Werkboek masterkeuze en voorbereiding op de What s Next Mastermarkt. Bèta-Gamma en Future Planet Studies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkboek masterkeuze en voorbereiding op de What s Next Mastermarkt. Bèta-Gamma en Future Planet Studies"

Transcriptie

1 w h a t ' s n e x t Werkboek masterkeuze en voorbereiding op de What s Next Mastermarkt Bèta-Gamma en Future Planet Studies lnstituut voor lnterdisciplinaire Studies (IIS) What's Next? Universiteit van Amsterdam Studenten Services Loopbaan Advies Centrum

2 COLOFON Deze uitgave is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de maker, noch de drukker stelt zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze uitgave. Copyright 2013 Loopbaan Advies Centrum, Universiteit van Amsterdam Binnengasthuisstraat ZA Amsterdam loopbaan@uva.nl Deze informatie is bedoeld voor persoonlijk gebruik. De gebruiker mag het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven onder de volgende voorwaarden: Naamsvermelding: De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden (maar niet zodanig dat de indruk gewekt wordt dat zij daarmee instemmen met je werk of je gebruik van het werk). Niet-commercieel: De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken. Geen Afgeleide werken: De gebruiker mag het werk niet bewerken Bij commercieel gebruik is voorafgaande schriftelijke toestemming van het Loopbaan Advies Centrum nodig voor het verveelvoudigden, opslaan of in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, via opname of op enige andere manier, openbaar maken van of uit de aangeboden teksten en het beeldmateriaal. What's Ne t?

3

4 Inhoud 1. Een master kiezen zo doe je dat 5 2. Verken jezelf : Zo krijg je inzicht in je interesses 7 3. Verken jezelf: Zo krijg je inzicht in je wensen ten aanzien van werk Verken jezelf: Samenvattend Verken de mogelijkheden Voorbereiden op je bezoek aan de What s Next Mastermarkt 15 Bijlagen 16 Introductie Het afronden van je bachelor komt langzaam in zicht. Het doel van de What s Next Mastermarkt is om je te activeren om na te denken over je masterkeuze. Nu je daar op tijd mee bezig gaat, heb je nog de kans om jouw bachelor daar zo goed mogelijk op in te richten. De What's Next mastermarkt vindt dit jaar plaats op maandag 23 februari 2015 van uur in de hal van het Science Park. Het is belangrijk om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de mastermarkt. Als je er zonder ideeën/ vragen van tevoren heen gaat, haal je veel minder uit deze dag dan als je je goed voorbereidt en met concrete vragen en inspiratie naar de standjes gaat. Deze voorbereidende opdracht is er op gericht om het meest uit de mastermarkt te halen. Je loopt een aantal opdrachten door om jezelf aan het denken te zetten over waar je goed in bent en wat je goed kan. Aan het eind werk je toe naar de link met de mogelijke masters die hierop aansluiten. Daarnaast kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan de workshop Masterkeuze op 24 februari, die verzorgd wordt door het Loopbaan Advies Centrum. In deze workshop ga je met een deel van deze voorbereidende opdracht aan de slag. Zie voor meer informatie Veel plezier en succes! What's Ne t?

5

6 1. Een master kiezen zo doe je dat Je staat op het punt om richting te gaan geven aan je studie in het tweede en derde jaar. Welke master ga je volgen? En hoe richt je daar het beste je bachelor op in? De keuze voor een master kun je als volgt schematisch weergeven: Bachelor BG of FPS? Masterkeuze Werk Je ziet dat er verschillende aspecten een rol spelen bij de keuze: 1. Nu: bachelor BG of FPS hoe heb jij dat vorm gegeven? En welke accenten leg jij daarbinnen? 2. Toekomst: werk wat voor werk zie jij jezelf later doen? Waaraan wil jij een bijdrage leveren? 3. Masterkeuze: wat is er nog nodig om op grond van de kennis en ervaring die je nu hebt straks werk te kunnen gaan doen dat jou aanspreekt? Welke master leidt jou op in de gewenste richting? Om een keuze te kunnen maken die bij jou past, is het eerst goed te weten wat je wilt. Het is daarbij behulpzaam om stil te staan bij je interesses en kwaliteiten. Vervolgens onderzoek je de mogelijkheden. De keuzecirkel brengt het keuzeproces in beeld: 3. Actieplan 1. Verken jezelf 2. Verken je mogelijkheden 5 What's Ne t?

7 Je doorloopt de volgende fases: verken jezelf, verken de mogelijkheden, actieplan. Bij het verkennen van de mogelijkheden krijg je informatie waarmee je je beeld over je interesses en kwaliteiten nog verder kunt aanscherpen. Je ontdekt bijvoorbeeld dat bij de richting Internationale Betrekkingen van Politicologie veel aandacht besteedt wordt aan politieke economie, terwijl jouw belangstelling meer uitgaat naar groepen mensen in de maatschappij. Door hierbij stil te staan, krijg je meer inzicht in jezelf en kun je op zoek gaan naar andere mogelijkheden die beter aansluiten bij jouw interesses. Daardoor kun je je keuze voor een master steeds beter voor jezelf onderbouwen. Meer over kiezen Wil je meer weten over kiezen en wat daar vanuit de wetenschap over is geschreven, dan kun je eens te rade gaan bij de volgende populair wetenschappelijke boeken en korte filmpjes: Boeken The paradox of Choice: Why less is more van Barry Schwartz ; Barry Schwartz is een interdisciplinaire psycholoog die een link legt tussen psychologie en economie. Samen met dit werkboek sturen we tevens een artikel van zijn hand mee. DVNLGOO pz8 Thinking Fast and Slow van Daniel Kahneman 2011; DVNLGOT Filmpjes Ted talk van Barry Schwartz over The Paradox of Choice ; Interview met Daniel Kahneman over Thinking Fast and Slow ; 6 What's Ne t?

8 2. Verken jezelf: Zo krijg je inzicht in je interesses Reflectie op de studie Sta eens stil bij de volgende vragen en beantwoord ze: 1. A Wat was je motivatie om voor Bèta-Gamma of Future Planet Studies te kiezen? Had je daarbij al een bepaald doel voor ogen? Licht toe. B Wat was je motivatie om voor je major te kiezen? 2. Geldt dat nog steeds? Zo ja, licht toe en ga naar vraag Is je motivatie voor de studie veranderd? Licht toe. 4. Of weet je op dit moment even niet wat je motivatie is voor de studie? Ook dat is oke en komt vaker voor. Door bezig te zijn met je keuze voor de master en hierop je bachelor in te richten krijg je vermoedelijk meer zicht op wat je uit je studie wilt halen en wat je daar mogelijk later mee wilt gaan doen. Loop je vast dan kun je daarover in gesprek gaan met je studieadviseur en/ of met een loopbaancoach van het Loopbaan Advies Centrum van de UvA. 7 What's Ne t?

9 Kijk eens naar de vakken die je vorig jaar en de afgelopen periode hebt gevolgd en die je nu volgt. 5. Je hebt bij BG of FPS kennis gemaakt met een aantal onderzoeksthema s die in de verschillende majoren aan bod komen. Welke onderzoeksvragen stel jij zelf met plezier? 6. Met welke sleutelconcepten uit je major heb jij de meeste affiniteit? 7. Met welke andere disciplines ben je nog meer bezig binnen je major of binnen je keuzeruimte? Welke spreken je het meeste aan? 8. Welke discipline mis je nu? Wat inspireert mij / heeft mijn aandacht Er zijn verschillende manieren om te ontdekken wat jou interesseert en inspireert. Waaraan besteed jij aandacht? Ga voor jezelf eens na over welke interessante onderwerpen je iets geleerd hebt in je vrije tijd, door je hobby s, deelname in groepsverband, door het lezen van boeken, kranten en tijdschriften, televisie kijken, luisteren naar de radio of door het surfen op het internet? Kijk vervolgens naar wat je hebt opgeschreven en stel je jezelf de vraag: Wat zegt dit over mijn interesses? Waarvan zou ik wel mijn werk willen maken / waarmee zou ik binnen mijn werk bezig willen zijn? Welke associaties krijg ik hierbij? Waar zie ik mensen hiermee bezig in hun werk? Wat heeft het mij te zeggen? En wat zegt dit voor mijn masterkeuze? 8 What's Ne t?

10 Vind je het nog steeds lastig om er achter te komen wat je inspireert dan kun je ook een van de volgende opdrachten maken. Wat wilde je vroeger worden? Welke drijfveren/thema s haal je hieruit? Zie je daar iets van terug in je (eerdere) studiekeuze(s)? Werken met beelden Verzamel de komende tijd plaatjes uit kranten en tijdschriften die jou aanspreken. Je hoeft niet direct te snappen waarom. Laat je verrassen. Maak van de plaatjes een collage. Kijk eens goed naar de collage en doe dat met nieuwe ogen, alsof de collage van iemand anders is. Benoem hardop en schrijf op wat je ziet. Misschien zie je veel mensen op je collage. Misschien vallen de moderne gebouwen je op. Welke kleuren zie je terug of is er misschien weinig kleur. Neem waar, observeer. Kijk vervolgens naar wat je hebt opgeschreven en stel je jezelf de vraag: Welke associaties krijg ik hierbij? Wat heeft het mij te zeggen? Wat zegt dit over mijn interesses? Waar houd ik me blijkbaar graag mee bezig? En wat zegt dit voor mijn masterkeuze? Inzicht in je kwaliteiten en vaardigheden In bijlage 1 en 2 van dit werkboek vind je twee opdrachten die gaan over de bewustwording van je eigen kwaliteiten en capaciteiten. Om meer inzicht te krijgen in jouw competenties kun je deze opdrachten eens doorlopen. Wat zijn conclusies die je kunt trekken na het maken van deze opdracht(en)? 9 What's Ne t?

11 3. verken jezelf: Zo krijg je inzicht in je wensen ten aanzien van werk Welke master je kiest, bepaalt niet alleen hoe je studie Bèta-Gamma of Future Planet Studies eruit gaat zien (denk bijvoorbeeld aan de invulling van je keuzeruimte of bepaalde verplichte vakken die nodig zijn voor een bepaalde master), maar ook welke vervolgopleiding of wat voor soort werk je straks kunt gaan doen. En om te weten welke master je wilt gaan volgen, is het handig in ieder geval een globaal beeld te hebben van welk werk jij leuk vindt om te doen. Heb je nu al wensen ten aanzien van je toekomstige werk / een baan? Veel studenten vinden dit lastig, mede omdat ze het gevoel hebben dat ze zich met de keuze voor een master vastleggen voor de rest van hun leven. Dat valt gelukkig mee. Ook als je aan het werk bent, kun je keuzes maken en van werk en sector veranderen. Zie hieronder de voorbeelden van Sara en Pieter. Sterker nog, het wordt steeds meer van medewerkers verwacht dat zij zich actief blijven scholen en ontwikkelen om zo flexibel te zijn op de arbeidsmarkt. Sara studeert Bèta-gamma en vindt met name de thema s Logica en Filosofie interessant. Ze kiest dan ook voor de major Wijsbegeerte en daarbinnen voor de richting Theoretische Filosofie. Ze vindt het erg interessant, maar mist de praktische toepassing/maatschappelijke relevantie. In haar keuzeruimte volgt ze de minor Brein en Cognitie bij de opleiding psychologie. Ook heel leuk! Na haar bachelor wordt ze geselecteerd voor de Research Master Brain and Cognitive Sciences, track Cognitive Science. Daar leert ze meer over Cognitie, Filosofie/Logica en Taal, maar ook over hersenonderzoek. De ontwikkelingen gaan daar snel, en ze is gegrepen door het onderzoek! En haar filosofie achtergrond komt er ook goed van pas. Gelukkig kan ze bij het onderzoeksinstituut (ILLC) waar ze haar research project heeft gedaan, blijven werken als PhD. P ieter studeert Future Planet Studies omdat hij zich altijd al betrokken heeft gevoeld bij het lot van de aarde. Sinds hij met zijn ouders naar Nepal op reis is geweest weet hij het zeker, hij wil iets bijdragen aan de wereld. De idealistische Pieter dacht bij aanvang van zijn studie dat hij sociale geografie als major zou kiezen, maar de modules over modelleren en programmeren vindt hij erg interessant. Hij loopt daarom mee met een ouderejaars bij KI en kiest voor deze major. In zijn vierde jaar doet hij (extra) de minor Internationale Ontwikkelingsstudies omdat hij nog steeds een toekomst voor zich ziet binnen dit domein als adviseur. Hij kan na zijn bachelor een stage doen bij het Rode Kruis, waarna hij wordt uitgezonden naar een aardbevingsgebied om daar de mobiele infrastructuur op te zetten zodat mensen snel contact met elkaar kunnen krijgen over grote afstanden en gezinnen herenigd kunnen worden. 10 What's Ne t?

12 Onderstaand vind je suggesties om in korte tijd meer inzicht te krijgen in jouw wensen ten aanzien van werk. Vacatures verzamelen Bekijk de komende tijd eens vacatures op diverse internetsites en in kranten. Selecteer die vacatures waarin woorden staan die jou aanspreken. Je hoeft er dus niet op te willen solliciteren, het gaat om de woorden die je aandacht trekken. Enkele tips voor goede sites zijn: com en Je kunt natuurlijk ook altijd op de prikborden kijken van de websites van BG en FPS via Verzamel deze woorden en cluster ze desgewenst naar functie-eisen, functienaam, sector, arbeidsvoorwaarden, etc. Wat valt je op? Rondkijken Of kijk de komende tijd eens rond de meeste mensen zijn aan het werk. Welke aspecten in hun werk spreken je aan? Vragen die je op weg helpen Tenslotte nog een aantal vragen die je op weg kunnen helpen bij het formuleren van je wensen ten aanzien van werk: 1. Stel, je bent een getalenteerd schrijver. Over welke onderwerpen schrijf jij artikelen en boeken? 2. Je bent film-director en je wordt gevraagd drie documentaires te maken. Over welke onderwerpen gaan die films? 3. Je erft 1 miljoen euro van een ver familielid op de voorwaarde dat je een eigen zaak begint. Welk soort producten of diensten verkoopt jouw bedrijf? 4. Stel, je bent docent/trainer. Over welke onderwerpen geef je les? 5. Je mag een week de baan van iemand anders uitproberen. Wat kies je? Mensen die je kiest: Hun functiegebied: 6. Stel, je mag met een beroemdheid uit eten. Met wie ga je uit? Wat bewonder je in die persoon? Wat herken je daarvan in jezelf? Kijk eens terug op je antwoorden. Wat valt je op? Welke interesses kun je hieruit destilleren? Waarmee wil jij bezig zijn? Waaraan wil jij een bijdrage leveren? Binnen welke disciplines vind je dit terug? Wat zegt dit over je wensen ten aanzien van werk? 11 What's Ne t?

13 4. Verken jezelf: Samenvattend Nu ben je klaar met stap 1, 2 en 3. Je hebt wat gelezen over het proces van keuzes maken en door middel van (een aantal van) bovenstaande opdrachten heb je hopelijk wat meer inzicht gekregen in je eigen interesses, kwaliteiten en wensen ten aanzien van werk. Bekijk nog eens de uitkomsten van de verschillende oefeningen en maak daarvan een profiel Wat zijn jouw interesses? Waar wil je meer van weten / wat wil je ontwikkelen? Waaraan wil jij bijdragen? En welke kwaliteiten en vaardigheden zet jij daarbij in? Nadat je weet wie je bent en waar je goed in bent, kun je gaan onderzoeken wat je mogelijkheden zijn en ga je bij stap 5 specifiek kijken naar welke masters voor jou mogelijk zijn. 12 What's Ne t?

14 5. Verken de mogelijkheden Op grond van bovenstaande inzichten kun je een eerste antwoord geven op de volgende vragen: Wil ik een master volgen? Wil ik een reguliere master volgen of een onderzoeksmaster? Wil ik disciplinair verder studeren of een interdisciplinaire master doen? In welk vakgebied wil ik een master doen? Ga ik door met de master waarvoor ik via mijn major ben voorgesorteerd of wil ik mij breder oriënteren? Wil ik aan de UvA blijven of ook bij andere universiteiten kijken? Wil ik in Amsterdam blijven? Hoe laat ik mijn voorkeur voor een stad meewegen in mijn masterkeuze? Wil ik een master volgen in het buitenland? Wil ik tijdens mijn master een stage kunnen doen? Met in je achterhoofd je interesses, de vakgebieden/sectoren op de arbeidsmarkt en de antwoorden op bovenstaande vragen kun je gericht zoeken naar masters die bij jouw wensen passen. Hieronder de stappen die je kunt zetten in jouw zoektocht. Wil je weten wat de aansluitende master(s) is/zijn die je kunt doen, zoek dan op de UvA website van jouw majoropleiding en praat met ouderejaars. Je kunt jezelf ook het volgende afvragen: onder welk College van wetenschappen valt mijn major? Welke opleidingen linken met die van mij? Welke masters zou ik hierbinnen nog meer kunnen volgen? Welke vakken zou ik hiervoor eventueel nog moeten volgen in de bachelor? Wil je weten welke interessante opleidingen en masters er buiten jouw onderwijsinstituut en binnen de UvA zijn, kijk dan op de en de studiegids Wil je weten welke masteropleidingen er binnen jouw specialisatie buiten de UvA in Nederland zijn? Kijk eens op Wellicht is dit ook inspirerend: Praat met studenten van de master waarin je geïnteresseerd bent. Wat vinden zij leuk, wat vinden zij lastig aan de studie. Onderzoek de achtergrond van de werkgroepdocenten/tutoren/docenten die jou inspireren. Met wie kun je eens een afspraak maken voor tips? Kijk in je familie- en vriendenkring van je ouders, zijn er afgestudeerden die je informatie kunnen geven over beroepsmogelijkheden. Welke studieboeken en artikelen interesseren je het meest? Met welke auteurs zou je contact op kunnen nemen voor tips? In bijlage 3 van dit werkboek vind je een overzicht van de masters die wij in onze zoektocht voor jullie al tegen zijn gekomen en die wij hebben uitgenodigd voor de mastermarkt van What s Next. Dit is zeker geen uitputtende lijst! Wij hebben deze lijst samengesteld op basis van waar oud studenten van BG en FPS eerder naar zijn doorgestroomd en tips van docenten en andere betrokkenen bij de opleiding. Het is niet gegarandeerd dat alle masters uit deze lijst ook daadwerkelijk aanwezig zijn op de markt. Indien je wel geïnteresseerd bent in een master die op deze lijst staat, maar niet op de markt aanwezig is; neem vooral zelf een kijkje op de website en leg contact! 13 What's Ne t?

15 Tip: schrijf tijdens het verkennen van de mogelijkheden steeds in steekwoorden de voor - en nadelen op van je bevindingen, zowel praktische - als gevoelsmatige overwegingen. Bijvoorbeeld zo: Masters Bevindingen Overwegingen (positief / negatief, praktisch / gevoelsmatig) Bij het bekijken van je bevindingen welke masters vallen af en welke wil je nader onderzoeken? Masters die afvallen Toelichting Masters die ik nader wil onderzoeken Toelichting 14 What's Ne t?

16 6. Voorbereiden op je bezoek aan de What s Next Mastermarkt Met het beantwoorden van deze vraag ga je ook aan de slag tijdens de workshop. Indien je hier nu een aantal antwoorden op hebt, kun je voor zover mogelijk je bevindingen al op een rijtje zetten. Welke masters ga ik bezoeken Op welke vragen wil ik antwoord krijgen Mocht je bij het kiezen van de de master en de inrichting van je bachelor studie behoefte hebben om van gedachten te wisselen met een onafhankelijke professional die ruime ervaring heeft in het begeleiden van studenten bij studie- en loopbaanvragen, dan kun je altijd contact opnemen met het Loopbaan Advies Centrum (LAC) van de UvA. Kijk op voor meer informatie. Je kunt natuurlijk ook altijd bij de studieadviseurs van het IIS binnenlopen. Tevens heeft de UvA naast het LAC ook nog een trainingscentrum waar je terecht kunt voor allerlei soorten trainingen die je kunnen helpen in (de afronding van) je studie; bijvoorbeeld over solliciteren, plannen en je scriptie schrijven. Zie: Succes en veel plezier bij de workshop! 15 What's Ne t?

17 Bijlagen Bijlage 1 Competenties inventarisatie kwaliteiten Bijlage 2 Competenties inventarisatie capaciteiten 16 What's Ne t?

18 Effectief Solliciteren: Begin bij jezelf Kwaliteiten Toelichting Met het invullen van deze lijst krijg je een idee van je kwaliteiten, ook wel persoonlijke kenmerken genoemd; welke zijn goed ontwikkeld, voor welke heb je minder aanleg etc. Je kunt het voor jezelf invullen. Het levert echter nog meer informatie op als je het ook aan anderen voorlegt. Vraag mensen die je goed kennen (ouders, broer/zus, vriend(in), collega, studiegenoot) om de lijst voor jou in te vullen (dus: vinden zij dat jij die competenties wel/niet hebt). Bespreek het vervolgens na. Op die manier krijg je feedback uit je omgeving en check je of je zelfbeeld klopt. Instructie 1. Als je de lijst ook door anderen laat invullen: kopieer de blanco lijst 2. Vul zelf de lijst met kwaliteiten in. Let op: vul dit in zoals je bent en niet zoals je gezien wilt worden. ++ : veel meer dan gemiddeld + : meer dan gemiddeld +/- : gemiddeld - : minder dan gemiddeld -- : veel minder dan gemiddeld 3. Laat anderen de lijst invullen en bespreek het met elkaar: - Wat is hun beeld van jou in vergelijking met je zelfbeeld? - Vinden ze de voorbeelden overtuigend en illustratief? - Wat vinden ze van je zwaktes? - Schrijven ze aan jou nog andere sterktes en zwaktes toe? 4. Kies drie tot vijf sterke kwaliteiten uit en geef voorbeelden waaruit blijkt dat je die competenties bezit. Schrijf dit op. 5. Kies drie tot vijf minder sterke kwaliteiten uit. Illustreer deze ook met voorbeelden en geef aan hoe je er in de praktijk mee omgaat. Hoe zou je deze competenties kunnen ontwikkelen? Schrijf dit op. 1

19 Eigenschap / Eigenschap / Aandachtig Aardig Actief Alert Ambitieus Analytisch Artistiek Attent Avontuurlijk Bedachtzaam Behulpzaam Beschaafd Bescheiden Beschouwend Betrokken Betrouwbaar Dynamisch Economisch Eerlijk Energiek Enthousiast Evenwichtig Extravert Fantasierijk Filosofisch Flexibel Gedisciplineerd Geduldig Bezorgd Charismatisch Communicatief Consequent Constructief Coöperatief Creatief Daadkrachtig Democratisch Detaillistisch Diplomatiek Discreet Doelgericht Doorzetter Duidelijk Durvend Idealistisch IJverig Individualistisch Initiatiefrijk Inlevingsvermogen Inspirerend Intellectueel Intelligent Intuïtief Kalm Krachtig Levendig 2

20 Eigenschap / Eigenschap / Geïnformeerd Gevoelig Goedgehumeurd Gul Handig Helder Hoffelijk Humoristisch Nauwgezet Nieuwsgierig Nuchter Objectief Onafhankelijk Ondernemend Onderscheidend Openhartig Opkomen voor jezelf Oplettend Oprecht Optimistisch Ordelijk Organisator Overtuigend Overwogen Perfectionistisch Positief Praktisch Realistisch Logisch Loyaal Luisteren Makkelijke partner Mensgericht Methodisch Mild Moedig Relativeren Respectvol Ruimdenkend Rustig Samenhang zien Scherpzinnig Sensitief Serieus Slim Sociaal Speels Spontaan Strijdlustig Sympathiek Systematisch Tactvol Talentvol Tevreden Toegevend Toegewijd 3

21 Eigenschap / Eigenschap / Tolerant Vastberaden Veeleisend Veelzijdig Verantwoordelijk Verdraagzaam Verzorgd Vindingrijk Visie hebbend Vriendelijk Vrolijk Waardig Welsprekend Zelfbewust Zelfstandig Zelfverzekerd Zorgvuldig Zorgzaam Vooruitdenkend Bron: Kwaliteiten; een verfrissende kijk op eigen-aardigheden, Peter Gerrickens 4

22 Effectief Solliciteren: Begin bij jezelf Capaciteiten / Vaardigheden Toelichting Met het invullen van deze lijst krijg je een idee van je capaciteiten en vaardigheden; welke zijn goed ontwikkeld, voor welke heb je minder aanleg etc. Je kunt het voor jezelf invullen. Het levert echter nog meer informatie op als je het ook aan anderen voorlegt. Vraag mensen die je goed kennen (ouders, broer/zus, vriend(in), collega, studiegenoot) om de lijst voor jou in te vullen (dus: vinden zij dat jij die competenties wel/niet hebt). Bespreek het vervolgens na. Op die manier krijg je feedback uit je omgeving en check je of je zelfbeeld klopt. Instructie 1. Als je de lijst ook door anderen laat invullen: kopieer de blanco lijst 2. Vul zelf de lijst met capaciteiten / vaardigheden in. Let op: vul dit in zoals je bent en niet zoals je gezien wilt worden. 3. Laat anderen de lijst invullen en bespreek het met elkaar: - Wat is hun beeld van jou in vergelijking met je zelfbeeld? - Vinden ze de voorbeelden overtuigend en illustratief? - Wat vinden ze van je zwaktes? - Schrijven ze aan jou nog andere sterktes en zwaktes toe? 4. Kies drie tot vijf sterke capaciteiten / vaardigheden uit en geef voorbeelden waaruit blijkt dat je die competenties bezit. Schrijf dit op. 5. Kies drie tot vijf minder sterke capaciteiten / vaardigheden uit. Illustreer deze ook met voorbeelden en geef aan hoe je er in de praktijk mee omgaat. Hoe zou je deze competenties kunnen ontwikkelen? Schrijf dit op. 1

23 Zet een kruis op de plek die aangeeft in hoeverre je een capaciteit / vaardigheid bezit. Let op: vul dit in zoals je bent en niet zoals je gezien wilt worden. Capaciteiten / Vaardigheden Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht Administratie voeren Adviseren Archiveren Bedrijfseconomisch inzicht Begroting opstellen Beïnvloeden Beleid ontwikkelen Bemiddelen Boekhouden Commercieel inzicht Computervaardigheid Concentratievermogen Conflicten hanteren Coördineren Contactuele eigenschappen Delegeren Empatisch vermogen Feedback geven Feedback ontvangen Geheugen Grenzen stellen Improvisatietalent Incasseringsvermogen Informatie verzamelen en verwerken Initiatieven nemen 2

24 Capaciteiten / Vaardigheden Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht Instrueren Interculturele sensitiviteit Kennis en gebruik van vreemde talen Lesgeven Luisteren Mondelinge uitdrukkingsvaardigheid Motiveren Muzikale vaardigheden Onderhandelen Onderzoeken Organiseren Overtuigen Plannen Projectmatig werken Representativiteit Rijvaardigheid (auto) Ruimtelijk inzicht Samenvatten Samenwerken Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid Slecht nieuws overbrengen Sportvaardigheden Spreken in het openbaar Technisch inzicht Teken- en schildervaardigheden Theatrale vaardigheden Trainen 3

25 Capaciteiten / Vaardigheden Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht Verzorgende / verplegende vaardigheden Voortgang bewaken Werktempo Zelfbeheersing 4

Workshop Ontdek je talent

Workshop Ontdek je talent Workshop Ontdek je talent Effective talentmanagement Mariska Karcher Tel.nr. 06 18 08 01 59 20-3- 2015 Opdracht: Successen Doel Inzicht krijgen in kwaliteiten van jezelf in verschillende omstandigheden

Nadere informatie

SKILLSTIPS SKILLSTOWN

SKILLSTIPS SKILLSTOWN SKILLSTIPS SKILLSTOWN Met dank aan Wout Plevier www.innerspective.nl De grooste online opleider van Nederland www.skillstown.com 3 oefeningen om je nr. 1 talent te vinden Iedereen heeft talenten. Een talent

Nadere informatie

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies

Welkom. Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing. Trainers Astrid Kies Welkom Vrouwelijke kwaliteiten inzetten bij verandering en vernieuwing Trainers Astrid Kies Programma Wie zijn wij en wat doen wij Kwaliteiten van de Oerman en oervrouw Kwaliteiten met de vier vrouwelijke

Nadere informatie

HOE KIES IK EEN MASTER?

HOE KIES IK EEN MASTER? HOE KIES IK EEN MASTER? MASTERKEUZE-STAPPENPLAN W W W.UVA.NL / MASTERKEUZE INHOUD Het masterplan - een master kiezen doe je zo 3 Je huidige opleiding 4 Aansluiting tussen studie en werk 6 Masterkeuze

Nadere informatie

360 Graden onderzoek Werkwijze

360 Graden onderzoek Werkwijze 360 Graden onderzoek Spiegel: elke dag kijken we er één of meerdere keren in. Wat (of wie) zien we dan? En hoe kunnen we de ander vertellen wat we zien? Het bijzondere is dat we onszelf soms anders zien

Nadere informatie

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST KWALITEITEN SCOREN Persoonlijke kwaliteiten zijn karaktereigenschappen waarin je jezelf herkent. Op de volgende 2 pagina s tref je een scorelijst aan. Omcirkel bij iedere

Nadere informatie

Masterkeuzestappenplan

Masterkeuzestappenplan Masterkeuzestappenplan Hoe kies je een master? www.uva.nl/masterkeuze Foto: Vera Maliepaard Inhoud Het masterplan - een master kiezen doe je zo 4 Je huidige opleiding 5 Aansluiting tussen studie en werk

Nadere informatie

Studieswitch-stappenplan. Hoe kies je een studie? uva.nl/studietwijfels. Foto: Ilsoo van Dijk

Studieswitch-stappenplan. Hoe kies je een studie? uva.nl/studietwijfels. Foto: Ilsoo van Dijk Studieswitch-stappenplan Hoe kies je een studie? uva.nl/studietwijfels Foto: Ilsoo van Dijk Inhoud 1 1.1 1.2 2 2.1 2.2 2.3 3 3.1 Hoe kies je een studie? Studieswitch-stappenplan Begeleiding bij je studiekeuze

Nadere informatie

HOE KIES JE EEN STUDIE?

HOE KIES JE EEN STUDIE? HOE KIES JE EEN STUDIE? STUDIESWITCH-STAPPENPLAN WWW.UVA.NL/ STUDIESWITCH INHOUD 1 1.1 1.2 2 2.1 2.2 2.3 3 3.1 Hoe kies je een studie? Studieswitch-stappenplan Begeleiding bij je studiekeuze De keuzecirkel

Nadere informatie

Wat denk je zelf? Studiekeuze123

Wat denk je zelf? Studiekeuze123 Wat denk je zelf? Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke opleiding past goed bij jou? Een opleiding

Nadere informatie

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013

Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren. Voor technische professionals. Donderdag 20 juni 2013 Workshop Overtuigend en Ontspannen Presenteren Voor technische professionals Donderdag 20 juni 2013 Programma We behandelen achtereenvolgens de volgende thema's: 0. Kwaliteiten en presenteren 1. Omgaan

Nadere informatie

1. Wat voor werk wil ik doen?

1. Wat voor werk wil ik doen? Studiewijzer 1 Verken jezelf Het kiezen van een studie begint bij kijken naar jezelf. Als je studie aansluit op je eigenschappen en je interesses, dan zit je daar straks beter op je plek. De onderstaande

Nadere informatie

MAJORKEUZE. Suzanne van Nimwegen & Marie Hoogstraten Studieadviseurs. 10 januari 2017

MAJORKEUZE. Suzanne van Nimwegen & Marie Hoogstraten Studieadviseurs. 10 januari 2017 MAJORKEUZE Suzanne van Nimwegen & Marie Hoogstraten Studieadviseurs 10 januari 2017 1 Jullie 2 Wat is een major? Specialisatie Samenhangend vast programma in een discipline Omvang max. 84 EC Onderwijs

Nadere informatie

Majorkeuze. Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017

Majorkeuze. Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017 Majorkeuze Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017 1 Wat is een major? Specialisatie Samenhangend vast programma in een discipline Omvang max.105 EC Onderwijs

Nadere informatie

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7

Voorwoord 1. Hoofdstuk 1: Waarden 2. Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3. Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5. Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Extra opdracht LOB Inhoudsopgave: Inhoud: Pagina: Voorwoord 1 Hoofdstuk 1: Waarden 2 Hoofdstuk 2: Ontdek je talent! 3 Hoofdstuk 3: Keuzestijlen 5 Hoofdstuk 4: Kwaliteiten 7 Hoofdstuk 5: Beschrijving van

Nadere informatie

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010

Talentscan. Referentenonderzoek. Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: 30 augustus 2010 Talentscan Referentenonderzoek Voornaam: Arend-Jan Achternaam: Verbaan Datum: augustus . Gevoeligheid Angstig,5,5 Depressief,5,5 Minderwaardig,5,5 Impulsief 4 Snel boos of geïrriteerd,5,5 Snel in paniek

Nadere informatie

Mentor on the Move 24 en 25 januari 2019

Mentor on the Move 24 en 25 januari 2019 Mentor on the Move 24 en 25 januari 2019 SAMEN OPLEIDEN IN 3 BALO OF De bachelorproef en werledleraarschap De student: Vertel aan je mentor over de 3 OPO s uit de bachelorproef: o Praktijkonderzoek o Supervisie/intervisie

Nadere informatie

Loopbaantraject. Loopbaantraject

Loopbaantraject. Loopbaantraject Loopbaantraject Loopbaantraject Ken je zelf! Een uitspraak van Plato. Zelfkennis is een basis voor persoonlijke groei en het maken van keuzes in je leven. Ook die binnen je loopbaan. Goed inzicht in je

Nadere informatie

HOE KIES JE EEN STUDIE?

HOE KIES JE EEN STUDIE? HOE KIES JE EEN STUDIE? STUDIEKEUZESTAPPENPLAN WWW.UVA.NL/WATGAJIJDOEN bekijk de film, doe het studiekeuzestappenplan Hoe kies je een studie? Studiekeuzestappenplan Weet je nog niet wat je wilt studeren?

Nadere informatie

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Bijlage 3 Materiaal Workshop Studiekeuze (1,5 uur) werkboek voor leerlingen Centrum voor Studie en Loopbaan, Vrije Universiteit Amsterdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO

ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO Stichting Jong Ondernemen: Postbus 93002 2509 AA Den Haag Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.jongondernemen.nl http://mijn.jongondernemen.nl Kamer van

Nadere informatie

In je element met wie je bent!

In je element met wie je bent! In je element met wie je bent! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Middagconferentie - juni 2016 Passend onderwijs voor begaafde leerlingen Doelen workshop Bewuste aandacht voor persoonlijke

Nadere informatie

Hoe kan ik een werknemer met een arbeidsbeperking het beste inzetten?

Hoe kan ik een werknemer met een arbeidsbeperking het beste inzetten? Hulpmiddel Hoe kan ik een werknemer met een arbeidsbeperking het beste inzetten? Versie 13 juni 2014 Deze tool is met veel zorgvuldigheid samengesteld door LTO Nederland. Desondanks kan LTO Nederland niet

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Competenties Laatste update: januari 2015 Tomas de Graaf

Competenties Laatste update: januari 2015 Tomas de Graaf Competenties Laatste update: januari 2015 Tomas de Graaf Competenties zijn alles wat je kunt, weet en bent. De uitgebreide omschrijving is dat competenties persoonsgebonden eigenschappen zijn die tot uiting

Nadere informatie

Welkom! Loopbaan-ID 2. Wie ben ik 4

Welkom! Loopbaan-ID 2. Wie ben ik 4 Loopbaan-ID 2 Wie ben ik 4 Hoe ben ik 6 Je familie 7 Hoe kies ik 8 Kiezen 9 Mijn 11 conclusies Welkom! Dit boekje is speciaal voor leerlingen van het ASHV gemaakt, omdat we willen dat je goede keuzes maakt

Nadere informatie

Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers

Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers Auteur: Vreven Sander Illustraties: Yoeri Slegers Talentvent is gemaakt door Vreven Sander (sander.vreven@gmail.com) in opdracht van de KHLim, departement Lerarenopleiding. De illustraties zijn verzorgd

Nadere informatie

Van Maerlantlyceum Studiekeuzestappenplan

Van Maerlantlyceum Studiekeuzestappenplan Van Maerlantlyceum Studiekeuzestappenplan Hoe kies je een studie? studiekeuzestappenplan Weet je nog niet wat je wilt studeren? Misschien kan dit studiekeuzestappenplan je helpen. Je werkt zo systematisch

Nadere informatie

Zelfbeeld. Basisonderwijs

Zelfbeeld. Basisonderwijs Basisonderwijs 2 Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar zelfbeeld? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd bestuderen wetenschappers hoe mensen over zichzelf nadenken. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar doen wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO.

In welke groep je zit krijg je nog te horen via een brief. Daarnaast heb je jezelf kunnen inschrijven voor een gastles van het MBO. Leerjaar 3 Voor je ligt het werkboek dat speciaal gemaakt is voor onze LifeTech ToekomstDag. Je gaat je deze dag oriënteren op jouw toekomst. Dit doe je door deze dag deel te nemen aan verschillende activiteiten

Nadere informatie

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014

Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 6-10-2014 Onderwijs naar 2020 Asperen, 3 oktober 2014 Leerlingen Laten Leren over Zichzelf Vormen voor hun toekomst! Lennart Visser Onderwijs en persoonlijkheidsvorming? Bespreek met degene die naast je

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN OEFENING

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma Intakeformulier 1. Persoonsgegevens Naam Adres Postcode & plaats Telefoon E-mail adres Geboortedatum Svp invullen, uitprinten en terugsturen

Nadere informatie

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Oefening van mbo-er naar succesvolle hbo-student Toelichting Als docent aan de opleiding voor apothekersassistent

Nadere informatie

MAJORKEUZE. Bèta-gamma Astrid Bosma en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 5 januari 2016

MAJORKEUZE. Bèta-gamma Astrid Bosma en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 5 januari 2016 MAJORKEUZE Bèta-gamma Astrid Bosma en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 5 januari 2016 1 2 Jaar 1 Semester 1, periode 3 Cognitie/Evolutionair Denken deel 2 (3 EC) Bèta-gamma Practicum tweede helft

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Verbinding voelen met je omgeving

Verbinding voelen met je omgeving 2 Verbinding voelen met je omgeving Doel: We horen allemaal bij elkaar We zijn met heel veel mensen op deze wereld. Daar ben je jezelf niet van bewust. Meestal zie je alleen de mensen waarbij je woont

Nadere informatie

Mijn. boekje. wie-wil-ik-zijn. Van: choices of the heart

Mijn. boekje. wie-wil-ik-zijn. Van: choices of the heart Mijn wie-wil-ik-zijn boekje choices of the heart Van: Dit boekje is speciaal voor jou gemaakt door Christelijke Hogeschool Ede en Huis van Belle Vormgegeven door: Talitha Hoddenbagh Huis van Belle Niets

Nadere informatie

RAPPORT DISC SCAN. Leeftijd: 30 Opleidingsniveau:

RAPPORT DISC SCAN. Leeftijd: 30 Opleidingsniveau: RAPPORT DISC SCAN Respondent: E-mailadres: Geslacht: Jill Voorbeeld voorbeeld@testingtalents.nl vrouw Leeftijd: 30 Opleidingsniveau: Vergelijkingsgroep: hbo Geen expliciete vergelijkingsgroep Testdatum:

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

A person who never made a mistake never tried anything new.

A person who never made a mistake never tried anything new. Beroepenproject klas 3 droomberoep A person who never made a mistake never tried anything new. Albert Einstein Naam:.. Klas:. Mentor:.. Schooljaar: 2016-2017 1 Als je droomt, is alles mogelijk. Een droomberoep

Nadere informatie

Sacha, wie ben jij echt?

Sacha, wie ben jij echt? Persoonlijk profiel van Sacha de Boer 3 maart 2017 - Vertrouwelijk - Sacha, wie ben jij echt? Uitslag van jouw Studiekeuzetest Jij, in een notendop waarom dit rapport anders is... Misschien heb je al eens

Nadere informatie

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST WANNEER JE DE BIJBEL LEEST God is goed! De duivel is slecht! Oude Testament - Nieuwe Testament Joden, Christenen of de wereld geest, ziel of lichaam Specifieke groep of Specifieke tijd? Context Bijbel

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

Criteria. Ervaren op school

Criteria. Ervaren op school Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

De gekleurde bril Marcel Proust

De gekleurde bril Marcel Proust Ho o fd stu k 1 De gekleurde bril De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen. Marcel Proust 13 Casus Je werkt in een zorginstelling op de afdeling

Nadere informatie

Eigenschappen: bij jouw persoonlijkheid horen eigenschappen die bij bepaalde functies van pas kunnen komen.

Eigenschappen: bij jouw persoonlijkheid horen eigenschappen die bij bepaalde functies van pas kunnen komen. Jouw kwaliteiten Het doel van solliciteren is dat de werkgever je aanneemt. Daarvoor moet je de werkgever er van overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de beschikbare vacature. Dat betekent dat

Nadere informatie

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten

Workaholic. Egoïstisch. Opgewekt. Agressief. Sociaal. Koppig. Zorgzaam. Opvliegend. Karakterkaarten Egoïstisch Workaholic Omschrijving: Iemand die egoïstisch is, denkt meer aan de bevrediging van zijn eigen belangen dan aan die van anderen. Voorbeeld: Een kind dat zijn speelgoed niet wil delen met anderen.

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO

ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO euzedossier ouderparticipatie LOB bovenbouw VMBO Op elf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd. Wanneer de werkboeken op school blijven,

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

Talenten herkennen- Talenten inzetten

Talenten herkennen- Talenten inzetten Talenten herkennen- Talenten inzetten Waarom inzetten op talent? Medewerkers inzetten in waar ze goed in zijn, creëert een hogere betrokkenheid en betere resultaten. Medewerkers die kunnen doen waar ze

Nadere informatie

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Welkom bij: Wat is bijzonder aan? De meerwaarde van taal en talen breed denken Programma Wat kun je ermee? Test jezelf voor Taal- en cultuuurstudies Student en afgestudeerde Vragen (panel ) Wat is bijzonder

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

HZO Beroepenzoeker. Hollands Zelfonderzoek voor beroeps- en loopbaankeuze. John Doe

HZO Beroepenzoeker. Hollands Zelfonderzoek voor beroeps- en loopbaankeuze. John Doe HZO Beroepenzoeker Hollands Zelfonderzoek voor beroeps- en loopbaankeuze ID 256-1 Datum 22.01.2015 3 / 14 OVER MENSEN EN BEROEPEN Het Hollands Zelfonderzoek helpt mensen werkomgevingen en beroepen te vinden

Nadere informatie

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling

Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling Doelen stellen voor persoonlijke ontwikkeling SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Regionale conferenties maart 2018 Nora Steenbergen-Penterman Doelen workshop Je weet welke hulpmiddelen

Nadere informatie

SCHRIJF JE LOOPBAAN. Marianne. Panneman. Schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven

SCHRIJF JE LOOPBAAN. Marianne. Panneman. Schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven SCHRIJF JE LOOPBAAN Marianne Panneman Schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven Door de schrijfoefeningen van Marianne Panneman word ik een ware ontdekkingsreiziger. Ik verken nieuwe

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt.

Opdracht U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. Uw levensweg U bekijkt uw leven tot nu toe en denkt na over wat u allemaal heeft meegemaakt. a Kijk naar de levensweg. Waar bent u nu? Wat bent u op uw weg tegengekomen? Mist u nog iets op de tekening?

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Het kernkwaliteiten kwadrant

Het kernkwaliteiten kwadrant Het kernkwaliteiten kwadrant Wat is een kernkwaliteit Daniel Ofman introduceerde in zijn bestseller "Bezieling en kwaliteit in organisaties" het kernkwadrant. Hij definieert kernkwaliteiten als volgt:

Nadere informatie

Voorbereiden op stage en bijbaan

Voorbereiden op stage en bijbaan Algemene beroepsvaardigheden Voorbereiden op stage en bijbaan Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Illustraties:

Nadere informatie

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account

Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Inhoud van Edu4all LOB-projecten in het demo-account Uit Ik Verken! Project 3 Ik verken het D&P-profiel A Het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) is een breed oriënterend profiel. Dit profiel biedt

Nadere informatie

Online profileren THEMA 1. Verwachting van de stage. Uitvoering Terugkoppeling. Oriëntatie

Online profileren THEMA 1. Verwachting van de stage. Uitvoering Terugkoppeling. Oriëntatie 02 Oriëntatie Lesdoel: De student leert waarom stage binnen de opleiding hoort. En hebben een beeld van wat ze willen leren tijdens hun stage. Korte inhoud: De docent legt uit hoe de stageperiode in zijn

Nadere informatie

GRIP OP JE LOOPBAAN. Praktische checklist

GRIP OP JE LOOPBAAN. Praktische checklist GRIP OP JE LOOPBAAN Praktische checklist GRIP OP JE LOOPBAAN PRAKTISCHE CHECKLIST Hoe krijg je grip op je loopbaan? Nadenken over wie je bent, wat je wilt en wat je kan, helpt om meer grip te krijgen

Nadere informatie

Krachtig leren door het gebruik van kernkwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Een fascinerend experiment. Kernkwaliteiten

Krachtig leren door het gebruik van kernkwaliteiten. Wat zijn kernkwaliteiten? Een fascinerend experiment. Kernkwaliteiten 7-3-213 Positieve psychologie (vanaf, o.l.v. Seligman) Krachtig leren door het gebruik van kernkwaliteiten VELON congres 213 Peter Ruit & Fred Korthagen Kritiek: psychologie is op de verkeerde weg geraakt.

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands Kwaliteitenspel PLUS is een vereenvoudigde versie van het Kwaliteitenspel en is bestemd voor mensen die bijvoorbeeld begrippen als flexibel,

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Talenten 30 januari Daan Demo

Talenten 30 januari Daan Demo Talenten 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding De wereld om ons heen, ook de arbeidsmarkt, is constant in beweging. Niemand weet exact hoe het werkveld er over 5 of 15 jaar voor staat. Daarom is het belangrijk

Nadere informatie

Criteria. De beroepencarrousel

Criteria. De beroepencarrousel Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën

talentstimuleren.nl CREATIEF DENKEN Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik kom met originele oplossingen en bedenk vernieuwende ideeën Ik let op (onopvallende) details en voeg details toe aan eerdere ideeën Ik zie meerdere denkrichtingen en verander flexibel van denkrichting

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Voorbeeld antwoordblad Logische niveaus

Voorbeeld antwoordblad Logische niveaus Voorbeeld antwoordblad Logische niveaus Datum: 10 november 2016 We doorlopen de stappen in twee richtingen. Eerst van buiten naar binnen en daarna omgekeerd, van binnen naar buiten. Gebruik zowel je hoofd

Nadere informatie

Samen op weg naar herstel

Samen op weg naar herstel Samen op weg naar herstel Sessie 5 en 6 : Krachten Inhoud Introductie krachten... 2 Ik ben... 3 Persoonseigenschappen en kwaliteiten...3 Ik kan... 4 Talenten en vaardigheden...4 Ik weet... 5 Levenservaring,

Nadere informatie

Het vaderelftal. Ik: Punten:

Het vaderelftal. Ik: Punten: Het vaderelftal Een voetbalelftal bestaat uit elf spelers. Elke speler heeft z n eigen kwaliteit. Maar als elftal vormen ze toch één team. En samen zijn ze completer dan de elf losse onderdelen. Zo werkt

Nadere informatie

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar)

Werkplekboek. Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Werkplekboek Kinderbegeleider duaal Baby s en peuters (0-3 jaar) Personalia Naam Klas Schooljaar Periode Organisatie Adres Afdeling Kinderbegeleider duaal Trajectbegeleider Leraar beroepsspecifieke vakken

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Werkboek bij e-book Hoe wordt je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens? Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens

Werkboek bij e-book Hoe wordt je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens? Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens Werkboek bij het e-book Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens (om te printen en in te vullen!) Tip: het bestand is opgemaakt in A5 (stel je printer in op twee pagina s per vel!).

Nadere informatie

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf:

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf: MIJN KRABBELS Dit schrift is van jou en gaat gevuld worden met alles wat je: - belangrijk vindt om op te schrijven; - wilt tekenen, schetsen of duidelijk wilt maken met een plaatje; - graag wilt onthouden

Nadere informatie

Talentontwikkeling en het begeleiden van (potentiële) drop-outs

Talentontwikkeling en het begeleiden van (potentiële) drop-outs Talentontwikkeling en het begeleiden van (potentiële) drop-outs Eigenaar Slim Begeleiden Senior medewerker/adviseur Feniks Talent Slim Begeleiden Vandaag zien Waarom een hoog getalenteerde (potentiele)

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie