Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar"

Transcriptie

1 Sint-Jozefsinstituut- College Torhout We maken samen je toekomstdroom waar

2 Sint-Jozefsinstituut-College: Een ruim aanbod van kwalitatief sterk onderwijs. 2de graad Economie A/B Humane Wetenschappen Latijn A/B Grieks-Latijn Wetenschappen 3de graad Latijn-Wiskunde Latijn-Wetenschappen Latijn-Moderne talen Grieks-Wetenschappen Grieks-Wiskunde Grieks-Latijn Humane Wetenschappen Economie-Wiskunde Economie-Moderne talen Moderne talen - Wetenschappen Moderne talen Wiskunde Wetenschappen - Wiskunde 6 Wetenschappen Wiskunde 8 Boekhouden-Informatica Informaticabeheer Het Sint-Jozefsinstituut-College maakt deel uit van de Scholengroep Sint-Rembert en van de Scholengemeenschap Houtland.

3 WELKOM Het Sint-Jozefsinstituut-College staat klaar om jou te helpen je toekomst voor te bereiden. Samen met jou zorgen we er voor dat je na het secundair onderwijs alle troeven in handen hebt voor verder succes. Onze eerste opdracht bestaat er in alle leerlingen de best mogelijke voorbereiding op verdere studies te geven. Om die reden durven we onze leerlingen nog intellectueel uitdagen. We streven er naar dat ze steeds meer zelfverantwoordelijk worden voor hun leren. Een sterk uitgebouwde leerlingen- en studiebegeleiding staat klaar om de leerlingen die het wat moeilijker hebben te ondersteunen en over de horde heen te helpen. Dat onze aanpak rendeert, bewijzen jaar na jaar de slaagcijfers van onze oud-leerlingen in het hoger onderwijs. Ze behoren elke keer tot de allerbeste van de provincie. Maar onze school is meer dan een leerfabriekje. Het is een school waar jonge mensen leren leven in de wereld van vandaag. Onze school is een creatieve school waar cultuur thuis is, een sportieve school waar onze leerlingen voldoende uitdagingen vinden, een geëngageerde en sociaal bewogen school die onze leerlingen een open blik op de maatschappij wil geven en een katholieke school die vanuit de inspiratie van Jezus dat stapje verder wil gaan dan vereist om wie dat nodig heeft, te steunen. Kortom, als je een school zoekt waar jonge mensen onder begeleiding van een gemotiveerd en enthousiast leerkrachtenkorps bouwen aan hun toekomstdroom, een school waar ze daarvoor alle middelen krijgen, dan ben je van harte welkom in het Sint-Jozefsinstituut-College te Torhout.

4 ONZE TROEVEN

5 1. Je krijgt de beste opleiding die je kan wensen. Schitterende slaagcijfers Laureaten op Vlaamse olympiades Voorbereidingsaanbod examen arts/tandarts Elk jaar opnieuw behoren de slaagcijfers van het Sint-Jozefsinstituut-College tot de beste van de provincie. Waar het gemiddelde slaagcijfer in Vlaanderen rond de 34% schommelt, scoren onze oud-leerlingen jaar na jaar beduidend hoger. De voorbije jaren was het slaagcijfer van onze oud-leerlingen gemiddeld 70 %. Bij ons bereid je dus je toekomst optimaal voor. Elk jaar mag de school in diverse Vlaamse olympiades een aantal laureaten begroeten. Recent hadden we laureaten in de fysica- en chemieolympiade maar ook in de olympiades in de moderne vreemde talen scoort het Sint-Jozefsinstituut- College heel goed. Bij ons zit je goed. Elk jaar neemt een aantal leerlingen deel aan de toelatingsproeven arts/tandarts. Ook hierin behaalt de school uitstekende resultaten. De leerlingen die dat willen, krijgen hiervoor op school nog een extra voorbereidingsaanbod. Elk oriënteringsmoment wordt met de nodige zorg aangepakt. Informatiemomenten, individuele gesprekken (CLB), weloverwogen adviezen, overleg in oudercontacten moeten je helpen om de juiste studiekeuze te maken die je alle kansen biedt op succes. In het Sint-Jozefsinstituut krijg je ook de kans om in 5 en 6 We WI6 de fysicalessen in het Engels te volgen. In deze CLIL-klas krijg je zowel de lessen als de oefeningen als de toetsen in het Engels aangeboden. Top of the bill daarbij is de science exchange met de The Duke of York s Royal Military School. Een echt taalbad dus! Zo krijg je een optimale voorbereiding op verdere studies.

6 2. Je voelt je thuis op de campus. Ieder zijn eigen thuisbasis In Torhout liggen alle scholen samen op een grote campus maar ze hebben elk een eigen thuisbasis. Zowel de 2de graad als de 3de graad hebben een eigen gebouw (met eigen speelplaats) waar de leerlingen thuis zijn. Zo kan er in blok acht (2de graad) en in blok negen (3de graad) een sfeer worden opgebouwd die aangepast is aan de leeftijdsgroep met eigen leefregels en aangepaste activiteiten en tegemoet komt aan datgene wat de leerlingen op dat moment willen en nodig hebben.

7 3. Je krijgt les in een eigentijdse infrastructuur. Up-to-date uitrusting OpenLeerCentrum Computerlokalen Labo s Vernieuwde speelplaats & sportterreinen Je komt in een school waar elke klas is uitgerust met internet, pc en beamer waardoor de leerkrachten steeds de meest actuele informatie in hun lessen kunnen gebruiken. Dat maakt het mogelijk om de nieuwste ICT-toepassingen, zoals bordboeken, vlot aan te wenden. Het servergestuurde OpenLeerCentrum telt 61 terminals waar je zowel met je volledige klas als individueel kan komen werken. Je vindt er de kranten van de dag en ook een reeks tijdschriften die je kunnen helpen bij het uitvoeren van taken. De ruime dvd- en boekencollectie is te ontlenen, wat ook een stuk je schoolwerk vergemakkelijkt. De school beschikt daarnaast over vijf computerlokalen. Er is een aantal ipads beschikbaar waardoor ook dit medium in de klas zelf op een creatieve manier in het lesgebeuren kan geïntegreerd worden. Onze moderne en veilige labo s geven jonge wetenschappers alle mogelijkheden om de lessen in optimale omstandigheden te volgen en zelf op een veilige manier proeven uit te voeren. De totaal vernieuwde speelplaats voor blok 9 met zithoeken, sportterreinen en een soccerterrein met kunstgras, biedt de leerlingen heel wat kansen op ontspanning en sportieve inzet. Persoonlijke goederen en boeken kan je altijd kwijt in je veilige kluisje.

8 4. Als het moeilijk wordt, staan we klaar om te helpen. Vangnet Ruim uitgebouwde studiebegeleiding Handelingsplan op maat Heel veel leerlingen werken zonder al te veel problemen het secundair onderwijs af. Maar voor sommigen gaat het wat moeilijker. Welk probleem je ook hebt, je kan altijd terecht in De Plek (2de graad) of De Z-kamer (3de graad). Daar staat altijd iemand klaar om naar je te luisteren en waar nodig te helpen. Als je problemen hebt op vlak van studeren, kan je een beroep doen op een ruim uitgebouwde studiebegeleiding. Niet enkel staan de vakleraars steeds klaar om je te remediëren (soms zelfs over de middag) maar op elke graad staat er een voltijdse studiebegeleider klaar om je te helpen met je studieplanning, je studiemethode en om je motivatie weer bij te spijkeren. Je bent ook welkom op de vrije (begeleide) avondstudie die je in een rustige studiesfeer meeneemt. Zit je met andere zaken in de knoei, dan kan je een beroep doen op de leerlingenbegeleiders. Zij werken samen met het CLB waarmee ze wekelijks samenzitten voor overleg. Heb je een (erkende) leerstoornis, dan kan je rekenen op een handelingsplan op maat waarbij de school jou zo goed mogelijk ondersteunt. De school stelt tijdens de examens ook specifieke software als Kurzweil in de tijdsklas beschikbaar. Op dat vlak was onze school een pionier en we hebben dan ook een grote knowhow opgebouwd. Omdat we weten hoe belangrijk de juiste studiekeuze is, besteden we daar samen met jou veel zorg aan.

9 5. Communicatie Smartschool Nieuwsbrief Oudercontact Website Omdat we samen (leerlingen, leerkrachten, directie en ouders) school maken, is een goede communicatie belangrijk. De digitale leeromgeving Smartschool wordt gebruikt als communicatiemiddel tussen leerlingen en leerkrachten én ouders. Lesmateriaal, remediëringsoefeningen, taken- en toetsenplanner alles kan je er terugvinden. Via onze digitale nieuwsbrieven word je op de hoogte gehouden van belangrijke gebeurtenissen, activiteiten of aandachtspunten. Oudercontacten worden goed voorbereid en bij belangrijke beslissingen (zoals studiekeuze) nodigen we de ouders steeds uit voor degelijke informatiesessies. Onze website en onze facebookpagina zijn steeds up-to-date. De vele foto s tonen het bruisende leven op onze school.

10 6. We gaan graag met jou de grens over (internationalisering). Uitwisselingsprojecten Reis Italiëreis Griekenlandreis Onze school kijkt graag over de grenzen heen. Momenteel zijn er uitwisselingsprojecten met scholen uit Dinant, Dortmund, en Dover. De school participeert ook regelmatig aan Comeniusprojecten. Het uitwisselingsproject met de The Duke of York s Royal Military School is heel bijzonder omdat het hier een uitwisseling op vlak van wetenschappen en onderzoek betreft. Het maakt integraal deel uit van ons aanbod aan de CLIL-leerlingen. Net niet over de grens maar evenzeer een heuse ontdekkingstocht is de driedaagse Brussel X voor leerlingen uit het vijfde jaar humane wetenschappen. Uiteraard zijn er ook de reizen naar Berlijn, Parijs of Londen die onze zesdejaars grondig voorbereiden tijdens de lessen. In de derde graad kan je gedurende de paasvakantie op vrijwillige basis mee op een 12-daagse onvergetelijke Italiëreis. De classici onder jullie krijgen ook de kans om Griekenland te verkennen.

11 7. Sociaal geëngageerde school met aandacht voor cultuur en pastoraal. Animatie en activiteiten Werkgroep NegeN Medium Pastorale werking Culturele school In elke graad functioneert een werkgroep van leerkrachten die voor heel wat animatie zorgt in de loop van het jaar. De activiteiten van Medium (tweede graad) worden vanuit een jaarthema (b.v. jaar van de muziek) zoveel mogelijk gebundeld in themadagen die een combinatie inhouden van cultuur, sport en pastoraal. Zo wordt de leerlingen een zinvol geheel van activiteiten met als hoogtepunt Vastival, aangeboden die buiten het normale lessenpakket vallen, maar wel perfect beantwoorden aan de vakoverschrijdende eindtermen. In de derde graad functioneert de werkgroep NegeN die vooral actief is rond thema s als milieueducatie, Noord-Zuidrelaties, mensenrechten, armoede, derde en vierde wereld. De activiteiten die hierbij opgezet worden, zetten de leerlingen aan tot een effectief engagement dat een hoogtepunt vindt in een eigen versie van Music for life ten voordele van zorgvuldig uitgekozen projecten. De pastorale werking ondersteunt de bovengenoemde activiteiten en probeert met eigentijdse vieringen (vaak mee uitgewerkt door de leerlingen zelf) voor de nodige verdieping te zorgen. De vieringen zijn eigentijds, de eeuwenoude boodschap van liefde en vrede blijft dezelfde. Bezinningsdagen helpen je richting te geven aan de weg die je voor jezelf aan het voorbereiden bent. Cultuur is op deze school nooit ver weg met eigen toneelvoorstellingen, het bijwonen van toneelvoorstellingen, de vrije podia, een heus optreden van de leerkrachten of een musical try-out (verzorgd door onze partnerschool uit Dover).

12 8. Sportieve school Vrij sporten Interscolaire competities Sportdagen Skireis Tijdens de middagpauzes kan je vrij sporten op de nieuwe sportterreinen voor blok negen maar er worden ook competities georganiseerd (voetbal, basketbal, volleybal) waar je met je klasgenoten kan aan deelnemen. Jaarlijks nemen tientallen leerlingen deel aan de interscolaire schoolsportcompetities en dit voor verschillende sporten: judo, voetbal, minivoetbal, volleybal, basketbal, tennis, krachtbal, atletiek, zwemmen, rugby, De jaarlijkse sportdagen zijn gepland in het begin van het schooljaar omdat ze zo de leerlingen ook de kans bieden om samen meer groep te vormen. De leerlingen van het zesde jaar gaan in combinatie met de excursie aardrijkskunde voor een heuse sportdriedaagse naar de Ardennen. De leerlingen van de tweede graad krijgen de kans om tijdens de krokusvakantie op vrijwillige basis mee op skireis te gaan.

13 9. Je krijgt kansen tot inspraak en overleg. Leerlingenraad Ouderoverleg Altijd welkom Zowel in de tweede als in de derde graad is er een leerlingenraad actief. Deze leerlingenraad wordt ondersteund door leerkrachten maar functioneert autonoom. De leerlingenraad van de derde graad neemt ook elk jaar een aantal fel gesmaakte initiatieven (bv. vrij podium, verwenweek). Via het ouderoverleg is er voor ouders kans tot inspraak. Ze worden hiertoe uitgenodigd om drie tot viermaal per jaar met de directie samen te komen. De ouders kunnen ook via de schoolraad hun stem laten horen. En uiteraard staat de deur van onze school altijd open voor een goed gesprek.

14 ONS STUDIEAANBOD

15 ECONOMIE Heb je interesse in de wijze waarop onze samenleving sociaal-economisch functioneert en wil je later binnen die economische context handelen, dan zit je goed in de richtingen met economie. In de het derde jaar kan je kiezen voor de richting Economie waar in het basispakket vier uur wiskunde wordt aangeboden. Afhankelijk van je interesses kan je dat basispakket uitbreiden met één uur wiskunde (leertraject B) of een uur moderne vreemde talen. In de derde graad kan je de ontdekkingstocht in de wereld van de economie verderzetten in de richtingen Economie-Wiskunde (met 6 uur Wiskunde), Economie-Moderne talen of Boekhouden-informatica. In de seminarie-uren van de richtingen Economie-Wiskunde of Economie Moderne talen krijg je een doorgedreven cursus boekhouden die je terdege voorbereidt voor verdere economische studies en waardoor je ook in aanmerking komt voor het behalen van het getuigschrift bedrijfsbeheer.

16 HUMANE WETENSCHAPPEN Heb je belangstelling voor het menselijk gedrag, de sociale werkelijkheid en cultuur in de ruimste zin van het woord dan is humane wetenschappen een zeer geschikte keuze. In gedragswetenschappen bestudeer je het gedrag van de mens (psychologie) en van de mens in groepsverband (sociologie). In cultuurwetenschappen krijg je thema s uit de communicatiewetenschappen, antropologie, recht, politiek, kunst & maatschappij en filosofie aangereikt. Deze studierichting geeft ook ruimte aan het muzisch-creatieve dat in elke leerling steekt. Deze volwaardige ASO-richting geeft je dan later kans om verder te studeren in de sociale sector, het onderwijs, de paramedische, de kunst- of justitiële sector en de media.

17 INFORMATICA In de tweede graad krijg je zowel in het derde als het vierde jaar een uur informatica. Kies je voor de afdeling wetenschappen, dan krijg je een extra lesuur informatica met leerstof die je kan dienstig zijn bij het verwerken van wetenschappelijke gegevens. In de derde graad kan je kiezen voor de richting IT & Netwerken (informaticabeheer). Wie graag economie met informatica wil combineren, kan zeker terecht in de richting Accountancy & IT (boekhouden-informatica). Hier is de informatica eerder ondersteunend naar b.v. boekhouden toe. Beide richtingen bieden je de kans om voort te studeren, o.m. in de domeinen van informatica en/of economie maar je kan ook kiezen om de arbeidsmarkt op te gaan.

18 KLASSIEKE TALEN Als je in het eerste en tweede jaar Latijn en/of Grieks gevolgd hebt, kan je in het derde jaar voor de richting Latijn of de richting Latijn-Grieks kiezen. Dit zijn richtingen die uitstekend voorbereiden op welke keuze dan ook in de derde graad. Wie kiest voor Latijn-Grieks krijgt het leertraject van de vijf uur wiskunde aangeboden. Dat geeft deze leerlingen in de derde graad alle kansen om ook richtingen met zes of acht uur wiskunde te volgen. Kies je voor Latijn, dan moet je in het derde jaar beslissen of je het studiepakket wil versterken met een extra uur wiskunde of een extra uur talen. Wie kiest voor het extra uur wiskunde krijgt dan het leertraject B en dat is de beste voorbereiding als je in de derde graad richtingen met zes of acht uur wiskunde ambieert. Wil je in de derde graad klassieke talen in je studiepakket behouden, dan heb je een ruime keuze: Latijn-Wiskunde of Grieks-Wiskunde (met 8 uur Wiskunde), Latijn-Wetenschappen of Grieks-Wetenschappen (met 6 uur Wiskunde), Latijn-Moderne Talen of Latijn-Grieks. Ook alle andere keuzemogelijkheden blijven open.

19 MODERNE VREEMDE TALEN Een goede talenkennis is voor alle leerlingen een absolute must. In de tweede graad krijg je, welke richting je ook kiest, een doorgedreven vorming in de talen. Wil je in de tweede graad kiezen voor een versterking van je talen (eerder dan een versterking van wiskunde) dan kan je terecht in Economie A of Latijn A. De leerstof in de talen wordt niet uitgebreid maar er is vooral sprake van verdieping en meer kans tot inoefenen van vaardigheden. Je neemt ook deel aan een taaluitwisselingsproject met een school uit Wallonië. In de derde graad kan je dan kiezen voor richtingen als Grieks-Latijn, Economie-Moderne talen, Moderne talen-wiskunde en Moderne talen-wetenschappen. In die richtingen word je geconfronteerd met seminariewerk waarbij je je taalvaardigheden kan trainen doorheen diverse projecten zoals een uitwisseling met een school uit Dortmund, contacten met onze partnerschool te Dover, het spelen van toneel in een vreemde taal, poppenkast spelen in een Duitstalige kleuterschool, het voorbereiden van een reis naar Parijs of Berlijn enz.

20 WETENSCHAPPEN Ben je aangesproken door wat zich in de natuur afspeelt van het onmetelijk grote zoals zonnestelsels en sterren tot het onmetelijk kleine, zoals quarks en elektronen? Hou je er van dingen te onderzoeken en ben je goed in logisch redeneren en wiskundig denken? Zoek je een toekomstgerichte uitdaging? Dan is wetenschappen studeren écht iets voor jou. Denk je aan wetenschappelijke studies dan kies je in de tweede graad een richting met leertraject B. Deze sluiten immers het best aan bij de pakketten wetenschappen in de derde graad. In de richting Wetenschappen krijg je een verdieping van de vakken biologie, chemie en fysica en ontwikkel je in de labo s heel wat onderzoeksvaardigheden. Wil je voluit voor wetenschappen gaan in de derde graad, dan is er een ruim aanbod waarin je zeker je gading zal vinden. In de richtingen Grieks-wetenschappen en Latijn-wetenschappen krijg je een ruim pakket wetenschappen. In de riching Moderne talen-wetenschappen krijg je extra chemie en biologie aangeboden. Het meest uitgebreide pakket krijg je in de richtingen Wetenschappen Wiskunde (6 of 8) waar naast extra leerstof ook jouw onderzoeksvaardigheden verfijnd worden. Wetenschap maakt knap. (zeker als je ze in het Sint-Jozefsinstituut-College studeert!)

21 WISKUNDE Als je geïnteresseerd bent in wiskunde kies je in de tweede graad best voor een richting die het leertraject B voor wiskunde aanbiedt. Leertraject B sluit immers het beste aan op de zware pakketten wiskunde van de derde graad. Mogelijke opties zijn dus Latijn B, Economie B, Wetenschappen en Grieks-Latijn. Kies je voor leertraject A dan is een overstap in de derde graad naar richtingen met sterke wiskunde vrijwel onmogelijk. In de derde graad is er een ruime keuze aan richtingen die tegemoet komen aan je wetenschappelijk/wiskundige interesse: Latijn-Wiskunde (8u), Grieks- Wiskunde (8u) en Wetenschappen-Wiskunde 8, Latijn-Wetenschappen (6u), Grieks-Wetenschappen (6u) en Wetenschappen-Wiskunde 6, Moderne talen-wiskunde en Economie-Wiskunde (6) zijn richtingen die uitermate geschikt zijn voor leerlingen met een uitgesproken interesse voor wiskunde

22 LESSENTABELLEN

23 Derde jaar A.S.O. Ec A Ec B La A La B Gr-La Hu-We We Godsdienst Nederlands Frans Engels Wiskunde B) 4 5 Informatica Geschiedenis Aardrijkskunde Biologie Chemie Fysica Lichamelijke opvoeding Plastische opvoeding Grieks 4 Latijn Economie 4 4 Cultuurwetenschappen 2 Gedragswetenschappen 3 Complementair Wiskunde 1 1 Frans Engels 1 Informatica 1 1 Muzikale opvoeding 1

24 Vierde jaar A.S.O. Ec A Ec B La A La B Gr-La Hu-We We Godsdienst Nederlands Frans Engels Duits Wiskunde (B) 4 5 Informatica Geschiedenis Aardrijkskunde Biologie Chemie Fysica Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Grieks 4 Latijn Economie 4 4 Cultuurwetenschappen 2 Gedragswetenschappen 3 Complementair Wiskunde 1 1 Frans Engels 1 Informatica 1 Plastische opvoeding 1 Economie 2

25 Derde graad A.S.O. Gr-La Gr-We Gr-Wi La-Mt La-We La-Wi 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Economie Latijn Grieks Gedragswetenschappen Cultuurwetenschappen Natuurwetenschappen Wiskunde Esthetica Frans 4 4* * Engels 3 4* * Duits * Aardrijkskunde (wet.) Fysica Chemie Biologie Ned. Expressie 1 0 Seminarie Grieks 1 * incl. projectwerking De richtingen Latijn-Wetenschappen, Grieks-Latijn, Latijn-Wiskunde, Grieks-Wetenschappen en Grieks-Wiskunde kunnen in de derde graad facultatief één uur Duits volgen.

26 Derde graad A.S.O. Ec-Mt Ec-Wi Hu-We Mt-We Mt-Wi We-Wi6 We-Wi8 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Economie Latijn Grieks Gedragswetenschappen 3 4 Cultuurwetenschappen 4 3 Natuurwetenschappen Wiskunde Esthetica Frans 4 4* * 4 4* Engels 3 4* * 3 4* Duits 3 3* * 3 3* Aardrijkskunde (wet.) Fysica Chemie Biologie Ned. Expressie 1 0 Plastische opvoeding 1 1 Muzikale opvoeding 1 1 Seminarie * incl. projectwerking

27 Derde graad T.S.O. Accountancy & IT IT & Netwerken 5 de 6 de 5 de 6 de Godsdienst Aardrijkskunde Geschiedenis Lichamelijke opvoeding Nederlands Natuurwetenschappen Wiskunde Frans Engels Bedrijfseconomie 7 7 Toegepaste informatica 7 7 Bedrijfsbeheer 3 3 Toegepaste informatica 11 9 Stage toeg. informatica 2

28 Internaat Leerlingen die verder van school wonen, kunnen terecht in ons internaat: een hotel volpension. Het jonge en dynamische team internaatsopvoeders staat in voor een degelijke pedagogische begeleiding in een duidelijke structuur waar behalve studeren natuurlijk ook ruimte is voor gezelligheid en een waaier van activiteiten en ontspanningsmogelijkheden. Zo zorgen ze er voor dat je je echt kan thuis voelen op ons internaat. Schoolrestaurant We beschikken op school over een schoolrestaurant waar dagelijks verse warme maaltijden worden klaargemaakt. Zowel interne leerlingen als andere leerlingen kunnen hier een maaltijd nemen die bereid is met dagverse producten. Niet-interne leerlingen kunnen uiteraard op hun eigen afdeling ook een lunchpakket van thuis gebruiken of een broodje bestellen.

29 Bereikbaarheid Kom je met de fiets naar school? Het Sint-Jozefsinstiuut-College beschikt over een ondergrondse fietsenstalling voor 1000 fietsen. Met de bus of de trein? Op onze website vind je de uurregeling van de lijn en de NMBS. De bushaltes en het station zijn dichtbij de school op nog geen 100 meter wandelafstand. Je ziet dus... het college is vlot bereikbaar.

30 Zijn er nog vragen? Hoe ziet een schooldag er uit (dagindeling, lesuren)? Is de school wel goed bereikbaar? Hoe zit het met de boeken (boekenlijsten en aankoop boeken)? Lessen fysica in Wewi6 in het Engels (CLIL), hoe werkt dat? Wat is smartschool en is dat ook voor de ouders? Wat is een digitale agenda? Waar kan ik meer informatie vinden over het aanbod van de school inzake de extra voorbereiding voor het toelatingsexamen arts/tandarts? Waar kan ik terecht als ik als ouder een probleem heb? Hoe kan ik volgen wat er allemaal op jullie school gebeurt? Is het waar dat jullie regelmatig laureaten hebben in diverse olympiades? Zijn er veel excursies Waar kan ik meer informatie vinden over de slaagcijfers? Is het eten in het schoolrestaurant gevarieerd en lekker en wat kost het? Waar kan ik meer informatie vinden over de richtingen of bepaalde vakken zoals gedrags- en cultuurwetenschappen? Jullie hebben heel wat ervaring met de richting humane wetenschappen en die richting heeft dan ook een eigen duidelijk profiel gekregen met aangepaste activiteiten zoals het kineforum of Brussel X. Waar kan ik daar meer over vernemen? Voor deze en alle andere vragen, kan u steeds terecht op:

31 Inschrijven en contact? Inschrijven Inschrijven kan in principe elke schooldag tijdens de openingsuren. In de vakantie kan je elke werkdag inschrijven van 9.00 tot en van tot uur en op zaterdagvoormiddag. Hou rekening met de sluitingsperiode van de school. Meer info op de website. Contact Directeur Paul Vanthournout Adjunct-directeur Martine De Zutter Sint-Jozefsinstituut-College Bruggestraat Torhout Tel: fax:

32

Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar

Sint-Jozefsinstituut- College Torhout. We maken samen je toekomstdroom waar Sint-Jozefsinstituut- College Torhout We maken samen je toekomstdroom waar Het Sint-Jozefsinstituut-College maakt deel uit van de Scholengroep Sint-Rembert en van de Scholengemeenschap Houtland WELKOM

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3 e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs De jongeren van nu Omdat de jongeren van nu steeds voor ons in de banken zitten evolueren wij al meer dan 180 jaar. De Zusters

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.  secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 017-018 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

SINT-MICHIELSCOLLEGE

SINT-MICHIELSCOLLEGE SINTMICHIELSCOLLEGE SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN 09 00 LESSENTABEL EERSTE LEERJAAR Vakken Latijn PI MWtaal + MW STEM Artistieke vorming muziek beeld Geschiedenis Godsdienst Klassieke talen Latijn

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE 2e - 3e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs 2018-2019 Welkom in Mater Dei In een aangenaam en gestructureerd schoolklimaat vinden heel wat leerlingen in onze school de gepaste

Nadere informatie

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS)

1 STUDIEAANBOD. Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs (IDCO) vzw Ignatiaanse Scholen Antwerpen (vzw IgnAS) 1 STUDIEAANBOD 2 LESSENTABELLEN LESSENTABEL 1 ste graad 1ste leerjaar A 2de leerjaar Optie: Klassiek Optie: TOP! Grieks- Latijn Latijn Moderne Wetensch. Godsdienst 2 2 2 2 2 Aardrijkskunde 2 2 1 1 1 Beeld

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school met ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de Grieks- 2de

Nadere informatie

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem?

Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? ASO? TSO? BSO? Wat biedt het GO! atheneum en leefschool De Tandem? GO! atheneum en leefschool De Tandem is een secundaire school ASO -, TSO -, BSO - afdelingen. Dit wil zeggen dat de leerlingen in de eerste

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

klaar voor morgen www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen we ons graag

Nadere informatie

GIB INFOBROCHURE. Een echt sportieve school in een groene omgeving!

GIB INFOBROCHURE. Een echt sportieve school in een groene omgeving! GIB INFOBROCHURE Een echt sportieve school in een groene omgeving! Zondag 10 mei 2015 van 14u tot 17u GIB OPENDEUR Rondleidingen in onze dynamische school Leerlingen in actie en doe-activiteiten Kinderopvang

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek LESSENTABELLEN 2013-2014 Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek Koninklijk Atheneum Assebroek GO! - Scholengroep 25 - Brugge-Oostkust Daverlostraat 132-8310 Assebroek 050/36.68.80 web:

Nadere informatie

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis STEM SPORT STEM IT. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs STEM SPORT STEM IT 1 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Studierichtingen voor de derde graad

Studierichtingen voor de derde graad Studierichtingen voor de derde graad In de derde graad bestaan alle richtingen, behalve humane wetenschappen uit twee hoofddomeinen. Er wordt naast de algemene basis gekozen voor een pakket vakken dat

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

lessentabel Eerste graad

lessentabel Eerste graad lessentabel In de 1e graad volg je een basispakket en een keuzepakket. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Voor het keuzepakket kan je kiezen uit drie mogelijkheden: Pakket M extra tijd voor Frans,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs 1 Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs 1 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

Welkom in onze eerste graad

Welkom in onze eerste graad Welkom in onze eerste graad Je zoekt Een school die bij jou past kan zijn Het li efst één waar je jezelf Een school die jou verrast... staan Waar mens en voor jou klaar Om samen met jou Een nieuwe weg

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

NIEUWE INVULLING IN DE EERSTE GRAAD www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen

Nadere informatie

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN

ZOEK BIJ ONS TE VER! START JE HET NIET STEM SPORT. Latijn MODERNE MIDDELBAAR STEM. Maatschappij en welzijn TECHNIEKEN WETENSCHAPPEN Latijn Maatschappij en welzijn MODERNE STEM TECHNIEKEN SPORT ZOEK HET NIET TE VER! START JE MIDDELBAAR BIJ ONS STEM WETENSCHAPPEN Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: sterk geïnteresseerd is in de verschillende wetenschappelijke disciplines: aardrijkskunde,

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Moderne Talen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Wat krijg je als je in Frankrijk un pistolet vraagt? Wist je dat het Franse woord mannequin van het Nederlandse manneken

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wiskunde (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: goed is in het rekenen en redeneren met getallen? gemotiveerd is om elke dag voor wiskunde te studeren?

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Folder_DEF.indd 1 1 4/12/13 00:09 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso Studieaanbod de graad ASO / Economie / Humane Wetenschappen / Latijn / Wetenschappen / TSO / Techniek-Wetenschappen / BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso 0 IKSO voor jongeren met ambitie De studierichting

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs ontwerp_def2.indd 1 1 7/02/12 17:01 Dag zesdeklasser Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

www.middenschoolbeernem.be Beste ouder, beste zesdeklasser Straks wordt de stap gezet naar de middelbare school. Een belangrijke stap. Je staat niet alleen voor de keuze van een studierichting, maar ook

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 2 Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Ninove

Koninklijk Atheneum Ninove Koninklijk Atheneum Ninove Infofolder 2014 2015 1 Woord vooraf Het Koninklijk Atheneum Ninove is een schakel tussen de eerste graad in de middenschool en het hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. In onze

Nadere informatie

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs

Regina Pacis Hove. Algemeen Secundair Onderwijs Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs Dag zesdeklasser, Volgend jaar ga je naar het eerste jaar secundair onderwijs. Er staat je een leerrijke en boeiende tijd te wachten, met nieuwe ervaringen

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Kwaliteitsvol onderwijs

Kwaliteitsvol onderwijs kansen Kwaliteitsvolle lessen hoog leerrendement voor iedereen doorzettingsvermogen persoonlijke kracht Sterke volwassene leerproces verlangen zelfdiscipline Kwaliteitsvol onderwijs wij brengen uw kind

Nadere informatie

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs

Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW. Secundair Onderwijs Sint-Jan BerchmansInstituut PuurS BOVENBOUW Secundair Onderwijs Voorwoord DE BOVENBOUWSCHOOL DE STAP VAN DE EERSTE GRAAD NAAR DE BOVENBOUWSCHOOL LEREN LEREN 6 SCHOOLSTRUCTUUR 9 lessentabellen de graad

Nadere informatie

Algemene info eerste graad

Algemene info eerste graad Algemene info eerste graad Leerlingen die instappen in de eerste graad secundair onderwijs, stappen een andere onderwijswereld binnen. Plots zijn er veel meer vakken, veel meer leerkrachten, andere aandachtspunten,

Nadere informatie

Het studieaanbod van het Atheneum Jan Fevijn. Lessentabellen 2 e en 3 e graad 2015-2016

Het studieaanbod van het Atheneum Jan Fevijn. Lessentabellen 2 e en 3 e graad 2015-2016 Het studieaanbod van het Atheneum Jan Fevijn Lessentabellen 2 e en 3 e graad 2015-2016 Campus Assebroek Campus Sint-Michiels Daverlostraat 132 Baron de Serretstraat 88 8310 Assebroek 8200 Sint-Michiels

Nadere informatie

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR S R C O JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR JAARGANG 5 - FEBRUARI 08 WWW.SRCO.BE V.U.: Sint-Romboutscollege, Veemarkt 56, 800 Mechelen GA JIJ BINNEN ENKELE WEKEN DE GROTE

Nadere informatie

Instituut Heilig Hart

Instituut Heilig Hart Instituut Heilig Hart Algemeen Secundair Onderwijs Kalmthout Heuvel 37-03 666 91 61 Kapellensteenweg 190-03 666 94 51 www.hhartkalmthout.be hhartkalmthout@pandora.be Instituut Heilig Hart 1 Welkom Beste

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Infofolder

Infofolder Infofolder 2016 2017 1 Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiest het Koninklijk Atheneum ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier

Nadere informatie

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen

Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Latijn Economie Wetenschappen Lessentabellen vanaf 2015-2016 (voorlopige versie) Lessentabellen 2 de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 2 1 2 1 2 1 2 Godsdienst/Zedenleer/Islam 2 2 2 2 2 2 2 2 Nederlands

Nadere informatie

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiezen wij ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier aan studierichtingen in ASO-BSO-TSO en

Nadere informatie

Welkom! Op zoek naar een kwaliteitsvolle en bruisende school in het midden van de stad? Dan zit je goed bij Sint-Ludgardis! Je krijgt er als leerling alle kansen tot ontplooiing met aandacht voor je talenten

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Studierichtingen met bijhorende lessentabellen aangeboden door het Atheneum De Vesten Atheneum De Vesten Augustijnenlaan 32 2200 Herentals Tel. 014/21 11 44 Fax 014/21 61 06 Email: info@goherentals.be

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wetenschappen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die sterk geïnteresseerd is in de verschillende wetenschappelijke disciplines: aardrijkskunde,

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Humane Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die... meer wil te weten komen over mens en samenleving; niet klakkeloos herkauwt,

Nadere informatie

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze! Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Proeven en ontdekken in het eerste jaar Proeven en ontdekken in het eerste jaar Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je onze brochure leest. Hierin ontdek je wat onze

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad In de tweede graad bieden al onze richtingen een breed pakket algemene vorming aan met daarbij een eerste oriëntatie in een specifieker deelgebied. Je kiest dus in principe

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod 3de graad in het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR S R C O JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR JAARGANG 6 - FEBRUARI 019 WWW.SRCO.BE V.U.: Sint-Romboutscollege, Veemarkt 56, 800 Mechelen GA JIJ BINNEN ENKELE WEKEN DE GROTE

Nadere informatie

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR

JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR S R C O JAARLIJKS TIJDSCHRIFT VOOR EN DOOR LEERLINGEN VAN HET EERSTE JAAR JAARGANG 4 - FEBRUARI 07 WWW.SRCO.BE V.U.: Sint-Romboutscollege, Veemarkt 56, 800 Mechelen GA JIJ BINNEN ENKELE WEKEN DE GROTE

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 27 april 2016

naar de derde graad woensdag 27 april 2016 naar de derde graad woensdag 27 april 2016 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de - 2de 2de

Nadere informatie

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE

Regina Pacis. Algemeen Secundair Onderwijs STE Regina Pacis Hove Algemeen Secundair Onderwijs e M STE M rn e d o SPO RT STE M IT ijn Lat 1 kunstproject Piazza dell Arte Groeien op alle vlakken Kwaliteitsvol onderwijs Ons studieaanbod is ruim en we

Nadere informatie

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad?

Hallo! Welkom in onze school! Ga je mee op pad? Hallo! Welkom in onze school! Spannend hé, de zoektocht naar een nieuwe school. Wij vinden het alvast geweldig dat je in onze brochure neust. Je ontdekt hierin wat onze school allemaal voor jou in petto

Nadere informatie

KAZ launch. woensdag 29 januari 2014. Aanbod in het eerste jaar: Deze tekst in MS Word formaat

KAZ launch. woensdag 29 januari 2014. Aanbod in het eerste jaar: Deze tekst in MS Word formaat Deze tekst in MS Word formaat woensdag 29 januari 2014 KAZ launch Binnenkort ziet het KAZ er helemaal anders uit. En dan hebben we het niet alleen over de gebouwen of het aanzicht van op straat. Ook de

Nadere informatie

Info over deze school

Info over deze school Info over deze school een school van don Bosco: opvoeden met don Bosco als GIDS en TOCHTGENOOT 1815-1888 een school van don Bosco: = school = thuis = speelplaats = parochie Don Bosco Zwijnaarde = school

Nadere informatie

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen Tweede graad tso Techniek-wetenschappen In techniek-wetenschappen staan de wetenschapsvakken centraal. Je bouwt een grondige theoretische basis op, waarbij een stevig pakket wiskunde hoort. Bovendien verwerf

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Infomoment van eerste naar tweede graad

Infomoment van eerste naar tweede graad Infomoment van eerste naar tweede graad Een school kiezen O Ik kan me ten volle ontplooien! O Ik voel me goed! O SIVIBU = LEREN LEVEN INSPIREREN Een richting kiezen = antwoord zoeken op de volgende vragen:

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2018 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in

Nadere informatie

infobrochure 2016>2017

infobrochure 2016>2017 infobrochure 2016>2017 3 studiekeuze eerste graad 1 A +4 B Brugklas 2 Latijn Moderne +2 BVL Kantoor - verkoop - voeding - verzorging ASO TSO BSO tweede graad Sociale en technische Handel 3 Latijn Economie

Nadere informatie

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1

632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 632193_Brochure 2017_eerstejaars.indd 1 20/12/16 13:24 De jeugd van jouw school We moeten de congregatie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Opwijk danken voor het bestaan van onze school.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO Inhoud VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN Inleiding quiz Situering HW binnen SO Specifieke vakken binnen HW Lessentabel Profiel leerlingen Vervolgopleidingen Jaarplan Ruben Delafontaine Inleiding quiz Surf

Nadere informatie

Latijn Economie Wetenschappen

Latijn Economie Wetenschappen Lessentabellen 018-019 Lessentabellen de graad ASO Latijn Economie Wetenschappen Humane Wetenschappen 1 1 1 1 Nederlands 4 4 4 4 4 4 4 4 Geschiedenis Aardrijkskunde 1 1 1 1 1 1 1 1 Lichamelijke Opvoeding

Nadere informatie

WELKOM. We kijken ernaar uit om ook jou als nieuwe leerling of ouder te mogen verwelkomen!

WELKOM. We kijken ernaar uit om ook jou als nieuwe leerling of ouder te mogen verwelkomen! WELKOM Het Atheneum Voskenslaan heeft een lange traditie in het voorbereiden van leerlingen op het hoger onderwijs. Dat we dit met succes doen, blijkt uit de hoge slaagcijfers van onze leerlingen aan hogescholen

Nadere informatie

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019

Modernisering SO eerste graad. Dinsdag 12 maart 2019 Modernisering SO eerste graad Dinsdag 12 maart 2019 2 Bedoeling van deze avond Voorstellen van de vernieuwde brede observerende en oriënterende eerste graad in de katholieke secundaire scholen van Geraardsbergen

Nadere informatie

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN

K.A. 3de graad! 1 SCHOOL 2 CAMPUSSEN PARKLAAN 89 TEREKEN K.A. SINT-NIKL A AS de graad! PARKLAAN 9 TEREKEN SCHOOL CAMPUSSEN Nuttige gegevens Koninklijk Atheneum Sint-Niklaas School van de Vlaamse Gemeenschap Parklaan 9 900 Sint-Niklaas Tel: 0 0 9 00 Fax: 0 0

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs

OLFA EDEGEM. WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs OLFA EDEGEM WELKOM op deze: info-avond voor ouders overgang secundair onderwijs Wat na het zesde leerjaar??? KIEZEN = PROCES gebeurt STAP VOOR STAP (boekje klas): ) ik denk na over kiezen ) ik leer mezelf

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie