Aan de deelnemers van de persconferentie. Projectresultaten en informatiecampagne: met peer-activiteiten, politiecontroles en doelgerichte informatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de deelnemers van de persconferentie. Projectresultaten en informatiecampagne: met peer-activiteiten, politiecontroles en doelgerichte informatie"

Transcriptie

1 Aan de deelnemers van de persconferentie Kleve, 22 mei 2007 Projectresultaten en informatiecampagne: met peer-activiteiten, politiecontroles en doelgerichte informatie tegen alcohol- en drugsmisbruik in het verkeer Geachte dames en heren, Hartelijk welkom op onze persconferentie. Na 2,5 jaar gemeenschappelijke activiteiten binnen het Nederland-Duitse netwerk tegen alcohol- en drugsmisbruik in het verkeer willen we u vandaag graag de eerste resultaten presenteren. Het gaat hier om een door de EU gesubsidieerd pilotproject waarmee meerdere doelen werden nagestreefd: Het terugbrengen van het aantal ongevallen waarbij jonge beginnende bestuurders betrokken zijn, die onder invloed van alcohol of drugs rijden Het aanzetten tot een grotere verantwoordelijkheid in de omgang met alcohol en drugs bij jonge mensen, met name wanneer het gaat om een actieve deelname aan het verkeer Het geven van informatie en ondersteuning rondom het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. In het kader van de samenwerking binnen het EU-project werden al enkele van deze doelstellingen bereikt. Voor de andere doelstellingen zijn geschikte handelingsconcepten ontwikkeld. In de bijlage vindt u uitvoerige informatie over het project. Statements van de afzonderlijke projectpartners geven u een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten. Wij zouden het zeer waarderen wanneer u deze informatie zou willen publiceren. Bij vragen verzoeken wij u contact op te nemen met onze PR-partner: mw. Claudia Kressin, telefoon +49.(0) of +49.(0) , info@kressin-pr.com. Met vriendelijke groeten, Dipl. Soz. Arb. Gerd Engler

2 1 Statement van Caritasverband Kleve e.v. De beslissing om drager te worden van het EU-project bleek juist te zijn. Het heeft voor ons veel opgeleverd om binnen een projectteam samen te werken met Nederlandse collega's uit de verslavingszorg, de Nederlandse en Duitse politie en het betreffende communicatiebureau. De gedrevenheid van de deelnemende partners om gezamenlijk oplossingen te vinden was en is duidelijk voelbaar. Het zorgvuldig omgaan met de financiële middelen en de beschikbare mensen heeft ertoe bijgedragen dat het project ook qua uitvoering tot nu toe positief is verlopen. Veel van de doelen die we voor ogen hadden, hebben we nu al bereikt: Het is ons gelukt om de doelgroep die we wilden bereiken, aan te spreken. We hebben aanspreekplaatsen gevonden. In discotheken, jongerencentra en scholen werden contacten gelegd. De benodigde concepten voor de preventie- en communicatiewerkzaamheden werden ontwikkeld, het uitvoeren van de geplande maatregelen is gestart. Er zijn netwerken opgebouwd - tussen de partners maar ook met autorijscholen, scholen en instellingen voor jongeren. Op het gebied van de verslavingszorg hebben we - gestimuleerd door de projectwerkzaamheden - een nieuw doelgroepenspecifiek aanbod ontwikkeld en gerealiseerd (Cannabisgroep). Door het EU-project is de aandacht voor de problematiek van cannabisgebruik groter geworden zowel in vakkringen als ook bij het grote publiek. De voorwaarden voor doorgerichte PR-werkzaamheden zijn gecreëerd om dit probleembewustzijn te vergroten. De projectpartners en de mensen van de betreffende vakgebieden die bij het project betrokken waren, hebben veel van elkaar geleerd.

3 2 Statement van IrisZorg De afdeling Preventie & Monitoring van IrisZorg (voorheen De Grift) concentreert zich op het verstrekken van informatie om mensen in staat te stellen een bewuste (en liefst verantwoorde) keuze te maken ten aanzien van alcohol- en drugsgebruik. We geven voorlichting en advies, verzorgen trainingen en cursussen en houden ons bezig met onderzoek en monitoring. We richten ons met preventie-activiteiten onder andere op de jeugd, jongeren in de leeftijd van jaar. Veelal is dit een leeftijd waarop geëxperimenteerd wordt met het gebruik van alcohol en drugs en waarop risico s worden gelopen tijdens en na dit gebruik. In een voorgaande persconferentie in november 2005 zijn reeds enkele cijfers en ontwikkelingen genoemd ten aanzien van problematische alcohol- en drugsconsumptie onder uitgaande jongeren en (daarna) bij verkeersdeelname. Ondermeer deze gegevens zijn de reden geweest tot deelname aan dit grensoverschrijdende Euregio-project, om samen te werken met de projectpartners (naast IrisZorg ook Caritas Verband Kleve, politie Gelderland-Zuid en Kleve). Afgelopen tijd hebben we samen met de projectpartners in Nederland en Duitsland methoden gezocht, om (risico)jongeren te bereiken. In onze optiek is dat gelukt door het opleiden en inzetten van peer-voorlichters, die de jongeren weten te bereiken met hun voorlichtingsactiviteiten. Ook de ontwikkelde materialen kunnen hieraan een bijdrage leveren. Tijdens het opleiden van de peer-voorlichters is op de Nederlandse markt gezocht naar plekken waar jongeren door hun leeftijdsgenoten (peers) op een ongedwongen manier kunnen worden aangesproken. Daarbij gaat onze aandacht in dit project met name uit naar die jongeren, die onder invloed van alcohol en drugs aan het verkeer deelnemen. Dat kan zijn na een (school)feest, een avond stappen of een evenement of festival. Naast het aanspreken van die jongeren on the spot (dus op het feest of festival), kunnen de peers ook activiteiten ondernemen op andere momenten (zoals op school tijdens de les of in pauzes en in een jongerencentrum).

4 Wij hebben ten aanzien van onze preventiewerkzaamheden binnen het project genoten van een positieve kruisbestuiving door de uitwisseling en samenwerking met de projectpartners. Naast overeenkomsten in werkwijze en communicatie waren er ook vele verschillen waar te nemen, die in de meeste gevallen tot leerprocessen hebben geleid voor betrokkenen. In de toekomst hopen we nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van preventie-activiteiten te ontdekken binnen dit grensoverschrijdende netwerk.

5 3 Statement van de Politie Gelderland-Zuid Uitgangspunt bij de start van het project was dat de doelgroep jonge bestuurders (tot 24 jaar) is oververtegenwoordigd als het gaat om betrokkenheid bij een verkeersongeval. Uit recent onderzoek (ROVG) in Gelderland blijkt dat ruim éénderde van de verkeersslachtoffers binnen deze categorie valt. Het rijgedrag onder invloed van alcohol en/of drugs speelt hierbij een wezenlijke rol. In het grensgebied blijkt het alcohol- en drugsgebruik onder jonge automobilisten wat hoger te liggen dan elders in de provincie Gelderland. Wij blijven dan ook de projectdoelstelling ondersteunen om het rijden onder invloed van alcohol en drugs door jonge bestuurders zoveel mogelijk terug te dringen. Wij vinden dat het thema drugsgebruik in het verkeer (in Nederland) nog te weinig aandacht krijgt, dit in tegenstelling tot de aandacht voor alcoholgebruik. Het onderzoek Alcohol, drugs en verkeer van Iriszorg in 2006, in opdracht van Stadsregio Arnhem Nijmegen in het verlengde van dit project, onder Nederlandse en Duitse bezoekers van coffeeshops en discotheken in de regio Nijmegen - Kleve toont aan dat relatief veel bezoekers veel ervaring hebben met rijden onder invloed van alcohol en drugs. Meer dan 50% van de coffeeshopbezoekers in Nijmegen heeft wel eens onder invloed van cannabis een auto bestuurd. Nog eens 11% respectievelijk 9% zegt dit te hebben gedaan onder invloed van XTC en cocaïne. Een kwart van de bezoekers geeft aan wel eens met alcohol op te gaan rijden. Bij discotheekbezoekers liggen deze percentages weliswaar lager, maar wij zien hierin voldoende aanleiding om extra aandacht te besteden aan deze groep jonge verkeersdeelnemers. Wij vinden het belangrijk om meer inzicht te verkrijgen in deze problematiek en samen met partnerorganisaties in Nederland én in Duitsland ideeën en activiteiten te ontwikkelen voor een grensoverschrijdende aanpak daarvan. Wij zijn dan ook blij dat er nu diverse informatiemiddelen beschikbaar zijn speciaal gericht op de doelgroep en hun omgeving zodat we een nieuwe stap in dit proces kunnen zetten.

6 Deze belangrijke preventieve kant ondersteunen wij met handhaving. Samen met onze Duitse collega s van Polizei Kreis Kleve voeren wij alcohol- en drugscontroles uit in de grensstreek. In Nederland is het echter nog niet mogelijk om bestuurders te verplichten om aan een drugstest mee te werken. We hopen dat dit op afzienbare termijn wettelijk geregeld wordt. Wij controleren de weggebruikers aan de Nederlandse kant van de grens bij Millingen aan de Rijn en Beek-Ubbergen, de Duitse politie aan hun kant. Tot dusver hebben wij 6 gezamenlijke controles georganiseerd, vier in 2006 en twee dit jaar. Er volgen er in 2007 nog 2. Als je kijkt naar de ervaringen ten aanzien van de samenwerking met de Duitse collega s dan ervaren onze mensen van Verkeershandhaving en de districten Stad Nijmegen en Tweestromenland die als zeer plezierig. Over en weer vindt er uitwisseling van informatie plaats en wordt van elkaar geleerd, over werkwijzen en procedures, over bevoegdheden, maar ook over verdachten en locaties. De controles vonden plaats op vrijdag en zaterdagavond waarbij in totaal 17 bestuurders door ons zijn aangehouden voor rijden onder invloed van alcohol. Het verbeteren van de verkeersveiligheid en het terugdringen van verkeersslachtoffers blijft ook voor de toekomst een belangrijke doelstelling waar we intensief aan werken. Daarbij zal wat ons betreft de prettige samenwerking met de Duitse politie, ook in de toekomst gecontinueerd worden. Dat in dit kader de handhaving door de politie niet los gezien kan worden van de preventieve acties door Iriszorg en Caritas moge duidelijk zijn.

7 4 Statement van de Polizei Kreis Kleve Het aantal verkeersongevallen binnen de Kreis Kleve, met name verkeersongevallen met zwaar persoonlijk letsel, vertoont gelukkig een dalende tendens. Jonge bestuurders zijn echter nog steeds vaker betrokken bij verkeersongevallen dan de rest van de bevolking. Een deel van deze verkeersongevallen is te wijten aan het gebruik van alcohol en drugs resp. aan een niet aangepaste snelheid bij jonge bestuurders. Wij zijn er van overtuigd dat dit project een verrijking zal zijn voor onze werkzaamheden op het gebied van de verkeersveiligheid en dat het ons gezamenlijk zal lukken om jonge mensen bewust te maken van hun risicovol gedrag en hen tot een ander gedrag aan te zetten. Bij de ontwikkeling van het project hebben we door de samenwerking met onze partners veel van elkaar geleerd. Verschil in opvatting van de doelstellingen van de preventiewerkzaamheden, culturele verschillen en verschillen m.b.t. juridische kaders zijn transparant geworden en hebben het zo mogelijk gemaakt om van elkaar te leren. De samenwerking met de Nederlandse collega's heeft ons veel nieuwe uitgangspunten, contacten en mogelijkheden van wederzijdse ondersteuning gebracht, die verder reiken dan de eigenlijke deelname aan het project. De mogelijkheid tot samenwerking tussen politiecorpsen die door de ratificatie van het Nederlands-Duitse verdrag is bekrachtigd, is in dit project realiteit geworden. We hopen natuurlijk dat het aantal verkeersongevallen op lange termijn verder zal afnemen en dat we de goede samenwerking met onze projectpartners kunnen continueren. Maar we wensen vooral ook de peers het geduld en doorzettingsvermogen toe dat ze nodig hebben bij hun preventiewerkzaamheden.

8 5 Overzicht van activeiten Basiswerkzaamheden De preventiemedewerkers hebben een grote hoeveelheid literatuur bestudeerd en geanalyseerd. Op conferenties en werkoverleg werden resultaten en ervaringen van vergelijkbare projecten besproken. De communicatie-experts hebben in totaal 25 campagnes en informatie-activiteiten van diverse instellingen uit Duitsland, Nederland en Zwitserland onderzocht en geanalyseerd. Op basis van deze werkzaamheden is een preventie- en communicatieconcept ontwikkeld en zijn maatregelen gepland en doorgevoerd. Concept preventie-activiteiten Binnen het concept preventie-activiteiten staan de peer-activiteiten centraal. Voor de inzet binnen de risicogroep van de jonge beginnende bestuurders krijgen leeftijdsgenoten een scholing op het gebied van gesprekstechnieken, informatie over verdovende middelen en over de wetgeving rondom verdovende middelen en verkeer. Ze zijn al gestart met hun praktische inzet op middelbare scholen binnen het projectgebied. Politiecontroles De Nederlandse en Duitse politie heeft gezamenlijk omvangrijke alcohol- en drugscontroles doorgevoerd, met name bij grensovergangen en in de omgeving van de grens. Communicatiecampagne Vandaag wordt gestart met een breed opgezette informatie- en voorlichtingscampagne. Er worden gezamelijk ontwikkelde informatiemedia ingezet, de internetsite is online en de mediaactiviteiten worden geïntensiveerd. De voorlichtingsactiviteiten vinden met name plaats op scholen en in jeugdcentra.

9 6 Communicatiecampagne startklaar In nauwe samenwerking met de projectpartners is een communicatiecampagne ontwikkeld. Door middel van meerdere workshops zijn doelstellingen, dialoogpartners en inhoud vastgesteld. Daarbij is met name duidelijk geworden dat niet alleen de jonge beginnende bestuurders zelf moeten worden aangesproken maar ook hun ouders, gezinsleden, vrienden en bekenden. Op basis van dit inzicht zijn de informatiemedia ontwikkeld en vormgegeven. Naast het verschaffen van informatie ligt het accent op tips voor gesprekken met de betreffende risico-bestuurders. Alle media zijn in het Nederlands en in het Duits beschikbaar Internetsite: en Omvangrijke informatie-site voor de betrokken jongeren, mensen rondom de risicogroep en mensen die beroepsmatig op dit vlak actief zijn, met informatie over drugs /alcohol en de uitwerking ervan op het rijgedrag, gesprekstips en feiten over wetgeving en grenswaarden, links en literatuurtips. Informatiebrochure voor ouders, vrienden en bekenden (oplage: dts. / nl.) De brochure spreekt met name de mensen rondom de risicogroep aan, dus ouders, leraren, vrienden en bekenden. Het accent ligt o.a. op tips voor gesprekken. Set postkaarten (oplage: 4 x dts. / 4 x nl.) Door middel van een reeks foto's en korte slogans wordt gecommuniceerd dat feesten, uitgelaten zijn en uit de band springen OK is, rijden onder invloed van alcohol /drugs daarentegen niet. Kleine folder (oplage: dts. / nl.) Een mini-folder met de belangrijkste informatie in het formaat van een creditcard voor in de broekzak Informatiemap Een informatiemap voor instellingen (scholen, opleidingsinstituten, autorijscholen) en vertegenwoordigers vanuit de politiek en de overheid

warm houden. koud laten! Hoe je dat doet en wie je daarbij kan helpen Maak jonge bestuurders weerbaar tegen drank en drugs www.start-klaar.

warm houden. koud laten! Hoe je dat doet en wie je daarbij kan helpen Maak jonge bestuurders weerbaar tegen drank en drugs www.start-klaar. Een grensoverschrijdende campagne tegen alcohol- en drugsmisbruik in het verkeer Maak jonge bestuurders weerbaar tegen drank en drugs www.start-klaar.eu warm houden. koud laten! Hoe je dat doet en wie

Nadere informatie

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen Verkeersveilige Week Bijwonen controle - PZ Het Houtsche Maandag 20 februari 2017 Geachte burgemeesters Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche Beste aanwezigen van de pers Ik ben verheugd

Nadere informatie

* *

* * INFORMATIENOTITIE AAN DE RAAD Postregistratienummer *17.0005259* 17.0005259 Opmeer, d.d.: 21-4-2017 Raadsvergadering 8-6-2017 Onderwerp Informatienotitie Raad Rapport: Jongeren over middelengebruik Aanleiding

Nadere informatie

Deel 7 De toekomst Prioriteiten en aandachtspunten 2019

Deel 7 De toekomst Prioriteiten en aandachtspunten 2019 Prioriteiten en aandachtspunten 2019 Een actieplan is een stappenplan dat de verschillende tactische en operationele activiteiten omschrijft om de strategische doelstellingen in het zonale veiligheidsplan

Nadere informatie

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training

Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie. Welkom. iri Kruit Voorlichting en training Keuzevak Effectieve Verslavingspreventie Welkom Docent: Siri Kruit sirikruit@live.nl iri Kruit Voorlichting en training 1 Programma Introductie - Kennismaking - Studiehandleiding, opbouw van de lessen

Nadere informatie

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1

Genotmiddelen. Genotmiddelen. Bron: http://gezondeleefstijl.slo.nl 1 zijn er altijd al geweest en zullen er ook altijd blijven. Veel jongeren experimenteren in de puberteit met roken, alcohol en drugs en een deel laat zich verleiden tot risicovol gedrag. Jongeren zijn extra

Nadere informatie

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Samenvatting De Westfriese gemeenten hebben in samenwerking met onder meer de politie

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Doelstelling vandaag Wat is Preventie? Welke plannen heeft de overheid? Hoe wil de staatssecretaris ouders helpen? Welke rol spelen: Moedige Moeders? Huisartsen?

Nadere informatie

Inhoud. Alcoholpreventie Jeugd 2012-2015. Gemeente Dalfsen

Inhoud. Alcoholpreventie Jeugd 2012-2015. Gemeente Dalfsen Inhoud Alcoholpreventie Jeugd Gemeente Dalfsen 1 Alcoholpreventie Jeugd 1. Inleiding Het alcoholgebruik onder de jongeren is de laatste jaren een landelijk probleem waar steeds meer aandacht voor is, zowel

Nadere informatie

VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018

VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018 VEILIG VERKEERSGEDRAG HANNEKE JANSEN SWECO 6 FEBRUARI 2018 Veilig verkeersgedrag Beleid opstellen Dialoog in organisatie Bewustzijn vergroten Een gemiddelde Nederlander reist per jaar 11.000 km/jaar. Ter

Nadere informatie

Drugpunt 24 februari 2015. Drugpunt Drugs Druggebruik begrijpen Vroeginterventie Opvallende verschijnselen In de praktijk Vragen

Drugpunt 24 februari 2015. Drugpunt Drugs Druggebruik begrijpen Vroeginterventie Opvallende verschijnselen In de praktijk Vragen Drugpunt 24 februari 2015 Drugpunt Drugs Druggebruik begrijpen Vroeginterventie Opvallende verschijnselen In de praktijk Vragen DRUGPUNT TEAM Filip Claeys filip.claeys@drugpunt.be 09/381 86 63 of 0498

Nadere informatie

Alcohol, Drugs & Verkeer

Alcohol, Drugs & Verkeer Alcohol, Drugs & Verkeer Een onderzoek onder bezoekers van coffeeshops en grootschalige discotheken in de regio Nijmegen (Nederland)- Kleve (Duitsland) Alex Roomer Tatiana Akouele In opdracht van: Stadsregio

Nadere informatie

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek

SAMENVATTING. Speerpunt gordel. Achtergrond en doel perceptieonderzoek SAMENVATTING Achtergrond en doel perceptieonderzoek Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) is onderdeel van het Openbaar Ministerie en valt onder het Ministerie van Justitie. Het is het

Nadere informatie

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Dé expert op het gebied van verslaving Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Zicht op middelengebruik onder jonge mensen in de regio www.jellinek.nl/preventie Demografische gegevens Antenne is een initiatief

Nadere informatie

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Vastgesteld in de MR-vergadering van 8 juni 2015. 1 Inleiding Per 1 januari 2014 is wettelijk vastgelegd dat geen alcohol verkocht mag worden aan jongeren jonger

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 oktober 2010 (20.10) (OR. en) 12847/2/10 REV 2 CORDROGUE 68

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 oktober 2010 (20.10) (OR. en) 12847/2/10 REV 2 CORDROGUE 68 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 oktober 2010 (20.10) (OR. en) 12847/2/10 REV 2 CORDROGUE 68 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Horizontale Groep drugs Ontwerp-conclusies van de Raad over

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst Jeugd en alcohol Zeeland

Bestuursovereenkomst Jeugd en alcohol Zeeland Bestuursovereenkomst Jeugd en alcohol Zeeland Partijen: De minister van Veiligheid en Justitie (VenJ); De Vereniging van Zeeuwse Gemeenten, namens de 13 gemeenten in Zeeland, hierna te noemen de gemeenten;

Nadere informatie

Dossier : jongeren en het verkeer

Dossier : jongeren en het verkeer Dossier : jongeren en het verkeer 1 Nooit had ik gedacht dat mij zoiets kon overkomen, is een bedenking die wel meer jongeren die betrokken raakten in een ongeval zich maken. Nochtans, als de media op

Nadere informatie

GEMEENTE VAL KENSWAARD

GEMEENTE VAL KENSWAARD V GEMEENTE VAL KENSWAARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Voor de komende twee jaar bij wijze van

Nadere informatie

Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg

Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking. Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg Middelengebruik bij mensen met een verstandelijke beperking Arjetta Timmer Brijder Verslavingszorg Parnassia Bavo Groep Brijder Verslavingszorg Preventie Jeugd Zorg ambulant & klinisch Bereidheidliniaal

Nadere informatie

Een project voor de kwetsbare doelgroep beginnende automobilisten Hoe bereik je de beginnende bestuurders in Overijssel?

Een project voor de kwetsbare doelgroep beginnende automobilisten Hoe bereik je de beginnende bestuurders in Overijssel? Een project voor de kwetsbare doelgroep beginnende automobilisten Hoe bereik je de beginnende bestuurders in Overijssel? Samenvatting Het ROVO heeft een werkwijze ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat

Nadere informatie

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 INHOUD: 1 Oorsprong 2 Uitgangspunten 3 Huidige Situatie 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

21 juni Besluit B&W d.d. 13 juli 2004 nummer: 1.9. Nijmeegse verkeersituatie is een quick-scan uitgevoerd.

21 juni Besluit B&W d.d. 13 juli 2004 nummer: 1.9. Nijmeegse verkeersituatie is een quick-scan uitgevoerd. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Verkeersongevallen 2003 Programma / Programmanummer Mobiliteit / 6110 IBW-nummer Portefeuillehouder T. Hirdes Samenvatting Directie/afdeling, ambtenaar, telefoonnr.

Nadere informatie

Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015. Dia 1

Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015. Dia 1 Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015 Dia 1 Marktconsultatie Verkeersveiligheid ROV Oost-Nederland Samenwerking tussen de provincies Gelderland en Overijssel Vergroten efficiency Verminderen

Nadere informatie

Betreft: Advies Preventief Jeugdbeleid. Meierijstad, 22 november Geacht College,

Betreft: Advies Preventief Jeugdbeleid. Meierijstad, 22 november Geacht College, Betreft: Advies Preventief Jeugdbeleid Meierijstad, 22 november 2018 Geacht College, Naar aanleiding van uw adviesaanvraag m.b.t. de toegezonden beleidsnota VAN NUL TOT LATER Preventief jeugdbeleid Meierijstad

Nadere informatie

Startnotitie ketenbeleid Menameradiel. Inhoud. 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving

Startnotitie ketenbeleid Menameradiel. Inhoud. 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving Startnotitie ketenbeleid Menameradiel Inhoud 1. Inleiding 2. Situatie Menameradiel 3. Uitgangspunten 4. De gekozen aanpak 5. Partners en omgeving bijlagen bijlage 1. bijlage 2. bijlage 3. bijlage 4. bijlage

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Betreft: 72% van de verkeersregelaars heeft ervaring met agressief gedrag!!!

Betreft: 72% van de verkeersregelaars heeft ervaring met agressief gedrag!!! Pagina 1 van 6 De Verkeersregelaars Centrale Onderdeel van VKRC B.V. Postbus 42 1733 ZG Nieuwe Niedorp Telefoon: 030-8200373 Nieuwe Niedorp, 24-11-2014 Betreft: 72% van de verkeersregelaars heeft ervaring

Nadere informatie

Psychologische en medische hulp voor een veilige mobiliteit (PASS)

Psychologische en medische hulp voor een veilige mobiliteit (PASS) Psychologische en medische hulp voor een veilige mobiliteit (PASS) Een interdisciplinair model 1. Veronderstellingen 2. Het niveau van het verkeersinzicht verbeteren en vastleggen 3. Preventief ingrijpen

Nadere informatie

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting Preventie en voorlichting Verslavingszorg Preventie en voorlichting Verslavingszorg Mondriaan voor geestelijke gezondheid Verslavingszorg Preventie en voorlichting Doordacht dynamisch! Colofon Tekst Afdeling

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid.

kennis te nemen van de beantwoording van de artikel 45 vragen die de Swollwacht-fractie heeft gesteld over verkeersveiligheid. Overdracht College-Raad Datum 14 april 2016 onderwerp Beantwoording artikel 45 vragen Swollwacht- Verkeersveiligheid portefeuillehouder Filip van As informant Bloemhof, I (Ilse) 2028 eenheid/afdeling Expertisecentrum

Nadere informatie

Gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde

Gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde Gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde Evaluatie versie: 24-11-2014 Startpunt: Uit een onderzoek van de aanpak van een jeugdgroep te Stadskanaal, het beeld van VNN, beelden politie(o.a. uit verhoren), signalen

Nadere informatie

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten

Welkom bij IrisZorg. Informatie voor cliënten Welkom bij IrisZorg Informatie voor cliënten IrisZorg is er voor u Het kan zijn dat uw leven anders loopt dan u wilt. Bijvoorbeeld door een verslaving of problemen op het gebied van wonen, werken en financiën.

Nadere informatie

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst)

Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek. 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Forum Opvoedingsondersteuning Westhoek 8 10 2013 Jonkershove (Houthulst) Programma Timing 9u00-9u15 9u15-10u15 10u15-10u30 10u30-11u30 11u30 Inhoud Verwelkoming Workshop deel I Pauze Workshop deel II Broodjesmaaltijd

Nadere informatie

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg

IrisZorg. verslavingszorg. en maatschappelijke opvang. dicht bij mensen, ver in zorg IrisZorg verslavingszorg en maatschappelijke opvang dicht bij mensen, ver in zorg > IrisZorg: dicht bij mensen, ver in zorg Bij IrisZorg kan iedereen rekenen op de deskundigheid en betrokkenheid van onze

Nadere informatie

Leeftijd eerste ervaring met alcohol 12-15 16-19 20-23. < 11 jaar 11-12 13-15 16-18

Leeftijd eerste ervaring met alcohol 12-15 16-19 20-23. < 11 jaar 11-12 13-15 16-18 Feiten over het Alcohol- en Drugsgebruik van jongeren in het district Rivierenland Gelderland-Midden Gebaseerd op het onderzoek: Lekker samen van de kaart (maart 27) Inleiding Het alcoholgebruik neemt

Nadere informatie

Het draaiboek voor het onderdeel praktijkoefeningen op het oefenterrein, vermeld in artikel 2, eerste lid, 2, bevat per onderwerp minstens:

Het draaiboek voor het onderdeel praktijkoefeningen op het oefenterrein, vermeld in artikel 2, eerste lid, 2, bevat per onderwerp minstens: Bijlage 1. Leerstof van het terugkommoment als vermeld in artikel 2, tweede lid Het programma voor het onderdeel kennismaking en reflectie als beginnende bestuurder, vermeld in artikel 2, eerste lid, 1,

Nadere informatie

Preventie en voorlichting

Preventie en voorlichting Preventie Preventie en voorlichting Introductie De afdeling preventie geeft voorlichting en advies over genotmiddelen aan jongeren, ouders en professionals. Verslavingszorg verleent hulp aan volwassenen

Nadere informatie

Sponsorpakketten. actie groepduits

Sponsorpakketten. actie groepduits Sponsorpakketten actie groepduits Doel van de Actiegroep Duits Duitsland is naast onze grootste handelspartner ook op andere gebieden het belangrijkste Nederlandse buurland. Toch gaat de kennis van de

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte

Rapportage. Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte Rapportage Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte In opdracht van: CROW en Elba Media Datum: december 0 Projectnummer: 06 Auteur: Els Griffioen Index Achtergrond van het onderzoek Conclusies

Nadere informatie

Overtuigend. Enthousiast. Creatief. Motiverend. Kritisch Positief. Duidelijk. Energiek. Betrouwbaar. Jong. Flexibel

Overtuigend. Enthousiast. Creatief. Motiverend. Kritisch Positief. Duidelijk. Energiek. Betrouwbaar. Jong. Flexibel Kritisch Positief Jong Energiek Creatief Overtuigend Flexibel Enthousiast Motiverend Duidelijk Betrouwbaar TeamAlert Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie vóór en dóór jongeren. Het

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2014. Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië

Jaaroverzicht 2014. Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië Jaaroverzicht 2014 Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië 1. Algemeen Stichting Steun de Zwerfhonden in Roemenië (SZR) is zowel actief in Nederland als in Roemenië. In Nederland vragen wij de aandacht

Nadere informatie

De mensen van de Vierdaagse. Hidde Bekhuis en Koen Breedveld

De mensen van de Vierdaagse. Hidde Bekhuis en Koen Breedveld De mensen van de Vierdaagse Hidde Bekhuis en Koen Breedveld Inleiding / achtergrond Met jaarlijks tegen de één miljoen bezoekers behoort De Vierdaagse van Nijmegen jaar in jaar uit tot de allergrootste

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2014-2015

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2014-2015 Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2014-2015 In 2011 en 2012 heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) onderzoek uitgevoerd naar voorrangsvoertuigen. Sinds 2013 wordt

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie September 2017 Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand

Nadere informatie

Kadernota In control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord

Kadernota In control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord Kadernota In control of Alcohol&Drugs 2016-2020 Noord-Holland Noord Projectgroep In control of Alcohol & Drugs 2 december 2015 1. Inleiding Voor u ligt het nieuwe programma In Control of Alcohol of Drugs

Nadere informatie

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER

Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER Leerlijnen per drug : ALCOHOL Onderwijsvorm: KLEUTER EN LAGER kleuter 2,5-6j 1 ste graad LO 6-8j 2 de graad LO 8-10j 3 de graad LO 10-12j doelstelling doelstelling doelstelling doelstelling Versterken

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Actieplan verslavingspreventiebeleid. Gemeente Valkenswaard

Actieplan verslavingspreventiebeleid. Gemeente Valkenswaard Actieplan verslavingspreventiebeleid Gemeente Valkenswaard 2014-2015 - 2 - Inhoudsopgave Inleiding p. 4 Het plan p. 5 Het actieprogramma p. 6 1. Ouder/kind avond p. 6 2. Voorlichting vierde klas p. 7 3.

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Integraal samenwerkingsproject Tactus Ambiq (2010-2012)

Integraal samenwerkingsproject Tactus Ambiq (2010-2012) www.ambiq.nl Integraal samenwerkingsproject Tactus Ambiq (2010-2012) Februari 2012 Inhoud Geschiedenis samenwerking Ambiq-Tactus Uitgangspunten Uitwerking Plannen 2012 e.v. Werkzame elementen Vragen Geschiedenis

Nadere informatie

Amsterdams Beleidskader dance events

Amsterdams Beleidskader dance events Amsterdams Beleidskader dance events over drugs, gezondheid en veiligheid Susanne van Gelder Bestuursadviseur Gemeente Amsterdam Openbare Orde en Veiligheid Dance events vormen een belangrijk segment

Nadere informatie

Veilig en duurzaam op weg

Veilig en duurzaam op weg Verkeersveiligheid Groep Nederland Veilig en duurzaam op weg e-driver Medewerkers veilig en duurzaam op weg Hoe voorkomt u verkeersongevallen van medewerkers? Hoe verlaagt u brandstofverbruik en CO2-uitstoot?

Nadere informatie

Cannabis preventie IrisZorg

Cannabis preventie IrisZorg Cannabis preventie IrisZorg Inleiding Een effectieve preventie van drugsproblemen zoals cannabis vraagt een integrale aanpak. Dat betekent dat samen met uiteenlopende beleidsterreinen en partnerorganisaties

Nadere informatie

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand JAARPLAN 2010 Afdeling Loon op Zand Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Projecten 4. Verkeersouders 5. De scholen zijn weer begonnen 6. School verkeersexamens 7. Voorlichting Contactgegevens Begroting

Nadere informatie

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2018 MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2018 INHOUD: 1 Oorsprong 2 Uitgangspunten 3 Huidige Situatie 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1 Verkeersslachtoffers onder jongeren Dia 1 Inhoud 1. Problematiek 2. Oorzaken 3. Kenmerken pubers 4. Aandachtspunten maatregelen 5. Maatregelen Dia 2 Problematiek (1) Omvang: in Oost-Nederland vallen jaarlijks

Nadere informatie

Fact sheet. Verkeersveiligheid in Amsterdam

Fact sheet. Verkeersveiligheid in Amsterdam Fact sheet nummer 7 december 23 Verkeersveiligheid in Amsterdam In 22 vielen in Amsterdam 2.213 slachtoffers in het verkeer. Dit is 14% (372 personen) minder dan het jaar daarvoor. Het aantal verkeersdoden

Nadere informatie

Leernetwerkbijeenkomst project LVB & Verslaving. Workshop ontwikkeling beleid & deskundigheid Rianca den Ouden

Leernetwerkbijeenkomst project LVB & Verslaving. Workshop ontwikkeling beleid & deskundigheid Rianca den Ouden Leernetwerkbijeenkomst project LVB & Verslaving Workshop ontwikkeling beleid & deskundigheid Rianca den Ouden Visie-ontwikkeling Kernvragen: Wat hebben de cliënten nodig? Wat hebben de medewerkers nodig?

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

Concept Peiling. Koop- en drinkgedrag van Friese 16- en 17-jarigen

Concept Peiling. Koop- en drinkgedrag van Friese 16- en 17-jarigen Concept Peiling Koop- en drinkgedrag van Friese 16- en 17-jarigen 2016 Oktober 2016 Uitvoering: Platform Nuchtere Fries Platform Nuchtere Fries is een samenwerking tussen alle Friese gemeenten, GGD Fryslân,

Nadere informatie

Quickscan team primair onderwijs 2014

Quickscan team primair onderwijs 2014 Quickscan team primair onderwijs 2014 Beste leerkracht, Voor je ligt de quickscan, een manier om de zorgbehoefte van de school op het gebied van gezondheid in kaart te brengen. De resultaten van deze quickscan

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma NHN 2016 en 2017 (inclusief begroting)

Uitvoeringsprogramma NHN 2016 en 2017 (inclusief begroting) Uitvoeringsprogramma NHN 2016 en 2017 (inclusief begroting) In control of Alcohol&Drugs 2016 en 2017 Noord-Holland Noord 1 Programmateam In Control of Alcohol&Drugs Stuurgroepen mei 2016 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Een blik op het toekomstige Europese vervoerbeleid van de EU met inachtneming van het taxibeleid

Een blik op het toekomstige Europese vervoerbeleid van de EU met inachtneming van het taxibeleid Toespraak Mathieu Grosch, 05.11.2010, Taxibeurs Keulen Een blik op het toekomstige Europese vervoerbeleid van de EU met inachtneming van het taxibeleid Geachte dames en heren, Het is mij een groot genoegen

Nadere informatie

Groeikansen met Social Media? Bijeenkomst 18 Mei 2010

Groeikansen met Social Media? Bijeenkomst 18 Mei 2010 Groeikansen met Social Media? Bijeenkomst 18 Mei 2010 1 AGENDA 2 3 Waarom netwerken? Sociale contacten Inspiratie Kennis Doorverwijzingen Transparant Laagdrempelig Interactief Persoonlijk Betrouwbaar Sociaal

Nadere informatie

11% minder verkeersongevallen in 2013

11% minder verkeersongevallen in 2013 Persnota 11% minder verkeersongevallen in 2013 Doorgedreven verkeerscontroles leveren resultaat op I. Verkeersveiligheid als topprioriteit De burgemeesters hebben van in het begin gesteld dat verkeersveiligheid

Nadere informatie

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 27 mei 2015 Sanne Louw Kikid & marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Kikid Het is als ouder jouw verantwoordelijkheid, dat je kind NEE kan zeggen tegen drank!

Nadere informatie

Veilig en duurzaam op weg

Veilig en duurzaam op weg Verkeersveiligheid Groep Nederland Veilig en duurzaam op weg edriver 1 Medewerkers veilig en duurzaam op weg Hoe voorkomt u verkeersongevallen van medewerkers? Hoe verlaagt u brandstofverbruik en CO2uitstoot?

Nadere informatie

Theatervoorstelling Fractie van een seconde

Theatervoorstelling Fractie van een seconde Theatervoorstelling Fractie van een seconde LESFICHE NABESPREKING Foto door Wim Vanlee LESONDERWERP In deze les bespreken de leerlingen de theatervoorstelling Fractie van een seconde. De leerkracht faciliteert

Nadere informatie

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk)

Wat is je functie? (meerdere antwoorden mogelijk) Resultaten enquête Veiligheid bij wegwerkzaamheden De drie noordelijke provincies, Rijkswaterstaat, de politie en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om onveiligheid rondom wegwerkzaamheden in

Nadere informatie

Drugsgebruik in het verkeer

Drugsgebruik in het verkeer Drugsgebruik in het verkeer 3-9-2018 Drugsgebruik achter het stuur Stichting TeamAlert 2018 1 Stichting TeamAlert Jongeren met impact Lijsterstraat 3-5 3514 TA Utrecht Tel: 030-2232893 info@teamalert.nl

Nadere informatie

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276

Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 PERSBERICHT AANTAL ONGEVALLEN MET LICHAMELIJK LETSEL DAALT OP N33 NA JAAR VAN INTENSE CONTROLES Sint-Andries, 20 oktober 2004 Onze ref.: 2004/DPC/PB/276 Contactpersoon: Kurt Maene Telefoon 050 40.74.07

Nadere informatie

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd

21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83. www.twitter.com/brijderjeugd 21 mei 2015 marion.kooij@brijder.nl 08835 83880 06 30 26 24 83 www.twitter.com/brijderjeugd Brijder jeugd Preventie Voorlichting (in de klas en aan docenten) ABC gesprekken Aanwezig bij verschillende ZAT

Nadere informatie

Inhoud. Waarom snelheidshandhaving. Waarom snelheidshandhaving. Binnen welke context. Binnen welke context 26/09/2014 SNELHEIDSHANDHAVING PZ LEUVEN

Inhoud. Waarom snelheidshandhaving. Waarom snelheidshandhaving. Binnen welke context. Binnen welke context 26/09/2014 SNELHEIDSHANDHAVING PZ LEUVEN SNELHEIDSHANDHAVING PZ LEUVEN Ludwig Hoeterickx Politie Leuven Inhoud Waarom snelheidshandhaving Binnen welke context Elk bestuursniveau doet zijn zeg SGVV 2007 en referentiekader ZVP Personeelsinzet Onderzoek

Nadere informatie

Datum 20 januari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat de snelwegpolitie wordt afgeschaft

Datum 20 januari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat de snelwegpolitie wordt afgeschaft > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Politie Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus

Nadere informatie

Open en Alert. en drugsgebruik door (delinquente) jongeren met LVG. Els Bransen, projectleider

Open en Alert. en drugsgebruik door (delinquente) jongeren met LVG. Els Bransen, projectleider Improving Mental Health by Sharing Knowledge Open en Alert Aanpakken van alcohol en drugsgebruik door (delinquente) jongeren met LVG Els Bransen, projectleider ebransen@trimbos.nl Jeugd en middelengebruik

Nadere informatie

Analyse verkeersongevallen

Analyse verkeersongevallen Analyse verkeersongevallen Voorwoord De verkeerspolitie stemt haar verkeersveiligheidsbeleid al jaren af op basis van objectieve gegevens. Zij heeft hiervoor de beschikking over een jaarlijks groeiende

Nadere informatie

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen

Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Heerhugowaard en Alkmaar voeren NIX zonder ID - adviesgesprekken met sportverenigingen Aanleiding In Noord-Holland Noord is met een mystery guest onderzoek 1 gekeken hoe makkelijk jongeren onder de achttien

Nadere informatie

Jongereneducatie 2.0. Maria Kuiken & Gerard Kern. Kennisdag ROV Oost-Nederland 10 december 2015

Jongereneducatie 2.0. Maria Kuiken & Gerard Kern. Kennisdag ROV Oost-Nederland 10 december 2015 Jongereneducatie 2.0 Maria Kuiken & Gerard Kern Kennisdag ROV Oost-Nederland 10 december 2015 De vraag Centrale vraag Is wat we doen nog steeds effectief voor de verschillende doelgroepen? Kansen en mogelijkheden?

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Turfmarkt 147

Nadere informatie

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Inleiding Dit plan bestaat uit vier delen: De voornemens van de Millenniumwerkgroep voor 2014 als overkoepelende werkgroep; Het activiteitenplan van de werkgroep

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid. A. van der Dussen 14 januari 2016

Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid. A. van der Dussen 14 januari 2016 Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan visie en beleid A. van der Dussen 14 januari 2016 Inhoud Doelstelling Inventarisatie Beleidslijnen gehele gemeente Doelstelling Opvolger GVVP 2010 Veranderende maatschappelijke

Nadere informatie

NOG TIJD ZAT voor een enquête

NOG TIJD ZAT voor een enquête 13/11/2014 NOG TIJD ZATvoor een enquête Waarom? Wie? Voorstelling resultaten enquêtes en geplande acties NOG TIJD ZAT voor een enquête Enquête jongeren - algemeen 1668 jongeren 62% van 12 tot 15 jaar 29%

Nadere informatie

De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes

De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes Een communicatie- en educatieproject gericht op ouderen Samenvatting Ouderen lopen het hoogste risico om door een verkeersongeval ernstig gewond te raken

Nadere informatie

Doodsoorzaak: VERKEER

Doodsoorzaak: VERKEER Doodsoorzaak: VERKEER V erkeersongevallen zijn wereldwijd de belangrijkste niet aan ziekte gebonden doodsoorzaak. De VN legden zich daarom met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een stevige ambitie

Nadere informatie

Voorstel voor een richtlijn (COM(2003)0621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) Amendement 87 Artikel 4, lid 1, categorie B. Motivering

Voorstel voor een richtlijn (COM(2003)0621 C5-0610/2003 2003/0252(COD)) Amendement 87 Artikel 4, lid 1, categorie B. Motivering 16.2.2005 A6-0016/87 AMENDEMENT 87 Amendement 87 Artikel 4, lid 1, categorie B - motorvoertuigen met een maximaal toegestane massa van ten hoogste 3 500 kg en waarin ten hoogste acht personen worden vervoerd,

Nadere informatie

Jongeren en alcohol. Een voorbeeld van een lokale aanpak. Jos Wienen, burgemeester van Katwijk. Fusiegemeente sinds 1 januari 2006;

Jongeren en alcohol. Een voorbeeld van een lokale aanpak. Jos Wienen, burgemeester van Katwijk. Fusiegemeente sinds 1 januari 2006; Jongeren en alcohol Een voorbeeld van een lokale aanpak Jos Wienen, burgemeester van Katwijk Kenmerken Katwijk Fusiegemeente sinds 1 januari 2006; Eigen cultuur, traditie en karakter; Kustgemeente; 1 drankgebruik

Nadere informatie

De verkeersregelaar bij evenementen Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland

De verkeersregelaar bij evenementen Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland De verkeersregelaar bij evenementen Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Deze brochure geeft informatie op hoofdlijnen voor een ieder die met verkeersregelaars werkt

Nadere informatie

Enquête: Wel jong, niet gek 2013

Enquête: Wel jong, niet gek 2013 Enquête: Wel jong, niet gek 2013 Totaal aantal ingevulde enquêtes = 344 Vraag 1 Geslacht Geslacht Aantal % man 136 54% vrouw 116 46% Eindtotaal 252 100% Vraag 2 Studierichting ASO TSO BSO Totaal man 23%

Nadere informatie

InPreventie naar de BvAA

InPreventie naar de BvAA NIEUWSBRIEF Maart 2015 InPreventie naar de BvAA Na een jaar lang overleggen is het gelukt. Op 24 maart heeft Pieter namens de beroepsvereniging het contract met TNO getekend bij het ministerie van Sociale

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Draaiboek Halt-straf alcohol

Draaiboek Halt-straf alcohol Draaiboek Halt-straf alcohol Zonder alcohol voor iedere jongere een kansrijke toekomst! Convenant Alcohol en Jongeren Provincie Groningen 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Doel draaiboek 3 Doel en resultaat

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles

Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles Persnota 20 mei 2014 Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles Horeca, gemeentebesturen en politie strijden samen tegen alcoholmisbruik achter het stuur Burgemeesters Vincent Van Quickenborne

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Jaarverslag 2013 Geplande snelheids-en alcoholcontroles maand oktober Verkeerslessen voor de laatste graad van de lagere school Startschot campagne Veilig fietsen

Nadere informatie