierin een stevige bijdrage leveren. Afspraken hierover moeten nog gemaakt worden. Representatiekosten Betreft gebruikelijke kosten in verband met representatieve verplichtingen alsmede kosten in verband met het afscheid van bestuursleden. Ook de kosten verbonden aan het diner na afloop van het overleg met GS worden op deze begrotingspost verantwoord. Deze laatste kosten worden bij toerbeurt gedragen door GS en de VNG afdeling Gelderland. Bestuursdiner Ten laste van deze post worden de kosten van het jaarlijkse bestuursdiner gebracht. Reiskosten bestuur Bestuursleden ontvangen voor de gemaakte reiskosten t.b.v. de VNG Afdeling Gelderland meestal een vergoeding van de eigen gemeente. Waar dit (incidenteel) niet het geval is komen de kosten voor rekening van de VNG Afdeling Gelderland. Bankkosten Op deze post worden de door de ING in rekening gebrachte kosten verantwoord. Porto/drukwerk Behoeft geen nadere toelichting.

18 Resultaat De thans voorliggende begroting 2018 laat een negatief resultaat zien van Dit resultaat wordt met name veroorzaakt door de intensivering van de themabijeenkomsten. Voorgesteld wordt, zoals hiervoor ook reeds is aangegeven, het negatieve resultaat ten laste te brengen van de GBKN reserves.

19 Beleidsplan VNG Afdeling Gelderland Inleiding Door het bestuur is gesproken over de rol en positie van de VNG Afdeling Gelderland. Wat zijn de taken die de afdeling moet oppakken ten dienste van de leden en de vraag is onder ogen gezien of de afdeling daarin wel voldoende actief is. Het laatste onderzoek naar de toekomstige rol, positie, structuur, verenigingsparticipatie en communicatie van de afdeling heeft in 2001 plaatsgevonden. In de afgelopen veertien jaar hebben er grote ontwikkelingen plaatsgevonden die invloed hebben op de werkwijze en de doelen van de vereniging. Niet alleen op het gebied van communicatie (papier is vervangen door elektronische communicatie), maar zeker in het publiek domein. Zowel bij de gemeenten zelf, zoals de decentralisaties, maar ook bij de andere overheden. Daarnaast vragen ontwikkelingen in de samenleving om een andere houding van de overheid en dus ook van gemeenten en daarmee ook van de VNG Afdeling Gelderland. Financieel gezien is de afdeling gezond en beschikt over een, in de afgelopen jaren opgebouwde, reserve verkregen uit GBKN inkomsten. De reserve kan worden ingezet voor de werkzaamheden van de afdeling en de ondersteuning aan de leden de afdeling te versterken met het oog op de toekomst. 2. Speerpunten De ambitie van VNG Afdeling Gelderland is het behartigen van belangen, het delen van kennis en het organiseren van netwerk- en inhoudelijke bijeenkomsten ter versterking van de gezamenlijke en afzonderlijke bestuurskracht van Gelderse gemeenten. Daaruit volgen de volgende speerpunten voor de komende jaren: - Actieve belangenbehartiging op landelijk en provinciaal niveau - Platformfunctie en het faciliteren van gemeenten - Verbinding met gemeenten - Vertegenwoordigen van gemeenten 3. Beleid Actieve belangenbehartiging op landelijk en provinciaal niveau: VNG Afdeling Gelderland wil actief op de inhoud meepraten. Op landelijk niveau door bij de VNG de behoeftes van Gelderland als geheel te vertegenwoordigen en ons in te spannen voor een evenredige vertegenwoordiging in VNG bestuur en commissies. Op provinciaal niveau door aan tafel met de provincie de gemeenten van Gelderland te representeren, bijvoorbeeld op het gebied van de gebiedsopgaven en het vervolg van Project Sterk Bestuur. Gedeputeerde Staten heeft in haar coalitieakkoord in 2015 aangegeven dat de nadruk komt te liggen op de gebiedsopgaven. O.a. de Krimp in de Achterhoek, de Gelderse Corridor, de Cleantech Regio en het versterken van de regio FoodValley staan centraal in haar

20 beleid. Dit betekent dat deze opgaven ook bij VNG Afdeling Gelderland hoog op de agenda staan. Het vervolgtraject van Project Sterk Bestuur, wat deels gezamenlijk met de provincie wordt opgepakt, heeft ten doel de bestuurskracht van gemeenten te versterken. Dit is van groot belang, gezien de uitdagingen die op gemeenten afkomen. Onderdelen van het vervolgtraject zijn o.a. een bezoek aan de regio s om informatie te vergaren bij gemeenten op welke wijze invulling gegeven kan worden aan de versterking van de bestuurskracht. Daarnaast wordt uitvoering gegeven aan de Gelderland Academie, waarbij raad- en collegeleden worden ondersteunt bij hun werkzaamheden. Platformfunctie en het faciliteren van gemeenten: VNG Afdeling Gelderland wil de Gelderse gemeenten bijstaan in hun taken door kennis over best practices te bundelen in een kennisbank en desgevraagd samenwerking en overleg tot stand te brengen. Daarnaast is een belangrijke taak van de afdeling het organiseren van bijeenkomsten over actuele onderwerpen voor collegeleden, raadsleden en/of beleidsambtenaren, al dan niet in samenwerking met andere partijen. Het doel van een bijeenkomst is tweeledig, enerzijds draait het om informatieverstrekking en uitwisseling van kennis en ervaring. Anderzijds zijn dergelijke bijeenkomsten een mogelijkheid elkaar te ontmoeten in een minder formele setting. Verbinding met gemeenten: VNG Afdeling Gelderland beoogt een sterkere verbinding met haar leden en tussen de vertegenwoordigers in VNG commissies en de leden. Hiervoor zal onder andere de site aangepast worden. Tevens worden er activiteiten ontplooid om de vertegenwoordigers meer onder de aandacht te brengen van de leden, onder andere door de commissieleden een platform te bieden tijdens de Dag van de Gelderse Gemeenten of een delegatie uit te nodigen voor de bestuursvergaderingen met het verzoek het bestuur in te lichten over de gang van zaken. Vanaf juni 2016 vinden de bestuursvergaderingen plaats in een gemeente, met aansluitend een informeel overleg met een delegatie van raad en college. Daarnaast zal een delegatie van het bestuur maandelijks een regiobestuur of gemeente bezoeken om daar te spreken met een delegatie van het regiobestuur/met een delegatie van raad en college. Het doel van deze bijeenkomst is tweeledig. Enerzijds biedt dit de gastgemeente/de gastregio de mogelijkheid om aan te geven wat er speelt in de regio/gemeente en wat zij verwachten van VNG Afdeling Gelderland. Anderzijds is dit een mogelijkheid voor VNG Afdeling Gelderland om aankomende activiteiten onder de aandacht te brengen en op te halen waar behoefte aan is in de verschillende gemeenten. Vertegenwoordigen van gemeenten: Een van de taken van de afdeling is het doen van voordrachten ten behoeve van de bemensing van de commissies van de VNG. Daarnaast is VNG Afdeling Gelderland vertegenwoordigd in verschillende overlegorganen, samenwerkingsverbanden en stichtingen. VNG Afdeling Gelderland zet zich in voor een evenredige vertegenwoordiging van Gelderland in deze verschillende organen.

21 Concept Werkplan Uit het beleidsplan voor volgt het volgende werkplan voor de aankomende twee jaar. VNG Afdeling Gelderland wil de komende twee jaar nadrukkelijk werken aan de volgende onderwerpen: 1. Gelderse Kennisbank oprichten 2. Gelderland Academie 3. Gelderse Bestuurdersdag 4. Actieve belangenbehartiging op landelijk en provinciaal niveau 5. Bestuurlijke vernieuwing 6. Moderne communicatie 1. Gelderse Kennisbank Best practices uit Gelderland bundelen in een online kennisbank ter bevordering van het delen van kennis tussen de Gelderse gemeenten. De website zal hier voor worden aangepast. 2. Gelderland Academie De Gelderland Academie is een samenwerking met de provincie Gelderland. Het Programma Sterk Bestuur van de provincie Gelderland wil de bestuurs- en samenwerkingskracht bij de Gelderse gemeenten vergroten. Een van de onderdelen hiervan is het bevorderen van de bewustwording bij betrokkenen zoals bestuurders en ambtenaren. VNG Afdeling Gelderland en de Provincie Gelderland hebben besloten om in het kader van het Programma Sterk Bestuur hieraan invulling te geven door samen de Gelderland Academie op te zetten. De Gelderland Academie heeft als doel kennis en informatie te delen met Gelderse politici en ambtenaren. Het aanbod moet inspelen op de wensen van de verschillende doelgroepen (raadsleden, collegeleden, ambtenaren, PS-leden). Daarnaast moet het aanbod ook aansluiten bij de diverse ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de komende gemeenteraadsverkiezingen in Het streven is om tenminste elk kwartaal een nieuwe serie bijeenkomsten te organiseren. Voor 2017 staan voorlopig de volgende onderwerpen op het programma: Themasessies Weerbare Overheid voor raadsleden (februari 2017) Ontwikkeling leergang de rol van de raden bij Gemeenschappelijke Regelingen Netwerkbijeenkomsten ambtenaren t.b.v. het bevorderen van ambtelijke samenwerking

22 3. Gelderse Bestuurdersdag In samenwerking met de provincie Gelderland zal in het najaar voor het eerst de Gelderse Bestuurdersdag worden georganiseerd. Als deze dag succesvol verloopt zal deze jaarlijks terugkeren. Naast een stevig inhoudelijk plenair deel, gevolgd door workshops passend bij het thema, ligt de nadruk vooral op netwerken. Tijdens het dagdeel zal er veel mogelijkheid zijn voor netwerken, zowel gemeentebestuurders onderling als met leden van Gedeputeerde Staten. 4. Actieve belangenbehartiging op landelijk en provinciaal niveau Ten minste eenmaal per jaar vindt er een overleg plaats tussen het bestuur van de afdeling en Gedeputeerde Staten over bestuurlijke zaken. Een goede mogelijkheid om zaken die in de gemeenten spelen onder de aandacht te brengen van Gedeputeerde Staten. Daarnaast vindt er waar nodig vaker overleg plaats in kleinere kring. Op ambtelijk niveau is er veel en goed contact met de provincie. Veel activiteiten worden gezamenlijk ondernomen ten behoeve van de Gelderse Gemeenten. Op landelijk niveau vindt de belangenbehartiging met name plaats bij de VNG. VNG Afdeling Gelderland zet zich komende jaren in om de band met de VNG te behouden en te versterken. De aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de VNG tijdens bestuursvergaderingen en de Dag van de Gelderse Gemeenten wordt erg op prijs gesteld. Daarnaast werd er in maart 2017 een bijeenkomst georganiseerd tussen alle voorzitters van de Provinciale afdelingen en de VNG. Dit initiatief werd zeer op prijs gesteld, zowel door de Provinciale afdelingen als door de VNG en zal jaarlijks een vervolg krijgen. Speciaal aandachtspunt in 2017 is de commissie Bestuur en Veiligheid. Momenteel is Gelderland daar niet in vertegenwoordigd. Bij de volgende openstelling van vacatures in deze commissie, naar verwachting in maart 2017, wordt er actief geworven onder de leden voor deze commissie. 5. Bestuurlijke vernieuwing De toekomst van de democratie staat centraal in een groot aantal rapporten uitgekomen in De gemeenten zijn aan zet om de lokale democratie te vernieuwen en de burgers meer te betrekken bij de lokale politiek. De komende jaren zal er veel veranderen. VNG Afdeling Gelderland wil hier samen met haar leden vorm aan geven. Het thema van de Dag van de Gelderse Gemeenten 2017 is dan ook Lokale Democratie in Beweging. In november 2016 heeft de VNG de Ontwikkelagenda Lokale Democratie, vastgesteld. VNG Afdeling Gelderland ziet dit als een belangrijke leidraad voor de komende jaren en zal hier verder invulling aan geven in Gelderland. Onder andere door een reeks bijeenkomsten met dit thema vanuit de Gelderland Academie en een workshop met dit thema tijdens de Gelderse Bestuurdersdag.

23 6. Moderne communicatie Het onderhouden van contact met de leden vindt op meerdere manieren plaats. Via de website, de georganiseerde bijeenkomsten, het functioneren als informatiepunt en verbindingsschakel tussen verschillende organisaties en het versturen van stukken via de en/of post. Dit laatste komt door de nieuwe communicatievormen nog maar weinig voor. De komende jaren zet VNG Afdeling Gelderland in op een verdere modernisering van de communicatie met haar leden door o.a. de website aan te passen aan de nieuwe eisen, stukken op de site beschikbaar te maken en meer gebruik te maken van sociale media. Financiën De financiële vertaling van het werkplan zal plaatsvinden in de begroting, enerzijds door een mogelijke aanpassing van de begroting 2017 en anderzijds voor de jaren vanaf 2018.

AFDELING GELDERLAND VAN DE VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN

AFDELING GELDERLAND VAN DE VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN AFDELING GELDERLAND VAN DE VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN JAARREKENING 2013 1-1-2013 T/M 31-12-2013 LASTEN EN BATEN 2013 Baten Omschrijving Begroting 2013 Rekening 2013 Contributie 88.800,00 89.321,00

Nadere informatie

AFDELING GELDERLAND VAN DE VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN

AFDELING GELDERLAND VAN DE VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN AFDELING GELDERLAND VAN DE VERENIGING VAN NEDERLANDSE GEMEENTEN JAARREKENING 2014 1-1-2014 T/M 31-12-2014 LASTEN EN BATEN 2014 Baten Omschrijving Begroting 2014 Rekening 2014 Contributie 89.100,00 89.331,00

Nadere informatie

LEDENVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND. Plaats: Asperen, gemeente Lingewaal Tijdstip: maandag van uur tot 11.

LEDENVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND. Plaats: Asperen, gemeente Lingewaal Tijdstip: maandag van uur tot 11. LEDENVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND Plaats: Asperen, gemeente Lingewaal Tijdstip: maandag 25-4-2016 van 10.30 uur tot 11.00 uur Agenda 1. Opening door de voorzitter, de heer drs. J.C.G.M. Berends

Nadere informatie

BESTUURSVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND

BESTUURSVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND BESTUURSVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND Plaats: Plaats: DRU-complex, Hutteweg 24 te Ulft Tijdstip: vrijdag 10-3-2017, 10.30-13.00 uur, incl. lunch en overleg met college/raad. Agenda voor de Bestuursvergadering

Nadere informatie

BESTUURSVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND

BESTUURSVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND BESTUURSVERGADERING VNG AFDELING GELDERLAND Plaats: Gemeentehuis Apeldoorn. Marktplein1, 7311 LG Tijdstip: 10.00 tot 12.30 uur, vrijdag 20-01-2017 Agenda voor de Bestuursvergadering van 20-01-2017 1. Opening

Nadere informatie

BEGROTING 2018 van de VNG afdeling UTRECHT

BEGROTING 2018 van de VNG afdeling UTRECHT BEGROTING 2018 van de VNG afdeling UTRECHT INHOUDSOPGAVE BEGROTING 2018... 3 1. Algemeen... 3 2. De voornemens 2018... 3 Wat willen wij bereiken?... 3 Wat gaan wij doen in het komende jaar?... 4 Wat gaat

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Financieel jaarverslag 2018 Afdeling Flevoland Inhoud Balans... 3 Toelichting op de balans per 31 december 2018... 4 Activa... 4 Passiva... 4 Exploitatierekening 2018...

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Financieel jaarverslag 2014 Afdeling Flevoland Inhoud Balans... 3 Toelichting op de balans... 4 Activa... 4 Passiva... 4 Exploitatierekening... 5 Toelichting op de

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Vacatures. 1. De Algemene Leden Najaarsvergadering op 25 november a.s.in het stadhuis van Almere, gevolgd door de themabijeenkomst over verbonden partijen, zal voor

Nadere informatie

BEGROTING 2016 van de VNG afdeling UTRECHT

BEGROTING 2016 van de VNG afdeling UTRECHT BEGROTING 2016 van de VNG afdeling UTRECHT Inhoud BEGROTING 2016... 3 1. ALGEMEEN... 3 2. DE VOORNEMENS 2016... 3 WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?... 3 WAT GAAN WIJ DOEN IN HET KOMENDE JAAR?... 4 WAT GAAT DAT

Nadere informatie

BEGROTING 2017 van de VNG afdeling UTRECHT

BEGROTING 2017 van de VNG afdeling UTRECHT BEGROTING 2017 van de VNG afdeling UTRECHT Inhoud BEGROTING 2017... 3 1. ALGEMEEN... 3 2. DE VOORNEMENS 2017... 3 WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?... 3 WAT GAAN WIJ DOEN IN HET KOMENDE JAAR?... 4 WAT GAAT DAT

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2012 Afdeling Flevoland

Financieel jaarverslag 2012 Afdeling Flevoland Financieel jaarverslag 2012 Afdeling Flevoland Balans 3 Toelichting op de balans 4 Activa 4 Passiva 4 Exploitatierekening 5 Toelichting op de Exploitatierekening 6 Lasten 6 Baten 8 2 Balans Activa Omschrijving

Nadere informatie

risem Geachte griffier,

risem Geachte griffier, From: Ineke Alferink Sent: Thursday, April 12, 20184:24:27 PM To: Postregistrator Cc: Subject: FW: agenda en stukken ALV VNG GLD 23 april 2018 Attachments:Agenda_ALV VNG GLD 2018.pdf; Bijlage 1 Verslag

Nadere informatie

Jaarrekening 2015 ALV 15 april 2016 Agendapunt 6

Jaarrekening 2015 ALV 15 april 2016 Agendapunt 6 Jaarrekening 2015 ALV 15 april 2016 Agendapunt 6 Contact Secretariaat Bogaardplein 15 Postbus 5305 2280 HH Rijswijk 070-3261816 vzhg@rijswijk.nl www.vzhg.nl AAN: Algemene vergadering Bijgaand ontvangt

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Begroting 2016 Afdeling Flevoland J. Kroes Begroting 2016 2 Afdeling Flevoland van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Begroting 2016 Lasten Omschrijving Rekening

Nadere informatie

Provero lid t.a.v. Postbus Adres WOONPLAATS. DRIEBERGEN, 14 november. Betreft: Algemene ledenvergadering. Beste leden van Provero,

Provero lid t.a.v. Postbus Adres WOONPLAATS. DRIEBERGEN, 14 november. Betreft: Algemene ledenvergadering. Beste leden van Provero, Provero lid t.a.v. Postbus Adres WOONPLAATS DRIEBERGEN, 14 november Betreft: Algemene ledenvergadering Beste leden van Provero, Op donderdag 14 november 2013 vindt om 10.00 uur de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

VNG afdeling Utrecht - Begroting 2009 met toelichting - 1

VNG afdeling Utrecht - Begroting 2009 met toelichting - 1 INHOUDSOPGAVE BEGROTING 2009... 2 1. ALGEMEEN... 2 2. DE VOORNEMENS 2009... 2 WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?... 2 WAT GAAN WIJ DOEN IN HET KOMENDE JAAR?... 4 WAT GAAT DAT KOSTEN?... 6 3. DE BEGROTING 2009 EN

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11 Artikel 12 Artikel 13 Artikel 14 Artikel 15 Lidmaatschap, toelating

Nadere informatie

WELKOM bij de eerste ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI u.a.

WELKOM bij de eerste ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI u.a. KBO OLLAND 23-2-2016 1 WELKOM bij de eerste ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI u.a. 19 APRIL 2016 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Berichten van verhinderingen en laatste mededelingen

Nadere informatie

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66

REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 REGLEMENT REGIO MIDDEN-NEDERLAND POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN D66 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement van de

Nadere informatie

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland Vereniging van boeddhistische groeperingen in Nederland Boeddhistische Unie Nederland Postbus 17286 1001 JG Amsterdam Jaarcijfers 2013 Opgesteld d.d. 17 april 2014

Nadere informatie

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren

NAJAARS- CONGRES. 4 en 5 november 2016 Lunteren NAJAARS- CONGRES 4 en 5 november 2016 Lunteren ALGEMENE INFORMATIE Dit najaar bestaat de VVD Bestuurdersvereniging 70 jaar! Traditiegetrouw vindt het najaarscongres plaats in Congrescentrum De Werelt in

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. van de afdeling Jong. van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT 21-8-2013 huishoudelijk reglement 1afdeling Jong van de PV RIVM/BBio/PD-ALT HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de afdeling Jong van de Personeelsvereniging van het RIVM/BBio/PD-ALT Artikel 1 Lidmaatschap 1. Zij

Nadere informatie

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten Vergadering : AV 17-04-2015 Agendapunt : 4 Aan : Algemene Vergadering Kenmerk : AV 15041704 Datum : 7 april 2015 Bijlage : ONDERWERP : Jaarrekening 2014 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015

Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Huishoudelijk Reglement VKIG 3 november 2015 Inleiding: Het huishoudelijk reglement bestaat uit regels waarin de organisatie van de vereniging nader is uitgewerkt, de rechten en verplichtingen van de leden

Nadere informatie

Ontbinding Nijmegen Mariënburg BV

Ontbinding Nijmegen Mariënburg BV Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontbinding Nijmegen Mariënburg BV Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Op 12 maart 1996 is tussen de gemeente Nijmegen, ING Vastgoed

Nadere informatie

Leidraad Lokale Netwerken

Leidraad Lokale Netwerken Leidraad Lokale Netwerken Januari 2016 Leidraad Lokale Netwerken stappenplan oprichting en formulieren Voor een open en toegankelijke partij is het van belang om op lokaal niveau een krachtige en slagvaardige

Nadere informatie

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag 17 juni 2011, aanvang 9.30 uur in het gemeentehuis van Bunschoten (adres: Stadsspui 1-3752 CL - Bunschoten-Spakenburg; tel.(033)

Nadere informatie

ASCN HUISHOUDELIJK REGLEMENT

ASCN HUISHOUDELIJK REGLEMENT ASCN HUISHOUDELIJK REGLEMENT Ten geleide Dit is het huishoudelijk reglement van de ASML Sailing Club the Netherlands (ASCN). Het huishoudelijk reglement is een beperkte uitwerking van de statuten. Dit

Nadere informatie

Het OVLR bestuur heet u van harte welkom bij de algemene ledenvergadering

Het OVLR bestuur heet u van harte welkom bij de algemene ledenvergadering Het OVLR bestuur heet u van harte welkom bij de algemene ledenvergadering Programma: 19.30 20.00: Inloop 20.00 21.00: Algemene Ledenvergadering 2015 1. Opening en mededelingen, 2. Verslag ALV november

Nadere informatie

BB/U200900749 Lbr. 09/059

BB/U200900749 Lbr. 09/059 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Vacatures bestuurlijke organisatie VNG uw kenmerk ons kenmerk BB/U200900749 Lbr. 09/059 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

Vereniging van Brabantse Gemeenten Jaarverslag 2011

Vereniging van Brabantse Gemeenten Jaarverslag 2011 Vereniging van Brabantse Gemeenten Jaarverslag 2011 1 Inleiding De Vereniging van Brabantse gemeenten (VBG) is er op gericht om kwaliteit, creativiteit en bestuurskracht van de Brabantse gemeenten te bevorderen

Nadere informatie

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaard Reglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

BB/U Lbr. 16/075

BB/U Lbr. 16/075 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Wijziging Statuten en Huishoudelijk Reglement i.v.m. oprichting algemene directie uw kenmerk ons kenmerk BB/U201601386

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. PREAMBULE De coöperatie is opgericht op 16 oktober 2015 bij notariële akte verleden voor notaris mr. Antje de Vries. Dit Huishoudelijk

Nadere informatie

Jaarvergadering 23-11-2012. 22 november 2012

Jaarvergadering 23-11-2012. 22 november 2012 Jaarvergadering 23-11-2012 22 november 2012 Telefoons uit!!!!!!!! Welkom Te gast bij Koninklijke Agrifirm Wij zijn: Een vereniging met 1153 leden Speciaal welkom nieuwe leden Gedenken we de leden die dit

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering

Notulen Algemene Ledenvergadering Notulen Algemene Ledenvergadering Datum: 01-04-2016 Type meeting: Algemene Ledenvergadering Aanwezigen: 12 leden Voorzitter: Flip Keijzer Secretariaat VvR Agenda ITEM NR. BESCHRIJVING 01 Opening 02 Ingekomen

Nadere informatie

Financieel jaarverslag over het verenigingsjaar

Financieel jaarverslag over het verenigingsjaar Financieel jaarverslag over het verenigingsjaar 1 oktober 2014-30 september 2015 Secretariaat Rozengracht 3 t 0575 516878 www.vriendenmuseazutphen.nl 7201 JL Zutphen e museazutphen@zutphen.nl resultatenrekening

Nadere informatie

JAARVERSLAG & JAARREKENING 2018 VNG UTRECHT

JAARVERSLAG & JAARREKENING 2018 VNG UTRECHT JAARVERSLAG & JAARREKENING 2018 VNG UTRECHT VNG Utrecht - Jaarverslag en Jaarrekening 2018 Pagina 1 Uitgebracht in de ALGEMENE LEDENVERGADERING OP 24 mei 2019 in Houten VNG Utrecht - Jaarverslag en Jaarrekening

Nadere informatie

VERSLAG LEDEN- VERGADERING

VERSLAG LEDEN- VERGADERING VERSLAG LEDEN- VERGADERING VRIJDAG 6 NOVEMBER 2015 VERSLAG LEDENVERGADERING Vrijdag 6 november 2015 1. Opening en mededelingen De voorzitter, Arno Brok, heet de leden van harte welkom op het najaarscongres

Nadere informatie

Provero-lid. Apeldoorn, 3 november Betreft: Algemene Ledenvergadering. Beste leden van Provero,

Provero-lid. Apeldoorn, 3 november Betreft: Algemene Ledenvergadering. Beste leden van Provero, Provero-lid Apeldoorn, 3 november 2014 Betreft: Algemene Ledenvergadering Beste leden van Provero, Op dinsdag 11 november 2014 vindt tijdens de bijeenkomst De Omgevingswet, terug naar de zandbak tussen

Nadere informatie

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap Brugdocument Algemeen In alle artikelen wordt bestuur vervangen door directeur/bestuurder, tenzij anders voorgesteld. Artikel 1: Naam Artikel 2: Zetel Artikel 3: Doel Artikel 4: Leden Artikel 5: Einde

Nadere informatie

Jaarrekening CDA Noord-Holland 2016

Jaarrekening CDA Noord-Holland 2016 Geachte heer/mevrouw, Haarlem, maart 2017 Hierbij doe ik u de jaarrekening 2016 van de Provinciale Afdeling CDA NoordHolland toekomen. Bij zowel de inkomsten als de baten wordt er een toelichting gegeven.

Nadere informatie

BEGROTING 2015 van de VNG afdeling UTRECHT

BEGROTING 2015 van de VNG afdeling UTRECHT BEGROTING 2015 van de VNG afdeling UTRECHT Inhoud BEGROTING 2015... 3 1. ALGEMEEN... 3 2. DE VOORNEMENS 2015... 3 WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?... 3 WAT GAAN WIJ DOEN IN HET KOMENDE JAAR?... 4 WAT GAAT DAT

Nadere informatie

Jaarrekening 2012. (Stichting Warm hart van het Waterlandziekenhuis)

Jaarrekening 2012. (Stichting Warm hart van het Waterlandziekenhuis) (Stichting Warm hart van het Waterlandziekenhuis) Jaarrekening 2012 Stichting Vrienden van het Waterlandziekenhuis Postbus 250 1441 AG Purmerend Bank: 14.74.39.604 Kamer van Koophandel: 37142840 BTW- nummer:

Nadere informatie

ANBI Registratie. 1. De vereniging heeft ten doel: 2. Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door: 1 De naam van de ANBI instelling:

ANBI Registratie. 1. De vereniging heeft ten doel: 2. Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door: 1 De naam van de ANBI instelling: ANBI Registratie 1 De naam van de ANBI instelling: Onafhankelijk Moerdijk 2 Het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer)/fiscaal nummer: 816304580 3 Het post- of bezoekadres van

Nadere informatie

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland

B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland. Boeddhistische Unie Nederland B.U.N. Boeddhistische Unie Nederland Vereniging van boeddhistische groeperingen in Nederland Boeddhistische Unie Nederland Postbus 17286 1001 JG Jaarcijfers 2014 Opgesteld d.d. 6 maart 2015 Door Anne Blankendaal

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina. Agenda 3. Voorwoord bestuur 4. Activiteiten 5-6. Toekomst 7. Kascontrole 8. Balansrekening. Resultatenrekening 2018

Inhoudsopgave. Pagina. Agenda 3. Voorwoord bestuur 4. Activiteiten 5-6. Toekomst 7. Kascontrole 8. Balansrekening. Resultatenrekening 2018 2 Inhoudsopgave Pagina Agenda 3 Voorwoord bestuur 4 Activiteiten 5-6 Toekomst 7 Kascontrole 8 Balansrekening Resultatenrekening 2018 3 Agenda Datum: 13 juni 2019 Tijd: 19.30 uur Locatie: De Nieuwhof, Rivierweg

Nadere informatie

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN

AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN AFDELINGSREGLEMENT D66 VLAARDINGEN De Algemene Afdelingsvergadering (AAV) van D66 Vlaardingen, op maandag 16 januari 2017 bijeen, heeft besloten dat voor de afdeling D66 Vlaardingen het standaard afdelingsreglement

Nadere informatie

Notulen bestuursvergadering Algemeen bestuur MidZuid 28 februari 2019

Notulen bestuursvergadering Algemeen bestuur MidZuid 28 februari 2019 Notulen bestuursvergadering Algemeen bestuur MidZuid 28 februari 2019 Aanwezig: De heer A.H.M. de Jongh, gemeente Geertruidenberg, vicevoorzitter De heer M. van Oosten, gemeente Altena, plv. lid Mevr.

Nadere informatie

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht

DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht AFDELINGSREGLEMENT DEMOCRATEN 66, afdeling Utrecht Dit reglement is vastgesteld door de Algemene Afdelingsvergadering van D66, afdeling Utrecht op XXXXXXXX 2016. Dit reglement is een aanvulling op de Statuten

Nadere informatie

BEGROTING 2013 van de VNG afdeling UTRECHT

BEGROTING 2013 van de VNG afdeling UTRECHT BEGROTING 2013 van de VNG afdeling UTRECHT Inhoud BEGROTING 2013... 3 1. ALGEMEEN... 3 2. DE VOORNEMENS 2013... 3 WAT WILLEN WIJ BEREIKEN?... 3 WAT GAAN WIJ DOEN IN HET KOMENDE JAAR?... 5 WAT GAAT DAT

Nadere informatie

LTO Noord, Afdeling Veluwerand

LTO Noord, Afdeling Veluwerand LTO Noord, Afdeling Veluwerand Agenda Jaarvergadering 1. Opening en mededelingen 2. Notulen 3. Jaarverslag 4. Jaarrekening 2015 5. Verkiezingen 6. Pauze 7. Fusie voorstel 8. Rondvraag 9. Sluiting Agenda

Nadere informatie

BEGROTING VOOR HET JAAR 2011

BEGROTING VOOR HET JAAR 2011 VERENIGING VAN NOORDHOLLANDSE GEMEENTEN F.R. van Lang, adjunct-secretaris Postbus 20, 1530 AA Wormer, telefoon kantoor: 075 6512259, Fax: 075 6512244, E-mail: r.vanlang@wormerland.nl, privé: 072 5895429

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland.

Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland. Huishoudelijk reglement van de Vereniging Internationale Organisatie van Zionistische Vrouwen in Nederland WIZO-Nederland. Lidmaatschap Artikel 1 1. Een aanvraag tot lidmaatschap wordt ingediend conform

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement MKB Hapert

Huishoudelijk reglement MKB Hapert Huishoudelijk reglement Artikel 1. Begripsbepalingen In de regeling wordt verstaan onder: a. Statuten: de laatste statuten van de vereniging zoals deze bij notariële akte zijn vastgesteld; b. Huishoudelijk

Nadere informatie

De VNG afdeling Utrecht Jaarverslag en jaarrekening 2005. Uitgebracht in de Algemene ledenvergadering op 1 juni 2006 in Maarssen - 1 -

De VNG afdeling Utrecht Jaarverslag en jaarrekening 2005. Uitgebracht in de Algemene ledenvergadering op 1 juni 2006 in Maarssen - 1 - De VNG afdeling Utrecht Jaarverslag en jaarrekening 2005 Uitgebracht in de Algemene ledenvergadering op 1 juni 2006 in Maarssen - 1 - Met omslag INHOUD Bericht van de Voorzitter 4 1. De VNG afdeling Utrecht,

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Assen, juni 2015 1

Jaarverslag 2014 Assen, juni 2015 1 Jaarverslag 2014 Assen, juni 2015 1 Inhoud Inhoud...2 1.Jaarverslag...3 2.Jaarrekening 2014...5 3. Overige gegevens...11 2 1. Jaarverslag 1.1. Algemene informatie Stichting Vrienden Leonardo Assen Boomgaard

Nadere informatie

Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening 2012. Aldus vastgesteld in de vergadering

Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening 2012. Aldus vastgesteld in de vergadering Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening 2012 Aldus vastgesteld in de vergadering de secretaris de voorzitter Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Ondernemersvereniging MKB Duiven

Huishoudelijk reglement van Ondernemersvereniging MKB Duiven Huishoudelijk reglement van Ondernemersvereniging MKB Duiven Artikel 1 Begripsbepalingen In de regeling wordt verstaan onder: a. Statuten Statuten oprichting van de vereniging d.d. 15 oktober 1998 gewijzigde

Nadere informatie

RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT

RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT RSI-VERENIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT RSI-vereniging Stationsstraat 6b 3862 CG NIJKERK Pagina 1 van 5 Het lidmaatschap en het donateurschap Artikel 1. 1 Aanmelding voor het lidmaatschap geschiedt door

Nadere informatie

afgevaardigden twee afgevaardigden gekozen voor een periode van twee jaar en zijn zij

afgevaardigden twee afgevaardigden gekozen voor een periode van twee jaar en zijn zij versie d.d. 27-09-2018 Huishoudelijk reglement als bedoeld in artikel 11 lid 9 van de statuten van de vereniging: Beroepspensioenvereniging Huisartsen, statutair gevestigd te Utrecht, hierna: de Beroepspensioenvereniging.

Nadere informatie

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen Notulen Aanwezige bestuursleden: Edwin Ruijgrok (voorzitter) Jan Bönker (secretaris) Bert Brals (penningmeester) Frank Willems (seniorenzaken) Frank Oud (wedstrijdsecretaris) Steven ten Brink (selectiezaken)

Nadere informatie

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD AFDELINGSREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaardreglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Vereniging van ouders/verzorgers van leerlingen van de Andersenschool te Woerden

Huishoudelijk reglement van de Vereniging van ouders/verzorgers van leerlingen van de Andersenschool te Woerden Huishoudelijk reglement van de Vereniging van ouders/verzorgers van leerlingen van de Andersenschool te Woerden Definities Artikel 1. Ouders: de ouders en verzorgers van de leerlingen die aan de school

Nadere informatie

SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT

SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT SECTIE OPLEIDING / BEGELEIDING / ONTWIKKELING HUISHOUDELIJK REGLEMENT - 1 - Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1. Begripsbepaling Leden 1. OBO-Leden 1 zijn onderwijsinstituten en onderwijsinstellingen. 2. De

Nadere informatie

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging Vrienden van Den Haag Uitgave Redactie Vereniging Vrienden van Den Haag Jaap Trouw Status Definitief (ALV 20 november 2012) Versie 2.0 Vereniging Vrienden van Den Haag pagina 1 van 6 Leden Artikel

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE HUISHOUDELIJK REGLEMENT KBO AFDELING ZEEWOLDE Artikel 1 Verantwoording Krachtens het in artikel 24 van de statuten van KBO Zeewolde bepaalde, is er een reglement voor de afdelingen. Artikel 2 Doel - middelen

Nadere informatie

Agenda. Openbare vergadering van. Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur. Algemeen Bestuur GR Bleizo

Agenda. Openbare vergadering van. Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur. Algemeen Bestuur GR Bleizo Agenda Openbare vergadering van Algemeen Bestuur GR Bleizo Datum en tijdstip 15 september 2015 16:00 uur Gemeente Lansingerland - Dhr. A. Abee (voorzitter) - Dhr. J. Heuvelink - Dhr. S.A.F. Fortuyn Gemeente

Nadere informatie

Financieel jaarverslag. Vereniging Officieren Cavalerie. 4 april 2015

Financieel jaarverslag. Vereniging Officieren Cavalerie. 4 april 2015 Financieel jaarverslag Vereniging Officieren Cavalerie 2014 4 april 2015 1 Geachte leden van de Vereniging Officieren Cavalerie, Hierbij het financiële jaarverslag Vereniging Officieren Cavalerie, ter

Nadere informatie

Voorwoord. Jan Zwaan Voorzitter/adviseur Huurders Belangen Zeewolde

Voorwoord. Jan Zwaan Voorzitter/adviseur Huurders Belangen Zeewolde Jaarverslag 2016 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van Huurders Belangen Zeewolde over het jaar 2016. Een jaar waarbij wij als HBZ een belangrijke speler geworden zijn in het overleg met de gemeente

Nadere informatie

Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening Aldus vastgesteld in de vergadering

Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening Aldus vastgesteld in de vergadering Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening en Administratieve Organisatie S.O.D. Jaarrekening 2011 Aldus vastgesteld in de vergadering de secretaris de voorzitter Vereniging voor Documentaire Informatievoorziening

Nadere informatie

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag

Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag Agenda voor de bestuursvergadering van de VNG afdeling Utrecht op vrijdag 17 september 2010, aanvang 9.30 uur in het gemeentehuis van Nieuwegein (adres: Martinbaan 2 3439NN Nieuwegein) 1. Opening en mededelingen.

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering

Algemene Leden Vergadering Algemene Leden Vergadering Financiële stukken Afrekening 2018 Hendrik Meuwese NEDERLANDSE HYDROLOGISCHE VERENIGING FINANCIEEL JAAROVERZICHT 2018 EXPLOITATIEREKENING Ontvangsten Uitgaven Ledencontributies

Nadere informatie

STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM. JAARREKENING 2014 (d.d. 27 februari 2016)

STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM. JAARREKENING 2014 (d.d. 27 februari 2016) STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM JAARREKENING 2014 (d.d. 27 februari 2016) Algemene gegevens De Stichting Ondersteuning Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement U.S.D.V. U Dance Huishoudelijk reglement van de Utrechtse StudentenDansVereniging U Dance, zoals bedoeld in artikel 12 van de statuten. Artikel 1 Algemene Bepalingen 1. De in dit

Nadere informatie

BEGROTING VOOR HET JAAR 2010

BEGROTING VOOR HET JAAR 2010 VERENIGING VAN NOORDHOLLANDSE GEMEENTEN F.R. van Lang, adjunct-secretaris Postbus 20, 1530 AA Wormer, telefoon kantoor: 075 6429127, Fax: 075 6429100, E-mail: r.vanlang@wormerland.nl, privé: 072 5895429

Nadere informatie

STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM. JAARREKENING 2016 (vastgesteld op 16 maart 2017)

STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM. JAARREKENING 2016 (vastgesteld op 16 maart 2017) STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM JAARREKENING 2016 (vastgesteld op 16 maart 2017) Algemene gegevens De Stichting Ondersteuning Commissie Regionaal Overleg Luchthaven

Nadere informatie

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement AFDELINGSREGLEMENT D66 Eindhoven Dit is het afdelingsreglement van D66 Eindhoven. Het reglement is gebaseerd op het standaardreglement dat is vastgesteld door het vastgesteld door het Landelijk bestuur

Nadere informatie

Financieel verslag 2017 en begroting 2018

Financieel verslag 2017 en begroting 2018 1 Financieel verslag 2017 en begroting 2018 Postbus 805 3500 AV Utrecht Tel 030 7115 115 wlo@knag.nl www.landschap.nl Resultaat 2017 en vergelijking met de begroting: De WLO sluit in 2017 met een positief

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Goudse Adviesraad Sociaal Domein

Huishoudelijk Reglement Goudse Adviesraad Sociaal Domein Huishoudelijk Reglement Goudse Adviesraad Sociaal Domein Artikel 1 : Algemeen 1. Dit huishoudelijk reglement is opgesteld in overeenstemming met artikel 6, zevende lid, van de Verordening burger- en cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Begroting juli Het Hooghuis Keizersgracht GB Eindhoven Postbus CA Eindhoven

Begroting juli Het Hooghuis Keizersgracht GB Eindhoven Postbus CA Eindhoven Begroting 2015 1 juli 2014 Het Hooghuis Keizersgracht 5 5611 GB Eindhoven Postbus 2000 5600 CA Eindhoven ( 040-2329338 www.zuidelijkerekenkamer.nl @ZuidRekenkamer KvK nr. 589 58 785 De Zuidelijke Rekenkamer

Nadere informatie

WELKOM bij de ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI

WELKOM bij de ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI KBO OLLAND 23-2-2016 1 WELKOM bij de ALGEMENE LEDENVERGADERING van ZORG COOPERATIE ROOI 12 MEI 2017 ALV 12-05-2017 Agenda 1. Opening 2. Vaststelling agenda 3. Berichten van verhinderingen en laatste mededelingen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046)

Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Huishoudelijk reglement van: De Ouderraad van OBS Corantijnschool statutair vastgelegd als: Stichting Ouders van Corantijn (KvK 61552046) Onderdeel van: OBS Corantijnschool Corantijnstraat 4 1058 DD Amsterdam

Nadere informatie

Vereniging BERAAD GROTE STEDEN. in de Protestantse Kerk in Nederland

Vereniging BERAAD GROTE STEDEN. in de Protestantse Kerk in Nederland Vereniging BERAAD GROTE STEDEN in de Protestantse Kerk in Nederland Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave Toelichting op de Jaarrekening blz. 1 t/m 3 Balans per 31 december 2014 blz. 4 en 5 Toelichting op de

Nadere informatie

BALANS 2012. Activa 31-12-11 31-12-12 Passiva 31-12-11 31-12-12. Postbank 7.857,94 12.497,29 Eigen vermogen 65.648,64 71.298,59

BALANS 2012. Activa 31-12-11 31-12-12 Passiva 31-12-11 31-12-12. Postbank 7.857,94 12.497,29 Eigen vermogen 65.648,64 71.298,59 BALANS EN RESULTATENREKENING 2012 WERKGROEP 18e EEUW BALANS 2012 Activa 31-12-11 31-12-12 Passiva 31-12-11 31-12-12 Postbank 7.857,94 12.497,29 Eigen vermogen 65.648,64 71.298,59 Postcheque België 5.105,30

Nadere informatie

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Stichting Beheer Oudergelden Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Aanwezig: Bestuursleden: Aafje ter Avest, Karin Hogervorst en Janke Verheij,

Nadere informatie

Als nieuw bestuurslid trad toe mevrouw ds. Erica Scheenstra, predikant van de Bossche Protestantse gemeente.

Als nieuw bestuurslid trad toe mevrouw ds. Erica Scheenstra, predikant van de Bossche Protestantse gemeente. Toelichting op de Jaarrekening Doel Een orgaan te zijn voor overleg en belangenbehartiging tussen en namens Protestantse gemeenten, andere kerkgenootschappen en organisaties omtrent binnen- en buitenkerkelijke

Nadere informatie

Notulen algemeen bestuursvergadering MidZuid

Notulen algemeen bestuursvergadering MidZuid Notulen algemeen bestuursvergadering MidZuid 25 april 2019 Aanwezig: Mevrouw drs. P. Jorritsma-Verkade, gemeente Altena, voorzitter De heer A.H.M. de Jongh, gemeente Geertruidenberg, vicevoorzitter Mevrouw

Nadere informatie

2. Notulen van de Algemene ledenvergadering van 20 juni 2012 De notulen worden ongewijzigd vastgesteld.

2. Notulen van de Algemene ledenvergadering van 20 juni 2012 De notulen worden ongewijzigd vastgesteld. Verslag vergadering : Datum : 30 mei 2013 Tijd : 13.30 uur Algemene Ledenvergadering (ALV) Locatie : Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag Kenmerk : V-13-59 Notulist : Amber Cornelissen 1. Opening en mededelingen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN TE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ALGEMENE BEPALINGEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN TE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ALGEMENE BEPALINGEN ARTIKEL 1 In dit reglement wordt verstaan onder: HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VERENIGING KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN TE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL ALGEMENE BEPALINGEN a. De Bond: de Katholieke Bond van Ouderen

Nadere informatie

Begroting SBOwerkverband

Begroting SBOwerkverband Begroting 2017 SBOwerkverband Houten, 4 november 2016 SBOwerkverband Pagina - 1 - paraaf: Inhoud Inleiding 2 Sluiting 2016 2 De begroting 2017 2 Toelichting begrotingsposten 3 Reserves per 1 januari 2017

Nadere informatie

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016

Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Afdelingsreglement D66 Castricum Dit afdelingsreglement is vastgesteld door de AAV van 23 november 2016 Artikel 1 Definities a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten

Nadere informatie

Inhoudsopgave ledenbrief

Inhoudsopgave ledenbrief In de ALV spreken de leden zich vervolgens uit over de kandidaten op de voordracht van de adviescommissie en eventuele tegenkandidaten. Aanmelding kandidaten: - U kunt zich kandidaat stellen voor de vacatures

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers

Vereniging van Oud-Medewerkers datum 15 december 2016 datum vergadering 25 januari 2017 van Amber Verrycken (secretaris) tijd vergadering 14:30 16:00 e-mail amj.verrycken@avans.nl locatie vergadering Tilburg, Prof. Cobbenhagenlaan 13

Nadere informatie

Reglement Stichting Ouderraad OBS Het Zand

Reglement Stichting Ouderraad OBS Het Zand Reglement Stichting Ouderraad OBS Het Zand Begripsbepaling Bestuur ouderraad: Ouderraad (OR): Commissie: Ouders: School: De bestuurders van de Stichting Ouderraad OBS Het Zand, zoals vastgesteld in de

Nadere informatie

De "SCHEIDSRECHTERSVERENIGING IJMOND is opgericht een en twintig augustus

De SCHEIDSRECHTERSVERENIGING IJMOND is opgericht een en twintig augustus HUISHOUDELIJK REGLEMENT (gewijzigd vastgesteld 19 april 2006). Artikel 1 De "SCHEIDSRECHTERSVERENIGING IJMOND is opgericht een en twintig augustus negentienhonderd twee en zeventig. De vereniging is gewoon

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013

Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Politieke Vereniging JAARREKENING 2013 Amsterdam Transparant Staalmeesterslaan 61 1057 NK Amsterdam Tel. 020-6186085 E-mail: contact@amsterdamtransparant.com Website: www.amsterdamtransparant.com INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie